Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. April

Om dagen

5. April er dag 96 i 2024, og er i uke 14. Det er 270 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 5. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: Charlton Heston dør av Alzheimer, 84 år gammel

Charlton Heston var en amerikansk filmskuespiller spesielt kjent for sine episke helteroller, som for eksempel «Ben-Hur», Moses, Michelangelo, El Cid og andre fra storfilmer fra 1950- og 1960-tallet. Noen av de mest kjente rollene hadde bibelsk bakgrunn eller kristen inspirasjon. Han hadde imidlertid et langt bredere spektrum innenfor sitt talent og sin mangeårige og meget omfattende skuespillervirksomhet, og prøvde seg også som regissør.

Navnet Charlton Heston er en sammensetning av morens pikenavn og stefarens etternavn.

Han var sterkt politisk engasjert, og engasjerte seg også for borgerrettigheter og mot abort. I amerikansk politikk var han lenge en sterk støtte av Det demokratiske parti, men ble senere engasjert på Republikanernes side. Han var også i noen år leder for National Rifle Association.

Heston kunngjorde i august 2002 at han led av Alzheimer, og trakk seg etter dette gradvis tilbake fra offentligheten. Da hadde han allerede året før blitt oppsøkt og intervjuet av Michael Moore i et innslag i filmen Bowling for Columbine. Moore kritiserte Heston for at NRA under Hestons ledelse hadde lagt et av sine møter til Denver i 1999, ikke langt fra Littleton, hvor Columbine High-massakren fant sted like før, da to skoleelever skjøt en rekke av sine skolekamerater. Denne massakren utløste en ny debatt om og omfattende kritikk av USAs våpenlovgivning. Heston avbrøt og trakk seg tilbake under selve intervjuet; Moore ble senere kritisert for å ha brukt innslaget i filmen, som så ut som et bakholdsangrep på en svekket mann. I mars 2005 rapporterte flere aviser at han var så dårlig at han hadde vanskelig for å komme seg ut av sengen.

Han dør 5. april 2008. Han ble 84 år gammel. Wikipedia
20 år siden

2004: Tungt bevæpnede ranere slår til mot NOKAS i Stavanger

NOKAS-ranet er det alminnelig brukte navnet på ranet av en tellesentral i Kongsgata i Stavanger tilhørende Norsk Kontantservice (NOKAS) den 5. april 2004, ca. klokken 08.00.

Ranerne var utstyrt med skuddsikre vester, hjelmer, finlandshetter, hansker og kjeledresser, og var bevæpnet med AG3 geværer, MP5 maskinpistoler, Kalashnikov automatgevær, M1 Karabin og Remington pistol i kaliber .45 ACP. Samtidig som tellesentralen ble angrepet ble utkjørselen fra Stavanger politistasjon blokkert med en Volvo lastebil som ble satt i brann. De hadde plassert fluktbiler i Sørmarka utenfor Stavanger sentrum. En glassrute i tellesentralen ble knust ved hjelp av slegge, rambukk og 113 skudd avfyrt med automatvåpen. Flere av de ansatte klarte å flykte og minst syv ranere tok seg inn i tellesentralen. Samtidig holdt flere av ranerne vakt ute ved Domkirkeplassen. Det ble avfyrt en rekke skudd mot politiet og politiets biler. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i denne skuddvekslingen. Gjerningsmennene kom unna med 57,4 millioner kroner i ransutbytte, hvilket gjør dette til norgeshistoriens største ran. Wikipedia
24 år siden

2000: Lillestrømulykken: To godstog kolliderer på Lillestrøm stasjon

Lillestrømulykken var en kollisjon mellom to godstog natt til 5. april 2000 på Lillestrøm stasjon. Et tog som fraktet propan mistet bremsekraft og kolliderte med et ventende tog. Det begynte å lekke propan, og det oppsto brann. Det var stor fare for at gassen i tankene skulle eksplodere, noe som ville ført til enorme ødeleggelser og flere enn hundre omkomne og skadde. Helt frem til ettermiddagen 9. april 2000 var situasjonen svært farlig, og 2 000 mennesker ble evakuert fra Lillestrøm sentrum. Situasjonen ble løst ved at gassen ble ført ut av tankene og brent kontrollert, samtidig som tankene ble nedkjølt for å hindre for høyt trykk. For å få til tømmingen måtte blant annet sveisere montere nye ventiler for gassen.

Ulykkesnatta var det kaldt og lite vind. Hadde ulykken skjedd om sommeren eller med mer vind ville gasstankene eksplodert før tilfredsstillende tiltak var iverksatt og området rundt evakuert. Wikipedia
30 år siden

1994: Kurt Cobain dør av et selvpåført hagleskudd mot hodet, bare 27 år gammel

Kurt Donald Cobain var en amerikansk musiker. Han dannet bandet Nirvana i 1987 sammen med kameraten Krist Novoselic i sin hjemby Aberdeen, Washington, men helt siden 1984 hadde de spilt sammen under stadig skiftende navn på bandet. Innen to år hadde bandet blitt det viktigste i den Seattle-baserte grunge-scenen. I 1991 markerte Nirvanas sang «Smells Like Teen Spirit» et dramatisk skifte i populærmusikken. Bandet foretok med denne sangen et sprang fra 80-tallets glam metal, stadionrock og dansepop mot grunge og alternativ rock. Musikkmediene opphøyde sangen til å være en «generasjonshymne», og med denne ble Cobain sett på som talsmann for generasjon X.

De siste årene av livet slet Cobain med narkotikaavhengighet og mediepresset som var på ham og hans kone, Courtney Love. 5. april 1994 ble Cobain funnet død i sitt hjem i Seattle, offer for det som offisielt ble erklært å være et selvpåført skudd mot hodet. I de etterfølgende år har omstendighetene rundt hans død vært gjenstand for fascinasjon og rykter. Wikipedia
34 år siden

1990: Skuespilleren Carsten Byhring dør av kreft, 71 år gammel

Carsten Byhring var en norsk skuespiller på scene, i fjernsyn og i film.

Byhrings karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo. I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.

Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent, og han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger; hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».

Carsten Byhring dør av kreft 71 år gammel. Ifølge eget utsagn hadde han vært røyker siden ungdomstiden. Wikipedia
72 år siden

1952: Ulykkene i Vestisen: Fem norske selfangstskuter går ned i Vestisen. 78 personer omkommer

Omkring 5. april 1952 var det 53 norske fangstskuter i Vestisen, hvorav sju forliste i en kraftig storm. Av disse forsvant fem: «Ringsel», «Brattind» og «Vårglimt» fra Troms og «Buskøy» og «Pels» fra Sunnmøre, og 78 mann omkom. Tross mange døgns omfattende søk med fly og marinefartøyer fant man ingen spor etter skutene. Det første fartøyet som forliste, var Møre-skuten «Vestis», men mannskapet berget seg. Wikipedia

Fødsler

33 år
Nora Mørk (Håndballspiller)
1991

Nora Mørk (Norge)

Håndballspiller

Født:
5. april 1991 (33 år)

Nora Mørk er en norsk håndballspiller.

Mørk spiller for det norske landslaget. Hun signerte 22. juni 2020 for Vipers Kristiansand. Hun har tidligere spilt for Bækkelaget, Aalborg, Njård, Larvik, Győr og CSM București.

