Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. Juli

Om dagen

4. Juli er dag 186 i 2024, og er i uke 27. Det er 180 dager igjen av året.
Dronning Sonja (87 år) (Flaggdag)
USAs uavhengighetsdag (Independence Day. Løsrevet fra Storbritannia i 1776)

Historie

16 år siden

2007: Den britiske journalisten Alan Johnston blir løslatt etter 16 ukers fangenskap i Gaza

Alan Graham Johnston er en britisk journalist som jobber for BBC. Han har vært BBCs korrespondent i Usbekistan, Afghanistan og i Gaza. Han ble kidnappet av en gruppe væpnede palestinere den 12. mars 2007 og sluppet fri den 4. juli samme år.

Den 12. mars 2007 ble Johnstons bil funnet forlatt langs veien, kort tid etter at han forlot sitt kontor for å reise hjem. Han hadde kommet tilbake til Gaza fra Israel tidligere på dagen, der han hadde vært hos en tannlege. Et identifikasjonskort hadde blitt etterlatt ved bilen, slik at det ikke skulle være noen tvil om at Johnston faktisk hadde vært i bilen BBC ble oppmerksom på at han var forsvunnet når han ikke telefonerte selskapet til avtalt tid.

Ifølge palestinsk politi, ble fire væpnede menn observert ved Johnstons bil,. Kidnappingen ble fordømt av palestinske myndigheter, og en unntakstilstand med veisperrer ble gjennomført for å forsøke å finne Johnston, som var inne i det som skulle ha vært hans siste uker i Gaza, der han hadde vært i tre år.

Det gikk rykter om at forhandlinger hadde begynt for å sørge for å få Johnston frigitt, men BBC holdt lenge fast ved at de så langt ikke hadde noen uavhengig bekreftelse på at Johnston faktisk hadde blitt kidnappet. En uke etter forsvinningen bekreftet BBC at det ikke lengre kunne være noen tvil om at han hadde blitt kidnappet.

Den 21. mars, rapporterte israelske kilder at Johnston kunne ha blitt kidnappet av den samme gruppen som i juni 2006 hadde kidnappet den israelske soldaten Gilad Shalit, noe som imidlertid ble benektet for de ansvarlige for sistnevnte kidnapping.

Den 26. mars var kidnapping allerede den lengste en utlending hadde opplevd i Gaza. Dette medførte på nytt krav om at han måtte bli frigitt.

Under den tredje uken av fangenskapet ble det spekulert i om Johnston hadde blitt fanget av en mektig Gaza familie med kriminelle forbindelser, som skiftet støtte til de ulike palestinske faksjonene dersom de skulle være misfornøyd med noen av dem. Familien skulle etter sigende ha planer om å bruke Johnston som et forhandligskort som ville bli løslatt i bytte mot ti medlemmer av Hamas som hadde drept medlemmer av familien. Wikipedia
75 år siden

1948: To fly kolliderer i luftrommet over Northwood i London. 39 personer omkommer

Northwood-ulykken fant sted 4. juli 1948 klokken 15:03 i luftrommet over Northwood i London i Storbritannia. To fly, en Douglas DC-6 fra Scandinavian Airlines System (SAS) og en Avro York fra Royal Air Force (RAF) kolliderte i luften mens de ventet på å lande ved RAF Northolt. Alle 39 personer om bord i flyene omkom. Det var SAS’ første dødelige ulykke og var på den tiden den dødeligste flyulykken i Storbritannia. Den er fortsatt landets dødeligste flykollisjon i luften.

