Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

27. September

Om dagen

27. September er dag 271 i 2024, og er i uke 39. Det er 95 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Mashíyyat starter (Vilje)
Verdens turismedag (Innført av UNWTO i 1980)
Mexicos uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)

Historie

37 år siden

1986: Bassist i Metallica Cliff Burton omkommer i en bussulykke i Sverige, 24 år gammel

Clifford Lee Burton var bassist i heavy metal-bandet «Metallica», og sitt tidligere band «Trauma». Han var sønn av Jan og Ray Burton og vokste opp i Castro Valley, sammen med foreldrene og sine to søsken, Scott og Connie.

Burton var mest kjent for sin ville spillestil og sine soloer, som i låtene «Orion» på albumet Master of Puppets og «(Anesthesia) Pulling Teeth», der det er kun bass i halve sangen.

Burton omkom 24 år gammel i en bussulykke i Sverige under bamdets Damage Inc. turné i 1986. Bandet hadde klaget på at det var så ukomfortabelt å sove på bussen deres, og om kvelden den 26. september spilte Kirk Hammett og Burton kort om hvem som kunne velge seng først. Burton fikk et sparess og vant, dermed valgte han seg Kirk sin seng. Cliff sov gjennom hele natten, og rundt kl 7 om morgenen neste dag hevdet bussjåføren at han kjørte over et lag med rim på veien. Han mistet kontroll over bussen, kjørte av veien (E4, 2 mil nord for Ljungby), og tippet over på gresset. Burton ble slengt ut av vinduet og fikk bussen over seg. I ett forsøk på å få han løs brukte man en kran som skulle løfte bussen opp på veien igjen. Under forsøket på å løfte opp bussen så røk kjettingene mellom kranten og bussen, noe som resulterte i at bussen falt over Burton igjen. Det er uvisst om han på dette tidspunktet allerede var død.

James Hetfield fortalte senere at han hadde trodd bussen krasjet fordi sjåføren var full, og hevdet det hadde luktet alkohol av ånden hans. Hetfield fortalte også hvordan han senere hadde gått nedover og sett etter is på veien etter ulykken, men hadde ikke funnet noe. En lokal fotograf ved navn Lennart Wennberg, som møtte opp på ulykkesstedet dagen etter, svarte senere i et intervju om sannsynligheten med isen på veien, at det var «utelukket» og at veien hadde vært tørr og temperaturen rundt 2 grader celsius. Dette ble bekreftet av politiet som heller ikke fant noe is. Ljungbys etterforsker Arne Pettersson fortalte i en lokal avis om hvordan bilsporene på ulykkesstedet etter bussen liknet på sporene etter sjåfører som sovner bak rattet. Likevel hevdet bussjåføren at han hadde sovet ut før turen og var helt uthvilt. Dette ble bekreftet av bussjåføren til den andre turnébussen. Det ble konkludert med at sjåføren ikke var skylden for ulykken og ingen rettssak ble ført mot han. Wikipedia
40 år siden

1983: Richard M. Stallman annonserer GNU-prosjektet

GNU-prosjektet ble startet av Richard M. Stallman 27. september 1983, med det formål å skape et helt fritt operativsystem: GNU-systemet. Prosjektet ble annonsert den 27. september 1983 på nyhetsgruppen net.unix-wizards. Den opprinnelige annonseringen ble fulgt av Stallmans GNU-manifest og andre essay som forklarte hans motivasjon for GNU-prosjektet. Et av disse var å bringe tilbake samarbeidsånden som hadde vært fremherskende i datamiljøet i de tidlige tider.

GNU er et rekursivt akronym som står for «GNU's not Unix». Unix var navnet på et proprietært operativsystem allerede i utstrakt bruk. Siden teknologien som lå til grunn hadde vist seg å være teknisk god ble GNU-systemet designet til å være kompatibelt med det. Unix-arkitekturen tillot at GNU ble skrevet som individuelle programvarekomponenter; komponenter som allerede var fritt tilgjengelige, slik som typesettingssystemet TeX og det grafiske systemet X Window, kunne bli tilpasset og gjenbrukt, annet ville bli skrevet fra begynnelsen.

For å sikre at GNU-programvaren ville forbli fri for alle brukere til å kjøre, kopiere, modifisere og distribuere, ville prosjektet bli utgitt under en lisens som var designet for å gi alle disse rettighetene, og samtidig forhindre at det ble lagt på ytterligere restriksjoner. Denne idéen ble kalt copyleft, og ble tatt inn i GNU General Public License (GPL).

I 1985 stiftet Stallman Free Software Foundation (FSF), en ideell organisasjon med det formål å gi logistisk, juridisk og finansiell støtte til GNU-prosjektet. FSF hyret også inn programmerere til å bidra til GNU. En stor andel av utviklingen ble (og blir) gjort av frivillige. Etter hvert ble GNU mer kjent, og interesserte firmaer begynte å bidra til utviklingen eller selge GNU-programvare og gi teknisk støtte.

I 1990 hadde GNU-systemet en utvidbar tekstbehandler (Emacs), en svært suksessrik optimaliseringskompilator (GCC), og det meste av kjernebibliotekene og verktøyene til en standard Unix-distribusjon. Hovedkomponenten som fortsatt manglet var kjernen. I GNU-manifestet hadde Stallman nevnt at det fantes en kjerne, men mye mer omfattende enn det som trengtes for å emulere Unix. Wikipedia
59 år siden

1964: Warren-kommisjonen konkluderer med at Lee Harvey Oswald alene drepte president John F. Kennedy

Warren-kommisjonen ble nedsatt 29. november 1963 av president Lyndon B. Johnson for å undersøke omstendighetene omkring attentatet på President Kennedy i Dallas 22. november 1963.

Medlemmer av kommisjonen var høyesterettsjustitiarius Earl Warren (leder), Allen Dulles (tidligere sjef for CIA), Gerald Ford (senere president i USA), Hale Boggs, John J. McCloy, Richard Russell Jr. og John Sherman Cooper. Arlen Specter fra Philadelphia – senere senator for Pennsylvania – ble tilknyttet som rettslig rådgiver.

Kommisjonens rapport ble etter 10 måneders arbeid offentliggjort den 27. september 1964. Kommisjonens konklusjon var at Lee Harvey Oswald var alene om drapet på president Kennedy. Kommisjonen mente at Oswald hadde avfyrt tre skudd mot presidentens bilkortesje fra 6 etasje i Texas School Book Depository (skoleboklager), slik:
• Den første kula bommet.
• Den andre kula traff først president Kennedy i nakken og gikk ut strupen hans. Den fortsatte videre og traff guvernør John Connally i ryggen, gikk ut brystet, skadet armen før den endte i låret hans.
• Den tredje kula traff president Kennedy i hodet og drepte han.

