Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag

30. Mars

Om dagen

30. Mars er dag 90 i 2020, og er i uke 14. Det er 276 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 30. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

12 år siden

2008: Et russisk helikopter styrtet under landing på Heerodden utenfor Barentsburg

Helikopterulykken på Heerodden skjedde 30. mars 2008 da et russisk helikopter av typen Mi-8 operert av Spark+ Airline Ltd. havarerte under landing på den russiske helikopterbasen på Heerodden utenfor Barentsburg. Det var ni passasjerer ombord, alle russiske og ukrainske statsborgere hjemmehørende i Barentsburg. Tre personer omkom og to personer ble alvorlig skadet. De omkomne var kapteinen, styrmannen og en av passasjerene som var ansatt hos Trust Arktikugol. De tre omkomne ble om kvelden fraktet til Longyearbyen og sendt til rettsmedisinsk undersøkelse i Tromsø. De alvorlige skadede, begge russiske statsborgere, ble fraktet til sykehuset i Longyearbyen. Natt til 31. mars ble de to skadde fraktet med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norges ortopediske avdeling for behandling av bruddskader.

På ulykkestidspunktet var det tett snødrev og under ti meter sikt. Ifølge presseattaché Kolesnikov ved Russlands ambassade i Oslo var årsaken til ulykken at helikopteret ble tatt av et stormkast under landing og kastet inn i hangarveggen. Det var flere spor i hangarbygningene etter rotoren.

Det havarerte helikopteret var det eneste russiske helikopteret som var i aktivitet på Svalbard.

En ulykkesundersøkelse ble som vanlig satt i gang for å klarlegge årsaksfaktorene som førte til helikopterhavariet.

Tre inspektører fra Statens havarikommisjon for transport (SHT) ankom Barentsburg 31. mars for å starte undersøkelsen.

Siden ulykken inntraff på norsk territorium ledes undersøkelsen av den norske havarikommisjonen, og i samsvar med internasjonale retningslinjer skjer det i samarbeid med den russiske havarikommisjonen.

SHT i sin rapport etter ulykken mener at løs snø, i mulig kombinasjon med vindkast, skapte utfordringer i forbindelse med landingen. Under landingen benyttet flygebesetningen en uheldig framgangsmåte som medførte at de mistet nødvendige visuelle referanser. Den avbrutte landingen ble gjennomført med klare mangler ved besetningssamarbeidet. Besetningen mistet kontrollen over helikopteret og traff en hangarvegg. Kollisjonen fikk så alvorlige konsekvenser, delvis fordi personer om bord ikke var fastspent med setebelter. Wikipedia
39 år siden

1981: Attentatforsøk på USAs president Ronald Reagan

Den amerikanske presidenten Ronald Reagan blir skutt i brystet utenfor et hotell i Washington, D.C. av John Hinckley jr.

Hinckley hevdet å ha sett filmen Taxi Driver en rekke ganger, der en forstyrret mann planlegger å drepe en presidentkandidat for å imponere en kvinne. Hinckley var besatt av skuespillerinnen Jodie Foster, som spiller hovedrollen i Taxi Driver. Han trodde at ved å drepe Reagan, så ville Foster erkjenne kjærlighet til ham.

Hinckley ble løslatt i september 2016, men med svært mange restriksjoner; han vil være under streng overvåkning, har forbud mot å snakke med media, er forpliktet til å gå i terapi, og har forbud mot å oppsøke Foster. Wikipedia
153 år siden

1867: USA kjøper Alaska fra Russland for 7,2 millioner USD

Alaska er USAs største delstat i areal og ligger i det nordvestlige Nord-Amerika, adskilt fra resten av USA. Den grenser bare til Canada. Det er den 49. delstaten som ble opprettet i USA. Området ble kjøpt fra Russland 30. mars 1867 for 7,2 millioner USD. Den 3. januar 1959 ble området opptatt som egen delstat. Navnet Alaska kommer sannsynligvis fra aleut Alyeska, som betyr «stort land» eller «fastland». Wikipedia

Fødsler

87 år
Joe Ruby (Animatør)
1933 - 2020

Joe Ruby (USA)

Animatør, forfatter, TV-redaktør, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Clemens Ruby

Født:
30. mars 1933 (87 år siden)

Døde:
26. august 2020 (87 år)

Joseph Clemens Ruby var en amerikansk animatør, TV-redaktør, forfatter og produsent. Han var grunnleggeren av TV-animasjonsproduksjonsselskapet Ruby-Spears Productions, sammen med Ken Spears. De ble kjent for å ha skapt Scooby-Doo i 1969. Wikipedia

37 år
Vincent van Gogh (Kunstmaler)
1853 - 1890

Vincent van Gogh (Nederland)

Kunstmaler, botanisk illustratør, tegner, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vincent Willem Van Gogh

Født:
30. mars 1853 (167 år siden)

Døde:
29. juli 1890 (37 år) (130 år siden)

Vincent Willem van Gogh var en nederlandsk postimpresjonistisk maler.

