Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. September

Om dagen

8. September er dag 252 i 2024, og er i uke 36. Det er 114 dager igjen av året.
Jomfru Marias fødselsdag (Katolsk)
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten izzat starter (Makt)
Andorras nasjonaldag (Til minne om Vår Frue av Meritxell)

Historie

55 år siden

1968: Ryszard Siwiec setter fyr på seg selv foran 100.000 tilskuere under en nasjonal høstfest i Warszawa

Ryszard Siwiec var en polsk revisor, lærer og tidligere motstandsmann som ble den første person som brente seg selv til døde i protest mot den sovjetiske invasjonen i Tsjekkoslovakia i 1968. Han gjorde dette i Warszawa under en nasjonal høstfest 8. september på stadionet Dziesięciolecia Stadium.

Han døde av skadene fire dager senere. Hans selvmord ble bevitnet av rundt 100.000 tilskuere, inkludert det nasjonale lederskap og utenlandske diplomater som hadde blitt invitert til festivalen som en del av et stort propagandaarrangement. Wikipedia
57 år siden

1966: TV-serien «Star Trek» har premiere på NBC i USA

Star Trek er fellesbetegnelsen på sju TV-serier, tolv spillefilmer, hundrevis av bøker, videospill og beslektet litterært arbeid som omhandler en fremtidsvisjon skapt av Gene Roddenberry på 1960-tallet. Star Trek skildrer en optimistisk, nesten utopisk fremtid hvor menneskeheten har overvunnet sykdom, rasisme, fattigdom, intoleranse og krig på jorden. Hovedpersonene utforsker verdensrommet, oppdager nye sivilisasjoner og sprer fred og forståelse. Star Trek er et av de mest populære verk innen science fiction fra det tyvende århundre.

Star Trek hadde premiere 8. september 1966, men hadde ikke stor suksess i starten. Det viste seg forøvrig etter at serien var stanset at Star Trek hadde meget trofaste og engasjerte fans. Fansen, som omtalte seg selv som trekkies, gjorde det populært med repriser og skapte et marked for senere serier og kinofilmer bygd på Roddenberrys verk. Star Trek-historiene anerkjennes nå som en del av amerikansk kultur, og oppnår stadig mer popularitet internasjonalt, også i Norge. Delvis takket være lobbyvirksomhet fra fansen bestemte NASA seg for å kalle sin romfergeprototype for Enterprise.

Mange av episodene i den første serien handler om møter med vesener langt mektigere enn romskipet og mannskapet. Disse vesnene tar skikkelse i mange ulike former: avanserte romvesenraser med psykiske krefter, farlige romvesenmaskiner og i ett tilfelle en gud. Noen ganger får en i mannskapet gudeaktige egenskaper etter en merkelig ulykke, noe som nesten alltid setter dem selv og mannskapet i fare. Serien kjennetegnes av en varsomhet i forhold til teknologi, og i mange episoder redder kaptein James T. Kirk (William Shatner) fremmede kulturer fra undertrykking av diktatoriske datamaskiner.

De fleste situasjoner løser seg når vesenet eller maskinen er nær ved å ødelegge skipet eller gjøre mannskapet til slaver, men så blir reddet av Kirk. Hans vanlige strategi er å lure fienden med et deus ex machina, ofte fulgt av en glødende appell til humanistiske verdier.

Denne første serien har senere fått benevnelsen Star Trek: The Original Series eller ST:TOS for å skille den fra de andre. Wikipedia
93 år siden

1930: Tegneserien Blondie publiseres for første gang i amerikanske aviser

Blondie er en amerikansk tegneserie, opprinnelig tegnet og skrevet av Chic Young. Blondie gjorde sin inntreden blant avisseriene 8. september 1930. Da Chic Young døde i 1973 overtok hans to assistenter, Jim Raymond og Dean Young serien. Dean hadde assistert faren i mer enn ti år. I 1984 overtok Stan Drake tegningen av serien, og holdt det gående fram til sin død i 1997. Blondie produseres i dag av Denis Lebrun og Dean Young.

Hovedpersonene i serien er ekteparet Blondie og Dagobert Sørensen. Andre figurer som dukker opp regelmessig i serien er barna til ekteparet, Babs og Putte, familiens hund Daisy, naboene Herbert og Fanny og Dagoberts tyranniske og humørsyke sjef Julius Dithers.

Det har skjedd en del fornyelser i årenes løp. Blondie er nå sjef for sitt eget cateringfirma.

