Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
31. Juli
Om dagen
31. Juli er dag 212 i 2019, og er i uke 31. Det er 153 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_31-7.1996
23 år siden
Wikipedia
1996: Vebjørn Rodal blir olympisk mester i Atlanta på 800 meter med tiden 1.42,58
Vebjørn Rodal er en norsk tidligere mellomdistanseløper, og olympisk mester. Han var medlem av Oppdal FIK.

14. desember 2016 gikk han inn i trenerteamet i den norske fotballklubben Rosenborg Ballklub. Rodal skal jobbe med hurtighet, akselerasjon og respons hos spillerne. Han er engasjert frem til sommeren med en intensjon om å forlenge samarbeidet ut 2017.

Rodal er en av Norges fremste friidrettsutøvere gjennom alle tider. Han vant OL-gull på 800 meter i 1996. Vinnertiden var 1.42,58 var norsk rekord på distansen. Dette var også olympisk rekord på distansen frem til David Rudisha fra Kenya løp inn til ny verdensrekord og olympisk rekord 9. august 2012 under Sommer-OL i London med tiden 1.40,91. Wikipedia
Wikipedia_31-7.1964
55 år siden
Wikipedia
1964: På toppen av Jim Reeves karrière, omkommer han i en småflyulykke, bare 40 år gammel
James «Jim» Travis Reeves var en kjent amerikansk countryartist som døde mens han sto på toppen av sin karrière som sanger og musiker.

Gjennom 1950-tallet og på begynnelsen av 1960-tallet hadde Reeves en rekke hitlåter på listene, både i USA og ellers i verden. Han sto på toppen av karrieren da han forulykket i en flystyrt den 31. juli 1964, sammen med sin pianist og manager Dean Manuel.

Reeves var regnet som en god småflypilot og hadde sammen med sin nære kollega og venn leid et lite enmotors fly for en forretningsreise til Arkansas. På vei hjem kom de inn i et forferdelig uvær med regn og torden kort tid før landing. Reeves tok kontakt med flytårnet over radio og fortalte om problemene. Da tårnet bare få minutter senere forsøkte å kontakte flyet, for å høre om de hadde kommet gjennom uværet, fikk de ikke kontakt. Småflyet styrtet mindre enn ti minutter før landing ved Berry Field Airport i Nashville, der de etter planen skulle ha landet i 17-tiden om ettermiddagen. Det gikk to døgn før redningsmannskapene fant fram til vraket, og begge ombord ble funnet omkommet. Mer enn 400 frivillige, tolv fly og to helikoptre var med på leteaksjonen. Begge de omkomne ble fraktet til Nashville. Wikipedia
Wikipedia_31-7.1936
83 år siden
Wikipedia
1936: Trollstigvegen blir åpnet av kong Haakon VII, og forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen
Trollstigvegen, ofte bare kalt Trollstigen, er et veistykke på fylkesvei 63 i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. I dette bratteste partiet går veien i sikksakk fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra.

Omkring 1900 var det veien fra Sylte til Langdal i Valldal kjørbar med hest og vogn, mens veien videre til Øvstestøl ovenfor Langdal var til nød kjørbar. I 1916 startet oppgradering eller omlegging av kjørevegen gjennom Valldalen og Isterdalen. Stortinget vedtok i 1916 at den fremtidig vegen Valldal-Romsdal skulle inngå i hovedvegnettet. I 1927 ble det reist tvil om «berettigelsen av å fortsette dette kostbare hovedveianlegget over fjellet til Romsdal», men fylkestinget gikk på ny inn for å fortsette arbeidet over fjellet og arbeidet på selve fjellovergangen tok til mellom Langdal og Øvstestøl øverst i Valldal i 1927. Senere ble strekningen Slettvikane-Alnesreset ble satt i gang i 1930, samme år ble også arbeidet med de karakteristiske 11 slyngene opp bergsiden påbegynt, mens strekningen fra Alnesreset og ned til Stigrøra ble påbegynt i 1931. Trollstigveien ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936, etter en anleggsperiode på åtte år, og går i sikksakk fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra. Veien ble anlagt etter omtrent samme trasé som en eldre sti, kalt Kløvstien, som er restaurert og skiltet/merket som fotsti. Wikipedia
Fødsler
77 år
Tom A. Schanke (Forfatter)
1940 - 2017

