Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. Desember

Om dagen

20. Desember er dag 355 i 2024, og er i uke 51. Det er 11 dager igjen av året.

Historie

14 år siden

2009: Skuespiller Brittany Murphy, dør av hjertestans forårsaket av lungebetennelse og smertestillende, 32 år gammel

Brittany Anne Murphy var en amerikansk skuespillerinne og musiker.

Murphy fikk sin første jobb i Hollywood da hun var fjorten år gammel, med rollen som «Brenda Drexell» i TV-serien Drexell's Class. Senere fikk hun rollen som «Molly Morgan» i den kortlivede serien Almost Home. Hun var også vokalist i bandet Blessed With Soul tidlig på 1990-tallet.

Siden den gang har hun medvirket i flere suksessrike filmer, inkludert Clueless (1995), 8 Mile (2002) og Uptown Girls (2003). Hun har også opptrådt i flere TV-serier, blant annet Sister, Sister, Boy Meets World, og som stemmen til «Luanne Platter» i den populære animerte TV-serien King of the Hill.

Hennes seneste roller er i filmene Little Black Book (2004), som ble en fiasko både blant kritikerne og publikum, og den kritikerroste Sin City (2005).

Våren 2006 lanserte Paul Oakenfold singelen «Faster Kill Pussycat» i samarbeid med Brittany Murphy. Sangen ble en populær hit på nattklubbene i USA, og kom med på Billboards «Hot Dance Club Play chart». Den kom også på syvendeplass på den britiske singellisten.

I forbindelse med utgivelsen av filmen Happy Feet gjorde hun sin utgave av Queens sang «Somebody to Love» og Earth, Wind & Fires «Boogie Wonderland».

Britanny Murphy døde etter å ha fått hjertestans 20. desember 2009. Hun ble funnet bevisstløs i dusjen av sin mor, som tilkalte en ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving på stedet, og videre hele veien til sykehuset, uten at skuespillerinnen responderte. Murphy ble erklært død to timer etter at ambulansen ble tilkalt. Rettsmedisineren i Los Angeles opplyste i februar 2010 at dødsfallet skyldtes lungebetennelse, og ifølge BBC skal reseptbelagt medisin også hatt en medvirkende faktor.

Den avsluttede rapporten viser at Murphy ikke hadde spor av verken alkohol eller dop i blodet. «Det viser ingen historie av alkohol eller dopmisbruk», står det i rapporten lagt ut av TMZ.

Videre kan man lese at hun hadde høye nivåer av Vicodin i blodet, et Opioid som brukes mot moderate til sterke smerter. Det var også spor av andre piller i blodet hennes.

Det har vært spekulasjoner om Brittany hadde spiseforstyrrelser da hun døde, men også dette blir tilbakevist.

«Kroppen hennes fremstår som sunn. Den var velutviklet, normalt muskuløs og slank, men ikke for slank. Hun var 165 cm høy og veide 52 kilo da hun døde, noe som er helt normalt», står det.

Ifølge rapporten var det en lungebetennelse som tok livet av den prominente skuespillerinnen, og de mener også at døden kunne vært unngått om hun hadde kommet seg til legen tidligere.

- Murphy hadde planlagt å dra til legen, men dessverre døde hun før hun rakk det. Dette er et tilfelle der et sykt menneske, som hadde både lungebetennelse og blodfattighet, tok smertestillende når hun egentlig skulle fått behandling på sykehuset, sier assisterende lege Ed Winter til People. Wikipedia
27 år siden

1996: Astronom Carl Sagan, som hadde svekket helse grunnet blodkreft, dør av lungebetennelse, 62 år gammel

Carl Edward Sagan var en amerikansk astronom, kosmolog, astrofysiker, astrobiolog, forfatter og vitenskapsformidler. For mange er han best kjent som vitenskapspopulariserer fra flere TV-serier og bøker. Han var en pioner innen eksobiologi, og var en talsmann for leting etter utenomjordisk liv.

I løpet av sitt liv publiserte Sagan over 600 vitenskapelige artikler, og var forfatter, medforfatter eller redaktør av over 20 bøker. Han jobbet for å fremme skeptisk tenking, humanisme og den vitenskapelige metode.

Han er verdensberømt for sine populærvitenskapelige bøker, og som medforfatter av TV-serien Cosmos. Cosmos var det mest sette program på den amerikanske allmennkringkastingskanalen PBS, og en tilhørende bok ble utgitt. Han skrev også science fiction-romanen Contact, som filmen av samme navn fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen var basert på.

Sagan brukte og hadde et engasjert forhold til cannabis. I 1971, under pseudonymet «Mr. X», skrev han et essay om å røyke cannabis i boken «Marihuana Reconsidered». Her forklarte han at cannabis har inspirert noe av hans arbeid og forsterket sensuelle og intellektuelle opplevelser. Etter Sagans død avslørte hans venn Lester Grinspoon Mr. Xs virkelige identitet til Sagans biograf. Videre har hans kone Ann Druyan engasjert seg i styret til NORML, en organisasjon som kjemper for legalisering av cannabis.

Han var professor i astronomi ved Cornell University i brorparten av sin karrière. Han var gift tre ganger og hadde fem barn.

Sagan døde av lungebetennelse 20. desember 1996, 62 år gammel. Wikipedia
99 år siden

1924: «Lørdagsbarnetimen», som ble sendt hver uke på NRK, kringkastes for første gang

Lørdagsbarnetimen var et radioprogram for barn som ble sendt hver uke av Norsk rikskringkasting (NRK). Barnetimen ble første gang kringkastet 20. desember 1924. Det siste programmet ble sendt 11. september 2010. Rett før det ble lagt ned var barnetimen regnet – til tross for et ufrivillig avbrudd under andre verdenskrig – som verdens eldste, fortsatt eksisterende radioprogram. Wikipedia

Fødsler

41 år
David Cook (Musiker)
1982

David Cook (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Roland Cook

Født:
20. desember 1982 (41 år)

David Roland Cook er en amerikansk rockemusiker, låtskriver, og vokalist. Han ble først kjent for å vinne syvende sesong av American Idol 21. mai 2008.

