Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. Desember

Om dagen

26. Desember er dag 361 i 2024, og er i uke 52. Det er 5 dager igjen av året.

Historie

19 år siden

2004: En tsunami i Indiahavet tar livet av over 285.000 mennesker fra mange land, deriblant 84 nordmenn

Jordskjelvet i Indiahavet 2004 var en serie undersjøiske jordskjelv utløst den 26. desember 2004. Det første og kraftigste av jordskjelvene målte hele 9,3 i styrke , og var vest for øya Sumatra i Indonesia. Dette ble så etterfulgt av flere kjempemessige tsunamibølger som skyllet over øyene i Bengalbukta og kystområder oppover strendene i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka og over Maldivene.

Det største undersjøiske jordskjelvet fant sted kl. 07.58.50 lokal tid (Sumatra, Thailand) eller 06.58.50 srilankisk tid, rundt to timer etter soloppgang ved Sumatra (00.58.50 UTC eller kl. 01.58.50 norsk tid).

Hyposenteret var 160 km vest for Sumatra, tett ved øya Simeulue, og 30 km dypt.

Tsunamien som ble utløst, traff Sumatra kort tid etter og de øvrige rammede kystene noen timer senere. De nådde Sri Lankas sørkyst omkring kl. 09.20 lokal tid. Noen steder traff de strendene med en bølgehøyde på 10 m, men lavere høyder (3-6 m) var vanligere. Bølgehøyden avhenger blant annet av hvor langgrunt det er foran stranden bølgen treffer, og hvor kraftig tsunamien som nærmer seg er.

Kraftige etterskjelv pågikk i timevis, de nordligste ved Andamanøyene i Bengalbukta; de kraftigste utløste mindre flodbølger. Mindre kraftige etterskjelv fortsatte i dagevis. Men den 28. mars 2005 fulgte så et nytt kraftig skjelv med episenter omtrent samme sted, og av en styrke som nesten kunne måle seg med desemberskjelvet.

Som jordskjelv betraktet var desemberskjelvet det sterkeste på 40 år i hele verden, etter Langfredagsjordskjelvet i Alaska i 1964, og marsskjelvet det nest sterkeste.

18. juni 2005 hadde en identifisert 84 døde norske statsborgere, som tilsvarer det offisielle tallet på døde nordmenn etter naturkatastrofen.

En rekke land, deriblant Norge, sendte kriminalteknikere til Thailand. De første norske fagpersonene kom allerede dagen etter jordskjelvet, den 27. desember 2004, for å bistå med å identifisere lik. Dette arbeidet varte ut hele 2005. Wikipedia
20 år siden

2003: Over 26.000 mennesker omkommer, og 90% av alle bygninger blir ødelagt i et jordskjelv i byen Bam i Iran

Bam er en by sør i Iran, sør for byen Kerman. Byen var tidligere et stort handelssted på Silkeveien, og en av verdens største bygninger i leire, festningen Arg-é Bam, ligger i byen.

Under jordskjelvet den 26. desember 2003, da den arabiske og den eurasiske plata kolliderte, ble festningen så godt som jevnet med jorden. Før jordskjelvet, som ble målt til 6,6 på Richterskalaen, var befolkningstallet cirka 79.000. 26.271 mennesker omkom, og 90% av alle bygninger, hovedsakelig bygget av leire, falt sammen. De høye dødstallene forklares med en kombinasjon av ustabile bygg i leire, samt at jordskjelvet inntraff klokken 05:26 på morgenen, da de fleste innbyggerne lå og sov. Wikipedia
44 år siden

1979: Sjimpansen Julius blir født i Kristiansand Dyrepark

Julius er en sjimpanse som er kjent på internett og i media gjennom tv-programmer, en barnepoplåt av Terje Formoe og som emne for en biografi.

Etter fødselen, 2 juledag 1979, ble sjimpanseungen avvist av sin mor Sanne. For å redde livet hans, måtte han hentes ut fra sjimpanseflokken. Da var han svekket og hadde fått bitt av den ene pekefingeren. Julius bodde først en liten periode hjemme hos dyreparkens dyrlege for å pleie fingeren. Etter kort tid flyttet han inn hos direktøren for dyreparken, Edvard Moseid, sammen med Marit Espejord (da Moseid) og døtrene han Ane og Siv. Her bodde han sitt første år, og var som en lillebror for Ane og Siv. Han feiret jul og bursdager der, og var et fullverdig medlem av familien. Da Julius var 1 år gammel startet tilvenningen til det å bli satt tilbake i apeflokken. Han overnattet enkelte netter i dyreparken, men bodde ikke i dyreparken på fulltid før han var nærmere 5 år. Julius har den dag i dag et nært forhold til pappa Edvard, mamma Marit og søstrene Ane og Siv. Han viser tydelig gjensynsglede når han får besøk av familien sin den dag i dag.

