Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. Mai

Om dagen

19. Mai er dag 140 i 2024, og er i uke 20. Det er 226 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Kjell Kristian Rike dør av lungekreft etter kort tids sykeleie, 63 år gammel

Kjell Kristian Rike var en norsk sportskommentator og TV-personlighet. Rike kommenterte i mange år langrenn, skiskyting, fotball og skyting på NRK, og er nok best kjent for sitt samarbeid med Jon Herwig Carlsen som kommentator i skiskyting og langrenn.

Rike var fra Byglandsfjord i Aust-Agder. Han ble skiskytterkommentator i NRK i 1977, og begynte å kommentere langrenn i 1985. Rike har også vært kommentator under flere fotball-VM siden 1986. Han har dessuten kommentert friidrett, golf, trav, sykling og alpint. Han har også i perioder fungert som avdelingsleder i NRK-sporten.

Under Gullruten 2007 fikk Rike og Carlsen hedersprisen for sin innsats som sportskommentatorer.

Han var en periode også programleder i Norge Rundt og Langs Landeveien ved siden av jobben i NRK-sporten. Rike kom opp med vignettmusikken til Norge Rundt, en moderne versjon av Norsk dans nr. 2 av Edvard Grieg). Da NRK Fjernsynet fylte 25 år i 1985 var Rike en av programlederne for jubileumssendingen.

Rike har også en fortid som fotballspiller og aktiv skytter, og ble blant annet skytterprins på Landsskytterstevnet i 1972 og Norgesmester i feltskyting på Landsskytterstevnet i 1974.

Rike døde av lungekreft 19. mai 2008, etter kort tids sykeleie. Wikipedia
23 år siden

2000: Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen blir drept i Baneheia i Kristiansand

Baneheia-saken er en mye omtalt dobbeltdrapssak i Norge. 19. mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. I en rettskraftig dom fra 2002 ble Viggo Kristiansen dømt for voldtekten og drapet på Paulsen og Sørstrønen. Jan Helge Andersen ble dømt for voldtekten og drapet på Sørstrønen. Ugjerningene vekket sterke reaksjoner, og saken fikk massiv medieoppmerksomhet i Norge utover 2000-tallet. Wikipedia
106 år siden

1917: Rosenborg Ballklub blir stiftet i Trondheim under navnet Odd

Rosenborg Ballklub (RBK) er en norsk fotballklubb fra Trondheim. Klubben ble stiftet under navnet Odd 19. mai 1917, oppkalt etter Odd Skien, men skiftet navn til Rosenborg Ballklub i 1927. Klubben var da et lag for bydelen Rosenborg i Trondheim, men anses i dag for å være hele Trøndelags fotballag.

Klubben har imponert både ved at den vant Tippeligaen tretten sesonger på rad, fra 1992 til 2004 (i Europa er det kun latviske Skonto Riga som kan vise til det samme), og ved å kvalifisere seg til Mesterligaen hvert år i perioden 1995–2007, med unntak av 2003/04- og 2006/07-sesongene, noe som gjør RBK til et av de mest deltakende lag i UEFA Champions League.

Klubben har totalt 25 seriemesterskap, ti NM-titler og én Intertotocup-seier. Dette gjør Rosenborg til tidenes mestvinnende fotballklubb i Norge. Med sitt tjuende gull i 2006, tok Rosenborg to stjerner over sin logo – en stjerne for hvert tiende gull i den øverste divisjonen. Frem til da hadde Rosenborg brukt én stjerne på klubblogoen. Rosenborg topper også maratontabellen. Wikipedia

Fødsler

24 år
Yahya Hassan (Dikter)
1995 - 2020

Yahya Hassan (Danmark)

Dikter, politiker, lyriker

Født:
19. mai 1995 (28 år siden)

Døde:
29. april 2020 (24 år) (3 år siden)

Yahya Hassan var en dansk dikter.

Yahya Hassans foreldre kom som flyktninger fra Palestina til Danmark i 1980-årene. Han vokste opp sammen med fire søsken i et område i Århus som har blitt betegnet som en innvandrerghetto. Som 13-åring ble han overflyttet til en institusjon for barn med problemadferd på grunn av tilpassingsvansker på skolen og småkriminalitet. Hassan utviklet en stor interesse for lesing og litteratur og begynte å skrive dikt. Han har nevnt Dostojevskij, Michael Strunge og især Karl Ove Knausgårds selvbiografiske bøker som inspirasjonskilde. I september 2013 ble han opptatt på Forfatterskolen i København.