Blondie blir publisert i mer enn 2000 aviser i 55 land og blir oversatt til 35 språk. Wikipedia

Fødsler

28 år
Avicii (Musiker)
1989 - 2018

Avicii (Sverige)

Musiker, DJ, remikser, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Tim Bergling

Født:
8. september 1989 (34 år siden)

Døde:
20. april 2018 (28 år) (6 år siden)

Tim Bergling, bedre kjent som Avicii og Tim Berg, var en svensk disc jockey, remixer og plateprodusent. Hans debutalbum Seek Bromance nådde topp 20-listene i mange land, inkludert Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Navnet «Avicii» kommer fra Avīci, som betyr det laveste nivået av Naraka eller «helvete» i Buddhismen. Wikipedia

44 år
Péter Lékó (Sjakkspiller)
1979

Péter Lékó (Ungarn)

Sjakkspiller

Født:
8. september 1979 (44 år)

Péter Lékó er en ungarsk sjakkspiller. Han ble utnevnt til stormester i 1994, 14 år gammel (på det tidspunkt den yngste noen gang).

På FIDEs liste over verdens høyest rangerte spillere har han en rating på 2675 per april 2019, og ligger med det på 69.-plass.

I september – oktober 2004 var Lékó svært nær ved å bli PCA-verdensmester i sjakk, da han spilte tittel-match over 14 partier mot Vladimir Kramnik i Brissago i Sveits. Før siste parti ledet Lékó med 7:6, og trengte bare en avsluttende remis for å fravriste Kramnik verdensmestertittelen. Men med kniven på strupen klarte Kramnik å vinne det siste partiet, slik at sluttresultatet ble uavgjort 7:7. Kramnik beholdt dermed tittelen etter gjeldende regler.

Lékó oppnådde sin høyeste Elo-rating på FIDEs offisielle lister i april 2005 med 2763 poeng, noe som da ga ham en 4.-plass på listen over verdens beste spillere. At han i årene etter årtusenskiftet hørte til det absolutte toppsjiktet blant verdens sjakkspillere framgår også tydelig av det faktum at han er den eneste ikke-verdensmester som har lykkes med å vinne både Wijk aan Zee- (2005), Dortmund- (1999, 2002, 2008) og Linares-turneringen i sjakk (2003).

Lékó nyter spesielt stor respekt for sin dype innsikt i åpningsteori, og har vært sekundant i 3 VM-matcher, riktignok alltid på den tapende siden: For Vladimir Kramnik i 2008 (mot Viswanathan Anand) og for Anand i 1998 (mot Anatolij Karpov) og 2013 (mot Magnus Carlsen). Wikipedia

44 år
P!nk (Musiker)
1979

P!nk (USA)

Musiker, modell, låtskriver, danser, plateprodusent, talsperson

Fullt navn / Fødenavn:
Alecia Beth Moore

Født:
8. september 1979 (44 år)

Alecia Beth Moore, kjent under artistnavnet P!nk, er en amerikansk sangerinne og låtskriver som hadde sitt gjennombrudd i januar 2000. Stemmen hennes har ofte blitt sammenlignet med Janis Joplins, som Pink har uttalt er et av hennes forbilder. Wikipedia

52 år
Martin Freeman (Skuespiller)
1971

Martin Freeman (Storbritannia)

Skuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Martin John Christopher Freeman

Født:
8. september 1971 (52 år)

Martin Freeman er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som Tim Cantebury i BBC-serien Kontoret, filmatiseringen av Douglas Adams' Haikerens guide til galaksen, den storslagne filmtrilogien Hobbiten (2012–2014) og rollen som doctor Watson i BBC's Sherlock (TV-serie).

Freeman utdannet seg på Central School of Speech and Drama, etter å ha gitt opp en lovende squash-karriere (han spilte på flere aldersbestemte kretslag) til fordel for skuespilleryrket. Mens Freeman studerte, opptrådte han regelmessig sammen med Youth Action Theatre. Han ga også stemme til radioserien Passengers i studietiden, og etter endt utdannelse hadde han flere roller på National Theatre.