Warrenkommisjonens konklusjoner var omstridt allerede da rapporten ble lagt fram. Wikipedia

Fødsler

39 år
Avril Lavigne (Sanger)
1984

Avril Lavigne (Canada)

Sanger, skuespiller, komponist, filantrop, moteskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Avril Ramona Lavigne

Født:
27. september 1984 (39 år)

Avril Ramona Lavigne er en canadisk sanger, låtskriver, motedesigner og skuespiller. Hun var en av de nye rockmusikerne i 2002, da hun lanserte sitt første album. Musikkstilen er en blanding av rock og pop. Navnet Avril er fransk og betyr april, og Lavigne betyr vingård. Hun var gift med Deryck Whibley, vokalist i Sum 41, 17. september 2009 ble det kunngjort at paret hadde blitt separert. Etter et halvt år med dating ble hun i august 2012 forlovet med frontmannen i Nickelback, Chad Kroeger. De giftet seg 1. juli 2013 på «Canada day» i Frankrike. Wikipedia

41 år
Lil Wayne (Rapper)
1982

Lil Wayne (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, skribent, plateprodusent, skuespiller, gründer, fjernsynsskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Dwayne Michael Carter jr.

Født:
27. september 1982 (41 år)

Dwayne Michael Carter jr. er en amerikansk rapper.

Hot Boys debuterte med Get It How U Live! samme år. Lil Wayne fikk sin største suksess med gruppas mestselgende album Guerrilla Warfare, utgitt i 1999.

Selv om hans to neste album, Lights Out (2000) og 500 Degreez (2002), ikke oppnådde tilsvarende salg, økte populariteten i 2004 med albumet Tha Carter som hadde singelen «Go D.J.» Han var og med på gruppa Destiny's Childs singel «Soldier» samme år. I 2005 gav han ut han oppfølgeren til Tha Carter som ganske enkelt het Tha Carter II.

I Am Not a Human Being er Lil Waynes niende album og ble utgitt 27. september 2010. Innspillingen var tidlig i 2010, før Lil Waynes fengselsstraff. Albumet debuterte som nummer 2 på Billboard 200 med 110 000 solgte eksemplarer i sin første uke, bare basert på digitale salg. I Am Not a Human Being inneholder ti sanger, blant annet «Right Above It» med Drake, «I Am Not a Human Being» og « I'm Single». Wikipedia

50 år
Kristoffer Zetterstrand (Kunstmaler)
1973

Kristoffer Zetterstrand (Sverige)

Kunstmaler

Født:
27. september 1973 (50 år)

Kristoffer Zetterstrand er en svensk billedkunstner. Han er utdannet ved Kungliga Konsthögskolan, 1996-2001. Zetterstrand arbeider i en klassisk maleritradisjon, men hans verk kjennetegnes ofte av påvirkninger både fra kunsthistorien og moderne datagrafikk. Hans debututstilling i 2002 bygget på bilder fra videospillet Counter-Strike.

Han bor og arbeider i Stockholm, og har siden 2002 også vært lærer ved kunstskolen Gerlesborgsskolan i Stockholm.

Han ble tildelt Marianne & Sigvard Bernadottes Kunstpris for 2012.

Zetterstrand er representert ved Galleri Stene Projects i Stockholm. Noen av hans kunstverk kan brukes som utsmykning i videospillet Minecraft. Wikipedia

53 år
Jan Erik Larssen (Programleder)
1970

Jan Erik Larssen (Norge)

Programleder

Født:
27. september 1970 (53 år)

Jan Erik Larssen er en norsk programleder. Han har vært programleder i Go' elg og Autofil på NRK, Broom Live på TV 2 og Skandiabankens biltips med Jan Erik Larssen og Bildeler.no på YouTube. For sin jobb som programleder i Autofil fikk han publikumsprisen under Gullruten 2003.

Han var også bidragsyter i Se og Hør-magasinet Autofil frem til sommeren 2008 (nå eid av Aller Norge AS). I sin ungdom sang han i Oslo Gospel Choir, fra 1988 til 1999.

I 2009 deltok han i Zebra Grand Prix på TV 2 Zebra, hvor han sammen med lagkamerat Trine Rein kom på førsteplass. Den 24. november samme året gikk han på et psykisk smell da han fikk diagnosen panikkangst. Det hele begynte med at han følte seg dårlig før han skulle på en direktesending på TV, og til slutt besvimte rett etter sendingen. Han ble fraktet til legevakten ved Bærum sykehus med mistanke om at han hadde fått et hjerteinfarkt, noe det ikke var, men et panikkangstanfall.

Han har gitt ut boken Broom på Gyldendal, og musikkalbumet Sommer'n er her igjen (2006).

I 2015 ble han tildelt Åpenhetsprisen.

Han har også den norske stemmen til tauebilen «Bill» i Biler (2006), Biler 2 (2011) og Biler 3 (2017). Wikipedia

64 år
Beth Heiden (Skøyteløper)
1959

Beth Heiden (USA)

Skøyteløper, syklist, langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Elizabeth Lee Heiden

Født:
27. september 1959 (64 år)

Elizabeth Lee «Beth» Heiden er en amerikansk tidligere skøyteløper og syklist. I 1979 ble hun allroundverdensmester etter å ha vunnet samtlige fire distanser. Under OL 1980 i Lake Placid vant hun bronse på 3 000 meter. Gullmedaljen gikk til Bjørg Eva Jensen, som dermed besørget Norges eneste gullmedalje i disse vinterlekene. De løp sammen i første par på denne distansen. Heiden var regnet som Jensens største utfordrer til gullet på 3000 meter.

Som syklist vant Beth Heiden verdensmesterskapet i landeveisritt i 1980. Beth Heiden er en yngre søster til den mer kjente skøyteløperen Eric Heiden. Wikipedia

66 år
Tone Hulbækmo (Musiker)
1957

Tone Hulbækmo (Norge)

Musiker

Født:
27. september 1957 (66 år)

Tone Hulbækmo er en norsk musiker fra Tolga i Hedmark. Hun er datter av organisten Alf Hulbækmo (1903–87) og Gerd Gjelten (1914–2000), og gift i 1996 med musikeren (fløyte) Hans Fredrik Jacobsen (f. 8. september 1954). Wikipedia

69 år
Larry Wall (Programmerer)
1954

Larry Wall (USA)

Programmerer, ingeniør, forfatter, informatiker, lingvist

Født:
27. september 1954 (69 år)

Larry Wall er en programmerer, lingvist og forfatter. Han er mest kjent som opphavsmannen til programmeringsspråket Perl, som ble utgitt i 1987. Det allestedsnærværende verktøyet patch må også nevnes.

