Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. Mai

Om dagen

6. Mai er dag 127 i 2024, og er i uke 19. Det er 239 dager igjen av året.

Historie

35 år siden

1988: Et fly fra Widerøe styrter i fjellet på vei fra Namsos til Brønnøysund. Alle de 36 i flyet omkommer

Torghatten-ulykken var en flyulykke som inntraff den 6. mai 1988 da et norsk Widerøe-fly av typen Dash 7 (kjennetegn LN-WFN) styrtet i Torghatten ved Brønnøysund under innflyving til Brønnøysund lufthavn, Brønnøy. Alle 36 ombord mistet livet, noe som gjør det til den dødligste ulykken med et Dash 7-fly.

Det lokale politiet ble oppringt klokka 20.55 på kvelden fra tårnet på Brønnøysund lufthavn. En fryktet først at flyet hadde styrtet i havet. Det var tett tåke i området. Vitneobservasjoner tydet på at flyet hadde styrtet i området ved Torghatten. Det viste seg raskt at flyet hadde fløyet nokså rett på fjellet. Mesteparten av flyet var knust og resten sto i brann. En av de første på åstedet, politimann Kurt Nilsen, ledet søket etter omkomne. Etter kort tid ble det klart at det ikke var noen å redde.

Flyhavarikommisjonen undersøkte ulykken og avga sin rapport 28. august 1989.

Rapporten påpeker at nedstigningen på siste del av innflygingen ble påbegynt om lag 4 nautiske mil for tidlig. Dermed kom flyet under høyden for sikker terrengklaring og kolliderte med stigende terreng. Kommisjonen kunne ikke angi noen sikker grunn til at nedstigningen ble iverksatt så tidlig. Det påpekes at besetningen unnlot fullt ut å forholde seg til gjeldende bestemmelser og prosedyrer. Det synes også som selskapets egenkontroll ikke tilstrekkelig hadde fanget opp visse svakheter knyttet til prosedyrer og praksis i selskapet. Dette kan ha påvirket holdningen til en sunn cockpit-disiplin og gjensidig kontroll mellom besetningsmedlemmene negativt. Navigeringen av fartøyet ble dermed ikke fulgt opp og gjennomført på en tilfredsstillende måte. Wikipedia
45 år siden

1978: Apenes-drapet, et av de mest omtalte drapene i norsk etterkrigshistorie finner sted

Apenes-drapet er betegnelsen på et av de mest omtalte drapene som har funnet sted i norsk etterkrigshistorie. Drapet fant sted 6. mai 1978 og ble oppklart først etter nesten 29 år, 3. april 2007, da en mann tilsto å ha stått bak drapet.

Det var Georg Apenes, senere direktør i Datatilsynet, som fant sin mor Inger Johanne Apenes knivstukket til døde i sitt hjem utenfor Gamlebyen i Fredrikstad 6. mai 1978. Daværende Kriminalpolitisentralen ble satt inn i saken og etterforskningen pågikk for fullt utover høsten 1978. Etterforskningen var svært omfattende etter datidens målestokk, men det ble aldri funnet noen gjerningsmann. Fire år senere ble saken gjenopptatt med nytt etterforskningsteam, uten at det førte til ytterligere resultater. Thor Karlsen ble varetektsfengslet i 170 dager mistenkt for drapet, men ble løslatt av mangel på bevis, Karlsen og hans familie fikk senere utbetalt erstatning for den uberettigede fengslingen og mistanken.

I 2001 ble alle spor gjennomgått på nytt med nye, moderne metoder, som sporing med DNA og biologiske spor. Da saken ble foreldet 6. mai 2003 hadde til sammen nærmere 4000 personer vært omtalt i sakens dokumenter, men ingen gjerningsperson var blitt funnet. I 2006 fikk politiet inn et nytt tips i saken fra en mann som fortalte at sønnen hadde vedgått å ha drept Inger Johanne Apenes. Denne sønnen ble da kalt inn til politiavhør i mars 2007 og tilstod drapet med en gang. Politiet uttalte at de festet lit til forklaringen, ettersom personen hadde gitt detaljerte beskrivelser av både åstedet, offeret og selve drapshandlingen. Oppklaringen fikk stor oppmerksomhet i media.

