Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

1. Mai

Om dagen

1. Mai er dag 122 i 2024, og er i uke 18. Det er 244 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 1. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

15 år siden

2009: Torstein Grythe, dirigent og stifter av guttekoret «Sølvguttene» dør, 90 år gammel

Torstein Eliot Berg «Totto» Grythe var guttekoret Sølvguttenes stifter, og var fra starten i 1940 til 2004 korets dirigent. Han har med dette verdens lengste karriere som dirigent, ifølge Guinness rekordbok i 2004.

Grythe startet allerede 10 år gammel i koret Olavsguttene ledet av Ragnvald Bjarne og sang blant annet sammen med Knut Nystedt. Han ble tidlig meget opptatt av guttekor og bestemte seg for å bruke sitt liv til å arbeide med det. Han sang under Arild Sandvold i Oslo Domkor og fungerte der som en slags andredirigent og musikalsk assistent. Etter hvert ble han dirigent for en mindre gruppe av Domkoret som gjorde litt mindre kirkelige opptredener. Disse ble under den andre verdenskrig svært populære og dannet grunnlaget for det koret som i dag heter Sølvguttene. Torstein Grythe var utdannet skredder og sydde selv korets første drakter som var sølvfargede.

Totto gjorde en unik innsats for guttekor i Norge i de 64 årene han dirigerte Sølvguttene. For sin innsats med Sølvguttene fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull, St. Olavs Orden, juryens hederspris under Spellemannprisen 1990 og Gammleng-prisen i klassen veteran i 1996. Grythe er også æresmedlem av Fonoko, Foreningen norske kordirigenter. I 1991 mottok han St. Hallvard-medaljen.

I tillegg til den musikalske ledelse av Sølvguttene har han dirigert andre kor samt vært musikklærer ved Foss gymnas fra 1955 til 1972, og fra 1972 til 1987 var han lektor ved Oslo lærerhøgskole. Wikipedia
45 år siden

1979: Bombeangrepet mot 1. mai-toget i Oslo

Bombeangrepet mot 1. mai-toget i Oslo 1979 var et terrorangrep rettet mot Faglig 1. maifront under feiringen av arbeidernes dag i Oslo. Gjerningsmannen var en høyreekstrem befalselev. Én person ble skadet i angrepet, og tre andre ble skadet i et tilsvarende angrep natt til 1. mai.

1. mai 1979 var det flere alvorlige voldsepisoder knyttet til nynazistiske organisasjoner i Oslo. Natt til 1. mai ble en bombe satt av ved serveringen på Kongeterrasen ved 7. juni-plassen. To politimenn og en sivilist ble lettere skadet, den ene politimanen ble påført skader for livet. Gjerningsmannen kom seg unna. En 25 år gammel mann som tilfeldigvis var på stedet ble alvorlig skadet i en fot da bomben gikk av, da eksplosjonen rev av to tær. Mannen forsøkte å rive ut lunten da han så hva som landet foran ham.

På formiddagen 1. mai ble en liten bombe kastet mot 1. maitoget idet det passerte hjørnet av Universitetsgaten og Stortingsgaten. Bomben ble kastet foran toget til Faglig 1. maifront (Ml-bevegelsen). Bomben bestod av en fyrstikkeske med gummidynamitt med fenghette og tent lunte. En demonstrasjonsvakt trodde det var en røykbombe og løftet den opp for å kaste den bort da ladningen gikk av. Vakten fikk fingre og tær revet av i eksplosjonen. Oslo-politiet mente det var flaks at ingen satte livet til i de to eksplosjonene.

Ifølge VG ble to personer invalidisert i de to angrepene. De to bombene hadde samme type sprengstoff. Wikipedia
57 år siden

1967: Elvis Presley og Priscilla Ann Beaulieu gifter seg

Den 1. mai 1967 gifter Elvis seg med Priscilla Ann Beaulieu, som han hadde møtt i Gothestrasse 14 i Vest-Tyskland på en fest mens han var i militæret på slutten av 50-tallet. Nøyaktig ni måneder senere fikk de sitt eneste barn, datteren Lisa Marie Presley.

