Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. Juli

Om dagen

2. Juli er dag 184 i 2024, og er i uke 27. Det er 182 dager igjen av året.

Historie

62 år siden

1961: Ernest Hemingway tar sitt eget liv med en dobbeltløpet hagle, 61 år gammel

Ernest Miller Hemingway var en amerikansk forfatter av romaner og noveller, blant annet med utgangspunkt i egne erfaringer fra den første verdenskrig, den spanske borgerkrigen og den andre verdenskrig. Blant hans mest kjente bøker er Og solen går sin gang (1926), Farvel til våpnene (1929) og Den gamle mannen og havet (1952).

Hemingway inspirerte unge forfattere verden over med sin «isfjellteknikk»; den knappe, konsise minimalismen og tilsynelatende nøytrale prosaen med utstrakt bruk av underliggende meninger. Hans fortellinger hadde betydelig innflytelse på utviklingen av skjønnlitteraturen på 1900-tallet, og han fikk Nobelprisen i litteratur i 1954.

I 1959 kjøpte han et hus i Ketchum i Idaho, hvor han den 2. juli 1961 tok sitt eget liv med et dobbeltløpet haglgevær. Hemingways siste leveår var preget av høyt alkoholforbruk og depresjoner. Wikipedia
86 år siden

1937: Amelia Earhart forsvinner i Stillehavet under forsøk på å fly kloden rundt

Amelia Mary Earhart var en amerikansk flyver, flypioner og forfatter.

Earhart var den første kvinnelige flyveren som fløy solo over Atlanterhavet. Hun var mottaker av den militære utmerkelsen Distinguished Flying Cross, eksepsjonell innsats i luftfarten, for denne innsatsen. Hun satte flere andre rekorder, skrev bestselgende bøker om hennes flyerfaringer og var medvirkende til opprettelsen av foreningen Ninety-Nines, en organisasjon for kvinnelige piloter. I 1935 ble Earhart besøkende fakultetsmedlem av Purdue University som rådgiver av flyteknikk og en karriererådgiver for kvinnelige studenter. Hun var også et medlem av National Woman's Party (NWP), og som en tidlig feminist støttet hun likestilling. Hun støttet også forslaget om en utvidelse av den amerikanske grunnloven som gjenspeilte likestilling med Equal Rights Amendment, presentert for den amerikanske kongressen for første gang i 1923.

I et forsøk på å fly rundt jorden i 1937 i et fly av typen Lockheed L-10 Electra, støttet av Purdue University, forsvant Earhart et sted over midten av Stillehavet i nærheten av Howlandøya. Uten spor av flyvraket har hennes liv, karriere og forsvinning vært en kilde til stadig fascinasjon og undring.

Earhart fikk i 1968 sin plass blant USAs mange berømte flyvere i National Aviation Hall of Fame, og i 1973 ble hun innvotert i Kvinnenes æresgalleri i USA. Wikipedia
119 år siden

1904: «De sandvigske samlinger» åpner på Maihaugen i Lillehammer

Maihaugen er et museum på Lillehammer. Det åpnet på Maihaugen 2. juli 1904 under navnet De Sandvigske Samlinger, da Anders Sandvigs private samling ble kjøpt opp av Selskapet for Lillehammer bys vel.

Anders Sandvig var en tannlege som fra 1887 hadde begynt å samle gamle gjenstander fra bondekulturen, folkekunst og håndverkeres verktøy, og etter hvert, i meget stor utstrekning, bygninger, hovedsakelig fra Gudbrandsdalen. Maihaugen var pionér blant de nordiske museene fordi samlingen fort ble omfattende og detaljert. Hele gårdstun og setre ble flyttet til museet. I 2011 ble Maihaugen en avdeling i Stiftelsen Lillehammer museum. Wikipedia
142 år siden

1881: Den amerikanske presidenten James A. Garfield blir skutt i Washington D.C., og dør senere av skadene

James Abram Garfield var USAs 20. president. Garfield ble skutt 2. juli 1881, og døde av skadene han fikk 19. september 1881. Han fikk dermed den nest korteste presidentkarrieren i amerikansk historie etter William Henry Harrison.

