Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
3 År
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
3 År
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
3 År
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
3 År
40,- i rabatt på første tur med Voi!
2 Uker
40,- i rabatt på første tur med Voi!
Beskrivelse:
Koden er gyldig for nye kunder. Koden kan ikke kombineres med andre Voi-tilbud.

Tilbudet varer til og med 31. januar 2021.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Voi
2 Uker
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Her finner du varer til kraftig nedsatte priser. Velkommen innom!
Gå til inkClub
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. April

Om dagen

5. April er dag 95 i 2021, og er i uke 14. Det er 270 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2008: Charlton Heston dør av Alzheimer, 84 år gammel

Charlton Heston var en amerikansk filmskuespiller spesielt kjent for sine episke helteroller, som for eksempel «Ben-Hur», Moses, Michelangelo, El Cid og andre fra storfilmer fra 1950- og 1960-tallet. Noen av de mest kjente rollene hadde bibelsk bakgrunn eller kristen inspirasjon. Han hadde imidlertid et langt bredere spektrum innenfor sitt talent og sin mangeårige og meget omfattende skuespillervirksomhet, og prøvde seg også som regissør.

Navnet Charlton Heston er en sammensetning av morens pikenavn og stefarens etternavn.

Han var sterkt politisk engasjert, og engasjerte seg også for borgerrettigheter og mot abort. I amerikansk politikk var han lenge en sterk støtte av Det demokratiske parti, men ble senere engasjert på Republikanernes side. Han var også i noen år leder for National Rifle Association.

Heston kunngjorde i august 2002 at han led av Alzheimer, og trakk seg etter dette gradvis tilbake fra offentligheten. Da hadde han allerede året før blitt oppsøkt og intervjuet av Michael Moore i et innslag i filmen Bowling for Columbine. Moore kritiserte Heston for at NRA under Hestons ledelse hadde lagt et av sine møter til Denver i 1999, ikke langt fra Littleton, hvor Columbine High-massakren fant sted like før, da to skoleelever skjøt en rekke av sine skolekamerater. Denne massakren utløste en ny debatt om og omfattende kritikk av USAs våpenlovgivning. Heston avbrøt og trakk seg tilbake under selve intervjuet; Moore ble senere kritisert for å ha brukt innslaget i filmen, som så ut som et bakholdsangrep på en svekket mann. I mars 2005 rapporterte flere aviser at han var så dårlig at han hadde vanskelig for å komme seg ut av sengen.

Han dør 5. april 2008. Han ble 84 år gammel. Wikipedia
16 år siden

2004: Tungt bevæpnede ranere slår til mot NOKAS i Stavanger

NOKAS-ranet er det alminnelig brukte navnet på ranet av en tellesentral i Kongsgata i Stavanger tilhørende Norsk Kontantservice (NOKAS) den 5. april 2004, ca. klokken 08.00.

Ranerne var utstyrt med skuddsikre vester, hjelmer, finlandshetter, hansker og kjeledresser, og var bevæpnet med AG3 geværer, MP5 maskinpistoler, Kalashnikov automatgevær, M1 Karabin og Remington pistol i kaliber .45 ACP. Samtidig som tellesentralen ble angrepet ble utkjørselen fra Stavanger politistasjon blokkert med en Volvo lastebil som ble satt i brann. De hadde plassert fluktbiler i Sørmarka utenfor Stavanger sentrum. En glassrute i tellesentralen ble knust ved hjelp av slegge, rambukk og 113 skudd avfyrt med automatvåpen. Flere av de ansatte klarte å flykte og minst syv ranere tok seg inn i tellesentralen. Samtidig holdt flere av ranerne vakt ute ved Domkirkeplassen. Det ble avfyrt en rekke skudd mot politiet og politiets biler. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i denne skuddvekslingen. Gjerningsmennene kom unna med 57,4 millioner kroner i ransutbytte, hvilket gjør dette til norgeshistoriens største ran. Wikipedia
26 år siden

1994: Kurt Cobain dør av et selvpåført hagleskudd mot hodet, bare 27 år gammel

Kurt Donald Cobain var en amerikansk musiker. Han dannet bandet Nirvana i 1987 sammen med kameraten Krist Novoselic i sin hjemby Aberdeen, Washington, men helt siden 1984 hadde de spilt sammen under stadig skiftende navn på bandet. Innen to år hadde bandet blitt det viktigste i den Seattle-baserte grunge-scenen. I 1991 markerte Nirvanas sang «Smells Like Teen Spirit» et dramatisk skifte i populærmusikken. Bandet foretok med denne sangen et sprang fra 80-tallets glam metal, stadionrock og dansepop mot grunge og alternativ rock. Musikkmediene opphøyde sangen til å være en «generasjonshymne», og med denne ble Cobain sett på som talsmann for generasjon X.

