Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Mars

Om dagen

15. Mars er dag 75 i 2024, og er i uke 11. Det er 291 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 15. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: En eksplosjon ødelegger et våpen-depot i nærheten av den albanske hovedstaden Tirana

Eksplosjonen i Tirana 15. mars 2008 skjedde etter at flere eksplosjoner gikk av ved en militærleir utenfor hovedstaden Tirana i Albania.

Albanske myndigheter har satt i gang en prosess med å destruere gammel ammunisjon, i forbindelse med sin NATO-søknad. Reuters meldte om at så mye som 3000 tonn med våpen og ammunisjon skal ha vært lagret på stedet.Team med amerikanske rådgivere var tilstede for å hjelpe albanerne i destrueringen. Den albanske statsministeren, Sali Berisha, fortalte etter ekplsjonen at landet sliter med enorme mengder med ammunisjon i landet

Eksplosjonen skjedde like ved Mother Teresa Tirana International Airport, i landsbyen Gerdec cirka seks mil nord for Tirana.

Eksplosjonene ble angivelig utløst da albanske og amerikanske eksperter skal ha flyttet flere bomber, kuler og granater som var helt tilbake fra andre verdenskrig. Terrorisme ble ikke vurdert til å være årsaken til hendelsen. Eksplosjonene etterlot seg enorme kratre i området, noen av disse var 20 meter dype og minst 50 meter i diameter, og varte i hele 18 timer. Wikipedia
16 år siden

2008: Tre personer blir drept og over ti såret, da en bombe eksploderer på en restaurant i Islamabad

Terrorangrepet i Islamabad 15. mars 2008 skjedde da en bombe eksploderte i en italiensk restaurant i Islamabad i Pakistan. Det var det første angrepet rettet direkte mot utlendinger i Pakistan siden 2002.

Den lange rekke med selvmordsaksjoner i Pakistan startet etter at politi og soldater stormet Den røde moské i Islamabad i juli 2007, noe som førte til at over hundre islamittiske studenter ble drept i kampene.

Mere enn 500 mennesker har blitt drept i Pakistan før dette tvilling-angrepet i ulik miltant-relatert voldshendelser, inklusive en rekke selvmordsbomber. Siden 18. februar 2008 har det vært i alt syv bombeattentater i Pakistan, inklusive dette og Terrorangrepene i Lahore 11. mars 2008. Militante grupper har de siste årene vært ansvarlig for flere voldelige aksjoner mot både politivesenet og hæren, som har slått hardt ned på militante i de nordvestlige provinsene i Pakistan.

Angrepet var rettet mot den restauranten Luna Caprese i Islamabad. Dette er en restaurant som jevnlig brukes av utenlandske diplomater, hjelpearbeidere og journalister. Restauranten var full av amerikanske og kinesiske gjester da bomben gikk av, iflg en som arbeider på stedet. Angrepet skal ha vært en bombe som var plassert der, og ikke en selvmordsbomber.

Tre personer ble drept og minst 20 ble såret. En av de drepte var en tyrkisk kvinne. De sårede inkluderer folk fra Japan, Canada, Storbritannia, Tyskland, Italia og Tyrkia, ifølge offisielle kilder. Fem sårede var amerikanere, ifølge pakistansk politi. Sky News meldte at en britisk diplomat ble lettere såret i angrepet. Fire av de sårede var amerikanske FBI-agenter.

Ingen tok på seg ansvaret for angrepet med en gang, men tidligere angreper i området har pakistanske myndigheter beskyldt pro-Taliban militante grupper, i væpnet konflikt med den pakistanske hæren om å stå bak.

Vestlige nyhetsmedier meldte 16. mars at militante grupper lojale til pro-Taliban kammondøren Baitullah Mehsud hadde tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Islamabad. Mehsud har tidligere fått skylden av pakistanske myndigheter for å stå bak flere andre angrep, inklusive mordet på Benazir Bhutto i desember 2007. Reuters siterte Maulana Omar, en talsmann for Mehsud, som også tok ansvaret for det doble terrorangrepet i Lahore 11. mars. Wikipedia
18 år siden

2006: Elleve sivile irakere blir drept, angivelig med kaldt blod av amerikanske styrker

