Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. September

Om dagen

14. September er dag 258 i 2024, og er i uke 37. Det er 108 dager igjen av året.

Historie

14 år siden

2009: Patrick Swayze dør av kreft i bukspyttkjertelen med spredning til leveren, han ble 57 år gammel

Patrick Wayne Swayze var en amerikansk danser, Golden Globe-nominert skuespiller, sanger og låtskriver. Hans gjennombruddsrolle var som danseinstruktør i filmen «Dirty Dancing» fra 1987, og han hadde også en stor filmsuksess med filmen «Ghost» fra 1990. Mange vil også huske ham som sørstatsgeneralen Orry Main i TV-serien «Nord og sør».

Swayze fikk diagnostisert kreft i bukspyttkjertelen sent i januar 2008. Enkelte nettsteder og tabloidaviser meldte 6. mars 2008 at han kun hadde fem uker igjen å leve, men dette ble avkreftet. «Patrick har en svært begrenset sykdom og ser ut til å respondere bra på behandlingen så langt. Alle meldingene om tidsrammen for prognosen hans og de fysiske sideeffektene er definitivt usannheter» uttalte Swayzes lege George Fisher. Etterhvert kom det allikevel meldinger om at Swayze var operert i all hast, og hadde fjernet deler av magesekken.

Det var magasinet National Enquirer som først fortalte om Swayzes sykdom. «Patrick fikk nylig beskjed om at kreften har spredt seg til leveren,» sa en kilde i Swayzes familie til magasinet.

Patrick Swayze sovnet stille inn med familien rundt seg den 14. september 2009. Wikipedia
18 år siden

2005: Tre omkommer i et jord- og steinras på Hatlestad terrasse i bydelen Fana i Bergen

Hatlestad-raset var et skred av gjørme og sten som fant sted natt til den 14. september 2005 i Fana bydel i Bergen, som et resultat av store nedbørsmengder.

Raset drepte tre personer, såret syv, og fordrev mange flere, da det traff fem rekkehus klokken halv ett om natten.

Hendelsen hadde innvirkning på norsk holdning og politikk angående miljøvern og husbygging, og spørsmålet om hvorvidt den dødelig sårede Kristina Hjartåkers behandling skulle avsluttes skapte debatt over hele landet, ikke bare angående Hjartåkers behandling, men også om avslutning av livsforlengende behandling generelt. Wikipedia
180 år siden

1843: To tredjedeler av Egersund sentrum brenner ned, uten at noen omkommer

Brannen startet på ettermiddagen torsdag 14. september 1843. Ilden spredte seg meget raskt fra hus til hus på grunn av den svært tette trehusbebyggelsen. Brannen viste seg å være nesten umulig å stoppe, men endelig fikk man stoppet den klokken 7, rett før den tok kirken med seg. 700 mennesker stod igjen uten hus etter brannen, men ingen hadde omkommet.

Etter brannen forsto man at husbyggingen til nå hadde vært alt for tett. Det ble utnevnt en reguleringskommisjon som skulle ta for seg planlegging av gater og eiendommer. Mens det før brannen hadde vært trange og kronglete gater som mange plasser var for trange til å kjøre kjerre gjennom , fremsto sentrum nå som en helt ny by. Man tok utgangspunkt i planidealet på den tiden, nemlig å bygge byen i et rutenettmønster, da man tegnet opp nye tomtegrenser og gater. Hustomtene ble nå samlet i kvartaler, med brede gater rundt for å få tilstrekkelig avstand og luft mellom husene. Strandgaten ble hovedgaten utover langs sjøen, og det ble anlagt en brannallmenning, nemlig Skriverallmenningen. Wikipedia

Fødsler

35 år
Martin Fourcade (Skiskytter)
1988

Martin Fourcade (Frankrike)

Skiskytter, langrennsløper, militær

Født:
14. september 1988 (35 år)

Martin Fourcade er en fransk tidligere skiskytter. Han har vunnet fem OL-gull, noe som plasserer han på topp-ti-listen over tidenes vinterolympiere. Fourcade har vunnet 13 VM-gull, 79 rennseiere i verdenscupen og har vunnet verdenscupen sammenlagt sju ganger. Han er yngre bror av skiskytteren Simon Fourcade. Wikipedia

27 år
Amy Winehouse (Musiker)
1983 - 2011

Amy Winehouse (Storbritannia)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Amy Jade Winehouse

Født:
14. september 1983 (40 år siden)

Døde:
23. juli 2011 (27 år) (Alkoholforgiftning) (12 år siden)

Amy Jade Winehouse var en engelsk jazzsangerinne. Hun var mest kjent for sangen «Rehab» fra 2006.

Winehouse debuterte i 2003 med albumet Frank hvorpå låta «Stronger Than Me» ble den største hiten. Høsten 2006 kom hennes andre album, Back To Black, hvorpå singelen «Rehab» ble en hit vinteren 2007.

