Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

I dag 23. April

Om dagen

23. April er dag 114 i 2024, og er i uke 17. Det er 252 dager igjen av året.
Minnedag for helgenen Sankt Georg
Verdens bok- og opphavsrettdag (Innført av UNESCO i 1995)
Englands nasjonaldag
Henter valutakurser, vent litt...

Historie

17 år siden

2007: Boris Jeltsin dør av hjerteinfarkt, 76 år gammel

Boris Nikolajevitsj Jeltsin, var en russisk ingeniør og politiker, og Russlands president fra 1991 til 1999. Han var den første demokratisk valgte statslederen i Den russiske føderasjonen.

Jeltsin var bondesønn. To år etter at han ble født måtte familien flytte til byen Kazan, der faren jobbet som bygningsarbeider. Han gikk på Urals polytekniske institutt i Sverdlovsk fra 1949 til 1955, hvor han utdannet seg til bygningsingeniør.

Jeltsin ble medlem av det sovjetiske kommunistpartiet i 1961. I 1985 kom han inn i politbyrået og året etter ble han utnevnt av Mikhail Gorbatsjov til partisjef i Moskva. Han ble imidlertid avsatt fra begge disse postene i 1987 ettersom han hadde kritisert Gorbatsjov og sagt at han gjennomførte perestrojkaen for langsomt. I mars 1989 ble han valgt til kongressen og fikk en plass i Det øverste sovjet. I mai 1990 ble han formann i RSFSRs øverste sovjet men da Russland erklærte seg selvstendig i juni trådte han i juli ut av kommunistpartiet.

Den 12. juni 1991 ble Jeltsin valgt til Russlands president med 57 prosents majoritet. I august lyktes det ham med folkelig støtte å avverge et kuppforsøk utført av kommunisten Vladimir Krjutsjkov og på denne bakgrunn forbød han i november kommunistpartiet i Russland. Den 8. desember erklærte Jeltsin sammen med Ukrainas president Leonid Kravtsjuk og Hviterusslands leder Stanislav Sjusjkevitsj at Sovjetunionen var oppløst.

Jeltsin er blitt kritisert for sin innsats som president i Russland; en innsats som omfatter flere regjeringskriser og krig i Tsjetsjenia.

Jeltsins dårlige helse og alkoholproblem bidro til at han fratrådte sin presidentpost den 31. desember 1999. Han ble etterfulgt av sin statsminister, Vladimir Putin, som ble valgt til Russlands president den 26. mars det påfølgende år.

Jeltsin døde 23. april 2007 i en alder av 76, etter et hjerteinfarkt. Han ble begravd på Novodevitsjekirkegården den 25. april. Wikipedia
59 år siden

1965: Radioprogrammet «Ti i skuddet» blir sendt for første gang

Ti i skuddet var et musikkprogram i NRK radio. Det gikk på lufta første gang 23. april 1965, og ble raskt en suksess. Men programleder og initiativtaker Vidar Lønn-Arnesen møtte sterk motstand da han lanserte programmet, selv om det etter hvert ble svært populært.

«Ti i skuddet» var ungdommens eget program. To juryer, hver bestående av 100 ungdommer, trykte på mentometerknapper for å stemme på de låtene de likte best, og de bestemte også hvem som skulle vinne. Dette var helt nytt i radioen på den tiden. Listene fra Ti i skuddet ble et stort samtaleemne blant ungdommer i flere generasjoner.

NRKs listepop-program var populært blant flere generasjoner unge, men tok en pause på 1970-tallet. I 1980 var programmet tilbake igjen for fullt. På starten av 2000-tallet ble «Ti i skuddet» sendt i kanalen mP3 hver mandag med Håvard Sylte som programleder. Programmet hadde da endret tittel til 10 i skuddet.

