Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag

25. Februar

Om dagen

25. Februar er dag 56 i 2020, og er i uke 9. Det er 310 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 25. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

26 år siden

1994: Baruch Goldstein skyter rundt seg i en moske, og dreper 29 palestinere

Dr. Baruch Kappel Goldstein var en israelsk nasjonalistisk ekstremist og massemorder som drepte 29 palestinere i en moske i 1994.

Goldstein var opprinnelig fra Brooklyn i New York i USA, men emigrerte til Israel, hvor han bodde i en bosetning på det Israelokkuperte Vestbredden og arbeidet som lege i den israelske hæren. Den 25. februar 1994 myrdet han 29 bedende muslimer og såret 150 andre i Hebron. I tillegg døde 26 andre palestinere senere som følge av hendelsen. Goldstein ble selv drept i angrepet.

Golstein var en svoren tilhenger av den høyreekstreme israelske politikeren Meir Kahane som tok til orde for å fjerne alle palestinere både i Israel og de okkuperte områdene. Han tilhørte også den militante organisasjonen Jewish Defense League, en organisasjon som var stiftet av Kahane. Da han tjenestegjorde som lege i den israelske hæren ble kan kjent for sine uttalelser om å nekte å behandle ikke-jøder, også de som tjenestegjorde i den israelske hæren.

Golstein bodde i den jødiske bosetningen Kiryat Arba like ved Hebron på den okkuperte Vestbredden. Wikipedia
38 år siden

1982: Oddvar Brå brekker staven på siste etappe under stafetten i Holmenkollen

Oddvar Brå er en norsk tidligere langrennsløper. Han er to ganger verdensmester, vant verdenscupen sammenlagt to ganger og har seksten norske mesterskap. Han representerte Leik Idrettslag, Hølonda i Sør-Trøndelag. Brå var i en årrekke den dominerende løperen i Norge og verdens ledende løper, men traff sjelden toppformen under de store mesterskapene.

Brå hevdet seg godt allerede som junior, i 1970 vant han junior-EM både individuelt og i stafett der han gikk sammen med Ivar Formo og Iver Jønland.

Brå var i den norske representasjonstroppen fra og med OL i 1972 i Sapporo, men lyktes ikke med å gå helt til topps før under VM i Oslo i 1982, da han vant 15 km 23. februar på tiden 38.52,5 (datidens raskeste 15 km). Han fikk delt gull med Sovjetunionen på den dramatiske stafetten 25. februar, hvor han i duell med Aleksandr Zavjalov brakk staven på siste etappe. I etterkant oppsto det kjente spørsmålet «Hvor var du da Brå brakk staven?», opprinnelig gjennom en spalte i Dagbladet, som en refleksjon av folks følelser etter TV-opplevelsen. Wikipedia
66 år siden

1954: Gamal Abdel Nasser blir statsminister i Egypt

Gamal Abdel Nasser Hussein var en egyptisk statsleder og offiser. Han var Egypts president fra 1956 og til sin død i 1970. Fra 1958 til 1961 inngikk Egypt i en union med Syria, Den forente arabiske republikk.

Han hadde en militær bakgrunn som oberst. Han deltok i planleggingen og gjennomføringen av statskuppet mot kong Farouk I i 1952, og inntok ledende posisjoner i det påfølgende militærstyret. I juni 1953 ble han visestatsminister, februar 1954 statsminister og november samme år også statssjef. I 1956 ble han valgt til president og nasjonaliserte samtidig Suezkanalen. Dette skulle samme år lede til den såkalte Suezkrisen, der Nasser vant en politisk seier. Wikipedia

Fødsler

60 år
Néstor Kirchner (President)
1950 - 2010

Néstor Kirchner (Argentina)

President, politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Néstor Carlos Kirchner Ostoić

Født:
25. februar 1950 (70 år siden)

Døde:
27. oktober 2010 (60 år) (9 år siden)

Néstor Carlos Kirchner Ostoić var en argentinsk politiker. Han var president i Argentina fra 2003 til 2007.

Kirchners far var av sveitsisk opprinnelse, og hans mor, født i det sydlige Chile, hadde kroatisk bakgrunn.

Kirchner var peronist og var guvernør for Santa Cruz fra 1991 til 2003, da han ble Argentinas president etter en valgseier over den tidligere presidenten Carlos Menem (1989–1999).

Selv om Carlos Menem vant den første valgrunden den 27. april 2003, fikk han bare 24 prosent av de gyldige stemmene, om lag 2 prosentpoeng mer enn Kirchner. Dette var likevel en liten seier, da Menem generelt hadde et negativt omdømme blant en stor del av den argentinske befolkning. Reelt sett hadde han derfor ikke noen sjanse til å vinne andre valgrunde. Etter en rekke dager med spekulasjoner, hvor opinionsmålingene viste en massiv seier for Kirchner (30-40 prosent flere stemmer enn Menem), trakk Menem seg. Dette gjorde automatisk Kirchner til argentinsk president. Han etterfulgte Eduardo Duhalde den 25. mai 2003.