I år 1880 ble han nominert han som republikanernes presidentkandidat som motvekt mot den bredt upopulære eks-presidenten Ulysses S. Grant. Han vant nomineringen noe sensasjonelt og deretter valget med knapt 2000 stemmers margin over demokraten Winfield Scott Hancock, og ble dermed sensasjonelt den første kongressmann som gikk direkte til presidentposten.

Etter knappe fire måneder i embedet ble han skutt av to kuler bak fra den 2. juli 1881 av en Jurist ved navn Charles J. Guiteau på en jernbanestasjon i Washington D.C.. Han lå dødelig skadet inne i Det hvite hus i flere uker. Alexander Graham Bell, mest kjent som oppfinneren av telefonen, forsøkte å finne kulen med hjelp av en primitiv metalldetektor som han selv hadde oppfunnet, men mislyktes ettersom Garfield lå i en seng som uten deres viten var stoppet med et stålnett, noe som fikk maskinen til å feilreagere.

Garfield fikk smertefulle infeksjoner, som kan skyldes kirurgenes uvaskede hender og usteriliserte instrumenter. Garfield døde 19. september, 11 uker etter å ha blitt skutt. Han ble etterfulgt av visepresidenten Chester A. Arthur. Garfield er til idag (2017) etter William Henry Harrison den president som har innehatt embedet i kortest tid. Wikipedia

Fødsler

61 år
Bernard-Pierre Donnadieu (Skuespiller)
1949 - 2010

Bernard-Pierre Donnadieu (Frankrike)

Skuespiller, Dubber

Født:
2. juli 1949 (74 år siden)

Døde:
27. desember 2010 (61 år) (13 år siden)

Bernard-Pierre Donnadieu var en kjent fransk skuespiller. Bernard-Pierre Donnadieu studerte teater og film i Sorbonne, Paris før han begynte på sin karriere som skuespiller en alder av 25 år ved å gjøre opptredener sammen med anerkjente franske regissører. Donnadieu døde av kreft den 27. desember 2010 da han var 61 år gammel. Wikipedia

75 år
Robert Broberg (Musiker)
1940 - 2015

Robert Broberg (Sverige)

Musiker, komponist, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Zero Karl Oskar Broberg

Født:
2. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
21. juli 2015 (75 år) (8 år siden)

Robert Zero Karl Oskar Broberg var en svensk sanger, kunstner og komponist. Wikipedia

73 år
Robert Fitzpatrick (Skuespiller)
1937 - 2010

Robert Fitzpatrick (USA)

Skuespiller, filmprodusent, advokat

Født:
2. juli 1937 (86 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (73 år) (13 år siden)

Robert Fitzpatrick var en amerikansk skuespiller, filmprodusent, advokat, og ved sin død direktør for Allied Artists International.

Robert Fitzpatrick ble født i Texas, men vokste opp i New Jersey. Han rømte hjemmefra og dro til New York i en alder av femten år, der han ble skuespiller i flere off-Broadway-produksjoner.

Fitzpatrick studerte ved Princeton University og vervet senere til USA Marine Corps. Etter å ha tjenestegjort som kaptein i Vietnamkrigen, dro han til Hollywood og arbeidet som skuespiller og modell. Han hadde roller i flere filmer for selskapet 20th Century Fox, blant annet Dear Brigitte (1965) og Goodbye Charlie (1964). Han tok en jusutdannelse ved UCLA Law School, og ble siden en velkjent advokat for underholdningsbransjen som representerte mange kunstnere og musikere, blant annet The Beatles, The Who, The Rolling Stones og Peggy Lee. Han slo seg sammen med manager og produsenten Robert Stigwood i administrasjonen av firmaet Stigwood Fitzpatrick Inc. og Casserole Music Corp hvor han var president og leder. I 2000 ble han president for musikkdivisjonen til Allied Artists, og senere forfremmet til president for moderselskapet Allied Artists International.

