Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. Mars

Om dagen

15. Mars er dag 75 i 2020, og er i uke 11. Det er 291 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 15. Mars kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_15-3.2008
12 år siden
Wikipedia
2008: Tre personer blir drept og over ti såret, da en bombe eksploderer på en restaurant i Islamabad
Terrorangrepet i Islamabad 15. mars 2008 skjedde da en bombe eksploderte i en italiensk restaurant i Islamabad i Pakistan. Det var det første angrepet rettet direkte mot utlendinger i Pakistan siden 2002.

Den lange rekke med selvmordsaksjoner i Pakistan startet etter at politi og soldater stormet Den røde moské i Islamabad i juli 2007, noe som førte til at over hundre islamittiske studenter ble drept i kampene.

Mere enn 500 mennesker har blitt drept i Pakistan før dette tvilling-angrepet i ulik miltant-relatert voldshendelser, inklusive en rekke selvmordsbomber. Siden 18. februar 2008 har det vært i alt syv bombeattentater i Pakistan, inklusive dette og Terrorangrepene i Lahore 11. mars 2008. Militante grupper har de siste årene vært ansvarlig for flere voldelige aksjoner mot både politivesenet og hæren, som har slått hardt ned på militante i de nordvestlige provinsene i Pakistan.

Angrepet var rettet mot den restauranten Luna Caprese i Islamabad. Dette er en restaurant som jevnlig brukes av utenlandske diplomater, hjelpearbeidere og journalister. Restauranten var full av amerikanske og kinesiske gjester da bomben gikk av, iflg en som arbeider på stedet. Angrepet skal ha vært en bombe som var plassert der, og ikke en selvmordsbomber.

Tre personer ble drept og minst 20 ble såret. En av de drepte var en tyrkisk kvinne. De sårede inkluderer folk fra Japan, Canada, Storbritannia, Tyskland, Italia og Tyrkia, ifølge offisielle kilder. Fem sårede var amerikanere, ifølge pakistansk politi. Sky News meldte at en britisk diplomat ble lettere såret i angrepet. Fire av de sårede var amerikanske FBI-agenter.

Ingen tok på seg ansvaret for angrepet med en gang, men tidligere angreper i området har pakistanske myndigheter beskyldt pro-Taliban militante grupper, i væpnet konflikt med den pakistanske hæren om å stå bak.

Vestlige nyhetsmedier meldte 16. mars at militante grupper lojale til pro-Taliban kammondøren Baitullah Mehsud hadde tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Islamabad. Mehsud har tidligere fått skylden av pakistanske myndigheter for å stå bak flere andre angrep, inklusive mordet på Benazir Bhutto i desember 2007. Reuters siterte Maulana Omar, en talsmann for Mehsud, som også tok ansvaret for det doble terrorangrepet i Lahore 11. mars. Wikipedia
Wikipedia_15-3.2008
12 år siden
Wikipedia
2008: En eksplosjon ødelegger et våpen-depot i nærheten av den albanske hovedstaden Tirana
Eksplosjonen i Tirana 15. mars 2008 skjedde etter at flere eksplosjoner gikk av ved en militærleir utenfor hovedstaden Tirana i Albania.

Albanske myndigheter har satt i gang en prosess med å destruere gammel ammunisjon, i forbindelse med sin NATO-søknad. Reuters meldte om at så mye som 3000 tonn med våpen og ammunisjon skal ha vært lagret på stedet.Team med amerikanske rådgivere var tilstede for å hjelpe albanerne i destrueringen. Den albanske statsministeren, Sali Berisha, fortalte etter ekplsjonen at landet sliter med enorme mengder med ammunisjon i landet

Eksplosjonen skjedde like ved Mother Teresa Tirana International Airport, i landsbyen Gerdec cirka seks mil nord for Tirana.

Eksplosjonene ble angivelig utløst da albanske og amerikanske eksperter skal ha flyttet flere bomber, kuler og granater som var helt tilbake fra andre verdenskrig. Terrorisme ble ikke vurdert til å være årsaken til hendelsen. Eksplosjonene etterlot seg enorme kratre i området, noen av disse var 20 meter dype og minst 50 meter i diameter, og varte i hele 18 timer.

Den første eksplosjonen på stedet var så kraftig at den kunne merkes og høres helt til nabolandet Makedonia, hele 150 kilometer unna. Mange personer trodde eksplosjonen faktisk skjedde i Makedonia og varslet albansk politi om det. Vindusruter i en rekke hus i Makedonia ble også knust som følge av eksplosjonen, ifølge en polititalsmann. Etter den første, kraftige eksplosjonen fortsatte mindre sprengladninger å detonere på området i minst to timer. Spesialstyrker fra den albanske hæren skal ha blitt satt inn i forsøkene på å redde arbeidere fra området der eksplosjonen skjedde. Flere tusen granater ble spredt over store områder av eksplosjonen og flere av dem var fremdeles ueksplodert, noe som vanskeliggjorde redningsarbeidet.

Den albanske helseministeren, Nard Ndoka, sa at minst 155 personer var skadd, flesteparten av disse var sivile. En lokal journalist, Altin Kodra sa derimot at så mange som 260 personer var hardt skadd av eksplosjonen. Albanske myndigheter savnet også tre team på 21 personer som arbeidet med destrueringen.

Albanias internasjonale flyplass ligger i nærheten av basen, og eksplosjonen førte til materielle skader både på flyplassen og på nærliggende bygninger i området. Flere flyginger inn og ut måtte innstilles som følge av ulykken. Hus og bygninger som var over 500 meter unna eksplosjonene ble ødelagte. I landsbyen Gerdec, like ved militærbasen, ble mange hustak blåst av, og enkelte hus er redusert ned til bare grunnmuren. Så mange som 300 hus ble fullstendig ødelagt.

