Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. November

Om dagen

15. November er dag 320 i 2024, og er i uke 46. Det er 46 dager igjen av året.

Historie

22 år siden

2001: Microsoft lanserer spillkonsollen Xbox i USA

Xbox er Microsofts første spillkonsoll. Den ble lansert 15. november 2001 i USA. Neste generasjon av denne konsollen, Xbox 360, ble sluppet 22. november 2005. Nyeste generasjon av Xbox er Xbox One X.

Microsoft bygde Xbox med standardkomponenter, slike som brukes i vanlige PC-er. De fleste andre spillkonsoller bruker spesiallagede komponenter. Ytelsen er bedre enn de to argeste konkurrentene, Sonys PlayStation 2 og Nintendos GameCube. Wikipedia
52 år siden

1971: Amerikanske Intel slipper verdens første mikroprosessor «Intel 4004»

Intel (NASDAQ: INTC) er en amerikansk produsent av mikroprosessorer. Firmaet ble grunnlagt 18 juli 1968 av fysiker Robert Noyce, og kjemikerne Gordon Moore og Andrew Grove. Selskapet var verdens største innen halvlederteknologi frem til det ble forbigått av Samsung i 2017, og står bak x86-arkitekturen som benyttes i de fleste PC-er.

Intel ble grunnlagt i Mountain View, California i USA av Robert Noyce og Gordon Moore, to av "de svikefulle åtte" ("Traitorous eight") som forlot Shockley Semiconductor Laboratory i 1957. "De svikefulle åtte" grunnla Fairchild Semiconductor i 1957, der Grove ble ansatt i 1963. De tre forlot Fairchild Semiconductors da de følte seg bedratt av sine eiere. En annen ansatt hos Fairchild, Jerry Sanders grunnla AMD i 1969, og en tenåring i nærmiljøet som Noyce veiledet, Steve Jobs, grunnla i 1976 Apple. Wikipedia
73 år siden

1950: 14 personer mister livet i Hjuksebø-ulykken, der et ekspresstog kolliderer med løpske godsvogner

Hjuksebø-ulykken inntraff den 15. november 1950 klokken 10.50.33, da nordgående ekspresstog (Et 72, Sørlandsekspressen) fra Kristiansand kolliderte med to løpske godsvogner mellom Holtsås og Hjuksebø stasjon i Telemark fylke. Ekspesstoget ble fremført med et motorvognsett av type 66 (populært kalt Lyntog).

Ekspresstogets styrevogn som gikk lengst nord i togsettet ble totalødelagt i ulykken. Det var totalt 20 passasjerer i denne vognen da sammenstøtet inntraff, og elleve av passasjerene samt lokomotivføreren omkom umiddelbart. Åtte passasjerer var hardt skadet, og to av disse døde senere av skadene. Det totale antallet omkomne etter ulykken var altså 14 personer.

Årsaken til ulykken var at det foregikk skifting på Hjuksebø stasjon. Skiftelokomotivet kjørte inntil en rekke godsvogner lastet med tømmer, som i strid med forskriftene ikke var innbyrdes sammenkoblet. De ytterste vognene i rekken ble dermed gitt fart mot fallet. En av de løpske vognene var lastet med impregnerte telefonstolper, noe som gjorde at ødeleggelsene på det lettbygde motorvognsettet vognene kolliderte med ble spesielt store. Wikipedia

Fødsler

32 år
Shailene Woodley (Skuespiller)
1991

Shailene Woodley (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Shailene Diann Woodley

Født:
15. november 1991 (32 år)

Shailene Diann Woodley er en amerikansk skuespiller.

Woodley ble født i Simi Valley i California og fikk sin første rolle da hun var fem år gammel. I 2004 ble hun nominert til Young Artist Award (YAA) for sin rolle i Place Called Home som California Ford. Hun hadde rollen som Felicity Merriman, i An American Girl Adventure.

Woodleys mest kjente rolle var Kaitlin Cooper i den første sesongen av The OC. Woodley har hatt mindre roller i flere episoder av Crossing Jordan, Without a Trace, Alle elsker Raymond, My Name is Earl, CSI: NY, og Close to Home. I 2007 spilte Woodley i TV-serien Cold Case som Sarah Gunden.

