Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. Mai

Om dagen

16. Mai er dag 137 i 2024, og er i uke 20. Det er 229 dager igjen av året.

Historie

13 år siden

2010: Ronnie James Dio dør av magekreft, 67 år gammel

Ronnie James Dio var en amerikansk sanger innen heavy metal-sjangeren. Han var medlem av flere kjente grupper, og hadde også en betydelig solo-karriere.

Den 25. november 2009 opplyste Dios ektefelle Wendy på Dios hjemmeside at Dio hadde blitt diagnostisert med magekreft i tidlig stadium, og var under behandling.

Den 16. mai 2010 ble det kunngjort på den offisielle hjemmesiden og på Facebook at Dio var død.

Han ble begravet 1. juni 2010 på Forest Lawn, Hollywood Hills i California. Han ble båret til graven av Vinny Appice, Geezer Butler, Craig Goldy, Scott Warren, Simon Wright og Steve Mignardi (Dios personlige assistent og venn). Wikipedia
14 år siden

2009: Alexander Rybak vinner Eurovision Song Contest i Moskva

Alexander Igorjevitsj Rybak, eller Aljaksandr Igaravitsj Rybak, er en norsk låtskriver, sanger, fiolinist, skuespiller og forfatter. Han er oppvokst på Nesodden utenfor Oslo i Norge.

Rybak ble nasjonalt og internasjonalt kjent etter å ha vunnet Eurovision Song Contest 2009 med sin egenkomponerte sang «Fairytale». Seieren var den mest overlegne i konkurransen til da, og seieren gjorde Rybak særlig populær i Øst-Europa, der han deltok i en rekke tv-show i tiden etter. I Norge ble han kåret Årets spellemann under Spellemannprisen 2009, og i 2010 til årets nykommer av MUZ-TV, en musikkprisutdeling i russisk musikkindustri. I 2018 vant Rybak Melodi Grand Prix for andre gang med låten «That's How You Write a Song». Han representerte Norge i Eurovision Song Contest for andre gang og endte på 15. plass i finalen. Wikipedia
33 år siden

1990: Sammy Davis jr. dør av komplikasjoner i forbindelse med strupekreft, 64 år gammel

Sammy Davis jr. var en amerikansk underholder. Han danset, imiterte, sang, spilte vibrafon, trompet og slagverk.

Han sluttet seg til en underholdningsgruppe og fant ut at rampelyset gjorde slutt på en del av rasismen. Han sa om dette at «Mitt talent var våpenet, makten, måten å kjempe på for meg. Det var den eneste måten for meg å påvirke andres tankesett».

Etter at krigen sluttet gjenopptok Sammy dansingen og lyktes stadig bedre. I 1954 opplevde han derimot sterk motgang da han mistet det ene øyet sitt i en bilulykke. Han brukte et glassøye resten av livet. Det var i forbindelse med denne ulykken han fikk den flatklemte nesen som senere ble ett av kjennemerkene hans. Senere samme år konverterte han til jødedommen og hans andre album ble utgitt. Hans neste steg i karrieren var å opptre på Broadway.

1959 ble Sammy et av medlemmene i den såkalte «Rat Pack», som ble ledet av hans gode venn Frank Sinatra. De øvrige medlemmene var Dean Martin, Peter Lawford og Joey Bishop. Gruppen opptrådte ofte i Las Vegas og bidro dermed til å gjøre Las Vegas til et turistmål.

Som en følge av sin suksess begynte Davis jr. å nekte å opptre på scener hvor de praktisere raseskille og dette ledet smått om senn til at nattklubber i Miami Beach og kasinoer i Las Vegas sluttet å praktisere raseskille.

I 1960 skapte Sammy stort rabalder da han inngikk ekteskap med den svenske skuespilleren Maj-Britt Wilkens. Han hadde da allerede ett oppløst ekteskap bak seg. På denne tiden var det i 31 av USAs 50 stater fortsatt forbud mot blandingsekteskap. Disse lovene ble ikke avskaffet før i 1967. Paret fikk en datter sammen og adopterte to sønner. Paret ble skilt i 1968. Samme år begynte Davis jr. å treffe Altovise Gore som opptrådte i showet hans og i 1970 ble de viet av pastor Jesse Jackson. Ekteskapet varte frem til hans død i 1990.