Tom A. Schanke (Norge)

Forfatter, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Tom Albert Færden Schanke

Født:
31. juli 1940

Døde:
19. august 2017 (77 år)

Tom Albert Færden Schanke var en norsk siviløkonom godt kjent som fotballeder og idrettsarrangør og -historiker, og også som forfatter av Norsk idrettsleksikon i flere utgaver.

Ved stortingsvalget i 1981 stilte han til valg i Oslo som toppkandidat for sitt eget politiske parti, Tom A. Schankes Parti. Partiet fikk 826 stemmer, noe som utgjorde 0,3 % av stemmene i byen. Partiet kom dermed ikke inn på Stortinget, og det stilte ikke til valg seinere.

I 1987 vedtok Fotballtinget hans forslag om at alle uavgjorte seriekamper i Norge skulle avgjøres med straffesparkkonkurranse. Ordningen ble bare praktisert det ene året. Schanke var daglig leder av Norsk Fotballs Venner (NFV) 1985-2005. Foreningens største arrangementer var ti Liverpool-festivaler på Ullevaal Stadion 1991-2000, og 21 cupfinalefester på Oslo Plaza 1985-2005. I perioden 2000-2010 arrangerte Schanke fem OL-gallaer for regjeringen på Oslo Plaza.

I 2006 var han forfatter av Norsk idrettsleksikon, utgitt på Giga Forlag. I 2007 var han forfatter av en utvidet versjon av verket utgitt på Aller Forlag. I 2012 utvidet han Norsk idrettsleksikon ytterligere til fire bind, og ga det ut på sitt nystartede forlag Tom A. Schankes Idrettsforlag.

I 2013 mottok Schanke den nordiske leder- og journalistprisen, Torsten Tegnérs minnepris og stipend, som den tredje norske siden prisen ble innstiftet i 1989. I 2015 mottok han NIFs hederstegn for fortjenstfullt arbeid for norsk idrett. Wikipedia

65 år
Richard Griffiths (Skuespiller)
1947 - 2013

Richard Griffiths (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
31. juli 1947

Døde:
28. mars 2013 (65 år)

Richard Griffiths var en britisk skuespiller.

Begge foreldrene var døve, så Griffiths lærte tegnspråk i oppveksten for å kunne kommunisere med dem. Han utviklet også et øre for dialekter, som har gitt ham flere etniske roller. I barndommen forsøkte han å rømme hjemmefra ved flere anledninger. Griffiths sluttet på skolen da han var femten år gammel, og han jobbet en stund som portvakt, inntil sjefen hans overtalte ham til å begynne på skolen igjen. Han bestemte seg for å ta dramatimer ved Stockton & Billingham College, en beslutning som endret livet hans for alltid.

Etter han var ferdig utdannet, fikk Griffiths en jobb i BBC Radio. Han arbeidet også i små teatre, både som skuespiller og manager. Han arbeidet seg tidlig opp et rykte som Shakespear-«klovn», og portretterte både Henrik VIII og flere andre karakterer på morsomme måter ved Royal Shakespeare Company.

Han bosatte seg i Manchester og begynte å få flere store hovedroller i teaterstykker. Han begynte å opptre i fjernsynet og fikk så sitt store filmgjennombrudd i It Shouldn't Happen to a Vet (1975).

Griffiths ble i 2008 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire for sin innsats for teaterkunsten. Wikipedia

54 år
J.K. Rowling (Forfatter)
1965

J.K. Rowling (Storbritannia)

Forfatter, Romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joanne Rowling

Født:
31. juli 1965 (54 år)

Joanne «Jo» Rowling, bedre kjent under pseudonymet J.K. Rowling, er en britisk forfatter og skaperen av fantasyserien Harry Potter, som hun fikk ideen til under en togreise fra Manchester til London i 1990. Harry Potter-bøkene har oppnådd stor popularitet og har solgt i mer enn 400 millioner kopier verden over på over 60 forskjellige språk. Bøkene har vunnet flere priser, blitt filmatisert samt danner grunnlag for selvstendige filmer innen samme univers. Hun har også skrevet under pseudonymet Robert Galbraith.