Hans første diktsamling om en oppvekst med vold, svikt og kriminalitet, skapte oppmerksomhet før den utkom på Gyldendal i oktober 2013. I desember samme år rundet den 100 000 trykte eksemplarer. Han kritiserte særlig deler av foreldregenerasjonens innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfattet som religiøs dobbeltmoral. 16. september 2016 ble han dømt til ett år og ni måneders fengsel for å ha skutt mot en 17-åring, i tillegg til en rekke andre tiltalepunkter. Wikipedia

56 år
Christine Koht (Programleder)
1967

Christine Koht (Norge)

Programleder, stand-up-komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Christine Koht

Født:
19. mai 1967 (56 år)

Anne Christine Koht er en norsk programleder på radio og TV.

Etter å ha jobbet i nærradioen RadiOrakel begynte hun i 1997 i NRK hvor hun de første årene jobbet i radio, blant annet sammen med Anne Lindmo i Mammarazzi på NRK P3. Hun ledet sitt første TV-program Koht vs J-Diva på NRK2 i 2002 og har senere vært programleder for program som Koht i kommunen og Jan Johansen - jakten på den norske mannen. I 2015 begynte hun å jobbe i TVNorge og hadde premiere i kanalen med programmet Koht og kidsa høsten 2016.

Hun har fått Gullruten som beste kvinnelige programleder to ganger; Under Gullruten 2005 for Jan Johansen: Jakten på den norske mannen og under Gullruten 2007 for Koht i familien. I 2010 ble Koht tildelt Neshornprisen, Klassekampens kulturpris. Hun har i tillegg vært nominert to priser for forestillingen Koht på scenen under Komiprisen 2007: beste kvinnelige artist i revy og komedie og beste forestilling på scene, Komiprisen 2013 i klassen beste stand-up-artist og Gullruten 2017 i klassen beste kvinnelige programleder for Koht og kidsa.

Koht er utdannet lærer og har arbeidet ved Hartvig Nissens skole. Hun giftet seg med forfatteren Pernille Rygg i 2013 etter å ha vært samboere i 23 år. Wikipedia

57 år
Ellen Ugland (Forretningsdrivende)
1953 - 2010

Ellen Ugland (Norge)

Forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Ellen Hansen

Født:
19. mai 1953 (70 år siden)

Døde:
6. desember 2010 (57 år) (13 år siden)

Ellen Ugland var en milliardær-arving fra Grimstad.

Ellen Hansen var datter av Henry Gottfred Hansen, som drev bilforretning, og hans hustru Edith Kristine. Hun hadde en ni år eldre søster, som var mor til siviløkonomen og forfatteren Ellen Kristin Dahl-Pedersen.

Hun gikk på økonomisk gymnas i Arendal, og arbeidet på Strand Hotell i Fevik som servitør og resepsjonsmedarbeider i sommerferiene.

Ellen arbeidet som sekretær for Johan Jørgen Ugland fra begynnelsen av 1980-tallet frem til de giftet seg 15. mai 1989 i kapellet på Bygdøy, tre år etter at Uglands første kone døde i en bilulykke i Spania. Hun ble etterhvert redaktør av Ugland-gruppens interntidsskrift «Uglita».

Etter ektemannens død i 28. mars 2010 arvet hun 45 % av aksjene i Ugland selskapene, som totalt sett da var verd over tre milliarder. Ugland satt som styremedlem i femten Ugland-selskaper. Hun var en av tre medlemmer i forvaltningsrådet som skal styre hovedaksjonær og hovedarving Knut Nikolai Tønnevolds aksjeposter frem til 2021, når Tønnevold blir 35 år.

Etter sin død ble det kjent at hun testamenterte sine aksjer i Ugland-selskapene til Knut Nikolai Tønnevold, som da ble eier av alle aksjene i selskapet, verdt rundt 3 milliarder kroner. Hun testamenterte også bort verdier for mellom 40 og 70 millioner til niesen Ellen Kristin Dahl-Pedersen.

