Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. Mars

Om dagen

5. Mars er dag 65 i 2024, og er i uke 10. Det er 301 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 5. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

38 år siden

1986: 16 vernepliktige ingeniørsoldater omkom i et snøskred i Vassdalen

Vassdal-ulykken fant sted i Vassdalen 5. mars 1986 da en tropp med ingeniørsoldater ble tatt av snøskred. 16 soldater omkom. Ulykken er den verste det norske Forsvaret har opplevd under fredstid.

Ulykken skjedde under NATOs vinterøvelse Anchor Express. 5. mars 1986 skulle en tropp med ingeniørsoldater etablere en beltevogntrasé fra Bjerkvik til Salangsdalen via Vassdalen, Bukkedalen og Rauddalen som ledd i en flankeoperasjon. Etter klokka 13 løsnet et flakskred fra fjellet Storebalak og tok med seg 31 soldater og tre beltevogner.

Enkelte soldater kom seg på egen hånd ut av snøskredets overflate (etter at skredet stanset), men 16 soldater omkom. Ulykken førte til at resten av øvelsen ble avlyst og det ble rettet kritikk - fra medier, privatpersoner og granskninger - mot øvelsesledelsens beslutninger. Det ble i ettertid, som et resultat av ulykken, opprettet nye sikkerhetsprosedyrer i Forsvaret. Wikipedia
42 år siden

1982: John Belushi dør av en heroinoverdose, bare 33 år gammel

John Adam Belushi var en amerikansk skuespiller og komiker. Belushi vokste opp i Chicago, som første generasjon albansk-amerikaner.

Belushi var perioden 1975–1979 med i TV-programmet Saturday Night Live, hvor han ble landskjent i USA, sammen med bl.a. sin mangeårige venn og kollega Dan Aykroyd. I 1979 forlot han SNL for å satse på en filmkarriere. Hans mest kjente filmer er Deltagjengen (1978) og Blues Brothers (1980).

Belushi døde av en kokain- og heroinoverdose i 1982. Han var bror til James Belushi.

Den 1. april 2004, tjue år etter hans død, fikk John Belushi post mortem en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Rollene som Peter Venkman i Ghostbusters og Emmett Fitz-Hume i Spioner som oss, som begge ble skrevet av Dan Aykroyd, var opprinnelig tiltenkt Belushi før hans død. Rollene gikk i stedet til henholdsvis Bill Murray og Chevy Chase, som begge hadde vært kolleger med Belushi og Aykroyd på Saturday Night Live. Wikipedia
71 år siden

1953: Josef Stalin dør etter et slag han fikk 4 dager tiligere, 74 år gammel

Josef Stalin, opprinnelig Josef Vissarionovitsj Dzjugasjvili, var Sovjetunionens leder fra 1924 til 1953. Det russiske navnet «Stalin» som han tok i bruk i 1913, betyr «av stål» eller «stålmann».

Stalins styre var preget av sterk personkult, ekstrem maktkonsentrasjon, og lite omtanke for de hardere konsekvenser av hans politikk. Stalin forsøkte å undertrykke enhver opposisjon gjennom et byråkratisk og vilkårlig terrormaskineri. Overslagene over antall mennesker som mistet livet som følge av tiltak gjennomført under Stalins lederskap er svært varierende, men det antas å dreie seg om millioner over en 23-årsperiode.

Etter et aftensmåltid som fortsatte hele natten brøt Stalin sammen i sitt rom den 1. mars 1953. Antagelig var han rammet av et slag som lammet den høyre siden av kroppen hans. En rekke sentrale sovjetiske lederskikkelser hadde deltatt under måltidet: Innenriksminister Lavrenti Berija, og de fremtidige statsministre Georgi Malenkov, Nikolaj Bulganin og Nikita Khrusjtsjov.

