Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. September

Om dagen

2. September er dag 246 i 2024, og er i uke 36. Det er 120 dager igjen av året.

Historie

50 år siden

1973: J.R.R. Tolkien dør av luftveisinfeksjon og magesår, 81 år gammel

John Ronald Reuel Tolkien var en britisk forfatter, dikter, filolog og universitetsprofessor. Tolkien er mest kjent som forfatter av de tre romanene Hobbiten, Ringenes herre og Silmarillion.

Tolkien var Rawlinson og Bosworth-professor i angelsaksisk språk på Pembroke College ved University of Oxford fra 1925 til 1945 og professor i engelsk språk og litteratur ved Merton College, også ved Oxford, fra 1945 til 1959. Tolkien var nær venn av C. S. Lewis. De var begge medlemmer av den uformelle diskusjonsgruppen kjent som Inklings. Tolkien ble utnevnt til kommandør (CBE) av Order of the British Empire av dronning Elizabeth den 28. mars 1972.

Etter Tolkiens død utga sønnen Christopher en rekke arbeider basert på farens omfattende notater og upubliserte manuskripter, blant annet Silmarillion. Disse historiene, diktene, fiktive sagnene, oppdiktede språkene og litterære essay utgjør sammen med Hobbiten og Ringenes herre en sammenhengende fortelling om en fantasiverden kalt Arda, og om Midgard som ligger i Arda. Mellom 1951 og 1955 brukte Tolkien termen legendarium, det vil si legendesamling, om store deler av disse skriftene .

Selv om mange andre forfattere har utgitt bøker om fantasiverdener før Tolkien, ledet den store suksessen til Hobbiten og Ringenes herre til en oppblomstring og populær fornyelse av genren. Dette har ført til at Tolkien populært kalles moderne fantasilitteraturs far. Mer presist regnes han som opphavet til det som kalles «high fantasy». I 2008 rangerte avisen The Times Tolkien som nummer seks på en liste over de femti største britiske forfattere siden 1945. Forbes rangerte ham i 2009 som den femte største døde berømthet målt etter inntekt. Wikipedia
59 år siden

1964: På Bislett stadion i Oslo, blir Terje Pedersen den første i verden som kaster over 90 meter

Terje Olav Pedersen er en norsk pensjonert tannlege og tidligere spydkaster som deltok i de olympiske leker i 1960 og 1964. Han representerte Sportsklubben Vidar i Oslo.

Før OL i 1964 var han gullfavoritt fordi han hadde satt verdensrekord to ganger samme år, men skader og overtrening ødela for ham: 1. juli kastet han 87,12 meter, og 2. september forbedret han rekorden med over fire meter, til 91,72 meter, på Bislett Stadion i Oslo. For disse prestasjonene ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje, og Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn».

Terje Pedersen var trener for spydkasteren Pål Arne Fagernes fra 1996. Wikipedia
78 år siden

1945: Japan undertegner kapitulasjonserklæringen, som gjør at andre verdenskrig er offisielt over

Den britiske historikeren A.J.P. Taylor hevdet at den kinesisk-japanske krig og krigen i Europa og dets kolonier fant sted samtidig og at de to konfliktene smeltet sammen i 1941. Andre datoer som noen ganger brukes for start av andre verdenskrig er ved den italienske invasjonen av Etiopia 3. oktober 1935. Eksakt dato for krigens slutt er heller ikke stadfestet. Japans akseptering av våpenhvile 14. august 1945 (V-J dag) angis av mange, i stedet for Japans formelle overgivelse 2. september 1945, mens for de fleste europeere er slutten på krigen ensbetydende med den tyske kapitulasjonen 8. mai 1945. Den endelige fredsavtalen med Japan ble imidlertid ikke undertegnet før 1951 og fredsavtalen med Tyskland ble ikke undertegnet før i 1990. Wikipedia

Fødsler

52 år
Kjetil André Aamodt (Alpinist)
1971

Kjetil André Aamodt (Norge)