Han ble født i Houston Texas av foreldrene Beth og Stan Cook. Han er den mellomste av tre brødre, Adam er den eldste og Andrew er den yngste. Han vokste opp iBlue Springs, Missouri, men bor nå i Tulsa, Oklahoma. Han fikk sin første gitar som tolvåring, en Fender Stratocaster. Han deltok på flere musikaler mens han gikk på skolen, og var også med i Blue Springs South High School National Forensics League. Han var en ivrig baseballspiller i skoletiden, og da han mistet interessen for sport tok musikken over mer av interessene hans. Han fikk et stipend for teater for å gå på University of Central Missouri, men ga opp teater etter to semester. Han gikk ut av skolen i 2006 med utdannelse innen grafisk design.

Han var vokalist i bandet Axium fra 1999 til 2006. Bandet startet han sammen med trommeslager Bobby Kerr i sitt første år på High School. Bandet ble valgt til det beste bandet i Kansas City i 2004. Etter oppløsningen av bandet flyttet så til Tulsa for å jobbe videre med musikk. Han ble der med i bandet Midwest Kings hvor han spilte gitar, bassgitar og sang bakgrunnsvokal. Han spilte inn en EP med bandet i 2006; Incoherent with Desire to Move On. Han ga så ut et soloalbum med tittel Analog Heart samme år, hvor han også designet albumomslaget.

David var med på prøvesynging for American Idol i Omaha, Nebraska, hvor han sang Bon Jovis «Livin' on a Prayer». Han hadde egentlig ikke tenkt å prøvesynge, men var der for sin yngre bror Andrew. Han kom ikke videre, og ba David om å prøvesynge. Han gikk videre til Hollywood, hvor han sang «(Everything I Do) I Do It for You» av Bryan Adams, mens han spilte gitar. Andre sangen var «I'll Be» av Edwin McCain. Den hvite Gibson Les Paul gitaren hans har «AC» skrevet med store sorte bokstaver, noe han har sagt er for brødrene Adam og Andrew (Cook). Etter uke 12 hadde han et oransje armbånd til støtte for en 7 år gammel fan med leukemi (Lindsey Rose).

David vant den syvende sesongen av American Idol 21. mai 2008, med 56% av stemmene, 12 millioner flere enn David Archuleta som kom på andreplass. Vinnersangen het «The Time of My Life».

David slo flere Billboard rekorder etter American Idol. Han hadde blant annet elleve sanger på Hot 100 på en gang, og slo Miley Cyrus sin rekord fra 2006 (6 sanger på en gang). Davids første single «The Time of My Life» debuterte som #3 på lista. Wikipedia

49 år
Pietro Piller Cottrer (Langrennsløper)
1974

Pietro Piller Cottrer (Italia)

Langrennsløper

Født:
20. desember 1974 (49 år)

Pietro Piller Cottrer er en italiensk langrennsløper.

Cottrer debuterte i verdenscupen på hjemmebane i Sappada i desember 1994. Hans første store internasjonale seier kom i 1997 da han vant den tradisjonsrike 5-mila i Holmenkollen. Samme år gikk han på det italienske stafettlaget som tok bronse under VM i Trondheim. Han gikk også på det italienske laget som tok sølv under OL i Salt Lake City 2002 og gull på hjemmebane i Torino 2006. Her tok han også bronse på 30 km jaktstart.

Under VM i Oberstdorf 2005 vant han 15 km fri teknikk. I 2011 deltok han i sitt 8. ski-VM denne gangen i Oslo, hvor han gikk 30 km jaktstart og fikk en 13.-plass, 50 km fellesstart (19.-plass) samt 4x10 km stafett (5.-plass).

Han kom på tredjeplass i verdenscupen i langrenn sesongen 2007/08. Han har fem verdenscupseire (per 6. mars 2011).

Han regnes som spesialist i fri teknikk, og han er ellers kjent for å gå i sin karakteristiske gule lue. Wikipedia

51 år
Anders Odden (Musiker)
1972

Anders Odden (Norge)

Musiker

Født:
20. desember 1972 (51 år)

Anders Odden er en norsk heavy metal gitarist, vokalist og låtskriver.

Anders er født i Stavanger og flyttet i barndommen til Råde. Han så ikke på TV som liten, og brukte mye av tiden til å høre på farens klassiske platesamling. Han visste ikke om rock før han var 7 år gammel, da hørte han Kiss og bestemte seg da at han ville bli musiker.

Hans dreining mot mer ekstrem metal startet etter å ha hørt samlealbumet Speed Kills i 1985. Denne plata introduserte han for band som Celtic Frost, Venom, Possessed, Voivod, Megadeth, Metallica og Slayer. Etter å ha prøvd seg på black metal band i bandet Slaught startet harn death metal bandet Cadaver i 1988 sammen med Ole Bjerkebakke.

Cadaver ga ut Norgeshistoriens første death metal-album, Hallucinating Anxiety, på Earache Records i november 1990. Han var også med i bandet Apoptygma Berzerk fra 1992-1999 og 2003-2006, og startet doom-bandet Magenta i 1995. Da han ble også spurt om å bli med som konsertgitarist i Celtic Frost i 2006, sluttet han i Apoptygma Berzerk. Han turnerte Europa, USA, Canada og Japan med dem på Monotheist-turneen som endte i 2007. Han har gjennom karrieren vært gjestemusiker for blant annet Satyricon, The Young Gods, Ministry og flere.

Han har også jobbet som konsulent for musikkorganisasjonenen RIO, Tono, GramArt, MIC og MFO. Han er grunnlegger av musikkbransjetreffet IMC under Inferno Festivalen, og har hatt egen spalte på Heavymetal.no (Odden hjelper deg).

I april 2009 ble det offentliggjort på Satyricons side på Facebook at Odden erstatter Victor Brandt i Satyricon på bassgitar.

I 2011 ga Odden ut boken «Piratliv» om norsk musikkbransje backstage.

I 2013 dannet Odden bandet Order sammen med Manheim, Messiah og René Jansen. Etter Jansens bortgang ble Stu Manx (The Yum Yums, Gluecifer mm) bassist i Order. Wikipedia

54 år
Tsugiharu Ogiwara (Kombinertløper)
1969

Tsugiharu Ogiwara (Japan)

Kombinertløper

Født:
20. desember 1969 (54 år)

Tsugiharu Ogiwara er en japansk tidligere kombinertløper. Han var med på Japans lag som vant kombinert lagkonkurranse under Ski-VM 1995 i Thunder Bay. Han deltok under Vinter-OL 1998 i Nagano med 5.-plass i kombinert lagkonkurranse og 6.-plass individuelt.