Programmet sluttet med mentometerknapper og gikk over til stemming fra lytterne via sms. Siste program ble sendt 16. april 2007. Wikipedia
818 år siden

1206: Baglarar overfell birkebeinarar i Nidaros, natta etter ein bryllaupsfest, og drep dei som ikkje klarer å røme

Blodbryllupet i Nidaros var et blodig angrep på birkebeinerkongen Inge Bårdsson og birkebeinerne. Baglerne overfalt birkebeinerne i Nidaros natt til 23. april 1206, mens kong Inges søster Sigrid holdt bryllup med Torgrim av Ljones, sysselmann og hærfører for birkebeinerne. Baglerne kom seg inn i byen mens folk sov ut rusen etter bryllupsfeiringen. Baglerne rante med seg et stort utbytte og drepte flere personer, men kong Inge, hans bror Skule og brudgommen Torgrim kom seg unna. Wikipedia

Fødsler

40 år
Nicolas Portal (Sykkelrytter)
1979 - 2020

Nicolas Portal (Frankrike)

Sykkelrytter, sportsdirektør

Født:
23. april 1979 (45 år siden)

Døde:
3. mars 2020 (40 år) (4 år siden)

Nicolas Portal var en fransk profesjonell landeveissyklist. Han syklet for det britiske laget Team Sky i 2010-sesongen, og ble deretter sportsdirektør.

Han var bror av Sébastien Portal. Wikipedia

57 år
Christer Pettersson (Mistenkt for palmemordet)
1947 - 2004

Christer Pettersson (Sverige)

Mistenkt for palmemordet, narkoman, alkoholiker

Født:
23. april 1947 (77 år siden)

Døde:
29. september 2004 (57 år) (19 år siden)

Christer Pettersson var en kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker og til sin død mistenkt for Palmemordet, drapet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28. februar 1986.

Den 22. desember 1970 knivstakk Pettersson en for ham ukjent person med bajonett. Offeret døde, og Pettersson ble i 1974 dømt for drapet.

Den 14. desember 1988 ble Pettersson anholdt for mordet på Olof Palme. Den 27. juli 1989 ble han i Stockholm tingsrätt funnet skyldig og dømt til livsvarig fengsel. Dommen ble avsagt under dissens hvor lekdommerne stemte for domsfellelse mens de to juridiske dommerne ønsket Pettersson frikjent. Den 2. november samme år ble han frifunnet av en enstemmig Svea hovrätt på grunn av manglende bevis og feil begått under vitnekonfrontasjon.

Pettersson var med varierende grad av sannsynlighet blitt identifisert av blant andre Olof Palmes hustru Lisbet, og hans utseende stemte med enkelte signalementer av gjerningsmannen. Begge rettsinstansene fant det bevist at Pettersson hadde vært utenfor Grand kino mordkvelden, hvilket han selv benektet. Hans forklaring har stort sett vært at det godt kan ha vært han som gjorde det, men at han ikke husker noen ting fra tidsrommet drapet skjedde.

I 1997 innleverte riksåklagaren en gjenopptagelsesbegjæring til Högsta domstolen, men på grunn av manglende bevis ble begjæringen avvist.

Han døde i 2004 på Karolinska Universitetssjukhuset like nord for Stockholm etter at han ble lagt inn med brudd på hjerneskallen, samtidig som han hadde dårlig allmentilstand etter lengre tids rusmisbruk og perioder hvor han i praksis levde på gaten i Stockholm. Wikipedia

62 år
Sandra Dee (Skuespiller)
1942 - 2005

Sandra Dee (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Alexandra Zuck

Født:
23. april 1942 (82 år siden)

Døde:
20. februar 2005 (62 år) (19 år siden)

Sandra Dee var en amerikansk skuespiller og sanger.

Dee var en profesjonell modell allerede da hun var fire år. Hun fortsatte videre med fjernsynsreklamer, og sin filmdebut fikk hun i Until They Sail i 1957.

I 1958 vant Dee en Golden Globe-pris for Mest lovende nykommer. Filmkarrieren blomstret og hun ble kjent for sine roller i filmer som Opprør mot livet, Gidget og Sommerstedet (alle fra 1959).

Sandra Dees ekteskap med sanger og skuespiller Bobby Darin som de inngikk i 1960 holdt henne i rampelyset i det meste av det tiåret. Hun hadde kontrakt med Universal Studios, som prøvde å utvikle Dee som en moden skuespiller, og filmene hun spilte i som voksen – inkludert enkelte med Darin – var kun moderate suksesser. De fikk en sønn sammen, Dodd Mitchell Darin. Dee og Darin ble skilt i 1967.

Dee tok veldig få skuespillerjobber på 1970-tallet, men opptrådte på TV ved enkelte anledninger.

Dees 1950-personlighet var inspirasjonen til sangen «Look At Me, I'm Sandra Dee» fra Broadway-musikalen Grease. Sangen ble også fremført i filmversjonen av musikalen fra 1978.

