Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. Februar

Om dagen

19. Februar er dag 50 i 2024, og er i uke 8. Det er 316 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 19. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

38 år siden

1986: Sovjetunionen skyter opp romstasjonen Mir

Mir var en sovjetisk romstasjon som ble skutt opp 19. februar 1986. I 1991 overtok Russland stasjonen etter oppløsningen av Sovjetunionen. Mir betyr både «fred» og «verden» på russisk. Mir var første tredjegenerasjons romstasjon og var forløper til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Stasjonen var opprinnelig bygget for å kunne holde i tre år, men fungerte i tilsammen 16 år. I løpet av disse årene bodde over 100 kosmonauter og astronauter i Mir i kortere eller lengre perioder. En enkelt russisk kosmonaut, Sergej Krikaljov, tilbrakte sammenlagt (over to perioder) litt over to år ombord på Mir.

Etter Sovjetunionens fall, deltok også amerikanske og andre vestlige astronauter i arbeidet ombord på Mir.

Mir ble planmessig styrtet i Stillehavet utenfor New Zealand i 2001. Romstasjonen var da blitt gammel og usikker for mannskap. Man besluttet dermed at stasjonen skulle styrtes. Størstedelen av den 136 tonn tunge stasjonen brant opp på vei gjennom jordens atmosfære, men opp mot 20 tonn rester av romstasjonen gikk gjennom atmosfæren og styrtet i Stillehavet. Wikipedia
44 år siden

1980: Bon Scott dør av alkoholforgiftning og oppkast i lungene etter en fest

Ronald Belford «Bon» Scott var en britisk/australsk musiker, best kjent som vokalist for hard rock-bandet AC/DC i perioden fra 1974 til han døde i februar 1980.

I 1974 ble Scott tilbudt å komme på audition til AC/DC. Det ble mye fram og tilbake, og han tilbød sine tjenester både på bass og trommer, men da Dave Evans tabbet seg ut på en konsert fikk han jobben som vokalist. Han ble bandets frontfigur og var den som førte AC/DC inn i rampelyset. Scott var vokalist på albumene High Voltage, T.N.T., Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Let There Be Rock, Powerage og Highway to Hell. Under turneen til Powerage ble det gjort opptak av konserten i Apollo theatre i Glasgow, og dette resulterte i live-albumet If You Want Blood You've Got It. Albumene Back in Black og For Those About to Rock som ble utgitt etter hans død, er dedikert til ham. Back In Black er et av de mest solgte platene gjennom historien, uavhengig av sjanger.

Miljøet han vanket i besto av mye festing og natteliv, og Bon Scott levde et hardt liv. Han hadde et stort forbruk av alkohol og må kunne sies å ha vært en tung alkoholiker. Den 19. februar 1980 endte dette i tragedie. Bon Scott hadde vært på en fest i London og tatt inn store mengder alkohol. Han ble så kjørt hjem av en bekjent, og sovnet på turen. Bon ble lagt igjen i bilen siden hans sjåfør ikke klarte å flytte ham. Dagen etter lå Bon på samme sted, og en ambulanse ble tilkalt. Han ble erklært død ved ankomst på Kings College Hospital. Dødsårsaken var offisielt akutt alkoholforgiftning, men inntrengning av mageinnhold i lungene var også medvirkende. Familien gravla ham på Fremantle Cemetery's Memorial Garden i Fremantle, Australia, hvor han hadde vokst opp etter at familien flyttet dit. Wikipedia
72 år siden

1952: Knut Hamsun dør på sitt soveværelse, 92 år gammel

Knut Hamsun var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890. Wikipedia

Fødsler

57 år
Sócrates (Fotballspiller)
1954 - 2011

Sócrates (Brasil)

Fotballspiller, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira

Født:
19. februar 1954 (70 år siden)

Døde:
5. desember 2011 (57 år) (12 år siden)

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, best kjent som bare Sócrates, var en brasiliansk fotballspiller. Han var kjent for den majestetiske spillestilen på banen, og det politiske engasjementet utenfor fotballarenaen.

Totalt spilte Sócrates 302 kamper for Corinthians, i perioden fra 1978 til 1984, og scoret 116 mål. På banen ble han mest kjent for frekke hælspark, fantastisk spilleforståelse og teknikk. Han var en naturlig lederskikkelse, og var i store deler av den aktive karrièren kaptein for både klubb- og landslag.