Fra juli 2008 spiller Shailene Woodley i ABCs familieserie Mitt hemmelige tenåringsliv i rollen som Amy Juergens. Denne serien hadde premiere i USA 1. juli 2008.

I 2011 spilte Woodley en av hovedrollene i den kritikerroste filmen The Descendants, en prestasjon hun ble belønnet med en Golden Globe-nominasjon for. George Clooney spilte hovedrollen som hennes far.

Hun har senere spilt i filmatiseringen av Divergent, og portrettert kreftsyke Hazel Grace i filmatiseringen av John Greens kritikerroste bok Faen ta skjebnen.

I 2017 hadde hun også en av hovedrollene i miniserien Big Little Lies. Wikipedia

48 år
Vegar Hoel (Skuespiller)
1973 - 2021

Vegar Hoel (Norge)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Vegar Hoel

Født:
15. november 1973 (50 år siden)

Døde:
8. november 2021 (48 år) (2 år siden)

Geir Vegar Hoel var en norsk skuespiller.

Han spilte i en rekke kortfilmer, men var kanskje mest kjent for filmen Mongoland. Hoel hadde også mange roller på TV, blant annet i Melonas. Han spilte på Rogaland Teater og Haugesund Teater og utgjorde Skamteateret sammen med Jørgen Tjemsland.

I 2005 ble han utnevnt til «årets stavangerkunstner» av Stavanger kommune. Wikipedia

50 år
Sverre Molandsveen (Politiker)
1973

Sverre Molandsveen (Norge)

Politiker

Født:
15. november 1973 (50 år)

Sverre Molandsveen fra Øvre Eiker i Buskerud er en norsk tidligere politiker (Venstre). Han var leder for Unge Venstre mellom 1997 og 1998, etter å ha sittet i sentralstyret siden 1993. Mellom 1998 og 2002 jobbet han som politisk rådgiver for Venstres stortingsgruppe. 2003 var han politisk rådgiver i Justisdepartementet, 2004 til 2005 politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet.

Han har videre vært fagsjef for næringspolitikk i hovedorganisasjonen Virke og kommunikasjonsrådgiver i Burson-Marsteller AS. Fra 2008 til 2016 arbeidet han i Næringslivets hovedorganisasjon som politisk rådgiver, prosjektdirektør og de siste årene som avdelingsdirektør for samfunnskontakt og analyse.

Videre har han arbeidet i Naturvernforbundet og Europabevegelsen og har også vært aktiv i Europeisk Ungdom og Natur og Ungdom.

Fra 2016 er Sverre Molandsveen kommunikasjonsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus, fra 2018 Oslomet – storbyuniversitetet.

Molandsveen har mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, med mellomfag i samfunnsøkonomi og historie. Han har også studert PR-ledelse og strategisk kommunikasjon på BI. Wikipedia

53 år
Uschi Disl (Skiskytter)
1970

Uschi Disl (Tyskland)

Skiskytter, langrennsløper, grensevakt, sportskommentator

Fullt navn / Fødenavn:
Ursula Disl

Født:
15. november 1970 (53 år)

Ursula «Uschi» Disl er en tysk tidligere skiskytter som fikk sitt internasjonale gjennombrudd i verdenscupen 1990/91. Hun var med på Tysklands stafettlag som tok OL-sølv i Albertville i 1992. Også i de etterfølgende olympiske vinterlekene har medaljehøsten vært god:

Lillehammer 1994: Sølv (15 km), bronse (stafett)

Nagano 1998: Gull (stafett), sølv (sprint), bronse (15 km)

Salt Lake City 2002: Gull (stafett), sølv (sprint)

Torino 2006: Bronse på fellesstart (vraket på stafettlaget)

På OL-sprinten 1998 var hun bare 0,7 sekunder fra gullet.

Uschi Disl ga seg etter OL-sesongen 2006, og endte på ni medaljer i totalt fem OL hvorav to gull, fire sølv og tre bronse. Videre har hun vunnet 30 enkeltseire i verdenscupen, og har tre andre- og tredjeplasser sammenlagt.

