Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. Mai

Om dagen

27. Mai er dag 148 i 2024, og er i uke 22. Det er 218 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 27. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

13 år siden

2011: Jeff Conaway dør i koma, etter en overdose med smertestillende medisiner han tok 11. mai

Jeff Conaway var en amerikansk skuespiller. Conaway begynte som skuespiller på teater-oppsetninger ved Broadway i en alder av to år. Conaway giftet seg med skuespiller Rona Newton den 9. januar 1980 og de hadde en sønn sammen.

Conaway er mest kjent for sine roller i filmen «Grease» med blant andre John Travolta, og de amerikanske TV-seriene «Taxi» og «Babylon 5». Han spilte også i den kortvarige fantasy-serien «Wizards and Warriors» fra 1983. I en tidlig episode av TV-serien «Murder, She Wrote» og i tre senere episoder senere i denne serien var han også med. Han gjorde gjorde en opptreden i filmen, «Jawbreaker», som faren til en av tenåringsjentene. I 1988 opptrådte han en tjener i filmen «Elvira, Mistress of the Dark». I 2001 spilte Conaway en FBI-agent i filmen «Do You Wanna 'Know a Secret?». Han regisserte filmen «Bikini Sommer 2» fra 2002.

Conaway gjennomgikk rehabilitering for rusproblemene sine i slutten av 1980-tallet og senere snakket han åpent om sin avhengighet av medikamenter. På midten av 2000-tallet hadde han imidlertid et tilbakefall og han opplyste at han hadde hatt et rusproblem helt siden tenårene.

Med støtte fra John Travolta tok Conaway kontakt med Scientologikirken for å takle sine narkotikaproblemer, mentale problemer og depresjon, selv om han ikke hadde tenkt å bli en scientolog. I august 2009 ble Conaway intervjuet av Entertainment Tonight og i intervjuet hevdet skuespilleren at han følte seg mye bedre etter å ha gjennomført et ryggoperasjon. Ifølge et intervju uttalte Conaway at han regelmessig bærer en kniv og at han ofte bar på en øks i hans ungdom. Grunnen til dette var angivelig at han vokste opp i New York som var dypt preget av kriminalitet og narkotikamisbruk florerte og han måtte kunne beskytte seg selv.

Den 11. mai 2011, ble Conaway funnet bevisstløs av en overdose av det som var antatt å være smertestillende medikamenter, og han ble tatt med til et sykehus i Encino, California, hvor han ble oppført som i kritisk tilstand og i koma. Han forble i koma til han døde 27. mai 2011. Wikipedia
18 år siden

2006: Et jordskjelv med styrke 6,3 rammer Indonesia, der ca. 5800 mennesker dør og minst 37.800 blir skadet

Jordskjelvet ved Java 2006 ble utløst klokka 05.54 lokal tid 27. mai 2006 (22.53 UTC 26. mai) i Indiahavet cirka 25 km sør-sørvest for byen Yogyakarta på det sentrale Java i Indonesia. Jakartas meteorologi- og geofysikkbyrå har anslått at episenteret var rundt 37 km sør for Yogyakarta, 33 km under havbunnen. Foreløpige beregninger har anslått jordskjelvets momentmagnitude til 6,2. Det er rapportert om over 5 800 drepte og over 20 000 skadde. Jordskjelvet forårsaket ingen tsunami.

Ifølge politiet er elektrisitet- og telefonlinjer i mange områder ute av bedrift. Flyplassen Yogyakarta Adisutjipto ble stengt, på en av terminalene brøt taket sammen. Landingsbanen ble skadet.

Det viktige hinduistiske tempelanlegget Prambanan ble skadet, mens det også verdenskjente buddhistiske tempelanlegget Borobudur, som ligger noe lenger vest i det berørte området, synes å ha kommet fra jordskjelvet uten noen skader.

Den aktive vulkanen Merapi ligger i det rammede område, og denne vulkanen hadde hatt en sterkere røykutvikling i den senere tid. Det meldes at denne aktiviteten ble mer intens etter jordskjelvet. Men vulkanens aktivitet og jordskjelvet trenger ikke å være direkte tilknyttet hverandre. Wikipedia
18 år siden

2006: Paul Gleason dør av lungekreft, 67 år gammel

Paul Xavier Gleason var en amerikansk skuespiller.

Gleason spilte inn over 60 filmer, og han medvirket i blant annet Die Hard og The Breakfast Club. Han hadde også gjesteroller i en rekke TV-serier, blant annet Chicago Hope, Venner for livet, L.A. Law, Seinfeld, Melrose Place, Falcon Crest, The District og Cold Case.

Gleason døde av lungekreft 67 år gammel. Wikipedia
29 år siden

1995: Skuespilleren Christopher Reeve blir lam fra nakken og ned etter en alvorlig rideulykke

Christopher Reeve var en amerikansk skuespiller, regissør, filmprodusent og dramatiker. Han er mest kjent for rollen som Supermann i fire filmer fra 1978 til 1987.

Den 27. mai 1995 ble Reeve lam fra nakken og ned etter å ha falt av hesten under en ridekonkurranse i Virginia. Sammen med sin kone Dana Reeve åpnet han et treningssenter for lammede pasienter, og drev lobbyvirksomhet mot regjeringens begrensninger på stamcelleforskning. Wikipedia
906 år siden

1118: Slaget på Ilevollene mellom styrkene til Sverre Sigurdsson og Magnus Erlingsson starter

Slaget på Illevollene i 1180 var et slag mellom kong Sverre Sigurdsson og kong Magnus Erlingsson på Ila i Trondheim. Slaget ble en stor seier for kong Sverre.

Magnus Erlingssons hær var et leidangsoppbud fra Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, trolig Agder og kanskje Telemark sammen med lendmenn med deres følge og styrker fra forrige året reist på Viken. Hvor stor denne hæren var er ikke kjent, men man kan anta at det var minst 4 000 mann eller mer.

