Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

31. Juli

Om dagen

31. Juli er dag 213 i 2024, og er i uke 31. Det er 153 dager igjen av året.

Historie

27 år siden

1996: Vebjørn Rodal blir olympisk mester i Atlanta på 800 meter med tiden 1.42,58

Vebjørn Rodal er en norsk tidligere mellomdistanseløper, og olympisk mester. Han var medlem av Oppdal FIK.

14. desember 2016 gikk han inn i trenerteamet i den norske fotballklubben Rosenborg Ballklub. Rodal skal jobbe med hurtighet, akselerasjon og respons hos spillerne. Han er engasjert frem til sommeren med en intensjon om å forlenge samarbeidet ut 2017.

Rodal er en av Norges fremste friidrettsutøvere gjennom alle tider. Han vant OL-gull på 800 meter i 1996. Vinnertiden var 1.42,58 var norsk rekord på distansen. Dette var også olympisk rekord på distansen frem til David Rudisha fra Kenya løp inn til ny verdensrekord og olympisk rekord 9. august 2012 under Sommer-OL i London med tiden 1.40,91. Wikipedia
59 år siden

1964: På toppen av Jim Reeves karrière, omkommer han i en småflyulykke, bare 40 år gammel

James «Jim» Travis Reeves var en kjent amerikansk countryartist som døde mens han sto på toppen av sin karrière som sanger og musiker.

Gjennom 1950-tallet og på begynnelsen av 1960-tallet hadde Reeves en rekke hitlåter på listene, både i USA og ellers i verden. Han sto på toppen av karrieren da han forulykket i en flystyrt den 31. juli 1964, sammen med sin pianist og manager Dean Manuel.

Reeves var regnet som en god småflypilot og hadde sammen med sin nære kollega og venn leid et lite enmotors fly for en forretningsreise til Arkansas. På vei hjem kom de inn i et forferdelig uvær med regn og torden kort tid før landing. Reeves tok kontakt med flytårnet over radio og fortalte om problemene. Da tårnet bare få minutter senere forsøkte å kontakte flyet, for å høre om de hadde kommet gjennom uværet, fikk de ikke kontakt. Småflyet styrtet mindre enn ti minutter før landing ved Berry Field Airport i Nashville, der de etter planen skulle ha landet i 17-tiden om ettermiddagen. Det gikk to døgn før redningsmannskapene fant fram til vraket, og begge ombord ble funnet omkommet. Mer enn 400 frivillige, tolv fly og to helikoptre var med på leteaksjonen. Begge de omkomne ble fraktet til Nashville. Wikipedia
87 år siden

1936: Trollstigvegen blir åpnet av kong Haakon VII, og forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen

Trollstigvegen, ofte bare kalt Trollstigen, er et veistykke på fylkesvei 63 i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. I dette bratteste partiet går veien i sikksakk fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra.

Omkring 1900 var det veien fra Sylte til Langdal i Valldal kjørbar med hest og vogn, mens veien videre til Øvstestøl ovenfor Langdal var til nød kjørbar. I 1916 startet oppgradering eller omlegging av kjørevegen gjennom Valldalen og Isterdalen. Stortinget vedtok i 1916 at den fremtidig vegen Valldal-Romsdal skulle inngå i hovedvegnettet. I 1927 ble det reist tvil om «berettigelsen av å fortsette dette kostbare hovedveianlegget over fjellet til Romsdal», men fylkestinget gikk på ny inn for å fortsette arbeidet over fjellet og arbeidet på selve fjellovergangen tok til mellom Langdal og Øvstestøl øverst i Valldal i 1927. Senere ble strekningen Slettvikane-Alnesreset ble satt i gang i 1930, samme år ble også arbeidet med de karakteristiske 11 slyngene opp bergsiden påbegynt, mens strekningen fra Alnesreset og ned til Stigrøra ble påbegynt i 1931. Trollstigveien ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936, etter en anleggsperiode på åtte år, og går i sikksakk fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra. Veien ble anlagt etter omtrent samme trasé som en eldre sti, kalt Kløvstien, som er restaurert og skiltet/merket som fotsti. Wikipedia

Fødsler

38 år
Brimin Kipruto (Friidrettsutøver)
1985

Brimin Kipruto (Kenya)

Friidrettsutøver, mellomdistanseløper

Født:
31. juli 1985 (38 år)

Brimin Kipruto er en kenyansk mellomdistanseløper og hinderløper. Han løper fortrinnsvis 3000 meter hinder, der han har en personlig rekord på 8.04,22.

