Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
9 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. Januar

Om dagen

16. Januar er dag 16 i 2024, og er i uke 3. Det er 350 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 16. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

55 år siden

1969: Den tsjekkiske studenten Jan Palach setter fyr på seg selv i Praha

Jan Palach var en tsjekkoslovakisk student. Han ble verdensberømt da han 16. januar 1969 protesterte mot Warszawapaktlandenes okkupasjon av Tsjekkoslovakia ved å sette fyr på seg selv på Václav-plassen i Praha sentrum. Han døde to dager seinere, men ble et kraftfullt symbol på motstanden mot den Sovjet-ledede militærinvasjonen 21. august 1968 og den påfølgende besettelsen som knuste Praha-våren og stanset kommunistlederen Alexander Dubčeks reform- og liberaliseringspolitikk i landet.

Palachs dramatiske demonstrasjon inspirerte seinere to andre studenter til å gjøre det samme. 25. februar 1969 begikk studenten Jan Zajic selvmord samme sted ved å tenne på seg selv, og i april brente Evzen Plocek seg til døde i byen Jihlava.

Etter regimeskiftet og demokratiseringa i Tsjekkoslovakia i 1989 ble det satt opp et Palach-monument på Václav-plassen i Praha. I tillegg er et torg i en annen del av byen oppkalt etter ham. Wikipedia
104 år siden

1920: Den amerikanske forbudstiden starter

Forbudstiden i USA var perioden fra 1920 til 1933 da det var forbudt å omsette, transportere og produsere alkohol i USA. Etter vedvarende press på USAs politikere fra avholdsbevegelsen ble det 18. desember 1917 lagt frem forslag i USAs senat om et 18. tillegg til USAs grunnlov, den 16. januar 1920 ble tillegget gyldig lov etter å ha blitt ratifisert av 36 av delstatene. USA var ikke alene i å vedta forbud mot alkohol, internasjonalt er denne tidsperioden kjent som forbudstiden. Wikipedia
477 år siden

1547: Ivan den grusomme blir russisk tsar

Ivan IV var den første russiske hersker som tok tittelen tsar. Han er også kjent som Ivan den grusomme. "Den grusomme" er en historisk oversettelse med opprinnelse i den engelske oversettelse av "Groznyj" som "the terrible". Som i sin tur stammer fra den gamle betydning av "the terrible" som "en som skaper frykt, farlig, skremmende". Den siste er mye nærmere til betydning av det russiske ordet "groznyj". I Russland er han også kjent som Ivan Vasiljevitsj.

Ivan hadde stor betydning for utviklingen av tsardømmet. Årsaken til at han ofte ble kalt Ivan den grusomme, var at han brukte tortur, fangenskap og henrettelser i omfattende grad mot sine politiske fiender. Eksperimentet med opritsjnina bidro også til Ivans frynsete ettermæle. Wikipedia

Fødsler

22 år
Aaliyah (Musiker)
1979 - 2001

Aaliyah (USA)

Musiker, Skuespiller, sanger, modell, ballettdanser, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Aaliyah Dana Haughton

Født:
16. januar 1979 (45 år siden)

Døde:
25. august 2001 (22 år) (22 år siden)

Aaliyah Dana Haughton var en amerikansk R&B-sangerinne og skuespiller. Hun omkom i en flyulykke.

Aaliyahs debutalbum var Age Ain't Nothing But A Number (1994) og ble produsert av R. Kelly. De to giftet seg i august samme år, etter å ha forfalsket Aaliyas fødselsattest. Ekteskapet ble dog annullert innen utgangen av året.

På oppfølgeren One in a Million (1996) samarbeidet Aaliyah med blant andre Timbaland. Timbaland produserte sangen «If Your Girl Only Knew», som ble hans første ordentlige store hit. Samarbeidet mellom Aaliyah og Timbaland fortsatte frem til hennes død. Wikipedia

50 år
Kate Moss (Modell)
1974

Kate Moss (Storbritannia)

Modell, moteskaper

Født:
16. januar 1974 (50 år)

Kate Moss er en engelsk supermodell best kjent som «Face of Calvin Klein». Hun ble oppdaget som 14-åring, i 1988, av Sarah Doukas, grunnlegger av Storm Model Agency. Etter å ha figurert i diverse tenåringsblader ble hun introdusert for den internasjonale modellbransjen av Harper's Bazaar. De siste årene har hun vært mye i mediebildet på grunn av sitt rusmisbruk, og kjæresten Pete Doherty, som er tidligere frontfigur i bandet The Libertines og gitarist og sanger i bandet Babyshambles. Hun giftet seg i 2011 med The Kills-gitaristen Jamie Hince. Wikipedia

62 år
Bjørn Ingvaldsen (Forfatter)
1962

Bjørn Ingvaldsen (Norge)

Forfatter

Født:
16. januar 1962 (62 år)

Bjørn Ingvaldsen er en norsk forfatter. Han har blant annet skrevet en rekke humoristiske barnebøker.