Davis jr. døde av komplikasjoner i forbindelse med strupekreft, som han hadde pådratt seg etter mange år som røker. I sin selvbiografi forteller han om et liv med alkohol, kokain og kvinner. Når han skulle beskrive seg selv, gjorde han det ofte ved å omtale seg som «en liten, enøyd, svart jøde med flat nese». Bak denne selvironien lå det trolig mye smerte.

Sammy Davis jr. har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

Fødsler

30 år
Johannes Thingnes Bø (Skiskytter)
1993

Johannes Thingnes Bø (Norge)

Skiskytter, langrennsløper

Født:
16. mai 1993 (30 år)

Johannes Thingnes Bø er en norsk skiskytter som representerer Markane Idrettslag. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger (2018/19 og 2019/20).

Han har elleve VM-gull, derav fire individuelle. De individuelle seirene kom på sprint i 2015 i Kontiolax og i 2019 i Östersund og på fellesstart i 2016 i Oslo og i 2020 i Antholz. Han ble olympisk mester da han vant normaldistansen i vinter-OL 2018 i Pyeongchang. Wikipedia

70 år
Pierce Brosnan (Skuespiller)
1953

Pierce Brosnan (Irland)

Skuespiller, filmprodusent, miljøverner

Fullt navn / Fødenavn:
Pierce Brendan Brosnan

Født:
16. mai 1953 (70 år)

Pierce Brendan Brosnan er en irsk filmskuespiller og -produsent. Han er best kjent for å ha fremstilt spesialagent James Bond i fire filmer: GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough og Die Another Day samt for rollen som Harry i Dante's Peak (1996). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og i 2003 ble han tildelt Order of the British Empire. Wikipedia

82 år
Stein Mehren (Forfatter)
1935 - 2017

Stein Mehren (Norge)

Forfatter, kunstmaler, lyriker

Født:
16. mai 1935 (89 år siden)

Døde:
28. juli 2017 (82 år) (6 år siden)

Stein Mehren var en norsk forfatter og billedkunstner. Wikipedia

90 år
John Conyers (Politiker)
1929 - 2019

John Conyers (USA)

Politiker, advokat, medarbeider i USAs Kongress, juridisk direktør

Fullt navn / Fødenavn:
John James Conyers Jr.

Født:
16. mai 1929 (95 år siden)

Døde:
27. oktober 2019 (90 år) (4 år siden)

John Conyers var en amerikansk politiker som var medlem av Representantenes hus i USA fra 1965 til 5. desember 2017. Han var medlem av Det demokratiske parti.

Han var medlem USAs kongress i 52 år noe som bare en håndfull har gjort tidligere i USAs historie. Da han ble valgt i 1964 var han en av seks sorte representanter. Han vant alle senere valg med solid flertall, opp til 80 % stemmene i enkelte valg. Han trakk seg i 2017 på grunn av beskyldninger om seksuell trakassering. Wikipedia

83 år
Eyvind Retzius (Arkitekt)
1921 - 2004

Eyvind Retzius (Norge)

Arkitekt

Født:
16. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
12. desember 2004 (83 år) (19 år siden)

Eyvind Tor Ragnar Retzius var en norsk arkitekt.

I 1952 inngikk han kompaniskap med Svein Bjoland, og sammen vant de flere konkurranser, blant annet om Norges ambassade i Finland.

Andre kjente arbeider er hovedkontor for Stavanger Aftenblad, utvidelsen av Stavanger museum i 1964, Olavsgården ved Breiavatnet, Kuppelhallen i Bjergsted og Bryne rådhus. Retzius og Bjoland var også arkitekter for Hinna kirke. Wikipedia

98 år
George Gaynes (Skuespiller)
1917 - 2016

George Gaynes (USA)

Skuespiller, sanger, musical, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
George Jongejans

Født:
16. mai 1917 (107 år siden)

Døde:
15. februar 2016 (98 år) (8 år siden)

George Gaynes var en amerikansk skuespiller kjent for sin rolle som kommandant Eric Lassard i komiserien Politiskolen, og som fosterfar Henry Warnimont i TV-serien Punky Brewster.

