Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Desember

Om dagen

18. Desember er dag 353 i 2024, og er i uke 51. Det er 13 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: Skaperen av «Tom og Jerry», «Flintstones» og «Scooby-Doo» Joseph Barbera, dør av naturlige årsaker, 95 år gammel

Joseph Roland «Joe» Barbera var en innflytelsesrik amerikansk animatør og tegneserieartist. Sammen med sin makker, William Hanna, skapte han kjente tegnefilmserier som Tom og Jerry, Flintstones, Scooby-Doo og grunnla animasjonsstudioet Hanna-Barbera. Duoen produserte hundrevis av tegneserier og vant en rekke priser, og ble etterhvert et av Hollywoods mest populære tegneseriestudioer.

Barbera møtte Hannah i 1937 ved Metro-Goldwyn-Mayer film studio, der de jobbet med tegneserien Puss Gets the Boot, som resulterte i at de to evige fiendene, katten Tom og musa Jerry, ble født. De lagde også den animerte TV-serie-versjonen av Smurfene samt animerte langfilmer som «Charlottes tryllevev» (1973) og «Heidi's Song» (1982). Duoen hadde sin storhetstid på 1950-, 1960- og 1970-tallet og ble etterhvert ansett som den eneste seriøse rivalen til Walt Disney.

Han har vunnet flere priser, inkludert to Emmy, to Daytime Emmy og en Golden Award fra Motion Picture Screen Cartoonists Award. Han har i tillegg blitt nominert til Oscar to ganger. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1976.

Joseph Barbera var sønn av Vincent Barbera og Francesca Calvacca, som var italienske immigranter fra Sicilia. Han var gift med Dorothy Earl fra 1935 til 1963 og med Sheila Holden fra 1963 og frem til sin død. Han hadde tre barn med sin første kone.

Barbera døde av naturlige årsaker i sitt hjem i Studio City, 95 år gammel. Wikipedia
26 år siden

1997: HTML 4.0 blir sluppet av World Wide Web Consortium

HyperText Markup Language (HTML, hypertekstmarkeringsspråk) er et markeringsspråk for formatering av nettsider med hypertekst og annen informasjon som kan vises i en nettleser. HTML benyttes til å strukturere informasjon – angi noe tekst som overskrifter, avsnitt, lister og så videre – og kan, i en viss grad, brukes til å beskrive utseende og semantikk i et dokument. HTMLs grammatiske struktur er HTML DTD som ble skapt ved å gjøre bruk av SGML syntaks, som er en internasjonal standard for tekstformatering (ISO 8879).

HTML ble opprinnelig definert i 1989 av Tim Berners-Lee og Robert Caillau og videreutviklet av IETF og er nå en internasjonal standard (ISO/IEC 15445:2000). Siden har HTML-spesifikasjonene blitt opprettholdt av World Wide Web Consortium (W3C).

Tidlige versjoner av HTML ble definert med løsere syntaktiske regler som gjorde læring av bruken enkel for dem som ikke var vant med publisering på verdensveven. Nettleserne foretok gjerne sine egne antakelser om hvordan koden skulle forstås og skapte bildet av nettsiden. Utviklingen har riktignok gått mer i retning av striktere språklig syntaks, men fremdeles forventes nettlesere å produsere leservennlige sider selv om HTML-koden de er skrevet i er langt fra å etterleve gjeldende standarder.

XHTML påtvinger HTML de striktere XML-reglene for å gjøre det enklere å prosessere og vedlikehold og er W3Cs etterfølger til HTML-standarden. Av den grunn ser mange på XHTML som den «nyeste versjonen» av HTML, men i virkeligheten er dette en egen, parallell standard. W3C anbefaler at man bruker enten XHTML 1.1, XHTML 1.0, eller HTML 4.01 når man lager nettsider. Wikipedia
111 år siden

1912: Piltdownmannen, som er en av historiens mest berømte arkeologiske forfalskninger, blir «funnet»

Piltdownmennesket eller piltdownmannen er en berømt forfalskning som består av deler av en skalle og underkjeve. Disse skal ha blitt funnet i et grustak nær Piltdown ved Uckfield i East Sussex i 1912. Mange av datidens eksperter trodde at fragmentene var de fossiliserte levningene av en dertil ukjent form for tidlig menneske. Det vitenskapelige navnet Eoanthropus dawsoni («Dawsons daggry-mann», etter samleren Charles Dawson) ble gitt til spesimenet.

Spesimenets betydning var omstridt frem til forfalskningen ble offisielt avslørt i 1953. Kjevebenet viste seg å tilhøre en orangutang og var satt sammen med noen sjimpanse-tenner og skallen til et fullt utviklet moderne menneske.

Piltdown-forfalskningen er en av historiens mest berømte arkeologiske forfalskninger. Den har vært fremstående av to grunner: oppmerksomheten som har blitt gitt temaet menneskelig evolusjon og den lange tiden som gikk (mer enn 40 år) før forfalskningen ble offisielt og endelig avslørt. Wikipedia

Fødsler

22 år
Billie Eilish (Sanger)
2001

Billie Eilish (USA)

Sanger, komponist, danser, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Billie Eilish Pirate Baird O'Connell

Født:
18. desember 2001 (22 år)

Billie Eilish Pirate Baird O'Connell, best kjent som Billie Eilish, er en amerikansk sanger og låtskriver. Hun vokste opp i Highland Park i Los Angeles, i en familie fylt med skuespillere og musikere. Foreldrene hennes er Maggie Baird og Patrick O'Connell. Hun er hovedsakelig av irsk og skotsk herkomst, men har også skandinaviske aner. Musikken hennes tilhører sjangeren elektropop.

