Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
23. April
Navnedag
Merkedager
Minnedag for helgenen Sankt Georg
Verdens bok- og opphavsrettdag (Innført av UNESCO i 1995)
Englands nasjonaldag
Historie
Wikipedia_23-4.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Boris Jeltsin dør av hjerteinfarkt, 76 år gammel
Boris Nikolajevitsj Jeltsin, var en russisk ingeniør og politiker, og Russlands president fra 1991 til 1999. Han var den første demokratisk valgte statslederen i Den russiske føderasjonen.

Jeltsin var bondesønn. To år etter at han ble født måtte familien flytte til byen Kazan, der faren jobbet som bygningsarbeider. Han gikk på Urals polytekniske institutt i Sverdlovsk fra 1949 til 1955, hvor han utdannet seg til bygningsingeniør.

Jeltsin ble medlem av det sovjetiske kommunistpartiet i 1961. I 1985 kom han inn i politbyrået og året etter ble han utnevnt av Mikhail Gorbatsjov til partisjef i Moskva. Han ble imidlertid avsatt fra begge disse postene i 1987 ettersom han hadde kritisert Gorbatsjov og sagt at han gjennomførte perestrojkaen for langsomt. I mars 1989 ble han valgt til kongressen og fikk en plass i Det øverste sovjet. I mai 1990 ble han formann i RSFSRs øverste sovjet men da Russland erklærte seg selvstendig i juni trådte han i juli ut av kommunistpartiet.

Den 12. juni 1991 ble Jeltsin valgt til Russlands president med 57 prosents majoritet. I august lyktes det ham med folkelig støtte å avverge et kuppforsøk utført av kommunisten Vladimir Krjutsjkov og på denne bakgrunn forbød han i november kommunistpartiet i Russland. Den 8. desember erklærte Jeltsin sammen med Ukrainas president Leonid Kravtsjuk og Hviterusslands leder Stanislav Sjusjkevitsj at Sovjetunionen var oppløst.

Jeltsin er blitt kritisert for sin innsats som president i Russland; en innsats som omfatter flere regjeringskriser og krig i Tsjetsjenia.

Jeltsins dårlige helse og alkoholproblem bidro til at han fratrådte sin presidentpost den 31. desember 1999. Han ble etterfulgt av sin statsminister, Vladimir Putin, som ble valgt til Russlands president den 26. mars det påfølgende år.

Jeltsin døde 23. april 2007 i en alder av 76, etter et hjerteinfarkt. Han ble begravd på Novodevitsjekirkegården den 25. april. Wikipedia
Wikipedia_23-4.1965
54 år siden
Wikipedia
1965: Radioprogrammet «Ti i skuddet» ble sendt for første gang
Ti i skuddet var et musikkprogram i NRK radio. Det gikk på lufta første gang 23. april 1965, og ble raskt en suksess. Men programleder og initiativtaker Vidar Lønn-Arnesen møtte sterk motstand da han lanserte programmet, selv om det etter hvert ble svært populært.

«Ti i skuddet» var ungdommens eget program. To juryer, hver bestående av 100 ungdommer, trykte på mentometerknapper for å stemme på de låtene de likte best, og de bestemte også hvem som skulle vinne. Dette var helt nytt i radioen på den tiden. Listene fra Ti i skuddet ble et stort samtaleemne blant ungdommer i flere generasjoner.

NRKs listepop-program var populært blant flere generasjoner unge, men tok en pause på 1970-tallet. I 1980 var programmet tilbake igjen for fullt. På starten av 2000-tallet ble «Ti i skuddet» sendt i kanalen mP3 hver mandag med Håvard Sylte som programleder. Programmet hadde da endret tittel til 10 i skuddet.

Programmet sluttet med mentometerknapper og gikk over til stemming fra lytterne via sms. Siste program ble sendt 16. april 2007. Wikipedia
Wikipedia_23-4.1206
813 år siden
Wikipedia
1206: Baglarar overfell birkebeinarar i Nidaros, natta etter ein bryllaupsfest, og drep dei som ikkje klarer å røme
Blodbryllupet i Nidaros var et blodig angrep på birkebeinerkongen Inge Bårdsson og birkebeinerne. Baglerne overfalt birkebeinerne i Nidaros natt til 23. april 1206, mens kong Inges søster Sigrid holdt bryllup med Torgrim av Ljones, sysselmann og hærfører for birkebeinerne. Baglerne kom seg inn i byen mens folk sov ut rusen etter bryllupsfeiringen. Baglerne rante med seg et stort utbytte og drepte flere personer, men kong Inge, hans bror Skule og brudgommen Torgrim kom seg unna. Wikipedia
Fødsler
94 år
Margit Sandemo (Skribent)
1924 - 2018

Margit Sandemo (Norge)

Skribent

Født:
23. april 1924

Døde:
1. september 2018 (94 år)

Margit Sandemo var en norsk-svensk forfatter av populærlitteratur. Mest kjent var hun for sin romanserie Sagaen om Isfolket. Sandemo skrev til sammen 185 bøker og solgte mer enn 37 millioner eksemplarer.

Hun ble født i Norge, men vokste opp i Sverige og skrev på svensk. Wikipedia

<<
23. April
>>