Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Mai

Om dagen

18. Mai er dag 139 i 2024, og er i uke 20. Det er 227 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 18. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

44 år siden

1980: Et eksplosjonsartet vulkanutbrudd i Mount St. Helens i USA tar livet av 57 mennesker

Mount St. Helens er en aktiv stratovulkan i Washington, nordvest i USA. Fjellet er en del av fjellkjeden Kaskadefjellene. Fjellet var tidligere kjent som Louwala-Clough, som betyr «rykende eller brennende fjell», men fikk sitt nåværende navn sent på 1700-tallet etter en britisk diplomat og baron ved navn St Helens som foretok undersøkninger av området.

Vulkanen er mest kjent for det katastrofale utbruddet 18. mai 1980, som var det mest dødelige og økonomisk ødeleggende vulkanutbruddet i USAs historie. 57 mennesker omkom, i tillegg til at 200 hjem, 47 broer, 24 km toglinjer og 300 km veier ble ødelagt. Utbruddet blåste av toppen av fjellet, noe som resulterte i at fjellet «krympet» fra 2 950 til 2 549 meter. Der hvor toppen hadde vært, var det i stedet blitt et krater med en diameter på 1,5 km.

Nok et større utbrudd skjedde 8. mars 2005; aske og røyk steg til omkring 11 km. Dette utbruddet kom etter en rekke mindre røykutslipp og skjelv i tiden før. Wikipedia
84 år siden

1940: Hurtigruteskipet DS «Sirius» senkes utenfor Dyrøy i Troms

DS «Sirius» var et turist- og hurtigruteskip som ble overlevert Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS) i februar 1885. Skipet var byggnummer 76 ved Flensburger Schiffbaugeschellschaft i Flensburg, Tyskland, og kjøpesummen var 350 435 kroner. DS «Sirius» var det andre skipet i hurtigrutetrafikk, og gikk i fast rotasjon i perioden 1894 til 1895. 18. mai 1940 ble hun senket av tyske bombefly ved Finnlandsnes, underveis fra Tromsø til Risøyhamn. 7 mennesker omkom.

Det Bergenske Dampskibsselskab hadde som tradisjon å navngi skipene sine etter fenomener og objekter på nattehimmelen. Sirius er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Store hund. Wikipedia
114 år siden

1910: Jorden passerer gjennom halen på Halleys komet

Halleys komet, offisiell betegnelse 1P/Halley, er den best kjente av de kortperiodiske kometene og er synlig fra jorden hvert 75–76. år. Halley er den eneste kortperiodiske kometen som er klart synlig for det blotte øye fra jorden, og dermed den eneste av disse som kan dukke opp to ganger i løpet av et menneskes levetid. Andre kometer synlige for det blotte øye kan være lyssterkere og mer spektakulære, men vil bare dukke opp en gang i løpet av tusener av år. Wikipedia

Fødsler

78 år
Nobby Stiles (Fotballspiller)
1942 - 2020

Nobby Stiles (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Norbert Peter Stiles

Født:
18. mai 1942 (82 år siden)

Døde:
30. oktober 2020 (78 år) (3 år siden)

Norbert Peter «Nobby» Stiles var en britisk fotballspiller.

Han spilte for Manchester United på 1960-tallet og vant Serievinnercupen i 1968, og VM på hjemmebane i 1966. Han og Bobby Charlton er de eneste engelskmennene som har klart det kunststykket.

Stiles var svært nærsynt, og hvis kontaktlinsene ramlet ut, kunne han takle aldeles forferdelig. Under VM i 1966 kom han i miskreditt etter en slik takling mot Frankrike. Under ledelse av Alf Ramsey på det engelske landslaget, spurte han sjefen om hva hans oppgave egentlig var. «Du er bikkja til Bobby Charlton!» var svaret. «Når Bobby mister ballen, skaffer du ham den tilbake!» Wikipedia

68 år
Pierre Balmain (Motehusdesigner)
1914 - 1982

Pierre Balmain (Frankrike)

Motehusdesigner, kostymedesigner

Fullt navn / Fødenavn:
Pierre Alexandre Claudius Balmain

Født:
18. mai 1914 (110 år siden)

Døde:
29. juni 1982 (68 år) (41 år siden)

Pierre Alexandre Claudius Balmain var en fransk motedesigner. Han åpnet egne motehus i Paris, Brussel, New York og Caracas.

