Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
23. April
Om dagen
23. April er dag 113 i 2019, og er i uke 17. Det er 252 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Minnedag for helgenen Sankt Georg
Verdens bok- og opphavsrettdag (Innført av UNESCO i 1995)
Englands nasjonaldag
Historie
Wikipedia_23-4.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Boris Jeltsin dør av hjerteinfarkt, 76 år gammel
Boris Nikolajevitsj Jeltsin, var en russisk ingeniør og politiker, og Russlands president fra 1991 til 1999. Han var den første demokratisk valgte statslederen i Den russiske føderasjonen.

Jeltsin var bondesønn. To år etter at han ble født måtte familien flytte til byen Kazan, der faren jobbet som bygningsarbeider. Han gikk på Urals polytekniske institutt i Sverdlovsk fra 1949 til 1955, hvor han utdannet seg til bygningsingeniør.

Jeltsin ble medlem av det sovjetiske kommunistpartiet i 1961. I 1985 kom han inn i politbyrået og året etter ble han utnevnt av Mikhail Gorbatsjov til partisjef i Moskva. Han ble imidlertid avsatt fra begge disse postene i 1987 ettersom han hadde kritisert Gorbatsjov og sagt at han gjennomførte perestrojkaen for langsomt. I mars 1989 ble han valgt til kongressen og fikk en plass i Det øverste sovjet. I mai 1990 ble han formann i RSFSRs øverste sovjet men da Russland erklærte seg selvstendig i juni trådte han i juli ut av kommunistpartiet.

Den 12. juni 1991 ble Jeltsin valgt til Russlands president med 57 prosents majoritet. I august lyktes det ham med folkelig støtte å avverge et kuppforsøk utført av kommunisten Vladimir Krjutsjkov og på denne bakgrunn forbød han i november kommunistpartiet i Russland. Den 8. desember erklærte Jeltsin sammen med Ukrainas president Leonid Kravtsjuk og Hviterusslands leder Stanislav Sjusjkevitsj at Sovjetunionen var oppløst.

Jeltsin er blitt kritisert for sin innsats som president i Russland; en innsats som omfatter flere regjeringskriser og krig i Tsjetsjenia.

Jeltsins dårlige helse og alkoholproblem bidro til at han fratrådte sin presidentpost den 31. desember 1999. Han ble etterfulgt av sin statsminister, Vladimir Putin, som ble valgt til Russlands president den 26. mars det påfølgende år.

Jeltsin døde 23. april 2007 i en alder av 76, etter et hjerteinfarkt. Han ble begravd på Novodevitsjekirkegården den 25. april. Wikipedia
Wikipedia_23-4.1965
54 år siden
Wikipedia
1965: Radioprogrammet «Ti i skuddet» ble sendt for første gang
Ti i skuddet var et musikkprogram i NRK radio. Det gikk på lufta første gang 23. april 1965, og ble raskt en suksess. Men programleder og initiativtaker Vidar Lønn-Arnesen møtte sterk motstand da han lanserte programmet, selv om det etter hvert ble svært populært.

«Ti i skuddet» var ungdommens eget program. To juryer, hver bestående av 100 ungdommer, trykte på mentometerknapper for å stemme på de låtene de likte best, og de bestemte også hvem som skulle vinne. Dette var helt nytt i radioen på den tiden. Listene fra Ti i skuddet ble et stort samtaleemne blant ungdommer i flere generasjoner.

NRKs listepop-program var populært blant flere generasjoner unge, men tok en pause på 1970-tallet. I 1980 var programmet tilbake igjen for fullt. På starten av 2000-tallet ble «Ti i skuddet» sendt i kanalen mP3 hver mandag med Håvard Sylte som programleder. Programmet hadde da endret tittel til 10 i skuddet.

Programmet sluttet med mentometerknapper og gikk over til stemming fra lytterne via sms. Siste program ble sendt 16. april 2007. Wikipedia
Wikipedia_23-4.1206
813 år siden
Wikipedia
1206: Baglarar overfell birkebeinarar i Nidaros, natta etter ein bryllaupsfest, og drep dei som ikkje klarer å røme
Blodbryllupet i Nidaros var et blodig angrep på birkebeinerkongen Inge Bårdsson og birkebeinerne. Baglerne overfalt birkebeinerne i Nidaros natt til 23. april 1206, mens kong Inges søster Sigrid holdt bryllup med Torgrim av Ljones, sysselmann og hærfører for birkebeinerne. Baglerne kom seg inn i byen mens folk sov ut rusen etter bryllupsfeiringen. Baglerne rante med seg et stort utbytte og drepte flere personer, men kong Inge, hans bror Skule og brudgommen Torgrim kom seg unna. Wikipedia
Fødsler
89 år
Max Planck (Teoretisk fysiker)
1858 - 1947

Max Planck (Tyskland)

Teoretisk fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Max Karl Ernst Ludwig Planck

Født:
23. april 1858

Døde:
4. oktober 1947 (89 år)

Max Karl Ernst Ludwig Planck var en tysk fysiker. Han regnes som grunnleggeren av kvantefysikken. Det var hans arbeid med dette som gav ham Nobelprisen i fysikk i 1918. Han har også gitt navn til Plancks konstant, en mye brukt fysisk konstant som karakteriserer et kvant eller en liten størrelse i kvantemekanikken.

Max Plancks kvanteteorie revolusjonerte den menneskelige forståelsen av atomer og subatomære prosesser, akkurat som Albert Einsteins relativitetsteori revolusjonerte forståelsen av tid og rom. Til sammen utgjør arbeidet til disse to de grunnleggende teoriene i det tjuende århundrets fysikk. Wikipedia

33 år
Gunnar Piltingsrud (Flyger)
1911 - 1944

Gunnar Piltingsrud (Norge)

Flyger

Født:
23. april 1911

Døde:
24. september 1944 (33 år) (Omkom i luftkamp under 2. verdenskrig)

Gunnar Piltingsrud var en norsk offiser og flyger, som omkom under annen verdenskrig.