Sverre Sigurdsson på sin side hadde en erfaren elitestyrke på mellom 200 til 300 mann og med tilleggstyrker telte hæren hans kanskje opptil tusen mann eller flere. Han hadde mobilisert bymennene i Nidaros som kanskje tellet opptil tusen mann og leidangen i Trøndelag kunne kanskje ha gitt et par tusen mann eller mer selv om topografien på Ila ikke tillatt større styrkekonsentrasjon. Hvor mange som tilsammen deltok i storslaget på Illevollene er ukjent, men man antar at mellom 4 000 til 8 000 kan ha vært mulig. Wikipedia

Fødsler

37 år
Maksim Tsygalko (Fotballspiller)
1983 - 2020

Maksim Tsygalko (Belarus)

Fotballspiller

Født:
27. mai 1983 (41 år siden)

Døde:
25. desember 2020 (37 år) (3 år siden)

Maksim Tsygalko var en hviterussisk fotballspiller, som spilte spiss. Han la opp i 2010, på grunn av vedvarende skadeproblemer. TvillingbrorenJurij var også aktiv profesjonell, og spilte keeper sammen med Maksim i Dinamo Minsk. Wikipedia

49 år
Jamie Oliver (Kjendiskokk)
1975

Jamie Oliver (Storbritannia)

Kjendiskokk, programleder, forfatter, restauratør, kunstner, blogger, youtuber, aktivist, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
James Trevor Oliver

Født:
27. mai 1975 (49 år)

James Trevor Oliver er en britisk kokk, kokebokforfatter og TV-personlighet, og kjent som The Naked Chef (den nakne kokken). Han er innehaver av restauranten Fifteen i London, hvor han tar inn vanskeligstilt ungdom for opplæring i matbransjen. Han fikk i 2003 ordenen Order of the British Empire. Han har jobbet for å bedre matforholdene i skolene i England og USA, og har laget flere TV-serier om dette. Wikipedia

57 år
Paul Gascoigne (Fotballspiller)
1967

Paul Gascoigne (Storbritannia)

Fotballspiller, selvbiograf, fotballtrener, underholdningsartist

Fullt navn / Fødenavn:
Paul John Gascoigne

Født:
27. mai 1967 (57 år)

Paul John «Gazza» Gascoigne er en tidligere engelsk fotballspiller.

Innledningsvis i karrièren spilte Gascoigne for den lokale klubben Redheugh Boys Club. Under oppholdet i denne småklubben var han på prøvespill i Ipswich FC, Middlesbrough FC og Southampton FC, men uten at noen av disse klubbene ville tilby han kontrakt.

I løpet av karrièren spilte han for Newcastle United FC, Tottenham Hotspur FC, SS Lazio, Middlesbrough FC, Everton FC, Burnley FC og Rangers FC. I tillegg spilte han 57 landskamper for England, og scoret ti mål i perioden fra 1988-98. Gascoignes talent gjorde ham til en av landets største idrettskjendiser i 1990-årene. Wikipedia

57 år
Kristen Skjeldal (Langrennsløper)
1967

Kristen Skjeldal (Norge)

Langrennsløper

Født:
27. mai 1967 (57 år)

Kristen Skjeldal er en norsk langrennskiløper som representerer Bulken IL på Voss.

Skjeldal er olympisk mester i stafett 1992 og 2002. I 2002 tok han bronse på 30 km fristil bak to østerrikere. Han deltok også på 30 km under OL på Lillehammer i 1994. Skjeldal har vunnet 11 individuelle NM-titler, derav seks på 50 km. Ingen har flere 5-milstitler enn han. Opprinnelig var Skjeldal best i fristil, men etter hvert ble han jevngod i de to stilartene. Han mesteskapsdebuterte under ski-VM i 1991.

Skjeldal ga seg som toppløper etter sesongen 2006. Skjeldal har imidlertid deltatt i nasjonale og internasjonale renn også etter dette, med tildels god resultater, bl.a. en seier i Scandinavisk cup, en fjerde og en sjetteplass i NM 2008.

Inspirert av Tour de Ski tok Skjeldal i 2007 initiativ til motbakkeløpet Horgi opp – fra Bavallen til Lønahorgi på Voss. Skjeldal vant selv det første løpet, mens unge Therese Johaug vant kvinneklassen.

I 2006 utga broren Gudmund Skjeldal en biografi om Skjeldal, kalt Den siste langrennaren. Wikipedia

58 år
Sean Kinney (Trommeslager)
1966

Sean Kinney (USA)

Trommeslager, musiker, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Sean Howard Kinney

Født:
27. mai 1966 (58 år)

Sean Howard Kinney er en amerikansk musiker. Han er trommeslager i Alice in Chains, og var også trommeslager på Jerry Cantrells første soloplate. Han har også spilt sammen med Metallica på deres coverversjon av Lynyrd Skynyrd-låten «Tuesday's Gone» på albumet Garage Inc. Wikipedia

57 år
Mathias Calmeyer (Skuespiller)
1964 - 2021

Mathias Calmeyer (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter

Født:
27. mai 1964 (60 år siden)

Døde:
23. juli 2021 (57 år) (2 år siden)

Mathias Calmeyer var en norsk skuespiller, dramatiker og regissør. Han regisserte TV-serier som Kaptein Sabeltann, Himmelblå, Venner og fiender og den svenske Nya tider. Han var også regiassistent på Leidulv Risans NRK-serie Ved kongens bord. I årene 2013-2020 var han forfatter og regissør for flere serier i NRKs Radioteater. Fra 2021 var han produsent i NRK Lyddrama i Dramaavdelingen.

Calmeyer gikk bort 23. juli 2021 hjemme på St. Hanshaugen etter lang tids sykdom. Calmeyer kom fra Oslo. Han var sønn av skuespilleren Joachim Calmeyer. Wikipedia

67 år
Dag Terje Andersen (Politiker)
1957

Dag Terje Andersen (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1957 (67 år)

Dag Terje Andersen er en norsk politiker (Ap). Han var stortingspresident i stortingsperioden 2009–2013.

