Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. November

Om dagen

20. November er dag 325 i 2024, og er i uke 47. Det er 41 dager igjen av året.

Historie

25 år siden

1998: Den første modulen til Den internasjonale romstasjonen ISS, blir skutt opp

Den internasjonale romstasjonen er i dag den eneste romstasjonen i kretsløp rundt Jorden. Selv om den fortsatt er under bygging ble den tatt i bruk 2. november 2000, og har vært kontinuerlig bemannet siden da. Den kretser i en banehøyde på i underkant av 350 km.

Byggingen av romstasjonen er et samarbeidsprosjekt mellom de fem romfartsorganisasjonene NASA (USA), Roskosmos (Russland), JAXA (Japan), CSA/ASC (Canada) og ESA (Europa). I tillegg er Den Brasilianske Romfartsorganisasjonen (AEB) samarbeidspartner gjennom en direkte kontrakt med NASA. Kinas romorganisasjon (CNSA) har også ytret ønske om å være med i prosjektet, men de har foreløpig ikke blitt invitert med.

Allerede i 1971 sendte Sovjetunionen opp sin første Saljut-romstasjon. Det ble skutt opp totalt 7 Saljut-romstasjoner, hvor 6 ble brukt av romfarere. Saljut 2 var mislykket. Saljut 7 var i drift til 1986, men ble værende i bane til 1991. I 1973 ble USA sin romstasjon Skylab skutt opp. Denne hadde besøk av 9 astronauter frem til 1974. Den styrtet over Australia og Indiahavet 11. juli 1979. Både Saljut stasjonene og Skylab ble skutt opp i ett stykke, og bemannet etterpå. I 1986 ble den første modulen til romstasjonen Mir skutt opp. Etterhvert ble det skutt opp flere moduler som så ble koblet sammen med de eksisterende modulene. Det bodde over 100 kosmonauter og astronauter på Mir frem til den planlagte styrten i Stillehavet i 2001.

På begynnelsen av 1980-tallet planla USA å bygge en ny romstasjon, romstasjonen Freedom, som et mottrekk til Sovjetunionens Saljut-romstasjoner og Mir. Slutten på den kalde krigen og Sovjetunionens fall førte imidlertid til at denne ble kansellert. Med slutten på romkappløpet, og reduserte økonomiske rammer til romfartsorganisasjonene, startet USA på begynnelsen av 1990-tallet forhandlinger med Europa, Russland, Japan og Canada om en internasjonal romstasjon. Prosjektet ble kalt romstasjonen Alfa og ble annonsert i 1993. Denne skulle kombinere de planlagte prosjektene til de forskjellige romfartsorganisasjonene: NASA med romstasjonen Freedom, Russland med Mir-2, ESA med Columbus og JAXA med sitt laboratorium. Romstasjonen som er under bygging, men allerede i drift,har nå navnet ISS (International Space Station). Den ble ventet ferdigstilt i 2010, men var ikke ferdig før i 2011 . Wikipedia
38 år siden

1985: Den første versjonen av operativsystemet «Microsoft Windows v1.0» blir lansert

Microsoft lanserte sin første versjon av Windows i 1985 for å oppfylle en økende etterspørsel etter grafiske brukergrensesnitt på datamaskiner, en trend Macintosh har fått æren for å starte.

Konseptet grafisk brukergrensesnitt var utviklet av Xerox allerede på begynnelsen av 1970-tallet og en av hovedutviklerne av Windows, Scott McGregor, hadde tidligere vært med å utvikle Xerox grafiske brukergrensesnitt ved Xerox PARC.

Windows 1.0 tilførte en svært begrenset grafisk funksjonalitet til MS-DOS, ved å innføre – det som det ligger i navnet – vinduer. På grunn av lisensproblemene det ville medføre å etterligne egenskapene til Macintosh sitt system var vindu- og skrivebordsfunksjonaliteten lite dynamisk. Programmene som støttet grafisk visning var også få i antall og bestod av flere moro-programmer som spill enn nytteprogrammer. Og de programmene som støttet vinduer for det meste veldig enkle, slik som kalkulator og tekstredigerings programmer. Wikipedia
85 år siden

1938: Dronning Maud dør som følge av hjerteproblemer etter en mageoperasjon i London, 68 år gammel

Maud Charlotte Mary Victoria, av huset Sachsen-Coburg-Gotha var Norges dronning ved kong Haakon VIIs side fra unionsoppløsningen i 1905 til sin død. Hun var Norges første dronning siden 1319 som ikke også var dronning av enten Danmark eller Sverige.

Dronning Maud ble født som Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Maud av Storbritannia og Irland, og var datter av fyrsten av Wales, den senere kong Edvard VII av Storbritannia, og fyrstinnen av Wales, den tidligere prinsesse Alexandra av Danmark. Prinsesse Mauds besteforeldre var Albert av Sachsen-Coburg-Gotha og dronning Victoria av Storbritannia, og på morssiden kong Christian IX av Danmark og Louise av Hessen.

Prinsesse Maud var en sportslig og aktiv jente, og fikk raskt kallenavnet «Harry». Sammen med moren og sine søstre reiste hun på cruise til Middelhavet og til Norge, og hvert år var hun med på de tradisjonsrike familiesamlingene på Fredensborg slott i Danmark, der hennes fetter og framtidige ektemann, prinsen Carl av Danmark, også var til stede.

I juni 1905 oppløste Stortinget i Norge unionen med Sverige. Senere abdiserte kong Oscar II, og prins Carl ble tilbudt den norske tronen. Etter en folkeavstemning takket han ja. Han tok navnet Haakon VII, mens sønnen Alexander ble kronprins Olav. Kong Haakon og dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen i Trondheim den 22. juni 1906.

Dronning Maud vennet seg fort til sitt nye land, og tok med stor iver fatt på sine plikter. Hun støttet en rekke veldedige organisasjoner, og da særlig de som arbeidet for barn og dyr. Hun involverte seg dessuten i musikk og kunst. Med tiden lærte hun også hva enhver nordmann ifølge mytene må kunne, nemlig å stå på ski.

