Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. September

Om dagen

3. September er dag 247 i 2024, og er i uke 36. Det er 119 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Skuespiller Michael Clarke Duncan dør under bahandling etter et hjerteinfarkt, 54 år gammel

Michael Clarke Duncan var en amerikansk skuespiller mest kjent for sin rolle som John Coffey i Den grønne mil, en rolle han ble nominert til Oscar og Golden Globe for.

Duncan arbeidet som sikkerhetsvakt i Los Angeles mens han prøvde å begynne som skuespiller i reklamefilmer. I løpet av denne tiden, arbeidet Duncan som livvakt for flere kjente skuespillere, blant disse er Will Smith, Martin Lawrence, Jamie Foxx og LL Cool J. Duncan var livvakt for Notorious B.I.G. som han også var en nær venn med. Notorious B.I.G. ble drept i 1997 og dette drapet er grunnen til at Duncan avsluttet denne type arbeid.

I 1998 fikk Duncan en rolle i filmen Armageddon der han ble kjent med Bruce Willis. Det var Bruce Willis sin innflytelse som gjorde at Duncan fikk rollen som John Coffey i regissør Frank Darabont sin film The Green Mile, en rolle som ga Duncan en Oscar-nominasjon for beste skuespiller i en birolle.

Duncan fikk deretter roller i en rekke filmer som bidro til å etablere ham som en stjerne. Blant disse filmene var The Whole Nine Yards, Planet of the Apes, The Scorpion King, The Island og Daredevil. I 2005 spilte Duncan i filmen Sin City, igjen sammen med Bruce Willis, som Manute, en mektig gangster. Duncan dukket opp i en mindre rolle i filmen Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby i 2006 som Lucius Washington.

Duncan har også hatt gjesteroller i en rekke TV-serier. Han dukket opp i en episode av The Suite Life of Zack and Cody som en basketball-trener. Duncan hadde en rolle i TV-serien CSI: NY og i en episode av TV-serien Chuck. Duncan har også hatt roller i TV-serier som Two and a Half Men med Charlie Sheen. I april 2011 hadde Duncan en gjesterolle i en episode av TV-serien Bones som karakteren Leo Knox. De siste 2 årene har han spilt en av hovedrollene i den amerikanske serien "The Finder", der han spiller medhjelperen til en tidligere soldat som nå driver med etterforskning (spilt av Geoff Stults). Serien ble avlyst 9. mai 2012.

Duncan døde på et sykehus i Los Angeles etter to måneders behandling etter et hjerteinfarkt. Wikipedia
19 år siden

2004: Gisseldrama på en barneskole i Beslan i Russland, der minst 338 mennesker blir drept, hvorav 155 barn

Gisseldramaet i Beslan fant sted mellom den 1. september og den 3. september 2004 da Barneskole nummer 1 i byen Beslan i Nord-Ossetia i det sørlige Russland ble beleiret av terrorister. Etter tre dager var gisseldramaet over som en følge av skuddveksling mellom terroristene og russiske sikkerhetsstyrker, hvoretter minst 338 mennesker ble drept, hvorav 155 barn. Hundretalls andre ble såret eller skadet. Flere av gisseltagerne ble lynsjet av den opphissede folkemengden. Den eneste av gisseltagerne som overlevde, tsjetsjeneren Nurpasji Kulajev, har senere blitt tiltalt blant annet for mord og terrorisme.

Den tsjetsjenske separatistlederen og terroristen Sjamil Basajev tok senere på seg ansvaret for gisseltagningen. Wikipedia
56 år siden

1967: Sverige innfører høyrekjøring

«Dagen H» betegner den 3. september 1967 da Sverige innførte høyrekjøring i trafikken.

I 1955 ble det gjennomført en rådgivende folkeavstemning om innføring av høyrekjøring, og 82,9 % av befolkningen i Sverige stemte da imot innføringen.

Sveriges riksdag fattet likevel den 10. mai 1963 beslutningen om å innføre høyrekjøring. Startpunktet ble satt til 3. september 1967, klokka 5.00 om morgenen, og man startet forberedelsene. Det første som ble gjennomført, var trykking av rikelige mengder utførlig informasjonsmateriale som ble fordelt til alle innbyggere.