Ishaqi-massakren var en angivelig massakre av sivile irakere begått av amerikanske styrker, den 15. mars 2006. Totalt ble 11 mennesker, inkludert 4 barn og 5 kvinner angivelig skutt og drept av de amerikanske styrkene. Deretter skal huset med likene i, ha blitt sprengt i luften. Påstanden om en amerikansk massakre bekreftes bl.a. av irakisk politi.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Irak sa 1. juni 2006 at det, som for Haditha-massakren, er innledet etterforskning i saken. Dagen etter ble den amerikanske etterforskningen avsluttet etter at det angivelig ikke ble funnet noe bevis for at amerikanske styrker sto bak den angivelige massakren. Iraks regjering reagerte sterkt på USAs ensidige frikjennelse av soldatene som skal ha drept sivile i Ishaqi, og Irak vil etterforske hendelsen på egen hånd. Den irakiske statsministeren kritiserte de amerikanske styrkene for ukritiske angrep mot irakiske sivile. Maliki fortalte reportere at vold imot sivile var "vanlige blant mange av de multi-nasjonale styrkene".

En assistent til Irak's statsminister, al-Kazimi sier: We have it from more than one source that the Ishaqi killings were carried out under questionable circumstances, More than one child was killed. This US report was not fair for the Iraqi people and the children who were killed. Wikipedia

Fødsler

43 år
Veronica Maggio (Musiker)
1981

Veronica Maggio (Svensk)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Sandra Karin Veronica Bellemo

Født:
15. mars 1981 (43 år)

Veronica Sandra Karin Maggio er en svensk vokalist og låtskriver med italiensk opphav.

Helt siden barndommen har Maggio vært særs interessert i sang og musikk, etter at hun under oppveksten hørte mye på sin fars kassetter med italienske sangere/artister. Maggio bodde i Italia et års tid i barndommen og var en tid au pair.

Maggio har vært aktiv siden 2006 og vant blant annet prisen for beste nykommer ved Grammisgalan i 2007. Siden 2006 har hun gitt ut tre album. Hennes debutalbum Vatten och bröd er skrevet av Stefan Gräslund, men på oppfølgeren Och vinnaren är har hun bidratt med store deler av låtskrivingen selv. I Norge er Veronica Maggio mest kjent for singelene «Måndagsbarn», «Stopp», som i 2009 var to store hitter, samt «Jag kommer» fra albumet Satan i gatan i 2011. Wikipedia

49 år
Veselin Topalov (Sjakkspiller)
1975

Veselin Topalov (Bulgaria)

Sjakkspiller

Født:
15. mars 1975 (49 år)

Veselin Topalov er en bulgarsk sjakkspiller. Han toppet FIDEs ratingliste per september 2009 med en FIDE-rating på 2813. I 2005 vant han FIDE-verdensmesterskapet og ble dermed offisiell verdensmester, en tittel han tapte i «gjenforeningsmatchen» mot Vladimir Kramnik i 2006. I mai 2010 tapte Topalov VM-finalen mot Viswanathan Anand med sifrene 5,5-6,5.

Topalov lærte å spille sjakk av sin far da han var åtte år gammel. I 1989 vant han VM for ungdom under 14 år i Aguadilja i Puerto Rico. Han ble stormester i sjakk i 1992.

Topalov har vært kaptein på det bulgarske sjakklandslaget siden 1994. Under sjakkolympiaden i 1994 i Moskva slo han Garri Kasparov (se under), og førte Bulgaria til en fjerdeplass. Han har vunnet flere store turneringer, og under FIDEs verdensmesterskap i New Delhi i 2000 kom han til kvartfinalen.

Topalov har negativ score mot Kasparov, men har slått ham ved noen anledninger. Blant annet i det siste partiet Kasparov spilte før han la opp etter Linares-turneringen 2005, og i det følgende oppgjøret fra sjakkolympiaden 1994, da Topalov bare var 19 år gammel:

Topalov-Kasparov, Moskva-olympiaden 1994

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Be3 e6 7.g4 h6 8.f4 Nc6 9.Be2 e5 10.Nf5 g6 11.Ng3 exf4 12.Bxf4 Be6 13.Rf1 Rc8 14.h3 Qb6 15.Qd2 Bg7 16.Bxd6 Nxg4 17.Bxg4 Qxb2 18.e5 Nxe5 19.Rb1 Qxc3 20.Qxc3 Rxc3 21.Bxe6 fxe6 22.Rxb7 Nc4 23.Bb4 Re3+ 24.Ne2 Be5 25.Rff7 Rxh3 26.Nd4 Re3+ 27.Kf1 Re4 28.Rfe7+ Kd8 29.Nc6+ 1-0 Wikipedia

