Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

1. Januar

Om dagen

1. Januar er dag 1 i 2024, og er i uke 1. Det er 365 dager igjen av året.
Katolsk minnedag for den hellige Fulgentius av Ruspe
Katolsk minnedag for den salige Valentin Paquay
Australias Uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1901)
Haitis uavhengighetsdag (Løsrevet fra Frankrike i 1804)
Sudans uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia og Egypt i 1956)
Ingen navnedag...
Ingen namndag...
Ingen navnedag...

Valutakurser Oppdatert 1. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

62 år siden

1962: The Beatles for avslag etter prøvespilling for Decca Records

Manager Epstein skaffet The Beatles prøvespilling hos Decca Records etter at deres assisterende lydprodusent hadde fått et positivt inntrykk på The Cavern Club. The Beatles prøvespilte for dem 1. januar 1962, ifølge Pete Best forsinkede og bakfulle etter å ha feiret nyttårsaften dagen før. Ifølge Tony Barrow, The Beatles' presseansvarlig fra 1962 til 1968, hadde Epstein nektet dem å spille de store rockelåtene fra The Cavern, og heller mente at de måtte holde seg til «mer sofistikert materiale». Resultatet ble at The Beatles' prøvespill var godt under pari, og de fremsto dårligere enn de pleide. Agenten Dick Rowe takket nei, og forklarte rett ut at «For å være ærlig, herr Epstein, vi liker ikke lyden til guttene dine. Grupper med gitarister er på vei ut. Du har en bra plateforretning i Liverpool. Hold deg til det.» Wikipedia
90 år siden

1934: Fort Alcatraz blir omgjort til et føderalt fengsel

Alcatraz er ei øy i San Francisco-bukta, rett utenfor San Francisco. Stedet er kjent for å ha huset et fengsel med samme navn som øya.

På den 500 meter lange øya med sine 85 000 m² ligger også det eldste fyrtårnet på USAs vestkyst.

Det var den spanske forskeren Juan Manuel de Ayala som i 1775 seilte inn i San Francisco-bukta og ga alle øyene han fant der sine navn. Navnet Alcatraz er egentlig avledet av Isla de los Alcatraces "Pelikanenes øy". Den gang hekket mange pelikaner på øya.

I 1847 kjøpte den amerikanske militærguvernøren John Charles Fremont i California på vegne av USA øya for 5 000 dollar fra meksikanerne, og bebygde den i 1854 (ble fullstendig ombygd fra grunnen av i 1909). Militæret tok øya i bruk som "Fort Alcatraz" i 1859. De brakte krigsfanger dit fra 1861, her ble sørstatssoldater og mannskap fra et erobret handelsskip fra sørstatene internert under den amerikanske borgerkrigen. I 1903 var fengselet så forfallent at det måtte stenges. Planleggingen av et nytt hus begynte i 1906, men det store jordskjelvet i San Francisco samme år førte til at byggingen dro ut i tid, og stod ikke ferdig før i 1911.

Fortet ble nedlagt i 1933. Da begynte den endelige ombyggingen til en straffeanstalt, og den 1. januar 1934 ble Alcatraz omgjort til føderalt fengsel. Det som gjorde det særs velegnet var det iskalde vannet og de lumske strømforholdene. Dermed ble The Rock et ideelt sted for folk det var knyttet stor rømningsfare til. Alcatraz var i funksjon som høysikkerhetsfengsel fram til 1963. Blant berømte innsatte var Al Capone (1934–39), Robert Stroud (1942–59), George "Machine Gun" Kelly (1934–51) og Alvin "Creepy" Karpis (1936–62).

I løpet av de 29 årene Alcatraz var i bruk, var det 36 rømningsforsøk. 15 av dem som prøvde å rømme ble drept under forsøket. Wikipedia
209 år siden

1815: Norges Høyesterett avsier sin første kjennelse

Norges Høyesterett er landets øverste domstol og har hele landet som sin rettskrets. Det følger av Grunnloven § 88 første ledd første punktum at "Høyesterett dømmer i siste instans". Av det følger at Høyesterett er landets øverste domstol i alle typer rettssaker.

Høyesteretts hovedoppgave er gjennom sine avgjørelser å bidra til rettsavklaring og rettsutvikling innenfor de rammene som følger av Grunnlov og lov.

Høyesterett begynte sin virksomhet i 1815. Høyesterett holder til i Høyesteretts hus (den gamle Justisbygningen) i Oslo. Domstolen ledes av en høyesterettsjustitiarius, og har i tillegg 19 dommere. Wikipedia

Fødsler

26 år
Daniel Jarque (Fotballspiller)
1983 - 2009

Daniel Jarque (Spania)

Fotballspiller

Født:
1. januar 1983 (41 år siden)

Døde:
8. august 2009 (26 år) (14 år siden)

Daniel Jarque González, mest kjent som Jarque, var en spansk fotballspiller som inntil sin død spilte midtback for Espanyol. Han ble hedret av Iniesta under finalen i VM 2010.

Den 8. august 2009 døde Daniel Jarque av en hjertesvikt mens han og klubben var på treningsleir i Coverciano (Italia). Han døde mens han pratet med sin kjæreste på telefon. Hun var gravid i 8. måned. Wikipedia

42 år
Mah-Rukh Ali (Journalist)
1982

Mah-Rukh Ali (Norge)

Journalist

Født:
1. januar 1982 (42 år)

Mah-Rukh Ali er en norsk redaktør, journalist og forfatter med fartstid i TV 2 og NRK. Hun var nyhetsanker i TV 2 Nyhetene i ti år og fra 2017 har hun hatt stillingen som kommunikasjonsjef i CARE Norge.

Ali er født og oppvokst i Oslo, blant annet på Vinderen. Foreldrene er fra Pakistan der faren var featureredaktør i storavisen Mashriq i Karachi og har jobbet som journalist i NRK. Moren har mastergrader i filosofi og statsvitenskap. Som 14-åring skrev hun boka Den sure virkeligheten. Boka handler om å vokse opp som ung, muslimsk jente i Norge, om å føle seg norsk, men bli behandlet annerledes.