Under junior-VM i friidrett 2004 løp han 1500 meter, og kom på tredjeplass. Samme år deltok han på 3000 meter hinder under OL i Athen, og tok sølvmedaljen. Under VM 2005 i Helsingfors tok han bronsemedaljen i samme øvelse, før han under VM 2007 i Osaka tok gullmedaljen på distansen. Under OL 2008 i Beijing befestet han sin posisjon ved å ta sitt første OL-gull. Wikipedia

41 år
Mira Craig (Musiker)
1982

Mira Craig (Norge)

Musiker, låtskriver

Født:
31. juli 1982 (41 år)

Mira Scherdin Craig er en norsk-amerikansk popartist. Hennes far er amerikansk, og moren er norsk.

Som 12-åring stilte hun på audition til NRKs Midt i smørøyet hvor hun sang Whitney Houstons «I Wanna Dance With Somebody». Hun fortsatte som sanger/skuespiller i programmet. Da hun var 15 år begynte hun å skrive egne låter. Som 17-åring var hun bakgrunnsvokalist for Noora Noor. Craig ble 21. januar 2006 tildelt Alarmprisen 2006 som årets nykommer.

I 2001 skapte Craig overskrifter da hun ble dratt opp på scenen under Quartfestivalen av Wyclef Jean. Snoop Dogg fattet også interesse for den norske musikeren på Quart i 2005, og han har brukt hennes «Dinner in Bed» på samleplaten Welcome to tha Chuuch: The Album fra samme år.

Hun er for øvrig kjent for å ha stagedivet fra scenen i Oslo Spektrum under en konsert høsten 2005 hvor ingen tok i mot henne. Det førte til at hun knuste kneskålen da hun traff betonggulvet.

Hun fikk også oppmerksomhet av media i 2009 etter å ha skrytt av å ha brukt vold og banket opp en full ekskjæreste. Craig var en av tre dommere på TV-programmet X Factor 2009, den første sesongen av den norske versjonen av X Factor. Samtidig deltok hun i Zebra Grand Prix.

Craig skriver alle låtene sine selv, og hun produserer og regisserer sine egne videoer samt lager mange av sine egne sceneantrekk. På scenen pleier hun ofte å ha med seg danserne Alexandra Joner og Mona J. Berntsen kjent fra Dansefeber 2007.

Craig stod bak vinnerbidraget i Melodi Grand Prix 2008, Hold On Be Strong, som hun hadde skrevet da hun var 15 år gammel. Sangen ble fremført av Maria Haukaas Storeng. Craigs melodi representerte Norge i Eurovision Song Contest 2008 som gikk av stabelen i Beograd, Serbia i mai. Melodien fikk en 5.-plass i den internasjonale finalen.

Craig deltok selv med sin egen sang «I’ll Take You High» i Melodi Grand Prix 2010, hvor hun ble slått ut i duell med Venke Knutson i «Siste sjansen» i Sarpsborg. Wikipedia

42 år
Matthew Sanders (Musiker)
1981

Matthew Sanders (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Charles Sanders

Født:
31. juli 1981 (42 år)

Matthew Charles Sanders kjent som M. Shadows er vokalist i Metalcore-gruppa Avenged Sevenfold.

Han er oppvokst i Huntington Beach i California, men bor nå i Orange County. Som yngre var han med i noen få andre punkband med Zacky Vengeance. Han hadde klargjort for A7X sin produsent, Murdock, at albumet de hadde jobbet med etter "City of Evil at Waking the Fallen"; ville det bli en blanding mellom synging og skriking, og at det følgende albumet etter det bare ville bli sang.

Hans vokalstil er influert av Guns N' Roses, Iron Maiden, Metallica, Megadeth og Pantera. Philip Anselmo i Pantera fungerer som hans inspirasjonskilde innen "scream-vocals". Han var tidligere medlem av et punkband, kalt Successful Failure. På den tiden skrev han en sang kalt Streets som senere ble innspilt sammen med Avenged Sevenfold, og utgitt på deres første album, Sounding the Seventh Trumpet.

M. Shadows skrev også en sang, kalt M.I.A., som er dedikert til hans venner og til USA som er i krig. Mange trodde at sangen ble laget fordi gruppa var politisk engasjert, men Shadows avkreftet påstandene om at bandet var et politisk band.

På All Excess DVD-en deres fortalte han også, som resten av medlemmene, om hvordan de fikk artistnavnet sitt. Sanders forklarte at navnet "Shadows" hadde opprinnelse fra tiden i High School, hvor han var beskrevet som en "Shady(Shadow)" person. M-en er et akronym til fornavnet hans, siden han ikke kunne fordra kallenavnet Matt. Wikipedia

55 år
Knut Holmann (Padler)
1968

Knut Holmann (Norge)

Padler, padler

Født:
31. juli 1968 (55 år)

Knut Holmann er en norsk tidligere padler, og Norges mestvinnende utøver i sommer-OL etter krigen. Han representerte Oslo Kajakklubb.

