Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. Februar

Om dagen

14. Februar er dag 45 i 2024, og er i uke 7. Det er 321 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 14. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

35 år siden

1989: Ayatollah Khomeini erklærer fatwa mot den britiske forfatteren Salman Rushdie

Salman Rushdie er en britisk-indisk forfatter. I juni 2007 ble han utnevnt til Knight Bachelor av dronning Elisabeth II.

Den første romanen han fikk gitt ut heter Grimus og handler om et samfunn med folk som har evig liv, men som ikke lenger vil ha det.

Gjennombruddet kom med romanen Midnattsbarn, som handler om en gutt som blir født på slaget midnatt natt til 15. august 1947, samtidig som India blir selvstendig, og som får nærmest magiske evner. Romanen forteller indias historie sett gjennom Saleems øyne, og viser hvordan han er knyttet til sitt hjemlands historie.

Den romanen Salman Rushdie nok vil bli husket for i ettertid er Sataniske vers, om en indisk filmstjerne som i drømme blant annet gjennomlever viktige øyeblikk i livet til profeten Muhammed.

Den 14. februar 1989 ble en fatwa utstedt av lederen av Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, via Radio Teheran. Denne fatwaen krevde at Rushdie måtte henrettes etter å ha skrevet denne boken som var blasfemisk mot Islam. Wikipedia
72 år siden

1952: De 6. olympiske vinterleker åpner i Oslo

Vinter-OL 1952, offisielt kjent som de sjette olympiske vinterleker, ble arrangert 14.–25. februar 1952 i Oslo i Norge. Oslo fikk retten til å arrangere lekene i 1952 etter konkurranse med italienske Cortina d’Ampezzo og Lake Placid i USA.

Samtlige øvelser ble avholdt i Oslo og omegn med unntak av alpint, som ble avholdt på Norefjell i Buskerud, 113 km fra byen.

Et nytt hotell ble bygget for å huse presse og offisielle personer i tillegg til tre hybelhus som huset deltagerne – den første moderne OL-landsby. Kostnadene ved arrangementet ble båret av Oslo kommune i bytte mot inntektene lekene genererte. Wikipedia
78 år siden

1946: Den første elektroniske datamaskinen blir vist frem ved University of Pennsylvania

ENIAC var verdens første programmerbare elektroniske datamaskin. Navnet sto for Electronic Numerical Integrator and Computer. Den ble utviklet for den amerikanske hæren, og kom i drift i 1946. Hensikten var å lage ballistiske tabeller for skyting med artilleri, og maskinen var i drift fram til 1955. Wikipedia

Fødsler

32 år
Freddie Highmore (Skuespiller)
1992

Freddie Highmore (Storbritannia)

Skuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Thomas Highmore

Født:
14. februar 1992 (32 år)

Alfred Thomas Highmore er en engelsk skuespiller. Han begynte som skuespiller på TV da han var 7 år gammel. Han er mest kjent for sine roller i Finding Neverland, Two Brothers, Charlie og sjokoladefabrikken, The Spiderwick Chronicles og i Bates Motel. Han spiller også i The Good Doctor. Wikipedia

48 år
Liv Kristine Espenæs Krull (Sanger)
1976

Liv Kristine Espenæs Krull (Norge)

Sanger

Født:
14. februar 1976 (48 år)

Liv Kristine Espenæs Krull, bedre kjent som bare Liv Kristine, er tidligere vokalist for bandet Theatre of Tragedy og vokalist og låtskriver for Leaves' Eyes fram til januar 2016.

Liv Kristine har vært musikalsk helt siden hun var ung. Først som vokalist for Theatre of Tragedy. 3. juli 2003 giftet hun seg med Alexander Krull, som da var vokalist for det tyske bandet Atrocity. I desember samme år fikk de sønnen Leon Alexander. De skilte seg i januar 2016.

Hun ble bedt om å slutte i Theatre of Tragedy da hun sammen med Atrocity dannet bandet Leaves' Eyes. Hun har også gitt ut soloplater.

Hennes lillesøster, Carmen Elise Espenæs, er vokalist i bandet Midnattsol. Wikipedia

48 år
Jens Arne Svartedal (Langrennsløper)
1976

Jens Arne Svartedal (Norge)

Langrennsløper

Født:
14. februar 1976 (48 år)

Jens Arne Svartedal er en norsk tidligere langrennsløper som representerte Trøsken IL i Sarpsborg. Wikipedia

52 år
Ketil Solvik-Olsen (Politiker)
1972

Ketil Solvik-Olsen (Norge)

Politiker, samfunnsøkonom

Født:
14. februar 1972 (52 år)

Ketil Solvik-Olsen er en norsk politiker (Frp). Fra 26. mai 2013 har han vært andre nestleder i partiet. Fra 16. oktober 2013 til 31. august 2018 var han samferdselsminister i Erna Solbergs regjering. Han ble innvalgt på Stortinget som representant nr. 7 for Rogaland i 2005, og som representant nr. 1 fra 2009, og fylkets vararepresentant nr 6 for periodene 2013-2021. Fra oktober 2011 var han FrPs finanspolitiske talsmann.

Solvik-Olsen er født i Sandnes og bor i Oslo. Han har vært politisk aktiv i Frp siden han var 15 år, med unntak av et utenlandsopphold i studietiden. Solvik-Olsen var i 1993 tillitsvalgt i Musikktroppen i Hans Majestet Kongens Garde, og tjenestegjorde som menig klarinettist. Han har mastergrad i økonomi fra University of Toledo i Ohio i USA.

Han har blant annet jobbet i rederiet Leif Höegh & Co og i Møller-gruppen. Før han ble valgt inn på Stortinget jobbet han som spesialrådgiver på FrPs hovedkontor i Oslo, for partiets stortingsgruppe. Han var fra 2005 til 2011 medlem av Stortingets energi- og miljøkomité.

Solvik-Olsen var frem til 6. oktober 2011 miljøpolitisk talsmann for Frp. Han uttalte seg blant annet kritisk til Al Gores film En ubehagelig sannhet, og foreslo forskning på kjernekraft og økt vannkraftutbygging som virkemiddel i å kutte utslipp av klimagasser.