Selv om vaktene syntes det var rart at han ikke sto opp til vanlig tid neste morgen, holdt de seg lenge til ordren om ikke å forstyrre ham. Dermed varte det helt til kvelden før han ble funnet. Han døde fire dager etter, den 5. mars 1953, 74 år gammel. Begravelsesseremonien fulgte den 9. mars. Offisielt ble dødsårsaken fastsatt til hjerneblødning. Wikipedia

Fødsler

54 år
Tore Tønne (Politiker)
1948 - 2002

Tore Tønne (Norge)

Politiker, næringslivsleder

Født:
5. mars 1948 (76 år siden)

Døde:
20. desember 2002 (54 år) (21 år siden)

Tore Tønne var en norsk Ap-politiker og næringslivsleder. Han var konserndirektør i Statoil, konsernsjef i Røkke-firmaet Norway Seafoods og helseminister i Jens Stoltenbergs første regjering (mars 2000–oktober 2001). Wikipedia

63 år
Annette Charles (Skuespiller)
1948 - 2011

Annette Charles (USA)

Skuespiller

Født:
5. mars 1948 (76 år siden)

Døde:
3. august 2011 (63 år) (12 år siden)

Annette Charles var en amerikansk skuespiller, best kjent for sin rolle som «Cha Cha DiGregorio» i Grease. Hun hadde også flere TV-opptredener. Wikipedia

85 år
Dean Stockwell (Skuespiller)
1936 - 2021

Dean Stockwell (USA)

Skuespiller, fotograf, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Dean Stockwell

Født:
5. mars 1936 (88 år siden)

Døde:
7. november 2021 (85 år) (2 år siden)

Robert Dean Stockwell var en amerikansk Oscar-nominert og Golden Globe-vinnende skuespiller. For det norske publikum er Stockwell best kjent for flere roller, blant annet i science fiction-serien Battlestar Galactica.

Stockwell ble født i Hollywood i California, sønn av Elizabeth Margaret Veronica (1910–1993) og skuespiller Harry Stockwell (2002–1984). Han var gift to ganger, med Millie Perkins (1960–1962) og Joy Marchenko (1981–2004), han ble skilt fra begge. Han fikk en sønn (Austin, f. 1983) og en datter (Sophia, f. 1985) med Perkins.

Dean var yngre bror av skuespiller Guy Stockwell (1933–2002).

Stockwell begynte sin karriere syv år gammel. Noen av hans mest kjente barneroller inkluderer The Green Years (1946), da han spiller sønnen til Gregory Peck i filmen Gentleman's Agreement (1947). Han hadde også hovedrollen i The Boy With Green Hair i 1948, og i The Secret Garden i 1949. Ulikt mange andre barne-skuespillere, fortsatte han med skuespill etter sine tenår. I 1945 var han med i musikalen Anchors Aweigh sammen med Frank Sinatra og Gene Kelly. I 1950 spilte han i en hovedrolle sammen med Errol Flynn i Kim, filmen basert på romanen av Rudyard Kipling.

I 1959 var Stockwell med i filmen Compulsion, sammen med Bradford Dillman og Orson Welles. I 1962 spilte Stockwell i filmen Long Day's Journey Into Night sammen med Katharine Hepburn, Ralph Richardson og Jason Robards. I 1965 spilte han en rømt fange som fikk følelser for en 15-år gammel jente i filmen Rapture, en rolle som både ga ros og skapte kontrovers.

I 1984 spilte Stockwell i Wim Wenderss kritikerroste film Paris, Texas, og senere samme år i David Lynchs filmversjon av Dune som forrærderen Wellington Yueh. I 1986 hadde Stockwell en bemerkelsverdig rolle i en annen film av Lynch, den kontroversielle trilleren Blue Velvet. I 1988 ble han nominert til en Oscar for beste birolle som mafia-bossen Tony «the Tiger» Russo i komedien Gift med mafiaen.