Ettersom det ennå fantes veldig liten trafikk over grensene mellom nabostatene, var det nesten betydningsløst på hvilken side på veien man beveget seg. Også i den svensk-norske unionen fra 1814 hadde Norge høyrekjøring (stadfestet i vegloven av 1824), mens Sverige hadde venstrekjøring. På 1900-tallet økte imidlertid mobiliteten, tallet på biler steg og samtidig opplevde man mer trafikk over grensene til nabolandene, områder hvor man hadde høyrekjøring. Også derfra reiste det folk inn i Sverige og det inntraff bilulykker, ettersom de besøkende ikke var vant til venstrekjøring.

De svenske bilene hadde gjennomgående rattet på venstre side, likesom bilene i landene med høyretrafikk, noe som også gjaldt importerte biler fra Storbritannia. Rattet på venstre side, det vil si ut mot siden av kjørebanen, vanskeliggjorde forbikjøringer.

Motsatt hadde bussene dørene på venstre og rattet på høyre side. Etter beslutningen om innføring av høyrekjøring begynte man å bygge busser med dører på begge sider slik at de kunne benyttes både ved venstre- og høyrekjøring.

Etter omleggingen ble venstrebussene gitt bort til Pakistan og Kenya.

Allerede en stund før startskuddet den 3. september 1967, klokka 5.00 hadde man begynt å forberede veiene. Ny markering ble lagt på veiene og trafikkskiltene ble plassert på den andre siden, men disse var tildekket inntil Dagen H.

Den 2. september, om ettermiddagen, ble all privat trafikk forbudt. Forbudet varte til 3. september. Hver by bestemte selv tidsintervall for begynnelse og slutt på kjøreforbudet før og etter høyretrafikkomleggingen. Bilene som fikk kjøre i dette tidsrommet skulle stanse der de var klokka 04.50, så forsiktig kjøre over på høyre side av veien og der stoppe igjen. Derefter skulle man vente til klokka 05.00, da man kunne begynne høyrekjøringen innenfor midlertidig nedsatte fartsgrenser.

I mange byer betydde høyrekjøringsomleggingen slutten for sporvognstrafikken. Bare Göteborg og Norrköping beholdt trikkene sine. Stockholm fikk også tilbake noen linjer. I Malmö overlevde sporvognstrafikken til 1973. Wikipedia

Fødsler

37 år
Shaun White (Snøbrettkjører)
1986

Shaun White (USA)

Snøbrettkjører, rullebrettkjører, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Shaun Roger White

Født:
3. september 1986 (37 år)

Shaun Roger White er en amerikansk snøbrettkjører og skateboarder, med gullmedaljer i Olympiske vinterleker og X Games.

Han blir ansett som en av tidenes beste konkurransekjørere og har blant annet vunnet gull i halfpipe under OL 2006 i Torino, OL 2010 i Vancouver og OL 2018 i Pyeongchang, samt 23 medaljer i X Games hvorav 15 gull. Han begynte med snøbrett som seksåring, og hadde sin første sponsor som syvåring. Han har fått videospillene Shaun White Snowboarding (2005) og Shaun White Skateboarding (2010) oppkalt etter seg.

White er også en glimrende rullebrettkjører, og har to gull, to sølv og en bronsemedalje fra sommer X Games i vertskating, senest i Los Angeles i 2011. Wikipedia

44 år
Stian Eckhoff (Skiskytter)
1979

Stian Eckhoff (Norge)

Skiskytter, skiskyttertrener

Født:
3. september 1979 (44 år)

Stian Kampenhaug Eckhoff er en norsk skiskyttertrener og tidligere skiskytter. Han er bror til Kaja Eckhoff og Tiril Eckhoff, som også driver med skiskyting. Wikipedia

50 år
Eli Sol Vallersnes (Forfatter)
1973

Eli Sol Vallersnes (Norge)

Forfatter, skribent, fysioterapeut

Født:
3. september 1973 (50 år)

Eli Sol Vallersnes er en norsk forfatter og fysioterapeut. Hun er datter til stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes og gift med Henrik Ormåsen.

Vallersnes debuterte litterært i 2000 med romanen Høstreise, som ble belønnet med Aschehougs debutantstipend.

