Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. April

Om dagen

27. April er dag 118 i 2024, og er i uke 17. Det er 248 dager igjen av året.
Sør-Afrikas frihetsdag (Nelson Mandela blir valgt til Sør-Afrikas første demokratisk valgte president etter apartheidregimet)

Valutakurser Oppdatert 27. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: Seks soldater fra Taliban forsøker å ta livet av Afghanistans president Karzai under en militær parade

Attentatsforsøket mot Karzai i april 2008 fant sted 27. april 2008 da seks soldater fra Taliban angrep et offentlig arrangement i Afghanistans hovedstad Kabul der Afghanistans president Hamid Karzai deltok.

En offisiell markering av 16-årsdagen for kommuniststyrets fall i Afghanistan, med en militær parade, var akkurat satt i gang da angrepet begynte. Angrepet ble innledet da spillingen av nasjonalsangen. Medlemmer av den afghanske regjeringen sammen med flere andre høytstående politiske ledere måtte kaste seg ned da skytingen begynte. Angrepet skal ha stammet fra et hus i nærheten av paraden, iflg Reuters. Direkte fjernsynsbilder viste at to sikkerhetsvakter ble såret da det ble skutt mot en menneskemengde. Den direkte fjernsynsoverføringen ble brutt, og hele arrangementet ble stoppet. Karzai ble omringet av livvakter, eskortert inn i en svart Land Cruiser og brakt i sikkerhet. Det oppsto etter hvert rene skuddvekslinger mellom angriperne og afghanske soldater som var på arrangementet. Ubekreftede meldinger kom også om to eksplosjoner på området. Taliban meldte også at de brukte RPG-raketter i angrepet.

President Karzai unnslapp angrepet uten skader. Tre ble drept, et parlamentsmedlem av den afghanske nasjonalforsamlingen var blant de som ble drept. To parlamentsmedlemmer og et antall sivile ble skadet, totalt skal 11 personer ha blitt skadd. Øverstkommanderende for de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan, general Dan McNeil, var også til stede under markeringen, men ble ikke skadd.

Tre av gjerningsmennene ble drept og tre andre arrestert, iflg uttalelser fra Taliban. Ifølge uttalelser fra Taliban var angriperne utstyrt med gevær av typen AK-47 og selvmordsvester. President Karzai bekreftet senere at flere gjerningsmenn var arrestert. To afghanske menn, fra henholdsvis forsvars- og innenriksdepartementet, ble senere arrestert, mistenkt for å ha arbeidet for attentatmennene.

Taliban tok på seg ansvaret for angrepet. Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid sa til Reuters: «Vi hadde våre folk der som løsnet skudd mot Karzai» Taliban sa også at angrepet ikke var direkte rettet mot Karzai, men var en måte å vise hvor enkelt Taliban kunne angripe slike arrangement selv inne i selve Kabul.

En talsmann for den afghanske etterretningstjenesten sa 1. mai at en av de attentatmennene som ble drept i forbindelse med attentatet mot Karzai, også var koblet til angrepet mot Kabul Serena Hotell i januar 2008. Humayun var sjåføren til terroristene som angrep hotellet. Humayun ble derfor regnet som et av medlemmene i gruppen tilknyttet Sirajuddin Haqqani, som en mente stod bak angrepet mot Serena Hotell. Wikipedia
30 år siden

1994: Nelson Mandela velges som president i Sør-Afrika, etter det første valg i landet hvor svarte har stemmerett

Nelson Rolihlahla Mandela var Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Siden apartheids fall fikk Mandela bred anerkjennelse fra alle parter, også fra tidligere motstandere. Han mottok mer enn ett hundre priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige virksomhet. Som eldre statsmann deltok han fortsatt i den politiske debatten, men siden 2005 trakk han seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom. I sitt hjemland blir han ofte omtalt som Madiba, navnet på klanen Mandela tilhørte og som benyttes som en høflighetsform.

Sør-Afrikas første demokratiske valg, hvor fulle stemmerettigheter ble gitt, ble holdt den 27. april 1994. Her stemte Mandela for første gang i sitt liv, han avga stemmen i Soweto. ANC vant 62 prosent av stemmene i valget, og Mandela, som leder av ANC, ble den 10. mai 1994 innsatt som nasjonens første svarte president, med Thabo Mbeki som visepresident og Nasjonalpartiets de Klerk som andre visepresident i Regjeringen for nasjonal enhet. Wikipedia
42 år siden

1982: En politimann i Sør-Korea går amok og dreper 53 mennesker

Woo Bum-kon var en sørkoreansk politimann og massemorder som drepte 56 personer og såret 35 andre i flere landsbyer i Uiryeong County, Sør-Gyeongsang-provinsen i Sør-Korea. Hendelsen utspant seg i løpet av natten fra 26. april til 27. april 1982, før han begikk selvmord med en håndgranat.

