Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
26. Desember

Om dagen

26. Desember er dag 360 i 2019, og er i uke 52. Det er 5 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_26-12.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: En tsunami i Indiahavet tar livet av over 285.000 mennesker fra mange land, deriblant 84 nordmenn
Jordskjelvet i Indiahavet 2004 var en serie undersjøiske jordskjelv utløst den 26. desember 2004. Det første og kraftigste av jordskjelvene målte hele 9,3 i styrke , og var vest for øya Sumatra i Indonesia. Dette ble så etterfulgt av flere kjempemessige tsunamibølger som skyllet over øyene i Bengalbukta og kystområder oppover strendene i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka og over Maldivene.

Det største undersjøiske jordskjelvet fant sted kl. 07.58.50 lokal tid (Sumatra, Thailand) eller 06.58.50 srilankisk tid, rundt to timer etter soloppgang ved Sumatra (00.58.50 UTC eller kl. 01.58.50 norsk tid).

Hyposenteret var 160 km vest for Sumatra, tett ved øya Simeulue, og 30 km dypt.

Tsunamien som ble utløst, traff Sumatra kort tid etter og de øvrige rammede kystene noen timer senere. De nådde Sri Lankas sørkyst omkring kl. 09.20 lokal tid. Noen steder traff de strendene med en bølgehøyde på 10 m, men lavere høyder (3-6 m) var vanligere. Bølgehøyden avhenger blant annet av hvor langgrunt det er foran stranden bølgen treffer, og hvor kraftig tsunamien som nærmer seg er.

Kraftige etterskjelv pågikk i timevis, de nordligste ved Andamanøyene i Bengalbukta; de kraftigste utløste mindre flodbølger. Mindre kraftige etterskjelv fortsatte i dagevis. Men den 28. mars 2005 fulgte så et nytt kraftig skjelv med episenter omtrent samme sted, og av en styrke som nesten kunne måle seg med desemberskjelvet.

Som jordskjelv betraktet var desemberskjelvet det sterkeste på 40 år i hele verden, etter Langfredagsjordskjelvet i Alaska i 1964, og marsskjelvet det nest sterkeste.

18. juni 2005 hadde en identifisert 84 døde norske statsborgere, som tilsvarer det offisielle tallet på døde nordmenn etter naturkatastrofen.

En rekke land, deriblant Norge, sendte kriminalteknikere til Thailand. De første norske fagpersonene kom allerede dagen etter jordskjelvet, den 27. desember 2004, for å bistå med å identifisere lik. Dette arbeidet varte ut hele 2005. Wikipedia
Wikipedia_26-12.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Over 26.000 mennesker omkommer, og 90% av alle bygninger blir ødelagt i et jordskjelv i byen Bam i Iran
Bam er en by sør i Iran, sør for byen Kerman. Byen var tidligere et stort handelssted på Silkeveien, og en av verdens største bygninger i leire, festningen Arg-é Bam, ligger i byen.

Under jordskjelvet den 26. desember 2003, da den arabiske og den eurasiske plata kolliderte, ble festningen så godt som jevnet med jorden. Før jordskjelvet, som ble målt til 6,6 på Richterskalaen, var befolkningstallet cirka 79.000. 26.271 mennesker omkom, og 90% av alle bygninger, hovedsakelig bygget av leire, falt sammen. De høye dødstallene forklares med en kombinasjon av ustabile bygg i leire, samt at jordskjelvet inntraff klokken 05:26 på morgenen, da de fleste innbyggerne lå og sov. Wikipedia
Wikipedia_26-12.1979
40 år siden
Wikipedia
1979: Sjimpansen Julius blir født i Kristiansand Dyrepark
Julius er en sjimpanse som er kjent på internett og i media gjennom tv-programmer, en barnepoplåt av Terje Formoe og som emne for en biografi.

Etter fødselen, 2 juledag 1979, ble sjimpanseungen avvist av sin mor Sanne. For å redde livet hans, måtte han hentes ut fra sjimpanseflokken. Da var han svekket og hadde fått bitt av den ene pekefingeren. Julius bodde først en liten periode hjemme hos dyreparkens dyrlege for å pleie fingeren. Etter kort tid flyttet han inn hos direktøren for dyreparken, Edvard Moseid, sammen med Marit Espejord (da Moseid) og døtrene han Ane og Siv. Her bodde han sitt første år, og var som en lillebror for Ane og Siv. Han feiret jul og bursdager der, og var et fullverdig medlem av familien. Da Julius var 1 år gammel startet tilvenningen til det å bli satt tilbake i apeflokken. Han overnattet enkelte netter i dyreparken, men bodde ikke i dyreparken på fulltid før han var nærmere 5 år. Julius har den dag i dag et nært forhold til pappa Edvard, mamma Marit og søstrene Ane og Siv. Han viser tydelig gjensynsglede når han får besøk av familien sin den dag i dag.

Intensjonen var at Julius skulle bringes tilbake til familien sin i sjimpanseflokken. Det ble gjort forsøk på dette, men Julius hadde tydelige atferdsvansker. Som voksen levde han derfor isolert fra sjimpanseflokken de første årene i Juliusgrotta. Julius slet med å finne sin plass blant sjimpansene, og hørte samtidig ikke til hos menneskene heller.

De forsøkte også å finne en make til Julius. Den første ble «Miff» i 1996. Det viste seg imidlertid at Miff allerede var gravid da hun kom sammen med Julius. Han var aggressiv både mot Miff og babyen, så Julius og Miff måtte skilles. Senere har han hatt kortere forhold med «Dixi» og «Josefine».

