Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
8. September
Om dagen
8. September er dag 251 i 2019, og er i uke 36. Det er 114 dager igjen av året.
Merkedager
Jomfru Marias fødselsdag (Katolsk)
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten izzat starter (Makt)
Andorras nasjonaldag (Til minne om Vår Frue av Meritxell)
Historie
Wikipedia_8-9.1968
51 år siden
Wikipedia
1968: Ryszard Siwiec setter fyr på seg selv foran 100.000 tilskuere under en nasjonal høstfest i Warszawa
Ryszard Siwiec var en polsk revisor, lærer og tidligere motstandsmann som ble den første person som brente seg selv til døde i protest mot den sovjetiske invasjonen i Tsjekkoslovakia i 1968. Han gjorde dette i Warszawa under en nasjonal høstfest 8. september på stadionet Dziesięciolecia Stadium.

Han døde av skadene fire dager senere. Hans selvmord ble bevitnet av rundt 100.000 tilskuere, inkludert det nasjonale lederskap og utenlandske diplomater som hadde blitt invitert til festivalen som en del av et stort propagandaarrangement. Wikipedia
Wikipedia_8-9.1966
53 år siden
Wikipedia
1966: TV-serien «Star Trek» har premiere på NBC i USA
Star Trek er fellesbetegnelsen på sju TV-serier, tolv spillefilmer, hundrevis av bøker, videospill og beslektet litterært arbeid som omhandler en fremtidsvisjon skapt av Gene Roddenberry på 1960-tallet. Star Trek skildrer en optimistisk, nesten utopisk fremtid hvor menneskeheten har overvunnet sykdom, rasisme, fattigdom, intoleranse og krig på jorden. Hovedpersonene utforsker verdensrommet, oppdager nye sivilisasjoner og sprer fred og forståelse. Star Trek er et av de mest populære verk innen science fiction fra det tyvende århundre.

Star Trek hadde premiere 8. september 1966, men hadde ikke stor suksess i starten. Det viste seg forøvrig etter at serien var stanset at Star Trek hadde meget trofaste og engasjerte fans. Fansen, som omtalte seg selv som trekkies, gjorde det populært med repriser og skapte et marked for senere serier og kinofilmer bygd på Roddenberrys verk. Star Trek-historiene anerkjennes nå som en del av amerikansk kultur, og oppnår stadig mer popularitet internasjonalt, også i Norge. Delvis takket være lobbyvirksomhet fra fansen bestemte NASA seg for å kalle sin romfergeprototype for Enterprise.

Mange av episodene i den første serien handler om møter med vesener langt mektigere enn romskipet og mannskapet. Disse vesnene tar skikkelse i mange ulike former: avanserte romvesenraser med psykiske krefter, farlige romvesenmaskiner og i ett tilfelle en gud. Noen ganger får en i mannskapet gudeaktige egenskaper etter en merkelig ulykke, noe som nesten alltid setter dem selv og mannskapet i fare. Serien kjennetegnes av en varsomhet i forhold til teknologi, og i mange episoder redder kaptein James T. Kirk (William Shatner) fremmede kulturer fra undertrykking av diktatoriske datamaskiner.

De fleste situasjoner løser seg når vesenet eller maskinen er nær ved å ødelegge skipet eller gjøre mannskapet til slaver, men så blir reddet av Kirk. Hans vanlige strategi er å lure fienden med et deus ex machina, ofte fulgt av en glødende appell til humanistiske verdier.

Denne første serien har senere fått benevnelsen Star Trek: The Original Series eller ST:TOS for å skille den fra de andre. Wikipedia
Wikipedia_8-9.1930
89 år siden
Wikipedia
1930: Tegneserien Blondie publiseres for første gang i amerikanske aviser
Blondie er en amerikansk tegneserie, opprinnelig tegnet og skrevet av Chic Young. Blondie gjorde sin inntreden blant avisseriene 8. september 1930. Da Chic Young døde i 1973 overtok hans to assistenter, Jim Raymond og Dean Young serien. Dean hadde assistert faren i mer enn ti år. I 1984 overtok Stan Drake tegningen av serien, og holdt det gående fram til sin død i 1997. Blondie produseres i dag av Denis Lebrun og Dean Young.

Hovedpersonene i serien er ekteparet Blondie og Dagobert Sørensen. Andre figurer som dukker opp regelmessig i serien er barna til ekteparet, Babs og Putte, familiens hund Daisy, naboene Herbert og Fanny og Dagoberts tyranniske og humørsyke sjef Julius Dithers.