Uschi vant sine første individuelle gullmedaljer i internasjonale mesterskap under VM 2005 i Hochfilzen, da hun innledet mesterskapet ved å vinne både sprinten og jaktstarten. Hun har tatt seks medaljer individuelt i verdensmesterskapene og 19 totalt, som er flest av alle på kvinnesiden (foran Olena Zubrilova med 17). Wikipedia

54 år
Christopher Grøndahl (Forfatter)
1969

Christopher Grøndahl (Norge)

Forfatter, dramatiker

Født:
15. november 1969 (54 år)

Christopher Grøndahl er en norsk forfatter og dramatiker. Han er utdannet Cand. Philol. i fransk fra universitetene i Oslo og Brüssel.

Han mottok Ibsenprisen 2007 for hørespillene Tundra og Silent Winds of Blackpool. I 2007 ble han tildelt Fabelprisen for romanen 104.

I 2011 mottok Christopher Grøndahl Amandaprisen for beste filmmanus. Prisen ble gitt for Nokas, som han hadde idé og skrev manus til. Wikipedia

66 år
Kevin Eubanks (Jazzmusiker)
1957

Kevin Eubanks (USA)

Jazzmusiker, orkesterleder, dirigent, gitarist, jazzgitarist

Født:
15. november 1957 (66 år)

Kevin Eubanks er en amerikansk jazzgitarist som tidligere var bandleder i det populære talkshowet The Tonight Show With Jay Leno.

Han var også bandleder for The Primetime Band i talkshowet The Jay Leno Show som varte i en kort periode etter at Jay Leno overlot stafettpinnen til Conan O'Brien i The Tonight Show. Wikipedia

66 år
Arne A. Jensen (Sjefredaktør)
1954 - 2020

Arne A. Jensen (Norge)

Sjefredaktør, siviløkonom, jurist, næringslivsleder

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Agner Jensen

Født:
15. november 1954 (69 år siden)

Døde:
29. desember 2020 (66 år) (3 år siden)

Arne Agner Jensen var en norsk næringslivsleder. Han var utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole i 1974 og cand.jur. i 1979 og hadde flere lederstillinger i norsk næringsliv.

Han var administrerende direktør i ScanPartner Norge 1984–1985 og ScanPartner Int. 1985–1988, administrerende direktør i Bates 1989–1993 samt sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 Gruppen 1993–1999. Han var administrerende direktør i Braathens fra 1999 til 2001. Fra 2001 var han konsernsjef i Merkantildata som i 2003 skiftet navn til Ementor. Han sluttet der i desember 2004. Wikipedia

71 år
Jørgen Norheim (Forfatter)
1952

Jørgen Norheim (Norge)

Forfatter

Født:
15. november 1952 (71 år)

Jørgen Norheim er en norsk forfatter.

Jørgen Norheim vokste opp i Vestre Slidre. Han er utdannet cand. philol. med hovedfag i historie, hovedoppgaven hans fra Universitetet i Oslo i 1986 heter «I verda, men ikkje av verda»: problem i norsk kyrkjehistorieskriving.

I perioden 1987–1996 var han redaksjonssekretær i tidsskriftet Syn og Segn. Forfatterdebuten kom med romanen Liten svein i bærskog ut i 1994. I 2003 ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Ingen er så trygg i fare. I 2008 ble han nominert til Brageprisen for boka Adjutanten. Wikipedia

78 år
Anni-Frid Lyngstad (Sanger)
1945

Anni-Frid Lyngstad (Sverige)

Sanger

Født:
15. november 1945 (78 år)

Anni-Frid «Frida» Lyngstad er en svensk popartist av norsk og tysk opprinnelse, kjent som et av de fire medlemmene av gruppen ABBA. Gjennom sitt ekteskap med en prins av fyrstehuset Reuss ble hun i 1992 offisielt kjent som prinsesse Anni-Frid Reuss von Plauen, med tiltaleformen Hennes Høyvelbårenhet. Hun er bosatt i Sveits. Wikipedia

81 år
Ivar Østberg (Politiker)
1942

Ivar Østberg (Norge)

Politiker

Født:
15. november 1942 (81 år)

Ivar Østberg er en norsk politiker (KrF). Han ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 1997, og møtte i to perioder. Østberg var varaordfører i Harstad 1983–1985.