Hun mistet imidlertid aldri kjærligheten til Storbritannia, og var derfor hyppig på besøk. Hun var også til stede da hennes nevø, kong Georg VI, ble kronet i mai 1937. Hun var av de mest prominente gjestene, og satt sammen med svigerinnen dronning Mary.

I november 1938 var dronning Maud igjen på besøk i London. Denne gangen var det imidlertid ikke bare for hyggens skyld. Hun gjennomgikk en mageoperasjon, men tre dager etter, den 20. november 1938, døde hun som følge av hjerteproblemer. I boken Æresord fra 2011 tar Tor Bomann-Larsen opp dronningens død og at legen som behandlet henne var tilhenger av aktiv dødshjelp, men sier at han «mener ikke at det er mye som tyder på barmhjertighetsdrap.»

Den 24. november 1938 ble kisten med dronningen sendt til Norge med det britiske slagskipet HMS «Royal Oak». Begravelsesseremonien ble avsluttet på Akershus festning og dronningens sarkofag ble satt i Margaretasalen i påvente av et varig mausoleum. Under andre verdenskrig ble sarkofagen oppbevart i hemmelighet i Gamle Aker kirke. I 1948 ble den overført til Det kongelige mausoleum på Akershus slott. Wikipedia

Fødsler

40 år
Mari Hemmer (Skøyteløper)
1983

Mari Hemmer (Norge)

Skøyteløper

Født:
20. november 1983 (40 år)

Mari Hemmer er en norsk skøyteløper. Hun representerer ASK.

Hemmer tok sin første medalje i senior-NM som 20-åring og siste års junior i 2003, og har var i perioden 2003–2014 en av landets beste langdistanseløpere i hurtigløp på skøyter til hun la opp som skøyteløper etter OL-sesongen 2014. Hun har 19 NM-titler i senior: 4 i allround, 3 i sprint, 3 på 3 000 meter og 9 på 5 000 meter, det siste er gullet på 5 000 meter fra enkeltdistanse-NM 2014.

Hun fikk 4.-plass i divisjon B, og 24. beste tid totalt og personlig rekord, på 3000 meter i verdenscupen i Thialf stadion i Heerenveen, Nederland, 12. november 2006. Hun ble norgesmester allround på Geithus, 16.-17. desember 2006, men kom ikke med i første uttak til EM på skøyter 2007. Norges Skøyteforbund snudde og lot Hemmer dra til mesterskapet på Arena Ritten i Klobenstein, Italia. Hemmer ble til slutt nummer 18 i EM og kvalifiserte seg ikke for verdensmesterskapet.

Under EM i Kolomna 12.-13. januar 2008 ble Hemmer nr 16 sammenlagt. Selv om hun ikke klarte å kvalifisere seg til den avsluttende 5000 m, sikret hun en tredje norsk deltaker i EM 2009.

Høsten 2014 ble Hemmer medlem av Oslo Roller Derby Klubb og spiller der posisjonen «jammer». Første året spilte hun på B-laget Oslo Tiger City Beasts.

Hemmer er utdannet innen realfag ved Universitetet i Oslo. Hun har fullført praktisk-pedagogisk utdanning ved UiO og arbeider siden 2015 som lærer ved Veitvet skole i Oslo. Wikipedia

31 år
Mohamed Ahssain (Organisasjonsarbeider)
1975 - 2007

Mohamed Ahssain (Norge)

Organisasjonsarbeider, nattklubbeier

Født:
20. november 1975 (48 år siden)

Døde:
28. februar 2007 (31 år) (17 år siden)

Mohamed Ahssain var en norsk-marokkansk ungdomsarbeider og nattklubbeier.

Ahssain kom til Norge i 1980, da han var fire år gammel. Han var en aktiv danser inntil han fikk en ryggskade. I ungdomsårene begynte han å engasjere seg blant vanskeligstilte ungdom i Oslo og omegn. Fra 1999 til 2004 hadde han stillingen som ungdomssekretær i LO for Oslo og Akershus. Samtidig med dette drev han en danseskole på kvelden - Dancing Youth.

I 2001 ble han tildelt «Ildsjelprisen» for sitt engasjement for vanskeligstilt ungdom i Oslo. Prisen ble delt ut av daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

I 2002 var han med i tredje og siste sesong av reality-programmet Muldvarpen på TVNorge.

Den 3. mars 2007 ble han funnet død i bagasjerommet på en bil kjørt av en tidligere drapsdømt. Vedkommende ble i 2008 idømt 20 års forvaring for drapet, mens to medhjelpere ble idømt henholdsvis 18 og 15 års fengsel.

Ahssain ble begravd i sitt fødeland, Marokko. Wikipedia

29 år
Tommy Rødningsby (Soldat)
1974 - 2004

Tommy Rødningsby (Norge)

Soldat

Født:
20. november 1974 (49 år siden)

Døde:
23. mai 2004 (29 år) (20 år siden)

Tommy Rødningsby var en grenader i den norske Hæren og medlem av Telemark Task Force II. Rødningsby ble drept da hans patrulje ble beskutt av raketter på en av hovedveiene i Kabul, klokken 20.37, afghansk tid, 23. mai 2004.

Rødningsby hadde tidligere også tjenestegjort på Balkan og i Norbatt i Libanon.

Rødningsby var med i en patrulje som ble beskutt på en av hovedveiene i Kabul klokken 20.37 afghansk tid. Patruljen på rundt 15 soldater fordelt på fire norske kjøretøyer var på vei tilbake til den norske leiren «Camp Invicta», da de ble angrepet. Rødningsby ble såret, og døde senere samme dag på et tysk feltsykehus. En annen norsk soldat ble lettere såret i angrepet, mens to soldater i samme kjøretøy slapp fysisk uskadd fra angrepet.

Bilen de norske soldatene fra Telemark Task Force kjørte, var en modifisert Mercedes feltvogn (MB-290). Den er bevæpnet med blant annet et 12,7 millimeter maskingevær på taket. Bilen er ikke pansret, og kunne ikke stå imot et rakettangrep. Taliban påtok seg ansvaret for angrepet.