Gayens vokste opp i Storbritannia, Frankrike og Sveits. Han studerte i Milano og opptrådte i Italia og Frankrike. Han flytte til USA etter andre verdenskrig. Han ble født i Helsinki som på den tiden var underlagt Det russiske keiserdømmet. Moren Iya Grigorievna de Gay var russisk. Faren Gerrit Jongejans var en nederlandsk forretningsmann. Skuespilleren Gregory Gaye var hans onkel. Han begynte som sceneskuespiller i New York rundt 1950 og gikk etter noen år over til TV. Wikipedia

95 år
Mario Monicelli (Filmregissør)
1915 - 2010

Mario Monicelli (Italia)

Filmregissør, manusforfatter, skuespiller

Født:
16. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
29. november 2010 (95 år) (13 år siden)

Mario Monicelli var en italiensk dreiebokforfatter og filmregissør.

Han ble særlig kjent for filmkomedier, innen den genre som er blitt kjent som commedia all'italiana. Han var en av de tre fremste eksponenter for genren, ved siden av Dino Risi og Luigi Comencini.

Han vant Sølvbjørnen som beste regissør ved filmfestivalen i Berlin for filmene Fedre og sønner (1957), Caro Michele (1976) og Il Marchese del Grillo (1981), og Gulløven fra filmfestivalen i Venezia for Den store krigen (1959), og igjen i 1991 for sitt livsverk.

Filmene Den ukjente mann (1958), Den store krigen og La ragazza con la pistola (1968) ble nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske film. Wikipedia

77 år
Henry Fonda (Skuespiller)
1905 - 1982

Henry Fonda (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Jaynes Fonda

Født:
16. mai 1905 (119 år siden)

Døde:
12. august 1982 (77 år) (41 år siden)

Henry Jaynes Fonda var en amerikansk skuespiller.

Fonda startet skuespillerkarrieren på Broadway og hadde sin filmdebut i 1935. Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Tom Joad i dramafilmen Vredens druer (1940). Fonda vant Tony-prisen for beste skuespiller i 1948 for tittelrollen i teaterstykket Mister Roberts. Han gjentok rollen i filmversjonen fra 1955. Fonda både produserte og spilte hovedrollen i dramafilmen 12 edsvorne menn (1957). Den ble nominert til Oscar for beste film, mens Fonda vant BAFTA og ble nominert til Golden Globe for beste skuespiller.

Fonda medvirket i om lag 90 filmer og spilte ofte den rakryggede hedersmannen. Han ble belønnet med en AFI Life Achievement Award i 1978, en æres-Tony i 1979, en Cecil B. DeMille Award i 1980 og en æres-Oscar i 1981. Fonda fikk til sist både Oscar og Golden Globe for beste skuespiller i 1982, for sin siste film Sensommer, der han spilte mot Katharine Hepburn. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble Fonda kåret til tidenes sjette største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Fonda var gift fem ganger og hadde tre barn. Datteren Jane Fonda, sønnen Peter Fonda og barnebarna Bridget Fonda og Troy Garity er alle skuespillere. Wikipedia

64 år
Jan Kiepura (Operasanger)
1902 - 1966

Jan Kiepura (Polen)

Operasanger, sanger, teaterskuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Wiktor Kiepura

Født:
16. mai 1902 (122 år siden)

Døde:
15. august 1966 (64 år) (57 år siden)

Jan Wiktor Kiepura var en verdensberømt polsk operasanger og skuespiller – en av det 20. århundres største tenorer. Han var kanskje den mest kjente polske sanger i mellomkrigstiden, og sang til stor suksess ved verdens største operahus og konsertsaler, samtidig som han også ble feiret på filmlerretet. Wikipedia

67 år
Lars Berg (Skribent)
1901 - 1969

Lars Berg (Norge)

Skribent, dramatiker

Født:
16. mai 1901 (123 år siden)

Døde:
11. januar 1969 (67 år) (55 år siden)

Lars Berg var en norsk romanforfatter, dramatiker, lærer og kulturforkjemper.