Knut Holmann var i den absolutte verdenstoppen gjennom 1990-årene, med VM-gull på K1 1000 meter i både 1990, 1991, 1993 og 1995. Etter VM-gullet i København i 1993 ble han tildelt Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje sammen med skihopperen Espen Bredesen, samt Fearnleys olympiske ærespris. Han satte kronen på verket i OL 2000 i Sydney med gull i K1 på både 500 og 1000 meter. Av Tom A. Schanke er Holmann beskrevet som «Norges største sommer-olympier».

Holmann er samboer med TV 2-programlederen Vår Staude. Wikipedia

52 år
Elizabeth Wurtzel (Forfatter)
1967 - 2020

Elizabeth Wurtzel (USA)

Forfatter, advokat, selvbiograf, dikterjurist, journalist

Født:
31. juli 1967 (56 år siden)

Døde:
7. januar 2020 (52 år) (4 år siden)

Elizabeth Wurtzel var en amerikansk forfatter, journalist og nyfeminist.

Wurtzel var utdannet journalist fra Harvard-universitetet, og mottok en rekke priser. Hun var musikkanmelder i magasinene The New Yorker og New York før hun i 1994 kom ut med boka Prozac Nation, som handler om unge amerikaneres depresjoner. Boka ble en internasjonal bestselger og filmatisert i 2001. Wurtzel regnes for å tilhøre den jødisk-amerikanske intellektualismen.

Wurtzel var på norgesbesøk i februar 2000 i forbindelse med den norske utgivelsen av debattboka Bitch, og var da gjest i TV-programmene Først & sist og Bokbadet og i radioprogrammet Mamarazzi.

Wurtzel begynte på jusstudier ved Yale University i 2007. Wikipedia

58 år
J.K. Rowling (Forfatter)
1965

J.K. Rowling (Storbritannia)

Forfatter, Romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joanne Rowling

Født:
31. juli 1965 (58 år)

Joanne «Jo» Rowling, bedre kjent under pseudonymet J.K. Rowling, er en britisk forfatter og skaperen av fantasyserien Harry Potter, som hun fikk ideen til under en togreise fra Manchester til London i 1990. Harry Potter-bøkene har oppnådd stor popularitet og har solgt i mer enn 400 millioner kopier verden over på over 60 forskjellige språk. Bøkene har vunnet flere priser, blitt filmatisert samt danner grunnlag for selvstendige filmer innen samme univers. Hun har også skrevet under pseudonymet Robert Galbraith.

Som følge av suksessen til Potter-bøkene gikk Rowling, i løpet av en periode på fem år, fra en tilværelse som trygdet til multimillionær. Da det amerikanske magasinet Forbes presenterte sin seneste liste over dollarmilliardærer i mars 2010, var Rowlings formue estimert til én milliard dollar. Sunday Times Rich List anslo i 2008 Rowlings formue til 560 millioner pund (798 millioner dollar), hvilket gjorde henne til den tolvte rikeste kvinnen i Storbritannia. Forbes rangerte Rowling som den 48. mest innflytelsesrike kjendisen i 2007, og samme år kom hun på delt annenplass i Times′ åring av årets person. I begrunnelsen ble den sosiale, moralske og politiske inspirasjon hun har gitt sine tilhengere, fremhevet. Rowling støtter veldedige organisasjoner som Comic Relief, One Parent Families, Multiple Sclerosis Society of Great Britain og Children’s High Level Group. J.K. Rowling er offiser av Den britiske imperieordenen. I 2017 ble hun utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour. Wikipedia

59 år
Trond Brænne (Skuespiller)
1953 - 2013

Trond Brænne (Norge)

Skuespiller, forfatter, barnebokforfatter, tekstforfatter

Født:
31. juli 1953 (70 år siden)

Døde:
16. mars 2013 (59 år) (11 år siden)

Trond Brænne var en norsk skuespiller, forfatter og tekstforfatter. Han skrev bøker for barn og ungdom i tillegg til hørespill og sangtekster til plater og teaterstykker. Brænne mottok Kardemommestipendiet i 1998 og Teskjekjerringprisen i 2001 (sammen med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen). I 2009 ga han ut barneplaten Bamsen er borte og ble for den nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen barneplater. For barn og unge var han særlig kjent som Bassefar, faren til Kjell i filmene om Olsenbanden Jr..

Brænne var også en aktiv skuespiller og medvirket på 1990-tallet i flere sketsjer i satireserien Egentlig. Han hadde en rekke mindre roller på film samt gjesteopptredener i en rekke TV-serier.

Han ble bisatt i Haslum krematorium 2. april 2013.