De siste årene av livet slet Cobain med narkotikaavhengighet og mediepresset som var på ham og hans kone, Courtney Love. 5. april 1994 ble Cobain funnet død i sitt hjem i Seattle, offer for det som offisielt ble erklært å være et selvpåført skudd mot hodet. I de etterfølgende år har omstendighetene rundt hans død vært gjenstand for fascinasjon og rykter. Wikipedia
30 år siden

1990: Skuespilleren Carsten Byhring dør av kreft, 71 år gammel

Carsten Byhring var en norsk skuespiller på scene, i fjernsyn og i film.

Byhrings karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo. I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.

Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent, og han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger; hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».

Carsten Byhring dør av kreft 71 år gammel. Ifølge eget utsagn hadde han vært røyker siden ungdomstiden. Wikipedia

Fødsler

30 år
Haruma Miura (Skuespiller)
1990 - 2020

Haruma Miura (Japan)

Skuespiller, sanger

Født:
5. april 1990 (30 år siden)

Døde:
18. juli 2020 (30 år)

Haruma Miura var en japansk skuespiller og sanger signert til Amuse, Inc. Han debuterte som skuespiller i 1997 i TV-dramaet Agri og steg til popularitet på midten av 2000-tallet i hovedrollen i Gokusen 3 og 2007-filmen Koizora. Han spilte også en ledende rolle i 2010-filmen Kimi ni Todoke. Wikipedia

57 år
Sara Danius (Forfatter)
1962 - 2019

Sara Danius (Sverige)

Forfatter, filosof, professor, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sara Maria Danius

Født:
5. april 1962 (58 år siden)

Døde:
12. oktober 2019 (57 år) (1 år siden)

Sara Maria Danius er en svensk litteraturhistoriker og forfatter, professor i litteraturvitenskap ved Stockholms universitet.

Hun inntrådte i Svenska Akademien på stol nummer syv etter Knut Ahnlund i 2013, og var permanent sekretær fra 2015 til 2018. Hun gikk samtidig også av som medlem av Akademien. Wikipedia

76 år
Georg Apenes (Politiker)
1940 - 2016

Georg Apenes (Norge)

Politiker, journalist, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Georg Richard Apenes

Født:
5. april 1940 (80 år siden)

Døde:
2. oktober 2016 (76 år) (4 år siden)

Georg Richard Apenes var en norsk jurist, politiker (H) og tidligere embetsmann. Han var stortingsrepresentant for Høyre fra 1977 til 1989 og direktør i Datatilsynet fra 1989 til 2010.

Apenes tilhørte det han oppfattet som Høyres verdikonservative fløy, som var opptatt av prinsipielle og ideologiske spørsmål. Han hadde til dels et anstrengt forhold til politikken og sitt eget parti. Til tross for sin interesse for justispolitikk ble han aldri justisminister. Som direktør for Datatilsynet engasjerte han seg imidlertid for personvernet og var en frontfigur mot EUs datalagringsdirektiv. Wikipedia

84 år
Arthur Hailey (Forfatter)
1920 - 2004

Arthur Hailey (Storbritannia)

Forfatter

Født:
5. april 1920 (100 år siden)

Døde:
24. november 2004 (84 år) (16 år siden)

Arthur Hailey var en britisk/kanadisk forfatter av populære spenningsromaner innenfor undersjangeren katastroferomaner. Han har solgt mer 170 millioner kopier i mer enn 40 språk. De fleste av hans romaner hadde handlinger fra miljøer som hoteller, banker eller flyselskaper, og således benyttet seg av de menneskelige konflikter som oppsto i disse miljøene.