Solvik-Olsen tok et oppgjør med kulturen på Stortinget da han valgte å ikke stille til gjenvalg i 2012. Til Klassekampen sa han at flere med erfaring fra næringslivet kunne bidratt på «Løvebakken» hadde lønnen vært høyere. Han mente også at debattene altfor ofte var virkelighetsfjerne og mer opptatt av personangrep enn faktabasert diskurs. Denne utviklingen mente han kunne forklares i sammenheng med fremmarsjen av unge politiske talenter og karrierepolitikere med liten erfaring fra yrkeslivet utenfor politikken. I 2016 mottok Solvik-Olsen Kong Harald Vs jubileumsmedalje 1991–2016. Wikipedia

54 år
Simon Pegg (Skuespiller)
1970

Simon Pegg (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, skribent, manusforfatter, komiker

Født:
14. februar 1970 (54 år)

Simon Pegg er en engelsk standup-komiker, manusforfatter og skuespiller.

Pegg er født og oppvokst i Gloucester, og studerte drama på University of Bristol. I 1993 flyttet han til London der han opptrådte som standup-komiker før han slo igjennom som skuespiller i TV-serier som Six Pair of Pants, Faith in the Future, Big Train og Hippies. I 1995 spilte han inn en episode av Doctor Who, med Christopher Eccleston som Doktoren.

I 1999 skapte og skrev han Channel 4-serien Speisa sammen med Jessica Hynes. For denne rollen ble han nominert til en British Comedy Award for beste mannlige nykommer. Serien gikk over to sesonger, og har senere blitt en kult-hit på DVD. Serien er fylt med referanser til andre filmer og serier, som har blitt Peggs varemerke.

I 2004 skrev Pegg, sammen med Speisa-regissør Edgar Wright, manus til sin første film, Shaun of the Dead. Filmen ble en overraskende suksess, og banet vei for Pegg til større produksjoner. I 2006 dukket Pegg opp i minst tre filmer, blant annet Mission: Impossible 3 der han spilte Ethan Hunts (Tom Cruise) sin partner. I tillegg jobbet han sammen med Wright på filmen, Hot Fuzz, som er en politifilm, også den med klare referanser til andre filmer.

Simon Pegg har også oversatt den norske animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri til engelsk, og hadde stemmen til Odd i den internasjonale versjonen. Pussig nok hadde den nåværende Doktor Who, David Tennant en av stemmene i filmen.

Pegg giftet seg sommeren 2005 med sin mangeårige kjæreste Maureen McCann. Wikipedia

54 år
Heidi Sørensen (Politiker)
1970

Heidi Sørensen (Norge)

Politiker

Født:
14. februar 1970 (54 år)

Heidi Sørensen er en norsk politiker (SV).

Hun har studiekompetanse fra Levanger videregående skole fra 1989 og er cand.mag. i historie og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo fra 1992. Hun har også en mastergrad i ledelse fra BI (2016).

Hun har sin bakgrunn fra miljøvernorganisasjoner, og var leder i Natur og Ungdom 1993–1994, leder i Norges Naturvernforbund 1995–1998, styremedlem i Friends of the Earth I begynnelsen av 1990-årene hadde hun også sentrale verv i Nei til EU. Hun har også vært medlem av flere offentlige utvalg, deriblant Forbrukerrådet 1997–2001, Teknologirådet 1999-2003, medlem av hovedstyret i Norges forskningsråd 2000-2001 og har også vært medlem av styre for Norges Idrettshøgskole.

Sørensen var innvalgt på Stortinget fra Oslo 2001–2005. Hun var 1. vararepresentant fra 2005 og møtte fast for statsråd Kristin Halvorsen 2005–2007 og 2012-2013. Sørensen var statssekretær i Miljøverndepartementet 2007–2012.

Fra 2017 er Heidi Sørensen direktør i den nyopprettede Klimaetaten i Oslo kommune.

Hun ble tildelt Ole Vig-prisen i 1995.

Hun har vært gift med tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo. Wikipedia

56 år
Phill Lewis (Skuespiller)
1968

Phill Lewis (USA)

Skuespiller, TV-regissør,

Født:
14. februar 1968 (56 år)

Phill Lewis er er amerikansk filmskuespiller som først ble kjent etter å ha spilt en episode i TV-Serien Hill Street Blues som rollefiguren «Parker».

Hans første gjennombrudd som skuespiller var hovedrollen i en den kortlivete situasjonskomedien Teech. TV-serien ble dog lagt ned etter kun fire episoder da Lewis ble arrestert for drap med motorkjøretøy og fyllekjøring.

I henhold til Jet Magazine for 8. februar 1993 ble Lewis dømt og satt i fengsel for fire år for fyllekjøring og drap med motorkjøretøy på 21 år gammel kvinne, men dommeren i Maryland utsatte alle år unntatt ett av dommen på grunn av god oppførsel etter bilulykken. Lewis jobbet deretter i fengselets teatergruppe og måtte senere ha to år med overoppsyn og beordret til å tjenestegjøre 350 timer med samfunnstjeneste.

Per 2008 er han en av stjernene i fjernsynskanalen Disney Channel med deres TV-show The Suite Life of Zack and Cody hvor han spiller direktøren av Tipton Hotel, «Mr. Moseby». Her spiller han med Cole og Dylan Sprouse. Han har også hatt en mindre rolle i Disney Channels TV-show That's So Raven. Wikipedia

40 år
Stine Bierlich (Skuespiller)
1967 - 2007

Stine Bierlich (Danmark)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Christine Bierlich

Født:
14. februar 1967 (57 år siden)

Døde:
20. februar 2007 (40 år) (17 år siden)

Stine Bierlich, egentlig Christine Bierlich, var en dansk skuespiller. Hennes første opptreden var i den halvdokumentariske Livet i Danmark, laget av hennes stedfar Jørgen Leth.