Trond Brænne var far til musiker Bendik Brænne. Han var dessuten nevø til skuespillerne Randi Brænne og Berit Brænne. Wikipedia

60 år
Olav Versto (Journalist)
1950 - 2011

Olav Versto (Norge)

Journalist, redaktør

Født:
31. juli 1950 (73 år siden)

Døde:
7. juli 2011 (60 år) (12 år siden)

Olav Versto var en norsk journalist som var ansatt i VG i en årrekke. Han var i perioden 1994–2008 politisk redaktør i samme avis.

Versto tok graden cand.mag. ved Universitetet i Oslo i 1976, og begynte året etter å arbeide for NRK. Versto var i mange år kjent som programleder og reporter i NRK Radio, der han i 1980-årene ledet flere debatter mellom datidens to store politikere i Norge, Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland. Han kom til VG som redaksjonssekretær i 1987 og ble politisk redaktør for avisa i 1994. 31. desember 2008 forlot han stillingen, og ble etterfulgt av Hanne Skartveit. Versto var fra 2009 og frem til sin død redaktør i kommentaravdelingen. Olav Versto døde 7. juli 2011 i en drukningsulykke i Farsund.

Han markerte seg i 1990-årene som en sterk tilhenger av norsk medlemskap i EU og uttalte i 1994 at «det norske folks motstand mot EU kan spores et innslag av mindreverdighetskompleks i nordmenns forhold til utenverdenen , politisk sett». Han skrev videre at «Jeg tror det har røtter langt tilbake i vår historie, og blant annet har sammenheng med unionene med Danmark og Sverige. Dette er nok virksomt i norsk politikk også i dag. Men motstanden mot EU hadde selvfølgelig en rekke årsaker som spilte sammen på en meget kompleks måte». I 2007 markerte han seg som en sterk kritiker av LO-leder Gerd-Liv Valla i den såkalte Valla-saken. Wikipedia

63 år
Inge Bråten (Langrennstrener)
1948 - 2012

Inge Bråten (Norge)

Langrennstrener, ekspertkommentator

Fullt navn / Fødenavn:
Inge Vidar Bråten

Født:
31. juli 1948 (75 år siden)

Døde:
13. april 2012 (63 år) (12 år siden)

Inge Vidar Bråten var en norsk langrennstrener. Fra 2010 var han også ekspertkommentator for TV-kanalen Eurosport.

Bråten var landslagssjef og trener for det norske herrelandslaget fra 1990 til 1994, og det svenske landslaget fra 2005 til 2007. I hans tid som hovedtrener tok norske utøvere 15 OL- og VM-gull: tre i VM 1991, fem i OL 1992, fire i VM 1993 og tre i OL 1994. Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard var blant de mest fremtrendende løperne under Bråtens ledelse. Bråten var også landslagstrener i Canada og Sveits.

Han døde 13. april 2012 etter et kort sykleie. Wikipedia

65 år
Richard Griffiths (Skuespiller)
1947 - 2013

Richard Griffiths (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
31. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
28. mars 2013 (65 år) (11 år siden)

Richard Griffiths var en britisk skuespiller.

Begge foreldrene var døve, så Griffiths lærte tegnspråk i oppveksten for å kunne kommunisere med dem. Han utviklet også et øre for dialekter, som har gitt ham flere etniske roller. I barndommen forsøkte han å rømme hjemmefra ved flere anledninger. Griffiths sluttet på skolen da han var femten år gammel, og han jobbet en stund som portvakt, inntil sjefen hans overtalte ham til å begynne på skolen igjen. Han bestemte seg for å ta dramatimer ved Stockton & Billingham College, en beslutning som endret livet hans for alltid.

Etter han var ferdig utdannet, fikk Griffiths en jobb i BBC Radio. Han arbeidet også i små teatre, både som skuespiller og manager. Han arbeidet seg tidlig opp et rykte som Shakespear-«klovn», og portretterte både Henrik VIII og flere andre karakterer på morsomme måter ved Royal Shakespeare Company.

Han bosatte seg i Manchester og begynte å få flere store hovedroller i teaterstykker. Han begynte å opptre i fjernsynet og fikk så sitt store filmgjennombrudd i It Shouldn't Happen to a Vet (1975).

Griffiths ble i 2008 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire for sin innsats for teaterkunsten. Wikipedia

66 år
Triztán Vindtorn (Lyriker)
1942 - 2009

Triztán Vindtorn (Norge)

Lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Kjell Erik Larsen

Født:
31. juli 1942 (81 år siden)

Døde:
4. mars 2009 (66 år) (15 år siden)

Triztán Gyldenløwe Vindtorn, tidligere navn Kjell Erik Larsen, Kjell Erik Vindtorn og Triztán Vindtorn (fra 1999), var en norsk surrealistisk lyriker og artist.

