Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
3 År
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
3 År
Få med deg ukens tilbud fra verdens største nettbutikk!
Tilbud
Få med deg ukens tilbud fra verdens største nettbutikk!
Gå til AliExpress
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Dagens tilbud!
Tilbud
Dagens tilbud!
Få med deg dagens tilbud fra Expedia.
Du kan avbestille GRATIS helt til avbestillingsperioden har utløpt.
Gå til Expedia
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 300,-
6 Dager
Gratis frakt på ordre over 300,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 3. februar 2021 kl.23:30.
Gå til Chain Reaction Cycles
6 Dager
20% rabatt på fremkalling
4 År
20% rabatt på fremkalling
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på fremkalling. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
4 År
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Mars

Om dagen

15. Mars er dag 74 i 2021, og er i uke 11. Det er 291 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2008: En eksplosjon ødelegger et våpen-depot i nærheten av den albanske hovedstaden Tirana

Eksplosjonen i Tirana 15. mars 2008 skjedde etter at flere eksplosjoner gikk av ved en militærleir utenfor hovedstaden Tirana i Albania.

Albanske myndigheter har satt i gang en prosess med å destruere gammel ammunisjon, i forbindelse med sin NATO-søknad. Reuters meldte om at så mye som 3000 tonn med våpen og ammunisjon skal ha vært lagret på stedet.Team med amerikanske rådgivere var tilstede for å hjelpe albanerne i destrueringen. Den albanske statsministeren, Sali Berisha, fortalte etter ekplsjonen at landet sliter med enorme mengder med ammunisjon i landet

Eksplosjonen skjedde like ved Mother Teresa Tirana International Airport, i landsbyen Gerdec cirka seks mil nord for Tirana.

Eksplosjonene ble angivelig utløst da albanske og amerikanske eksperter skal ha flyttet flere bomber, kuler og granater som var helt tilbake fra andre verdenskrig. Terrorisme ble ikke vurdert til å være årsaken til hendelsen. Eksplosjonene etterlot seg enorme kratre i området, noen av disse var 20 meter dype og minst 50 meter i diameter, og varte i hele 18 timer. Wikipedia
12 år siden

2008: Tre personer blir drept og over ti såret, da en bombe eksploderer på en restaurant i Islamabad

Terrorangrepet i Islamabad 15. mars 2008 skjedde da en bombe eksploderte i en italiensk restaurant i Islamabad i Pakistan. Det var det første angrepet rettet direkte mot utlendinger i Pakistan siden 2002.

Den lange rekke med selvmordsaksjoner i Pakistan startet etter at politi og soldater stormet Den røde moské i Islamabad i juli 2007, noe som førte til at over hundre islamittiske studenter ble drept i kampene.

Mere enn 500 mennesker har blitt drept i Pakistan før dette tvilling-angrepet i ulik miltant-relatert voldshendelser, inklusive en rekke selvmordsbomber. Siden 18. februar 2008 har det vært i alt syv bombeattentater i Pakistan, inklusive dette og Terrorangrepene i Lahore 11. mars 2008. Militante grupper har de siste årene vært ansvarlig for flere voldelige aksjoner mot både politivesenet og hæren, som har slått hardt ned på militante i de nordvestlige provinsene i Pakistan.

Angrepet var rettet mot den restauranten Luna Caprese i Islamabad. Dette er en restaurant som jevnlig brukes av utenlandske diplomater, hjelpearbeidere og journalister. Restauranten var full av amerikanske og kinesiske gjester da bomben gikk av, iflg en som arbeider på stedet. Angrepet skal ha vært en bombe som var plassert der, og ikke en selvmordsbomber.

Tre personer ble drept og minst 20 ble såret. En av de drepte var en tyrkisk kvinne. De sårede inkluderer folk fra Japan, Canada, Storbritannia, Tyskland, Italia og Tyrkia, ifølge offisielle kilder. Fem sårede var amerikanere, ifølge pakistansk politi. Sky News meldte at en britisk diplomat ble lettere såret i angrepet. Fire av de sårede var amerikanske FBI-agenter.