Billie Eilish fikk hjemmeundervisning og ble med i Los Angeles Barnekor da hun var åtte år gammel. Da hun ble elleve, begynte hun å ta etter sin eldre bror Finneas, som allerede var godt i gang med både å skrive, synge og produsere sine egne sanger. Deretter begynte hun selv å skrive og fremføre sangene sine. Wikipedia

27 år
Andreas Lubitz (Selvmordsflyger)
1987 - 2015

Andreas Lubitz (Tyskland)

Selvmordsflyger, Andreflyger, flyger, kabinpersonale

Fullt navn / Fødenavn:
Andreas Günter Lubitz

Født:
18. desember 1987 (36 år siden)

Døde:
24. mars 2015 (27 år) (9 år siden)

Andreas Günter Lubitz var en tysk pilot for Germanwings, et datterselskap av det internasjonale flyselskapet Lufthansa.

Andreas Lubitz bodde til han var seks år i Neuburg an der Donau; da flyttet familien til Montabaur. Der tok han Abitur ved Mons-Tabor-Gymnasium. Som 14-åring ble han medlem av en seilflyforening - LSC Westerwald e. V. - og tok to år fltsertifikat for seilfly.

Flyvning ble hans utdannelsesvei, og tok de nødvendige sertifikater for passasjerfly. Under utdannelsen hadde han et flere måneder langt avbrudd i 2009. Det var senere en periode med terapi, på grunn av suicidalitet.

Etter utdannelsen arbeidet Lubitz først i elleve måneder som flyledsager, fra september 2013 så som førsteoffiser (copilot) hos Germanwings. Han bygde opp ca 630 flytimer på Airbus A320.

Han var styrmann om bord på Germanwings Flight 9525 som styrtet i de franske Alpene 24. mars 2015, og som tok livet av han og alle de 149 andre personene om bord. Franske og tyske myndigheter som etterforsker ulykken har bekreftet at Lubitz ble behandlet for selvmordstanker og mener at han styrtet flyet med vilje.

Som en direkte følge av flystyrten i de franske Alpene innførte luftfartsmyndighetene i Canada, New Zealand og Tyskland nye regler som krevde at det til enhver tid skulle være to besetningsmedlemmer i flyenes førerkabin. EUs organ for flysikkerhet, EASA, anbefalte en lignende endring i cockpit-rutinene. En rekke flyselskaper, deriblant Norwegian og SAS, innførte lignende regler om at det under flyvninger alltid skal være to personer i cockpit. Det amerikanske luftfartstilsynet (Federal Aviation Administration, FAA) hadde innført et krav om at det alltid skal være to personer i cockpit allerede før Germanwings-ulykken, det samme var tilfelle for en rekke andre land. Wikipedia

43 år
Christina Aguilera (Sanger)
1980

Christina Aguilera (Wexford)

Sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Christina María Aguilera

Født:
18. desember 1980 (43 år)

Christina María Aguilera er en amerikansk popsanger med latinamerikansk bakgrunn. Sammenlagt har hun solgt 42 millioner album. Wikipedia

36 år
Mutasim-Billah al-Gaddafi (Politiker)
1974 - 2011

Mutasim-Billah al-Gaddafi (Libya)

Politiker, offiser

Født:
18. desember 1974 (49 år siden)

Døde:
20. oktober 2011 (36 år) (12 år siden)

Mutasim-Billah al-Gaddafi var den fjerde sønnen til Libyas eneveldige statsoverhode og diktator Muammar al-Gaddafi.

Han var oberstløytnant i den libyske hæren. Han flyktet til Egypt etter at han angivelig skal ha vært hovedansvarlig for et egyptisk-støttet kuppforsøk mot sin egen far. Faren hans, Muammar al-Gaddafi, tilga sønnen og han vendte etter hvert tilbake til Libya, der han ble tildelt stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver i tillegg til at han ledet sin egen avdeling i hæren.

I april 2009 hadde Moatassem et møte med USAs utenriksminister Hillary Clinton. Wikipedia

49 år
Knut Schreiner (Musiker)
1974

Knut Schreiner (Norge)

Musiker, gitarist, pianist, sanger, komponist

Født:
18. desember 1974 (49 år)

Knut Schreiner, også kjent som «Euroboy», er en norsk musiker som spiller gitar i bandene Turboneger, Euroboys og Mirror Lakes. Andre band Schreiner har spilt i er Kåre and the Cavemen, The Vikings, og The Kwyet Kings. Han har også vært med på prosjektet Black Diamond Brigade, som ga ut singelen Black Diamond, en coverlåt av Kiss. Schreiner er opprinnelig fra Harestua, mellom Oslo og Gjøvik, men bor for tiden i Oslo med sin kone og deres to barn. I 2008 ble han behandlet for kreft. Han har studert blant annet engelsk og idehistorie ved Universitetet i Oslo og tatt mastergradsnivå i sosiologi ved samme institusjon. Schreiner har arbeidet som redaktør i Tidal, og begynte våren 2017 i Rodeo arkitekter der han jobber med byutvikling. Wikipedia

50 år
Larisa Kurkina (Langrennsløper)
1973

Larisa Kurkina (Russland)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Larisa Nikolajevna Kurkina

Født:
18. desember 1973 (50 år)

Larisa Nikolajevna Kurkina er en russisk langrennsløper.