Vincent van Gogh elsket kunst fra en tidlig alder, men begynte ikke å male produktivt før han var nesten 30 år. I de resterende sju årene av sitt liv malte van Gogh mer enn 2000 verk, bestående av 900 malerier og 1100 skisser og tegninger. Før kunstkarrieren arbeidet van Gogh for ulike kunsthandlere, blant annet i London, Paris og Haag. Han fikk liten anerkjennelse i sin levetid. Kun en håndfull mennesker visste om van Goghs talenter, og selv fikk han kun solgt ett maleri mens han levde.

Det gikk tre år fra hans tungsindige malerier der Potetspiserne er representativt, til hans fargeeksplosive malerier som ble gjort i Arles. Noen av van Goghs mest kjente verk er Stjernenatt og Portrett av Dr. Gachet, som er noen av de mest ettertraktede maleriene i verden. Flere av van Goghs malerier har oppnådd noen av de høyeste prisene i kunsthistorien. Maleriet Portrett av Dr. Gachet ble i 1990 solgt for 144 millioner dollar (rundt 800 millioner kroner). Nesten alle av hans malerier er i dag samlet ved Van Gogh-museet i Amsterdam og Kröller-Müller-museet nær Otterloo.

Van Gogh produserte de fleste av sine verk gjennom en periode på 10 år, før han til slutt ga seg. Van Gogh led mest sannsynlig av mange sinnslidelser, blant annet bipolar lidelse, og begikk muligens[note 1] selvmord i 1890. Hans berømmelse vokste fort etter hans død, og utallige kunstnere etter van Goghs levetid har nevnt ham som en inspirasjonskilde. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Tomie dePaola (Illustratør)
1934 - 2020

Tomie dePaola (USA)

Illustratør, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Anthony dePaola

Født:
15. september 1934 (86 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (85 år)

Thomas «Tomie» Anthony dePaola var en amerikansk forfatter og illustratør.

DePaola ble født av foreldre med irsk og italiensk bakgrunn. Foreldrene var Joseph og Florence DePaola. Han hadde én bror og to søstre. Besteforeldrene var fra Calabria, som handlingen i hans bok Strega Nona er lagt til. Hans bok The Baby Sister handler om at Maureen blir født. Fra han var fire år fortalte han at han ville bli kunstner og forfatter, og gav foreldrene æren for å ha oppmuntret ham i hans utvikling kunstnerisk og for å gi ham impulser til temaer i hans verk.

Etter high school studerte dePaola kunst ved Pratt Institute i Brooklyn og tok eksamen i 1956 med graden Bachelor of Fine Arts.

DePaola debuterte som barnebokillustratør i 1965. Han illustrerte over 200 bøker for barn og voksne, hvorav 100 til egen tekst, deriblant den prisbelønte 26 Fairmount Avenue og flere bildebøker om den italienske heksa Strega Nona. Bøkene bygger ofte på eventyr eller er preget av dePaolas katolske bakgrunn og oppvekst i en irsk-italiensk familie i USA. Bøkene hans har blitt oversatt til mange språk, og har blitt godt kjent også utenfor USA, ikke minst på grunn av hans store produksjon og tilgjengelige stil.

Tomie dePaola har også dekorert kirker, tegnet plakater og gratulasjonskort og arbeidet med scenografi.

Tegningene til dePaola er enkle og tydelige, har mange farger, lette akvarellflater og heltrukne linjer. Figurene i illustrasjonene er dukkeaktige og detaljer og gjenstander er klart definert i et barnevennlig, oppstilt uttrykk. Selv sier han at han har vært påvirket av blant annet tidlig italiensk renessansemaleri. Wikipedia

74 år
Hilary Heath (Skuespiller)
1945 - 2020

Hilary Heath (Storbritannia)

Skuespiller, forretningsdrivende, filmprodusent

Født:
6. mai 1945 (75 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (74 år)

Hilary Heath, også kjent som Hilary Dwyer, var en britisk skuespiller og produsent.

Hun begynte på sin skuespillerkarriere ved Old Vic Theater i Bristol og ble senere å se i fjernsynsserier. Hun spilte i tre filmer, alle skrekkfilmer: Witchfinder General (1968), The Oblong Box (1969) og Cry of the Banshee (1970) mot Vincent Price.