Ingen tok på seg ansvaret for angrepet med en gang, men tidligere angreper i området har pakistanske myndigheter beskyldt pro-Taliban militante grupper, i væpnet konflikt med den pakistanske hæren om å stå bak.

Vestlige nyhetsmedier meldte 16. mars at militante grupper lojale til pro-Taliban kammondøren Baitullah Mehsud hadde tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Islamabad. Mehsud har tidligere fått skylden av pakistanske myndigheter for å stå bak flere andre angrep, inklusive mordet på Benazir Bhutto i desember 2007. Reuters siterte Maulana Omar, en talsmann for Mehsud, som også tok ansvaret for det doble terrorangrepet i Lahore 11. mars. Wikipedia
14 år siden

2006: Elleve sivile irakere blir drept, angivelig med kaldt blod av amerikanske styrker

Ishaqi-massakren var en angivelig massakre av sivile irakere begått av amerikanske styrker, den 15. mars 2006. Totalt ble 11 mennesker, inkludert 4 barn og 5 kvinner angivelig skutt og drept av de amerikanske styrkene. Deretter skal huset med likene i, ha blitt sprengt i luften. Påstanden om en amerikansk massakre bekreftes bl.a. av irakisk politi.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Irak sa 1. juni 2006 at det, som for Haditha-massakren, er innledet etterforskning i saken. Dagen etter ble den amerikanske etterforskningen avsluttet etter at det angivelig ikke ble funnet noe bevis for at amerikanske styrker sto bak den angivelige massakren. Iraks regjering reagerte sterkt på USAs ensidige frikjennelse av soldatene som skal ha drept sivile i Ishaqi, og Irak vil etterforske hendelsen på egen hånd. Den irakiske statsministeren kritiserte de amerikanske styrkene for ukritiske angrep mot irakiske sivile. Maliki fortalte reportere at vold imot sivile var "vanlige blant mange av de multi-nasjonale styrkene".

En assistent til Irak's statsminister, al-Kazimi sier: We have it from more than one source that the Ishaqi killings were carried out under questionable circumstances, More than one child was killed. This US report was not fair for the Iraqi people and the children who were killed. Wikipedia

Fødsler

87 år
Ruth Bader Ginsburg (Dommer)
1933 - 2020

Ruth Bader Ginsburg (USA)

Dommer, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Joan Ruth Bader

Født:
15. mars 1933 (87 år siden)

Døde:
18. september 2020 (87 år)

Ruth Joan Bader Ginsburg var en amerikansk jurist som var dommer i USAs høyesterett fra 1993 til sin død i 2020. Wikipedia

89 år
Zjores Alfjorov (Fysiker)
1930 - 2019

Zjores Alfjorov (Russland)

Fysiker, politiker, oppfinner, matematiker

Fullt navn / Fødenavn:
Zjores Ivanovitj Alfjorov

Født:
15. mars 1930 (90 år siden)

Døde:
1. mars 2019 (89 år) (1 år siden)

Zjores Ivanovitj Alfjorov var en russisk fysiker og matematiker som bidro til utviklingen av moderne heterostrukturfysikk og elektronikk. Han var også politiker og var medlem av Statsdumaen fra 1995 for Boris Jeltsins parti. I 1999 gikk han over til Den russiske føderasjons kommunistparti fordi han mente de markedsliberale reformene under Jeltsin hadde gått for langt og skadet russisk økonomi.

Alfjorov ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2002, sammen med tyskeren Herbert Kroemer, for utviklingen av halvlederheterostrukturer for høyastighets- og optoelektronikk. De delte halvparten av prispengene, mens den andre halvparten ble tildelt amerikaneren Jack Kilby.

Alfjorov tok doktorgrad i fysikk og matematikk ved A.F. Ioffe fysisisk-tekniske institutt i St. Petersburg (daværende Leningrad). Han underviste ved dette instituttet siden 1987. Han var medlem i vitenskapsakademi i flere land, blant annet Hviterussland, Moldova, Aserbajdsjan, og Armenia. Wikipedia

71 år
Gerd Nyquist (Forfatter)
1913 - 1984

Gerd Nyquist (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
15. mars 1913 (107 år siden)

Døde:
22. november 1984 (71 år) (36 år siden)

Gerd Nyquist var en norsk forfatter.