Winehouse hadde jazz-bakgrunn, noe hennes album bærer preg av. Hun ble ofte beskrevet i pressen som en artist som har utviklet seg fra å være en kul jazzvokalist med hiphop-ambisjoner til å bli en fullblods souldiva. Referansene til gammel soul, Motown og 1960-tallet beskrives som bærebjelken i hennes musikk. Hun hadde en karakteristisk dyp, kraftfull stemme.

Amy Winehouse ble nominert til Brit Awards både i 2004 og 2007.

18. mai 2007 giftet Winehouse seg med Blake Fielder-Civil i Florida. I august samme år la de seg begge inn på en avrusningsklinikk, men avbrøt oppholdet etter få dager. Det ble i løpet av 2007 gjort kjent at Winehouse slet både med rusmisbruk, spiseforstyrrelser og depresjoner. Høsten 2007 ble hennes mann arrestert og fengslet etter en razzia mot deres hjem i London.

16. juli 2009 var skilsmissen med Blake Fielder-Civil et faktum etter et turbulent ekteskap bestående av utroskap og krangler.

23. juli 2011 på ettermiddagen ble Amy Winehouse funnet død i sitt hjem i Camden i London. Dødsårsaken ble ikke fastslått, men ble av pressen antatt å være følgen av en overdose.

23. august 2011 forelå imidlertid resultat av de toksikologiske undersøkelsene fra obduksjonen. Rapporten sa at det ikke var påvist ulovlige (les:narkotiske) stoffer i prøvene, og bare moderate mengder alkohol, videre at man ikke hadde kunnet avgjøre dødsårsaken I slutten av oktober ble dødsårsaken endelig fastslått; Amy Winehouse hadde slett ikke bare moderate mengder alkohol i kroppen. Med en promille på 4,16 var dødsårsaken alkoholforgiftning. Wikipedia

46 år
Hans Gunnar Omdal (Orienteringsløper)
1977

Hans Gunnar Omdal (Norge)

Orienteringsløper

Født:
14. september 1977 (46 år)

Hans Gunnar Omdal er en norsk tidligere orienteringsløper fra Vennesla som konkurrerte for Kristiansand Orienteringsklubb.

Hans Gunnar Omdal har representert Norge i en rekke verdensmesterskap i orientering. Han debuterte i VM ved å ta 9.-plass på langdistanse under mesterskapet i Västerås i 2004. Utenom da han var med på stafettlaget som ble nummer 6 i Aarhus i 2004, har Omdal kun fått løpe langdistanse i VM-sammenheng. Fra EM har Omdal åttendeplass fra langdistansen under europamesterskapet i bulgarske Primorsko som sin fremste prestasjon.

Sammen med sin klubb gjennom mange sesonger, Kristiansand OK, var Omdal med på å vinne klubbstafetten Jukola i 2015. Han la opp etter 2016-sesongen, før han gikk tilbake til sin gamle klubb, Vindbjart IL. Wikipedia

58 år
Dmitrij Medvedev (President)
1965

Dmitrij Medvedev (Russland)

President, politiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev

Født:
14. september 1965 (58 år)

Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev er en russisk politiker. Han var Russlands tredje president, og tok over etter Vladimir Putin 7. mai 2008. Han ble 7. mai 2012 etterfulgt som president av Vladimir Putin og overtok dagen etter som statsminister. Wikipedia

64 år
Morten Harket (Sanger)
1959

Morten Harket (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
14. september 1959 (64 år)

Morten Harket er en norsk sanger og låtskriver. Han er også frontfigur i gruppen a-ha.

Harket vokste opp på Gullhella i Asker sammen med tre brødre og en søster. Han ble mobbet i barndommen og fikk i perioder juling hver dag, Harket har i voksen alder stått frem som mobbeoffer og holdt foredrag om mobbing. Før han ble med i a-ha opptrådte han en kort periode med bluesbandet Souldier Blue.

Sammen med Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy utgjør han gruppen a-ha, som er Norges største og mest langvarige eksportsuksess innen popmusikk.

Som soloartist har han gitt ut seks musikkalbum. Han ble Årets spellemann og mottok fire priser for albumet Wild Seed og singlen A Kind of Christmas Card under Spellemannprisen 1995. De øvrige klassene han vant var årets mannlige artist, årets album og årets låt, sistnevnte sammen med tekstforfatter Håvard Rem. I tillegg har han vunnet syv Spellemannpriser med a-ha.

I 1996 var han programleder for Eurovision Song Contest i Oslo Spektrum sammen med Ingvild Bryn. Han åpnet sendingen med å fremføre «Heaven's Not for Saints».

Harket har europarekord i å synge en og samme tone lengst på en Topp 40-låt; i 20,2 sekunder på sporet «Summer Moved On» på musikkalbumet Minor Earth Major Sky fra 2000.

Kongen utnevnte i 2012 Harket til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «innsats for norsk musikkliv». Harket ble i 2011 sammen med a-ha innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Harket var dommer på The Voice i 2017.