Gjerningspersonen var bare nær 14 år gammel da drapet ble begått. Han forklarte at han brøt seg inn i huset for å stjele, men ble oppdaget av Inger Johanne Apenes og drepte henne i panikk. Mannen hevdet selv å ikke ha begått noen flere kriminelle handlinger siden drapet og opplyste at han i ettertid hadde slitt med helsen. Fra politiets side ble saken henlagt med kjent gjerningsmann, da den ble ansett som foreldet, og fordi gjerningsmannen fremdeles var under kriminelle lavalder da drapet ble begått. Wikipedia
86 år siden

1937: Luftskipet «Hindenburg» tar fyr da det nærmer seg Lakehurst Naval Air Station i New Jersey i USA

LZ 129 «Hindenburg» var et tysk luftskip som ble bygd i 1935. Sammen med søsterskipet «Graf Zeppelin» er det det største luftfartøy som noen gang er laget. Det ble verdenskjent da hydrogengassen i løfteskroget eksploderte og luftskipet forliste i den såkalte «Hindenburg»-ulykken i New Jersey i USA 6. mai 1937. Denne hendelsen førte til at man sluttet å bruke luftskip til transport. «Hindenburg» var oppkalt etter Tysklands andre president, Paul von Hindenburg. Wikipedia

Fødsler

74 år
Svein Arne Hansen (Idrettsleder)
1946 - 2020

Svein Arne Hansen (Norge)

Idrettsleder, frimerkehandler

Født:
6. mai 1946 (78 år siden)

Døde:
20. juni 2020 (74 år) (3 år siden)

Svein Arne Hansen var en norsk idrettsleder, president i Norges Friidrettsforbund, og fra april 2015 president i Det europeiske friidrettsforbundet. Som president i Det europeiske friidrettsforbundet var han den nordmannen med det høyeste vervet i internasjonal idrett. Han var tidligere stevnedirektør for Bislett Games.

Hansen arbeidet lenge for Bislett Alliansen for Bislett Games og andre arrangement. Han var spesielt kjent som stevnegeneral og stjernefikser for Bislett Games. På 1990-tallet tok han over ansvaret som stevnedirektør for Bislett Games etter Arne Haukvik. Den rollen hadde han i 24 år. Som følge av Hansens innsats er Bislett Games et av de viktigste og beste friidrettsstevnene i verden.

Han var sterkt delaktig i etableringen av Golden League på slutten av 90-talet, den viktigeste stevneserien i internasjonal friidrett, og som i dag heter Diamond League, stadig med Bislett Games som et sentralt arrangement.

Allerede i 2011 var han på nippet til å bli valgt som president i Det europeiske friidrettsforbundet, men tapte med noen få stemmer. Men i 2015 var valgseieren stor. Hansen ble gjenvalgt i 2019. Svein Arne Hansen hadde sterke organisastoriske og sosiale kvaliteter som gjorde ham til en effektiv internasjonal idrettsleder.

Hansen arbeidet iherdig for å fjerne rekorder som hadde blitt satt av utøvere som senere hadde blitt tatt for doping. Våren 2017 kjempet han igjennom et vedtak på kongressen til Det europeiske friidrettsforbundet om å stryke gamle rekorder, men vedtaket ble senere lagt på is og det europeiske forbundet opererte ved hans bortgang fremdeles med uendrede rekorder..

I 2006 ble Hansen tildelt Bislett-medaljen for sin innsats for stevnet og ledelse av norsk friidrett.

I mars 2020 ble han innlagt på sykehus etter å ha fått hjerneslag. Svein Arne Hansen døde 20. juni 2020, 74 år gammel. Wikipedia

74 år
Hilary Heath (Skuespiller)
1945 - 2020

Hilary Heath (Storbritannia)

Skuespiller, forretningsdrivende, filmprodusent

Født:
6. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (74 år) (4 år siden)

Hilary Heath, også kjent som Hilary Dwyer, var en britisk skuespiller og produsent.

Hun begynte på sin skuespillerkarriere ved Old Vic Theater i Bristol og ble senere å se i fjernsynsserier. Hun spilte i tre filmer, alle skrekkfilmer: Witchfinder General (1968), The Oblong Box (1969) og Cry of the Banshee (1970) mot Vincent Price.