Han debuterte i 1970 med samlingen Sentrifuge. Vindtorn var også kjent utenfor Norges grenser og høstet applaus for sine diktopplesninger i Mexico, USA og Japan. I Tyskland er hans dikt utgitt på plate. Vindtorn utgav nærmere 30 diktsamlinger siden debuten i 1970. På 80-tallet var han med på å starte gruppen stuntpoetene. Han brøt gjerne med vanlige språklige regler, slik at diktene av og til kan virke «meningsløse». Ofte brukte han viltre ordspill, besjeling av livløse gjenstander og personifisering av abstrakte begreper.

I 2013 ble Triztan Vindtorn poesipris etablert i hans navn. Wikipedia

77 år
Tom A. Schanke (Forfatter)
1940 - 2017

Tom A. Schanke (Norge)

Forfatter, politiker, siviløkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Tom Albert Færden Schanke

Født:
31. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
19. august 2017 (77 år) (6 år siden)

Tom Albert Færden Schanke var en norsk siviløkonom godt kjent som fotballeder og idrettsarrangør og -historiker, og også som forfatter av Norsk idrettsleksikon i flere utgaver.

Ved stortingsvalget i 1981 stilte han til valg i Oslo som toppkandidat for sitt eget politiske parti, Tom A. Schankes Parti. Partiet fikk 826 stemmer, noe som utgjorde 0,3 % av stemmene i byen. Partiet kom dermed ikke inn på Stortinget, og det stilte ikke til valg seinere.

I 1987 vedtok Fotballtinget hans forslag om at alle uavgjorte seriekamper i Norge skulle avgjøres med straffesparkkonkurranse. Ordningen ble bare praktisert det ene året. Schanke var daglig leder av Norsk Fotballs Venner (NFV) 1985-2005. Foreningens største arrangementer var ti Liverpool-festivaler på Ullevaal Stadion 1991-2000, og 21 cupfinalefester på Oslo Plaza 1985-2005. I perioden 2000-2010 arrangerte Schanke fem OL-gallaer for regjeringen på Oslo Plaza.

I 2006 var han forfatter av Norsk idrettsleksikon, utgitt på Giga Forlag. I 2007 var han forfatter av en utvidet versjon av verket utgitt på Aller Forlag. I 2012 utvidet han Norsk idrettsleksikon ytterligere til fire bind, og ga det ut på sitt nystartede forlag Tom A. Schankes Idrettsforlag.

I 2013 mottok Schanke den nordiske leder- og journalistprisen, Torsten Tegnérs minnepris og stipend, som den tredje norske siden prisen ble innstiftet i 1989. I 2015 mottok han NIFs hederstegn for fortjenstfullt arbeid for norsk idrett. Wikipedia

76 år
Ivan Rebroff (Sanger)
1931 - 2008

Ivan Rebroff (Tyskland)

Sanger, musiker, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Hans-Rolf Rippert

Født:
31. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
27. februar 2008 (76 år) (16 år siden)

Ivan Rebroff, egentlig Hans-Rolf Rippert var en tysk sanger med en ekstraordinær stemme som favnet fire og en halv oktaver. Etter eget utsagn var han av russisk opprinnelse, men det er ikke bekreftet.

Rebroff betegnet seg selv som internasjonal, en "forbindelse mellom øst og vest" og bodde på øya Skopelos i Hellas. Han giftet seg aldri og var mot slutten av sitt liv gresk statsborger.

Han var berømt for å synge russiske folkeviser, men sang også operaer, lett klassisk musikk og folkeviser fra mange andre land. Han holdt mer enn 6000 konserter i sin karriere, inkludert to år fra 1968 av som Tevje i Spelemann på taket i Théâtre Marigny i Paris. Wikipedia

68 år
Louis de Funès (Skuespiller)
1914 - 1983

Louis de Funès (Frankrike)

Skuespiller, komiker, filmregissør, filmprodusent, dubber, manusforfatter, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Carlos Luis de Funès de Galarza

Født:
31. juli 1914 (109 år siden)

Døde:
21. januar 1983 (68 år) (41 år siden)

Louis de Funès, egentlig Carlos Luis de Funès de Galarza var en fransk skuespiller og komiker. Han er for et norsk kinopublikum kjent fra serien av filmer om de lattervekkende gendarmene på den franske rivieraen.