Intensjonen var at Julius skulle bringes tilbake til familien sin i sjimpanseflokken. Det ble gjort forsøk på dette, men Julius hadde tydelige atferdsvansker. Som voksen levde han derfor isolert fra sjimpanseflokken de første årene i Juliusgrotta. Julius slet med å finne sin plass blant sjimpansene, og hørte samtidig ikke til hos menneskene heller.

De forsøkte også å finne en make til Julius. Den første ble «Miff» i 1996. Det viste seg imidlertid at Miff allerede var gravid da hun kom sammen med Julius. Han var aggressiv både mot Miff og babyen, så Julius og Miff måtte skilles. Senere har han hatt kortere forhold med «Dixi» og «Josefine».

15. mai 2003 ble Julius far til en unge sammen med Bini, ungen fikk navnet Julius Junior. Julius fikk 5. november 2006 en ny sønn med Dixi. Kjønnet var i starten ukjent, da Dixi holdt barnet hos seg til enhver tid i den første tiden etter fødselen. Etter en navnekonkurranse, fikk avkommet navnet Linus. Siden har han fått en datter som har fått navnet Yr.

3. mai 2012 ble Linus, fem år gammel, funnet druknet i vanngraven ved innhegningen.s

Julius er i dag leder for hele sjimpanseflokken. Han er fortsatt sterkt preget av sin oppvekst sammen med mennesker, og vet for eksempel godt at bursdager feires med kake, brus og pakker. Han bruker pappesker som biler, og husker fortsatt lekene han lekte sammen med søstrene sine da han var liten. Julius har en lek han kun leker med Ane, og en han kun leker med Siv. Er søstrene på besøk blir Julius leken og litt rampete, og kommer pappa Edvard eller mamma Marit på besøk blir Julius rolig. Wikipedia

Fødsler

41 år
Aleksander Hetland (Svømmer)
1982

Aleksander Hetland (Norge)

Svømmer

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksander Rognerud Hetland

Født:
26. desember 1982 (41 år)

Aleksander Rognerud Hetland er en norsk svømmer som ble verdensmester i 2012 og europamester i 2009. Hetland, som representerer Bærumsvømmerne, hadde sin styrke i medleyøvelsene.

Under kortbane-VM i 2004 tok Hetland 4.-plass på 100 meter medley, og satte samtidig ny norsk rekord med tiden 54,44.

Under kortbane-EM i Debrecen, Ungarn i 2007 tok Hetland 2.-plass på 50 meter bryst med tiden 26,95, og satte ny nordisk og norsk rekord i forsøket med tiden 26,95. Denne tiden forbedret han senere til 26,64 da han tok nok en sølv medalje under kortbane-EM i Rijeka, Kroatia i 2008.

Under kortbane-EM i Istanbul, Tyrkia i 2009 svømte Hetland inn til gull på 50 meter bryst. Med tiden 26,19 satte han også ny norsk rekord og nordisk rekord. I perioden 1998-2001 var han elev ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum.

I 2019 deltok Hetland i Skal vi danse og vant dansekonkurransen på TV2. Fire år tidligere vant han også NRK-programmet "Mesternes Mester". Wikipedia

41 år
Aksel Lund Svindal (Alpinist)
1982

Aksel Lund Svindal (Norge)

Alpinist

Født:
26. desember 1982 (41 år)

Aksel Lund Svindal er en norsk tidligere alpinist som konkurrerte for klubben Nero Alpin frem til han la opp 9. februar 2019.

Han har vunnet to olympiske gull og fem VM-gull, han har to sammenlagtseire verdenscupen og har vunnet 36 enkeltrenn. Han ble første mannlige alpinist som vant gull i fire verdensmesterskap på rad: i 2007, 2009, 2011 og 2013.

Siden 2000 har Svindal vært MOT-ambassadør. Han er også utøverambassadør for den humanitære organisasjonen Right To Play. Wikipedia

44 år
Dmitrij Vasiljev (Skihopper)
1979

Dmitrij Vasiljev (Russland)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Dmitrij Viktorovitsj Vasiljev

Født:
26. desember 1979 (44 år)

Dmitrij Viktorovitsj Vasiljev er en russisk skihopper.

Vasiljev ledet normalbakkerennet under vinter-OL 2006 i Torino etter første omgang, men endte på 10.-plass. Hans beste plassering i verdenscupen er 2.-plass, dette resultatet har han prestert tre ganger (Garmisch-Partenkirchen i hoppuka 2001, Lillehammer/Lysgårdsbakken i mars 2009 og Kuusamo i desember 2012. I tillegg til disse tre andreplassene har Vasiljev seks tredjeplasser i fra verdenscupen. Dermed har han vært på pallen 9 ganger totalt.

Vasiljevs beste sluttplassering i verdenscupen var i 2008/09-sesongen da han kom på en 5.-plass totalt med 845 poeng.