Alpinist

Født:
2. september 1971 (52 år)

Kjetil André Aamodt er en norsk programleder i NRK-sporten og tidligere alpinist. Han har flere medaljer fra internasjonale mesterskap enn noen annen alpinist. Han har tyve mesterskapsmedaljer (VM- og OL-medaljer), derav fire OL-gull og fem VM-gull og er en av kun fem mannlige alpinister med verdenscupseire i alle fem disipliner. Denne enestående medaljesamlingen er utstilt på Norges Olympiske Museum i Lillehammer. I sesongen 1993/1994 vant Aamodt verdenscupen i alpint sammenlagt. Han er 175 cm høy. Klubben hans er Nordstrand IF.

Aamodt vant kongepokalen i 1993 og 2005 og Fearnleys olympiske ærespris i 2006. Han kunngjorde at han hadde bestemt seg for å legge opp karrièren den 6. januar 2007 da han var blitt kåret til «Årets mannlige idrettsutøver» under Idrettsgallaen 2007 i Hamar OL-amfi. Han vant også tre andre priser samme kveld.

21. mai 2007 ble han tildelt St. Hallvard-medaljen «for å ha representert Norge og Oslo på en fremragende måte». I forbindelse med TV-aksjonen på NRK 21. oktober 2007 ble Aamodt utnevnt til UNICEF-ambassadør.

Etter at Aamodt la opp som utøver har han vært nyttet som ekspertkommentator og programleder, hovedsakelig for NRK. Fra 2010 etablerte TVNorge underholdningsprogrammet Hvem kan slå Aamodt og Kjus?, der kjente idrettsutøvere møter Aamodt og Lasse Kjus til en rekke ulike konkurranser.

Kjetil André Aamodt er sønn av Finn Aamodt, og har vært gift med ballettdanseren Stine Østvold siden 2004. Sammen har de to døtre og en sønn. Wikipedia

57 år
Salma Hayek (Skuespiller)
1966

Salma Hayek (Mexico)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Salma Valgarma Hayek Jiménez

Født:
2. september 1966 (57 år)

Salma Hayek er en meksikansk skuespillerinne. Hun blir av mange sett på som den mest suksessrike latinamerikanske skuespillerinnen i Hollywood siden Dolores del Río. Hayek har vært med i over tretti filmer og har vært nominert til Oscar. Wikipedia

57 år
Fredrik Skavlan (Journalist)
1966

Fredrik Skavlan (Norge)

Journalist, programleder, tegneserieskaper, illustratør

Født:
2. september 1966 (57 år)

Fredrik Skavlan er en norsk journalist, tegner og programleder som er mest kjent for talkshowene Først og sist og Skavlan. Begge gikk på NRK, men i 2018 flyttet han talkshowet sitt til TV 2. Wikipedia

59 år
Keanu Reeves (Skuespiller)
1964

Keanu Reeves (Canada)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, sanger, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Keanu Charles Reeves

Født:
2. september 1964 (59 år)

Keanu Charles Reeves er en canadisk skuespiller. Han er kjent for sin rolle som Neo i actionfilm-trilogien The Matrix, og for roller i Speed og komedier som Bill & Ted's Excellent Adventure. Han spilte også bass i et grungeband, Dogstar, i 1990-årene. Wikipedia

63 år
Vetle Lid Larssen (Forfatter)
1960

Vetle Lid Larssen (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
2. september 1960 (63 år)

Vetle Lid Larssen er en norsk journalist og forfatter som debuterte som forfatter i 1990.

Larssen har vært journalist i Morgenbladet, Aftenposten og spaltist i A-magasinet. Han har også arbeidet som frilansreporter for NRK og TV 2.

Hans skjønnlitterære debut kom i 1990 med boka 2. Boka var et kraftig oppgjør med 68-generasjonens forhold til barna sine og fikk mye oppmerksomhet. Flere av hans romaner er oversatt til blant annet italiensk, dansk og tysk.