I 2003 ble TV-serien fra 1970-tallet, Battlestar Galactica brakt tilbake til live, selv om det i første omgang var i form av en tre timer lang miniserie. Miniserien ble etterhvert en pilot for den nye science fiction-serien Battlestar Galactica, hvor Stockwell dukket opp i en birolle som «Broder Cavil» i sesong to, og som senere blir avslørt som «Cylon nr 1». Battlestar Galactica ble filmet for det meste i Vancouver, Canada, og varte i fire sesonger. Stockwells birolle fortsatte ut serien. Wikipedia

53 år
Pier Paolo Pasolini (Forfatter)
1922 - 1975

Pier Paolo Pasolini (Italia)

Forfatter, filmregissør, oversetter, journalist, filosof, språkforsker, dramatiker, skuespiller

Født:
5. mars 1922 (102 år siden)

Døde:
2. november 1975 (53 år) (48 år siden)

Pier Paolo Pasolini var en italiensk filmskaper og forfatter.

Typiske hovedkarakterer i filmene hans er mennesker på siden av det moderne samfunnet, sosialt utstøtte og opprørere. Pasolini foretrakk derfor å benytte amatører heller enn profesjonelle skuespillere, og mange av filmene hans ble filmet på steder fjernt fra den moderne sivilisasjonen.

Den underliggende samfunnskritikken som preger så mange av filmene hans, medlemskapet i Det italienske kommunistiske parti (PCI), samt at han tidlig sto frem som homofil, førte til at Pasolini etterhvert ble en høyst kontroversiell kunstner. Det er spekuleres derfor fremdeles omkring årsaken til at han ble drept. Wikipedia

84 år
Helge Seip (Politiker)
1919 - 2004

Helge Seip (Norge)

Politiker, redaktør, faglitterær forfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Helge Lunde Seip

Født:
5. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
29. januar 2004 (84 år) (20 år siden)

Helge Lunde Seip var en norsk jurist, redaktør og politiker (Venstre). Han var Norges kommunalminister i Borten-regjeringen 1965–1970 og mangeårig stortingsrepresentant for Oslo.

Han var sjefredaktør i Dagbladet fra 1954 til 1965.

Seip var leder av utbrytergruppen som splittet Venstre og dannet Det Nye Folkepartiet i 1972. Splittelsen førte til en sterk svekkelse av den politiske retningen Venstre stod for i Norge. Seip var Datatilsynets første direktør, og mottok i 1999 Rosingakademiets hederspris for dette.

Seip mottok også en rekke andre utmerkelser for sitt virke. I 1989 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han var innehaver av Kong Haakon VIIs 100-årsmedalje og ble i 1983 tildelt Jacob Letterstedt-medaljen for å ha gjort en særskilt framtredende insats for å fremme det nordiske samarbeidet. Wikipedia

60 år
Ingebrigt Vik (Billedhugger)
1867 - 1927

Ingebrigt Vik (Norge)

Billedhugger

Født:
5. mars 1867 (157 år siden)

Døde:
22. mars 1927 (60 år) (97 år siden)

Ingebrigt Vik var en norsk billedhugger.

Vik er regnet som en av de Norges største billedhuggere, men havnet - i likhet med andre av sine samtidige kolleger - i skyggen av Gustav Vigeland.

Mange av Viks arbeider er utstilt i Øystese i Ingebrigt Vik museum, som nå er en del av kulturinstitusjonen Kunsthuset Kabuso. Noen av Viks beste arbeider er utstilt i Nasjonalgalleriet: «Ung Pike» (1903) og «Ynglingen» (1913). I teaterparken i Bergen finnes «Ynglingen», og vis-à-vis byparkens musikkpaviljong er statuen av komponisten Edvard Grieg (1915) satt opp i bronse. Wikipedia

Dødsfall

84 år
Jacques Loussier (Pianist)
1934 - 2019

Jacques Loussier (Frankrike)

Pianist, komponist, jazzmusiker, filmmusikkomponist

Født:
26. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
5. mars 2019 (84 år) (5 år siden)

Jacques Loussier var en fransk pianist og komponist som er spesielt kjent for å tilpasse og gi musikken til Johann Sebastian Bach en jazzaktig følelse.