Hun var med på det russiske laget som tok sølvmedaljene under stafetten i VM på ski 2005, etter det norske vinnerlaget.

Året etter, under OL 2006 i Torino, gikk Russland til topps på stafetten, også denne gang med Kurkina på laget. Wikipedia

50 år
DMX (Rapper)
1970 - 2021

DMX (USA)

Rapper, skuespiller, sanger, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Earl Simmons

Født:
18. desember 1970 (53 år siden)

Døde:
9. april 2021 (50 år) (3 år siden)

Earl Simmons, kjent som DMX, var en amerikansk rapper og skuespiller. Han ble kjent på slutten av 1990-tallet. Han ga ut sitt første album i 1998, It's Dark and Hell Is Hot. Albumet debuterte på førsteplass på Billboards albumliste Billboard Hot 200. Også hans fire neste album toppet den amerikanske albumlista.

DMX ble også kalt «Dark Man X». Han tok navnet DMX fra en tidlig trommemaskin kalt Oberheim DMX.

DMX spilte i Cradle 2 the Grave. Han ble kjent for sangene «X Gonna Give It To Ya», «Party up» og «Where The Hood At».

Simmons fikk hjerteinfarkt 2. april 2021 og ble innlagt på sykehus i sin hjemstat New York, hvor han ble liggende i koma. Han døde en uke senere. Wikipedia

55 år
Pierre Nkurunziza (President)
1964 - 2020

Pierre Nkurunziza (Burundi)

President, politiker

Født:
18. desember 1964 (59 år siden)

Døde:
8. juni 2020 (55 år) (Hjertestans) (3 år siden)

Pierre Nkurunziza var en burundisk politiker. Han var president i Burundi fra 2005 til sin død. Han ble valgt første gang 2005, gjenvalgt i 2010, forsøkt avsatt i mai 2015, gjenvalgt i juli 2015 og skulle sitte til august 2020. Han døde kort tid etter presidentvalget i 2020 der Évariste Ndayishimiye ble valgt. Nkurunziza stilte ikke selv til gjenvalg. Pascal Nyabenda er fungerende president etter Nkurunzizas dødsfall.

Han døde ifølge myndighetene i landet av hjertestans. Wikipedia

60 år
Brad Pitt (Skuespiller)
1963

Brad Pitt (USA)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, modell, ansvarlig produsent,

Fullt navn / Fødenavn:
William Bradley Pitt

Født:
18. desember 1963 (60 år)

William Bradley «Brad» Pitt er en amerikansk skuespiller. Han er en suksessrik skuespiller og har ved to anledninger (1995 og 2000) blitt kåret til verdens mest sexy mann av People Magazine.

29. juli 2000 giftet han seg med Jennifer Aniston. Etter nesten 5 års ekteskap ble de separert i januar 2005. Nyheten om separasjonen var overraskende ettersom paret nylig hadde vært på det som ble omtalt som en «kjærlighetsferie» til øya Anguilla i Karibien sammen med Anistons Friends-kollega Courteney Cox og hennes mann, David Arquette.

Under innspillingen av filmen Mr. & Mrs. Smith gikk det rykter om en romanse mellom Angelina Jolie og Brad Pitt. Begge to nektet da at de hadde et forhold. Senere bekreftet Angelina at de forelsket seg under innspillingen mens Pitt fremdeles var gift. Paret har både biologiske og adopterte barn sammen: datteren Shiloh Nouvel, født 27. mai 2006, tvillingene Knox Leon og Vivienne Marcheline, født 13. juli 2008, er deres felles, biologiske barn. Maddox Chivan (8) (fra Kambodsja), Zahara Marley (5) (fra Etiopia) og Pax Thien (5) (fra Vietnam) er adopterte av Jolie alene og Brad Pitt har ikke offisielt adoptert de tre eldste barna, selv om de har hans navn. Wikipedia

61 år
Dorthe Skappel (Programleder)
1962

Dorthe Skappel (Norge)

Programleder, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Dorothea Riseng

Født:
18. desember 1962 (61 år)

Dorthe Skappel er en norsk programleder og tidligere modell. Hun er best kjent for å lede TV 2s underholdningsmagasin God kveld Norge og som programleder for den årlige TV-prisutdelingen, Gullruten.

Utover høsten 2009 var hun med i konkurransen Camp Senkveld i programmet Senkveld med Thomas og Harald på TV 2. Wikipedia

63 år
Niels Christian Geelmuyden (Forfatter)
1960

Niels Christian Geelmuyden (Norge)

Forfatter, skribent, journalist

Født:
18. desember 1960 (63 år)

Niels Christian Geelmuyden er en norsk forfatter og skribent. Han er særlig kjent for portrettintervjuer av norske kjendiser og for en personlig, satirisk og ironisk skrivestil preget av ordspill og treffende karakteristikker. Han har skrevet biografier om Inger Sitter, Trygve Hegnar og Børre Knudsen. I de senere årene har han utgitt flere samfunnskritiske sakprosabøker om moderne produksjon av mat, drikke og legemidler.