Han har blant annet mottatt Gullpennen (1991), Oslo og Bærums Riksmålsforenings pressepris (1991), Arne Hestenes’ journalistpris (1993) og Sarpsborgprisen (1996). Det kan også nevnes at han i 1991 faste innslag i talkshowet Byfornøyelse.

Vetle Lid Larssen er sønn av avdøde skuespiller Lars Andreas Larssen og forfatteren Sonja Lid, og bror av filmskaperen Gaute Lid Larssen. Han var samboer med Tonje Steinsland. Wikipedia

63 år
Kristin Halvorsen (Politiker)
1960

Kristin Halvorsen (Norge)

Politiker

Født:
2. september 1960 (63 år)

Kristin Halvorsen er en norsk tidligere politiker (SV). Hun var kunnskapsminister i den rødgrønne regjeringen 2009–2013 og finansminister 2005–2009. I embetet som finansminister var Halvorsen både den første kvinnen og den første som representerte et parti til venstre for Arbeiderpartiet. Halvorsen var partileder i SV 1997–2012 og innvalgt på Stortinget fra Oslo 1989–2013. Fra 2014 er hun direktør i CICERO Senter for klimaforskning. Wikipedia

48 år
Ahmed Shah Massoud (Militær leder)
1953 - 2001

Ahmed Shah Massoud (Afghanistan)

Militær leder, Forsvarsminister, Ingeniør

Født:
2. september 1953 (70 år siden)

Døde:
9. september 2001 (48 år) (22 år siden)

Ahmed Shah Massoud var en afghansk militærleder som spilte en ledende rolle i å kaste Sovjetunionens militære styrker ut av Afghanistan. Han fikk kallenavnet «Løven av Panjshir». Massoud var etnisk tadsjiker. På begynnelsen av 90-tallet ble han forsvarsminister under president Burhanuddin Rabbani. Etter at Rabbanis regjering kollapset og Taliban dukket opp, ble Massoud den militære lederen av Nordalliansen, en koalisjon som bestod av forskjellige afghanske opposisjonsgrupper i borgerkrigen. Da Taliban etablerte kontroll over mesteparten av Afghanistan, ble Massouds styrker presset lenger og lenger inn i det fjellrike området i nord, hvor de kontrollerte rundt 10% av territoriet til Afghanistan og kanskje 30% av befolkningen. Wikipedia

67 år
Knut Borge (Programleder)
1949 - 2017

Knut Borge (Norge)

Programleder, journalist, musikkjournalist

Født:
2. september 1949 (74 år siden)

Døde:
9. april 2017 (67 år) (7 år siden)

Knut Conrad Borge var en norsk programleder, konferansier, journalist og komiker. Han hadde økonomisk artium og hadde diverse engasjement i ukepressen (blant annet Alle Menn, 1972–80), hvorpå han gikk til VG (1980–85). I tillegg til fast arbeide foretrakk Borge ellers å freelance for NRK (1973–2012) samt at han bidro i magasin som KOnK og Dagens Næringsliv (1988–95). Borge var i oppsetningen «Lekeland» på Chat Noir (1992). Wikipedia

82 år
Derek Fowlds (Skuespiller)
1937 - 2020

Derek Fowlds (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
2. september 1937 (86 år siden)

Døde:
17. januar 2020 (82 år) (4 år siden)

Derek Fowlds var en britisk skuespiller.

Fowlds ble født i Balham i London. Han var sønn av Ketha Muriel og James Witney Fowlds. Fowlds var gift to ganger; med skuespiller Adrienne Corri og danser Lesley Judd.

Etter amatørskuespill trente han på RADA og fikk sin debut på West End i The Miracle Worker. Han hadde spilt i flere mindre britiske filmer før han slo gjennom hos britiske TV-seere som «Mr. Derek» i barneserien The Basil Brush Show, hvor han tok over etter Rodney Bewes som konferansier. Hans mest kjente rolle var Bernard Woolley i Yes, Minister og oppfølgeren Yes, Prime Minister.