Dees voksne liv var sterkt preget av dårlig helse. Hun innrømte at hun i det meste av livet hadde slitt med anorexia nervosa, depresjon og alkoholisme. I 2000 annonserte hun at hun hadde blitt diagnostisert med kreft i halsen og nyresvikt. Komplikasjoner fra sistnevnte, kombinert med en lungebetennelse ledet til hennes død i en alder av 62.

Dees liv med Bobby Darin ble fortalt i filmen Beyond the Sea (2004), hvor hun ble spilt av Kate Bosworth og Darin av Kevin Spacey. Wikipedia

78 år
Arnulf Kolstad (Sosialpsykolog)
1942 - 2020

Arnulf Kolstad (Norge)

Sosialpsykolog, professor

Født:
23. april 1942 (82 år siden)

Døde:
21. mai 2020 (78 år) (3 år siden)

Arnulf Kolstad var en norsk sosialpsykolog, kulturpsykolog og sinolog. Han var professor emeritus ved Institutt for psykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), hvor han ble professor i 1986 og ble pensjonert i 2012. Han var bestyrer for Psykologisk institutt ved NTNU fra 1990 til 1992. Han var utdannet ingeniørgeolog (sivilingeniør), dr.ing., dr.philos. i psykologi og master i litteraturvitenskap. Kolstad var bidragsyter til offentlige debatten i Norge. Wikipedia

82 år
Roland Cedermark (Trekkspillartist)
1938 - 2020

Roland Cedermark (Sverige)

Trekkspillartist, komponist, sanger

Født:
23. april 1938 (86 år siden)

Døde:
24. desember 2020 (82 år) (3 år siden)

Roland Cedermark var en svensk trekkspillartist, sanger og komponist.

Roland Cedermark platedebuterte i 1976, og solgte over 2 millioner plater.

Cedermarks utgivelser har i hovedsak vært rettet mot det «voksne» publikum. De fleste av hans låter var instrumentale utgivelser av svenske og amerikanske slagere, mange av dem kristne melodier. Wikipedia

85 år
Tor Strand (Journalist)
1936 - 2022

Tor Strand (Norge)

Journalist, forfatter, korrespondent

Født:
23. april 1936 (88 år siden)

Døde:
19. mars 2022 (85 år) (2 år siden)

Tor Strand var en norsk journalist og forfatter. Han ble ansatt i NRK i 1960 og jobbet blant annet som NRKs utenrikskorrespondent i Moskva fra 1968 til 1971, i New York på 1970-tallet, og i London frem til 1987, da Per Øyvind Heradstveit tok over.

Tor Strand var også fjernsynsdirektør i NRK i perioden 1991–1994. Wikipedia

52 år
Roy Orbison (Musiker)
1936 - 1988

Roy Orbison (USA)

Musiker, sanger, gitarist, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Kelton Orbison

Født:
23. april 1936 (88 år siden)

Døde:
6. desember 1988 (52 år) (35 år siden)

Roy Kelton Orbison, også kalt «The Big O», var en amerikansk sanger og låtskriver. Han er en av pionerene i rock 'n' roll-historien, med en karriere som strakk seg over fire tiår. Orbisons emosjonelle ballader om tapt kjærlighet gjorde ham verdensberømt på midten av 1960-tallet. Hans operalignende stemme, melankolske tekster og polerte, intrikate poparrangementer, ble hans varemerke. I 1987 ble han innvotert i Rock and Roll Hall of Fame; introduksjonen var ved Bruce Springsteen.

Et av Orbisons særtrekk var at han alltid viste seg med svarte solbriller. En utbredt oppfatning vil ha det til at han var blind. Fenomenet skriver seg imidlertid fra en turné med da ennå ukjente The Beatles i 1963. Han fikk så mye oppmerksomhet for brillene at han valgte å fortsette med dem som en del av imaget. Wikipedia

75 år
Mikkel Flagstad (Jazzmusiker)
1930 - 2005

Mikkel Flagstad (Norge)

Jazzmusiker, komponist, saksofonist, tannlege

Født:
23. april 1930 (94 år siden)

Døde:
29. juni 2005 (75 år) (18 år siden)

Michael «Mikkel» Flagstad var en norsk jazzmusiker (saxofon), kjent for sin cool jazz-inspirerte stil og som hyppig musikant på Hotel Viking i Oslo.