Etter examen artium fra Kristelig Gymnasium var Østberg lærervikar før han tok lærerutdanning på Oslo lærerskole fra 1968 til 1970. Deretter tok han spesialpedagogikkutdannelse på Statens spesiallærerhøgskole før han ble rektor innen barne- og ungdomspsykiatri fra 1971 til 1974. Deretter var han spesialpedagog hos PPT Sør-Troms fra 1974 til 1985 før han ble leder av samme kontor i en tiårsperiode. Før han ble valgt inn på Stortinget var han etter å ha tatt audiopedagogikkutdanning fylkesaudiopedagog fra 1995 til 1997. Wikipedia

81 år
Daniel Barenboim (Dirigent)
1942

Daniel Barenboim (Argentina)

Dirigent, pianist

Født:
15. november 1942 (81 år)

Daniel Barenboim er en argentinsk-israelsk pianist og dirigent. Hans foreldre er russiske jøder. Han har argentinsk, israelsk, palestinsk og spansk statsborgerskap. Han behersker spansk, hebraisk, engelsk, fransk, italiensk og tysk flytende.

Barenboim ble først berømt som pianist. Begge foreldrene var pianolærere og han var med foreldrene på konsert med berømte musikere i Buenos Aires. Han var et vidunderbarn, han opptrådte første gang 7 år gammel og gjorde det første plateopptaket da han var 11 år gammel. Da den kjente dirigenten Wilhelm Furtwängler møtte Barenboim som liten gutt, erklærte Furtwängler at den unge pianisten «er et fenomen». Barenboim gikk i dirigentlære fra han var 9 år gammel. Selv om han skulle bli pianist, tok han regelmessige timer i direksjon Igor Markevitsj i Salzburg på 1950-tallet. I 1956 ble han kjent med Zubin Mehta.

Han er sjefdirigent for Staatsoper Berlin («Staatsoper Unter den Linden»). I Berlin er det også et Barenboim-Said-akademi. Sammen med sin venn Edward Said etablerte han i 1999 West–Eastern Divan Orchestra, et ungdomsorkester for utøvere fra hele Midtøsten. Ved 75-årsdagen ble han beskrevet som en av verdens mest innflytelsesrike innenfor musikk. Wikipedia

83 år
Ulf Pilgaard (Skuespiller)
1940

Ulf Pilgaard (Danmark)

Skuespiller

Født:
15. november 1940 (83 år)

Ulf Pilgaard er en dansk skuespiller. Han startet på teologistudiet, men valgte i stedet å gå til scenen. Hans første rolle var på Alléscenen i 1963, som medlem av «Collagetruppen». Han har to barn, Christian.

Han har vunnet både Bodilprisen og Robertprisen for beste mannlige hovedrolle i filmen Farligt venskab. Wikipedia

69 år
Aril Edvardsen (Misjonær)
1938 - 2008

Aril Edvardsen (Norge)

Misjonær, predikant

Fullt navn / Fødenavn:
Aril Snorre Edvardsen

Født:
15. november 1938 (85 år siden)

Døde:
6. september 2008 (69 år) (15 år siden)

Aril Snorre Edvardsen var en norsk predikant, evangelist, pinsevenn og leder for den økumeniske misjonsstiftelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering som han stiftet i 1965.

Edvardsen døde den 6. september 2008 under en reise til Mombasa i Kenya. Han ble 69 år gammel. Wikipedia

83 år
Edén Pastora (Geriljaleder)
1936 - 2020

Edén Pastora (Nicaragua)

Geriljaleder, politiker, partisan

Født:
15. november 1936 (87 år siden)

Døde:
16. juni 2020 (83 år) (4 år siden)

Edén Atanacio Pastora Gómez, også kalt Cero eller comandante Cero, var en nicaraguansk geriljaleder og politiker for sandinistbevegelsen FSLN. Pastora kjempet i den nicaraguanske revolusjon 1978–1979 som sandinistisk geriljaleder og var etter sandinistene kom til makten viseminister, først i innenriksdepartementet og så i forsvarsdepartementet. Etter at han brøt med den sandinistiske ledelsen var han fra 1981 til 1986 leder av Contras-organisasjonen Alianza Revolucionaria Democrática (ARDE, Den demokratiske revolusjonære allianse), som han selv opprettet, og som opererte i grenseområdene mellom Nicaragua og Costa Rica mot den sandinistiske regjeringen. Wikipedia

88 år
Stein Ørnhøi (Politiker)
1935

Stein Ørnhøi (Norge)

Politiker, journalist

Født:
15. november 1935 (88 år)

Stein Ørnhøi er en norsk politiker (SV). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oslo i 1977 og ble gjenvalgt i 1981.