Hun arbeider (per 2018) som seniorinspektør i Arbeidstilsynet. Wikipedia

58 år
Charlie Sheen (Skuespiller)
1965

Charlie Sheen (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Carlos Irwin Estevez

Født:
3. september 1965 (58 år)

Carlos Irwin Estevez, bedre kjent under artistnavnet Charlie Sheen, er en amerikansk skuespiller. Han ble kjent gjennom sine roller i filmer som Platoon (1986), Wall Street (1987) og Hot Shots-filmene (1991 og 1993). Han er også kjent for sine roller i komedier og situasjonskomedier som TV-seriene Spin City (2000–2002) og Two and a Half Men (2003–2011) samt Anger Management (2012-2014).

Charlie er sønn av Martin Sheen og var tidligere gift med Denise Richards. Han har tre søsken i skuespillerbransjen: Emilio Estevez, Ramón Estevez, Jr. og Renée Estevez. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Charlie Sheen har fem barn. Med ekskjæresten Paula Profit fikk han sin førstefødte datter Cassandra Jade Esteve. De to døtrene Sam og Lola er fra ekteskapet med Denise Richards. Tvillingguttene Max og Bob har han med sin tidligere kone Brooke Mueller.

Til tross for et mangeårig rebellstempel er Sheen Hollywoods best betalte TV-stjerne, takket være populariteten i komiserien Two and a Half Men. For hver episode der han stiller opp som karakteren «Charlie Harper», får Sheen om lag 12 millioner kroner.

På nyåret 2011 havnet Sheen i klammeri med skaperen av Two and a Half Men, Chaim Levin med kunstnernavn Chuck Lorre, og TV-nettverket CBS som produserte Two and a Half Men. Grunnen til problemene skal være Sheens livsførsel som media hevder består av flittig omgang med pornoskuespillerinner, kokain, vodka og andre rusmidler. De få gangene CBS eller Lorre har uttalt seg om saken har Sheen slått voldsomt tilbake hvor han ikke har lagt bånd på seg i omtalen av Lorre og CBS. For CBSs familieprofil er Sheens utsvevende livsførsel problematisk når han samtidig er deres best betalte TV-stjerne.

Sheen hadde en liten rolle i Wall Street-filmen Money Never Sleeps fra 2010.

Den 17. november 2015 sto Charlie Sheen fram som HIV-positiv på direktesendt frokost-TV i USA. Wikipedia

76 år
Kjell Magne Bondevik (Politiker)
1947

Kjell Magne Bondevik (Norge)

Politiker, diplomat, prest

Født:
3. september 1947 (76 år)

Kjell Magne Bondevik er en norsk politiker (KrF) og nåværende leder av Oslosenteret. Bondevik var statsminister 1997–2000 og 2001–2005, og var før det utenriksminister 1989–1990, kirke- og undervisningsminister 1983–1986. Han møtte som stortingsrepresentant første gang som vararepresentant 1969–1970, og var fast innvalgt for Møre og Romsdal fra og med 1973 til og med 2005. Bondevik var parlamentarisk leder for Kristelig Folkeparti 1986–1989, 1993–1997 og 2000–2001, samt partileder 1983–1995. Wikipedia

73 år
Gérard Houllier (Fotballtrener)
1947 - 2020

Gérard Houllier (Frankrike)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
3. september 1947 (76 år siden)

Døde:
14. desember 2020 (73 år) (3 år siden)

Gérard Houllier var en fransk fotballtrener som sist var manager for Aston Villa i engelsk Premier League. Han signerte kontrakt med klubben fra Birmingham 8. september 2010.

Houllier var manager i RC Lens, Paris Saint-Germain, Liverpool og Lyon. Han var også landslagstrener for Frankrike. Han døde 14. desember 2020, én dag etter han kom hjem fra sykehuset etter en operasjon i hovedpulsåren. Wikipedia

67 år
Finn Bergesen jr. (Direktør i NHO)
1945 - 2012

Finn Bergesen jr. (Norge)

Direktør i NHO, jurist, forretningsdrivende

Født:
3. september 1945 (78 år siden)

Døde:
11. september 2012 (67 år) (11 år siden)