Men det var først gjennom TV at det brede publikum fikk øynene opp for ham, og Freeman har hittil spilt i et tyvetalls forskjellige serier. Etter suksessen med Kontoret (han ble nominert til BAFTA to ganger), fikk Freeman også flere store filmroller. Han spilte hovedrollen i filmatiseringen av Haikerens guide til galaksen, og hadde også roller i Love Actually, Ali G Indahouse, Hot Fuzz og Wild Target. Freeman har også gjort suksess i TV-serien Sherlock, en nytolknig av de klassiske bøkene om Sherlock Holmes. Freeman spiller Dr. Watson i TV-serien, som etter kun 3 viste epsioder har gitt ham en BAFTA-pris. Freeman har også landet rollen som Bilbo Baggins i Peter Jacksons tredelte filmatisering av Hobbiten, som kommer i henholdsvis 2012, 2013 og 2014, noe som nok må sies å være karrierens høydepunkt så langt for Freeman.

Selv om Freeman er mest kjent for sine komiske roller har han også spilt i flere dramaer med stor suksess. Wikipedia

54 år
Lars Bohinen (Fotballspiller)
1969

Lars Bohinen (Norge)

Fotballspiller

Født:
8. september 1969 (54 år)

Lars Roar Bohinen er en norsk fotballtrene og tidligere fotballspiller. Wikipedia

42 år
Gary Speed (Fotballspiller)
1969 - 2011

Gary Speed (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Gary Andrew Speed

Født:
8. september 1969 (54 år siden)

Døde:
27. november 2011 (42 år) (12 år siden)

Gary Andrew Speed var en walisisk fotballspiller og manager. Han avsluttet sin spillerkarriere som spillende trener for Sheffield United i engelske Football League Championship for å bli landslagstrener for Wales.

Speed begynte sin profesjonelle karriere i Leeds United i 1988. Her vant han seriegull i 1992. I 1996 forlot han Leeds til fordel for Everton. Der ble han til 1998, da han dro til Newcastle United. Han gjorde suksess i Newcastle, men forlot i 2004 klubben til fordel for Bolton Wanderers.

Gary Speed ble den første i Premier Leagues historie (siden 1992) som spilte 500 kamper i ligaen. Speed hadde rekorden for antall Premier League-kamper fram til 14. februar 2009, da David James overtok den.

Speed ble i dronningens fødselsdagsliste for 2010 utnevnt til medlem av Order of the British Empire for fortjenester av fotball.

Han tok sitt eget liv og ble funnet død i sitt hjem i Cheshire om morgenen 27. november 2011. Wikipedia

57 år
Carola Häggkvist (Sanger)
1966

Carola Häggkvist (Sverige)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Carola Maria Häggkvist

Født:
8. september 1966 (57 år)

Carola Maria Häggkvist, bedre kjent som Carola,, er en svensk sangartist, underholder og mediepersonlighet. Hun synger både pop- og gospelmusikk og er populær særlig i Sverige og Norge.

Carolas musikalske gjennombrudd kom med sangen «Främling» i 1983. «Främling» var Sveriges bidrag i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest, der låten oppnådde tredjeplass. Over en million eksemplarer av sangen ble solgt, noe som er salgsrekord i Sverige. I 1991 deltok hun igjen for Sverige i Eurovision Song Contest og vant da konkurransen med bidraget «Fångad av en stormvind». Carola representerte Sverige enda en gang i Eurovision Song Contest, i 2006. Hun ble da nummer fem med sangen «Invincible».

Hun var gift med den norske frikirkepredikanten Runar Søgaard fra 1990 til 2000. Sammen har de sønnen Amadeus. Carola har ellers vært nært tilknyttet frikirkene Livets ord og Södermalmskyrkan.

Carola er bosatt i Saltsjöbaden i Stockholms län. Wikipedia

36 år
Joachim «Jokke» Nielsen (Musiker)
1964 - 2000

Joachim «Jokke» Nielsen (Norge)

Musiker, sanger, lyriker, gitarist

Født:
8. september 1964 (59 år siden)

Døde:
17. oktober 2000 (36 år) (23 år siden)

Joachim «Jokke» Nielsen var en norsk musiker som var mest kjent som komponist, pianist, vokalist, gitarist og frontfigur i det norske rockebandene Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes. Han var bror av tegneserieskaperen Christopher Nielsen og sønn av kunstneren John David Nielsen (som tegnet omslaget til Trygge Oslo). Wikipedia

71 år
Øivind S. Jorfald (Illustratør)
1950 - 2021

Øivind S. Jorfald (Norge)

Illustratør, grafiker, tegneserieskaper, animatør

Fullt navn / Fødenavn:
Øivind Sigvart Jorfald

Født:
8. september 1950 (73 år siden)

Døde:
16. november 2021 (71 år) (2 år siden)

Øivind Sigvart Jorfald var en norsk tegner, grafiker, illustratør og animatør bosatt i Asker.