Etter å ha giftet seg i 1974 grunnla hun og ektemannen et talentagentur, Duncan Heath Associates, som ble solgt da ekteparet skilte seg i 1984. I 1980-årene produserte hun fjernsynsfilmer.

30. mars 2020 døde Heath 74 år gammel av COVID-19. Wikipedia

100 år
Hau Pei-tsun (Politiker)
1919 - 2020

Hau Pei-tsun (Kina)

Politiker, soldat

Født:
13. juli 1919 (101 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (100 år)

Hau Pei-tsun var en kinesisk general og taiwankinesisk forsvarssjef og politiker. Han var statsminister for Republikken Kina fra 30. mai 1990 til 10. februar 1993 og firestjerners general i republikkens hær. Wikipedia

81 år
Bill Withers (Sanger)
1938 - 2020

Bill Withers (USA)

Sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
William Harrison Withers, Jr.

Født:
4. juli 1938 (82 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (81 år)

Bill Withers var en amerikansk sanger og komponist innen genrene soul og R&B. Han var aktiv fra tidlig i 1960-årene og frem til midten av 1980-årene.

Withers slo gjennom med sin debutsingel utgitt på Sussex Records i 1971 med «Ain't No Sunshine» fra albumet Just As I Am. Andre kjente sanger fra Withers er «Lovely Day», «Just the Two of Us» og «Lean On Me». Sistnevnte er tatt med i Norsk salmebok 2013. Wikipedia

33 år
Arianne Caoili (Sjakkspiller)
1986 - 2020

Arianne Caoili (Australia)

Sjakkspiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Arianne Bo Caoili

Født:
22. desember 1986 (33 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (33 år) (Bilulykke)

Arianne Bo Caoili var en australsk sjakkspiller. Hun oppnådde tittelen WIM, og hun deltok i Skal vi danse (Australia).

Caoili begynte å spille sjakk som seksåring. På et tidspunkt i 2002 oppnådde hun en FIDE-rating på over 2300. Ratingen sank igjen etter at hun begynte å fokusere på studiene. Hun var, frem til sin død i mars 2020, Australias ledende kvinnelige sjakkspiller og spilte på førstebordet for landslaget under olympiaden i Dresden i 2008.

Fra desember 2009 og frem til sin død var Caoili i et forhold med den armenske stormesteren Levon Aronjan.

Caoili var en av kjendisdanserne i den femte sesongen av den australske utgaven av Skal vi danse. Hennes profesjonelle dansepartner var Carmelo Pizzino og de endte som nummer to bak Anthony Koutoufides. Wikipedia

64 år
Morten Røhrt (Skuespiller)
1954 - 2019

Morten Røhrt (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Morten Ralph Røhrt

Født:
9. november 1954 (65 år siden)

Døde:
30. mars 2019 (64 år) (1 år siden)

Morten Ralph Røhrt var en norsk skuespiller som var fast ansatt i en årrekke ved Oslo Nye Teater. Han spilte blant annet i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2.

Røhrt var utdannet ved Statens teaterhøgskole (1977), hvor han også var lærer (fra 1991). Han arbeidet ved Den Nationale Scene, Nationaltheatret og Rogaland Teater. Han var fra 1992 ansatt ved Oslo Nye Teater.

Han medvirket også i NRKs serie Fortuna i 1993, samt i filmen When the Light Comes i 1998. Stemmen hans er meget karakteristisk, og man kan høre ham daglig i flere radioreklamer. Han hadde en rekke frilansoppdrag innen teater, film, radio og TV (blant annet Cato Halvorsen i Hotel Cæsar). Han ble ofte benyttet i lydbøker og som dubber av film, og underviste også i innlesning av lydbøker.

I 2009 opptrådte Røhrt i den 45 minutter lange enakteren Støv, som er skrevet av Ivo de Figueiredo på grunnlag av hans Bragepris-nominerte roman med samme navn. Skuespillet var regissert av Bentein Baardson og handler om Henrik Wergelands liv. Wikipedia

101 år
Elizabeth Bowes-Lyon (Dronning)
1900 - 2002

Elizabeth Bowes-Lyon (Storbritannia)

Dronning, politiker, organisasjonsgrunnlegger

Født:
4. august 1900 (120 år siden)

Døde:
30. mars 2002 (101 år) (18 år siden)

Dronning Elizabeth av Storbritannia var dronning av Storbritannia i regjeringstiden til sin mann, kong Georg VI (1936–1952). Etter hans død ble hun omtalt som Dronningmoren for å skille henne fra datteren dronning Elisabeth II.

Hun var yngste datter av Claude Bowes-Lyon (1855–1944), senere 14. jarl av Strathmore og Kinghorne, og hans hustru Nina Cecilia Cavendish-Bentinck (1862–1938).

