Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
4. Juli
Om dagen
4. Juli er dag 185 i 2019, og er i uke 27. Det er 180 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Dronning Sonja (82 år) (Flaggdag)
Historie
Wikipedia_4-7.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Den britiske journalisten Alan Johnston blir løslatt etter 16 ukers fangenskap i Gaza
Alan Graham Johnston er en britisk journalist som jobber for BBC. Han har vært BBCs korrespondent i Usbekistan, Afghanistan og i Gaza. Han ble kidnappet av en gruppe væpnede palestinere den 12. mars 2007 og sluppet fri den 4. juli samme år.

Den 12. mars 2007 ble Johnstons bil funnet forlatt langs veien, kort tid etter at han forlot sitt kontor for å reise hjem. Han hadde kommet tilbake til Gaza fra Israel tidligere på dagen, der han hadde vært hos en tannlege. Et identifikasjonskort hadde blitt etterlatt ved bilen, slik at det ikke skulle være noen tvil om at Johnston faktisk hadde vært i bilen BBC ble oppmerksom på at han var forsvunnet når han ikke telefonerte selskapet til avtalt tid.

Ifølge palestinsk politi, ble fire væpnede menn observert ved Johnstons bil,. Kidnappingen ble fordømt av palestinske myndigheter, og en unntakstilstand med veisperrer ble gjennomført for å forsøke å finne Johnston, som var inne i det som skulle ha vært hans siste uker i Gaza, der han hadde vært i tre år.

Det gikk rykter om at forhandlinger hadde begynt for å sørge for å få Johnston frigitt, men BBC holdt lenge fast ved at de så langt ikke hadde noen uavhengig bekreftelse på at Johnston faktisk hadde blitt kidnappet. En uke etter forsvinningen bekreftet BBC at det ikke lengre kunne være noen tvil om at han hadde blitt kidnappet.

Den 21. mars, rapporterte israelske kilder at Johnston kunne ha blitt kidnappet av den samme gruppen som i juni 2006 hadde kidnappet den israelske soldaten Gilad Shalit, noe som imidlertid ble benektet for de ansvarlige for sistnevnte kidnapping.

Den 26. mars var kidnapping allerede den lengste en utlending hadde opplevd i Gaza. Dette medførte på nytt krav om at han måtte bli frigitt.

Under den tredje uken av fangenskapet ble det spekulert i om Johnston hadde blitt fanget av en mektig Gaza familie med kriminelle forbindelser, som skiftet støtte til de ulike palestinske faksjonene dersom de skulle være misfornøyd med noen av dem. Familien skulle etter sigende ha planer om å bruke Johnston som et forhandligskort som ville bli løslatt i bytte mot ti medlemmer av Hamas som hadde drept medlemmer av familien. Wikipedia
Wikipedia_4-7.1948
71 år siden
Wikipedia
1948: To fly kolliderer i luftrommet over Northwood i London. 39 personer omkommer
Northwood-ulykken fant sted 4. juli 1948 klokken 15:03 i luftrommet over Northwood i London i Storbritannia. To fly, en Douglas DC-6 fra Scandinavian Airlines System (SAS) og en Avro York fra Royal Air Force (RAF) kolliderte i luften mens de ventet på å lande ved RAF Northolt. Alle 39 personer om bord i flyene omkom. Det var SAS’ første dødelige ulykke og var på den tiden den dødeligste flyulykken i Storbritannia. Den er fortsatt landets dødeligste flykollisjon i luften.

DC-6-maskinen, med registreringsnummer SE-BDA og døpt «Agnar Viking», var på en internasjonal ruteflyvning fra Stockholms Bromma lufthavn via Amsterdam Schiphol lufthavn til Northolt. Avro York-flyet, en del av 99. skvadron og med serienummer MW248, var underveis fra RAF Luqa på Malta til Northolt. I tillegg til disse, deltok to andre fly i en stacking over flyplassen. På ulykkestidspunktet var SAS-flyet klarert til en høyde av 2500 fot, mens RAF-flyet skulle holde en høyde på 3000 fot. Det oppsto en feilsituasjon i å stille inn RAF-flyets høydemåler. På ulykkestidspunktet holdt SAS-flyet på med en stigning, etter at pilotene minutter i forveien hadde besluttet å omdirigere flyet til Amsterdam. Wikipedia
Wikipedia_4-7.1825
194 år siden
Wikipedia
1825: Sluppen «Restaurationen» legger ut fra Stavanger med den første gruppen med emigranter til USA, ledet av Cleng Peerson
«Restauration» var opprinnelig en jakt, bygd i Hardanger i 1801. Båten ble siden ombygd («fortømret») til en slupp i Egersund (perioden 1815 – 1820). Båtens navn var først «Emmanuel», men ble etter ombygging til sluppen «Restauration». I 1825 dro sluppen «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika. Denne utferden regnes ofte som starten på den norske utvandringen til USA.

Sluppen seilte fra Stavanger 4. juli 1825 (noen kilder har 5. juli 1825) og ankom New York tre måneder senere, den 9. oktober, etter en strabasiøs ferd. Båten var på omtrent 39 tonn, 54 fot lang og 16 fot bred. Det var 52 mennesker ombord, de fleste kvekere eller dissentere. Kaptein på båten og leder for «sluppefølget» var Lars Larsen Geilane. Under turen fikk Larsen og konen Martha en pike som ble døpt Margaret Allen, etter en kjent engelsk kvekerkvinne. Sluppefølget ble møtt av Cleng Peerson i New York, og slo seg ned ved Ontariosjøen i Kendall township i staten New York.