Denne hendelsen var det dødeligste kjente massemordet begått av en ensom våpenmann i moderne historie, frem til angrepet i Norge den 22. juli 2011. Wikipedia

Fødsler

21 år
Pavel Karelin (Skihopper)
1990 - 2011

Pavel Karelin (Russland)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Pavel Vladimirovitsj Karelin

Født:
27. april 1990 (34 år siden)

Døde:
9. oktober 2011 (21 år) (12 år siden)

Pavel Vladimirovitsj Karelin var en russisk skihopper fra Nizhnij Novgorod.

Karelin deltok i mange verdenscuprenn fra og med sesongen 2007/08. Karelin var svært lovende under sommer Grand Prix-rennene i 2007, hvor han hadde en 2.-plass og flere gode plasseringer. Han fikk en sterk 9.-plass i Bischofshofen sesongen 2008. I 2010 deltok Karelin både i OL i Vancouver og Prøve-VM i Holmenkollen. Karelin kom sterkt tilbake i Engelberg sesongen 2010/11 med 4.-plass som beste resultat. Karelin fikk en 2.-plass i Garmisch-Partenkirchen 1. januar 2011, som ble hans beste plassering i verdenscupen.

Pavel Karelin døde i en bilulykke den 9. oktober 2011 i hjembyen Nizjnij Novgorod. Det var to venner av Karelin med i bilen og tilstanden til de to ble i timene etter ulykken betegnet som alvorlig. Wikipedia

37 år
William Moseley (Skuespiller)
1987

William Moseley (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Peter Moseley

Født:
27. april 1987 (37 år)

William Peter Moseley er en engelsk skuespiller som spilte «Peter Pevensie» i filmen Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet fra 2005 og Legenden om Narnia – Prins Caspian fra 2008.

Han har ønsket å bli skuespiller siden han var 10 år, og han ble veldig glad da han fikk rollen som Peter Pevensie i Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet. Som syvåring pleide han å høre på en kassett med The Chronicles of Narnia.

Han var på audition for rollen som Harry Potter, men fikk den som kjent ikke.

Peter Pevensie (William) skal ikke være med i neste Narnia-film. Han har uttalt til jentemagasiner som Girls og Julia at han ikke vil kaste seg ut i noe, men vente på den rette rollen.

Han har to søsken, Daisy og Ben og foreldrene hans heter Peter Moseley og Julie Fleming. Wikipedia

40 år
Patrick Stump (Gitarist)
1984

Patrick Stump (USA)

Gitarist, sanger, musiker, plateprodusent, skuespiller, komponist, låtskriver, sangtekstforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Patrick Martin Stumph

Født:
27. april 1984 (40 år)

Patrick Stump en amerikansk musiker, komponist og produsent. Best kjent er han som vokalist og gitarist i bandet Fall Out Boy. Stemmen hans er rangert som ren tenor. Han byttet navn fra Stumph til Stump for å unngå forvirring om hvordan det skulle uttales. Wikipedia

42 år
André Villa (FMX-utøver)
1982

André Villa (Norge)

FMX-utøver, motorcrossfører

Fullt navn / Fødenavn:
André Visdal Villa

Født:
27. april 1982 (42 år)

André Visdal Villa er en norsk tidligere profesjonell FMX-utøver.

Villa har deltatt i toppnivå både i VM, Redbull X-Figthers og X-Games. 8. september 2008 brakk han begge bena i leggen tvers av da han måtte kaste seg av motorsykkelen etter et mislykket hopp under en konkurranse i Polen. 4. august 2011 brakk han lårbenet under trening, også dette i Polen.

Hans personlige trener er Errol Francis. Villa er bosatt i Torrevieja, Spania samt Vågå, Norge. Han er 1,87 meter høy og veier 90 kilogram. Wikipedia

48 år
Olaf Tufte (Roer)
1976

Olaf Tufte (Norge)

Roer, bonde, brannmann

Fullt navn / Fødenavn:
Olaf Karl Tufte

Født:
27. april 1976 (48 år)

Olaf Karl Tufte er en norsk konkurranseroer fra Nykirke i Horten kommune. Han er bonde og brannmann av yrke. Tufte er medlem av Horten Roklubb.

Tufte har vunnet fire olympiske medaljer: to gull, en sølv og en bronse. Sølvet tok han i dobbeltsculler sammen med sin makker Fredrik Bekken i Sydney i 2000. I 2004 i Athen vant han OL-gull i singlesculler. I sommer-OL 2008 i Beijing vant han igjen gull i singlesculler. Tufte deltok også i 1996 i Atlanta med 8.-plass i firer uten styrmann sammen med Halvor Sannes Lande, Morten Bergesen og Odd-Even Bustnes. Han har også vunnet verdensmesterskapet i singlesculler i Luzern i 2001 og i Milano i 2003. Tufte har to VM-sølv samt to VM-bronse.