Finn Bergesen jr. var en norsk jurist og næringslivsleder. Fra 1999 til 2009 var han administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Bergesen var utdannet jurist fra 1973. Han var byråsjef i Fiskeridepartementet og hadde særlig ansvar for internasjonale spørsmål og havrettsforhandlinger i perioden 1973 til 1976. Senere var Bergesen jr. norsk fiskeriattaché til Washington, D.C. og til Ottawa, før han ble generalsekretær i Norges Fiskarlag fra 1983 til 1989. Deretter ble han administrerende direktør i Norges Sildesalgslag fra 1989 til 1995 og så administrerende direktør i Kavli Holding. I mars 2009 ble Bergesen etterfulgt av John G. Bernander som NHO-sjef. Wikipedia

80 år
Valerie Perrine (Skuespiller)
1943

Valerie Perrine (USA)

Skuespiller

Født:
3. september 1943 (80 år)

Valerie Ritchie Perrine er en amerikansk fotomodell og skuespiller. Wikipedia

93 år
Irene Papas (Skuespiller)
1929 - 2022

Irene Papas (Hellas)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Irene Lelekou

Født:
3. september 1929 (94 år siden)

Døde:
14. september 2022 (93 år) (1 år siden)

Irene Papas var en gresk sanger og skuespiller. Hun ble kjent for sin medvirking i filmene «Kanonene på Navarone» og «Zorba the Greek». Papas medvirket i over 70 filmer. Hun støttet kommunistpartiet i Hellas og var uttalt motstander av militærdiktaturet som styrte landet fra 1967 til 1974. Kulturministeren i Hellas kommenterte dødsfallet da det ble kjent. Hennes siste filmrolle var i «A Talking Picture» fra 2003, av Manoel de Oliveira. Hennes sterke og uttrykksfulle ansikt var særlig virkningsfullt i nærbilder skriver The Guardian i minneordet. Papas studerte ved den kongelige teaterskolen i Aten og begynte karrieren som danser og sanger i tenårene før hun debuterte i film i 1948. I flere filmer spilte hun mot Anthony Quinn og hun medvirket i flere klassiske greske drama.

Ifølge hennes eget utsagn var hun født i 1929, mens hun mange steder ble oppgitt å være født i 1926. Også da hennes død ble meldt, skrev noen medier at hun var 96, mens andre beskrev henne som 93. Wikipedia

85 år
Anna Mathisen (Politiker)
1881 - 1966

Anna Mathisen (Norge)

Politiker, kvinnesakskvinne

Født:
3. september 1881 (142 år siden)

Døde:
23. oktober 1966 (85 år) (57 år siden)

Anna Mathisen var en norsk kvinnesakskvinne og Arbeiderparti-politiker, bosatt i Odda.

Hun vokste opp i et politisk miljø i Vardø, deretter var hun i USA før hun med Hovde-familien flyttet til Odda rundt 1907. Også andre i familien var politisk aktive. Den ene broren, Anianus Edvard Hovde (1875 - 1915), var den første som representerte Odda Arbeiderparti i kommunestyret, - da Odda ble egen kommune i 1913.

Hun giftet seg med Johan Emil Mathisen (1875 - 1962) som kom frå Senja, og de livnæret seg ved å drive fiskehandel i en liten bu i Brotateigen i Odda.

Anna Mathisen var aktiv i Arbeiderpartiets kvindeforbund, der hun også satt i styret. I samtiden - og ettertiden - ble hun kjent for et utspill på et møte i kvinneforeningen i Odda, der hun oppfordret sine medsøstre til å aksjonere ved å nekte å ligge med sine ektemenn. Denne sex-nekten ble angivelig satt ut i livet, og etterfulgt av protestaksjon fra mennenes side.

Ved den store splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923 fulgte partiet i Odda det nye Norges Kommunistiske Parti, og industribygda på Vestlandet ble en av NKPs sterkeste bastioner. Mathisen fulgte imidlertid Odda-mindretallet videre i AP, og stilte seg i spissen for gjenoppbygging av APs kvinnebevegelse i Odda forenede arbeiderpartis kvinneforening, senere Odda Arbeiderkvinnelag. Wikipedia

89 år
Hans Aanrud (Forfatter)
1863 - 1953

Hans Aanrud (Norge)

Forfatter, dramatiker, lyriker

Født:
3. september 1863 (160 år siden)

Døde:
11. januar 1953 (89 år) (71 år siden)

Hans Aanrud var en norsk forfatter.