Den 2. juli 2007 annonserte Kirchner at han ikke ville stille til gjenvalg ved presidentvalget den høsten, til tross for at han hadde en oppslutning på 60 % på meningsmålingene. I stedet stilte hans kone Cristina Fernández de Kirchner opp som presidentkandidat, og vant. Wikipedia

68 år
Jan Groth (Musiker)
1946 - 2014

Jan Groth (Norge)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Leonard Groth

Født:
25. februar 1946 (74 år siden)

Døde:
27. august 2014 (68 år) (6 år siden)

Jan Leonard Groth var en norsk rockevokalist. Han debuterte i 1964 med singelen Burning Needles/Inside Love, med tekst og melodi av Thor G. Norås. Groth debuterte på MANU Records.

Tidlig på 1970-tallet var Groth medlem av rockegruppen Aunt Mary. På 1980-tallet var han sentral i norsk kristenrock. Senere år fulgte karrieren to spor: dels tolkninger av Aage Samuelsens sanger, og dels bandet Just 4 Fun med Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Eiríkur Hauksson. Just 4 Fun deltok for Norge i Eurovision Song Contest 1991 med låten «Mrs. Thompson».

Jan Groth ga ut platen Bridges Or Walls i februar 2006. Det er pop-rock med et snev av roots. I 2007 ga Groth ut Sanger fra T.B. Barratts salmebok til markeringen av 100-års jubileet for pinsebevegelsen i Norge. Han vokste selv opp i pinsebevegelsen, og opptrådte ofte med sanger fra sitt barndomsmiljø.

Jan Groth døde etter å ha vært kreftsyk et års tid. Han var far til Stephan Groth i Apoptygma Berzerk og musiker Jonas Groth. Wikipedia

58 år
George Harrison (Musiker)
1943 - 2001

George Harrison (Storbritannia)

Musiker, Gitarist, sanger, låtskriver, skuespiller, hortonom, filmprodusent, komponist, lyriker, plateprodusent

Født:
25. februar 1943 (77 år siden)

Døde:
29. november 2001 (58 år) (18 år siden)

George Harrison var en britisk musiker og filmprodusent, best kjent som medlem i rockegruppen The Beatles.

Harrison var sologitarist i The Beatles. I løpet av gruppens ekstremt suksessrike karriere var det John Lennon og Paul McCartney som skrev og sang førstestemme på de fleste sangene, men Harrison skrev og/eller sang førstestemmen på et fåtall sanger på hvert eneste album. Blant disse sangene var «If I Needed Someone», «Taxman», «Within You Without You», «While My Guitar Gently Weeps», «Here Comes the Sun» og «Something».

I løpet av sin periode i The Beatles ble Harrison også interessert i både indisk musikk og hinduisme, og han bidro sterkt til en blomstrende interesse for indisk kultur i Vesten, men først og fremst skulle begge deler få viktige roller i Harrisons eget liv.

Harrison hadde en ujevn, men tidvis svært suksessrik solokarriere etter at The Beatles ble oppløst, og han fikk en rekke listetopper med sanger som «My Sweet Lord» (1970), «Give Me Love (Give Me Peace on Earth)» (1973), «All Those Years Ago» (1981) og «Got My Mind Set on You» (1987). Han organiserte også den aller første gigantiske rock-veldighetskonserten, The Concert for Bangladesh, som ble avviklet den 1. august 1971, og som banet vei for lignende senere arrangementer, som Live Aid. Harrison ble æret som soloartist med en plass i Rock and Roll Hall of Fame i 2004. Han var fra før (1988) innvalgt som medlem av The Beatles.

Han ble sammen med de andre medlemmene i The Beatles utnevnt til medlem av Order of the British Empire av dronning Elizabeth II i 1965.

Harrison bidro også til en del betydningsfulle filmprosjekter som filmprodusent, og han dannet produksjonsselskapet Handmade Films i 1979. Selskapets filmer inkluderer Life of Brian, Time Bandits, Withnail og jeg og Mona Lisa. Harrison hadde også en cameo-rolle i filmen The Rutles, som var en uhøytidelig parodi på The Beatles. Wikipedia

48 år
Enrico Caruso (Operasanger)
1873 - 1921

Enrico Caruso (Italia)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Enrico Caruso

Født:
25. februar 1873 (147 år siden)

Døde:
2. august 1921 (48 år) (99 år siden)

Enrico Caruso var en italiensk operatenor, og er en av de mest berømte operasangere i operaens historie. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Hosni Mubarak (President)
1928 - 2020

Hosni Mubarak (Egypt)

President, politiker, flyger, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Muhammad Hosni Sayyid Mubarak

Født:
4. mai 1928 (92 år siden)

Døde:
25. februar 2020 (91 år)

Muhammad Hosni Sayyid Mubarak var en egyptisk politiker og offiser. Han var Egypts fjerde president fra 14. oktober 1981 til sin avgang i februar 2011. Han klatret rangstigen i det egyptiske luftforsvaret og ble øverstkommanderende for denne våpengrenen i 1972. I 1975 ble han Anwar Sadats visepresident. Da Sadat ble drept i et attentat 6. oktober 1981 overtok Mubarak som Egypts president. Mubarak var den president som har sittet lengst siden Muhammad Ali av Egypt.