Ørnhøi er utdannet fra Levanger lærerskole (1958), tok handelsskoleeksamen i 1959 og gikk i 1982 sjefskurs på Forsvarets høyskole. Han var lærer i Oslo og Tune fra 1956 til 1963.

Fra 1961 til 1963 var han produsent for en rekke barneprogram for TV og var ansatt som produksjonssekretær i NRK fra 1963 til 1965. Fra 1965-1973 og 1975-1977 var han programsekretær i NRK. Etter noen år som stortingspolitiker var han frilanser i NRK fra 1985 til 1992. I 1994-1995 var han teatersjef ved Teater Ibsen.

Ørnhøi var nestleder i Nei til EF i perioden 1992–1993 og leder i Nei til EU fra 1995 til 1997. Han var i en årrekke politisk ekspert og kommentator i NRK og senere i TV2.

Ørnhøi hadde tillitsverv i SF/SV fra 1961 til 1987. Wikipedia

89 år
Jens Johannessen (Kunstmaler)
1934

Jens Johannessen (Norge)

Kunstmaler, illustratør

Født:
15. november 1934 (89 år)

Jens Johannessen er en norsk kunstmaler.

Han vokste opp i Selbu, og er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim 1957–58 under Roar Wold og ved Statens kunstakademi 1958–61 under Reidar Aulie. Han debuterte med separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1961. I 1977 malte Johannessen altertavlen til Rødtvet kirke i Oslo.

Johannessen mottok i 1993 Prins Eugen-medaljen, ble i 1998 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden og mottok i 2005 Anders Jahres kulturpris.

Han har hatt separatutstillinger blant annet i Nasjonalgalleriet, Kunstnerforbundet, Kunstnernes Hus, Henie-Onstad Kunstsenter, Museet for samtidskunst og Galleri Haaken. Han har illustrert bøker av Peder Cappelen, Amalie Skram, Paal-Helge Haugen, Anton Tsjekov, Geirr Tveitt og Harald Sverdrup, foruten Victoria av Knut Hamsun, Dikt i utvalg av Olaf Bull og Brand av Ibsen. De siste utkom i Paris i 1986, i Edouard Weiss' serie med Ibsen-litografier. Wikipedia

88 år
Pascal Lissouba (President)
1931 - 2020

Pascal Lissouba (Republikken Kongo)

President, politiker, universitetslærer

Født:
15. november 1931 (92 år siden)

Døde:
24. august 2020 (88 år) (3 år siden)

Pascal Lissouba var den første demokratisk valgte presidenten i Republikken Kongo og satt som president fra 31. august 1992 til 15. oktober 1997. Han ble styrtet i en borgerkrig som var ledet av den nåværende presidenten Denis Sassou Nguesso. Wikipedia

90 år
Mwai Kibaki (Samfunnsøkonom)
1931 - 2022

Mwai Kibaki (Kenya)

Samfunnsøkonom, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Emilio Stanley Mwai Kibaki

Født:
15. november 1931 (92 år siden)

Døde:
21. april 2022 (90 år) (2 år siden)

Mwai Kibaki var en kenyansk økonom og politiker som var Kenyas president fra 2002 til 2013. Wikipedia

83 år
Rüdiger von Wechmar (Journalist)
1923 - 2007

Rüdiger von Wechmar (Tyskland)

Journalist, politiker, diplomat, forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Rüdiger friherre von Wechmar

Født:
15. november 1923 (100 år siden)

Døde:
17. oktober 2007 (83 år) (16 år siden)

Rüdiger friherre von Wechmar var en tysk diplomat, journalist og liberal politiker. Han var tysk FN-ambassadør på 1970-tallet, og var i den 35. ordinære sesjon og den 8. nødsesjon (1980–1981) president for FNs generalforsamling.