Ingvaldsen har bakgrunn fra Televerket og har arbeidet ved Arkeologisk museum i Stavanger. Han har også vært journalist.

Ingvaldsen debuterte i 1995 med novellesamlingen Landskap med gul Lada. I 1999 kom Jada, jada, jada, den første boka i serien om Elias og hans umulige bestemor. I 2000 ga han ut Jeg er berømt, om Espen Herbert.

Ingvaldsen var valgt som leder av organisasjonen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere fra 2011 til 2017. I perioden 2004 til 2010 var han medlem av styret i samme organisasjon. Han var styremedlem i NORLA, forvaltningsorganet for oversettelse av norsk litteratur til utlandet (2011-2017) og styremedlem i Foreningen !les (2011-2017).

Ingvaldsen er representert i en rekke antologier. Hans bøker er oversatt til blant annet tysk, italiensk, dansk og fransk. Wikipedia

45 år
Kenneth Sivertsen (Komponist)
1961 - 2006

Kenneth Sivertsen (Norge)

Komponist, jazzmusiker, gitarist, jazzgitarist

Født:
16. januar 1961 (63 år siden)

Døde:
24. desember 2006 (45 år) (17 år siden)

Kenneth Sivertsen var en norsk gitarist, sanger, artist, komponist og humorist.

Gjennom sin karriere komponerte og fremførte Sivertsen musikk innen en rekke forskjellige stilarter, for eksempel klassisk musikk, visesang, jazz, pop, samtidsmusikk og rock. Han laget også musikk for film, ballett og teater. Wikipedia

65 år
Sade Adu (Sanger)
1959

Sade Adu (Storbritannia)

Sanger, modell, komponist, jazzmusiker, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Folasade Adu

Født:
16. januar 1959 (65 år)

Sade Adu er en britisk-nigeriansk sanger og komponist, kjent for sin myke, følelsesfulle altstemme. Hun har hatt stor suksess, spesielt på 1980- og 1990-tallet, med sitt engelske band, Sade, bestående av Stuart Mathewman (gitar og saksofon), Paul Denham (bass), Andrew Hale (keyboard) og Paul Cook (trommer).

Sade Adu ble født til nigeriansk far og engelsk mor, vokste opp i Clacton-on-Sea i Essex, og flyttet til Camden Town i London i 1984. I begynnelsen var hun vokalist for to funkgrupper, Arriva og Pride, før hun under en opptreden i fjernsynsprogrammet The Tube lanserte bandet som bærer hennes navn.

I 2017 ble hun forfremmet til kommandør (CBE) av Order of the British Empire. Wikipedia

69 år
Geir Sverre Braut (Lege)
1955

Geir Sverre Braut (Norge)

Lege

Født:
16. januar 1955 (69 år)

Geir Sverre Braut er en norsk lege med flere stillinger i helseforvaltningen. Fra 2014 er han senorrådgiver ved Stavanger universitetssjukehus og professor ved Høgskulen på Vestlandet. Wikipedia

71 år
Harald Stabell (Advokat)
1947 - 2018

Harald Stabell (Norge)

Advokat

Født:
16. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
15. desember 2018 (71 år) (5 år siden)

Harald Stabell var en norsk forsvarsadvokat, kjent for en lang rekke profilerte straffesaker og for sitt engasjement mot overgrep fra politiet og andre offentlige myndigheter.

Stabell tok juridisk embetseksamen i 1973. Deretter arbeidet han fra 1974 først som vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo, tjenestegjorde som dommerfullmektig ved Fosen sorenskriverembete 1975–77 og var så ansatt i Arbeidstilsynet. Fra 1985 drev han egen advokatpraksis. Han ble fast forsvarer i lagmannsretten fra 1990 og i Oslo byrett fra 1996. Han hadde møterett for Høyesterett siden 1994. Blant hans klienter var Arne Treholt, Per Orderud og Stein Lillevolden.