Mah-Rukh Ali har master i internasjonal politikk og diplomati fra SOAS i London, en bachelor (journalistikk, sosiologi og islamske studier) fra Punjab University i Lahore og journalistutdannelse fra Høgskulen i Volda. I 2015 var hun fellow ved University of Oxford. Her forsket hun på terrorgruppen IS. Studien hennes, hvor hun beskriver hvordan IS benytter propaganda, fikk en del oppmerksomhet i britiske medier og ble publisert i blant annet The Sunday Times. Høsten 2015 ga hun ut boken Trusselen fra IS, som var den første boken om terrorgruppen IS på norsk.

Ali har erfaring fra avis, radio og TV og startet karrieren i aviser som Aftenposten, Dagbladet og Klassekampen. I 2003 begynte hun i NRK der hun arbeidet i program som Dagsnytt og Dagsrevyen. I 2005 ble hun sendt som reporter til det jordskjelvrammede Pakistan og hun ble deretter den første nyhetsankeren på rikssendingene til NRK, med minoritetsbakgrunn. Høsten 2006 gikk hun til TV 2 og på nyåret ledet hun og Terje Svabø den første sendingen i den nyetablerte TV 2 Nyhetskanalen. Hun overtok som anker i TV 2-nyhetene i 2010 og i 2013 ledet hun TV 2s valgsendinger sammen med ankerkollega Arill Riise. I 2016 sluttet hun i TV 2 etter å ha tatt sluttpakke som følge av TV 2s nedbemanningsfase. Hun var deretter sjef i NRKs distriktskontor i Buskerud noen måneder før hun i 2017 ble ansatt som kommunikasjonsjef i CARE Norge. Wikipedia

44 år
Elin Nordegren (Modell)
1980

Elin Nordegren (Sverige)

Modell

Fullt navn / Fødenavn:
Elin Pernilla Maria Nordegren

Født:
1. januar 1980 (44 år)

Elin Pernilla Maria Nordegren er en tidligere svensk modell som giftet seg med golfspilleren Tiger Woods den 5. oktober 2004. I 2010 skilte paret seg. Wikipedia

49 år
Bengt Sæternes (Fotballspiller)
1975

Bengt Sæternes (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Bengt Henning Sæternes

Født:
1. januar 1975 (49 år)

Bengt Henning Sæternes er en norsk tidligere fotballspiller, og siden 2014 hovedtrener for Sandnes Ulf.

Sæternes startet sin fotballkarriere i hjembyen Egersund der han tidlig markerte seg som en målgjører for Egersunds IK. Han meldte deretter overgang til byrival Eiger før han ble hentet til Viking i 1996. Wikipedia

54 år
Richard Pryor (Komiker)
1970

Richard Pryor (USA)

Komiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Franklin Lennox Thomas Pryor III

Født:
1. januar 1970 (54 år)

Richard Franklin Lennox Thomas Pryor III var en amerikansk komiker og skuespiller.

Richard begynte sin karriere som stå-opp-komiker. Han hadde småroller i filmer fra slutten av 1960-tallet og fikk sitt store gjennombrudd i 1972 i filmen Lady Sings the Blues, som gav ham Oscar-nominasjon i klassen for beste mannlige birolle.

Pryor hadde en utrolig evne til å gestalte halliker, narkomane og alkoholikere. Han brøt mange barrierer for afroamerikanske komikere og var en av de første sorte skuespillerne som hadde nok innflytelse til å inngå sine egne avtaler i Hollywood. I 1983 signerte han en fem-års kontrakt med Columbia Pictures verdt 40 millioner dollar. Han samspilte i flere filmer med Gene Wilder (bl.a. To tufser bak gitter), noe som gjorde at også «det hvite amerika» virkelig fikk øynene opp for svarte skuespillere. Sammen utgjorde de en duo som alltid fikk smilet og latteren til å sitte løst, der de utfylte hverandre nesten på samme måte som «Helan og Halvan».

I 1986 kunngjorde Richard Pryor at han var rammet av multippel sklerose. Hans siste rolle var i Lost Highway av David Lynch i 1997. Han hadde også en gjesteopptreden i Akutten (ER) i 2004, hvor han var sengeliggende hele tiden (grunnet sykdommen), for å fremme arbeidet for å finne en kur mot MS. Pryor døde av hjertestans 65 år gammel om morgenen 10. desember 2005. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

49 år
Verne Troyer (Skuespiller)
1969 - 2018

Verne Troyer (USA)

Skuespiller, stuntmann, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vernon Jay Troyer

Født:
1. januar 1969 (55 år siden)

Døde:
21. april 2018 (49 år) (6 år siden)

Vernon Jay «Verne» Troyer var en amerikansk skuespiller og stuntmann som spilte i flere filmer. For det meste hadde han roller uten replikker. Troyer var født med akondroplasi, en form av kortvoksthet, og var kun 81,3 cm høy. Han vokste opp og hadde sin utdannelse fra Centreville i Michigan. Troyer gikk ut fra Centreville High School i 1987. Han har gitt navnet sitt til Verne Troyer Festival, som holdes i hans hjemby Centreville.

Troyers mest kjente rolle er Mini-Me i Austin Powers-filmene, en rollefigur som skal være miniatyr-kloningen av «Dr. Evil» («dr. Ond»), spilt av Mike Myers. Han opptrådte også som «Klotak» i Harry Potter og De vises stein, den lille servitøren i Frykt og avsky i Las Vegas, og Grinchen.

Troyer var en kort periode i 2004 gift med Playboy-modellen Genevieve Gallen, men søkte om oppløsning av giftermålet kort tid etter.