I oktober 1973 ble Elvis og Priscilla skilt. Lisa Marie ble boende hos sin mor, mens Elvis fikk besøksrett. Wikipedia

Fødsler

45 år
Lars Berger (Skiskytter)
1979

Lars Berger (Norge)

Skiskytter, langrennsløper

Født:
1. mai 1979 (45 år)

Lars Berger er en norsk tidligere skiskytter og langrennsløper. Han satset primært på skiskyting, men hadde også svært gode resultater fra fristilsløp i langrenn, blant annet NM-gull på 30 km, VM-gull på 15 km, samt VM-gull og OL-sølv på stafett. I 2014 tok han VM-gull 15 km i langrenn i militært VM i Sodankylä, Finland. Han representerte Dombås IL i skiskyting og Byåsen IL i langrenn. Han er bror til skiskytteren Tora Berger.

Berger er den eneste aktive skiskytteren som har vunnet en VM-tittel i langrenn. 10. mars 2007 ble han tildelt Egebergs Ærespris for sine prestasjoner i skiskyting og langrenn.

Han vant syv individuelle renn i verdenscupen, tre av dem i sesongen 2003/04, to i sesongen 2008/09, på sprintene i Hochfilzen og Vancouver. I Hochfilzen skjøt han to fulle hus, for første gang som seniorutøver, og vant løpet med over et halvt minutt foran Alexander Os og Dmitrij Jarosjenko. Verdenscupseieren i sesongen 2010/11 kom på 10 km sprint i Ruhpolding den 14. januar 2011. VM i Nove Mesto 2013 gikk uten at Berger sto på deltakerlista, men på NM-sprinten, 10 km på Dombås i 2013, tok han et overraskende gull.

Berger deltok i sine første olympiske vinterleker i Vinter-OL 2010 i Vancouver. Her var han tatt ut både i skiskyting og langrenn. I skiskytingens sprint kom han på 46.-plass, og i den påfølgende jaktstarten gikk han seg opp til 23.-plass. Lars Berger gikk den tredje etappen i 4 × 10 km stafett i langrenn og vant sølv med det norske laget. I tillegg til Berger bestod stafettlaget av Martin Johnsrud Sundby (1. etappe), Odd-Bjørn Hjelmeset (2. etappe) og Petter Northug (4. etappe).

Berger la opp i 2015 på grunn av vedvarende kneproblemer og begynte i stedet som landslagstrener for syns- og bevegelseshemmede i skiskyting og langrenn. Wikipedia

71 år
Shirley Horn (Jazzmusiker)
1934 - 2005

Shirley Horn (USA)

Jazzmusiker, pianist, sanger

Født:
1. mai 1934 (90 år siden)

Døde:
20. oktober 2005 (71 år) (18 år siden)

Shirley Horn var en amerikansk jazzpianist og jazzsanger.

Shirley Horn vokste opp i Washington og lærte å spille piano av bestemoren allerede som barn. I 1954 startet hun sin første jazztrio. I 1961 ga hun ut sitt første album Embers and ashes. Miles Davis ble oppmerksom på henne og introduserte henne i jazzklubben Village Vanguard i New York. De følgende platene ble produsert av jazzlegenden Quincy Jones. I en periode på 15 år trakk hun seg tilbake fra musikklivet for å konsentrere seg om datteren Rainy, og gjorde deretter et comeback på 1980-tallet.

Horn ble nominert for Grammy Award ni ganger, i 1998 vant hun utmerkelsen for albumet I Remember Miles. Albumet var til minne om Miles Davis som hadde hjulpet henne i begynnesen av karrieren. Davis sa en gang: «Shirley horn er den eneste som kan få meg til å gråte med piano og sang». Typisk for hennes musikk var langsomhet og pauser.