Ferden ble opptakten til en massiv norsk utvandring til Amerikas forente stater (USA).

En kopi av «Restauration» er bygget på Judaberg i Finnøy kommune, Rogaland. Initiativtakerne, båtentusiaster rundt båtbyggeriet til Jørn Flesjå, står bak dette og båten ble sjøsatt 15. april 2010. Wikipedia
Fødsler
100 år
Gloria Stuart (Skuespiller)
1910 - 2010

Gloria Stuart (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Francis Stuart

Født:
4. juli 1910

Døde:
26. september 2010 (100 år)

Gloria Francis Stuart var en amerikansk skuespiller.

Hun hadde i løpet av en karriere på over 70 år roller både innen teater, TV-produksjoner og film. Stuart var en av de mest markante skuespillerne fra Hollywoods gullalder i 1930-årene. Hun begynte smått med skuespill i high school i 1920-årene, men begynte med teater først i 1930- og 1940-årene. I 1932 fikk hun en filmkontrakt med Universal Pictures, og hun spilte blant annet i The Old Dark House (1932), Den usynlige mann (1933) og De tre musketerer (1939).

I 1945 la hun opp skuespillerkarrieren for å bli kunstner. Hun begynte blant annet med silketrykk, bonsai og decoupage. I 1970-årene tok hun filmroller igjen, blant annet i thrilleren Jennie Logans to verdener (1979) og komedien Wildcats (1986). Stuarts mest kjente rolle i senere tid var som den eldre Rose Calvert i storfilmen Titanic (1997). Hun fikk god kritikk og vant en Screen Actors Guild Award og Saturn Award for beste kvinnelige birolle. Stuart ble også nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle og ble dermed den eldste personen som har blitt nominert til Oscar for skuespill. Hennes siste filmrolle var i Land of Plenty (2004).

Foruten karrieren som skuespiller og kunstner, var Stuart også en miljøvernforkjemper og en av grunnleggerne bak fagforeningen Screen Actors Guild. Wikipedia

80 år
Rolf Søder (Skuespiller)
1918 - 1998

Rolf Søder (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juli 1918

Døde:
23. august 1998 (80 år)

Rolf Søder var en norsk skuespiller. Han het egentlig Rolf Søderstrøm (navneskifte til Søder i 1944) og var sønn av jern- og metallarbeider Karl Johan Søderstrøm (1888–1932) og Margit Westbye (1886–1972). Hans arbeiderklassebakgrunn var viktig for ham og han var en kjent talsmann for å ta vare på den arbeiderkulturen han kjente fra sin barndoms Oslo.

Søder debuterte på scenen i 1944 og på filmlerretet i 1955. Han medvirket i 40 filmer i sin lange karriere. Han spilte dessuten flere roller på scenen, var radioskuespiller og oppleser. Søder fremførte Bendiks vise (Melodi: Bjarne Amdahl, tekst: Alf Prøysen) i filmen Ung flukt (1959). Han gav også ut en plate, der han tolket arbeidersanger og dikt.

Rolf Søder giftet seg med Berit Søder i 1950, og sammen fikk de tre barn. Wikipedia

91 år
Neil Simon (Dramatiker)
1927 - 2018

Neil Simon (USA)

Dramatiker, manusforfatter, dramaturg, filmprodusent, sangtekstforfatter, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Marvin Neil Simon

Født:
4. juli 1927

Døde:
26. august 2018 (91 år)

Marvin Neil Simon var en amerikansk dramatiker og manusforfatter. Simon skrev mer enn 30 musikaler og nesten like mange filmmanus. Han mottok flere Tony-priser og Pulitzerprisen, og han var regnet blant en av Broadways mest vellykkede og kjente forfattere. Wikipedia

Dødsfall
86 år
Francis Bull (Litteraturhistoriker)
1887 - 1974

Francis Bull (Norge)

Litteraturhistoriker, professor, historiker, litteraturkritiker, artist

Født:
4. oktober 1887

Døde:
4. juli 1974 (86 år)

Francis Bull var en norsk litteraturhistoriker.

Bull var professor i norsk litteraturhistorie ved Det Kongelige Frederiks Universitet fra 1920, var styreformann for Gyldendal Norsk Forlag fra etableringen i 1925 og helt frem til 1968, og styremedlem i Nationaltheatret fra 1922 til 1956. Han ble bredere kjent for sine fjernsynskåserier gjennom 1960-tallet. Han huskes også for sine foredrag til medfangene under oppholdet på Grini fangeleir fra 1941 til 1944. Bull var en av grunnleggerne av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur i 1953. Han fikk Lytterprisen i 1963.

Faglig sett var hans virksomhet sterkt preget av den historisk-biografiske metode, en metode som særlig etter hans død gikk av moten, og hans arbeider kan derfor i dag oppleves som utdatert i visse henseender. Likefullt var han svært innflytesesrik innen norsk litteratur i sin levetid og satte varige spor, ikke minst som formidler, kulturpersonlighet og styreformann i Gyldendal. Bull arbeidet særlig med forfattere fra gullalderen, især Bjørnstjerne Bjørnson. Et hovedverk er bind to av Bulls, Paasches og Winsnes' Norsk litteraturhistorie, som opprinnelig ble utgitt i 1929, men som kom i ny utgave i 1958. Han var redaktør av Norges nasjonallitteratur i 40 bind i 1968 og skrev et innledningskåseri til verket, hvor han skildrer norsk litteratur distrikt for distrikt. Wikipedia

<<
4. Juli
>>