I dag bruker han mye av sin tid på å holde foredrag, særlig om motivasjon og samarbeid. Ved et foredrag for NTNUI i september 2009, gav han en strukturert hverdag mye av æren for sin suksess, og trakk frem ærlighet overfor seg selv og andre som en spesielt beundringsverdig egenskap. Tufte er utøverambassadør for den humanitære organisasjonen Right to play. Wikipedia

49 år
Kazuyoshi Funaki (Skihopper)
1975

Kazuyoshi Funaki (Japan)

Skihopper

Født:
27. april 1975 (49 år)

Kazuyoshi Funaki er en japansk skihopper.

I OL 1998 i Nagano vant han gull i storbakkerennet og i lagkonkurransen, og sølv i normalbakken. Han har vunnet hopprennet i Holmenkollen, og ble verdensmester i skiflyging i 1998. I 1999 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Han er en av seks hoppere gjennom tidene som har fått 20 i stilkarakterer av samtlige dommere etter ett hopp. Dette skjedde under OL i Nagano i 1998.

Han var den første japaneren til å vinne den tysk-østerrikske hoppuka sammenlagt, noe han gjorde hoppsesongen 1997/98. Ryōyū Kobayashi ble den andre japanske vinneren av hoppuka i 2018/2019. Wikipedia

57 år
Willem-Alexander av Nederland (Monark)
1967

Willem-Alexander av Nederland (Kongeriket Nederlandene)

Monark, dommer, flyger

Født:
27. april 1967 (57 år)

Willem-Alexander Claus George Ferdinand av Oranien-Nassau er konge av Nederland, og jonker av Amsberg. Han er eldste sønn av tidligere dronning Beatrix og prins Claus von Amsberg. Den 28. januar 2013 kunngjorde dronningen at hun ville abdisere, og den 30. april samme år ble Willem-Alexander innsatt som konge. Wikipedia

57 år
Bjørnar Valstad (Orienteringsløper)
1967

Bjørnar Valstad (Norge)

Orienteringsløper, pedagog, ingeniør, lærer, generalsekretær, skoleleder

Født:
27. april 1967 (57 år)

Bjørnar Valstad er en norsk pedagog, idrettsleder og tidligere orienteringsløper fra Stjørdal som konkurrerte for Stjørdals-Blink (-1991), NTHI (1992–1995), Nydalens SK (1996) og Bækkelagets SPK (1997–2004). Han ble verdensmester fire ganger før han la opp i 2004. I 2008 ble han ansatt som generalsekretær for Norges Orienteringsforbund. Den stillingen hadde han frem til 1. september 2014 da han ble ansatt som avdelingsleder for elektrofag ved Kuben videregående skole i Oslo. 1. desember 2020 startet han som daglig leder i WorldSkills Norway.

Valstad utdannet seg til ingeniør innen automatisering ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Fra 1995 ble han ansatt som lærer innen elektrofag ved Sogn videregående skole i Oslo. Etter dette ble han ansatt i NELFO og arbeidet der til han tok lederjobben i Orienteringsforbundet i 2008. Han er gift med flere ganger verdensmester i orientering, Hanne Staff. De har to døtre født 2006 og 2009 og er bosatt i Nittedal. Wikipedia

60 år
Truls Birkeland (Musiker)
1964

Truls Birkeland (Norge)

Musiker, pianist

Født:
27. april 1964 (60 år)

Truls Birkeland er en norsk musikkprodusent og tekniker. Han er kjent som produsent for Haugesunds-gruppen Vamp.

Birkeland har arbeidet med flere norske artister, blant annet Hellbillies, Bjørn Eidsvåg, Morten Harket, Trang Fødsel, Anne Grete Preus, Dronning Mauds Land, Steinar Albrigtsen, Kari Bremnes, Iver Kleive, Knut Reiersrud, Jørun Bøgeberg og Bendik Hofseth.

Birkeland har kompetanse innen kriminalteknisk lydarbeid, og utfører oppdrag for private og offentlige etater.

Birkeland startet sin karriere som musiker. Han spiller piano, synthesizer, fløyte, saksofon og klarinett. I sin musikerkarriere spilte han i sitt eget band, Blonde on Blonde, samt medvirket på plater med Rønnaug Foss Alsvik, The Gutta.

Truls Birkeland er sammen med Chris Sansom aktiv eier i Engine Ears. Wikipedia

70 år
Frank Bainimarama (Politiker)
1954

Frank Bainimarama (Fiji)

Politiker

Født:
27. april 1954 (70 år)

Frank Bainimarama er en fijiansk marineoffiser og politiker, nå statsminister på Fiji. Han er sjefen for de fijianske militære styrkene og han ble valgt til statsminister den 5. januar 2007. I tillegg til å tjente som statsminister har han også hatt flere ulike midlertidige ministerposter og porteføljer. Han har blant annet sittet i Utlendingsdirektoratet og Utenriksdepartementet.