Han var sønn av cellisten Ole Flagstad og nevø av pianisten Lasse Flagstad, sangerinnen Karen-Marie Flagstad og operasangerinnen Kirsten Flagstad. Besteforeldrene på farssiden var fiolinisten Michael Flagstad og pianisten, organisten og repetitøren Maja Flagstad. Han vokste opp i en musikkfamilie omgitt av fremtidige jazztalent som Einar Schanke og Bonsak Schieldrop på Ris (Oslo), og ble yrkesmusiker som ung (1947), og han ledet sitt eget Be Bop Band (1949–50). Etter å ha spilt i Tage Wilford og Hans Backes orkestre (1945), turnerte han med Per Asplin (1948), Karl Otto Hoff, og medvirket i Egil Monn-Iversens orkester (1951) før han gikk over i den svenske Rolf Ericsons besetning (1952–54). I Simon Brehms besetning bidro han sammen med Lars Gullin og Bengt Hallberg (1952–53).

Han ble satt tilbake av tuberkulose i 1954, og etter rekonvalesens i hjemlandet avtok hans musikkvirke. Hans filmmusikk til Line avstedkom Buddyprisen 1960, og han ledet egen Mikkel Flagstad kvintett (med Atle Hammer på trompet, Kjell Karlsen på piano, Erik Amundsen på bass og Ole Jacob Hansen på trommer) samtidig som han tok tannlegeutdanning. Flagstad led av flyskrekk og unngikk derfor den såkalte Bent Sølves-ulykken, flystyrten 1. mai 1969 der resten av popjazzorkesteret Bent Sølves omkom. Sykdommen avkortet hans karriere tidlig på 1970-tallet, han fikk et hjerneslag i 1990 og døde av lungebetennelse 15 år senere. Wikipedia

90 år
George Steiner (Filosof)
1929 - 2020

George Steiner (Frankrike)

Filosof, romanforfatter, oversetter, universitetslærer, litteraturkritiker, journalist, skribent, essayist

Født:
23. april 1929 (95 år siden)

Døde:
3. februar 2020 (90 år) (4 år siden)

George Steiner var en franskfødt amerikansk litteraturkritiker, professor, filosof, forfatter, oversetter og pedagog.

Steiner skrev mye om forholdet mellom språk, litteratur og samfunn. Steiner var professor i engelsk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Genève mellom 1974 og 1994, professor i litteraturvitenskap og ved University of Oxford i 1994–1995 og professor i poesi ved Harvard University (2001–2002). Han bodde i Cambridge i England, hvor han fra 1969 var ansatt ved Churchill College ved University of Cambridge. Han var gift med forfatter og historiker Zara Shakow Steiner, og de fikk en sønn, David Steiner (kommissær for utdanning i New York City) og en datter, Deborah Steiner (professor i klassisk historie ved Columbia University).

Steiner holdt også et Fulbright-professorat i Innsbruck i Østerrike i 1958–1959. Etter flere år som frilans skribent og sporadisk foreleser, aksepterte Steiner stillingen som professor i engelsk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Genève i 1974, en stilling han holdt i 20 år, der han drev med undervisning på fire språk. Steiner ble professor emeritus ved Genève University i 1994, og han ble Honorary Fellow ved Balliol College i Oxford University i 1995. Steiner var en regelmessig bidragsyter av anmeldelser og artikler til mange forskjellige tidsskrifter og aviser, inkludert The Times Literary Supplement og The Guardian. Han skrev for The New Yorker i over 30 år, der han bidro med mer enn 200 anmeldelser. Wikipedia

94 år
Margit Sandemo (Forfatter)
1924 - 2018

Margit Sandemo (Norge)

Forfatter

Født:
23. april 1924 (100 år siden)

Døde:
1. september 2018 (94 år) (5 år siden)

Margit Sandemo var en norsk-svensk forfatter av populærlitteratur. Mest kjent var hun for sin romanserie Sagaen om Isfolket. Sandemo skrev til sammen 185 bøker og solgte mer enn 37 millioner eksemplarer.

Hun ble født i Norge, men vokste opp i Sverige og skrev på svensk. Wikipedia

33 år
Gunnar Piltingsrud (Flyger)
1911 - 1944

Gunnar Piltingsrud (Norge)

Flyger

Født:
23. april 1911 (113 år siden)

Døde:
24. september 1944 (33 år) (Omkom i luftkamp under 2. verdenskrig) (79 år siden)

Gunnar Piltingsrud var en norsk offiser og flyger, som omkom under annen verdenskrig.