Wall mottok i 1998 Free Software Foundations Award for the Advancement of Free Software for tallrike bidrag til fri programvare, i særdeleshet Perl. Wikipedia

70 år
Jahn Teigen (Musiker)
1949 - 2020

Jahn Teigen (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, låtskriver, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Teigen

Født:
27. september 1949 (74 år siden)

Døde:
24. februar 2020 (70 år) (4 år siden)

Jahn Teigen var en norsk sanger, låtskriver og underholder. Gjennom sin karriere i norsk musikk- og underholdningsliv siden 1970-tallet, etablerte Teigen seg som en markant, fargerik og folkekjær artist og rikskjendis i Norge. Han ga ut over 40 album, mer enn 60 singler og spilte i band som Popol Vuh, Lions of Judea og Prima Vera. Teigen er også sterkt knyttet opp mot Melodi Grand Prix, og han deltok i 14 finaler – mer enn noen andre. Han representerte dessuten Norge i Eurovision Song Contest tre ganger og fikk enorm oppmerksomhet i 1978 da han fikk null poeng med «Mil etter mil». Blant andre kjente Jahn Teigen-låter er «Optimist», «Det vakreste som fins», «Do re mi» og «Min første kjærlighet».

Teigen har vunnet en rekke priser for sitt virke i musikk- og underholdningsbransjen, og han mottok hedersprisen under Spellemannprisen i 1983 og 2009. I 2010 ble Jahn Teigen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 ble han innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Han ble senere også hyllet med en egen plass og en skulptur av seg selv hjemme i Tønsberg, og med TVNorge-serien En hyllest til Jahn Teigen, der kjente artister sang sine versjoner av Teigens sanger.

Teigen var gift med sangeren Anita Skorgan fra 1984 til 1987, og sammen har de datteren Sara Skorgan Teigen. Etter 2006 levde Jahn Teigen et tilbaketrukket liv i Skåne, men han dukket opp i rampelyset med jevne mellomrom – senest som pauseinnslag i Melodi Grand Prix 2016 og som hedersgjest i En hyllest til Jahn Teigen høsten 2016. Wikipedia

76 år
Unni Anisdahl (Journalist)
1947

Unni Anisdahl (Norge)

Journalist, håndballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Unni Marie Anisdahl

Født:
27. september 1947 (76 år)

Unni Marie Anisdahl er en tidligere håndballspiller og sportsjournalist i NRK Radio. Anisdahl er oppvokst i Harstad og var tilknyttet NRK Sørlandet i Kristiansand. Hun var tidligere en aktiv håndballspiller. Hun startet i Harstad Idrettslag og spilte senere på det norske landslaget. Fra 1971 til 1977 spilte hun 72 landskamper og scoret 58 mål. Hun har flere serie- og cupmesterskap.

Som sportsjournalist hadde hun særlig fokus på håndball, fotball og alpint. Hun gikk på lufta for siste gang 18. oktober 2009 som kommentator for kampen mellom Start og Aalesund. Hun gjorde imidlertid «comeback» som kommentator både under kampen Start–Strømsgodset i Tippeligaen 2011 og under sommer-OL 2012 i London. Wikipedia

57 år
Svein «Kvien» Kvia (Fotballspiller)
1947 - 2005

Svein «Kvien» Kvia (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
27. september 1947 (76 år siden)

Døde:
2. februar 2005 (57 år) (19 år siden)

Svein «Kvien» Kvia var en av Vikings mest suksessfulle fotballspillere med sine 551 A-kamper (klubbrekord), 38 A-landskamper (3 mål), 16 U-landskamper og 5 juniorlandskamper.

Kvia ble juniorcupmester i 1965, og fikk med seg de fire sammenhengende seriemesterskapene i perioden 1972 til 1975. I tillegg fikk han bronsemedalje i 1968, 1971 og i 1978, og var med på å vinne «The Double» i 1979. Han ble kåret til Årets spiller i norsk fotball av VG i 1976.

Etter karrieren som fotballspiller, fortsatte han i klubben som både formann og trener for A-laget. Han fikk klubbens fortjenestemedalje i 1974, og ble utnevnt til æresmedlem i 1989.

Kvia hadde fått diagnosen kreft i hjernen, og til tross for at han ble operert, døde han bare 57 år gammel. Wikipedia

74 år
Meat Loaf (Musiker)
1947 - 2022

Meat Loaf (USA)

Musiker, vokalist, skuespiller, plateprodusent, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Marvin Lee Aday

Født:
27. september 1947 (76 år siden)

Døde:
20. januar 2022 (74 år) (2 år siden)

Meat Loaf var en amerikansk sanger og skuespiller, kjent for sin teatralske stil på musikkscenen. Han fikk sitt store gjennombrudd i 1977 med albumet Bat Out of Hell. Det har solgt over 43 millioner eksemplarer på verdensbasis og er ett av de mestselgende album i musikkhistorien. I 1993 kom oppfølgeren Bat Out of Hell II: Back into Hell og i 2006 kom det tredje, Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose. Han fikk en meget stor hit med powerballaden «I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)» fra albumet Bat Out of Hell II: Back into Hell. Sangen havnet på 1. plass i 28 land, deriblant i Norge.

Meat Loaf har også spilt i flere filmer, blant annet The Rocky Horror Picture Show (1975) og Fight Club (1999). Wikipedia

76 år
Elias Akselsen (Musiker)
1947

Elias Akselsen (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Elias Marenius Akselsen

Født:
27. september 1947 (76 år)

Elias Marenius Akselsen er en norsk vokalist og tradisjonsformidler, kjent fra flere plateutgivelser.

Akselsen tilhører den nasjonale minoriteten tater (romanifolket). Sammen med familien ble han utsatt for forfølgelse av myndigheter og kirken. Som tenåring dro han derfor til Sverige.

I Sverige vandret han store deler av 1960- og 1970-årene. Her samarbeidet han også blant annet med trubadurene Cornelis Vreeswijk og Fred Åkerström. Han returnerte til Norge og startet en omfattende tradisjonsformidling med flere plateutgivelser.

