Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Februar

Om dagen

17. Februar er dag 48 i 2024, og er i uke 7. Det er 318 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 17. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: Terrorangrepet i Kandahar: Minst 100 mennesker blir drept og 100 såret

Terrorangrepet i Kandahar 17. februar 2008 skjedde da en selvmordsbomber sprengte seg i luften blant en gruppe mennesker ved en hundekamp som ble arrangert nær Kandahar, Afghanistan.

Kandahar er et område i Afghanistan der Taliban stod sterkt i 2008. Gruppen hadde økt antallet med selvmordsangrep og veibomber de siste månedene i 2007 og 2008 i forsøk på å presse utenlandske NATO-styrker ut av landet.

Selvmordsbomben eksploderte under en hundekamp ved et piknikområde i utkanten av Kandahar på en søndag formiddag, 17. februar 2008. En stor folkemengde med flere hundre mennesker fulgte hundekampen.

Mere enn 100 mennesker ble drept, og flere enn 100 ble såret. Blant de døde var Abdul Hakim Jan, en mektig stammeleder, som var politisjef og en militær krigsherre i opposisjon til Taliban, mange av de drepte tilhørte også hans stamme. Flere barn skal også være blant de døde. Angrepet resulterte i flere drepte enn noe annet selvmordsangrep siden 2001.

Lokale myndigheter anklaget Taliban for å stå bak angrepet, men de nektet enhvert ansvar. Wikipedia
115 år siden

1909: Geronimo dør i Fort Sill, ca 79 år gammel

Geronimo er en av de mest kjente Apacheindianerne. Han var en anerkjent medisinmann og kriger opprinnelig fra chiricahuabanden Bedonkohe og senere som leder for den banden av chiricahuaer som ble kalt Chokonen. Han var en nær samarbeidspartner med høvdingene Mangas Coloradas, Cochise og Juh.

Hans indianske navn betyr Han Som Gjesper, og ble angivelig gitt ham fordi han sov så mye som barn. Hvorfor meksikanerne gav ham tilnavnet Gerónimo er ikke helt avklart. Kanskje var det fordi det kunne minne litt om Goyakleh. Noen mener at hans spansktalende motstandere anropte den hellige Hieronymus (San Gerónimo) om hjelp i kampens hete. Geronimo hadde angivelig evnen til å se inn i fremtiden og forutse hendelser som skulle komme. Det blir i tillegg påstått at han, av sin «Kraft», var blitt lovet at han aldri skulle bli drept av noe våpen i krig.

Geronimo overgav seg til den amerikanske hæren 4. september 1886 i Skeleton Canyon sør i Arizona. Denne overgivelsen satte punktum for krigen mot indianerne i USA, og gjorde Geronimo og hans apacher til de siste «ville indianere» i amerikansk historie.

Geronimo og Apachene ble holdt som krigsfanger i Florida frem til 1887. I denne perioden ble Apachene tvunget til hard jobbing ved sagverk i Fort Pickens og Fort Marion. I 1887 ble Apachene flyttet til Mount Vernon Barracks i Alabama hvor de måtte være frem til 1894, da de ble flyttet til Fort Sill i Oklahoma. I perioden og frem til sin død livnærte Geronimo seg ved å dyrke jorden. Han tjente også litt penger på salg av hjemmelagde produkter, samt salg av signerte bilder av seg selv. I 1906 ble boken «Geronimo - His Own Life» skrevet, Geronimos egen historie som fortalt til S.M. Barrett. Geronimo fikk aldri dra tilbake til stedet han vokste opp og levde hele sitt voksne liv, han døde i Fort Sill i 1909. Wikipedia
157 år siden

1867: Det første skipet passerer gjennom Suezkanalen, 2 år før den offisielle åpningen

Suezkanalen er en 193 km lang kanal i Egypt som forbinder Middelhavet og Rødehavet. Kanalen ble åpnet 17. november 1869 som et alternativ til silkeveien og den mye lengre skipsruta rundt Afrikas kyst og Kapp det gode håp. Den har siden vært en sentral handelsåre mellom Asia og Europa. Kanalen ble kraftig oppgradert i 2015.

Suezkanalen har ingen sluser, så den setter ikke begrensninger på skipslengde på samme måte som Panamakanalen. Dybde, bredde og høyde (pga. Suezkanalbroen) er imidlertid begrenset. De største skipene som kan passere kanalen har betegnelsen Suezmax, men betegnelsen er ikke nødvendigvis presis fordi kanalen har gjennomgått flere oppgraderinger slik at skip som tidligere var for store til å gå gjennom kanalen kan gjøre det i dag. Opprinnelig hadde kanalen en seilingsdybde på 8 meter, som gradvis har blitt utvidet til dagens 24 meter. Wikipedia

Fødsler

33 år
Bonnie Wright (Skuespiller)
1991

Bonnie Wright (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, manusforfatter, modell, regissør, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Bonnie Francesca Wright

Født:
17. februar 1991 (33 år)

Bonnie Francesca Wright er en britisk skuespiller, mest kjent for sin rolle som «Gulla Wiltersen» i Harry Potter-filmene. Hun har vært med i alle åtte Harry Potter-filmene som er laget. Wikipedia

39 år
Anders Jacobsen (Skihopper)
1985

Anders Jacobsen (Norge)

Skihopper

Født:
17. februar 1985 (39 år)

Anders Jacobsen er en norsk tidligere skihopper med flere medaljer fra OL, VM og NM. Jacobsen har også vunnet Hoppuka sammenlagt.

Jacobsen hoppet for Ringkollen Skiklubb og var på det norske landslaget fra 2006 til 2015, med unntak av sesongen 2011/12 da han tok en pause fra landslagshoppingen.