Berg tok seminaret (lærerskolen) i Tromsø 1919–22. Han var lærer i Hjørundfjord, Bø i Vesterålen og i Hillesøy kommune i 12 år før han debuterte som forfatter på det nyetablerte Tiden Norsk Forlag i 1934. I perioden 1934–1940 levde han som forfatter i Oslo. Det var hans mest produktive periode som forfatter: Ved siden av at han skrev en stor roman i året, leverte han dessuten et femtitall noveller til Arbeidermagasinet.

De fleste romanene til Berg handler om livet til fiskerbøndene i Nord-Norge og familiene deres i samtid og nær fortid. Bergs romaner skildrer omstillinga i landsdelen i første del av 1900-tallet, med mekanisering i jordbruket og motorisering av fisket. Hos Berg er seksualiteten en positiv kraft som holdes nede av kirkas seksualfiendtlighet og folks fordommer. I skildringen av seksuelle scener var Berg utvilsomt den mest radikale forfatteren i den norske 1930-tallslitteraturen. På grunn av åpenheten og utførligheten i skildringene, ble han beryktet som «rikspornograf», også utenfor de strenge puritanernes egne kretser. Det gjaldt særlig hans tre første romaner.

Han mottok gullmedalje fra Oslo illustrerte for årets beste litterære prestasjon i 1934. I juryen satt blant andre Ingeborg Refling Hagen og Peter Egge. Berg var en aktiv kulturradikaler. Han var en av 33 norske forfattere som skrev opprop mot Knut Hamsun etter at Hamsun hadde angrepet den tyske krigsfangen Carl von Ossietzky, som fikk Nobels fredspris i 1936 (for 1935). Berg ble innbragt av politiet i Oslo da han arrangerte demonstrasjon mot Mussolini etter Italias invasjon i Etiopia i mai 1936.

I 1936 startet Stalin utrenskning av meningsmotstandere i de såkalte Moskvaprosessene. Like etter den første rettssaken rykket åtte norske forfattere, Arnulf Øverland, Aksel Sandemose, Sigurd Hoel, Helge Krog, Nini Roll Anker, Gunnar Reiss-Andersen, Nils Collett Vogt og Lars Berg ut med en erklæring der de stemplet dødsdommene som justismord. De norske forfatterne var blant de aller første som protesterte mot Stalins utrenskninger. De ble imidlertid kraftig imøtegått av Nordahl Grieg, som forsvarte Stalin og prosessene i artikkelen «Dramaet i Moskva» i februar 1937.

Berg advarte også tidlig mot nazismen, mest aktivt med taler og foredrag etter en reise i Tsjekkoslovakia våren 1938. Da krigen kom til Norge, ble Berg med i motstandsarbeidet. Han ble tatt av Rinnanbanden, og satt i fangenskap fra 4. desember 1942 helt til frigjøringen i 1945. Den lengste tiden satt han på Grini. Bergs bøker var forbudt under krigen og nazimyndighetene stengte Tiden Norsk forlag i 1940. Hans bøker havnet på «index», og de ble fjernet fra forlag, bokhandler og bibliotek.

Da Berg slapp ut av fangenskapet i 1945 dro han tilbake til Tromsø og etablerte etter hvert framhaldsskole i brakkene i tyskernes gamle fangeleir på Krøkebærsletta i Tromsdalen. Det ble hans pedagogiske og kulturelle «base» de neste 20 år. Etter krigen var det antinazisten og krigsfangen Berg som avduket bysten av Knut Hamsun på Hamarøy i 1961. Han omtalte Hamsun som «Noregs største diktar». Berg gjorde en stor innsats for målsaken i Norge. Han skrev og agiterte på nynorsk, han underviste på målet og han utviklet språket. Han stiftet Hålogaland lærarmållag, senere Noregs lærarmållag, og i 1947 utarbeidet han en nynorsknormal basert på tromsdialektene.