Niels Chr. Geelmuyden har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. I tillegg har han grunnfag i psykologi og historie samt utdannelse fra befalsskolen for Kystartilleriet. Han har arbeidet som kanonkommandør, ølkjører, lærer og tekstforfatter. Wikipedia

76 år
Sten Stensen (Skøyteløper)
1947

Sten Stensen (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Sten Einar Stensen

Født:
18. desember 1947 (76 år)

Sten Einar Stensen er en norsk tidligere skøyteløper som representerte Drammens Skøiteklub. Han er den eldste av de fire «S»-ene; de øvrige er Jan Egil Storholt, Amund Sjøbrend og Kay Stenshjemmet.

Stensen var en fremragende langdistanseløper, og satte to verdensrekorder på 10 000 meter i 1976. 21. mars 1976 ble han den første som gikk under 14.40 – på Medeo-banen i Alma Ata.

Han ble verdensmester allround i 1974 (sølv 1973 og 1976, bronse 1977), og europamester i 1975 (sølv 1976 og 1978). Høyest rager kanskje OL-gullet på 5 000 meter fra Innsbruck i 1976, i de samme lekene tok han sølv på 10 000 meter. I 1972 tok han OL-bronse på begge langdistansene. Stensen har i alt 12 distanseseire ved internasjonale mesterskap.

Han ble norgesmester på skøyter i 1973 og 1974. I 1974 ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje og han fikk Oscarstatuetten både i 1974 og 1976. Etter OL-gullet i Innsbruck ble han tildelt Fearnleys olympiske ærespris.

Stensen satte sju norske rekorder (3 000 meter, 5 000 meter, 10 000 meter, stor firkamp).

Stensen ble ansatt i Forsvaret i 1969, men har siden vært selvstendig næringsdrivende, bl. a. med Stensen Båt. Fra 1980 til 1998 var han skøytereporter i NRK. Wikipedia

76 år
Einar Olav Skogholt (Politiker)
1947

Einar Olav Skogholt (Norge)

Politiker

Født:
18. desember 1947 (76 år)

Einar Olav Skogholt er en norsk politiker (Ap).

Han ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark i 1989.Han var vararepresentant fra 1977 til 1985. Han gikk ut av Stortinget i 2001.

Skogholt var ordfører i Nord-Odal fra 1972 til 1977. Han ble den gang omtalt som Norges yngste ordfører (ikke fylt 25 da han ble valgt). Fra 1978 til 1987 var han rådmann i kommunen.

Etter tida på Stortinget har han drevet med næringsvirksomhet og har en rekke styreverv. Wikipedia

77 år
Steven Spielberg (Skuespiller)
1946

Steven Spielberg (USA)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, kunstsamler, science fiction-forfatter, ansvarlig produsent, filmklipper

Fullt navn / Fødenavn:
Steven Allan Spielberg

Født:
18. desember 1946 (77 år)

Steven Allan Spielberg er en amerikansk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter.

Spielberg er nær venn av den også suksessrike regissøren Robert Zemeckis (Tilbake til fremtiden, Forrest Gump, Kontakt, Beowulf). Vennskapet begynte tidlig da Zemeckis skrev manus til filmen Unnskyld, hvor er Hollywood?, hvor Spielberg hadde regien. Senere produserte Spielberg Tilbake til fremtiden-trilogien til Zemeckis. Spielberg og Zemeckis produserte sammen science-fiction-filmen A.I.: kunstig intelligens (prosjektet som regissøren Stanley Kubrick ikke fikk gjennomført) hvor Spielberg tok regien. Spielberg og Zemeckis produserte også sammen animasjonsfilmen Monsterhuset.

Spielberg har også skrevet manus til flere av filmene sine som f.eks. Nærkontakt av tredje grad og A.I.: kunstig intelligens.

Han er den finansielt mest suksessrike filmregissør gjennom tidene. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 2001 ble han utnevnt til Honorary Knight Commander i Order of the British Empire. Wikipedia

80 år
Keith Richards (Musiker)
1943

Keith Richards (Storbritannia)

Musiker, gitarist, plateprodusent, komponist, selvbiograf, skribent, skuespiller

Født:
18. desember 1943 (80 år)

Keith Richards er en britisk musiker best kjent som gitarist og låtskriver i The Rolling Stones.

Richards' gitarspill regnes som blant de mest betydningsfulle og markante innen rock 'n' roll. Selv vokste han opp med å lytte til blant andre Chuck Berry, Muddy Waters og Jimmy Reed, alle kjent for sin rytmiske spillestil. Selv om han av mange kalles «Mr. Rock 'n' Roll» står han bak mange av The Rolling Stones' mer kjente ballader, som «Angie» og «Wild Horses». Richards ble av musikkmagasinet The Rolling Stones Mag kåret til den tiende beste gitaristen noensinne.

I 1988 kom hans første soloplate; Talk is Cheap, ut, en plate han så seg «nødt» til gi ut fordi Stones var mer eller mindre oppløst. Platen blir fortsatt nevnt i musikkblader som en av de mest undervurderte plater som er utgitt siden 1980-tallet. Musikken bærer preg av Richards' mange stilretninger, fra cajun og soul til rock 'n' roll og R&B. En låt som bør nevnes i denne sammenheng, er soul-balladen «Make No Mistake», som senere ble brukt i Sopranos-serien. Wikipedia

84 år
Michael Moorcock (Forfatter)
1939

Michael Moorcock (Storbritannia)

Forfatter, romanforfatter, sangtekstforfatter, manusforfatter, musiker, science fiction-forfatter, låtskriver, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Michael John Moorcock

Født:
18. desember 1939 (84 år)

Michael John Moorcock er en britisk forfatter som hovedsakelig skriver science-fiction og fantastisk litteratur, men har også gitt skjønnlitterære romaner. Han har også samarbeidet med rockgruppene Hawkwind og Blue Öyster Cult, og utgitt et tegneseriemagasin. Hans bøker er blant annet Behold The Man (norsk: Se dette menneske) og bøkene om Elric av Melniboné.

