Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 7. November
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_7-11.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: I Finland blir 9 personer skutt og drept ved Jokela skole i Tusby
Massakren ved Jokela skole var en skolemassakre på skolen Jokela videregående skole (Jokelan koulukeskus) i Tusby i Finland 7. november 2007.

Åtte personer ble drept og flere skadet. Skolens kvinnelige rektor var blant de døde. Ytterligere tre skal ha fått skader av skuddløsningen og et ukjent antall av knust glass.

Gjerningsmannen var den 18 år gamle eleven Pekka-Eric Auvinen, som skjøt mot elever og lærere med en halvautomatisk pistol av typen SIG Mosquito i kaliber .22, og til slutt skjøt seg selv. Han ble innlagt på sykehus med kritiske skader og døde senere på kvelden.

Han lastet opp en video av seg selv på YouTube før massakren. Under brukernavnene «sturmgeist89» og «naturalselector89», som nå er sperret, skrev han at han trodde på naturlig utvalg, samt at menneskeheten var verdiløs. Han hadde lagt ut flere videoklipp av seg selv i ferd med å øve seg i å skyte med pistol. Han skal ha vært en einstøing som så opp til Josef Stalin og Adolf Hitler, og ønsket å bosette seg i Nord-Korea.

I Finland er det å eie våpen ganske utbredt.

I en etasje i skolen fant man brennbar væske. Derfor spekuleres det i om Auvinen hadde tenkt å sette fyr på skolen før han skulle ta sitt eget liv.

Under ransakingen av boligen til gjerningsmannen fant politiet ut at han hadde fortalt om at han hadde tenkt å begå selvmord.

En skyteepisode fant også sted på en skole i Raumo i Finland i 1989, der to personer døde.

Mindre enn ett år senere, i september 2008, inntraff en lignende massakre ved en yrkesskole i Kauhajoki. Wikipedia
Wikipedia_7-11.1987
32 år siden
Wikipedia
1987: I Tunisia blir president Habib Bourguiba styrtet av statsminister Zine El Abidine Ben Ali
Habib Bourguiba var sosialistisk president i Tunisia fra 1957 til 1987. Han har blitt kalt en tunisisk Kemal Atatürk på grunn av sine vestligorienterte reformer.

Bourguiba ble innsatt som president i 1957 etter at Tunisias konstitusjonelle monark hadde blitt styrtet. Han ble sett som en moderat politiker, som støttet sekularisering og kvinners rettigheter.

I 1975 utnevnte det tunisiske parlamentet ham til president for livstid. Hans tid som statsoverhode skulle allikevel ende før hans død. 7. november 1987 utførte statsminister Zine El Abidine Ben Ali et statskupp. Bourguiba ble avsatt, og ble deretter holdt i husarrest i Monastir inntil sin død i 2000.

Bourguiba ble i 1963 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Wikipedia
Wikipedia_7-11.1956
63 år siden
Wikipedia
1956: Et Heron passasjerfly styrtet på Hummelfjell i Hedmark. Kapteinen og én passasjer omkommer
Hummelfjell-ulykken var en flyulykke som rammet Braathens S·A·F·E den 7. november 1956.

Et Heron passasjerfly, LN-SUR fra Værnes flyplass ved Trondheim til Fornebu ved Oslo styrtet på Hummelfjell i Hedmark et par mil sør for Røros. Flyet hadde 10 passasjerer og et mannskap på to. En passasjer og kapteinen omkom. Ulykkesårsaken var uvanlig sterk ising og en kraftig nedadgående luftstrøm.

Flyulykken fikk stor medieoppmerksomhet da en av passasjerene var den kjente radio-mannen Rolf Kirkvaag. Han holdt håpet oppe hos de overlevende med konkurranser og sang og gikk etter hjelp i den dype snøen til tross for en brukket ankel. Han nådde fram til folk i grenda Hodalen i Tolga. Wikipedia
<<
7. November
>>