Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
17. Februar
Om dagen
17. Februar er dag 48 i 2019, og er i uke 7. Det er 317 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_17-2.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Terrorangrepet i Kandahar: Minst 100 mennesker blir drept og 100 såret
Terrorangrepet i Kandahar 17. februar 2008 skjedde da en selvmordsbomber sprengte seg i luften blant en gruppe mennesker ved en hundekamp som ble arrangert nær Kandahar, Afghanistan.

Kandahar er et område i Afghanistan der Taliban stod sterkt i 2008. Gruppen hadde økt antallet med selvmordsangrep og veibomber de siste månedene i 2007 og 2008 i forsøk på å presse utenlandske NATO-styrker ut av landet.

Selvmordsbomben eksploderte under en hundekamp ved et piknikområde i utkanten av Kandahar på en søndag formiddag, 17. februar 2008. En stor folkemengde med flere hundre mennesker fulgte hundekampen.

Mere enn 100 mennesker ble drept, og flere enn 100 ble såret. Blant de døde var Abdul Hakim Jan, en mektig stammeleder, som var politisjef og en militær krigsherre i opposisjon til Taliban, mange av de drepte tilhørte også hans stamme. Flere barn skal også være blant de døde. Angrepet resulterte i flere drepte enn noe annet selvmordsangrep siden 2001.

Lokale myndigheter anklaget Taliban for å stå bak angrepet, men de nektet enhvert ansvar. Wikipedia
Wikipedia_17-2.1909
110 år siden
Wikipedia
1909: Geronimo dør i Fort Sill, ca 79 år gammel
Geronimo er en av de mest kjente Apacheindianerne. Han var en anerkjent medisinmann og kriger opprinnelig fra chiricahuabanden Bedonkohe og senere som leder for den banden av chiricahuaer som ble kalt Chokonen. Han var en nær samarbeidspartner med høvdingene Mangas Coloradas, Cochise og Juh.

Hans indianske navn betyr Han Som Gjesper, og ble angivelig gitt ham fordi han sov så mye som barn. Hvorfor meksikanerne gav ham tilnavnet Gerónimo er ikke helt avklart. Kanskje var det fordi det kunne minne litt om Goyakleh. Noen mener at hans spansktalende motstandere anropte den hellige Hieronymus (San Gerónimo) om hjelp i kampens hete. Geronimo hadde angivelig evnen til å se inn i fremtiden og forutse hendelser som skulle komme. Det blir i tillegg påstått at han, av sin «Kraft», var blitt lovet at han aldri skulle bli drept av noe våpen i krig.

Geronimo overgav seg til den amerikanske hæren 4. september 1886 i Skeleton Canyon sør i Arizona. Denne overgivelsen satte punktum for krigen mot indianerne i USA, og gjorde Geronimo og hans apacher til de siste «ville indianere» i amerikansk historie.

Geronimo og Apachene ble holdt som krigsfanger i Florida frem til 1887. I denne perioden ble Apachene tvunget til hard jobbing ved sagverk i Fort Pickens og Fort Marion. I 1887 ble Apachene flyttet til Mount Vernon Barracks i Alabama hvor de måtte være frem til 1894, da de ble flyttet til Fort Sill i Oklahoma. I perioden og frem til sin død livnærte Geronimo seg ved å dyrke jorden. Han tjente også litt penger på salg av hjemmelagde produkter, samt salg av signerte bilder av seg selv. I 1906 ble boken «Geronimo - His Own Life» skrevet, Geronimos egen historie som fortalt til S.M. Barrett. Geronimo fikk aldri dra tilbake til stedet han vokste opp og levde hele sitt voksne liv, han døde i Fort Sill i 1909. Wikipedia
Wikipedia_17-2.1867
152 år siden
Wikipedia
1867: Det første skipet passerer gjennom Suezkanalen, 2 år før den offisielle åpningen
Suezkanalen er en 193 km lang kanal i Egypt som forbinder Middelhavet og Rødehavet. Kanalen ble åpnet 17. november 1869 som et alternativ til silkeveien og den mye lengre skipsruta rundt Afrikas kyst og Kapp det gode håp. Den har siden vært en sentral handelsåre mellom Asia og Europa. Kanalen ble kraftig oppgradert i 2015.

Suezkanalen har ingen sluser, så den setter ikke begrensninger på skipslengde på samme måte som Panamakanalen. Dybde, bredde og høyde (pga. Suezkanalbroen) er imidlertid begrenset. De største skipene som kan passere kanalen har betegnelsen Suezmax, men betegnelsen er ikke nødvendigvis presis fordi kanalen har gjennomgått flere oppgraderinger slik at skip som tidligere var for store til å gå gjennom kanalen kan gjøre det i dag. Opprinnelig hadde kanalen en seilingsdybde på 8 meter, som gradvis har blitt utvidet til dagens 24 meter. Wikipedia
Fødsler
57 år
Veríssimo Correia Seabra (Politiker)
1947 - 2004

Veríssimo Correia Seabra (Guinea-Bissau)

Politiker

Født:
17. februar 1947

Døde:
6. oktober 2004 (57 år)

Veríssimo Correia Seabra var en bissauguineansk soldat, kjent for å ha ledet et kupp som avsatte Kumba Ialá 14. september 2003. Wikipedia

Dødsfall
75 år
Johan Sverdrup (Politiker)
1816 - 1892

Johan Sverdrup (Norge)

Politiker, redaktør, journalist, advokat

Født:
30. juli 1816

Døde:
17. februar 1892 (75 år)

Johan Sverdrup var en norsk jurist, politiker (Venstre), stortingsrepresentant (1851–1884) og statsminister (1884–1889). Han blir ofte referert til som «den norske parlamentarismens far». Sverdrup var redaktør i Verdens Gang mellom 1876 og 1878. Wikipedia

<<
17. Februar
>>