Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. September

Om dagen

28. September er dag 272 i 2024, og er i uke 39. Det er 94 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: Sangeren Jan Werner Danielsen dør av hjertesvikt, trolig som følge av betennelse i bronkiene, 30 år gammel

Jan Werner Danielsen, også kjent under artistnavnet Jan Werner var en norsk sanger. Han var særlig kjent for sine tolkninger av populære musikalsanger og sin stemme, som strakte seg over fire og en halv oktav. Han var både tenor og kontratenor.

Jan Werner Danielsen ble funnet død av sin manager i sin leilighet på Frogner i Oslo 29. september 2006. Dødsårsaken ble i obduksjonsrapporten fastslått å være hjertesvikt, trolig som følge av betennelse i bronkiene. Dette satte en stopp for rykter om at han hadde begått selvmord, en teori som hadde blitt forsterket av at politiet på et tidlig tidspunkt omtalte dødsfallet som en «personlig tragedie».

9. oktober 2006 var det en stor minnegudstjeneste i Uranienborg kirke i Oslo. Elisabeth Andreassen sang ved Jan Werners kiste en duett til opptak av Jan Werner med sangen «You Raise Me Up» sammen med Ole Edvard Antonsen og Rolf Løvland på trompet og piano. Han ble senere begravet i Sand kirke i Nord-Odal med de nærmeste til stede. Familien ønsket å ha minneseremonien i Oslo fordi Sand kirke ikke var stor nok til å romme alle dem som ønsket å vise den avdøde artisten en siste ære. Wikipedia
29 år siden

1994: To svenske bevæpnede ranere på flukt tar to politibetjenter og to pensjonister som gisler på Torp

Gisselsituasjonen på Torp fant sted 28. og 29. september 1994, da to svenske bevæpnede ranere på flukt tok to politibetjenter og to pensjonister som gisler på Sandefjord lufthavn, Torp. Situasjonen ble løst i en politiaksjon der en av gisseltakerne ble drept. Aksjonen var den første gangen i fredstid at en norsk politimester har beordret skudd for å drepe en person. Wikipedia
29 år siden

1994: Bilfergen MF «Estonia» synker utenfor Finland, 852 mennesker omkommer

Estoniaforliset var et dramatisk forlis i Østersjøen høsten 1994.

MS «Estonia» var en stor og moderne bilferge bygd i 1979 av verftet Jos. L. Meyer i Papenburg i Tyskland. Den 28. september 1994 sank den i Østersjøen, og 852 mennesker mistet livet.

Den direkte årsaken til ulykken var svikt i låsene på baugporten som gikk i stykker under belastningen av bølgene. Da porten brakk løs fra båten dro den med seg rampen som dekket for åpningen til bildekket bak porten. Dette førte til at vann trengte inn på bildekket, noe som destabiliserte skipet og satte i gang en katastrofal kjede av hendelser som førte til at skipet sank. Wikipedia

Fødsler

30 år
Ida Neverdahl (Tegneserieskaper)
1993

Ida Neverdahl (Norge)

Tegneserieskaper, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Ida Eva Neverdahl

Født:
28. september 1993 (30 år)

Ida Eva Neverdahl er en norsk tegneserieskaper og illustratør.

Hun har laget tegneseseriestriper for avisene Dagbladet og VG, og tegneseriebladene Pondus og Nemi. Spesielt er hun kjent for stripeserien Gele. Hun har også laget mye serier for nettet, og nettserien Like an Artist har fått mye internasjonal oppmerksomhet blant annet etter at den anerkjente tegneserieteoretikeren Scott McCloud brukte serien hennes i sine foredrag.

Hennes første tegneserieutgivelse var Moskva som hun lagde sammen med Øystein Runde i 2013 etter at de var inviterte gjester på Russlands største tegneseriefestival. Boka er en reiseskildring som retter et satirisk blikk på dagens Russland blant annet ved å framstille president Putin som homofil. Moskva er også utgitt på polsk og engelsk. I 2017 kom oppfølgeren Los Angeles som også var en reiseskildring laget sammen med Øystein Runde.

2016 kom Neverdahl med en egen bok av stripeserien Gele. I 2017 kom I'm a girl, it's fantastic som vant Kulturdepartementets tegneseriepris.

Ida Neverdahl har også vært aktiv friidrettsløper og ble blant annet nummer sju på 800m i NM i friidrett 2010 og har også tatt medaljer i junior-NM. Wikipedia

36 år
Hilary Duff (Skuespiller)
1987

Hilary Duff (USA)

Skuespiller, sanger, modell, komponist, filmprodusent, romanforfatter, musiker, gründer, forretningsdrivende, plateprodusent, skribent, moteskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Hilary Ann Lisa Erhard Duff

Født:
28. september 1987 (36 år)

Hilary Ann Lisa Erhard Duff er en amerikansk skuespiller og popsanger.

Etter en rekke teateroppsetninger og reklamejobber i barndommen, begynte hun sin karriere i Disney Channel med «Lizzie McGuire»-serien som gikk på Fox Kids (nå Boomerang), som i senere tid også er blitt filmatisert. Duff har senere våget seg inn i spillefilmer, med sine mest kommersielt vellykkede filmer som Cheaper by the Dozen (2003), The Lizzie McGuire Movie (2003), og A Cinderella Story (2004). Hun sang duett med søsteren Haylie til filmen A Cinderella Story, hvor Hilary hadde den kvinnelige hovedrollen og spilte mot Chad Michael Murray. Hun spilte også den romantiske interessen til Frankie Muniz i actionkomedien Agent Cody Banks, som ble regissert av norske Harald Zwart. Duff kapret senere gjesterollen Olivia Burke i TV-serien Gossip Girl i 2009.

Duff og hennes mor ble oppført som produsenter for filmen Material Girls. Duff er kreditert som utøvende produsent for den kommende uavhengige filmen According to Greta. Wikipedia

44 år
Bam Margera («jackass»-medlem)
1979

Bam Margera (USA)

«jackass»-medlem, stuntmann, regissør, skuespiller, skateboarder

Fullt navn / Fødenavn:
Brandon Cole Margera

Født:
28. september 1979 (44 år)

Brandon Cole «Bam» Margera er en amerikansk profesjonell rullebrettutøver, radiovert og medlem av «Jackass»-teamet. «Bam» har sitt eget produksjonsselskap, Bam Margera Productions. Han har produsert flere filmer, blant andre Haggard The Movie, Landspeed: CKY, CKY2K, CKY 3 og CKY 4: The Latest And Greatest.