I sine seinere år arbeidet hun på en selvbiografisk dokumentarfilm regissert av Linda Wendel, som hun tidligere hadde hatt et nært samarbeid med i forbindelse med Ballerup Boulevard og Lykken er en underlig fisk, som begge er regissert av Wendel. Bierlich medvirket også i Wendels avgangsfilm fra filmskolen i 1984. Hun forlot skuespillermiljøet etter sin siste rolle i Susanne Biers novellefilm Brev til Jonas fra 1992.

Bare 40 år gammel døde hun. Wikipedia

59 år
Henrik Lykkegaard (Skuespiller)
1965

Henrik Lykkegaard (Danmark)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
14. februar 1965 (59 år)

Henrik Lykkegaard er en dansk skuespiller og revyforfatter.

Henrik Lykkegaard er oppvokst på en gård ved Juelsminde. Under arkitektstudier i Århus opptrådte han på Studentteateret og hadde forskjellige jobber som rengjøringsassistent, gartner, hjelpelærer, nattportier og fabrikkarbeider. Han ble utdannet på Statens Teaterskole i København 1990-1994. I 1993 ble Henrik Lykkegaard kåret til Årets Revyforfatter. Han ble kjent for sin medvirkning i en reklamefilm for boller på TV. Lykkegaard har siden 1998 spilt Bamse i Bamse og kylling (barne-TV). Henrik Lykkegaard har hatt teaterroller på Betty Nansen Teatret, Grønnegårds Teatret, Det Ny Teater og Husets Teater, og han også har spilt med i revyer i Hjørring, Helsingør og i 2000-03 og 2005-07 i Cirkusrevyen på Bakken. I 2001 var han både leder og instruktør av Cirkusrevyen. I revyene har han hatt stor suksess med sine parodier på statsminister Anders Fogh Rasmussen. Blant hans øvrige roller kan nevnes tjeneren Espen i Jean de France på Det Kongelige Teater og den franske lysestaken i musikalen Skønheden og Udyret. I 1999 fikk han et gjennombrudd som filmskuespiller i Bornholms stemme. Wikipedia

63 år
Raymond Johansen (Politiker)
1961

Raymond Johansen (Norge)

Politiker

Født:
14. februar 1961 (63 år)

Raymond Johansen er en norsk politiker (Ap). Han har vært leder for Oslos byråd siden 2015.

Johansen var statssekretær i Utenriksdepartementet under Jens Stoltenbergs første og andre regjering, og han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2009 til 2015. Wikipedia

64 år
Meg Tilly (Skuespiller)
1960

Meg Tilly (USA)

Skuespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Elizabeth Chan

Født:
14. februar 1960 (64 år)

Meg Tilly er en Oscar-nominert amerikansk skuespillerinne. Hun er datter av en kinesisk-amerikansk far og en mor som var lærer i Long Beach i California. Hun vokste opp i Britisk Columbia i Canada med sin mor og sin stefar. Hennes søster er skuespillerinnen Jennifer Tilly.

Som tenåring var Tilly involvert i Connecticut Ballet Company og Throne Dance Theatre, og hun gjorde sin debut på den store skjermen[klargjør] i Alan Parkers film Fame i 1980.

En ryggskade tvang Tilly til å slutte med dansen, og hun ble skuespiller på heltid. Hun opptrådte i Hill Street Blues, Gjenforeningen og Psycho II før hun fikk rollen hun ble Oscar-nominert for i filmen Agnes of God. Senere har hun også opptrådt i Valmont, Piken i husken og Leaving Normal.

Tilly har også skrevet en roman som heter Singing Songs, og en roman nummer 2, Gemma, skal gis ut i oktober 2006.

Tilly har vært gift to ganger og har tre barn. Hennes første ekteskap var med filmprodusent Tim Zinnemann, og tok slutt i 1989. De fikk to barn sammen.

Senere fikk Tilly en sønn med den britiske skuespilleren Colin Firth i 1990, men de to giftet seg ikke. Hennes andre ektemann var John Cally, tidligere president i Sony Pictures. De tok ut skilsmisse den 2. februar 2002.

Tilly har ikke opptrådt i noen filmer siden 1995, og har bestemt seg for å trekke seg tilbake for å oppfostre barna sine. Wikipedia

70 år
Per Christian Ellefsen (Skuespiller)
1954

Per Christian Ellefsen (Norge)

Skuespiller

Født:
14. februar 1954 (70 år)

Per Christian Ellefsen er en norsk skuespiller, som er kjent for sin tolkning av Ingvar Ambjørnsens figur «Elling» i teateroppsetningen og filmtrilogien om ham og som Tom Ivar Hove i TV-serien Hotel Cæsar på TV 2 i 2008.

Ellefsen er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, hvor han var elev fra 1974 til 1977. Etter endt utdannelse jobbet han to år ved Sogn og Fjordane Teater, før han i 1979 begynte som freelance skuespiller i Oslo. Han spilte i en rekke oppsetninger på Oslo Nye Teater, bl.a rollen som kammerherren i "Fyrtøyet". Videre ble han raskt engasjert ved Nationaltheatret hvor han blant annet spilte «Peter» i Anne Franks Dagbok. Han har vært fast ansatt her siden 1997. Ellefsen har spilt i en rekke filmer og TV-serier og fikk Gullruten 2001 som beste tv-skuespiller for sin innsats i TV-serien Soria Moria. I 2008 spilte han i musikalen «Little Me» med Riksteatret. I 2012 spilte han hovedrollen i Sommermusicalen "Den Gode Hensigt" i Svelvik, med musikk og tekst av Christin Grilstad Prøis og regi av Ole Christian Øen. Wikipedia

73 år
Kevin Keegan (Fotballtrener)
1951

Kevin Keegan (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Kevin Keegan

Født:
14. februar 1951 (73 år)

Joseph Kevin Keegan er en engelsk tidligere fotballspiller som regnes for å ha vært en av verdens beste spillere på 1970-tallet for Liverpool og Hamburger SV.