Etter å ha spilt mange sesonger hjemme i Brasil for Corinthians, flyttet han utenlands i 1984. Italia, nærmere bestemt Firenze og klubben Fiorentina ble hans neste klubb.

Etter kun en sesong utenlands flyttet han hjem igjen til Brasil, til kameraten Zicos klubb Flamengo. Siste stoppested i karrièren, etter tre sesonger i Flamengo ble Pelés gamle klubb Santos.

Totalt spilte han 60 landskamper, og scoret 22 mål for Brasil. Sócrates døde 4. desember 2011 etter kort tids sykdom som følge av matforgiftning og langvarig alkoholmisbruk. Wikipedia

81 år
Knut Risan (Skuespiller)
1930 - 2011

Knut Risan (Norge)

Skuespiller

Født:
19. februar 1930 (94 år siden)

Døde:
1. februar 2011 (81 år) (13 år siden)

Knut Risan var en norsk skuespiller.

Han debuterte på Nationaltheatret i 1956 som «Kasper» i Folk og røvere i Kardemomme by og spilte i 147 roller der fram til han ble pensjonert i 1998. Blant hans viktigste roller var tittelrollen i Tartuffe, «Nils Lykke» i Fru Inger til Østeraad, «Rørlund» i Samfundets støtter og «Wangel» i Fruen fra havet. Avskjedsforestillingen var Anton Tsjekhovs Måken. Risan hadde også gjesteopptredener ved Den Norske Opera, Den Nationale Scene og Riksteatret. Han hadde fortellerstemmen i filmen Tre nøtter til Askepott.

Han hadde flere roller i Fjernsynsteatret, blant annet som Torvald Helmer i Et dukkehjem, med Lise Fjeldstad som motspiller i rollen som Nora. Han spilte også Edmond Dantès i dramatiseringen av Greven av Monte Cristo tidlig på 1960-tallet.

Innenfor musikkteateret spilte han blant annet i Flaggermusen, Den glade enke og Tolvskillingsoperaen. Han hadde dessuten flere filmroller, blant annet som kongen i Reisen til Julestjernen. Han spilte «Blomsterhandler Rosengren» i barne-TV-serien Jul i Skomakergata. Han var også den norske fortelleren i Tre nøtter til Askepott. Risan jobbet i tillegg i flere år som stemme over programreklamer på TV 2. Med sin karakteristiske mørke stemme sto han for setningen «-Du tror det ikke før du får se det» i forbindelse med TV-serien The X-Files.

Risan leste også inn en rekke lydbøker.

Risan mottok Per Aabels ærespris i 1993.

Risan var gift med skuespillerinnen Astrid Folstad. Sammen fikk de to barn. Wikipedia

69 år
Ross Thomas (Forfatter)
1926 - 1995

Ross Thomas (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, manusforfatter

Født:
19. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
18. desember 1995 (69 år) (28 år siden)

Ross Thomas var en amerikansk forfatter.

Thomas var opprinnelig journalist. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han som infanterist i Filippinene. Senere arbeidet han som PR-mann, valgkampmedarbeider og fagforeningstalsmann. I 50-årene bodde han i Bonn, hvor han bygget opp firmaet AFN-Büro. Thomas var 40 år gammel da han i 1966 skrev sin første roman, thrilleren The Cold War Swap, som vant Mystery Writers of Americas Edgar-pris for Best First Novel. Atten år senere, i 1985, vant han Edgar-prisen for årets beste krimroman med Briarpatch.

Han er særlig kjent for sine mørkt humoristiske thrillere med motiv fra amerikansk politikk eller spionasje. Flere av bøkene hans er filmet.

I anerkjennelse av Thomas vidd og skarpe penn ble det i 2004 innstiftet en Ross Thomas Award for the Best First Line in a Mystery or Thriller.

Ross Thomas skrev også under pseudonymet Oliver Bleeck. Wikipedia

63 år
Lee Marvin (Skuespiller)
1924 - 1987

Lee Marvin (USA)

Skuespiller

Født:
19. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
29. august 1987 (63 år) (36 år siden)

Lee Marvin var en amerikansk skuespiller.

Marvin vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollene som Kid Sheleen og Tim Strawn i filmen Balladen om Cat Ballou (1965). Wikipedia

88 år
Borghild Niskin (Alpinist)
1924 - 2013

Borghild Niskin (Norge)

Alpinist

Født:
19. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
18. januar 2013 (88 år) (11 år siden)

Borghild Solveig Niskin (Hansen-) var en norsk alpinist. Niskin hadde 17 NM-titler, og deltok i tre olympiske vinterleker.