Akselsen har også opptrådt på konsert sammen med Stian Carstensen på Kongsberg Jazzfestival, der Akselsen for øvrig også opptrådte sammen med Ravi og DJ Løv. Han har opptrådt på Telemarkfestivalen, og Spellemannprisen 2002, hvor han var nominert i visesang for Hjemlandsklokker, og i 2003 for Her kommer dine arme små.

Akselsen har siden år 2000 samarbeidet nært med produsent Sigbjørn Tveite i plateselskapet Via Music. Tveite har sammen med den norsk-canadiske filmfotografen Benjamin Loeb laget TV-dokumentaren ''En tater på vandring'' (NRK 2012) om Akselsens liv. Akselsen har også medvirket i filmen Tradra – i går ble jeg tater (regi: Karoline Frogner, 2004).

Akselsen er også engasjert som lekpredikant i Pinsebevegelsen, er oldebarn av Stor-Johan, grandnevø av Tater-Milla og far til artisten Veronica Akselsen. En biografi om ham er utgitt av musikkjournalist i VG Stein Østbø, Deilig er jorden Aschehoug (2004).

Akselsen ble utnevnt til statsstipendiat i 2010. Han er enkemann, har tre barn og bor på Skarnes i Hedmark. Wikipedia

79 år
Villy Haugen (Skøyteløper)
1944

Villy Haugen (Norge)

Skøyteløper

Født:
27. september 1944 (79 år)

Villy Haugen er en norsk tidligere skøyteløper.

Haugen var en del av den norske skøyterevolusjonen tidlig på 1960-tallet, og tok en overraskende bronsemedalje på 1 500 meter i OL i Innsbruck i 1964. I samme OL ble han nr. 8 på 500 meter. Han representerte Sportsklubben Falken. Wikipedia

72 år
Lars Erstrand (Jazzmusiker)
1936 - 2009

Lars Erstrand (Sverige)

Jazzmusiker

Født:
27. september 1936 (87 år siden)

Døde:
11. mars 2009 (72 år) (15 år siden)

Lars Erstrand var en svensk jazzmusiker (vibrafon), av Benny Goodman gitt tilnavnet «The Miracle of Sweden».

Han spilte tidlig i kvartett med Ove Lind klarinett, Ulf Johansson-Werre piano og Björn Sjödin trommer og var senere med i Ove Linds kvintett. Internasjonalt turnerte han med bl.a. Benny Goodman på 1970-tallet. I trio med Jan Lundgren piano og Hans Backenroth bass, samt kvartett med tillegg av trommeslager Leif Dahlberg, ga han ut flere plater på Opus 3.

På norske Gemini Records har han den senere tid utgitt International all stars at Uttersberg '98 (1999), Lars Erstrand Kvartett with Jan Allan & Varren Vache (2000), At Gallery Astley (2002), Two sides of, Lars Erstrand & Rebecca Kilgore (med Hans Backenroth bass, Jan Lundgren piano og Joe Ascione (2003), med Antti Sarpila Quartet spilte han på We've got a heartful of music (2004) og A sailboat in the moonlight (2004). «Lars Erstrand Four» bestod av Bertil Fernquist gitar, Arne Wilhelmsson bass og Björn Sjödin trommer; og turnerte bl.a. i Oslo med musikk av Lionel Hampton. Wikipedia

87 år
Oliver Williamson (Samfunnsøkonom)
1932 - 2020

Oliver Williamson (USA)

Samfunnsøkonom, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Oliver Eaton Williamson

Født:
27. september 1932 (91 år siden)

Døde:
21. mai 2020 (87 år) (4 år siden)

Oliver Eaton Williamson var en vitenskapsmann og bidragsyter innen forskning på transaksjonskostnader i økonomi. For dette ble han tildelt Nobels minnepris i økonomi i 2009.

Williamson var student av Ronald Coase, Herbert Simon og Richard Cyert. Williamson avsluttet laveregradsutdannelsen sin ved MIT Sloan School of Management i 1955, en MBA fra Stanford University i 1960, og forsvarte doktorgraden (Ph.D.) ved Carnegie Mellon University i 1963. Han har vært professor i business administration, økonomi, og juss ved University of California, Berkeley siden 1988 og er nå Edgar F. Kaiser Professor Emeritus ved Haas School of Business.

I 1986 ble Williamson utnevnt til æresdoktor, Oeconomiae Doctorem (hc), ved Norges Handelshøyskole. I 2009 ble han sammen med Elinor Ostrom tildelt Nobels minnepris i økonomi. Wikipedia

82 år
Kjell Bohlin (Politiker)
1928 - 2011

Kjell Bohlin (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Kjell Gottfred Bohlin

Født:
27. september 1928 (95 år siden)

Døde:
17. juni 2011 (82 år) (13 år siden)

Kjell Gottfred Bohlin var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Telemark i 1977 og gjenvalgt i 1981 og 1985. Han var vararepresentant i perioden 1969–1973.

Bohlin var varaordfører i Bamble i periodene 1963–1967 og 1967–1970, og ordfører 1971–1975, 1975–1979 og 1979–1981. Han var fylkesvaraordfører i Telemark i periodene 1975–1979 og 1979–1981.

Han ble i 1987 utnevnt til fylkesmann i Telemark, men tiltrådte ikke embedet før i 1989. Han ble pensjonert fra stillingen i 1998.

Han var delegat til FNs generalforsamling, visepresident i Den interparlamentariske union (IPU) og representant til Den nordatlantiske forsamling.

Bohlin var utdannet fra Sosialtrygdens fagskole og var trygdesjef fra 1955 til 1987 i henholdsvis Langesund, Bamble og Skien. Han skrev en rekke bøker og var fast spaltist i Telemarksavisa. Han var dessuten en aktiv maler. Wikipedia

77 år
Romano Scarpa (Tegneserieskaper)
1927 - 2005

Romano Scarpa (Italia)

Tegneserieskaper, manusforfatter

Født:
27. september 1927 (96 år siden)

Døde:
23. april 2005 (77 år) (19 år siden)

Romano Scarpa var en berømt tegneserieskaper. Scarpa begynte å lage Disney-historier i 1953 hos forlagshuset Mondadori, og har siden satt et sterkt preg på italienske Disney-serier og italienske tegneserier overhodet. Italienske Disney-tegnere på som Giorgio Cavazzano formet skikkelsene sine etter Scarpa-stilen. I 1988 skrev Scarpa en av de lengste Disney-seriene som eksisterer: «Paperolimpiadi» på 250 sider. Scarpa bodde sine siste år i Spania, og laget historier for Egmont.

