Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. Juli
Om dagen
2. Juli er dag 183 i 2019, og er i uke 27. Det er 182 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_2-7.1961
58 år siden
Wikipedia
1961: Ernest Hemingway tar sitt eget liv med en dobbeltløpet hagle, 61 år gammel
Ernest Miller Hemingway var en amerikansk forfatter av romaner og noveller, blant annet med utgangspunkt i egne erfaringer fra den første verdenskrig, den spanske borgerkrigen, og den andre verdenskrig. Blant hans mest kjente bøker er «Og solen går sin gang» (1926), «Farvel til våpnene» (1929), og «Den gamle mannen og havet» (1952).

Hemingway inspirerte unge forfattere verden over med sin «isfjellteknikk»; den knappe, konsise minimalismen og tilsynelatende nøytrale prosaen med utstrakt bruk av underliggende meninger. Hans fortellinger hadde betydelig innflytelse på utviklingen av skjønnlitteraturen på 1900-tallet, og han fikk Nobelprisen i litteratur i 1954.

Ernest ble født i Illinois som nest eldst i en søskenflokk på seks. Familien bodde i forstaden Oak Park til Chicago. Moren, som var musiker og pietistisk innstilt, kledde ham i jenteklær, som ikke var uvanlig på den tiden og ønsket at sønnen skulle spille cello og lese religion. Den protestantiske faren, som var lege, satte hardt arbeid og bønn høyt. Han ønsket at Ernest skulle bli et «ekte mannfolk» og introduserte han for friluftsliv, fiske og storviltjakt. Begge foreldrene var godt utdannet og en respektert del av det konservative miljøet i Oak Park. Familien flyttet etter hvert til et stort hus i et meget respektabelt strøk, hvor moren hadde sitt eget musikkstudio og faren legekontor.

Han tok videregående utdannelse, med blant annet journalistikk, ved Oak Park and River Forest High School i årene 1913 til 1917 og deltok i en rekke sportsaktiviteter. Han utmerket seg innenfor engelsk. Han spilte i to år i skoleorkesteret sammen med sin søster Marcelline.

Etter fullført skolegang, begynte Hemingway å arbeide i avisen The Kansas City Star. Selv om han bare ble her i seks måneder, tilegnet han seg avisens stilmanual som grunnlag for sin egen skrivestil: «Bruk korte setninger, bruk kort ingress, bruk frisk engelsk. Vær positiv, ikke negativ.»

Da den første verdenskrig brøt ut tjenestegjorde han som ambulansesjåfør. Han ble etter to måneders tjeneste hardt skadet ved fronten i Italia. Etter krigen vendte han tilbake til journalistikken, denne gangen i en kanadisk avis.

På begynnelsen av 1920-tallet dro han, fast bestemt på å bli forfatter, til Paris sammen med Hadley Richardson, hans første ektefelle. Han gjorde imidlertid større suksess som journalist, et yrke som brakte han både til den spanske borgerkrigen og til Cuba. Hemingway tilhørte en krets av kunstnerne som på 1920-tallet bodde i Paris, en krets Gertrude Stein karakteriserte som «Den tapte generasjon». Livet i Paris beskriver Hemingway i boken En varig fest som kommer ut i 1964, tre år etter hans død. I Paris traff han blant andre Francis Scott Fitzgerald, Ezra Pound, Pablo Picasso, James Joyce og Gertrude Stein, som han omtaler som sin litterære mentor. I denne boken beskriver han også hvordan han vandret rundt fra kafé til kafé i Paris og skrev, fattig, men lykkelig.

Han forlot Hadley i 1927 og giftet seg samme år med journalisten Pauline Pfeiffer. Han ønsket imidlertid å etablere seg som forfatter i USA, og søkte etter et inspirerende sted å bo. De flyttet først inn i en mindre leilighet i Key West på Florida Keys, men kjøpte et større hus i 1930 hvor de etter restaureringsarbeider flyttet inn i april 1931. Dette huset er i dag bevart uendret som et museum over ham.

