Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
19. Mai

Om dagen

19. Mai er dag 139 i 2019, og er i uke 20. Det er 226 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 19. Mai kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_19-5.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Kjell Kristian Rike dør av lungekreft etter kort tids sykeleie, 63 år gammel
Kjell Kristian Rike var en norsk sportskommentator og TV-personlighet. Rike kommenterte i mange år langrenn, skiskyting, fotball og skyting på NRK, og er nok best kjent for sitt samarbeid med Jon Herwig Carlsen som kommentator i skiskyting og langrenn.

Rike var fra Byglandsfjord i Aust-Agder. Han ble skiskytterkommentator i NRK i 1977, og begynte å kommentere langrenn i 1985. Rike har også vært kommentator under flere fotball-VM siden 1986. Han har dessuten kommentert friidrett, golf, trav, sykling og alpint. Han har også i perioder fungert som avdelingsleder i NRK-sporten.

Under Gullruten 2007 fikk Rike og Carlsen hedersprisen for sin innsats som sportskommentatorer.

Han var en periode også programleder i Norge Rundt og Langs Landeveien ved siden av jobben i NRK-sporten. Rike kom opp med vignettmusikken til Norge Rundt, en moderne versjon av Norsk dans nr. 2 av Edvard Grieg). Da NRK Fjernsynet fylte 25 år i 1985 var Rike en av programlederne for jubileumssendingen.

Rike har også en fortid som fotballspiller og aktiv skytter, og ble blant annet skytterprins på Landsskytterstevnet i 1972 og Norgesmester i feltskyting på Landsskytterstevnet i 1974.

Rike døde av lungekreft 19. mai 2008, etter kort tids sykeleie. Wikipedia
Wikipedia_19-5.2000
19 år siden
Wikipedia
2000: Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen blir drept i Baneheia i Kristiansand
Baneheia-saken var en voldtekts- og drapssak i Norge. 19. mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. I en rettskraftig dom i 2002 ble Viggo Kristiansen dømt for voldtekten og drapet på Paulsen og Sørstrønen. Jan Helge Andersen ble dømt for voldtekten og drapet på Sørstrønen. Saken fikk massiv medieoppmerksomhet i Norge gjennom flere år på begynnelsen av 2000-tallet.

Stine Sofie bodde i Grimstad og Lena bodde i en annen bydel i Kristiansand. Da drapet skjedde, var begge på besøk hos sine fedre som bodde i samme hus på Grim, rett nord for Kristiansand sentrum. Denne dagen gikk de for å bade ved badeplassen 2. Stampe i det populære friluftsområdet Baneheia. De ble sist observert kl. 19.30.

Etter at de ikke kom tilbake ble det satt igang full ettersøkning. Etter to dager resulterte letingen i at likene ble funnet søndag 21. mai 2000 klokken 20.37. Likene av de to småjentene lå i en fjellsprekk et stykke vest for tjernet. De var dekket under en del granbar. Begge ble funnet med hendene låst på ryggen. Åstedet var ryddet.

13. september 2000 ble Kristiansen og Andersen arrestert. Begge bodde like ved Baneheia.

Kristiansen nektet enhver befatning med saken, men Andersen valgte å tilstå etter at han ble forelagt fellende DNA-bevis. Andersen la all skyld på kameraten. Politiet oppgav at de to gjerningsmennene ifølge Andersens forklaring lokket jentene opp i et skogholt for å se på kattunger. Der truet de småjentene til å kle av seg, voldtok dem og drepte dem med kniv, før de skjulte likene. Den dominerende kraft bak utførelsen av forbrytelsen var, ifølge dommen, Kristiansen.

I 2002 ble Kristiansen dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid og Andersen til 19 års fengsel. Begge anket straffeutmålingen til Høyesterett, som avviste Kristiansens anke og forkastet Andersens anke. Andersens anke er gjengitt i Rt. 2002 s. 993. De to ble også dømt til å betale erstatning til avdødes foreldre. I 2008 ville Viggo Kristiansen ha ny rettssak. Drapsvåpenet i saken er aldri blitt funnet, og det er aldri blitt fremmet noen tekniske beviser mot Kristiansen.

Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen, opprettet Stine Sofies Stiftelse som følge av drapene. Wikipedia
Wikipedia_19-5.1917
102 år siden
Wikipedia
1917: Rosenborg Ballklub blir stiftet i Trondheim under navnet Odd
Rosenborg Ballklub (RBK) er en norsk fotballklubb fra Trondheim. Klubben ble stiftet under navnet Odd 19. mai 1917, oppkalt etter Odd Skien, men skiftet navn til Rosenborg Ballklub i 1927. Klubben var da et lag for bydelen Rosenborg i Trondheim, men anses i dag for å være hele Trøndelags fotballag.

Klubben har imponert både ved at den vant Tippeligaen tretten sesonger på rad, fra 1992 til 2004 (i Europa er det kun latviske Skonto Riga som kan vise til det samme), og ved å kvalifisere seg til Mesterligaen hvert år i perioden 1995–2007, med unntak av 2003/04- og 2006/07-sesongene, noe som gjør RBK til et av de mest deltakende lag i UEFA Champions League.