Scarpa er opphavsmannen bak Disney-figuren Birgitte. Wikipedia

79 år
Magnar Estenstad (Langrennsløper)
1924 - 2004

Magnar Estenstad (Norge)

Langrennsløper

Født:
27. september 1924 (99 år siden)

Døde:
13. mai 2004 (79 år) (20 år siden)

Magnar Estenstad var en norsk langrennsløper som gikk for Idrettslaget Leik. Han var i norgeseliten fra 1948 til 1954.

50 km var hans spesialdistanse og i 1948 tok han sin første seier, av i alt fem, i nettopp denne distansen. Han ble også norsk mester på 30 km og i stafett (for idrettslaget Leik). Han vant bronsemedalje på 50 km i OL i Oslo i 1952 og gikk også på laget som vant sølvmedalje på 4x10 km stafett (sammen med Mikal Kirkholt, Martin Stokken og Hallgeir Brenden). I tillegg til dette vant han samme år 50 km i Holmenkollrennene. For disse bragdene fikk han året etter Holmenkollmedaljen.

Han ble regnet som en ekspert på 50 km distansen, men fikk sin skikarriere ødelagt på grunn av et beinbrudd under NM i 1954. Han fikk samme år en æresgave fra en gruppe bønder i Oppland og Hedmark. Gaven var en avlskvige av typen Norsk rødt fe.

Estenstad var tømmerhogger i sine yngre år og ble senere småbruker, da han på begynnelsen av 1950-tallet overtok sin kones farsgård. Han var gift med Leona inntil sin død. De bodde på Gåsbakken på Hølonda som fra 1964 ble en del av Melhus kommune. Wikipedia

80 år
Kolbjørn Stordrange (Politiker)
1924 - 2004

Kolbjørn Stordrange (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
27. september 1924 (99 år siden)

Døde:
18. november 2004 (80 år) (19 år siden)

Kolbjørn Stordrange var en norsk rektor, gårdbruker og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1969–1977, og var 1. vararepresentant 1958–1961 og 1965–1969. Han møtte fast for Sverre Walter Rostoft 1965–1969.

Stordrange var medlem av Nes herredsstyre 1955–1964, varaordfører 1959–1963, og medlem av Flekkefjord bystyre 1965–1995. Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1994 og Kommunenes sentralforbunds hederstegn i 1995 for sitt årelange engasjement.

Stordrange hadde examen artium fra 1945 og pedagogisk eksamen fra 1956, og var cand.philol. fra 1954. Han var gårdbruker på farsgården Stordrange i Nes fra 1947, lærer ved Ringards realskole 1948–1953, lektor ved Flekkefjord høyere skole fra 1955, samt rektor ved Flekkefjord gymnas 1979–1991.

Far til Bjørn Stordrange, Jon Stordrange, Marie Bendikte Stordrange . Wikipedia

41 år
Bud Powell (Jazzmusiker)
1924 - 1966

Bud Powell (USA)

Jazzmusiker, Pianist, komponist

Født:
27. september 1924 (99 år siden)

Døde:
31. juli 1966 (41 år) (58 år siden)

Earl Rudolph «Bud» Powell var en amerikansk jazzpianist og komponist, kjent for sine verker innen bebop. Wikipedia

88 år
Arthur Penn (Filmregissør)
1922 - 2010

Arthur Penn (USA)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Hiller Penn

Født:
27. september 1922 (101 år siden)

Døde:
28. september 2010 (88 år) (13 år siden)

Arthur Hiller Penn var en amerikansk regissør og produsent.

Han var opprinnelig utdannet som skuespiller, men gikk etter hvert over til å regissere filmer. Han var regissør i filmen The Left Handed Gun som kom ut i 1958 og handlet om Billy the Kid. Han fikk ikke veldig mye suksess på kino før han i 1962 var med som regissør i filmen The Miracle Worker.

Hans mest kjente film er kanskje Bonnie and Clyde.

Han var broren til fotografen Irving Penn. Wikipedia

93 år
Vibeke Falk (Skuespiller)
1918 - 2011

Vibeke Falk (Norge)

Skuespiller

Født:
27. september 1918 (105 år siden)

Døde:
9. oktober 2011 (93 år) (12 år siden)

Vibeke Falk var en norsk skuespillerinne som blant annet huskes fra rollen som Anna Reinche i den norske filmklassikeren Gjest Baardsen fra 1939.

Falk scenedebuterte i 1938 på Søilen Teater. I perioden 1939-42 var hun ansatt ved Nationaltheatret, og ved Trøndelag Teater i 1952-53 og igjen i 1958-60. I perioden 1960-68 var hun ved Den Nationale Scene og etter det frilans. I løpet av karrieren markerte hun seg særlig som en sikker komedie- og lystspillkunstner, men også i andre karaktertyper, som f.eks. den evige og håpløst forelskede jomfruen Lilly Miller i O'Neills Skjønne ungdom, og som bestemoren i Sławomir Mrożeks Tango, begge på Den Nationale Scene. Etter filmdebuten i Gjest Baardsen (1939) ble hun en populær skuespiller i svensk 1940-tallsfilm, med ledende roller i Nygifta (1941), Klockan på Rönneberga (1944) og Bröder emellan (1946). Fra slutten av 1970-årene ble hun flittig benyttet som birolleskuespiller i blant annet Julia Julia (1981), Adjø solidaritet (1985), Viva Villaveien! (1989) og Kristin Lavransdatter (1995).

Falk har også deltatt i noen TV-produksjoner slik som i krimserien Nitimemordet (1975) og i episoden «Tryggere kan ingen være» fra komiserien Fleksnes. I 2001 hadde hun en birolle i serien Nini - den stille uke.

Vibeke Falk var 1937–1950 gift med skuespilleren Lauritz Falk. Hun var mor til Jannike M. Falk, svigermor til sin 9 år eldre kollega Stein Grieg Halvorsen og mormor til komikeren Stein Johan Grieg Halvorsen. Wikipedia

89 år
S. Yizhar (Forfatter)
1916 - 2006

S. Yizhar (Israel)

Forfatter, skribent, politiker, lærer, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Yizhar Smilansky

Født:
27. september 1916 (107 år siden)

Døde:
21. august 2006 (89 år) (17 år siden)

S. Yizhar er pseudonym for Yizhar Smilansky var en israelsk forfatter. Han var av en skrivende familie, både far og fars onkel var forfattere.