Wechmar var sønn av offiseren og journalisten Irnfried von Wechmar. Han meldte seg 17 gammel frivillig til den tyske hæren, i 1941, og kjempet to år i Afrikakorpset under Erwin Rommel, før han ble tatt som krigsfange av amerikanerne. Under krigsfangenskapet studerte han journalistikk i USA. Etter krigens slutt begynte han å arbeide som journalist, før han i 1958 trådte inn i utenrikstjenesten. Han var stasjonert ved den tyske ambassaden i Washington og ved generalkonsulatet i New York.

I 1963 ble han utenrikskorrespondent for tysk fjernsyn i Øst-Europa, men gikk inn igjen i diplomatiet i 1968. Året etter ble han utnevnt til statssekretær og regjeringstalsmann. I 1974 ble han FN-ambassadør. Han representerte dessuten Tyskland i sikkerhetsrådet i 1977 og 1978, to måneder som sikkerhetsrådets president. Fra 1980 til 1981 (to sesjoner) var han president for FNs generalforsamling.

Han var Tysklands ambassadør i London fra 1985 til 1989. Fra 1989 til 1994 var han medlem av det europeiske parlamentet for FDP.

Wechmar var gift to ganger og hadde tre barn. Wikipedia

68 år
Harald Ulrik Sverdrup (Oseanograf)
1888 - 1957

Harald Ulrik Sverdrup (Norge)

Oseanograf, meteorolog, universitetslærer

Født:
15. november 1888 (135 år siden)

Døde:
21. august 1957 (68 år) (66 år siden)

Harald Ulrik Sverdrup var en norsk oseanograf og meteorolog som gjorde flere viktige teoretiske oppdagelser på disse feltene. Wikipedia

98 år
Georgia O'Keeffe (Kunstmaler)
1887 - 1986

Georgia O'Keeffe (USA)

Kunstmaler

Født:
15. november 1887 (136 år siden)

Døde:
6. mars 1986 (98 år) (38 år siden)

Georgia O'Keeffe var en amerikansk malerinne, anerkjent som en av 1900-tallets største amerikanske malere innen den modernistiske tradisjonen. Hun var elev av Arthur Wesley Dow og var gift med fotografen Alfred Stieglitz.

O'Keeffe er kjent for sine abstrakte malerier av blomster, dyrebein og landskap. Av mange er hun betraktet som den første amerikanske kunstner som arbeidet uten innflytelse fra den europeiske malertradisjon, og slikt skapte et eget amerikansk billeduttrykk.

I 1993 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

Dødsfall

72 år
Ray Clemence (Fotballkamper)
1948 - 2020

Ray Clemence (Storbritannia)

Fotballkamper, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Raymond Neal Clemence

Født:
5. august 1948 (75 år siden)

Døde:
15. november 2020 (72 år) (3 år siden)

Raymond Neal «Clem» Clemence var en britisk fotballspiller.

Han var en av Englands fremste keepere på 1970-tallet samtidig som han rivaliserte med Peter Shilton på engelske landslaget. Han spilte 61 landskamper for England og 470 ligakamper og totalt 665 kamper for Liverpool. Clemence slapp ikke inn mål i 323 av alle sine kamper for Liverpool. Han var også manager for klubben Barnet FC. Wikipedia

21 år
Lil Peep (Rapper)
1996 - 2017

Lil Peep (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, modell, youtuber

Fullt navn / Fødenavn:
Gustav Elijah Åhr

Født:
1. november 1996 (27 år siden)

Døde:
15. november 2017 (21 år) (Overdose) (6 år siden)

Gustav Elijah Åhr, best kjent som Lil Peep, var en amerikansk rapper og sanger. Sangene hans er preget av blant annet hiphop og alternativ rock.

Åhr ble født 1. november 1996 i Pennsylvania. Han vokste opp på Long Island i New York. Foreldrene hans er begge utdannet ved Harvard University.

Han gikk på skole ved Long Beach High School i New York, men var sjelden på skolen, selv om han fikk gode karakterer. Han droppet ut av videregående, men fullførte ved å ta kurs og fag på internett.