Før krigen var Piltingsrud til sjøs som styrmann, før han sammen med broren Arvid fikk flygeropplæring hos Widerøe. Arvid fikk jobb hos Widerøe, mens Gunnar en tid jobbet for Wessels flyveselskap.

Ved utbruddet av annen verdenskrig var han igjen til sjøs. Han var påmønstret Wilh. Wilhelmsen MS «Tudor» som 4.styrmann og ble torpedert nordvest av Kapp Finisterre på veg til Storbritannia. Piltingsrud og resten av mannskapet, mellom de salongpike Margit Johnsen, med unntak av én, overlevde torpederingen.

Etter å ha kommet seg til Little Norway, der han ble instruktør, var han med på opprettelsen av 331 (Norwegian) Squadron på Catterick. Han ble forflyttet til en britisk skvadron, 615 Squadron, før han igjen var med på opprettelsen av en ny skvadron, denne gang 332 (Norwegian) Squadron, fra januar til juni 1942. Deretter var han ved 56 Squadron frem til juli 1943, før han fikk en hvileperiode som instruktør.

I januar 1944 kom han tilbake til 56 Sqdn. for en kort periode, før han ble forfremmet til major og beordret til en ny skvadron, 137 Squadron, der han ble skvadronsjef i april 1944. Denne skvadronen inngikk i den wing Erik Haabjørn var blitt operasjonsgruppesjef (Wing Commander Flying) for, 124 Wing. Ikke lenge etter var Piltingsrud en periode fungerende sjef for wingen.

24. september 1944 omkom Piltingsrud da flyet hans ble skutt ned av tyske fly nær Üdem.

I 1947 ble det avduket et minnesmerke over Piltingsrud i Begnadalen i Sør-Aurdal der speiderne hver 17. mai legger ned krans.

Hans bror Arvid var også flyger under krigen, og fortsatte som passasjerflyger for blant annet Widerøe etter krigen. En tredje bror, Rasmus, var forsyningssjef for Milorg-basen Elg i Begnadalen. Wikipedia

94 år
Margit Sandemo (Skribent)
1924 - 2018

Margit Sandemo (Norge)

Skribent

Født:
23. april 1924

Døde:
1. september 2018 (94 år)

Margit Sandemo var en norsk-svensk forfatter av populærlitteratur. Mest kjent var hun for sin romanserie Sagaen om Isfolket. Sandemo skrev til sammen 185 bøker og solgte mer enn 37 millioner eksemplarer.

Hun ble født i Norge, men vokste opp i Sverige og skrev på svensk. Wikipedia

57 år
Christer Pettersson (Mistenkt for palmemordet)
1947 - 2004

Christer Pettersson (Sverige)

Mistenkt for palmemordet, kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker

Født:
23. april 1947

Døde:
29. september 2004 (57 år)

Christer Pettersson var en kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker og til sin død mistenkt for Palmemordet, drapet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28. februar 1986.

Den 22. desember 1970 knivstakk Pettersson en for ham ukjent person med bajonett. Offeret døde, og Pettersson ble i 1974 dømt for drapet.

Den 14. desember 1988 ble Pettersson anholdt for mordet på Olof Palme. Den 27. juli 1989 ble han i Stockholm tingsrätt funnet skyldig og dømt til livsvarig fengsel. Dommen ble avsagt under dissens hvor lekdommerne stemte for domsfellelse mens de to juridiske dommerne ønsket Pettersson frikjent. Den 2. november samme år ble han frifunnet av en enstemmig Svea hovrätt på grunn av manglende bevis og feil begått under vitnekonfrontasjon.

Pettersson var med varierende grad av sannsynlighet blitt identifisert av blant andre Olof Palmes hustru Lisbet, og hans utseende stemte med enkelte signalementer av gjerningsmannen. Begge rettsinstansene fant det bevist at Pettersson hadde vært utenfor Grand kino mordkvelden, hvilket han selv benektet. Hans forklaring har stort sett vært at det godt kan ha vært han som gjorde det, men at han ikke husker noen ting fra tidsrommet drapet skjedde.

I 1997 innleverte riksåklagaren en gjenopptagelsesbegjæring til Högsta domstolen, men på grunn av manglende bevis ble begjæringen avvist.

Han døde i 2004 på Karolinska Universitetssjukhuset like nord for Stockholm etter at han ble lagt inn med brudd på hjerneskallen, samtidig som han hadde dårlig allmentilstand etter lengre tids rusmisbruk og perioder hvor han i praksis levde på gaten i Stockholm. Wikipedia

Dødsfall
77 år
Romano Scarpa (Tegneserieskaper)
1927 - 2005

Romano Scarpa (Italia)

Tegneserieskaper, manusforfatter

Født:
27. september 1927

Døde:
23. april 2005 (77 år)

Romano Scarpa var en berømt tegneserieskaper. Scarpa begynte å lage Disney-historier i 1953 hos forlagshuset Mondadori, og har siden satt et sterkt preg på italienske Disney-serier og italienske tegneserier overhodet. Italienske Disney-tegnere på som Giorgio Cavazzano formet skikkelsene sine etter Scarpa-stilen. I 1988 skrev Scarpa en av de lengste Disney-seriene som eksisterer: «Paperolimpiadi» på 250 sider. Scarpa bodde sine siste år i Spania, og laget historier for Egmont.

Scarpa er opphavsmannen bak Disney-figuren Birgitte. Wikipedia

<<
23. April
>>