Berg fikk i 1966 sin gamle Grini-venn Francis Bull til å testamentere sin private boksamling som grunnstamme til det nye Universitetsbiblioteket i Tromsø. Den testamentariske gaven var på mange ti-tusen bøker, og kom til Tromsø i 1975 etter Bulls død. Berg regnes som Hålogaland teaters «far». Han lanserte ideen om et profesjonelt, nordnorsk teater allerede i 1938. Han kjempet utrettelig for etablering av teatret i 30 år, i mange år nesten helt alene, og det var han som formulerte slagordet: Wikipedia

33 år
Jørgen Sørensen (Kunstmaler)
1861 - 1894

Jørgen Sørensen (Norge)

Kunstmaler

Født:
16. mai 1861 (163 år siden)

Døde:
1. september 1894 (33 år) (129 år siden)

Jørgen Sørensen var en norsk kunstmaler.

Faren var kjøpmann. Jørgen fikk på grunn av en invalidiserende skade i sjuårsalderen ingen ordinær skolegang. Han vokste delvis opp hos den tolv år eldre broren Nikolai Julius Sørensen som drev en folkehøgskole i Såner.

Han tok kunstutdannelse hos Knud Bergslien og på Tegneskolen. Etter tiden hos Bergslien etablerte han ateliersamarbeid i kunstnerkvarteret i Pultosten med Bertrand Hansen, Edvard Munch, Lorentz Norberg, Andreas Singdahlsen, Halfdan Strøm og Thorvald Torgersen. Her fikk de i en viss grad veiledning fra Christian Krohg. I 1881 malte han med Edvard Munch i Nordmarka; og han knyttet seg nært til Munch, som var hans firmenning. I 1883 deltok han på Frits Thaulows «friluftsakademi» på Modum. Han hadde et Parisopphold i 1884.

Sørensen malte fra Romsdal, Akershus og Østfold, og de fleste av hans bilder er udramatiske landskap. «Etter Thaulows forbillede malte han gjerne vinterlandskaper. [...] Som hans ubestridte hovedverk og et centralt billede i norsk åttiårskunst overhodet står Nasjonalgalleriets vinterbilede fra 1887 med den programmatiske titel "Februar 2° kulde".»

Edvard Munchs portrett av ham fra 1885 eies av Nasjonalgalleriet.

Sørensen er begravet på Vår Frelsers gravlund i Oslo.I 1901 ble det montert en portrettmedaljong utført av Jo Visdal på bautaen. Wikipedia

55 år
Andreas Silbermann (Orgelbygger)
1678 - 1734

Andreas Silbermann (Kurfyrstedømmet Sachsen)

Orgelbygger, instrumentmaker

Født:
16. mai 1678 (346 år siden)

Døde:
16. mars 1734 (55 år) (290 år siden)

Andreas Silbermann, død 16. mars 1734 i Strassburg) var en tysk orgelbygger fra barokktiden som var virksom i Alsace.

Silbermann var den eldre broren til den berømte saksiske orgelbyggeren Gottfried Silbermann. Orglene som brødrene Silbermann og Andreas' sønn Johann Andreas Silbermann bygde er kollektivt kjent som «Silbermann-orgler». Wikipedia

Dødsfall

81 år
Kjellaug Nakkim (Politiker)
1940 - 2022

Kjellaug Nakkim (Norge)

Politiker

Født:
2. august 1940 (83 år siden)

Døde:
16. mai 2022 (81 år) (1 år siden)

Kjellaug Nakkim var en norsk politiker (H). Hun var stortingsrepresentant for Østfold fra 1989 til 2001.

Hun gikk handelsskole og hadde merkantile stillinger i næringslivet og sist i Moss kommune. Hun hadde en rekke verv i idretten og i husmorlag, der utbyggingen av barnehager var en viktig sak.