Bainimarama har tatt makten i to ganger i Fijis historie, første gang som sjef for den midlertidige militære regjeringen i Fiji fra 29. mai til 13. juli 2000, etter å organisert et mot-kupp for å nøytralisere det etniske fijianske kuppet som ble ledet av George Speight. Senere ble makten gitt til den utnevnte presidenten Ratu Josefa Iloilo.

Senere var Bainimarama også med på å styrte regjeringen til president Qarase og kunngjorde at han hadde «motvillig» overtatt makten til formannskapet. Bainimarama maritime karriere strekker seg over tre tiår. Han har mottatt en rekke æresbevisninger for sin lange militære tjeneste. Han kritiserte flere ganger høytstående politikere fordi han mente at de på en eller annen måte var involvert i ett eller flere av de mange kuppene i Fijis historie. Wikipedia

73 år
Geir Rommetveit (Journalist)
1951

Geir Rommetveit (Norge)

Journalist, lærer

Født:
27. april 1951 (73 år)

Geir Rommetveit er en norsk nyhetsjournalist og lærer. Han jobbet i NRK i 24 år. Rommetveit er født og oppvokst på Bryne i Rogaland fylke. Fra 15. februar til 2. mai 2008 jobbet han som programleder i «Norge rundt». Han var dagsnyttmedarbeider fra 1998 til 2009, da han tok sluttpakke fra NRK. Han var regissør i produksjonsselskapet Pandora Film fra 2009 til 2014.

Geir Rommetveit er bror av stortingsrepresentant Magne Rommetveit, og far til tv-regissør/-redaktør, skuespiller og artist Berte Rommetveit, og journalisten Marte Rommetveit. Wikipedia

73 år
Freundel Stuart (Politiker)
1951

Freundel Stuart (Barbados)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Freundel Jerome Stuart

Født:
27. april 1951 (73 år)

Freundel Jerome Stuart er en barbadisk jurist og politiker for partiet Democratic Labour Party (DLP). Han ble statsminister i Barbados 23. oktober 2010 og gikk av 25. mai 2018.

Freundel arbeidet som lærer og underviste i spansk og historie før han påbegynte studier i statsvitenskap og historie ved University of the West Indies' Cave Hill Campus, der han i 1975 fullførte bachelorgraden. Senere studerte han rettsvitenskap samme sted og avla i 1982 juridisk mastergrad, før han studerte videre ved Hugh Wooding Law School i Trinidad og Tobago. Fra 1984 arbeidet Freundel som advokat.

I 1970 ble Freundel medlem i Democratic Labour Party, der han nå er partileder. Freundel satt fra 1994 til 1999 i parlamentet og fra 2003 til 2007 i senatet. I 2008 ble han på nytt valgt til parlamentets underhus. DLP dannet regjering der Freundel ble justis- og innenriksminister, samt visestatsminister. Han overtok som statsminister da hans forgjenger David Thompson døde.

Den 25. mai 2018 ble han etterfulgt som statsminister av Mia Mottley etter at Barbados Labour Party vant alle de 30 setene i House of Assembly. Wikipedia

73 år
Ace Frehley (Gitarist)
1951

Ace Frehley (USA)

Gitarist, låtskriver, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Daniel Frehley

Født:
27. april 1951 (73 år)

Paul Daniel Frehley er en amerikansk musiker bedre kjent under navnet Ace Frehley, som var gitarist i rockebandet Kiss i periodene 1973–1982 og 1995–2000.

Wikipedia

66 år
Lasse Brandeby (Skuespiller)
1945 - 2011

Lasse Brandeby (Sverige)

Skuespiller, Journalist, komiker

Født:
27. april 1945 (79 år siden)

Døde:
20. november 2011 (66 år) (12 år siden)

Lars Thorsten Brandeby var en svensk journalist, skuespiller og komiker oppvokst i Hyssna, Marks kommun. Sammen med hustruen Unni Brandeby hadde han datteren Anna, født 1968, som arbeider innen filmindustrien.

Brandeby tok eksamen ved journalisthøyskolen og arbeidet som journalist på Radio Sjuhärad. På 1960-tallet spilte han saksofon i popbandet High Notes. Han debuterte som skuespiller i Nationalteatern i Göteborg i begynnelsen av 1980-tallet.

Lasse Brandeby var mest kjent for rollen som Kurt Olsson, den «himla käcka» mannen med 60-tallsfrisyren og rutete jakke. Figuren Kurt Olsson ble født i lokalradioen 1979 men ble kjent gjennom TV-serien Kurt Olssons Television 1987. Kurt kom tilbake i TV med Fådda blommor, Kurt Olssons Sommartelevision og Kurt Olssons julkalender, alltid sammen med sin hunsede assistent Arne, spilt av Hans Wiktorsson, og Damorkestern med Gudrun på triangel. Brandeby spilte også Kurt Olsson på scenen, blant annet i en bejublet krogshow på Trägårn i Göteborg med Siw Malmkvist.