Shirley Horn døde i Washington som følge av en diabeteslidelse. Wikipedia

70 år
Mette Janson (Journalist)
1934 - 2004

Mette Janson (Norge)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Mette Henrietta Jane Janson

Født:
1. mai 1934 (90 år siden)

Døde:
24. november 2004 (70 år) (19 år siden)

Mette Henrietta Jane Janson var en norsk journalist. Hun vokste opp i Oslo og tok teaterutdannelse ved Royal Academy of Dramatic Arts i London. Etter en tid som trainee i fjernsynsproduksjon og journalistikk i Detroit og New York, kom hun tilbake til Norge i 1959 og ble ansatt som første kvinnelige medarbeider i Dagsrevyen samme år. Hun jobbet i NRK til hun ble pensjonert i 2001. I 1960-årene ble det en del reaksjoner på en programserie om seksualitet der hun var programleder. I 1990-årene var hun aktuell med programmet Jansons Fristelse på NRK.

Som pensjonist engasjerte hun seg i Seniorsaken, der hun var generalsekretær og medlem av organisasjonens råd. Hun mottok flere utmerkelser for arbeidet sitt, bl.a. Kongens fortjenstmedalje i gull og YS' likestillingspris. Hun døde i en alder av 70 år.

Hun var gift med skuespilleren Magne Bleness og var søster til musikeren Alfred Janson. Wikipedia

88 år
Anders Aune (Politiker)
1923 - 2011

Anders Aune (Norge)

Politiker

Født:
1. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
13. november 2011 (88 år) (12 år siden)

Anders John Aune var en norsk politiker som representerte Ap og senere Framtid for Finnmark («Aune-lista»).

Anders Aune var sønn av arbeider og herredskasserer Andreas Aune (1885–1976) og Josefa Dragland (1897–1988). Han ble utdannet fra landbruksskole (1939) og avla i 1943 studenteksamen.

Fra 1943 til 1945 satt han i tysk fangenskap. Etter frigjøringen fullførte Aune studiene i rettsvitenskap og ble cand.jur. i 1948.

Etter avlagt embetseksamen arbeidet Aune først som sekretær i Prisdirektoratet (1949–1950) før han i 1950 ble fylkesfullmektig i Finnmark. I 1954 ble han sykehusdirektør i fylket. Deretter var han fylkeskontorsjef i Finnmark 1959–1963 og 1967–1969. Aune ble i 1963 konstituert fylkesmann, et embete han innehadde til 1965. Fra 1966 til 1967 var han underdirektør ved Direktoratet for jakt, viltstell og ferskvannsfiske. Aune var fylkesmann i Finnmark fra 1974 til 1989.

Anders Aune var varaordfører i Vadsø i 1951–1952 (Ap) og ordfører i 1953–1955 og 1955–1959 (Ap).

Aune ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 1969 for Arbeiderpartiet. Han satt som representant for Arbeiderpartiet i én periode fram til 1973. I 1989 meldte han seg ut av Arbeiderpartiet og stilte til valg for Framtid for Finnmark, som også ble kalt Aune-lista. Han var listens eneste representant på Stortinget fra 1989 til 1993. Wikipedia

81 år
Giannis Ritsos (Forfatter)
1909 - 1990

Giannis Ritsos (Hellas)

Forfatter, lyriker, dramatiker, oversetter, skribent

Født:
1. mai 1909 (115 år siden)

Døde:
11. november 1990 (81 år) (33 år siden)

Giannis Ritsos var en gresk forfatter og venstreorientert aktivist som var et aktivt medlem av den greske motstandsbevegelse under annen verdenskrig.

Ritsos var yngste sønn i en jordeierfamilie på halvøya Peloponnes. Det er kjent noen dikt fra ham allerede i så ung alder som åtte år. Familien sank ned i fattigdommen i hans ungdomsår. Moren døde da han var tolv år gammel. Dødsfall, sinnssykdom, økonomisk ruin og tuberkulose gjorte Ritsos' barndom meget tung, og skulle sette preg på hans forfatterskap.

I 1931 ble Ritsos medlem av Hellas' kommunistparti (KKE).