Troyer ble innlagt på sykehus 3. april med et høyt alkoholnivå i blodet og døde der 21. april 2018. I oktober samme år meldte Los Angeles' coroner at dødsårsaken var selvmord ved alkoholforgiftning. Han skal ha slitt med depresjon og selvmordstanker. Gallen hevdet i 2009 at Troyer nesten drakk seg ihjel like etter de traff hverandre. I 2017 la han seg inn på avvenningsklinikk for å få hjelp mot alkohol-avhengigheten. Wikipedia

66 år
Ren Woods (Skuespiller)
1958

Ren Woods (USA)

Skuespiller, sangerinne

Født:
1. januar 1958 (66 år)

Ren Woods er en amerikansk sangerinne og skuespillerinne. Hennes mest kjente rolle er antagelig som Fanta i TV-serien Røtter fra 1977. Hun er også å finne i What's Happening!! , Lou Grant, Hill Street Blues, Roc, Sabrina, the Teenage Witch (heksen Sabrina) og NYPD Blue. Hun hadde også en sangrolle i den kjente filmmusikalen Hair fra 1979. Wikipedia

68 år
Sheila McCarthy (Skuespiller)
1956

Sheila McCarthy (Canada)

Skuespiller

Født:
1. januar 1956 (68 år)

Sheila McCarthy er en canadisk film- og TV-skuespillerinne. Wikipedia

56 år
Abdul Aziz al-Hakim (Politiker)
1953 - 2009

Abdul Aziz al-Hakim (Irak)

Politiker, teolog

Født:
1. januar 1953 (71 år siden)

Døde:
26. august 2009 (56 år) (14 år siden)

Abdul Aziz al-Hakim var en irakisk teolog og politiker, og ledet det politiske partiet Islams øverste råd i Irak, som er det største partiet i Iraks valgte forsamling.

Han var medlem av det FN-oppnevnte Iraks regjerende råd, og var president i denne gruppa i desember 2003. Han var broren til sjia-lederen ayatollah Mohammed Baqir al-Hakim, og tok over for ham som leder for partiet, da Mohammed Baqir ble drept i et attentat i Najaf i august 2003.

Abdul Aziz al-Hakim ble født i 1953 som sønn av storayatollah Muhsin Al-Hakim. Han vokste opp i Najaf, og fikk sin teologiske utdanning der gjennom den religiøse skolen Hawza. Sju av brødrene hans er drept – seks ble drept på ordre fra det regjerende styret.

Han hadde en ledende rolle i Safar-intifadaen i 1977, og var fengslet i 1972, 1977 og 1979. I 1980 gikk han i eksil i Iran, hvor han ble en av grunnleggerne til forløperen for Islams øverste råd i Irak. Han var toppkandidat for listen Den forente irakiske alliansen under valget i januar 2005.

I desember 2006 var han i USA, og møtte blant annet president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Han døde som følge av lungekreft. Wikipedia

70 år
Aksel Nærstad (Politiker)
1952 - 2022

Aksel Nærstad (Norge)

Politiker

Født:
1. januar 1952 (72 år siden)

Døde:
22. oktober 2022 (70 år) (1 år siden)

Aksel Nærstad var en norsk industriarbeider og politiker. Han var partileder i Rød Valgallianse i årene 1987–1995.

Nærstad vokste opp i Rælingen og var politisk aktiv fra unge år, først i Rød Ungdom, senere i Arbeidernes kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse. Han var RVs første representant i Akershus fylkesting 1983–1995. Han var i sin tid også klubbleder ved Strømmen Trævarefabrik.

Han arbeidet i Utviklingsfondet fra 1996 til 2017, blant annet som utviklingspolitisk seniorrådgiver. Nærstad var også sentral i det globale nettverket More and Better Network. Wikipedia

74 år
Davy Wathne (Journalist)
1950

Davy Wathne (Norge)

Journalist, programleder, sportsjournalist

Født:
1. januar 1950 (74 år)

Davy Wathne er en norsk tidligere sportsjournalist med fotball som spesialfelt. Han arbeidet som journalist i TV 2 Sporten fra oppstarten i 1992 til 2017. Han frasa seg i 2017 sitt amerikanske statsborgerskap og ble norsk statsborger, i mellomtiden var han statsløs.

Wathne er cand.mag. fra Universitetet i Bergen med mellomfag i latin, norsk og historie. Han har arbeidet som sportsjournalist i Bergens Tidende fra studietiden og frem til overgangen til det nyetablerte TV 2, hvor han var mest kjent som sportsanker. Han har også vært aktiv i fagforeningsarbeid i bedriften.

Han ble i 2006 årets bergenser i en kåring i regi av Bergensavisen. I 2014 ble han kåret til «årets sportsjournalist» av Norske Idrettsleder-Veteraner.

Wathne kom til Norge ett år gammel og har beholdt sitt amerikanske statsborgerskap frem til 2017. Han er oppkalt etter sin morfar, David Johansen, men oppgir navnet sitt som Davy for å unngå den norske uttalen av navnet David. Moren til Wathne, sykepleieren Aud Johansen, hadde flyttet til USA rett etter andre verdenskrig og møtte Davys far, eiendomsmekleren Lester William Huey (d. 1986). Ett år etter at Wathne ble født, tok moren ham med tilbake til Norge, og Wathne har ikke siden sett sin far. Han takket nei til arv fra faren da han døde i 1986.

Wathne har vært gift og har barn.

Han regner seg som Rødt-sympatisør, men har gitt uttrykk for at han har bakgrunn som politisk konservativ, med en fortid som medlem i Unge Høyres lokallag i Fana i Bergen. Wikipedia

79 år
Martin Schanche (Rallykjører)
1945

Martin Schanche (Norge)

Rallykjører, racerfører, politiker

Født:
1. januar 1945 (79 år)

Martin Schanche er en tidligere norsk motorsportsutøver. Schanche vokste opp i Leirpollen ved Tanafjorden nær Tana. «Mr. Rallycross», som han kalles, ble seks ganger europamester i rallycross. Bilsportlisensen tok han på Røssvoll motorstadion.

Som 27-åring i 1972 debuterte Schanche i løpssammenheng, og i 1975 tok han sølv i isbane-NM. Fra 1976 til 2001 kjørte han rallycross, og ble FIA europamester i 1978, 1979, 1981, 1984, 1991 og 1995.