I 2006 jobber Margera med en film som er om en av hans beste venner, Brandon Novak. Filmen heter Dream Seller og handler om Novaks liv. Han har også gitt ut et samlealbum med diverse sanger fra yndlingsbandene hans. CD-en heter Viva La Bands.

«Bam» har også laget sitt eget TV-show, Viva La Bam, hvor man fikk møte den sprøe familien «Margera». Moren April Margera (kalles Ape), faren Phil Margera og onkelen Don Vito. Viva La Bam er nå i sjette sesong. Det nye TV-programmet til Bam heter «Bam's Unholy Union» og handler om han og Missy, som nå har giftet seg.

«Bam» er sponset av brettmerket Element, visualmerket Electric, truckmerket Destructo, Metal Bearings, hans lokale skateshop fairman's, Clive, Spitfire wheels, Jones Soda, Diakka og skoprodusenten Adio.

Bam har mange venner, og mange av dem er godt kjent. Ville Valo [vokalist i bandet HIM ] er en av Bams beste venner.

Bam Margera har også en bror, Jess Margera, trommeslageren i CKY (Camp Kill Yourself). Han har flere millioner seere per program.

Margera er bosatt i West Chester i Pennsylvania. Wikipedia

51 år
Gwyneth Paltrow (Skuespiller)
1972

Gwyneth Paltrow (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gwyneth Kate Paltrow

Født:
28. september 1972 (51 år)

Gwyneth Kate Paltrow er en amerikansk skuespillerinne.

Gwyneth vokste opp i Santa Monica i California. Hun er datter av TV-regissøren Bruce Paltrow og skuespilleren Blythe Danner. Hennes fars familie var askenasiske jøder og emigrerte fra Hviterussland og Polen.

Gwyneth Paltrow har en datter, Apple, født i 2004 og en sønn Moses, som hun har fått med sin tidligere ektefelle Chris Martin, vokalist i bandet Coldplay.

Gwyneth Paltrow mottok Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for prestasjonen sin i Shakespeare in Love. Wikipedia

51 år
Dita von Teese (Skuespiller)
1972

Dita von Teese (USA)

Skuespiller, modell, koreograf, stripper, glamour model

Født:
28. september 1972 (51 år)

Dita Von Teese er en populær amerikansk burleskartist, modell og skuespiller. Hun er en av de som har vært med på å popularisere burlesk igjen. Berømmelsen økte kraftig da hun ble sammen med Marilyn Manson, som hun var gift med fra 2005 til 2007. Wikipedia

55 år
Naomi Watts (Skuespiller)
1968

Naomi Watts (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Naomi Ellen Watts

Født:
28. september 1968 (55 år)

Naomi Ellen Watts er en engelsk skuespillerinne og filmprodusent.

Watts ble født i England, der hun bodde til hun var åtte år gammel. Foreldrene hennes, Peter og Myfanwy Watts, skilte seg fra hverandre da hun var fire år gammel. Naomis far var en lydmaskinist som jobbet med Pink Floyd, mens moren hennes ble beskrevet av Watts som «en hippie med passiv-aggressive tendenser». Da Watts var syv år gammel, døde faren hennes. Etter den triste hendelsen lette moren etter farens familie, og fant noen familiemedlemmer i Llangefni (mer nøyaktig: Llanfawr Farm), i det nordlige Wales. De flyttet dit, og bodde der med Naomis besteforeldre, Hugh og Nikki Roberts. Selv om moren flyttet hit og dit, mest for å flytte sammen med nye kjærester, endte Naomi alltid opp med å flytte tilbake til Llangefni. Der bodde hun til hun var 14 år.

Under en reise til Australia ble moren overbevist om at det var «utfordringenes land» og flyttet hele familien til Sydney. Naomis bestemor, Nikki, var australsk, noe som gjorde det enklere å få i orden de nødvendige dokumentene, da Nikki hadde australsk statsborgerskap.

I Sydney begynte Naomi Watts på flere forskjellige skuespillerskoler (og på den første skolen møtte hun Nicole Kidman). I 1986, da hun var 18 år, tok hun en pause fra skuespilleryrket og dro til Japan for å jobbe som modell, men erfaringen hun fikk, bar ingen frukter. Naomi beskriver den perioden som en av de verste i livet hennes; denne perioden varte i cirka fire måneder. Da hun returnerte til Australia, begynte hun å jobbe for en lokal butikk. Der begynte hun å jobbe som assisterende designer med en australsk motemagasin. Naomi gikk tilbake til skuespilleryrket bare fordi en kollega inviterte henne til å delta i et lite skuespill – og da oppdaget hun sin forkjærlighet for skuespillere og skuespilleryrket at hun sluttet i sin jobb og dedikerte hele sitt liv til å bli en skuespiller.

I 2001 var Watts med i David Lynchs psykologiske thriller Mulholland Drive, til tross for at Lynch ikke hadde sett noe av arbeidet hennes. Hun fikk svært mye ros for rolleskildringen i filmen. Filmen regnes ofte som startskuddet til Naomis karrière. Hun var med i den høyst suksessfulle, amerikanske nyinnspillingen av The Ring, en japansk skrekkfilm. I 2004 fikk hun en Oscarnominasjon for beste kvinnelige hovedrolle for innsatsen i Alejandro González Iñárritus dramafilm 21 gram. Hun gjentok denne bragden i 2013 for prestasjonen sin i dramafilmen The Impossible, som var basert på tsunamien som traff Thailand i 2004. Wikipedia

55 år
Mika Häkkinen (Formel 1-kjører)
1968

Mika Häkkinen (Finland)

Formel 1-kjører, racerfører

Fullt navn / Fødenavn:
Mika Pauli Häkkinen

Født:
28. september 1968 (55 år)

Mika Pauli Häkkinen er en finsk tidligere Formel 1-fører. I løpet av sin F1-karriere vant han 20 Grand Prix-løp og ble to ganger verdensmester, i 1998 og 1999, begge ganger for McLaren. Wikipedia

56 år
Mira Sorvino (Skuespiller)
1967

Mira Sorvino (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Mira Katherine Sorvino

Født:
28. september 1967 (56 år)

Mira Katherine Sorvino er en amerikansk skuespiller.

Mira Sorvina vokste opp i Tenafly i New Jersey, og utdannet seg innen sinologi.