Jacobsen har fagbrev i rørlegging, er gift med Birgitte Jacobsen og har to sønner og ei datter. Han ble i 2016 salgssjef i tyverimerkingsselskapet Securmark. Høsten 2019 ble han sportssjef i Norges Motorsportforbund, men sluttet etter fire måneder. Wikipedia

43 år
Paris Hilton (Skuespiller)
1981

Paris Hilton (USA)

Skuespiller, sanger, modell, gründer, skribent, prominense, DJ, moteskaper, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Whitney

Født:
17. februar 1981 (43 år)

Paris Whitney Hilton er en amerikansk modell og skuespiller og er en av arvingene til Hilton-formuen. Hun vokste opp i toppetasjen på Waldorf-Astoria Hotel på Manhattan. Hun er datter av Richard Hilton og Kathy Hilton, og har blant annet en yngre søster, Nicky, født 1983.

Paris Hiltons oldefar, Conrad Hilton var sønn av August Halvorson «Gus» Hilton som utvandret til USA fra slektsgården Hilton søndre ved Kløfta på Romerike i 1870. Han ble født i New Mexico i 1887 og er kjent som grunnleggeren av hotellkjeden Hilton Hotels Corporation (1946). Hun har ellers hovedsakelig tysk opprinnelse.

Paris har fullført High School og begynte som modell etter dette. Sammen med Nicole Richie, datter av Lionel Richie, hadde hun reality-showet The Simple Life.

Det har også vært mye oppmerksomhet rundt en hjemmevideotape som har havnet på Internett med navnet 1 Night in Paris, hvor hun hadde sex med sin daværende kjæreste Rick Solomon.

Den 5. mai 2007 ble hun idømt 45 dagers fengsel for å ha kjørt bil selv om hun allerede tidligere var blitt fradømt førerrett. Straffen ble senere redusert til 23 dager. Etter å ha sonet tre dager i fengsel ble dommen omgjort til husarrest. I ettertid har hun blitt kalt tilbake til fengselet.

I tillegg er hun kjent for å ha bidratt til kjendistrenden med såkalte teacuphunder, hunder som er så små at de får «plass i en tekopp». Først hadde hun Tinkerbell, så kom Bambi. Begge av miniatyrhunderasen chihuahua. Wikipedia

43 år
Joseph Gordon-Levitt (Skuespiller)
1981

Joseph Gordon-Levitt (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Leonard Gordon-Levitt

Født:
17. februar 1981 (43 år)

Joseph Leonard Gordon-Levitt er en amerikansk skuespiller, og har vært det i mesteparten av livet sitt (han startet da han var seks år gammel).

Han ble kjent gjennom TV-serien 3rd Rock from the Sun. Etter at serien sluttet, har han hatt hovedrollen i flere kritikerroste lavbudsjettsfilmer, som Mysterious Skin, Brick, The Lookout og (500) Days of Summer (som han for øvrig ble nominert til Golden Globe for «beste prestasjon av en skuespiller i en komedie eller musikal» for). Han hadde også skurkerollen Cobra Commander i G.I. Joe: The Rise of the Cobra.

Hans store gjennombrudd kom imidlertid da han hadde en av hovedrollene i Inception fra 2010, der han spiller Leonardo DiCaprios makker, som han jevnt over ble rost for sin prestasjon i. Han imponerte filmens regissør Christopher Nolan såpass at han også fikk en rolle i Nolans neste film, The Dark Knight Rises, som er den siste i regissørens Batman-trilogi, og som kom i 2012. Nolan uttalte følgende da han annonserte at han og Marion Cotillard fikk viktige roller i filmen: «Når man samarbeider med folk som er så talentfulle som Marion og Joe, så er det ingen overraskelse at man vil gjenta den oppskriften. Jeg tenkte umiddelbart på de to i rollene som Miranda og Blake, og jeg ser frem til å jobbe med begge to igjen.»

Gordon-Levitt skulle egentlig ha spilt en liten rolle i Quentin Tarantinos westernfilm Django Unchained, men han trakk seg i siste øyeblikk, fordi han i stedet valgte å konsentrere seg om sin regissørdebut, Don Jon. Filmen har Gordon-Levitt, Scarlett Johansson og Julianne Moore i hovedrollene. Wikipedia

48 år
Kelly Carlson (Skuespiller)
1976

Kelly Carlson (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Kelly Lee Carlson

Født:
17. februar 1976 (48 år)

Kelly Lee Carlson er en amerikansk skuespiller og modell.

Kelly Carlson spiller Kate Triton, kona til John Triton (spilt av John Cena) i den amerikanske filmen The Marine. Filmen, som ble produsert av WWE Films i 2006, handler om marinesoldaten John Triton som opplever å få sin kone kidnappet av diamanttyver. Triton blir dermed nødt til å redde sin kone fra kidnapperne før noe skjer med henne. Wikipedia

50 år
Kaoru Niikura (Musiker)
1974

Kaoru Niikura (Japan)

Musiker, komponist, gitarist

Født:
17. februar 1974 (50 år)

Kaoru Niikura, også kjent som Kaoru, er en av gitaristene i den japanske gruppa Dir en grey. Wikipedia

50 år
Taylor Hawkins (Trommeslager)
1972 - 2022

Taylor Hawkins (USA)

Trommeslager, musiker, gitarist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Oliver Taylor Hawkins

Født:
17. februar 1972 (52 år siden)

Døde:
25. mars 2022 (50 år) (2 år siden)

Oliver Taylor Hawkins var en amerikansk musiker som var trommeslager i rocke­bandet Foo Fighters.

Før han ble med i Foo Fighters var han trommeslager for Alanis Morissette. I 2005 ble han kåret til «Best Rock Drummer» av det britiske tromme­magasinet Rhytm. Wikipedia

49 år
Lars Göran Petrov (Vokalist)
1972 - 2021

Lars Göran Petrov (Sverige)

Vokalist, sanger

Født:
17. februar 1972 (52 år siden)

Døde:
7. mars 2021 (49 år) (3 år siden)

Lars-Göran Petrov ofte forkortet som L-G Petrov var en svensk sanger av makedonsk opprinnelse. Han var mest kjent for sitt arbeid med bandet Entombed.