Han publiserte i 1934 Traktor, inspirert av Vladimir Majakovskijs futurisme. I 1935 kom Pyramidene; disse to verkene søkte å finne en balanse mellom fremtidstro grunnet i det kommunistiske ideal, og personlig fortvilelse.

Det viktige diktet Epitaphios kom i 1936. Samme år kom den høyreorienterte Ioannis Metaxas til makt, og under hans diktatur ble Epitaphios brent offentlig ved foten av Akropolis i Athen. Ritsos svarte med å slå inn på en ny retning i sin diktning, med Min søsters sang (1937) og Vårens symfoni (1938).

Ritsos regnes av noen som en av de fire største greske forfattere på 1900-tallet, sammen med Kostis Palamas, Giorgos Seferis og Odysseus Elytis. Den franske dikter Louis Aragon kalte ham samtidens største dikter. Han ble ni ganger foreslått for Nobels litteraturpris. Da han vant Lenins fredspris erklærte han at den betød mer for ham enn å vinne Nobelprisen.

Hans diktning ble flere ganger forbudt i Hellas fordi den var så venstreorientert. Hans viktigste verker var Traktor (1934), Pyramider (1935), Epitaf (1936) og Vigilie (1941–1953).

Ritsos skrev for det meste dikt av politisk innhold, for å fremme kommunismen gjennom sin kunst. Av de få unntakene fra denne regel er Måneskinnssonaten.

Kyriakos Chrysostomidis har utigitt et utvalg av Ritsos' dikter i norsk oversettelse. Wikipedia

Dødsfall

89 år
Olympia Dukakis (Skuespiller)
1931 - 2021

Olympia Dukakis (USA)

Skuespiller

Født:
20. juni 1931 (93 år siden)

Døde:
1. mai 2021 (89 år) (3 år siden)

Olympia Dukakis var en amerikansk skuespillerinne.

Dukakis vant en Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Rose Castorini i filmen Forhekset av månen (Moonstruck). Wikipedia

90 år
Torstein Grythe (Dirigent)
1918 - 2009

Torstein Grythe (Norge)

Dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Torstein Eliot Berg Grythe

Født:
24. november 1918 (105 år siden)

Døde:
1. mai 2009 (90 år) (15 år siden)

Torstein Eliot Berg «Totto» Grythe var guttekoret Sølvguttenes stifter, og var fra starten i 1940 til 2004 korets dirigent. Han har med dette verdens lengste karriere som dirigent, ifølge Guinness rekordbok i 2004.

Grythe startet ti år gammel i koret Olavsguttene ledet av Ragnvald Bjarne, og sang sammen med blant andre Knut Nystedt. Han ble tidlig meget opptatt av guttekor og bestemte seg for å bruke sitt liv til å arbeide med det. Han sang under Arild Sandvold i Oslo Domkor og fungerte der som en slags andredirigent og musikalsk assistent. Etter hvert ble han dirigent for en mindre gruppe av Domkoret som gjorde litt mindre kirkelige opptredener. Disse ble under den andre verdenskrig svært populære og dannet grunnlaget for det koret som i dag heter Sølvguttene. Torstein Grythe var utdannet skredder og sydde selv korets første drakter som var sølvfargede.

Totto gjorde en unik innsats for guttekor i Norge i de 64 årene han dirigerte Sølvguttene. For sin innsats med Sølvguttene fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull, St. Olavs Orden, juryens hederspris under Spellemannprisen 1990 og Gammleng-prisen i klassen veteran i 1996. Grythe er også æresmedlem av Fonoko, Foreningen norske kordirigenter. I 1991 mottok han St. Hallvard-medaljen.