Rødningsby ble tildelt Forsvarets medalje for falne i strid. Wikipedia

50 år
Vegard Olsen (Programleder)
1973

Vegard Olsen (Norge)

Programleder, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Vegard Thomas Olsen

Født:
20. november 1973 (50 år)

Vegard Thomas Olsen, også kjent som Vegard «Short Cut» Olsen er en norsk artist og programleder. Han ble adoptert til Norge tre måneder gammel, og hadde sin oppvekst på Kongsberg. Olsen begynte sin artistkarriere i skolekorpset til Skavanger skole. Siden gav han ut singelen «Hots for you» i 1996, som toppet hitlistene i Norge i tillegg til noen europeiske land. I 1997 ble han kåret til Årets artist av VG-lista Topp 20.

Fra 1999 til 2003 var han TV-programleder for Norges offisielle hitlisteprogram VG-lista Topp 20 på NRK1. Han har også vært programleder i TV-programmet Migrapolis. Wikipedia

50 år
Matias Faldbakken (Forfatter)
1973

Matias Faldbakken (Norge)

Forfatter, billedkunstner

Født:
20. november 1973 (50 år)

Matias Faldbakken er en norsk forfatter og billedkunstner, som også har publisert under under pseudonymet Abo Rasul. Han er sønn av forfatteren Knut Faldbakken og keramiker Gro Honoré Skåltveit og bror til filmregissør Stefan Faldbakken. Han vokste opp på Hamar og bor i dag i Oslo.

Faldbakken er utdannet billedkunstner fra Vestlandets Kunstakademi i Bergen (1994–98) og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt (1996–97).

Faldbakken ble nominert til Brageprisen for årets beste skjønnlitterære roman med The Hills i 2017. Wikipedia

29 år
Kevin Gilbert (Musiker)
1966 - 1996

Kevin Gilbert (USA)

Musiker, gitarist, plateprodusent

Født:
20. november 1966 (57 år siden)

Døde:
17. mai 1996 (29 år) (28 år siden)

Kevin Gilbert var en amerikansk musiker.

Kevin Gilbert var sanger og multi-instrumentalist. Han spilte blant annet keyboards, gitar, trommer, bass og cello. Han var dessuten musikkprodusent.

Gilbert fikk bare utgitt ett album under eget navn mens han levde, men han var medlem i flere band, og platedebuterte som 18-åring med bandet NRG i 1984. I 1993 var han med i låtskriverkollektivet Tuesday Music Club, som skrev låter for det som ble Sheryl Crows debut-album, Tuesday Night Music Club. Sheryl Crow og Kevin Gilbert var kjærester på det tidspunktet. Men forholdet sprakk, og Kevin Gilbert skrev senere flere bitre låter med Sheryl Crow i tankene.

Blant musikerne og gruppene Kevin Gilbert var påvirket av, var Genesis. Blant annet spilte han sammen med bandet Giraffe musikken fra Genesis' konseptalbum "The Lamb Lies Down On Broadway" på festivalen Progfest 94. Kevin Gilberts manager sendte i 1996 et opptak av denne konserten til Tony Banks og Mike Rutherford i Genesis, da de var på jakt etter en erstatter til Phil Collins. Kevin Gilberts manager skulle gi Gilbert beskjed om at han hadde fått avtale om audition for Genesis, men fant Gilbert død i senga. Kevin Gilbert døde av såkalt autoerotisk kvelning.

Da Kevin Gilbert døde, jobbet han med en oppfølger til sitt første solo-album, Thud. Det nye albumet skulle være et konseptalbum, en rock-opera om skjebnen til en musiker som slet med å komme seg fram i musikk-verdenen. Albumet, The Shaming Of The True, ble gjort ferdig og utgitt i 2000, 4 år etter at Kevin Gilbert døde. Wikipedia

59 år
Hanne Harlem (Politiker)
1964

Hanne Harlem (Norge)

Politiker, jurist, forretningsdrivende

Født:
20. november 1964 (59 år)

Hanne Harlem er en norsk jurist og politiker for Ap. Harlem var justisminister i Jens Stoltenbergs første regjering (2000–01).

Harlem har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo 1990. I studietida var hun studentstipendiat ved Nordisk institutt for sjørett.

Harlem var i 1990–91 politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, så byråd for barn og utdanning i Oslo i 1992–93 og så dommerfullmektig i Nord-Troms herredsrett i 1993–95. Videre var hun advokat hos Regjeringsadvokaten i 1995–97 og sjefsjurist hos Kredittilsynet i 1998. Hun var fra 1998 advokat og senere assisterende direktør i Norsk Hydro til hun ble justisminister fra 17. mars 2000. Etter sin tid som justisminister høsten 2001 fortsatte Harlem i jobben som assisterende direktør i Norsk Hydro.

Fra 2004 til 2007 var Harlem universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo. Fra 11. mai 2007 inntil 2011 var hun den første styreleder for den sammenslåtte helseforetaket Helse Sør-Øst RHF. Fra 2011 er hun kommuneadvokat i Oslo. I 2019 ble hun utnevnt til sivilombudsmann. Wikipedia

70 år
Kit Watkins (Musiker)
1953

Kit Watkins (USA)

Musiker

Født:
20. november 1953 (70 år)

Kit Watkins er en amerikansk musiker kjent som tidligere keyboardist og låtskriver i det amerikanske progrockbandet Happy the Man samt som tidligere keyboardist i det britiske bandet Camel.

Watkins begynte å lære seg piano hjemme fra han var fem år og gjennom tenårene ble han drevet mot rockemusikk. Han var med på å starte en rekke lokale band hvor han spilte alle slags tangentinstrumenter og fløyte samt at han sang. Da Watkins var 18 år i 1971, ble han oppdaget for hans låtskriverevner og tatt med i Happy the Man som ble grunnlagt på det lokale universitetet. Og det var med dette bandet han utviklet seg som musiker og hvor han skrev, fremførte, arrangerte og produserte. I løpet av seks år hadde bandet gitt ut fem album.

