Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
20. Desember

Om dagen

20. Desember er dag 354 i 2019, og er i uke 51. Det er 11 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_20-12.2009
10 år siden
Wikipedia
2009: Skuespiller Brittany Murphy, dør av hjertestans forårsaket av lungebetennelse og smertestillende, 32 år gammel
Brittany Anne Murphy var en amerikansk skuespillerinne og musiker.

Murphy fikk sin første jobb i Hollywood da hun var fjorten år gammel, med rollen som «Brenda Drexell» i TV-serien Drexell's Class. Senere fikk hun rollen som «Molly Morgan» i den kortlivede serien Almost Home. Hun var også vokalist i bandet Blessed With Soul tidlig på 1990-tallet.

Siden den gang har hun medvirket i flere suksessrike filmer, inkludert Clueless (1995), 8 Mile (2002) og Uptown Girls (2003). Hun har også opptrådt i flere TV-serier, blant annet Sister, Sister, Boy Meets World, og som stemmen til «Luanne Platter» i den populære animerte TV-serien King of the Hill.

Hennes seneste roller er i filmene Little Black Book (2004), som ble en fiasko både blant kritikerne og publikum, og den kritikerroste Sin City (2005).

Våren 2006 lanserte Paul Oakenfold singelen «Faster Kill Pussycat» i samarbeid med Brittany Murphy. Sangen ble en populær hit på nattklubbene i USA, og kom med på Billboards «Hot Dance Club Play chart». Den kom også på syvendeplass på den britiske singellisten.

I forbindelse med utgivelsen av filmen Happy Feet gjorde hun sin utgave av Queens sang «Somebody to Love» og Earth, Wind & Fires «Boogie Wonderland».

Britanny Murphy døde etter å ha fått hjertestans 20. desember 2009. Hun ble funnet bevisstløs i dusjen av sin mor, som tilkalte en ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving på stedet, og videre hele veien til sykehuset, uten at skuespillerinnen responderte. Murphy ble erklært død to timer etter at ambulansen ble tilkalt. Rettsmedisineren i Los Angeles opplyste i februar 2010 at dødsfallet skyldtes lungebetennelse, og ifølge BBC skal reseptbelagt medisin også hatt en medvirkende faktor.

Den avsluttede rapporten viser at Murphy ikke hadde spor av verken alkohol eller dop i blodet. «Det viser ingen historie av alkohol eller dopmisbruk», står det i rapporten lagt ut av TMZ.

Videre kan man lese at hun hadde høye nivåer av Vicodin i blodet, et Opioid som brukes mot moderate til sterke smerter. Det var også spor av andre piller i blodet hennes.

Det har vært spekulasjoner om Brittany hadde spiseforstyrrelser da hun døde, men også dette blir tilbakevist.

«Kroppen hennes fremstår som sunn. Den var velutviklet, normalt muskuløs og slank, men ikke for slank. Hun var 165 cm høy og veide 52 kilo da hun døde, noe som er helt normalt», står det.

Ifølge rapporten var det en lungebetennelse som tok livet av den prominente skuespillerinnen, og de mener også at døden kunne vært unngått om hun hadde kommet seg til legen tidligere.

- Murphy hadde planlagt å dra til legen, men dessverre døde hun før hun rakk det. Dette er et tilfelle der et sykt menneske, som hadde både lungebetennelse og blodfattighet, tok smertestillende når hun egentlig skulle fått behandling på sykehuset, sier assisterende lege Ed Winter til People. Wikipedia
Wikipedia_20-12.1996
23 år siden
Wikipedia
1996: Astronom Carl Sagan, som hadde svekket helse grunnet blodkreft, dør av lungebetennelse, 62 år gammel
Carl Edward Sagan var en amerikansk astronom, kosmolog, astrofysiker, astrobiolog, forfatter og vitenskapsformidler. For mange er han best kjent som vitenskapspopulariserer fra flere TV-serier og bøker. Han var en pioner innen eksobiologi, og var en talsmann for leting etter utenomjordisk liv.

I løpet av sitt liv publiserte Sagan over 600 vitenskapelige artikler, og var forfatter, medforfatter eller redaktør av over 20 bøker. Han jobbet for å fremme skeptisk tenking, humanisme og den vitenskapelige metode.

Han er verdensberømt for sine populærvitenskapelige bøker, og som medforfatter av TV-serien Cosmos. Cosmos var det mest sette program på den amerikanske allmennkringkastingskanalen PBS, og en tilhørende bok ble utgitt. Han skrev også science fiction-romanen Contact, som filmen av samme navn fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen var basert på.