Kort tid etter dette begynte Åhr å legge ut musikk på YouTube og SoundCloud. Som 17-åring flyttet Åhr til Los Angeles for å lage musikk, og der ble han bedre kjent med gruppen GothBoiClique.

I 2015 utga Åhr sin første mixtape, Lil Peep Part One.

I 2016 utga Åhr to mixtapes, Crybaby og Hellboy.

2. juni 2017, kunngjorde Åhr sitt første album via Instagram. Albumet Come Over When You're Sober, Pt. 1 ble lansert den 11. august 2017.

Den 15. november 2017 ble Åhr funnet død på turnébussen da manageren skulle sjekke han før en opptreden i Tucson, Arizona. Det viste seg at han døde av en overdosering av Xanor med fentanyl. Wikipedia

89 år
Emanuel Minos (Teolog)
1925 - 2014

Emanuel Minos (Norge)

Teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Emanuel Tollefsen-Minos

Født:
11. juni 1925 (99 år siden)

Døde:
15. november 2014 (89 år) (9 år siden)

Emanuel Tollefsen-Minos var en norsk teolog og forkynner tilknyttet den norske pinsebevegelsen.

Hans far var gresk, hans mor av egyptisk opprinnelse. Han ble som liten adoptert av den norske misjonærfamilien Gunnerius Tollefsen, og han kom til Norge i 1930, som et av de første adoptivbarn, fra et land utenfor Norden. Minos hadde sin frelsesopplevelse allerede som fireåring og begynte å preke i Dals-Ed i Sverige ved femårsalderen. Da han var sju år hadde han lest hele Bibelen.

Minos studerte arkeologi og teologi i Oxford (Regents Park College) fra 1958. Han fikk teologisk doktorgrad ved Clarksville School of Theology i Tennessee i USA.

Hele livet var han en aktiv predikant, særlig i pinsebevegelsen. Han virket særlig i Norge og Sverige. Han har blitt omtalt som «Nordens Billy Graham», og omtales som høyt verdsatt. Minos markerte seg også som abortmotstander. Wikipedia

72 år
Meret Oppenheim (Fotograf)
1913 - 1985

Meret Oppenheim (Tyskland)

Fotograf, sangtekstforfatter, kunstmaler, modell, billedkunstner, billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Meret Oppenheim

Født:
6. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
15. november 1985 (72 år) (38 år siden)

Meret Oppenheim var en sveitsisk kunstner innenfor surrealismen.

Meret Oppenheim var datter til den tyske legen Erich Alfons Oppenheim og hans sveitsiske kone Eva Wenger. Under første verdenskrig dro hennes mor hjem til sine foreldre i Delémont i Sveits, siden vokste hun opp i byen Steinen nær den sveitsiske grense på tysk side.

I oppveksten ble hun kjent med litteraturen til Goethe, romantikerne, Rilke og Hermann Hesse, som var gift med hennes tante. Etter hvert ble det klart at hun ville gå i fotsporene til sin mormor Lisa Wenger, som var maler og barnebokforfatter.

18 år gammel dro hun til Paris sammen med en venninne og ble elev ved Académie de la Grande Chaumière. Men etter kort tid sluttet hun seg til surrealistene Alberto Giacometti, Hans Arp og Man Ray og ble oppslukt av surrealismen. De inviterte henne til å være med på deres utstilling i Salon des Surindependants i 1933, og siden bidro hun på en rekke av deres utstillinger til 1960. Da hun var 21 år, var Meret Oppenheim modell for fotografen Man Ray i en serie aktfotografier, hvor hun delvis er skjult bak en trykkpresse.

Under andre verdenskrig bodde hun igjen i Sveits, hun gikk gjennom en psykisk krise i denne tiden. Men i 1949 giftet hun seg med Wolfgang La Roche og levde med ham til hans død i 1967. I denne tiden hadde hun sitt eget atelier i Bern. Etter mannens død levde og arbeidet hun vekselvis i Paris og Bern. Samme dag som hennes bok Caroline kom ut, døde hun. Wikipedia

90 år
Charles Thomson Rees Wilson (Fysiker)
1869 - 1959

Charles Thomson Rees Wilson (Storbritannia)

Fysiker, kjemiker

Født:
14. februar 1869 (155 år siden)

Døde:
15. november 1959 (90 år) (64 år siden)

Charles Thomson Rees Wilson var en skotsk fysiker og kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1927 for hans metode å gjøre banene til elektrisk ladde partikler synlige ved hjelp av kondensasjon av damp. Han delte prisen med Arthur Holly Compton som fikk prisen for oppdagelsen av comptoneffekten.