Han er tvillingboren til Kenji Ogiwara. Wikipedia

54 år
Henriette Lien (Skuespiller)
1969

Henriette Lien (Norge)

Skuespiller, danser, programleder

Født:
20. desember 1969 (54 år)

Henriette Lien er en norsk skuespiller, danser og programleder.

Henriette Lien er mest kjent fra såpeseriene Hotel Cæsar på TV 2, der hun spilte rollefiguren Ninni Anker-Hansen i periodene 1998–2000 og 2001–2003, og Hos Martin, der hun i 2004 og 2005 framstilte den karrierebevisste Elisabeth som var gift med kaféverten Martin (Sven Nordin). Hun spilte også mordersken Roxie Hart i musikalen Chicago på Oslo Nye Teater. I 2006 var hun programleder for underholdningskonkurransen Dansefeber på TVNorge sammen med Kjetil Tefke. I 2007 gjorde hun jobben alene og i 2008 delte hun programlederjobben med en svensk og en dansk programleder i So You Think You Can Dance Scandinavia. Hun har òg vært programleder for Hit og dit og Grease på TVNorge. Fra høsten 2009 ble hun programleder i programmet Morgenklubben med Loven & co Radio Norge.

I 2000 ble Henriette Lien kåret til den største merkevaren for norsk TV av analyseselskapet rampco.com, som hadde spurt ungdommer om hvilke TV-fjes de satte høyest.

Lien deltok i Zebra Grand Prix høsten 2009. Wikipedia

59 år
Ulf Erik Knudsen (Politiker)
1964

Ulf Erik Knudsen (Norge)

Politiker

Født:
20. desember 1964 (59 år)

Ulf Erik Knudsen er en norsk offentlig tjenestemann og tidligere politiker (FrP). Han var innvalgt som stortingsrepresentant for Buskerud 1997–2013.

Han er sønn av bankmann Arild Knudsen og økonomisjef Ranveig Mette Knudsen. Moren ledet også FrPs fylkestingsgruppe i Buskerud 1994–1999. Etter handelsgymnas og handelsskole i Drammen arbeidet han i et reklamebyrå og utdannet han seg til diplomøkonom ved BI. Han ledet også FpU i Drammen 1985–1989. Knudsen ble i 1989 journalist i Morgenbladet, hvor Hroar Hansen, som også var varaordfører i Drammen for FrP, var eier og redaktør. Knudsen sluttet idet Hansen solgte avisen i 1993. I 1994 ble Knudsen ansatt som konsulent i Aetat.

Knudsen var medlem av Drammen bystyre 1988–1999 og 2003–2011, herav medlem av formannskapet 1995–1999. Han ledet Buskerud FrP 1995–1998 og 2007–2009. I 1997 ble han innvalgt på Stortinget, hvor han i de påfølgende periodene satt i kirke-, utdannings- og forskningskomitéen, familie-, kultur- og administrasjonskomitéen, familie- og kulturkomitéen og kontroll- og konstitusjonskomitéen. Han søkte ikke gjenvalg til Stortinget i 2013.

Etter Stortinget tok han videreutdanning i ledelse. I 2014 ble Knudsen ansatt som kommunalsjef for teknisk og utvikling i den felles administrasjonen for Røyken og Hurum kommuner. Wikipedia

60 år
Elena av Spania (Prinsesse)
1963

Elena av Spania (Spania)

Prinsesse, aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Elena María Isabel Dominica de Silos de Borbón y Grecia

Født:
20. desember 1963 (60 år)

Elena, hertuginne av Lugo (Elena María Isabel Dominica de los Silos de Borbón y de Grecia de Marichalar) er infanta (prinsesse) av Spania. Hun er eldste datter av kong Juan Carlos og dronning Sofia, og søster av prins Felipe og prinsesse Cristina. Prinsessen tituleres Hennes Kongelige Høyhet og tiltales som Deres Kongelige Høyhet.

18. mars 1995 giftet Elena seg med Jaime de Marichalar y Sáenz de Tejada i Sevilla. Han fikk tittelen hertug av Lugo, og Elena ble dermed hertuginne av Lugo. Ekteskapet ble oppløst ved skilsmisse 21. januar 2010. Jaime de Marichalar mistet da sine titler og tiltaleformer, mens prinsessen fortsatt har hertuginnetittel.

Infanta Elena er nummer fire i arverekken til den spanske tronen, etter sin bror og hans to døtre.

Elena er innehaver av storkors av St. Olavs Orden. Wikipedia

70 år
DeeDee Jonrowe (Hundekjører)
1953

DeeDee Jonrowe (USA)

Hundekjører

Født:
20. desember 1953 (70 år)

DeeDee Jonrowe er en amerikansk hundekjører fra Alaska, USA.

Jonrowe vokste opp i Virginia, USA. Faren hennes arbeidet i militæret, og familien var av den grunn en periode i Tyskland tidlig på 50-tallet. I 1971 ble faren stasjonert i Alaska og familien flyttet derfor nordover.

Jonrowe startet med hundekjøring i 1979, og hun deltok for første gang i hundesledeløpet Iditarod i 1980. Totalt har hun deltatt 24 ganger i verdens lengste hundesledeløp, og hun ble nummer 2 i 1993, 1996 og i 1998.

I tillegg til å være profesjonell hundekjører eier hun også en hundekennel. Wikipedia

77 år
Uri Geller (Illusjonist)
1946

Uri Geller (Israel)

Illusjonist, forfatter

Født:
20. desember 1946 (77 år)

Uri Geller er en kjent israelsk TV-personlighet som tidligere hevdet han hadde paranormale sinnsevner. Geller ble verdensberømt da han på 1970-tallet utførte «uforklarlige» trylletriks med skjebøying, telepati og telekinese vist på fjernsyn i flere land. Han er imidlertid blitt avslørt som illusjonist, og Uri Geller kaller seg nå selv underholdningsartist. Wikipedia

59 år
John Spencer (Skuespiller)
1946 - 2005

John Spencer (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Speshock

Født:
20. desember 1946 (77 år siden)

Døde:
16. desember 2005 (59 år) (18 år siden)

John Spencer var en amerikansk skuespiller, blant annet kjent for sine roller i Lov og rett i LA og Presidenten.

John var eneste sønn av John og Mildred Speshock (henholdsvis lastebilsjåfør, og husmor og tidvis servitør). Han vokste opp nær Paterson i New Jersey, men dro hjemmefra i en alder av 16 for å gå på Professional Children's School for å virkeliggjøre drømmen om å bli skuespiller.