Andersen var statsråd i Nærings- og handelsdepartementet 29. september 2006 – 20. juni 2008, fungerende statsråd i Fiskeri- og kystdepartementet 16. november 2006 – 9. april 2007 og statsråd i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 20. juni 2008 – 2. oktober 2009. Han satt på Stortinget for Vestfold i perioden 1997–2001 og ble på ny valgt inn i 2005 med gjenvalg i 2009 og 2013. Han var vararepresentant i periodene 1985–93 og 2001–05. I Stortingsvalget 2017 var han Arbeiderpartiets førstekandidat i Vestfold. Wikipedia

47 år
Rubina Rana (Politiker)
1956 - 2003

Rubina Rana (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1956 (68 år siden)

Døde:
15. juli 2003 (47 år) (21 år siden)

Rubina Rana var en norsk politiker fra Arbeiderpartiet. Hun vokste opp i Karachi og Lahore i Pakistan, og kom til Norge i 1978.

Hun var den første med pakistansk bakgrunn som ble valgt inn i Oslo bystyre, og satt der fra 1995 til 1999. I 1999 ble hun kjent da hun som første person med ikke-vestlig bakgrunn ledet 17. mai-komiteen i Oslo, og gikk først i barnetoget. Rana vakte stor oppmerksomhet da hun ledet denne komiteen, og hun mottok drapstrusler fra personer som syntes Rana gjorde ting verre ved å ikle seg en bunadinspirert festdrakt under sitt oppdrag på 17. mai. Avisene 18. mai omtalte Ranas 17. mai-marsj som en «seiersmarsj».

I 2002 ble det kjent at Rana hadde fått ordnet oppholdstillatelse til sin søster i Norge. Etter at to søknader hadde blitt avslått, tok Rana direkte kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI), og direktør Trygve G. Nordby overprøvde så tre av sine egne saksbehandlere, og innvilget oppholdstillatelse. UDI ble for dette refset av de tre største partiene på Stortinget. Wikipedia

57 år
Stein Håland (Politiker)
1952 - 2009

Stein Håland (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1952 (72 år siden)

Døde:
9. juli 2009 (57 år) (Hjertestans) (15 år siden)

Stein Håland var ordfører i Spydeberg kommune fra 1996 til 2009. Han representerte Senterpartiet, og var også medlem av Senterpartiets hovedstyre fra 2007 til 2009. Spydeberg hadde direkte ordførervalg i 2005, da fikk han 55% av stemmene.

Stein Håland hadde vært leder av Noregs Bygdeungdomslag. I ungdommen var han på en studiereise til 13 afrikanske land som kom til å bety mye for ham senere. I 1993 ble han ansatt i gruppesekretariatet til Senterpartiet på Stortinget som rådgiver for partiets representanter i finanskomiteen. Etter to år fikk han permisjon fra stillingen for å bli ordfører i hjemmekommunen.

Håland døde av hjertestans mens han kjørte traktor, trolig på vei hjem. Wikipedia

75 år
Eigil Berg (Vokalist)
1949

Eigil Berg (Norge)

Vokalist, pianist, gitarist, plateartist

Født:
27. mai 1949 (75 år)

Eigil Berg er en norsk låtskriver, vokalist og musiker. Eigil Berg tok pianotimer i ung alder og fikk tidlig bred musikkforståelse under sine fire år i det legendariske kirkeguttekoret Olavsguttene, der han også var solist.

Wikipedia

88 år
Louis Gossett jr. (Skuespiller)
1936

Louis Gossett jr. (USA)

Skuespiller, regissør, filmprodusent, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Cameron Gossett, Jr.

Født:
27. mai 1936 (88 år)

Louis Cameron Gossett jr. er en amerikansk skuespiller.

Han vant en Oscar, i klassen beste mannlige birolle, for sin rolle som «Sgt. Emil Foley» i filmen En offiser og en gentleman, An Officer and A Gentleman). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han er også kjent for å ha spilt «Gerak» i TV-serien Stargate SG-1. Wikipedia

86 år
Kim Friele (Forfatter)
1935 - 2021

Kim Friele (Norge)

Forfatter, LHBT-aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Karen-Christine Wilhemsen

Født:
27. mai 1935 (89 år siden)

Døde:
22. november 2021 (86 år) (2 år siden)

Karen-Christine Friele, kjent som Kim Friele, var en norsk forfatter og aktivist som gjennom mange år arbeidet for homofiles rettigheter. Hun vokste opp i tidligere Fana kommune, men bodde på Geilo til slutten av livet.

Friele studerte språk ved blant annet University of Cambridge og jobbet fra 1958 til 1971 som sekretær ved Opplysningskontoret for forsikring i Oslo. 8. august 1959 giftet hun seg med advokat Ole Friele. De ble skilt i 1961.

I Oslo ble Friele en del av det den gang svært lukkede homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948, der hun var leder i perioden 1966–1971, og ansatt som generalsekretær frem til 1989. Frieles arbeid var sterkt medvirkende til at straffeloven § 213 som kriminaliserte homoseksuelle handlinger mellom menn, ble opphevet i 1972, at «homofili» ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1978, og at Norge i 1981 utvidet straffelovens paragrafer mot rasisme (§§ 135a og 349a) til også å gjelde diskriminering i forbindelse med seksuell legning.

Friele med ektefellen Wenche Lowzow under Skeive Dager-paraden i Oslo i 2010.

Da Norge i 1993 innførte lovgivning som regulerte registrert partnerskap for personer av samme kjønn, var Friele og hennes partner gjennom mange år, Wenche Lowzow, et av de første parene som inngikk partnerskap. Lowzow døde 24. september 2016.

Friele mottok Fritt Ord-prisen i 1978, med begrunnelse i «hennes innsats for å skape forståelse for de homofiles situasjon». I 2009 leverte Friele imidlertid tilbake prisen, i protest mot at filosof Nina Karin Monsen ble tildelt årets pris. Friele omtalte også prispengene som «judaspengene».

Den 22. juni 2005, i forbindelse med Europride-festivalen, ble en byste av henne avduket på Rådhusplassen i Oslo. Bysten er laget av billedhoggeren Nina Sundbye, og den er plassert inne på Deichmanske bibliotek.