Som følge av suksessen til Potter-bøkene gikk Rowling, i løpet av en periode på fem år, fra en tilværelse som trygdet til multimillionær. Da det amerikanske magasinet Forbes presenterte sin seneste liste over dollarmilliardærer i mars 2010, var Rowlings formue estimert til én milliard dollar. Sunday Times Rich List anslo i 2008 Rowlings formue til 560 millioner pund (798 millioner dollar), hvilket gjorde henne til den tolvte rikeste kvinnen i Storbritannia. Forbes rangerte Rowling som den 48. mest innflytelsesrike kjendisen i 2007, og samme år kom hun på delt annenplass i Times′ åring av årets person. I begrunnelsen ble den sosiale, moralske og politiske inspirasjon hun har gitt sine tilhengere, fremhevet. Rowling støtter veldedige organisasjoner som Comic Relief, One Parent Families, Multiple Sclerosis Society of Great Britain og Children’s High Level Group. J.K. Rowling er offiser av Den britiske imperieordenen. I 2017 ble hun utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour. Wikipedia

51 år
Knut Holmann (Padler)
1968

Knut Holmann (Norge)

Padler, padler

Født:
31. juli 1968 (51 år)

Knut Holmann er en norsk tidligere padler, og Norges mestvinnende utøver i sommer-OL etter krigen. Han representerte Oslo Kajakklubb.

Knut Holmann var i den absolutte verdenstoppen gjennom 1990-årene, med VM-gull på K1 1000 meter i både 1990, 1991, 1993 og 1995. Etter VM-gullet i København i 1993 ble han tildelt Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje sammen med skihopperen Espen Bredesen, samt Fearnleys olympiske ærespris. Han satte kronen på verket i OL 2000 i Sydney med gull i K1 på både 500 og 1000 meter. Av Tom A. Schanke er Holmann beskrevet som «Norges største sommer-olympier».

Holmann er samboer med TV 2-programlederen Vår Staude. Wikipedia

38 år
Matthew Sanders (Musiker)
1981

Matthew Sanders (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Charles Sanders

Født:
31. juli 1981 (38 år)

Matthew Charles Sanders kjent som M. Shadows er vokalist i Metalcore-gruppa Avenged Sevenfold.

Han er oppvokst i Huntington Beach i California, men bor nå i Orange County. Som yngre var han med i noen få andre punkband med Zacky Vengeance. Han hadde klargjort for A7X sin produsent, Murdock, at albumet de hadde jobbet med etter "City of Evil at Waking the Fallen"; ville det bli en blanding mellom synging og skriking, og at det følgende albumet etter det bare ville bli sang.

Hans vokaliske stil er innfluert av Guns N' Roses, Iron Maiden, Metallica, Megadeth, og Pantera. Philip Anselmo i Pantera fungerer som hans inspirasjonskilde innen "scream-vocals". Han var tidligere medlem av et punkband, kalt Successful Failure. På den tiden skrev han en sang kalt Streets som senere ble innspilt sammen med Avenged Sevenfold, og utgitt på deres første album, Sounding the Seventh Trumpet.

M. Shadows skrev også en sang, kalt M.I.A., som er dedikert til hans venner og til USA som er i krig. Mange trodde at sangen ble laget fordi gruppa var politisk engasjert, men Shadows avkreftet påstandene om at bandet var et politisk band.