Som redaktør av det kontroversielle britiske science-fiction-magasinet New Worlds fra mai 1964 til mars 1971, og deretter på nytt fra 1976 til 1996, fostret han utviklingen av den eksperimentale science-fiction-bølgen «new wave» i Storbritannia og indirekte også i USA. Hans utgivelse av Bug Jack Barron av Norman Spinrad som en føljetongroman var notorisk; i det britiske parlamentet fordømte en del parlamentsmedlemmer at Arts Council ga økonomisk støtte til magasinet. I 2008 listet avisen The Times Moorcock på deres kåring av «de femti største britiske forfattere siden 1945.» Wikipedia

86 år
Knut Skram (Sanger)
1937

Knut Skram (Norge)

Sanger, operasanger, musiker

Født:
18. desember 1937 (86 år)

Knut Skram er en norsk operasanger.

Han hadde sin oppvekst på Sæbø i Hjørundfjord og i Sogndal, der faren, Asbjørn Skram, var prest. Etter sangstudier i USA, Tyskland og Italia debuterte han ved Den Norske Opera i 1964, hvor han siden har sunget i over 50 hovedroller. I 1967 vant han 1. pris ved den internasjonale BDR-konkurransen i München og fire år senere 1.pris i Helsingfors. Han har hatt gjesteopptredener ved Glyndebourne Festival Opera, Aix-en-Provence Festival, Festspillene i Bergen og andre internasjonale festivaler. Han har også hatt gjesteopptredener ved operaene i Montreal, Köln, Hamburg og Nice og konsertopptredener ved Teatro la Fenice i Venezia og Accademia di Santa Cecilia i Roma. Skram har hatt solistoppgaver ved bl.a. Teatro Carlo Felice i Genova og ved operaen i Helsingfors. Han har gjestet ledende operascener bl.a. i Berlin (Staatsoper og Deutsche Oper), München, Firenze, Buenos Aires, Brussel, Paris og Bolsjoj-teateret i Moskva.

Skram er anerkjent tolker av lied-repertoaret og har hatt en omfattende internasjonal karriere som konsertsanger. Han har spilt inn en rekke solo-album og har også medvirket i flere TV-produksjoner bl.a. som Figaro i "Le nozze di Figaro" med Dame Kiri Te Kanawa. Han har sunget med de fleste skandinaviske orkestrene og vært solist med bl.a. Wiener Symfoniker, London Philharmonic Orchestra (Promanade konserter i Albert Hall), Orchestre National de France og Orchestra di Santa Cecilia i Roma.

Skram hadde sin avskjedsforestilling ved Den Norske Opera i 2000, men har også hatt opptredener siden. I 2002 medvirket han ved Operaens gjestespill i Praha og i 2003/4 sang han tittelrollen i Eystein av Nidaros ved Olavsfestdagene i Trondheim. I 2008 hadde han et gjestespill ved Teato Liceu i Barcelona før han i april deltok i åpningen av det nye operahuset i Bjørvika. Skram medvirket også i Jorden Rundt på 80 dager som hadde urpremiere på Den Norske Opera 21. mai 2010.

Knut Skram er også utdannet som arkitekt og innehar graden Bachelor of Architecture Degree fra Montana State University i 1963. Hans diplomoppgave hadde tittelen An Operahouse. Han var medlem av juryen for arkitektkonkurransen for det nye operahuset i Oslo og har sittet i styret for Den Norske Opera. Skram har vært jurymedlem flere ganger i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse og har mottatt Kritikerprisen for sin tolkning av tittelrollen i Don Giovanni.

Knu Skram er ridder av 1, klasse av St. Olavs Orden og har mottatt Anders Jahres kulturpris, Lindemanprisen og er æresmedlem av Norsk Tonekunstnersamfund.

Han var gift med ballettdanser Hanne Skram, er far til komponist Henrik Skram og onkel til sangeren og låtskriveren Eva Weel Skram. Wikipedia

87 år
Ulla Trenter (Forfatter)
1936

Ulla Trenter (Sverige)

Forfatter, skribent

Født:
18. desember 1936 (87 år)

Ulla Trenter er en svensk forfatter og oversetter.

Ulla Trenter er autorisert italiensk-oversetter. Hun er politisk aktiv for Centerpartiet. Hun var gift med krimforfatteren Stieg Trenter (1914– 1967). Forfatteren Laura Trenter er deres datter.

Ulla ble gift med Stieg Trenter i 1960, og skal ha hatt et nært samarbeide med ektemannen gjennom den siste delen av hans forfatterskap. Selv sier hun at hun «gikk i lære» hos ham fra 1959. Etter ektemannens død fullførte hun hans påbegynte roman Rosenkavaljeren (1967), og fortsatte deretter å skrive nye kriminalromaner om hovedpersonen i Stieg Trenters bøker, Harry Friberg. I romanen Gästen (1971) giftet hun til og med bort den erklærte ungkaren Friberg til reklamekonsulenten Astrid, noe som ikke ble like godt mottatt av alle hans fans.