Hans to beste plasseringer i Ski-VM var i Sapporo hvor han endte på 7.-plass i stor bakke. Den samme plasseringen fikk han i Liberec, dette var også i stor bakke.

Vasiljev ble tatt for doping og diskvalifisert vinteren 2001 etter at han ble nummer to i hoppukerennet i Garmisch-Partenkirchen; han testet positivt på furosemid. Han ble utestengt i to år fram til 4. januar 2003. Som følge av utestengelsen gikk Vasiljev glipp av Vinter-OL i Salt Lake City i 2002.

I 2010 ble Vasiljev skadet i kneet under trening før et verdenscuprenn i Kulm, dermed gikk han glipp av nok et OL, denne gang Vancouver. 15. februar 2015 hoppet Vasiljev 254 meter under kvalifiseringen til skiflygingsrennet i Vikersund, men greide ikke å stå på dette, som ville vært ny verdensrekord. Wikipedia

44 år
Chris Daughtry (Musiker)
1979

Chris Daughtry (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Adam Daughtry

Født:
26. desember 1979 (44 år)

Christopher Adam Daughtry (født 26. desember 1979 i Roanoke Rapids, Nord-Carolina er en amerikansk singer-songwriter, kjent etter å ha deltatt i den femte sesongen av American Idol. Wikipedia

52 år
Jared Leto (Skuespiller)
1971

Jared Leto (USA)

Skuespiller, musiker, gitarist, bassist, pianist, keyboardist, lyricist, komponist, filmregissør, musikkprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Jared Joseph Leto

Født:
26. desember 1971 (52 år)

Jared Joseph Leto er en amerikansk skuespiller og artist. Hans gjennombrudd som skuespiller var i fjernsynsserien My So-Called Life, hvor han spilte Jordan Catalano. Leto er også vokalist og spiller gitar i rockebandet Thirty Seconds to Mars.

Han vant Oscar for beste mannlige birolle, for hans prestasjon som den transkjønnede Rayon i Dallas Buyers Club. Wikipedia

60 år
Lars Ulrich (Trommeslager)
1963

Lars Ulrich (Danmark)

Trommeslager, musiker, komponist, låtskriver

Født:
26. desember 1963 (60 år)

Lars Ulrich er en dansk musiker og en av grunnleggerne av det amerikanske heavy metal-bandet Metallica. I sin ungdom var han et meget lovende tennistalent, og Ulrich flyttet til Los Angeles i California i en alder av seksten for å utvikle seg. Han skjønte raskt at nivået i USA var mye høyere enn han var vant til, så han ville heller satse som trommeslager. Etter publisering av en annonse i en lokal Los Angeles-avis kalt The Recycler, møtte Ulrich James Hetfield og dannet Metallica. Wikipedia

81 år
Phil Spector (Plateprodusent)
1939 - 2021

Phil Spector (USA)

Plateprodusent, komponist, musiker, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Harvey Phillip Spector

Født:
26. desember 1939 (84 år siden)

Døde:
16. januar 2021 (81 år) (3 år siden)

Harvey Phillip Spector var en amerikansk komponist og plateprodusent som var dømt for mord og sonet fengselsestraff da han døde.

Han sto bak en rekke av de mest populære poplåtene fra 1960- og 1970-årene. Han er blitt kalt «the First Tycoon of Teen», da han var mangemillionær da han såvidt hadde passert tenårene. Sangen «You've Lost That Lovin' Feelin'» fra 1965 som han produserte og skrev for The Righteous Brothers, er kåret av rettighetsorganisasjonen Broadcast Music Incorporated som den mest spilte sangen på radio i USA i 20. århundre.

Han ble i 2009 dømt for mordet på skuespillerinnen Lana Clarkson og sonet i en helseinstitusjon i California. Spector ville først ha kunnet søke om prøveløslatelse når han ble 88 år gammel. Han sonet fengselsdommen da han døde etter komplikasjoner av COVID-19. Wikipedia

82 år
John Horton Conway (Matematiker)
1937 - 2020

John Horton Conway (Storbritannia)

Matematiker, universitetslærer

Født:
26. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
11. april 2020 (82 år) (4 år siden)

John Horton Conway var en britisk matematiker.

Han var professor ved University of Cambridge fra 1983 og ved Princeton University i USA fra 1986. Han arbeidet med endelige grupper, knuteteori, tallteori, kombinatorisk spillteori og kodeteori.

Conway ble hyllet for sin pedagogiske evne til å forklare komplekse matematiske teoremer på et tydelig og underholdende vis. For dette fikk han Steeleprisen i 2000.

Han var oppfinneren av den cellulære automaten kalt Game of Life og med på å utvikle Filosofisk fotball; han er også og oppdageren av surreelle tall.