Før krigen var Piltingsrud til sjøs som styrmann, før han sammen med broren Arvid fikk flygeropplæring hos Widerøe. Arvid fikk jobb hos Widerøe, mens Gunnar en tid jobbet for Wessels flyveselskap.

Ved utbruddet av annen verdenskrig var han igjen til sjøs. Han var påmønstret Wilh. Wilhelmsen MS «Tudor» som 4.styrmann og ble torpedert nordvest av Kapp Finisterre på veg til Storbritannia. Piltingsrud og resten av mannskapet, mellom de salongpike Margit Johnsen, med unntak av én, overlevde torpederingen.

Etter å ha kommet seg til Little Norway, der han ble instruktør, var han med på opprettelsen av 331 (Norwegian) Squadron på Catterick. Han ble forflyttet til en britisk skvadron, 615 Squadron, før han igjen var med på opprettelsen av en ny skvadron, denne gang 332 (Norwegian) Squadron, fra januar til juni 1942. Deretter var han ved 56 Squadron frem til juli 1943, før han fikk en hvileperiode som instruktør.

I januar 1944 kom han tilbake til 56 Sqdn. for en kort periode, før han ble forfremmet til major og beordret til en ny skvadron, 137 Squadron, der han ble skvadronsjef i april 1944. Denne skvadronen inngikk i den wing Erik Haabjørn var blitt operasjonsgruppesjef (Wing Commander Flying) for, 124 Wing. Ikke lenge etter var Piltingsrud en periode fungerende sjef for wingen.

24. september 1944 omkom Piltingsrud da flyet hans ble skutt ned av tyske fly nær Üdem.

I 1947 ble det avduket et minnesmerke over Piltingsrud i Begnadalen i Sør-Aurdal der speiderne hver 17. mai legger ned krans.

Hans bror Arvid var også flyger under krigen, og fortsatte som passasjerflyger for blant annet Widerøe etter krigen. En tredje bror, Rasmus, var forsyningssjef for Milorg-basen Elg i Begnadalen. Wikipedia

89 år
Max Planck (Teoretisk fysiker)
1858 - 1947

Max Planck (Tyskland)

Teoretisk fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Max Karl Ernst Ludwig Planck

Født:
23. april 1858 (166 år siden)

Døde:
4. oktober 1947 (89 år) (76 år siden)

Max Karl Ernst Ludwig Planck var en tysk fysiker. Han regnes som grunnleggeren av kvantefysikken. Det var hans arbeid med dette som gav ham Nobelprisen i fysikk i 1918. Han har også gitt navn til Plancks konstant, en mye brukt fysisk konstant som karakteriserer et kvant eller en liten størrelse i kvantemekanikken.

Max Plancks kvanteteorie revolusjonerte den menneskelige forståelsen av atomer og subatomære prosesser, akkurat som Albert Einsteins relativitetsteori revolusjonerte forståelsen av tid og rom. Til sammen utgjør arbeidet til disse to de grunnleggende teoriene i det tjuende århundrets fysikk. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Hans Rasmus Astrup (Kunstsamler)
1939 - 2021

Hans Rasmus Astrup (Norge)

Kunstsamler, forretningsdrivende

Født:
23. mars 1939 (85 år siden)

Døde:
23. april 2021 (82 år) (3 år siden)

Hans Rasmus Astrup var en norsk næringslivsleder og eier av Astrup Fearnley-samlingen, en av Norges viktigste og mest omfattende private samlinger av samtidskunst.

Hans Rasmus Astrup var sønn av skipsreder Nils Ebbessøn Astrup (1901–72) og Hedevig (Heddy) Stang (1904–78). Han tok examen artium i 1958 og ble cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1966.

Astrup var først som shipping-lærling i USA, før han i 1972 overtok familiens skipsmeglerfirma (broren Nils Jørgen Astrup tok over rederiet) etter at faren Nils Ebbessøn Astrup døde. Firmaet var etablert av Thomas Fearnley (1841-1927) i 1869 og hadde gått godt.

Under Astrups ledelse har firmaet gjennomgått en rivende utvikling med en stadig utvidelse av sine virksomhetsområder. I tillegg til de tradisjonelle områder som befraktning av tank- og tørrlastskip, salg, kjøp og kontrahering, tok man også opp befraktning av petroleumsgasser og amoniakk i flytende form og som det første skipsmeglerfirma ble det involvert i offshorevirksomhet. Han har også utbygd firmaet til å bli et betydelig finansieringsselskap. Etter oljekrise og andre kriser gikk firmaet konkurs i 1991.