Loussier begynte å spille piano som tiåring. I timesvis spite han et preludium fra Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach – «og da skjedde det; jeg prøvde ut små endringer, rundt om temaet.» Denne egenartighet så vel som den store kjærlighet til Bach tok Jacques Loussier med seg da han forlot fødebyen for å studere videre.

Da han var 16 begynte han ved Conservatoire National de Musique, det nasjonale musikkonservatoriet i Paris under Yves Nat; der han også begynte å komponere.

I 1959 startet han trioen Play Bach sammen med Christian Garros og Pierre Michelot, hvor de brukte Johann Sebastian Bachs musikk som basis for jazzimprovisasjon, inkludert Goldbergvariasjonene. Trioen spilte sammen i 19 år og solgte seks millioner plater.

Etter at trioen brøt opp trakk Loussier seg tilbake til sitt hjem i Provence hvor han startet platestudio. I tillegg til at han gjorde en del egne innspillinger i studioet, jobbet han også med andre musikere, som Pink Floyd, Elton John, Sting og Yes. Store deler av Pink Floyds album The Wall skal angivelig ha blitt innspilt i Loussiers studio.

I 1985 – tre hundre år etter Johann Sebastian Bachs fødselsdag – startet Loussier igjen opp Play Bach-trioen med ny besetning; André Arpino på trommer og Vincent Charbonnier på bass. De siste årene spilte han inn en rekke nye verker av komponister som Erik Satie, Claude Debussy, Maurice Ravel, Antonio Vivaldi og Frédéric Chopin. Wikipedia

70 år
Richard Kuklinski (Leiemorder)
1935 - 2006

Richard Kuklinski (USA)

Leiemorder, massemorder

Født:
11. april 1935 (89 år siden)

Døde:
5. mars 2006 (70 år) (18 år siden)

Richard «The Iceman» Kuklinski var en amerikansk massemorder og leiemorder for mafiaen.

Kuklinski vokste opp i fattige kår i New Jersey med en far som var alkoholiker og mishandlet ham med jevne mellomrom. Hadde en eldre bror som ble slått ihjel av faren da Richard var fem år. Moren prylte også barna med jevne mellomrom.

Han fikk etterhvert kontakt med mafiaen som benyttet seg av hans evner som morder. Han fikk tilnavnet «The Iceman» fordi han ofte kjølte ned likene med is, noe som skapte forvirring omkring dødstidspunktet.

Kuklinski ble arrestert i 1986 og dømt til livsvarig fengsel i 1988.

I løpet av sine siste år lot han seg intervjue av psykologer, forfattere og kriminologer, noe som blant annet resulterte i dokumentarfilmen Møte med en massemorder. Filmen ble sendt flere ganger på TVNorge fra 2005 til 2007. Her fortalte han blant annet at han noen ganger fraktet med seg sine ofre til en hule i skogen, hvorpå han satte opp et videokamera som filmet mens rotter spiste offeret levende.

Kuklinski drepte mellom 33 og 200 personer. Det hersker uklarhet om det eksakte antallet. Han døde 70 år gammel i fengsel i 2006. Det hersker en del usikkerhet og spekulasjoner rundt hans død, siden han skulle vitne mot den fengslede Sammy Gravano som var underboss i Gambino-familien. Få dager etter hans død henla myndighetene drappssaken mot Gravano.

Han er eldre bror av den draps- og voldtektsdømte Joseph M. Kuklinski. Richard Kuklinski var gift med Barbara Kulinski og hadde tre barn med henne. Wikipedia

87 år
Charlotte Blindheim (Arkeolog)
1917 - 2005

Charlotte Blindheim (Norge)

Arkeolog

Fullt navn / Fødenavn:
Charlotte Undset Thomas

Født:
6. juli 1917 (107 år siden)

Døde:
5. mars 2005 (87 år) (19 år siden)

Charlotte Blindheim, født Undset Thomas, var en norsk arkeolog. Hun var barnebarn av arkeologen Ingvald Martin Undset, niese av Sigrid Undset.