I 1991 ble han tvunget til å slutte Entombed, på grunn av at Petrov "ga et dårlig råd" til kjæresten til Entombed-trommis Nicke Andersson. Wikipedia

52 år
Billie Joe Armstrong (Gitarist)
1972

Billie Joe Armstrong (USA)

Gitarist, plateprodusent, sanger, komponist, skuespiller

Født:
17. februar 1972 (52 år)

Billie Joe Armstrong er en amerikansk gitarist, vokalist og låtskriver i det amerikanske punk-rock bandet Green Day. Han er også gitarist og vokalist for rockebandet Pinhead Gunpowder og sanger for garagerockbandet Foxboro Hot Tubs. Wikipedia

53 år
Denise Richards (Skuespiller)
1971

Denise Richards (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Denise Lee Richards

Født:
17. februar 1971 (53 år)

Denise Lee Richards er en amerikansk skuespillerinne. Hun ble kjent sent på 1990-tallet etter en rekke sexy filmopptredener, inkludert Wild Things og The World Is Not Enough. Richards er også kjent for sitt ekteskap med (og senere skilsmisse fra) skuespilleren Charlie Sheen. Wikipedia

54 år
Tommy Moe (Alpinist)
1970

Tommy Moe (USA)

Alpinist

Født:
17. februar 1970 (54 år)

Tommy Moe er en tidligere amerikansk alpinist. Allerede som 17-åring tok han sølv i utfor under junior-VM i Sälen. To år senere ble han juniorverdensmester i super-G.

Han vant en overraskende gullmedalje i utfor under OL 1994 på Lillehammer, der han slo hjemmefavoritten Kjetil André Aamodt med 0,04 sekunder. I tillegg tok han sølv i super-G på 24-årsdagen sin, slått med 0,09 sekunder av tyske Markus Wasmeier. Utenom triumfene i de norske løypene vant han bare ett renn (i super-G) i verdenscupen (Whistler 13. mars 1994). Wikipedia

54 år
Dominic Purcell (Skuespiller)
1970

Dominic Purcell (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Dominic Haakon Myrtvedt Purcell

Født:
17. februar 1970 (54 år)

Dominic Haakon Myrtvedt Purcell (17. februar 1970) er en norsk-irsk skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som Lincoln Burrows i TV-serien Prison Break. Han har en norsk far og irsk mor. Han er født i England, men oppvokst i Australia. På slutten av 90-tallet hadde han en rolle i den australske ungdomsserien Heartbreak high. Purcell har medvirket i filmen Grave dancer Han var også med i filmen Blade Trinity som den første varmpyren også kjent som dracula. I tillegg spilte han hovedrollen i TV-serien John Doe. Wikipedia

54 år
Christer Torjussen (Komiker)
1970

Christer Torjussen (Norge)

Komiker

Født:
17. februar 1970 (54 år)

Christer Torjussen er utdannet tekstforfatter ved Westerdals og stand up-komiker. Torjussen mottok Komiprisen 2007 i klassen beste stand-up artist, Stå opp-prisen i 2004, ble Årets Skjemtegauk 2005 og Stå Opp-mester under standupfestivalen 2012.

Torjussen opptrer jevnlig på Latter og andre humorscener i Norge. Siden debuten i 1999 har han turnert landet rundt og høstet gode kritikker for sin ærlige og treffsikre humor. Christer Torjussen er også lærer/veileder og kurs- og foredragsholder i tekstskriving/stand up, tilknyttet bookingbyrået Stand Up Norge og har tidligere hatt styreverv i Reis Deg Komikerklubb. Han har også vært programleder for Fear Factor på TV3, samt vært deltager i andre sesong av Skal vi danse på TV 2. Høsten 2009 satte han opp "Christer Torjussen Kommer Til Poenget" og har deltatt på flere oppsetninger som Sommerlatter 2012, Latter on Tour 2013 og Julelatter 2015.

Han har gitt ut to bøker, Lekestue på Vega Forlag og Finn 200 Feil på Pantagruel Forlag. Høsten 2016 er han aktuell med soloshowet Drittpappa.

Torjussen har også hatt roller i TV-programmer på NRK som Barnas supershow, Barnas superjul, Super-G, Dunder og andre produksjoner. Wikipedia

38 år
Quorthon (Musiker)
1966 - 2004

Quorthon (Sverige)

Musiker, gitarist, sanger, plateprodusent, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Forsberg

Født:
17. februar 1966 (58 år siden)

Døde:
7. juni 2004 (38 år) (Hjertesvikt) (19 år siden)

Thomas «Quorthon» Forsberg var en svensk musiker. Quorthon var en multi-instrumentalist og stifteren og eneste faste medlem av thrash/viking/black metal-bandet Bathory. Han er av mange kjent som «black metalens far» og også en pioner av viking metal-sjangeren.

I 1993 startet Quorthon et sideprosjekt han kalte «Quorthon». Under dette navnet ga han ut albumet Album i 1994 og Purity of Essence i 1997.

Quorthon har variert mye av materialet sitt. Under Bathory har han laget både black metal, thrash metal og viking metal, samt ulike kombinasjoner av disse. Under navnet Quorthon ga han ut eksperimentelt punk-inspirert alternativ grunge rock/metal.

Quorthon var skaperen og eieren av plateselskapet Black Mark Productions, helt til sin død. Da tok faren, Börje «Boss» Forsberg, over Black Mark.

Quorthon døde 7. juni 2004 av hjertesvikt. Wikipedia

58 år
Atle Skårdal (Alpinist)
1966

Atle Skårdal (Norge)

Alpinist

Født:
17. februar 1966 (58 år)

Atle Skårdal er en norsk tidligere alpinist, med fartsdisiplinene (utfor og Super-G) som sin spesialitet. I løpet av sin karriere tok Skårdal totalt syv verdenscupseire, to VM-gull og ett VM-sølv. Han var aktiv i verdenscupen fra 1985 til 1997, der hans beste sammenlagtresultat sjetteplass, mens han vant super-G-cupen i 1996. Han vant sitt første verdenscuprenn da han vant utfor i Hahnenkammrennene i 1990, som var 50-årsjubileum for dette tradisjonsrike rennet i Kitzbühel.