Hun debuterte i olympisk sammenheng under OL 1948 i St. Moritz, hvor hun sammen med Laila Schou Nilsen utgjorde Norges damelag. Hun oppnådde sin beste plassering i slalåm (19.-plass). Langt bedre gikk det fire år senere, under OL 1952 på hjemmebane i Oslo. Hun ble beste norske deltaker med sjetteplass i storslalåm og ellevteplass i slalåmrennet.

Hun fulgte opp med nye gode resultater under OL 1956 i sin tredje OL-deltakelse i Cortina d'Ampezzo. Med åtte tidels sekunder opp til bronsevinneren Dorothea Hochleitner ble hun nummer 7 i storslalåm. Hun ble nummer fem i kombinasjonsøvelsen, som bare talte som VM-øvelse.

For disse prestasjonene ble hun som første kvinne i historien tildelt Holmenkollmedaljen i 1956 (sammen med Arnfinn Bergmann og Arne Hoel). Wikipedia

100 år
Dorothy Janis (Skuespiller)
1910 - 2010

Dorothy Janis (Amerikaner)

Skuespiller

Født:
19. februar 1910 (114 år siden)

Døde:
10. mars 2010 (100 år) (14 år siden)

Dorothy Janis var en amerikansk skuespiller fra stumfilmepoken. Hennes korte filmkarriere startet da hun besøkte en slektning som arbeidet på en Fox-film i 1927. Hennes skjønnhet ble lagt merke til og hun ble spurt om å gjøre en prøveinnspilling. Resultatet ble at Janis spilte inn fem filmer, fire stumfilmer og en talefilm.

Hun var best kjent for sine rolle sammen med Ramon Novarro i The Pagan (1929). Hun pensjonerte seg i 1930 og giftet seg med bandlederen Wayne King i 1932. De var gift i 53 år frem til hans død i 1985. Hun bodde i Paradise Valley i Arizona fra 2004 og frem til sin død. Wikipedia

111 år
Florence Green (Siste gjenlevende veteran fra første verdenskrig)
1901 - 2012

Florence Green (Storbritannia)

Siste gjenlevende veteran fra første verdenskrig, kabinpersonale

Fullt navn / Fødenavn:
Florence Patterson

Født:
19. februar 1901 (123 år siden)

Døde:
4. februar 2012 (111 år) (12 år siden)

Florence Green var i en alder av 110 år en av de siste kjente levende krigsveteranene fra den første verdenskrig.

Green ble medlem av Women's Royal Air Force i september 1918 i en alder av 17 år. Hun tjenestegjorde som offiser og var stasjonert på flyplassen i Narborough. Hun var den nest eldste personen i Norfolk, og en av de ti eldste personene i Storbritannia. Hun ble identifisert som krigsveteran i januar 2010. Green hadde en sønn og to døtre, samt fire barnebarn og syv oldebarn. Med dødsfallet til Claude Stanley Choules den 5. mai 2011, ble Green den siste kjente levende krigsveteranen som hadde tjenestegjort under den første verdenskrig. Wikipedia

68 år
Helmer Andersen Gjedeboe (Eidsvollsmann)
1786 - 1854

Helmer Andersen Gjedeboe (Norge)

Eidsvollsmann, bonde, underoffiser

Født:
19. februar 1786 (238 år siden)

Døde:
26. september 1854 (68 år) (169 år siden)

Helmer Andersen Gjedeboe eller Helmer Geitbuan var underoffiser ved 2. Trondhjemske Infanteriregiment. Han var en av delegatene på riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Han stemte sannsynligvis med Selvstendighetspartiet.

Hans bolig i 1814 i Trondheim var Scholdagerveita 4. Huset ble flyttet i 1979 og er gjenreist på Trøndelag Folkemuseum.

Orkdal ungdomslag reiste en bauta over ham på hans fødested 25. august 1929. Wikipedia

Dødsfall

76 år
Gary Brooker (Vokalist)
1945 - 2022

Gary Brooker (Storbritannia)

Vokalist, komponist, pianist, sanger, musiker, låtskriver, skuespiller

Født:
29. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
19. februar 2022 (76 år) (2 år siden)

Gary Brooker var en britisk musiker kjent som frontfigur i Procol Harum.