På 1970-tallet var han politisk aktiv i AKP(m-l) og stilte senere blant annet opp på opprop for Rød Valgallianse. Han var frem til sin død leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg.

I 2009 stod Stabell på 22.-plass på Rødts stortingsvalgliste i Oslo.

Stabell døde 15. desember 2018 etter kort tids sykeleie. Han var gift og hadde tre barn. Wikipedia

78 år
Ellinor Flor (Tekstilkunstner)
1946

Ellinor Flor (Norge)

Tekstilkunstner, moteskaper

Født:
16. januar 1946 (78 år)

Ellinor Dagmar Flor er en norsk tekstilkunstner, som har blitt beskrevet som «en av forgrunnsfigurene i neo-tradisjonbevegelsen i Norge, moderne arbeider tuftet på gamle, nasjonale tradisjoner» og som «en av Norges mest særpregede kleskunstnere og har blant annet bidratt vesentlig til å fornye den norske strikketradisjonen».

Flor har utdannelse fra Statens høgskole for kunsthåndverk og designs linje for tekstilfag i Bergen, 1976–1980, og fra søm og tilskjærerlinjen ved Brundalen videregående skole, Trondheim 1981-82. I sin første år arbeidet hun mest med å lage hatter og andre hodeutsmykninger. Hun deltok i sin første utstilling på Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen 1980., og hennes debututstilling var i Frogner Galleri i Oslo, 1985.

Fra 1985 har hun særlig arbeidet med å lage drakter med inspirasjon fra norsk folkekunst. Hun er inspirert av tradisjonelle norske strikkemønstre, men har samtidig et modernisert syn på norsk husflid og heimestrikk. Hennes første prosjekt i den retning var strikkedrakten «Rosa heimanfrå» (1985) som ble utviklet på oppdrag fra Husflidscentralen i Selbu. Initiativet hadde støttet fra Distriktenes Utbyggingsfond med tanke på å utvikle kvinnearbeidsplasser i bygdemiljø. Senere fulgte andre strikkedrakter fra Selbu: «Selbus svar på Coco Chanel» (1987), «Nygammel vals» (1989) og «Art deco» (1989); og drakter fra Rauland («Telemark-drakt» 1990, en kombinasjon av maskinstrikk og broderi) og Hardanger («Tradisjonsbærer» 1990, håndstrikk, broderi og mink), antrekk til hjelpekorpsene under Vinter-OL 1994, guidedrakter til Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Håkonshallen og «Trondhjemsdrakten» (1994).. Hun har også designet teaterkostymer, kirketekstiler og møbelstoff.

Hun fikk både Tekoforums pris og Sparebanken Midt-Norges eksportpris i 1986; Sør-Trøndelag fylkes kulturpris og Roan kommunes kulturpris 1989. For sin innsats for å fornye norsk strikketradisjon fikk hun Jacobprisen fra Norsk Form i 1992.

Hun har skrevet bøkene Rosa heimafrå (1991) om strikking og Diva, donna, darling (1993) om hatter. Hun var gift med kunstkritikeren Harald Flor, som døde i juli 2018. Wikipedia

78 år
Arild Arnardo (Sirkusdirektør)
1942 - 2020

Arild Arnardo (Norge)

Sirkusdirektør

Fullt navn / Fødenavn:
Arild Otto Arnardo

Født:
16. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
16. november 2020 (78 år) (3 år siden)

Arild Otto Arnardo var sønn av sirkusdirektøren Arne Arnardo. Etter farens død i 1995 ble han direktør for Norges eldste sirkus. I sine yngre dager opptrådte han som linedanser.

På turnéene Norge rundt i sommerhalvåret hadde Arild Arnardo med seg sin kone Bjørg Helene, datteren, «cirkusprinsessen» Helen Arnardo, sønnen Are, svigerdatteren Paola og barnebarna Arne Otto Luigi og Shannon.