Han er ansatt i det internasjonale skiforbundet der han er rennansvarlig for kvinnenes verdenscup i alpint. Han var norsk landslagstrener fra 2000 til 2005.

Skårdal er gift med den tidligere østerrikske alpinisten Karin Köllerer, som han har tre barn med. Wikipedia

57 år
Veríssimo Correia Seabra (Politiker)
1947 - 2004

Veríssimo Correia Seabra (Guinea-Bissau)

Politiker

Født:
17. februar 1947 (77 år siden)

Døde:
6. oktober 2004 (57 år) (19 år siden)

Veríssimo Correia Seabra var en bissauguineansk soldat, kjent for å ha ledet et kupp som avsatte Kumba Ialá 14. september 2003. Wikipedia

78 år
Helge Jordal (Skuespiller)
1946

Helge Jordal (Norge)

Skuespiller

Født:
17. februar 1946 (78 år)

Helge Jordal er en norsk skuespiller som er kjent for sine tolkninger av Jeppe på Bjerget og hovedrollen i actionfilmen Orions Belte fra 1985. Jordal har hatt roller i flere spillefilmer og TV-serier, særlig på 1980-tallet, deriblant Landstrykere og Nattseilere. For sin rolle i denne filmen vant han en Amanda-pris.

Jordal jobbet som bryggesjauer, og fikk inspirasjon til senere roller fra westernfilmene som var populære på 1960-tallet. Han kom inn på Teaterskolen og gikk der fra 1968 til 1971 før han hadde et praksisår på Trøndelag Teater, og var deretter skuespiller på Nationaltheatret til 1977. Han gjennombrudd i norsk film regnes som Orions belte som var innspilt på Svalbard.

Kong Harald V utnevnte den 8. juni 2006 Helge Jordal til ridder av St. Olavs Orden. Jordal fikk utmerkelsen for sin lange og omfattende karriere som skuespiller. Selve overrekkelsen av dekorasjonen fant sted 20. juni 2006 i Den Nationale Scene i skuespillerens hjemby Bergen. I 2009 fikk han Amandakomiteens ærespris på tildelingen 21. august . I januar 2011 fikk han Ivar Medaas-prisen. Komiteens begrunnelse var som følger: «komitéen mener Jordal er en artist som virker i Ivar Medaas sin ånd. Medaas var en mann som tok den lokale kulturen på alvor, og spesielt Nordhordlandskulturen og strilakulturen.» «Jordal har brukt det bergenske i uttrykkene sine, og på den måten gjort bergenskulturen en stor tjeneste», sier Berentsen. Han fikk Gammleng-prisen i klassen skuespiller i 2012. I 2015 spilte han mot Ingeborg Sundrehagen Raustøl i dramafilmen Høst og ble for rollen nominert til Kanonprisen 2015 i klassen beste mannlige hovedrolle. Wikipedia

75 år
Ulla Pia (Sanger)
1945 - 2020

Ulla Pia (Danmark)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ulla Pia Nielsen

Født:
17. februar 1945 (79 år siden)

Døde:
22. august 2020 (75 år) (3 år siden)

Ulla Pia Nielsen, kjent som Ulla Pia, var en dansk sanger. Hun debuterte som sanger svært ung innen jazz- og slagersang, og hun opptrådte med en rekke av de store danske orkesterlederne. Ulla Pia vant Dansk Melodi Grand Prix i 1966 med sangen «Stop – mens legen er go'», som endte på en 14. plass i Eurovision Song Contest 1966, Danmarks dårligste plassering i konkurransen til da. Wikipedia

69 år
Alan Bates (Skuespiller)
1934 - 2003

Alan Bates (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
17. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
27. desember 2003 (69 år) (20 år siden)

Alan Arthur Bates, var en engelsk skuespiller.

Han ble utnevnt til Commander of the Order of the British Empire i 1996, og ble slått til ridder i 2003. Han fikk derved rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

95 år
Hal Holbrook (Skuespiller)
1925 - 2021

Hal Holbrook (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
17. februar 1925 (99 år siden)

Døde:
23. januar 2021 (95 år) (3 år siden)

Hal Holbrook var en amerikansk skuespiller.

Holbrook studerte ved Denison University og tjenestegjorde i US Army under den andre verdenskrig da han var stasjonert i Newfoundland, hvor han også gjennomførte flere teater-produksjoner. Hans roller på TV-skjermen inkluderer rollen som Abraham Lincoln i 1976 i TV-serien Lincoln, Hays Stowe på The Bold Ones: The Senator og kaptein Lloyd Bucher i Pueblo. I 1969 spilte han i filmen Fletch lever, og i 1972 spilte han sammen med James Garner i filmen Hvem drepte? I 1973 spilte han mot blant andre Clint Eastwood i action-filmen Magnum '44.

I 1977 spilte han i filmen Capricorn One. I 1979 fikk han en rolle i Hidden thoughts – Til døden skiller oss ad. I 1980 spilte han i skrekkfilmen Tåken sammen med blant andre Jamie Lee Curtis. I 1982 hadde han en rolle i skrekkfilmen Creepshow fra 1982, og i 1983 spilte han mot Michael Douglas i Frikjent til døden. Han spilte i filmen Operasjon Trondheim i 1985. Han hadde en mindre rolle i Firmaets mann fra 1993. I 1997 fikk han rollen som Amfitryon i filmen Herkules. Holbrook er også kjent for sin rolle i filmen Into the Wild fra 2007, som han ble nominert til en Screen Actors Guild Award og en Academy Award for.