Han har vært manager for blant andre Englands landslag, Manchester City og Newcastle. 16. januar 2008 returnerte han til Newcastle United som manager, men slutta etter noen kamper av sesongen 2008/09. Keegan er utnevnt til offiser av Order of the British Empire. Wikipedia

77 år
Marit Nybakk (Politiker)
1947

Marit Nybakk (Norge)

Politiker

Født:
14. februar 1947 (77 år)

Marit Nybakk er en norsk politiker (Ap), som var stortingsrepresentant for Oslo fra 1986 til 2017, i sin siste periode som Stortingets 1. visepresident. Hun var president for Nordisk råd i 2013 og var leder for Norsk Kvinnesaksforening fra 2016 til 2018.

Som vara for Gro Harlem Brundtland ble Nybakk fast møtende stortingsrepresentant da Brundtland ble statsminister i 1986, og etter dette ble hun valgt til Stortinget som representant for Oslo i syv etterfølgende valg. Nybakk har særlig arbeidet med utenriks- og forsvarspolitikk, og har vært Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson. Nybakk var på Stortinget blant annet leder for Forsvarskomiteen 2001–2005, nestleder i Utenrikskomiteen 2005–2009, Stortingets 3. visepresident 2009–2013 og Stortingets 1. visepresident 2013–2017. Da hun gikk av som stortingsrepresentant i 2017 hadde hun sittet 31 år på Stortinget og var den lengstsittende daværende stortingsrepresentanten; hun er også den kvinnen som har sittet lengst på Stortinget noensinne.

Nybakk har også vært delegat til FNs generalforsamling og leder for den sosialdemokratiske gruppen i NATOs parlamentarikerforsamling. Wikipedia

76 år
Alan Parker (Regissør)
1944 - 2020

Alan Parker (Storbritannia)

Regissør, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Alan William Parker

Født:
14. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
31. juli 2020 (76 år) (3 år siden)

Alan William Parker var en britisk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter som skapte flesteparten av filmene sine i USA.

Parker startet i reklamebransjen på 1960-tallet. Han ble tidlig regnet som en av Londons mest talentfulle tekstforfattere innen reklame. Da reklame på TV begynte å vokse frem i Storbritannia, startet han sin regissørkarriere. Her innledet han også samarbeidet med filmprodusent David Puttnam, som produserte flere av filmene hans.

Parker skrev manuset til spillefilmen Melody (1971). I 1976 hadde Parker sin spillefilmdebut som regissør med den amerikanskproduserte filmen Bugsy Malone. Bugsy Malone er en gangsterkomedie-musikal, der alle rollene blir spilt av barn. Blant barna som spilte i filmen var Jodie Foster, som da var 13 år, og Michael Jackson, 17 år.

I 1978 regisserte Parker filmen Midnight Express, som endte opp med at Parker fikk flere Oscar-nominasjoner, inkludert for «beste regissør» og «beste film».

I 1980 regisserte han Fame. Deretter kom han med spillefilmen Pink Floyd: The Wall (1982), basert på Pink Floyds album The Wall. Parkers neste film var Birdy (1984), med Matthew Modine og Nicolas Cage i hovedrollene.

Angel Heart fra 1987 står i sterk kontrast til Parkers andre produksjoner. Filmen beveger seg i et område mellom thriller-, skrekk- og kriminalfilm. Med Mickey Rourke, Robert De Niro og Lisa Bonet i hovedrollene lagde Parker her en dyster og tung kriminalhistorie som beveger seg i en okkult underverden.

Mississippi i flammer (Mississippi Burning, 1988) er basert på en sann historie og tar opp rasehatet som preget Mississippi på 1960-tallet. Parker ble Oscar-nominert som «beste regissør» for filmen. Etter å ha jobbet med Dennis Quaid i den politiske filmen Come See Paradise (1990) lagde han filmen The Commitments (1991) som ble spilt inn i Irland.

Madonna og Antonio Banderas spilte hovedrollene i musikalen Evita (1996). Boken Angelas Ashes, skrevet av Frank McCourt, la grunnlaget for Parkers neste film. Angela's Ashes (1999) omhandler Frank McCourts fattige oppvekst i Irland før krigen, og hans drøm om å reise til USA.

Parkers hittil siste film, Historien om David Gale (2003) med Kevin Spacey, Laura Linney og Kate Winslet i hovedrollene, tar opp temaet dødsstraff i USA.

Parker ble i 1995 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire (CBE). I 2001 ble han utnevnt til Knight Bachelor. Han ble dermed opphøyd i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Han fikk en æresdoktorgrad i kunst fra University of Sunderland i 2005. Wikipedia

82 år
Michael Bloomberg (Forretningsdrivende)
1942

Michael Bloomberg (USA)

Forretningsdrivende, politiker, flyger, skribent, trader, banksjef

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Rubens Bloomberg

Født:
14. februar 1942 (82 år)

Michael Rubens «Mike» Bloomberg er en amerikansk forretningsmann og politiker. Han er grunnleggeren av Bloomberg L.P., og var den 108. borgermesteren i New York City. Bloomberg er kandidat til å bli demokratenes kandidat ved presidentvalget i USA i 2020. Wikipedia

82 år
Arne Ruste (Oversetter)
1942

Arne Ruste (Norge)

Oversetter, lyriker

Født:
14. februar 1942 (82 år)

Arne Ruste er en norsk lyriker, gjendikter og oversetter.

Ruste er oppvokst i Vardal ved Gjøvik. Siden 1972 er han bosatt i Son i Vestby kommune i Akershus. Han er gift med forlagsredaktør Anne Horn.

Ruste er cand.mag. fra Universitetet i Oslo, med religion, norsk og historie som fag. Han arbeidet som lærer fra 1970 til 1974. Han var medredaktør i PoesiMagasin (1982–1984) og forlagsredaktør i Tiden Norsk Forlag (1985–1994), daglig leder i Norsk Forfattersentrum (1994–1999). Han er nå forfatter og oversetter på heltid og mottok garantiinntekt fra staten fra 2001 til 2009. Han ble nominert til Brageprisen for Søsken for en tid i 2001.