I 1987 ble det kjent at Fearnley Group, som var eneeid av Astrup, planla et kunstmuseum samlokalisert med et planlagt nytt kontorbygg på Grev Wedels plass. Familiens kunstsamling ble tilgjengelig for allmennheten da Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst ble åpnet 1993, der han var styreleder. Astrup kjøpte flere kunstverk som «Mother And Child (Divided)» (to kyr) av Damien Hirst og Jeff Koons' «Michael Jackson and Bubbles» (1988), en statue i porselen av Michael Jackson med en apekatt, som han kjøpte for 51 millioner kroner i 2001. I 2012 ble dette og andre kjente verker presentert i museets nybygg på Tjuvholmen, tegnet av den italienske arkitekten Renzo Piano.

Astrup bodde på Skjatvedt Gård i Gansdalen og var Romerikes rikeste mann. Derfra leder han Vergjedalsbruket (etablert 1941) som igjen er morselskap til holdingselskapet Astrup Fearnley AS og Astrup Invest I og II, samt A/S Krokstad Skov. Han eide også Meraker Brug, som med sine 1 300 000 dekar eid mark, i 2012 var største eier av utmark i Norge.

Han var sønn av skipsreder Nils Ebbessøn Astrup (1901–1972) og filantrop Heddy Astrup (1904–78). Skipsreder Nils Jørgen Astrup (1935–2005) var hans bror, foruten Thomas (1927–1978) og tvillingbroren Halvor Nicolai. Se slekten Astrup.

Hans Rasmus Astrup ble tildelt St. Olavs Orden i 1998. Wikipedia

76 år
Boris Jeltsin (President)
1931 - 2007

Boris Jeltsin (Russland)

President, politiker, bygningsingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Boris Nikolajevitsj Jeltsin

Født:
1. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
23. april 2007 (76 år) (17 år siden)

Boris Nikolajevitsj Jeltsin (kyrillisk: Борис Николаевич Ельцин uttale (hjelp·info) født 1. februar 1931 i Butka ved Sverdlovsk, nå Jekaterinburg, Sovjetunionen, død 23. april 2007 i Moskva) var en russisk ingeniør og politiker, og Russlands president fra 1991 til 1999. Han var den første demokratisk valgte statslederen i Den russiske føderasjonen etter oppløsningen av Sovjetunionen. Han medvirket selv til oppløsningen av unionen i selvstendige republikker. Wikipedia

77 år
Romano Scarpa (Tegneserieskaper)
1927 - 2005

Romano Scarpa (Italia)

Tegneserieskaper, manusforfatter

Født:
27. september 1927 (96 år siden)

Døde:
23. april 2005 (77 år) (19 år siden)

Romano Scarpa var en berømt tegneserieskaper. Scarpa begynte å lage Disney-historier i 1953 hos forlagshuset Mondadori, og har siden satt et sterkt preg på italienske Disney-serier og italienske tegneserier overhodet. Italienske Disney-tegnere på som Giorgio Cavazzano formet skikkelsene sine etter Scarpa-stilen. I 1988 skrev Scarpa en av de lengste Disney-seriene som eksisterer: «Paperolimpiadi» på 250 sider. Scarpa bodde sine siste år i Spania, og laget historier for Egmont.

Scarpa er opphavsmannen bak Disney-figuren Birgitte. Wikipedia

75 år
Buster Crabbe (Skuespiller)
1908 - 1983

Buster Crabbe (USA)

Skuespiller, svømmer, aksjemegler, stunt performer

Fullt navn / Fødenavn:
Clarence Linden Crabbe, II

Født:
7. februar 1908 (116 år siden)

Døde:
23. april 1983 (75 år) (41 år siden)

Clarence Linden «Buster» Crabbe II var en amerikansk svømmer og skuespiller som deltok i de olympiske leker 1928 i Amsterdam og 1932 i Los Angeles.

Crabbe ble olympisk mester i svømming under OL 1932 i Los Angeles, han vant 400 meter fri.

Fire år tidligere, under sommer-OL 1928 i Amsterdam, kom Crabbe på tredjeplass på 1500 meter fri bak Arne Borg fra Sverige og Boy Charlton fra Australia.