Arnardo ble i 2015 tildelt Kongens fortjenstmedalje. Wikipedia

74 år
Inger Christensen (Poet)
1935 - 2009

Inger Christensen (Danmark)

Poet, lyriker, romanforfatter, essayist, barnebokforfatter, skribent, dramatiker

Født:
16. januar 1935 (89 år siden)

Døde:
2. januar 2009 (74 år) (15 år siden)

Inger Christensen var en dansk poet, romanforfatter og essayist. Christensen blir betraktet som en fremstående representant for poetisk eksperimentalisme.

Etter å ha avlagt eksamen ved Vejle gymnasium, flyttet hun til København og senere til Århus, hvor hun studerte ved lærerskolen. I denne tiden begynte hun å publisere dikt i tidsskriftet Hvedekorn, og ble veiledet av den danske poeten og kritikeren Poul Borum (1934–1995), som hun giftet seg med i 1959 og ble skilt fra i 1976.

Etter å ha undervist ved kunsthøyskolen i Holbæk 1963–1964 begynte hun å skrive på heltid og utgav to de to samlingene Lys (1962) og Græs (1964), som begge undersøkte grensene for selvinnsikt og språkets rolle i persepsjon.

Hennes mest betydelige verk i 1960-årene var diktsamlingen Det, utgitt i 1969).

I disse årene utga Christensen også to romaner, Evighedsmaskinen (1964) og Azomo (1967) samt Det malede værelse (1976. Sistnevnte er en kortere fiksjon om den italienske renessansemaleren Mantegna, presentert fra synspunktet til ulike fortellere (Mantegnas sekretær, Marsilio, den tyrkiske prinsessen Farfalla og Mantegnas unge sønn).

Flere av Christiansens verker er organisert på «systemiske» strukturer i samsvar med hennes oppfatning av at poesi ikke er sannhet og ikke en gang en «drøm» om sannheten, men «et spill, kanskje et tragisk spill – vi spiller spillet med en verden som spiller sitt eget spill med oss».

I 1981 utga hun diktsamlingen Alfabet. Den har en struktur som baserer seg på en tallrekke av den italienske matematikeren Leonardo Fibonacci (1170–1250). Fibonaccis tallrekke er en formel hvor hvert nye tall utgjør summen av de to foregående: 1–2–3–5–8–13–21–34 og så videre. Christensen anvendte denne formelen på alfabetet, og skrev et dikt til hver bokstav – med én linje i diktet om a, to linjer i diktet om b, tre på c, fem på d, åtte på e, osv. Hun stopper ved bokstaven n, som er midtveis i alfabetet, og som er et bokstav som kan ses som et uttrykk for det matematiske begrepet "n'te gang" – det uendelige.

Alfabet er i Norge innlemmet i kåringen Århundrets Bibliotek som omfatter de hundre beste bøker fra 1900-tallet.

Sommerfugledalen fra 1991 utforsket gjennom sonettestrukturen livet og dødelighetens skrøpelighet, og endte med en form for omdannelse.

Christensen har også skrevet verker for barn, skuespill, hørespill og en lang rekke essays. De vesentligste ble samlet i hennes bok Hemmelighedstilstanden i 2000.

Christensens verker har blitt oversatt til en rekke språk. Wikipedia

71 år
Susan Sontag (Forfatter)
1933 - 2004

Susan Sontag (USA)

Forfatter, feminist, filmregissør, professor, essayist, filosof, journalist, teaterregissør, menneskerettsaktivist, historiker

Født:
16. januar 1933 (91 år siden)

Døde:
28. desember 2004 (71 år) (Leukemi) (19 år siden)

Susan Sontag var en amerikansk forfatter, skribent og feminist. Hun er kjent for sin innsats for menneskerettigheter og som en skarp kritiker av Bush-regimet i USA, særlig krigen mot Irak, og også av staten Israel og okkupasjonen av Palestina.

Sontag ble født Susan Rosenblatt i en jødisk familie av tysk-litauisk opprinnelse i USA, som datter av en kjøpmann. Moren var lærerinne. Hun ble oppdratt av besteforeldrene, da foreldrene var i Kina. Da hun var seks år døde faren av tuberkulose, og moren giftet seg på nytt. Hennes stefars navn var Sontag. 14 år gammel møtte hun forfatteren Thomas Mann, og 16 år gammel, i 1949, begynte hun å studere fransk, litteratur og filosofi ved universitetet i Chicago. Allerede i 1950 giftet hun seg med sosiologen Philip Rief, og fikk en sønn. Sammen med mannen publiserte hun en studie over Sigmund Freuds innflytelse på den moderne kultur. Siden 1970-tallet levde hun i et forhold med fotografen Annie Leibovitz.