Conway døde som følge av Covid-19. Wikipedia

97 år
Rolf Hellem (Politiker)
1923 - 2021

Rolf Hellem (Norge)

Politiker

Født:
26. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
6. juni 2021 (97 år) (3 år siden)

Rolf Hellem var en norsk politiker (Ap) og stortingsrepresentant. Han var innvalgt på Stortinget fra Nordland 1965–1981 og var vararepresentant i periodene 1958–1961 og 1961–1965.

Som medlem av industrikomitéen var Hellem saksordfører for den første store oljemeldingen som ble forelagt Stortinget, i 1971. I presentasjonen til Stortinget brukte han tilnavnet de ti oljebud om hovedkonklusjonene – som han selv hadde utformet – i innstillingen fra industrikomitéen.

Av yrke var Hellem jernbanefullmektig i Narvik.

Hans foreldre var ingeniør Torvald Andreas Hellem (1900–1966) og syerske Aslaug Martinussen (1902–1966).

Hellem døde 6. juni 2021 etter lengre tids sykeleie. Wikipedia

78 år
Steve Allen (Komiker)
1921 - 2000

Steve Allen (USA)

Komiker, musiker, programleder, skribent, pianist, filmskuespiller, manusforfatter, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Valentine Patrick William Allen

Født:
26. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
30. oktober 2000 (78 år) (23 år siden)

Stephen Valentine Patrick William «Steve» Allen var en amerikansk komiker, musiker og programleder.

Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen radio og TV. Han var den første programlederen for The Tonight Show på NBC. Wikipedia

93 år
Richard Widmark (Skuespiller)
1914 - 2008

Richard Widmark (USA)

Skuespiller

Født:
26. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
24. mars 2008 (93 år) (16 år siden)

Richard Widmark var en amerikansk TV-, radio-, film- og teaterskuespiller. Han ble nominert til en Oscar for sin rolle som Tommy Udo i sin debutfilm Dødskysset.

Han spilte hovedroller i en lang rekke filmer, samt i sin egen TV-serie, Madigan (1972).

Hans roller inkluderer rollen som anklageren som prøver å få fire nazibødler dømt i rettssaksdramaet Judgment at Nuremberg (1961), og som den heroiske Jim Bowie som sammen med Davy Crockett (John Wayne) holder stand mot den mexicanske hær som har invadert Texas i den storstilte westernfilmen The Alamo (1960).

I sykehusthrilleren Coma (1978) spilte han den skruppelløse overlege dr. Harris, og i grøsseren To the Devil a Daughter (1976), som ble Hammer-studioets største kommersielle suksess, spiller han forfatteren John Verney som frelser en ung nonne (Nastassja Kinski) fra Satan.

For sitt bidrag til filmindustrien har Widmark fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 2002 ble han inkludert i Western Performers Hall of Fame ved National Cowboy & Western Heritage Museum i Oklahoma City. Wikipedia

59 år
Thoralf Gjesdal (Kunstmaler)
1903 - 1963

Thoralf Gjesdal (Norge)

Kunstmaler

Født:
26. desember 1903 (120 år siden)

Døde:
1. april 1963 (59 år) (61 år siden)

Thoralf Gjesdal var norsk kunstmaler.

Abrahamsen var 1922-1924 elev ved Bjarne Hansens malerskole i Stavanger. Vinteren 1927-28 studerte han ved Statens Kunstakademi i Oslo, som elev av Axel Revold. Han hadde også et opphold på tre måneder ved Kunstakademiet under Jean Heiberg i 1937-38. I 1930 var Gjesdal som nygift på en studietur til Paris, der han studerte ved Academie Julien.

Gjesdal deltok hele 17 ganger på Statens Høstutstilling og 15 ganger på Vestlandsutstillingen. I tillegg hadde han en rekke separatutstillinger og bidrag til kollektivutstillinger. Han var hovedsakelig landskaps- og portrettmaler, ofte med motiv fra hjembyen Stavanger. En tid delte han atelier med malerkollegaen Georg Backer Berg, først ved Sandvigens skole, deretter i Bjergsted. Gjesdals bilde «Ølvognen» er karakterisert som et av hovedverkene fra mellomkrigstiden i Stavanger-kunsten.

I 1936 startet Gjesdal en privat malerskole i Stavanger. Han fikk ry som en flink pedagog. En av elevene hans var Reidar Berge.

Altertavlen i Orre kirke kirke er malt av Gjesdal i 1950. Motivet er «Den opstandne Kristus». Også altertavlen i Revheim kirke var malt av Gjesdal, som et ledd av moderniseringen av kirken i 1954. Altertavlen ble imidlertid ødelagt av brann 1. august 1992. Wikipedia

82 år
Mao Zedong (Statsleder)
1893 - 1976

Mao Zedong (Kina)

Statsleder, politiker, lyriker, skribent, filosof

Født:
26. desember 1893 (130 år siden)

Døde:
9. september 1976 (82 år) (47 år siden)

Mao Zedong var en kinesisk kommunist, statsleder, revolusjonær og teoretiker. Han ledet Kinas kommunistparti til seier i den kinesiske borgerkrigen og grunnla Folkerepublikken Kina i 1949, som han ledet fram til sin død i 1976. Mao er også grunnleggeren av en retning innen marxismen-leninismen kjent som maoismen.

