Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
28. Mars
Om dagen
28. Mars er dag 87 i 2019, og er i uke 13. Det er 278 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_28-3.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Wenche Foss dør av anemi og beinmargssvikt, 93 år gammel
Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang var en norsk skuespiller, ofte karakterisert som etterkrigstidens store diva i norsk teater.

I forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris i desember 2010 offentliggjorde hun at hun var alvorlig syk. Foss var rammet av anemi og beinmargssvikt, noe som førte til at hun var avhengig av jevnlige blodoverføringer. Hun døde av sykdommen 28. mars 2011, 93 år gammel. Wikipedia
Wikipedia_28-3.1979
40 år siden
Wikipedia
1979: Kjernekraftverk på Three Mile Island i Pennsylvania, begynner å lekke radioaktiv damp
Three Mile Island kjernekraftverk er et kjernekraftverk som produserer elektrisk kraft ved bredden av Susquehanna River, i Londonderry Township i Dauphin County, sør for byen Harrisburg, i det sentraløstlige Pennsylvania i USA. Stedets navn kommer av at øya i Susquehanna-elva ligger 3 engelske mil nedover fra småbyen Middletown.

Dette kjernekraftverket var åsted for en alvorlig reaktorulykke 28. mars 1979, da reaktor nummer 2 gjennomgikk en delvis nedsmelting. Ulykken førte til permanent stenging av reaktoren, store protester mot atomkraft i mange land, og strengere regler for nye reaktorer i USA.

Kjernekraftverkets nåværende to reaktorer ble godkjent for igangsetting i 1974 og 1978, sistnevnte etter åtte års bygging og bare ett år før dens alvorlige ulykke. Installert maksimal effekt i 2009 er brutto 837 MW gjennom reaktor nummer 1, og årsproduksjonen i 2007 var på om lag 6,65 TWh elektrisk kraft.

Anlegget eies av Exelon Nuclear. Det har en reaktor som er i operativ drift, mens reaktor nummer 2 (959 MW) er stengt. Etter dagens konsesjoner skal reaktorens produksjon opphøre i 2014. Wikipedia
Wikipedia_28-3.1954
65 år siden
Wikipedia
1954: Et av Luftforsvarets Catalina–sjøfly styrter på Bjørnøya
Bjørnøya-ulykken var en flyulykke som rammet Luftforsvaret den 28. mars 1954. Et av Luftforsvarets Catalina–sjøfly fra 333 skvadron med kjennetegn KK-N, hadde som oppdrag å droppe postsekker til de meteorologiske stasjonene på Bjørnøya, Hopen og gruvesamfunnene i Longyearbyen og Ny-Ålesund på Spitsbergen. Det var en flytur beregnet på rundt 17-18 timer.

KK-N startet fra Skattøra sjøflyhavn i Tromsø på morgenen og droppet først posten på Bjørnøya og fortsatte mot Spitsbergen og deretter Hopen. Etter en vellykket gjennomføring av postslippene på alle stasjonene ble kursen satt hjem igjen mot Tromsø. Flyet kom inn over Bjørnøya etter 13 timers flyvning, men like syd for stasjonen i tett snødrev gikk flyet i bakken etter en høyresving om lag klokken 15.00 på ettermiddagen.

Flyet hadde da det styrtet en besetning på åtte og en passasjer. Passasjeren var for øvrig en programsekretær fra NRK Tromsø, som skulle lage reportasje om postflygningene til Svalbard. Mens flyet hadde fløyet over Bjørnøya hadde stasjonen på øya hatt radiokontakt, men da kontakten like etter ble brutt regnet de med at flyets radio hadde blitt ødelagt.

Etter et par timer ble det over radio meldt fra Tromsø at sjøflyet var savnet. To av mannskapet på stasjonen gikk deretter ut på ski sydover for å lete etter spor av flyet. Disse lokaliserte det brennende flyvraket om lag fem kilometer fra stasjonen ved 19-tiden.

Fremme ved vraket fant de kun én overlevende som hadde brukket foten, mens resten hadde omkommet i styrten. Dagen etter ankom to marinefartøy til Bjørnøya med havarikommisjon og hjelpepersonell. Wikipedia
Fødsler
58 år
Peder O. Mæhre (Politiker)
1845 - 1903

Peder O. Mæhre (Norge)

Politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Peder Olsen Mæhre

Født:
28. mars 1845

Døde:
3. oktober 1903 (58 år)

Peder Olsen Mæhre var en norsk gårdbruker og politiker (V).

Han var født og oppvokst på Skatval, men flyttet i voksen alder til Åsen. Der kjøpte han i 1872 gården Stokkan østre, og drev denne til sin død. Med i handelen fulgte også 1/12 av Fossing sagbruk. P.O. Mæhre var gift med Marit Jonsdatter Gravold (1847–1922) fra Skatval. Paret hadde elleve barn.

I tida 1880–1889 var han ordfører i Åsen. Han var også valgmann ved stortingsvalg, valgt som venstremann. Han var bankkasserer i Aasen Sparebank i åra 1878–1896. Wikipedia

Dødsfall
65 år
Richard Griffiths (Skuespiller)
1947 - 2013

Richard Griffiths (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
31. juli 1947

Døde:
28. mars 2013 (65 år)

Richard Griffiths var en britisk skuespiller.

Begge foreldrene var døve, så Griffiths lærte tegnspråk i oppveksten for å kunne kommunisere med dem. Han utviklet også et øre for dialekter, som har gitt ham flere etniske roller. I barndommen forsøkte han å rømme hjemmefra ved flere anledninger. Griffiths sluttet på skolen da han var femten år gammel, og han jobbet en stund som portvakt, inntil sjefen hans overtalte ham til å begynne på skolen igjen. Han bestemte seg for å ta dramatimer ved Stockton & Billingham College, en beslutning som endret livet hans for alltid.

Etter han var ferdig utdannet, fikk Griffiths en jobb i BBC Radio. Han arbeidet også i små teatre, både som skuespiller og manager. Han arbeidet seg tidlig opp et rykte som Shakespear-«klovn», og portretterte både Henrik VIII og flere andre karakterer på morsomme måter ved Royal Shakespeare Company.

Han bosatte seg i Manchester og begynte å få flere store hovedroller i teaterstykker. Han begynte å opptre i fjernsynet og fikk så sitt store filmgjennombrudd i It Shouldn't Happen to a Vet (1975).

Griffiths ble i 2008 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire for sin innsats for teaterkunsten. Wikipedia

<<
28. Mars
>>