Kim Friele ble 28. mars 2008 utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet. «Du har gjort Norge til et mer anstendig samfunn,» sa statsminister Jens Stoltenberg i sin takketale.

I NRK-programmet Faktasjekken ble boka Troll skal temmes av medlemmer i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening kåret til tredje beste norske sakprosabok utgitt etter 1945 i biografi-kategorien. Wikipedia

90 år
Wenche Lowzow (Politiker)
1926 - 2016

Wenche Lowzow (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
24. september 2016 (90 år) (7 år siden)

Wenche Bryn Lowzow var en norsk lærer og politiker (H). Hun var stortingsrepresentant for Oslo i perioden 1977–1985.

Lowzow var utdannet med treårig lærerskoleeksamen fra Hamar fra 1958 og engelsk mellomfag fra Universitetet i Oslo fra 1962. Hun arbeidet som lærer ved Lakkegata skole 1958–1969 og som rektor ved Trosterud skole 1969–1977.

Lowzow var medlem av Oslo bystyre 1968–1975 og medlem av formannskapet 1972–1975. Hun var vararepresentant til Stortinget 1969–1977, før hun fikk fast plass og satt to perioder frem til 1985. Hun satt i Justiskomiteen i første periode og i Kirke- og undervisningskomiteen i andre periode på Stortinget. Hun ble ikke renominert foran valget i 1985; blant andre Astrid Nøklebye Heiberg vant kampen om nominasjon.

Hun var første norske stortingsrepresentant som sto frem som homofil. Wikipedia

84 år
Thanasis Vengos (Skuespiller)
1926 - 2011

Thanasis Vengos (Hellas)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent

Født:
27. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
3. mai 2011 (84 år) (13 år siden)

Thanasis Vengos var en gresk skuespiller og regissør.

Han debuterte som skuespiller i 1952. Hans første store rolle var i 1962 med den greske filmen Psila ta kheria Hitler («Opp med hendene, Hitler»). Han samarbeidet ofte med den kjente greske regissøren Giorgos Lazaridis.

En dokumentar om hans liv og virke med tittelen Ενας άνθρωπος παντός καιρού («En mann for all slags vær») ble satt opp i 2004. På det personlige plan levde han i eksil utenfor Hellas mellom 1948 og 1950 av politiske grunner. Vengos var gift og far til to barn. Wikipedia

80 år
Peter Ling (Skribent)
1926 - 2006

Peter Ling (Storbritannia)

Skribent, manusforfatter, romanforfatter

Født:
27. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
14. september 2006 (80 år) (17 år siden)

Peter Ling var en manusforfatter og romanforfatter.

Ling begynte å skrive mens han var i hæren under andre verdenskrig og han fortsatte mens han tilbrakte to år på et sanatorium mens han kom seg etter å ha fått tuberkulose. Etter suksess som forfatter for hørespill, ble han manusredigerer sjef for barneserier hos Associated-Rediffusion. Ling var medskaper med Hazel Adair av såpeoperaene Compact og Crossroads

Ling skrev også manus for serier som Dixon of Dock Green, The Avengers, Sexton Blake og Doctor Who.

Han utga flere bøker, inkludert boken basert på Doctor Who-historien han skrev, The Mind Robber, for Target Books. Han skrev også historier for tegneserieheftet Eagle. Wikipedia

83 år
Tony Hillerman (Forfatter)
1925 - 2008

Tony Hillerman (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, manusforfatter

Født:
27. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
26. oktober 2008 (83 år) (15 år siden)

Tony Hillerman var en prisvinnende nordamerikansk forfatter som har gitt ut en rekke kriminalromaner.

Hillerman anses også for å være en autoritet på kulturen til Diné- og Hopi-folkene. Hans interesse for indiansk kultur skal ha blitt vekket i tidlig alder, da han begynte sin skolegang på St. Mary's Academy i Sacred Heart, egentlig et internat for jenter fra den amerikanske urbefolkningen men også benyttet som grunnskole for barn av bønder i området.

Etter et kort opphold på college vendte Hillerman tilbake til Sacred Heart for å arbeide på familiens gård etter farens død i 1942. I 1943 ble han innrullert i hæren, og tjenestegjorde i U.S. 104th Infantry Division inntil andre verdenskrig var over. Etter å ha blitt såret i kamp flere ganger fikk han æresbevisningene Silver Star, Bronze Star med ekeløv og Purple Heart. Hillerman fikk en bachelorgrad fra Oklahoma University i 1948. Deretter arbeidet han som journalist inntil han i 1963 fortsatte sine studier ved University of New Mexico, hvor han tok mastergraden i journalistikk i 1966. Fra 1966 til 1987 underviste han i journalistikk ved dette universitetet.

De fleste romanene hans ble lagt til et Navajo-reservat i sørøstre USA og har politimennene Joe Leaphorn og Jim Chee fra Navajo Tribal Police som hovedpersoner.

To av Hillermans romaner (A Thief of Time og Dance Hall of the Dead) ble funnet verdige til en plass på britiske Crime Writers' Association liste over tidenes 100 beste kriminalromaner. A Thief of Time finnes også på Mystery Writers of Americas tilsvarende liste. Wikipedia

97 år
Sumner Redstone (Gründer)
1923 - 2020

Sumner Redstone (USA)

Gründer, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Sumner Murray Rothstein

Født:
27. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
11. august 2020 (97 år) (3 år siden)

Sumner Redstone var en amerikansk industrialist i mediebransjen, av jødisk herkomst. Han er styreformann i National Amusements, og, sammen med sin familie, eier av CBS Corporation, Viacom, MTV Networks, Black Entertainment Television og filmselskapet Paramount Pictures. Han er far til Shari og Brent Redstone.