Foruten romanene har Ulla Trenter en stor produksjon av noveller. Ingen av hennes bøker er oversatt til norsk. Wikipedia

92 år
John S. Tveit (Politiker)
1931

John S. Tveit (Norge)

Politiker, rådgiver, Kontorfunksjonær

Født:
18. desember 1931 (92 år)

John S. Tveit er en norsk politiker (KrF) og kontorfunksjonær. Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1969 – 1973, 1973 – 1977 og 1977 – 1981. Han var ordfører i Tysvær i fra 1967 til 1975, og fylkesordfører i Rogaland fra 1979 til 1983. Wikipedia

76 år
Tor Hagfors (Forsker)
1930 - 2007

Tor Hagfors (Norge)

Forsker, fysiker

Født:
18. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
17. januar 2007 (76 år) (17 år siden)

Tor Hagfors var en norsk forsker, radioastronom, radarekspert og en pionér innen studiene av vekselvirkningene mellom elektromagnetiske bølger (radiobølger) og et plasma. Han var en av flere teoretikere som utviklet teorien bak inkoherent spredning tidlig på 1960-tallet.

Tor Hagfors ble født i Oslo i 1930. Han studerte ved NTH, tok sin doktorgrad i 1959 ved Universitetet i Oslo, og arbeidet ved Forsvarets forskningsinstitutt fra 1955 til 1963, avbrutt av forskningsopphold ved Stanford i Palo Alto, California fra 1959 til 1960. Han var ansatt ved Lincoln-laboratoriet i Lexington, Massachusetts i to perioder, fra 1963 til 1967 og fra 1969 til 1971. Fra 1967 til 1969 var han direktør for Jicamarca-observatoriet utenfor Lima, Peru. Han foreleste i elektroteknikk ved NTH fra 1973 til 1982, og i perioden 1975 til 1982 var han i tillegg direktør for EISCAT og sto for oppbyggingen av radaranleggene i Skandinavia.

Fra 1982 til 1991 var Hagfors direktør ved National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC), som står for driften av Arecibo-observatoriet på Puerto Rico, og professor i astronomi og elektroteknikk ved Cornell-universitetet i Ithaca, New York.

I 1992 ble han utnevnt som direktør for Max-Planck-Instituttet for Aeronomi i Lindau, Tyskland, en stilling han innehadde til han ble pensjonert i 1998. Han var leder for EISCAT Council fra 1995 til 1996, leder for romfartskomiteen i Norges forskningsråd fra 1992 til 1997, og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1995. Han var gjesteprofessor ved Universitetet i Tromsø, Universitetet i Nagoya, Japan, og Universitetet i Lancaster, Storbritannia.

Tor Hagfors' forskningsinteresse favnet svært vidt, og omfattet blant annet modifisering av ionosfæren, radarastronomi innen solsystemet, observasjon av planetære overflater fra romfartøy, teknikker innen radiobaserte observasjoner, spredning fra ru overflater, termiske fluktuasjoner i komplekse plasma (støvplasma), antenner og forplantingen av radiobølger. Han publiserte omkring 170 vitenskapelige artikler.

Asteroide 1985 VD1 ble døpt «7279 Hagfors» i år 2000.

Tor Hagfors døde av hjertestans i Puerto Rico den 17. januar 2007. Wikipedia

76 år
Gunnar Alme (Kunstmaler)
1924 - 2000

Gunnar Alme (Norge)

Kunstmaler, scenograf

Født:
18. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
30. desember 2000 (76 år) (23 år siden)

Gunnar Alme var en norsk scenograf og maler.

Etter artium og gårdsarbeid bl.a. i Eksingedalen seilte han verden rundt i løpet av en 4-årsperiode. Han bodde bl.a. en tid i Brooklyn, New York og reiste gjennom hele USA og så store deler av verden, malte, skrev og gjorde erfaringer som skulle følge ham senere som kunstner. Han tok studier innen malerkunst og teater, litteratur, og engelsk ved Valparaiso University i Illinois. Senere studerte han også i London.

Alme debuterte i 1951 med dekorasjon til stykket Swedenhilms på Rogaland Teater, ansatt der til 1953 og 1957-61, og ved Den Nationale Scene i 1954-56. Var så i perioden 1962-72 frilans, deretter var han fast ved Nationaltheatret. Av hans mange arbeider kan nevnes Hamlet, Cocktailparty (av T.S. Eliot, på Fjernsynsteatret), Vildanden. Elektra, Reisen til Julestjernen og musikalversjonen av Jeppe på Bjerget. Fra 1964 til 1990 medvirket han i 76 oppsetninger ved Nationaltheatret.

Har ellers hatt en mindre rolle i filmen Hustruer (1975], samt rollen som Geirs alkoholiserte far i filmen Lasse og Geir (1976).

