Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
1. Mai

Om dagen

1. Mai er dag 121 i 2019, og er i uke 18. Det er 244 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 1. Mai kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_1-5.2009
10 år siden
Wikipedia
2009: Torstein Grythe, dirigent og stifter av guttekoret «Sølvguttene» dør, 90 år gammel
Torstein Eliot Berg «Totto» Grythe var guttekoret Sølvguttenes stifter, og var fra starten i 1940 til 2004 korets dirigent. Han har med dette verdens lengste karriere som dirigent, ifølge Guinness rekordbok i 2004.

Grythe startet allerede 10 år gammel i koret Olavsguttene ledet av Ragnvald Bjarne og sang blant annet sammen med Knut Nystedt. Han ble tidlig meget opptatt av guttekor og bestemte seg for å bruke sitt liv til å arbeide med det. Han sang under Arild Sandvold i Oslo Domkor og fungerte der som en slags andredirigent og musikalsk assistent. Etter hvert ble han dirigent for en mindre gruppe av Domkoret som gjorde litt mindre kirkelige opptredener. Disse ble under den andre verdenskrig svært populære og dannet grunnlaget for det koret som i dag heter Sølvguttene. Torstein Grythe var utdannet skredder og sydde selv korets første drakter som var sølvfargede.

Totto gjorde en unik innsats for guttekor i Norge i de 64 årene han dirigerte Sølvguttene. For sin innsats med Sølvguttene fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull, St. Olavs Orden, juryens hederspris under Spellemannprisen 1990 og Gammleng-prisen i klassen veteran i 1996. Grythe er også æresmedlem av Fonoko, Foreningen norske kordirigenter. I 1991 mottok han St. Hallvard-medaljen.

I tillegg til den musikalske ledelse av Sølvguttene har han dirigert andre kor samt vært musikklærer ved Foss gymnas fra 1955 til 1972, og fra 1972 til 1987 var han lektor ved Oslo lærerhøgskole. Wikipedia
Wikipedia_1-5.1979
40 år siden
Wikipedia
1979: Bombeangrepet mot 1.mai-toget i Oslo
Bombeangrepet mot 1. mai-toget i Oslo 1979 var et terrorangrep rettet mot Faglig 1. maifront under feiringen av arbeidernes dag i Oslo. Gjerningsmannen var en høyreekstrem befalselev. Én person ble skadet i angrepet, og tre andre ble skadet i et tilsvarende angrep natt til 1. mai.

1. mai 1979 var det flere alvorlige voldsepisoder knyttet til nynazistiske organisasjoner i Oslo. Natt til 1. mai ble en bombe satt av ved serveringen på Kongeterrasen ved 7. juni-plassen. To politimenn og en sivilist ble lettere skadet, den ene politimanen ble påført skader for livet. Gjerningsmannen kom seg unna. En 25 år gammel mann som tilfeldigvis var på stedet ble alvorlig skadet i en fot da bomben gikk av, da eksplosjonen rev av to tær. Mannen forsøkte å rive ut lunten da han så hva som landet foran ham.

På formiddagen 1. mai ble en liten bombe kastet mot 1. maitoget idet det passerte hjørnet av Universitetsgaten og Stortingsgaten. Bomben ble kastet foran toget til Faglig 1. maifront (Ml-bevegelsen). Bomben bestod av en fyrstikkeske med gummidynamitt med fenghette og tent lunte. En demonstrasjonsvakt trodde det var en røykbombe og løftet den opp for å kaste den bort da ladningen gikk av. Vakten fikk fingre og tær revet av i eksplosjonen. Oslo-politiet mente det var flaks at ingen satte livet til i de to eksplosjonene.

Ifølge VG ble to personer invalidisert i de to angrepene. De to bombene hadde samme type sprengstoff. Wikipedia
Wikipedia_1-5.1967
52 år siden
Wikipedia
1967: Elvis Presley og Priscilla Ann Beaulieu gifter seg
Den 1. mai 1967 gifter Elvis seg med Priscilla Ann Beaulieu, som han hadde møtt i Gothestrasse 14 i Vest-Tyskland på en fest mens han var i militæret på slutten av 50-tallet. Nøyaktig ni måneder senere fikk de sitt eneste barn, datteren Lisa Marie Presley.

I oktober 1973 ble Elvis og Priscilla skilt. Lisa Marie ble boende hos sin mor, mens Elvis fikk besøksrett. Wikipedia
Fødsler
71 år
Shirley Horn (Jazzmusiker)
1934 - 2005

Shirley Horn (USA)

Jazzmusiker, pianist, sanger

Født:
1. mai 1934 (85 år siden)

Døde:
20. oktober 2005 (71 år) (14 år siden)

Shirley Horn var en amerikansk jazzpianist og jazzsanger.
Shirley Horn vokste opp i Washington og lærte å spille piano av bestemoren allerede som barn. I 1954 startet hun sin første jazztrio. I 1961 ga hun ut sitt første album Embers and ashes. Miles Davis ble oppmerksom på henne og introduserte henne i jazzklubben Village Vanguard i New York. De følgende platene ble produsert av jazzlegenden Quincy Jones. I en periode på 15 år trakk hun seg tilbake fra musikklivet for å konsentrere seg om datteren Rainy, og gjorde deretter et comeback på 1980-tallet.
Horn ble nominert for Grammy Award ni ganger, i 1998 vant hun utmerkelsen for albumet I Remember Miles. Albumet var til minne om Miles Davis som hadde hjulpet henne i begynnesen av karrieren. Davis sa en gang: «Shirley horn er den eneste som kan få meg til å gråte med piano og sang». Typisk for hennes musikk var langsomhet og pauser.
Shirley Horn døde i Washington som følge av en diabeteslidelse. Wikipedia

<<
1. Mai
>>