49 år
Eva Longoria (Skuespiller)
1975

Eva Longoria (USA)

Skuespiller, restauratør, skjønnhetskonkurransedeltager, modell, nattklubbeier, TV-regissør, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Jacqueline Longoria

Født:
15. mars 1975 (49 år)

Eva Jacqueline Longoria er en Golden Globe-nominert meksikansk-amerikansk skuespiller. Hun er mest kjent for rollen som Gabrielle Solis i TV-serien Frustrerte fruer og som Kate i Over Her Dead Body. Hun er også en internasjonal fotomodell, og har figurert i flere høyprofilerte reklamekampanjer samt i magasiner som Marie Claire, Seventeen og Cosmopolitan. Wikipedia

49 år
Elling Borgersrud (Rapper)
1975

Elling Borgersrud (Norge)

Rapper, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Elling Øgrim Borgersrud

Født:
15. mars 1975 (49 år)

Elling «Batman Zedong» Øgrim Borgersrud er mest kjent fra den venstreradikale rap-gruppa Gatas Parlament, hvor han sammen med Jester og Don Martin (og tidligere broren Aslak Borgersrud) lager samfunnskritisk hiphop og rap. Han har også deltatt i gruppen Samvirkelaget. Han er sønn av Leikny Øgrim og Lars Borgersrud, og han er barnebarn av Otto Øgrim.

Gatas Parlament ble startet i 1993 og utga året etter den første norskspråklige raputgivelsen noensinne, Autobahn til Union. Gruppa gjorde mange konserter i åra som fulgte, men debutalbumet Holdning over Underholdning kom ikke ut før i 2001.

Borgersrud var i flere år aktiv i Rød Ungdom, blant annet har han vært redaktør for bladet Rebell og sittet i sentralstyret. I 2009 sto han på 21.-plass på Rødts stortingsvalgsliste i Oslo.

Borgersrud har holdt flere rap-kurs, blant annet kurs for jenter, arrangert av Aktivt Kvinnekultursenter (AKKS). Wikipedia

52 år
Mark Hoppus (Gitarist)
1972

Mark Hoppus (USA)

Gitarist, sanger, musiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mark Allan Hoppus

Født:
15. mars 1972 (52 år)

Mark Allan Hoppus er amerikansk musiker, produsent og en av grunnleggerne av bandet Blink 182. Han er mest kjent som bassist og vokalist i punkbandet Blink 182. I februar 2005 dannet han og Travis Barker fra Blink 182 bandet +44. På gitar er også tidligere Transplants medlem Craig Fairbaugh og også på gitar Shane Gallagher, som spilte i bandet The Nervous Return. De ga ut debutalbum i oktober 2006.

Blink 182 startet i 1992 med Mark Hoppus, Tom DeLonge og daværende trommis Scott Raynor. Men Scott Raynor sluttet i 1998 pga. alkoholproblem. Travis Barker, som da spilte i The Aquabats, fikk da ny jobb. I 2005 ga Blink 182 ut Greatest Hits, men bandet sluttet i februar 2005, den offisielle grunnen er at de ønsket mer tid til familien. Men mye tyder på at Tom DeLonge ville ha sitt eget band der han bestemte ene og alene. I februar 2009 ble de venner igjen, og bandet holder på å lage et nytt album. Wikipedia

56 år
Terje Riis-Johansen (Politiker)
1968

Terje Riis-Johansen (Norge)

Politiker, agronom, daglig leder

Født:
15. mars 1968 (56 år)

Terje Riis-Johansen er en norsk politiker (Sp). Han ble den 29. oktober 2019 valgt den første fylkesordføreren i det sammenslåtte fylket Vestfold og Telemark. Han var landbruks- og matminister 2005–2008 og olje- og energiminister i Jens Stoltenbergs andre regjering 2008–2011. Han var fylkesordfører i Telemark 2011-2015.