Under hans lederskap fikk partiet makten over mesteparten av Kina som følge av utfallet av den kinesiske borgerkrig. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for å ha skapt et (nesten) forent Kina uten utenlandsk dominans for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritisert for sin politikk, ikke minst for mangelfull respekt for menneskeliv og for politikken på det økonomiske området.

Mao er noen ganger omtalt som den fire store: store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmann. Kallenavnet formann Mao var det som ble best kjent i Vesten.

Til tross for den nevnte kritikken er Mao fortsatt svært populær i Kina. Man minnes at det under hans ledelse ble satt i gang en rekke velferdstiltak, som blant annet gratis skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, den utbredte analfabetismen ble på kort tid kraftig redusert, og levealderen og folketallet steg.

Mye av den takknemligheten kineserne har overfor Mao, skyldes propagandaens styrke. I viktige perioder svekket han faktisk skolevesenet, både før og ikke minst under kulturrevolusjonen. Han tvangsinndrev så meget av jordbruksproduksjonen at det førte til en forferdelig hungersnød. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre i Maos maktperiode, tall på mellom 40 og 70 millioner har vært nevnt. Wikipedia

65 år
Clemens Winkler (Kjemiker)
1838 - 1904

Clemens Winkler (Tyskland)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
26. desember 1838 (185 år siden)

Døde:
8. oktober 1904 (65 år) (119 år siden)

Clemens Winkler var en tysk kjemiker, som oppdaget grunnstoffet Germanium.

Winkler ble født i 1838 i Freiberg, Sachsen i Tyskland. Som nittenåring startet han på universitetet i Freiberg. Han fant ut etter en stund at, hans kunnskaper overgikk det de lærte på skolen.

Seksten år etter at han var student på universitetet, ble han utnevnt til å jobbe som professor der.

Han døde den 8. oktober 1904 i Dresden i Tyskland. Wikipedia

73 år
Thomasine Lie (Forfatterfrue)
1833 - 1907

Thomasine Lie (Norge)

Forfatterfrue

Fullt navn / Fødenavn:
Thomasine Henriette Lie

Født:
26. desember 1833 (190 år siden)

Døde:
6. oktober 1907 (73 år) (116 år siden)

Thomasine Henriette Lie giftet seg med sin fetter Jonas Lie i 1860 og påvirket hans forfatterskap gjennom hele livet.

Thomasine Lie var datter av prokurator Michael Strøm Lie og Ingeborg Birgitte Møinichen, og grandtante til maleren Jonas Lie (1880-1940). Hun vokste opp i Dahlmanngården i Øvrebyen på Kongsvinger. Hun var søsteren Erika (gift Nissen) sin første pianolærerinne. Wikipedia

79 år
Charles Babbage (Matematiker)
1791 - 1871

Charles Babbage (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Matematiker, informatiker, oppfinner, samfunnsøkonom, filosof, professor, ingeniør, astronom

Født:
26. desember 1791 (232 år siden)

Døde:
18. oktober 1871 (79 år) (152 år siden)

Charles Babbage var en engelsk matematiker. Han er berømt for sine skisser av maskiner, for eksempel sin differansemaskin (the Difference Engine), som var forløperen for dagens datamaskiner. Påbegynte konstruksjoner og tegninger av disse maskinene finnes på Science Museum i London. I 1991 ble det konstruert en komplett, fullt fungerende differansemaskin på grunnlag av Babbages tegninger. Den ble produsert med presisjonsnivåer og toleranser som var oppnåelige på 1700-tallet, noe som beviser at Babbages maskin ville ha fungert hvis han hadde fått ferdigstilt den. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Sue Lyon (Skuespiller)
1946 - 2019

Sue Lyon (USA)

Skuespiller, Sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Suellyn Lyon

Født:
10. juli 1946 (77 år siden)

Døde:
26. desember 2019 (73 år) (4 år siden)

Sue Lyon var en amerikansk skuespillerinne.

Lyon utdannet seg ved L.A. City College og arbeidet som fotomodell for JC Penney mens hun arbeidet i en butikk for herreklær. Hun medvirket i et par filmer før hun ble «oppdaget» av regissøren Stanley Kubrick og gjorde filmdebut i 1962 i dennes film Lolita. Hun fikk stor publisitet og forhåndsreklame som kommende stjerne for sin rolle som den seksuelt bråmodne unge piken. Hun var 14 år gammel da Kubrick valgte henne til rollen.