Mens han gikk der tok han oppdrag som «katalogmodell», noe som førte til at han i 1963 fikk rollen som Henry Anderson, en fast rollefigur i TV-serien The Patty Duke Show. Etter det gikk han på Fairleigh Dickerson University, og senere New York University, men sluttet for å gjenoppta skuespiller-karrieren. Han arbeidet hovedsakelig innen teater før han i 1983 tok steget inn i filmverdenen med en liten rolle i WarGames. Han hadde også gjesteopptredener i TV-serier som Ellen («The Ellen DeGeneres Show»), Rosie O'Donnel Show, Saturday Night Live, Lois & Clark og Miami Vice.

John Spencer var en selverkjent alkoholiker, men forble edru etter at han hadde gått i terapi. Han sluttet å røyke i 1999, noe som han beskrev som «helvete på jord». Begge disse livsopplevelsene ble siden skrevet inn i manuset til Presidenten for rollefiguren «Leo McGarry».

I 2002 mottok han en Emmy for beste mannlige birolle i en drama-serie for hans tolkning av «Leo McGarry» i Presidenten. Han var også nominert i 2000, 2001, 2003 og 2004, i tillegg til at han var nominert til en Golden Globe for rollen som «Leo McGarry». I sin takketale for prisen i 2002 sa han blant annet at «en skuespiller er bare så god som dialogene i manuset tillater. I Presidenten får vi tildelt gull!»

Spencer døde av hjerteinfarkt på et sykehus i Los Angeles 16. desember 2005, fire dager før han fylt 59 år. I Spencers private begravelse sang hans collega fra Presidenten, Kristin Chenoweth, «For Good» fra Broadway-musikalen Wicked. Spencer ble gravlagt i Laurel Grove Memorial Park i hjembyen Totowa i New Jersey. Da han døde hadde Spencer filmet to av de fem Presidenten-episodene som var i post-produksjon: «Running Mates» og «The Cold».

Hans død ble senere skrevet inn i den siste sesongen av serien da hans figur Leo McGarry døde av et hjerteinfarkt på valgnatten. Ved et sammentreff led Spencers figur en livstruende hjerteinfarkt bare over et år tidligere i den sjette sesongen i episoden «The Birnam Wood». Hans navn forble i åpningssekvensen av den siste sesongen av serien. Wikipedia

77 år
Hans Sande (Forfatter)
1946

Hans Sande (Norge)

Forfatter, skribent, psykiater, barnebokforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Erik Sande

Født:
20. desember 1946 (77 år)

Hans Erik Sande er en norsk forfatter.

Hans Sande er utdannet lege med psykiatri som spesialfelt. I 1969 debuterte han med diktsamlinga Strime, som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Sande har skrevet over 30 bøker, både romaner, diktsamlinger og en rekke bøker for barn og ungdom, som oftest på nynorsk. Han har mottatt flere priser for bøkene sine og er oversatt til flere språk. Som billedkunstner har han illustrert flere av barnebøkene sine.

Sande bor på Sandvoll i Kvinnherad. Faren hans var prest. Wikipedia

78 år
Peter Criss (Trommeslager)
1945

Peter Criss (USA)

Trommeslager, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
George Peter John Criscuola

Født:
20. desember 1945 (78 år)

Peter Criss er en amerikansk trommeslager. Han er mest kjent for å ha vært med i den amerikanske gruppen KISS.

Criss satte inn en annonse i østkystutgaven av musikkmagasinet Rolling Stone: «EXPD. Rock & roll drummer looking for orig. grp. doing soft & hard music. Peter, Brooklyn.» Gene Simmons og Paul Stanley så denne annonsen og ringte Criss, og ba ham fortelle hvordan han så ut, hvorpå de bestemte tid for prøvespill, som ledet til at Criss ble medlem i bandet.

Offisielt forlot Criss bandet i 1980, men allerede før den tid hadde han mer eller mindre distansert seg fra bandet. På KISS-albumet Dynasty (1979) medvirket han kun på ett spor, «Dirty Livin'» (sang og slagverk), mens han på det etterfølgende albumet Unmasked (1980) var helt fraværende, til tross for at han var avbildet på omslaget.

Criss bestemte seg deretter for å gå solo og hans første album som selvstendig artist Out Of Control kom i 1980. Han gav ut to album til, men solo-karrieren tok aldri helt av. Etter KISS' gjenforening i 1996 spilte han på albumene Psycho Circus (1998) og Kiss Symphony: Alive IV (2003).

Den 24. Juli 2007 gav Peter Criss ut sitt fjerde soloalbum One For All. Albumet består primært av ballader med innslag av rhythm and blues og soul.

Criss' store idol er jazztrommeslageren Gene Krupa. Wikipedia

81 år
Odd Martinsen (Langrennsløper)
1942

Odd Martinsen (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Willy Martinsen

Født:
20. desember 1942 (81 år)

Odd Willy Martinsen er en norsk tidligere langrennsløper. Martinsen var kjent for sin høye maksimalfart, og hadde i mange år fast plass på startetappen i internasjonale stafetter, derav klengenavnet «Stafett-Martin».

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i VM 1966, da han var med på laget som vant stafetten (4 × 10 km). Under OL 1968 i Grenoble vant han sølv på 30 km, og var med på laget som tok gull på 4 × 10 km stafett. Han fikk tildelt Holmenkollmedaljen i 1969. Odd Martinsen var medlem av IL i BUL, Oslo, og har 11 NM-gull.

Martinsen ble i januar 2014 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «innsats for norsk og internasjonal skiidrett».

Odd Martinsen er far til skiløperen Bente Skari. Han ble leder for langrennskomiteen i FIS fra 1986. Wikipedia

83 år
Arne Domnérus (Klarinettist)
1924 - 2008

Arne Domnérus (Sverige)

Klarinettist, jazzmusiker, saksofonist

Født:
20. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
2. september 2008 (83 år) (15 år siden)

Sven Arne Domnérus var en svensk jazzmusiker (saksofon og klarinett), orkesterleder og komponist, kjent under tilnavnet «Dompan». Wikipedia

81 år
George Roy Hill (Filmregissør)
1921 - 2002

George Roy Hill (USA)

Filmregissør, skuespiller, teaterregissør, filmprodusent

Født:
20. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
27. desember 2002 (81 år) (21 år siden)

George Roy Hill var en amerikansk regissør.