I 1979 ble Kit Watkins med the britiske progrock-bandet Camel for å delta på innspilling av albumet I Can See Your House from Here og flere turnéer i England, Europa og Japan fra 1980 til slutten av 1982.

Kits solokarriere begynte i 1980 med et selvprodusert album som het Labyrinth, og var utgitt på hans eget plateselskap Azimuth Records. Han ga ut flere soloalbum i løpet av 1980-tallet, noen på sitt eget selskap og andre på større internasjonale plateselskaper. Kit Watkins' musikkstil har skiftet fokus fra album til album og han har omfattet varierte sjangere som progrock, elektronika, ambient, jazz og fusion. Noen av de musikalske forbildene er Brian Eno og Joni Mitchell. Kit Watkins har en variert musikkstil som gjør at han kan flytte fokus mellom albumene.

I 2001 fremførte Kit en konsert i Philadelphia for første gang etter 20 år. Han har nevnt på sin hjemmeside at han vil fortsette å fremføre spesielle konserter. Den siste utgivelsen hans kom i 2007 under navnet The Works og inneholder alle tidligere utgivelser på et medium. Watkins avslørte i et intervju i Aftenposten i juli 1982 at Terje Rypdal var en av hans store inspirasjonskilder. Wikipedia

74 år
Ulf Lundell (Sanger)
1949

Ulf Lundell (Sverige)

Sanger, komponist, forfatter, kunstmaler, forfatter, gitarist, låtskriver, lyriker

Født:
20. november 1949 (74 år)

Ulf Lundell, døpt Ulf Gerhard Lundell, også kalt «Uffe», er en svensk rockesanger, låtskriver, forfatter, billedkunstner og poet.

I fotsporene til Bob Dylan og Bruce Springsteen fikk Lundell en meget sentral posisjon som sanger og låtskriver i Sverige på 1970- og 1980-tallet. Presis som i sine bøker, kjennetegnes hans musikk av en kombinasjon av det utadvendte og det sarte. Wikipedia

75 år
John Bolton (Politiker)
1948

John Bolton (USA)

Politiker, diplomat, advokat, embetsmann

Fullt navn / Fødenavn:
John Robert Bolton

Født:
20. november 1948 (75 år)

John Robert Bolton er en amerikansk politiker og diplomat. Han tjenestegjorde som USAs ambassadør til FN fra august 2005 til desember 2006. Fra 9. april 2018 til 10. september 2019 var han USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps regjering. Wikipedia

24 år
Duane Allman (Gitarist)
1946 - 1971

Duane Allman (USA)

Gitarist, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Howard Duane Allman

Født:
20. november 1946 (77 år siden)

Døde:
29. oktober 1971 (24 år) (52 år siden)

Howard Duane Allman var en amerikansk rock- og blues-gitarist, spesielt regnet som en slidegitar-legende. På Rolling Stones liste fra 23. november 2011 over de 100 beste gitaristene gjennom tidene, er Allman plassert som nummer ni. Foran på lista er Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, B.B. King, Chuck Berry og Eddie Van Halen.

Sammen med broren Gregg Allman var Duane Allman medgrunnlegger og frontfigur i sørstatsrock-bandet The Allman Brothers Band. Wikipedia

78 år
Andreas Diesen (Skuespiller)
1945

Andreas Diesen (Norge)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
20. november 1945 (78 år)

Andreas Diesen er en norsk revyforfatter, underholdningshistoriker, skuespiller og programleder. Han har også skrevet en rekke sangtekster.

Diesen er ansatt i NRK Fjernsynets underholdningsavdeling, hvor hans fremste oppgave er formidle norsk underholdningshistorie, særlig revyhistorien. Han har stått for en rekke arkivbaserte portrett-programmer og minneprogrammer ved store anledninger, og når artister er gått bort. De siste år sammen med Erik Meyn, programmer om Chat Noirs historie i hundre år, portrett om Aud Schønemann, Harald Heide Steen, Grethe Kausland, Øystein Sunde, Vazelina Bilopphøggers, Tramteatret og Rolv Wesenlund. Han har også vært norsk kommentator ved mange underholdningsshow, blant annet de kongelige varieteene fra Storbritannia.

Han er sønn av revyskuespillerne Kari og Ernst Diesen, og har også selv ved enkelte anledninger opptrådt på revyscenen, men også skrevet tekster for, og instruert revyer. Har de senere også anmeldt revyer, komedier og musikaler for Nitimen, Reiseradioen og NRK P1+.

I 1973 var han konferansier for rockefestivalen Ragnarock, som ble arrangert i Holmenkollen i Oslo og en tilsvarende festival i Trondheim. Senere var han konferansier ved Hortenfestivalen. Turnerte også i 1973 med rocketurneen «Back to Rock» med Jan Rohde, Per Elvis Granberg og Jonas Fjelds Rock and Rolf Band.

I 1966 skrev han sammen med Tore Ryen «En god røyk (tilegnet Helsedirektoratet)», fremført av vokalgruppen Three Hits. På 1970-tallet sto han for den norske versjonen av skuespillet The Sunshine Boys, som ble en stor suksess på Nationaltheatret og landet rundt med Per Aabel og Stein Grieg Halvorsen som de to eldre solskinnsguttene.I Bergen var det Rolf Berntsen og Lothar Lindtner som hadde hovedrollene. For Oslo Nye Teater oversatte han Kjendisgift. De senere årene har han blant annet oversatt en rekke musikaler, blant annet Hello Dolly, Mikadoen, Kismet og musikaloppsetningen Annie med oppfølger. Diesen er formann i Norsk revyforfatterforening. Wikipedia

78 år
Kristin Johnson (Kanalvert)
1940 - 2019

Kristin Johnson (Norge)

Kanalvert, hallodame

Fullt navn / Fødenavn:
Kristin Espolin Johnson

Født:
20. november 1940 (83 år siden)

Døde:
24. oktober 2019 (78 år) (4 år siden)

Kristin Espolin Johnson var en norsk kanalvert i NRK.