Selv var han utdannet lærer. Han deltok i krigen i 1948 og var medlem av Knesset fra 1949 til 1967 for Mapai. I sin politiske karrière talte han særlig om betydningen av landets naturreservater. Han var lærer en rekke steder: Yavniel, Ben Shemen, Hulda og Rehovot, og siste del av sin karriere var han professor i pedagogikk på Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Som pensjonist var han gjesteforfatter ved Harvard Universitys Center for Jewish Studies.

S. Yizhar betraktes som en fornyer i israelsk litteratur. I sitt forfatterskap skriver han om landet Israel, om geologi, geomorfologi, klima og flora. Forholdet mellom person og omgivelser, bonden og Israels jord, kunstneren og landskapet er viktige elementer i hans forfatterskap. Som sjanger foretrekker han novellen, men han har også flere større romaner. Wikipedia

68 år
Rolf Furuseth (Politiker)
1915 - 1984

Rolf Furuseth (Norge)

Politiker

Født:
27. september 1915 (108 år siden)

Døde:
16. mai 1984 (68 år) (40 år siden)

Rolf Furuseth var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1969. Han var vararepresentant i periodene 1958–1961 og 1965–1969. 25. oktober 1974 – 17. desember 1974 midlertidig visesekretær i Odelstinget.

Wikipedia

90 år
Petter Jakob Bjerve (Sosialøkonom)
1913 - 2004

Petter Jakob Bjerve (Norge)

Sosialøkonom

Født:
27. september 1913 (110 år siden)

Døde:
12. januar 2004 (90 år) (20 år siden)

Petter Jakob Bjerve var en norsk sosialøkonom og politiker (Ap). Han var direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB) 1949–1980, og finansminister i Einar Gerhardsens tredje regjering 1960–1963. Som byråsjef i Finansdepartementet 1945–1947 utarbeidet han det første nasjonalbudsjettet i Norge. Bjerves utgivelser omfatter over 40 titler. Wikipedia

93 år
Albert Ellis (Psykolog)
1913 - 2007

Albert Ellis (USA)

Psykolog, behaviour therapist, cognitive scientist, akademiker, seksualpedagog, faglitterær forfatter

Født:
27. september 1913 (110 år siden)

Døde:
24. juli 2007 (93 år) (17 år siden)

Albert Ellis var en amerikansk psykolog og grunnleggeren av Rational Emotive Behavior Therapy (REBT) (norsk: omtr. rasjonell emotiv adferdsterapi), en av de mest kjente og innflytelsesrike terapiformene innen kognitiv adferdsterapi.

Albert Ellis regnes sammen med Aaron Beck som en av grunnleggerne og foregangsmennene innen moderne psykoterapi og kognitiv adferdsterapi (CBT/KAT). Ellis var opprinnelig utdannet og praktiserte innen psykoanalysen, men forlot sitt virke som psykoanalytiker da han etter hvert anså den som både dels mangelfull teoretisk og ineffektiv i mange praktiske applikasjoner. Det var derfor at han på midten av 1950-tallet utviklet sitt eget psykoterapeutiske system Rational Therapy (RT), nå altså kalt for Rational Emotive Behavior Therapy. Teorien bak REBT forsøker å forklare hvordan samspillet og sammenhengen mellom kognisjon, emosjoner og adferd i form av en persons evalueringer, filosofiske antakelser og fortolkninger i forhold til enselv, andre og ens liv til en vesentlig grad danner basis for og er med å belyse mental funksjonsevne og psykiske vansker.

Albert Ellis ble av American Psychological Association (APA) i 1982 kåret til det 20. århundres nest mest innflytelserike psykoterapeut. Bare Carl Rogers ble rangert foran. Ellis har i løpet av sitt lange virke influert og dannet basis for viktige og epokedannende erkjennelser innen moderne psykoterapeutisk behandling. Wikipedia

64 år
Grazia Deledda (Forfatter)
1871 - 1936

Grazia Deledda (Italia)

Forfatter, skribent, lyriker, romanforfatter, dramatiker, prosaforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Maria Grazia Cosima Deledda

Født:
27. september 1871 (152 år siden)

Døde:
15. august 1936 (64 år) (87 år siden)

Grazia Deledda var en italiensk forfatter. Hun ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1926. Wikipedia

41 år
Ludvig XIII av Frankrike ()
1601 - 1643

Ludvig XIII av Frankrike (Frankrike)

Født:
27. september 1601 (423 år siden)

Døde:
14. mai 1643 (41 år) (381 år siden)

Ludvig XIII var fransk konge fra 1610 til 1643.

Ludvig tok sin plass som konge i 1610, i en alder av åtte og et halvt år, etter at faren var blitt myrdet. Hans mor fungerte som regent fram til han fylte tretten år, men hun fortsatte å tviholde på makten fram til han selv tok tøylene da han fylte femten år.

Som 14-åring måtte han mot sin vilje gifte seg med den spanske prinsessen Anna av Østerrike. Forholdet ble langt fra bedre av at Anna konstant motarbeidet Richelieu. Ludvig og Anna fikk bare to sønner som levde opp, Ludvig XIV og Filip av Orléans. Ludvig var ikke engang blitt fem før Ludvig XIII døde i 1643, 41 år gammel.

Ludvig er blitt omtalt som en svært pliktoppfyllende konge, og selv ved alle de anslag som ble rettet mot Richelieu holdt kongen fast på den mektige kardinalen. Kongens forhold til Richelieu var svært eiendommelig. Personlig synes han ikke å ha likt ham, og han lyttet gjerne til stygg sladder om kardinalen og felte ofte ganske skarpe kommentarer om ham. Samtidig skattet han ham høyt og satte pris på hans fremgangsrike arbeide med å styrke kongemakten og Frankrikes anseelse, og lot sig påvirke verken av hustruen, moren, broren, eller andre favoritter som ikke satte pris på Richelieus store innflytelse.

Kong Ludvig er tidigere blitt forment å helt være uten innflytelse på den franske politikk, men senere granskning viste at han intresserte seg for og var delaktig i landets gjøren og laden mer enn hva har vært synlig på overflaten.