Han er kjent for sitt temperament. Under en EM-runde i 1992 ble han «snurret» av en konkurrent, hvoretter Schanche tente på alle plugger og stilte seg midt i veibanen og viftet med armene, slik at konkurrentene måtte bråbremse for å unngå påkjørsel. Fulgt av dette mistet Schanche sin løpslisens for seks måneder.

Parallelt med å være kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet, tar Schanche tidvis og stilling til rikspolitiske anliggender, som for eksempel i spørsmål vedrørende ungdom, kultur og sport.

Ved kommunevalget i 2003 fikk han mye riksdekkende oppmerksomhet etter å ha slått til arbeiderpartipolitikeren Torgeir Micaelsen for åpne kameraer under en skoledebatt på Åssiden videregående skole i Drammen. Foranledningen var at han av Micaelsen og noen av dennes kolleger ble kalt for "en feiging og svekling".

Til Schanches ergrelse ble han etter denne episoden en hyppig parodiert karakter i programposten Petremorgen på NRK P3 (nrk.no).

I 2016 avslørte han at faren var tysk jagerpilot. Moren var norsk. Faren omkom da Schanche var baby. Schanche ble adoptert bort. Wikipedia

79 år
Jan Mehlum (Forfatter)
1945

Jan Mehlum (Norge)

Forfatter, skribent, sosiolog

Født:
1. januar 1945 (79 år)

Jan Mehlum er en norsk forfatter og førsteamanuensis i sosiologi ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Mehlum er utdannet diplommarkedsøkonom og sosiolog ved Universitetet i Oslo. Han har arbeidet med reiseliv, kinodrift, lederutvikling, u-land og førskolelærerutdanning. Han har vært lærer og samfunnsforsker. Mehlum debuterte litterært i 1996 med kriminalromanen Gylne tider. Mehlum har også sitt virke som deltidsansatt ved Handelshøyskolen BI Nydalen.

Han har senere utgitt en rekke bøker om sin detektiv, tønsbergadvokaten Svend Foyn. Bøkene er oversatt til svensk, nederlandsk og tysk.

Mehlums romaner Din eneste venn, En nødvendig død og Den siste dansen er dramatisert for NRK Radioteatret. Det er også planlagt filmatisering av hele serien for radio og tv. Wikipedia

82 år
Ali Mahdi Mohamed (Presidenten i Somalia)
1939 - 2021

Ali Mahdi Mohamed (Somalia)

Presidenten i Somalia, politiker, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Cali Mahdi Maxamed

Født:
1. januar 1939 (85 år siden)

Døde:
10. mars 2021 (82 år) (3 år siden)

Ali Mahdi Mohamed var den fjerde presidenten i Somalia og satt i embetet fra januar 1991 til 15. juni 1995. Wikipedia

67 år
Ahmed Yassin (Opprørsleder)
1937 - 2004

Ahmed Yassin (Palestina)

Opprørsleder, aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Sheikh Ahmed Ismail Yassin

Født:
1. januar 1937 (87 år siden)

Døde:
22. mars 2004 (67 år) (20 år siden)

Sheikh Ahmed Ismail Yassin var leder og grunnlegger av Hamas inntil han ble drept under et israelsk helikopterangrep. En av Hamas syv grunnlegere i 1986. Yassin grunnla Hamas sammen med Muhammad Jamal al-Netshen fra Hebron, Jamal Mansour fra Nablus, Sjek Hassan Yousef, Mahmud Muslih fra Ramallash, Jamil Hamami fra Jerusalem og Ayman Abu Taha fra Gaza ifølge Sjek Hassan Yousefs sønn, Mussab Hassan Jussef. Wikipedia

95 år
Fred. Olsen (Skipsreder)
1929

Fred. Olsen (Norge)

Skipsreder

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Frederik Olsen

Født:
1. januar 1929 (95 år)

Thomas Frederik Olsen, kjent som Fred. Olsen, er en norsk skipsreder. Han ledet fra 1955 firmaet Fred. Olsen & Co. Han er sønn av skipsreder Thomas Olsen og bror av Petter Olsen. Wikipedia

91 år
Rolf Fjeldvær (Politiker)
1926 - 2017

Rolf Fjeldvær (Norge)

Politiker

Født:
1. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
25. april 2017 (91 år) (7 år siden)

Rolf Fjeldvær var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 1965.

Fjeldvær var formann i Kommunikasjonsnemnda i perioden 1964–1967, formann i Arbeidsdirektoratets styre i 1975–1979, formann i Sjømannsnemnda i 1975–1979 og riksrevisor i Riksrevisjonen i 1979–1994. Wikipedia

66 år
Kurt Foss (Sanger)
1925 - 1991

Kurt Foss (Norge)

Sanger, musiker, låtskriver

Født:
1. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
17. oktober 1991 (66 år) (32 år siden)

Kurt Foss var en norsk komponist, sanger og revyartist.

Sammen med Reidar Bøe utgjorde Kurt Foss på 1940-, 50- og 60-tallet duoen Radiofantomene. Duoen platedebuterte i 1947 med en oversatt versjon av den danske Grønlandsvisen. I 1950 utgav de deres mest kjente vise Blåveispiken, med tekst av Arne Paasche Aasen, som solgte i 100 000 eksemplarer. Siden kom både elleville humorlåter og finstemte viser, deriblant «Tre yndige små mus», med musikk av Kristian Hauger, i 1950, «Nordlandsnetter» sammen med Jens Book-Jenssen i 1952, «Det ringer, det ringer» i 1953, «Kallen og katten» i 1954, som var én av flere tonsettinger av Jakob Sandes dikt, og «De nære ting» i 1951, også den med tekst av Arne Paasche Aasen.

Etter at Reidar Bøe gikk bort i 1969, trivdes han ikke så godt i rampelyset som tidligere. I årene som fulgte fungerte han blant annet som inspisient i noen av teatrene i Oslo. Men han opptrådte også en del i 1970-, og 80-åra. I starten opptrådte han sammen med kona, artisten Torhild Lindal, senere også med andre – Jon Eikemo var en av samarbeidspartnerne.