Han startet sin karriere som underholder på nattklubber i Paris og på radio. de Funès medvirket i mer enn 100 filmer. Wikipedia

94 år
Milton Friedman (Økonom)
1912 - 2006

Milton Friedman (USA)

Økonom, forfatter, statistiker, universitetslærer, essayist, forsker, lærer, forsker

Født:
31. juli 1912 (111 år siden)

Døde:
16. november 2006 (94 år) (17 år siden)

Milton Friedman var en amerikansk økonom. Han fikk i 1976 Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel for sine bidrag på områder som forbruksanalyse, valutahistorie og -teori, samt for å demonstrere kompleksiteten i stabiliseringspolitikk. Friedman er kjent for å være en sterk tilhenger av en fri markedsøkonomi, og skrev mange populærvitenskapelige debattbøker i tillegg til sin akademiske forskning. I alle debattbøkene tar Friedman til orde for større frihet for enkeltmenneskene. Han mente at myndighetene i alle vestlige land, også USA, dominerer det økonomiske livet for mye.

Han sluttet ved Chicago-universitetet i 1977, etter å ha undervist der i 30 år. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Jak Jervell (Forsker)
1932 - 2020

Jak Jervell (Norge)

Forsker, professor, lege, diabetesforsker

Født:
19. november 1932 (91 år siden)

Døde:
31. juli 2020 (87 år) (3 år siden)

Jakob Anton «Jak» Jervell var en norsk lege og diabetesforsker.

Han tok den medisinske embedseksamen i 1958. I 1968 tok han den medisinske doktorgraden på en avhandling om insulineffekter.

Jak Jervell ble spesialist i indremedisin i 1973, i nyresykdommer i 1979 og i endokrinologi i 1985. Fra 1982 arbeidet han som seksjonsoverlege ved endokrinologisk seksjon på Rikshospitalet og professor ved Universitetet i Oslo. Han gikk av med pensjon 6. juli 2000.

Han innehadde en rekke verv innen norsk og internasjonal nefrologi og endokrinologi, blant annet var han president i International Diabetes Federation fra 1994 til 1997. Wikipedia

76 år
Alan Parker (Regissør)
1944 - 2020

Alan Parker (Storbritannia)

Regissør, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Alan William Parker

Født:
14. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
31. juli 2020 (76 år) (3 år siden)

Alan William Parker var en britisk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter som skapte flesteparten av filmene sine i USA.

Parker startet i reklamebransjen på 1960-tallet. Han ble tidlig regnet som en av Londons mest talentfulle tekstforfattere innen reklame. Da reklame på TV begynte å vokse frem i Storbritannia, startet han sin regissørkarriere. Her innledet han også samarbeidet med filmprodusent David Puttnam, som produserte flere av filmene hans.

Parker skrev manuset til spillefilmen Melody (1971). I 1976 hadde Parker sin spillefilmdebut som regissør med den amerikanskproduserte filmen Bugsy Malone. Bugsy Malone er en gangsterkomedie-musikal, der alle rollene blir spilt av barn. Blant barna som spilte i filmen var Jodie Foster, som da var 13 år, og Michael Jackson, 17 år.

I 1978 regisserte Parker filmen Midnight Express, som endte opp med at Parker fikk flere Oscar-nominasjoner, inkludert for «beste regissør» og «beste film».

I 1980 regisserte han Fame. Deretter kom han med spillefilmen Pink Floyd: The Wall (1982), basert på Pink Floyds album The Wall. Parkers neste film var Birdy (1984), med Matthew Modine og Nicolas Cage i hovedrollene.

Angel Heart fra 1987 står i sterk kontrast til Parkers andre produksjoner. Filmen beveger seg i et område mellom thriller-, skrekk- og kriminalfilm. Med Mickey Rourke, Robert De Niro og Lisa Bonet i hovedrollene lagde Parker her en dyster og tung kriminalhistorie som beveger seg i en okkult underverden.

Mississippi i flammer (Mississippi Burning, 1988) er basert på en sann historie og tar opp rasehatet som preget Mississippi på 1960-tallet. Parker ble Oscar-nominert som «beste regissør» for filmen. Etter å ha jobbet med Dennis Quaid i den politiske filmen Come See Paradise (1990) lagde han filmen The Commitments (1991) som ble spilt inn i Irland.

Madonna og Antonio Banderas spilte hovedrollene i musikalen Evita (1996). Boken Angelas Ashes, skrevet av Frank McCourt, la grunnlaget for Parkers neste film. Angela's Ashes (1999) omhandler Frank McCourts fattige oppvekst i Irland før krigen, og hans drøm om å reise til USA.

Parkers hittil siste film, Historien om David Gale (2003) med Kevin Spacey, Laura Linney og Kate Winslet i hovedrollene, tar opp temaet dødsstraff i USA.