Tvillingsøster Thea Mørk spilte også profesjonell håndball til hun la opp i desember 2018. Wikipedia

30 år
Haruma Miura (Skuespiller)
1990 - 2020

Haruma Miura (Japan)

Skuespiller, sanger

Født:
5. april 1990 (34 år siden)

Døde:
18. juli 2020 (30 år) (3 år siden)

Haruma Miura var en japansk skuespiller og sanger signert til Amuse, Inc. Han debuterte som skuespiller i 1997 i TV-dramaet Agri og steg til popularitet på midten av 2000-tallet i hovedrollen i Gokusen 3 og 2007-filmen Koizora. Han spilte også en ledende rolle i 2010-filmen Kimi ni Todoke. Wikipedia

46 år
Arild Grande (Politiker)
1978

Arild Grande (Norge)

Politiker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Arild Aglen Grande

Født:
5. april 1978 (46 år)

Arild Aglen Grande (tidligere gift Stokkan, født 5. april 1978 i Trondheim) er en norsk politiker (Ap).

Han vokste opp på Ytterøy i Levanger kommune. Han er utdannet innen kirkemusikk fra Institutt for musikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og arbeidet som organist i Levanger 2000–2005.

Han var 1. vararepresentant til Stortinget fra Nord-Trøndelag 2005–2009, og møtte fast for statsråd Bjarne Håkon Hanssen hele perioden. Stokkan-Grande har vært innvalgt på eget mandat siden 2009. Han var medlem av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité 2005–2009, og sitter fra 2009 i Stortingets familie- og kulturkomité som partiets familiepolitiske talsmann.

Stokkan-Grande var fylkessekretær 1997–2000 og fylkesleder 2000–2002 i Nord-Trøndelag Arbeidernes ungdomsfylking (AUF), leder i Nord-Trøndelag Barne- og Ungdomsråd 2001–2002, medlem av Nord-Trøndelag fylkesting 2003–2005 og leder i fylkestingets utdannelses-, kultur- og helsekomité 2003–2005. Han ble høsten 2007 oppnevnt som leder av Mannspanelet, nedsatt av Barne- og likestillingsdepartementet i forbindelse med en ny stortingsmelding om menn og mannsroller. Wikipedia

51 år
Pharrell Williams (Rapper)
1973

Pharrell Williams (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, plateprodusent, moteskaper, gründer, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Pharrell Lanscilo Williams

Født:
5. april 1973 (51 år)

Pharrell Williams er en amerikansk rapper, sanger, produsent og låtskriver. Han er også den ene halvdelen av produksjonsselskapet og låtskriverduetten The Neptunes (partneren hans er Chad Hugo). Pharrell har produsert flere hits for større stjerner som Mystikal, JAY Z, *NSYNC, Britney Spears, Ludacris, Nelly, og Robin Thicke.

For Nelly produserte han sangen «Hot in Here» som ble en stor hit i USA. Pharrell har også lagd sanger hvor han selv er med som på for eksempel «Drop It Like it's Hot» med Snoop Dogg, «Can I Have It Like That» med Gwen Stefani. Pharrell har produsert flere store hits i USA og har utmerket seg som produsent.

Han var også med på å lage Justin Timberlakes sang «Senoritá». I tillegg til musikkproduksjon, står han også bak designprosjekter som klær og sko sammen med Nigo, mannen bak det japanske merket A Bathing Ape. De har startet klesmerket BBC («Billionaire Boys Club») og designet sko for Reebok under navnet Ice Cream.

Pharrells debut som soloartist var med albumet In My Mind 24. juli 2006. I Norge var albumet ikke spesielt godt mottatt med bare tre uker på VG-lista Topp 40, der den beste plasseringen var #9. Fra dette albumet har det hittil kommet ut tre singler, «Can I Have It Like That», en duett med Gwen Stefani, «Angel» og «Number 1» som er enda en duett, denne gangen med Kanye West. Albumet har også mange andre gjesteopptredener med andre kjente musikere. Wikipedia

58 år
Mike McCready (Gitarist)
1966

Mike McCready (USA)

Gitarist, låtskriver, sangtekstforfatter

Født:
5. april 1966 (58 år)

Mike McCready en amerikansk musiker, som er best kjent som gitarist i bandet Pearl Jam.

McCready, som var inspirert av artister som Jimi Hendrix og Stevie Ray Vaughan, begynte å spille gitar i 11-årsalderen. På 80-tallet var han med i et par mindre kjente band, men han hadde klippet håret og lagt gitaren på hylla da han ble kjent med Mother Love Bone-gitarist Stone Gossard omkring 1989. De fant tonen sammen, og noen måneder senere – etter at Mother Love Bone hadde blitt oppløst under tragiske omstendigheter – ble han forespurt om å bli med i Gossards nye band, og takket ja. Dette bandet fikk senere navnet Pearl Jam, og ble et av verdens mest populære band på 90-tallet.

I tillegg til Pearl Jam, har McCready også vært med i grunge-supergruppa Mad Season sammen med blant andre Alice in Chains-vokalist Layne Staley og Screaming Trees-vokalist Mark Lanegan. Han deltok også på noen av låtene til Temple of the Dog. Wikipedia

57 år
Sara Danius (Forfatter)
1962 - 2019

Sara Danius (Sverige)

Forfatter, filosof, professor, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sara Maria Danius

Født:
5. april 1962 (62 år siden)

Døde:
12. oktober 2019 (57 år) (4 år siden)

Sara Maria Danius er en svensk litteraturhistoriker og forfatter, professor i litteraturvitenskap ved Stockholms universitet.

Hun inntrådte i Svenska Akademien på stol nummer syv etter Knut Ahnlund i 2013, og var permanent sekretær fra 2015 til 2018. Hun gikk samtidig også av som medlem av Akademien. Wikipedia

65 år
Elin Rosseland (Jazzmusiker)
1959

Elin Rosseland (Norge)

Jazzmusiker, sanger, komponist

Født:
5. april 1959 (65 år)

Elin Rosseland er en norsk sanger, orkesterleder og komponist, utdannet ved Norges musikkhøgskole (1980–84). Hun var med i Stein Eide-bandet, gruppen Kix og oktetten Winds Hot & Cool (plate i 1984).

Hun uviklet tidlig sin egen Trondheims-kvintett «Fair Play» med Tor Yttredal, Vigleik Storaas, Johannes Eick og Trond Kopperud som ga ut Fair Play (Odin Records, 1989). Hun var med i Søyr (1986–94), trioen ESE med Sidsel Endresen og Eldbjørg Raknes (Gack, Jazzland 1998). Hennes verk Fra himmelen ga NOPA-prisen Årets verk innen både musikk og tekst i 1996 og ble utgitt på NorCD 1997 med Christian Wallumrød og Johannes Eick. I trio med Johannes Eick og Rob Waring utkom Moment (2004). Med Knut Riisnæs opptrådte hun på Oslo Jazzfestival i en oppsetning der Oslo Storband fremførte Peer Gynt suite av Helge Hurum. Rosseland er tilknyttet jazzvokal-utdanningen på Norges musikkhøgskole, og er medlem av Norsk Komponistforening.

Rosseland ble i 2009 tildelt Radka Toneff Minnepris. Wikipedia

65 år
Annette Mattsson (Forfatter)
1959

Annette Mattsson (Norge)

Forfatter, romanforfatter, barnebokforfatter

Født:
5. april 1959 (65 år)

Annette Mattsson er en norsk forfatter, bosatt i Bergen.