Holbrook er også kjent for sin rolle som den mystiske Deep Throat (hvis identitet var ukjent på den tiden) i filmen All the President`s Men, og han har dukket opp i flere andre filmer som handler om forskjellige konspirasjonsteorier. Holbrook var gjeste-skuespiller i en episode av HBO-serien Sopranos i 2006. I 2000 dukket Holbrook opp i filmen Men of Honor som var basert på virkelige hendelser, hvor han portretterte en rasistisk og hyklersk militær offiser som ustanselig forsøker å få en afrikansk-amerikansk dykker til å mislykkes.

I 2001 fikk Halbrook en rolle i dramafilmen The Majestic, med Jim Carrey i hovedrollen. I 2009 spilte han i en thriller Killshot. Holbrook's siste film var Water for Elephants fra 2011. Holbrook har vært gift tre ganger, og har tre barn. Han giftet seg med Ruby Holbrook den 22. september 1945, og de fikk to barn, Victoria Holbrook og David Holbrook. De ble skilt i 1965, og den 28. desember 1966 giftet Holbrook seg med Carol Eve Rossen. De hadde ett barn, Eva Holbrook, og de skilte seg 14. juni 1983. Han giftet seg deretter med Dixie Carter 27. mai 1984. De forble gift frem til hennes død den 10. april 2010. Wikipedia

84 år
Margaret Truman Daniel (Forfatter)
1924 - 2008

Margaret Truman Daniel (USA)

Forfatter, sanger, historiker

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Margaret Truman Daniel

Født:
17. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
29. januar 2008 (84 år) (16 år siden)

Mary Margaret Truman Daniel, også kjent som Margaret Truman eller Margaret Daniel var en amerikansk sanger som senere ble en vellykket forfatter av en rekke kriminalromaner og et antall historiske biografier av amerikanske presidentfruer og presidentfamiliene, inkludert en biografi over hennes far, president Harry S. Truman. Hun var det eneste barnet til Harry Truman og hans hustru Bess Truman. Hun ble karakterisert som ei «vittig, åndrik, hardtarbeidende jente fra Midtvesten med et sangtalent...» Wikipedia

84 år
Lasse Sandberg (Tegneserieskaper)
1924 - 2008

Lasse Sandberg (Sverige)

Tegneserieskaper, illustratør, barnebokforfatter

Født:
17. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
11. november 2008 (84 år) (15 år siden)

Lasse Sandberg var en svensk illustratør og barnebokforfatter. Han ble kjent for sitt samarbeid med ektefellen Inger Sandberg om en lang rekke bøker siden 1953.

Sandberg gikk på illustrasjonslinjen ved Anders Beckmans skola. I tillegg til illustrasjoner til ektefellens bøker, lagde han vitsetegninger til flere aviser. Wikipedia

81 år
Ivo Caprino (Filmregissør)
1920 - 2001

Ivo Caprino (Norge)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, filmklipper, dukkespiller

Født:
17. februar 1920 (104 år siden)

Døde:
8. februar 2001 (81 år) (23 år siden)

Ivo Caprino var en norsk filmprodusent, filmregissør, animatør og forfatter. Han er best kjent for flere titalls kjente dukkefilmer, som Flåklypa Grand Prix og filmatiseringen av norske folkeeventyr. Wikipedia

72 år
Allan Johansson (Pianist)
1919 - 1991

Allan Johansson (Sverige)

Pianist, sanger, komponist

Født:
17. februar 1919 (105 år siden)

Døde:
9. november 1991 (72 år) (32 år siden)

Allan Johansson (egentlig Knut Allan Johansson, født 17. februar 1919 i Stockholm, død 9. november 1991 i Solna) var en svensk pianist, komponist, kapellmester og sanger.

Johansson spilte med Lulle Ellboj, Thore Ehrling og Gösta Törner før han dannet eget orkester i 1946. Han var medlem av sanggruppen Flickery Flies i 18 år fra 1946 og kapellmester i Knäppupprevyene i ni år fra 1952. I en periode var han gift med Brita Borg. Wikipedia

27 år
Isabelle Eberhardt (Forfatter)
1877 - 1904

Isabelle Eberhardt (Det russiske keiserdømmet)

Forfatter, journalist, oppdagelsesreisende

Født:
17. februar 1877 (147 år siden)

Døde:
21. oktober 1904 (27 år) (119 år siden)

Isabelle Eberhardt var en franskspråklig forfatter og journalist. Hun ble født i Genève av russiske foreldre og døde i en styrtflom i garnisonsbyen Ain-Sefra i Algerie. Hun har skrevet reiseskildringer, noveller, artikler og en uavsluttet roman.

Isabelle Eberhardt reiste i Nord-Afrika kledd som mann. Hun opererte med en rekke forskjellige mannlige identiter, men benyttet etterhvert utelukkende pseudonymet Mahmoud Saadi. Hun hadde for sin tid oppsiktsvekkende tett kontakt med lokalbefolkning, gjerne utstøtte som prostituerte eller fattige omstreifere. Hun giftet seg med en algerisk offiser i fransk tjeneste, Slimène Ehni. Hun konverterte til islam. Isabelle Eberhardt kan ha vært den første europeeren som ble tatt opp som medlem av et sufi-brorskap. Litteraturen hennes er sterkt påvirket av et ønske om å reise, utforske og oppdage samtidig som den inneholder sterke elementer av indre reise gjennom islamsk mystisisme, sufisme. Hun regnes som verdens første kvinnelige krigskorrespondent for sine reportasjer fra grenseområdene mellom Algerie og Marokko der kolonimakten Frankrike rykket frem. Wikipedia

73 år
Vilhelm III av Nederland (Konge av Nederland)
1817 - 1890

Vilhelm III av Nederland (Kongeriket Nederlandene)

Konge av Nederland, politiker, dommer

Fullt navn / Fødenavn:
Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk

Født:
17. februar 1817 (207 år siden)

Døde:
23. november 1890 (73 år) (133 år siden)

Vilhelm III, Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, var konge av Nederland 1849-1890.