Etter å ha giftet seg i 1974 grunnla hun og ektemannen et talentagentur, Duncan Heath Associates, som ble solgt da ekteparet skilte seg i 1984. I 1980-årene produserte hun fjernsynsfilmer.

30. mars 2020 døde Heath 74 år gammel av COVID-19. Wikipedia

84 år
Arne Pran (Offiser)
1936 - 2020

Arne Pran (Norge)

Offiser

Født:
6. mai 1936 (88 år siden)

Døde:
7. juli 2020 (84 år) (3 år siden)

Arne Pran var en norsk offiser som var brigadesjef i Nord-Norge under Vassdalenulykken i 1986.

Pran ble utdannet ved befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge i 1957, Krigsskolen i 1960, Hærens stabsskole i 1972 og Forsvarets høgskole i 1984. Han tjenestegjorde i en rekke stillinger, blant annet som kompanisjef ved Garden, som adjutant ved H.K.H. Kronprinsens adjutantstab, som hovedlærer, nestkommanderende og deretter som sjef for Krigsskolen. I 1984 ble han utnevnt til oberst II og sjef for Brigaden i i Nord-Norge og ble i 1987 utnevnt til oberst I og infanteriinspektør ved Forsvarets Overkommando/Hærstaben.

Som sjef for Krigsskolen på Linderud i tidsrommet 1979 til 1983 ble han i 1982 den første skolesjefen som uteksaminerte kvinnelige kadetter i skolens 232-årige historie.

Pran avsluttet sin tjeneste i Forsvaret i 1988 og ble deretter direktør i Kreditkassen.

Pran ble i 2016 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats. Wikipedia

71 år
Harriet Andreassen (Politiker)
1925 - 1997

Harriet Andreassen (Norge)

Politiker, kommunalminister, telefonekspeditør, fagforeningsleder

Født:
6. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
10. februar 1997 (71 år) (27 år siden)

Harriet Andreassen var en norsk fagforeningstillitsvalgt og Ap-politiker. Hun var fra 1980 til 1981 kommunalminister. Wikipedia

82 år
Patricia Kennedy Lawford (Skuespiller)
1924 - 2006

Patricia Kennedy Lawford (USA)

Skuespiller

Født:
6. mai 1924 (100 år siden)

Døde:
17. september 2006 (82 år) (17 år siden)

Patricia Kennedy Lawford var søster av president John F. Kennedy.

Fra 1954 til 1966 var hun gift med skuespilleren Peter Lawford (1923–1984). De fikk 4 barn sammen. Patricia arbeidet blant annet ved John F. Kennedy Library and Museum, men hun var også en ivrig gjest ved sosiale sammenkomster og ble sett på som den vakreste og mest glamorøse av søstrene.

Hun overlevde kreft, men ble som 76-åring rammet av et lettere slag. Hun døde til slutt av lungebetennelse den 17. september 2006, 82 år gammel. Wikipedia

55 år
Vidar Lindboe-Hansen (Ingeniør)
1920 - 1976

Vidar Lindboe-Hansen (Norge)

Ingeniør, skihopper, gruveingeniør

Født:
6. mai 1920 (104 år siden)

Døde:
21. mars 1976 (55 år) (48 år siden)

Vidar Lindboe-Hansen var en norsk skihopper. Han ble nummer 10 i VM i Lake Placid i 1950. Han vant Gråkallrennet (klasse A) i Trondheim i 1946 og ble nummer 2 i hopprennet i Svenska Skidspelen i Östersund i 1948. Vidar Lindboe-Hansen studerte ved NTH i Trondheim og slo seg ned som bergingeniør på Løkken Verk i 1949, der han representerte Løkken IF. Wikipedia

70 år
Orson Welles (Skuespiller)
1915 - 1985

Orson Welles (USA)

Skuespiller, regissør, manusforfatter, produsent

Født:
6. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
10. oktober 1985 (70 år) (38 år siden)

George Orson Welles var en amerikansk regissør, skuespiller og manusforfatter. Han vant Oscar for beste originalmanus for Citizen Kane (1941) og ble belønnet med en æres-Oscar i 1971. Welles har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 16. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