Fitzpatrick døde den 23. oktober 2010 i en alder av 73 år på et sykehus i Los Angeles-området, etter en lang kamp mot lungesykdom. Wikipedia

90 år
Carlos Menem (Argentinsk president)
1930 - 2021

Carlos Menem (Argentina)

Argentinsk president, politiker, jurist, forretningsdrivende

Født:
2. juli 1930 (93 år siden)

Døde:
14. februar 2021 (90 år) (3 år siden)

Carlos Saúl Menem var en argentinsk advokat og politiker for det peronistiske partiet Partido Justicialista (PJ). Han var Argentinas president i perioden 1989–1999. Wikipedia

62 år
Peter Taylor (Fotballspiller)
1928 - 1990

Peter Taylor (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Thomas Taylor

Født:
2. juli 1928 (95 år siden)

Døde:
4. oktober 1990 (62 år) (33 år siden)

Peter Thomas Taylor er en tidligere engelsk fotballspiller og fotballmanager. Han spilte for fire engelske fotballklubber, og han var manager for tre engelske fotballklubber. Han var også assistentmanager til Brian Clough i fire engelske klubber.

Peter Taylor startet sin fotballkarriere i Nottingham Forest der han var registrert som amatørkeeper før han gikk til Coventry City i mai 1946. I august 1955 ble Middlesbrough hans neste klubb, og her ble han kjent med Brian Clough som også var en del av spillergruppen til Middlesbrough. Etter perioden i Middlesbrough var han en kort periode i Port Vale før han la opp som spiller for å satse videre på en karriere som manager. Wikipedia

88 år
Wisława Szymborska (Poet)
1923 - 2012

Wisława Szymborska (Polen)

Poet, lyriker, skribent, oversetter, essayist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Maria Wisława Anna Szymborska

Født:
2. juli 1923 (100 år siden)

Døde:
1. februar 2012 (88 år) (12 år siden)

Wisława Szymborska i Polen, død 1. februar 2012) var en polsk poet, essayist og oversetter av fransk litteratur.

I 1931 flyttet familien hennes til Kraków, der hun bodde hele livet. I mars 1945 publiserte Szymborska sitt første dikt, «Szukam słowa» («Jeg søker ordet») i avisa Dziennik Polski. Fra 1945 til 1948 studerte hun polsk og sosiologi ved Det jagellonske universitet i Kraków. I 1953 begynte hun å arbeide for det litterære magasinet Życie Literackie (Litterært liv), der hun var fram til 1981. På 1980-tallet deltok hun i den polske bevegelsen «samizdat» og skrev under pseudonymet Stanczykówna i Arka og i eksilmagasinet Kultura, som kom ut i Paris.

Hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1996. Wikipedia

98 år
Pierre Cardin (Moteskaper)
1922 - 2020

Pierre Cardin (Frankrike)

Moteskaper, motehusdesigner, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Pietro Costante Cardini

Født:
2. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
29. desember 2020 (98 år) (3 år siden)

Pierre Cardin var en fransk moteskaper, kjent for sin avant-garde-stil og romfartsinspirerte drakter.

Cardin studerte arkitektur og etablerte sitt eget motehus i 1950. Cardin bygget opp virksomheten uten banklån. Wikipedia

82 år
Lars T. Platou (Gårdbruker)
1920 - 2003

Lars T. Platou (Norge)

Gårdbruker, elektroingeniør

Født:
2. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
30. mai 2003 (82 år) (20 år siden)

Lars Tokstad Sem Platou var en norsk gårdbruker, elektroingeniør og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Hedmark 1965–1977.

Platou var medlem av Ringsaker kommunestyre 1952–1967, gruppeleder 1952–1967, medlem av formannskapet 1960–1967 og medlem av Hedmark fylkesting 1964–1967. Han ledet Veldre Høyre 1960–1965 og Hedmark Høyre 1950–1960. I Norges Bondelag var han styreformann i både Veldre og Hedmark i 1950-årene.

Platou var innvalgt på Stortinget fra Hedmark 1965–1977, etter å ha vært 3. vararepresentant 1954–1961. På Stortinget var han medlem av Stortingets kommunalkomité 1965–1969, formann i Stortingets finanskomité 1969–1973 og nestformann i sistnevnte 1973–1977. Platou var spesielt opptatt av næringslivets vilkår. Våren 1969 var han saksordfører for Borten-regjeringens forslag om innføring av merverdiavgift, og spilte en sentral rolle i å få dette vedtatt av Stortinget. Kåre Willoch anså ham som selvskreven til en fremtidig finansministerpost. Platou ble innstilt som ny partiformann i 1970, men tapte voteringen på landsmøtet, og satt som 2. viseformann 1970–1972 og 1. viseformann 1972–1978. I tiden etter stortingsvalget i 1977, da partiet ikke hadde en utpekt statsministerkandidat, var Platou nevnt i pressen som en mulig kandidat, selv om han hadde trådt ut av Stortinget. I 1980 var Platou blant pådriverne for å få Jo Benkow valgt til partiformann.