Brandeby medvirket også i en rekke andre sammenhenger. Han spilte farse hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern, lystspill med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern og revy med Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan. Han spilte Njegus i operetten Den glade enke i Malmö, manageren i musikalen I hetaste laget på Cirkus i Stockholm og Orgon i klassikeren Tartuffe på Gunnebo Slott. En annen folkekjær Brandeby-figur var Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien Rena rama Rolf som ble sendt på 1990-tallet. Han medvirket også i underholdningsprogrammet Let's Dance på svensk TV4 i 2007, der han opptrådte med Ann Lähdet. Seinere i 2007 ble Brandeby rammet av en veldig alvorlig lungebetennelse og også i mars 2008 kom hans helse i fokus, da han ble rammet av hjerneblødning i forbindelse med en revyforestilling. Wikipedia

73 år
Siri Austeng (Politiker)
1944 - 2017

Siri Austeng (Norge)

Politiker, lærer, kjemiingeniør

Født:
27. april 1944 (80 år siden)

Døde:
8. juli 2017 (73 år) (7 år siden)

Siri Austeng var en norsk politiker (Ap) som var fylkesordfører i Hedmark fra 1995 til 2007.

Austeng var født og oppvokst på Ekely i Oslo. Hun var utdannet kjemiingeniør og kom til Elverum i 1971. Her jobbet hun i 10 år som lærer og sosiallærer ved Elverum ungdomsskole. Hun var også utdanningsdirektør i Oppland samt fylkesråd i Hedemark fylkeskommune.

Hun ble politisk aktiv på 1970-tallet og var kommunestyrerepresentant i Elverum i åtte år fra 1979, og fylkestingsrepresentant i 24 år. Hun ble Hedmarks første kvinnelige fylkesordfører i 1995, et verv hun hadde i 12 år, til 2007 da hun ga seg i politikken. Det må også nevnes at hun var vararepresentant til Stortinget i perioden 1985 til 1989 og hadde også flere styreverv, blant annet i Eidsiva Energi, Turneorganisasjonen, KLP og KS. De siste årene var hun leder av Elverum Arbeiderpartis seniorutvalg.

Hun var rangert på 80.-plass over Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner i 2008.

Siri Austeng var gift med Ivar Austeng (f. 1930, d. 2013) og hadde tre barn. Wikipedia

82 år
Jim Keltner (Musiker)
1942

Jim Keltner (USA)

Musiker, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
James Lee Keltner

Født:
27. april 1942 (82 år)

James Lee «Jim» Keltner fra Tulsa i Oklahoma i USA er en amerikansk trommeslager, mest kjent som studiomusiker for en rekke band og artister. Keltner sies å være favorittrommeslageren til Ringo Starr, og regnes som en av verdens beste og mest ettertraktede studiotrommeslagere. Han har jobbet spesielt mye med John Lennon, George Harrison, Neil Young, Ry Cooder og Traveling Wilburys, hvor hans pseudonym var Buster Sidebury. Wikipedia

69 år
João Bernardo Vieira (President)
1939 - 2009

João Bernardo Vieira (Guinea-Bissau)

President, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
João Bernardo Vieira

Født:
27. april 1939 (85 år siden)

Døde:
2. mars 2009 (69 år) (15 år siden)

João Bernardo «Nino» Vieira var president i Guinea-Bissau fra 1. oktober 2005 til han ble drept i et attentat i mars 2009. Vieira hadde tidligere hatt makten fra 1980 til 1999, da han ble tvunget fra makten etter en borgerkrig.

Han gjorde politisk comeback i 2005, da han vant presidentvalget. Han ble drept av opprørssoldater 2. mars 2009, bare timer etter at Guinea-Bissaus militærsjef, general Batista Tagme Na Wai, ble drept i en bombeeksplosjon. Wikipedia

54 år
Sandy Dennis (Skuespiller)
1937 - 1992

Sandy Dennis (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Sandy Dale Dennis

Født:
27. april 1937 (87 år siden)

Døde:
2. mars 1992 (54 år) (32 år siden)

Sandy Dale Dennis var en amerikansk skuespiller.