I 2019 ble det kjent at Harket omkring 1993 spilte inn et soloalbum i London. Albumet ble ikke gitt ut og opptaket ligger lagret hos en produsent. Wikipedia

55 år
Tore H. Vigerust (Politiker)
1955 - 2010

Tore H. Vigerust (Norge)

Politiker, historiker, genealog

Fullt navn / Fødenavn:
Tore Hermundsson Vigerust

Født:
14. september 1955 (68 år siden)

Døde:
31. oktober 2010 (55 år) (13 år siden)

Tore Hermundsson Vigerust var en norsk lokalpolitiker (H) i Gamlebyen i Oslo og historiker. Han var nestleder i bydelsutvalget Gamle Oslo 2003–07.

Tore Vigerusts farsætt er fra Gudbrandsdalen og morsætten er fra Schleswig-Holstein. Vigerust var offisersutdannet og tjenestegjorde i Hæren fra 1975; han ble cand.philol. i 1991 med historie hovedfag ved Universitetet i Oslo. Hans spesialfelt var genealogi, klosterhistorie og adelshistorie.

Tore Vigerust skrev en rekke slektshistoriske arbeider, utgav slektshistoriske skrifter, holdt jevnlig foredrag og arrangerte møter og lignende i slektshistoriske foreninger. Hans temaer var hentet fra flere deler av landet og fra alle samfunnsklasser. Han arbeidet mye med temaet norske adelsslekter, blant annet i det såkalte Adelsprosjektet, og skrev også om lokalhistoriske og heraldiske emner.

Vigerust arbeidet en periode i Riksarkivet, og ble senere selvstendig næringsdrivende som påtok seg oppdrag. Han var genealogen bak serien Hvem tror du at du er?, som sendtes på NRK1 i 2011. Wikipedia

87 år
Walter Koenig (Skuespiller)
1936

Walter Koenig (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, manusforfatter, skribent, regissør

Født:
14. september 1936 (87 år)

Walter Marvin Koenig er en amerikansk skuespiller, forfatter, lærer og fjernsyns-regissør. Han er særlig kjent for tolkningene av rollefigurene Pavel Chekov i science fiction-serien Star Trek og Alfred Bester i science fiction-serien Babylon 5. Wikipedia

87 år
Thor Ole Rimejorde (Håndballtrener)
1933 - 2020

Thor Ole Rimejorde (Norge)

Håndballtrener

Født:
14. september 1933 (90 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (87 år) (3 år siden)

Thor Ole Rimejorde fra Krødsherad var en norsk idrettsleder og håndballtrener. Han var fra 1970 til 1973 hovedtrener for håndballandslaget for menn, etter at han en periode tidligere i 1970 hadde vært landslagets assistenttrener. Delvis samtidig, fra 1966 til 1973, var han også assistenttrener for kvinnenes håndballandslag. Deretter var han utdanningsleder i Norges Idrettsforbund til 1984. Rimejorde startet i 1984 Prosjekt 88, som var forløperen til Olympiatoppen. Han har dessuten arbeidet for toppidrett for funksjonshemmede, blant annet som norsk delegasjonsleder ved flere paralympiske leker.

I 2010 ble han tildelt Idrettsgallaens hederspris. Wikipedia

95 år
Astrid Gjertsen (Politiker)
1928

Astrid Gjertsen (Norge)

Politiker

Født:
14. september 1928 (95 år)

Astrid Gjertsen er en tidligere norsk politiker (H). Hun flyttet til Norge som 18-åring. Hun var stortingsrepresentant for Aust-Agder 1973–1989, 2. viseformann i Høyre 1978–1982 og forbruker- og administrasjonsminister i Kåre Willochs regjering 1981–1986. Som statsråd arbeidet hun for å forenkle regelverk og effektivisere forvaltningen, liberalisere boligmarkedet, og utvide åpningstider. Wikipedia

91 år
Finn Audun Oftedal (Dirigent)
1914 - 2005

Finn Audun Oftedal (Norge)

Dirigent, pianist

Født:
14. september 1914 (109 år siden)

Døde:
4. september 2005 (91 år) (18 år siden)

Finn Audun Oftedal var en norsk dirigent og pianist. Han studerte klaver og direksjon både i Norge og utlandet og debuterte som pianist med Filharmonisk Selskaps Orkester i 1937 og som dirigent med samme orkester i 1948.

Han gjorde en stor innsats for musikklivet i hjembyen Sandnes, som klarinettist i Sverre Sigurdson Musikkorps, som klaverpedagog og etterhvert som dirigent både for korpset og Sandnes Orkesterforening, som han fikk startet opp igjen etter at det hadde ligget nede en tid.

Oftedal var Trondheim Symfoniorkester (TSO)s og Trondheim Kammerorkesters faste dirigent og kunstneriske leder i mer enn tretti år, fra 1950 til han sluttet i 1981, nær 67 år gammel. I denne tiden vokste TSO fra ca 57 medlemmer, hvorav høyst 15 var profesjonelle heltidsmusikere, til et profesjonelt symfoniorkester på over 60 medlemmer, hvorav 46 var heltidsmusikere i TSO. Han satte i gang flere tiltak for å introdusere unge mennesker for klassisk musikk og tok initiativ til Prinsesse Astrids musikkpris for å hjelpe unge musikere.