Han vant Oscar for beste regi med filmen Stikket (1973). Wikipedia

89 år
Ludvig Eikaas (Kunstmaler)
1920 - 2010

Ludvig Eikaas (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
20. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
5. september 2010 (89 år) (13 år siden)

Ludvig Eikaas var en norsk kunstmaler, grafiker og kunstprofessor. Navnet kan også staves Ludvik Eikaas. Han blir regnet som en svært sentral kunstner i siste halvdelen av 1900-tallet pga arbeidet hans med maling, skulpturer og særlig grafikk.

Han var utdannet ved SHKS 1942-46; Kunstakademiet 1946-48 og Kunstakademiet i København 1948. Han ble professor ved Kunstakademiet i Oslo i 1970.

Eikaas var ridder av første klasse av St. Olavs Orden. Han var gift med tekstilkunstneren Synnøve Anker Aurdal (1908–2000). Far til sønnen Stig Eikaas, voksenpedagog, billedkunstner og forfatter.

Eikaasgalleriet i Jølster ble etablert med grunnlag i en kunstgave fra ham til Jølster kommune. Wikipedia

74 år
David Bohm (Fysiker)
1917 - 1992

David Bohm (USA)

Fysiker, filosof, universitetslærer, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Joseph Bohm

Født:
20. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
27. oktober 1992 (74 år) (31 år siden)

David Joseph Bohm var en amerikansk-født britisk fysiker og filosof, som skrev en rekke bøker om kvantefysikkens tolkning. Albert Einstein uttalte at hvis det var noen som kunne få kvantefysikken til å gi mening ut over å blott fungere matematisk, så måtte det være nettopp David Bohm. Bohm har også medvirket innenfor plasmafysikken. Disse arbeidene har inspirert hans oppfattelse om verden nå må oppfattes som en helhet og ikke en samling separate deler. Slik sett gir Bohms fysikk opphav til en annen ontologi enn den som hovedstrøms fysikk bygger på.

Hans tanker om den moderne fysikkens verdensbilde har siden 1950-tallet vekket stor oppmerksomhet i den vitenskapelige og intellektuelle verden, men er i liten grad omfavnet av hovedstrøms fysikk. Hans holistiske bilde av tilværelsen har spesielt vunnet New Age-bevegelsens tiltro.

Bohm var gjenstand for politisk forfølgelse i USA og emigrerte i Brasil og Israel. Senere endte han som professor ved Birbeck College i London.

David Peat har skrevet en biografi om Bohm, "The Life and Times of David Bohm". Wikipedia

93 år
Cora Sandel (Skribent)
1880 - 1974

Cora Sandel (Norge)

Skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sara Fabricius

Født:
20. desember 1880 (143 år siden)

Døde:
3. april 1974 (93 år) (50 år siden)

Cora Sandel er et pseudonym for den norske forfatteren Sara Cecilia Gørvell Fabricius.

Sara Cecilia Gørvell Fabricius ble født i Kristiania (Oslo). Hennes foreldre het Jens Schow Fabricius (1839–1910) og Anna Margareta Greger (1858–1903). Da hun var 12 år førte økonomiske problemer til at familien måtte flytte til Tromsø, hvor hennes far arbeidet som marineoffiser. Cora Sandel gikk på malerskole hos maleren Harriet Backer og reiste til Paris i 1905 da hun var 25 år. Hun bodde i Paris i 15 år. I 1913 giftet hun seg med den svenske skulptøren Anders Jönsson (1883–1965). I 1921 flyttet de til Sverige. Paret tok ut separasjon i 1922. Skilsmissen ble fullført i 1926, det samme året som Alberte og Jakob ble utgitt. Da var hun 46 år.

Under oppholdet i Frankrike begynte hun å skrive reiseskildringer og noveller. Diktningen hennes bærer preg av scenisk kvalitet og har en meget poetisk stil.

Alberte og Jakob (1926) ble den første i en trilogi sammen med Alberte og friheten (1931) og Bare Alberte (1939). Romanene om Alberte er en kvinnelig kunstners utviklingshistorie. Trilogien er sterkt inspirert av Cora Sandels eget liv. Alberte og Jakob forteller om livet i en nordnorsk by, Alberte og friheten er lagt til Paris i årene 1912-1913 og i Bare Alberte er handlingen lagt til både Norge og Frankrike.

I 2004 kom trilogien ut i en tekstkritisk utgave basert på førsteutgavene av bøkene. Dette fordi det i 1997 ble oppdaget at det var store uoverensstemmelser mellom disse og senere utgaver av bøkene, hvor både passasjer var blitt utelatt og ord hadde blitt byttet ut. Spesielt gjelder dette for Bare Alberte da det i 1941 ble fjernet tilsammen fire sider med politisk innhold. Passasjene, som ble sensurert av forlaget som måtte trå varsomt for ikke å bli overtatt av nazistene, inneholdt krasse utsagn om Tyskland og første verdenskrig.

Etterkrigsromanen Kranes konditori (1945) ble en enda større publikumssuksess, og ble dramatisert av Helge Krog bare noen måneder etter at boka kom ut. Romanen Kranes konditori handler om et tilfeldig møte mellom en mann og en kvinne på en kafé. Handlingen er konsentrert rundt dette møtet og hvordan sladderen og snakket om de to utvikler seg. Stykket er blitt satt opp med jevne mellomrom helt fram til i dag. Kranes konditori ble også filmatisert av den danske regissøren Astrid Henning-Jensen i 1951.

Romanene hennes førte til at hun fikk en umiddelbar plass i skandinavisk kanon, men det var ikke før 1960-tallet at hun fikk et gjennombrudd for et engelskspråklig publikum. Hun ble hedret med St. Olavsorden i 1957. Hennes hjem i Tromsø, bygget i 1838, huser nå Perspektivet Museum.

Til tross for stor litterær suksess skjulte Sara Fabricius seg bak sitt pseudonym og levde et nokså tilbaketrukket liv. Hun døde i Uppsala. Wikipedia

Dødsfall

32 år
Brittany Murphy (Skuespiller)
1977 - 2009

Brittany Murphy (USA)

Skuespiller, sanger, musiker

Født:
10. november 1977 (46 år siden)

Døde:
20. desember 2009 (32 år) (14 år siden)

Brittany Anne Murphy var en amerikansk skuespillerinne og musiker.

Murphy ble født i Atlanta i Georgia. Foreldrene hennes ble skilt kort tid etter fødselen, og hun vokste opp i Edison i New Jersey, og i Burbank i California sammen med sin mor. Da hun var ni år gammel fikk hun en syngende rolle i musikalen Les Misérables, og innen hun fylte tretten hadde hun en kontrakt med en manager.