Hans bøker er kjent for sin enkle, lettleste stil, ekstreme realisme, basert på detaljerte forundersøkelser, og en sympatisk, jordnær helt som leseren lett kunne identifisere seg med. Mange av romanene ble filmatisert, eksempelvis romanen Airport (1968) som ble spillefilmen av samme tittel, Airport (1969), med blant annet Burt Lancaster og Dean Martin i de fremste rollene. Denne fikk tre oppfølgere; Airport '75, Airport '77 og Airport '80.

Hailey ble født i engelske Luton i Bedfordshire, og, Hailey tjenestegjorde i det britiske flyvåpen under den andre verdenskrig. I 1947 flyttet han til Canada, og så til California i 1969, og etter at han gjorde suksess med sine underholdningsromaner gjorde han Lyford Cay på Bahamas til sitt fremste hjem, hovedsakelig for å unngå kanadiske og amerikanske inntektsskatter, som han hevdet tok 90% av inntekten han. Her døde han i 2004, 84 år gammel.

Hailey siste roman, Detective (1997), er et mysterium fortalt fra perspektivet til en mordetterforsker i Miami. Etter å ha jobbet på en rekke arbeidsplasser begynte han sin karriere som skrivende som journalist for et transportmagasin. Det var under en reise at han ble sittende på flyet og gruble over hva som ville ha skjedd om begge pilotene ble matforgiftet. Denne handlingen førte til hans første suksess, Airport. Mange av hans bøker nådde førsteplass på The New York Times sin bestselgerliste. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Svein Ellingsen (Kunstmaler)
1929 - 2020

Svein Ellingsen (Norge)

Kunstmaler, salmedikter

Født:
13. juli 1929 (91 år siden)

Døde:
5. april 2020 (90 år)

Svein Ørnulf Ellingsen var en norsk billedkunstner og salmedikter.

Norsk Salmebok og salmeboktillegget Salmer 1997 har 58 tekster (originale og gjendiktninger) av Svein Ellingsen. I Norsk salmebok 2013 er han også representert med 58 verker, og han er representert i salmebøker i alle nordiske land, i Tyskland/Østerrike, Sveits og USA. Wikipedia

86 år
Shirley Douglas (Skuespiller)
1934 - 2020

Shirley Douglas (Canada)

Skuespiller, aktivist

Født:
2. april 1934 (86 år siden)

Døde:
5. april 2020 (86 år)

Shirley Douglas var en kanadisk filmskuespiller og aktivist.

Shirlet Douglas var datter av Irma May (née Dempsey; 1911–95) og den skotskfødte Tommy Douglas (1904–86). Faren var en ledende politiker i Canada, som første leder av det føderale New Democracy Party,, og som delstatsminister innførte han universelt offentlig helsevesen i Saskatchewan.

Shirley Douglas begynte med skuespillfremtredender allerede da hun var 16 år gammel. Hun fikk først på Banff School of Fine Arts og fra 1950 til 1952 på Royal Academy of Dramatic Art i London. Etter eksamen derfra spilte hun i britiske teateroppsetninger og av og til på fjernsynet.

I 1957 vendte hun tilbake til Canada. I 1962 ble hun engasjert for en birolle i Stanley Kubricks Lolita.

Hun fikk en sønn, Thomas, i sitt første ekteskap, og tvillingene Rachel og Kiefer Sutherland i sitt annet ekteskap. Hun var gift med skuespilleren Donald Sutherland i tidsrommet 1966–1971.

Politisk var hun hele livet engasjert i arbeid mot rasisme og for offentlig helsevesen. Hun var engasjert i arbeid mot Vietnamkrigen. På grunn av sin støtte til Black Panthers ble hun nektet arbeidstillatelse i USA og arrestert i 1969 for besittelse av ulovlig sprengstoff. Hun ble frikjent i rettssaken. Wikipedia

100 år
Margaret Burbidge (Astrofysiker)
1919 - 2020

Margaret Burbidge (Storbritannia)

Astrofysiker, astronom, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Eleanor Margaret Peachey

Født:
12. august 1919 (101 år siden)

Døde:
5. april 2020 (100 år)

Eleanor Margaret Burbidge var en britisk astrofysiker, kjent for sin forskning og innehav av mange administrative poster, blant annet som direktør for Greenwich-observatoriet.