Han opptrådte ofte i NRK, både som pianist og som dirigent, blant annet for TSO og og kammerorkesteret. Han opptrådte også som akkompagnatør og var blant annet Arve Tellefsens faste akkompagnatør i flere år. Wikipedia

69 år
Lasse Dahlquist (Skuespiller)
1910 - 1979

Lasse Dahlquist (Sverige)

Skuespiller, komponist, sanger, filmregissør

Født:
14. september 1910 (113 år siden)

Døde:
14. oktober 1979 (69 år) (44 år siden)

Lars-Erik «Lasse» Dahlquist var en svensk komponist, sanger og skuespiller.

Slektsnavnet Dahlquist var tatt etter gården Dahlsgård i Halland av hans farfar, Sven Ludvig Dahlquist (1828–1907), som giftet seg og flyttet til Hisingen i Göteborg. Her startet Sven Ludvig Dahlquist et pramverft med navnet Andersson & Dahlquist.

Lasse Dahlquists far, Otto Dahlquist, var sjøkaptein, men det var som sjøassuransedirektør han flyttet med familien til Lidingö, der Lasse Dahlquist vokste opp. Men han kom til å bli assosiert med den svenske vestkysten og fødebyen Göteborg, dit han etterhvert flyttet.

Lasse Dahlquist dro til sjøs i 1926 og kom tilbake som visesanger og filmskuespiller.

Han var en tid ansatt i Sven-Olof Sandbergs musikkforlag "Svenska Noter" og begynte i 1931 å spille inn grammofonplater på Columbia. Gjennombruddet kom med Jolly Bob från Aberdeen 1938. Han skulle totalt gjøre rundt 500 grammofoninnspillinger. Han var et av medlemmene i sanggruppen Tre Sang

Lasse Dahlquist skrev tekst og musikk til flere hundre viser, mange med motiv fra Göteborg og Bohuslän og har dermed blitt den svenske vestkystens visesanger framfor noe. Flere av hans viser har blltt til allsanger, som De' ä' dans på Brännö brygga 1941, Gå upp och pröva dina vingar 1944 og Oh boy, oh boy, oh boy 1946.

Han skrev også filmmelodier, blant annet Lite grann från ovan og Kalle på Spången i 1939 til Edvard Persson, samt revytekster. Han filmdebuterte 1932 i Weyler Hildebrands Muntra musikanter.

Lasse Dahlquist brukte pseudonymene Set Lange, Sten Aller, Erik Dahlquist, Ray Garden, Willy Dahl og Lars-Erik.

Han døde 1979 i Stockholm og ligger begravd på Brännö gamle kirkegård i Göteborgs södra skärgård.

Den 24. november 1987 ble Lasse Dahlquist – Sällskapet grunnlagt. Det har som formål å spre interesse for Lasse Dahlquist og hans verk. Wikipedia

41 år
Gulbrand Lunde (Politiker)
1901 - 1942

Gulbrand Lunde (Norge)

Politiker, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gulbrand Oscar Johan Lunde

Født:
14. september 1901 (122 år siden)

Døde:
25. oktober 1942 (41 år) (81 år siden)

Gulbrand Oscar Johan Lunde var en norsk kjemiker og politiker for Nasjonal Samling. Gulbrand Lunde var direktør ved Hermetikkindustriens Laboratorium i Stavanger fra 1929 og kulturminister i 1942. Han omkom, sammen med sin kone, på reise fra Ålesund til Åndalsnes da bilen de satt i gled utfor en ferjelem og endte på fem meters dyp. Ulykken avstedkom mange rykter, både om attentat og sabotasje. Etterforskningen konkluderte med at det var en ulykke.

Lunde var født og oppvokst i Bergen. Han var sønn av arkitekt Sigurd Lunde (1874–1936) og Inga Grue (1870–1948). Han giftet seg 6. mars 1929 med Marie Honoria Halling Wulfsberg (26. august 1907 –25. oktober 1942). Wikipedia

57 år
Erich Hoepner (Motstandskjemper)
1886 - 1944

Erich Hoepner (Tyskland)

Motstandskjemper, soldat, offiser

Født:
14. september 1886 (137 år siden)

Døde:
8. august 1944 (57 år) (79 år siden)

Erich Hoepner, var tysk general under andre verdenskrig og sentral i motstandskampen mot Adolf Hitler. Wikipedia

84 år
Emil Schanche (Kunstmaler)
1881 - 1966

Emil Schanche (Norge)

Kunstmaler

Født:
14. september 1881 (142 år siden)

Døde:
19. mai 1966 (84 år) (58 år siden)

Emil Ferdinand Schanche var en norsk maler. Han huskes fordi han ble gjenoppdaget i 1942, 30 år etter at han måtte avbryte akademiutdannelsen på grunn av omsorgsplikter. Han arbeidet mest i små format. Wikipedia