Dennis vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Honey i filmen Hvem er redd for Virginia Woolf? (1966). Wikipedia

76 år
Theo Angelopoulos (Filmregissør)
1935 - 2012

Theo Angelopoulos (Hellas)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmkritiker, skuespiller, journalist

Født:
27. april 1935 (89 år siden)

Døde:
24. januar 2012 (76 år) (12 år siden)

Theodoros Angelopoulos (Θεόδωρος Αγγελόπουλος på gresk, født 27. april 1935, død 24. januar 2012) var en gresk filmregissør og manusforfatter. Hans langsomme filmer er ikke for hvem som helst, men de er ofte vakre og empatiske. Han lagde sin første film Forminx Story i 1965. Blant hans fremste filmer er Topio stia omichli (Landskap i tåke) fra 1988 og To vlemma tou Odyssea (Odyssevs' blikk) fra 1995. I 1998 vant han Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes med Mia eoniotita ke mia mera (Evigheten og en dag).

Kalle Løchen skriver for Cinemateket i Bergen at «det ligger en melankoli over alle filmene til Angelopoulos, en tristhet, men i framstillingen av denne følelsen eller tilstanden, er han en mester i å gi personene et liv, en tanke og en følelse.»

Angelopoulos døde 24. januar 2012 etter å ha blitt påkjørt av en motorsyklist rett utenfor Athen. Wikipedia

94 år
Aase Moløkken (Politiker)
1930

Aase Moløkken (Norge)

Politiker

Født:
27. april 1930 (94 år)

Aase Moløkken er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1981. Hun var vararepresentant i periodene 1973 – 1977, 1977 – 1981 og 1981 – 1985. Wikipedia

91 år
Aslaug Groven Michaelsen (Professor)
1926 - 2017

Aslaug Groven Michaelsen (Norge)

Professor, forfatter, litteraturviter, skribent

Født:
27. april 1926 (98 år siden)

Døde:
20. november 2017 (91 år) (6 år siden)

Aslaug Groven Michaelsen var en norsk skjønnlitterær forfatter, filolog (fagkrets engelsk, nordisk og spansk), litteraturforsker og kulturarbeider. Fra 1980 til 1996 var hun professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Trondheim. Hun var gift med lektor mag.art. Per Michaelsen som var tilsatt ved latinskolen i Drammen (i dag Drammen videregående skole) og siden ved Hamar katedralskole. Wikipedia

78 år
Arnulf Øverland (Forfatter)
1889 - 1968

Arnulf Øverland (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
27. april 1889 (135 år siden)

Døde:
25. mars 1968 (78 år) (56 år siden)

Ole Peter Arnulf Øverland var en norsk forfatter, lyriker, kritiker og riksmålforkjemper.

Wikipedia

56 år
Theodor Kittelsen (Kunstmaler)
1857 - 1914

Theodor Kittelsen (Norge)

Kunstmaler, illustratør, karikaturtegner

Fullt navn / Fødenavn:
Theodor Severin Kittelsen

Født:
27. april 1857 (167 år siden)

Døde:
21. januar 1914 (56 år) (110 år siden)

Theodor Severin Kittelsen var en norsk maler, tegner og bokkunstner. Som illustratør av norske folkeeventyr ved Asbjørnsen og Moe har han sammen med Erik Werenskiold særlig preget nordmenns forestillinger om troll og andre naturmytiske vesen. Kittelsens troll er groteske og nifs-vakre, inspirert av østnorske og nordnorske landskap. Mange mener at han én gang for alle har avgjort hvordan norske troll «egentlig ser ut». I sin samtid var han like bemerket for de karikaturaktige tegningene vi finner i blant annet Har Dyrene Sjæl?.

Han var en utpreget litterær billedkunstner, og skrev tekster i og til mange av bildene. Flere av arbeidene hans kan utmyntes episk. Et høydepunkt er boka Svartedauden.

Kittelsen kom fra ustabile økonomiske kår og oppnådde aldri økonomisk sikkerhet. Wikipedia

63 år
Ulysses S. Grant (Amerikansk president)
1822 - 1885

Ulysses S. Grant (USA)

Amerikansk president, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Hiram Ulysses Grant

Født:
27. april 1822 (202 år siden)

Døde:
23. juli 1885 (63 år) (139 år siden)

Ulysses S. Grant var en amerikansk general og USAs 18. president (1869–1877). Han hadde gjort seg bemerket som general for nordstatene i den amerikanske borgerkrigen.

Grant er regnet som en av de største generalene i USAs historie, men presidentperioden var kaotisk, preget av flere skandaler og korrupsjon. Selv om Grant personlig ikke hadde noe med korrupsjonen å gjøre, ble han kritisert for å ikke klare å stoppe dette.

Ved krigens utbrudd satte han opp et frivillig regiment og ble dets oberst. Han ble senere general og seiret i angrepet på Fort Henry og Fort Donelson i februar 1862. I april 1862 beseiret han en opprørsstyrke ved Shiloh (Pittsburg Landing) og fortsatte sin offensiv i Tennessee. I juli 1863 erobret han Wicksburg. Han deltok så i slaget ved Chattanooga. 10. mars 1864 ble han utnevnt til generalløytnant og øverstkommanderende for Nordstatenes hær. Han organiserte en krig hvor Sørstatene ble angrepet på flere fronter samtidig. Særlig viktig var general Shermans erobring av Atlanta i 1864 og hans marsj gjennom Georgia og Carolina til havet. Grant ledet selv soldatene i øst og kjempet framgangsrikt mot general Robert E. Lee som han tvang til kapitulasjon i 1865 i Appomattox.