Han gikk med på å følge konstitusjonen og å ha Johan Rudolph Thorbecke som statsminister. Men da han etter hvert motsatte seg å la katolikkene få gjenopprette sin erkebispestol i Utrecht, fant han en måte å motsette seg Thorbeckes politikk på. Thorbecke ledet flere regjeringer frem til sin død i 1872.

Hans første ekteskap ble inngått i 1839 med Sophie av Württemberg. Med henne fikk han sønnene Vilhelm (1840–1879; kronprins, død av en lungesykdom), Morits (1843–1850) og Alexander (1851–1884; kronprins, død av tyfus). Ektefellene levde adskilt fra 1855.

Han giftet seg for andre gang 7. januar 1879 med Emma av Waldeck-Pyrmont. Med henne fikk han datteren Wilhelmina av Nederland, som ble regjerende dronning.

Hans andre ektefelle, Emma av Waldeck-Pyrmont, fungerte som regent da han ble rammet av sykdom i 1890. Han ble etterfulgt på tronen av sin datter Wilhelmina. Wikipedia

Dødsfall

70 år
Rush Limbaugh (Programleder)
1951 - 2021

Rush Limbaugh (USA)

Programleder, radioprogramleder, skribent, journalist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Rush Hudson Limbaugh III

Født:
12. januar 1951 (73 år siden)

Døde:
17. februar 2021 (70 år) (3 år siden)

Rush Hudson Limbaugh III var en amerikansk talkshow-vert og konservativ politisk kommentator.

Limbaugh ble født inn i en familie som har en lang historie med engasjement i republikanernes politikk. Han begynte å jobbe i en lokal radiostasjon som tenåring under kallenavnet Rusty Sharpe. Da han hoppet av fra college, flyttet Limbaugh til Pennsylvania. I 1972 begynte han som disc jockey i en liten radiostasjon som nådde store deler av Pittsburgh-området. I 1973 flyttet Limbaugh til Pittsburgh og begynte ved en annen radiostasjon, der han fikk sparken i slutten av 1974, da stasjonen ble solgt til Taft Broadcasting. I 1984, etter en rekke radio-relaterte jobber begynte han som talkshow-vert ved radiostasjonen KFBK i Sacramento i California.

Limbaugh flyttet til New York i 1988 der han begynte med nasjonal kringkasting på radiokanalen WABC. Hans program vokste i popularitet, og han ble vert for The Rush Limbaugh Show, som ble sendt over hele USA på Premiere Radio Networks og var et av de høyest rangerte radio-programmene i USA. På 1990-tallet vokste Limbaughs berømmelse også utover radio, til bøker og TV. Han ble en bestselgende forfatter med bøkene The Way Things Should Be (1992) og See, I Told You So (1993). Fra 1992 til 1996 var han vert for et 30 minutter langt talkshow på tv. Limbaugh kritiserte ofte liberale politikere og Det demokratiske partiet.

Familien hans består av flere advokater, inkludert hans bestefar, far og bror. Hans onkel ble oppnevnt av Ronald Reagan til føderal dommer i Missouri. Hans fetter, er også dommer i den samme retten, utnevnt av daværende president George W. Bush. I 1992 ble demokraten Bill Clinton valgt til president i USA. Limbaugh latterliggjorte politikken hans og den nye førstedamen Hillary Rodham Clinton. I 2001 erkjente Limbaugh at han var nesten helt døv, men han fortsatte sitt populære radioshow. Han fikk igjen mye av hørselen ved hjelp av implantater. I 2003 arbeidet Limbaugh i en kortere periode som fotballkommentator, frem til han trakk seg et par uker inn i NFL-sesongen i 2003.

Hans person har ofte blitt brukt som mal for en stereotypisk konservativ talkshow-vert i mange tv-programmer og filmer, inkludert en episode av den animerte TV-serien Simpsons. Den 30. januar 2010 ble Limbaugh utnevnt til dommer for 2010 Miss America Pageant i Las Vegas. Han stiller seg kritisk til miljøvern, og har bestridt at den globale oppvarmingen er menneskeskapt. Limbaugh er også kritisk til feminismen og støtter dødsstraff. Da fangemishandlingen i Abu Ghraib ble kjent, uttalte Limbaugh: «Dette er ikke annerledes enn hva som skjer under en innvielse til Skull and Bones.»

Limbaugh ble tildelt Marconi Radio Award i 1992, 1995, 2000 og 2005 fra National Association of Broadcasters. I 2002 rangerte Talkers Magazine ham som den største talkshow-verten på radio gjennom tidene.

Limbaugh har vært gift fire ganger og har ingen barn. Han ble først gift i en alder av 26 år til Roxy Maxine McNeely, en sekretær ved en radiostasjon i Kansas City, Missouri. McNeely søkte om skilsmisse i mars 1980, på grunn av «inkompatibilitet». De ble formelt skilt den 10. juli 1980.

I 1983 giftet Limbaugh seg med Michelle Sixta og de tok ut skilsmisse i 1990, og hun giftet seg på nytt året etter.

27. mai 1994 giftet Limbaugh seg med Marta Fitzgerald, en 35 år gammel aerobicinstruktør som han møtte i 1990. De ble skilt 11. juni 2004.

Han giftet seg med Kathryn Rogers fra Florida den 5. juni 2010.

I januar 2020 påviste en medisinsk undersøkelse at han led av uhelbredelig lungekreft. Han døde litt over ett år senere; 17. februar 2021. Wikipedia

96 år
Ragnar Christiansen (Politiker)
1922 - 2019

Ragnar Christiansen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnar Karl Viktor Christiansen

Født:
28. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
17. februar 2019 (96 år) (5 år siden)

Ragnar Karl Viktor Christiansen var en norsk politiker (Ap), statsråd og fylkesmann.

Ragnar Christiansen ble født i Drammen og vokste opp på Solbergelva i Nedre Eiker. Han hadde sin bakgrunn fra NSB og var stortingsrepresentant fra Buskerud fra 1958 til 1977 og vararepresentant i periodene 1950–1953 og 1954–1957.