Tidlig på 1960-tallet studerte Johnson fransk, kunsthistorie og latin ved Universitetet i Oslo og Sorbonne i Paris. Språkinteressen gjorde at Johnson, sammen med studievenninnen Anja Breien, la en del av studietiden til Paris. Hun begynte som «hallodame» i NRK 3. august 1966. Hun sluttet 30. mars 1998 for å begynne i tidligere NRK-kollega Knut Bjørnsens shopping-kanal TV-Butikken Norge. Kanalen gikk konkurs i november 1998. Hun returnerte til NRK og fortsatte som kanalvert til hun pensjonerte seg i 2004.

Johnson spilte inn stemmen til den automatiske telefonklokken «Frøken Ur» for første gang i 1992. Tjenesten opphørte i januar 2007. Hun sto også for den automatiske stemmen til Opplysningen 1881 frem til 2005. I 2007 stemmesatte hun rollen som «Annonsør» i NRKs komiserie Luftens Helter.

Hun var datter av NRK-medarbeideren Lauritz Johnson (1906–1992) og danske Birte Hauch (1911–2002).

De siste seks årene av livet bodde hun på Fagertun sykehjem, Hadeland. Wikipedia

81 år
Asbjørn Haugstvedt (Politiker)
1926 - 2008

Asbjørn Haugstvedt (Norge)

Politiker

Født:
20. november 1926 (97 år siden)

Døde:
26. juni 2008 (81 år) (15 år siden)

Asbjørn Haugstvedt var en norsk politiker (KrF).

Han var innvalgt på Stortinget fra Bergen 1969–1973, deretter fra Hordaland 1973–1985. Haugstvedt var parlamentarisk leder 1972–1973 og odelstingspresident 1977–1981 før han var handels- og skipsfartsminister i Kåre Willochs regjering 1983–1986. I Kristelig Folkeparti var Haugstvedt dessuten 2. viseformann 1971–1975 og 1. viseformann 1977–1983.

Han ble født i Bergen som sønn av lagersjef Ingvald Haugstvedt (1897–1978) og husmor Hilma Ovidia Michelsen (1902–1959). Han var kontorassistent, senere bokholder og nestleder, ved hullkortavdelingen ved Bergen Lysverker 1944–1959. Videre var han sosialinspektør ved Bergen sosialkontor 1961–1969 og sosialsjef i Bergen kommune fra 1970.

Lokalt var han medlem av Bergen bystyre 1960–1971 og 1992–1995, medlem av formannskapet 1964–1969 samt partiets gruppeformann 1964–1969. Haugstvedt var også medlem av Hordaland fylkesting 1995–1999.

Han sovnet inn ved Domkirkehjemmet i Bergen, 81 år gammel. Wikipedia

42 år
Robert F. Kennedy (Politiker)
1925 - 1968

Robert F. Kennedy (USA)

Politiker, offiser, advokat, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Francis Kennedy

Født:
20. november 1925 (98 år siden)

Døde:
6. juni 1968 (42 år) (55 år siden)

Robert Francis «Bobby» Kennedy, også kjent under initialene RFK, var en amerikansk demokratisk politiker. Robert F. Kennedy var justisminister under sin brors og Lyndon B. Johnsons perioder. Han var tett involvert i invasjonen av Grisebukta og Cubakrisen. Robert ble drept i et attentat i California i 1968 mens han førte valgkamp for å bli demokratenes presidentkandidat. Wikipedia

89 år
Charles Berlitz (Språkforsker)
1914 - 2003

Charles Berlitz (USA)

Språkforsker, ufolog, skribent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Frambach Berlitz

Født:
20. november 1914 (109 år siden)

Døde:
18. desember 2003 (89 år) (20 år siden)

Charles Frambach Berlitz var en amerikansk forfatter og språklærer, kjent for sine bøker om uforklarlige fenomener, i tillegg til sine språkkurs. Han er oppført i People's Almanac som en av de femten mest språkkyndige i verden, og fikk prisen Dag Hammarskjöld International Prize for Non-fiction i 1976 for boken The Bermuda Triangle (norsk utgave:Dødens triangel) (1974), som solgte over 20 million eksemplarer. og handlet om det geografiske havområdet kalt Bermudatriangelet. Berlitz snakket 32 språk. Wikipedia

63 år
Edwin Hubble (Astronom)
1889 - 1953

Edwin Hubble (USA)

Astronom, astrofysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Edwin Powell Hubble

Født:
20. november 1889 (134 år siden)

Døde:
28. september 1953 (63 år) (70 år siden)

Edwin Powell Hubble var en amerikansk astronom som i 1929 beviste at galaksene beveger seg bort fra hverandre, noe som igjen beviser at universet utvider seg. Forut for dette – i 1924 – beviste han også at galaksene – «de ekstragalaktiske tåkene» – er bygd opp på samme måte som Melkeveien. Wikipedia

81 år
Selma Lagerlöf (Forfatter)
1858 - 1940

Selma Lagerlöf (Sverige)

Forfatter, biograf, lærer, lyriker, oversetter, kunstner, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf

Født:
20. november 1858 (165 år siden)

Døde:
16. mars 1940 (81 år) (84 år siden)

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf var en svensk forfatter, internasjonalt anerkjent for barneboken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Hun fikk Nobelprisen i litteratur i 1909. Flesteparten av hennes historier er lagt til hennes hjemlige Värmland. Hun engasjerte seg også sterkt i kampen om kvinners stemmerett. Mellom 1991 og 30. juni 2016 var hun avbildet på den svenske 20-kroneseddelen. Wikipedia

75 år
Georg Johan Knap (Politiker)
1831 - 1907

Georg Johan Knap (Norge)

Politiker, skipsreder

Født:
20. november 1831 (192 år siden)

Døde:
13. oktober 1907 (75 år) (116 år siden)

Georg Johan Knap var en norsk skipsreder og politiker (H).

Knap var ordfører i Tønsberg i 1884 og 1888 og var innvalgt til Stortinget fra Tønsberg 1895–1897.

Han tok styrmannseksamen i 1852 og fikk borgerskap i Tønsberg 1859. Fra 1861 til 1870 var han skipsfører, senere skipsreder. Han var dansk visekonsul fra 1893 til 1904.

Han ble i 1899 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han ble også tildelt fransk æresmedalje i gull.