15. mai 2003 ble Julius far til en unge sammen med Bini, ungen fikk navnet Julius Junior. Julius fikk 5. november 2006 en ny sønn med Dixi. Kjønnet var i starten ukjent, da Dixi holdt barnet hos seg til enhver tid i den første tiden etter fødselen. Etter en navnekonkurranse, fikk avkommet navnet Linus. Siden har han fått en datter som har fått navnet Yr.

3. mai 2012 ble Linus, fem år gammel, funnet druknet i vanngraven ved innhegningen.s

Julius er i dag leder for hele sjimpanseflokken. Han er fortsatt sterkt preget av sin oppvekst sammen med mennesker, og vet for eksempel godt at bursdager feires med kake, brus og pakker. Han bruker pappesker som biler, og husker fortsatt lekene han lekte sammen med søstrene sine da han var liten. Julius har en lek han kun leker med Ane, og en han kun leker med Siv. Er søstrene på besøk blir Julius leken og litt rampete, og kommer pappa Edvard eller mamma Marit på besøk blir Julius rolig. Wikipedia
Fødsler
78 år
Steve Allen (Komiker)
1921 - 2000

Steve Allen (USA)

Komiker, musiker, programleder, skribent, pianist, filmskuespiller, manusforfatter, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Valentine Patrick William Allen

Født:
26. desember 1921 (98 år siden)

Døde:
30. oktober 2000 (78 år) (19 år siden)

Stephen Valentine Patrick William «Steve» Allen var en amerikansk komiker, musiker og programleder.

Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen radio og TV. Han var den første programlederen for The Tonight Show på NBC. Wikipedia

82 år
Mao Zedong (Statsleder)
1893 - 1976

Mao Zedong (Kina)

Statsleder, politiker, lyriker, skribent, filosof

Født:
26. desember 1893 (126 år siden)

Døde:
9. september 1976 (82 år) (43 år siden)

Mao Zedong var en kinesisk kommunist, statsleder, revolusjonær og teoretiker. Han ledet Kinas kommunistparti til seier i den kinesiske borgerkrigen og grunnla Folkerepublikken Kina i 1949, som han ledet fram til sin død i 1976. Mao er også grunnleggeren av en retning innen marxismen-leninismen kjent som maoismen.
Under hans lederskap fikk partiet makten over mesteparten av Kina som følge av utfallet av den kinesiske borgerkrig. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for å ha skapt et (nesten) forent Kina uten utenlandsk dominans for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritisert for sin politikk, ikke minst for mangelfull respekt for menneskeliv og for politikken på det økonomiske området.
Mao er noen ganger omtalt som den fire store: store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmann. Kallenavnet formann Mao var det som ble best kjent i Vesten.
Til tross for den nevnte kritikken er Mao fortsatt svært populær i Kina. Man minnes at det under hans ledelse ble satt i gang en rekke velferdstiltak, som blant annet gratis skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, den utbredte analfabetismen ble på kort tid kraftig redusert, og levealderen og folketallet steg.
Mye av den takknemligheten kineserne har overfor Mao, skyldes propagandaens styrke. I viktige perioder svekket han faktisk skolevesenet, både før og ikke minst under kulturrevolusjonen. Han tvangsinndrev så meget av jordbruksproduksjonen at det førte til en forferdelig hungersnød. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre i Maos maktperiode, tall på mellom 40 og 70 millioner har vært nevnt. Wikipedia

65 år
Clemens Winkler (Kjemiker)
1838 - 1904

Clemens Winkler (Tyskland)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
26. desember 1838 (181 år siden)

Døde:
8. oktober 1904 (65 år) (115 år siden)

Clemens Winkler var en tysk kjemiker, som oppdaget grunnstoffet Germanium.
Winkler ble født i 1838 i Freiberg, Sachsen i Tyskland. Som nittenåring startet han på universitetet i Freiberg. Han fant ut etter en stund at, hans kunnskaper overgikk det de lærte på skolen.
Seksten år etter at han var student på universitetet, ble han utnevnt til å jobbe som professor der.
Han døde den 8. oktober 1904 i Dresden i Tyskland. Wikipedia

Dødsfall
57 år
Vincent Schiavelli (Skuespiller)
1948 - 2005

Vincent Schiavelli (USA)

Skuespiller

Født:
11. november 1948 (71 år siden)

Døde:
26. desember 2005 (57 år) (13 år siden)

Vincent Andrew Schiavelli var en amerikansk karakterskuespiller kjent for eksentriske roller i film og på TV, blant annet i den oscarvinnende «Gjøkeredet» fra 1975. Wikipedia

59 år
Marianne Heiberg (Forsker)
1945 - 2004

Marianne Heiberg (Norge)

Forsker, samfunnsviter

Født:
7. desember 1945 (74 år siden)

Døde:
26. desember 2004 (59 år) (14 år siden)

Marianne Heiberg var en norsk forsker, ansatt ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) fra begynnelsen av 1980-årene.

Hun var utdannet sosialantropolog fra London School of Economics and Political Science. Heiberg ble regnet som en av de fremste ekspertene på Midtøsten. Sammen med sin ektemann, Johan Jørgen Holst, var hun en sentral aktør i arbeidet med Oslo-avtalen. Heiberg var også i en periode direktør for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøstens (UNRWA). På midten av 1990-tallet var hun også fungerende direktør for projektering og utvikling ved samme organisasjons (UNRWA) feltkontor i Jerusalem.

I 1994 ble Heiberg sammen med ektefellen Johan Jørgen Holst tildelt prisen Årets europeer av Europeisk Ungdom.

Marianne Heiberg var søster til Karin Stoltenberg og tante til Jens Stoltenberg.. Heiberg døde av et hjerteinfarkt. Wikipedia

<<
26. Desember
>>