Christiansen var finansminister 1971-1972 og samferdselsminister 1976-1978.

Christiansen var ordfører i Nedre Eiker 1955–1957. Han var fylkesmann i Buskerud fra 1980 til 1988.

I 2006 utga han memoarboken Fra storting og styringsverk. Erindringer fra et liv i politisk arbeid (ISBN 9788292611029).

Han er far til professor emeritus Vidar Christiansen på Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

95 år
Martin Buvik (Politiker)
1923 - 2018

Martin Buvik (Norge)

Politiker, stortingsrepresentant, fylkesmann

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Johannes Toralf Buvik

Født:
14. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
17. februar 2018 (95 år) (6 år siden)

Martin Johannes Toralf Buvik var en norsk politiker som representerte Høyre. Han var stortingsrepresentant i tre perioder fra 1965 til 1977 og var fylkesmann i Troms fra 1977 til 1990. I den samme perioden ledet han flere offentlige utvalg og var styreleder for Oljedirektoratet.

Han ledet to kommuneinndelingsutvalg, som begge gikk under navnet Buvik-utvalget. Wikipedia

88 år
Kathryn Grayson (Skuespiller)
1922 - 2010

Kathryn Grayson (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Zelma Kathryn Elisabeth Hedrick

Født:
9. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
17. februar 2010 (88 år) (14 år siden)

Kathryn Grayson var en amerikansk skuespillerinne og sanger.

Grayson medvirket i en rekke musikalfilmer på 1940- og 1950-tallet. Hennes første film var Andy Hardy's Private Secretary i 1941 hvor hun spilte mot Mickey Rooney. Det drøyde ikke lenge før hun fikk spille mot MGMs store stjerner som Gene Kelly i To gaster går i land (1945) og Fred Astaire.

Sine beste roller hadde Grayson i Show Boat (1951) og Kiss Me Kate (1953). Hennes siste film ble Vagabond King i 1956. Etter dette har hun jobbet i teater og på nattklubber. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

64 år
Thelonious Monk (Pianist)
1917 - 1982

Thelonious Monk (USA)

Pianist, komponist, jazzmusiker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Thelonious Sphere Monk

Født:
10. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
17. februar 1982 (64 år) (42 år siden)

Thelonious Sphere Monk sr. var en amerikansk jazzpianist, kjent for sin improvisatoriske spillestil og opphavsmann til en rekke kjente komposisjoner. Thelonious Monk ble en av jazzens fremste og mest originale komponister. Et åttitall komposisjoner finnes innspilte av Monk selv. Wikipedia

80 år
Lee Strasberg (Skuespiller)
1901 - 1982

Lee Strasberg (USA)

Skuespiller, regissør, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Israel Strassberg

Født:
17. november 1901 (122 år siden)

Døde:
17. februar 1982 (80 år) (42 år siden)

Lee Strasberg var en amerikansk teaterregissør, teaterprodusent, skuespillerinstruktør og skuespiller. Han ble født i Østerrike-Ungarn, men immigrerte til USA som barn og ble senere amerikansk statsborger. Strasberg var aktiv i teatermiljøet og startet selv flere teaterskoler. Han regnes av mange som nestoren innen amerikansk method acting. Strasberg døde 80 år gammel av hjerteinfarkt. Wikipedia

81 år
Samuel Josef Agnon (Forfatter)
1888 - 1970

Samuel Josef Agnon (Østerrike-Ungarn)

Forfatter, romanforfatter, lyriker

Født:
17. juli 1888 (135 år siden)

Døde:
17. februar 1970 (81 år) (54 år siden)

Samuel Josef Agnon født 17. juli 1888, død 17. februar 1970) var en israelsk, hebraiskspråklig forfatter. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1966 sammen med Nelly Sachs.

Blant hans bøker som er oversatt til norsk finnes blant annet Og det krumme skal bli rett og andre fortellinger (1968) og Troskapseden (1966). Wikipedia

88 år
Waldemar Christofer Brøgger (Geolog)
1851 - 1940

Waldemar Christofer Brøgger (Norge)

Geolog, mineralog, universitetslærer, kurator, politiker, paleontolog

Født:
10. november 1851 (172 år siden)

Døde:
17. februar 1940 (88 år) (84 år siden)

Waldemar Christofer Brøgger var en norsk geolog og universitetsrektor.

Han tok artium ved Christiania Katedralskole i 1869 og anneneksamen i 1870. Deretter studerte han realfag og zoologi under professor Theodor Kjerulf. Hans tidlige forskning ledet til avhandlingen Über Apatitvorkommnisse im südlichen Norwegen (sammen med Hans Reusch, 1875). Brøgger ble så umiddelbart ansatt i Norges geologiske undersøkelse som assistent og arbeidet vesentlig på Korsika og Elba.

Han ble amanuensis ved Universitetets mineral-kabinett (1876), stipendiat (1878) før han i 1881 ble utnevnt til professor i geologi og mineralogi ved Stockholms högskola. Han overtok Kjerulfs professorat i Christiania (1890) og ble der til 1917 for å vie seg til forskning i sin helhet. Fra 1906-1911 var han universitetets første rektor.

Han var en viktig person under unionsoppløsningen med Sverige rundt 1905. Professor Brøgger ble sendt til Stockholm som hemmelig agent for å se de svenske reaksjonene.