87 år
Margaret Sanger (Pioner)
1879 - 1966

Margaret Sanger (USA)

Pioner, sykepleier, aktivist, fagforeningsperson, feminist

Født:
14. september 1879 (144 år siden)

Døde:
6. september 1966 (87 år) (57 år siden)

Margaret Higgins Sanger, også kjent som Margaret Sanger Slee, var en amerikansk sykepleier og pioner innen prevensjon og familieplanlegging. Hun har fått æren for å ha innført begrepet «birth control». Wikipedia

89 år
Leonhard Seppala (Hundekjører)
1877 - 1967

Leonhard Seppala (Norge)

Hundekjører, oppdagelsesreisende, gullgraver, smed, fisker

Fullt navn / Fødenavn:
Leonhard Isaksen Seppala

Født:
14. september 1877 (146 år siden)

Døde:
28. januar 1967 (89 år) (57 år siden)

Leonhard Isaksen Seppala var en norskfødt hundekjører og gullgraver i Alaska.

Seppala skapte seg tidlig et navn innenfor hundeløp ved å vinne alle konkurranser han deltok i over flere år, samtidig som han behandlet hundene sine usedvanlig humant. Den store berømmelsen kom imidlertid etter hans innsats i serumløpet i 1925, hvor en stafett av hundekjørere fraktet antiserum til byen Nome i Alaska for å bekjempe en difteri-epidemi.

Seppala blir av mange ansett som tidenes dyktigste hundekjører. Han bidro sterkt til at hunderasen sibirsk husky ble populære som trekkhunder. En variant av denne kalles i dag for Seppala husky. Wikipedia

47 år
Christian Magnus Falsen (Dommer)
1782 - 1830

Christian Magnus Falsen (Norge)

Dommer, historiker, politiker, advokat

Født:
14. september 1782 (241 år siden)

Døde:
13. januar 1830 (47 år) (194 år siden)

Christian Magnus Falsen var en norsk politiker, historiker, jurist og embetsmann. Han har fått hedersnavnet «Grunnlovens far» for sin innsats under Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 og blir ansett som den norske grunnlovens hovedforfatter. Wikipedia

68 år
Michael Haydn (Komponist)
1737 - 1806

Michael Haydn (Østerrike)

Komponist, organist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Michael Haydn

Født:
14. september 1737 (286 år siden)

Døde:
10. august 1806 (68 år) (218 år siden)

Johann Michael Haydn var en østerriksk klassisistisk komponist. Han var Joseph Haydns fem år yngre bror. Wikipedia

Dødsfall

93 år
Irene Papas (Skuespiller)
1929 - 2022

Irene Papas (Hellas)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Irene Lelekou

Født:
3. september 1929 (94 år siden)

Døde:
14. september 2022 (93 år) (1 år siden)

Irene Papas var en gresk sanger og skuespiller. Hun ble kjent for sin medvirking i filmene «Kanonene på Navarone» og «Zorba the Greek». Papas medvirket i over 70 filmer. Hun støttet kommunistpartiet i Hellas og var uttalt motstander av militærdiktaturet som styrte landet fra 1967 til 1974. Kulturministeren i Hellas kommenterte dødsfallet da det ble kjent. Hennes siste filmrolle var i «A Talking Picture» fra 2003, av Manoel de Oliveira. Hennes sterke og uttrykksfulle ansikt var særlig virkningsfullt i nærbilder skriver The Guardian i minneordet. Papas studerte ved den kongelige teaterskolen i Aten og begynte karrieren som danser og sanger i tenårene før hun debuterte i film i 1948. I flere filmer spilte hun mot Anthony Quinn og hun medvirket i flere klassiske greske drama.

Ifølge hennes eget utsagn var hun født i 1929, mens hun mange steder ble oppgitt å være født i 1926. Også da hennes død ble meldt, skrev noen medier at hun var 96, mens andre beskrev henne som 93. Wikipedia

61 år
Norm Macdonald (Skuespiller)
1959 - 2021

Norm Macdonald (Canada)

Skuespiller, Komiker, manusforfatter, stand-up-komiker, TV-produsent, TV-programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Norman Gene Macdonald

Født:
17. oktober 1959 (64 år siden)

Døde:
14. september 2021 (61 år) (2 år siden)

Norman «Norm» Gene Macdonald var en kanadisk stand-up komiker. Han er mest kjent for sine fryktløse vitser og kommentarer mens han jobbet for Saturday Night Live, der han begynte i 1993 og sluttet i 1998.