Fowlds spilte også Oscar Blaketon i politidramaserien Heartbeat, som på norsk er kalt Med hjartet på rette staden. Karakteren var tidligere politimester, men pensjonerte seg og ble pubvert på puben Aidensfield Arms. Før dette spilte han hovedrollen i situasjonskomedien Affairs of the Heart. Wikipedia

95 år
Daniel arap Moi (President)
1924 - 2020

Daniel arap Moi (Kenya)

President, politiker

Født:
2. september 1924 (99 år siden)

Døde:
4. februar 2020 (95 år) (4 år siden)

Daniel Toroitich arap Moi var Kenyas president fra 1978 til 2002.

Moi var en meget kontroversiell president og var utsatt for mye kritikk for brudd på menneskerettigheter, og korrupsjon. Moi var en populær leder. Ifølge New York Times sikret han et stabilt Kenya i en urolig region og hans styre var autokratisk og demokratisk bare i navnet. Moi var utdannet skolelærer og etterfulgte Jomo Kenyatta som hadde ledet landet etter frigjøring fra Storbritannia. Moi ble populær i Vesten for sin antikommunistiske politikk. Han vant fem valg. I 1979, 1983 og 1988 stilte Kenya African National Union til valg uten motstandere. Etter et kuppforsøk tidlig på 1980-tallet strammet han inn styret. Wikipedia

68 år
Bill Shankly (Fotballtrener)
1913 - 1981

Bill Shankly (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Shankly

Født:
2. september 1913 (110 år siden)

Døde:
29. september 1981 (68 år) (42 år siden)

William «Bill» Shankly er en av Englands mest suksessfulle og respekterte fotballmanagere gjennom tidene. Han var også en habil fotballspiller, men fikk store deler av karrieren ødelagt grunnet andre verdenskrig. Shankly spilte nesten 300 kamper for Preston North End, samtidig som han fikk fem kamper for Skottland. Det ble også to korte opphold i Partick Thistle og Carlisle United som spiller.

Det er først og fremst managerjobbene som har gjort han anerkjent, da spesielt fra tiden i Liverpool FC. Shankly tok over LFC som da lå i andre divisjon i 1959, og førte den tilbake til toppen av engelsk fotball. I løpet av sine 15 år i klubben vant han tre ligamesterskap, FA-Cupen to ganger, samt UEFA-cupen, før han i 1974 overraskende gikk av som manager. Liverpool-supporterne tilba ham på en nærmest religiøs måte, og i dag – nesten 35 år etter hans død, blir han fremdeles omtalt som en helgen. Wikipedia

97 år
Fred Pratt Green (Lyriker)
1903 - 2000

Fred Pratt Green (Storbritannia)

Lyriker, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick Pratt Green

Født:
2. september 1903 (120 år siden)

Døde:
22. oktober 2000 (97 år) (23 år siden)

Frederick Pratt Green var en engelsk metodistprest, dramatiker og salmedikter. Han ble født i Roby, i nærheten av Liverpool, Storbritannia. I forbindelse med sin diktergjerning forkortet Green ofte sitt fornavn til Fred. Forfatteren har bakgrunn i metodismen. Hans far, Charles Green, forlot en menighetstjeneste i protest mot metodistkirkens utbredte forståelse av at ikke-troende vil dømmes til evig fortapelse. Denne aksjonen preget også hans sønn og hans senere diktergjerning.

I perioden 1925-1928 studerte Green teologi ved Didsbury Theological College, og tjenestegjorde senere i en rekke stillinger innenfor den engelske metodistkirken.

Pratt Green skrev i alt over 300 salmer og sanger som i dag blir benyttet av mange ulike protestantiske kirkesamfunn over hele verden. I Norge er han mest kjent som opphavsmann til den kjente salmen Kristus er verdens lys (nr. 98 i Norsk Salmebok, nr. 101 i Norsk salmebok 2013).