Den 12. oktober 2003 fikk hun de tyske bokhandleres fredspris i Frankfurter Paulskirche.

Hun døde 71 år gammel av leukemi. Wikipedia

88 år
Brita Blomquist (Programleder)
1932 - 2020

Brita Blomquist (Norge)

Programleder, journalist

Født:
16. januar 1932 (92 år siden)

Døde:
9. august 2020 (88 år) (3 år siden)

Brita Victoria Blomquist var en norsk journalist og programleder.

Hun arbeidet blant annet i ukebladet NÅ, Aftenposten samt NRK, som var hennes arbeidsplass i 25 år. I NRK var hun blant annet programleder for Frokost-TV (1986) og reiseprogammet God Tur.

Hun drev firmaet Brita's God Tur, og bloggen enkefruene.no sammen med Eva Runde Slinning.

Blomquist kom fra Oslo og flyttet til Ålesund i 1994 der hun bodde sammen med ektemannen Bjørn Walter Stenmark. Han sto også for illustrasjoner i boken Reiselyst. Wikipedia

61 år
Martin Stokken (Langrennsløper)
1923 - 1984

Martin Stokken (Norge)

Langrennsløper, langdistanseløper, langrennstrener, skiskyttertrener

Født:
16. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
25. mars 1984 (61 år) (39 år siden)

Martin Stokken var en norsk langrennsløper, friidrettsutøver, langrennstrener og skiskyttertrener. Han løp for Selsbakk IF.

Stokken var første nordmann under 31 minutter på 10 000 meter i 1947 og han brøt halvtimesgrensen i 1949, med tiden 29.59,6. Bare de finske løperne Taisto Mäki og Viljo Heino og den legendariske tsjekkiske løperen Emil Zatopek hadde klart dette før ham. Han dominerte langdistansene på nasjonalt nivå i perioden 1946–51 og vant hele nitten norske mesterskap i langdistanser og terrengløp.

Etter dette konsentrerte han seg om langrennssporten. Han var med på laget som tok bronse i VM-stafetten i 1950 og sølv på stafetten i OL 1952 i Oslo. I tillegg til stafettsølvet fikk han 4.-plass i stafett i OL i 1956. Individuelt ble hans beste plasseringer to 6.-plasser i OL, først på 18 kilometer i Oslo i 1952, så på 15 km i Cortina d'Ampezzo fire år senere. Han vant fem norske mesterskap, fire på 30-km og ett på 50-km, og han vant femmila i Holmenkollen i 1954. Tre år på rad, i 1947, 1948 og 1949 vant han kongepokalen i friidrett. Han vant Birkebeinerrennet i 1960. Etter at han la opp som skiløper i 1960 var han trener for norske langrennskvinner. Han var også skiskyttertrener.

Stokken deltok i fire OL, to sommer-OL (1948 og 1952) og to vinter-OL (1952 og 1956). Hans beste resultat i sommer-OL kom i London i 1948 med fjerdeplass på 10 000 m. Stokken var norsk flaggbærer i sommer-OL 1952 i Helsingfors.

Han ble tildelt Sportsjournalistenes statuett og Egebergs ærespris i 1949, Morgenbladets gullmedalje 1950, og i 1954 fikk han Holmenkollmedaljen.

I 2019 ble det avduket en statue av Stokken på Krokstadøra. Statuen viser Stokken som en ung gjetergutt som løper hjemover. Wikipedia

97 år
Aase Bjerkholt (Politiker)
1915 - 2012

Aase Bjerkholt (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Aase Ingerid Nathalie Bjerkholt

Født:
16. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
16. august 2012 (97 år) (11 år siden)

Aase Ingerid Nathalie Bjerkholt var en norsk politiker fra Arbeiderpartiet. Hun var medlem av Oslo bystyre fra 1945 til 1947 og fra 1951 til 1955. Hun var dessuten statsråd i Einar Gerhardsens regjeringer i 1956 og fra 1963 til 1965. Wikipedia

43 år
Eleanor Marx (Aktivist)
1855 - 1898

Eleanor Marx (Tyskland)

Aktivist, oversetter, skribent, fagforeningsperson, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jenny Julia Eleanor Marx

Født:
16. januar 1855 (169 år siden)

Døde:
31. mars 1898 (43 år) (126 år siden)

Jenny Julia Eleanor Marx var en britisk oversetter, forfatter og politisk aktivist. Eleanor Marx var yngste datter til Karl Marx.