For sin rolle som Linda i filmen Frodige Afrodite, (Mighty Aphrodite) vant Sorvino en Oscar for beste kvinnelige birolle. Wikipedia

59 år
Paul Jewell (Fotballspiller)
1964

Paul Jewell (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Steven Jewell

Født:
28. september 1964 (59 år)

Paul Steven Jewell er en tidligere engelsk fotballspiller som nå er fotballmanager for Ipswich Town. Jewell spilte for fire engelske fotballklubber i årene 1982 til 1998, og han har siden 1998 vært manager for fire engelske fotballklubber. Wikipedia

66 år
Ernst-Wiggo Sandbakk (Jazzmusiker)
1957

Ernst-Wiggo Sandbakk (Norge)

Jazzmusiker, komponist, skribent

Født:
28. september 1957 (66 år)

Ernst-Wiggo Sandbakk er en norsk jazzmusiker (slagverk) og musikkpedagog. Han gjorde instrumentalpedagogisk eksamen ved Trøndelag Musikkonservatorium i 1982.

Han er ansatt som førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet Institutt for musikk. Han underviser i trommesett og gehørtrening.

Han er daglig leder for Trondheim Jazzfestival.

Han har vært frilansmusiker siden 1977. Han har blant annet samarbeidet med Thorgeir Stubø, Frode Alnæs, Palle Mikkelborg, Art Van Damme, Asmund Bjørken, Terje Bjørklund, Bjørn Alterhaug, Nils Petter Molvær, Knut Riisnæs, John Pål Inderberg, Henning Sommerro og Hans Rotmo.

Han har blant annet spilt i orkestrene Trondheim Sympatiorkester, Trondheim Bop-service, Konerne Ved Vandposten, Bjørn Willadsen Band, Gunnar A. Berg & The Music Machine, EWS & The Sympathy Orchestra. Han spiller fast med egne prosjekter Oofotr og Afrocadabra.

Han medvirker på en rekke plateinnspillinger, blant annet med Thorgeir Stubø: Notice (spellemannprisvinner 1981), Arvid Martinsen Band: It's just a game, Ola Uteligger: Herberget Sannheten og Sorgens Bar, DumDum Boys: Blodig Alvor Na na na na na, Henning Sommerro/Trondheim Symfoniorkester: Vårsøg, Bjørn Willadsen Band: Skarland, Ove Bjørken: Landstryker, EWS & The Sympathy Orchestra: sympathetic.

Han har skrevet en rekke lærebøker i slagverk: Hvordan spille moderne trommesett, Doble basstrommer steg for steg, Mine egen slagverkskole Bok 1 og 2, Min egen trommeskole 1 og 2, Afro-Grooves For Djembe 1-3, Mer Moderne trommesett, Daglige øvelser for den kreative trommeslager, Midt i blinken 1–2.

Han jobber for tiden med et metodeverk for avansert rytmelære for musikere uansett sjanger. Wikipedia

67 år
Ingar Helge Gimle (Skuespiller)
1956

Ingar Helge Gimle (Norge)

Skuespiller

Født:
28. september 1956 (67 år)

Ingar Helge Gimle er en norsk teater- og filmskuespiller. For sine skuespillerinnsats har han vunnet flere priser, blant annet tre Amandapriser. Wikipedia

69 år
Åge Konradsen (Politiker)
1954

Åge Konradsen (Norge)

Politiker

Født:
28. september 1954 (69 år)

Åge Konradsen er en norsk politiker (H). Han var stortingsrepresentant fra 2001 til 2005, innvalgt fra Troms.

Konradsen var ordfører i Lenvik fra 1995 til 2001. Wikipedia

70 år
Otmar Hasler (Statsminister i liechtenstein)
1953

Otmar Hasler (Liechtenstein)

Statsminister i liechtenstein, politiker, lærer

Født:
28. september 1953 (70 år)

Otmar Hasler var statsminister (tysk Regierungschef) i Liechtenstein fra 5. april 2001 til 25. mars 2009. han ble etterfulgt av Klaus Tschütscher. Hasler tilhører partiet Fortschrittliche Bürgerpartei in Liechtenstein (FBP). Wikipedia

71 år
Andy Ward (Trommeslager)
1952

Andy Ward (Storbritannia)

Trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Andrew John Ward

Født:
28. september 1952 (71 år)

Andrew John «Andy» Ward var trommeslager for progrock–gruppen Camel. Han var medlem i gruppen fra 1971–1982. Ward ble betegnet som teknisk god og hadde en stilart som var tungt jazz–inspirert. Dette, sammen med Andrew Latimers egenartede gitar og Peter Bardens lyriske keyboards, gjorde at bandet ble populært.

Han fikk med seg åtte album med Camel før han angivelig sommeren 1981 fikk et problem med alkohol– og narkotikamisbruk samt at han forsøkte å begå selvmord, noe som ble forsøkt dekket over ved at man fra bandet sin side annonserte at han hadde fått en håndskade. Ward ble tvunget til å forlate bandet og Camel ble i en kort periode oppløst på grunn av dette. Ward ble deretter medlem av Marillion for en kort periode og han bidrar i musikkvideoen til låten «Garden Party», dette til tross for at han ikke bidro med noe innspilling med gruppen. Han er forøvrig ført opp på «special thanks»–listen til deres album «Fugazi» (1984).

Ward er forøvrig blitt en kjent musiker fra Canterburys progressive musikkscene, hvor han blant annet spilte trommer i Richard Sinclairs band på 1990-tallet og bidrar på Sinclairs album «Caravan of Dreams», «R.S.V.P» og «An Evening of Magic». Ward og Sinclair bidro også på Todd Dillinghams album, «The Wilde Canterbury Dream». Ward har også vært medlem av The Brew, Skaboosh, FF, Yukio Yung, John's Children og Bevis Frond. Til tross for hans musikalske talent, tvang avhengigheten han til å avslutte samarbeidet med disse gruppene.

Ward har i dag delvis trukket seg tilbake, men han bidrar med innspilling med gruppene Bevis Frond, The Brew og flere andre lokale band. Wikipedia

62 år
Gustav Lorentzen (Sanger)
1947 - 2010

Gustav Lorentzen (Norge)

Sanger, skribent, låtskriver, sivilingeniør

Født:
28. september 1947 (76 år siden)

Døde:
21. april 2010 (62 år) (Hjertestans under et orienteringsløp) (14 år siden)

Gustav Fredrik Lorentzen var en norsk musiker, komiker, forfatter og programleder. Han er for de fleste best kjent som sitt alter ego «Ludvigsen» i duoen Knutsen & Ludvigsen (1970–1986). Han hadde en karriere som soloartist etter at duoen ble oppløst i 1986. Av utdannelse var han sivilingeniør i akustikk fra NTH.