I 1995 ble han, av dronning Elisabeth II, tildelt æresbevisningen "Member of British Empire" for hans fremstående arbeid som britisk salmedikter. Wikipedia

45 år
János Fadrusz (Billedhugger)
1858 - 1903

János Fadrusz (Ungarn)

Billedhugger

Født:
2. september 1858 (165 år siden)

Døde:
26. oktober 1903 (45 år) (120 år siden)

János Fadrusz var en ungarsk billedhugger. Han var en feiret kunstner som fikk mange viktige offentlige oppdrag.

Fadrusz ble født i Pozsony (tysk: Pressburg), Ungarn, Fadrusz kom fra en bondefamilie og gikk på skole i Pressburg hvor han fikk seks års utdannelse før han begynte i lære som låsesmed. Etter at læretiden var over, vant han en gullmedalje for designet av en portal og han ble raskt møtt med anerkjennelse for sine utskårne arbeider. Han ble innskrevet i en skole som underviste i treskjæring i Uhrovec.

Under militærtjenesten i Praha mellom 1879 og 1883 møtte ham Josef Václav Myslbek, en kjent tsjekkisk billedhugger og hans innflytelse spilte en rolle i at Fadrusz valgte å gå i retning av porselensmaling og arbeid med skulpturer. «Ahusversus' hode», et gipsarbeide, ble møtt med ros og skaffet ham støttespillere. Som vinner av et stipend, arbeidet han under Viktor Tilgner, en nybarokk billedhugger, i Wien fra 1886, og ble så elev av Edmund Hellmer ved Wien-akademiet. Fadrusz formet også en rekke portretter (Cézar Scomparini i 1886, Károly Naszidler i 1889, og Fru Tivadar Ortvay i 1888).

Hans «Krusifiks», som han skapte i Wien i 1892, gjorde ham kjent over hele Ungarn.

Seint i 1892, fikk Fadrusz i oppdrag å utforme en rytterstatue av «Maria Theresa» i Pressburg, som han arbeidet med mellom 1892 og 1896, men som seinere ble fullstendig ødelagt i 1921 av slovakiske nasjonalister. I 1894 fikk han første pris for sitt utkast til «Kong Matthias», en annen rytterstatue, som ble avduket i Kolozsvár (Cluj-Napoca) i 1902. Han fullførte to allegoriske statuer til Det ungarske justispalasset i 1893 (som nå eies av Det ungarske etnografiske museum).

Hans hovedverk i det tjuende århundre kort tid før han døde innbefatter modeller av Rytterstatue av Béla Wenckheim (Kisbér, 1901), Statue av Wesselényi (Zilah, 1901), Tuhutum Memorial (Zilah, 1902), og Statue av Lajos Tisza (Szeged, 1903).

Fadrusz laget også modeller for to «Atlasfigurer» i 1897 og to løver for de store inngangspartiene til Budaslottet mellom 1901 og 1902. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Frank Drake (Astronom)
1930 - 2022

Frank Drake (USA)

Astronom, universitetslærer, astrofysiker

Født:
28. mai 1930 (94 år siden)

Døde:
2. september 2022 (92 år) (1 år siden)

Frank Donald Drake var en amerikansk astronom kjent for utarbeidelsen av Drakes ligning, Arecibomeldingen og SETI.

Wikipedia

77 år
Khang Khek Ieu (Torturist)
1942 - 2020

Khang Khek Ieu (Kambodsja)

Torturist, krigsforbryter, politiker

Født:
17. november 1942 (81 år siden)

Døde:
2. september 2020 (77 år) (3 år siden)

Khang Khek Ieu, også kjent som Kaing Guek Eav og under dekknavnet «Duch», var en av lederne for kommunistpartiet Røde Khmers regime i Kambodsja fra 1975 til 1979. Han er mest kjent for å ha vært kommandant for konsentrasjonsleiren og tortursenteret Tuol Sleng i Phnom Penh.