26. april 1923 giftet hun seg med prins Albert, hertug av York, senere kong Georg VI, sønn av kong Georg V av Storbritannia (1865–1936) og dronning Mary (1867–1953), i Westminster Abbey i London.

Sammen fikk de to døtre; prinsesse Elisabeth, senere dronning Elisabeth II og prinsesse Margaret.

I 1936 abdiserte kong Edvard VIII uventet, noe som gjorde Elizabeth til dronning ved sin manns side. George VI og dronning Elizabeth ble meget populære, særlig under krigen etter at de begge markerte sin standhaftighet ved ikke å forlate London, selv etter at Buckingham Palace ble bombet. Kongens helse skrantet dog med årene, og Elizabeth la skylden på Wallis Simpson, kvinnen som fikk Edward VIII til å abdisere i 1936. Kong George VI døde 6. februar 1952, 56 år gammel.

Etter sin manns død føyde dronning Elizabeth Dronningmoren til sin tittel, men ble etterhvert bare kjent som Dronningmoren, da hennes datter nå var regjerende monark, dronning Elisabeth II. Hun høstet stor popularitet med årene og var en ivrig deltaker ved offisielle tilstelninger i inn- og utland, og hun var en stor og viktig støtte for sin unge datter i hennes første år som dronning.

I 1980-årene ble hun kjent som «britenes bestemor». Både 90-årsdagen og 100-årsdagen ble feiret stort i London, men de siste årene hennes var preget av hennes høye alder, datteren Margarets sviktende helse og død og de mange skilsmissene blant hennes barnebarn. Hun lot seg likevel hylle på 101-årsdagen sin i august 2001, som hun alltid gjorde på bursdagen den 4. august. Siste gangen hun viste seg offentlig var da prinsesse Margaret ble stedt til hvile 15. februar 2002, på dagen 50 år etter at hennes kjære Georg VI var blitt gravlagt.

Dronningmoren døde 30. mars 2002 etter en tid med sviktende helse. Wikipedia

65 år
Jonas Anton Hielm (Politiker)
1782 - 1848

Jonas Anton Hielm (Norge)

Politiker, advokat

Født:
30. desember 1782 (237 år siden)

Døde:
30. mars 1848 (65 år) (172 år siden)

Jonas Anton Hielm var en norsk jurist og politiker. Han var sønn av regimentskvartermester og auditør Børge Hielm (død 1810) og Hulleborg f. Abel, ble student med utmerkelse 1797 og juridisk kandidat 1800. I 1803 ble han auditør ved Det Norske Livregiment til Fods, 1807 deltok han i forsvaret under Københavns beleiring, 1811 fikk han tittelen overauditør, 1812 ble han høyesterettsadvokat. Ved begivenhetene 1814 dro han tilbake til Norge, hvor han samme år ble høyesterettsadvokat. I 1815 ble han høyesterettsadvokat samt konstituert dosent i lovkyndighet og 1820 regjeringsadvokat. Han ble i 1820 regjeringsadvokat. 1815–21 fungerte han som statsrevisor.

På grunn av to majestetsfornærmende artikler han skrev i Nationalbladet, anla regjeringen prosess mot utgiveren, hans bror Hans Abel Hielm. Den første saken, kalt «Komplimentsaken», forløp slik: For å redde broren fikk Hielm en fange på Akershus festning til å utgi seg som forfatter av artiklene, men det lyktes ikke å stanse sakens gang, og broren ble dømt til fengsel. For hans eget vedkommende førte saken til at han ble suspendert som regjerings- og høyesterettsadvokat.

I den andre saken, «Profetisaken», ble broren dømt til landsforvisning i under- og overretten. Da dommen var innstevnet for høyesterett, oppga Hielm broren som den egentlige forfatteren. I høyesterett ble så broren frifunnet for videre tiltale i 1823, men tiltalen mot Hielm sto fast. Ved høyesterettsdom av 13. september 1825 ble Hielm dømt til å betale en bot av 5000 spd. Dermed var saken endelig avgjort, og suspensjonen som regjerings- og høyesterettsadvokat ble hevet. Regjeringen fastholdt imidlertid at han hadde opptrådt uverdig, og avskjediget ham som regjeringsadvokat. Da Hielm reiste klager mot dette, avgjorde stortinget i 1827 at han til gjengjeld skulle få 504 spd. i årlig pensjon.

Hielm var stortingsmann for Smaalenenes amt i 1830, 1833, 1836–37 og 1842. Mest kjent er hans forslag om å gi statsrådene adgang til å delta i stortingets forhandlinger og hans deltagelse i flaggsaken. I denne siste anledning skrev Henrik Wergeland sitt dikt «Jonas Anton Hjelm». Wikipedia

<<
30. Mars
>>