Brooker ble kjent gjennom sine produksjoner i Procol Harum, hvor særlig samarbeidet med Keith Reid var vellykket. I 1967 sto de bak suksessen «A Whiter Shade of Pale». Etter at bandet ble oppløst i 1977, innledet Brooker en solokarriere og har vært gjestemusiker med blant andre Paul McCartney, George Harrison, Tim Renwick, Frankie Miller, Mickey Jupp, The Hollies, Alan Parsons Project, Allan Clarke, Kate Bush, Bill Wyman og Eric Clapton.

Brooker ble utnevnt til Member of the Order of the British Empire 14. juni 2003 i anerkjennelse av hans veldedige arbeid. Wikipedia

88 år
Godtfred Holmvang (Friidrettsutøver)
1917 - 2006

Godtfred Holmvang (Norge)

Friidrettsutøver, alpinist

Født:
7. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
19. februar 2006 (88 år) (18 år siden)

Godtfred «Gotti» Holmvang var en norsk tikjemper og alpinutøver. Han representerte IL Tyrving. Han drev også bandy, orientering, tennis og håndball.

Han vant gull i tikamp under EM 1946 med 6987 poeng, senere omregnet til 6566 poeng etter endringer i poengsystemet. Resultatet fra august 1946 på Bislett stadion ble Holmvangs karrierebeste. Han var norsk flaggbærer i sommer-OL 1948 i London. Holmvang kom på tiendeplass i dette sommer-OL.

Han ble norgesmester i tikamp i 1939, 1946 og 1948. I tillegg ble han norgesmester på 110 meter hekk og 400 meter hekk i 1946. Han var tapende finalist i NM i bandy i 1937 for Grane, og ble nummer fire i NM i alpint kombinasjon i 1947.

I 1946 ble han tildelt to av Norges mest høythengende idrettspriser: Egebergs Ærespris og Morgenbladets gullmedalje. Wikipedia

92 år
Deng Xiaoping (Statsleder)
1904 - 1997

Deng Xiaoping (Kina)

Statsleder, politiker, journalist, diplomat

Født:
22. august 1904 (119 år siden)

Døde:
19. februar 1997 (92 år) (27 år siden)

Deng Xiaoping var en kinesisk politiker som reelt sett var statsleder over Folkerepublikken Kina fra 1976 til 1997. Han bidro til en radikalt ny giv i Kina både økonomisk og sosialt ved den politikk som snart fikk navnet Dengismen, eller Deng Xiaoping-teori.

Dèng ble medlem av kommunistpartiet under et arbeids- og studieopphold i Frankrike og Sovjetunionen på 1920-tallet. I sluttfasen av den kinesiske borgerkrigen steg han i gradene i partiet og ble etterhvert både en av Mao Zedongs viktigste støttespillere og samtidig mistenkt for å være en av hans potensielle rivaler. På tross av at han flere ganger ble straffet med degraderinger i partiapparatet som følge av interne maktintriger, lyktes det han å få kontroll over partiet etter Máos død. Selv om han ikke overtok toppledervervene personlig, regjerte han likevel Folkerepublikken Kina fra 1976 til 1997. Han tilhørte det som har blitt kalt «den andre ledelsesgenerasjonen» i Det kinesiske kommunistparti og tilhørte den første generasjonen ledere som åpnet opp Kina for Vesten. Under Dèngs ledelse gikk Kina fra å være en lukket planøkonomi, til et markedsøkonomisk system med høy vekstrate. Selv om Dèng var arkitekten bak omveltende reformer av den kinesiske økonomien som preger landet den dag i dag, var Dèng svært tilbakeholden med å innføre reformer som han anså ville svekke Kommunistpartiets maktmonopol.

Han betraktes i Kina som en av Det kinesiske kommunistpartis åtte udødelige. Wikipedia

74 år
Odd Vattekar (Politiker)
1918 - 1992

Odd Vattekar (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
2. januar 1918 (106 år siden)

Døde:
19. februar 1992 (74 år) (32 år siden)

Odd Vattekar var en norsk industrimann og politiker for Høyre. Han var stortingsrepresentant for Vestfold 1969–1981 og fylkesmann i Vestfold 1979–1988.