Gustav Lorentzen var sønn av Rosemary («Siss») Fewkes Lorentzen og dr. techn. Gustav Fredrik Lorentzen, profilert, mangeårig professor i kuldeteknikk ved NTH i Trondheim.

Lorentzen satt sammen med blant andre Øystein Dolmen i forfatterkollegiet i UKErevyen i Trondheim i 1969 og 1971 der Lorentzen skrev nummer som «Lænsmainn i Nyork» (1971). I 1970 etablerte Dolmen og Lorentzen duoen Knutsen og Ludvigsen. Den holdt sammen til 1986.

Lorentzen turnerte alene og sammen med musikere som Trygve Thue, Frode Alnæs og Bergen filharmoniske orkester. Han skrev også flere barnebøker og bøker for voksne om barns rettigheter, rasisme, omsorg og terapi overfor barn. Han var nasjonal Goodwill-ambassadør for UNICEF fra 1993. Han laget også TV-serien 1. klasse over flere sesonger på NRKs Barne-TV.

Lorentzen fikk Spellemannprisen i klassen barneplater seks ganger, to av dem som den ene halvdelen av Knutsen & Ludvigsen. Som soloartist har han vunnet Spellemannprisen 1987 for Ludvigsens hostesaft, 1990 for Bli blid, 1992 for 1. klasse og 1995 for Kanskje kommer kongen. Også den femte og siste soloplaten, Amadeus (1997), ble nominert. Blant hans mest kjente sanger som soloartist er «Dame som viser frem rompen sin», «Ikke slå», «Forrest i køen» og «Bli blid».

Fra slutten av 1990-tallet arbeidet Lorentzen sammen med psykologene Magne Raundalen og Marianne Straume om å hjelpe flyktningebarn traumatisert av krig. De ledet en mengde terapigrupper både hjemme og i utlandet og holdt kurs om emnet i Norge, Sverige, Danmark, Marokko, Algerie og Sudan. I dette arbeidet samarbeidet han også med Lisbet Palme.

Lorentzen døde av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen 21. april 2010. Wikipedia

89 år
Brigitte Bardot (Skuespiller)
1934

Brigitte Bardot (Frankrike)

Skuespiller, modell, sanger, selvbiograf, dyrerettighetsforkjemper, plateartist, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Brigitte Anne-Marie Bardot

Født:
28. september 1934 (89 år)

Brigitte Anne-Marie Bardot er en fransk skuespiller.

Brigittes far var ingeniør og arbeidet i et familiefirma. Moren var 14 år yngre enn faren, og de giftet seg i 1933. Moren oppmuntret datteren til å ta leksjoner i musikk og dans. Hun begynte som fotomodell da hun var 15 år, og bilder av henne ble allerede den gang publisert i det franske motemagasinet Elle.

Som skuespiller debuterte hun i den franske filmen Le Trou normand i 1952. Samme år spilte hun i ytterligere to filmer, og giftet seg med Roger Vadim. De hadde allerede kjent hverandre i noen år, men foreldrene hadde nektet henne å gifte seg før hun fylte 18. Ekteskapet varte i fem år.

I 1953 spilte hun i sin første amerikanske film, De møtte kjærligheten, med Kirk Douglas. Hun fortsatte også å spille i franske filmer. I 1965 spilte hun seg selv i den amerikanske filmen Kjære Brigitte, mot James Stewart. Hun sluttet å medvirke i filmer før hun fylte 40 år. Hun trakk seg tilbake som skuespiller etter filmen: L'Historie très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise.

Etter dette har hun levd et tilbaketrukket liv for å unngå nysgjerrige fans og fotografer. Wikipedia

77 år
Pål Hougen (Kunsthistoriker)
1930 - 2007

Pål Hougen (Norge)

Kunsthistoriker

Født:
28. september 1930 (93 år siden)

Døde:
16. november 2007 (77 år) (16 år siden)

Pål Hougen var en norsk kunsthistoriker, Oslo-guide og statsstipendiat.

Hougen tok magistergrad i kunsthistorie i 1958 med Gustav Vigeland som tema. Allerede i studietiden arbeidet han ved Oslo kommunes kunstsamlinger, og fra 1950 deltok han i arbeidet med «Kjenn din by»-omvisningene som ble arrangert i regi av den samme etaten. 1960–65 var Hougen daglig leder i Selskapet for Oslo Byes Vel og demonterte i 1963 Militærhospitalet (gjenreist 1983). Fra 1965 til 1972 var han konservator ved Munchmuseet, og 1972–76 var han direktør for Oslo kommunes kunstsamlinger.

I perioden 1976–86 var han spesialkonsulent i Oslo kommune, med ansvar for «Kjenn din by»-omvisningene. Fra 1987 ble han utnevnt til statsstipendiat for sin innsats med dette.

Han var en regelmessig skribent, deltok i opprettelsen av Galleri F 15, og var i 1980-årene engasjert i Afghanistankomiteen. Hans portrett er malt av Bjørn Ransve og Ole Sjølie, begge verk er i privat eie. Wikipedia

86 år
Rudolf Barsjaj (Dirigent)
1924 - 2010

Rudolf Barsjaj (Russland)

Dirigent, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Borisovitsj Barsjaj

Født:
28. september 1924 (99 år siden)

Døde:
2. november 2010 (86 år) (13 år siden)

Rudolf Borisovitsj Barsjaj var en sovjetisk / russisk dirigent og musiker. Han spilte for det meste på instrumentet bratsj.

Barsjaj ble født i Lobinskaja i Krasnodar kraj, og han studerte ved Moskva-konservatoriet under Lev Tseitlin og Vadim Borisovskij. Han opptrådt som solist og flere ganger sammen med kjente sovjetiske musikere Svjatoslav Richter, David Oistrakh, og som medlem av en trio der også Mstislav Rostropovitsj og Leonid Kogan var med. Han vant flere sovjetiske og internasjonale konkurranser. Han var grunnleggeren av Borodinkvartetten i 1945 og han var medlem av den kvartetten frem til 1953.