Ugland ble begravet ved Fjære kirke i Grimstad 17. desember 2010. Wikipedia

67 år
Guri Ingebrigtsen (Politiker)
1952 - 2020

Guri Ingebrigtsen (Norge)

Politiker, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Guri Helene Ingebrigtsen

Født:
19. mai 1952 (71 år siden)

Døde:
5. januar 2020 (67 år) (4 år siden)

Guri Helene Ingebrigtsen var en norsk lege og politiker (Ap). Hun var politisk rådgiver for den norske sosial- og helseministeren i 1996 og 1996–1997, og minister i det samme departementet i perioden 2000–2001 i den første regjeringen Stoltenberg.

I 1970-årene var hun medlem av AKP(m-l). I 1986 arbeidet hun som hjelpearbeider i Afghanistan. I to perioder (1999–2007) var hun ordfører i Vestvågøy kommune i Nordland. Ingebrigtsen døde den 5. januar 2020 etter langvarig sykdom. Wikipedia

72 år
Dusty Hill (Musiker)
1949 - 2021

Dusty Hill (USA)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Michael Hill

Født:
19. mai 1949 (74 år siden)

Døde:
27. juli 2021 (72 år) (2 år siden)

Joseph Michael «Dusty» Hill var bassist og vokalist i bandet ZZ Top. Wikipedia

46 år
Andre the Giant (Skuespiller)
1946 - 1993

Andre the Giant (Frankrike)

Skuespiller, fribryter

Fullt navn / Fødenavn:
André René Roussimoff

Født:
19. mai 1946 (77 år siden)

Døde:
27. januar 1993 (46 år) (31 år siden)

André René Roussimoff, best kjent som Andre the Giant, var en fransk fribryter i World Wrestling Federation (senere World Wrestling Entertainment) og skuespiller.

Roussimoff var 224 cm høy og veide opptil 245 kg, og hadde skostørrelse 57. Han var en av de mest kjente profilene innen fribrytingen, og tiltrakk ca. 93 000 tilskuere på WrestleMania III i en kamp mot Hulk Hogan.

På grunn av sin store størrelse og spesielle utseende var André etterspurt i enkelte roller i film. Han debuterte i en fransk spillefilm om boksing i 1967 og spilte inn flere filmer på 1970- og -80-tallet. Den første amerikanske rollen var som bigfoot i TV-serien The Six Million Diollar Man i 1976.Mal:Sfnp Han dukket opp i andre biroller i TV-serier som The Greatest American Hero, B. J. and the Bear, The Fall Guy og serien om Zorro fra 1990-tallet. Helt mot slutten av sin karriere spilte han også i flere filmer. Han har en ikke-kreditert rolle som monsteret Dagoth i Conan ødeleggeren fra 1984. Samme år spilte han seg selv (under navnet André Rousimmoff) i komedien Micki & Maude. Hans mest kjente rolle var som kjempen Fezzik i Prinsessebruden fra 1987.

Årsaken til Andrés store størrelse var akromegali eller kjempevekst. Sykdommen gav ham imidlertid helseproblemer, særlig ryggplager og overbelastede ledd. I de siste opptredenene i fribryting gikk han til og fra ringen med krykker.

Roussimoff døde 46 år gammel på et hotellrom i Frankrike natt til 27. januar 1993. Årsaken var hjertestans som et resultat av sykdommen. Han ble funnet av sin sjåfør dagen etter. Han var i Frankrike i forbindelse med begravelsen til sin far og hadde blitt noen dager lengre for å feire sin mors bursdag.

Roussimoff fikk ett barn, datteren Robin Christensen Roussimoff født i 1979. Wikipedia

79 år
Flemming Quist Møller (Forfatter)
1942 - 2022

Flemming Quist Møller (Danmark)

Forfatter, animatør, skuespiller, musiker, manusforfatter, filmregissør, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Flemming Oluf Quist Møller

Født:
19. mai 1942 (81 år siden)

Døde:
31. januar 2022 (79 år) (2 år siden)

Flemming Oluf Quist Møller var en dansk musiker, tegner, filmarbeider og forfatter. Han har skrevet og illustrert en mengde barnebøker, blant annet Cykelmyggen Egon (1967) og Bennys badekar (1969), som også kom som tegnefilm, samt historiene om Jungeldyret Hugo fra 1990-tallet, som ble kjent gjennom flere helaftens tegnefilmer. Flemming Qvist Møller er trommeslager i musikkgruppa Bazaar, der han spiller sammen med Peter Bastian og Anders Koppel. Wikipedia

68 år
Erling Christie (Forfatter)
1928 - 1996

Erling Christie (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, litteraturkritiker

Født:
19. mai 1928 (95 år siden)

Døde:
3. september 1996 (68 år) (27 år siden)

Erling Christie var en norsk forfatter.