Parker ble i 1995 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire (CBE). I 2001 ble han utnevnt til Knight Bachelor. Han ble dermed opphøyd i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Han fikk en æresdoktorgrad i kunst fra University of Sunderland i 2005. Wikipedia

86 år
Gore Vidal (Forfatter)
1925 - 2012

Gore Vidal (USA)

Forfatter, Dramatiker, skuespiller, manusforfatter, romanforfatter, essayist, skribent, litteraturkritiker, faglitterær, science fiction-forfatter, politiker, journalist

Født:
3. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
31. juli 2012 (86 år) (11 år siden)

Eugene Luther Gore Vidal var en amerikansk forfatter, dramatiker, essayist, manusforfatter og politisk aktivist. Han tilhørte det tyvende århundrets mest prominente intellektuelle. Wikipedia

76 år
Bobby Robson (Fotballtrener)
1933 - 2009

Bobby Robson (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Robert William Robson

Født:
18. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
31. juli 2009 (76 år) (14 år siden)

Robert William «Bobby» Robson var en engelsk fotballspiller og -manager. Hans profesjonelle spillerkarriere varte i 18 år, inkludert ett år i Canada på slutten av karrieren, og de 17 årene i England var fordelt på kun to lag, Fulham FC og West Bromwich Albion FC. Han fikk 20 landskamper for England og scoret fire mål. Hans karriere som manager, både på klubb- og landslagsnivå, gjorde ham til en av de mest suksessfulle managere i verden. Han vant seriemesterskap i både Nederland og Portugal, og vant også trofeer i Spania og England. I tillegg førte han det engelske landslaget til semifinale i VM i 1990 som ble avholdt i Italia.

Robson ble i 1990 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire I 2002 ble han utnevnt til Knight Bachelor og dermed slått til ridder. Han hadde etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Robson var en av få med riddertittel i fotballen og er medlem av English Football Hall of Fame. Han var ærespresident i Ipswich Town FC. Han fikk diagnosen kreft fem ganger, og den 31. juli 2009 døde han, 76 år gammel. Wikipedia

68 år
Per Brinch Hansen (Informatiker)
1938 - 2007

Per Brinch Hansen (Danmark)

Informatiker, ingeniør, universitetslærer

Født:
13. november 1938 (85 år siden)

Døde:
31. juli 2007 (68 år) (16 år siden)

Per Brinch Hansen var en dansk datamaskinspesialist, og siden 1987 professor ved Syracuse University i New York.

Per Brinch Hansen var en av pionerene innenfor utvikling av parallellprogrammering og prinsipper for operativsystemer. Han var også opphav til det danske ord for datamaskin: datamat.

På 1960-tallet arbeidet Per Brinch Hansen på Regnecentralen i København, først i kompilergruppen under Peter Naur og Jørn Jensen, siden som sjefarkitekten bak RC4000-datamaskinen og dens banebrytende operativsystemkjerne. I 1972 skrev han den første bok om operativsystemprinsipper.

I perioden 1970-2000 gjaldt det parallellprogrammering og databehandling: Inspirert av Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaards programmeringsspråk Simula 67 samt ideer fra den britiske spesialisten Tony Hoare, oppfant han i 1972 monitorbegrepet for synkron utnyttelse av delte ressurser. I USA utviklet han det første parallelle programmeringsspråk, Concurrent Pascal i 1975, og skrev i 1977 den første bok om parallellprogrammering: The Architecture of Concurrent Programs.

I de senere år dokumenterte Brinch Hansen den historiske utvikling innen for disse sentrale emnene. Wikipedia

74 år
Poul Anderson (Forfatter)
1926 - 2001

Poul Anderson (USA)

Forfatter, Skribent, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Poul William Anderson

Født:
25. november 1926 (97 år siden)

Døde:
31. juli 2001 (74 år) (22 år siden)

Poul William Anderson var en amerikansk sciencefictionforfatter fra SciFi- gullalderen.

Anderson studerte fysikk ved University of Minnesota, hvor han ble uteksaminert i 1948. Han giftet seg med nå avdøde Karen Kruse i 1953. Deres datter Astrid er gift med SciFi forfatteren Greg Bear.

En del av hans tidlige arbeider ble utgitt under pseudonymene A.A.Craig, Michael Karageorge og Winston P. Sanders. Han har også skrevet bøker i fantasysjangren som f. eks. King of Ys serien.

Fem av hans bøker er utgitt på norsk av Romanforlaget og Fredhøis Forlag (se bibliografi). I tillegg er to langnoveller utgitt i bokform («Epilogue» (1962) som «Epilog», STOWA Forlag, 1978 og «The Man Who Came Early» (1956) i Tiden og stjernene, Bok og Magasinforlaget, 1981.)