31. juli 2007 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten ved Røde Khmer-tribunalet, og 25. juli 2010 ble han dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, drap, tortur, voldtekt og umenneskelige handlinger. Dommen ble senere forlenget til livsvarig fengsel. Wikipedia

59 år
David Graeber (Forfatter)
1961 - 2020

David Graeber (USA)

Forfatter, antropolog, universitetslærer, fagforeningsperson

Fullt navn / Fødenavn:
David Rolfe Graeber

Født:
12. februar 1961 (63 år siden)

Døde:
2. september 2020 (59 år) (3 år siden)

David Rolfe Graeber (/ˈɡreɪbər/; født 12. februar 1961, død 2. september 2020) var en amerikansk antropolog, anarkistisk aktivist og forfatter, kjent for sine bøker Bullshit Jobs, Debt: The First 5000 Years og The Utopia of Rules). Han var professor i sosialantropologi ved London School of Economics. Wikipedia

92 år
Moon Sun-myung (Religiøs leder)
1920 - 2012

Moon Sun-myung (Sør-Korea)

Religiøs leder

Født:
6. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
2. september 2012 (92 år) (11 år siden)

Moon Sun-myung var grunnleggeren og lederen av den religiøse bevegelsen Den forente familie. Han vokste opp i en prestbyteriansk familie. Da han var 15 år gammel hevdet han at Jesus Kristus viste seg for ham og spurte Moon om han ville fullføre det arbeidet han selv ikke hadde fått utføre. Etter dette skal Moon ha hatt stadig åndelig kontakt med Moses, Buddha, Abraham og igjen Jesus.

Etter å ha begynt å forkynne, grunnla han sin første kirke «Broad Sea Church» i Nord-Korea i 1946. Kort tid etter ble han sendt til en fangeleir hvor han satt i tre år. Han ble frigjort av FN-soldater under Koreakrigen. Etter løslatelsen dro han til Sør-Korea og i 1954 organiserte han Den forente familie. Wikipedia

44 år
Felipe Camiroaga (Skuespiller)
1966 - 2011

Felipe Camiroaga (Chile)

Skuespiller, programleder

Født:
8. oktober 1966 (57 år siden)

Døde:
2. september 2011 (44 år) (12 år siden)

Felipe Camiroaga var en chilensk programleder og sporadisk skuespiller.

Camiroaga studerte journalistikk ved Universidad Las Condes før han begynte å studere teater og skuespill ved Escuela Fernando González. Han skal hatt baskisk, tysk og peruanske avstamning. Camiroaga begynte sin karriere på chilensk TV i 1988 som produksjonsassistent for Extra jóvenes, et tenårings-orientert TV-program i Chilevisión. I 1992 ble han ansatt ved kanalen TVN. Camiroaga var med-produsent for et morgen-talkshow som het Buenos días en Todos på denne kanalen, en stilling han hadde fra 2005.

Camiroaga presenterte også et talkshow på kvelden som het Animal Nocturno på samme stasjon. Han var en av de mest populære TV-personlighetene i Chile på tidspunktet for hans død. Den 2. september 2011 døde Camiroaga da flyet han var ombord styrtet i havet mens det prøvde å lande ved en flyplass. Chiles forsvarsminister Andrés Allamand uttalte at det var svært usannsynlig at noen av passasjerene hadde overlevd ulykken, og at alle sammen trolig døde umiddelbart etter krasjet. Wikipedia

83 år
Arne Domnérus (Klarinettist)
1924 - 2008

Arne Domnérus (Sverige)

Klarinettist, jazzmusiker, saksofonist

Født:
20. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
2. september 2008 (83 år) (15 år siden)

Sven Arne Domnérus var en svensk jazzmusiker (saksofon og klarinett), orkesterleder og komponist, kjent under tilnavnet «Dompan». Wikipedia

93 år
Andreas Cappelen (Politiker)
1915 - 2008

Andreas Cappelen (Norge)

Politiker, dommer, diplomat, advokat

Født:
31. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
2. september 2008 (93 år) (15 år siden)

Andreas Zeier Cappelen var en norsk jurist og politiker (Ap). Cappelen var statsråd i til sammen nesten ti år.