Øivind S. Jorfald jobbet stort sett med håndkolorerte kobberstikk, litografier og tegninger/akvareller. Bildene er som regel ganske små og av en humoristisk karakter. Hav og kvinner er motiver som ofte går igjen i bildene. Han illustrerte også flere bøker, særlig barnebøker. Jorfald laget også flere tegnefilmer, blant annet Steinen som han vant Amandaprisen for i 1990. i 1981 utgav han heftet Bygging av flaskeskuter. Wikipedia

76 år
Kai Kiil (Musiker)
1947

Kai Kiil (Norge)

Musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Kai Frank Kiil

Født:
8. september 1947 (76 år)

Kai Frank Kiil er en norsk musiker og underholdningsartist. Han er mest kjent som vokalist og gitarist i partybandet Banana Airlines som ble dannet i Stokmarknes i 1982. Wikipedia

63 år
Arne Kielland (Politiker)
1939 - 2003

Arne Kielland (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
8. september 1939 (84 år siden)

Døde:
6. juli 2003 (63 år) (20 år siden)

Arne Kielland var en norsk politiker (V, Ap og SV) og avisredaktør.

Han ble ansatt som landssekretær for Norges Unge Venstre i 1958, men brøt med partiet Venstre med overgang til Arbeiderpartiet i 1959. Han tok initiativ til «Ungdomsaksjonen for samnorsk» som senere ble til Landslaget for språklig samling. Ansatt som journalist i Porsgrunns Dagblad. Deltok et halvt år i FNs fredsbevarende styrke til Kongo 1963 med sersjants grad. Oppholdt seg 1964-65 syv måneder i Nigeria-provinsen Biafra som to år senere søkte selvstendighet.

Arne Kielland var formann for AUF i Telemark 1966-67. I 1967 tok han magistergraden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og var i perioden 1967-1969 ansatt som redaksjonsekretær i Arbeidets Rett, Røros. Han var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag 1969. Som medlem av Stortingets justiskomiteen var han særlig opptatt av avkriminaliseringen av mannlig homofili. Han fremmet en interpellasjon om opphevelse av lovparagrafen i 1970, og fikk gjennomslag to år senere. Kielland var saksordfører for denne saken som var en naturlig avslutning av et sterkt engasjement for det han kalte «denne skampletten i straffeloven».

Han forlot Arbeiderpartiet etter folkeavstemningen om EF i 1972, og meldte overgang til Sosialistisk Folkeparti 25. september 1972, samme dag som folkeavstemningen ble avholdt. Tidspunktet var ikke tilfeldig valgt. Han ville vise at utfallet av avstemningen ikke hadde betydning for skiftet. Han ble gjenvalgt til Stortinget for Sosialistisk Venstreparti i Telemark i1973.

I sin tid som stortingsrepresentant var han medlem av justiskomiteen 1969-1973, utenriks- og konstitusjonskomiteen 1973-1975 og forsvarskomiteen 1975-1977.

Etter stortingsperioden ble han tilknyttet Telemark distriktshøgskole i Bø, som amanuensis 1985 – 1987. I 1986 startet han lokalavisen Bø Blad, hvor han arbeidet som redaktør og journalist fra 1987, og fortsatte som avisens redaktør til sin død i 2003.

Kielland hadde tillitsverv i Fellesrådet for det sørlige Afrika og Norsk-Cubansk Forening, og kombinerte sin interesse for idrett med tillitsverv i styret for Norges Cykleforbund. Wikipedia

30 år
Patsy Cline (Sanger)
1932 - 1963

Patsy Cline (USA)

Sanger, komponist, pianist, låtskriver, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Virginia Patterson Hensley

Født:
8. september 1932 (91 år siden)

Døde:
5. mars 1963 (30 år) (61 år siden)

Patsy Cline, var en amerikansk countrysanger. Cline var kjent for sin klar og rike stemme, og hun ble populær utenfor country-musikkens tradisjonelle nedslagsfelt. Hun hadde innflytelse på countrymusikken etter sin død.