Han ble tildelt Gammleng-prisen i klassen veteran i 1986. I 1989 flyttet han tilbake til hjembyen Bergen, hvor han bodde inntil sin bortgang, 17. oktober 1991 i en alder av 66 år. I 2004 kom den første CD-utgivelsen med Radiofantomene, utgitt av Arne Bendiksen Records AS. Samleplate nummer 2 kom i august 2005, og en tredje plate med tonesatte dikt, skrevet av Jakob Sande kom i november 2006. Wikipedia

88 år
Alf Haugland (Skribent)
1924 - 2012

Alf Haugland (Norge)

Skribent, lyriker

Født:
1. januar 1924 (100 år siden)

Døde:
12. juli 2012 (88 år) (11 år siden)

Alf Haugland var en dikter fra Lunde i Telemark. Wikipedia

87 år
Kristin Lønningdal (Politiker)
1923 - 2010

Kristin Lønningdal (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Kristin Kverneland Lønningdal

Født:
1. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
23. februar 2010 (87 år) (14 år siden)

Kristin Kverneland Lønningdal var en norsk politiker (H). Hun var innvalgt på Stortinget fra Rogaland 1973–1981 og var vararepresentant 1965–1973. Hun interesserte seg for en rekke politiske saksfelt, fra boligbygging og sykehuspolitikk til miljøvern og økonomisk politikk, og var opptatt av enkeltpersoner som følte at de kom til kort i møtet med offentlig byråkrati. Hun innehadde en rekke verv i Høyre og Høyrekvinners Landsforbund og var også lokalpolitisk aktiv.

Kristin Lønningdal hadde examen artium fra 1942 og apotekereksamen fra 1947. Hun var farmasøyt i Mandal 1945–1946 og var provisorfarmasøyt ved apotek i Stavanger, Risør og Tvedestrand 1947–1948. Etter tiden på Stortinget var hun fylkesmann i Rogaland 1981–1991. Hun var den andre kvinnelige fylkesmannen i Norge (etter Ebba Lodden). Wikipedia

71 år
Rocky Graziano (Bokser)
1919 - 1990

Rocky Graziano (Italia)

Bokser, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Rocco Barbella

Født:
1. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
22. mai 1990 (71 år) (34 år siden)

Rocky Graziano var en amerikansk profesjonell bokser. Graziano ble verdensmester i mellomvekt etter at han beseiret Tony Zale i tittelmatchen. Han bokset også mot Sugar Ray Robinson, en kamp han tapte på knockout i tredje runde. Tidlig i karrieren bokset han mot Mickey Caderelli.

Rocky Graziano bokset i det som ble sett på som årets kamp i 1945, 1946 og 1947, kåret av Ring Magazine.

Graziano er medlem av International Boxing Hall of Fame.

Etter at han la boksehanskene på hylla, ble Graziano en populær TV-komiker.

Paul Newman spilte Rocky Graziano i filmen Somebody Up There Likes Me fra 1956. Wikipedia

91 år
J.D. Salinger (Forfatter)
1919 - 2010

J.D. Salinger (USA)

Forfatter, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome David Salinger

Født:
1. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
27. januar 2010 (91 år) (14 år siden)

Jerome David «J. D.» Salinger var en amerikansk forfatter, best kjent for sin roman fra 1951, The Catcher in the Rye, foruten også at han levde et meget tilbaketrukket liv. Hans sist utgitte verk var i 1965 og han ga sitt siste intervju i 1980.

Etter å ha vokst opp i Manhattan begynte Salinger å skrive noveller mens han fortsatt gikk på videregående, og han fikk utgitt flere fortellinger tidlig på 1940-tallet før han tjenestegjorde i de amerikanske styrkene under den andre verdenskrig. I 1948 utga han den kritikerroste fortellingen «A Perfect Day for Bananafish» i tidsskriftet The New Yorker. Her kom han til å få utgitt flere noveller. Wikipedia

68 år
Margot Bennett (Forfatter)
1912 - 1980

Margot Bennett (Storbritannia)

Forfatter, dramatiker, dikter

Født:
1. januar 1912 (112 år siden)

Døde:
6. desember 1980 (68 år) (43 år siden)

Margot Bennett var en britisk forfatter.

Bennett arbeidet i reklamebransjen i Sydney og London. Under den spanske borgerkrigen deltok hun som frivillig sykepleier.

Som forfatter er hun særlig kjent for sine kriminalromaner, selv om hun også skrev innen andre sjangre. Hennes roman Someone From the Past vant i 1958 den fjerde Gold Dagger (den gang kalt The Red Herring Award) for beste krimroman publisert på engelsk.

Best kjent av hennes produksjon er trolig kriminalromanen The Widow of Bath (1952, filmet for fjernsyn av BBC i 1959) og sciencefictionromanen The Long Way Back (1954) som tar opp tema omkring rasisme. Sistnevnte skildrer en afrikansk ekspedisjon til et fremtidig England i ruiner, hvor de siste hvite er redusert til huleboere.

Fra 1957 og frem til midten av 1960-årene arbeidet Bennett for fjernsyn, og skrev blant annet manus for flere tv-serier på BBC. Wikipedia

55 år
Nic Waal (Psykiater)
1905 - 1960

Nic Waal (Norge)

Psykiater, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Caroline Schweigaard Nicolaysen

Født:
1. januar 1905 (119 år siden)

Døde:
28. mai 1960 (55 år) (64 år siden)

Nic Waal var en norsk lege og foregangsperson innen barnepsykologi og barnepsykiatri.

Hun tok artium i 1923 og ble cand.med. i 1930. Etter turnustjeneste tok hun spesialistutdanning i psykoanalyse i Berlin. Både før og etter dette gikk hun selv i psykoanalyse, både terapeutisk og didaktisk, blant annet hos Harald Schjelderup og Wilhelm Reich. Hun ble godkjent psykoanalytiker i 1933, spesialist i psykiatri 1951, og i barnepsykiatri 1953.

Hennes offentlig virksomhet begynte allerede i studietiden, med foredrag om familieplanlegging og seksuell frigjøring. Som privatpraktiserende lege i Oslo 1932-39 ble hun gjenstand for en Chat Noir-vise: «Fru Nic Hoel har psykoanalysert meg, har ‘a psykoanalysert deg?».