Lyon giftet seg i 1964 med skuespilleren Hampton Fancher, men ekteskapet holdt bare ett år. I 1970 giftet hun seg med Roland Harrison, som var fotograf og fotballtrener. Paret flyttet til Spania, men skilte seg i 1971 efter problemer i ekteskapet. I 1973 giftet hun seg med Gary «Cotton» Adamson som ble dømt til fengsel for ransmord. Hun gav opp sitt daværende arbeid som servitrise og begynte å arbeide for fengselsreformer. Da Adamson på nytt gjennomførte et ran begjærte Lyon og fikk innvilget skilsmisse i 1974. Lyons problemer påvirket hennes karriere og hun spilte i sin siste film i 1980. Hun giftet sig med Richard Rudman og paret bodde i Los Angeles. Wikipedia

58 år
Henrik Færevåg (Journalist)
1952 - 2010

Henrik Færevåg (Norge)

Journalist, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Henrik Johannes Færevåg

Født:
5. oktober 1952 (71 år siden)

Døde:
26. desember 2010 (58 år) (13 år siden)

Henrik Johannes Færevåg var en norsk journalist, gründer og redaktør.

På slutten av 1970-tallet ble han først journalist, deretter redaktør av Askøyværingen. Han arbeidet også som sportsjournalist i Bergens Tidende, sportsjournalist og utenriksredaktør i TV 2 og som informasjonsdirektør i Luftfartsverket. Han startet nettstedene iBergen og iOslo. Wikipedia

55 år
Ivar Formo (Langrennsløper)
1951 - 2006

Ivar Formo (Norge)

Langrennsløper, ingeniør, orienteringsløper, forretningsdrivende

Født:
24. juni 1951 (73 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (55 år) (17 år siden)

Ivar Formo var en norsk langrenns- og orienteringsløper. Han var medlem av Ski- og Fotballklubben Lyn og ble olympisk mester på 50 km langrenn i 1976.

Etter sin idrettskarriere ble han en fremgangsrik forretningsmann og formann i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Formo var sønn av Ivar Odd Formo. Wikipedia

79 år
Ingerid Vardund (Skuespiller)
1927 - 2006

Ingerid Vardund (Norge)

Skuespiller

Født:
24. april 1927 (97 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (79 år) (17 år siden)

Ingerid Vardund var en norsk skuespiller.

Vardund hadde sin scenedebut i 1947 på Chat Noir i revyen Det vil helst gå bra, og filmdebuterte fem år senere med filmen Andrine og Kjell. I 1984 fikk hun Per Aabels ærespris.

Hun ble ansatt ved Centralteateret i 1949, og jobbet der til 1958. I 1958 begynte hun å jobbe ved Nationalthearet. I 1971 var hun på turne i Japan med Nationaltheatret som Nora i Et Dukkehjem. Hun har spilt i en rekke filmer, og var ansatt ved Nationaltheatret fra 1958 til 1993.

Hun var i perioden 1950–1959 gift med Carsten Byhring. I sin selvbiografi omtaler hun åpent sitt forhold til konsertpianisten Kjell Bækkelund.

Hun var for det norske folk mest kjent fra filmen Jentespranget fra 1973 og komi-serien Hjemme hos oss fra 1980. Hun utgav selvbiografien Alltid forelsket i 1989.

Hun medvirket også i en rekke radiohørespill, kanskje mest kjent som Edith Ranums amatørdetektiv Julia Tinnberg. Wikipedia

93 år
Gerald Ford (Amerikansk president)
1913 - 2006

Gerald Ford (USA)

Amerikansk president, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Lynch King Jr.

Født:
14. juli 1913 (111 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (93 år) (17 år siden)

Gerald Rudolph Ford jr. var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 40. visepresident 1973–1974 og 38. president 1974–1977. Ford var den første personen som ble valgt til visepresident gjennom det 25. tillegg i USAs grunnlov, og ble president da Richard Nixon trakk seg som følge av Watergate-skandalen i 1974. Ford var den femte presidenten i USAs historie som ikke hadde blitt valgt til embetet, og er den eneste som ikke har blitt valgt av folket, hverken som visepresident eller president. Han var også den lengstlevende presidenten i USAs historie, og døde 93 år gammel.

Før han ble oppnevnt til visepresident, var Ford kongressrepresentant fra Michigans 5. distrikt i nesten 25 år, og i åtte av dem var han republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus. Som president signerte han Helsingfors-erklæringen, som markerte et steg mot avspenningspolitikk under den kalde krigen. Sammenlignet med sine forgjengere, var Fords politikk mindre rettet mot Vietnamkrigen, og i løpet av Fords regjeringstid trakk USA alle styrker ut av Vietnam. Den amerikanske økonomien led av voksende inflasjon og resesjon. En av Fords mer kontroversielle avgjørelser var å benåde tidligere president Nixon for hans rolle i Watergate-skandalen. I presidentvalget i 1976 vant Ford primærvalgene i Det republikanske parti, mot Ronald Reagan, men ble slått av Jimmy Carter med knapp margin i det endelige valget.