I 1985 kom filmen Sweet Dreams om Clines liv, med Jessica Lange i hovedrollen og regi ved Karel Reisz. Filmen gjorde Cline kjent for et nytt publikum. Wikipedia

54 år
Peter Sellers (Skuespiller)
1925 - 1980

Peter Sellers (Storbritannia)

Skuespiller, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Henry Sellers

Født:
8. september 1925 (98 år siden)

Døde:
24. juli 1980 (54 år) (43 år siden)

Richard Henry Sellers, best kjent som Peter Sellers, var en engelsk komiker og skuespiller av jødisk herkomst som huskes best fra sine roller som Inspektør Clouseau i Den rosa panteren, Dr. Strangelove, Clare Quilty i 1962-versjonen av Lolita og den naive uskyldige Herr Chance i Velkommen Mr. Chance. Wikipedia

79 år
Derek Harold Richard Barton (Kjemiker)
1918 - 1998

Derek Harold Richard Barton (Britisk)

Kjemiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Derek Harold Richard Barton

Født:
8. september 1918 (105 år siden)

Døde:
16. mars 1998 (79 år) (26 år siden)

Derek Harold Richard Barton var en britisk fysikalsk kjemiker og mottok nobelprisen i kjemi i 1969 sammen med nordmannen Odd Hassel.

Barton ble i 1972 utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

Dødsfall

96 år
Elizabeth II av Storbritannia (Monark)
1926 - 2022

Elizabeth II av Storbritannia (Storbritannia)

Monark

Fullt navn / Fødenavn:
Elizabeth Alexandra Mary Windsor

Født:
21. april 1926 (98 år siden)

Døde:
8. september 2022 (96 år) (1 år siden)

Elizabeth II var fra 1952 til sin død i 2022 regjerende dronning av Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Hun var også dronning av elleve land som ble uavhengige etter tiltredelsen; Antigua og Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Papua Ny-Guinea, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Salomonøyene og Tuvalu. Dronningen var symbolsk overhode for Samveldet av nasjoner.

Elizabeth II ble dronning da faren, kong Georg VI, døde av lungekreft den 6. februar 1952. På dette tidspunktet befant hun og ektemannen Philip seg i Kenya. Kroningen fant sted den 2. juni 1953 i Westminster Abbey.

Dronning Elizabeth II giftet seg i 1947 med prins Philip (d. 2021), som tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Dronning Elizabeth II døde 8. september 2022, i en alder av 96 år. Hun hadde da vært monark i over 70 år som er det lengste noen britisk monark har regjert. Hennes sønn Charles overtok straks som konge av Storbritannia. Wikipedia

77 år
Olav Skjevesland (Biskop)
1942 - 2019

Olav Skjevesland (Norge)

Biskop, prest

Født:
31. mai 1942 (82 år siden)

Døde:
8. september 2019 (77 år) (4 år siden)

Olav Skjevesland var en norsk teolog som var biskop i Den norske kirke. Han hadde undervisningsstillinger og prestestillinger frem til han i 1998 ble utnevnt til biskop. Fram til han gikk av med pensjon i 2012 satt han som biskop i Agder og Telemark bispedømme, en stilling han hadde fra 1999. Han var preses i Bispemøtet fra 2006 til 2010. Blant hans bøker er Tro og tradisjon i ny tid fra 2003. Wikipedia

69 år
Chris Dobson (Molekylærbiolog)
1949 - 2019

Chris Dobson (Storbritannia)

Molekylærbiolog, kjemiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Martin Dobson

Født:
8. oktober 1949 (74 år siden)

Døde:
8. september 2019 (69 år) (4 år siden)

Christopher Martin «Chris» Dobson var en britisk kjemiker og professor ved University of Cambridge.

Dobson mottok både bachelorgraden og doktorgraden ved University of Oxford. Han vendte tilbake til Oxford University i 1980 som universitetslektor i kjemi, og han har vært ansatt ved University of Cambridge siden 2001. Han har iløpet av sin karriere publisert hundrevis av vitenskapelige artikler. Han har mottatt både Davymedaljen og Royal Medal, henholdsvis i 2005 og 2009.

Dobson var Fellow of the Royal Society. I 2018 ble han utnevnt til Knight Bachelor. Han ble dermed opphøyet i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Wikipedia

66 år
Kristen Kvello (Redaktør)
1931 - 1998

Kristen Kvello (Norge)

Redaktør, langrennsløper, langrennstrener

Født:
19. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
8. september 1998 (66 år) (25 år siden)

Kristen Kvello var en norsk langrennsløper, langrennstrener, idrettsleder og redaktør. Han var også speaker på mange idrettsstevner. Som aktiv skiløper representerte han Mebondens Idrettslag, en forløper til Selbu Idrettslag, og BUL, Oslo. Wikipedia

87 år
Halldis Moren Vesaas (Forfatter)
1907 - 1995

Halldis Moren Vesaas (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter, oversetter

Født:
18. november 1907 (116 år siden)

Døde:
8. september 1995 (87 år) (28 år siden)

Halldis Moren Vesaas var en norsk lyriker, oversetter og kulturarbeider, som på mange områder gjorde en omfattende innsats for nynorsk språk og kultur.

