Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 26. September
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_26-9.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Regissør og skuespiller Paul Newman dør av lungekreft i sitt hjem i Westport, 83 år gammel
Paul Leonard Newman var en amerikansk skuespiller og regissør. Han er kanskje best for sin opptreden i filmene The Hustler (1961), Rebell i lenker (1967) og Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Han var også grunnlegger og eier av Newman’s Own, et næringsmiddelselskap som donerer alt overskudd til veldedighet. Paul Newman døde av lungekreft i sitt hjem i Westport, 83 år gammel.

Newman styrte familiens sportsbutikk i Shaker Heights før han under den andre verdenskrig tjenestegjorde som radiotelegrafist ved U.S. Navy i Stillehavet. Etter krigen begynte han å studere økonomi ved Kenyon College i Ohio, men ble etter hvert interessert i drama. Han opptrådte i en kort periode med et teaterselskap før han startet å studere drama ved Yale University i New Haven i Connecticut, og senere ved Actors Studio i New York City.

Newman debuterte på Broadway i 1953 og gjorde suksess i Picnic og sikret seg filmkontrakt med Warner Brothers. Året etter gjorde han sin første filmrolle i filmen Sølvkalken (The Silver Chalice).

Karrieren skjøt fart og Newman fikk pris ved filmfestivalen i Cannes i 1958 for sin rolle i Flammende sommer (The Long Hot Summer). Samme år ble han nominert til en Oscar for sin rolle i filmen Katt på hett blikktak (Cat on a Hot Tin Roof) .

Newman var, med sin atletiske kroppsbygning, sine intense blå øyne og sitt blonde hår samt sjarm og utstråling, Hollywoods største stjerne på 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet.

I 1968 debuterte Newman som filmregissør med filmen Sensommer for Rachel (Rachel, Rachel) med hans kone Joanne Woodward, i hovedrollen.

Paul giftet seg med Joanne Woodward i 1958 (hans andre ekteskap). Sammen hadde de tre barn. Han hadde også tre barn fra sitt første ekteskap. Hans sønn skuespilleren Allan Scott Newman døde i 1978, kun 28 år gammel, av en overdose av beroligende midler og alkohol.

Newman og Woodward har vært engasjert i politikk og deltatt i en rekke ulike liberale kampanjer. Newman har også vært USAs delegat under en FN-konferanse om nedrustning. Newman var også engasjert i næringslivet, han hadde et eget matvaremerke: Newman’s Own, med blant annet salatdressing, brus, pastasaus og popcorn. Inntektene fra virksomheten, hittil rundt 200 millioner dollar, er gått til veldedighet.

Paul Newman vant en Oscar i 1986 for sin rolle som Fast Eddie Felson i filmen The Color of Money og året før fikk han også en æres-Oscar. Han fikk egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia
Wikipedia_26-9.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Einar Førde dør etter en lengre kamp mot kreft, 61 år gammel
Einar Førde var en norsk politiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han var nestleder i Arbeiderpartiet fra 1981 til 1989, herunder parlamentarisk leder under Gro Harlem Brundtlands andre regjering (1986–1989). Førde var som politiker en viktig ideolog og strateg. Han var kirke- og undervisningsminister fra 1979 til 1981 og kringkastingssjef i NRK fra 1989 til 2001.

Einar Førde døde 61 år gammel av kreft etter en tids sykdom han snakket åpent om. Han etterlot seg kona Synnøve Nymo og fem barn, derav to fra sitt første ekteskap med Brit Fougner. Wikipedia
Wikipedia_26-9.1908
111 år siden
Wikipedia
1908: Sportsklubben Brann blir stiftet i Bergen
Sportsklubben Brann er en norsk fotballklubb som holder til i Bergen. Klubben ble stiftet 26. september 1908 som Ski- og Fotboldklubben Brann. Brann Stadion har vært hjemmebanen til SK Brann siden innvielsen 25. mai 1919.

Sportsklubben Brann har vunnet tre seriemesterskap, seks norgesmesterskap og har deltatt i den europeiske cupvinnercupen som kvartfinalist i 1996/97-sesongen. Klubben tok seg til 32-delsfinale i UEFA-cupen i 2007/08-sesongen.

I 2014 rykket Brann ned til 1.divisjon etter å ha tilbrakt 31 sammenhengende sesonger i Eliteserien. Klubben rykket direkte opp til Tippeligaen i den påfølgende sesongen, etter å ha havnet på andreplass i 1. divisjon. Brann tok sølv i Tippeligaen 2016. Wikipedia
<<
26. September
>>