Han døde i september 2021 etter en ni år lang kamp mot kreft. Wikipedia

82 år
Rudolf Mößbauer (Fysiker)
1929 - 2011

Rudolf Mößbauer (Tyskland)

Fysiker, universitetslærer, kjernefysiker

Født:
31. januar 1929 (95 år siden)

Døde:
14. september 2011 (82 år) (12 år siden)

Rudolf Mössbauer var en tysk fysiker og professor ved California Institute of Technology i tidsrommet 1961-1964 og ved den tekniske høyskolen i München fra 1964. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1961 for sin oppdagelse av Mössbauer-effekten 1957. Prisen delte han med Robert Hofstadter som fikk den for andre oppdagelser. Wikipedia

57 år
Patrick Swayze (Skuespiller)
1952 - 2009

Patrick Swayze (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Patrick Wayne Swayze

Født:
18. august 1952 (71 år siden)

Døde:
14. september 2009 (57 år) (Bukspyttkjertelkreft) (14 år siden)

Patrick Wayne Swayze var en amerikansk danser, Golden Globe-nominert skuespiller, sanger og sang-skribent. Hans gjennombruddsrolle var som danseinstruktør i filmen Dirty Dancing fra 1987, og han hadde også en stor filmsuksess med filmen Ghost fra 1990. Mange vil også huske ham som sørstatsgeneralen Orry Main i TV-serien Nord og sør. Wikipedia

65 år
Keith Floyd (TV-kokk)
1943 - 2009

Keith Floyd (Storbritannia)

TV-kokk, kjøkkensjef, forfatter, selvbiograf, programleder

Født:
28. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
14. september 2009 (65 år) (14 år siden)

Keith Floyd var en britisk kokk og restauranteier som ledet en rekke matprogrammer på BBC og ga ut en stor samling kokebøker og reisebøker. På fjernsynet skaffet hans eksentriske stil ham millioner av seere verden over.

Han tjenestegjorde som sekondløytnant i Royal Tank Regiment i den britiske armeen. Sitt voksne liv levde Floyd i den franske byen Avignon. Han var gift fire ganger, alle ekteskapene endte i skilsmisse.

Han ble velkjent for å lage mat med et glass vin i den ene hånden, ofte i uvanlige omgivelser som eksempelvis på en fiskebåt på havet. Han ble sett på som nyskapende i ta matprogrammer ut av fjernsynsstudioet. Han dro videre med sine show jorden rundt, som Frankrike, Spania, Italia, India, Australia og USA, for lage mat på særskilte steder i hans egen unike kaotiske stil.

Floyd reiste vidt omkring og underhold folk over hele verden. Hans matprogrammer ble ofte markert av en tendens til å drikke vin mens han forberedte matretten. I dokumentaren Keith Meets Keith hvor skuespilleren og komikeren Keith Allen intervjuet Floyd, ble vist på Channel 4 den 14. september 2009 og sett av rundt en million mennesker. I programmet innrømmet Floyd unna kameraene at han ofte drakk for mye grunnet ensomhet. Det ble senere forstått at Floyd hadde falt sammen og døde kort tid før sendingen. Wikipedia

80 år
Peter Ling (Skribent)
1926 - 2006

Peter Ling (Storbritannia)

Skribent, manusforfatter, romanforfatter

Født:
27. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
14. september 2006 (80 år) (17 år siden)

Peter Ling var en manusforfatter og romanforfatter.

Ling begynte å skrive mens han var i hæren under andre verdenskrig og han fortsatte mens han tilbrakte to år på et sanatorium mens han kom seg etter å ha fått tuberkulose. Etter suksess som forfatter for hørespill, ble han manusredigerer sjef for barneserier hos Associated-Rediffusion. Ling var medskaper med Hazel Adair av såpeoperaene Compact og Crossroads

Ling skrev også manus for serier som Dixon of Dock Green, The Avengers, Sexton Blake og Doctor Who.

Han utga flere bøker, inkludert boken basert på Doctor Who-historien han skrev, The Mind Robber, for Target Books. Han skrev også historier for tegneserieheftet Eagle. Wikipedia

80 år
Mickey Hargitay (Skuespiller)
1926 - 2006

Mickey Hargitay (Ungarn)

Skuespiller

Født:
6. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
14. september 2006 (80 år) (17 år siden)

Miklós «Mickey» Hargitay var en ungarsk skuespiller og kroppsbygger.

Han ble Mr. Universe i 1955, men ble for alvor kjent gjennom ekteskapet med Jayne Mansfield. Det populære ekteparet spilte i filmene Åh, for en mann (1957), Gli amori di Ercole (1960), Promises! Promises! (1963) og L'amore primitivo (1964) sammen. Hargitay spilte også i en rekke filmer uten Mansfield, de fleste av dem italienske. Han er også far til skuespilleren Mariska Hargitay.

Hargitay døde av multippelt myelom 80 år gammel. Wikipedia

91 år
Robert Wise (Filmregissør)
1914 - 2005

Robert Wise (USA)

Filmregissør, filmprodusent, filmklipper, fagforeningsperson

Født:
10. september 1914 (109 år siden)

Døde:
14. september 2005 (91 år) (18 år siden)

Robert Wise var en amerikansk regissør.

