Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
27. April
Om dagen
27. April er dag 117 i 2019, og er i uke 17. Det er 248 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_27-4.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Seks soldater fra Taliban forsøker å ta livet av Afghanistans president Karzai under en militær parade
Attentatsforsøket mot Karzai i april 2008 fant sted 27. april 2008 da seks soldater fra Taliban angrep et offentlig arrangement i Afghanistans hovedstad Kabul der Afghanistans president Hamid Karzai deltok.

En offisiell markering av 16-årsdagen for kommuniststyrets fall i Afghanistan, med en militær parade, var akkurat satt i gang da angrepet begynte. Angrepet ble innledet da spillingen av nasjonalsangen. Medlemmer av den afghanske regjeringen sammen med flere andre høytstående politiske ledere måtte kaste seg ned da skytingen begynte. Angrepet skal ha stammet fra et hus i nærheten av paraden, iflg Reuters. Direkte fjernsynsbilder viste at to sikkerhetsvakter ble såret da det ble skutt mot en menneskemengde. Den direkte fjernsynsoverføringen ble brutt, og hele arrangementet ble stoppet. Karzai ble omringet av livvakter, eskortert inn i en svart Land Cruiser og brakt i sikkerhet. Det oppsto etter hvert rene skuddvekslinger mellom angriperne og afghanske soldater som var på arrangementet. Ubekreftede meldinger kom også om to eksplosjoner på området. Taliban meldte også at de brukte RPG-raketter i angrepet.

President Karzai unnslapp angrepet uten skader. Tre ble drept, et parlamentsmedlem av den afghanske nasjonalforsamlingen var blant de som ble drept. To parlamentsmedlemmer og et antall sivile ble skadet, totalt skal 11 personer ha blitt skadd. Øverstkommanderende for de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan, general Dan McNeil, var også til stede under markeringen, men ble ikke skadd.

Tre av gjerningsmennene ble drept og tre andre arrestert, iflg uttalelser fra Taliban. Ifølge uttalelser fra Taliban var angriperne utstyrt med gevær av typen AK-47 og selvmordsvester. President Karzai bekreftet senere at flere gjerningsmenn var arrestert. To afghanske menn, fra henholdsvis forsvars- og innenriksdepartementet, ble senere arrestert, mistenkt for å ha arbeidet for attentatmennene.

Taliban tok på seg ansvaret for angrepet. Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid sa til Reuters: «Vi hadde våre folk der som løsnet skudd mot Karzai» Taliban sa også at angrepet ikke var direkte rettet mot Karzai, men var en måte å vise hvor enkelt Taliban kunne angripe slike arrangement selv inne i selve Kabul.

En talsmann for den afghanske etterretningstjenesten sa 1. mai at en av de attentatmennene som ble drept i forbindelse med attentatet mot Karzai, også var koblet til angrepet mot Kabul Serena Hotell i januar 2008. Humayun var sjåføren til terroristene som angrep hotellet. Humayun ble derfor regnet som et av medlemmene i gruppen tilknyttet Sirajuddin Haqqani, som en mente stod bak angrepet mot Serena Hotell. Wikipedia
Wikipedia_27-4.1994
25 år siden
Wikipedia
1994: Nelson Mandela velges som president i Sør-Afrika, etter det første valg i landet hvor svarte har stemmerett
Nelson Rolihlahla Mandela var Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Siden apartheids fall fikk Mandela bred anerkjennelse fra alle parter, også fra tidligere motstandere. Han mottok mer enn ett hundre priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige virksomhet. Som eldre statsmann deltok han fortsatt i den politiske debatten, men siden 2005 trakk han seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom. I sitt hjemland blir han ofte omtalt som Madiba, navnet på klanen Mandela tilhørte og som benyttes som en høflighetsform.

Sør-Afrikas første demokratiske valg, hvor fulle stemmerettigheter ble gitt, ble holdt den 27. april 1994. Her stemte Mandela for første gang i sitt liv, han avga stemmen i Soweto. ANC vant 62 prosent av stemmene i valget, og Mandela, som leder av ANC, ble den 10. mai 1994 innsatt som nasjonens første svarte president, med Thabo Mbeki som visepresident og Nasjonalpartiets de Klerk som andre visepresident i Regjeringen for nasjonal enhet. Wikipedia
Wikipedia_27-4.1982
37 år siden
Wikipedia
1982: En politimann i Sør-Korea går amok og dreper 53 mennesker
Woo Bum-kon var en sørkoreansk politimann og massemorder som drepte 56 personer og såret 35 andre i flere landsbyer i Uiryeong County, Sør-Gyeongsang-provinsen i Sør-Korea. Hendelsen utspant seg i løpet av natten fra 26. april til 27. april 1982, før han begikk selvmord med en håndgranat.

Denne hendelsen var det dødeligste kjente massemordet begått av en ensom våpenmann i moderne historie, frem til angrepet i Norge den 22. juli 2011. Wikipedia
Dødsfall
51 år
Valery Legasov (Kjemiker)
1936 - 1988

Valery Legasov (Sovjetunionen)

Kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Valery Alekseyevich Legasov

Født:
1. september 1936

Døde:
27. april 1988 (51 år) (Selvmord ved hengning)

Valery Alekseyevich Legasov var en sovjetisk uorganisk kjemiker og medlem av vitenskapsakademiet i Sovjetunionen. Han er nå hovedsakelig husket for sitt arbeid som kommisjonssjef som undersøker Tjernobylkatastrofen. Wikipedia

44 år
Dag Stokke (Musiker)
1967 - 2011

Dag Stokke ( Norge)

Musiker

Født:
1. april 1967

Døde:
27. april 2011 (44 år)

Dag Stokke var en norsk pianist, keyboardist og plateprodusent, mest kjent som konsert- og studiomusiker for det norske hardrock-bandet TNT.

Dag Stokke vokste opp på Raufoss, og var blant annet medlem av bandene Vagabond og Jorn. Han har også mikset og produsert for blant andre Terje Rypdal og Multicyde. Han var sist aktiv i bandet Treasure, og eide og drev selskapet OnlineMastering. Stokke var også kirkeorganist og var bosatt i Vardal. Stokke døde som følge av kreft, og etterlot seg en sønn. Wikipedia

<<
27. April
>>