I løpet av sin karriere arbeidet hun ved University of Londons observatorium, Yerkes-observatoriet ved University of Chicago, University of Cambridges fysikkavdeling Cavendish-laboratoriet og California Institute of Technology. Mellom 1979 og 1988 var hun førstedirektør for Center for Astronomy and Space Sciences ved University of California, San Diego, hvor hun arbeidet frem til 1962. Wikipedia

94 år
Honor Blackman (Skuespiller)
1925 - 2020

Honor Blackman (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Født:
22. august 1925 (95 år siden)

Døde:
5. april 2020 (94 år)

Honor Blackman var en britisk skuespiller. Hun er kjent for rollen som Cathy Gale i TV-serien The Avengers mellom 1962 og 1964 og som Bond-piken Pussy Galore i filmen Goldfinger fra 1964.

Blackman ble født i Plaistow i London. Faren, Frederick, var statistiker. Hun gikk på North Ealing Primary School og Ealing County Grammar School for Girls.

Til 15-årsdagen ga foreldrene henne skuespillertimer som gave. Hun begynte ved Guildhall School of Music and Drama i 1940. Under tiden på Guildhall School arbeidet hun også som kontorassistent ved Home Office.

Blackman debuterte som skuespiller i 1947 med filmen Fame er Spur. I 1981 var Blackman i London under gjenoppliving av The Sound of Music. Hennes teater-oppsetning Word Of Honor hadde premiere i oktober 2006. I april 2007 tok hun over rollen som Fraulein Schneider fra den Olivier Award-vinnende skuespilleren Sheila Hancock i oppsetningen Cabaret, som ble satt opp ved Lyric Theatre i Londons West End. Blackman forlot denne oppsetningen i slutten av september 2007. En av hennes første opptredener på TV var i serien The Four Just Men i 1959.

Den 6. juli 2009 ga Blackman ut en ny singel, The Star Who Fell fra Grace, som var komponert i samarbeid med Jeff Chegwin og Adrian Munsey. Blackman giftet seg to ganger. Hennes første mann var Bill Sankey (1948–1956) og hennes andre var den britiske skuespilleren Maurice Kaufmann (1961–1975), som hun dukket opp i filmen Fright sammen med i 1971. Blackman og Sankey adopterte de to barna Barnaby i 1968 og Lottie i 1967.

Blackman var sosialliberal og førte valgkamp først for Liberal Party, siden for oppfølgeren Liberal Democrats. Hun var også republikaner, og som konsekvens avslo hun i 2002 å bli adlet. Wikipedia

84 år
Charlton Heston (Skuespiller)
1923 - 2008

Charlton Heston (USA)

Skuespiller, filmregissør, politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
John Charles Carter

Født:
4. oktober 1923 (97 år siden)

Døde:
5. april 2008 (84 år) (12 år siden)

Charlton Heston var en amerikansk filmskuespiller spesielt kjent for sine episke helteroller, som for eksempel «Ben-Hur», Moses, Michelangelo, El Cid og andre fra storfilmer fra 1950- og 1960-tallet. Noen av de mest kjente rollene hadde bibelsk bakgrunn eller kristen inspirasjon. Han hadde imidlertid et langt bredere spektrum innenfor sitt talent og sin mangeårige og meget omfattende skuespillervirksomhet, og prøvde seg også som regissør.

Navnet Charlton Heston er en sammensetning av morens pikenavn og stefarens etternavn.

Han var sterkt politisk engasjert, og engasjerte seg også for borgerrettigheter og mot abort. I amerikansk politikk var han lenge en sterk støtte av Det demokratiske parti, men ble senere engasjert på Republikanernes side. Han var også i noen år leder for National Rifle Association. Wikipedia

51 år
Mark St. John (Gitarist)
1956 - 2007

Mark St. John (USA)

Gitarist, musiker

Født:
7. februar 1956 (64 år siden)

Døde:
5. april 2007 (51 år) (13 år siden)

Mark Leslie Norton, mest kjent som Mark St. John var en amerikansk gitarist. Han er kjent for å ha vært gitarist i Kiss fra april til desember 1984.

St. John overtok gitaristjobben i Kiss etter Vinnie Vincent i april 1984. På dette tidspunktet hadde Kiss midlertidig lagt bort sminken og kostymene som var deres kjennemerke, og St. John var med på suksess-albumet Animalize. St. John ble syk under arbeidet med plata, fikk Reiters syndrom (en form for artritt), og var ute av stand til å opptre mer enn tre ganger på turnéen som etterfulgte Animalize. Kun én gang fullførte han en konsert. I desember 1984 ble han erstattet av Bruce Kulick. Han har også spilt i bandet White Tiger.