Han var sønn av kjøpmann Nils Vattekar og hustru Kari Eri. Han gikk Bergens katedralskole og Oslo handelsgymnasium før han studerte i England, Tyskland, Sveits og Sverige. Han var diplomkandidat fra Handelshøjskolen i København.

Han vokste opp i et arbeidermiljø og hadde tillitsverv i AUF i Høyanger. Vattekar var blant nordmennene som meldte seg frivillig til å kjempe for republikanerne under den spanske borgerkrigen. Han drog til Baskerland for å bistå stridskreftene der som sanitetssoldat. Under den tyske okkupasjonen av Norge sluttet Vattekar seg til Milorg.

Vattekar ble i 1942 ansatt som funksjonær ved Nordisk Aluminiumindustri i Holmestrand. Han ble personalsjef i 1945, kontorsjef i 1959 og fabrikkdirektør og stedfortreder for administrerende direktør i 1966.

Vattekar ble høyremann etter krigen. Han formann i Holmestrand Høyre, medlem av Holmestrand bystyre og formannskap 1956–1962 og 1968–1971, medlem av Vestfold fylkesting og fylkesutvalg 1968–1971 og innvalgt på Stortinget fra Vestfold 1969–1981. Han var medlem av Stortingets finanskomité 1969–1975 og nestformann i Stortingets industrikomité 1975–1981. Wikipedia

33 år
Bon Scott (Sanger)
1946 - 1980

Bon Scott (Storbritannia)

Sanger, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Belford Scott

Født:
9. juli 1946 (78 år siden)

Døde:
19. februar 1980 (33 år) (44 år siden)

Ronald Belford «Bon» Scott var en britisk/australsk musiker, best kjent som vokalist for hard rock-bandet AC/DC i perioden fra 1974 til han døde i februar 1980.

Bon Scott ble født av Charles og Isabelle Scott i den skotske småbyen Kirriemuir, der han bodde i seks år. Så flyttet familien til Melbourne i Australia. Allerede i førsteklasse på skolen viste han at han hadde interesse for musikk og begynte med å spille fløyte. Han begynte så å spille trommer og piano. Da han ble femten år hoppet han av skolen og begynte i flere jobber, blant annet som traktorsjåfør, mannskap på en fiskebåt og mekaniker på vektmålemaskiner.

I 1966 begynte Scott i bandet The Spectors, som trommeslager og vokalist. I 1967 gikk han over til The Valentines. The Valentines hadde tre utgivelser som kom på de lokale topplistene, She Said, Pelicular Hole In The Sky og My Old Man's A Groovy Old Man. I 1970 ble medlemmene i The Valentines arrestert for å inneha narkotika. Etterhvert fikk han tilbud fra progressiv rock-bandet Fraternity om å bli med i gruppen, og han takket ja. Fraternity ga ut to plater for RCA Australia, Live Stock i 1971 og Flaming Galah i 1972. De bestemte seg for å prøve lykken i Europa, og i mesteparten av 1973 reiste de rundt på kontinentet. De fikk blant annet ros fra bandet Geordie, hvor Brian Johnson, som senere overtok for Bon Scott i AC/DC, var vokalist.

I 1974 ble Scott tilbudt å komme på audition til AC/DC. Det ble mye fram og tilbake, og han tilbød sine tjenester både på bass og trommer, men da Dave Evans tabbet seg ut på en konsert fikk han jobben som vokalist. Han ble bandets frontfigur og var den som førte AC/DC inn i rampelyset. Scott var vokalist på albumene High Voltage, T.N.T., Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Let There Be Rock, Powerage og Highway to Hell. Under turneen til Powerage ble det gjort opptak av konserten i Apollo Theatre i Glasgow, og dette resulterte i live-albumet If You Want Blood You've Got It. Albumene Back in Black og For Those About to Rock som ble utgitt etter hans død, er dedikert til ham. Back In Black er en av de mest solgte platene gjennom historien, uavhengig av sjanger.

Scott var en tung alkoholiker. Den 19. februar 1980 hadde han vært på en fest i London og inntatt store mengder alkohol. Han ble så kjørt hjem av en bekjent og sovnet på turen. Scott ble liggende i bilen siden hans sjåfør ikke klarte å flytte ham. Dagen etter lå han på samme sted, og en ambulanse ble tilkalt. Han ble erklært død ved ankomst på Kings College Hospital. Dødsårsaken var offisielt akutt alkoholforgiftning, men inntrengning av mageinnhold i lungene var også medvirkende.