83 år
Sigmund Freud (Psykoanalytiker)
1856 - 1939

Sigmund Freud (Østerrike)

Psykoanalytiker, nevrolog

Fullt navn / Fødenavn:
Sigismund Schlomo Freud

Født:
6. mai 1856 (168 år siden)

Døde:
23. september 1939 (83 år) (Lege-administrert morfin-overdose) (84 år siden)

Sigmund Schlomo Freud var en østerriksk nevrolog og psykiater av jødisk herkomst. Han er grunnleggeren av den psykodynamiske teorien og psykoanalysen, som er betegnelser som blir benyttet for å referere til både en modell for studier av menneskesinnet, en personlighetsteori og en behandlingsmetode av psykiske lidelser. Teorien vektlegger betydningen av det ubevisste sjeleliv og erfaringer i barndommen for utviklingen av og funksjonen til menneskets psykiske liv. Wikipedia

68 år
Peter Jebsen (Forretningsdrivende)
1824 - 1892

Peter Jebsen (Norge)

Forretningsdrivende, politiker

Født:
6. mai 1824 (200 år siden)

Døde:
30. oktober 1892 (68 år) (131 år siden)

Peter Jebsen var en norsk industripioner, skipsreder og politiker.

Jebsen kom til Bergen i 1843. I 1845 undertegnet han kjøpekontrakt på Blindheimselven som renner ut i Ytre Arna, og grunnla i 1846 det som ble landets første, mekaniserte bomullsveveri. Han brukte halve formuen sin, 200 spesiedaler, på å få elven i eie. Virksomheten økte raskt, og etter hvert ble det bygget både bomullsspinneri, fargeri og blekeri på stedet. Dette ble starten på Arne Fabrikker, en av landets største og viktigste tekstilfabrikker. Bygden Ytre Arna ble bygget rundt fabrikken, og ble et industrisamfunn som tiltrakk seg arbeidere fra hele Vestlandet. Fabrikken var i stor grad også samfunnsorganisator, og besørget i tillegg til arbeidsplasser også boliger, skole, idrettsanlegg, fattigvesen, veibygging, brannkorps, legetjeneste, samfunnshus m/kino, kirke, – et komplett lite samfunn.

Brødrene Johan Jebsen grunnla en båndfabrikk, Trengereid fabrikker, på Trengereid i 1895 og Jürg Jebsen grunnla ullvarefabrikk i Fossekleiva i Berger i Vestfold.

I tillegg til å være industrigründer ble Peter Jebsen også en pioner i samferdselshistorien i Norge. Han kjøpte i 1864 dampbåten D/S Arne, som stod for transport mellom fabrikken i Ytre Arna og Bergen, og som også ble den første rutebåten som gikk i trafikk mellom Bolstad og Bergen. Før D/S Arne sin tid måtte man ro de ferdige bomullslerretene fra Ytre Arna til Bergen, noe som ble uholdbart ettersom produksjonen steg.

Peter Jebsen var direkte eller indirekte involvert i etableringen av en rekke tekstilfabrikker i Norge, og var også blant dem som jobbet for å få på plass jernbanen mellom Bergen og Voss, i dag kjent som Bergensbanen (1909). På rekognosering i forbindelse med jernbanen til Voss legger han merke til Bergsdalselva som løper gjennom Dale, og han kjøper rettighetene til det kraftige vassdraget. I 1879 grunnlegger han Dale Fabrikker, og når Vossabanen åpner i 1883 blir fabrikken liggende perfekt plassert langs en travel jernbane

Peter Jebsen var også en av grunnleggerne av den «Norsk Amerikanske Dampskibslinie», «The Norwegian American Steamship Company», grunnlagt i Bergen i 1870. Han var deleier i det norske selskapet Norske Lloyd. Grunnleggingen av amerikalinjen var det første forsøket på å opprettholde en direktelinje med dampskip til Amerika. Før 1870 reiste de fleste emigrantene med seilskip over Atlanterhavet, og ønsket man å reise med dampskip måtte man via England eller Tyskland. Våren 1872 settes dampskipet D/S «Peter Jebsen» i rute, og setter kursen mot New York 3. mai. Men mengden emigranter minket utover i 1870-årene, ironisk nok blant annet fordi antall arbeidsplasser i Norge økte kraftig på grunn av industrien Jebsen var med på å utvikle, og rederiet hadde også problemer med å få noe som helst med seg i retning Norge. Ruten blir kansellert i 1876. I løpet av fem år fraktet selskapet 8 622 passasjerer fra Bergen til New York. D/S «Peter Jebsen» ble etter hvert solgt flere ganger, og gikk gjennom flere navneskifter før hun i 1913 ankom Almería med lasten i brann, og ble solgt som skrap. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Alf Hambe (Gitarist)
1931 - 2022