Sagan brukte og hadde et engasjert forhold til cannabis. I 1971, under pseudonymet «Mr. X», skrev han et essay om å røyke cannabis i boken «Marihuana Reconsidered». Her forklarte han at cannabis har inspirert noe av hans arbeid og forsterket sensuelle og intellektuelle opplevelser. Etter Sagans død avslørte hans venn Lester Grinspoon Mr. Xs virkelige identitet til Sagans biograf. Videre har hans kone Ann Druyan engasjert seg i styret til NORML, en organisasjon som kjemper for legalisering av cannabis.

Han var professor i astronomi ved Cornell University i brorparten av sin karrière. Han var gift tre ganger og hadde fem barn.

Sagan døde av lungebetennelse 20. desember 1996, 62 år gammel. Wikipedia
Wikipedia_20-12.1924
95 år siden
Wikipedia
1924: «Lørdagsbarnetimen», som ble sendt hver uke på NRK, kringkastes for første gang
Lørdagsbarnetimen var et radioprogram for barn som ble sendt hver uke av Norsk rikskringkasting (NRK). Barnetimen ble første gang kringkastet 20. desember 1924. Det siste programmet ble sendt 11. september 2010. Rett før det ble lagt ned var barnetimen regnet – til tross for et ufrivillig avbrudd under andre verdenskrig – som verdens eldste, fortsatt eksisterende radioprogram.

Den første «Lørdagsbarnetimen», den gang under navnet «Barnetimen», gikk på lufta 20. desember 1924, kringkastet av det private Kringkastingsselskapet A/S. Programleder var Carl Bødtker («Onkel Bødtker»)

Programmet ble fra første stund definert som «ren underholdning, en hvile og oppmuntring efter endt skolearbeide». Programmet skulle ikke være opplærende.

Barnetimen var på flere måter nyskapende for radioformen i Norge. De første hørespill ble sendt her, og det var debatter mellom deltakerne i en tid da konsesjonsvilkårene forbød politisk innhold og gjorde tilsvarende programformer uaktuelle for voksne. Deltakerne var ofte barn, og hadde også en mye mer uformell og improviserende stil enn i voksne verbale programmer, som oftest var foredrag.

Einar Schibbye var programleder i årene før den andre verdenskrig, kjent som «onkel Einar». Historiene om onkel Einar, Oscar og Spisskammeret, eller møtene mellom onkel Einar, Kallemann, Amandus og tante Amalie (de siste figurene var blitt skapt i samarbeid med Sverres Erichsen i Schibbyes NRK-periode i Bergen) ble institusjoner i radioen.

Schibbyes fantasi tok med barna ut på eventyr med de mest utrolige plot, gjerne med et visst teknologisk preg. Med sin personlige ledelse, faste innslag og tallrike ukonvensjonelle sett å aktivisere lytterne på, gjorde Schibbye Barnetimen til en forløper for magasinprogrammene i 1960-årene.

De første årene etter krigen var preget av ressursknapphet. Barnetimen ble utformet først som et familieprogram, som lederen for NRKs den nyopprettede barne- og ungdomsavdeling Lauritz Johnson fra 1946 straks grep fatt i og gjorde om til et barneprogram. Han trådte inn som leder av Barnetimen, som da fikk sendetid kl. 18. Han ble som programleder for Barnetimen etterhvert kjent som hele Norges «Onkel Lauritz». Han sørget for å bygge opp avdelingen med egne kor, orkester og ukentlige hørespill. Sonni Holtedahl Larsen ble «Tante Sonni».

Teksten til den legendariske kjenningsmelodien «Nå kommer barnetimen, Nå kommer barnetimen, hysj, hysj, hysj, vær stille som mus» er skrevet av tegneren, forfatteren og visedikteren Thorbjørn Egner i 1950. Melodien er «Skomagerdrengen», komponert av Eric Christiansen og Vilfred Kjær til den første danske helaftens tegnefilmen Fyrtøjet, i 1946. Kjenningsmelodien ble nyinnspilt i 1992 med Kringkastingsorkestret og Sølvguttene i et arrangement av komponisten Rolf Wallin.

Programposten Barnetimeboka var en forfatterstafett der en forfatter skrev første kapittel på en historie som lytterne siden sendte inn tekstforslag til nye kaptiler til, ofte sammen med tegninger. Alle bidrag ble premiert, og resultatet av de beste bidragene kom i bokform, der en del av overskuddet av boksalget gikk til et godt formål som barna hadde stemt over. En av bøkene, Toya, ble filmatisert med bl.a. den da populære barnestjernen Magne Ove «Spurven» Larsen i rollen som Trygve. I 2003 hadde Barnetimeboka 50-årsjubileum.

Blant programlederne etter Lauritz Johnson og Sonni Holtedahl Larsen kan nevnes Helge Sverre Nesheim, Ragnhild Knagenhjelm, Ingrid Boman, Knut Røe, Frank Nordli og Jon Roar Tønnesen (fast tekniker og medprogramleder), Svein Tore Andersen, Frank Tangen, Arnfinn Christensen (fast tekniker og medprogramskaper), Jon Henriksen, Birgitte Gjestvang, Hege Omre, Webjørn S. Espeland, Vera Michaelsen og Marianne Furevold.