Christie var blant modernismens pionerer i Norge, både som lyriker og kritiker. Christie utgav fire diktsamlinger mens han levde, og disse er samlet i den posthumt utgitte Samlede dikt (Aschehoug 1998).

Som litteraturarbeider introduserte Christie en rekke engelskspråklige forfattere for det norske publikum, og hans egen lyrikk var også inspirert av engelskspråklige forfattere som T. S. Eliot.

I 1959 ble Erling Christie utsatt for en ulykke som førte til at han mistet synet og ble arbeidsufør. Det ble derfor stille fra ham etter utgivelsen av Tegnene slukner, som ble publisert året etter at ulykken fant sted. Wikipedia

91 år
Astri Rynning (Dommer)
1915 - 2006

Astri Rynning (Norge)

Dommer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Astri Sverdrup Rynning

Født:
19. mai 1915 (108 år siden)

Døde:
17. november 2006 (91 år) (17 år siden)

Astri Sverdrup Rynning var en norsk dommer og politiker (H).

Hun ble cand. jur. i 1940 og arbeidet deretter som advokatfullmektig i Larvik og dommerfullmektig i Solør. Hun arbeidet i Justisdepartementet fra 1945, hvor hun fra 1956 var byråsjef.

I 1963 ble hun byrettsdommer i Oslo byrett, hvor ble frem til hun ble lagdommer i Eidsivating lagmannsrett i 1969. I 1978 ble hun lagmann og førstelagmann fra 1980 frem til nådd aldersgrense i 1985. Hun fortsatte som ekstraordinær lagdommer frem til fylte 75 år.

Hun ble landskjent i 1985 da hun administrerte spionsaken mot Arne Treholt. Hun var også dommer i Lillehammer-saken i 1974 og i saken Henki Hauge Karlsen anla for urettmessig avskjedigelse. Wikipedia

Dødsfall

74 år
Lee Evans (Friidrettsutøver)
1947 - 2021

Lee Evans (USA)

Friidrettsutøver, sprinter

Født:
25. februar 1947 (77 år siden)

Døde:
19. mai 2021 (74 år) (2 år siden)

Lee Edward Evans var en amerikansk friidrettsutøver.

Evans var ubeseiret i løpet av tiden på high school, og vant i 1966 sitt første AAU-mesterskap på 440 yards. Han gjentok seieren året etter, og i 1968 vant han både AAU- og NCAA-tittelen på 400 meter. Den første verdensrekorden satte han i 1966 i Los Angeles, som medlem av USAs stafettlag på 4 × 400 m stafett med tiden 2.59,6.

Under OL 1968 i Mexico by satte han ny verdensrekord på 400 meter i kvalifiseringsheatet med tiden 44,0. I finalen forbedret han rekorden til 43,86 og vant gullmedaljen foran landsmennene Larry James og Ron Freeman. Få dager senere vant han gull på 4 × 400 m stafett, igjen på ny verdensrekord, denne gangen var tiden 2.56,1. Han løp sammen med Vincent Matthews, Ron Freeman og Larry James. Begge verdensrekordene fra OL 1968 stod i 20 år.

I 1969 og 1972 vant han AAU-mesterskapene på 400 meter. Evans deltok også under OL 1972 i München, etter at han kvalifiserte seg som fjerde og siste løper til stafettlaget. Men siden Vincent Matthews og Wayne Collet var blitt utestengt fra lekene på grunn av deres opptreden under seiersseremonien etter 400 meter-løpet, og John Smith var ute med skade, hadde ikke USA nok løpere til å stille lag. Dermed ble det ingen ny olympisk deltakelse for Lee Evans.