Hun ble kjent med kvinnebedåreren og marxisten Edward Aveling, som var separert, men ikke formeldt skilt fra sin kone. I 1883 ble de to samboere. Eleanor Marx betraktet forholdet som et papirløst ekteskap, mens Aveling så på det som en ubunden avtale og fortsatte med å ha forhold med andre kvinner. De var begge svært opptatt av Henrik Ibsens forfatterskap, og Eleanor oversatte fire av Ibsens samtidsdramaer til engelsk. Under den første Dukkehjem-forestilling i England opptrådte hun også selv i rollen som Nora.

I 1897 kom Edvard Aveling til å forlate Eleanor Marx, for å etablere relasjoner til en yngre skuespiller. Først da han fikk alvorlige nyreproblemer vendte han tilbake til Eleanor Marx. 31. mars 1898 begikk hun selvmord, bare 43 år gammel. Det skjedde muligens under påvirkning av alle samlivsproblemene. Wikipedia

47 år
Vladimir Solovjov (Filosof)
1853 - 1900

Vladimir Solovjov (Russland)

Filosof, lyriker, kommentator, universitetslærer, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vladimir Sergejevitsj Solovjov

Født:
16. januar 1853 (171 år siden)

Døde:
31. juli 1900 (47 år) (123 år siden)

Vladimir Sergejevitsj Solovjov var en russisk filosof, lyriker og kritiker, i sitt arbeide kjent for en mystisk tilnærming, der visdomsikonet Sofia var sentral. Wikipedia

82 år
Dorothe Engelbretsdatter (Forfatter)
1634 - 1716

Dorothe Engelbretsdatter (Norge)

Forfatter, dikter, salmedikter

Født:
16. januar 1634 (390 år siden)

Døde:
19. februar 1716 (82 år) (308 år siden)

Dorothe Engelbretsdatter var den første kjente kvinnelige forfatteren i Norge. Hun skrev salmer, leilighetsdikt og rimbrev. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Phil Spector (Plateprodusent)
1939 - 2021

Phil Spector (USA)

Plateprodusent, komponist, musiker, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Harvey Phillip Spector

Født:
26. desember 1939 (84 år siden)

Døde:
16. januar 2021 (81 år) (3 år siden)

Harvey Phillip Spector var en amerikansk komponist og plateprodusent som var dømt for mord og sonet fengselsestraff da han døde.

Han sto bak en rekke av de mest populære poplåtene fra 1960- og 1970-årene. Han er blitt kalt «the First Tycoon of Teen», da han var mangemillionær da han såvidt hadde passert tenårene. Sangen «You've Lost That Lovin' Feelin'» fra 1965 som han produserte og skrev for The Righteous Brothers, er kåret av rettighetsorganisasjonen Broadcast Music Incorporated som den mest spilte sangen på radio i USA i 20. århundre.

Han ble i 2009 dømt for mordet på skuespillerinnen Lana Clarkson og sonet i en helseinstitusjon i California. Spector ville først ha kunnet søke om prøveløslatelse når han ble 88 år gammel. Han sonet fengselsdommen da han døde etter komplikasjoner av COVID-19. Wikipedia

95 år
Christopher Tolkien (Forfatter)
1924 - 2020

Christopher Tolkien (Storbritannia)

Forfatter, redaktør, universitetslærer, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher John Reuel Tolkien

Født:
21. november 1924 (99 år siden)

Døde:
16. januar 2020 (95 år) (4 år siden)

Christopher John Reuel Tolkien var en britisk forfatter og sønn av J.R.R. Tolkien (1892–1973). Han redigerte og utga en rekke av farens etterlatte skrifter. Han tegnet de opprinnelige kartene for farens Ringenes herre, som han signerte «C. J. R. T.», der J står for John, et dåpsnavn han generelt ikke benyttet til vanlig. Wikipedia

69 år
Dave Holland (Musiker)
1948 - 2018

Dave Holland (Storbritannia)

Musiker, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
David Holland

Født:
5. april 1948 (75 år siden)

Døde:
16. januar 2018 (69 år) (6 år siden)

David «Dave» Holland var en engelsk trommeslager, kjent som medlem i Judas Priest.