Han ble boende i huset på Key West fram til desember 1939, sammen med Pauline og dere to barn fram desember 1939, da han flyttet fra familien og sammen med sin tredje ektefelle Martha Gellhorn til Havanna på Cuba på eiendommen «Finca Vigia», som i dag eies av den cubanske stat og er bevart uendret. Han ble skilt fra Gellhorn etter fem år, men giftet seg i 1946 med journalisten Mary Welsh Hemingway som han forble gift med resten av livet. Han var involvert i to svært alvorlige flystyrter i Afrika, noe som medførte at han ble erklært død over hele verden i 1954. I 1959 kjøpte han et hus i Ketchum i Idaho, hvor han den 2. juli 1961 tok sitt eget liv med et dobbeltløpet haglgevær. Hemingways siste leveår var preget av høyt alkoholforbruk og depresjoner. Wikipedia
Wikipedia_2-7.1937
82 år siden
Wikipedia
1937: Amelia Earhart forsvinner i Stillehavet under forsøk på å fly kloden rundt
Amelia Mary Earhart var en amerikansk flyver, flypioner og forfatter.

Earhart var den første kvinnelige flyveren som fløy solo over Atlanterhavet. Hun var mottaker av den militære utmerkelsen Distinguished Flying Cross, eksepsjonell innsats i luftfarten, for denne innsatsen. Hun satte flere andre rekorder, skrev bestselgende bøker om hennes flyerfaringer og var medvirkende til opprettelsen av foreningen Ninety-Nines, en organisasjon for kvinnelige piloter. I 1935 ble Earhart besøkende fakultetsmedlem av Purdue University som rådgiver av flyteknikk og en karriererådgiver for kvinnelige studenter. Hun var også et medlem av National Woman's Party (NWP), og som en tidlig feminist støttet hun likestilling. Hun støttet også forslaget om en utvidelse av den amerikanske grunnloven som gjenspeilte likestilling med Equal Rights Amendment, presentert for den amerikanske kongressen for første gang i 1923.

I et forsøk på å fly rundt jorden i 1937 i et fly av typen Lockheed L-10 Electra, støttet av Purdue University, forsvant Earhart et sted over midten av Stillehavet i nærheten av Howlandøya. Uten spor av flyvraket har hennes liv, karriere og forsvinning vært en kilde til stadig fascinasjon og undring.

Earhart fikk i 1968 sin plass blant USAs mange berømte flyvere i National Aviation Hall of Fame, og i 1973 ble hun innvotert i Kvinnenes æresgalleri i USA. Wikipedia
Wikipedia_2-7.1904
115 år siden
Wikipedia
1904: «De sandvigske samlinger» åpner på Maihaugen i Lillehammer
Maihaugen er et museum på Lillehammer. Det åpnet på Maihaugen 2. juli 1904 under navnet De Sandvigske Samlinger, da Anders Sandvigs private samling ble kjøpt opp av Selskapet for Lillehammer bys vel.

Anders Sandvig var en tannlege som fra 1887 hadde begynt å samle gamle gjenstander fra bondekulturen, folkekunst og håndverkeres verktøy, og etter hvert, i meget stor utstrekning, bygninger, hovedsakelig fra Gudbrandsdalen. Maihaugen var pionér blant de nordiske museene fordi samlingen fort ble omfattende og detaljert. Hele gårdstun og setre ble flyttet til museet. I 2011 ble Maihaugen en avdeling i Stiftelsen Lillehammer museum. Wikipedia
Wikipedia_2-7.1881
138 år siden
Wikipedia
1881: Den amerikanske presidenten James A. Garfield blir skutt i Washington D.C., og dør senere av skadene
James Abram Garfield var USAs 20. president. Garfield ble skutt 2. juli 1881, og døde av skadene han fikk 19. september 1881. Han fikk dermed den nest korteste presidentkarrieren i amerikansk historie etter William Henry Harrison.

