Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
19. Februar
Om dagen
19. Februar er dag 50 i 2019, og er i uke 8. Det er 315 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_19-2.1986
33 år siden
Wikipedia
1986: Sovjetunionen skyter opp romstasjonen Mir
Mir var en sovjetisk romstasjon som ble skutt opp 19. februar 1986. I 1991 overtok Russland stasjonen etter oppløsningen av Sovjetunionen. Mir betyr både «fred» og «verden» på russisk. Mir var første tredjegenerasjons romstasjon og var forløper til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Stasjonen var opprinnelig bygget for å kunne holde i tre år, men fungerte i tilsammen 16 år. I løpet av disse årene bodde over 100 kosmonauter og astronauter i Mir i kortere eller lengre perioder. En enkelt russisk kosmonaut, Sergej Krikaljov, tilbrakte sammenlagt (over to perioder) litt over to år ombord på Mir.

Etter Sovjetunionens fall, deltok også amerikanske og andre vestlige astronauter i arbeidet ombord på Mir.

Mir ble planmessig styrtet i Stillehavet utenfor New Zealand i 2001. Romstasjonen var da blitt gammel og usikker for mannskap. Man besluttet dermed at stasjonen skulle styrtes. Størstedelen av den 136 tonn tunge stasjonen brant opp på vei gjennom jordens atmosfære, men opp mot 20 tonn rester av romstasjonen gikk gjennom atmosfæren og styrtet i Stillehavet. Wikipedia
Wikipedia_19-2.1980
39 år siden
Wikipedia
1980: Bon Scott dør av alkoholforgiftning og oppkast i lungene etter en fest
Ronald Belford «Bon» Scott var en britisk/australsk musiker, best kjent som vokalist for hard rock-bandet AC/DC i perioden fra 1974 til han døde i februar 1980.

I 1974 ble Scott tilbudt å komme på audition til AC/DC. Det ble mye fram og tilbake, og han tilbød sine tjenester både på bass og trommer, men da Dave Evans tabbet seg ut på en konsert fikk han jobben som vokalist. Han ble bandets frontfigur og var den som førte AC/DC inn i rampelyset. Scott var vokalist på albumene High Voltage, T.N.T., Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Let There Be Rock, Powerage og Highway to Hell. Under turneen til Powerage ble det gjort opptak av konserten i Apollo theatre i Glasgow, og dette resulterte i live-albumet If You Want Blood You've Got It. Albumene Back in Black og For Those About to Rock som ble utgitt etter hans død, er dedikert til ham. Back In Black er et av de mest solgte platene gjennom historien, uavhengig av sjanger.

Miljøet han vanket i besto av mye festing og natteliv, og Bon Scott levde et hardt liv. Han hadde et stort forbruk av alkohol og må kunne sies å ha vært en tung alkoholiker. Den 19. februar 1980 endte dette i tragedie. Bon Scott hadde vært på en fest i London og tatt inn store mengder alkohol. Han ble så kjørt hjem av en bekjent, og sovnet på turen. Bon ble lagt igjen i bilen siden hans sjåfør ikke klarte å flytte ham. Dagen etter lå Bon på samme sted, og en ambulanse ble tilkalt. Han ble erklært død ved ankomst på Kings College Hospital. Dødsårsaken var offisielt akutt alkoholforgiftning, men inntrengning av mageinnhold i lungene var også medvirkende. Familien gravla ham på Fremantle Cemetery's Memorial Garden i Fremantle, Australia, hvor han hadde vokst opp etter at familien flyttet dit. Wikipedia
Wikipedia_19-2.1952
67 år siden
Wikipedia
1952: Knut Hamsun dør på sitt soveværelse, 92 år gammel
Knut Hamsun var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890. Wikipedia
Fødsler
68 år
Helmer Andersen Gjedeboe (Eidsvollsmann)
1786 - 1854

Helmer Andersen Gjedeboe (Norge)

Eidsvollsmann, bonde, underoffiser

Født:
19. februar 1786

Døde:
26. september 1854 (68 år)

Helmer Andersen Gjedeboe eller Helmer Geitbuan var underoffiser ved 2. Trondhjemske Infanteriregiment. Han var en av delegatene på riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Han stemte sannsynligvis med Selvstendighetspartiet.

Hans bolig i 1814 i Trondheim var Scholdagerveita 4. Huset ble flyttet i 1979 og er gjenreist på Trøndelag Folkemuseum.

Orkdal ungdomslag reiste en bauta over ham på hans fødested 25. august 1929. Wikipedia

63 år
Lee Marvin (Skuespiller)
1924 - 1987

Lee Marvin (USA)

Skuespiller

Født:
19. februar 1924

Døde:
29. august 1987 (63 år)

Lee Marvin var en amerikansk skuespiller.

Marvin vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollene som Kid Sheleen og Tim Strawn i filmen Balladen om Cat Ballou (1965). Wikipedia

Dødsfall
92 år
Knut Hamsun (Forfatter)
1859 - 1952

Knut Hamsun (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, dramatiker, dramaturgi, kritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Pedersen Hamsun

Født:
4. august 1859

Døde:
19. februar 1952 (92 år)

Knut Hamsun var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890.

Som yngre forfatter opponerte han mot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Han regnes som opphavsmannen til den moderne psykologiske litteratursjangeren, med teknikker som stream of consciousness og indre monolog. Hans mest kjente verker fra 1890-årene Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «nordlandsromaner».

Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også er blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger, særlig sin støtte til Adolf Hitler og den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Ved landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig unnlot påtalemyndigheten å reise tiltale, under henvisning til hans mentale tilstand. Wikipedia

70 år
Axel Pehrsson-Bramstorp (Svensk statsminister)
1883 - 1954

Axel Pehrsson-Bramstorp (Sverige)

Svensk statsminister, politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp

Født:
19. august 1883

Døde:
19. februar 1954 (70 år)

Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp var en svensk politiker. Han var leder for Bondeförbundet (Centerpartiet) 1934–1949, Sveriges statsminister juni-september 1936, og landbruksminister 1936–1945. Wikipedia

88 år
Godtfred Holmvang (Friidrettsutøver)
1917 - 2006

Godtfred Holmvang (Norge)

Friidrettsutøver, alpinist

Født:
7. oktober 1917

Døde:
19. februar 2006 (88 år)

Godtfred «Gotti» Holmvang var en norsk tikjemper og alpinutøver. Han representerte IL Tyrving. Han drev også bandy, orientering, tennis og håndball.

Han vant gull i tikamp under EM 1946 med 6987 poeng, senere omregnet til 6566 poeng etter endringer i poengsystemet. Resultatet fra august 1946 på Bislett stadion ble Holmvangs karrierebeste. Han var norsk flaggbærer i sommer-OL 1948 i London. Holmvang kom på tiendeplass i dette sommer-OL.

Han ble norgesmester i tikamp i 1939, 1946 og 1948. I tillegg ble han norgesmester på 110 meter hekk og 400 meter hekk i 1946. Han var tapende finalist i NM i bandy i 1937 for Grane, og ble nummer fire i NM i alpint kombinasjon i 1947.

I 1946 ble han tildelt to av Norges mest høythengende idrettspriser: Egebergs Ærespris og Morgenbladets gullmedalje. Wikipedia

<<
19. Februar
>>