I 1955 dannet han Barsjaj Moskva kammerorkester, som han ledet frem til han emigrerte til Vesten i 1977. Han var kunstnerisk leder for Israel Chamber Orchestra fra 1976 til 1981. Fra 1981 til 1982 Barsjaj var sjefsdirigent for Vancouver Symphony Orchestra. Han var gjestedirigent for Orchestre National de France (Det franske nasjonalorkesteret) mellom 1985 og 1986. Han var sjefsdirigent for Bournemouth Symphony Orchestra i perioden 1982-1986.

Barsjaj oppnådde berømmelse som en musikalsk tolk. Han er særlig kjent for sitt arrangement av Sjostakovitsjs Strykekvartett nr. 8 som spilte kammerorkester. I 2000, produserte Barsjaj en fullføring av Gustav Mahlers tiende symfoni, som ble etterlatt uferdig ved komponistens død. I tillegg har han spilt inn en rekke av Sjostakovitsjs originale verk. Mange av hans innspillinger har fått strålende kritikker og har vunnet flere internasjonale priser:

I 1954 giftet Barsjaj seg med Anna Martinson, en russisk maler og kostymedesigner, som var datter av den sovjetiske tegneserie-skaperen Sergey Martinson. De fikk en sønn, Walter Barsjaj, født 6. juni 1955. Etter deres skilsmisse i 1963, og hans neste ekteskap var med en japansk oversetter, ved navn Teruko Soda. Han giftet seg for tredje gang med en konsert-organist Elena. Barsjaj bodde i Sveits frem til sin død i 2010, i en alder av 86 år. Wikipedia

91 år
Liv Dommersnes (Skuespiller)
1922 - 2014

Liv Dommersnes (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Liv Strømsted

Født:
28. september 1922 (101 år siden)

Døde:
6. april 2014 (91 år) (10 år siden)

Liv Dommersnes var en norsk skuespiller, diktoppleser og statsstipendiat.

Hun var elev av teatersjef Bjørn Bjørnson (1859–1942) og debuterte på Nationaltheatret i Bjørnsons siste oppsetning av Geografi og Kærlighed av faren Bjørnstjerne Bjørnson. Hun var ansatt der 1941–45, 1949–62 og fra 1985 til pensjonsalderen. For øvrig spilte hun ved Studioteatret 1945–49, Edderkoppen 1962–63 og Oslo Nye Teater 1964–65. I perioden 1965–85 arbeidet hun hovedsakelig som tolker av lyrikk.

Dommersnes ble statsstipendiat i 1984, mottok Oslo bys kunstnerpris i 1985, Herman Wildenveys Poesipris i 1999 og Anders Jahres kulturpris i 2000. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000. Dommersnes var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

I 2001 utga hun erindringsboken Alt har sin tid. Wikipedia

60 år
Peter Finch (Skuespiller)
1916 - 1977

Peter Finch (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick George Peter Ingle Finch

Født:
28. september 1916 (107 år siden)

Døde:
14. januar 1977 (60 år) (47 år siden)

Frederick George Peter Ingle Finch var en britiskfødt australsk skuespiller. Han vant en Oscar posthumt for rollen som Howard Beale i filmen Network (1976). Wikipedia

82 år
Edith Pargeter (Forfatter)
1913 - 1995

Edith Pargeter (Storbritannia)

Forfatter, oversetter

Født:
28. september 1913 (110 år siden)

Døde:
14. oktober 1995 (82 år) (28 år siden)

Edith Mary Pargeter var en engelsk forfatter og oversetter, i Norge best kjent under pseudonymet Ellis Peters. Wikipedia

77 år
Alice Marble (Tennisspiller)
1913 - 1990

Alice Marble (USA)

Tennisspiller, tegneserieforfatter

Født:
28. september 1913 (110 år siden)

Døde:
13. desember 1990 (77 år) (33 år siden)

Alice Marble var en amerikansk kvinnelig tennisspiller.

Marble vant sin første Grand Slam-turnering i 1936, hun beseiret Helen Jacobs med 4-6, 6-3, 6-2 i finalen i amerikanske mesterskapet og hun vant også mixeddoubletittelen. I 1938 vant Marble en «triple crown» i det amerikanske mesterskapet, det vil si seier i single, double og mixeddouble og hun gjorde om bedriften i både 1939 og 1940. Hun tok også en «triple crown» i Wimbledon i 1939, i singlefinalen beseiret hun britiske Kay Stammers med 6-2, 6-0.

Hun deltok også på det amerikanske Wightman Cup-laget i 1933, 1937–39 og hun tapte kun to kamper.

Hun ble av amerikanske sportsjournalister kåret til beste idrettskvinne i USA i både 1939 og 1940. Alice Marble ble i 1964 opptatt i International Tennis Hall of Fame. Wikipedia

59 år
Nils Langhelle (Politiker)
1907 - 1967

Nils Langhelle (Norge)

Politiker

Født:
28. september 1907 (116 år siden)

Døde:
28. august 1967 (59 år) (56 år siden)

Nils Langhelle var en norsk Ap-politiker som innehadde fire ulike statsrådposisjoner i perioden 1945–1955, og dertil var stortingspresident 1958–65. Wikipedia

73 år
Ed Sullivan (Programleder)
1901 - 1974

Ed Sullivan (USA)

Programleder, manusforfatter, journalist, arrangementvert, skribent

Født:
28. september 1901 (122 år siden)

Døde:
13. oktober 1974 (73 år) (49 år siden)

Ed Sullivan (28. september 1901 – 6. juni 1974) var en amerikansk programleder som styrte The Ed Sullivan Show. Elvis Presley, The Beatles, The Doors, The Rolling Stones og Louis Armstrong er blant de mange som opptrådte i showet. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

54 år
Henri Moissan (Kjemiker)
1852 - 1907

Henri Moissan (Frankrike)

Kjemiker, universitetslærer, farmakolog, farmasøyt

Fullt navn / Fødenavn:
Ferdinand Frederick Henri Moissan

Født:
28. september 1852 (171 år siden)

Døde:
20. februar 1907 (54 år) (117 år siden)

Ferdinand Frederick Henri Moissan var en fransk kjemiker som i 1906 ble tildelt Nobelprisen i kjemi for sitt arbeid med å isolere fluor fra dets sammensetninger.