Alf Hambe (Sverige)

Gitarist, forfatter, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Alf Gunnar Hambe

Født:
24. januar 1931 (93 år siden)

Døde:
6. mai 2022 (91 år) (1 år siden)

Alf Gunnar Hambe var en svensk visedikter, forfatter og trubadur.

Hambe vokste opp i en musikalsk lærerfamilie, og arbeidet i ungdommen som lærervikar og messegutt på skip. Han ble oppdaget på slutten av 1950-tallet, og hadde sin egentlige debut i 1962 med Astronaut till häst.

Hambes poetiske landskap kalles Molom, og skildres som en plass i grenselandet mellom fantasi og virkelighet der man «kan vandra mol allena». Molom har trekk av området Steninge, der Hambe bor med sin familie. Blant hans mest kjente viser er «Visa i Molom», «Gröne greven», «Kajsas udde», «Orgeln på vinden» og «I Wellington». Han har gitt ut om lag 20 dikt- og visesamlinger, blant annet Molom – en ¨varld i Belums tecken (1978), og romanen Sagan om Ingeland (1984).

Biografien Ordmålaren vid Västerhavet utkom til hans 75-årsdag. I januar 2008 mottok han den kongelige utmerkelsen Litteris et Artibus for «framstående konstnärliga insatser som författare och viskompositör».

Hans sanger har blitt tolket av Alice Babs, Fred Åkerström, Hootenanny Singers, Göteborgs Symfonietta, Jan Olof Andersson & Nova Cantican, Eva Bartholdsson og Kent Lampa. Hambestipendiet ble opprettet på hans 50-årsdag, og har blitt tildelt artister fra hele Norden. Regiontoget Y32. Krösatågen i Småland og Halland, har fått navnet «Alf Hambe». Wikipedia

74 år
Jimmy Ellis (Bokser)
1940 - 2014

Jimmy Ellis (USA)

Bokser

Fullt navn / Fødenavn:
James Albert Ellis

Født:
24. februar 1940 (84 år siden)

Døde:
6. mai 2014 (74 år) (9 år siden)

James Albert «Jimmy» Ellis var en amerikansk bokser. Han var verdensmester (WBA) i tungvektsboksing 1968–70. Ellis bokset i totalt 53 kamper, hvorav han vant 40, tapte 12 og fikk en uavgjort. 24 av hans seiere var på knockout.

Ellis fikk sin sjanse til å vinne WBA tittelen da Ali nektet å delta i Vietnamkrigen og derfor endte opp i fengsel og mistet tittelen. Ellis beseiret Jerry Quarry i finalen på Råsunda stadion i Stockholm 1968 som Ellis vant mot Floyd Patterson og forsvarte tittelen. Ellis tapte senere tittelen mot Joe Frazier i 1970. Jimmy Ellis var en tid sparringspartner for Muhammad Ali. Som Ali hadde han Angelo Dundee som trener. Wikipedia

84 år
Kåre Øistein Hansen (Politiker)
1927 - 2012

Kåre Øistein Hansen (Norge)

Politiker

Født:
8. november 1927 (96 år siden)

Døde:
6. mai 2012 (84 år) (11 år siden)

Kåre Øistein Hansen var en norsk fagforeningsmann og politiker (SV). Hansen jobbet som fabrikkarbeider i metallindustrien i hjembyen Drammen i det meste av sitt yrkesliv, og ble først aktiv i den lokale fagforeningen. Han var medlem av forbundsstyret i Jern og Metall 1966-1973 og var innvalgt på Stortinget fra Buskerud for SV i perioden 1973-1977. Etter at han forlot Stortinget arbeidet han som inspektør i Arbeidstilsynet og som verne- og miljøleder i kontoret for eldreomsorg i Oslo kommune. Wikipedia