Hun hadde ulike stillinger innen psykiatri ved sykehus i Oslo 1939-1954. I 1951 åpnet hun i Oslo Dr. Waals institutt for barn med tilpasningsvanskeligheter, Norges første tilbud innen barnepsykiatri. Instituttet ble utvidet i 1953 og kalt Nic. Waals Institutt. Hun ledet instituttet til sin død i 1960.

Posten utga i 2005 et frimerke i anledning 100-årsdagen for Waals fødsel.

På 1940- og 1950-tallet var hun med i redaksjonsrådet til tidsskriftet Kvinnen og Tiden. Wikipedia

77 år
J. Edgar Hoover (Offiser)
1895 - 1972

J. Edgar Hoover (USA)

Offiser, politiker, advokat, bibliotekar

Fullt navn / Fødenavn:
John Edgar Hoover

Født:
1. januar 1895 (129 år siden)

Døde:
2. mai 1972 (77 år) (52 år siden)

John Edgar Hoover var den første direktøren for den amerikanske etterforskningsetaten Federal Bureau of Investigation (FBI). Han ble utnevnt til direktør for Bureau of Investigation (FBIs forløper) 10. mai 1924 av president John Calvin Coolidge. Hoover var den drivende kraften bak grunnleggelsen av FBI i 1935, og han forble direktør av organisasjonen frem til sin død i 1972. Hoover har fått æren av å gjøre FBI til en stor og effektiv politiorganisasjon. Under hans ledelse tok FBI i bruk moderne teknologi som et sentralisert fingeravtrykkarkiv og etterforskningslaboratorier. I store deler av sitt liv var Hoover høyt respektert i den amerikanske offentligheten men ble etterhvert sett på som en stadig mer kontroversiell skikkelse. Denne tendensen ble svært forsterket etter hans død. Hans mange kritikere hevder at han misbrukte sin makt og gikk utover sin jurisdiksjon.

Han er kjent for å ha brukt FBI til å trakassere politiske dissentere og aktivister, for å ha samlet konfidensiell informasjon om det politiske lederskapet i USA og for å ha brukt ulovlige metoder for å samle bevis. Det er på grunn av Hoovers lange og kontroversielle styre at FBI-direktører nå ikke kan sitte i stillingen lengre enn 10 år. Wikipedia

44 år
Per Hasselberg (Billedhugger)
1850 - 1894

Per Hasselberg (Sverige)

Billedhugger, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Petter Hasselberg

Født:
1. januar 1850 (174 år siden)

Døde:
25. juli 1894 (44 år) (129 år siden)

Per Hasselberg, egentlig Karl Petter Hasselberg, (før 1870 Åkesson), var sin tids mest suksessrike svenske skulptør, først og fremst kjent for allegoriske skulpturer av sensuelle kvinnefigurer, men også impresjonistiske portrettbyster. Wikipedia

51 år
Anthony Wayne (Politiker)
1745 - 1796

Anthony Wayne (Kongeriket Storbritannia)

Politiker, offiser

Født:
1. januar 1745 (279 år siden)

Døde:
15. desember 1796 (51 år) (227 år siden)

Anthony Wayne, kalt Mad Anthony, var en amerikansk general og statsmann.

Under amerikanske uavhengighetskrigen steg Wayne raskt i gradene, han ble oberst i 1776 og 21. februar 1777 ble han utnevnt til brigadegeneral.

Under den nordvestlige indianerkrig bidro «Gale» Anthony Wayne til å sikre den hvite kolonisering av Ohio, Indiana, Illinois og Michigan. Wikipedia

Dødsfall

95 år
Harald Maartmann (Langrennsløper)
1926 - 2021

Harald Maartmann (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Rolf Maartmann

Født:
5. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
1. januar 2021 (95 år) (3 år siden)

Harald Rolf Maartmann var en norsk tidligere langrennsløper som gikk for Idrettslaget Heming i Oslo. Han ble norgesmester på 17 km og 50 km i Norgesmesterskapet på ski 1950, var på Akers lag som tok sølv på 4 x 10 km stafett i NM i 1949, og tok bronse på 50 km i NM i 1951 og NM i 1952. I 1950 i Lake Placid ble han nummer 5 på 50 km og nummer 7 på 18 km. Han kom på 8.-plass på 50 km i vinter-OL 1952 i Oslo.

I 1952-53 var han forstmann i Oregon i USA. Hans far var fotballspilleren Rolf Maartmann (1887–1941). Wikipedia

83 år
Jahn Otto Johansen (Journalist)
1934 - 2018

Jahn Otto Johansen (Norge)

Journalist, forfatter, professor, redaktør, biograf

Født:
3. mai 1934 (90 år siden)

Døde:
1. januar 2018 (83 år) (6 år siden)

Jahn Otto Johansen var en norsk journalist, forfatter og mediepersonlighet.

Johansen ble kjent i norsk offentlighet på 1960-tallet som utenriksmedarbeider i Dagsrevyen, der han hadde Sovjetunionen og Øst-Europa som spesialområde. Han var NRKs korrespondent i Moskva 1975–1977, Washington D.C. 1985–1990 og Berlin 1995–2000, og var også NRKs viktigste utenrikskommentator under Gulfkrigen. Han var sjefredaktør i Dagbladet fra 1977 til 1984.

Johansen kom med sin første bok i 1962, og fikk totalt utgitt nærmere 80 bøker. De fleste bøkene var tuftet på erfaringer han gjorde som NRK-reporter, og blant temaene Johansen skrev om var internasjonal politikk, reportasjebøker, reiseskildringer, beretninger fra livet som utenrikskorrespondent og bøker om jøder og sigøyneres situasjon i Europa. Wikipedia

86 år
Yafa Yarkoni (Sanger)
1925 - 2012

Yafa Yarkoni (Israel)

Sanger

Født:
24. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
1. januar 2012 (86 år) (12 år siden)

Yafa Yarkoni var en israelsk sanger, vinner av den israelske prisen i 1998 for hebraisk sang. Hun har blitt kalt for Israels «krigssangerinne» grunnet hennes hyppige framføringer for israelske soldater, særlig i krigstid. Hun stammer fra kaukasiske fjelljøder. Wikipedia

84 år
Frank Horwill (Friidrettsutøver)
1927 - 2012

Frank Horwill (Storbritannia)

Friidrettsutøver, trener

Født:
19. juni 1927 (97 år siden)

Døde:
1. januar 2012 (84 år) (12 år siden)

Frank Horwill var en britisk friidrettsutøver og grunnlegger av British Milers 'Club (BMC) i 1963 og var med på å utforme Five Pace Training Theory.

