Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 30. Mars
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_30-3.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Et russisk helikopter styrtet under landing på Heerodden utenfor Barentsburg
Helikopterulykken på Heerodden skjedde 30. mars 2008 da et russisk helikopter av typen Mi-8 operert av Spark+ Airline Ltd. havarerte under landing på den russiske helikopterbasen på Heerodden utenfor Barentsburg. Det var ni passasjerer ombord, alle russiske og ukrainske statsborgere hjemmehørende i Barentsburg. Tre personer omkom og to personer ble alvorlig skadet. De omkomne var kapteinen, styrmannen og en av passasjerene som var ansatt hos Trust Arktikugol. De tre omkomne ble om kvelden fraktet til Longyearbyen og sendt til rettsmedisinsk undersøkelse i Tromsø. De alvorlige skadede, begge russiske statsborgere, ble fraktet til sykehuset i Longyearbyen. Natt til 31. mars ble de to skadde fraktet med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norges ortopediske avdeling for behandling av bruddskader.

På ulykkestidspunktet var det tett snødrev og under ti meter sikt. Ifølge presseattaché Kolesnikov ved Russlands ambassade i Oslo var årsaken til ulykken at helikopteret ble tatt av et stormkast under landing og kastet inn i hangarveggen. Det var flere spor i hangarbygningene etter rotoren.

Det havarerte helikopteret var det eneste russiske helikopteret som var i aktivitet på Svalbard.

En ulykkesundersøkelse ble som vanlig satt i gang for å klarlegge årsaksfaktorene som førte til helikopterhavariet.

Tre inspektører fra Statens havarikommisjon for transport (SHT) ankom Barentsburg 31. mars for å starte undersøkelsen.

Siden ulykken inntraff på norsk territorium ledes undersøkelsen av den norske havarikommisjonen, og i samsvar med internasjonale retningslinjer skjer det i samarbeid med den russiske havarikommisjonen.

SHT i sin rapport etter ulykken mener at løs snø, i mulig kombinasjon med vindkast, skapte utfordringer i forbindelse med landingen. Under landingen benyttet flygebesetningen en uheldig framgangsmåte som medførte at de mistet nødvendige visuelle referanser. Den avbrutte landingen ble gjennomført med klare mangler ved besetningssamarbeidet. Besetningen mistet kontrollen over helikopteret og traff en hangarvegg. Kollisjonen fikk så alvorlige konsekvenser, delvis fordi personer om bord ikke var fastspent med setebelter. Wikipedia
Wikipedia_30-3.1981
38 år siden
Wikipedia
1981: Attentatforsøk på USAs president Ronald Reagan
Den amerikanske presidenten Ronald Reagan blir skutt i brystet utenfor et hotell i Washington, D.C. av John Hinckley jr.

Hinckley hevdet å ha sett filmen Taxi Driver en rekke ganger, der en forstyrret mann planlegger å drepe en presidentkandidat for å imponere en kvinne. Hinckley var besatt av skuespillerinnen Jodie Foster, som spiller hovedrollen i Taxi Driver. Han trodde at ved å drepe Reagan, så ville Foster erkjenne kjærlighet til ham.

Hinckley ble løslatt i september 2016, men med svært mange restriksjoner; han vil være under streng overvåkning, har forbud mot å snakke med media, er forpliktet til å gå i terapi, og har forbud mot å oppsøke Foster. Wikipedia
Wikipedia_30-3.1867
152 år siden
Wikipedia
1867: USA kjøper Alaska fra Russland for 7,2 millioner USD
Alaska er USAs største delstat i areal og ligger i det nordvestlige Nord-Amerika, adskilt fra resten av USA. Den grenser bare til Canada. Det er den 49. delstaten som ble opprettet i USA. Området ble kjøpt fra Russland 30. mars 1867 for 7,2 millioner USD. Den 3. januar 1959 ble området opptatt som egen delstat. Navnet Alaska kommer sannsynligvis fra aleut Alyeska, som betyr «stort land» eller «fastland». Wikipedia
<<
30. Mars
>>