Crabbe medvirket i over 100 filmer, i 1933 hadde han hovedrollen i en Tarzan-film og ellers spilte han i en rekke science fiction-filmer med roller som Lyn Gordon og Buck Rogers. Han medvirket også i mange westernfilmer med rollen som Billy the Kid, en amerikansk lovløs revolvermann. Wikipedia

53 år
Gustav Guldberg (Professor)
1854 - 1908

Gustav Guldberg (Norge)

Professor, antropolog, zoolog

Fullt navn / Fødenavn:
Gustav Adolph Guldberg

Født:
27. oktober 1854 (169 år siden)

Døde:
23. april 1908 (53 år) (116 år siden)

Gustav Adolph Guldberg var en norsk professor i medisin, ekspert på hvalen.

Etter examen artium 1873 tok han eksamen som cand.med. i 1881 og arbeidet deretter som konservator ved Zootomisk museum. Siden studerte han anatomi og histologi og arbeidet med preservering av hval utenfor Finnmark, som resulterte i en dr.philos.-grad i 1887 på en avhandling om hvalens insula (del av hjernebarken). Han ble professor ved Karolinska Institutet 1888, men gikk umiddelbart over til Det Kongelige Frederiks Universitet i hjemlandet og var professor ved Anatomisk institutt (UiO) i årene fra 1888 til 1908. Han etterfulgte Jacob Munch Heiberg som instituttets bestyrer. Sammen med Fridtjof Nansen påviste han at fosteret til nise har litt bakben. Til mye av dette arbeidet fikk han satt opp et nytt mikroskop og ansatte Fredrik Georg Gade til å være prosektor. Bestyrerjobben ble etter hans død i 1908 videreført av Kristian Emil Schreiner som også videreførte hans såvidt påbegynte studier av skjelettene fra Osebergskipet.

Han var sønn av prest og forlegger Carl August Guldberg (1812–92). Blant hans mange søsken finner man matematikeren Cato Guldberg (1836–1902), matematikeren Axel Guldberg (1838–1913) og diakonissen Cathinka Guldberg (1840–1919). Han var far til patologen Gustav Guldberg (1897–1938). Wikipedia

52 år
William Shakespeare (Forfatter)
1564 - 1616

William Shakespeare (Kongeriket England)

Forfatter, dramatiker, skuespiller, lyriker, poet, dramaturg

Født:
4. april 1564 (460 år siden)

Døde:
23. april 1616 (52 år) (408 år siden)

William Shakespeare (døpt 26. april 1564 i Stratford-upon-Avon i England, død 23. apriljul./ 3. mai 1616greg. samme sted) var en engelsk poet og skuespillforfatter. Han betraktes som den største engelskspråklige forfatter. Han kalles Englands nasjonalpoet og «skalden fra Avon» – eller simpelthen «skalden». Ben Jonson gav ham navnet «svanen fra Avon». Forfatterskapet består av 37 skuespill, 154 sonetter, to lange fortellende dikt og flere andre dikt. Skuespillene er oversatt til alle store språk og fremføres oftere enn andre dramatikeres skuespill.

Shakespeare ble født og vokste opp i Stratford-upon-Avon. Da han var 18 år gammel giftet han seg med Anne Hathaway, som han fikk tre barn sammen med: Susanna og tvillingene Hamnet og Judith. Han reiste til London en gang mellom 1585 og 1592 og innledet en fremgangsrik karriere som skuespiller, forfatter og deleier av skuespillerselskapet Lord Chamberlain's Men – senere kjent som King's Men. Han trakk seg antagelig tilbake til Stratford omkring 1613 hvor han døde tre år senere.

Shakespeare skrev mesteparten av sine kjente verker mellom 1590 og 1613. Hans tidlige skuespill var hovedsakelig komedier og krønikespill, genrer han raffinerte innen slutten av 1500-tallet. Han skrev i hovedsak tragedier frem til 1608 – som for eksempel klassikerne Hamlet, Macbeth og Romeo og Juliet. På slutten av livet skrev han tragikomedier og samarbeidet med andre skuespillforfattere. Mange av hans skuespill ble utgitt i utgaver av varierende kvalitet og grad av nøyaktighet i hans levetid. I 1623 utgav to av hans tidligere teaterkolleger, John Heminges og Henry Condell, Shakespeares samlede (bortsett fra to) skuespill under navnet «First Folio». Wikipedia

<<
23. April
>>