Etter tiden på Stortinget var han styreformann i AS Oplandske Dampskibsselskap 1974–1982, formann i representantskapet i AS Christiania Bank og Kreditkasse 1978–1990 og formann i bedriftsforsamlingen i AS Raufoss Ammunisjonsfabrikker 1985–1988. Han hadde også mange tillitsverv i AS Vinmonopolet. Platou utgav flere bøker om slekts- og lokalhistoriske emner på eget forlag. Wikipedia

87 år
Olav V (Konge av Norge)
1903 - 1991

Olav V (Norge)

Konge av Norge, monark

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Edward Christian Frederik

Født:
2. juli 1903 (120 år siden)

Døde:
17. januar 1991 (87 år) (33 år siden)

Olav V var Norges konge fra 1957 til sin død i 1991. Han var medlem av Huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg og ble født i Storbritannia som sønn av prins Carl av Danmark og prinsesse Maud av Storbritannia.

Han ble kronprins og tronarving til den norske tronen da hans far ble valgt til konge i 1905. Han var den første tronarving til den norske trone som vokste opp i Norge siden Olav IV Håkonsson, og hans foreldre passet på å gi han en så norsk oppvekst som mulig. Som forberedelse til sine framtidige kongelig plikter gikk han på både sivile og militære skoler. I 1929 giftet han seg med sin kusine og tremenning prinsesse Märtha av Sverige. Under den andre verdenskrig var hans lederskap høyt verdsatt og han ble utnevnt til Norges forsvarssjef i 1944. Ved sin død var han den siste gjenlevende barnebarnet til Edvard VII av Storbritannia og hans kone Alexandra av Danmark.

Kong Olav hadde en folkelig og jordnær væremåte som gjorde ham populær og gav ham tilnavnet «Folkekongen». I en avstemning i NRK i 2005 ble Olav kåret til «Århundrets nordmann». Wikipedia

92 år
Alec Douglas-Home (Statsminister)
1903 - 1995

Alec Douglas-Home (Storbritannia)

Statsminister, baron, politiker, cricketspiller, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Frederick Douglas-Home

Født:
2. juli 1903 (120 år siden)

Døde:
9. oktober 1995 (92 år) (28 år siden)

Alexander Frederick Douglas-Home, baron Home av Hirsel, 14. jarl av Home fra 1951 til 1963, var en britisk konservativ politiker, og statsminister i Storbritannia fra oktober 1963 til oktober 1964. Han var den siste statsministeren i Storbritannia med adelig bakgrunn. Han var også den første statsministeren født i det 20. århundre, den eneste statsministeren som gav opp sitt sete i Overhuset for å stille til valg til Underhuset, og den siste statsministeren som ble valgt personlig av en britisk monark. Wikipedia

Dødsfall

97 år
Peter Brook (Teaterregissør)
1925 - 2022

Peter Brook (Storbritannia)

Teaterregissør, filmregissør, theatrologist, manusforfatter, skribent, selvbiograf, cineast, operaregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Stephen Paul Brook

Født:
21. mars 1925 (99 år siden)

Døde:
2. juli 2022 (97 år) (1 år siden)

Peter Stephen Paul Brook var en britisk teater- og filmregissør og dramatiker. Han var pioner og prisbelønnet i mer enn 60 år innen teater og film. Brook ble regnet som en av verdens ledende teaterinstruktører.

Han ble 31. august 2008 tildelt den første internasjonale Ibsenprisen. Wikipedia

77 år
Michael Cimino (Filmregissør)
1939 - 2016

Michael Cimino (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Født:
3. februar 1939 (85 år siden)

Døde:
2. juli 2016 (77 år) (7 år siden)

Michael Cimino var en amerikansk filmregissør. Han vant Oscar for beste regi med filmen Hjortejegeren (1978). Wikipedia

87 år
Elie Wiesel (Skribent)
1928 - 2016

Elie Wiesel (Israel)

Skribent, politisk aktivist, judaic scholar, romanforfatter, selvbiograf, universitetslærer, oversetter, journalist, fagforeningsperson, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Eliezer Wiesel

Født:
30. september 1928 (95 år siden)

Døde:
2. juli 2016 (87 år) (7 år siden)

Eliezer «Elie» Wiesel var en rumensk-jødisk, fransk-oppvokst jødisk forfatter, filosof og politisk aktivist som siden 1963 hadde amerikansk statsborgerskap.