Horwill begynte som trener i 1961, og siden den gang har han vært trenger for flere sportsutøvere fra Storbritannia og Nord-Irland. Horwill var allment respektert blant friidrettsutøvere fra hele verden, og han holdt foredrag over hele verden blant annet i Canada, Zimbabwe, Kenya, Bahrain, Portugal og Sør-Afrika og Polen. Horwill var en produktiv forfatter og jevnlig skrev han artikler for det britiske magasinet Athletics Weekly og i andre sportslige publikasjoner. Horwill er med-forfatter av boken The Complete Middle Distance Runner som ble publisert i 1972, sammen med Denis Watts og Harry Wilson. I 1991 publiserte han boken Obsession for Running. Horwill ble utnevnt til Order of the British Empire i 2011. Horwill døde 1. januar 2012. Han ble 84 år gammel. Wikipedia

86 år
Peter F. Hjort (Professor)
1924 - 2011

Peter F. Hjort (Norge)

Professor, lege

Født:
23. mars 1924 (100 år siden)

Døde:
1. januar 2011 (86 år) (13 år siden)

Peter Fredrik Holst Hjort var en norsk lege, professor og folkehelseopplyser.

Etter examen artium 1942, cand.med. 1950, dr. med. 1957 og spesialisering i indremedisin 1959 ble han tilsatt ved Ullevål sykehus i 1960. Senere gjestet han University of Southern California i 1963 og var dosent i hematologi 1960-69 ved Universitetet i Oslo, i 1969 utnevnt til professor.

Han var med på å etablere Universitetet i Tromsø sitt medisinstudium 1968-71. Han ble da også Universitetet i Tromsøs første rektor 1972-73, dog raskt etterfulgt av Olav Holt etter en disputt med studentene, men fortsatte i sitt professorat frem til 2001.

I perioden 1975-94 var han leder av gruppen for helsetjenesteforskning ved NAVF og leder for samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet og var lenge formann i Nasjonalforeningen for Folkehelsens eldreråd. Ved Ullern alders- og sykehjem var han tilsynslege mellom 1977 og 1994.

Hans foreldre var Anna Cathrine Holst (1895–1992) og høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort (1895–1969) og hans søsken er Wanda Heger (1921) og Johan Hjort (1922–2001). Under andre verdenskrig, ble hele familien sivilinternert i Tyskland i 1942. De ble plassert i et slott tilhørende farens fetter, i landsbyen Gross Kreutz, vest for Berlin.Sammen med foreldrene var også søskene Johan (20), Wanda (21), Helge (15), Kirsti (11) og Haldis (2) og Peter (18). Gjennom ekteskapet med Tone Seip (1926–2001) ble han svigersønn av språkforsker og rektor Didrik Arup Seip. Wikipedia

60 år
Charles Fambrough (Komponist)
1950 - 2011

Charles Fambrough (USA)

Komponist, jazzmusiker

Født:
25. august 1950 (73 år siden)

Døde:
1. januar 2011 (60 år) (13 år siden)

Charles Fambrough var en jazz-bassist og komponist fra Philadelphia, Pennsylvania.

Fambrough var medlem av Art Blakey's Jazz Messengers tidlig på 1980-tallet. Han spilte også sammen med flere kjente og populære musikere som f.eks. Freddie Hubbard, Airto Moreira, og Shirley Scott, samt mange andre musikere. Wikipedia

91 år
Helen Suzman (Politiker)
1917 - 2009

Helen Suzman (Sør-Afrika)

Politiker, aktivist

Født:
7. november 1917 (106 år siden)

Døde:
1. januar 2009 (91 år) (15 år siden)

Helen Suzman var en antiapartheidaktivist og politiker og datter av litauisk-jødiske immigranter. Hun studerte og underviste i økonomi og statistikk ved Witwatersrand University.

I 1953 ble hun innvalgt i parlamentet som medlem av liberale United Party, men brøt ut og grunnla Progressive Parti i 1959. Bruddet var grunnet i motstand mot apartheid. Suzman ble således den første som ble valgt inn i det sørafrikanske parlament på et uttalt antirasistisk program. Hun utgjorde i mange år eneste medlem av opposisjonen i landet, mot det statsbærende nasjonalistpartiet som også sto for apartheidpolitikken. Denne stillingen brukte hun til å starte høringer om politiske drap og massakrer, kritisere apartheidlovgivning og på andre måter avsløre og avdekke regimets overgrep. Hun besøkte flere ganger Nelson Mandela og andre politiske fanger i fengslet. Hun var også til stede ved begravelser av ofre for politivold, ved demonstrasjoner og uttalte seg til internasjonal presse og diplomati. Hun mistet mange svarte støttespillere da hun tok avstand fra boikott av Sør-Afrika. Suzmann gikk av som parlamentariker i 1989. Hun stod ved president Mandelas side da han underskrev den nye grunnloven for landet i 1996. Wikipedia

86 år
Frithjof Sælen (Forfatter)
1917 - 2004

Frithjof Sælen (Norge)

Forfatter, illustratør, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Frithjof Sælen junior

Født:
24. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
1. januar 2004 (86 år) (20 år siden)

Frithjof Sælen junior var en norsk illustratør, forfatter og motstandsmann under krigen. Han ble først og fremst kjent for den anti-nazistiske bildeboka Snorre Sel som kom i 1941 og for boka om Leif Larsen, «Shetlands-Larsen», som kom i 1947 og ble den største salgssuksessen i Norge inntil da. Den klassiske, norske krigsfilmen Shetlandsgjengen bygger blant annet på boka «Shetlands-Larsen».