Ford forble aktiv i Det republikanske partiet også etter sin tid som president. Etter å hatt helseplager, og vært på sykehus fire ganger i 2006, døde Ford i sitt hjem i California den 26. desember samme år. Wikipedia

57 år
Vincent Schiavelli (Skuespiller)
1948 - 2005

Vincent Schiavelli (USA)

Skuespiller

Født:
11. november 1948 (75 år siden)

Døde:
26. desember 2005 (57 år) (18 år siden)

Vincent Andrew Schiavelli var en amerikansk karakterskuespiller kjent for eksentriske roller i film og på TV, blant annet i den oscarvinnende «Gjøkeredet» fra 1975. Wikipedia

45 år
Sigurd Køhn (Komponist)
1959 - 2004

Sigurd Køhn (Norge)

Komponist, jazzmusiker, saksofonist

Fullt navn / Fødenavn:
Sigurd Eystein Køhn

Født:
6. august 1959 (64 år siden)

Døde:
26. desember 2004 (45 år) (19 år siden)

Sigurd Eystein Køhn var en norsk saksofonist født i Kristiansand.

Han er kjent fra gruppene The Real Thing, studiogruppen Lava – som mottok Spellemannprisen i 1984 – og The Heavy Gentlemen med Knut Reiersrud og Paolo Vinaccia.

Han har også samarbeidet med blant andre a-ha, Dag Andersen og Jarle Vespestad, gitt ut et soloalbum, turnert med sin egen kvartett Sigurd Køhn Kvartett og turnert og gitt ut plate med prosjekter Køhn/Johansen sextet med Sigurd Køhn og Nils-Olav Johansen som frontfigurer.

Sigurd Køhn og hans 16 år gamle sønn Simen omkom i flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia i 2004 da de ferierte i Thailand. Køhn ble 45 år gammel. Wikipedia

59 år
Marianne Heiberg (Forsker)
1945 - 2004

Marianne Heiberg (Norge)

Forsker, samfunnsviter

Født:
7. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
26. desember 2004 (59 år) (19 år siden)

Marianne Heiberg var en norsk forsker, ansatt ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) fra begynnelsen av 1980-årene.

Hun var utdannet sosialantropolog fra London School of Economics and Political Science. Heiberg ble regnet som en av de fremste ekspertene på Midtøsten. Sammen med sin ektemann, Johan Jørgen Holst, var hun en sentral aktør i arbeidet med Oslo-avtalen. Heiberg var også i en periode direktør for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøstens (UNRWA). På midten av 1990-tallet var hun også fungerende direktør for projektering og utvikling ved samme organisasjons (UNRWA) feltkontor i Jerusalem.

I 1994 ble Heiberg sammen med ektefellen Johan Jørgen Holst tildelt prisen Årets europeer av Europeisk Ungdom.

Marianne Heiberg var søster til Karin Stoltenberg og tante til Jens Stoltenberg.. Heiberg døde av et hjerteinfarkt. Wikipedia

78 år
Jason Robards (Skuespiller)
1922 - 2000

Jason Robards (USA)

Skuespiller

Født:
26. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
26. desember 2000 (78 år) (23 år siden)

Jason Robards var en amerikansk skuespiller. Jason Robards vant to Oscar, i klassen beste mannlige birolle, en for sin rolle som «Ben Bradlee» i filmen Alle presidentens menn, (All the President's Men) og en som «Dashiell Hammett» i filmen Julia. Aller mest er Robards kanskje for rollen som Cheyenne i westernfilmen Once Upon a Time in the West. Jason Robards vil også bli husket som en legende innen filmverdenen for hans innsats i en rekke storfilmer. Han har også portrettert Andrej Sakharov i en TV-film. Wikipedia

57 år
Curtis Mayfield (Gitarist)
1942 - 1999

Curtis Mayfield (USA)

Gitarist, sanger, pianist, musiker, låtskriver, komponist, plateprodusent, saksofonist

Født:
3. juni 1942 (82 år siden)

Døde:
26. desember 1999 (57 år) (24 år siden)

Curtis Mayfield var en afroamerikansk soul-, funk- og R&B-sanger, låtskriver og gitarist, kanskje mest kjent for lydsporet til filmen Superfly.

Hans sarte falsett og klimprende gitar inspirerte mange artister både mens han levde og etter hans død. Han startet sin profesjonelle karriere i soulgruppa the Impressions, men startet i 1970 en suksessrik solokarriere. LP-en Curtis fra 1970 ble hans første suksess. Han blander myk soul med hard funk, og blander inn samfunnskritikk i tillegg til de vanlige soultemaene i tekstene sine.