Har vært medlem av Den norske forfatterforenings litterære råd i to perioder. Wikipedia

92 år
Harriet Andersson (Skuespiller)
1932

Harriet Andersson (Sverige)

Skuespiller

Født:
14. februar 1932 (92 år)

Harriet Andersson er en svensk skuespiller.

Harriet Andersson debuterte som skuespiller i 1949 etter å ha gått på Calle Flygares teaterskola, og har siden spilt mer enn hundre roller. Hun er sterkt forbundet med Ingmar Bergmans filmer, og levde med ham et par år. Han var imidlertid gift da de traff hverandre og hun var forlovet med skuespilleren Per Oscarsson. Andersson var senere sammen med Jörn Donner i flere år.

Andersson fikk sitt gjennombrudd som Monika i Bergmans Sommeren med Monika i 1953.

Hun har som skuespiller vunnet flere priser. Hun fikk Chaplinprisen 1964 og 1972/73 en Guldbagge for sin rolle i Viskningar och rop, dødsscenen der ble motiv på et frimerke. Hun fikk også prisen Litteris et Artibus. Andersson mottok også en hedersguldbagge under gallaen i 2009. Wikipedia

53 år
Vic Morrow (Skuespiller)
1929 - 1982

Vic Morrow (USA)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Victor Morozoff

Født:
14. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
23. juli 1982 (53 år) (41 år siden)

Victor «Vic» Morrow var en amerikansk skuespiller som ble kjent fra en rekke tøffe kjeltringeroller på film. Han døde i en ulykke under en filminnspilling.

Morrow ble født i bydelen The Bronx i New York. Han droppet ut av High School i en alder av 17 for å verve seg til US Navy. Wikipedia

80 år
Lois Maxwell (Skuespiller)
1927 - 2007

Lois Maxwell (Canada)

Skuespiller, skribent

Født:
14. februar 1927 (97 år siden)

Døde:
29. september 2007 (80 år) (Kreft) (16 år siden)

Lois Maxwell var en canadisk skuespillerinne som var mest kjent fra rollen som Miss Moneypenny i James Bond-filmene i perioden 1962 til 1985.

Hun filmdebuterte i 1946 og har utover Bond-filmene spilt i Lolita (1962), The Haunting (1963) og The Fourth Angel (2001). Hun flyttet til Storbritannia da hun var 15 år gammel hvor hun senere ble tatt opp ved anerkjente Royal Academy of Dramatic Art. Her møtte hun Roger Moore som hun senere spilte mot i en rekke James Bond-filmer. Reiste til Hollywood som 20-åring hvor hun hadde senral rolle i filmkomedien That Hagen Girl. Ble i forbindelse med denne filmen tildelt Golden Globe for beste nykommer. I tillegg til å være skuespiller var hun spaltist i den kanadiske avisen Toronto Sun.

Ble diagnostisert med kreft i 2001. Flyttet samme år til Perth, Australia for å leve sammen med sin sønns familie og ble der frem til sin død. Wikipedia

94 år
Herbert Aaron Hauptman (Matematiker)
1917 - 2011

Herbert Aaron Hauptman (USA)

Matematiker, kjemiker, universitetslærer, forsker, krystallograf, filosof

Født:
14. februar 1917 (107 år siden)

Døde:
23. oktober 2011 (94 år) (12 år siden)

Herbert A. Hauptman var en amerikansk matematiker og kjemiker. Sammen med Jerome Karle ble han tildelt Nobelprisen i kjemi i 1985, for deres avgjørende innsatser ved utviklingen av direkte metoder for bestemmelsen av krystallstrukturer.

Hauptman og Karle utviklet effektive matematiske metoder for å bestemme molekylstrukturer utgående fra blant annet røntgenkrystallografiske målinger. Wikipedia

62 år
Jimmy Hoffa (Fagforeningsperson)
1913 - 1975

Jimmy Hoffa (USA)

Fagforeningsperson, skribent, aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
James Riddle Hoffa

Født:
14. februar 1913 (111 år siden)

Døde:
30. juli 1975 (62 år) (48 år siden)

James Riddle «Jimmy» Hoffa var en amerikansk fagforeningsleder som var formann for lastebilsjåførenes fagforening, International Brotherhood of Teamsters, fra 1957 til 1971. Han hadde under denne perioden betydelig innflytelse i det amerikanske samfunnet. I 1975 forsvant Hoffa under mystiske omstendigheter og det er viden antatt at han ble myrdet. Det siste stedet man vet at han ble sett var på parkeringsplassen til restauranten Machus Red Fox i delstaten Michigan i USA. Wikipedia

85 år
Leif Juster (Skuespiller)
1910 - 1995

Leif Juster (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Leif Normann Nilsen

Født:
14. februar 1910 (114 år siden)

Døde:
25. november 1995 (85 år) (28 år siden)

Leif Juster, egentlig Leif Normann Nilsen, var en norsk skuespiller, sanger, komiker og teatersjef.

Leif Juster debuterte som filmskuespiller i 1934, og en del av hans filmer regnes som norske klassikere. Blant de mest kjente er: Den forsvundne pølsemaker, Fjols til fjells, Bustenskjold, Bussen, Freske fraspark, Mannen som ikke kunne le, Balladen om mestertyven Ole Høiland, Flåklypa Grand Prix og Bryllupsfesten. Leif Justers siste opptreden på film var som bitter sykehjemspasient i den norske kortfilmen Jakobsen (1993). Wikipedia

67 år
Thelma Ritter (Skuespiller)
1902 - 1969

Thelma Ritter (USA)

Skuespiller

Født:
14. februar 1902 (122 år siden)

Døde:
5. februar 1969 (67 år) (55 år siden)

Thelma Ritter var en amerikansk skuespillerinne. Hun var aktiv innen både film, fjernsyn, teater og radio, og var kjent for sine mange komiske biroller.

Ritter debuterte på Broadway i teaterstykket The Shelf (1926) og hadde sin filmdebut i en liten rolle i Mirakelet på Manhattan (1947). Deretter spilte hun i filmer som Alt om Eva (1950), To må man være (1951), Vinduet mot bakgården (1954), Kryss på linjen (1959), Uten feste (1961) og Fangen på Alcatraz (1962).