DC-6-maskinen, med registreringsnummer SE-BDA og døpt «Agnar Viking», var på en internasjonal ruteflyvning fra Stockholms Bromma lufthavn via Amsterdam Schiphol lufthavn til Northolt. Avro York-flyet, en del av 99. skvadron og med serienummer MW248, var underveis fra RAF Luqa på Malta til Northolt. I tillegg til disse, deltok to andre fly i en stacking over flyplassen. På ulykkestidspunktet var SAS-flyet klarert til en høyde av 2500 fot, mens RAF-flyet skulle holde en høyde på 3000 fot. Det oppsto en feilsituasjon i å stille inn RAF-flyets høydemåler. På ulykkestidspunktet holdt SAS-flyet på med en stigning, etter at pilotene minutter i forveien hadde besluttet å omdirigere flyet til Amsterdam. Wikipedia
198 år siden

1825: Sluppen «Restaurationen» legger ut fra Stavanger med den første gruppen med emigranter til USA, ledet av Cleng Peerson

«Restauration» var opprinnelig en jakt, bygd i Hardanger i 1801. Båten ble siden ombygd («fortømret») til en slupp i Egersund (perioden 1815 – 1820). Båtens navn var først «Emmanuel», men ble etter ombygging til sluppen «Restauration». I 1825 dro sluppen «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika. Denne utferden regnes ofte som starten på den norske utvandringen til USA.

Sluppen seilte fra Stavanger 4. juli 1825 (noen kilder har 5. juli 1825) og ankom New York tre måneder senere, den 9. oktober, etter en strabasiøs ferd. Båten var på omtrent 39 tonn, 54 fot lang og 16 fot bred. Det var 52 mennesker ombord, de fleste kvekere eller dissentere. Kaptein på båten og leder for «sluppefølget» var Lars Larsen Geilane. Under turen fikk Larsen og konen Martha en pike som ble døpt Margaret Allen, etter en kjent engelsk kvekerkvinne. Sluppefølget ble møtt av Cleng Peerson i New York, og slo seg ned ved Ontariosjøen i Kendall township i staten New York.

Ferden ble opptakten til en massiv norsk utvandring til Amerikas forente stater (USA).

En kopi av «Restauration» er bygget på Judaberg i Finnøy kommune, Rogaland. Initiativtakerne, båtentusiaster rundt båtbyggeriet til Jørn Flesjå, står bak dette og båten ble sjøsatt 15. april 2010. Wikipedia

Fødsler

59 år
Torbjørn Johansen (Musiker)
1950 - 2009

Torbjørn Johansen (Norge)

Musiker

Født:
4. juli 1950 (73 år siden)

Døde:
10. oktober 2009 (59 år) (14 år siden)

Torbjørn «Pluggen» Johansen var en norsk rockemusiker (trommeslager) og tidligere programleder for NRK Radio. Torbjørn Johansen var far til musikeren Erlend Eide.

Han startet sin musikalske karriere i Bispehaugen Skolekorps under Rolf Stokke. Sammen med Erling Mylius etablerte han i 1963 bandet Missing Links. Missing Links ble Norgesmestre i 1966 før de senere samme år ble oppløst. Senere år var han innom mange band i Trondheim, bl.a. The Saunters (1967), Four Jets (1967-69), Nilssons, og Naboens Rockeband. I forbindelse med veteranmesterskapet i Trondheim i 1999 gjenoppstod mange gamle trønderske band. Pluggen var med i to av disse; Missing Links (som vant) og The Saunters. Disse to bandene fortsatte han å spille i årene som kom. De siste årene var Pluggen kun med i The Saunters, som flere ganger har samarbeidet med The Shadows. Han var også med på prosjektet The Storås Danseband i 2008, som var et samarbeid mellom The Saunters og Sveinung Sundli.

Torbjørn Pluggen Johansen hadde en god radiostemme og var programleder for Lørdagsdansen på NRK. Han jobbet også mye i nærradio og var hyppig brukt som konferansiér. Wikipedia

75 år
Tommy Körberg (Sanger)
1948

Tommy Körberg (Sverige)

Sanger, skuespiller, plateartist

Født:
4. juli 1948 (75 år)

Tommy Körberg er en svensk sanger og skuespiller. I 1960-årene var han medlem av gruppa Tom & Mick & Maniacs.