På tidlig 1990-tall ble han truffet av en fallende lyskaster, noe som gjorde ham lam. Men han fortsatte med musikk. Wikipedia

80 år
Jack Benny (Skuespiller)
1894 - 1974

Jack Benny (USA)

Skuespiller, komiker, vaudeviller, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Benjamin Kubelsky

Født:
14. februar 1894 (130 år siden)

Døde:
26. desember 1974 (80 år) (49 år siden)

Jack Benny var en amerikansk komiker, vaudeviller, radio-, fjernsyns- og filmskuespiller samt en notabel fiolinist. Han er anerkjent som en ledende amerikansk underholder fra det 20. århundre. Benny spilte roller som gnier og som dårlig fiolinspiller. Rollefiguren hans hevdet alltid å være 39 år gammel, uavhengig av Bennys faktiske alder. Wikipedia

88 år
Harry S. Truman (Amerikansk president)
1884 - 1972

Harry S. Truman (USA)

Amerikansk president, politiker, dommer, forretningsdrivende, offiser

Født:
8. mai 1884 (140 år siden)

Døde:
26. desember 1972 (88 år) (51 år siden)

Harry S. Truman var en amerikansk demokratisk politiker. Han var USAs 34. visepresident fra 20. januar 1945. Truman tiltrådte som USAs 33. president ved Franklin D. Roosevelts død den 12. april samme år, og satt som president frem til den 20. januar 1953.

Under den første verdenskrig tjenestegjorde Truman som artillerioffiser i Nasjonalgarden, som deltok i kampene på vestfronten. Truman er den eneste amerikanske presidenten etter 1897 som ikke har hatt høyere utdannelse. Før tiden som politiker livnærte han seg som bonde og med en egen klesforretning i Midtvesten. I 1934 ble han valgt til senator. Under den andre verdenskrig fikk han nasjonal berømmelse som leder for den såkalte Truman-komiteen i Senatet, som avslørte sløsing, svindel og korrupsjon blant leverandørene til militæret.

Trumans periode som president ble et vendepunkt i amerikansk utenrikspolitikk, idet USA førte en internasjonalistisk politikk i forståelse med sine europeiske allierte. I sluttfasen av den andre verdenskrig, der aksemaktene ble beseiret, beordret han bruken av kjernefysiske våpen mot Japan. Hensikten var å forkorte krigen, men beslutningen er fortsatt kontroversiell. Etter krigen ble FN og NATO etablert, mens Marshallplanen skulle sikre gjenreisningen av Vest-Europa. I begynnelsen av den kalde krigen definerte han Truman-doktrinen, som lå til grunn for en oppdemmingspolitikk overfor Sovjetunionen og Kina. Truman sørget for å etablere en luftbro under Berlinblokaden. Han fikk FNs støtte til å intervenere i Koreakrigen.

Innenrikspolitisk møtte Truman ofte motstand fra det partioverskridende, konservative flertallet i Kongressen. Likevel lyktes han i å omstille økonomien til fredstiden, og redusere omfanget av varemangel og streiker. Truman beordret raseadskillelsen i militæret avskaffet. I 1948 var Det demokratiske parti svært splittet, men Truman vant en overraskende valgseier mot Thomas E. Dewey fra Det republikanske parti. Truman gikk til valg på Fair Deal-programmet, men fikk bare gjennomslag for ett forslag fra dette. Korrupsjonsanklager mot enkelte medlemmer av regjeringen og staben i Det hvite hus stod sentralt i presidentvalget i 1952, og hjalp republikaneren Dwight D. Eisenhower til å vinne over demokraten Adlai Stevenson. Trumans popularitet gikk fra å være svært høy, til å bli liten ved avgangen i 1953. I ettertid vurderer historikerne Trumans innsats som president relativt høyt. Wikipedia

51 år
Simon Marius (Astronom)
1573 - 1624

Simon Marius (Tyskland)

Astronom, matematiker, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Simon Mayr

Født:
20. januar 1573 (451 år siden)

Døde:
26. desember 1624 (51 år) (399 år siden)

Simon Marius var en tysk astronom.

Hans verk Mundus Iovialis ble utgitt i 1614 der han beskrev Jupiter og dens måner. Han hevdet å ha oppdaget planetens fire største måner noen dager før Galileo Galilei. Dette førte til en krangel mellom Galileo og Marius. Galileo anklaget Marius for å ha kopiert hans arbeide og hevdet at Mundus Iovialis var et plagiat. I dag anses det for mulig at Marius oppdaget månene uberoende av Galileo, dog noen dager senere. Månenes navn som Marius gav dem: Io, Europa, Ganymedes og Callisto er de samme som de har i dag. Wikipedia

<<
26. Desember
>>