Han vant gull på 400 meter under Panamerikanske leker i 1967 i Winnipeg i Canada. Wikipedia

81 år
Arvid Torgeir Lie (Lingvist)
1938 - 2020

Arvid Torgeir Lie (Norge)

Lingvist, skribent, oversetter, lyriker

Født:
18. august 1938 (85 år siden)

Døde:
19. mai 2020 (81 år) (3 år siden)

Arvid Torgeir Lie var en norsk lyriker.

Lie vokste opp i Skafså i Tokke, hvor faren arbeidet som gruvearbeider på Åmdalsverk. Han studerte ved Universitetet i Oslo uten å ta eksamen, og arbeidet senere som skogsarbeider. Wikipedia

84 år
Morley Safer (Forfatter)
1931 - 2016

Morley Safer (Canada)

Forfatter, Krigskorrespondent, programleder, journalist, skribent

Født:
8. november 1931 (92 år siden)

Døde:
19. mai 2016 (84 år) (7 år siden)

Morley Safer var en canadisk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Safer ble ansatt i CBS i 1964 som London-korrespondent. I 1965 ble han overført til Saigon i Vietnam hvor han fulgte en gruppe soldater fra U.S. Marine Corps på tokt i en vietnamesisk landsby. Da soldatene ankom landsbyen Cam Ne beordret de innbyggerne å forlate stedet, hvorpå de brente ned husene deres. Safers rapport ble sendt på CBS like etter, og var en av de første rapportene fra Vietnamkrigen som viste hvor hensynsløs den amerikanske krigføringen var. Men mange militærledere og politikere i USA hevdet at reportasjen skadet USAs interesser, og president Lyndon B. Johnson beordret Safer etterforsket som mulig kommunist.

Tre år etter ble Safer sendt tilbake til London. I 1970 dro han til USA for å bli korrespondent i TV-programmet 60 Minutes, som hadde startet opp året før. Safers avskjedssending gikk på luften søndag 15. mai 2016, bare fire dager før han døde.

Safer utga boka Flashbacks: On Returning to Vietnam, som ble en bestselger. Han vant flere priser for sin journalistikk, blant annet tolv Emmy Awards. Wikipedia

78 år
Petter Hugsted (Fotballspiller)
1921 - 2000

Petter Hugsted (Norge)

Fotballspiller, skihopper

Født:
11. juli 1921 (102 år siden)

Døde:
19. mai 2000 (78 år) (23 år siden)

Alf Petter Hugsted var en norsk skihopper.

Han ble olympisk mester i hopprenn i 1948 foran Birger Ruud på sølvplass, og mottok for dette Sportsjournalistenes statuett første gang den ble utgitt. Wikipedia

64 år
Jacqueline Kennedy Onassis (Presidentfrue)
1929 - 1994

Jacqueline Kennedy Onassis (USA)

Presidentfrue

Fullt navn / Fødenavn:
Jacqueline Lee Bouvier

Født:
28. juli 1929 (94 år siden)

Døde:
19. mai 1994 (64 år) (29 år siden)

Jacqueline Lee Bouvier «Jackie» Kennedy Onassis var kona til den 35. amerikanske presidenten John F. Kennedy, og var førstedame fra 1961 frem til drapet på hennes ektemann i 1963. Fem år senere giftet hun seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis, som hun var gift med frem til hans død i 1975. Wikipedia

84 år
Emil Schanche (Kunstmaler)
1881 - 1966

Emil Schanche (Norge)

Kunstmaler

Født:
14. september 1881 (142 år siden)

Døde:
19. mai 1966 (84 år) (57 år siden)

Emil Ferdinand Schanche var en norsk maler. Han huskes fordi han ble gjenoppdaget i 1942, 30 år etter at han måtte avbryte akademiutdannelsen på grunn av omsorgsplikter. Han arbeidet mest i små format. Wikipedia

67 år
Ronald Colman (Skuespiller)
1891 - 1958

Ronald Colman (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
9. februar 1891 (133 år siden)

Døde:
19. mai 1958 (67 år) (65 år siden)

Ronald Charles Colman var en engelsk skuespiller.

Colman vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Anthony John i filmen Dobbeltliv (1947). Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

<<
19. Mai
>>