Selv om man visste at fluor eksisterte, hadde tidligere forsøk på å isolere fluor mislyktes, og forsøket hadde til og med forårsaket dødsfall. Wikipedia

52 år
Cosmas Damian Asam (Kunstmaler)
1686 - 1739

Cosmas Damian Asam (Tyskland)

Kunstmaler, arkitekt

Født:
28. september 1686 (338 år siden)

Døde:
10. mai 1739 (52 år) (285 år siden)

Cosmas Damian Asam var en tysk maler og arkitekt fra senbarokken. Cosmas Damian Asam arbeidet hovedsakelig med sin bror stukkatøren og billedhuggeren Egid Quirin Asam.

Asam var den viktigste sørtyske takmaler mellom barokk og rokokko. Han arbeidet dels sammen sin bror Egid Quirin Asam, med dekoreringen av slott i Bruchsal, Ettlingen og Mannheim og klosterkirken i Weingarten (Württemberg).

Cosmas Damian Asam og Egid Quirin Asam er sammen kjent som Asambrødrene. Wikipedia

Dødsfall

66 år
Torhild Bransdal (Politiker)
1956 - 2022

Torhild Bransdal (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Magny Torhild Roland Bransdal

Født:
10. april 1956 (68 år siden)

Døde:
28. september 2022 (66 år) (1 år siden)

Magny Torhild Roland Bransdal var en norsk politiker (KrF) som var ordfører i Vennesla kommune fra 1999 til 2017, og stortingsrepresentant i perioden 2017–2021. I 2015 var hun Norges lengstsittende kvinnelige ordfører.

Bransdal var fylkesleder i Vest-Agder KrF fra 2005 til 2011 og fra 2013 til 2015. Fra 2011 til 2013 var hun avløst av Hans Fredrik Grøvan i ordførerstolen.

Bransdal var leder i Knutepunkt Sørlandet. Hun sto på andreplass på Kristelig Folkepartis liste foran stortingsvalget 2013 i Vest-Agder.

Hun kom inn på Stortinget i 2017 som følge av et utjevningsmandat for KrF i Vest-Agder. Wikipedia

59 år
Coolio (Rapper)
1963 - 2022

Coolio (USA)

Rapper, skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Artis Leon Ivey Jr.

Født:
1. august 1963 (61 år siden)

Døde:
28. september 2022 (59 år) (1 år siden)

Artis Leon Ivey jr. (1963–2022), kjent under artistnavnet Coolio, var en amerikansk hiphopartist, plateprodusent og skuespiller som fikk sitt gjennombrudd høsten 1995 med sangen «Gangsta’s Paradise».

«Gangsta’s Paradise» er en av Norges mest solgte singler. I sangen «C U When U Get There» er Pachelbels kanon det underliggende temaet.

Coolio var gjesteartist på de norske rapperne Erik og Kriss' album Verden vil bedras på låta «Hva er det du venter på». Wikipedia

79 år
Jan Eilef Rivelsrud (Forretningsdrivende)
1940 - 2019

Jan Eilef Rivelsrud (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
5. januar 1940 (84 år siden)

Døde:
28. september 2019 (79 år) (4 år siden)

Jan Eilef Rivelsrud var en norsk forretningsmann. Han grunnla i 1975 hotellkjeden Rica sammen med sin svoger prins Carl Bernadotte. Han var inntil 2011 styreleder i Rica Hotels AS.

Kong Harald utnevnte i 2006 Rivelsrud til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt arbeid med å bygge opp Rica-kjeden.

Prinsesse Kristine Bernadotte (1932–2014) var hans eldre søster. Wikipedia

93 år
Shimon Peres (Politiker)
1923 - 2016

Shimon Peres (Israel)

Politiker, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Szymon Perski

Født:
2. august 1923 (101 år siden)

Døde:
28. september 2016 (93 år) (7 år siden)

Shimon Peres, var en israelsk politiker og den niende president av Israel og to ganger statsminister (1984–86 og 1994–96) pluss fungerende statsminister to måneder i 1977. Han var medlem av tolv israelske regjeringer i sin politiske karriere som strakte seg over bortimot 70 år. Peres ble valgt til Knesset («forsamlingen») i november 1959 og, med unntak av en tre måneders pause tidlig i 2006, tjente uten avbrudd fram til 2007 da han ble president, en posisjon han hadde i ytterligere sju år. Peres var sosialdemokrat og langvarig medlem av det israelske arbeiderpartiet Avoda. Det meste av tiden representerte han arbeiderpartiet, men han gikk så over til sentrumspartiet Kadima. Da han trakk seg tilbake i 2014, var han det eldste statsoverhodet i verden. Han ble betraktet som den siste forbindelse til Israels generasjon som grunnla den moderne staten Israel.

Fra ung alder ble han kjent for sine talegaver, og han ble valgt som protesje av David Ben Gurion, Israels grunnlegger. Peres innvandret fra Polen i 1934 og begynte sin politiske karriere på slutten av 1940-tallet. Han hadde flere diplomatiske og militære posisjoner under og rett etter den arabisk-israelske krig 1948. Hans første posisjon på høyere nivå i regjeringen var som assisterende generaldirektør for forsvaret i 1952 som han fikk i en alder av 28 år, og som generaldirektør fra 1953 og fram til 1959. I 1956 deltok han i de historiske forhandlingene om Sèvres-protokollen og ble ved den anledningen beskrevet av den britiske statsministeren Anthony Eden som den «høyeste form for statsmannskunst». Wikipedia

88 år
Arthur Penn (Filmregissør)
1922 - 2010

Arthur Penn (USA)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Hiller Penn

Født:
27. september 1922 (101 år siden)

Døde:
28. september 2010 (88 år) (13 år siden)

Arthur Hiller Penn var en amerikansk regissør og produsent.

Han var opprinnelig utdannet som skuespiller, men gikk etter hvert over til å regissere filmer. Han var regissør i filmen The Left Handed Gun som kom ut i 1958 og handlet om Billy the Kid. Han fikk ikke veldig mye suksess på kino før han i 1962 var med som regissør i filmen The Miracle Worker.

Hans mest kjente film er kanskje Bonnie and Clyde.

Han var broren til fotografen Irving Penn. Wikipedia

30 år
Jan Werner Danielsen (Sanger)
1976 - 2006

Jan Werner Danielsen (Norge)

Sanger

Født:
10. april 1976 (48 år siden)

Døde:
28. september 2006 (30 år) (17 år siden)

Jan Werner Danielsen, også kjent under artistnavnet Jan Werner var en norsk sanger. Han var særlig kjent for sine tolkninger av populære musikalsanger og sin stemme, som strakte seg over fire og en halv oktav. Han var både tenor og kontratenor.