Familien gravla ham på Fremantle Cemetery's Memorial Garden i Fremantle, Australia, hvor han hadde vokst opp. Wikipedia

70 år
Axel Pehrsson-Bramstorp (Svensk statsminister)
1883 - 1954

Axel Pehrsson-Bramstorp (Sverige)

Svensk statsminister, politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp

Født:
19. august 1883 (140 år siden)

Døde:
19. februar 1954 (70 år) (70 år siden)

Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp var en svensk politiker. Han var leder for Bondeförbundet (Centerpartiet) 1934–1949, Sveriges statsminister juni-september 1936, og landbruksminister 1936–1945. Wikipedia

92 år
Knut Hamsun (Forfatter)
1859 - 1952

Knut Hamsun (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, dramatiker, dramaturgi, kritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Pedersen Hamsun

Født:
4. august 1859 (164 år siden)

Døde:
19. februar 1952 (92 år) (72 år siden)

Knut Hamsun var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890.

Som yngre forfatter opponerte han mot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Han regnes som opphavsmannen til den moderne psykologiske litteratursjangeren, med teknikker som stream of consciousness og indre monolog. Hans mest kjente verker fra 1890-årene Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «nordlandsromaner».

Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også er blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger, særlig sin støtte til Adolf Hitler og den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Ved landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig unnlot påtalemyndigheten å reise tiltale, under henvisning til hans mentale tilstand. Wikipedia

85 år
Georg Brandes (Litteraturforsker)
1842 - 1927

Georg Brandes (Danmark)

Litteraturforsker, litteraturkritiker, filosof, litteraturhistoriker, selvbiograf, skribent, universitetslærer, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Georg Morris Cohen Brandes

Født:
4. februar 1842 (182 år siden)

Døde:
19. februar 1927 (85 år) (97 år siden)

Georg Morris Cohen Brandes var en dansk kritiker og litteraturforsker som hadde stor innflytelse på skandinavisk litteratur fra 1870-årene frem til begynnelsen av det 20. århundre. 30 år gammel formulerte Brandes prinsippene for en ny realisme og naturalisme, der han fordømte den hyperestetiske skriving og fantasi i litteraturen. Ifølge Brandes bør litteratur formidle «frihetens store tanker og menneskehetens fremskritt». Hans litterære mål ble delt av mange forfattere, blant annet Henrik Ibsen.

Georg Brandes er blitt regnet som inspirasjonskilde for den venstreorienterte intellektuelle bevegelsen i mellomkrigstiden, den såkalte kulturradikalismen. Wikipedia

65 år
Hans Rasmus Astrup (Politiker)
1832 - 1898

Hans Rasmus Astrup (Norge)

Politiker, bedriftseier

Født:
17. august 1832 (191 år siden)

Døde:
19. februar 1898 (65 år) (126 år siden)

Hans Rasmus Astrup var en norsk industrigründer, filantrop og politiker for partiet Venstre.

Astrup ble født på gården Eikrem på Fannestranda i nåværende Molde. Biografien nevner at han vokste opp på gården Eikrem som faren kjøpte i 1830. Han var sønn av kaptein, gårdbruker og ordfører i Bolsøy, Ebbe Carsten Tønder Astrup (1794–1888) og Mortine (Martine) Helsing (1803–75). Etter oppveksten i Molde flyttet han ti år gammel til Kristiansund for å begynne på borgerskolen der; han bodde hos mormoren, fru Ragnhild Helsing.

Han var oppkalt etter bestefaren Hans Rasmus Astrup (1754–1827), som var sogneprest i Grytten. Morbroren Jens Christian Schaanning var sogneprest i Kristiansund. Han giftet seg i 1862 med Augusta Elisabeth Lindqvist (1841–1908), datter av postfullmektig i Stockholm Johan Lindqvist og Maria Ulrikke Söderström. Wikipedia

82 år
Dorothe Engelbretsdatter (Forfatter)
1634 - 1716

Dorothe Engelbretsdatter (Norge)

Forfatter, dikter, salmedikter

Født:
16. januar 1634 (390 år siden)

Døde:
19. februar 1716 (82 år) (308 år siden)

Dorothe Engelbretsdatter var den første kjente kvinnelige forfatteren i Norge. Hun skrev salmer, leilighetsdikt og rimbrev. Wikipedia

<<
19. Februar
>>