Pierre Balmain var blant de parisiske moteskaperne som lanserte «new look» i årene etter andre verdenskrig. Balmain, jobbet tett sammen med Christian Dior og åpnet sitt eget motehus i 1945. Han ble kjent som en skaper av en ultrafeminin og sofistikert kvinnemote. Hans plagg var enkle i konstruksjon og snitt, men supplert med broderier og pelsdetaljer.

Han lagde også parfymer. Wikipedia

50 år
Nikolaj II av Russland (Tsar av Det russiske keiserriket)
1868 - 1918

Nikolaj II av Russland (Russland)

Tsar av Det russiske keiserriket

Fullt navn / Fødenavn:
Nikolaj Aleksandrovitsj Romanov

Født:
18. mai 1868 (156 år siden)

Døde:
17. juli 1918 (50 år) (105 år siden)

Nikolaj II (russisk: Николай Александрович Романов [Nikolaj Aleksandrovitsj Romanov]; født 6. maijul./ 18. mai 1868greg. i Aleksanderpalasset i Tsarskoje Selo, henrettet 17. juli 1918) av huset Romanov-Holstein-Gottorp var tsar av Det russiske keiserriket fra 1894, da hans far Aleksander III døde, og frem til han abdiserte 15. mars 1917 etter å ha blitt satt i fangenskap i Tsarskoje Selo utenfor Petrograd av Russlands provisoriske regjering under februarrevolusjonen.

Moren var født prinsesse Dagmar av Danmark, datter av kong Christian IX av Danmark og dronning Louise (av Hessen-Kassel). Dagmar var tante både til dronning Maud og kong Haakon VII. Som tsarina tok hun navnet Maria Feodorovna.

Kerenskij-regjeringen bestemte i august 1917 å flytte tsaren og hans familie til Tobolsk i Ural, angivelig for å sikre dem bedre mot mulige anslag fra revolusjonære. Etter at bolsjevikene hadde tatt makten i oktoberrevolusjonen ble forholdene for fangene stadig forverret, og 30. april 1918 ble de overført til kjøpmann Ipatievs hus i Jekaterinburg. Her ble Tsar Nikolaj etter ordre fra Lenin henrettet sammen med sin hustru, Alexandra (av Hessen) og parets fem barn 17. juli 1918.

Russisk høyesterett bestemte i september 2008 at tsar Nikolaj II ble drept urettmessig og at hans omdømme skulle rehabiliteres. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Alf Saltveit (Forfatter)
1946 - 2022

Alf Saltveit (Norge)

Forfatter

Født:
14. juni 1946 (77 år siden)

Døde:
18. mai 2022 (75 år) (2 år siden)

Alf Saltveit var en norsk forfatter fra Saltveit utenfor Haugesund. Han gav ut en rekke bøker, i hovedsak på nynorsk. Han var utdannet lærer, men fra 1985 virket han som forfatter på heltid.

Saltveit gav ut både diktsamlinger og prosatekster. I 1989 gav han ut Tonen som kom, et gjendiktet utvalg av nobelprisvinneren Seamus Heaneys dikt (Solum forlag). Han gjendiktet også Paul Muldoon, Michael Krüger og Carlos Drummond de Andrade.

Han gav også ut bøker om lokale temaer og skrev mye om kulturminner i lokalpressa. Saltveit mottok Haugesund kommunes kulturstipend i 1986 og Rogaland fylkes kulturstipend i 1987. Wikipedia

86 år
Charles Grodin (Skuespiller)
1935 - 2021

Charles Grodin (USA)

Skuespiller, manusforfatter, skribent, filmprodusent

Født:
21. april 1935 (89 år siden)

Døde:
18. mai 2021 (86 år) (3 år siden)

Charles Grodin var en amerikansk skuespiller, komiker og talkshow-leder, og ble tildelt en Emmy i 1978.

Grodin ble født i Pittsburgh i Pennsylvania av ortodokse jødiske foreldre, Lena (pikenavn Moretsky) og Theodore Grodin. Hans bestefar, Emanuel Moretsky, var en russisk-jødisk immigrant som kom fra en lang linje av rabbier og som flyttet til Pittsburgh rundt år 1900. Grodin har en eldre bror, Jack.