I 1986 ble Wiesel tildelt Nobels fredspris for sin kamp mot de kreftene han fikk føle på nært hold i Auschwitz og andre konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

Wiesel fremsto som en betydelig åndelig leder og veiviser i en tid preget av vold, undertrykkelse og rasisme. Hans budskap var å tilgi, men ikke å glemme. Det er ikke hatet som er kjærlighetens verste fiende, sa han, det er likegyldigheten. Wiesel var av mange tilhengere regnet som en budbærer om fred og forsoning og menneskeverd. Wikipedia

80 år
Bengt Hallberg (Komponist)
1932 - 2013

Bengt Hallberg (Sverige)

Komponist, pianist, jazzmusiker, filmmusikkomponist

Født:
13. september 1932 (91 år siden)

Døde:
2. juli 2013 (80 år) (10 år siden)

Bengt Hallberg var en svensk musiker (piano og trekkspill) og komponist, kjent for bl.a. filmmusikk og samarbeid med internasjonale storheter innen jazz. Wikipedia

82 år
Magnar G. Huseby (Elektroingeniør)
1928 - 2011

Magnar G. Huseby (Norge)

Elektroingeniør

Født:
14. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
2. juli 2011 (82 år) (12 år siden)

Magnar Gunnbjørn Huseby var en norsk elektroingeniør og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1981–1989.

Han hadde examen artium fra Levanger kommunale høyere almenskole fra 1948, eksamen fra elektrolinjen ved NTH fra 1952 og montørsertifikat i sterkstrøm fra 1953. Senere hospiterte han ved NTH 1957–1959 og tok diverse kurs i arbeidsledelse, EDB, vernearbeid, politikk, organisasjonsutvikling, personaladministrasjon og kommunal saksbehandling. I 1979 ble han godkjent av NVE som sakkyndig driftsleder. Huseby var lærling og hjelpemontør ved Åsen elektrisitetsverk og Siemens 1947–1950, tekniker, ingeniør, avdelingsingeniør og vernesjef ved Trondheim Elektrisitetsverk 1952–1979 samt prosjektleder/overingeniør i Miljøpakke-prosjektet i Trondheim kommune 1990–1994.

Gjennom sin karrière hadde han en lang rekke tillitsverv i NITO, blant annet som formann i Trondheim-avdelingen 1961–1964, medlem av hovedstyret 1964–1968, ordfører i representantskapet 1973–1976, formann i skolekomiteen 1973–1981 og leder i miljøutvalget 1991–1994. Han var også styremedlem i Trondhjems Polytekniske Forening 1965–1981 og 1992–1998, medlem av Akademikernes Fellesorganisasjons utdannelsesutvalg 1977–1979, leder i Trondheim kommunale pensjonistforening 1995–2001, leder i Munkholmens Venner 1995–1999, nestleder i Pensjonistenes fellesorganisasjon i Trondheim 1997–1999, styremedlem i Sør-Trøndelag fylkesforening av Norsk Pensjonistforbund 1996–2006 og styremedlem i Norsk Pensjonistforbund 2002–2007.

Huseby var formann i Berg krets av Trondheim Høyre 1965–1970, styremedlem i Trondheim Høyre 1967–1970 og formann i Sør-Trøndelag Høyres politiske utvalg 1976–1980. Som lokalpolitiker var han medlem av Trondheim bystyre 1968–1983, medlem av formannskapet 1976–1983 og kommunalråd 1980–1981.

Huseby var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1981–1989, etter å ha vært 1. vararepresentant 1977–1981. Gjennom hele sin tid på Stortinget var han sekretær i Lagtinget og medlem av Stortingets kommunal- og miljøvernkomité. Han markerte seg særlig i boligpolitiske spørsmål, og ledet sogar Høyres boligpolitiske utvalg 1986–1988.