Jan Werner Danielsen ble funnet død av sin manager i sin leilighet på Frogner i Oslo 29. september 2006. Dødsårsaken ble i obduksjonsrapporten fastslått å være hjertesvikt, trolig som følge av betennelse i bronkiene. Dette satte en stopp for rykter om at han hadde begått selvmord, en teori som hadde blitt forsterket av at politiet på et tidlig tidspunkt omtalte dødsfallet som en «personlig tragedie».

9. oktober 2006 var det en stor minnegudstjeneste i Uranienborg kirke i Oslo. Elisabeth Andreassen sang ved Jan Werners kiste en duett til opptak av Jan Werner med sangen «You Raise Me Up» sammen med Ole Edvard Antonsen og Rolf Løvland på trompet og piano. Han ble senere begravet i Sand kirke i Nord-Odal med de nærmeste til stede. Familien ønsket å ha minneseremonien i Oslo fordi Sand kirke ikke var stor nok til å romme alle dem som ønsket å vise den avdøde artisten en siste ære. Wikipedia

49 år
Mohammed Najibullah (Politiker)
1947 - 1996

Mohammed Najibullah (Afghanistan)

Politiker, diplomat, lege, gynekolog

Fullt navn / Fødenavn:
Najibullah Ahmadzai

Født:
6. august 1947 (77 år siden)

Døde:
28. september 1996 (49 år) (Lynsjet av taliban) (27 år siden)

Mohammad Najibullah var den fjerde presidenten i Afghanistan i Den demokratiske republikken Afghanistan.

Najibullah ble født i Kabul. Han utdannet seg innen medisin ved universitetet i Kabul og tok eksamen i 1975.

Han sluttet seg til Parcham-fraksjonen i det afghanske kommunistpartiet i 1965. Til tross for at han ble regnet som en intelligent mann, gikk han under kallenavnet Najib-e Gaw (oksen) av sine motstandere pga hans fysikk. Kommunistpartiet gjennomførte et vellykket kupp i 1978, men Khalq-fraksjonen fikk overtaket og etter et kort opphold som ambassadør i Teheran ble Najibullah fjernet fra politiske verv og reiste i eksil i Europa.

Han vendte tilbake til Kabul etter den sovjetiske invasjonen i 1979. I 1980 ble han utropt til leder av KHAD, det hemmelige politi. Det er hevdet at KHAD under Najibullah arresterte, torturerte og henrettet titusenvis av afghanere. Najibullah erstattet Babrak Karmal som president i 1986.

Etter at Sovjetunionen trakk seg ut av landet i 1989, slo han ned et kupp som ble ledet av hans forsvarsminister Shahnawaz Tanai i 1990 og dempet sin personlige politiske kontroll for å få mer støtte. Men i 1992 gikk Najibullah med på å trekke seg for å slippe til en overgangsregjering. Han prøvde å flykte fra Kabul, men hans avreise ble hindret av Abdul Rashid Dostum. Najibullah søkte asyl i FN i Kabul. Han ble der til september 1996 da Taliban erobret Kabul. Taliban dro Najibullah fra FN-leiren og hengte ham fra et trafikklys i en av hovedstadens gater. Wikipedia

65 år
Miles Davis (Musiker)
1926 - 1991

Miles Davis (USA)

Musiker, komponist, trompetist, orkesterleder, dirigent, selvbiograf, jazzmusiker, skuespiller, låtskriver, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Miles Dewey Davis III

Født:
26. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
28. september 1991 (65 år) (32 år siden)

Miles Dewey Davis III var en amerikansk jazztrompetist, komponist og multi-instrumentalist. Han var en av de mest innflytelsesrike jazzmusikere i det 20. århundre.

Miles Davis hadde en umiskjennelig stil og spilte innen en rekke stilarter, slik som bebop og cool jazz over modal jazz til jazz-rock fusion. Han ble kjent for sin langtrukne, melodiske stil og for sin til tider kontroversielle oppførsel.

Miles Davis stammet fra velhavende foreldre, faren var tannlege. Han begynte å spille musikk i en alder av 13 år. Kort tid etter begynte han å opptre i Jazzlokaler. I St. Louis traff han Charlie Parker og Dizzy Gillespie, som engasjerte ham for en bebop-konsert. Davis dro deretter til New York for å studere klassisk musikk på Juilliard. Om kveldene spilte han jazz i klubbene. 1945 ble hans første plate innspilt. Han begynte å opptre i bandene til Parker og Gillespie. Han startet sitt eget band, og ga på 1950-tallet ut flere plater. På denne tiden begynte han å bruke heroin, som det senere lyktes ham å løse seg fra.

I 1967 møtte han Betty Mabry, som ble hans andre kone. De var gift i ett år.

I de følgende årtier spilte han med en rekke jazz-ensembler og -solister. Han utviklet nye retninger innen jazzen, og blandet forskjellige stilretninger i sin musikk. Hans album Bitches Brew fra 1969 regnes blant de tidlige fusion-platene.

Davis døde i Santa Monica i 1991. Wikipedia

72 år
Ferdinand E. Marcos (Politiker)
1917 - 1989

Ferdinand E. Marcos (Filippinene)

Politiker, gründer, advokat, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Ferdinand Edralin Marcos

Født:
11. september 1917 (106 år siden)

Døde:
28. september 1989 (72 år) (34 år siden)

Ferdinand Edralin Marcos var filippinsk politiker og landets 10. president fra 1965 til 1986. Fra styrte landet med utstrakte personlige fullmakter under militær unntakstilstand fra 1972 til 1981. Som president igangsatte han en rekke moderniseringsprosjekter, blant annet sture utbygninger av landets infrastruktur. Landet tok opp betydelig utenlandsgjeld.

Før Marcos ble Filippinenes president så var han medlem av representantenes hus og senatet, og tjente som senatets leder fra 1959 til 1965. Han hadde forut for dette en militær løpebane, og hadde mottatt en rekke utmerkelser for sin krigstjeneste.