Ritter vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal i 1958 for rolletolkningen sin i musikalen New Girl in Town. Hun ble også nominert til seks Oscar, tre Golden Globe og én Emmy. Ritter døde 66 år gammel av hjerteinfarkt. Wikipedia

80 år
Jack Benny (Skuespiller)
1894 - 1974

Jack Benny (USA)

Skuespiller, komiker, vaudeviller, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Benjamin Kubelsky

Født:
14. februar 1894 (130 år siden)

Døde:
26. desember 1974 (80 år) (49 år siden)

Jack Benny var en amerikansk komiker, vaudeviller, radio-, fjernsyns- og filmskuespiller samt en notabel fiolinist. Han er anerkjent som en ledende amerikansk underholder fra det 20. århundre. Benny spilte roller som gnier og som dårlig fiolinspiller. Rollefiguren hans hevdet alltid å være 39 år gammel, uavhengig av Bennys faktiske alder. Wikipedia

90 år
Charles Thomson Rees Wilson (Fysiker)
1869 - 1959

Charles Thomson Rees Wilson (Storbritannia)

Fysiker, kjemiker

Født:
14. februar 1869 (155 år siden)

Døde:
15. november 1959 (90 år) (64 år siden)

Charles Thomson Rees Wilson var en skotsk fysiker og kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1927 for hans metode å gjøre banene til elektrisk ladde partikler synlige ved hjelp av kondensasjon av damp. Han delte prisen med Arthur Holly Compton som fikk prisen for oppdagelsen av comptoneffekten.

Etter at hans far døde i 1873, flyttet familien til Manchester. Wilson ble utdannet ved Owen's College hvor han studerte biologi for å bli lege. Han flyttet så til Sidney Sussex College, Cambridge, hvor han ble interessert i fysikk og kjemi. Etter dette ble Wilson spesielt interessert i meteorologi, og i 1893 begynte han å studere skyer og deres egenskaper. For en tid jobbet han ved observatoriumet ved Ben Nevis, hvor han utførte observasjoner av skyformasjoner. Han forsøkte så å reprodusere disse effektene i en mindre skala ved å utvide fuktig luft i en forseglet beholder ved laboratoriet i Cambridge. Senere eksperimenterte han med å skape spor av skyer forårsaket av ioner og stråling. For oppfinnelsen av tåkekammeret ble han tildelt Nobelprisen i 1927.

Wilson giftet Jessie Fraser i 1908, datter av en minister fra Glasgow, og paret hadde fire barn. Han døde i nærheten av Edinburgh, omgitt av familien sin. Wikipedia

63 år
Henrik Klausen (Skuespiller)
1844 - 1907

Henrik Klausen (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Henrik Kristen Johan Klausen

Født:
14. februar 1844 (180 år siden)

Døde:
23. november 1907 (63 år) (116 år siden)

Henrik Kristen Johan Klausen var en norsk skuespiller.

Henrik Klausen vokste opp i Bergen. Han ble oppdaget ved teaterskolen i Trondhjem i 1860 og spilte to sesonger ved byens daværende nasjonale scene. Han opptrådte for første gang på det danskspråklige Christiania Theater 30. august 1863 i Eugène Scribes vaudeville Zoé, eller Den lånte elsker. Han studerte i perioder utenlands, i Paris 1864 og i Stockholm 1866-67, og ble deretter knyttet fast til Christiania Theater. Han fikk engasjement ved Bjørnsons Kristiania norske Theater, også kjent som Møllergadens Theater, i 1870, men kom tilbake til Christiania Theater 1. januar 1872. Han ble ansatt ved Nationaltheatret i 1899. Skuespilleren Gudrun Klausen var hans datter, Thorleif Klausen sønn.

Henrik Klausen var en smidig og allsidig skuespiller som ble uvanlig populær med sin tørre komikk, treffsikre realisme og ofte overdrevne maskering. Han hadde store og klassiske karakterroller som Peer Gynt, Shylock i Hamlet og Bisp Nikolas i Kongs-Emnerne samt som Harpagon i Den gjerrige og Tartuffe, begge komedier av Molière. Han spilte karakterkomedie som Lundestad i De unges Forbund, Morten Kiil i En folkefiende og Mortensgaard i Rosmersholm. Han spilte også i mange farser, lystspill og operetter, deriblant Skredder Gibson i Bibliotekaren. Henrik Klausen opptrådte også som oppleser over hele Norge og gjestet scener i Danmark og Sverige (i Stockholm 1875 og 1900).

Klausen ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1897.

I 1934 ble ei gate i Oslo, Henrik Klausens gate nær Adamstuen, oppkalt etter ham. Også i Kopervik er det ei gate med navnet hans. Wikipedia

Dødsfall

89 år
Finn Knutsen (Politiker)
1932 - 2021

Finn Knutsen (Norge)

Politiker

Født:
18. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
14. februar 2021 (89 år) (3 år siden)

Finn Knutsen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1969–1973 og 1981–1985.

Knutsen var ordfører i Øksnes i periodene 1967–1973 og 1991–1999. Wikipedia

90 år
Carlos Menem (Argentinsk president)
1930 - 2021

Carlos Menem (Argentina)

Argentinsk president, politiker, jurist, forretningsdrivende

Født:
2. juli 1930 (93 år siden)

Døde:
14. februar 2021 (90 år) (3 år siden)

Carlos Saúl Menem var en argentinsk advokat og politiker for det peronistiske partiet Partido Justicialista (PJ). Han var Argentinas president i perioden 1989–1999. Wikipedia

65 år
Morgan Tsvangirai (Politiker)
1952 - 2018

Morgan Tsvangirai (Zimbabwe)

Politiker, menneskerettsaktivist, fagforeningsperson

Fullt navn / Fødenavn:
Morgan Richard Tsvangirai

Født:
10. mars 1952 (72 år siden)

Døde:
14. februar 2018 (65 år) (6 år siden)