Som maler er han særlig kjent for sine landskapsmotiver, hvor hav og himmel er et gjennomgående tema. Hans store, luftige, akvareller viser avansert og eminent teknikk innen akvarellkunsten. Alme er blitt betegnet som en malende lyriker. Med ledig form, myk og samstemt koloritt, fremstår hans bilder som en tilbedelse av lys og natur. Wikipedia

92 år
Sossen Krohg (Skuespiller)
1923 - 2016

Sossen Krohg (Norge)

Skuespiller, Dramatiker, manusforfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sossen Anker Olsen

Født:
18. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
12. februar 2016 (92 år) (8 år siden)

Sossen Finne Anker Krohg (opprinnelig Sossen Anker Olsen, født 18. desember 1923 i Kristiania, død 12. februar 2016) var en norsk skuespillerinne. Hun avsluttet sin lange og allsidige karriere med en gjennomløpende rolle i fjernsynsserien Hotel Cæsar, som hun var med i fra oppstarten i 1998 og nesten 12 år. Wikipedia

56 år
Betty Grable (Skuespiller)
1916 - 1973

Betty Grable (USA)

Skuespiller, Sanger, danser, modell

Født:
18. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
2. juli 1973 (56 år) (Lungekreft) (50 år siden)

Betty Grable var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, danserinne og sexsymbol.

Hun var en av de mest populære pinupjentene under andre verdenskrig, spesielt etter et bilde der hun er fotografert bakfra iført en badedrakt. Bildet ble inkludert i boken 100 Photographs that Changed the World.

Grable døde 56 år gammel av lungekreft. Wikipedia

78 år
Willy Brandt (Politiker)
1913 - 1992

Willy Brandt (Tyskland)

Politiker, journalist, faglitterær forfatter, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Herbert Ernst Karl Frahm

Født:
18. desember 1913 (110 år siden)

Døde:
8. oktober 1992 (78 år) (31 år siden)

Willy Brandt (egentlig Herbert Ernst Karl Frahm) var en tysk politiker (SPD). Han var regjerende borgermester i Vest-Berlin fra 1957 til 1966. Han var utenriksminister i Forbundsrepublikken Tyskland (den gang begrenset til Vest-Tyskland) fra 1966 til 1969 og Vest-Tysklands forbundskansler fra 1969 til 1974.

I perioden 1949 til 1990 var Forbundsrepublikken Tysklands territorium begrenset til Vest-Tyskland. Vest-Berlin ble kulturelt og politisk knyttet til Forbundsrepublikken Tyskland, men de allierte okkupasjonsmaktene aksepterte ikke full innlemming i Vest-Tyskland. Vest-Berlins utsendinger til Forbundsdagen hadde ikke stemmerett.

Han mottok Nobels fredspris i 1971 for å ha rakt ut en forsonende hånd til Øst-Europa og styrket samarbeidet i Vest-Europa gjennom EEC-samarbeidet. Wikipedia

66 år
Viktor Rydberg (Forfatter)
1828 - 1895

Viktor Rydberg (Sverige)

Forfatter, journalist, oversetter, universitetslærer, dikterjurist, lyriker, kunsthistoriker, kommentator

Fullt navn / Fødenavn:
Abraham Viktor Rydberg

Født:
18. desember 1828 (195 år siden)

Døde:
21. september 1895 (66 år) (128 år siden)

Abraham Viktor Rydberg var en svensk forfatter, poet, journalist, språkmann, og kulturhistoriker. Han var også en essayist, idealistisk filosof og en framtredende personlighet i det intellektuelle liv i Sverige i løpet av siste halvdel av 1800-tallet, medlem av Svenska Akademien i årene 1877–1895, «hovedsakelig en klassisk idealist», har blitt beskrevet som «Sveriges siste romantiker» og var ved 1859 «ansett som blant de fremst svenske romanforfattere». Rydbergs imponerende gravsted finnes på Östra begravningsplatsen i Göteborg. Wikipedia

Dødsfall

99 år
Zsa Zsa Gábor (Skuespiller)
1917 - 2016

Zsa Zsa Gábor (Ungarn)

Skuespiller, prominense

Født:
6. februar 1917 (107 år siden)

Døde:
18. desember 2016 (99 år) (7 år siden)

Zsa Zsa Gabor, også kalt Zsuzsanna Sári Gábor, var en ungarsk-amerikansk skuespiller. Gabor debuterte på scenen i Wien femten år gammel og ble kåret til «Frøken Ungarn» i 1936. I 1941 kom hun til USA, hvor hun først ble kjent som skuespiller, senere for sin personlighet og etterhvert ni ekteskap. Wikipedia

76 år
Majel Barrett-Roddenberry (Skuespiller)
1932 - 2008

Majel Barrett-Roddenberry (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Majel Leigh Hudec

Født:
23. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
18. desember 2008 (76 år) (15 år siden)

Majel Barrett-Roddenberry var en amerikansk skuespillerinne, produsent og manusforfatter. Hun er kjent for flere roller i science fiction-seriene Star Trek og Star Trek: The Next Generation, samt flere av filmene tilknyttet seriene. Hun var gift med skaperen av Star Trek, Gene Roddenberry.

Som et resultat av sitt ekteskap med Roddenberry og det faktum at Majel Barrett spilte i hver eneste Star Trek-serie, blir hun noen ganger referert til som «Star Treks førstedame». Wikipedia

95 år
Joseph Barbera (Animatør)
1911 - 2006

Joseph Barbera (USA)

Animatør, tegneserieartist, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Roland Barbera

Født:
24. mars 1911 (113 år siden)

Døde:
18. desember 2006 (95 år) (17 år siden)

Joseph Roland «Joe» Barbera var en innflytelsesrik amerikansk animatør og tegneserieartist. Sammen med sin makker, William Hanna, skapte han kjente tegnefilmserier som Tom og Jerry, Flintstones, Scooby-Doo og grunnla animasjonsstudioet Hanna-Barbera. Duoen produserte hundrevis av tegneserier og vant en rekke priser, og ble etterhvert et av Hollywoods mest populære tegneseriestudioer.