Murphy fikk sin første jobb i Hollywood da hun var fjorten år gammel, med rollen som «Brenda Drexell» i TV-serien Drexell's Class. Senere fikk hun rollen som «Molly Morgan» i den kortlivede serien Almost Home. Hun var også vokalist i bandet Blessed With Soul tidlig på 1990-tallet.

Siden den gang har hun medvirket i flere suksessrike filmer, inkludert Clueless (1995), 8 Mile (2002) og Uptown Girls (2003). Hun har også opptrådt i flere TV-serier, blant annet Sister, Sister, Boy Meets World, og som stemmen til «Luanne Platter» i den populære animerte TV-serien King of the Hill.

Hennes seneste roller er i filmene Little Black Book (2004), som ble en fiasko både blant kritikerne og publikum, og den kritikerroste Sin City (2005).

Våren 2006 lanserte Paul Oakenfold singelen «Faster Kill Pussycat» i samarbeid med Brittany Murphy. Sangen ble en populær hit på nattklubbene i USA, og kom med på Billboards «Hot Dance Club Play chart». Den kom også på syvendeplass på den britiske singellisten.

I forbindelse med utgivelsen av filmen Happy Feet gjorde hun sin utgave av Queens sang «Somebody to Love» og Earth, Wind & Fires «Boogie Wonderland».

Murphy har tidligere vært knyttet til skuespilleren Ashton Kutcher, og var forlovet med talentspeideren Jeff Kwatinetz i 2004. I desember 2005 forlovet hun seg med Joe Macaluso, en produksjonsassistent hun møtte mens hun arbeidet på settet til Little Black Book.

Britanny Murphy døde etter å ha fått hjertestans 20. desember 2009. Hun ble funnet bevisstløs i dusjen av sin mor, som tilkalte en ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving på stedet, og videre hele veien til sykehuset, uten at skuespillerinnen responderte. Murphy ble erklært død to timer etter at ambulansen ble tilkalt. Rettsmedisineren i Los Angeles opplyste i februar 2010 at dødsfallet skyldtes lungebetennelse, og ifølge BBC skal reseptbelagt medisin også hatt en medvirkende faktor.

Den avsluttede rapporten viser at Murphy ikke hadde spor av verken alkohol eller dop i blodet. «Det viser ingen historie av alkohol eller dopmisbruk», står det i rapporten lagt ut av TMZ.

Videre kan man lese at hun hadde høye nivåer av Vicodin i blodet, et Opioid som brukes mot moderate til sterke smerter. Det var også spor av andre piller i blodet hennes.

Det har vært spekulasjoner om Brittany hadde spiseforstyrrelser da hun døde, men også dette blir tilbakevist.

«Kroppen hennes fremstår som sunn. Den var velutviklet, normalt muskuløs og slank, men ikke for slank. Hun var 165 cm høy og veide 52 kilo da hun døde, noe som er helt normalt», står det.

Ifølge rapporten var det en lungebetennelse som tok livet av den prominente skuespillerinnen, og de mener også at døden kunne vært unngått om hun hadde kommet seg til legen tidligere.

- Murphy hadde planlagt å dra til legen, men dessverre døde hun før hun rakk det. Dette er et tilfelle der et sykt menneske, som hadde både lungebetennelse og blodfattighet, tok smertestillende når hun egentlig skulle fått behandling på sykehuset, sier assisterende lege Ed Winter til People. Wikipedia

83 år
Robert Mulligan (Filmregissør)
1925 - 2008

Robert Mulligan (USA)

Filmregissør, filmprodusent

Født:
23. august 1925 (98 år siden)

Døde:
20. desember 2008 (83 år) (15 år siden)

Robert Mulligan var en amerikansk filmregissør.

Mulligan vokste opp I New York City og studerte ved Fordham University før han tjenestegjorde United States Marine Corps under andre verdenskrig.

Mulligan begynte i CBS på slutten av 1940-tallet. Han debuterte som regissør i 1951 på et ukjent antall episoder av tv-serien Goodyear Television Playhouse, og hadde sin filmdebut med Fear Strikes Out (1957). En av hans mest kjent filmer var To Kill a Mockingbird (1962), en film som han ble Oscar- og Golden Globe-nominert for. For samme film vant han en Gary Cooper Award ved Filmfestivalen i Cannes. Han er også kjent for TV-filmen The Moon and Sixpence fra 1959 som innbrakte ham en Emmy-pris. Dramafilmen The Spiral Road (1962) nevnes også som en av hans mest kjente.

I 1991 regisserte han The Man in the Moon, som skulle bli hans siste film. Reese Witherspoon hadde sin filmdebut i denne filmen.

Han døde av en hjertesykdom den 20 desember 2008, 83 år gammel. Han var bror til skuespilleren Richard Mulligan, kjent fra komiserien Forviklingar. Wikipedia

76 år
Adrian Mitchell (Poet)
1932 - 2008

Adrian Mitchell (Storbritannia)

Poet, forfatter, dramatiker

Født:
24. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
20. desember 2008 (76 år) (15 år siden)

Adrian Mitchell var en engelsk poet, romanforfatter og dramatiker. Han var en tidligere journalist, en kjent figur innen britisk venstreorientert politikk, og i nesten et halvt århundre tilknyttet landets antiatombombebevegelse. Kritikeren Kenneth Tynan kalt ham for «den britiske Majakovskij».

Mitchell søkte i sine verk å motvirke virkningene fra hva han selv hevdet at «De fleste mennesker overser poesi ettersom nesten all poesi overser folk.»

Under en avstemning for en nasjonal dikt i 2005 ble hans dikt «Human Beings» stemt fram som det ene som flest mennesker ville se beæret med å bli sendt ut i verdensrommet. I 2002 ble han nominert, delvis seriøst, av magasinet Red Pepper som Storbritannias «Skygge-poet laureate». Mitchell var for en del år poesiredaktør av avisen New Statesman, og var den første som trykte et intervju med the Beatles. Hans arbeid for Royal Shakespeare Company omfattet Peter Brooks US og den engelske versjonen av Peter Weisss Marat/Sade.