Han døde av hjerneblødning 5. april 2007. Wikipedia

60 år
Sigurd Manneråk (Politiker)
1942 - 2003

Sigurd Manneråk (Norge)

Politiker

Født:
28. august 1942 (78 år siden)

Døde:
5. april 2003 (60 år) (17 år siden)

Sigurd Manneråk var en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder i 1993.

Manneråk var varaordfører i Kvinesdal i 1983–1987. Wikipedia

34 år
Layne Staley (Musiker)
1967 - 2002

Layne Staley (USA)

Musiker, sanger, komponist, gitarist

Født:
22. august 1967 (53 år siden)

Døde:
5. april 2002 (34 år) (Hjerneslag) (18 år siden)

Layne Staley var en amerikansk musiker, og var vokalist og frontfigur i Seattle-bandet Alice in Chains.

Staley dannet Alice in Chains sammen med Jerry Cantrell i 1987. Bandet, som var et av de store grunge-bandene på første halvdel av 90-tallet, debuterte med albumet Facelift i 1990, og fikk sitt store gjennombrudd med Dirt fra 1992.

Medaljen hadde imidlertid en bakside. Tekstene på Dirt avslører at Staley hadde store narkotikaproblemer, og problemene ble etter hvert så store at bandet ikke fullførte en eneste turné etter 1993, og var inaktivt fra 1996 fram til Staleys død i 2002.

I årene mellom 1996 og 2002 var Staley sjelden ute av leiligheten sin, hvor han var i mer eller mindre konstant heroin-rus. De andre bandmedlemmene prøvde ved flere anledninger å få ham på avrusning, men han klarte aldri å holde seg ren lenge. Det ryktes at flere amerikanske musikkaviser allerede i 1997 hadde en ferdigskrevet nekrolog liggende klar i tilfelle dødsbudskapet kom rett før deadline.

Layne Staley ble funnet død i sin leilighet 19. april 2002. Rettsmedisinerne konkluderte med at han da hadde vært død i to uker, og at dødsårsaken var en overdose. Den sannsynlige dødsdatoen ble satt til 5. april 2002, som i så tilfelle var på dagen åtte år etter Kurt Cobains selvmord.

Staley var også sanger i bandet Mad Season, sammen med andre kjente musikere som gitaristen Mike McCready fra Pearl Jam. Wikipedia

27 år
Kurt Cobain (Musiker)
1967 - 1994

Kurt Cobain (USA)

Musiker, vokalist, gitarist, sangtekstforfatter, komponist, dagbokskriver, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Kurt Donald Cobain

Født:
20. februar 1967 (53 år siden)

Døde:
5. april 1994 (27 år) (26 år siden)

Kurt Donald Cobain var en amerikansk musiker.

Cobain dannet Nirvana i 1987 sammen med kameraten Krist Novoselic i sin hjemby Aberdeen, Washington, men helt siden 1984 hadde de spilt sammen under stadig skiftende navn på bandet. Innen to år hadde bandet blitt det viktigste i den Seattle-baserte grunge-scenen. I 1991 markerte Nirvanas sang «Smells Like Teen Spirit» et dramatisk skifte i populærmusikken. Bandet foretok med denne sangen et sprang fra 80-tallets glam metal, stadionrock og dansepop mot grunge og alternativ rock. Musikkmediene opphøyde sangen til å være en «generasjonshymne», og med denne ble Cobain sett på som talsmann for generasjon X.

De siste årene av livet slet Cobain med narkotikaavhengighet og mediepresset som var på ham og hans kone, Courtney Love. 5. april 1994 ble Cobain funnet død i sitt hjem i Seattle, offer for det som offisielt ble erklært å være et selvpåført skudd mot hodet. I de etterfølgende år har omstendighetene rundt hans død vært gjenstand for fascinasjon og rykter. Wikipedia

71 år
Carsten Byhring (Skuespiller)
1918 - 1990

Carsten Byhring (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmklipper

Født:
8. desember 1918 (102 år siden)

Døde:
5. april 1990 (71 år) (Kreft) (30 år siden)

Carsten Byhring var en norsk skuespiller på scene, i fjernsyn og i film.