Mattsson debuterte i 1997 med novellesamlingen Fotografiet, og har senere blitt belønnet med Bjørnsonstipendet og Tanums kvinnestipend. Wikipedia

69 år
Akira Toriyama (Mangaartist)
1955

Akira Toriyama (Japan)

Mangaartist, videospillkunstner, manusforfatter, skribent, illustratør, TV-produsent

Født:
5. april 1955 (69 år)

Akira Toriyama er en japansk tegneserietegner av manga. Allerede som barn var han veldig opptatt av både tegneserier og tegnefilm.

Etter avsluttet skolegang begynte Toriyama å arbeide som grafiker på et reklamebyrå hvor han fikk utnyttet sitt talent og utviklet seg som serieskaper.

Få år senere ga det store tegneseriemagasinet Shonen Jump ham en stor sjanse: Han ble ansatt som tegner og i desember 1978 fikk han utgitt sine første tegneserier. Magasinets lesere likte Toriyamas tegninger så godt at han fikk tegne sin egen store fortsettelsesserie, Dr. Slump. Serien startet i januar 1980 og fortsatte frem til 1984. Dr. Slump ble senere utgitt i en rekke bøker og som tegnefilm.

Toriyamas største suksess så langt er uten tvil Dragon Ball. Serien gikk 11 år i Shonen Jump og er senere utkommet i 42 bind og bearbeidet til TV-serie, kino, videofilm og et stort antall spill. Serien har også fått en rekke andre avledede produkter med alt fra actionfigurer til softis. I tegnerens hjemland hylles han som en av tidenes mest suksessrike tegneserietegnere. I 1993 besøkte mer enn 3,5 millioner personer en Toriyama-utstilling som ble vist i en rekke japanske byer. Han er også den eneste japanske tegneseriekunstner som er beæret med å få sine verk utstilt på Nasjonalmuseet for moderne kunst i Tokyo.

Sammen med medarbeiderne i sitt tegnestudio, har Toriyama laget etterfølgerne Dragon Ball Z og Dragon Ball GT. De har også laget en fortsettelse på Dr. Slump i tillegg til mange andre kortere tegneserier. Toriyama har også medvirket i den grafiske utformingen av videospill som Dragon Quest og Tobal.

Til tross for sin store suksess er Akira Toriyama en ganske sky og tilbakeholden mann. Han trives bedre med å bo på landet enn i hektisk storby, og lar seg svært sjelden intervjue. Når han skal koble av driver han visstnok med modellbygging, videospill og legger ut på lange motorsykkelturer.

Akkurat som den gamle filminstruktøren Alfred Hitchcock medvirket i små biroller i sine filmer, dukker Akira Toriyama opp nå og da i sine tegneserier. Han er da forkledd som en robot. Wikipedia

74 år
Agnetha Fältskog (Sanger)
1950

Agnetha Fältskog (Sverige)

Sanger, skuespiller, selvbiograf, komponist, låtskriver, plateartist, popsanger, discosanger, dansebandvokalist

Fullt navn / Fødenavn:
Agnetha Åse Fältskog

Født:
5. april 1950 (74 år)

Agnetha Åse Fältskog er en svensk popsanger, låtskriver og komponist, som begynte sin karrière i 1967. Hun er mest kjent som medlem av det verdensberømte, svenske popkvartetten ABBA fra 1972 til 1982.

Hun var gift med Björn Ulvaeus, som også var medlem av ABBA, i perioden 1971 til 1983, og har to barn med ham: Linda, som er født i 1973, og Christian, født 1977. Wikipedia

69 år
Dave Holland (Musiker)
1948 - 2018

Dave Holland (Storbritannia)

Musiker, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
David Holland

Født:
5. april 1948 (76 år siden)

Døde:
16. januar 2018 (69 år) (6 år siden)

David «Dave» Holland var en engelsk trommeslager, kjent som medlem i Judas Priest.

Hollands spilte i bandet Finders Keepers i 1968, og senere i Trapeze sammen med Glenn Hughes (kjent fra Deep Purple) fra starten i 1969, men forlot bandet i 1979 for å bli med i Judas Priest. Han deltok på seks studioalbum til han forlot bandet i 1989. Han ble erstattet av Scott Travis fra Racer X.

I 2004 ble han funnet skyldig i forsøk på voldtekt av en 17 år gammel gutt. Wikipedia

77 år
Gloria Macapagal-Arroyo (President)
1947

Gloria Macapagal-Arroyo (Filippinene)

President, politiker, samfunnsøkonom, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Macaraeg Macapagal-Arroyo

Født:
5. april 1947 (77 år)

Gloria Macaraeg Macapagal-Arroyo var den 14. presidenten på Filippinene. Hun var landets andre kvinnelige president, og var landets første kvinnelige visepresident i 1998. Hun er datter av tidligere president Diosdado P. Macapagal og hans andre kone Evangelina Macaraeg Macapagal.

Arraoyo var økonomiprofessor da hun gikk inn i politikken i 1987. Hun ble engasjert av president Corazon C. Aquino, og begynte som assistant secretary og undersecretary for Handels- og industridepartementet. Etter en tid som senator fra 1992 til 1998 ble hun valgt til visepresident for Joseph E. Estrada, selv om hun hadde vært presidentkandidat for et parti som opponerte mot Estradas parti. Etter at Estrada ble beskyldt for korrupsjon, trakk hun seg fra sin stilling som secretary (det vil si statsråd) for Sosialvelferds- og utviklingsdepartementet. Hun sluttet seg så til den voksende opposisjon som krevde at Estrada ble stilt for riksrett.

Arroyo gikk imidlertid ikke av som visepresident, og dermed overtok hun presidentvervet den 20. januar 2001, etter at Estrada ble fratatt makten etter fredelige gatedemonstrasjoner. Han ble senere stilt for retten for korrupsjon. Hun ble formelt valgt som president for en full seksårperiode ved valget i 2004, og tatt i ed 30. juni 2004.

I 2005 kom hun på femteplass i magasinet Forbes’ liste over verdens mektigste kvinner. Wikipedia

76 år
Georg Apenes (Politiker)
1940 - 2016

Georg Apenes (Norge)

Politiker, journalist, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Georg Richard Apenes

Født:
5. april 1940 (84 år siden)

Døde:
2. oktober 2016 (76 år) (7 år siden)

Georg Richard Apenes var en norsk jurist, politiker (H) og tidligere embetsmann. Han var stortingsrepresentant for Høyre fra 1977 til 1989 og direktør i Datatilsynet fra 1989 til 2010.

Apenes tilhørte det han oppfattet som Høyres verdikonservative fløy, som var opptatt av prinsipielle og ideologiske spørsmål. Han hadde til dels et anstrengt forhold til politikken og sitt eget parti. Til tross for sin interesse for justispolitikk ble han aldri justisminister. Som direktør for Datatilsynet engasjerte han seg imidlertid for personvernet og var en frontfigur mot EUs datalagringsdirektiv. Wikipedia

74 år
Åge Storhaug (Turner)
1938 - 2012

Åge Storhaug (Norge)

Turner

Født:
5. april 1938 (86 år siden)

Døde:
18. april 2012 (74 år) (12 år siden)

Åge Storhaug var en norsk turner som representerte Klepp Idrettslag. Han deltok i to OL, var nordisk mester seks ganger og vant fjorten NM-gull og kongepokaler.