Ved valget i 1991 ble han valgt inn i Skien bystyre og Telemark fylkesting for Senterpartiet. Han var stortingsrepresentant for Telemark 1993–1997. Riis-Johansen har også vært sentralstyremedlem i Norges Bygdeungdomslag (1989–1991), nestleder i Nei til EU (1995–1997) og styremedlem i Norges Bondelag (2000–2005).

Riis-Johansen er utdannet agronom ved Søve videregående skole og har også studert landbruksrelaterte fag ved Øksnevad videregående skole og Høgskolen i Telemark.

I perioden 1999 til 2005 var han daglig leder ved Riis-Johansen Park og Anlegg AS.

Etter fylkestingsvalget i 2019 ble Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV enige om et politisk samarbeid i Vestfold og Telemark. Riis-Johansen ble valgt fylkets første fylkesordfører, og Sven Tore Løkslid (Ap) ble valgt fylkesvaraordfører. Dermed tok Riis-Johansen fatt på sin andre periode som fylkesordfører, og som den første fylkesordføreren fra Senterpartiet i Vestfold. Wikipedia

57 år
Päivi Laakso (Kunstmaler)
1967

Päivi Laakso (Norge)

Kunstmaler, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Päivi Maria Laakso

Født:
15. mars 1967 (57 år)

Päivi Maria Laakso er en norsk forfatter og billedkunstner.

Laakso er utdannet ved Statens kunstakademi og Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun ble kåret til «Årets kunsttalent» av Dagbladet i 2001, og tildelt Jacob Weidemann-prisen i 2003. I 2005 var hun festivalkunstner under Bjørnsonfestivalen. I 2011 sto hun for kunstverket «Fredsskipene» på Beddingen på Fredriksvern verft i Stavern.

I 2001 debuterte hun med romanen Jeg elsker sol. Hennes andre roman, Sanatorium (2003), er også utgitt i Finland.

Utstillingen «Sjelevenner: Ryszard Warsinski & Päivi Laakso - prosesser på papir» ble vist hos kunstforhandleren Blomqvist fra juni til august 2016. Wikipedia

77 år
Ry Cooder (Gitarist)
1947

Ry Cooder (USA)

Gitarist, sanger, komponist, banjospiller, musikkforsker, mandolinspiller, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Ryland Peter Cooder

Født:
15. mars 1947 (77 år)

Ryland Peter Cooder er en amerikansk gitarist, sanger, komponist og produsent. Han er verdenskjent fremfor alt som slide-gitarist.

Cooder har arbeidet som studiomusiker og har også komponert musikk til flere filmer, den mest kjente er antakelig Paris, Texas. Gjennom sitt arbeid som produsent ved opptakene til Buena Vista Social Club i 1997 har den tradisjonelle cubanske musikken oppnådd en stigende popularitet. Platen ble en suksess over hele verden. Wim Wenders førte regi i en dokumentarfilm om de medvirkende musikerne i 1999, denne ble nominert til en Oscar i år 2000.

Cooders soloarbeid omfatter genre som dustbowl-folkemusikk, tex-mex, soul, gospel, rock og annet. I 1966 dannet han bandet Rising Sons sammen med Taj Mahal. Han har samarbeidet med mange viktige musikere, blant annet Captain Beefheart, Rolling Stones (som tilbød ham å bli Brian Jones' etterfølger), Randy Newman, Little Feat og John Lee Hooker. Han dannet supergruppen Little Village med Nick Lowe, John Hiatt og Jim Keltner.

Mange vil hevde at Cooders kunstneriske storhetsperiode var fra 1970 til 1980 da hans soloalbum kom ut, ettersom de etterfølgende plater for en stor del var filmmusikk og produsentarbeider. Han opptrer og samarbeider i dag med sønnen og perkusjonisten Joachim Cooder. Wikipedia

87 år
Ruth Bader Ginsburg (Dommer)
1933 - 2020

Ruth Bader Ginsburg (USA)

Dommer, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Joan Ruth Bader

Født:
15. mars 1933 (91 år siden)

Døde:
18. september 2020 (87 år) (3 år siden)

Ruth Joan Bader Ginsburg var en amerikansk jurist som var dommer i USAs høyesterett fra 1993 til sin død i 2020. Wikipedia

85 år
Sølvi Sogner (Historiker)
1932 - 2017

Sølvi Sogner (Norge)

Historiker, professor

Født:
15. mars 1932 (92 år siden)

Døde:
23. mars 2017 (85 år) (7 år siden)

Sølvi (Bauge) Sogner var en norsk historiker. Det meste av hennes forskning dreide seg om familiehistorie, historisk demografi og kvinnehistorie i tidlig moderne tid (1600/1700-tallet).