Nyquist studerte journalistikk ved University of California og historie ved Universitetet i Oslo. Under krigen var hun aktiv i motstandsbevegelsen, og mottok Deltakermedaljen for dette. Hun debuterte i 1957 med romanen Måne over Munkeby.

Størst publikumsuksess hadde Nyquist med sine kriminalromaner. Hennes første kriminalroman, Avdøde ønsket ikke blomster fra (1960), ble i 1986 dramatisert for NRK Radioteatret. Nyquist var en av stifterne av og første president (1972–1977) i Rivertonklubben.

Nyquist var mor til forfatteren og musikeren Arild Nyquist. Wikipedia

71 år
Johan Halvorsen (Komponist)
1864 - 1935

Johan Halvorsen (Norge)

Komponist, dirigent, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johan August Halvorsen

Født:
15. mars 1864 (156 år siden)

Døde:
4. desember 1935 (71 år) (85 år siden)

Johan August Halvorsen var en norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som teaterkomponist. Wikipedia

68 år
Christian Michelsen (Statsminister)
1857 - 1925

Christian Michelsen (Norge)

Statsminister, politiker, skipsreder

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen

Født:
15. mars 1857 (163 år siden)

Døde:
29. juni 1925 (68 år) (95 år siden)

Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen var en norsk politiker (Høyre, Venstre, Samlingspartiet og Frisinnede Venstre), statsminister og skipsreder. I to perioder, først for Høyre, siden for Venstre, var Michelsen borgermester i Bergen, før han gikk inn i rikspolitikken. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Vittorio Gregotti (Arkitekt)
1927 - 2020

Vittorio Gregotti (Italia)

Arkitekt, universitetslærer, sjefredaktør

Født:
10. august 1927 (93 år siden)

Døde:
15. mars 2020 (92 år)

Vittorio Gregotti var en italiensk arkitekt. Han var sjef for arkitektkontoret Gregotti Associati, som blant annet tegnet Centro Cultural de Belém i Lisboa og operateatret Teatro degli Arcimboldi i Milano, samt universitetsbygninger, som eksempelvis campus for Universitetet i Calabria. Hans arkitektkontor var også ansvarlig for renoveringen av Olympiastadion i Barcelona foran de olympiske sommerlekene i 1992.

Gregotti døde av COVID-19. Wikipedia

80 år
Kåre Holt (Forfatter)
1916 - 1997

Kåre Holt (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
27. oktober 1916 (104 år siden)

Døde:
15. mars 1997 (80 år) (23 år siden)

Kåre Holt var en norsk forfatter som skrev barnebøker, skuespill, hørespill, biografier og historiske romaner.

Trilogien Kongen om kong Sverre (1965–1969) regnes som et av hans hovedverk. Wikipedia

58 år
Amalie Skram (Forfatter)
1846 - 1905

Amalie Skram (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Berthe Amalie Alver

Født:
22. august 1846 (174 år siden)

Døde:
15. mars 1905 (58 år) (115 år siden)

Amalie Skram var en norsk forfatter, ansett for å være en av de fremste naturalistiske forfatterne i Norge. Sammen med blant andre Alexander Kielland og Jonas Lie er hun en av de mest markante innen det moderne gjennombrudd. De fleste verkene hennes handlet om kvinner og deres private liv.

I romanene sine ga hun en kritisk fremstilling av de sosiale forholdene i samtiden, men hun skrev også om det indre livet. I hennes mest kjente verk – Hellemyrsfolket – gir hun klart uttrykk for en naturalistisk holdning, men i senere verk som Sommer fra 1899 kommer en mer stemningsfull uttrykksmåte frem.

Fra hun debuterte i 1885 til hun døde i 1905, ga hun ut rundt 20 verk. Det meste er romaner, men noe er også noveller og skuespill. I tillegg skrev Skram en rekke litteraturanmeldelser i sitt arbeid som kritiker. Noen av verkene hennes er også filmatisert. Wikipedia

<<
15. Mars
>>