Åge Storhaug ble født i Klepp på Jæren og vokste opp på gården Storhaug. Da krigen kom i 1940 var faren Lars Storhaug formann i idrettslaget. De tyske okkupasjonsmaktene beslagla den lokale turnhallen, og turnapparatene ble da flyttet til låven på Storhaug. Åge trente her som barn og ungdom, med sin far som trener.

Faren mente at allsidig trening var viktig, og Åge ble norsk militær mester i høyde, med 1,87.

Åge vant sin første NM-tittel ved junior-NM i 1956. Sin første seniortittel fikk han i 1958, da han vant NM i Kristiansand og fikk kongepokalen. Han vant alle NM-gull sammenlagt fram til 1972, bortsett fra NM i 1965, da han ble skadet under mesterskapet. Til sammen vant han 14 NM-gull og kongepokaler, samt ca. 100 NM-titler i enkeltapparater.

I perioden 1961–1971 vant han samtlige seks nordiske mesterskap i turn. Han deltok i sitt første EM i 1957, og ved EM i 1965 fikk han sølvmedalje i sprang, og 5.-plass i mangekampen. Han deltok i flere landskamper og internasjonale stevner i disse årene, og han deltok ved OL i 1960 og OL i 1964. I 1960 kom han på 42.-plass sammenlagt, med 53,95 poeng i de obligatoriske øvelsene og 55,65 i de selvvalgte øvelsene. I 1964 kom han på 32.-plass, med hhv. 55,45 og 55,75 poeng. Hans beste plassering i OL var i bøylehest, der han kom på 14.-plass i 1964 med 9,45 i den obligatoriske øvelsen og 9,30 i selvvalgt. Landsmannen Harald Wigaard kom på femteplass i bøylehest i samme OL.

Etter handelsgymnas i Stavanger studerte Storhaug økonomi i Köln fra 1962 til 1967. Her møtte han også Gloria fra Stockholm, som han senere giftet seg med. I Köln trente han med gode turnere fra Japan og Tyskland, og han er tysk mester både i lag og individuelt.

I perioden 1974–1983 var han trener for det norske herrelandslaget i turn. Han var trener også i Vest-Tyskland, og han har vært gjestelandslagstrener i Spania, Brasil, Hellas, Sør-Afrika og USA. I 1966 gav han ut boka Med helskru. Åge var svært interessert i språk og snakket ni europeiske språk. Wikipedia

86 år
Magnar Mikkelsen (Forfatter)
1938

Magnar Mikkelsen (Norge)

Forfatter, Journalist, skribent, lyriker

Født:
5. april 1938 (86 år)

Magnar Mikkelsen er en norsk forfatter og journalist.

Han debuterte i 1965 med essayet «Om turisme», og i 1966 med boken «Ved det siste fjell». I perioden 1960–1971 var han journalist. Han var en av initiativtakerne til Nordnorsk Forfatterlag i 1972, som han meldte seg ut fra i 1988 grunnet uenighet om opptaksvilkårene. Lokalt representerte han SV i kommunestyret (1975), og var pådriver regionalt sett, i sakene rundt vassdragsregulering i Finnmark. Han eier og driver Albatross Forlag som i perioden 1989–1991 utga tidsskriftet «Albatross», samt nå forestår videre utgivelser av hans restopplag på Cappelen. Senere samarbeidet han med den samiske komponisten John Persen om operaen «Under kors og krone», uten at oppdragsgiveren Den Norske Opera oppførte den. Han mottok Språklig samlings litteraturpris i 1997.

I 2003 debuterte han som filmskribent med dokumentaren «Sjarken og Støa». Wikipedia

84 år
Colin Powell (Politiker)
1937 - 2021

Colin Powell (USA)

Politiker, general, diplomat, soldat

Fullt navn / Fødenavn:
Colin Luther Powell

Født:
5. april 1937 (87 år siden)

Døde:
18. oktober 2021 (84 år) (2 år siden)

Colin Luther Powell var en amerikansk statsmann og pensjonert fire-stjerners general. Powell var nasjonal sikkerhetsrådgiver fra 1987 til 1989. Han ble USAs 65. utenriksminister og den første afroamerikaner som har innehatt dette embetet. Han døde etter komplikasjoner av COVID-19.

Powells foreldre hadde innvandret til USA fra Jamaica. Han tok eksamen i geologi ved City College of New York i 1958. I sin collegetid utdannet han seg til reserveoffiser.

Han ble etter eksamen fenrik i hæren.

Etter tjeneste i Vietnam i 1963 var Powell blant annet stasjonert ved Fort Benning i delstaten Georgia. Der opplevde han personlig hvordan raseskillet fungerte i praksis, blant annet ved at han, med kapteins grad, ble nektet servering i en drive in hamburgerkafe.

Powell var profesjonell soldat i 35 år, og ble forfremmet til firestjerners general. Han endte med å inneha stillingen som Chairman of the Joint Chiefs of Staff, den høyeste militære stillingen i det amerikanske militæret. Han hadde denne stillingen under Operation Desert Storm i Gulfkrigen.

Samtidig som han tjenestegjorde som general hadde Powell embetet som nasjonal sikkerhetsrådgiver (National Security Advisor, 1987–1989). Han var formann for den rådgivende militære gruppen Joint Chiefs of Staff (1989–1993), en stilling han dermed også hadde under Gulfkrigen. Han var den første afroamerikaner som har vært medlem av Joint Chiefs of Staff.

Powell tjenestegjorde som utenriksminister under president Bush i perioden 20. januar 2001 til 28. januar 2005. Politisk var han mer moderat enn de fleste i Bush-regjeringen. Det var, ifølge The Guardian, blant andre Colin Powell som rådet George W. Bush til å opprette PEPFAR (the President's Emergency Plan for AIDS Relief) som i perioden 2003–2008 reddet minst fem millioner liv i Afrika sør for Sahara.

Den 15. november 2004 meldte Powell at han stilte sin stilling til disposisjon. Han ble to måneder etter etterfulgt av Condoleezza Rice.

Under presidentvalgkampen i 2008 støttet han demokraten Barack Obama, og ikke sin partifelle John McCain.

Han mottok Presidentens frihetsmedalje den 30. september 1993 av president Bill Clinton. Wikipedia

93 år
Peter R. Holm (Forfatter)
1931

Peter R. Holm (Norge)

Forfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Røwde Holm

Født:
5. april 1931 (93 år)

Peter Røwde Holm er en norsk lyriker, forfatter og oversetter. Holm har også arbeidet som observatør ved FNs rustningskontroll- og nedrustningskonferanser. Helt siden debuten i 1955 har han hatt en sentral posisjon innen norsk lyrikk. Han har også utgitt bøker og skrevet et stort antall artikler og kronikker om utenrikspolitiske forhold. Wikipedia

95 år
Ivar Giæver (Fysiker)
1929

Ivar Giæver (Norge)

Fysiker, professor

Født:
5. april 1929 (95 år)

Ivar Giæver (Giaever; født 5. april 1929 i Bergen) er en norsk fysiker som mottok nobelprisen i fysikk i 1973. Han vokste opp i Norge og flyttet til USA i 1958 og ble amerikansk statsborger. I nyere tid har han markert seg som «klimaskeptiker», en som betviler at klimaendringene for det meste er påvirket av menneskelig aktivitet. Wikipedia

91 år
Tom Finney (Fotballspiller)
1922 - 2014

Tom Finney (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
5. april 1922 (102 år siden)

Døde:
14. februar 2014 (91 år) (10 år siden)

Thomas Finney var en britisk fotballspiller. Han regnes som en av sin generasjons beste spillere, og spilte 76 A-landskamper og scoret 30 mål for England. Han var lenge tidenes toppscorer for England. Finney deltok i fotball-VM i 1950, 1954 og 1958. Wikipedia

84 år
Arthur Hailey (Forfatter)
1920 - 2004

Arthur Hailey (Storbritannia)

Forfatter

Født:
5. april 1920 (104 år siden)

Døde:
24. november 2004 (84 år) (19 år siden)

Arthur Hailey var en britisk/kanadisk forfatter av populære spenningsromaner innenfor undersjangeren katastroferomaner. Han har solgt mer 170 millioner kopier i mer enn 40 språk. De fleste av hans romaner hadde handlinger fra miljøer som hoteller, banker eller flyselskaper, og således benyttet seg av de menneskelige konflikter som oppsto i disse miljøene.