I år 1880 ble han nominert han som republikanernes presidentkandidat som motvekt mot den bredt upopulære eks-presidenten Ulysses S. Grant. Han vant nomineringen noe sensasjonelt og deretter valget med knapt 2000 stemmers margin over demokraten Winfield Scott Hancock, og ble dermed sensasjonelt den første kongressmann som gikk direkte til presidentposten.

Etter knappe fire måneder i embedet ble han skutt av to kuler bak fra den 2. juli 1881 av en Jurist ved navn Charles J. Guiteau på en jernbanestasjon i Washington D.C.. Han lå dødelig skadet inne i Det hvite hus i flere uker. Alexander Graham Bell, mest kjent som oppfinneren av telefonen, forsøkte å finne kulen med hjelp av en primitiv metalldetektor som han selv hadde oppfunnet, men mislyktes ettersom Garfield lå i en seng som uten deres viten var stoppet med et stålnett, noe som fikk maskinen til å feilreagere.

Garfield fikk smertefulle infeksjoner, som kan skyldes kirurgenes uvaskede hender og usteriliserte instrumenter. Garfield døde 19. september, 11 uker etter å ha blitt skutt. Han ble etterfulgt av visepresidenten Chester A. Arthur. Garfield er til idag (2017) etter William Henry Harrison den president som har innehatt embedet i kortest tid. Wikipedia
Fødsler
62 år
Peter Taylor (Fotballspiller)
1928 - 1990

Peter Taylor (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Thomas Taylor

Født:
2. juli 1928

Døde:
4. oktober 1990 (62 år)

Peter Thomas Taylor er en tidligere engelsk fotballspiller og fotballmanager. Han spilte for fire engelske fotballklubber, og han var manager for tre engelske fotballklubber. Han var også assistentmanager til Brian Clough i fire engelske klubber.

Peter Taylor startet sin fotballkarriere i Nottingham Forest der han var registrert som amatørkeeper før han gikk til Coventry City i mai 1946. I august 1955 ble Middlesbrough hans neste klubb, og her ble han kjent med Brian Clough som også var en del av spillergruppen til Middlesbrough. Etter perioden i Middlesbrough var han en kort periode i Port Vale før han la opp som spiller for å satse videre på en karriere som manager. Wikipedia

75 år
Robert Broberg (Musiker)
1940 - 2015

Robert Broberg (Sverige)

Musiker, komponist, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Zero Karl Oskar Broberg

Født:
2. juli 1940

Døde:
21. juli 2015 (75 år)

Robert Zero Karl Oskar Broberg var en svensk sanger, kunstner og komponist. Wikipedia

Dødsfall
80 år
Bengt Hallberg (Komponist)
1932 - 2013

Bengt Hallberg (Sverige)

Komponist, pianist, jazzmusiker, filmmusikkomponist

Født:
13. september 1932

Døde:
2. juli 2013 (80 år)

Bengt Hallberg var en svensk musiker (piano og trekkspill) og komponist, kjent for bl.a. filmmusikk og samarbeid med internasjonale storheter innen jazz. Wikipedia

87 år
Elie Wiesel (Skribent)
1928 - 2016

Elie Wiesel (Israel)

Skribent, politisk aktivist, judaic scholar, romanforfatter, selvbiograf, universitetslærer, oversetter, journalist, fagforeningsperson, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Eliezer Wiesel

Født:
30. september 1928

Døde:
2. juli 2016 (87 år)

Eliezer «Elie» Wiesel var en rumensk-jødisk, fransk-oppvokst jødisk forfatter, filosof og politisk aktivist som siden 1963 hadde amerikansk statsborgerskap.

I 1986 ble Wiesel tildelt Nobels fredspris for sin kamp mot de kreftene han fikk føle på nært hold i Auschwitz og andre konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

Wiesel fremsto som en betydelig åndelig leder og veiviser i en tid preget av vold, undertrykkelse og rasisme. Hans budskap var å tilgi, men ikke å glemme. Det er ikke hatet som er kjærlighetens verste fiende, sa han, det er likegyldigheten. Wiesel var av mange tilhengere regnet som en budbærer om fred og forsoning og menneskeverd. Wikipedia

<<
2. Juli
>>