Cappelen begynte sin regjeringskarriere som kommunal- og arbeidsminister mellom 1958 og 1963 i Einar Gerhardsens tredje regjering. I 1963 ble han en av Gerhardsens mest sentrale medarbeidere da han tok over som finansminister. Etter tre uker med borgerlig regjering på grunn av Kings Bay-saken, kom Cappelen tilbake som finansminister og hadde den jobben fra 1963 og fram til 1965 da den borgerlige 4-partikoalisjonen fikk flertall på Stortinget og overtok regjeringsmakten.

Da den borgerlige koalisjonsregjeringen under Per Bortens ledelse sprakk i 1971 tok Trygve Bratteli over som statsminister, og utnevnte Cappelen til utenriksminister. I den jobben opplevde Cappelen et av sine største politiske nederlag, da det norske folk sa nei under folkeavstemningen om EF i 1972. Regjeringen måtte gå av, ettersom statsminister Trygve Bratteli på forhånd hadde erklært at den ville fratre dersom den fikk resultatet mot seg.

Cappelen kom tilbake som justisminister mellom 1979 og 1980 i Odvar Nordlis regjering. I den posten måtte han blant annet håndtere den vanskelige striden om utbyggingen av Alta-vassdraget. Wikipedia

74 år
Václav Neumann (Dirigent)
1920 - 1995

Václav Neumann (Tsjekkia)

Dirigent, musikkforsker, historiker, filosof

Født:
29. september 1920 (103 år siden)

Døde:
2. september 1995 (74 år) (28 år siden)

Václav Neumann var en tsjekkisk dirigent og fiolinist.

Neumann studerte ved hjembyens musikkonservatorium. Han var førstefiolinist og en av grunnleggerne av Smetana-kvartetten, før han fikk sin første post som dirigent i Karlsbad og Brno. I 1956 ble han dirigent ved Komische Oper i Berlin, og i 1965 ble han sågar dirigent for det verdensberømte Gewandhausorchester Leipzig. Denne stillingen innehadde han til 1968, da han ble førstedirigent for den tsjekkiske filharmonien (frem til 1990). Ved avslutningen av sin karrière opplevet han den demokratiske revolusjonen i Tsjekkoslovakia, og ble selv et av revolusjonens viktigste kunstneriske symboler. I samarbeide med borgerrettsforumet OF (Občanské Fórum) ble revolusjonen feiret med en festkonsert med Beethovens 9. symfoni, som Neumann dirigerte. Wikipedia

56 år
Ingvar Moe (Forfatter)
1936 - 1993

Ingvar Moe (Norge)

Forfatter, skribent, oversetter, lyriker, barnebokforfatter

Født:
11. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
2. september 1993 (56 år) (30 år siden)

Ingvar Moe var en norsk forfatter, lyriker og oversetter.

Moe arbeidet i omkring 20 år som lærer, blant annet på Nøtterøy og i Nodeland.

Han debuterte i 1975 med diktsamlingen Løktastolpefrø, som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Moes første bøker ble skrevet på Etnedialekt. Sammen med flere andre av hans bøker, som oppvekstromanen Rundt sjøen (1986), tok de opp bygdeproblematikk på en måte som ble godt mottatt av både kritikere og lesere. Moes bøker har i seg både et oppgjør med det stengende og undertrykkende i småsamfunnet, kombinert med en kjærlighet til bygda og de skapende kreftene i bygda.