Klubben har totalt 25 seriemesterskap, ti NM-titler og én Intertotocup-seier. Dette gjør Rosenborg til tidenes mestvinnende fotballklubb i Norge. Med sitt tjuende gull i 2006, tok Rosenborg to stjerner over sin logo – en stjerne for hvert tiende gull i den øverste divisjonen. Frem til da hadde Rosenborg brukt én stjerne på klubblogoen. Rosenborg topper også maratontabellen. Wikipedia
Fødsler
52 år
Christine Koht (Programleder)
1967

Christine Koht (Norge)

Programleder, stand-up-komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Christine Koht

Født:
19. mai 1967 (52 år)

Anne Christine Koht er en norsk programleder på radio og TV.
Etter å ha jobbet i nærradioen RadiOrakel begynte hun i 1997 i NRK hvor hun de første årene jobbet i radio, blant annet sammen med Anne Lindmo i Mammarazzi på NRK P3. Hun ledet sitt første TV-program Koht vs J-Diva på NRK2 i 2002 og har senere vært programleder for program som Koht i kommunen og Jan Johansen - jakten på den norske mannen. I 2015 begynte hun å jobbe i TVNorge og hadde premiere i kanalen med programmet Koht og kidsa høsten 2016.
Hun har fått Gullruten som beste kvinnelige programleder to ganger; Under Gullruten 2005 for Jan Johansen: Jakten på den norske mannen og under Gullruten 2007 for Koht i familien. I 2010 ble Koht tildelt Neshornprisen, Klassekampens kulturpris. Hun har i tillegg vært nominert to priser for forestillingen Koht på scenen under Komiprisen 2007: beste kvinnelige artist i revy og komedie og beste forestilling på scene, Komiprisen 2013 i klassen beste stand-up-artist og Gullruten 2017 i klassen beste kvinnelige programleder for Koht og kidsa.
Koht er utdannet lærer og har arbeidet ved Hartvig Nissens skole. Hun giftet seg med forfatteren Pernille Rygg i 2013 etter å ha vært samboere i 23 år. Wikipedia

68 år
Erling Christie (Forfatter)
1928 - 1996

Erling Christie (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, litteraturkritiker

Født:
19. mai 1928 (91 år siden)

Døde:
3. september 1996 (68 år) (23 år siden)

Erling Christie var en norsk forfatter.
Christie var blant modernismens pionerer i Norge, både som lyriker og kritiker. Christie utgav fire diktsamlinger mens han levde, og disse er samlet i den posthumt utgitte Samlede dikt (Aschehoug 1998).
Som litteraturarbeider introduserte Christie en rekke engelskspråklige forfattere for det norske publikum, og hans egen lyrikk var også inspirert av engelskspråklige forfattere som T. S. Eliot.
I 1959 ble Erling Christie utsatt for en ulykke som førte til at han mistet synet og ble arbeidsufør. Det ble derfor stille fra ham etter utgivelsen av Tegnene slukner, som ble publisert året etter at ulykken fant sted. Wikipedia

Dødsfall
84 år
Morley Safer (Forfatter)
1931 - 2016

Morley Safer (Canada)

Forfatter, Krigskorrespondent, programleder, journalist, skribent

Født:
8. november 1931 (88 år siden)

Døde:
19. mai 2016 (84 år) (3 år siden)

Morley Safer var en canadisk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Safer ble ansatt i CBS i 1964 som London-korrespondent. I 1965 ble han overført til Saigon i Vietnam hvor han fulgte en gruppe soldater fra U.S. Marine Corps på tokt i en vietnamesisk landsby. Da soldatene ankom landsbyen Cam Ne beordret de innbyggerne å forlate stedet, hvorpå de brente ned husene deres. Safers rapport ble sendt på CBS like etter, og var en av de første rapportene fra Vietnamkrigen som viste hvor hensynsløs den amerikanske krigføringen var. Men mange militærledere og politikere i USA hevdet at reportasjen skadet USAs interesser, og president Lyndon B. Johnson beordret Safer etterforsket som mulig kommunist.

Tre år etter ble Safer sendt tilbake til London. I 1970 dro han til USA for å bli korrespondent i TV-programmet 60 Minutes, som hadde startet opp året før. Safers avskjedssending gikk på luften søndag 15. mai 2016, bare fire dager før han døde.

Safer utga boka Flashbacks: On Returning to Vietnam, som ble en bestselger. Han vant flere priser for sin journalistikk, blant annet tolv Emmy Awards. Wikipedia

64 år
Jacqueline Kennedy Onassis (President-frue)
1929 - 1994

Jacqueline Kennedy Onassis (USA)

President-frue

Fullt navn / Fødenavn:
Jacqueline Lee Bouvier

Født:
28. juli 1929 (90 år siden)

Døde:
19. mai 1994 (64 år) (25 år siden)

Jacqueline Lee Bouvier «Jackie» Kennedy Onassis var kona til den 35. amerikanske presidenten John F. Kennedy, og var førstedame fra 1961 frem til drapet på hennes ektemann i 1963. Fem år senere giftet hun seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis, som hun var gift med frem til hans død i 1975. Wikipedia

84 år
Emil Schanche (Kunstmaler)
1881 - 1966

Emil Schanche (Norge)

Kunstmaler

Født:
14. september 1881 (138 år siden)

Døde:
19. mai 1966 (84 år) (53 år siden)

Emil Ferdinand Schanche var en norsk maler. Han huskes fordi han ble gjenoppdaget i 1942, 30 år etter at han måtte avbryte akademiutdannelsen på grunn av omsorgsplikter. Han arbeidet mest i små format. Wikipedia

<<
19. Mai
>>