Han ble født på gården Aanrud i Auggedalen i Vestre Gausdal. Han var flittig og dyktig på skolen, og begynte å studere jus, men gikk senere over til filologi. Etter utdanningen jobbet han blant annet som huslærer, kritiker i ulike aviser, teatersjef, litterær dramaturg og foreningsformann.

I 1887 debuterte Aanrud som forfatter i Nyt Tidsskrift med fortellingen «Hvordan Vårherre fikk høyet til Asmund Bergemellom», og senere kom han med en rekke novellesamlinger, for eksempel Fortellinger (1891), En vinternatt og andre fortellinger (1896) og Fyrabendsarbeide (1921). Han skrev også fem barnebøker; Storkarer (1896), Sidsel Sidsærk og andre kjerringemner (1903), Småfe (1906), Sølve Solfeng (1910) og En odelsbonde og andre fortellinger for barn (1917), samt tre komedier; Storken (1895), Høyt til hest (1901) og Hanen (1906).

Hans Aanrud var gift med Wilhelmine Schjoldager fra Bergen, og de hadde to døtre. De bodde på Langset- og Byrud gård fra årshundreskiftet og fram til 1929. Aanrud bodde hos den ene av dem i Lyngdal gjennom hele krigen, og kom seg dessverre ikke til Gausdal da han i 1943 ble 80 år og hedret med stor fest i Auggedalen.

Aanrud gjorde Gausdal kjent fordi det var nettopp her handlingen i det meste han skrev gikk for seg, selv om det aldri ble direkte nevnt i tekstene. Men alle visste at Aanrud var en hjemstedsdikter, så leserne ble likevel kjent med bygda gjennom det han skrev.

Hans Aanrud døde i 1953, nesten 90 år gammel, frisk og aktiv til det siste. Wilhelmine (døde i 1929) og Hans Aanrud er gravlagt på Langset kirkegård i Eidsvoll. Wikipedia

58 år
Jacob Lindboe (Politiker)
1843 - 1902

Jacob Lindboe (Norge)

Politiker, advokat, dommer

Født:
3. september 1843 (181 år siden)

Døde:
4. februar 1902 (58 år) (122 år siden)

Jacob Albert Lindboe var en norsk jurist og politiker (V). Wikipedia

Dødsfall

101 år
Eva Børresen (Keramiker)
1920 - 2022

Eva Børresen (Norge)

Keramiker

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Elisabeth Hecker

Født:
29. november 1920 (103 år siden)

Døde:
3. september 2022 (101 år) (1 år siden)

Eva Elisabeth Børresen var en tyskfødt norsk keramiker.

Hun var utdannet ved Akademie für Angewandte Kunst i Stuttgart i årene 1937–1939, og flyttet til Norge etter å ha giftet seg med nordmannen Runar Børresen.

Hun ble en etablert kunsthåndverker i Norge, og ble innkjøpt blant annet til Nasjonalgalleriet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim og Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. I 1954 vant hun og ektemannen en gullmedalje på kunsttriennalen i Milano for en dobbelt tekanne og et kabaretsett i keramikk og tre.

Etter å ha bodd mange år i Trondheim, flyttet hun til Bergen, hvor hun ved siden av sin egen kunstneriske virksomhet også ble en høyt verdsatt lærer i keramikk. Fra 1960 til 1964 var hun formingslærer på en ungdomsskole i Bergen; fra 1976 til 1978 var hun avdelingsleder ved kunsthåndverksskolen i Bergen.

Eva Børresen var mor til forfatteren Bibbi Børresen, svigermor til forfatteren Klaus Hagerup og mormor til forfatterne Hilde Hagerup og Hanne Hagerup. Wikipedia

49 år
Halvard Hanevold (Skiskytter)
1969 - 2019

Halvard Hanevold (Norge)

Skiskytter

Født:
3. desember 1969 (54 år siden)

Døde:
3. september 2019 (49 år) (4 år siden)

Halvard Hanevold var en norsk skiskytter. Han representerte Asker Skiklubb og vant tre OL-gull og fem VM-gull i sin karriere.