Det har skjedd en del fornyelser i årenes løp. Blondie er nå sjef for sitt eget cateringfirma.

Blondie blir publisert i mer enn 2000 aviser i 55 land og blir oversatt til 35 språk. Wikipedia
Fødsler
54 år
Peter Sellers (Skuespiller)
1925 - 1980

Peter Sellers (Storbritannia)

Skuespiller, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Henry Sellers

Født:
8. september 1925

Døde:
24. juli 1980 (54 år)

Richard Henry Sellers, best kjent som Peter Sellers, var en engelsk komiker og skuespiller av jødisk herkomst som huskes best fra sine roller som Inspektør Clouseau i Den rosa panteren, Dr. Strangelove, Clare Quilty i 1962-versjonen av Lolita og den naive uskyldige Herr Chance i Velkommen Mr. Chance. Wikipedia

30 år
Patsy Cline (Sanger)
1932 - 1963

Patsy Cline (USA)

Sanger, komponist, pianist, låtskriver, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Virginia Patterson Hensley

Født:
8. september 1932

Døde:
5. mars 1963 (30 år)

Patsy Cline, var en amerikansk countrysanger. Wikipedia

72 år
Kai Kiil (Musiker)
1947

Kai Kiil (Norge)

Musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Kai Frank Kiil

Født:
8. september 1947 (72 år)

Kai Frank Kiil er en norsk musiker og underholdningsartist. Han er mest kjent som vokalist og gitarist i partybandet Banana Airlines som ble dannet i Stokmarknes i 1982. Wikipedia

36 år
Joachim «Jokke» Nielsen (Musiker)
1964 - 2000

Joachim «Jokke» Nielsen (Norge)

Musiker, sanger, lyriker, gitarist

Født:
8. september 1964

Døde:
17. oktober 2000 (36 år)

Joachim «Jokke» Nielsen var en norsk musiker som var mest kjent som komponist, pianist, vokalist, gitarist og frontfigur i det norske rockebandene Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes. Han var bror av tegneserieskaperen Christopher Nielsen og sønn av kunstneren John David Nielsen (som tegnet omslaget til Trygge Oslo). Wikipedia

53 år
Carola Häggkvist (Sanger)
1966

Carola Häggkvist (Sverige)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Carola Maria Häggkvist

Født:
8. september 1966 (53 år)

Carola Maria Häggkvist, bedre kjent som Carola,, er en svensk sangartist, underholder og mediepersonlighet. Hun synger både pop- og gospelmusikk og er populær særlig i Sverige og Norge.

Carolas musikalske gjennombrudd kom med sangen «Främling» i 1983. «Främling» var Sveriges bidrag i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest, der låten oppnådde tredjeplass. Over en million eksemplarer av sangen ble solgt, noe som er salgsrekord i Sverige. I 1991 deltok hun igjen for Sverige i Eurovision Song Contest og vant da konkurransen med bidraget «Fångad av en stormvind». Carola representerte Sverige enda en gang i Eurovision Song Contest, i 2006. Hun ble da nummer fem med sangen «Invincible».

Hun var gift med den norske frikirkepredikanten Runar Søgaard fra 1990 til 2000. Sammen har de sønnen Amadeus. Carola har ellers vært nært tilknyttet frikirkene Livets ord og Södermalmskyrkan.

Carola er bosatt i Saltsjöbaden i Stockholms län. Wikipedia

50 år
Lars Bohinen (Fotballspiller)
1969

Lars Bohinen (Norge)

Fotballspiller

Født:
8. september 1969 (50 år)

Lars Roar Bohinen er en norsk fotballtrene og tidligere fotballspiller. Wikipedia

48 år
Martin Freeman (Skuespiller)
1971

Martin Freeman (Storbritannia)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Martin John Christopher Freeman

Født:
8. september 1971 (48 år)

Martin Freeman er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som Tim Cantebury i BBC-serien Kontoret, filmatiseringen av Douglas Adams' Haikerens guide til galaksen, den storslagne filmtrilogien Hobbiten (2012–2014) og rollen som doctor Watson i BBC's Sherlock (TV-serie).

Freeman utdannet seg på Central School of Speech and Drama, etter å ha gitt opp en lovende squash-karriere (han spilte på flere aldersbestemte kretslag) til fordel for skuespilleryrket. Mens Freeman studerte, opptrådte han regelmessig sammen med Youth Action Theatre. Han ga også stemme til radioserien Passengers i studietiden, og etter endt utdannelse hadde han flere roller på National Theatre.