Körberg har samarbeidet med blant andre Sissel Kyrkjebø og Oslo Gospel Choir.

Han spilte rollen som Lill-Klippen i filmen Ronja Røverdatter fra 1984.

Körberg har fremført det svenske bidraget til Eurovision Song Contest to ganger: «Judy, min vän» (1969) og «Stad i ljus» (1988).

Både i den engelske originaloppsetningen i 1986–1987 og i den svenske versjonen av Benny Anderssons og Björn Ulvaeus' musikal Chess (tekst: Tim Rice) spilte han rollen som Anatolij Sergievskij, hvor han blant annet fremførte «Anthem».

Han har også medvirket som Jean Valjean i musikalen Les Misérables og som kaptein von Trapp i musikalen Sound of Music. Wikipedia

77 år
Steinar Amundsen (Padler)
1945 - 2022

Steinar Amundsen (Norge)

Padler

Født:
4. juli 1945 (78 år siden)

Døde:
16. juni 2022 (77 år) (1 år siden)

Steinar Amundsen var en norsk kajakkpadler som representerte Bærum Kajakklubb. Han tok gull i K4 1000 meter under OL i 1968 i Mexico by sammen med Egil Søby, Tore Berger og Jan Johansen, og bronse på samme distanse under OL i 1972 i München. Wikipedia

81 år
Bill Withers (Sanger)
1938 - 2020

Bill Withers (USA)

Sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
William Harrison Withers, Jr.

Født:
4. juli 1938 (85 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (81 år) (4 år siden)

Bill Withers var en amerikansk sanger og komponist innen genrene soul og R&B. Han var aktiv fra tidlig i 1960-årene og frem til midten av 1980-årene.

Withers slo gjennom med sin debutsingel utgitt på Sussex Records i 1971 med «Ain't No Sunshine» fra albumet Just As I Am. Andre kjente sanger fra Withers er «Lovely Day», «Just the Two of Us» og «Lean On Me». Sistnevnte er tatt med i Norsk salmebok 2013. Wikipedia

91 år
Neil Simon (Dramatiker)
1927 - 2018

Neil Simon (USA)

Dramatiker, manusforfatter, dramaturg, filmprodusent, sangtekstforfatter, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Marvin Neil Simon

Født:
4. juli 1927 (96 år siden)

Døde:
26. august 2018 (91 år) (5 år siden)

Marvin Neil Simon var en amerikansk dramatiker og manusforfatter. Simon skrev mer enn 30 musikaler og nesten like mange filmmanus. Han mottok flere Tony-priser og Pulitzerprisen, og han var regnet blant en av Broadways mest vellykkede og kjente forfattere. Wikipedia

80 år
Rolf Søder (Skuespiller)
1918 - 1998

Rolf Søder (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juli 1918 (105 år siden)

Døde:
23. august 1998 (80 år) (25 år siden)

Rolf Søder var en norsk skuespiller. Han het egentlig Rolf Søderstrøm (navneskifte til Søder i 1942) og var sønn av jern- og metallarbeider Karl Johan Søderstrøm (1888–1932) og Margit Westbye (1886–1972). Hans arbeiderklassebakgrunn var viktig for ham, og han var en kjent talsmann for å ta vare på den arbeiderkulturen han kjente fra sin barndoms Oslo.

Søder debuterte på scenen i 1944 og på filmlerretet i 1955. Han medvirket i 40 filmer i sin lange karriere. Han spilte dessuten flere roller på scenen og var radioskuespiller og oppleser. Søder fremførte Bendiks vise (Melodi: Bjarne Amdahl, tekst: Alf Prøysen) i filmen Ung flukt (1959). Han gav også ut en plate der han tolket arbeidersanger og dikt. Han leste inn tre bøker av Louis Masterson (det vil si Kjell Hallbing) som lydbøker. Wikipedia

100 år
Gloria Stuart (Skuespiller)
1910 - 2010

Gloria Stuart (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Francis Stuart

Født:
4. juli 1910 (113 år siden)

Døde:
26. september 2010 (100 år) (13 år siden)

Gloria Francis Stuart var en amerikansk skuespiller.