Hun ble inspirert til å forske på befolkningshistorie av den franske demografen Louis Henry i 1960. Hun tok i bruk Henrys familierekonstitusjonsmetoden på norske kilder fra Rendalen i sin doktorgradsavhandling.

Sogner avdekket at utvandringsbølgen til USA for et århundre siden langt fra var første store utvandrerbølge fra Norge. På 1600-tallet var det en tilsvarende meget stor utvandrerbølge, spesielt fra Sørvestlandet, til Nederland.

Sogner ble universitetslektor i 1975 og dr.philos. i 1976. Hun var førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo 1974, og professor fra 1988. Wikipedia

89 år
Zjores Alfjorov (Fysiker)
1930 - 2019

Zjores Alfjorov (Russland)

Fysiker, politiker, oppfinner, matematiker

Fullt navn / Fødenavn:
Zjores Ivanovitj Alfjorov

Født:
15. mars 1930 (94 år siden)

Døde:
1. mars 2019 (89 år) (5 år siden)

Zjores Ivanovitj Alfjorov var en russisk fysiker og matematiker som bidro til utviklingen av moderne heterostrukturfysikk og elektronikk. Han var også politiker og var medlem av Statsdumaen fra 1995 for Boris Jeltsins parti. I 1999 gikk han over til Den russiske føderasjons kommunistparti fordi han mente de markedsliberale reformene under Jeltsin hadde gått for langt og skadet russisk økonomi.

Alfjorov ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2002, sammen med tyskeren Herbert Kroemer, for utviklingen av halvlederheterostrukturer for høyastighets- og optoelektronikk. De delte halvparten av prispengene, mens den andre halvparten ble tildelt amerikaneren Jack Kilby.

Alfjorov tok doktorgrad i fysikk og matematikk ved A.F. Ioffe fysisisk-tekniske institutt i St. Petersburg (daværende Leningrad). Han underviste ved dette instituttet siden 1987. Han var medlem i vitenskapsakademi i flere land, blant annet Hviterussland, Moldova, Aserbajdsjan, og Armenia. Wikipedia

71 år
Gerd Nyquist (Forfatter)
1913 - 1984

Gerd Nyquist (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
15. mars 1913 (111 år siden)

Døde:
22. november 1984 (71 år) (39 år siden)

Gerd Nyquist var en norsk forfatter.

Nyquist studerte journalistikk ved University of California og historie ved Universitetet i Oslo. Under krigen var hun aktiv i motstandsbevegelsen, og mottok Deltakermedaljen for dette. Hun debuterte i 1957 med romanen Måne over Munkeby.

Størst publikumsuksess hadde Nyquist med sine kriminalromaner. Hennes første kriminalroman, Avdøde ønsket ikke blomster fra (1960), ble i 1986 dramatisert for NRK Radioteatret. Nyquist var en av stifterne av og første president (1972–1977) i Rivertonklubben.

Nyquist var mor til forfatteren og musikeren Arild Nyquist. Wikipedia

44 år
Johan Vaaler (Oppfinner)
1866 - 1910

Johan Vaaler (Norge)

Oppfinner

Født:
15. mars 1866 (158 år siden)

Døde:
14. mars 1910 (44 år) (114 år siden)

Johan Vaaler var en norsk oppfinner, feilaktig tilkjent æren for å ha oppfunnet bindersen. Wikipedia

71 år
Johan Halvorsen (Komponist)
1864 - 1935

Johan Halvorsen (Norge)

Komponist, dirigent, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johan August Halvorsen

Født:
15. mars 1864 (160 år siden)

Døde:
4. desember 1935 (71 år) (88 år siden)

Johan August Halvorsen var en norsk komponist, dirigent og musiker. Han er særlig kjent for sitt virke som teaterkomponist. Wikipedia

68 år
Christian Michelsen (Statsminister)
1857 - 1925

Christian Michelsen (Norge)

Statsminister, politiker, skipsreder

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen

Født:
15. mars 1857 (167 år siden)