Hans bøker er kjent for sin enkle, lettleste stil, ekstreme realisme, basert på detaljerte forundersøkelser, og en sympatisk, jordnær helt som leseren lett kunne identifisere seg med. Mange av romanene ble filmatisert, eksempelvis romanen Airport (1968) som ble spillefilmen av samme tittel, Airport (1969), med blant annet Burt Lancaster og Dean Martin i de fremste rollene. Denne fikk tre oppfølgere; Airport '75, Airport '77 og Airport '80.

Hailey ble født i engelske Luton i Bedfordshire, og, Hailey tjenestegjorde i det britiske flyvåpen under den andre verdenskrig. I 1947 flyttet han til Canada, og så til California i 1969, og etter at han gjorde suksess med sine underholdningsromaner gjorde han Lyford Cay på Bahamas til sitt fremste hjem, hovedsakelig for å unngå kanadiske og amerikanske inntektsskatter, som han hevdet tok 90% av inntekten han. Her døde han i 2004, 84 år gammel.

Hailey siste roman, Detective (1997), er et mysterium fortalt fra perspektivet til en mordetterforsker i Miami. Etter å ha jobbet på en rekke arbeidsplasser begynte han sin karriere som skrivende som journalist for et transportmagasin. Det var under en reise at han ble sittende på flyet og gruble over hva som ville ha skjedd om begge pilotene ble matforgiftet. Denne handlingen førte til hans første suksess, Airport. Mange av hans bøker nådde førsteplass på The New York Times sin bestselgerliste. Wikipedia

87 år
Gregory Peck (Skuespiller)
1916 - 2003

Gregory Peck (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Eldred Gregory Peck

Født:
5. april 1916 (108 år siden)

Døde:
12. juni 2003 (87 år) (21 år siden)

Eldred Gregory Peck var en amerikansk skuespiller som medvirket i over 50 filmer.

I 1942 fikk han sin Broadway-debut med en hovedrolle i Emlyn Williams Morning Star. Peck fikk en lang rekke roller under krigen, da han ble fritatt fra krigstjeneste på grunb av en ryggskade han fikk i skoleårene.

Gregory Peck filmdebuterte i 1944 i filmen Days of Glory. Hans talent og gode utseende gjorde at han ble foretrukket i helteroller, hvor han spilte alt fra bibelske figurer til romantiske hovedroller. En av hans mest kjente roller er i Prinsesse på vift fra 1953, hvor han dannet par med Audrey Hepburn.

Gregory Peck var også en samfunnskritisk skuespiller og han ble anklaget for antiamerikansk virksomhet under McCarthy-tiden.

Han har ellers spilt i filmer som Moby Dick (1956), Kanonene på Navarone (1961), Vi vant Vesten (1962), The Omen (1976) og Guttene fra Brasil (1978).

Peck vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Atticus Finch i dramafilmen Drep ikke en sangfugl (1962). Han ble også nominert til Oscar for rolletolkningene sine i filmene Himmerikets nøkler (1944), Gutten og dådyrkalven (1946), Mellom gentlemenn (1947) og Nerver av stål (1949). Peck har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og har også blitt tildelt Presidentens frihetsmedalje. I 1999 ble han kåret til tidenes 12. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

I 1989 mottok han en utmerkelse fra det amerikanske filminstitutt for sin lange karriere.

Gregory Peck trakk seg tilbake fra sin aktive filmkarriere i starten av 1990-årene. Han døde den 12. juni 2003 i Los Angeles med sin kone Veronique ved sin side. Wikipedia

45 år
Ruth Smith (Kunstmaler)
1913 - 1958

Ruth Smith (Færøyene)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Ruth Smith Nielsen

Født:
5. april 1913 (111 år siden)

Døde:
26. mai 1958 (45 år) (66 år siden)

Ruth Smith Nielsen var en færøysk maler.

Hun bodde i København fra 1930 til 1948, og tok sin utdannelse ved Høyers tegneskole og Kunstakademiets malerskole. Hun omtales som Færøyenes mest betydelige kolorist, og nøt stor anerkjennelse fra sin lærer Aksel Jørgensen. Hun var svært selvkritisk i sine arbeider. Separatutstilling i Tórshavn i 1959. Arbeider finnes i Listasavn Føroya, Ruth Smith savnið i Vágur og i Føroya Banki.

Hun døde på en ensom svømmetur i Vágsfjørður, ved nabobygda Nes. Wikipedia

81 år
Bette Davis (Skuespiller)
1908 - 1989

Bette Davis (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ruth Elizabeth Davis

Født:
5. april 1908 (116 år siden)

Døde:
6. oktober 1989 (81 år) (34 år siden)

Ruth Elizabeth Davis, bedre kjent som Bette Davis, var en amerikansk skuespiller. Hun regnes som en av filmhistoriens største skuespillere og var kjent for sin villighet til å spille usympatiske og sardoniske rollefigurer. Davis gjorde seg bemerket i en rekke filmsjangre, fra kriminalfilmer og melodrama fra samtiden, til historiske filmer og periodedrama, samt enkelte komedier. Hun hadde likevel størst suksess med romantiske dramafilmer.

Davis vant to Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, en for rollen som Joyce Heath i filmen Tilbake til livet (1935) og en for rollen som Julie Marsden i filmen Jezebel (1938). Davis var også nominert ytterligere ni ganger, siste gang i 1962 for rollen som Baby Jane Hudson i Hva hendte med Baby Jane?. I 1999 ble hun kåret til tidenes nest største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

Dødsfall

67 år
Jan-Olav Ingvaldsen (Politiker)
1954 - 2021

Jan-Olav Ingvaldsen (Norge)

Politiker

Født:
12. januar 1954 (70 år siden)

Døde:
5. april 2021 (67 år) (3 år siden)

Jan-Olav Ingvaldsen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1985. Wikipedia

90 år
Svein Ellingsen (Kunstmaler)
1929 - 2020

Svein Ellingsen (Norge)

Kunstmaler, salmedikter

Født:
13. juli 1929 (95 år siden)

Døde:
5. april 2020 (90 år) (4 år siden)

Svein Ørnulf Ellingsen var en norsk billedkunstner og salmedikter.

Norsk Salmebok og salmeboktillegget Salmer 1997 har 58 tekster (originale og gjendiktninger) av Svein Ellingsen. I Norsk salmebok 2013 er han også representert med 58 verker, og han er representert i salmebøker i alle nordiske land, i Tyskland/Østerrike, Sveits og USA. Wikipedia

86 år
Shirley Douglas (Skuespiller)
1934 - 2020

Shirley Douglas (Canada)

Skuespiller, aktivist

Født:
2. april 1934 (90 år siden)

Døde:
5. april 2020 (86 år) (4 år siden)

Shirley Douglas var en kanadisk filmskuespiller og aktivist.

