Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
7. November

Om dagen

7. November er dag 311 i 2019, og er i uke 45. Det er 54 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_7-11.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: I Finland blir 9 personer skutt og drept ved Jokela skole i Tusby
Massakren ved Jokela skole var en skolemassakre på skolen Jokela videregående skole (Jokelan koulukeskus) i Tusby i Finland 7. november 2007.

Åtte personer ble drept og flere skadet. Skolens kvinnelige rektor var blant de døde. Ytterligere tre skal ha fått skader av skuddløsningen og et ukjent antall av knust glass.

Gjerningsmannen var den 18 år gamle eleven Pekka-Eric Auvinen, som skjøt mot elever og lærere med en halvautomatisk pistol av typen SIG Mosquito i kaliber .22, og til slutt skjøt seg selv. Han ble innlagt på sykehus med kritiske skader og døde senere på kvelden.

Han lastet opp en video av seg selv på YouTube før massakren. Under brukernavnene «sturmgeist89» og «naturalselector89», som nå er sperret, skrev han at han trodde på naturlig utvalg, samt at menneskeheten var verdiløs. Han hadde lagt ut flere videoklipp av seg selv i ferd med å øve seg i å skyte med pistol. Han skal ha vært en einstøing som så opp til Josef Stalin og Adolf Hitler, og ønsket å bosette seg i Nord-Korea.

I Finland er det å eie våpen ganske utbredt.

I en etasje i skolen fant man brennbar væske. Derfor spekuleres det i om Auvinen hadde tenkt å sette fyr på skolen før han skulle ta sitt eget liv.

Under ransakingen av boligen til gjerningsmannen fant politiet ut at han hadde fortalt om at han hadde tenkt å begå selvmord.

En skyteepisode fant også sted på en skole i Raumo i Finland i 1989, der to personer døde.

Mindre enn ett år senere, i september 2008, inntraff en lignende massakre ved en yrkesskole i Kauhajoki. Wikipedia
Wikipedia_7-11.1987
32 år siden
Wikipedia
1987: I Tunisia blir president Habib Bourguiba styrtet av statsminister Zine El Abidine Ben Ali
Habib Bourguiba var sosialistisk president i Tunisia fra 1957 til 1987. Han har blitt kalt en tunisisk Kemal Atatürk på grunn av sine vestligorienterte reformer.

Bourguiba ble innsatt som president i 1957 etter at Tunisias konstitusjonelle monark hadde blitt styrtet. Han ble sett som en moderat politiker, som støttet sekularisering og kvinners rettigheter.

I 1975 utnevnte det tunisiske parlamentet ham til president for livstid. Hans tid som statsoverhode skulle allikevel ende før hans død. 7. november 1987 utførte statsminister Zine El Abidine Ben Ali et statskupp. Bourguiba ble avsatt, og ble deretter holdt i husarrest i Monastir inntil sin død i 2000.

Bourguiba ble i 1963 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Wikipedia
Wikipedia_7-11.1956
63 år siden
Wikipedia
1956: Et Heron passasjerfly styrtet på Hummelfjell i Hedmark. Kapteinen og én passasjer omkommer
Hummelfjell-ulykken var en flyulykke som rammet Braathens S·A·F·E den 7. november 1956.

Et Heron passasjerfly, LN-SUR fra Værnes flyplass ved Trondheim til Fornebu ved Oslo styrtet på Hummelfjell i Hedmark et par mil sør for Røros. Flyet hadde 10 passasjerer og et mannskap på to. En passasjer og kapteinen omkom. Ulykkesårsaken var uvanlig sterk ising og en kraftig nedadgående luftstrøm.