Blindheim tok magistergrad i arkeologi i 1946 med en avhandling om vikingtidens drakt og smykker. Hun ble ansatt som konservator ved Universitetet i Oslo i 1946, som museets første fast ansatte kvinnelige vitenskapelige medarbeider. I 1968 ble hun tilkjent stilling som førstekonservator, med spesielt ansvar for gjenstandssamlingene og fornminnevern i Vestfold. Hun fratrådte i 1987.

I 1950 gjorde hun sine første utgravninger på gravfeltet på Bikjholberget ved Kaupang. Her var det undersøkelser hvert år framover, samt en sesong i 1974. I løpet av denne tiden fikk hun også åpnet deler av selve bosetningsområdet. Blindheims resultater ga en utmerket bakgrunn for de videre undersøkelsene av Kaupang, i regi av Dagfinn Skre. Wikipedia

33 år
John Belushi (Skuespiller)
1949 - 1982

John Belushi (USA)

Skuespiller, Komiker, manusforfatter, skribent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Adam Belushi

Født:
24. januar 1949 (75 år siden)

Døde:
5. mars 1982 (33 år) (42 år siden)

John Adam Belushi var en amerikansk komiker, skuespiller og musiker. Han er kjent for sine mange opptredener i det amerikanske TV-programmet Saturday Night Live og filmene Deltagjengen og The Blues Brothers. Wikipedia

30 år
Patsy Cline (Sanger)
1932 - 1963

Patsy Cline (USA)

Sanger, komponist, pianist, låtskriver, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Virginia Patterson Hensley

Født:
8. september 1932 (91 år siden)

Døde:
5. mars 1963 (30 år) (61 år siden)

Patsy Cline, var en amerikansk countrysanger. Cline var kjent for sin klar og rike stemme, og hun ble populær utenfor country-musikkens tradisjonelle nedslagsfelt. Hun hadde innflytelse på countrymusikken etter sin død.

I 1985 kom filmen Sweet Dreams om Clines liv, med Jessica Lange i hovedrollen og regi ved Karel Reisz. Filmen gjorde Cline kjent for et nytt publikum. Wikipedia

74 år
Josef Stalin (Politiker)
1878 - 1953

Josef Stalin (Russland)

Politiker, revolusjonær, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Josef Vissarionovitsj Stalin

Født:
6. desember 1878 (145 år siden)

Døde:
5. mars 1953 (74 år) (71 år siden)

Josef (Iosif) Vissarionovitsj Stalin, opprinnelig: Josef (Iosef) Vissarionovitsj Dzjugasjvili, var Sovjetunionens leder fra 1924 til 1953. Det russiske navnet Stalin, som han tok i bruk i 1913, betyr «av stål» eller «stålmann».

Stalins styre var preget av sterk personkult, ekstrem maktkonsentrasjon, og lite omtanke for de hardere konsekvenser av hans politikk. Stalin forsøkte å undertrykke enhver opposisjon gjennom et byråkratisk og vilkårlig terrormaskineri. Overslagene over antall mennesker som mistet livet som følge av tiltak gjennomført under Stalins lederskap er svært varierende, men det antas å dreie seg om millioner over en 23-årsperiode.

Nikita Khrusjtsjov, som kom til makten etter Stalin, fordømte både undertrykkelsene og personkulten i 1956 og igangsatte en avstaliniseringsprosess, men historikere har vist at Khrusjtsjov selv var en av Stalins verste og ivrigste mordere.

Stalin ble generalsekretær for det sovjetiske kommunistpartiet i 1922, og bygde opp sin innflytelse med dette som grunnlag. Under maktkampen etter Vladimir Lenins død klarte Stalin å tilsidesette sin rival Leon Trotskij. I 1930-årene iverksatte han omfattende utrenskninger, som toppet seg i 1937. Ettersom mange bønder motsatte seg tvangskollektiviseringen av landbruket, satte Stalins regime inn brutale maktmidler mot «kulakkene», og sultet millioner til døde. I hungersnøden i 1932–1933 mistet omtrent seks millioner mennesker livet.