Selv inspirert av eksempelet av hans egen favorittpoet og forgjenger William Blake, som han skrev det anerkjennende dramaet Tyger for Royal National Theatre, hans ofte rasende produksjon svingte fra anarkistiske antikrigssatire, via kjærlighetsdikt til i økende grad skrive fortellinger og dikt for barn. Han skrev også librettoer. Nettstedet Poetry Archive har identifisert hans kreative utbytte som meget frodig. The Times uttalte at Mitchell hadde vært en «likefrem stemme som ofte var snøret med ømhet.» Hans dikt omhandlet emner som kjernefysisk krig, Vietnamkrigen, fengsel og rasisme at de «ble en del av folkeminnet til venstresiden. Hans tekster ble lest og sunget ved demonstrasjoner og samlinger.» Wikipedia

72 år
Peer Hultberg (Forfatter)
1935 - 2007

Peer Hultberg (Danmark)

Forfatter, Oversetter, skribent

Født:
8. november 1935 (88 år siden)

Døde:
20. desember 2007 (72 år) (16 år siden)

Peer Hultberg var en dansk forfatter og psykoanalytiker.

Hultberg studerte fransk, musikk og slavistikk ved Københavns Universitet og University of London. Han tok doktorgraden i polsk språk i 1967. Fortsatte studier ved C. G. Jung Instituttet i Zürich i 1973–1978.

I perioden 1963–68 arbeidet han som lektor i polsk språk og litteratur ved University of London. I 1968–73 lektor med samme fagområde ved Københavns Universitet. Han har vært læreranalytiker ved C.G. Jung Instituttet og ved Deutsche Gesellschaft für Psykoanalyse und Tiefenpsykologie. Fra 1993 mottok han livsvarig kunstnerlønn fra det danske Statens Kunstfond.

Han debuterte i 1966 med romanen Mytologisk landskab med Daphnes forvandling. Sentralt i forfatterskapet står, foruten romanen Præludier (1990) (om Chopin), de fortettede historiene i verkene Requiem (1985) og Byen og Verden (1992).

I 1993 ble Peer Hultberg tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Byen og Verden. Wikipedia

54 år
Tore Tønne (Politiker)
1948 - 2002

Tore Tønne (Norge)

Politiker, næringslivsleder

Født:
5. mars 1948 (76 år siden)

Døde:
20. desember 2002 (54 år) (21 år siden)

Tore Tønne var en norsk Ap-politiker og næringslivsleder. Han var konserndirektør i Statoil, konsernsjef i Røkke-firmaet Norway Seafoods og helseminister i Jens Stoltenbergs første regjering (mars 2000–oktober 2001). Wikipedia

74 år
Fritz Røed (Billedhugger)
1928 - 2002

Fritz Røed (Norge)

Billedhugger

Født:
15. august 1928 (95 år siden)

Døde:
20. desember 2002 (74 år) (21 år siden)

Fritz Røed var en norsk billedhugger.

Røed ble født på Bryne i Time kommune. Da han var 12 år flyttet han til Oslo, der han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ved Statens kunstakademi (årene 1948–1951). Dette ble etterfulgt av utenlandsstudier i Danmark ('Akademiet i København', 1951) og Frankrike ('Académie de la Grande Chaumière' i Paris), 1952. Røed debuterte på Høstutstillingen i 1956.

I tiden fra 1970 bodde Røed mye av tida i Villa Faraldi i Italia, men han arbeidet og oppholdt seg også en del i både Norge og Mexico.

Røeds mest kjente skulptur er Sverd i fjell (avduket 1983) ved Hafrsfjord, et verk som symboliserer samlingen av Norge til ett rike.

1. oktober 2004 ble Fritz Røed skulpturpark offisielt åpnet på Bryne. Parken består av i alt ti skulpturer med stor spennvidde i både stil og størrelse, eksempelvis skulpturen Liten søndagsprinsesse. De ulike temaene som går igjen er frihet, omsorg, fryd, ufred, håp og livsglede. Fritz Røed var selv med på planleggingen og utformingen av parken helt til det siste. Bare åtte dager før han døde hadde han selv presentert planene for skulpturpark for Time kommune.

Fritz Røed er gravlagt i Villa Faraldi. Wikipedia

62 år
Carl Sagan (Forfatter)
1934 - 1996

Carl Sagan (USA)

Forfatter, Kosmolog, astrofysiker, romanplanetolog, astronom

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Edward Sagan

Født:
9. november 1934 (89 år siden)

Døde:
20. desember 1996 (62 år) (27 år siden)

Carl Edward Sagan var en amerikansk astronom, kosmolog, astrofysiker, astrobiolog, forfatter og vitenskapsformidler. For mange er han best kjent som vitenskapspopulariserer fra flere TV-serier og bøker. Han var en pioner innen eksobiologi, og var en talsmann for leting etter utenomjordisk liv.

I løpet av sitt liv publiserte Sagan over 600 vitenskapelige artikler, og var forfatter, medforfatter eller redaktør av over 20 bøker. Han jobbet for å fremme skeptisk tenking, humanisme og den vitenskapelige metode.

Han er verdensberømt for sine populærvitenskapelige bøker, og som medforfatter av TV-serien Cosmos. Cosmos var det mest sette program på den amerikanske allmennkringkastingskanalen PBS, og en tilhørende bok ble utgitt. Han skrev også science fiction-romanen Contact, som filmen av samme navn fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen var basert på.

Sagan brukte og hadde et engasjert forhold til cannabis. I 1971, under pseudonymet «Mr. X», skrev han et essay om å røyke cannabis i boken «Marihuana Reconsidered». Her forklarte han at cannabis har inspirert noe av hans arbeid og forsterket sensuelle og intellektuelle opplevelser. Etter Sagans død avslørte hans venn Lester Grinspoon Mr. Xs virkelige identitet til Sagans biograf. Videre har hans kone Ann Druyan engasjert seg i styret til NORML, en organisasjon som kjemper for legalisering av cannabis.

Han var professor i astronomi ved Cornell University i brorparten av sin karrière. Han var gift tre ganger og hadde fem barn.

Sagan døde av lungebetennelse 20. desember 1996, 62 år gammel. Wikipedia

57 år
Madge Sinclair (Skuespiller)
1938 - 1995

Madge Sinclair (USA)

Skuespiller, modell

Født:
28. april 1938 (86 år siden)

Døde:
20. desember 1995 (57 år) (28 år siden)

Madge Sinclair var en skuespiller fra Kingston på Jamaica.