Byhrings karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo. I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.

Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent, og han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger; hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».

5. april 1990 døde Carsten Byhring av kreft 71 år gammel. Ifølge eget utsagn hadde han vært røyker siden ungdomstiden.

Byhring produserte og regisserte også to barnefilmer: Bjørnepatruljen (1956) og På tokt med Terna (1958). Wikipedia

73 år
Carlos Prío Socarrás (President)
1903 - 1977

Carlos Prío Socarrás (Cuba)

President, politiker, advokat

Født:
14. juli 1903 (117 år siden)

Døde:
5. april 1977 (73 år) (43 år siden)

Carlos Prío Socarrás var Cubas president fra 1948 og fram til 10. mars 1952. Da ble han avsatt av en militærjunta i et statskupp ledet av Fulgencio Batista og bare tre måneder før det skulle holdes nyvalg.

Prío ble involvert i politikk mens han studerte jus ved Universitetet i Havanna, og tilbrakte 2 år i fengsel for sin motstand mot diktatoren Gerardo Machado. Etter sin løslatelse deltok han i kuppet som avsatte Gerardo i 1933 og gikk inn i Nasjonalistpartiet (Partido Revolucionario Cubano – Auténtico) som ble ledet av professor Ramón Grau. Wikipedia

87 år
Johan Falkberget (Forfatter)
1879 - 1967

Johan Falkberget (Norge)

Forfatter, journalist, politiker

Født:
30. september 1879 (141 år siden)

Døde:
5. april 1967 (87 år) (53 år siden)

Johan Falkberget var en norsk forfatter, journalist, gårdbruker og politiker (Ap). Han var gift med Anna Marie født Skjølsvold, født 1880, og de fikk tre barn, hvorav to vokste opp, datteren Aasta og sønnen Magne.

Han ble født på gården Falkberget («Inni Dala» – Trondalen) ved Rugelsjøen i Røros.

Falkberget begynte sin yrkeskarriere som gruvearbeider, og mange av Falkbergets romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet. Gjennombruddet kom med romanen «Den fjerde nattevakt» (1923), en historisk roman med handling lagt til første halvdel av 1800-tallet. I «Christianus Sextus»-syklusen er handlingen lagt til 1720-årene, og gruvedriften er også her et sentralt motiv. Johan Falkberget var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag 1931–1933, og dessuten varaordfører i Glåmos herredsstyre 1931–1937. Falkberget var frimurer. Wikipedia

41 år
Karl XI av Sverige (Konge av Sverige)
1655 - 1697

Karl XI av Sverige (Sverige)

Konge av Sverige

Født:
24. november 1655 (365 år siden)

Døde:
5. april 1697 (41 år) (323 år siden)

Karl XI ble svensk konge da han var litt over fire år gammel. Sønn av Karl X Gustav og Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Han var konge fra 1660 til sin død i 1697, men hadde en formynderregjering fram til 1672, og ble ikke kronet før i 1675.

Karl XI var med sin inngripen medvirkende til det danske nederlag i slaget ved Lund i 1676. Han innførte enevelde i 1680, og reduserte adelens makt betraktelig. Adelens ressurser ble anvendt til en kraftig utbygging av en sivil og militær organisasjon under Karl XIs ledelse. Den svekkede adel gjorde at bøndene igjen ble en jordeiende klasse.

Beryktet for å ha beordret massakren i Örkened i Skåne. Alle menn mellom 15 og 60 år skulle myrdes, og alle hus og gårder skulle brennes ned. Motstandsbevegelsen i området ga svenskene så store problemer at det skulle statueres et advarende eksempel. Men det lykkes ikke svenskene å forhindre at en del av kommunens gutter og menn flyktet til de nærliggende skogene.

Karl XI skrev i sin dagbok at han planla en deportasjon av hele Skånes befolkning til Baltikum. Planen ble aldri gjennomført, men tusenvis av innbyggerne i Skåne ble sendt over Østersjøen for å bli brukt som kanonføde i Karl XIs hær, hvor de måtte gå i skuddlinjen fordi de ble betraktet som upålitelige. Wikipedia

<<
5. April
>>