Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
20% rabatt på krus
3 År
20% rabatt på krus
Beskrivelse:
Kode kan ikke kombineres med andre koder/rabatter. Koden kan ikke brukes i andre kategorier enn fotokrus.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
40,- i rabatt på første tur med Voi!
8 Mnd.
40,- i rabatt på første tur med Voi!
Beskrivelse:
Koden er gyldig for nye kunder. Koden kan ikke kombineres med andre Voi-tilbud.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2021.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Voi
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
3 År
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
3 År
Gratis frakt ved kjøp over 699,-
Tilbud
Gratis frakt ved kjøp over 699,-
Se det spennende utvalget av kofferter til alle anledninger. Prisgaranti, rask levering.
Gå til CarrieAlong
Tilbud
Billige bøker med maks rabatt!
Annonse
Billige bøker med maks rabatt!
Nye romaner, krim, barnebøker, fakta, lydbøker, e-bøker, klassikere og mange flere!
Gå til Bokklubben
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. April

Om dagen

27. April er dag 117 i 2021, og er i uke 17. Det er 248 dager igjen av året.
Sør-Afrikas frihetsdag (Nelson Mandela blir valgt til Sør-Afrikas første demokratisk valgte president etter apartheidregimet)

Historie

12 år siden

2008: Seks soldater fra Taliban forsøker å ta livet av Afghanistans president Karzai under en militær parade

Attentatsforsøket mot Karzai i april 2008 fant sted 27. april 2008 da seks soldater fra Taliban angrep et offentlig arrangement i Afghanistans hovedstad Kabul der Afghanistans president Hamid Karzai deltok.

En offisiell markering av 16-årsdagen for kommuniststyrets fall i Afghanistan, med en militær parade, var akkurat satt i gang da angrepet begynte. Angrepet ble innledet da spillingen av nasjonalsangen. Medlemmer av den afghanske regjeringen sammen med flere andre høytstående politiske ledere måtte kaste seg ned da skytingen begynte. Angrepet skal ha stammet fra et hus i nærheten av paraden, iflg Reuters. Direkte fjernsynsbilder viste at to sikkerhetsvakter ble såret da det ble skutt mot en menneskemengde. Den direkte fjernsynsoverføringen ble brutt, og hele arrangementet ble stoppet. Karzai ble omringet av livvakter, eskortert inn i en svart Land Cruiser og brakt i sikkerhet. Det oppsto etter hvert rene skuddvekslinger mellom angriperne og afghanske soldater som var på arrangementet. Ubekreftede meldinger kom også om to eksplosjoner på området. Taliban meldte også at de brukte RPG-raketter i angrepet.

President Karzai unnslapp angrepet uten skader. Tre ble drept, et parlamentsmedlem av den afghanske nasjonalforsamlingen var blant de som ble drept. To parlamentsmedlemmer og et antall sivile ble skadet, totalt skal 11 personer ha blitt skadd. Øverstkommanderende for de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan, general Dan McNeil, var også til stede under markeringen, men ble ikke skadd.

Tre av gjerningsmennene ble drept og tre andre arrestert, iflg uttalelser fra Taliban. Ifølge uttalelser fra Taliban var angriperne utstyrt med gevær av typen AK-47 og selvmordsvester. President Karzai bekreftet senere at flere gjerningsmenn var arrestert. To afghanske menn, fra henholdsvis forsvars- og innenriksdepartementet, ble senere arrestert, mistenkt for å ha arbeidet for attentatmennene.

Taliban tok på seg ansvaret for angrepet. Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid sa til Reuters: «Vi hadde våre folk der som løsnet skudd mot Karzai» Taliban sa også at angrepet ikke var direkte rettet mot Karzai, men var en måte å vise hvor enkelt Taliban kunne angripe slike arrangement selv inne i selve Kabul.

En talsmann for den afghanske etterretningstjenesten sa 1. mai at en av de attentatmennene som ble drept i forbindelse med attentatet mot Karzai, også var koblet til angrepet mot Kabul Serena Hotell i januar 2008. Humayun var sjåføren til terroristene som angrep hotellet. Humayun ble derfor regnet som et av medlemmene i gruppen tilknyttet Sirajuddin Haqqani, som en mente stod bak angrepet mot Serena Hotell. Wikipedia
26 år siden

1994: Nelson Mandela velges som president i Sør-Afrika, etter det første valg i landet hvor svarte har stemmerett

Nelson Rolihlahla Mandela var Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Siden apartheids fall fikk Mandela bred anerkjennelse fra alle parter, også fra tidligere motstandere. Han mottok mer enn ett hundre priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige virksomhet. Som eldre statsmann deltok han fortsatt i den politiske debatten, men siden 2005 trakk han seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom. I sitt hjemland blir han ofte omtalt som Madiba, navnet på klanen Mandela tilhørte og som benyttes som en høflighetsform.