Som ung drev han med langrenn og orientering, og begynte først med skiskyting som 15-åring i 1984/85.

Hanevold var på det norske landslaget fra og med sesongen 1992/93, til og med sesongen 2009/10, og deltok i samtlige OL fra Lillehammer i 1994 til Vancouver i 2010. I verdenscupen har han som best fjerdeplass i sammenlagt (2003/04-sesongen), og har ni enkeltseire.

Halvard Hanevold var en av de mest meritterte norske skiskytterne, med 22 internasjonale medaljer. Bare Ole Einar Bjørndalen har flere. Hanevold vant seks medaljer i OL, hvorav tre av dem i gull: 20 km normaldistanse individuelt, samt at han var med på å vinne stafett med Norge i 2002 og i 2010. Han gikk inn til tredjeplass på fellesstart i sitt siste verdenscuprenn, i Khanty-Mansijsk 27. mars 2010.

Hanevold var bosatt i Asker og var utdannet sivilingeniør (industriell økonomi) ved NTNU. Han var æresmedlem av Asker skiklubb. I 2011 var han med i tredje utgave av Mesternes Mester på NRK.

Sesongen 2010/11 var Hanevold ekspertkommentator i NRK. Wikipedia

67 år
Walter Becker (Musiker)
1950 - 2017

Walter Becker (USA)

Musiker, gitarist, låtskriver, jazzgitarist, plateprodusent, komponist

Født:
20. februar 1950 (74 år siden)

Døde:
3. september 2017 (67 år) (6 år siden)

Walter Becker var en amerikansk bassist, gitarist, produsent, mest kjent som medlem av bandet Steely Dan. Wikipedia

54 år
Michael Clarke Duncan (Skuespiller)
1957 - 2012

Michael Clarke Duncan (USA)

Skuespiller

Født:
10. desember 1957 (66 år siden)

Døde:
3. september 2012 (54 år) (11 år siden)

Michael Clarke Duncan var en amerikansk skuespiller mest kjent for sin rolle som John Coffey i Den grønne mil, en rolle han ble nominert til Oscar og Golden Globe for.

Duncan arbeidet som sikkerhetsvakt i Los Angeles mens han prøvde å begynne som skuespiller i reklamefilmer. I løpet av denne tiden, arbeidet Duncan som livvakt for flere kjente skuespillere, blant andre Will Smith, Martin Lawrence, Jamie Foxx og LL Cool J. Duncan var livvakt for Notorious B.I.G., som han også var en nær venn med. Notorious B.I.G. ble drept i 1997 og dette drapet er grunnen til at Duncan avsluttet denne type arbeid.

I 1998 fikk Duncan en rolle i filmen Armageddon, der han ble kjent med Bruce Willis. Det var Bruce Willis sin innflytelse som gjorde at Duncan fikk rollen som John Coffey i regissør Frank Darabont sin film The Green Mile, en rolle som ga Duncan en Oscar-nominasjon for beste skuespiller i en birolle.

Duncan fikk deretter roller i en rekke filmer som bidro til å etablere ham som en stjerne. Blant disse filmene var The Whole Nine Yards, Planet of the Apes, The Scorpion King, The Island og Daredevil. I 2005 spilte Duncan i filmen Sin City, igjen sammen med Bruce Willis, som Manute, en mektig gangster. Duncan dukket opp i en mindre rolle i filmen Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby i 2006 som Lucius Washington.

Duncan har også hatt gjesteroller i en rekke TV-serier. Han dukket opp i en episode av The Suite Life of Zack and Cody som en basketball-trener. Duncan hadde en rolle i TV-serien CSI: NY og i en episode av TV-serien Chuck. Duncan har også hatt roller i TV-serier som Two and a Half Men med Charlie Sheen. I april 2011 hadde Duncan en gjesterolle i en episode av TV-serien Bones som karakteren Leo Knox. De siste 2 årene spilte han en av hovedrollene i den amerikanske serien "The Finder", der han spiller medhjelperen til en tidligere soldat som nå driver med etterforskning (spilt av Geoff Stults). Serien ble avlyst 9. mai 2012.