Etter at hans far døde i 1873, flyttet familien til Manchester. Wilson ble utdannet ved Owen's College hvor han studerte biologi for å bli lege. Han flyttet så til Sidney Sussex College, Cambridge, hvor han ble interessert i fysikk og kjemi. Etter dette ble Wilson spesielt interessert i meteorologi, og i 1893 begynte han å studere skyer og deres egenskaper. For en tid jobbet han ved observatoriumet ved Ben Nevis, hvor han utførte observasjoner av skyformasjoner. Han forsøkte så å reprodusere disse effektene i en mindre skala ved å utvide fuktig luft i en forseglet beholder ved laboratoriet i Cambridge. Senere eksperimenterte han med å skape spor av skyer forårsaket av ioner og stråling. For oppfinnelsen av tåkekammeret ble han tildelt Nobelprisen i 1927.

Wilson giftet Jessie Fraser i 1908, datter av en minister fra Glasgow, og paret hadde fire barn. Han døde i nærheten av Edinburgh, omgitt av familien sin. Wikipedia

76 år
Lionel Barrymore (Skuespiller)
1878 - 1954

Lionel Barrymore (USA)

Skuespiller, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Lionel Herbert Blythe

Født:
28. april 1878 (146 år siden)

Døde:
15. november 1954 (76 år) (69 år siden)

Lionel Barrymore var en amerikansk skuespiller og regissør.

Barrymore vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som forsvarsadvokat Stephen Ashe i filmen Syndere (1931). Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

58 år
Johannes Kepler (Astrolog)
1571 - 1630

Johannes Kepler (Det tysk-romerske rike)

Astrolog, naturviter, teolog, matematiker, astronom, musikkforsker, fysiker, kosmolog, musikkteoretiker, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Kepler

Født:
27. desember 1571 (452 år siden)

Døde:
15. november 1630 (58 år) (393 år siden)

Johannes Kepler var en tysk matematiker, astronom og astrolog. Han var en av nøkkelpersonene under den vitenskapelige revolusjonen på 1600-tallet og er best kjent for hans selvtitulerte lover om planetenes bevegelser, kodifisert av senere astronomer, og basert på hans verker Astronomia nova, Harmonices Mundi og Epitome Astronomiae Copernicanae. Disse verkene ga også grunnlaget for Isaac Newtons teori om universell gravitasjon.

I løpet av karrieren underviste Kepler i matematikk ved en seminarskole i Graz, Østerrike, hvor han ble medarbeider til Hans Ulrich von Eggenberg. Senere ble han assistent til den danske astronomen Tycho Brahe, og etter dennes død ble han hoffmatematiker for Rudolf II - og senere hans to etterfølgere Matthias og Ferdinand II. Han var også matematikklærer i Linz, Østerrike, og en rådgiver for General Wallenstein. I tillegg gjorde han grunnleggende arbeider innen optikk, oppfant en forbedret refraktor og nevnte de teleskopiske funnene til Galileo Galilei.

Kepler levde i en æra hvor det ikke fantes noe klart skille mellom astronomi og astrologi, men det fantes et sterkt skille mellom astronomi (en gren av matematikken innenfor de frie kunstene) og fysikk (en gren av naturfilosofien). Kepler innlemmet også religiøse argumenter og resonnementer i sitt arbeid, motivert av religiøs overbevisning og tro om at Gud hadde skapt verden ifølge en forståelig plan tilgjengelig gjennom naturlig lys av fornuft. Kepler beskrev hans nye astronomi som «himmelfysikk», som «en utflukt i Aristoteles' metafysikk» og som et supplement til Aristoteles' På himmelen, og han forandret den gamle tradisjonen med fysisk kosmologi ved å behandle astronomien som en del av en universell matematisk fysikk. Wikipedia

<<
15. November
>>