De fleste av hennes diktsamlinger, seks av i alt åtte, utkom i årene fra 1929 til 1947. Det sentrale tema er opplevelser og følelser hos kvinner gjennom de ulike livsfasene: ungdom, forelskelse, parforhold i lykke og i motgang, morsrolle og til sist den modne kvinnens perspektiv på livet og gleden ved ny kjærlighet.

Halldis Moren Vesaas vant ry som gjendikter gjennom sitt arbeid med klassisk dramatikk, hun var en ettertraktet oppleser, og hun hadde flere sentrale verv i kulturlivet: blant annet i Riksteatret, forfatterforeningen og Norsk kulturråd. Det meste av sitt voksne liv bodde hun på Midtbø i Vinje, fra 1933 til ca. 1970, sammen med ektemannen og kollegaen Tarjei Vesaas. Wikipedia

74 år
Hideki Yukawa (Fysiker)
1907 - 1981

Hideki Yukawa (Japan)

Fysiker, teoretisk fysiker, professor, kjernefysiker

Født:
23. januar 1907 (117 år siden)

Døde:
8. september 1981 (74 år) (42 år siden)

Hideki Yukawa var en japansk fysiker. I 1949 ble han tildelt Nobelprisen i fysikk «for hans spådom om eksistensen av mesoner på grunnlag av teoretisk arbeid med kjernefysiske krefter», og ble dermed den første japaneren som har mottatt en nobelpris. Yukawa ble i 1967 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Wikipedia

62 år
Zero Mostel (Skuespiller)
1915 - 1977

Zero Mostel (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Joel «Zero» Mostel

Født:
28. februar 1915 (109 år siden)

Døde:
8. september 1977 (62 år) (46 år siden)

Samuel Joel «Zero» Mostel var en amerikansk skuespiller.

Zero Mostel har spilt i en rekke filmer, hovedsakelig komedier, blant annet A Funny Thing Happened To Me On My Way To Forum, The Model and the Marriage Broker, Du Barry Was a Lady, The Producers (i rollen som Max Bialystock) og Rhinoceros. Wikipedia

42 år
Dorothy Dandridge (Skuespiller)
1922 - 1965

Dorothy Dandridge (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Dorothy Jean Dandridge

Født:
9. november 1922 (101 år siden)

Døde:
8. september 1965 (42 år) (58 år siden)

Dorothy Jean Dandridge var en amerikansk skuespiller.

Dandridge var den første fargede kvinne, i 1954, som ble Oscarnominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle. Hun var også den første fargede kvinne som prydet omslaget på magasinet Life. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Halle Berry spilte Dandridge i TV-filmen Introducing Dorothy Dandridge i 1999 og vant en Emmy for sin rolle. Senere vant Berry som første fargede kvinne en Oscar som beste kvinnelige skuespiller og i sin takketale fikk Dandridge hyllest fra Berry. Wikipedia

58 år
Adam Opel (Gründer)
1837 - 1895

Adam Opel (Tyskland)

Gründer, oppfinner, maskinist

Født:
9. mai 1837 (187 år siden)

Døde:
8. september 1895 (58 år) (128 år siden)

Adam Opel var en tysk industrimann.

Opel startet sin karriere hos en låsesmed, før han reiste ut i Europa som tenåring. Han ble raskt fascinert av symaskiner, og i 1863 åpnet han en fabrikk i Rüsselsheim for å masseprodusere slike maskiner.

I 1868 giftet Opel seg med Sophie Marie Scheller. De fikk fem sønner: Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich og Ludwig. Alle fem ble senere involvert i familiebedriften.

I 1885 utvidet Opel til produksjon av sykler.

Han døde i 1895, da selskapet var Europas ledende innen produksjon av symaskiner, og hadde en produksjon på over 2 000 sykler årlig.

Tre år etter Adam Opels død begynte familien Opel å lage automobiler, et område der selskapet senere kom å få en ledende stilling i Europa. Wikipedia

<<
8. September
>>