Ludvig XIII døde den 14. mai 1643 i Saint-Germain-en-Laye. Han ble bisatt i Katedralen i Saint-Denis. Ved plyndringen av kongegravene i Saint-Denis under den franske revolusjon ble hans grav åpnet og plyndret den 15. oktober 1793, levningene havnet i en massegrav utenfor kirken. Wikipedia

Dødsfall

79 år
William Safire (Forfatter)
1929 - 2009

William Safire (USA)

Forfatter, kronikør, journalist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
William Lewis Safire

Født:
17. desember 1929 (94 år siden)

Døde:
27. september 2009 (79 år) (14 år siden)

William Lewis Safire var en amerikansk forfatter, Pulitzer-Prize-belønnet lederskribent, journalist og taleskriver for president Nixon. Han ble tildelt Presidentens frihetsmedalje («Presidential Medal of Freedom») i 2006. Wikipedia

88 år
Olaf Poulsen (Idrettsleder)
1920 - 2008

Olaf Poulsen (Norge)

Idrettsleder

Født:
27. juli 1920 (104 år siden)

Døde:
27. september 2008 (88 år) (15 år siden)

Olaf Poulsen var en norsk idrettsleder. Allerede som tenåring ble han valgt inn i styret i skøytegruppa i Oslo Idrettslag. I 1966 ble han medlem av styret Norges Skøyteforbund, han ble president i forbundet i 1969 og var president frem til 1973. I 1971 ble han styremedlem i Det internasjonale skøyteforbundet, og der overtok han som president fra 1980, han virket som president helt frem til 1994.

Han var også medlem av Den internasjonale olympiske komitéen fra 1992 til 1994.

Han ble tildelt høyeste utmerkelse både i Norges Skøyteforbund (gullmerket) og i Det internasjonale skøyteforbundet (Honorary President). Wikipedia

53 år
Nenad Bogdanović (Politiker)
1954 - 2007

Nenad Bogdanović (Serbia)

Politiker

Født:
12. mai 1954 (70 år siden)

Døde:
27. september 2007 (53 år) (Kreft) (16 år siden)

Nenad Bogdanović var borgermester av Beograd fra oktober 2004 til sin død. Han døde 27. september 2007 av kreft, 53 år gammel. Wikipedia

47 år
Willem van de Sande Bakhuyzen (Filmregissør)
1957 - 2005

Willem van de Sande Bakhuyzen (Kongeriket Nederlandene)

Filmregissør, tv-regissør

Født:
13. november 1957 (66 år siden)

Døde:
27. september 2005 (47 år) (Kreft) (18 år siden)

Willem van de Sande Bakhuyzen var en nederlandsk filmregissør. Han gjorde sin skuespillerdebut i den oscarvinnende filmen The Assault fra 1986. Regidebuten kom i 1990, da han regisserte den nederlandske TV-serien 12 steden, 13 ongelukken. Han regisserte 16 filmer i sin karriere, og flere av dem mottok gode kritikker også internasjonalt. Til sammen vant filmene hans 21 forskjellige priser, og de ble nominert for ytterligere 11 priser.

Van de Sande døde av kreft i 2005, dagen før premieren til hans film Leef! (Lev!). Wikipedia

72 år
Øyvind Vennerød (Filmregissør)
1919 - 1991

Øyvind Vennerød (Norge)

Filmregissør, filmklipper, manusforfatter, filmprodusent

Født:
22. juli 1919 (105 år siden)

Døde:
27. september 1991 (72 år) (32 år siden)

Øyvind Vennerød var en norsk filmregissør, produsent og skribent. Han var far til økonomen Christian Vennerød og filmregissøren Petter Vennerød. Han både produserte, skrev og regisserte flere av sine filmer. Han produserte nesten en film i året fra 1953 til 1969, og ble i denne perioden Norges mestproduserende. De fleste filmene ble store publikumssuksesser. Sentralt i produksjonen står «Lamberseter-trilogien» som bestod av folkekomediene Støv på hjernen (1959), Sønner av Norge (1961) og Sønner av Norge kjøper bil (1962). Disse filmene er typiske for Vennerøds evne til å lage vellykkede underholdningsfilmer med samfunnsperspektiv.

Han var også medlem av Produsentforeningen, leder for Statens Filmopplæring på Røa, og medlem av Filmproduksjonsutvalget. Øyvind Vennerød tilhørte en generasjon filmarbeidere som hadde et nøkternt forhold til mediets muligheter, de kunstneriske vyer og sitt eget arbeid. Han argumenterte sterkt for å gjøre filmproduksjon til et offisielt yrke i Norge, og for flere forandringer innenfor støtteordningene. Wikipedia

24 år
Cliff Burton (Bassist)
1962 - 1986

Cliff Burton (USA)

Bassist, komponist

Født:
10. februar 1962 (62 år siden)

Døde:
27. september 1986 (24 år) (Bussulykke) (37 år siden)

Clifford Lee Burton var bassist i heavy/thrash metal-bandet Metallica, og sitt tidligere band «Trauma». Han var sønn av Jan og Ray Burton og vokste opp i Castro Valley, sammen med foreldrene og sine to søsken, Scott og Connie.

Burton var mest kjent for sin ville spillestil og sine soloer, som i låtene «Orion» på albumet Master of Puppets og «(Anesthesia) Pulling Teeth», der det er kun bass i halve sangen.

Burton omkom 24 år gammel i en bussulykke i Sverige under bamdets Damage Inc. turné i 1986. Bandet hadde klaget på at det var så ukomfortabelt å sove på bussen deres, og om kvelden den 26. september spilte Kirk Hammett og Burton kort om hvem som kunne velge seng først. Burton fikk et sparess og vant, dermed valgte han seg Kirk sin seng. Cliff sov gjennom hele natten, og rundt kl 7 om morgenen neste dag hevdet bussjåføren at han kjørte over et lag med rim på veien. Han mistet kontroll over bussen, kjørte av veien (E4, 2 mil nord for Ljungby), og tippet over på gresset. Burton ble slengt ut av vinduet og fikk bussen over seg. I ett forsøk på å få han løs brukte man en kran som skulle løfte bussen opp på veien igjen. Under forsøket på å løfte opp bussen så røk kjettingene mellom kranten og bussen, noe som resulterte i at bussen falt over Burton igjen. Det er uvisst om han på dette tidspunktet allerede var død. Wikipedia

60 år
Clara Bow (Skuespiller)
1905 - 1965

Clara Bow (USA)

Skuespiller

Født:
29. juli 1905 (119 år siden)

Døde:
27. september 1965 (60 år) (Hjerteinfarkt) (58 år siden)

Clara Gordon Bow var en amerikansk skuespiller best kjent for sin innsats i stumfilmer i 1920-årene.