Hun hadde i løpet av en karriere på over 70 år roller både innen teater, TV-produksjoner og film. Stuart var en av de mest markante skuespillerne fra Hollywoods gullalder i 1930-årene. Hun begynte smått med skuespill i high school i 1920-årene, men begynte med teater først i 1930- og 1940-årene. I 1932 fikk hun en filmkontrakt med Universal Pictures, og hun spilte blant annet i The Old Dark House (1932), Den usynlige mann (1933) og De tre musketerer (1939).

I 1945 la hun opp skuespillerkarrieren for å bli kunstner. Hun begynte blant annet med silketrykk, bonsai og decoupage. I 1970-årene tok hun filmroller igjen, blant annet i thrilleren Jennie Logans to verdener (1979) og komedien Wildcats (1986). Stuarts mest kjente rolle i senere tid var som den eldre Rose Calvert i storfilmen Titanic (1997). Hun fikk god kritikk og vant en Screen Actors Guild Award og Saturn Award for beste kvinnelige birolle. Stuart ble også nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle og ble dermed den eldste personen som har blitt nominert til Oscar for skuespill. Hennes siste filmrolle var i Land of Plenty (2004).

Foruten karrieren som skuespiller og kunstner, var Stuart også en miljøvernforkjemper og en av grunnleggerne bak fagforeningen Screen Actors Guild. Wikipedia

60 år
Calvin Coolidge (Amerikansk president)
1872 - 1933

Calvin Coolidge (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, statsmann, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
John Calvin

Født:
4. juli 1872 (151 år siden)

Døde:
5. januar 1933 (60 år) (91 år siden)

John Calvin Coolidge jr. var USAs 30. president og styrte i perioden 1923–1929.

Coolidge tiltrådte presidentembetet natten til den 2. august 1923, da Harding plutselig var avgått ved døden. Han var da på et tilfeldig besøk hos sine foreldre i sin fødeby Plymouth, og faren, som var notarius publicus, tok ham i ed i lyset fra en fotogenlampe før han vendte tilbake til Washington.

Presidentembetet var, i skarp kontrast ved Hardings tiltreden, i krise etter flere bestikkelsessaker, først og fremst den såkalte Teapot Dome-skandalen, som førte til at flere ministre havnet i fengsel. Harding, som hadde brukt mye tid på kortspill og fornøyelser, hadde selv erkjent at han ikke var embetet modent, og hadde under sin korte tid forspilt det meste av sin popularitet.

Coolidge ble gjenvalgt med stor margin i 1924, hjulpet av konsekvensene av den tidligere republikaneren Robert M. La Follettes kandidatur for det gjenopplivde Progressive Party. Demokratenes John W. Davis vant ingen delstat nord for Virginia og Follette kom først bare i sin egen hjemstat Wisconsin; til tross for at den omfattende kritikken mot Harding-administrasjonen vant Coolidge et større stemmetall enn begge motstanderne sammenlagt.

Hans tid som president var preget av stor økonomisk vekst. Hans presidentskap blir ofte sett på som en av de mest konservative i moderne historie.

Coolidge sikret ny tillit til presidentembetet som under Harding var blitt svekket av skandaler, og han forlot Det hvite hus med stor popularitet. Mange har senere kritisert ham som del av en generell kritikk mot laissez-faire-preget økonomisk politikk. Hans omdømme ble vesentlig forbedret i løpet av president Ronald Reagans periode. Til syvende og sist er evalueringen av Coolidge delt mellom de som støttet hans nedbygging av staten, reguleringer og byråkrati, og de som var uenige i disse reformene. Wikipedia

77 år
Ole Olsen (Komponist)
1850 - 1927

Ole Olsen (Norge)

Komponist, dirigent, musikkforsker

Født:
4. juli 1850 (173 år siden)

Døde:
4. november 1927 (77 år) (96 år siden)

Ole Olsen var en norsk komponist.