Døde:
29. juni 1925 (68 år) (99 år siden)

Peter Christian Hersleb Kjerschow Michelsen var en norsk politiker (Høyre, Venstre, Samlingspartiet og Frisinnede Venstre), statsminister og skipsreder. I to perioder, først for Høyre, siden for Venstre, var Michelsen borgermester i Bergen, før han gikk inn i rikspolitikken. Wikipedia

63 år
Emil Adolf von Behring (Lege)
1854 - 1917

Emil Adolf von Behring (Tyskland)

Lege, immunolog, faglitterær forfatter, universitetslærer, fysiolog, bakteriolog

Født:
15. mars 1854 (170 år siden)

Døde:
31. mars 1917 (63 år) (107 år siden)

Emil Adolf von Behring var en tysk lege. Han ble som førstemann tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1901 for sin forskning om serumterapi, særlig mot difteri. Wikipedia

78 år
Andrew Jackson (Amerikansk president)
1767 - 1845

Andrew Jackson (USA)

Amerikansk president, dommer, jurist, politiker, slaveeier, offiser, statsmann

Født:
15. mars 1767 (257 år siden)

Døde:
8. juni 1845 (78 år) (179 år siden)

Andrew Jackson var USAs sjuende president. Han satt som president i to perioder, fra 4. mars 1829 til 4. mars 1837. Jackson er regnet som en av de mest betydningsfulle presidentene. Arkansas og Michigan ble tatt opp som delstater i Jacksons presidentperiode. Han var den første presidenten fra Demokratene. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Vittorio Gregotti (Arkitekt)
1927 - 2020

Vittorio Gregotti (Italia)

Arkitekt, universitetslærer, sjefredaktør

Født:
10. august 1927 (97 år siden)

Døde:
15. mars 2020 (92 år) (4 år siden)

Vittorio Gregotti var en italiensk arkitekt. Han var sjef for arkitektkontoret Gregotti Associati, som blant annet tegnet Centro Cultural de Belém i Lisboa og operateatret Teatro degli Arcimboldi i Milano, samt universitetsbygninger, som eksempelvis campus for Universitetet i Calabria. Hans arkitektkontor var også ansvarlig for renoveringen av Olympiastadion i Barcelona foran de olympiske sommerlekene i 1992.

Gregotti døde av COVID-19. Wikipedia

41 år
Nate Dogg (Rapper)
1969 - 2011

Nate Dogg (USA)

Rapper, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Nathaniel Dwayne Hale

Født:
19. august 1969 (54 år siden)

Døde:
15. mars 2011 (41 år) (13 år siden)

Nathaniel Dawayne Hale, best kjent som Nate Dogg, var en amerikansk G-Funk-artist. Han var kjent for sin melodiske linje og for sine refreng på et uendelig antall raplåter. Nate Dogg slo ordentlig igjennom i 1993/1994 med henholdsvis «Ain't No Fun» (sammen med Snoop Doggy Dogg) og «Regulate» (sammen med Warren G). Etter hvert ble han ettertraktet av rappere andre steder enn på vestkysten også. Han har blant annet refrenget på Ludacris sin låt «Area Codes» og har også refrenget på Eminems låt «Till I Collapse».

Han begynte å synge som barn i New Hope Trinity, baptistkirkens kor i Clarksdale i Mississippi, hvor hans far (Daniel Lee Hale) var pastor. Som 16-åring sluttet han skolen i Long Beach og forlot hjemmet for å gå inn i United States Marine Corps, hvor han tjente i tre år før han ble avskjediget. I 1991 dannet Nate Dogg og slektningen Snoop Dogg sammen med vennen deres Warren G en gruppe som de kalte 213, men de ga ikke ut noe album sammen før i år 2004. Wikipedia

86 år
Henrik Schildt (Skuespiller)
1914 - 2001

Henrik Schildt (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ernst Henrik Schildt

Født:
10. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
15. mars 2001 (86 år) (23 år siden)

Ernst Henrik Schildt var en finsk-svensk skuespiller. Han gikk på Dramatens elevskole 1939–42. Han har medvirket i over 50 filmer i Sverige. I Norge spilte han i filmen Eli Sjursdotter (1938) som var en norsk-svensk film. Hans filmdebut var i 1935 i Kanskje en gentleman av Tancred Ibsen.