Stalin anses for å ha vært den viktigste enkeltperson for utformingen av sovjetregimet til 1991, skjønt mange maoister, anti-revisjonister og andre anser at den sanne sovjetsosialistiske ånd ble forrådt like etter Stalins egen død. Stalins styresett basert på marxist-leninismen blir ofte karakterisert som et distinkt styresett (stalinisme) og ansees som en totalitær ideologi.

Stalin erstattet Lenins nye økonomiske politikk (NEP) med femårsplaner i 1928, omtrent samtidig som han begynte å drive igjennom kollektiviseringen av landsbruket. Et mål var å omdanne Sovjetunionen fra et i hovedsak bondesamfunn til en moderne industristat og en geopolitisk supermakt. Etter annen verdenskrig klarte Sovjetunionen raskt å nå dette mål, og i omtrent fire årtier etter hans død beholdt landet sin stilling som den ene av verdens to supermakter. Som følge av den andre verdenskrig klarte Stalin også å underlegge seg det meste av Øst-Europa og deler av Sentral-Europa, der sovjetlojale kommunistiske ledere ble innsatt. Wikipedia

83 år
Ludwig Quidde (Forfatter)
1858 - 1941

Ludwig Quidde (Det tyske riket)

Forfatter, politiker, historiker

Født:
23. mars 1858 (166 år siden)

Døde:
5. mars 1941 (83 år) (83 år siden)

Ludwig Quidde var en tysk historiker, forfatter, politiker og pasifist. Han fikk Nobels fredspris i 1927 sammen med franskmannen Ferdinand Buisson. Wikipedia

61 år
Gabriel Schanche Kielland (Konsul)
1760 - 1821

Gabriel Schanche Kielland (Norge)

Konsul, forretningsdrivende

Født:
4. mars 1760 (264 år siden)

Døde:
5. mars 1821 (61 år) (203 år siden)

Gabriel Schanche Kielland var norsk forretningsmann og konsul.

Han arvet en betydelig formue og fortsatte farens handelshus under navnet «Jacob Kielland & Søn». Han var sjef for Stavangers borgervæpning 1784 og formann for byens eligerede menn 1786–1821. Som britisk visekonsul, prøyssisk konsulatmandatar og hamburgsk visekonsul hadde han betydelige inntekter dels i forhandlinger med kaprere og innløsning av priser, dels i form av provisjon ved auksjoner over vrakgods.

Ved urolighetene med England 1801 organiserte han borgervæpningen og innredet batteriene i hensiktsmessig stand.

«Da Misvæxt i 1801 og 1802 og Vanskelighed for Tilførsel af Korn foraarsagede Mangel og Dyrtid i Stavanger Amt som i det hele vesten- og nordenfjeldske Norge, forsynede han uden mindste Fordel Byen og Distriktet med Korn, og det saa rigeligt, at Stavanger Amt kunde undvære og frabad sig den kongelige Understøttelse til Hjælp i Nøden, som de andre Amter begjærligen modtog.»

Han mottok Kongens Gullmedalje for edel dåd 17. juni 1803, utnevnelse til kongelig agent med justisråds rang desember 1803 og ridder av Dannebrogsordenen 1809.

Kielland igangsatte 1799 byggingen av Ledaal til sommerbolig. Praktbygget sto ferdigstilt 1803 og var siden sete for en pompøs selskapelighet. Jens Zetlitz var en viktig bidragsyter ved festlighetene.

Ved valget til Riksforsamlingen på Eidsvoll var det et lengre sykeopphold som hindret ham fra å stille som kandidat. Innvalgt som Stavangers stortingsrepresentant 1815, men avsto fra vervet av hensyn til sin svake helse. Wikipedia

<<
5. Mars
>>