Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 20. November
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_20-11.1998
21 år siden
Wikipedia
1998: Den første modulen til Den internasjonale romstasjonen ISS, blir skutt opp
Den internasjonale romstasjonen er i dag den eneste romstasjonen i kretsløp rundt Jorden. Selv om den fortsatt er under bygging ble den tatt i bruk 2. november 2000, og har vært kontinuerlig bemannet siden da. Den kretser i en banehøyde på i underkant av 350 km.

Byggingen av romstasjonen er et samarbeidsprosjekt mellom de fem romfartsorganisasjonene NASA (USA), Roskosmos (Russland), JAXA (Japan), CSA/ASC (Canada) og ESA (Europa). I tillegg er Den Brasilianske Romfartsorganisasjonen (AEB) samarbeidspartner gjennom en direkte kontrakt med NASA. Kinas romorganisasjon (CNSA) har også ytret ønske om å være med i prosjektet, men de har foreløpig ikke blitt invitert med.

Allerede i 1971 sendte Sovjetunionen opp sin første Saljut-romstasjon. Det ble skutt opp totalt 7 Saljut-romstasjoner, hvor 6 ble brukt av romfarere. Saljut 2 var mislykket. Saljut 7 var i drift til 1986, men ble værende i bane til 1991. I 1973 ble USA sin romstasjon Skylab skutt opp. Denne hadde besøk av 9 astronauter frem til 1974. Den styrtet over Australia og Indiahavet 11. juli 1979. Både Saljut stasjonene og Skylab ble skutt opp i ett stykke, og bemannet etterpå. I 1986 ble den første modulen til romstasjonen Mir skutt opp. Etterhvert ble det skutt opp flere moduler som så ble koblet sammen med de eksisterende modulene. Det bodde over 100 kosmonauter og astronauter på Mir frem til den planlagte styrten i Stillehavet i 2001.

På begynnelsen av 1980-tallet planla USA å bygge en ny romstasjon, romstasjonen Freedom, som et mottrekk til Sovjetunionens Saljut-romstasjoner og Mir. Slutten på den kalde krigen og Sovjetunionens fall førte imidlertid til at denne ble kansellert. Med slutten på romkappløpet, og reduserte økonomiske rammer til romfartsorganisasjonene, startet USA på begynnelsen av 1990-tallet forhandlinger med Europa, Russland, Japan og Canada om en internasjonal romstasjon. Prosjektet ble kalt romstasjonen Alfa (engelsk:Space Station Alpha) og ble annonsert i 1993. Denne skulle kombinere de planlagte prosjektene til de forskjellige romfartsorganisasjonene: NASA med romstasjonen Freedom, Russland med Mir-2, ESA med Columbus og JAXA med sitt laboratorium. Romstasjonen som er under bygging, men allerede i drift,har nå navnet ISS (International Space Station). Den ble ventet ferdigstilt i 2010, men var ikke ferdig før i 2011 . Wikipedia
Wikipedia_20-11.1985
34 år siden
Wikipedia
1985: Den første versjonen av operativsystemet «Microsoft Windows v1.0» blir lansert
Microsoft lanserte sin første versjon av Windows i 1985 for å oppfylle en økende etterspørsel etter grafiske brukergrensesnitt på datamaskiner, en trend Macintosh har fått æren for å starte.

Konseptet grafisk brukergrensesnitt var utviklet av Xerox allerede på begynnelsen av 1970-tallet og en av hovedutviklerne av Windows, Scott McGregor, hadde tidligere vært med å utvikle Xerox grafiske brukergrensesnitt ved Xerox PARC.

Windows 1.0 tilførte en svært begrenset grafisk funksjonalitet til MS-DOS, ved å innføre – det som det ligger i navnet – vinduer. På grunn av lisensproblemene det ville medføre å etterligne egenskapene til Macintosh sitt system var vindu- og skrivebordsfunksjonaliteten lite dynamisk. Programmene som støttet grafisk visning var også få i antall og bestod av flere moro-programmer som spill enn nytteprogrammer. Og de programmene som støttet vinduer for det meste veldig enkle, slik som kalkulator og tekstredigerings programmer. Wikipedia
Wikipedia_20-11.1938
81 år siden
Wikipedia
1938: Dronning Maud dør som følge av hjerteproblemer etter en mageoperasjon i London, 68 år gammel
Maud Charlotte Mary Victoria, av huset Sachsen-Coburg-Gotha var Norges dronning ved kong Haakon VIIs side fra unionsoppløsningen i 1905 til sin død. Hun var Norges første dronning siden 1319 som ikke også var dronning av enten Danmark eller Sverige.

Dronning Maud ble født som Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Maud av Storbritannia og Irland, og var datter av fyrsten av Wales, den senere kong Edvard VII av Storbritannia, og fyrstinnen av Wales, den tidligere prinsesse Alexandra av Danmark. Prinsesse Mauds besteforeldre var Albert av Sachsen-Coburg-Gotha og dronning Victoria av Storbritannia, og på morssiden kong Christian IX av Danmark og Louise av Hessen.

Prinsesse Maud var en sportslig og aktiv jente, og fikk raskt kallenavnet «Harry». Sammen med moren og sine søstre reiste hun på cruise til Middelhavet og til Norge, og hvert år var hun med på de tradisjonsrike familiesamlingene på Fredensborg slott i Danmark, der hennes fetter og framtidige ektemann, prinsen Carl av Danmark, også var til stede.

I juni 1905 oppløste Stortinget i Norge unionen med Sverige. Senere abdiserte kong Oscar II, og prins Carl ble tilbudt den norske tronen. Etter en folkeavstemning takket han ja. Han tok navnet Haakon VII, mens sønnen Alexander ble kronprins Olav. Kong Haakon og dronning Maud ble kronet i Nidarosdomen i Trondheim den 22. juni 1906.

Dronning Maud vennet seg fort til sitt nye land, og tok med stor iver fatt på sine plikter. Hun støttet en rekke veldedige organisasjoner, og da særlig de som arbeidet for barn og dyr. Hun involverte seg dessuten i musikk og kunst. Med tiden lærte hun også hva enhver nordmann ifølge mytene må kunne, nemlig å stå på ski.

Hun mistet imidlertid aldri kjærligheten til Storbritannia, og var derfor hyppig på besøk. Hun var også til stede da hennes nevø, kong Georg VI, ble kronet i mai 1937. Hun var av de mest prominente gjestene, og satt sammen med svigerinnen dronning Mary.

I november 1938 var dronning Maud igjen på besøk i London. Denne gangen var det imidlertid ikke bare for hyggens skyld. Hun gjennomgikk en mageoperasjon, men tre dager etter, den 20. november 1938, døde hun som følge av hjerteproblemer. I boken Æresord fra 2011 tar Tor Bomann-Larsen opp dronningens død og at legen som behandlet henne var tilhenger av aktiv dødshjelp, men sier at han «mener ikke at det er mye som tyder på barmhjertighetsdrap.»

Den 24. november 1938 ble kisten med dronningen sendt til Norge med det britiske slagskipet HMS «Royal Oak». Begravelsesseremonien ble avsluttet på Akershus festning og dronningens sarkofag ble satt i Margaretasalen i påvente av et varig mausoleum. Under andre verdenskrig ble sarkofagen oppbevart i hemmelighet i Gamle Aker kirke. I 1948 ble den overført til Det kongelige mausoleum på Akershus slott. Wikipedia
<<
20. November
>>