På All Excess DVD-en deres fortalte han også, som resten av medlemmene, om hvordan de fikk artistnavnet sitt. Sanders forklarte at navnet "Shadows" hadde opprinnelse fra tiden i High School, hvor han var beskrevet som en "Shady(Shadow)" person. M-en er et akronym til fornavnet hans, siden han ikke kunne fordra kallenavnet Matt. Wikipedia

37 år
Mira Craig (Musiker)
1982

Mira Craig (Norge)

Musiker, låtskriver

Født:
31. juli 1982 (37 år)

Mira Scherdin Craig er en norsk-amerikansk popartist. Hennes far er amerikansk, og moren er norsk. Wikipedia

34 år
Brimin Kipruto (Friidrettsutøver)
1985

Brimin Kipruto (Kenya)

Friidrettsutøver, mellomdistanseløper

Født:
31. juli 1985 (34 år)

Brimin Kipruto er en kenyansk mellomdistanseløper og hinderløper. Han løper fortrinnsvis 3000 meter hinder, der han har en personlig rekord på 8.04,22.

Under junior-VM i friidrett 2004 løp han 1500 meter, og kom på tredjeplass. Samme år deltok han på 3000 meter hinder under OL i Athen, og tok sølvmedaljen. Under VM 2005 i Helsingfors tok han bronsemedaljen i samme øvelse, før han under VM 2007 i Osaka tok gullmedaljen på distansen. Under OL 2008 i Beijing befestet han sin posisjon ved å ta sitt første OL-gull. Wikipedia

Dødsfall
40 år
Jim Reeves (Musiker)
1923 - 1964

Jim Reeves (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
James Travis Reeves

Født:
20. august 1923

Døde:
31. juli 1964 (40 år) (Flyulykke)

James «Jim» Travis Reeves var en kjent amerikansk countryartist som døde mens han sto på toppen av sin karrière som sanger og musiker. Wikipedia

41 år
Bud Powell (Jazzmusiker)
1924 - 1966

Bud Powell (USA)

Jazzmusiker, Pianist, komponist

Født:
27. september 1924

Døde:
31. juli 1966 (41 år)

Earl Rudolph «Bud» Powell var en amerikansk jazzpianist og komponist, kjent for sine verker innen bebop. Wikipedia

41 år
Bud Powell (Jazzmusiker)
1924 - 1966

Bud Powell (USA)

Jazzmusiker, Pianist, komponist

Født:
27. september 1924

Døde:
31. juli 1966 (41 år)

Earl Rudolph «Bud» Powell var en amerikansk jazzpianist og komponist, kjent for sine verker innen bebop. Wikipedia

82 år
Ivar Aarseth (Politiker)
1889 - 1972

Ivar Aarseth (Norge)

Politiker

Født:
5. oktober 1889

Døde:
31. juli 1972 (82 år)

Ivar Aarseth var en norsk tjenestemann og politiker (Ap).

Han var bondesønn fra Romsdal, og utdannet seg til maler i Molde. Han var maler i Molde og Trondheim frem til 1918, og tok fag ved Den tekniske aftenskole ved siden av arbeidet. Aarseth var videre desinfektør i Trondheims sunnhetsvesen 1918–1931, kontrollør ved Trondheims trygdekasse fra 1931 og bestyrer ved Norges Banks avdeling i Trondheim fra 1945. Under andre verdenskrig ble han arrestert høsten 1944, og sonet en straff på et halvt års sikring ved Berg interneringsleir.

Aarseth var medlem av Trondheim bystyre fra 1919, herav flere perioder i formannskapet, og var også formann i Trondheim Arbeiderparti, styremedlem i Arbeider-Avisa A/S, medlem av Arbeidernes Opplysningsforbunds representantskap, styreformann i Trondheim Energiverk A/S og styreformann i Trondheim Sporvei A/S. Han var innvalgt på Stortinget fra Trondheim og Levanger 1925–1930 og 1934–1945, og var formann i Stortingets kommunalkomité 1937–1945. Wikipedia

73 år
Lars Jansson (Forfatter)
1926 - 2000

Lars Jansson ( Finland)

Forfatter, kustner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Fredrik Jansson

Født:
8. oktober 1926

Døde:
31. juli 2000 (73 år)

Lars Fredrik Jansson var en finsk forfatter og kunster. Han var bror til den mer kjente Tove Jansson.