Clara Bow ble tatt med til Hollywood av produsenten B.P. Schulberg, en mann som utnyttet henne både seksuelt og økonomisk. Han fikk henne til å arbeide hardere enn de fleste av datidens andre stjerner, men betalte henne svært lite. Hun spilte i til sammen 58 filmer fra 1922 til 1933, og da hun var på sitt mest populære, i 1929, mottok hun over 45 000 fanbrev hver måned. Hennes berømmelse hadde fra et par meget fremgangsrike filmer vært internasjonal fra 1926 og 1927, og i USA ble hun ansett som den kvintessensielle «It Girl», noe som man den gang kalte glamorøse unge damer.

Bow var også involvert i en del rettssaker, alt fra ubetalt skatt til å ha «stjålet» andre kvinners ektemenn.

Da det begynte å komme lyd på film dalte hennes popularitet på grunn av hennes markante brooklynaksent. Etter å ha forsøkt et comeback med filmene Call Her Savage (1932) og Hoop-La (1933), giftet hun seg med cowboystjernen Rex Bell og forlot helt filmindustrien i en alder av 26.

Med Rex Bell fikk hun to sønner, men på grunn av at hun var mentalt ustabil og schizofren, som sin mor, fikk hun ikke lov til å se dem. Det var også hennes ustabile tilstand, samt et vektproblem, som gjorde at hun aldri gikk inn i showbusiness igjen.

Den 27. september 1965 døde Bow av et hjerteinfarkt i Los Angeles. Hun ble 60 år gammel. Wikipedia

74 år
Herman Wildenvey (Dikter)
1885 - 1959

Herman Wildenvey (Norge)

Dikter, oversetter, skribent, lyriker

Født:
20. juli 1885 (139 år siden)

Døde:
27. september 1959 (74 år) (64 år siden)

Herman Wildenvey, opprinnelig Herman Theodor Portaas var en norsk dikter og oversetter.

Herman Wildenvey bodde de tre første årene hos moren, Hanna Thoresdatter Grosvold på Smedjordet i Mjøndalen i Nedre Eiker. Tre år gammel flyttet han til faren, Lauritz Portaas, på gården Portåsen i skogkanten høyt oppe over bygda.

Wildenvey viste poetisk talent allerede i unge år. Han reiste til USA i 1904 med DS Norge og overlevde skipets forlis, noe han senere skrev om. Han var gift med forfatteren Gisken Wildenvey. Han bodde i Stavern fra 1923 frem til sin død, fra 1927 i villaen Hergisheim.

Wildenvey utga 44 egne verker og gjendiktet Shakespeare, Hemingway, Heinrich Heine, Æsops fabler, Paul Geraldy, Liam O'Flagety samt Goethe. Wildenvey blir regnet som sentrallyriker; han skrev ofte om kjærlighet og kalles gjerne vårens og forelskelsens dikter. Han skrev diktene sine i tradisjonell form, med rim og rytme.

Herman Wildenveys Poesipris deles hvert år ut på dikterens fødselsdag ved et arrangement på Hergisheim. Prisen består av kr 15 000 samt en plakett med bronserelieff utført av billedhuggeren Ørnulf Bast. Formålet med prisen er å styrke interessen for Herman Wildenveys dikterkunst og stimulere arbeidet for at poetiske verdier får større plass i vår hverdag. Wikipedia

85 år
Nicolai Rygg (Økonom)
1872 - 1957

Nicolai Rygg (Norge)

Økonom, samfunnsøkonom, historiker, statistiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Nicolai Theodorius Nilssen Rygg

Født:
29. februar 1872 (152 år siden)

Døde:
27. september 1957 (85 år) (66 år siden)

Nicolai Theodorius Nilssen Rygg var en norsk jurist, statistiker, økonom, historiker og sentralbanksjef. Fra 1910 til 1913 var han professor i statsøkonomi og statistikk ved Det kongelige Fredriks universitet, og fra 1913 til 1920 direktør for Statistisk sentralbyrå. Av Gunnar Knudsens regjering ble han i 1920 utnevnt til sjefdirektør (sentralbanksjef) i Norges Bank. Han ledet banken til 1946, da han ble etterfulgt av Gunnar Jahn. Rygg er mest kjent for den såkalte paripolitikken i 1920-årene. Med sitt store verk Norges Banks historie, forsvarer også Rygg en posisjon som historiker. Wikipedia

67 år
Engelbert Humperdinck (Komponist)
1854 - 1921

Engelbert Humperdinck (Tyskland)

Komponist, dirigent, musikkforsker, librettist, musikkritiker

Født:
1. september 1854 (170 år siden)

Døde:
27. september 1921 (67 år) (102 år siden)

Engelbert Humperdinck var en tysk senromantisk komponist.

Humperdinck studerte fra 1872 ved Kölns musikkonservatorium, og fra 1876 i München. I 1879 fikk han en førstepris av Felix-Mendelsohn-Stiftung, og fra 1880 til 1882 var han Richard Wagners medarbeider i Bayreuth.

Hans opera Hänsel und Gretel (Hans og Grete), oppført første gang 23. desember 1893 i Weimar, ble en verdenssuksess. Premièren ble ledet av Richard Strauss. Flere av dens melodier («Brüderchen, komm tanz mit mir» eller «Ein Männlein steht im Walde») ble folkesanger. Hans øvrige verker er også inspirert av folkesang. Humperdinck skrev seks operaer.

Den 9. september 2004 æret Deutsche Post ham med et eget frimerke i forbindelse med hans 150. fødselsdag. Han er gravlagt på Südwestkirchhof Stahnsdorf. Wikipedia

83 år
Edgar Degas (Kunstmaler)
1834 - 1917

Edgar Degas (Frankrike)

Kunstmaler, billedhugger, lyriker, gravør, fotograf

Født:
19. juli 1834 (190 år siden)

Døde:
27. september 1917 (83 år) (106 år siden)

Hilaire Germain Edgar Degas var en fransk maler og skulptør. Degas er særlig kjent for sine mange framstillinger av ballettdansere, og deres bevegelser, og scener fra hesteveddeløp. Han var også en svært dyktig og ettertraktet portrettmaler og er en av de mest kjente kunstnerne fra den impresjonistiske kretsen. Degas stilte ut sammen med impresjonistene fra deres første utstilling i 1874, til deres siste i 1886, men selv så oppfattet han seg likevel mer som realist. Wikipedia

<<
27. September
>>