Aldersforskjellen mellom store og små barn gjorde at Barnetimen for de minste, som opprinnelig begynte i 1947 som «inspirasjon til dagens lek», også fikk egne opplesningsserier for små barn med Thorbjørn Egner fra 1951.

Programmet var fortsatt svært populært på 2000-tallet, med gjennomsnittlig 331 000 lyttere hver lørdag i de fire første månedene i 2009. Men kun åtte prosent av målgruppen, som var barn mellom tre og elleve år, lyttet til Lørdagsbarnetimen. Ni av ti lyttere var voksne, hele 80 % av lytterne var 45 år eller eldre, og halvparten var over 60 år.

NRK markerte aldri at Lørdagsbarnetimen ble lagt ned. Nedleggingen ble omtalt som «programomlegging», og siste program gikk på lufta 11. september 2010. Wikipedia
Fødsler
83 år
Arne Domnérus (Klarinettist)
1924 - 2008

Arne Domnérus (Sverige)

Klarinettist, jazzmusiker, saksofonist

Født:
20. desember 1924 (95 år siden)

Døde:
2. september 2008 (83 år) (11 år siden)

Sven Arne Domnérus var en svensk jazzmusiker (saksofon og klarinett), orkesterleder og komponist, kjent under tilnavnet «Dompan». Wikipedia

89 år
Ludvig Eikaas (Kunstmaler)
1920 - 2010

Ludvig Eikaas (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
20. desember 1920 (99 år siden)

Døde:
5. september 2010 (89 år) (9 år siden)

Ludvig Eikaas var en norsk kunstmaler, grafiker og kunstprofessor. Navnet kan også staves Ludvik Eikaas. Han blir regnet som en svært sentral kunstner i siste halvdelen av 1900-tallet pga arbeidet hans med maling, skulpturer og særlig grafikk.
Han var utdannet ved SHKS 1942-46; Kunstakademiet 1946-48 og Kunstakademiet i København 1948. Han ble professor ved Kunstakademiet i Oslo i 1970.
Eikaas var ridder av første klasse av St. Olavs Orden. Han var gift med tekstilkunstneren Synnøve Anker Aurdal (1908–2000). Far til sønnen Stig Eikaas, voksenpedagog, billedkunstner og forfatter.
Eikaasgalleriet i Jølster ble etablert med grunnlag i en kunstgave fra ham til Jølster kommune. Wikipedia

74 år
David Bohm (Fysiker)
1917 - 1992

David Bohm (USA)

Fysiker, filosof, universitetslærer, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Joseph Bohm

Født:
20. desember 1917 (102 år siden)

Døde:
27. oktober 1992 (74 år) (27 år siden)

David Joseph Bohm var en amerikansk-født britisk fysiker og filosof, som skrev en rekke bøker om kvantefysikkens tolkning. Albert Einstein uttalte at hvis det var noen som kunne få kvantefysikken til å gi mening ut over å blott fungere matematisk, så måtte det være nettopp David Bohm. Bohm har også medvirket innenfor plasmafysikken. Disse arbeidene har inspirert hans oppfattelse om verden nå må oppfattes som en helhet og ikke en samling separate deler. Slik sett gir Bohms fysikk opphav til en annen ontologi enn den som hovedstrøms fysikk bygger på.

Hans tanker om den moderne fysikkens verdensbilde har siden 1950-tallet vekket stor oppmerksomhet i den vitenskapelige og intellektuelle verden, men er i liten grad omfavnet av hovedstrøms fysikk. Hans holistiske bilde av tilværelsen har spesielt vunnet New Age-bevegelsens tiltro.

Bohm var gjenstand for politisk forfølgelse i USA og emigrerte i Brasil og Israel. Senere endte han som professor ved Birbeck College i London.

David Peat har skrevet en biografi om Bohm, "The Life and Times of David Bohm". Wikipedia

Dødsfall
76 år
Adrian Mitchell (Poet)
1932 - 2008

Adrian Mitchell (Storbritannia)

Poet, forfatter, dramatiker

Født:
24. oktober 1932 (87 år siden)

Døde:
20. desember 2008 (76 år) (10 år siden)

Adrian Mitchell var en engelsk poet, romanforfatter og dramatiker. Han var en tidligere journalist, en kjent figur innen britisk venstreorientert politikk, og i nesten et halvt århundre tilknyttet landets antiatombombebevegelse. Kritikeren Kenneth Tynan kalt ham for «den britiske Majakovskij».

Mitchell søkte i sine verk å motvirke virkningene fra hva han selv hevdet at «De fleste mennesker overser poesi ettersom nesten all poesi overser folk.»