Frithjof Sælen var selvlært. Han begynte sin karriere som karikaturtegner i avisa Bergens Aftenblad i 1936. Senere fikk han oppdrag som sportjournalist og avistegner. Wikipedia

78 år
Åke Seyffarth (Skøyteløper)
1919 - 1998

Åke Seyffarth (Sverige)

Skøyteløper, syklist

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Åke Seyffarth

Født:
15. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
1. januar 1998 (78 år) (26 år siden)

Karl Åke Seyffarth er en tidligere svensk skøyteløper. Han vant gull på 10 000 meter og sølv på 1500 meter (etter Sverre Farstad) under OL 1948.

Han vant europamesterskapet 1947, det første offisielle internasjonale mesterskapet som ble arrangert etter andre verdenskrig, og samme år tok han bronse i verdensmesterskapet. Wikipedia

52 år
Townes Van Zandt (Musiker)
1944 - 1997

Townes Van Zandt (USA)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist

Født:
7. mars 1944 (80 år siden)

Døde:
1. januar 1997 (52 år) (27 år siden)

Townes Van Zandt var en amerikansk musiker, innen folk, blues og countrymusikken, og en viktig eksponent for Alternative Country. Wikipedia

51 år
Rolf Presthus (Politiker)
1936 - 1988

Rolf Presthus (Norge)

Politiker, advokat

Født:
29. juli 1936 (87 år siden)

Døde:
1. januar 1988 (51 år) (36 år siden)

Rolf Presthus var en norsk advokat og politiker (H). Rolf Presthus var lokalpolitisk og rikspolitisk ankermann i en generasjon som gjorde Høyre til regjeringsparti i 1980-årene og ham selv til en populær finansminister i Kåre Willochs regjering 1981–1986. Presthus var også forsvarsminister i om lag to uker i 1986. Han var Høyres formann 1986–1988. Da han brått døde av hjerneblødning på nyttårsdagen 1988 hadde han vært stortingsrepresentant for Akershus siden 1969. Wikipedia

83 år
Maurice Chevalier (Skuespiller)
1888 - 1972

Maurice Chevalier (Frankrike)

Skuespiller, sanger, musiker, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Maurice Auguste Chevalier

Født:
12. september 1888 (135 år siden)

Døde:
1. januar 1972 (83 år) (52 år siden)

Maurice Chevalier var en fransk skuespiller. Noen av Chevaliers mest kjente sanger er «Louise», «Mimi», og «Valentine». Hans varemerke var stråhatten han alltid brukte, sammen med dress, når han stod på scenen. Wikipedia

29 år
Hank Williams (Musiker)
1923 - 1953

Hank Williams (USA)

Musiker, sanger, gateartist, jodler, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Hiriam Williams

Født:
17. september 1923 (100 år siden)

Døde:
1. januar 1953 (29 år) (71 år siden)

Hank Williams var en amerikansk countrymusiker og låtskriver. Blant hans mest kjente sanger er «Hey, Good Lookin'», «Jambalaya (On the Bayou)» og «You Win Again». Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

36 år
Heinrich Rudolf Hertz (Fysiker)
1857 - 1894

Heinrich Rudolf Hertz (Tyskland)

Fysiker, filosof, oppfinner, ingeniør, universitetslærer

Født:
22. februar 1857 (167 år siden)

Døde:
1. januar 1894 (36 år) (130 år siden)

Heinrich Rudolf Hertz var en tysk fysiker. SI-enheten hertz for frekvens har fått navn etter ham. I 1888 var han den første som beviste eksistensen av elektromagnetisk stråling ved å bygge et apparat som kunne sende ut radiobølger.

Hertz var født i Hamburg i Tyskland, i en jødisk familie som konverterte til kristendommen. Hans far var advokat i Hamburg, og hans mor var datter av en lege. På skolen viste han interesse for både naturvitenskap og språk, og lærte blant annet arabisk og sanskrit. Han studerte senere naturvitenskap i Dresden, München og Berlin. Han var student hos Gustav R. Kirchhoff og Hermann von Helmholtz. Han tok doktorgraden i 1880 og var hos Helmholtz inntil han i 1883 fikk en undervisningsstilling i teoretisk fysikk ved Universitetet i Kiel. I 1885 ble han professor ved Universitetet i Karlsruhe, der han oppdaget elektromagnetiske bølger.

Han døde i Bonn, 36 år gammel, av blodforgiftning. Hans nevø Gustav Ludwig Hertz fikk Nobelprisen i fysikk i 1926, og Gustavs sønn Carl Hellmuth Hertz oppdaget medisinsk ultralyd. Wikipedia

73 år
Martin Heinrich Klaproth (Kjemiker)
1743 - 1817

Martin Heinrich Klaproth (Tyskland)

Kjemiker, farmasøyt, universitetslærer, mineralog

Født:
1. desember 1743 (280 år siden)

Døde:
1. januar 1817 (73 år) (207 år siden)

Martin Heinrich Klaproth var en tysk kjemiker.

Klaproth var den første til å oppdage grunnstoffene uran og zirkonium. Wikipedia

46 år
Johann Christian Bach (Komponist)
1735 - 1782

Johann Christian Bach (Tyskland)

Komponist, musiker, pianist

Født:
5. september 1735 (288 år siden)

Døde:
1. januar 1782 (46 år) (242 år siden)

Johann Christian Bach var en tidligklassisistisk komponist av den tyske musikerfamilien Bach og den yngste av Johann Sebastian Bachs fire komponerende sønner.

Johann Christian Bach var bare knapt 15 år da faren døde, så han tilbrakte fire læreår i Berlin hos halvbroren Carl Philipp Emanuel Bach, senere var han en periode i Milano, før han slo seg ned i London for godt. Her hadde han lenge en sentral posisjon i byens musikkliv.

Johann Christian Bach fikk stor innflytelse på den unge Mozarts stil. Wikipedia

<<
1. Januar
>>