Fra 1972 til 1973 var han den sjette presidenten i Science Fiction and Fantasy Writers of America. Medlem av Swordsmen and Sorcerers' Guild of America (SAGA) en løst sammenknyttet gruppe forfattere med «heroisk fantasy» på produksjonsplanen. I tillegg var han med på å stifte Society for Creative Anachronism. Wikipedia

73 år
Lars Jansson (Forfatter)
1926 - 2000

Lars Jansson ( Finland)

Forfatter, kustner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Fredrik Jansson

Født:
8. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
31. juli 2000 (73 år) (23 år siden)

Lars Fredrik Jansson var en finsk forfatter og kunster. Han var bror til den mer kjente Tove Jansson.

Da Tove i 1958 fant arbeidet med tegneserien Mummitrollet lite inspirerende, tok han over tekstskrivingen. Og da Toves kontrakt med Associated Newspaper gikk ut i 1961, tok han også over tegningen av serien. Hanss datter, Sophia, arbeidet sammen med ham i 1993 for å hjelpe med administrasjonen av nye serierstriper av Mummitrollet som Sophia nå administrerer alene.

Helt fram til sin død arbeidet Lars som kunstnerlig rådgiver for den kommersielle bruken av mummifigurene: lisensierte produkter, seriehefter, album, teater, opera, film, radio og TV. Wikipedia

82 år
Ivar Aarseth (Politiker)
1889 - 1972

Ivar Aarseth (Norge)

Politiker

Født:
5. oktober 1889 (134 år siden)

Døde:
31. juli 1972 (82 år) (51 år siden)

Ivar Aarseth var en norsk tjenestemann og politiker (Ap).

Han var bondesønn fra Romsdal, og utdannet seg til maler i Molde. Han var maler i Molde og Trondheim frem til 1918, og tok fag ved Den tekniske aftenskole ved siden av arbeidet. Aarseth var videre desinfektør i Trondheims sunnhetsvesen 1918–1931, kontrollør ved Trondheims trygdekasse fra 1931 og bestyrer ved Norges Banks avdeling i Trondheim fra 1945. Under andre verdenskrig ble han arrestert høsten 1944, og sonet en straff på et halvt års sikring ved Berg interneringsleir.

Aarseth var medlem av Trondheim bystyre fra 1919, herav flere perioder i formannskapet, og var også formann i Trondheim Arbeiderparti, styremedlem i Arbeider-Avisa A/S, medlem av Arbeidernes Opplysningsforbunds representantskap, styreformann i Trondheim Energiverk A/S og styreformann i Trondheim Sporvei A/S. Han var innvalgt på Stortinget fra Trondheim og Levanger 1925–1930 og 1934–1945, og var formann i Stortingets kommunalkomité 1937–1945. Wikipedia

41 år
Bud Powell (Jazzmusiker)
1924 - 1966

Bud Powell (USA)

Jazzmusiker, Pianist, komponist

Født:
27. september 1924 (99 år siden)

Døde:
31. juli 1966 (41 år) (57 år siden)

Earl Rudolph «Bud» Powell var en amerikansk jazzpianist og komponist, kjent for sine verker innen bebop. Wikipedia

40 år
Jim Reeves (Musiker)
1923 - 1964

Jim Reeves (USA)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
James Travis Reeves

Født:
20. august 1923 (100 år siden)

Døde:
31. juli 1964 (40 år) (Flyulykke) (59 år siden)

James «Jim» Travis Reeves var en kjent amerikansk countryartist som døde mens han sto på toppen av sin karrière som sanger og musiker. Wikipedia

47 år
Vladimir Solovjov (Filosof)
1853 - 1900

Vladimir Solovjov (Russland)

Filosof, lyriker, kommentator, universitetslærer, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vladimir Sergejevitsj Solovjov

Født:
16. januar 1853 (171 år siden)

Døde:
31. juli 1900 (47 år) (123 år siden)

Vladimir Sergejevitsj Solovjov var en russisk filosof, lyriker og kritiker, i sitt arbeide kjent for en mystisk tilnærming, der visdomsikonet Sofia var sentral. Wikipedia

66 år
Andrew Johnson (Amerikansk president)
1808 - 1875

Andrew Johnson (USA)

Amerikansk president, politiker, offiser, slaveeier, statsmann, skredder

Født:
29. desember 1808 (215 år siden)

Døde:
31. juli 1875 (66 år) (148 år siden)

Andrew Johnson var visepresident under Abraham Lincoln og ble USAs 17. president etter at Lincoln ble drept i 1865. Johnson hadde ansvaret for oppbyggingen og samlingen av USA etter borgerkrigen. I dette arbeidet kom Johnson på kant med Kongressen som i 1868 vedtok riksrettstiltale mot ham. Han ble stilt for riksrett samme år, men frikjent i Senatet. Wikipedia

<<
31. Juli
>>