Shirlet Douglas var datter av Irma May (née Dempsey; 1911–95) og den skotskfødte Tommy Douglas (1904–86). Faren var en ledende politiker i Canada, som første leder av det føderale New Democracy Party,, og som delstatsminister innførte han universelt offentlig helsevesen i Saskatchewan.

Shirley Douglas begynte med skuespillfremtredender allerede da hun var 16 år gammel. Hun fikk først på Banff School of Fine Arts og fra 1950 til 1952 på Royal Academy of Dramatic Art i London. Etter eksamen derfra spilte hun i britiske teateroppsetninger og av og til på fjernsynet.

I 1957 vendte hun tilbake til Canada. I 1962 ble hun engasjert for en birolle i Stanley Kubricks Lolita.

Hun fikk en sønn, Thomas, i sitt første ekteskap, og tvillingene Rachel og Kiefer Sutherland i sitt annet ekteskap. Hun var gift med skuespilleren Donald Sutherland i tidsrommet 1966–1971.

Politisk var hun hele livet engasjert i arbeid mot rasisme og for offentlig helsevesen. Hun var engasjert i arbeid mot Vietnamkrigen. På grunn av sin støtte til Black Panthers ble hun nektet arbeidstillatelse i USA og arrestert i 1969 for besittelse av ulovlig sprengstoff. Hun ble frikjent i rettssaken. Wikipedia

100 år
Margaret Burbidge (Astrofysiker)
1919 - 2020

Margaret Burbidge (Storbritannia)

Astrofysiker, astronom, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Eleanor Margaret Peachey

Født:
12. august 1919 (104 år siden)

Døde:
5. april 2020 (100 år) (4 år siden)

Eleanor Margaret Burbidge var en britisk astrofysiker, kjent for sin forskning og innehav av mange administrative poster, blant annet som direktør for Greenwich-observatoriet.

I løpet av sin karriere arbeidet hun ved University of Londons observatorium, Yerkes-observatoriet ved University of Chicago, University of Cambridges fysikkavdeling Cavendish-laboratoriet og California Institute of Technology. Mellom 1979 og 1988 var hun førstedirektør for Center for Astronomy and Space Sciences ved University of California, San Diego, hvor hun arbeidet frem til 1962. Wikipedia

94 år
Honor Blackman (Skuespiller)
1925 - 2020

Honor Blackman (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Født:
22. august 1925 (98 år siden)

Døde:
5. april 2020 (94 år) (4 år siden)

Honor Blackman var en britisk skuespiller. Hun er kjent for rollen som Cathy Gale i TV-serien The Avengers mellom 1962 og 1964 og som Bond-piken Pussy Galore i filmen Goldfinger fra 1964.

Blackman ble født i Plaistow i London. Faren, Frederick, var statistiker. Hun gikk på North Ealing Primary School og Ealing County Grammar School for Girls.

Til 15-årsdagen ga foreldrene henne skuespillertimer som gave. Hun begynte ved Guildhall School of Music and Drama i 1940. Under tiden på Guildhall School arbeidet hun også som kontorassistent ved Home Office.

Blackman debuterte som skuespiller i 1947 med filmen Fame er Spur. I 1981 var Blackman i London under gjenoppliving av The Sound of Music. Hennes teater-oppsetning Word Of Honor hadde premiere i oktober 2006. I april 2007 tok hun over rollen som Fraulein Schneider fra den Olivier Award-vinnende skuespilleren Sheila Hancock i oppsetningen Cabaret, som ble satt opp ved Lyric Theatre i Londons West End. Blackman forlot denne oppsetningen i slutten av september 2007. En av hennes første opptredener på TV var i serien The Four Just Men i 1959.

Den 6. juli 2009 ga Blackman ut en ny singel, The Star Who Fell fra Grace, som var komponert i samarbeid med Jeff Chegwin og Adrian Munsey. Blackman giftet seg to ganger. Hennes første mann var Bill Sankey (1948–1956) og hennes andre var den britiske skuespilleren Maurice Kaufmann (1961–1975), som hun dukket opp i filmen Fright sammen med i 1971. Blackman og Sankey adopterte de to barna Barnaby i 1968 og Lottie i 1967.

Blackman var sosialliberal og førte valgkamp først for Liberal Party, siden for oppfølgeren Liberal Democrats. Hun var også republikaner, og som konsekvens avslo hun i 2002 å bli adlet. Wikipedia

76 år
Ferdinand Alexander Porsche (Bildesigner)
1935 - 2012

Ferdinand Alexander Porsche (Tyskland)

Bildesigner, ingeniør

Født:
11. desember 1935 (88 år siden)

Døde:
5. april 2012 (76 år) (12 år siden)

Ferdinand Alexander Porsche, også kalt Butzi, er sønn av bilprodusenten Porsches grunnlegger Ferry Porsche, og barnebarn av Ferdinand Porsche, som designet den opprinnelige VW Boble. Ferdinand Alexander Porsche er bildesigner, og kanskje mest kjent for å stå bak designet på den opprinnelige Porsche 911. Wikipedia

78 år
Bingu wa Mutharika (President)
1934 - 2012

Bingu wa Mutharika (Malawi)

President, politiker, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Ryson Webster Thom

Født:
24. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
5. april 2012 (78 år) (12 år siden)

Bingu wa Mutharika var en malawisk politiker som var Malawis president fra 2004 til sin død. Han var utdannet sosialøkonom, og ble president 24. mai 2004 etter at han vant et omstridt presidentvalg. Han ble valgt inn for partiet United Democratic Front, men brøt med partiet som ble ledet av tidligere president Bakili Muluzi i februar 2005. Han startet partiet Democratic Progressive Party, som da hadde et mindretall av representantene i Malawis parlament. I mai 2009 vant han nok en gang valget. Wikipedia

85 år
Baruch Samuel Blumberg (Lege)
1925 - 2011

Baruch Samuel Blumberg (USA)

Lege, antropolog, virolog, universitetslærer, oppfinner, biokjemiker, genetiker

Født:
28. juli 1925 (99 år siden)

Døde:
5. april 2011 (85 år) (13 år siden)

Baruch Samuel Blumberg var en amerikansk lege og mottaker av Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 1976 på grunn av sine «funn om nye mekanismer for opprinnelsen og spredning av smittsomme og farlige sykdommer.» Wikipedia

84 år
Charlton Heston (Skuespiller)
1923 - 2008

Charlton Heston (USA)

Skuespiller, filmregissør, politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
John Charles Carter

Født:
4. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
5. april 2008 (84 år) (16 år siden)

Charlton Heston var en amerikansk filmskuespiller spesielt kjent for sine episke helteroller, som for eksempel «Ben-Hur», Moses, Michelangelo, El Cid og andre fra storfilmer fra 1950- og 1960-tallet. Noen av de mest kjente rollene hadde bibelsk bakgrunn eller kristen inspirasjon. Han hadde imidlertid et langt bredere spektrum innenfor sitt talent og sin mangeårige og meget omfattende skuespillervirksomhet, og prøvde seg også som regissør.

Navnet Charlton Heston er en sammensetning av morens pikenavn og stefarens etternavn.