69 år
Kjell Hallbing (Forfatter)
1934 - 2004

Kjell Hallbing (Norge)

Forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Kjell Kaare Hallbing

Født:
5. november 1934 (89 år siden)

Døde:
6. mai 2004 (69 år) (19 år siden)

Kjell Kaare Hallbing var en norsk forfatter. Hallbing er best kjent under pseudonymet Louis Masterson. Han benyttet også pseudonymene Ward Cameron, Leo Manning og Lee Morgan.

Hallbing skrev bokserien om westernhelten Morgan Kane, i alt 83 bøker i perioden 1966–1978, alle utgitt på forlaget Bladkompaniet. I alt har de 83 Morgan Kane-bøkene solgt over 10 millioner eksemplarer i Norge. Hallbing skrev nesten like mange bøker om andre helter og temaer, til sammen skrev han rundt 150 bøker. Wikipedia

90 år
Marlene Dietrich (Skuespiller)
1901 - 1992

Marlene Dietrich (Tyskland)

Skuespiller, sanger, selvbiograf, entertainer, fiolinist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Marie Magdalene Dietrich

Født:
27. desember 1901 (122 år siden)

Døde:
6. mai 1992 (90 år) (31 år siden)

Marlene Dietrich, egentlig Maria Magdalene Dietrich, var en tysk skuespillerinne og sangerinne. Hun hadde en stumfilmkarriere i Tyskland, men flyttet i voksen alder til USA og spilte i en rekke Hollywood-produksjoner. I 1972 ble Dietrich tildelt Presidentens frihetsmedalje. I 1999 ble hun kåret til tidenes niende største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

68 år
Edvard VII av Storbritannia (Konge av Storbritannia)
1841 - 1910

Edvard VII av Storbritannia (Storbritannia)

Konge av Storbritannia, keiser av India

Fullt navn / Fødenavn:
Albert Edward

Født:
9. november 1841 (182 år siden)

Døde:
6. mai 1910 (68 år) (114 år siden)

Edvard VII (Albert Edvard, før han ble konge kalt Albert, privat Bertie; født 9. november 1841, død 6. mai 1910) var konge av Storbritannia og keiser av India fra 22. januar 1901 og til sin død i 1910.

Som den eldste sønn av dronning Victoria og prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha var Edvard i slekt med kongehusene over hele Europa. Før han overtok tronen var han tronarving og holdt tittelen fyrste av Wales lengre enn noen av sine forgjengere. I løpet av morens lange regjeringstid var han i stor grad ekskludert fra politisk makt, og kom til å personifisere den fasjonabel og makelige samfunnseliten. Han reiste gjennom hele Storbritannia for å utføre seremonielle plikter og representerte Storbritannia ved utenlandsbesøk. Hans reiser til Nord-Amerika i 1860 og til det indiske subkontinent i 1875 var populære og en suksess, men til tross for offentlig samtykke, kom hans rykte som en playboyprins til å forsure hans forhold til dronningen.

Som konge spilte Edvard en rolle i moderniseringen av den britiske krigsmarinen og den britiske hæren etter boerkrigen. Han gjeninnførte tradisjonelle seremonier som offentlige framvisninger og utvidet rekken av folk som de kongelige sosialiserte med. Han fostret gode forhold mellom Storbritannia og andre europeiske land, særlig Frankrike, noe som gjorde at han ble omtalt som Peacemaker, «fredsmakeren», men hans forhold til sin nevø, den tyske keiser Vilhelm II var til gjengjeld dårlig. Edvardiansk tid, som dekket Edvards periode på tronen og har navn etter ham, sammenfalt med et nytt århundre og innebar betydelige endringer i teknologi og i samfunnet, inkludert dampturbinen og framveksten av sosialisme som politisk kraft. Han døde i 1910 midt i en konstitusjonell krise som ble løst det påfølgende året med loven om parlamentet av 1911 som begrenset makten til det ikke-valgte House of Lords, det britiske overhuset. Wikipedia

<<
6. Mai
>>