Waldemar Christofer Brøgger var sønn av boktrykkeren Anton Wilhelm Brøgger og i ekteskap (1878) med Antonie Wilhelmine Sofie Scheel Siewers (1854-1933) far til arkeologen og politikeren Anton Wilhelm Brøgger, farfar til forfatteren og forlagsmannen Waldemar Brøgger og oldefar til antropologiprofessoren og skribenten Jan Brøgger. Wikipedia

35 år
Edgar Evans (Polfarer)
1876 - 1912

Edgar Evans (Storbritannia)

Polfarer, oppdagelsesreisende, kvartermester

Født:
7. mars 1876 (148 år siden)

Døde:
17. februar 1912 (35 år) (112 år siden)

Edgar Evans var et av medlemmene på Robert Falcon Scotts mislykkede ekspedisjon til Sydpolen i 1912. Wikipedia

79 år
Geronimo (Høvding)
1829 - 1909

Geronimo (USA)

Høvding, medisinmann, kriger, motstandskjemper

Født:
16. juni 1829 (195 år siden)

Døde:
17. februar 1909 (79 år) (115 år siden)

Geronimo er en av de mest kjente Apacheindianerne. Han var en anerkjent medisinmann og kriger opprinnelig fra chiricahuabanden Bedonkohe og senere som leder for den banden av chiricahuaer som ble kalt Chokonen. Han var en nær samarbeidspartner med høvdingene Mangas Coloradas, Cochise og Juh.

Hans indianske navn betyr Han Som Gjesper, og ble angivelig gitt ham fordi han sov så mye som barn. Hvorfor meksikanerne gav ham tilnavnet Gerónimo er ikke helt avklart. Kanskje var det fordi det kunne minne litt om Goyakleh. Noen mener at hans spansktalende motstandere anropte den hellige Hieronymus (San Gerónimo) om hjelp i kampens hete. Geronimo hadde angivelig evnen til å se inn i fremtiden og forutse hendelser som skulle komme. Det blir i tillegg påstått at han, av sin «Kraft», var blitt lovet at han aldri skulle bli drept av noe våpen i krig. Wikipedia

62 år
Lars Jacobsen Hætta (Språkforsker)
1834 - 1896

Lars Jacobsen Hætta (Norge)

Språkforsker, oversetter, bibeloversetter, billedhugger

Født:
21. januar 1834 (190 år siden)

Døde:
17. februar 1896 (62 år) (128 år siden)

Lars Jacobsen Hætta var en reindriftssame fra Kautokeino. Han deltok i «Kautokeino-opprøret» i november 1852. Han ble opprinnelig dømt til døden for sin medvirkning i opprøret, men straffen ble senere omgjort til livsvarig fengsel. Dommen sonte han på Akershus Festning, men ble benådet i 1867. Her fungerte han som språkmester (informant) for Jens Andreas Friis, som var lærer og fra 1874 professor i samisk språk ved universitetet. Han begynte også arbeidet med å oversette Bibelen til nordsamisk. Han laget også en rekke modeller av bruksgjenstander i et reindriftsamisk hushold, modeller som idag finnes ved en rekke museer i Norge og utlandet (blant annet Norsk Folkemuseum, Historisk Museum i Bergen, Danmarks Nationalmuseum og Pitt-Rivers Museum i Oxford.) Han ble benådet i 1867 for å fungere som tolk og hjelpesmann for Friis og Ludvig Kristensen Daa, bestyrer for Etnografisk Museum, da disse dette år skulle gjennomføre en stor forskningsreise til Finnmark og Russisk Lappland (Kola og Nord-Finland). Han kunne etter det vende tilbake til Kautokeino, der han virket som lærer og kirketolk. Han giftet seg i 1868 med Berit Hansdatter Gaup som også ble dømt for medvirkning i «Kautokeino-opprøret».

Lars Hættas samiske oversettelse av Det nye testamente ble utgitt i 1874, og hele Bibelen på samisk utkom i 1895. Tekstene ble revidert av Friis og Just Qvigstad og utgitt av Norsk Finnemisjon. Wikipedia

75 år
Johan Sverdrup (Politiker)
1816 - 1892

Johan Sverdrup (Norge)

Politiker, redaktør, journalist, advokat

Født:
30. juli 1816 (207 år siden)

Døde:
17. februar 1892 (75 år) (132 år siden)

Johan Sverdrup var en norsk jurist, politiker (Venstre), stortingsrepresentant (1851–1884) og statsminister (1884–1889). Han blir ofte referert til som «den norske parlamentarismens far». Sverdrup var redaktør i Verdens Gang mellom 1876 og 1878. Wikipedia

58 år
Heinrich Heine (Lyriker)
1797 - 1856

Heinrich Heine (Tyskland)

Lyriker, skribent, journalist, litteraturkritiker, dikterjurist, pressekontakt, essayist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Johann Heinrich Heine

Født:
13. desember 1797 (226 år siden)

Døde:
17. februar 1856 (58 år) (168 år siden)

Christian Johann Heinrich Heine var en av de mest betydelige tyske romantiske poeter.

Han ble født i en assimilert jødisk familie i Düsseldorf, og det jødiske navnet hans var Chaim Heine. Faren var en handelsmann som under den franske okkupasjonen, og som resultat av opplysningstiden, hadde funnet nye muligheter som åpnet seg for jøder. Da faren gikk konkurs, ble Heinrich Heine sendt til Hamburg, hvor hans rike bankieronkel Salomon Heine oppmuntret ham til en kommersiell karrière. Heine trivdes imidlertid ikke som forretningsmann, og begynte å studere jus ved universitetene i Göttingen, Bonn og Berlin. Imidlertid fant han ut at han var mer interessert i litteratur enn jus, selv om han gjorde ferdig graden sin i 1825. Han konverterte til protestantismen samme år. (Like fullt ble hans verker senere svartelistet av nazistene, siden han var født som jøde.) Ett av hans kjente sitat viste seg profetisk: «Der man brenner bøker, vil man til slutt også brenne mennesker.»

Heine er best kjent for sin lyriske poesi, meget av den ble satt musikk til av lieder-komponister som Franz Schubert og Robert Schumann, men også av Edvard Grieg.

Elisabeth av Bayern reiste et tempel over Heine ved sin villa på Korfu. Hun mente å være et medium, og at hennes egne vers ble diktert henne av Heine fra det hinsidige.

Han ble begravet på Cimetière de Montmartre i Paris. Wikipedia

<<
17. Februar
>>