Etter tiden på Stortinget var han leder i Høyrepensjonistenes Landsforbunds politiske utvalg i Trondheim og omegn 1990–1994 og styremedlem i Høyrepensjonistenes Landsforbund 1992–1994. Wikipedia

69 år
Franklin J. Schaffner (Filmregissør)
1920 - 1989

Franklin J. Schaffner (USA)

Filmregissør, fagforeningsperson

Født:
30. mai 1920 (104 år siden)

Døde:
2. juli 1989 (69 år) (34 år siden)

Franklin J. Schaffner var en amerikansk regissør.

Han vant Oscar for beste regi med filmen Patton – menneske og soldat (1970). Wikipedia

56 år
Betty Grable (Skuespiller)
1916 - 1973

Betty Grable (USA)

Skuespiller, Sanger, danser, modell

Født:
18. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
2. juli 1973 (56 år) (Lungekreft) (50 år siden)

Betty Grable var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, danserinne og sexsymbol.

Hun var en av de mest populære pinupjentene under andre verdenskrig, spesielt etter et bilde der hun er fotografert bakfra iført en badedrakt. Bildet ble inkludert i boken 100 Photographs that Changed the World.

Grable døde 56 år gammel av lungekreft. Wikipedia

39 år
Amelia Earhart (Flyger)
1897 - 1937

Amelia Earhart (USA)

Flyger, selvbiograf, reiseforfatter, skribent, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Amelia Mary Earhart

Født:
24. juli 1897 (126 år siden)

Døde:
2. juli 1937 (39 år) (86 år siden)

Amelia Mary Earhart var en amerikansk flyver, flypioner og forfatter.

Earhart var den første kvinnelige flyveren som fløy solo over Atlanterhavet. Hun var mottaker av den militære utmerkelsen Distinguished Flying Cross, eksepsjonell innsats i luftfarten, for denne innsatsen. Hun satte flere andre rekorder, skrev bestselgende bøker om hennes flyerfaringer og var medvirkende til opprettelsen av foreningen Ninety-Nines, en organisasjon for kvinnelige piloter. I 1935 ble Earhart besøkende fakultetsmedlem av Purdue University som rådgiver av flyteknikk og en karriererådgiver for kvinnelige studenter. Hun var også et medlem av National Woman's Party (NWP), og som en tidlig feminist støttet hun likestilling. Hun støttet også forslaget om en utvidelse av den amerikanske grunnloven som gjenspeilte likestilling med Equal Rights Amendment, presentert for den amerikanske kongressen for første gang i 1923.

I et forsøk på å fly rundt jorden i 1937 i et fly av typen Lockheed L-10 Electra, støttet av Purdue University, forsvant Earhart et sted over midten av Stillehavet i nærheten av Howlandøya. Uten spor av flyvraket har hennes liv, karriere og forsvinning vært en kilde til stadig fascinasjon og undring.

Earhart fikk i 1968 sin plass blant USAs mange berømte flyvere i National Aviation Hall of Fame, og i 1973 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

72 år
Fredrik Gjertsen (Forfatter)
1831 - 1904

Fredrik Gjertsen (Norge)

Forfatter, oversetter, skribent

Født:
1. november 1831 (192 år siden)

Døde:
2. juli 1904 (72 år) (119 år siden)

Fredrik Gjertsen var en norsk skolemann, oversetter og forfatter. Han var sønn av Friederich Giertsen (1798-1881) og Louise Frederikke Haste (1795-1874). Han grunnla Gjertsens skole i Kristiania i 1869. Wikipedia

62 år
Nostradamus (Medisinsk forfatter)
1503 - 1566

Nostradamus (Frankrike)

Medisinsk forfatter, farmasøyt, forfatter, astrolog, matematiker, dikter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Do Santo Do Silva

Født:
14. desember 1503 (520 år siden)

Døde:
2. juli 1566 (62 år) (458 år siden)

Nostradamus var en fransk farmasøyt, astrolog og matematiker, som spesielt er kjent for sin Les Propheties, en bok bestående av dikt på fire linjer, gruppert i grupper på 100, og derfor kalt Centuries. Boka inneholder profetier, og ble utgitt i 1555. Wikipedia

<<
2. Juli
>>