Wise vant to Oscar for beste regi, for filmmusikalene West Side Story (1961) og The Sound of Music (1965). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Wise var også filmklipper på Ringeren i Notre Dame (1939). Wikipedia

84 år
Ove Sprogøe (Skuespiller)
1919 - 2004

Ove Sprogøe (Danmark)

Skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ove Wendelboe Sprogøe Petersen

Født:
21. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
14. september 2004 (84 år) (19 år siden)

Ove Wendelboe Sprogøe Petersen var en av Danmarks mest benyttede skuespillere.

Han ble utdannet som skuespiller ved Alliancescenernes elevskole i 1944, og debuterte som Nicolai året etter i Nøddebo Præstegård på Folketeatret i København. Det var også dette teateret han han særlig var knyttet til. Han vant ry og popularitet som en frodig revy- og komedieartist, blant annet med visen om Fandens oldemor. Med årene utviklet han seg – uten å forlate komedien helt – til en betydelig karakterskuespiller, og løste oppgaver som bl.a. Volpone, Mefisto og pastor Manders i Ibsens Gengangere.

I 1945 giftet han seg med Eva Sprogøe, som han fikk tre sønner med, bl.a. sønnen Henning Sprogøe, som også er skuespiller.

I mange år spilte han sammen med komikeren Dirch Passer. Hans mest kjente roller både i Danmark og utlandet er nok doktor Hansen i Matador og den geniale vaneforbryter Egon Olsen i filmene om «Olsenbanden».

Ove Sprogøe medvirket i 145 filmer, hvilket er flere enn noen annen dansk skuespiller. Det er opprettet en dansk minnepris i hans navn som deles ut årlig. Denne kulturprisen heter Ove Sprogøe Prisen. Wikipedia

78 år
Erling Kongshaug (Skytter)
1915 - 1993

Erling Kongshaug (Norge)

Skytter

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Asbjørn Kongshaug

Født:
22. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
14. september 1993 (78 år) (30 år siden)

Erling Asbjørn Kongshaug var skytter og olympisk mester. Han representerte Oslo Sporveisbetjenings Skytterlag (OSSL).

Erling Kongshaug vant gull i 50 m rifle i OL i 1952 i Helsingfors, for dette mottok han Fearnleys olympiske ærespris.

Han vant bronsemedaljer i VM i 50 m rifle, stående i 1947, og i 50 m rifle, 3 stillinger i 1949, mens han vant gull i VM i begge disse øvelsene i 1952. Totalt, med både lagmedaljer og indiduelle medaljer, vant han 13 medaljer i verdensmesterskapene fra 1947 til 1954.

I 1955 vant Kongshaug EM-gull i 60 skudd liggende miniatyr, «englandsmatch», både individuelt og for lag. Dette året ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje.

Kongshaug vant 16 NM-gull i årene 1950 til 1960 (fem på frigevær og elleve i miniatyrgevær). Han vant også tre kongepokaler, i 1950, 1951 og 1953.

Han var norsk flaggbærer i sommer-OL 1956 i Melbourne. Wikipedia

52 år
Grace Kelly (Fyrstinne av Monaco)
1929 - 1982

Grace Kelly (USA)

Fyrstinne av Monaco, skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Grace Patricia Kelly

Født:
12. november 1929 (94 år siden)

Døde:
14. september 1982 (52 år) (41 år siden)

Grace Patricia Kelly, senere Hennes Høyvelbårenhet Fyrstinne Grace av Monaco, var en amerikansk skuespillerinne, som giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco.

Kelly startet skuespillerkarrieren i 1950, da hun var 20 år gammel. Hun spilte i teaterstykker i New York og hadde gjesteroller i en rekke TV-serier på begynnelsen av 1950-tallet. Gjennombruddet som filmskuespillerinne kom med Mogambo (1953). Kelly vant Golden Globe for beste kvinnelige birolle og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for rolletolkningen sin. Hennes lite glamorøse rolle i Bak kulissene (1954) sikret henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Kelly spilte også i tre filmer regissert av Alfred Hitchcock: Ring politiet! (1954), Vinduet mot bakgården (1954) og Tyv fanger tyv (1955).

Hun pensjonerte seg som skuespillerinne som 26-åring, etter å ha giftet seg med fyrst Rainier. Ekteparet fikk tre barn sammen, Caroline, Albert og Stephanie. Fyrstinne Grace holdt fast ved sine amerikanske røtter, og hadde både amerikansk og monegaskisk statsborgerskap.

Fyrstinne Grace døde 14. september 1982. Dagen før hadde hun fått et hjerneslag mens hun kjørte, noe som førte til at hun mistet kontroll på bilen og krasjet. Datteren hennes, Stephanie, var også i bilen, men overlevde ulykken.

I juni 1999 ble hun kåret til tidenes 13. største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

14 år
Johan Sagadalen (Bjørneangrepsoffer)
1892 - 1906

Johan Sagadalen (Norge)

Bjørneangrepsoffer

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Andersen Sagadalen

Født:
6. september 1892 (131 år siden)

Døde:
14. september 1906 (14 år) (Skader etter bjørneangrep) (117 år siden)

Johan Andersen Sagadalen fra Heie i Hallingdal var den siste som ble drept av bjørn i Norge.