Hollands spilte i bandet Finders Keepers i 1968, og senere i Trapeze sammen med Glenn Hughes (kjent fra Deep Purple) fra starten i 1969, men forlot bandet i 1979 for å bli med i Judas Priest. Han deltok på seks studioalbum til han forlot bandet i 1989. Han ble erstattet av Scott Travis fra Racer X.

I 2004 ble han funnet skyldig i forsøk på voldtekt av en 17 år gammel gutt. Wikipedia

91 år
Andrew Wyeth (Kunstmaler)
1917 - 2009

Andrew Wyeth (USA)

Kunstmaler, skribent

Født:
12. juli 1917 (106 år siden)

Døde:
16. januar 2009 (91 år) (15 år siden)

Andrew Wyeth, født 12. juli 1917, død 16. januar 2009, var en bildekunstner og realistisk maler fra USA. Han var en av de mest kjente amerikanske kunstnerne på midten av 1900-tallet.

I sin kunst skildret Wyeth ofte landet og folket rundt seg, bådde i hjembyen Chadds Ford i Pennsylvania, og ved sommerhuset Cushing i Maine. Et av de mest kjente amerikanske verk fra 1900-tallet, er hans maleri Christina's World, som er utstilt på Museum of Modern Art i New York. Wikipedia

80 år
Eberhart Jensen (Astronom)
1922 - 2003

Eberhart Jensen (Norge)

Astronom, astrofysiker

Født:
22. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
16. januar 2003 (80 år) (21 år siden)

Eberhart Jensen var professor i astronomi ved Universitetet i Oslo fra 1965 til 1992. Hans vitenskapelige arbeider var innen plasmafysikk og obeservasjonell og teoretisk solfysikk.

Eberhart Jensen begynte å studere realfag ved Universitetet i Oslo i 1942, men studiene ble avbrutt da universitet ble stengt i 1943, og Eberhart Jensen var blant studentene som ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Han ble cand.real. med hovedfag astronomi i 1949 (hans veileder var Svein Rosseland) og var deretter doktorgradsstudent ved University of Chicago med Subramanyan Chandrasekhar som veileder. Han fikk graden Ph.D. der i 1953. Han var universitetslektor ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo fra 1959, dosent fra 1961 og ble utnevnt til professor i astronomi 1965. Wikipedia

79 år
Gustav Krupp von Bohlen und Halbach (Bankansatt)
1870 - 1950

Gustav Krupp von Bohlen und Halbach (Tyskland)

Bankansatt, diplomat, gründer, jurist, politiker

Født:
7. august 1870 (153 år siden)

Døde:
16. januar 1950 (79 år) (74 år siden)

Gustav Krupp von Bohlen und Halbach var en tysk friherre og industrimann. Han ble i 1906 gift med Bertha Krupp, og ble senere far til Alfried Krupp von Bohlen und Halbach. Wikipedia

54 år
Léo Delibes (Komponist)
1836 - 1891

Léo Delibes (Frankrike)

Komponist, musikkforsker, universitetslærer, musiker, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Clément Philibert Léo Delibes

Født:
21. februar 1836 (188 år siden)

Døde:
16. januar 1891 (54 år) (133 år siden)

Clément Philibert Léo Delibes, mest kjent som Léo Delibes var en fransk komponist. Han skrev operaer, og er kjent for sin ballettmusikk. Wikipedia

39 år
Thomas Fearnley (Kunstmaler)
1802 - 1842

Thomas Fearnley (Norge)

Kunstmaler

Født:
27. desember 1802 (221 år siden)

Døde:
16. januar 1842 (39 år) (182 år siden)

Thomas Fearnley var en norsk maler og elev av den norske nasjonalromantikkens far I.C. Dahl. Fearnley bidro selv i vesentlig grad til nasjonalromantikken i norsk malerkunst.

Han var sønn av kjøpmann Thomas Fearnley (1768–1834) og Maren Sophie Paus (1782–1838). Fearnleys farfar, kjøpmann Thomas Fearnley (1729–1798), utvandret fra Hull i Nord-England til Frederikshald i 1753. Fearnley var far til skipsreder, hoffjegermester og mesén Thomas Nicolay Fearnley og bror av professor i astronomi Carl Frederik Fearnley. Wikipedia

<<
16. Januar
>>