Flyulykken fikk stor medieoppmerksomhet da en av passasjerene var den kjente radio-mannen Rolf Kirkvaag. Han holdt håpet oppe hos de overlevende med konkurranser og sang og gikk etter hjelp i den dype snøen til tross for en brukket ankel. Han nådde fram til folk i grenda Hodalen i Tolga. Wikipedia
Fødsler
25 år
Line Østvold (Snøbrettkjører)
1978 - 2004

Line Østvold (Norge)

Snøbrettkjører

Født:
7. november 1978 (40 år siden)

Døde:
19. september 2004 (25 år) (Fallulykke på snowboard) (15 år siden)

Line Lunde Østvold var en norsk snøbrettstjerne. Hun var datter av Nina Lunde Østvold og Dag Bjørn Østvold.
Hun var fra Haugsbygd på Ringerike, like utenfor Hønefoss. Hun bodde sammen med sin forlovede Thomas Munkelien i Oslo. Line var en av verdens beste utøvere av snowboardcross. Hun ble verdensmester i 2002.
Line Østvold, som studerte idrettsadministrasjon ved Norges idrettshøgskole i Oslo, la egentlig opp i 2002, etter at hun brakk kragebenet i en konkurranse. Men hun bestemte seg for å gjøre «comeback» da snowboardcross ble OL-gren.
Hun døde av hodeskadene hun pådro seg under en treningsulykke i Chile, etter et fall. Wikipedia

83 år
Joan Sutherland (Operasanger)
1926 - 2010

Joan Sutherland (Australia)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Joan Alston Sutherland

Født:
7. november 1926 (93 år siden)

Døde:
10. oktober 2010 (83 år) (9 år siden)

Joan Sutherland var en australsk operasangerinne (koloratursopran).
Hun debuterte i 1952 i Henry Purcells Dido og Aeneas, og fikk sin Europadebut i Tryllefløyten i Den kongelige opera (Covent Garden) i London i oktober samme år. I begynnelsen sang hun roller fra et vidt repertoar, men konsentrerte seg etterhvert om operaer fra barokken og bel canto-epoken. Hun fikk sitt gjennombrudd i rollen som Lucia i Gaetano Donizettis Lucia di Lammermoor ved Covent Garden under Tullio Serafin. Dette ble en av hennes mest kjente roller, ved siden av bl.a. Violetta (La traviata), Amina (La sonnambula), Norma og Marie (La fille du régiment). Hennes siste opptreden var som Marguerite de Valois i Les huguenots i 1990, 64 år gammel.
Hun ble i nyttårslisten for 1979 av dronning Elizabeth forfremmet til Dame Commander av Order of the British Empire og derved adlet. Hun hadde deretter rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn. Hun ble også utnevnt til companion av Order of Australia og var medlem av den britiske Order of Merit. Wikipedia

Dødsfall
82 år
Leonard Cohen (Musiker)
1934 - 2016

Leonard Cohen (Canada)

Musiker, lyriker, gateartist, romanforfatter, skribent, skuespiller, pianist, manusforfatter, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Leonard Norman Cohen

Født:
21. september 1934 (85 år siden)

Døde:
7. november 2016 (82 år) (2 år siden)