Men det var først gjennom TV at det brede publikum fikk øynene opp for ham, og Freeman har hittil spilt i et tyvetalls forskjellige serier. Etter suksessen med Kontoret (han ble nominert til BAFTA to ganger), fikk Freeman også flere store filmroller. Han spilte hovedrollen i filmatiseringen av Haikerens guide til galaksen, og hadde også roller i Love Actually, Ali G Indahouse, Hot Fuzz og Wild Target. Freeman har også gjort suksess i TV-serien Sherlock, en nytolknig av de klassiske bøkene om Sherlock Holmes. Freeman spiller Dr. Watson i TV-serien, som etter kun 3 viste epsioder har gitt ham en BAFTA-pris. Freeman har også landet rollen som Bilbo Baggins i Peter Jacksons tredelte filmatisering av Hobbiten, som kommer i henholdsvis 2012, 2013 og 2014, noe som nok må sies å være karrierens høydepunkt så langt for Freeman.

Selv om Freeman er mest kjent for sine komiske roller har han også spilt i flere dramaer med stor suksess. Wikipedia

40 år
P!nk (Musiker)
1979

P!nk (USA)

Musiker, modell, låtskriver, danser, plateprodusent, talsperson, sanger-låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Alecia Beth Moore

Født:
8. september 1979 (40 år)

Alecia Beth Moore, kjent under artistnavnet P!nk, er en amerikansk sangerinne og låtskriver som hadde sitt gjennombrudd i januar 2000. Stemmen hennes har ofte blitt sammenlignet med Janis Joplins, som Pink har uttalt er et av hennes forbilder. Wikipedia

40 år
Péter Lékó (Sjakkspiller)
1979

Péter Lékó (Ungarn)

Sjakkspiller

Født:
8. september 1979 (40 år)

Péter Lékó er en ungarsk sjakkspiller. Han ble utnevnt til stormester i 1994, 14 år gammel (på det tidspunkt den yngste noen gang).

På FIDEs liste over verdens høyest rangerte spillere har han en rating på 2675 per april 2019, og ligger med det på 69.-plass.

I september – oktober 2004 var Lékó svært nær ved å bli PCA-verdensmester i sjakk, da han spilte tittel-match over 14 partier mot Vladimir Kramnik i Brissago i Sveits. Før siste parti ledet Lékó med 7:6, og trengte bare en avsluttende remis for å fravriste Kramnik verdensmestertittelen. Men med kniven på strupen klarte Kramnik å vinne det siste partiet, slik at sluttresultatet ble uavgjort 7:7. Kramnik beholdt dermed tittelen etter gjeldende regler.

Lékó oppnådde sin høyeste Elo-rating på FIDEs offisielle lister i april 2005 med 2763 poeng, noe som da ga ham en 4.-plass på listen over verdens beste spillere. At han i årene etter årtusenskiftet hørte til det absolutte toppsjiktet blant verdens sjakkspillere framgår også tydelig av det faktum at han er den eneste ikke-verdensmester som har lykkes med å vinne både Wijk aan Zee- (2005), Dortmund- (1999, 2002, 2008) og Linares-turneringen i sjakk (2003).

Lékó nyter spesielt stor respekt for sin dype innsikt i åpningsteori, og har vært sekundant i 3 VM-matcher, riktignok alltid på den tapende siden: For Vladimir Kramnik i 2008 (mot Viswanathan Anand) og for Anand i 1998 (mot Anatolij Karpov) og 2013 (mot Magnus Carlsen). Wikipedia

28 år
Avicii (Musiker)
1989 - 2018

Avicii (Sverige)

Musiker, DJ, remikser, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Tim Bergling

Født:
8. september 1989

Døde:
20. april 2018 (28 år)

Tim Bergling, bedre kjent som Avicii og Tim Berg, var en svensk disc jockey, remixer og plateprodusent. Hans debutalbum Seek Bromance nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Navnet «Avicii» kommer fra Avīci, som betyr det laveste nivået av Naraka eller «helvete» i Buddhismen. Wikipedia

Dødsfall
58 år
Adam Opel (Gründer)
1837 - 1895

Adam Opel (Tyskland)

Gründer, oppfinner, maskinist

Født:
9. mai 1837

Døde:
8. september 1895 (58 år)

Adam Opel var en tysk industrimann.