Schildt var gift 1940–55 med Margareta Morsing. Deres barn er: Veronica Schildt-Bendjelloul og Peter Schildt. Henrik Schildt ble gift 2. gang 1956 med Berit Gramer. De har barna: Johan Schildt og Sebastian Schildt. Henrik Schildt er morfar til Johar Bendjelloul. Wikipedia

80 år
Kåre Holt (Forfatter)
1916 - 1997

Kåre Holt (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
27. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
15. mars 1997 (80 år) (27 år siden)

Kåre Holt var en norsk forfatter som skrev barnebøker, skuespill, hørespill, biografier og historiske romaner.

Trilogien Kongen om kong Sverre (1965–1969) regnes som et av hans hovedverk. Wikipedia

72 år
Tarjei Vesaas (Forfatter)
1897 - 1970

Tarjei Vesaas (Norge)

Forfatter, lyriker, dikter, romanforfatter

Født:
20. august 1897 (127 år siden)

Døde:
15. mars 1970 (72 år) (54 år siden)

Tarjei Vesaas var en norsk forfatter som ga ut mange romaner, noveller, dikt og skuespill.

Hans forfatterskap preges delvis av modernisme, og hans romaner er også utgitt utenlands. Han skrev på nynorsk. Vesaas skrev dikt og dramatikk, men var først og fremst kjent for sine romaner og noveller. Hovedverkene er Fuglane (1957) og Is-slottet (1963). Hans faste forelegger var Harald Grieg i Gyldendal og de to var gode venner.

I 1964 vant Tarjei Vesaas Nordisk råds litteraturpris for boken Is-slottet. For prispengene opprettet han et legat. Avkastningen fra legatet utgjør prispengene i Tarjei Vesaas' debutantpris som hvert år deles ut til årets beste unge skjønnlitterære debutant. Prisen deles ut av Forfatterforeningens litterære råd. Wikipedia

67 år
Gregoria de Jesus (Revolusjonær)
1875 - 1943

Gregoria de Jesus (Filippinene)

Revolusjonær, politiker, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Gregoria de Jesús y Álvarez

Født:
9. mai 1875 (149 år siden)

Døde:
15. mars 1943 (67 år) (81 år siden)

Gregoria de Jesus kalles «Den filippinske revolusjons mor». Hun var en katipunera og inngikk ekteskap med Katipunans og revolusjonens leder Andres Bonifacio; hun var aktiv i undergrunnsarbeidet før revolusjonsutbruddet, kjempet selv på slagmarken, og forfattet senere en verdifull skildring og øyenvitneberetning om revolusjonen (1896–1898) og tildels om den påfølgende krig mot amerikanerne (1899–1901). Wikipedia

46 år
H.P. Lovecraft (Forfatter)
1890 - 1937

H.P. Lovecraft (USA)

Forfatter, lyriker, journalist, essayist

Født:
20. august 1890 (134 år siden)

Døde:
15. mars 1937 (46 år) (87 år siden)

Howard Phillips Lovecraft var en amerikansk horror-forfatter. Wikipedia

58 år
Amalie Skram (Forfatter)
1846 - 1905

Amalie Skram (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Berthe Amalie Alver

Født:
22. august 1846 (178 år siden)

Døde:
15. mars 1905 (58 år) (119 år siden)

Amalie Skram var en norsk forfatter, ansett for å være en av de fremste naturalistiske forfatterne i Norge. Sammen med blant andre Alexander Kielland og Jonas Lie er hun en av de mest markante innen det moderne gjennombrudd. De fleste verkene hennes handlet om kvinner og deres private liv.

I romanene sine ga hun en kritisk fremstilling av de sosiale forholdene i samtiden, men hun skrev også om det indre livet. I hennes mest kjente verk – Hellemyrsfolket – gir hun klart uttrykk for en naturalistisk holdning, men i senere verk som Sommer fra 1899 kommer en mer stemningsfull uttrykksmåte frem.

Fra hun debuterte i 1885 til hun døde i 1905, ga hun ut rundt 20 verk. Det meste er romaner, men noe er også noveller og skuespill. I tillegg skrev Skram en rekke litteraturanmeldelser i sitt arbeid som kritiker. Noen av verkene hennes er også filmatisert. Wikipedia

<<
15. Mars
>>