Sør-Afrikas første demokratiske valg, hvor fulle stemmerettigheter ble gitt, ble holdt den 27. april 1994. Her stemte Mandela for første gang i sitt liv, han avga stemmen i Soweto. ANC vant 62 prosent av stemmene i valget, og Mandela, som leder av ANC, ble den 10. mai 1994 innsatt som nasjonens første svarte president, med Thabo Mbeki som visepresident og Nasjonalpartiets de Klerk som andre visepresident i Regjeringen for nasjonal enhet. Wikipedia
38 år siden

1982: En politimann i Sør-Korea går amok og dreper 53 mennesker

Woo Bum-kon var en sørkoreansk politimann og massemorder som drepte 56 personer og såret 35 andre i flere landsbyer i Uiryeong County, Sør-Gyeongsang-provinsen i Sør-Korea. Hendelsen utspant seg i løpet av natten fra 26. april til 27. april 1982, før han begikk selvmord med en håndgranat.

Denne hendelsen var det dødeligste kjente massemordet begått av en ensom våpenmann i moderne historie, frem til angrepet i Norge den 22. juli 2011. Wikipedia

Fødsler

21 år
Pavel Karelin (Skihopper)
1990 - 2011

Pavel Karelin (Russland)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Pavel Vladimirovitsj Karelin

Født:
27. april 1990 (31 år siden)

Døde:
9. oktober 2011 (21 år) (9 år siden)

Pavel Vladimirovitsj Karelin var en russisk skihopper fra Nizhnij Novgorod.

Karelin deltok i mange verdenscuprenn fra og med sesongen 2007/08. Karelin var svært lovende under sommer Grand Prix-rennene i 2007, hvor han hadde en 2.-plass og flere gode plasseringer. Han fikk en sterk 9.-plass i Bischofshofen sesongen 2008. I 2010 deltok Karelin både i OL i Vancouver og Prøve-VM i Holmenkollen. Karelin kom sterkt tilbake i Engelberg sesongen 2010/11 med 4.-plass som beste resultat. Karelin fikk en 2.-plass i Garmisch-Partenkirchen 1. januar 2011, som ble hans beste plassering i verdenscupen.

Pavel Karelin døde i en bilulykke den 9. oktober 2011 i hjembyen Nizjnij Novgorod. Det var to venner av Karelin med i bilen og tilstanden til de to ble i timene etter ulykken betegnet som alvorlig. Wikipedia

66 år
Lasse Brandeby (Skuespiller)
1945 - 2011

Lasse Brandeby (Sverige)

Skuespiller, Journalist, komiker

Født:
27. april 1945 (76 år siden)

Døde:
20. november 2011 (66 år) (9 år siden)

Lars Thorsten Brandeby var en svensk journalist, skuespiller og komiker oppvokst i Hyssna, Marks kommun. Sammen med hustruen Unni Brandeby hadde han datteren Anna, født 1968, som arbeider innen filmindustrien.

Brandeby tok eksamen ved journalisthøyskolen og arbeidet som journalist på Radio Sjuhärad. På 1960-tallet spilte han saksofon i popbandet High Notes. Han debuterte som skuespiller i Nationalteatern i Göteborg i begynnelsen av 1980-tallet.

Lasse Brandeby var mest kjent for rollen som Kurt Olsson, den «himla käcka» mannen med 60-tallsfrisyren og rutete jakke. Figuren Kurt Olsson ble født i lokalradioen 1979 men ble kjent gjennom TV-serien Kurt Olssons Television 1987. Kurt kom tilbake i TV med Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision og Kurt Olssons julkalender, alltid sammen med sin hunsede assistent Arne, spilt av Hans Wiktorsson, og Damorkestern med Gudrun på triangel. Brandeby spilte også Kurt Olsson på scenen, blant annet i en bejublet krogshow på Trägårn i Göteborg med Siw Malmkvist.

Brandeby medvirket også i en rekke andre sammenhenger. Han spilte farse hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, lystspill med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern og revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spilte Njegus i operetten Den glade enke i Malmö, manageren i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm og Orgon i klassikeren Tartuffe på Gunnebo Slott. En annen folkekjær Brandeby-figur var Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien Rena rama Rolf som ble sendt på 1990-tallet. Han medvirket også i underholdningsprogrammet Let's Dance på svensk TV4 i 2007, der han opptrådte med Ann Lähdet. Seinere i 2007 ble Brandeby rammet av en veldig alvorlig lungebetennelse og også i mars 2008 kom hans helse i fokus, da han ble rammet av hjerneblødning i forbindelse med en revyforestilling. Wikipedia

76 år
Theo Angelopoulos (Filmregissør)
1935 - 2012

Theo Angelopoulos (Hellas)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmkritiker, skuespiller, journalist

Født:
27. april 1935 (86 år siden)

Døde:
24. januar 2012 (76 år) (9 år siden)

Theodoros Angelopoulos (Θεόδωρος Αγγελόπουλος på gresk, født 27. april 1935, død 24. januar 2012) var en gresk filmregissør og manusforfatter. Hans langsomme filmer er ikke for hvem som helst, men de er ofte vakre og empatiske. Han lagde sin første film Forminx Story i 1965. Blant hans fremste filmer er Topio stia omichli (Landskap i tåke) fra 1988 og To vlemma tou Odyssea (Odyssevs' blikk) fra 1995. I 1998 vant han Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes med Mia eoniotita ke mia mera (Evigheten og en dag).