Da Tove i 1958 fant arbeidet med tegneserien Mummitrollet lite inspirerende, tok han over tekstskrivingen. Og da Toves kontrakt med Associated Newspaper gikk ut i 1961, tok han også over tegningen av serien. Hanss datter, Sophia, arbeidet sammen med ham i 1993 for å hjelpe med administrasjonen av nye serierstriper av Mummitrollet som Sophia nå administrerer alene.

Helt fram til sin død arbeidet Lars som kunstnerlig rådgiver for den kommersielle bruken av mummifigurene: lisensierte produkter, seriehefter, album, teater, opera, film, radio og TV. Wikipedia

74 år
Poul Anderson (Forfatter)
1926 - 2001

Poul Anderson (USA)

Forfatter, Skribent, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Poul William Anderson

Født:
25. november 1926

Døde:
31. juli 2001 (74 år)

Poul William Anderson var en amerikansk sciencefictionforfatter fra SciFi- gullalderen.

Anderson studerte fysikk ved University of Minnesota, hvor han ble uteksaminert i 1948. Han giftet seg med nå avdøde Karen Kruse i 1953. Deres datter Astrid er gift med SciFi forfatteren Greg Bear.

En del av hans tidlige arbeider ble utgitt under pseudonymene A.A.Craig, Michael Karageorge og Winston P. Sanders. Han har også skrevet bøker i fantasysjangren som f. eks. King of Ys serien.

Fem av hans bøker er utgitt på norsk av Romanforlaget og Fredhøis Forlag (se bibliografi). I tillegg er to langnoveller utgitt i bokform («Epilogue» (1962) som «Epilog», STOWA Forlag, 1978 og «The Man Who Came Early» (1956) i Tiden og stjernene, Bok og Magasinforlaget, 1981.)

Fra 1972 til 1973 var han den sjette presidenten i Science Fiction and Fantasy Writers of America. Medlem av Swordsmen and Sorcerers' Guild of America (SAGA) en løst sammenknyttet gruppe forfattere med «heroisk fantasy» på produksjonsplanen. I tillegg var han med på å stifte Society for Creative Anachronism. Wikipedia

76 år
Bobby Robson (Fotballtrener)
1933 - 2009

Bobby Robson (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Robert William Robson

Født:
18. februar 1933

Døde:
31. juli 2009 (76 år)

Robert William «Bobby» Robson var en engelsk fotballspiller og -manager. Hans profesjonelle spillerkarriere varte i 18 år, inkludert ett år i Canada på slutten av karrieren, og de 17 årene i England var fordelt på kun to lag, Fulham FC og West Bromwich Albion FC. Han fikk 20 landskamper for England og scoret fire mål. Hans karriere som manager, både på klubb- og landslagsnivå, gjorde ham til en av de mest suksessfulle managere i verden. Han vant seriemesterskap i både Nederland og Portugal, og vant også trofeer i Spania og England. I tillegg førte han det engelske landslaget til semifinale i VM i 1990 som ble avholdt i Italia.

Robson ble i 1990 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire I 2002 ble han utnevnt til Knight Bachelor og dermed slått til ridder. Han hadde etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Robson var en av få med riddertittel i fotballen og er medlem av English Football Hall of Fame. Han var ærespresident i Ipswich Town FC. Han fikk diagnosen kreft fem ganger, og den 31. juli 2009 døde han, 76 år gammel. Wikipedia

86 år
Gore Vidal (Forfatter)
1925 - 2012

Gore Vidal (USA)

Forfatter, Dramatiker, skuespiller, manusforfatter, romanforfatter, essayist, skribent, litteraturkritiker, faglitterær, science fiction-forfatter, politiker, journalist

Født:
3. oktober 1925

Døde:
31. juli 2012 (86 år)

Eugene Luther Gore Vidal var en amerikansk forfatter, dramatiker, essayist, manusforfatter og politisk aktivist. Han tilhørte det tyvende århundrets mest prominente intellektuelle. Wikipedia

<<
31. Juli
>>