Morgan Richard Tsvangirai var Zimbabwes statsminister 2009-2013. Han var leder for det største opposisjonspartiet i Zimbabwe, Movement for Democratic Change (Bevegelse for demokratisk endring). Tsvangirai var gruvearbeider. Wikipedia

91 år
Tom Finney (Fotballspiller)
1922 - 2014

Tom Finney (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
5. april 1922 (102 år siden)

Døde:
14. februar 2014 (91 år) (10 år siden)

Thomas Finney var en britisk fotballspiller. Han regnes som en av sin generasjons beste spillere, og spilte 76 A-landskamper og scoret 30 mål for England. Han var lenge tidenes toppscorer for England. Finney deltok i fotball-VM i 1950, 1954 og 1958. Wikipedia

86 år
Dory Previn (Sanger)
1925 - 2012

Dory Previn (USA)

Sanger, musiker, forfatter, skribent, sangtekstforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Dorothy Veronica Langan

Født:
22. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
14. februar 2012 (86 år) (12 år siden)

Dory Previn var en amerikansk lyriker og sanger. På 1950- og 1960-tallet skrev hun sanger for kinolerretet, og sammen med sin første mann, Andre Prévin, ble hun flere ganger oscarnominert. På 1970-tallet, etter at de ble skilt, gav hun ut seks album med egne sanger, samt et livealbum som har fått svært gode kritikker. Dory Previns tekster fra denne perioden utmerker seg ved sin utleverende originalitet, i det de handler om hennes vanskelige personlige liv. I mer generelle former handler tekstene om forhold, seksualitet, religion og psykologi. Hun har fortsatt å arbeide som sanger/komponist, lyriker og prosaforfatter. Wikipedia

91 år
George Shearing (Komponist)
1919 - 2011

George Shearing (Storbritannia)

Komponist, pianist, jazzmusiker

Født:
13. august 1919 (104 år siden)

Døde:
14. februar 2011 (91 år) (13 år siden)

George Shearing var en engelsk-amerikansk jazzmusiker, ansett som en av verdens ledende, med flere titall plateutgivelser og kjente komposisjoner som Lullaby of Birdland.

Shearing emigrerte til USA i 1947 og startet sin platekarriere der. I 1949 dannet han sin berømte kvintett. I likhet med pianistene Art Tatum og Tete Montoliu var han blind. Han er også kjent for å glede sitt konsertpublikum med humoristiske kommentarer.

Han besøkte Oslo to ganger, først i konsert ved SAS-hotellet den 16. mai 1991 da han spilte med Kringkastingsorkestret og bassisten Neil Swaynson. Deretter ved Oslo Jazzfestival i august 1997 da han opptrådte i 90-årsselskapet til Benny Carter.

Shearing ble i dronning Elisabeth IIs nyttårsliste for 2007 utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han fikk etter dette rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. I 1996 ble han utnevnt til offiser av Order of the British Empire. Wikipedia

89 år
Dick Francis (Forfatter)
1920 - 2010

Dick Francis (Storbritannia)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Stanley Francis

Født:
31. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
14. februar 2010 (89 år) (14 år siden)

Dick Francis (31. oktober 1920 - 14. februar 2010), døpenavn Richard Stanley Francis, var en walisisk forfatter og tidligere jockey.

Francis var sønn av en jockey. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han i Royal Air Force som pilot for både bombefly og jagerfly.

Etter at han forlot RAF i 1946, ble Francis en celebritet innen britisk sprangridning. Fra 1953 til 1957 var han jockey for den britiske Dronningmoren, mor til dronning Elisabeth II av Storbritannia. Han vant over 350 veddeløp, og ble i sesongen 1953–54 «champion jockey». Karrieren ble avbrutt etter et stygt fall i 1957.

Francis debuterte som forfatter i 1957 med selvbiografien The Sport of Queens. Deretter var han i 16 år fast veddeløpsmedarbeider i avisen London Sunday Express. I 1962 fikk han utgitt sin første thriller, Dead Cert. Dette ble starten på en lang forfatterkarriere og utgivelsen av en rekke kriminalromaner fra hesteløpsmiljøet. Bøkene er oversatt til mer enn 30 språk.

Francis mottok en rekke priser for sitt forfatterskap, og per 2006 var han den eneste forfatteren som tre ganger hadde vunnet Mystery Writers of Americas Edgar Award for årets beste roman. I 1989 fikk han britiske Crime Writers' Associations utmerkelse for livslangt arbeide av særlig høy kvalitet innen krimsjangeren, The Cartier Diamond Dagger. I 1996 ble han også tildelt Mystery Writers of Americas høyeste utmerkelse, the Grand Master Award.

I 1984 mottok han Order of the British Empire. I 2000 ble han kommandør av samme orden. Wikipedia

34 år
Marco Pantani (Syklist)
1970 - 2004

Marco Pantani (Italia)

Syklist

Født:
13. januar 1970 (54 år siden)

Døde:
14. februar 2004 (34 år) (Overdose kokain) (20 år siden)

Marco Pantani var en italiensk syklist.

Takket være sin lette kroppsbygning (172 cm / 57 kg) var Pantani en spesialist på fjelletapper, og han vant blant annet Giro d'Italia og Tour de France i løpet av en sesong, 1998. Han ble profesjonell i 1992 og vant 36 seire i løpet av karrieren, som ble preget av skader han pådro seg i flere alvorlige velt.

I 1999 ble han diskvalifisert mens han ledet Giro d'Italia etter å ha hatt for høye blodverdier i helsekontrollen før start. Dette er ikke en positiv dopingtest, men kan indikere bloddoping. Etter dette var han innblandet i flere rettsprosesesser angående besittelse og bruk av dopingpreparater.

Etter Giro d´Italia sommeren 2003, hvor han gjorde et bemerkelsesverdig comeback etter å ha vært helt ute av form et par år, ble han lagt inn på et behandlingshjem for narkotikamisbrukere, og i februar døde han etter å ha tatt en overdose kokain på et hotellrom i den italienske badebyen Rimini.