I kraft av sin stilling som president for Egypt, en regional stormakt, og sin moderate holdning til Israel har han vært involvert som mekler i konfliktene rundt de palestinske områdene. Som president ble han beskrevet som lite endringsvillig, og han aksepterte bare reformer i de tilfellene han anså dem som høyst nødvendige for å sikre landets stabilitet og sikkerhet.

I 1991 var Egypt under Mubarak sterkt involvert i Gulfkrigen på FNs side. I 2003 stilte han seg kritisk til den anglo-amerikanske krigen imot Irak, fordi han mente at den israelsk-palestinske konflikten burde løses først. 7. september 2005 vant Mubarak det første presidentvalget i landets historie hvor flere kandidater fikk stille til valg. Mubarak gikk i 2011 av som president etter omfattende demonstrasjoner. Han ble 2. juni 2012 kjent skyldig i medvirkning til drap på demonstranter og dømt til livstid i fengsel. Dommen ble senere omgjort, og i august 2013 ble han satt fri.

Han var gift med Suzanne Mubarak og hadde to sønner, Alaa og Gamal. Wikipedia

68 år
Chris Rainbow (Sanger)
1946 - 2015

Chris Rainbow (Storbritannia)

Sanger, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher James Harley

Født:
18. november 1946 (73 år siden)

Døde:
25. februar 2015 (68 år) (5 år siden)

Christopher James Harley var en skotsk musiker kjent som sanger i både Alan Parsons Project og Camel. Han startet sin musikerkarriere i 1974 og spilte inn egne soloalbum i Storbritannia for EMI Records og Polydor Records samt at han utmerket seg som produsent.

Rainbows karriere startet i 1971 i Glasgow hos en gruppe som het Hope Street. Han ble i midlertidig oppdaget av Polydor, som hadde hørt noen opptak sendt inn av Chris Rainbows venn Norman Jones. I tillegg til hans platekontrakt med Polydor signerte Rainbow en kontrakt med britiske Warner Bros. Norman Jones, som skiftet navn til Van Den Berg, tok oppgaven å være manager for sin venn, og Rainbow, et pseudonym artisten tok i 1974, spilte inn og ga ut to album hos Polydor, Looking Over My Shoulder og Home of the Brave. Når Norman Jones omsider flyttet til California i 1977, ansatte Rainbow den tidligere Procol Harum-manageren David Knights, som forble hans manager til 1986.

I 1978 endte kontrakten hans med Polydor og noen uker etter signerte han en ny kontrakt med EMI Records. Her ga han ut albumet White Trails og to singler, men like etterpå ble han og mange andre artister kastet ut av plateselskapet. Han gikk da til progrockgruppen Alan Parsons Project i 1980 og ble i bandet nesten i et tiår. Samtidig tilbrakte han også to år hos Camel, hvor han bidro på studioutgivelsene The Single Factor (1982) og Stationary Traveller (1984). Rainbow var for øvrig også to år med Jon Anderson, som var tidligere medlem av Yes.

Fra 1986 til 1998 produserte Chris Rainbow album i Skottland. Han var også deltagende som musiker i løpet av denne perioden for artister som Alan Parsons, Elaine Paige, Culture Club, Eric Woolfson, Lenny Zakatek og Tomoyasu Hotei. I tillegg hadde Rainbow jobben med vokal på 5 album, inkludert på Ton Scherpenzeels album Heart of the Universe fra 1984. Chris Rainbow jobbet også i to tiår som produsent og rådgiver for Runrig, et band kjent for sin galliske rock. Han ga ut et soloalbum i 2001 som het Perfect World. Chris Rainbow bodde siden på Isle of Skye i Skottland, hvor han drev et plateselskap som spilte inn og utga både tradisjonell– og moderne skotsk rock. Rainbow døde i februar 2015 i en alder av 68 år. Wikipedia

38 år
Vladislav Galkin (Skuespiller)
1971 - 2010

Vladislav Galkin (Russland)

Skuespiller, arrangementvert, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Владислав Сухачёв

Født:
25. desember 1971 (48 år siden)

Døde:
25. februar 2010 (38 år) (10 år siden)

Vladislav Borisovitsj Galkin (Владислав Борисович Галкин) – var en russisk skuespiller. Wikipedia

68 år
Ivar Ruste (Musiker)
1916 - 1985

Ivar Ruste (Norge)

Musiker, sanger

Født:
23. september 1916 (104 år siden)

Døde:
25. februar 1985 (68 år) (35 år siden)

Ivar Ruste var en norsk sanger. Han var særlig kjent som sanger i TV-programmet Husker du?, som han også hadde ideen til. I forbindelse med serien laget han sju LP-plater med Arnt Haugens orkester mellom 1972 og 1979. Ivar Ruste platedebuterte med Mors stue/Den lille rustne hestesko (Polydor 6012), innspilt 12. januar 1938.

Ivar Ruste var bror av skihopper Torbjørn Ruste.

Han ligger gravlagt på Nordre Gravlund i Oslo. Wikipedia

<<
25. Februar
>>