«Skibsreder Georg Johan Knap og Hustru Petrine Jacobine Knap Født Petersens Legat Til Fordel For Skibsførere eller Styrmænd Bosatte i Tønsberg eller Enker Efter Saadan» administreres av advokat Harald Krogh-Hansen i Tønsberg. Wikipedia

81 år
Sven Brun (Prest)
1812 - 1894

Sven Brun (Norge)

Prest

Født:
20. november 1812 (211 år siden)

Døde:
2. mai 1894 (81 år) (130 år siden)

Sven Brun var den første sokneprest i Trefoldighet menighet i Oslo. Han ble utnevnt den 22. mars 1858 og betjente embetet gjennom 36 år. Gjentatte ganger unnslo han seg å komme på valg til biskop. Den nyopprettede menighet trengte ham, og han valgte å bli i tjenesten der til sin død.

Etter embetseksamen (1836) hadde Sven Brun virket en tid i sin fødeby dels som privatlærer, dels som personellkapellan hos sin far, stiftsprost Christen Brun (sønn av Johan N. Brun), inntil han i 1849 ble utnevnt til residerende kapellan i Store Næs, Øvre Romerike. Herfra kom han i 1851 til hovedstaden som tredjeprest ved Vår Frelsers kirke inntil han overtok Trefoldighet menighet.

Hans navn er uadskillelig knyttet til arbeidet for kirkelig reform og misjon. Ved de frivillige kirkemøter og store misjonsmøter var han gjennom en hel menneskealder stadig å se på dirigentplassen, og fellesnordiske misjonsmøter hedret ham med samme verv. Som mangeårig medlem av kommunestyret, gjorde han en særlig innsats for allmueskolen.

Han ble utnevnt ridder av St. Olavs Orden og senere forfremmet til kommandør av 1. klasse. Han ble også hedret med den svenske Nordstjerneordenen. Sven Bruns gate i Oslo sentrum er oppkalt ett ham.

Han var gift med Johanne Marie Widing (1811–1887). Wikipedia

Dødsfall

97 år
Liv Sandberg (Forfatter)
1924 - 2021

Liv Sandberg (Norge)

Forfatter, filmregissør

Født:
18. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
20. november 2021 (97 år) (2 år siden)

Liv Sandberg var en norsk filmregissør, manusforfatter, filmklipper, barnebokforfatter og dramatiker. Sammen med sin ektemann Haakon Sandberg regisserte og produserte hun blant annet doku-dramaserien To hus tett i tett for NRK barne-TV. Wikipedia

91 år
Aslaug Groven Michaelsen (Professor)
1926 - 2017

Aslaug Groven Michaelsen (Norge)

Professor, forfatter, litteraturviter, skribent

Født:
27. april 1926 (98 år siden)

Døde:
20. november 2017 (91 år) (6 år siden)

Aslaug Groven Michaelsen var en norsk skjønnlitterær forfatter, filolog (fagkrets engelsk, nordisk og spansk), litteraturforsker og kulturarbeider. Fra 1980 til 1996 var hun professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Trondheim. Hun var gift med lektor mag.art. Per Michaelsen som var tilsatt ved latinskolen i Drammen (i dag Drammen videregående skole) og siden ved Hamar katedralskole. Wikipedia

66 år
Lasse Brandeby (Skuespiller)
1945 - 2011

Lasse Brandeby (Sverige)

Skuespiller, Journalist, komiker

Født:
27. april 1945 (79 år siden)

Døde:
20. november 2011 (66 år) (12 år siden)

Lars Thorsten Brandeby var en svensk journalist, skuespiller og komiker oppvokst i Hyssna, Marks kommun. Sammen med hustruen Unni Brandeby hadde han datteren Anna, født 1968, som arbeider innen filmindustrien.

Brandeby tok eksamen ved journalisthøyskolen og arbeidet som journalist på Radio Sjuhärad. På 1960-tallet spilte han saksofon i popbandet High Notes. Han debuterte som skuespiller i Nationalteatern i Göteborg i begynnelsen av 1980-tallet.

Lasse Brandeby var mest kjent for rollen som Kurt Olsson, den «himla käcka» mannen med 60-tallsfrisyren og rutete jakke. Figuren Kurt Olsson ble født i lokalradioen 1979 men ble kjent gjennom TV-serien Kurt Olssons Television 1987. Kurt kom tilbake i TV med Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision og Kurt Olssons julkalender, alltid sammen med sin hunsede assistent Arne, spilt av Hans Wiktorsson, og Damorkestern med Gudrun på triangel. Brandeby spilte også Kurt Olsson på scenen, blant annet i en bejublet krogshow på Trägårn i Göteborg med Siw Malmkvist.

Brandeby medvirket også i en rekke andre sammenhenger. Han spilte farse hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, lystspill med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern og revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spilte Njegus i operetten Den glade enke i Malmö, manageren i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm og Orgon i klassikeren Tartuffe på Gunnebo Slott. En annen folkekjær Brandeby-figur var Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien Rena rama Rolf som ble sendt på 1990-tallet. Han medvirket også i underholdningsprogrammet Let's Dance på svensk TV4 i 2007, der han opptrådte med Ann Lähdet. Seinere i 2007 ble Brandeby rammet av en veldig alvorlig lungebetennelse og også i mars 2008 kom hans helse i fokus, da han ble rammet av hjerneblødning i forbindelse med en revyforestilling. Wikipedia

30 år
Martin Bratland (Terrengsyklist)
1980 - 2010

Martin Bratland (Norge)

Terrengsyklist

Født:
23. mai 1980 (44 år siden)

Døde:
20. november 2010 (30 år) (13 år siden)

Martin Bratland var en norsk profesjonell terrengsyklist. Han ble norgesmester i rundbane i 2005 og maraton i 2008.

Bratland deltok flere ganger i lag-etapperittet Cape Epic. I 2008 endte han og lagkamerat Kristian Torgersen på 8.-plass sammenlagt, i konkurranse med flere av verdens fremste maraton-ryttere.

Han syklet for semi-profflaget Team United Bakeries.