Moe var en populær kåsører i NRK radio. Foruten sitt forfatterskap for voksne skrev han også ungdomsromaner og barnebøker. Som barnebokforfatter er han særlig kjent for humoristiske bøkene om Oldemor. Wikipedia

42 år
Tom Baker (Skuespiller)
1940 - 1982

Tom Baker (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas F. Baker

Født:
23. august 1940 (83 år siden)

Døde:
2. september 1982 (42 år) (41 år siden)

Tom Baker var en amerikansk skuespiller som spilte i Andy Warhols Blow Job (1963).

Han var en kjent narkoman og alkoholiker og han var en nær venn av Jim Morrison, sanger i The Doors. Han døde av en narkotikaoverdose, og det skapte forvirring i mediene. En annen Tom Baker, en britisk skuespiller, var mye mer berømt på grunn av at han spilte den fjerde Doktoren i Doctor Who (som ble vist på PBS i USA). Ettersom begge to hadde et rykte for å drikke mye, ble det antatt at det var den britiske skuespilleren som hadde dødd. Wikipedia

81 år
J.R.R. Tolkien (Forfatter)
1892 - 1973

J.R.R. Tolkien (Storbritannia)

Forfatter, språkforsker, lyriker, universitetslærer, oversetter, litteraturkritiker, essayist

Fullt navn / Fødenavn:
John Ronald Reuel Tolkien

Født:
3. januar 1892 (132 år siden)

Døde:
2. september 1973 (81 år) (50 år siden)

John Ronald Reuel Tolkien var en britisk forfatter, dikter, filolog og universitetsprofessor. Tolkien er mest kjent som forfatter av de tre romanene Hobbiten, Ringenes herre og Silmarillion.

Tolkien var Rawlinson og Bosworth-professor i angelsaksisk språk på Pembroke College ved University of Oxford fra 1925 til 1945 og professor i engelsk språk og litteratur ved Merton College, også ved Oxford, fra 1945 til 1959. Tolkien var nær venn av C. S. Lewis. De var begge medlemmer av den uformelle diskusjonsgruppen kjent som Inklings. Tolkien ble utnevnt til kommandør (CBE) av Order of the British Empire av dronning Elizabeth den 28. mars 1972.

Etter Tolkiens død utga sønnen Christopher en rekke arbeider basert på farens omfattende notater og upubliserte manuskripter, blant annet Silmarillion. Disse historiene, diktene, fiktive sagnene, oppdiktede språkene og litterære essay utgjør sammen med Hobbiten og Ringenes herre en sammenhengende fortelling om en fantasiverden kalt Arda, og om Midgard som ligger i Arda. Mellom 1951 og 1955 brukte Tolkien termen legendarium, det vil si legendesamling, om store deler av disse skriftene .

Selv om mange andre forfattere har utgitt bøker om fantasiverdener før Tolkien, ledet den store suksessen til Hobbiten og Ringenes herre til en oppblomstring og populær fornyelse av genren. Dette har ført til at Tolkien populært kalles moderne fantasilitteraturs far. Mer presist regnes han som opphavet til det som kalles «high fantasy». I 2008 rangerte avisen The Times Tolkien som nummer seks på en liste over de femti største britiske forfattere siden 1945. Forbes rangerte ham i 2009 som den femte største døde berømthet målt etter inntekt. Wikipedia

59 år
Jiaqing-keiseren (Politiker)
1760 - 1820

Jiaqing-keiseren (Kina)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
ᠶᠣᠩ ᠶᠠᠨ

Født:
13. november 1760 (263 år siden)

Døde:
2. september 1820 (59 år) (203 år siden)

Jiaqing-keiseren fra mandsjuenes Qing-dynasti var den femte Qing-keiser som hersket over Kina, fra 1796 (de facto først fra 1799) til 1820. Han var sønn av Qianlong-keiseren, og minnes blant annet for sin rettsforfølgelse av den korrupte Heshen (和珅) som hadde fått svært stor innflytelse i hans fars senere år. Han huskes også for sine reformforsøk og tiltak for å få bukt med opiumshandelen. Wikipedia

<<
2. September
>>