16. august 1906 ble han som trettenåring angrepet av en bjørn i Vassfaret da han gjette sauer ved seteren Domfæt med sin elleve år gamle bror Andreas. Johan smatt inn i den tette bjørkeskogen like ovenfor stedet hvor Andreas satt. Straks etter hørte Andreas at Johan skrek inne i bjørkekrattet, omtrent ti meter fra ham. Samtidig hørte han dyreskrik, som fra en gris.

Det var imidlertid ikke mulig å se noe i det tette krattet, og plutselig ble det helt stille. Andreas løp til seteren, der bonden, Ole Hilde, tilfeldigvis befant seg. Denne og Andreas dro sammen tilbake, og fant endelig Johan. Hele ansiktshuden var revet opp og skjøvet over mot den ene siden av ansiktet. Det venstre øyet var borte. På Johans ene lår var det store hull etter bjørnens klør, og i pannen var det merker. Her hadde bjørnen revet løs både skinn og kjøtt, så det hang nedover nesen. Bjørnen hadde øyensynlig slikket blodet av ansiktet og håret, ettersom han her var helt våt av spyttslev.

Johan fortalte at da han kom ned i bjørkekrattet og frem mot en dvergbjørk, kom bjørnen farende frem til bjørka. Han ble redd og prøvde å løpe fra bjørnen, men den innhentet ham snart. Det siste han husket, var at bjørnen hogg tak i låret hans og bet ham over hele ansiktet. Han hadde gått rett på bjørnen, som hadde ligget i krattet med en saueskrott, og da han løp, hadde han vekket jaktinstinktet dens.

Johan ble behandlet av jernbanelege Saxlund og kom siden til Drammen sykehus. Han døde her den 14. september av hjernehinnebetennelse på grunn av skadene. Wikipedia

58 år
William McKinley (Amerikansk president)
1843 - 1901

William McKinley (USA)

Amerikansk president, Politiker, advokat, statsmann

Født:
29. januar 1843 (181 år siden)

Døde:
14. september 1901 (58 år) (Skuddskader) (122 år siden)

William McKinley var en amerikansk, republikansk politiker. Han var USAs 25. president fra 1897 til han ble skutt i et attentat i 1901, noen måneder inn i sin andre presidentperiode, og døde av skadene noen dager senere. McKinley ledet nasjonen til seier i den spansk-amerikanske krigen, økte tollvernet for å beskytte amerikansk industri, og sørget for at valutaen fulgte gullstandarden.

McKinley ble beskrevet som from, sindig og omgjengelig. Han var den siste presidenten som hadde kjempet i borgerkrigen, hvor han hadde avansert til major i unionshæren. Etter krigen slo han seg ned i Canton i Ohio som advokat, og giftet seg med Ida Saxton. I 1876 ble han valgt til kongressrepresentant, og ble republikanernes ekspert på tollvernet av den amerikanske industrien. Den såkalte McKinley-tollen av 1890 var meget omstridt, og bidro sammen med endring av valgkretsene til at han tapte gjenvalg til Kongressen ved demokratenes valgskred samme år. McKinley var Ohios guvernør fra 1892 til 1896, og førte en moderat politisk linje i forsøk på å balansere kapital- og arbeiderinteresser. Med hjelp fra Mark Hanna ble McKinley nominert til republikansk presidentkandidat i 1896, midt i en dyp økonomisk depresjon. Han vant presidentvalget foran demokraten William Jennings Bryan på sitt løfte om å følge gullstandarden og øke innførselstollen.

McKinleys presidentperiode ble preget av rask økonomisk vekst. Han ønsket å gjøre Cuba uavhengig fra Det spanske imperiet på fredelig vis, men måtte nokså motvillig lede nasjonen inn i den spansk-amerikanske krigen i 1898. USA vant en rask og overbevisende seier, og Spania måtte avstå Puerto Rico, Guam og Filippinene til USA. Cuba ble formelt uavhengig i 1902, men USA utøvde sterk innflytelse i Mellom-Amerika. USA annekterte Hawaii i 1898. Med dette trådte USA frem som en regulær kolonimakt, og McKinley ble den første presidenten som skaffet USA oversjøiske territorier gjennom krig.

Historikere regner McKinleys valgseier i 1896 som et vendepunkt, hvor den fastlåste situasjonen etter borgerkrigen ble avløst av USAs politiske reformperiode fra 1890- til 1920-årene, dominert av republikanerne. McKinley vant igjen over Bryan i presidentvalget i 1900, etter en valgkamp om imperialisme, proteksjonisme og gullstandarden.

6. september 1901 ble McKinley skutt og livstruende skadet av Leon Czolgosz, en polsk-amerikaner med anarkistiske sympatier, og døde av skadene den 14. september. McKinley ble etterfulgt av visepresident Theodore Roosevelt. I ettertid vurderer historikerne McKinleys innsats som president relativt høyt, men den folkekjære McKinley ble raskt overskygget av Roosevelt. Wikipedia

<<
14. September
>>