Barbera møtte Hannah i 1937 ved Metro-Goldwyn-Mayer film studio, der de jobbet med tegneserien Puss Gets the Boot, som resulterte i at de to evige fiendene, katten Tom og musa Jerry, ble født. De lagde også den animerte TV-serie-versjonen av Smurfene samt animerte langfilmer som Charlottes tryllevev (1973) og Heidi's Song (1982). Duoen hadde sin storhetstid på 1950-, 1960- og 1970-tallet og ble etterhvert ansett som den eneste seriøse rivalen til Walt Disney.

Han har vunnet flere priser, inkludert to Emmy, to Daytime Emmy og en Golden Award fra Motion Picture Screen Cartoonists Award. Han har i tillegg blitt nominert til Oscar to ganger. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1976. Wikipedia

81 år
Albert Nordengen (Politiker)
1923 - 2004

Albert Nordengen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Albert Emil Nordengen

Født:
2. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
18. desember 2004 (81 år) (19 år siden)

Albert Emil Nordengen var en norsk politiker som representerte Høyre. Han var mest kjent som Oslos ordfører fra 1976 til 1990. Wikipedia

89 år
Charles Berlitz (Språkforsker)
1914 - 2003

Charles Berlitz (USA)

Språkforsker, ufolog, skribent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Frambach Berlitz

Født:
20. november 1914 (109 år siden)

Døde:
18. desember 2003 (89 år) (20 år siden)

Charles Frambach Berlitz var en amerikansk forfatter og språklærer, kjent for sine bøker om uforklarlige fenomener, i tillegg til sine språkkurs. Han er oppført i People's Almanac som en av de femten mest språkkyndige i verden, og fikk prisen Dag Hammarskjöld International Prize for Non-fiction i 1976 for boken The Bermuda Triangle (norsk utgave:Dødens triangel) (1974), som solgte over 20 million eksemplarer. og handlet om det geografiske havområdet kalt Bermudatriangelet. Berlitz snakket 32 språk. Wikipedia

33 år
Chris Farley (Skuespiller)
1964 - 1997

Chris Farley (USA)

Skuespiller, manusforfatter, stunt performer, sanger, danser, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Crosby Farley

Født:
15. februar 1964 (60 år siden)

Døde:
18. desember 1997 (33 år) (26 år siden)

Christopher Crosby Farley var en amerikansk skuespiller og komiker.

Farley studerte teater og kommunikasjon på universitetet i Marquette. Etter utdannelsen spilte han komedie i teater og ble her oppdaget av produsenten Lorne Michaels i TV-showet Saturday Night Live. Etter flere år i showet hvor han var en av de mest populære skuespillerne, spilte han i noen filmer, som Wayne's World (1992), Coneheads (1993), Billy Madison (1995) og til slutt Tommy Boy (1995), med sin tidligere kollega fra komediepartner fra Saturday Night Live, David Spade. Duoen lagde senere en film til, Black Sheep (1996), og fra den da var Farley blitt en av de store stjernene innen komedie.

Med Farleys voksende popularitet vokste også hans egne problemer. Han slet med overvekt, alkoholisme- og narkomani, og døde til sist av en utilsiktet overdose av kokain og morfin.

26. august 2005 mottok Farley stjerne nummer 2 289 på Hollywood Walk of Fame. Han har to brødre, John P. Farley og Kevin Farley, som også er skuespillere. Wikipedia

69 år
Ross Thomas (Forfatter)
1926 - 1995

Ross Thomas (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, manusforfatter

Født:
19. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
18. desember 1995 (69 år) (28 år siden)

Ross Thomas var en amerikansk forfatter.

Thomas var opprinnelig journalist. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han som infanterist i Filippinene. Senere arbeidet han som PR-mann, valgkampmedarbeider og fagforeningstalsmann. I 50-årene bodde han i Bonn, hvor han bygget opp firmaet AFN-Büro. Thomas var 40 år gammel da han i 1966 skrev sin første roman, thrilleren The Cold War Swap, som vant Mystery Writers of Americas Edgar-pris for Best First Novel. Atten år senere, i 1985, vant han Edgar-prisen for årets beste krimroman med Briarpatch.

Han er særlig kjent for sine mørkt humoristiske thrillere med motiv fra amerikansk politikk eller spionasje. Flere av bøkene hans er filmet.

I anerkjennelse av Thomas vidd og skarpe penn ble det i 2004 innstiftet en Ross Thomas Award for the Best First Line in a Mystery or Thriller.

Ross Thomas skrev også under pseudonymet Oliver Bleeck. Wikipedia

89 år
Antonio Stradivari (Fiolinmaker)
1648 - 1737

Antonio Stradivari (Italia)

Fiolinmaker

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio Giacomo Stradivari

Født:
1648 (376 år siden)

Døde:
18. desember 1737 (89 år) (286 år siden)

Antonio Giacomo Stradivari (også latinisert Antonius Stradivarius, ifølge nyere forskning født i 1648 på ukjent fødested men tradisjonelt antatt å være Cremona, død 18. desember 1737 i Cremona) var en italiensk fiolinbyggemester, sannsynligvis historiens mest betydingsfulle instrumentmaker. Et instrument fra ham kalles en Stradivarius. Wikipedia

<<
18. Desember
>>