Ifølge Forbes, i september 2013, har han tjent 5,8 milliarder dollar. Wikipedia

101 år
Henry Kissinger (Politiker)
1923

Henry Kissinger (USA)

Politiker, statsviter, diplomat, skribent, gründer, pedagog, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Heinz Alfred Kissinger

Født:
27. mai 1923 (101 år)

Heinz «Henry» Alfred Kissinger (IPA: [ˈkɪsɪndʒər], født 27. mai 1923 i Fürth i Bayern) er en tyskfødt amerikansk diplomat, statsviter og republikansk politiker. Han spilte en viktig rolle i amerikansk utenrikspolitikk som nasjonal sikkerhetsrådgiver 1969–1975 og utenriksminister 1973–1977 under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford. Etter at Kissinger gikk av, har både senere amerikanske presidenter og andre verdensledere søkt hans råd. Han er en sterk eksponent for realpolitisk tenkning i internasjonal politikk. I sine utøvende politiske roller mellom 1969 og 1977 var han med på å utforme avspenningspolitikken overfor Sovjetunionen, åpnet for diplomatiske forbindelser med Folkerepublikken Kina, og fremforhandlet fredsavtalen i Paris, som avsluttet det amerikanske engasjementet i Vietnamkrigen.

Kissinger ble tildelt Nobels fredspris i 1973, Presidentens frihetsmedalje i 1977 og i 1987 Karlsprisen. Han har samtidig blitt beskyldt for «krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og … handlinger i strid med gjeldende rett, sedvaneretten eller folkeretten». Wikipedia

93 år
Christopher Lee (Skuespiller)
1922 - 2015

Christopher Lee (Storbritannia)

Skuespiller, sanger, operasanger, skribent, militær, filmprodusent, orator

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Frank Carandini Lee

Født:
27. mai 1922 (102 år siden)

Døde:
7. juni 2015 (93 år) (9 år siden)

Christopher Frank Carandini Lee var en britisk skuespiller, kjent fra både film og teater. Han spilte Sarumann i Ringenes herre-filmene, grev Dooku i Star Wars-filmene og James Bond-skurk i Mannen med den gyldne pistol. Han er også kjent for rollen som Dracula i en rekke britiske Hammer-filmer. Wikipedia

78 år
Thor Lund (Politiker)
1921 - 1999

Thor Lund (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
16. juni 1999 (78 år) (25 år siden)

Thor Lund var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1969. Han var vararepresentant i perioden 1965–1969.

Lund var varaordfører i Stokken i perioden 1959–1961 og ordfører i Moland i periodene 1962–1963, 1963–1967, 1967–1971, 1983–1987 og 1987–1989.

I 1951 flyttet Thor Lund sammen med sin kone Kaspara til Eydehavn, og ble mekaniker på Nitriden og aktiv både i fagforeningen, i partiarbeid og i kommune- og fylkespolitikken. Fra 1954 var han leder av Stokken Arbeiderparti, og stilte som representant i Stokken kommunestyre fra 1955. I perioden 1959-61 var han varaordfører, og ble i 1962 den første ordføreren i den nysammenslåtte kommunen, Moland.

Thor Lund var medlem av kommunestyret og ordfører i åtte år i Moland kommune før han ble valgt inn på Stortinget i 1969. Fra 1983 til 1989 var han igjen ordfører i Moland. Lund hadde et bredt og sterkt engasjement i sitt politiske arbeid. Som kommunepolitiker spilte han en viktig rolle for utviklingen av regionsamarbeidet i Aust-Agder.

Thor Lund satt i Stortingets sosialkomite fra 1971 til 1981, en periode som var preget av store endringer både i helsevesenet og trygdeordningene. Sosialpolitikk, arbeidstakernes rettigheter, økonomi og rettferdig fordeling engasjerte ham sterkt, ved siden av at stortingsplassen også var en base for å ivareta hjemfylkets interesser..

Han satt som medlem av Nordisk råd i åtte år fra 1973 og var svært opptatt av å utvikle et tett nordisk samarbeid. Han var en pådriver for en videre politisering av det nordiske samarbeidet.

I 1979 ble han innvalgt i hovedstyret for Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen. I 1983 vendte han tilbake til kommunepolitikken og ble igjen ordfører i Moland kommune frem til 1989. Han var medlem av både formannskap og kommunestyre til 1991, som var det siste virkeåret til Moland kommune før kommunesammenslåingen med Arendal. Wikipedia

95 år
Torolf Elster (Kringkastningssjef)
1911 - 2006

Torolf Elster (Norge)

Kringkastningssjef

Født:
27. mai 1911 (113 år siden)

Døde:
4. november 2006 (95 år) (17 år siden)

Torolf Elster var en norsk journalist og forfatter. Han var kringkastingssjef i NRK fra 1972 til 1981.

Under andre verdenskrig var han i Sverige og redigerte tidsskriftet Håndslag, en publikasjon som fra 1942 ble laget i Sverige, smuglet over grensa og spredt som en illegal avis i det okkuperte Norge. Familien var flyktninger i Sverige under andre verdenskrig.

Etter krigen var han først utenriksmedarbeider, senere utenriksredaktør i Arbeiderbladet fram til 1963, avbrutt av tiden som redaktør for tidsskriftet Kontakt i perioden 1947–1954. Han var programdirektør for radioen i NRK fra 1963 til han ble kringkastingssjef i 1972, en stilling han satt i fram til 1981.

Torolf Elster skrev både samfunnsengasjerte debattbøker, romaner og kriminallitteratur. I 1982 mottok han Rivertonprisen for Thomas Pihls annen lov.

Torolf Elster var sønnesønn av forfatteren Kristian Elster d.e., sønn av forfatteren Kristian Elster d.y., gift med lyrikeren Magli Elster og far til filosofen Jon Elster. Wikipedia

66 år
Dashiell Hammett (Forfatter)
1894 - 1961

Dashiell Hammett (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, journalist, litteraturkritiker, prosaforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Dashiell Hammett

Født:
27. mai 1894 (130 år siden)

Døde:
10. januar 1961 (66 år) (63 år siden)

Dashiell Hammett var en amerikansk kriminalforfatter og filmdramatiker. Som foregangsmann innenfor den «hardkokte skolen» regnes han idag som en av 1900-tallets betydeligste amerikanske forfattere. Wikipedia

92 år
Arne Kavli (Kunstmaler)
1878 - 1970

Arne Kavli (Norge)

Kunstmaler

Født:
27. mai 1878 (146 år siden)

Døde:
23. september 1970 (92 år) (53 år siden)

Arne Kavli var en norsk maler og grafiker.