Han var sterkt politisk engasjert, og engasjerte seg også for borgerrettigheter og mot abort. I amerikansk politikk var han lenge en sterk støtte av Det demokratiske parti, men ble senere engasjert på Republikanernes side. Han var også i noen år leder for National Rifle Association. Wikipedia

51 år
Mark St. John (Gitarist)
1956 - 2007

Mark St. John (USA)

Gitarist, musiker

Født:
7. februar 1956 (68 år siden)

Døde:
5. april 2007 (51 år) (17 år siden)

Mark Leslie Norton, mest kjent som Mark St. John var en amerikansk gitarist. Han er kjent for å ha vært gitarist i Kiss fra april til desember 1984.

St. John overtok gitaristjobben i Kiss etter Vinnie Vincent i april 1984. På dette tidspunktet hadde Kiss midlertidig lagt bort sminken og kostymene som var deres kjennemerke, og St. John var med på suksess-albumet Animalize. St. John ble syk under arbeidet med plata, fikk Reiters syndrom (en form for artritt), og var ute av stand til å opptre mer enn tre ganger på turnéen som etterfulgte Animalize. Kun én gang fullførte han en konsert. I desember 1984 ble han erstattet av Bruce Kulick. Han har også spilt i bandet White Tiger.

Han døde av hjerneblødning 5. april 2007. Wikipedia

83 år
Maria Gripe (Forfatter)
1923 - 2007

Maria Gripe (Sverige)

Forfatter, barnebokforfatter, manusforfatter

Født:
25. juli 1923 (101 år siden)

Døde:
5. april 2007 (83 år) (17 år siden)

Maria Gripe var en svensk forfatter.

Maria Gripe ble født i Vaxholm. Seks år gammel flyttet hun til Örebro, som hun noen år senere forlot for å gå på gymnaset i Stockholm. Gripe studerte ved filosofi og religionshistorie ved universitetet i Stockholm..

Hun giftet seg i 1946 med kunstneren Harald Gripe, som illustrerte de fleste av omslagene til bøkene hennes.

Ekteparets karrierer startet samtidig, hans som illustratør, i samband med at Maria Gripe i 1954 debuterte som forfatter med boken I vår lilla stad.

Gripe skrev hovedsakelig barne- og ungdomsbøker, og beveget seg gjennom tre-fire sjangre i løpet av årene som forfatter. De første bøkene er ukompliserte, naive fortellinger som ikke skiller seg ut på noe vis. Gjennombruddet kom med bøkene om Josefin, som først og fremst er alvorlige sjeleportretter av alvorlige, ensomme barn i bygdemiljø. Bøkene har også fine glimt av pastoral, eller landlig, idyll i skildringen av vennskapet mellom de to barna, et element som ble fremhevet i Kjell Gredes filmatisering Hugo og Josefin i 1967. Med bøkene om Julia, og om Elvis, skriver hun seg inn i 70-tallets samfunnsrealisme. Mange av hennes senere arbeider inneholder overnaturlige eller litt mystiske elementer. Gjennom hele forfatterskapet går imidlertid barns søken etter en trygg, selvstendig identitet som en rød tråd.

I løpet av karrieren skrev hun 38 bøker som har blitt oversatt til 29 språk. Dette gjorde henne til en av Sveriges mest produktive forfattere. Hennes siste bok heter Annas blomma og ble utgitt i 1997. I årenes løp mottok hun mange priser for sine bøker.

Flere av Maria Gripes bøker har blitt filmatisert, blant disse er Hugo og Josefin, Elvis, Glassblåserens barn, Agnes Cecilia og Skyggeserien. I 1971 laget Sveriges Television en TV-serie basert på boken Julia och nattpappaen. Oversatte versjoner av Tordivelen flyr i skumringen og Agnes Cecilia har også blitt sendt som hørespill i Lørdagsbarnetimen på NRK radio. «Tordivelen» har blitt kåret til Tidenes beste hørespill av Lørdagsbarnetimens lyttere.

Maria og Haralds datter Camilla Gripe er barnebokforfatter. I størstedelen av sitt voksne liv bodde Maria Gripe i Nyköping, der også filmatiseringen av hennes bok Agnes Cecilia fant sted.

Etter en lengre tids demenssykdom døde Maria Gripe i 2007 på et sykehjem i Rönninge. Wikipedia

78 år
Allan Kaprow (Kunstmaler)
1927 - 2006

Allan Kaprow (USA)

Kunstmaler, billedhugger, illustratør, performancekunstner, fotograf

Født:
23. august 1927 (96 år siden)

Døde:
5. april 2006 (78 år) (18 år siden)

Allan Kaprow var en amerikansk kunstner. Han gjorde seg kjent gjennom sine «happenings» på 1950- og 60-tallet, og regnes som en av foregangsfigurene for performance-kunsten. Wikipedia

89 år
Saul Bellow (Forfatter)
1915 - 2005

Saul Bellow (Canada USA)

Forfatter

Født:
10. juni 1915 (109 år siden)

Døde:
5. april 2005 (89 år) (19 år siden)

Saul Bellow var en kanadiskfødt amerikansk jødisk forfatter. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1976. Han ble videre tildelt Pulitzerprisen for skjønnlitteratur, også i 1976. Bellow regnes som en viktig representant for «den jødisk-amerikanske roman», og hans sentrale tema er det moderne menneskets fremmedgjøring. Wikipedia

60 år
Sigurd Manneråk (Politiker)
1942 - 2003

Sigurd Manneråk (Norge)

Politiker

Født:
28. august 1942 (81 år siden)

Døde:
5. april 2003 (60 år) (21 år siden)

Sigurd Manneråk var en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder i 1993.

Manneråk var varaordfører i Kvinesdal i 1983–1987. Wikipedia

34 år
Layne Staley (Musiker)
1967 - 2002

Layne Staley (USA)

Musiker, sanger, komponist, gitarist

Født:
22. august 1967 (56 år siden)

Døde:
5. april 2002 (34 år) (Hjerneslag) (22 år siden)

Layne Staley var en amerikansk musiker, og var vokalist og frontfigur i Seattle-bandet Alice in Chains.

Staley dannet Alice in Chains sammen med Jerry Cantrell i 1987. Bandet, som var et av de store grunge-bandene på første halvdel av 90-tallet, debuterte med albumet Facelift i 1990, og fikk sitt store gjennombrudd med Dirt fra 1992.

Medaljen hadde imidlertid en bakside. Tekstene på Dirt avslører at Staley hadde store narkotikaproblemer, og problemene ble etter hvert så store at bandet ikke fullførte en eneste turné etter 1993, og var inaktivt fra 1996 fram til Staleys død i 2002.

I årene mellom 1996 og 2002 var Staley sjelden ute av leiligheten sin, hvor han var i mer eller mindre konstant heroin-rus. De andre bandmedlemmene prøvde ved flere anledninger å få ham på avrusning, men han klarte aldri å holde seg ren lenge. Det ryktes at flere amerikanske musikkaviser allerede i 1997 hadde en ferdigskrevet nekrolog liggende klar i tilfelle dødsbudskapet kom rett før deadline.

Layne Staley ble funnet død i sin leilighet 19. april 2002. Rettsmedisinerne konkluderte med at han da hadde vært død i to uker, og at dødsårsaken var en overdose. Den sannsynlige dødsdatoen ble satt til 5. april 2002, som i så tilfelle var på dagen åtte år etter Kurt Cobains selvmord.