Da han ble president var han den yngste frem til da som fikk stillingen. Hans presidentperiode ble preget av hans ønske om å gjenoppbygge landet. Han sørget også for å forbedre kårene for de svarte, og støttet amnesti for konføderasjonens ledere.

Etter presidentperioden la han ut på en toårig verdensomspennende reise, hvor han blant annet besøkte Norge i juli 1878. Grant gjorde et mislykket forsøk på å vinne den republikanske nominasjonen i 1880. Han flyttet deretter til New York hvor han etterhvert både fikk økonomiske vanskeligheter og helseproblemer. Han hadde pådratt seg en halssykdom som etterhvert ble diagnostisert som kreft. Han gikk igang med å skrive sine memoarer, som den dag i dag ses på som ypperlige beskrivelser av militær virksomhet fra en offiser selv.

Senere flyttet Grant med familien til en hytte i Mount McGregor. Her døde han en måned senere.

I 1897 ble han og hans kone tildelt et mausoleum i New York, som idag er en stor severdighet.

Han var en bekjent av Mark Twain. Wikipedia

80 år
Samuel Morse (Oppfinner)
1791 - 1872

Samuel Morse (USA)

Oppfinner, fysiker, billedhugger, kunstmaler, universitetslærer, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Finley Breese Morse

Født:
27. april 1791 (233 år siden)

Døde:
2. april 1872 (80 år) (152 år siden)

Samuel Finley Breese Morse var en amerikansk oppfinner og maler. Morse tok patent på elektrisk telegrafi over en ledning den 28. september 1837, men er nok mest kjent for å ha gitt navn til morsealfabetet som han var medoppfinner av. Morse bidro til oppfinnelsen av elektrisk telegrafi med én tråd, som bygde på europeiske systemer, han var medoppfinner av morsekoden, historiemaler og en av de første daguerreotypi-fotografene i USA. Wikipedia

Dødsfall

95 år
Sverre Kokkin (Motstandsmann)
1925 - 2021

Sverre Kokkin (Norge)

Motstandsmann

Født:
29. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
27. april 2021 (95 år) (3 år siden)

Sverre Kokkin var en norsk motstandsmann som var med i den kommunistledede Pelle-gruppen under den andre verdenskrig, som også søsteren Veslemøy Kokkin var med i.

Kokkin deltok blant annet i sprengningssabotasjen mot Foss slipeskivefabrikk i Fet den 4. august 1944. Ladningen gikk av for tidlig og 26 år gamle Sverre Steen omkom inne i en av ovnene. Kokkin overlevde ved en tilfeldighet, men ble begravet i bygnigsskrot. Senere klarte han å ta seg tilbake til Oslo på sykkel.

Resultatet av aksjonen ble begrenset da de tre andre ovnene ikke ble sprengt på grunn av uhellet. Samme natt ble også Norsk slipeskivefabrikk i Sandakerveien sabotert av Pelle-gruppen.

Han rømte senere til Sverige og ble tatt opp som flygeraspirant. Ved krigens slutt var han ved flyverskolen i Sør-England. Etter krigen utdannet han seg til rørlegger.

Sverre Kokkin var gjennom flere år talsmann for Pelle-gruppen og bidro til å skape økt oppmerksomhet rundt kommunistiske mostandsgruppers innsats under krigen. I 2013 ble det reist et minnesmerke over Pelle-gruppen på Aker Brygge. Minnesmerket er utformet av kunstneren Kirsten Kokkin som er Sverre Kokkins datter.

Kokkin var ingeniør og rørleggermester av utdannelse og drev eget rørleggerfirma etter krigen. Han var far til Janne Kokkin. Wikipedia

44 år
Dag Stokke (Musiker)
1967 - 2011

Dag Stokke (Norge)

Musiker

Født:
1. april 1967 (57 år siden)

Døde:
27. april 2011 (44 år) (13 år siden)

Dag Stokke var en norsk pianist, keyboardist og plateprodusent, mest kjent som konsert- og studiomusiker for det norske hardrock-bandet TNT.