Duncan døde på et sykehus i Los Angeles etter to måneders behandling etter et hjerteinfarkt. Wikipedia

77 år
Magne Sandøy (Kunstmaler)
1935 - 2012

Magne Sandøy (Norge)

Kunstmaler

Født:
19. juli 1935 (89 år siden)

Døde:
3. september 2012 (77 år) (11 år siden)

Magne Sandøy var en norsk maler. Sandøy var en av pionerene bak veksten i kulturlivet i Råkvåg, som blant annet kom til uttrykk gjennom kunstnergrupper og den årlige Bryggeutstillinga, der han var utstiller fra 1987 og kurator i perioden 1987–2006. Wikipedia

67 år
Griselda Blanco (Narkotikabaron)
1945 - 2012

Griselda Blanco (Colombia)

Narkotikabaron

Fullt navn / Fødenavn:
Ana Griselda Blanco Restrepo

Født:
15. februar 1945 (79 år siden)

Døde:
3. september 2012 (67 år) (11 år siden)

Griselda Blanco, også kjent som «la Madrina», «Den svarte enken», «Kokain-dronningen av Miami» og «Gudmoren», var lederen av det største narkotika-nettverket i Miami på 1970- og 1980-tallet. Hun var kjent for sin ubarmhjertige og psykopatiske oppførsel. Wikipedia

92 år
Finn Helgesen (Skøyteløper)
1919 - 2011

Finn Helgesen (Norge)

Skøyteløper

Født:
25. april 1919 (105 år siden)

Døde:
3. september 2011 (92 år) (12 år siden)

Finn Helgesen var en norsk skøyteløper som deltok i de olympiske vinterleker 1948 i St. Moritz og 1952 i Oslo.

Under OL i St. Moritz i 1948 tok han gull på 500 m, ett tidels sekund foran tre løpere som delte sølvmedaljen. I Oslo fire år seinere fikk han samme tid som Gordon Audley og Arne Johansen som delte bronseplassen, men fordi han ble dømt bak Audley i mål i parløp, ble han henvist til femteplass.

Helgesen representerte Oslo Skøiteklub. Wikipedia

53 år
Lasse Myrvold (Sanger)
1953 - 2006

Lasse Myrvold (Norge)

Sanger, musiker, gitarist, låtskriver

Født:
10. juli 1953 (71 år siden)

Døde:
3. september 2006 (53 år) (17 år siden)

Lasse Mustafa Myrvold var en norsk musiker, oppvokst i Stavanger, men først og fremst kjent som en del av musikkmiljøet i Bergen.

Myrvold spilte i band som The Aller Værste!, The Beste og Kong Klang. Han sto også bak prosjekter som Stilleben, The Willkoks Talk og Göbbels a-go-go samt filmmusikken til Trond Kvists filmer Junkies og Velkommen hjem.

Myrvold var i motsetning til det meste av pønkmiljøet ikke selvlært, men hadde klassisk skolering, noe Kringkastingsorkestret fikk merke da The Aller Værste! skulle opptre på Spellemannsprisutdelingen i 1981: Myrvold hadde skrevet et orkesterarrangement for sangen Bare ikke nok som var så komplisert at flere av orkestermedlemmene kom ut av det.

Myrvold holdt et imponerende aktivitetsnivå frem til midten på 80-tallet, men samtidig som nyveiv-bølgen tok slutt og det ble vanskeligere å få gjennomført prosjekter, fikk Myrvold personlige problemer og ble mindre produktiv. Hans eneste fullengdes album på nittitallet er med gruppen Kong Klang.

I 2005 fikk han påvist uhelbredelig prostatakreft, og han døde 3. september året etter. Dagen etter ble hyllestplata Dans til musikken, med blant andre DumDum Boys, Lars Lillo-Stenberg, Jan Eggum, Hopalong Knut, William Hut og Unge Frustrerte Menn gitt ut. Han rakk imidlertid å høre hele plata. Inntektene fra denne går til Myrvolds datter Natalie. En annen hyllestplate, som utelukkende består av undergrunnsband, er også under utgivelse.