Leonard Norman Cohen var en canadisk poet, romanforfatter, låtskriver, sanger, maler og gitarist. Karrieren strakk seg over 60 år, og helt til han døde. Cohen var blant annet companion av Canadaordenen, landets høyeste sivile utmerkelse, og han var innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.
Han debuterte som poet i 1956, og utgav siden flere diktsamlinger og to romaner. Cohen var en av Canadas fremste forfattere da han debuterte med Songs of Leonard Cohen i 1967. Han ga ut 14 studioalbum. Andre artister laget over tusen innspillinger av hans sanger. Blant de mest kjente sangene hans er «Hallelujah», «Suzanne», «First We Take Manhattan» og «Bird on the Wire». Etter stor suksess med de første albumene var karrieren dalende da han kom med sin bestselgende plate I'm Your Man i 1988. Etter en stille periode i 1990-årene gjorde han comeback med nye album og en omfattende verdensturne 2008–2013, og han var over 79 år gammel da han holdt sin siste konsert. Hans siste album, You Want it Darker, kom et par uker før han døde. Cohen fortsatte å gi ut diktsamlinger etter at han ble musiker. Sangtekstene hans har blitt gitt ut som diktsamlinger, og han tonesatte og spilte inn flere av diktene sine.
Cohen ble kjent for et stort publikum særlig gjennom filmmusikk og andre artisters fremføring av musikken hans. Cohen bosatte seg i USA, men hadde større suksess i Europa enn i USA. Norge var et av hans største marked. Rolling Stone rangerer Cohen som nummer 16 på en liste over de 100 fremste låtskriverne i historien. Han påvirket yngre musikere som Tom Waits og Nick Cave. Cohen hadde et smalt register i sin sangstemme, som lå i et mørkt leie.
Tekstene er skrevet på engelsk, og omhandler romantikk, religion, ensomhet, seksualitet og død. De var bare unntaksvis åpenbart politiske. Cohens tekster og musikk er påvirket av de hellige tekstene og sangene han hadde med seg fra sin jødiske oppvekst, fra det katolske miljøet i Montreal og fra forbilder som Federico García Lorca. Cohen sammenlignes ofte med Bob Dylan, som hadde en nesten parallell karrière. Cohens stil minner mer om fransk chanson og Jacques Brel enn om amerikansk pop og Dylan. Tekstene hans er mer formbundne og presise enn Dylans surrealistiske og frie assosiasjoner. Han fikk tilnavn som «øverstepresten av patos» (engelsk: «the high priest of pathos») og «håpløshetens gudfar» (engelsk: «goodfather of gloom»). Samtidig er tekstene hans kjent for å inneholde en blanding av alvor og skjemt, ofte tørrvittig, mørkt og ironisk. Han var kjent som perfeksjonist, og som rockens velkledde gentleman. Wikipedia

90 år
Per Saugstad (Psykolog)
1920 - 2010

Per Saugstad (Norge)

Psykolog, professor

Født:
24. oktober 1920 (99 år siden)

Døde:
7. november 2010 (90 år) (8 år siden)

Per Saugstad var en norsk psykolog. Han var professor i psykologi ved Universitetet i Oslo fra 1967 til 1990. Han regnes som eksperimentalpsykologiens far i Norge.

Saugstad tok hovedfag i engelsk ved Universitetet i Oslo i 1945 og startet sitt vitenskapelige arbeid innen litteraturhistorie. Da den amerikanske psykologen Paul Lazarsfeld besøkte Norge i 1948 fattet Saugstad interesse for psykologien. Han fikk jobb ved University of Chicago, og tok doktorgraden i psykologi der i 1952 med en avhandling om virkningen av tidligere læring på problemløsning.

Tilbake i Norge ble Saugstad forsker ved Universitetet i Oslo. Han ble dosent ved Psykologisk institutt i 1962 og professor i psykologi i 1967. Saugstads mer eksperimentelle og naturvitenskapelig funderte tilnærming til psykologi, påvirket av læretiden i Chicago, førte ham i 1950- og begynnelsen av 1960-årene i opposisjon til det fortsatt psykoanalytisk dominerte psykologimiljøet i Oslo, anført av Harald Schjelderup. Saugstad var selv kritisk til psykoanalysens vitenskapelige holdbarhet. I løpet av 1960-årene mistet psykoanalyse sin sterke stilling ved Psykologisk institutt, og fagmiljøet ble mer bredt sammensatt.

Saugstad gjorde viktig forskning på flere områder, slik som visuell persepsjon, tenkning og språk. Blant bøkene hans er An inquiry into the foundations of psychology (1965) og Language: A theory of its structure and use (1989). Mot slutten av sitt liv arbeidet Saugstad særlig med psykologiens historie. En stor bok om emnet ble utgitt i grundig revidert utgave så sent som året før han døde. Boken utkom på engelsk som A History of Modern Psychology på Cambridge University Press i 2018.

Blant kolleger ble Saugstad regnet som en kompromissløs sannhetssøker. Han var gift med Johanne Remmer Seip, datter av Didrik Arup Seip. Han var far til Ola Didrik Saugstad og Jens Saugstad, og svigerfar til Steinar Kvale. I 1961 ble han gift i andre ekteskap med legen og psykologen Letten F. Saugstad. Wikipedia

<<
7. November
>>