I 2008 satte statsadvokaten i Froli igang undersøkelser for å kartlegge omstendighetene rundt dødsfallet, for å finne ut om det virkelig var en overdose, eller om han ble myrdet. Wikipedia

77 år
Bob Paisley (Fotballspiller)
1919 - 1996

Bob Paisley (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Paisley

Født:
23. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
14. februar 1996 (77 år) (28 år siden)

Robert «Bob» Paisley var en britisk fotballspiller og trener for Liverpool FC. I løpet av ni sesonger i managerstolen, ledet Paisley Liverpool til seks ligamesterskap, og tre triumfer i Serievinnercupen, i tillegg ble det fire seire i Ligacupen og én seier i UEFA-cupen. Dette regnes som «gullalderen» for Liverpool FC. Wikipedia

83 år
Nora Gulbrandsen (Keramiker)
1894 - 1978

Nora Gulbrandsen (Norge)

Keramiker, kunstmaler

Født:
29. desember 1894 (129 år siden)

Døde:
14. februar 1978 (83 år) (46 år siden)

Nora Gulbrandsen var en norsk keramiker og designer.

Nora Gulbrandsen var utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1923-27. Siden hadde hun studieopphold ved en rekke porselensfabrikker, for eksempel ved Manufacture nationale de Sèvres i Frankrike.

Etter endt utdanning kom hun til Porsgrunds Porselænsfabrik (PP) som designer, og her var hun kunstnerisk leder fra 1929 til 1945. Som sjefsdesigner ved PP var hun Norges første kvinnelige industridesigner.

Ved siden av arbeidet ved Porsgrund laget hun utkast til tekstiler, tapeter, voksduker, glass og bokbind, og i 1930 tegnet hun to messehagler til Trondheim Domkirke. Da hun sluttet ved Porsgrunds Porselænsfabrik i 1945 startet hun eget keramikkverksted i Oslo.

Nora Gulbrandsen var en sterk og målbevisst kvinne. Blant annet ordnet hun det slik at hun ikke behøvde å være i Porsgrunn hele året. Bare halve året hadde hun plikt til å være ved fabrikken. Skissene til mange av produktene som er signert Gulbrandsen ble til utenfor fabrikken og Porsgrunn. Mye av det hun har designet for Porsgrunds Porselænsfabrik er signert NG, men servisene som ble serieprodusert har ikke denne signaturen. Designet er likevel lett gjenkjennelig, hun var tydelig inspirert av Art Deco. Kubistiske former og funksjonalitet ble vektlagt da hun designet. Fargevalg var også uortodokse, ofte kontraster, lyst mot mørkt. Designet hennes ble et friskt pust i porselenstradisjonen ved PP, hun innførte moderne design og la om hele produksjonen ved fabrikken. Sortimentet ble utvidet og endret. Hun designet 180 ulike modeller i sin tid på PP. Regner man enkeltdeler i servisene, blir det snakk om 300 ulike design. I tillegg kommer spesialbestillinger og gjenstander som ble produsert under krigen. Det er prydgjenstander i grovt gods, keramikk.

Ved hjelp av 4,5 millioner kroner fra DnB NOR kjøpte Telemark Museum den store PP-samlingen av Atle Brynestad i 2011. Samlingen består av 6.000 objekter, 538 av disse er signert Nora Gulbrandsen. De er nå ivaretatt og registrert i Telemark Museums magasin i Skien. Wikipedia

70 år
Leiv Sandsdalen (Musiker)
1825 - 1896

Leiv Sandsdalen (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Leiv Øysteinson Sandsdalen

Født:
28. mai 1825 (199 år siden)

Døde:
14. februar 1896 (70 år) (128 år siden)

Leiv Øysteinson Sandsdalen var en av de fremste spelemennene i Telemark i andre halvdel av 1800-tallet. Sandsdalen hadde først og fremst spillet etter faren, Øystein Langedrag (1786-1848), og de mest kjente slåttene etter Sandsdalen er nettopp de han hadde der i fra, f.eks. Systerslåttane og Brudemarsj frå Seljord. To av slåttene han hadde hjemmefra har i ettertid blitt oppkalt etter Leiv Sandsdalen: Sandsdalen (også kalt Langedragen) og Sandsdalen II (også kalt Skarsnuten).

Rikard Berge skriver om Sandsdalen, at han hadde et klokt hode og var en god kunstner også når det gjaldt andre ting enn musikk. Han var både snekker, treskjærer, klassisk forteller og oppfinner. Sandsdalen lagde også hardingfeler og eksperimenterte med å utbedre instrumentet. Han brukte forøvrig å spille på ei hardingfele laget av Erik Jonsson Helland i 1864. Fela var større enn det som var vanlig og var en av de første moderne hardingfelene slik som vi kjenner dem. I dag er denne fela «Kjempa», en av landets mest kjente hardingfeler, og eies av Bø Museum. Wikipedia

50 år
James Cook (Oppdager)
1728 - 1779

James Cook (Storbritannia)

Oppdager, kartograf, marineoffiser, sjøfarer

Født:
28. oktober 1728 (295 år siden)

Døde:
14. februar 1779 (50 år) (245 år siden)

James Cook var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og Det indiske hav. Han er kjent for kartlegging, oppdagelser og observasjonen av Venuspassasjen, som han gjorde for å hjelpe andre sjøfarere. I 1772 krevde han Australia for den britiske kronen.

Cook begynte i den britiske handelsflåten som tenåring og sluttet seg til Royal Navy i 1755. Han deltok i syvårskrigen, og han kartla store deler av inngangen til Saint Lawrence River under beleiringen av Québec. Dette bidro til at Cook fikk oppmerksomheten til Admiralitetet og Royal Society. Denne innkallingen kom på et viktig øyeblikk i Cooks karriere og fikk stor betydning for hvilken retning den britiske utforskningen skulle ta. Dette førte til at han ble sjef over HM Bark «Endeavour» i 1766.

Cook ble drept i kamp med innbyggere på Hawaii, under sin tredje reise i Stillehavet i 1779. Han etterlot seg en arv av vitenskapelig og geografisk kunnskap som påvirket hans etterfølgere langt ut i 1900-tallet. Wikipedia

<<
14. Februar
>>