Arne Kavli reiste i 1897 til Antwerpen for å studere ved kunstakademiet. Senere studerte han blant annet hos skagensmaleren Peder Severin Krøyer i København. Kavli fikk i 1899 syv bilder antatt på Høstutstillingen. Hans bilder forbindes ofte med lyse og muntre farger og sorgløse, sommerlige motiver.

Kavli var i perioder i kunstnerfellesskap med Edvard Munch. Han reiste mye og tilbrakte blant annet perioder i Paris.

I 1927 var han en av kunstnerne og arkitektene som etter invitasjon fra Arno Berg, daværende byantikvar i Oslo, utarbeidet forslag til hvordan hovedstadens bygningsmasse kunne bli mer fargerik og innbydende. Initiativet til dette byutviklingsprosjektet kom fra kunstneren Henrik Sørensen. Wikipedia

39 år
Wild Bill Hickok (Revolvermann)
1837 - 1876

Wild Bill Hickok (USA)

Revolvermann, sheriff, pokerspiller, gullgraver

Fullt navn / Fødenavn:
James Butler Hickok

Født:
27. mai 1837 (187 år siden)

Døde:
2. august 1876 (39 år) (148 år siden)

Wild Bill Hickok, egentlig James Butler Hickok var amerikansk revolvermann og sheriff. Foreldrene var William Alonzo Hickok (1801–52) og Polly Butler (1804–78).

Firmaet Russell, Majors and Waddell ansatte ham i 1859. I egenskap av å være ansatt i firmaet ble han involvert i McCanless-affæren. Firmaet hadde kjøpt jord fra David McCanless uten å klare avdragene. McCanless forsøkte forgjeves å drive inn gjelden. Hva som skjedde under en het konfrontasjon ved firmaets hovedkvarter (i 1861) er uklart på grunn av motstridende vitneforklaringer, men McCanless døde i alle fall. Wild Bill ble frikjent ved rettssaken.

Under borgerkrigen kjempet han på Nordstatenes side. Oppgavene varierte, men han var ofte vognfører og detektiv. Hans innsats under krigen kombinert med duellen med David Tutt kan ha bidratt til hans ry. Kavallerikaptein Albert Barritz, som arresterte han, vitnet til Bills fordel.

I 1866 ble han speider i hæren og var det mer eller mindre til slutten av 1869. I den perioden ble han kjent med general Custer som forøvrig gav han en hederlig omtale i selvbiografien My Life on the Plains (1874).

Fra 1869 fungerte han som sheriff i Hays City og gjorde der en god jobb. Likevel tapte han sheriffvalget i november 1869. Den følgende tid arbeidet han som deputy U.S. marshall (en jobb han hadde hatt tidligere også). 17. juli 1870 var han i Hays City og ble innblandet i et sammenstøt med fulle kavalerister. Da drepte han John Kile.

Borgermester Joseph G. McCoy utnevnte han til marshall i Abilene (by som texanerne førte kveg til før det ble sendt med jernbane vestover) den 15. april 1871. Han gjorde en god jobb der, men texanerne var etter 1872-sesongen uønsket i byen. dermed forsvant mye av arbeidsgrunnlaget hans.

Fra 1872 til 1874 er han med i «Buffalo Bill's Wild West Show», men han trives ikke med det. Når han vendte tilbake til det virkelige vesten er uklart og hva han gjorde fra 1874 til 5. mars 1876 er lite dokumentert.

Den 5. mars 1876 giftet han seg med Agnes Lake Thatcher som han hadde truffet første gang i 1871.

Det kan forøvrig nevnes at Wild Bill ikke hadde noe nært forhold til Calamity Jane. De er nå begravd på den samme kirkegården, men det er en nærhet som de ikke hadde noe i det virkelige liv. Saken var den at Calamity forsøkte å få folk til å tro det (vennene endret blant annet hennes dødsdato fra 1. august 1903 til 2. august 1903).

Han dro til gullgraverbyen Deadwood for å gjøre lykken. Under et pokerspill 2. august ble han skutt i ryggen av Jack McCall. McCall ble utrolig nok frikjent i den første saken, men ble dømt til døden av den føderale domstolen i Yankton i Dakota. Henrettelsen skjedde 1. mars 1877. Hvorfor han drepte Hickok er fremdeles uklart. I den første rettssaken sa McCall at det var en hevnakt for at Bill drepte broren hans i Hays City. Før han ble henrettet sa McCall at han skulle skrive ned hva som virkelig skjedde, det skjedde dessverre ikke. I ettertid viste det seg at McCall ikke hadde noen bror. Wikipedia

56 år
Jay Gould (Jernbanebaron)
1836 - 1892

Jay Gould (USA)

Jernbanebaron, gründer, investor, kartograf

Født:
27. mai 1836 (188 år siden)

Døde:
2. desember 1892 (56 år) (131 år siden)

Jay Gould (døpenavn Jason Gould, født 27. mai 1836, død 2. desember 1892) var en amerikansk jernbanebaron, gründer, investor og kartograf. Gould hadde rykte på seg for å være en hensynsløs forretningsmann som tok i bruk lyssky metoder for å manipulere aksjekurser og råvarepriser. Han var involvert i flere jernbaneselskaper i sine aktive år både som eier og som styremedlem og president. Han skaffet seg (og mistet) kontroll over blant andre Union Pacific Railroad, Kansas Pacific Railway, Missouri Pacific Railroad, Wabash Railroad og Erie Railroad. I tillegg skaffet han seg aksjemajoritet i Western Union Telegraph Company. Han eide også Manhattan Railway Company som etter 1879 var den enerådende bybanen i New York (bygd som høybane). På det meste eide han over 16 000 kilometer med spor, og kontrollerte omkring 15% av USAs jernbanenettverk.