Kalle Løchen skriver for Cinemateket i Bergen at «det ligger en melankoli over alle filmene til Angelopoulos, en tristhet, men i framstillingen av denne følelsen eller tilstanden, er han en mester i å gi personene et liv, en tanke og en følelse.»

Angelopoulos døde 24. januar 2012 etter å ha blitt påkjørt av en motorsyklist rett utenfor Athen. Wikipedia

Dødsfall

44 år
Dag Stokke (Musiker)
1967 - 2011

Dag Stokke ( Norge)

Musiker

Født:
1. april 1967 (54 år siden)

Døde:
27. april 2011 (44 år) (9 år siden)

Dag Stokke var en norsk pianist, keyboardist og plateprodusent, mest kjent som konsert- og studiomusiker for det norske hardrock-bandet TNT.

Dag Stokke vokste opp på Raufoss, og var blant annet medlem av bandene Vagabond og Jorn. Han har også mikset og produsert for blant andre Terje Rypdal og Multicyde. Han var sist aktiv i bandet Treasure, og eide og drev selskapet OnlineMastering. Stokke var også kirkeorganist og var bosatt i Vardal. Stokke døde som følge av kreft, og etterlot seg en sønn. Wikipedia

51 år
Valery Legasov (Kjemiker)
1936 - 1988

Valery Legasov (Sovjetunionen)

Kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Valery Alekseyevich Legasov

Født:
1. september 1936 (84 år siden)

Døde:
27. april 1988 (51 år) (Selvmord ved hengning) (33 år siden)

Valery Alekseyevich Legasov var en sovjetisk uorganisk kjemiker og medlem av vitenskapsakademiet i Sovjetunionen. Han er nå hovedsakelig husket for sitt arbeid som kommisjonssjef som undersøker Tjernobylkatastrofen. Wikipedia

83 år
Finn Bernhoft (Skuespiller)
1898 - 1981

Finn Bernhoft (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Hugo Bernhoft

Født:
6. februar 1898 (123 år siden)

Døde:
27. april 1981 (83 år) (40 år siden)

Finn Hugo Bernhoft var en norsk skuespiller som var aktiv både på scenen og i filmen.

Bernhoft debuterte i 1917 med Edvard Drabløs' turneensemble, og ble samme år ansatt ved Trondhjems nationale Scene. Spilte senere ved Chat Noir, Carl Johan Teatret, Centralteatret og fra 1948-58 ansatt ved Trøndelag Teater. I tillegg til tallrike roller i komedier, operetter og musikaler, gjorde han videre inntrykk som Morten Kiil i Ibsens En folkefiende og som rittmesteren i Strindbergs Faderen.

På film hadde han gjennom en periode på 40 år nærmere 30 biroller. Han filmdebuterte i 1929 i den norske stumfilmen Laila, og medvirket etter det i blant annet Skjærgårdsflirt (1932), Fantegutten (1932), Bør Børson Jr. (1938), Gategutter (1949), Pappa tar gull (1964) og An-Magritt (1969) – som var hans siste filmrolle. Han medvirket også i noen av NRKs Fjernsynsteater, blant annet Går ut i kveld (1961) og Læraren (1963). Wikipedia

43 år
Aleksandr Skrjabin (Komponist)
1872 - 1915

Aleksandr Skrjabin (Russland)

Komponist, pianist, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin

Født:
6. januar 1872 (149 år siden)

Døde:
27. april 1915 (43 år) (106 år siden)

Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin var en russisk innovativ og kontroversiell tidligmoderne komponist.

Skrjabin var utdannet pianist. Hans tidlige verk er påvirket av Chopin og Liszt, og er holdt i en lyrisk og personlig stil. Senere ble han influert av Wagners ideer om Gesamtkunstwerk. Med tiden utviklet Skrjabin ekspresjonistiske og modernistiske verk inspirert av teosofisk mystisisme. Han utviklet megalomane personlighetstrekk og plasserte seg selv i en frelserrolle.

Skrjabin påvirket samtidige komponister som Sergej Prokofjev og Igor Stravinskij, men ble selv fort glemt etter sin død. De senere årene har interessen for Skrjabins musikk tatt seg opp igjen. Wikipedia

42 år
Andrej Rjabusjkin (Kunstmaler)
1861 - 1904

Andrej Rjabusjkin (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Født:
17. oktober 1861 (159 år siden)

Døde:
27. april 1904 (42 år) (117 år siden)

Andrej Petrovitsj Rjabusjkin var en russisk kunstmaler. Hovedverkene hans tar for seg livet til vanlige russere i det 17. århundre.

Wikipedia

<<
27. April
>>