Redningsarbeidere klarte dog å redde 25 sivile som hadde søkt tilflukt i en bunker fra den albanske kommunist-æraen. Wikipedia
Wikipedia_15-3.2006
14 år siden
Wikipedia
2006: Elleve sivile irakere blir drept, angivelig med kaldt blod av amerikanske styrker
Ishaqi-massakren var en angivelig massakre av sivile irakere begått av amerikanske styrker, den 15. mars 2006. Totalt ble 11 mennesker, inkludert 4 barn og 5 kvinner angivelig skutt og drept av de amerikanske styrkene. Deretter skal huset med likene i, ha blitt sprengt i luften. Påstanden om en amerikansk massakre bekreftes bl.a. av irakisk politi.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Irak sa 1. juni 2006 at det, som for Haditha-massakren, er innledet etterforskning i saken. Dagen etter ble den amerikanske etterforskningen avsluttet etter at det angivelig ikke ble funnet noe bevis for at amerikanske styrker sto bak den angivelige massakren. Iraks regjering reagerte sterkt på USAs ensidige frikjennelse av soldatene som skal ha drept sivile i Ishaqi, og Irak vil etterforske hendelsen på egen hånd. Den irakiske statsministeren kritiserte de amerikanske styrkene for ukritiske angrep mot irakiske sivile. Maliki fortalte reportere at vold imot sivile var "vanlige blant mange av de multi-nasjonale styrkene".

En assistent til Irak's statsminister, al-Kazimi sier: We have it from more than one source that the Ishaqi killings were carried out under questionable circumstances, More than one child was killed. This US report was not fair for the Iraqi people and the children who were killed. Wikipedia
Fødsler
89 år
Zjores Alfjorov (Fysiker)
1930 - 2019

Zjores Alfjorov (Russland)

Fysiker, politiker, oppfinner, matematiker

Fullt navn / Fødenavn:
Zjores Ivanovitj Alfjorov

Født:
15. mars 1930 (90 år siden)

Døde:
1. mars 2019 (89 år) (1 år siden)

Zjores Ivanovitj Alfjorov var en russisk fysiker og matematiker som bidro til utviklingen av moderne heterostrukturfysikk og elektronikk. Han var også politiker og var medlem av Statsdumaen fra 1995 for Boris Jeltsins parti. I 1999 gikk han over til Den russiske føderasjons kommunistparti fordi han mente de markedsliberale reformene under Jeltsin hadde gått for langt og skadet russisk økonomi.

Alfjorov ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2002, sammen med tyskeren Herbert Kroemer, for utviklingen av halvlederheterostrukturer for høyastighets- og optoelektronikk. De delte halvparten av prispengene, mens den andre halvparten ble tildelt amerikaneren Jack Kilby.

Alfjorov tok doktorgrad i fysikk og matematikk ved A.F. Ioffe fysisisk-tekniske institutt i St. Petersburg (daværende Leningrad). Han underviste ved dette instituttet siden 1987. Han var medlem i vitenskapsakademi i flere land, blant annet Hviterussland, Moldova, Aserbajdsjan, og Armenia. Wikipedia

71 år
Gerd Nyquist (Forfatter)
1913 - 1984

Gerd Nyquist (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
15. mars 1913 (107 år siden)

Døde:
22. november 1984 (71 år) (35 år siden)

Gerd Nyquist var en norsk forfatter.

Nyquist studerte journalistikk ved University of California og historie ved Universitetet i Oslo. Under krigen var hun aktiv i motstandsbevegelsen, og mottok Deltakermedaljen for dette. Hun debuterte i 1957 med romanen Måne over Munkeby.

Størst publikumsuksess hadde Nyquist med sine kriminalromaner. Hennes første kriminalroman, Avdøde ønsket ikke blomster fra (1960), ble i 1986 dramatisert for NRK Radioteatret. Nyquist var en av stifterne av og første president (1972–1977) i Rivertonklubben.

Nyquist var mor til forfatteren og musikeren Arild Nyquist. Wikipedia

71 år
Johan Halvorsen (Komponist)
1864 - 1935

Johan Halvorsen (Norge)

Komponist, dirigent, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johan August Halvorsen

Født:
15. mars 1864 (156 år siden)

Døde:
4. desember 1935 (71 år) (84 år siden)

Johan August Halvorsen var en norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som teaterkomponist. Wikipedia

68 år
Christian Michelsen (Statsminister)
1857 - 1925

Christian Michelsen (Norge)

Statsminister, politiker, skipsreder

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen

Født:
15. mars 1857 (163 år siden)

Døde:
29. juni 1925 (68 år) (95 år siden)

Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen var en norsk politiker (Høyre, Venstre, Samlingspartiet og Frisinnede Venstre), statsminister og skipsreder. I to perioder, først for Høyre, siden for Venstre, var Michelsen borgermester i Bergen, før han gikk inn i rikspolitikken. Wikipedia

Dødsfall
80 år
Kåre Holt (Forfatter)
1916 - 1997

Kåre Holt (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
27. oktober 1916 (103 år siden)

Døde:
15. mars 1997 (80 år) (23 år siden)

Kåre Holt var en norsk forfatter som skrev barnebøker, skuespill, hørespill, biografier og historiske romaner.
Trilogien Kongen om kong Sverre (1965–1969) regnes som et av hans hovedverk. Wikipedia

<<
15. Mars
>>