Jay Gould døde av tuberkulose 2. desember 1892 i sitt hjem i New York. Det er antatt at ved hans død var formuen hans nær 100 millioner dollar. CNN rangerte ham i 2014 som historiens tiende rikeste amerikaner . Wikipedia

Dødsfall

92 år
Poul Schlüter (Dansk statsminister)
1929 - 2021

Poul Schlüter (Danmark)

Dansk statsminister, politiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Poul Holmskov Schlüter

Født:
3. april 1929 (95 år siden)

Døde:
27. mai 2021 (92 år) (3 år siden)

Poul Holmskov Schlüter var en dansk politiker. Han var den ledende konservative politiker i Danmark fra 1970- til 1990-årene, og som Danmarks statsminister fra 1982 til 1993 var han blant landets lengst sittende regjeringssjefer. Poul Schlüter er den eneste konservative statsminister etter systemskiftet.

Schlüters regjeringsperiode forbindes med økonomisk vekst, men også vanskelige samarbeidsforhold i Folketinget. Schlüters borgerlige «firkløverregjering» førte en offentlig sparepolitikk for å redusere utenlandsgjelden og statsunderskuddet. Hjulpet av en internasjonal høykonjunktur klarte regjeringens såkalte gjenopprettingspolitikk å redusere arbeidsledigheten, forbedre handels- og betalingsbalansen, og stabilisere rentene og inflasjonen. Han klarte også å bryte opp den såkalte fotnotepolitikken, der Danmark tok avstand fra beslutninger i NATO. Schlüter var en pragmatiker, en slagferdig debattant og en dyktig taktiker, både innad i regjeringen og i møte med opposisjonen. Han gikk av som følge av den såkalte tamil-saken.

Schlüter forlot i 1994 sin plass i Folketinget, hvor han hadde sittet siden 1964. Han lot seg i stedet velge til medlem av Europaparlamentet med et rekordhøyt stemmetall. Han søkte ikke gjenvalg i 1999. Wikipedia

84 år
Carla Fracci (Ballettdanser)
1936 - 2021

Carla Fracci (Italia)

Ballettdanser, koreograf

Fullt navn / Fødenavn:
Carolina Carla Fracci

Født:
20. august 1936 (87 år siden)

Døde:
27. mai 2021 (84 år) (3 år siden)

Carolina Carla Fracci var en italiensk ballettdanser og ballettsjef.

Hun studerte ved La Scala ballettskole fra hun var ni til hun var atten år gammel, og ble uteksaminert i 1954. Deretter ble hun medlem av La Scalas ballettkompani. Hun ble forfremmet til solodanser i 1956, bare tyve år gammel, og ble prima ballerina i 1958. Hun danset også med en rekke andre kompanier, og var førstedanser ved American Ballet Theatre fra 1967. Fracci hadde sine største suksesser i ballerinaroller fra det romantiske repertoaret, og er ofte blitt sammenliknet med Marie Taglioni (1804–1884).

Carla Fracci var gift med regissøren Beppe Menegatti, som satte opp en rekke balletter med og for henne (i samarbeid med koreografen Loris Gai) med blant annet Måken (etter Tsjechov 1968, Machbeth i 1969, Steinblomsten i 1973.

Hun danset tittelrollen i American Ballet Theater's filmproduksjon Giselle (1969) og Karsavina i filmen Nijinskij i 1980. Hennes TV-film Serata con Carla Fracci vant Gullrosen i Montreaux i 1973. Hun er også kjent fra TV-serien Prima ballerina om ballettens historie, som Peter Ustinov var programleder for. Hun fikk Leopardo d'oro i 1959, Dance Magazines pris 1968. Wikipedia

87 år
Nils Christie (Kriminolog)
1928 - 2015

Nils Christie (Norge)

Kriminolog, sosiolog, professor, faglitterær forfatter

Født:
24. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
27. mai 2015 (87 år) (9 år siden)

Nils Christie var en norsk sosiolog og kriminolog. Han var professor i kriminologi ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Christie beskrev seg selv som samfunnsforsker, og ble regnet som en nestor i norsk kriminologi og i norsk samfunnsforskning. Han har hatt stor innflytelse på kriminalpolitikk, og ordningen med konfliktråd prinsippet «gjenopprettede prosess» ble lansert av Christie. Christie regnes som en del av «gullaldergenerasjonen» i norsk samfunnsvitenskap. Wikipedia

60 år
Jeff Conaway (Skuespiller)
1950 - 2011

Jeff Conaway (USA)

Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffrey Charles William Michael Conaway

Født:
5. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
27. mai 2011 (60 år) (13 år siden)

Jeff Conaway var en amerikansk skuespiller. Conaway begynte som skuespiller på teater-oppsetninger ved Broadway i en alder av to år. Conaway giftet seg med skuespiller Rona Newton den 9. januar 1980 og de hadde en sønn sammen.

Conaway er kjent for sine roller i filmen Grease med blant andre John Travolta, og de amerikanske TV-seriene Taxi og Babylon 5. Han spilte også i den kortvarige fantasy-serien Wizards and Warriors fra 1983. I en tidlig episode av TV-serien Murder, She Wrote og i tre senere episoder senere i denne serien var han også med. Han gjorde gjorde en opptreden i filmen, Jawbreaker, som faren til en av tenåringsjentene. I 1988 opptrådte han en tjener i filmen Elvira, Mistress of the Dark. I 2001 spilte Conaway en FBI-agent i filmen Do You Wanna 'Know a Secret?. Han regisserte filmen Bikini Sommer 2 fra 2002.

Conaway gjennomgikk rehabilitering for rusproblemene sine i slutten av 1980-tallet og senere snakket han åpent om sin avhengighet av medikamenter. På midten av 2000-tallet hadde han imidlertid et tilbakefall og han opplyste at han hadde hatt et rusproblem helt siden tenårene.