I tillegg til den musikalske ledelse av Sølvguttene har han dirigert andre kor, og vært musikklærer ved Foss gymnas fra 1955 til 1972. Fra 1972 til 1987 var han lektor ved Oslo lærerhøgskole. Wikipedia

34 år
Ayrton Senna (Formel 1-kjører)
1960 - 1994

Ayrton Senna (Brasil)

Formel 1-kjører, racerbilfører, forretningsdrivende, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Ayrton Senna da Silva

Født:
21. mars 1960 (64 år siden)

Døde:
1. mai 1994 (34 år) (30 år siden)

Ayrton Senna da Silva var en brasiliansk Formel 1-fører. Han ble verdensmester tre ganger for McLaren, i 1988, 1990 og 1991, og anses som en av historiens største Formel 1-førere. Han omkom i et voldsomt krasj under San Marinos Grand Prix 1994. Wikipedia

47 år
Joseph Goebbels (Politiker)
1897 - 1945

Joseph Goebbels (Tyskland)

Politiker, dagbokskriver, selvbiograf, journalist, romanforfatter, propagandist, manusforfatter, demagogue

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Joseph Goebbels

Født:
29. oktober 1897 (126 år siden)

Døde:
1. mai 1945 (47 år) (79 år siden)

Paul Joseph Goebbels var en fremstående nasjonalsosialist og propagandaminister i Tyskland fra 1933 til 1945. Som Hitlers minister styrte han tysk presse, radio og filmproduksjon, og var strategen bak Det tredje rikets offentlige presentasjon av seg selv. Goebbels var beryktet for sine retoriske evner, sin fanatisme og brennende antisemittisme. Han har blitt tillagt sitatet om at hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet. Tenkningen som ligger til grunn for dette sitatet dannet mye av grunnlaget for hans politikk. Wikipedia

60 år
David Livingstone (Oppdager)
1813 - 1873

David Livingstone (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Oppdager, forfatter, misjonær, forsker, geograf

Født:
19. mars 1813 (211 år siden)

Døde:
1. mai 1873 (60 år) (151 år siden)

David Livingstone var en britisk misjonær fra London Missionary Society, oppdager og utforsker av Afrika. Hans møte med den amerikanske journalisten Henry Morton Stanley ga opphav til det kjente sitatet «Doktor Livingstone, formoder jeg?» da han etter lang tids leting traff på Livingstone i 1871 i Ujiji ved Tanganyikasjøen. Stanley klarte ikke å overtale ham til å reise med ham hjem til Storbritannia. Han døde to år etter. Hjertet hans ble begravd i Afrika, etter hans eget ønske, men hans øvrige jordiske levninger ble bragt til England og begravet i Westminster Abbey i London.

Livingstone var kanskje en av de mest populære heltene i det viktorianske Storbritannia på slutten av 1800-tallet og oppnådde nær mytisk status som fungerte på flere nivåer forbundet med hverandre: protestantisk misjonær og martyr; inspirerende forbilde av en som hadde oversteget samfunnsklassene ved å komme seg opp fra fattigdommen og til å bli velstående; vitenskapelig utforsker og oppdagelsesreisende; reformator i det britiske imperiet; motstander av slaveri; og forkjemper for et kommersielt imperium. Hans berømmelse som oppdagelsesreisende bidro til å drive fram en besettelse til å oppdage Nilens kilder som ble kulminasjonen av den klassiske perioden i europeisk geografiske og kolonialistiske inntrengingen i det afrikanske kontinentet. Hans misjonsreiser, hans «forsvinning» og død i Afrika, og påfølgende glorifisering som en nasjonal helt i 1874 etter sin død førte til opprettelsen av flere betydelige kristne initiativ for misjonering i det sentrale Afrika i tidsalderen for det europeiske «kappløpet om Afrika». Wikipedia

54 år
Johann Ludwig Bach (Komponist)
1677 - 1731

Johann Ludwig Bach (Tyskland)

Komponist

Født:
4. februar 1677 (347 år siden)

Døde:
1. mai 1731 (54 år) (293 år siden)

Johann Ludwig Bach var en tysk komponist og fiolinist av familien Bach.

Johann Sebastian Bach verdsatte Johann Ludwig høyt som musiker og oppførte kantater av ham i Leipzig. Slektskapsforholdet er ikke helt avklart, men sannsynligvis var de firmenninger. Wikipedia

<<
1. Mai
>>