Under en avstemning for en nasjonal dikt i 2005 ble hans dikt «Human Beings» stemt fram som det ene som flest mennesker ville se beæret med å bli sendt ut i verdensrommet. I 2002 ble han nominert, delvis seriøst, av magasinet Red Pepper som Storbritannias «Skygge-poet laureate». Mitchell var for en del år poesiredaktør av avisen New Statesman, og var den første som trykte et intervju med the Beatles. Hans arbeid for Royal Shakespeare Company omfattet Peter Brooks US og den engelske versjonen av Peter Weisss Marat/Sade.

Selv inspirert av eksempelet av hans egen favorittpoet og forgjenger William Blake, som han skrev det anerkjennende dramaet Tyger for Royal National Theatre, hans ofte rasende produksjon svingte fra anarkistiske antikrigssatire, via kjærlighetsdikt til i økende grad skrive fortellinger og dikt for barn. Han skrev også librettoer. Nettstedet Poetry Archive har identifisert hans kreative utbytte som meget frodig. The Times uttalte at Mitchell hadde vært en «likefrem stemme som ofte var snøret med ømhet.» Hans dikt omhandlet emner som kjernefysisk krig, Vietnamkrigen, fengsel og rasisme at de «ble en del av folkeminnet til venstresiden. Hans tekster ble lest og sunget ved demonstrasjoner og samlinger.» Wikipedia

72 år
Peer Hultberg (Forfatter)
1935 - 2007

Peer Hultberg (Danmark)

Forfatter, Oversetter, skribent

Født:
8. november 1935 (84 år siden)

Døde:
20. desember 2007 (72 år) (11 år siden)

Peer Hultberg var en dansk forfatter og psykoanalytiker.

Hultberg studerte fransk, musikk og slavistikk ved Københavns Universitet og University of London. Han tok doktorgraden i polsk språk i 1967. Fortsatte studier ved C. G. Jung Instituttet i Zürich i 1973–1978.

I perioden 1963–68 arbeidet han som lektor i polsk språk og litteratur ved University of London. I 1968–73 lektor med samme fagområde ved Københavns Universitet. Han har vært læreranalytiker ved C.G. Jung Instituttet og ved Deutsche Gesellschaft für Psykoanalyse und Tiefenpsykologie. Fra 1993 mottok han livsvarig kunstnerlønn fra det danske Statens Kunstfond.

Han debuterte i 1966 med romanen Mytologisk landskab med Daphnes forvandling. Sentralt i forfatterskapet står, foruten romanen Præludier (1990) (om Chopin), de fortettede historiene i verkene Requiem (1985) og Byen og Verden (1992).

I 1993 ble Peer Hultberg tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Byen og Verden. Wikipedia

62 år
Carl Sagan (Forfatter)
1934 - 1996

Carl Sagan (USA)

Forfatter, Kosmolog, astrofysiker, romanplanetolog, astronom

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Edward Sagan

Født:
9. november 1934 (85 år siden)

Døde:
20. desember 1996 (62 år) (22 år siden)

Carl Edward Sagan var en amerikansk astronom, kosmolog, astrofysiker, astrobiolog, forfatter og vitenskapsformidler. For mange er han best kjent som vitenskapspopulariserer fra flere TV-serier og bøker. Han var en pioner innen eksobiologi, og var en talsmann for leting etter utenomjordisk liv.

I løpet av sitt liv publiserte Sagan over 600 vitenskapelige artikler, og var forfatter, medforfatter eller redaktør av over 20 bøker. Han jobbet for å fremme skeptisk tenking, humanisme og den vitenskapelige metode.

Han er verdensberømt for sine populærvitenskapelige bøker, og som medforfatter av TV-serien Cosmos. Cosmos var det mest sette program på den amerikanske allmennkringkastingskanalen PBS, og en tilhørende bok ble utgitt. Han skrev også science fiction-romanen Contact, som filmen av samme navn fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen var basert på.

Sagan brukte og hadde et engasjert forhold til cannabis. I 1971, under pseudonymet «Mr. X», skrev han et essay om å røyke cannabis i boken «Marihuana Reconsidered». Her forklarte han at cannabis har inspirert noe av hans arbeid og forsterket sensuelle og intellektuelle opplevelser. Etter Sagans død avslørte hans venn Lester Grinspoon Mr. Xs virkelige identitet til Sagans biograf. Videre har hans kone Ann Druyan engasjert seg i styret til NORML, en organisasjon som kjemper for legalisering av cannabis.

Han var professor i astronomi ved Cornell University i brorparten av sin karrière. Han var gift tre ganger og hadde fem barn.

Sagan døde av lungebetennelse 20. desember 1996, 62 år gammel. Wikipedia

<<
20. Desember
>>