Grodin scenedebuterte i 1962 i Broadway-oppsetningen Tchin-Tchin. Han TV-debuterte samme år i serien The Defenders og hadde sin filmdebut to år etter i filmen Sex and the College Girl. Han var de første årene av sin karriere mest engasjert i TV-produksjoner og hadde i løpet av 1960-tallet en rekke gjesteopptredener i diverse krim- og dramaserier. Den første filmrollen han ble lagt merke til var som den unge dr. Hill i grøsseren Rosemary's Baby fra 1968. Han hadde deretter en birolle i den satiriske Catch 22, fra 1970, før han i 1972 fikk sin første hovedrolle i den romantiske komedien The Heartbreak Kid. Utover 1970-tallet hadde han sentrale roller i filmer som King Kong (1976) og Himmelen kan vente (1978), og i 1979 hadde han hovedrollen i krimkomedien Sunburn (sammen med Farrah Fawcett). I denne perioden hadde han også flere sceneopptredener på Broadway.

På 1980-tallet medvirket han i filmkomedier som Neil Simons Seems Like Old Times (sammen med Chevy Chase og Goldie Hawn), og videre i The Woman in Red (1984) og den kritikerroste actionkomedien Midnight Run, fra 1988 (med Robert de Niro). Etter 1980-tallet var hans filmkarriere beskjeden, men hans rolle i familiefilmen Beethoven fra 1992 kan nevnes, samt dens oppfølger, Beethoven 2 (1993). I 1994 hadde han hovedrollen i familiekomedien It Runs in the Family, som skulle bli hans siste filmrolle på over 10 år – inntil han i 2006 medvirket i den romantiske komedien The Ex fra 2006.

I perioden 1995-98 hadde han sitt eget talkshow, The Charles Grodin Show, som ble sendt på CNBC. I 2000 var han kommentator for talkshowet 60 Minutes II. Wikipedia

83 år
Jerry Vale (Sanger)
1930 - 2014

Jerry Vale (USA)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gennaro Luigi Vitaliano

Født:
8. juli 1930 (93 år siden)

Døde:
18. mai 2014 (83 år) (10 år siden)

Jerry Vale var en amerikansk sanger. Wikipedia

87 år
Mentz Schulerud (Teatersjef)
1915 - 2003

Mentz Schulerud (Norge)

Teatersjef, skribent, radioprogramleder, redaktør

Født:
19. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
18. mai 2003 (87 år) (21 år siden)

Mentz Schulerud var en norsk skribent, kulturarbeider og kåsør.

Han ble cand. mag. i 1941, og arbeidet som hjelpelærer ved Oslo tekniske skole og ved Universitetet i Oslo, før han i 1946 ble ansatt i NRK. Han var teatersjef ved Oslo Nye Teater 1962–1967 og redaktør for det litterære tidsskriftet Vinduet 1959–1963. Han var styreleder i Norsk Teaterlederforening, Kunstnerforeningen, Riksmålsvernet og Logens venner, og hadde også verv i Riksmålsforbundet og Det Norske Studentersamfund. Wikipedia

41 år
Tor Ulven (Forfatter)
1953 - 1995

Tor Ulven (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent, oversetter

Født:
14. november 1953 (70 år siden)

Døde:
18. mai 1995 (41 år) (29 år siden)

Tor Ulven var en norsk forfatter og lyriker. Han var en av landets mest innflytelsesrike forfattere i 1980- og 1990-årene. Ulven tok sitt eget liv i 1995.

Ulven var svært mediesky, og ga bare ett intervju – til litteraturtidsskriftet Vagant i 1993. Intervjuet ble tatt opp på hans hjemsted i Årrundveien 9, der han hadde bodd hele livet. Tor Ulven hadde sin leilighet i annen etasje av familieiendommen.

Ulvens lyrikk, prosa og essays er preget av en tomhetsfølelse, dødsbevissthet og eksistensiell pessimisme kombinert med originale språklige bilder, utpenslet skrivemåte og en indre ambivalens. Wikipedia

<<
18. Mai
>>