Martin Bratland døde av kreft etter noen måneders sykeleie. Wikipedia

81 år
Robert Altman (Filmregissør)
1925 - 2006

Robert Altman (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper, forfatter, librettist, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Bernard Altman

Født:
20. februar 1925 (99 år siden)

Døde:
20. november 2006 (81 år) (17 år siden)

Robert Bernard Altman var en amerikansk regissør, filmprodusent og manusforfatter.

Altman hadde regissert en rekke filmer, men ingen store suksesser, da han i 1970 slo gjennom med militærsykehuskomedien MASH.

Han var gift tre ganger og hadde fem barn. Altmans sønn, Mike Altman, skrev teksten til Johnny Mandels kjenningsmelodi til MASH, «Suicide Is Painless», da han var 14 år. På grunn av tekstens innhold ble bare en instrumental benyttet i den senere TV-serien M*A*S*H som gikk over 11 år fra og med 1972.

Altman ble nominert til Oscar for beste regi fem ganger, for filmene MASH, Nashville, The Player, Short Cuts og Gosford Park, men vant aldri. Under den 78. Oscar-utdelingen i 2006 mottok han en æres-Oscar for en «karriere som gang på gang har gjenoppdaget kunstformen og inspirert både filmskapere og publikum». Wikipedia

43 år
Robert Addie (Skuespiller)
1960 - 2003

Robert Addie (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
10. februar 1960 (64 år siden)

Døde:
20. november 2003 (43 år) (20 år siden)

Robert Addie var en engelsk skuespiller, kjent for rollen som Sir Guy av Gisbourne i TV-serien Robin of Sherwood. Han debuterte som skuespiller i Horse in the House i 1978.

Han ble utdannet ved Marlborough College og Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Addie var gift tre ganger. Han hadde tre barn som het Alexander, Alastair og Caitlin. Han døde i en alder av 43 år bare tre uker etter at han ble diagnostisert med lungekreft. Wikipedia

74 år
Trygve Bratteli (Politiker)
1910 - 1984

Trygve Bratteli (Norge)

Politiker, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Martin Bratteli

Født:
11. januar 1910 (114 år siden)

Døde:
20. november 1984 (74 år) (39 år siden)

Trygve Martin Bratteli var en norsk politiker (Ap) og statsminister to ganger i perioden 1971–76 med Trygve Brattelis første regjering (17. Mars 1971- 18. Oktober 1972) og Trygve Brattelis andre regjering (16. Oktober 1973- 15. Januar 1976). Wikipedia

83 år
Francisco Franco (Dictator)
1892 - 1975

Francisco Franco (Spania)

Dictator, politiker, offiser, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo

Født:
4. desember 1892 (131 år siden)

Døde:
20. november 1975 (83 år) (48 år siden)

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo, forkortet Francisco Franco Bahamonde og alminnelig kjent som Francisco Franco eller bare Franco, var en spansk general og statsoverhode i Spania fra oktober 1936 (hele landet fra 1939) og de facto regent i det nominelt gjenopprettede Kongeriket Spania fra 1947 til sin død i november 1975. Som statsoverhode brukte Franco tittelen Caudillo de España, por la gracia de Dios (Spanias fører, av Guds nåde). Gjennom sitt nesten førti år lange styre gikk Francos regjering gjennom ulike faser, som hadde det til felles at de var kjennetegnet av en sterk spansk nasjonalisme, forsvar av landets territoriale integritet, katolisisme, antikommunisme, anti-frimureri og tradisjonelle verdier.

Franco kom fra en militærfamilie og deltok i Rifkrigen i Spansk Marokko i 1920. Han ble den yngste generalen i Europa i 1926. Etter at han kom tilbake til Spania var han med på å slå ned en streik i 1934, og forsvarte den konservative regjeringen til Niceto Alcalá-Zamora.

Da venstrepartiet Frente Popular, som bl.a. bestod av marxister og anarkosyndikalister, kom til makten i 1936, ble en periode med stor ustabilitet og konflikt i Spanias historie innledet. Vold mellom militante grupper kom ut av kontroll etter drapet på den konservative parlamentariske lederen José Calvo Sotelo Franco og militæret forsøkte å gjennomføre et statskupp mot Frente Popular, men kuppet mislyktes og ledet til den spanske borgerkrig (1936–1939). Under borgerkrigen stod Franco frem som lederen for nasjonalistene som kjempet mot Frente Popular-regjeringen. Etter å ha vunnet borgerkrigen med militær støtte fra Italia og Tyskland—mens Sovjetunionen støttet venstresiden—oppløste Franco parlamentet og etablerte et høyreorientert styre som hadde makten til 1978, da en ny grunnlov ble vedtatt. Franco holdt Spania offisielt nøytralt under andre verdenskrig, selv om spanske frivillige deltok på aksemaktenes side.

Franco blir av tilhengerne sine gitt æren for å ha forsvart landet mot kommunismen og gjenoppbygget landet etter den utmattende borgerkrigen. I etterkrigstiden holdt Franco på makten gjennom kontroll av media og strenge straffer for motstandere av regjeringen. Under den kalde krigen gikk Spania inn i en nær allianse med USA på grunn av Francos sterke antikommunistiske politikk. President Richard Nixon sa at «general Franco var en lojal venn og alliert av USA. Han skaffet Spania respekt i hele verden gjennom fasthet og rettferdighet». I 1969 utpekte Franco Juan Carlos som sin etterfølger. Som betingelse måtte Juan Carlos erklære sin lojalitet til regjeringspartiet Movimiento Nacional, noe han straks gjorde. Juan Carlos samarbeidet nært med Franco i flere år, hadde en rekke representative oppgaver de siste årene av Francos styre og fungerte også som statsoverhode under Francos sykdom. På dødsleiet gav Franco Juan Carlos full kontroll over landet, og etter Francos død ble Juan Carlos utropt til konge av Spania. Han innledet da en gradvis liberalisering og gjeninnføring av demokrati. Wikipedia

69 år
Maud av Norge (Dronning av Norge)
1869 - 1938

Maud av Norge (Storbritannia)

Dronning av Norge

Fullt navn / Fødenavn:
Maud Charlotte Mary Victoria

Født:
26. november 1869 (154 år siden)

Døde:
20. november 1938 (69 år) (85 år siden)

Maud Charlotte Mary Victoria, av huset Sachsen-Coburg-Gotha var Norges dronning ved kong Haakon VIIs side fra unionsoppløsningen i 1905 til sin død. Hun var Norges første dronning siden 1319 som ikke også var dronning av enten Danmark eller Sverige. Wikipedia

81 år
Alexandra av Storbritannia (Dronning av Storbritannia)
1844 - 1925

Alexandra av Storbritannia (Danmark)

Dronning av Storbritannia, prinsesse av Danmark

Født:
1. desember 1844 (179 år siden)

Døde:
20. november 1925 (81 år) (98 år siden)

Alexandra var prinsesse av Danmark, og dronning av Storbritannia.