Staley var også sanger i bandet Mad Season, sammen med andre kjente musikere som gitaristen Mike McCready fra Pearl Jam. Wikipedia

70 år
Allen Ginsberg (Forfatter)
1926 - 1997

Allen Ginsberg (USA)

Forfatter, poet, dramatiker, lyriker, skribent, selvbiograf, manusforfatter, musiker, lærer, fotograf, dagbokskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Irwin Allen Ginsberg

Født:
3. juni 1926 (98 år siden)

Døde:
5. april 1997 (70 år) (27 år siden)

Irwin Allen Ginsberg var en amerikansk beat-poet. Han er mest kjent for diktet Howl om beat-generasjonen. Sønn av Naomi Ginsberg og dikteren Louis Ginsberg. I løpet av sitt første år ved Columbia-universitetet i New York møtte han flere fremtidige beat-forfattere, blant andre Jack Kerouac og William S. Burroughs. Wikipedia

27 år
Kurt Cobain (Musiker)
1967 - 1994

Kurt Cobain (USA)

Musiker, vokalist, gitarist, sangtekstforfatter, komponist, dagbokskriver, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Kurt Donald Cobain

Født:
20. februar 1967 (57 år siden)

Døde:
5. april 1994 (27 år) (30 år siden)

Kurt Donald Cobain var en amerikansk musiker.

Cobain dannet Nirvana i 1987 sammen med kameraten Krist Novoselic i sin hjemby Aberdeen, Washington, men helt siden 1984 hadde de spilt sammen under stadig skiftende navn på bandet. Innen to år hadde bandet blitt det viktigste i den Seattle-baserte grunge-scenen. I 1991 markerte Nirvanas sang «Smells Like Teen Spirit» et dramatisk skifte i populærmusikken. Bandet foretok med denne sangen et sprang fra 80-tallets glam metal, stadionrock og dansepop mot grunge og alternativ rock. Musikkmediene opphøyde sangen til å være en «generasjonshymne», og med denne ble Cobain sett på som talsmann for generasjon X.

De siste årene av livet slet Cobain med narkotikaavhengighet og mediepresset som var på ham og hans kone, Courtney Love. 5. april 1994 ble Cobain funnet død i sitt hjem i Seattle, offer for det som offisielt ble erklært å være et selvpåført skudd mot hodet. I de etterfølgende år har omstendighetene rundt hans død vært gjenstand for fascinasjon og rykter. Wikipedia

71 år
Carsten Byhring (Skuespiller)
1918 - 1990

Carsten Byhring (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmklipper

Født:
8. desember 1918 (105 år siden)

Døde:
5. april 1990 (71 år) (Kreft) (34 år siden)

Carsten Byhring var en norsk skuespiller på scene, i fjernsyn og i film.

Byhrings karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo. I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.

Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent, og han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger; hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».

5. april 1990 døde Carsten Byhring av kreft 71 år gammel. Ifølge eget utsagn hadde han vært røyker siden ungdomstiden.

Byhring produserte og regisserte også to barnefilmer: Bjørnepatruljen (1956) og På tokt med Terna (1958). Wikipedia

73 år
Carlos Prío Socarrás (President)
1903 - 1977

Carlos Prío Socarrás (Cuba)

President, politiker, advokat

Født:
14. juli 1903 (121 år siden)

Døde:
5. april 1977 (73 år) (47 år siden)

Carlos Prío Socarrás var Cubas president fra 1948 og fram til 10. mars 1952. Da ble han avsatt av en militærjunta i et statskupp ledet av Fulgencio Batista og bare tre måneder før det skulle holdes nyvalg.

Prío ble involvert i politikk mens han studerte jus ved Universitetet i Havanna, og tilbrakte 2 år i fengsel for sin motstand mot diktatoren Gerardo Machado. Etter sin løslatelse deltok han i kuppet som avsatte Gerardo i 1933 og gikk inn i Nasjonalistpartiet (Partido Revolucionario Cubano – Auténtico) som ble ledet av professor Ramón Grau. Wikipedia

87 år
Johan Falkberget (Forfatter)
1879 - 1967

Johan Falkberget (Norge)

Forfatter, journalist, politiker

Født:
30. september 1879 (144 år siden)

Døde:
5. april 1967 (87 år) (57 år siden)

Johan Falkberget var en norsk forfatter, journalist, gårdbruker og politiker (Ap). Han var gift med Anna Marie født Skjølsvold, født 1880, og de fikk tre barn, hvorav to vokste opp, datteren Aasta og sønnen Magne.

Han ble født på gården Falkberget («Inni Dala» – Trondalen) ved Rugelsjøen i Røros.

Falkberget begynte sin yrkeskarriere som gruvearbeider, og mange av Falkbergets romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet. Gjennombruddet kom med romanen «Den fjerde nattevakt» (1923), en historisk roman med handling lagt til første halvdel av 1800-tallet. I «Christianus Sextus»-syklusen er handlingen lagt til 1720-årene, og gruvedriften er også her et sentralt motiv. Johan Falkberget var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1931–1933, og dessuten varaordfører i Glåmos herredsstyre 1931–1937. Falkberget var frimurer. Wikipedia

53 år
Märtha (Kronprinsesse av Norge)
1901 - 1954

Märtha (Norge)

Kronprinsesse av Norge

Fullt navn / Fødenavn:
Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra

Født:
28. mars 1901 (123 år siden)

Døde:
5. april 1954 (53 år) (70 år siden)

Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra var Norges kronprinsesse fra 1929 til 1954.

Märtha var datter av den svenske prins Carl og den danske prinsesse Ingeborg. Hun hadde tittel som både svensk og norsk prinsesse fram til unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i 1905. Søstrene Margaretha og Astrid ble senere henholdsvis prinsesse av Danmark og dronning av Belgia. I tillegg hadde hun en lillebror, Carl. Wikipedia

41 år
Karl XI av Sverige (Konge av Sverige)
1655 - 1697

Karl XI av Sverige (Sverige)

Konge av Sverige

Født:
24. november 1655 (368 år siden)

Døde:
5. april 1697 (41 år) (327 år siden)

Karl XI ble svensk konge da han var litt over fire år gammel. Sønn av Karl X Gustav og Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Han var konge fra 1660 til sin død i 1697, men hadde en formynderregjering fram til 1672, og ble ikke kronet før i 1675.

Karl XI var med sin inngripen medvirkende til det danske nederlag i slaget ved Lund i 1676. Han innførte enevelde i 1680, og reduserte adelens makt betraktelig. Adelens ressurser ble anvendt til en kraftig utbygging av en sivil og militær organisasjon under Karl XIs ledelse. Den svekkede adel gjorde at bøndene igjen ble en jordeiende klasse.

Beryktet for å ha beordret massakren i Örkened i Skåne. Alle menn mellom 15 og 60 år skulle myrdes, og alle hus og gårder skulle brennes ned. Motstandsbevegelsen i området ga svenskene så store problemer at det skulle statueres et advarende eksempel. Men det lykkes ikke svenskene å forhindre at en del av kommunens gutter og menn flyktet til de nærliggende skogene.

Karl XI skrev i sin dagbok at han planla en deportasjon av hele Skånes befolkning til Baltikum. Planen ble aldri gjennomført, men tusenvis av innbyggerne i Skåne ble sendt over Østersjøen for å bli brukt som kanonføde i Karl XIs hær, hvor de måtte gå i skuddlinjen fordi de ble betraktet som upålitelige. Wikipedia

<<
5. April
>>