Sykdommen forhindret ham imidlertid ikke fra å jobbe med en kommende plate sammen med Kristian Stangebye som han også samarbeidet med på prosjektene Göbbels a-go-go, The Willkoks Talk, Kong Klang, samt filmmusikken. Denne er ifølge Myrvold basert på en oktav på tretten toner. Platen er planlagt utgitt i 2007 under navnet Göbbels a-go-go 13. Wikipedia

79 år
Eva Knardahl (Pianist)
1927 - 2006

Eva Knardahl (Norge)

Pianist, musikkpedagog

Født:
10. mai 1927 (97 år siden)

Døde:
3. september 2006 (79 år) (17 år siden)

Eva Knardahl Freiwald var en norsk klassisk pianist.

Knardahl var elev av Mary Barratt Due og Ivar Johnsen, og debuterte i Universitetets aula i 1939 som solist med Oslo Filharmoniske Orkester. Tolvåringen fremførte Johann Sebastian Bachs Pianokonsert i F-moll, Joseph Haydns Pianokonsert i D-dur og et stykke av Carl Maria von Weber på debutkonserten.

Hun begynte tidlig å gi ut plater. En av hennes første plateinnspillinger var Edvard Griegs Bryllupsdag på Trollhaugen, som ble utgitt i 1946.

Som nittenåring emigrerte hun til USA. Hun spilte på de fleste kontinenter, og i 15 år var hun også ansatt som pianist («resident pianist») ved Minneapolis Symphony Orchestra. I et senere intervju fortalte hun om USA-tiden at den berømte komponisten Henry Mancini ofte gjestet symfoniorkesteret i Minneapolis. Han pleide å ha med seg sine utvalgte solister til å medvirke under fremføringen av hans komposisjoner, men hadde så stor tillit til Knardahl at han aldri medbragte noen ekstern pianist.

I 1967 kom Knardahl tilbake til Norge, og ble godt mottatt av det norske publikum. Hennes store talent vakte begeistring, og hun ble en av Norges største personligheter på musikkscenene.

I perioden 1977–1980 spilte Knardahl inn alle Griegs klaververker på plate.

Hun vant en rekke priser, og en av gangene hun vant Spellemannsprisen var det kun plater av Eva Knardahl som var blitt nominert i klassen for klassisk musikk.

Knardahl var heller ikke redd for å gjøre utradisjonelle ting. Hun spilte blant annet på Molde Jazzfestival, opptrådte sammen med Vazelina Bilopphøggers og Stabekk janitsjarorkester, og spilte inn plate sammen med Ola Snortheim og Morgan Lindstrøm i folk-elektronica-gruppen Langsomt Mot Nord (Westrweg, 1988). Wikipedia

68 år
Erling Christie (Forfatter)
1928 - 1996

Erling Christie (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, litteraturkritiker

Født:
19. mai 1928 (96 år siden)

Døde:
3. september 1996 (68 år) (27 år siden)

Erling Christie var en norsk forfatter.

Christie var blant modernismens pionerer i Norge, både som lyriker og kritiker. Christie utgav fire diktsamlinger mens han levde, og disse er samlet i den posthumt utgitte Samlede dikt (Aschehoug 1998).

Som litteraturarbeider introduserte Christie en rekke engelskspråklige forfattere for det norske publikum, og hans egen lyrikk var også inspirert av engelskspråklige forfattere som T. S. Eliot.

I 1959 ble Erling Christie utsatt for en ulykke som førte til at han mistet synet og ble arbeidsufør. Det ble derfor stille fra ham etter utgivelsen av Tegnene slukner, som ble publisert året etter at ulykken fant sted. Wikipedia

82 år
Zinken Hopp (Forfatter)
1905 - 1987

Zinken Hopp (Norge)

Forfatter, dramatiker, oversetter, barnebokforfatter, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Signe Marie Brochmann

Født:
9. januar 1905 (119 år siden)

Døde:
3. september 1987 (82 år) (36 år siden)

Zinken Hopp, egentlig Signe Marie Hopp, var en norsk forfatter, kulturarbeider og oversetter.

Zinken Hopp huskes i ettertid best for barneboka Trollkrittet (1948); boka er tydelig inspirert av Alice i Eventyrland og bidro til å introdusere nonsenssjangeren i norsk barnelitteratur. I tillegg skrev hun i flere sjangre: kulturhistoriske bøker, dikt og reiseskildringer, hun oversatte barnebøker, underviste i kunsthistorie og var teateranmelder for Aftenposten fra 1947 til 1971. Wikipedia

<<
3. September
>>