I februar 1986 gikk Marcos av etter korrupsjonsbeskyldninger og et dårlig valgresultat. Wikipedia

48 år
Kari Sørby (Journalist)
1938 - 1987

Kari Sørby (Norge)

Journalist

Født:
28. oktober 1938 (85 år siden)

Døde:
28. september 1987 (48 år) (36 år siden)

Kari Sørby var en kjent nyhetsoppleser og journalist i NRK Dagsrevyen siden omkring 1970. Hun ledet de første Frokost-TV-sendingene i NRK på lørdag formiddager. I 1983 ga hun ut minnebok På min måte. Fra et nær- og fjernsynt liv. Sørby døde av kreft. Wikipedia

52 år
Gamal Abdel Nasser (Statsleder)
1918 - 1970

Gamal Abdel Nasser (Egypt)

Statsleder, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Gamal Abdel Nasser Hussein

Født:
15. januar 1918 (106 år siden)

Døde:
28. september 1970 (52 år) (53 år siden)

Gamal Abdel Nasser Hussein var en egyptisk statsleder og offiser. Han var Egypts president fra 1956 og til sin død i 1970. Under Nassers lederskap inngikk Egypt i en union med Syria, Den forente arabiske republikk, fra 1958 til 1961. Wikipedia

89 år
Gabriel Kielland (Kunstmaler)
1871 - 1960

Gabriel Kielland (Norge)

Kunstmaler, arkitekt

Født:
6. juli 1871 (153 år siden)

Døde:
28. september 1960 (89 år) (63 år siden)

Gabriel Kielland var en norsk maler, glassarbeider og arkitekt.

Kielland studerte først til arkitekt i Hannover og dro deretter til München i 1892 for å bli maler. Han var tegner i «Simplicissimus» 1895–96, nedsatte seg så i Trondhjem som arkitekt og maler. Var også lærer i frihåndstegning ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt, og ledet utgravingene på Steinvikholmen for Fortidsminneforeningen 1899–1902. Som arkitekt har han tegnet blant annet Trondhjems elektrisitetsverks primærstasjon ved Øvre Leirfoss, Finnes barnehjem og Dr. Henrik Ourens klinikk og privatbolig i Trondheim.

I 1908 vant han konkurransen om glassmalerier til rekonstruksjonen av Nidarosdomen og han jobbet med dette fram til 1934. Han var der blant annet ansvarlig for det store rosevinduet på vestfronten på Nidarosdomen.

Han jobbet også som arkitekt og maler i Trondheim. Wikipedia

63 år
Edwin Hubble (Astronom)
1889 - 1953

Edwin Hubble (USA)

Astronom, astrofysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Edwin Powell Hubble

Født:
20. november 1889 (134 år siden)

Døde:
28. september 1953 (63 år) (70 år siden)

Edwin Powell Hubble var en amerikansk astronom som i 1929 beviste at galaksene beveger seg bort fra hverandre, noe som igjen beviser at universet utvider seg. Forut for dette – i 1924 – beviste han også at galaksene – «de ekstragalaktiske tåkene» – er bygd opp på samme måte som Melkeveien. Wikipedia

52 år
William Joseph Seymour (Predikant)
1870 - 1922

William Joseph Seymour (USA)

Predikant, gründer

Født:
2. mai 1870 (154 år siden)

Døde:
28. september 1922 (52 år) (101 år siden)

William Joseph Seymour, død av hjerteinfarkt 28. september 1922) var en afroamerikansk kristen pastor i menigheten Apostolic Faith Mission, på norsk kjent som den Apostoliske Tros Misjon. Menigheten er kjent for Vekkelsen i Azusa street, stedet der pinsevekkelsen oppstod i 1906. Wikipedia

81 år
Fredrik I av Baden (Riksforstander)
1826 - 1907

Fredrik I av Baden (Tyskland)

Riksforstander, aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Friedrich Wilhelm Ludwig von Baden

Født:
9. september 1826 (197 år siden)

Døde:
28. september 1907 (81 år) (116 år siden)

Fredrik I var storhertug av Baden fra 1856 til 1907.

Fredrik var sønn av Leopold av Baden og Sofia Vilhelmina av Wasa, som var datter av kong Gustav VI Adolf av Sverige.

Da hans eldre bror, Ludvig II, var uhelbredelig syk, ble Fredrik I regent ad interim i Baden etter sin fars død i 1852. Fra 1856 var han storhertug av Baden. Han ble regnet for å være en liberal tilhenger av Konstitusjonelt monarki. Under hans styre ble viktige og retningsvisende reformer gjennomført, blant annet muligheten for borgerlig ekteskap.

I 1856 giftet han seg med Louise av Preussen, datter av den senere keiser Vilhelm I og keiserinne Augusta, født som prinsesse av Sachsen-Weimar. Paret hadde tre barn:

Storhertug Fredrik II av Baden (1857–1928), den siste av storhertugene før det tyske monarkiet falt under novemberrevolusjonen i 1918.

Victoria (1862–1930), dronning av Sverige, gift med Gustav V.

Ludvig av Baden (1865–1888).

Storhertug Fredrik ble 20. september 1881 utnevnt til storkors av St. Olavs Orden. Wikipedia

33 år
Tan Sitong (Politiker)
1865 - 1898

Tan Sitong (Kina)

Politiker, filosof, skribent, journalist, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
T'an Ssu-t'ung

Født:
10. mars 1865 (159 år siden)

Døde:
28. september 1898 (33 år) (125 år siden)

Tan Sitong var en reformvennlig forfatter som engasjerte seg for liberale reformer i Qing-dynastiet under hundredagersreformen i 1898. Wikipedia

72 år
Louis Pasteur (Mikrobiolog)
1822 - 1895

Louis Pasteur (Frankrike)

Mikrobiolog, kjemiker, universitetslærer, biokjemiker, agronom

Født:
27. desember 1822 (201 år siden)

Døde:
28. september 1895 (72 år) (128 år siden)

Louis Pasteur var en fransk kjemiker og bakteriolog. Han har hatt stor betydning for dagens mikrobiologi.

Pasteur gjorde flere vitenskapelige oppdagelser. I et tidlig arbeid demonstrerte han kiralitet i molekyler, det vil si at disse finnes i en «venstrehendt» og en «høyrehendt» utgave. Han oppdaget anaerobiose, at noen organismer kan utvikle seg og leve uten oksygen. Gjennom forsøk bidro han også til å avvise teorien om spontan generasjon av liv, og banet veien for den moderne teorien om bakterier som grunnlag for sykdom. Pasteur hjalp fransk landbruk og industrier, som ølbrygging, vinmaking og silkeproduksjon, og letet etter kurer for sykdommer hos dyr og mennesker. Han arbeidet mye med gjæring og parasitter, og laget tidlige vaksiner. Wikipedia

<<
28. September
>>