Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 4. Juli
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_4-7.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Den britiske journalisten Alan Johnston blir løslatt etter 16 ukers fangenskap i Gaza
Alan Graham Johnston er en britisk journalist som jobber for BBC. Han har vært BBCs korrespondent i Usbekistan, Afghanistan og i Gaza. Han ble kidnappet av en gruppe væpnede palestinere den 12. mars 2007 og sluppet fri den 4. juli samme år.

Den 12. mars 2007 ble Johnstons bil funnet forlatt langs veien, kort tid etter at han forlot sitt kontor for å reise hjem. Han hadde kommet tilbake til Gaza fra Israel tidligere på dagen, der han hadde vært hos en tannlege. Et identifikasjonskort hadde blitt etterlatt ved bilen, slik at det ikke skulle være noen tvil om at Johnston faktisk hadde vært i bilen BBC ble oppmerksom på at han var forsvunnet når han ikke telefonerte selskapet til avtalt tid.

Ifølge palestinsk politi, ble fire væpnede menn observert ved Johnstons bil,. Kidnappingen ble fordømt av palestinske myndigheter, og en unntakstilstand med veisperrer ble gjennomført for å forsøke å finne Johnston, som var inne i det som skulle ha vært hans siste uker i Gaza, der han hadde vært i tre år.

Det gikk rykter om at forhandlinger hadde begynt for å sørge for å få Johnston frigitt, men BBC holdt lenge fast ved at de så langt ikke hadde noen uavhengig bekreftelse på at Johnston faktisk hadde blitt kidnappet. En uke etter forsvinningen bekreftet BBC at det ikke lengre kunne være noen tvil om at han hadde blitt kidnappet.

Den 21. mars, rapporterte israelske kilder at Johnston kunne ha blitt kidnappet av den samme gruppen som i juni 2006 hadde kidnappet den israelske soldaten Gilad Shalit, noe som imidlertid ble benektet for de ansvarlige for sistnevnte kidnapping.

Den 26. mars var kidnapping allerede den lengste en utlending hadde opplevd i Gaza. Dette medførte på nytt krav om at han måtte bli frigitt.

Under den tredje uken av fangenskapet ble det spekulert i om Johnston hadde blitt fanget av en mektig Gaza familie med kriminelle forbindelser, som skiftet støtte til de ulike palestinske faksjonene dersom de skulle være misfornøyd med noen av dem. Familien skulle etter sigende ha planer om å bruke Johnston som et forhandligskort som ville bli løslatt i bytte mot ti medlemmer av Hamas som hadde drept medlemmer av familien. Wikipedia
Wikipedia_4-7.1948
71 år siden
Wikipedia
1948: To fly kolliderer i luftrommet over Northwood i London. 39 personer omkommer
Northwood-ulykken fant sted 4. juli 1948 klokken 15:03 i luftrommet over Northwood i London i Storbritannia. To fly, en Douglas DC-6 fra Scandinavian Airlines System (SAS) og en Avro York fra Royal Air Force (RAF) kolliderte i luften mens de ventet på å lande ved RAF Northolt. Alle 39 personer om bord i flyene omkom. Det var SAS’ første dødelige ulykke og var på den tiden den dødeligste flyulykken i Storbritannia. Den er fortsatt landets dødeligste flykollisjon i luften.

DC-6-maskinen, med registreringsnummer SE-BDA og døpt «Agnar Viking», var på en internasjonal ruteflyvning fra Stockholms Bromma lufthavn via Amsterdam Schiphol lufthavn til Northolt. Avro York-flyet, en del av 99. skvadron og med serienummer MW248, var underveis fra RAF Luqa på Malta til Northolt. I tillegg til disse, deltok to andre fly i en stacking over flyplassen. På ulykkestidspunktet var SAS-flyet klarert til en høyde av 2500 fot, mens RAF-flyet skulle holde en høyde på 3000 fot. Det oppsto en feilsituasjon i å stille inn RAF-flyets høydemåler. På ulykkestidspunktet holdt SAS-flyet på med en stigning, etter at pilotene minutter i forveien hadde besluttet å omdirigere flyet til Amsterdam. Wikipedia
Wikipedia_4-7.1825
194 år siden
Wikipedia
1825: Sluppen «Restaurationen» legger ut fra Stavanger med den første gruppen med emigranter til USA, ledet av Cleng Peerson
«Restauration» var opprinnelig en jakt, bygd i Hardanger i 1801. Båten ble siden ombygd («fortømret») til en slupp i Egersund (perioden 1815 – 1820). Båtens navn var først «Emmanuel», men ble etter ombygging til sluppen «Restauration». I 1825 dro sluppen «Restauration» fra Stavanger med emigranter til Amerika. Denne utferden regnes ofte som starten på den norske utvandringen til USA.

Sluppen seilte fra Stavanger 4. juli 1825 (noen kilder har 5. juli 1825) og ankom New York tre måneder senere, den 9. oktober, etter en strabasiøs ferd. Båten var på omtrent 39 tonn, 54 fot lang og 16 fot bred. Det var 52 mennesker ombord, de fleste kvekere eller dissentere. Kaptein på båten og leder for «sluppefølget» var Lars Larsen Geilane. Under turen fikk Larsen og konen Martha en pike som ble døpt Margaret Allen, etter en kjent engelsk kvekerkvinne. Sluppefølget ble møtt av Cleng Peerson i New York, og slo seg ned ved Ontariosjøen i Kendall township i staten New York.

Ferden ble opptakten til en massiv norsk utvandring til Amerikas forente stater (USA).

En kopi av «Restauration» er bygget på Judaberg i Finnøy kommune, Rogaland. Initiativtakerne, båtentusiaster rundt båtbyggeriet til Jørn Flesjå, står bak dette og båten ble sjøsatt 15. april 2010. Wikipedia
<<
4. Juli
>>