Alexandra var det nest eldste barn og den eldste datter av prins Christian av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (den senere Christian IX av Danmark) og Louise av Hessen-Kassel. Hun ble døpt med navnene Alexandra Caroline Marie Charlotte Louise Julia men var kjedt under navnet Alexandra, som også var navnet på Louises nettopp avdøde svigerinne, storfyrstinne Aleksandra Nikolajevna av Russland.

Da Alexandra ble født var hennes far stadig bare prins av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, en fjern og ubetydelig sidelinje til det danske kongehus, som nedstammet fra Christian III. Familiens status ble endret i 1853, da hendns far ved utsikten til den oldenborgske slekts snarlige utdøen ble gjort til dansk tronarving. Familiens anseelse steg deretter betydelig, og Alexandra ble prinsesse av Danmark. Wikipedia

82 år
Lev Tolstoj (Forfatter)
1828 - 1910

Lev Tolstoj (Russland)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Født:
9. september 1828 (195 år siden)

Døde:
20. november 1910 (82 år) (113 år siden)

Lev Nikolajevitsj Tolstoj var en russisk forfatter av romaner og essayer, han var dramatiker og filosof – så vel som pasifist, kristen anarkist og utdannelsesreformator. Han er det kanskje mest innflytelsesrike medlemmet av den aristokratiske Tolstoj-familien.

Som forfatter er Tolstoj vidt anerkjent som en av verdenslitteraturens viktigste romanforfattere, men senere i livet skrev han også skuespill og essay. Han er spesielt kjent for sine mesterverker Krig og fred (1865–69) og Anna Karenina (1875–77). I omfang, bredde og realistisk fremstilling av det russiske liv i det 19. århundre, er de to romanene ansett som det fremste innen realistisk fiksjon.

Tolstoj er også kjent for sin kompliserte og paradoksale personlighet og sine ekstreme moralistiske og asketiske synspunkter, som han utviklet etter en moralsk krise og åndelig oppvåkning på 1870-tallet, da han også ble oppfattet som moralfilosof og sosial reformator. Han betraktes også som en av portalfigurene innen anarkismen, han ble blant annet inspirert av Henry David Thoreau.

Som moralfilosof var Tolstoj kjent for sine idéer om ikkevoldelig motstand, og tankene verk som Guds rike finnes hos deg skulle komme til å påvirke slike sentrale skikkelser i det 20. århundre som Mahatma Gandhi og Martin Luther King jr. Wikipedia

28 år
Kalle Løchen (Skuespiller)
1865 - 1893

Kalle Løchen (Norge)

Skuespiller, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Løchen

Født:
9. mai 1865 (159 år siden)

Døde:
20. november 1893 (28 år) (130 år siden)

Kalle Løchen var en norsk scene-skuespiller, kunstmaler og bohem..

Etter middelskole i 1881 gikk han på Tegneskolen med Julius Middelthun som lærer. Han var også elev av Wilhelm von Hanno og Knud Bergslien. Han fikk som så mange av sin generasjon, råd av Christian Krohg, som hadde atelier i «Pultosten» i Lille Grensen, ved siden av Bergsliens malerskole. Han deltok også i Frits Thaulows «friluftsakademi» på Modum i 1883, og debuterte på Høstutstillingen samme år.

Han var samtidig med og venn av Edvard Munch og bodde en tid sammen med ham i Paris.

I 1886 giftet han seg med den bergenske skuespillerinne Anna Cathinca Charlotte Brun (1862–92), og de bosatte seg i Bergen, der Kalle fikk jobb ved Den Nationale Scene. Kona døde våren 1892 og de to små barna deres flyttet til nære slektninger. Kalle Løchen returnerte til hovedstaden og var ved Carl Johan Teatret. Han tok sitt eget liv året efter i Ekebergskogen. Wikipedia

30 år
Peter Tordenskiold (Krigshelt)
1690 - 1720

Peter Tordenskiold (Norge)

Krigshelt, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Wessel

Født:
28. oktober 1690 (333 år siden)

Døde:
20. november 1720 (30 år) (Duell) (303 år siden)

Peter Wessel, fra 1716 Peter Tordenskiold, var den mest kjente dansk-norske krigshelt og sjøoffiser som tjenestegjorde i den dansk-norske krigsflåten under den store nordiske krig. Tordenskiold hadde ansvar for Skagerrak, Kattegat, Norges kyst og de nordligste delene av svenskekysten.

På denne tiden var Danmark-Norge i union, noe som betød at den dansk-norske krigsflåten stod for sjøforsvaret av begge riksdelene Danmark og Norge. Den unge Wessel steg raskt i gradene. I dag er han mest kjent som Tordenskiold, navnet han mottok da han ble adlet i 1716. Ved adlingen skiftet han etternavn, og var - til tross for at han ofte kalles det i våre dager - under navnet Peter Wessel Tordenskiold. Wessel er særlig kjent for sin innsats under slaget i Dynekilen i juli 1716, angrepet på Göteborg sommeren 1717, og for erobringen av Carlstens festning ved Marstrand i juli 1719. Han er anerkjent som en av de største krigsheltene i Danmark-Norge, og er minnet med flere statuer i begge land. Wikipedia

<<
20. November
>>