Ole Olsens far var kirkeorganist. Ole var en musikalsk gutt, og som 6 – 7 åring var han vikar for faren.

På denne tiden fantes det ikke aviser. Derfor gikk en politibetjent rundt i byen og leste opp kunngjøringer og auksjonsplakater. Ole fikk jobb som trommeslager. Når folk hørte trommingen, visste de at det ville bli lest opp en kunngjøring.

Fra 1870 til 1874 studerte han ved musikkonservatoriet i Leipzig. Han komponerte sin første symfoni i G-dur og begynte på operaen Stig Hvide.

Han bosatte seg senere i Christiania (Oslo) hvor han arbeidet som komponist og musikklærer. I årene 1877–80 vikarierte han som dirigent i Musikkforeningen mens Johan Svendsen var i utlandet. I 1879 giftet han seg med pianofabrikanten Karl Hals' datter Marie. I 1884 ble han dirigent for annen brigades musikkorps (byttet senere navn til Forsvarets Stabsmusikkorps) i Oslo, og var 1899–1919 armémusikkinspektør med majors rang. Han var også aktiv i Kunstnerforeningen. Som frimurer var han aktiv i Den norske Frimurerorden hvor han ledet Frimurerorkestret og komponerte leilighetsverk til ordenens jubiléer og høytidsdager.

Ole Olsen som var medlem i Nordlendingenes Forening (1894),var den som foreslo «Nord-Norge» som et strategisk begrep på landsdelen. Han var på denne tiden spesielt opptatt av landsdelens mulighet for kulturell, sosial og industriell vekst. Ordet ble først vanlig i bruk i tiden omkring første verdenskrig i navn på foreninger og i avisartikler.

Mest kjent av Ole Olsens verker er i dag antagelig Solefaldssang fra eventyrkomedien Svein Uræd til tekst av Nordahl Rolfsen. Svein Uræd ble uroppført på Centraltheatret i Kristiania i 1890. Olsen hadde 24 år tidligere skrevet en opera med tittelen Stig Hvide, som imidlertid aldri ble oppført. Olsen skrev også operaen Lajla.

Olsen skrev også poetiske tekster. Han skrev selv teksten til flere av sine operaer. En skriftsamling, kalt Digte, ble utgitt etter hans død. I 1978 utga Erik Bye og Birgitte Grimstad platen En dobbel deylighet med blant annet Petter Dass' Fiskevise tonesatt av Ole Olsen.

Olsen prøvde også å få laget en egen norsk marsj-stil. Dette gjorde han ved å komponere marsjer som hadde innslag av folketoner. Han fikk mye kritikk for dette og lagde bare noen få marsjer.

Kjent er også "11 klaverstykker", stykker for klaver i nasjonalromantisk stil. Han laget også en suite for klaver og strykere basert på disse stykkene.

I 2010 ble det utgitt en nyinnspilt cd med musikk av Ole Olsen, fremført av Latvias symfoniorkester (Latvian National Symphony Orchestra) under ledelse av den norske dirigenten Terje Mikkelsen. Cd-en er utgitt på det svenske plateselskapet Sterling under tittelen Asgaardsreien, Symphony in G, Suite for string orchestra. Åsgaardsreien er et symfonisk dikt som Olsen komponerte i 1876 med utgangspunkt i et verk av dikteren Johan Sebastian Welhaven. Den "Suite for string orchestra" som cd-en inneholder, er musikken til ovennevnte Svein Uræd. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Agneta Prytz (Skuespiller)
1916 - 2008

Agneta Prytz (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Agneta Prytz Folke

Født:
15. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
4. juli 2008 (91 år) (15 år siden)

Ingrid Agneta Prytz Folke kjent som Agneta Prytz var en svensk skuespiller og danser. Hun var datter av industrimannen og diplomaten Björn Prytz.