Med støtte fra John Travolta tok Conaway kontakt med Scientologikirken for å takle sine narkotikaproblemer, mentale problemer og depresjon, selv om han ikke hadde tenkt å bli en scientolog. I august 2009 ble Conaway intervjuet av Entertainment Tonight og i intervjuet hevdet skuespilleren at han følte seg mye bedre etter å ha gjennomført et ryggoperasjon. Ifølge et intervju uttalte Conaway at han regelmessig bærer en kniv og at han ofte bar på en øks i hans ungdom. Grunnen til dette var angivelig at han vokste opp i New York som var dypt preget av kriminalitet og narkotikamisbruk florerte og han måtte kunne beskytte seg selv.

Den 11. mai 2011, ble Conaway funnet bevisstløs av en overdose av det som var antatt å være smertestillende medikamenter, og han ble tatt med til et sykehus i Encino, California, hvor han ble oppført som i kritisk tilstand og i koma. Han forble i koma til han døde 27. mai 2011. Wikipedia

62 år
Gil Scott-Heron (Musiker)
1949 - 2011

Gil Scott-Heron (USA)

Musiker, poet, komponist, lyriker, pianist, teaterregissør, kostymedesigner, rapper

Født:
1. april 1949 (75 år siden)

Døde:
27. mai 2011 (62 år) (13 år siden)

Gil Scott-Heron var en amerikansk poet, musiker og forfatter. Han blir av mange sett på som «hiphopens gudfar». Scott-Heron er mest kjent for sine mange arbeider i samarbeid med musikeren Brian Jackson sent på 1970-og tidlig på 1980-tallet som inneholdt en musikalsk blanding av jazz, blues og soul-musikk.

Scott-Heron studerte ved Lincoln University i Pennsylvania og det var der han først møtte Brian Jackson som han senere grunnla bandet Black & Blues sammen med. I 2001 ble Gil Scott-Heron dømt til ett til tre års fengsel i New York State for besittelse av det narkotiske stoffet kokain. Mens han var ute av fengsel i 2002, dukket Scott-Heron opp med et nytt album. Scott-Heron ble løslatt på prøve i 2003. Den 5. juli 2006 ble Scott-Heron dømt til to til fire års fengsel i et New York State fengsel for brudd på hans reduserte straff etter en ny dom på narkotika-besittelse. Scott-Heron ble deretter innlagt på et rehabiliteringssenter. Wikipedia

78 år
Arnt Gudleik Hagen (Politiker)
1928 - 2007

Arnt Gudleik Hagen (Norge)

Politiker

Født:
17. august 1928 (95 år siden)

Døde:
27. mai 2007 (78 år) (17 år siden)

Arnt Gudleik Hagen var en norsk politiker (Senterpartiet).

Hagen innehadde flere sentrale verv i Senterpartiet. I årene 1956 til 1958 var Hagen fylkessekretær for Bondepartiet i Troms. Fra 1959 til 1964 var han formann i Senterungdommens Landsforbund. Han var medlem av Senterpartiets sentralstyre og formann for partiets programkomite fra 1973 til 1977. Hagen ble innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal i 1965, etter å ha vært vararepresentant siden 1961. Han representerte fylket i 12 år og satt som stortingsrepresentant fram til 1977. I årene 1963–1967 var Hagen også medlem av bystyret i Molde.

Hagen var utdannet sivilagronom og arbeidet etter endt utdannelse i 1953 et års tid som jordbrukssjef i Vestnes kommune. Han ble deretter i 1955 avdelingssjef i S/L Nord-Norges salgslag i Harstad og Vadsø. I 1958 ble han disponent i Møre og Romsdal Eggsentral, en stilling han hadde til 1973. I årene 1977–1994 var Hagen utbyggingssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune. Wikipedia

67 år
Paul Gleason (Skuespiller)
1939 - 2006

Paul Gleason (USA)

Skuespiller, baseballspiller, manusforfatter, filmprodusent,

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Xavier Gleason

Født:
4. mai 1939 (85 år siden)

Døde:
27. mai 2006 (67 år) (18 år siden)

Paul Xavier Gleason var en amerikansk skuespiller.

Gleason spilte inn over 60 filmer, og han medvirket i blant annet Die Hard og The Breakfast Club. Han hadde også gjesteroller i en rekke TV-serier, blant annet Chicago Hope, Venner for livet, L.A. Law, Seinfeld, Melrose Place, Falcon Crest, The District og Cold Case.

Gleason døde av lungekreft 67 år gammel. Wikipedia

63 år
Terje Johanssen (Lyriker)
1942 - 2005

Terje Johanssen (Norge)

Lyriker

Født:
4. juni 1942 (82 år siden)

Døde:
27. mai 2005 (63 år) (19 år siden)

Terje Johanssen var en norsk lyriker. Etter ett år i utenriksfart, studerte han shipping i London, før han antok stilling i Shell en kort periode. Han satt i landsstyret for Sosialistisk Valgforbund, og tok så to år biologistudier ved universitetet i Granada, der han fikk fikk øynene opp for César Vallejo og Pablo Neruda. Han avsluttet studiene med historie ved Universitetet i Oslo.

Johanssen debuterte i 1975, og samarbeidet med billedkunstnerne Dag Rødsand, Zdenka Rusova, Sidsel Westbø og Arne Nilsskog i syv kunstbøker 1975–1985; med en rekke scenemusikere og danseensemble, samt satt som redaktør i Poesi Magasin (1983–1984).

Johanssen døde av kreft. Han var far til skribenten Audun Vinger. Wikipedia

66 år
Robert Koch (Biolog)
1843 - 1910

Robert Koch (Tyskland)

Biolog, lege, oppfinner, fotograf, universitetslærer, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Heinrich Hermann Robert Koch

Født:
11. desember 1843 (180 år siden)

Døde:
27. mai 1910 (66 år) (114 år siden)

Heinrich Hermann Robert Koch var en tysk lege og bakteriolog. Han er kjent for sine mange bidrag innenfor bakteriologi, især beskrivelsen av mikrobene som forårsaker tuberkulose (Mycobacterium tuberculosis), kolera og miltbrann. Han mottok Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1905. Wikipedia

<<
27. Mai
>>