I 1975 ble hun valgt inn i Moss bystyre for første gang. Hun satt også i Østfold fylkesting. Fra 1989 satt hun tre valgperioder på Stortinget. Hun satt fire år i henholdsvis samferdselskomitéen, familie-, kultur- og administrasjonskomitéen og finanskomitéen. Etter at hun gikk ut av Stortinget i 2001, engasjerte hun seg på nytt i kommunepolitikken. Fra 2000 til 2004 var hun leder i Østfold Høyre.

Fra 2006 til 2009 var hun leder i Kringkastningsrådet.

Hun var gift med rektor og friidrettsleder Ola Nakkim. De fikk tre sønner; Frode Nakkim, kommunikasjonssjef og tidligere nyhetssjef i VG, Kyrre Nakkim, nyhetssjef i NRK, og Are Nakkim, tidligere friidrettsutøver. Wikipedia

102 år
I.M. Pei (Arkitekt)
1917 - 2019

I.M. Pei (USA)

Arkitekt

Født:
26. april 1917 (107 år siden)

Døde:
16. mai 2019 (102 år) (4 år siden)

Ieoh Ming «I.M.» Pei (tradisjonell kinesisk: 貝聿銘; pinyin: Bèi Yùmíng; Wade–Giles: Pei Yü-Ming; født 26. april 1917 i Guangzhou i provinsen Guangdong i Kina, død 16. mai 2019 på Manhattan i New York) var en Pritzker-prisbelønnet kinesiskfødt amerikansk arkitekt. Wikipedia

64 år
Sammy Davis jr. (Skuespiller)
1925 - 1990

Sammy Davis jr. (USA)

Skuespiller, kunstner, selvbiograf, jazzmusiker, programleder, sanger, danser

Født:
8. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
16. mai 1990 (64 år) (33 år siden)

Sammy Davis jr. var en amerikansk underholdningsartist. Han danset, imiterte, sang og spilte vibrafon, trompet og slagverk. Wikipedia

68 år
Rolf Furuseth (Politiker)
1915 - 1984

Rolf Furuseth (Norge)

Politiker

Født:
27. september 1915 (108 år siden)

Døde:
16. mai 1984 (68 år) (39 år siden)

Rolf Furuseth var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1969. Han var vararepresentant i periodene 1958–1961 og 1965–1969. 25. oktober 1974 – 17. desember 1974 midlertidig visesekretær i Odelstinget.

Wikipedia

35 år
Andy Kaufman (Skuespiller)
1949 - 1984

Andy Kaufman (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Andrew Geoffrey Kaufman

Født:
17. januar 1949 (75 år siden)

Døde:
16. mai 1984 (35 år) (39 år siden)

Andrew Geoffrey Kaufman var en amerikansk underholdningsartist. Han ble kjent gjennom TV-showet Saturday Night Live, der han hadde en gjesterolle i 1975. Kaufman oppnådde suksess med en sær og absurd form for humor.

Han mislikte å bli kalt komiker. Han omtalte seg selv som en song and dance man («sang- og dansemann»). I never told a joke in my life («Jeg har aldri fortalt en vits») pleide han å si.

Suksessen dabbet av på begynnelsen av 80-årene, og i 1984 døde han av lungekreft, 35 år gammel. Wikipedia

43 år
Django Reinhardt (Gitarist)
1910 - 1953

Django Reinhardt (Belgia)

Gitarist, komponist, banjospiller, jazzmusiker, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Jean Reinhardt

Født:
23. januar 1910 (114 år siden)

Døde:
16. mai 1953 (43 år) (70 år siden)

Jean «Django» Reinhardt var en fransk jazzmusiker (gitar), kjent for virtuos sigøynerjazz, oppvokst utenfor Paris i manouchemiljøet. Han regnes som en av jazzens mest innflytelsesrike artister og er en av jazzens første gitarsolister. Også sønnene Babik Reinhardt og Henri Baumgartner (eller Louson Reinhardt) var jazzgitarister. Wikipedia

<<
16. Mai
>>