Prytz studerte dans ved Jooss ballettskole i London. Etter studiene ble hun engasjert ved Göteborgs stadsteater i perioden 1942-1946. Dette var også stedet hvor hun fikk sitt gjennombrudd. I tillegg til teateret har hun også medvirket i flere revyer oppsatt av Karl Gerhard og Kar de Mumma. Hun var fra 1947 gift med regissøren Gösta Folke (1913–2008). Wikipedia

90 år
Lars Korvald (Politiker)
1916 - 2006

Lars Korvald (Norge)

Politiker, rektor, lærer, agronom, forkynner

Født:
29. april 1916 (108 år siden)

Døde:
4. juli 2006 (90 år) (17 år siden)

Lars Korvald fra Nedre Eiker i Buskerud var en norsk politiker fra Kristelig Folkeparti. Han var stortingsrepresentant, statsminister, partiformann og parlamentarisk leder. Han avsluttet yrkeskarrieren som fylkesmann i Østfold. Wikipedia

54 år
Carola Braunbock (Skuespiller)
1924 - 1978

Carola Braunbock (Tyskland)

Skuespiller

Født:
9. januar 1924 (100 år siden)

Døde:
4. juli 1978 (54 år) (45 år siden)

Carola Braunbock var en tysk skuespillerinne. Hun var først og fremst aktiv som teaterskuepillerinne, blant annet ved Deutsches Theater Berlin, Berliner Ensemble og Volksbühne.

Hun spilte også i en rekke filmer. Hennes mest kjente rolle var som stemoren i filmen Tre nøtter til Askepott fra 1973. Braunbock stammet fra Böhmen og snakket også flytende tsjekkisk. Som sudettyskere ble hennes familie fordrevet i 1945, da hun var 21 år gammel. Hovedrolleinnehaveren i Tre nøtter til Askepott, den da 20 år gamle Libuše Šafránková, fortalte senere at Braunbock først på slutten av innspillingen hadde begynt å snakke tsjekkisk på settet. De andre som jobbet med filmen hadde ikke vært klar over hennes böhmiske bakgrunn. Wikipedia

86 år
Francis Bull (Litteraturhistoriker)
1887 - 1974

Francis Bull (Norge)

Litteraturhistoriker, professor, historiker, litteraturkritiker, artist

Født:
4. oktober 1887 (136 år siden)

Døde:
4. juli 1974 (86 år) (49 år siden)

Francis Bull var en norsk litteraturhistoriker.

Bull var professor i norsk litteraturhistorie ved Det Kongelige Frederiks Universitet fra 1920, var styreformann for Gyldendal Norsk Forlag fra etableringen i 1925 og helt frem til 1968, og styremedlem i Nationaltheatret fra 1922 til 1956. Han ble bredere kjent for sine fjernsynskåserier gjennom 1960-tallet. Han huskes også for sine foredrag til medfangene under oppholdet på Grini fangeleir fra 1941 til 1944. Bull var en av grunnleggerne av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur i 1953. Han fikk Lytterprisen i 1963.

Faglig sett var hans virksomhet sterkt preget av den historisk-biografiske metode, en metode som særlig etter hans død gikk av moten, og hans arbeider kan derfor i dag oppleves som utdatert i visse henseender. Likefullt var han svært innflytesesrik innen norsk litteratur i sin levetid og satte varige spor, ikke minst som formidler, kulturpersonlighet og styreformann i Gyldendal. Bull arbeidet særlig med forfattere fra gullalderen, især Bjørnstjerne Bjørnson. Et hovedverk er bind to av Bulls, Paasches og Winsnes' Norsk litteraturhistorie, som opprinnelig ble utgitt i 1929, men som kom i ny utgave i 1958. Han var redaktør av Norges nasjonallitteratur i 40 bind i 1968 og skrev et innledningskåseri til verket, hvor han skildrer norsk litteratur distrikt for distrikt. Wikipedia

65 år
Barnett Newman (Kunstmaler)
1905 - 1970

Barnett Newman (USA)

Kunstmaler, billedhugger, billedkunstner, arkitekt, illustratør

Født:
29. januar 1905 (119 år siden)

Døde:
4. juli 1970 (65 år) (53 år siden)

Barnett Newman var en amerikansk kunstner. Han blir regnet som en av de viktigste kunstnerne innen den abstrakte ekspresjonismen.