Opel startet sin karriere hos en låsesmed, før han reiste ut i Europa som tenåring. Han ble raskt fascinert av symaskiner, og i 1863 åpnet han en fabrikk i Rüsselsheim for å masseprodusere slike maskiner.

I 1868 giftet Opel seg med Sophie Marie Scheller. De fikk fem sønner: Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich og Ludwig. Alle fem ble senere involvert i familiebedriften.

I 1885 utvidet Opel til produksjon av sykler.

Han døde i 1895, da selskapet var Europas ledende innen produksjon av symaskiner, og hadde en produksjon på over 2 000 sykler årlig.

Tre år etter Adam Opels død begynte familien Opel å lage automobiler, et område der selskapet senere kom å få en ledende stilling i Europa. Wikipedia

42 år
Dorothy Dandridge (Skuespiller)
1922 - 1965

Dorothy Dandridge (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Dorothy Jean Dandridge

Født:
9. november 1922

Døde:
8. september 1965 (42 år)

Dorothy Jean Dandridge var en amerikansk skuespiller.

Dandridge var den første fargede kvinne, i 1954, som ble Oscarnominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle. Hun var også den første fargede kvinne som prydet omslaget på magasinet Life. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Halle Berry spilte Dandridge i TV-filmen Introducing Dorothy Dandridge i 1999 og vant en Emmy for sin rolle. Senere vant Berry som første fargede kvinne en Oscar som beste kvinnelige skuespiller og i sin takketale fikk Dandridge hyllest fra Berry. Wikipedia

62 år
Zero Mostel (Skuespiller)
1915 - 1977

Zero Mostel (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Joel «Zero» Mostel

Født:
28. februar 1915

Døde:
8. september 1977 (62 år)

Samuel Joel «Zero» Mostel var en amerikansk skuespiller.

Zero Mostel har spilt i en rekke filmer, hovedsakelig komedier, blant annet A Funny Thing Happened To Me On My Way To Forum, The Model and the Marriage Broker, Du Barry Was a Lady, The Producers (i rollen som Max Bialystock) og Rhinoceros. Wikipedia

87 år
Halldis Moren Vesaas (Forfatter)
1907 - 1995

Halldis Moren Vesaas (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter, oversetter

Født:
18. november 1907

Døde:
8. september 1995 (87 år)

Halldis Moren Vesaas var en norsk lyriker, oversetter og kulturarbeider, som på mange områder gjorde en omfattende innsats for nynorsk språk og kultur.

De fleste av hennes diktsamlinger, seks av i alt åtte, utkom i årene fra 1929 til 1947. Det sentrale tema er opplevelser og følelser hos kvinner gjennom de ulike livsfasene: ungdom, forelskelse, parforhold i lykke og i motgang, morsrolle og til sist den modne kvinnens perspektiv på livet og gleden ved ny kjærlighet.

Halldis Moren Vesaas vant ry som gjendikter gjennom sitt arbeid med klassisk dramatikk, hun var en ettertraktet oppleser, og hun hadde flere sentrale verv i kulturlivet: blant annet i Riksteatret, forfatterforeningen og Norsk kulturråd. Det meste av sitt voksne liv bodde hun på Midtbø i Vinje, fra 1933 til ca. 1970, sammen med ektemannen og kollegaen Tarjei Vesaas. Wikipedia

66 år
Kristen Kvello (Redaktør)
1931 - 1998

Kristen Kvello (Norge)

Redaktør, langrennsløper, langrennstrener

Født:
19. oktober 1931

Døde:
8. september 1998 (66 år)

Kristen Kvello var en norsk langrennsløper, langrennstrener, idrettsleder og redaktør. Han var også speaker på mange idrettsstevner. Som aktiv skiløper representerte han Mebondens Idrettslag, en forløper til Selbu Idrettslag, og BUL, Oslo. Wikipedia

77 år
Olav Skjevesland (Biskop)
1942 - 2019

Olav Skjevesland (Norge)

Biskop, prest

Født:
31. mai 1942

Døde:
8. september 2019 (77 år)

Olav Skjevesland var en norsk teolog som var biskop i Den norske kirke. Han hadde undervisningsstillinger og prestestillinger frem til han i 1998 ble utnevnt til biskop. Fram til han gikk av med pensjon i 2012 satt han som biskop i Agder og Telemark bispedømme, en stilling han hadde fra 1999. Han var preses i Bispemøtet fra 2006 til 2010. Blant hans bøker er Tro og tradisjon i ny tid fra 2003. Wikipedia

<<
8. September
>>