Dag Stokke vokste opp på Raufoss, og var blant annet medlem av bandene Vagabond og Jorn. Han har også mikset og produsert for blant andre Terje Rypdal og Multicyde. Han var sist aktiv i bandet Treasure, og eide og drev selskapet OnlineMastering. Stokke var også kirkeorganist og var bosatt i Vardal. Stokke døde som følge av kreft, og etterlot seg en sønn. Wikipedia

51 år
Valery Legasov (Kjemiker)
1936 - 1988

Valery Legasov (Sovjetunionen)

Kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Valery Alekseyevich Legasov

Født:
1. september 1936 (87 år siden)

Døde:
27. april 1988 (51 år) (Selvmord ved hengning) (36 år siden)

Valery Alekseyevich Legasov var en sovjetisk uorganisk kjemiker og medlem av vitenskapsakademiet i Sovjetunionen. Han er nå hovedsakelig husket for sitt arbeid som kommisjonssjef som undersøker Tjernobylkatastrofen. Wikipedia

83 år
Finn Bernhoft (Skuespiller)
1898 - 1981

Finn Bernhoft (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Hugo Bernhoft

Født:
6. februar 1898 (126 år siden)

Døde:
27. april 1981 (83 år) (43 år siden)

Finn Hugo Bernhoft var en norsk skuespiller som var aktiv både på scenen og i filmen.

Bernhoft debuterte i 1917 med Edvard Drabløs' turneensemble, og ble samme år ansatt ved Trondhjems nationale Scene. Spilte senere ved Chat Noir, Carl Johan Teatret, Centralteatret og fra 1948-58 ansatt ved Trøndelag Teater. I tillegg til tallrike roller i komedier, operetter og musikaler, gjorde han videre inntrykk som Morten Kiil i Ibsens En folkefiende og som rittmesteren i Strindbergs Faderen.

På film hadde han gjennom en periode på 40 år nærmere 30 biroller. Han filmdebuterte i 1929 i den norske stumfilmen Laila, og medvirket etter det i blant annet Skjærgårdsflirt (1932), Fantegutten (1932), Bør Børson Jr. (1938), Gategutter (1949), Pappa tar gull (1964) og An-Magritt (1969) – som var hans siste filmrolle. Han medvirket også i noen av NRKs Fjernsynsteater, blant annet Går ut i kveld (1961) og Læraren (1963). Wikipedia

27 år
Arvid Storsveen (Motstandsleder)
1915 - 1943

Arvid Storsveen (Norge)

Motstandsleder, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Arvid Kristian Storsveen

Født:
9. juli 1915 (109 år siden)

Døde:
27. april 1943 (27 år) (81 år siden)

Arvid Kristian Storsveen var en norsk sivilingeniør og motstandsleder under andre verdenskrig.

Storsveen tok ingeniørvåpenets befalsskole og studerte deretter ved Norges tekniske høyskole i Trondheim. Under felttoget i Norge i 1940 deltok han i kampene på Ringerike ved Ingeniørregimentet (INGR) som fenrik og troppsjef i 2. Pionerkompani (Pikp 2). Etter kapitulasjonen engasjerte han seg raskt i motstandsarbeid.

Storsveen startet etterretningsvirksomhet, som etter hvert ble slått sammen med XU. Da lederne i XU måtte flykte høsten 1941, ble Storsveen ny leder for organisasjonen. I juli 1942 måtte han selv flykte til Sverige og ledet så organisasjonen derfra, med Øistein Strømnæs som leder i Oslo. Under et besøk i Oslo 1943 gikk Storsveen i en felle og ble skutt og drept av Gestapo. Tyskerne fant imidlertid aldri ut hvem de hadde drept; Storsveen hadde falske papirer, og for XUs videre eksistens var det et hell i tragedien. Wikipedia

43 år
Aleksandr Skrjabin (Komponist)
1872 - 1915

Aleksandr Skrjabin (Russland)

Komponist, pianist, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin

Født:
6. januar 1872 (152 år siden)

Døde:
27. april 1915 (43 år) (109 år siden)

Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin var en russisk innovativ og kontroversiell tidligmoderne komponist.

Skrjabin var utdannet pianist. Hans tidlige verk er påvirket av Chopin og Liszt, og er holdt i en lyrisk og personlig stil. Senere ble han influert av Wagners ideer om Gesamtkunstwerk. Med tiden utviklet Skrjabin ekspresjonistiske og modernistiske verk inspirert av teosofisk mystisisme. Han utviklet megalomane personlighetstrekk og plasserte seg selv i en frelserrolle.

Skrjabin påvirket samtidige komponister som Sergej Prokofjev og Igor Stravinskij, men ble selv fort glemt etter sin død. De senere årene har interessen for Skrjabins musikk tatt seg opp igjen. Wikipedia

42 år
Andrej Rjabusjkin (Kunstmaler)
1861 - 1904

Andrej Rjabusjkin (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Født:
17. oktober 1861 (162 år siden)

Døde:
27. april 1904 (42 år) (120 år siden)

Andrej Petrovitsj Rjabusjkin var en russisk kunstmaler. Hovedverkene hans tar for seg livet til vanlige russere i det 17. århundre.

Wikipedia

<<
27. April
>>