Newmans malerier fikk betegnelsen Color Field Painting («fargefeltsmaleri»), og han ble av kritikeren Clement Greenberg karakterisert som en foregangsfigur for det Greenberg kalte Post-painterly abstraction i amerikansk kunst på 1950-tallet. Newmans bilder er gjerne store lerreter bestående av flate fargefelt, ofte atskilt av en eller flere vertikale linjer, og med metafysiske og gåtefulle titler som Uriel, Vir Heroicus Sublimis og Who's Afraid of Red, Yellow and Blue. De har blitt omtalt både som filosofiske setninger og som rent maleri uten et subjekt.

Til tross for at han hadde begrenset suksess som kunstner mens han levde, var Barnett Newman en inspirator for mange yngre kunstnere i USA på 1950- og 60-tallet, og han regnes som en foregangsfigur for senere kunstretninger som minimalisme og konseptualistisk maleri. Wikipedia

66 år
Marie Curie (Fysiker)
1867 - 1934

Marie Curie (Frankrike)

Fysiker, kjemiker, universitetslærer, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Maria Salomea Skłodowska

Født:
7. november 1867 (156 år siden)

Døde:
4. juli 1934 (66 år) (89 år siden)

Marie Curie, også kjent som Madame Curie eller Marie Skłodowska-Curie, var en polsk kjemiker og fysiker. Hun var den første som vant to nobelpriser: Nobelprisen i fysikk (1903) og Nobelprisen i kjemi (1911).

Hennes prestasjoner inkluderer etableringen av en teori om radioaktivitet (et begrep laget av henne), teknikker for å isolere radioaktive isotoper, og funnet av de to nye grunnstoffene, polonium og radium.

Selv om hun ble en lojal fransk statsborger, mistet hun aldri sin polske identitet. I 1898 oppkalte Marie det første nye kjemiske grunnstoffet hun oppdaget etter sitt hjemland, Polen, og kalte det polonium. I 1932 grunnla hun Radiuminstituttet (nå Maria Sklodowska-Curie Institutt for onkologi) i sin hjemby Warszawa, ledet av søsteren Bronisława. Wikipedia

73 år
James Monroe (Amerikansk president)
1758 - 1831

James Monroe (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, diplomat, gårdbruker, slaveeier, statsmann

Født:
28. april 1758 (266 år siden)

Døde:
4. juli 1831 (73 år) (192 år siden)

James Monroe var USAs femte president, fra 1817 til 1825. Han hadde utarbeidet Monroe-doktrinen, en doktrine som sier at Amerika bør slippe framtidig europeisk kolonisering, og at selvstendige amerikanske land bør slippe europeisk innblanding i innenrikssaker. Monroe innførte derfor i 1823 den såkalte Monroe-doktrinen der Amerika (senere forstått som både Nord- og Syd-Amerika) ble erklært som forbudt område for alle europeiske stater, og at ethvert forsøk ville bli ansett som en trussel mot USAs sikkerhet. Wikipedia

90 år
John Adams (Amerikansk president)
1735 - 1826

John Adams (USA)

Amerikansk president, advokat, politiker, diplomat, politisk filosof, statsmann

Født:
19. oktober 1735 (288 år siden)

Døde:
4. juli 1826 (90 år) (197 år siden)

John Adams var USAs første visepresident (1789–1797) og andre president (1797–1801). Hans sønn John Quincy Adams ble valgt til USAs 6. president.

Adams var den første presidenten som bodde i Det hvite hus i Washington. Wikipedia

<<
4. Juli
>>