Sinclair ble nominert til en Emmy Award for sin rolle som Belle i miniserien Røtter. I 1988 spilte hun dronning Aoleon sammen med James Earl Jones i rollen som kong Jaffe Joffer i komedien Coming to America. Noen år senere spilte disse to enda en gang konge og dronning i Disneys tegnefilm «Løvenes konge» (1994), hvor Sinclair hadde rollen som Simbas mor, Sarabi.

Sinclair døde i Los Angeles i California i 1995 av leukemi. Hun ble gravlagt på Jamaica. Wikipedia

51 år
Stanley Milgram (Psykolog)
1933 - 1984

Stanley Milgram (USA)

Psykolog, universitetslærer, sosiolog

Født:
15. august 1933 (90 år siden)

Døde:
20. desember 1984 (51 år) (Hjerteinfarkt) (39 år siden)

Stanley Milgram var en amerikansk psykolog. Han er særlig kjent for å ha gjennomført Milgram-eksperimentet, som undersøkte menneskers lydighet overfor autoriteter.

Stanley Milgram ble født og oppvokst i en jødisk familie i New York. Han startet sin akademiske karriere ved å studere statsvitenskap ved Queen’s College. Etter å ha fått en interesse for psykologi søkte han seg inn på doktorgradsløpet i sosialpsykologi ved Harvard University. Hans søknad ble først avslått, men etter å ha tatt seks emner innen psykologi i løpet av sommeren 1954 kom han inn på studiet.

Milgrams doktorgradsavhandling ved Harvard omhandlet kulturelle forskjeller knyttet til konformitet. Den anerkjente psykologen Gordon Allport var Milgrams mentor under arbeidet. Etter å ha hentet data fra Norge og Frankrike konkluderte han i avhandlingen med at konformitet virker sterkere i mer homogene samfunn, som Norge, enn i mer heterogene samfunn, som Frankrike.

Høsten 1960 begynte Milgram som assistant professor (universitetslektor) ved Yale University. Milgrams jødiske bakgrunn bidro til at han hadde en interesse for menneskers lydighet overfor autoriteter. Han ønsket å forklare hvordan autoriteter kan få mennesker til å godta og utføre grusomme handlinger, som var svært aktuelt etter Det tredje rikets handlinger under den andre verdenskrig. Milgrams funn har bidratt til å forklare hvordan tusenvis av vanlige menn ansikt til ansikt med ofrene kunne drepe talløse uskyldige menn, kvinner og barn.

I 1961 startet arbeid med Milgram-eksperimentet, og han startet å publiserte resultatene mellom 1963 og 1965. Eksperimentet fikk svært mye kritikk knyttet til forskningsetikk. Det ble blant annet kritisert for å ha lurt deltagerne, og for at forskningsdesignet gjorde at deltakerne i eksperimentet ble påført psykisk stress som kunne påvirke dem etter eksperimentet var ferdig. Milgram hevdet på sin side at den grundige debriefingen etter at eksperimentet var ferdig fjernet varige psykiske mén hos deltagerne. Kontroversen rundt eksperimentet førte til hans søknad til American Psychological Association ble utsatt. Først etter at eksperimentet hadde blitt undersøkt for mulige brudd på forskningsetikk, ble han innlemmet i foreningen i 1963.

Fra 1963 til 1967 var Milgram ansatt ved Harvard University. Kontroversene rundt Milgram-eksperimentet bidro til at han ikke fikk fornyet kontrakt ved Harvard, og i 1967 godtok han en stilling som professor ved City University of New York. Her arbeidet han frem til sin død.

Stanley Milgram døde den 20. desember 1984 av sitt femte hjerteinfarkt. Wikipedia

95 år
Arthur Rubinstein (Pianist)
1887 - 1982

Arthur Rubinstein (Polen)

Pianist

Født:
28. januar 1887 (137 år siden)

Døde:
20. desember 1982 (95 år) (41 år siden)

Arthur (Artur) Rubinstein var en polsk jødisk pianist som allment anerkjennes som en av det 20. århundres største pianovirtuoser. Han var best kjent for sine fremføringer av Chopin og Brahms og sin forkjærlighet for spansk musikk. Wikipedia

37 år
Bobby Darin (Skuespiller)
1936 - 1973

Bobby Darin (USA)

Skuespiller, Sanger, jazzmusiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Walden Robert Cassotto

Født:
14. mai 1936 (88 år siden)

Døde:
20. desember 1973 (37 år) (50 år siden)

Bobby Darin (egentlig Walden Robert Cassotto) var en USA-amerikansk sanger, låtskriver og skuespiller. Blant hans mest kjente innspillinger er «Dream Lover», «Mack the Knife» og «Things». Darin ble nominert til Oscar for birollen som korporal Jim Tompkins i filmen Militærlegen (Captain Newman, M.D.) fra 1963.

Darin var gift med skuespilleren Sandra Dee fra 1. desember 1960 til 7. mars 1967. Han var hjertesyk hele livet, og døde i 1973, umiddelbart etter en operasjon. Hans liv er fremstilt i filmen Beyond the Sea fra 2004, hvor Kevin Spacey spiller hovedrollen og synger. Darin har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og han ble i 1990 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

66 år
John Steinbeck (Forfatter)
1902 - 1968

John Steinbeck (USA)

Forfatter, skribent, manusforfatter, journalist, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
John Ernest Steinbeck

Født:
27. februar 1902 (122 år siden)

Døde:
20. desember 1968 (66 år) (55 år siden)

John Ernst Steinbeck var en av de ledende amerikanske forfattere i det 20. århundre. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1962 for sin «på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn». Wikipedia

80 år
Frederick Richard Pickersgill (Kunstmaler)
1820 - 1900

Frederick Richard Pickersgill (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, illustratør

Født:
25. september 1820 (203 år siden)

Døde:
20. desember 1900 (80 år) (123 år siden)

Frederick Richard Pickersgill var en engelsk maler og illustratør.

Frederick Richard Pickersgill kom fra en kunstnerfamilie, og ble tatt opp ved Royal Academy i 1840. Hans arbeider omfatter blant annet illstrasjoner i bøker av John Milton og Edgar Allan Poe, maleriet The Burial of Harold i Houses of Parliament i 1847 og noen landskapsmalerier som viser påvirkningen fra prerafaelittene. Wikipedia

51 år
Ole Høiland (Innbruddstyv)
1797 - 1848

Ole Høiland (Norge)

Innbruddstyv

Født:
1797 (227 år siden)

Døde:
20. desember 1848 (51 år) (175 år siden)

Ole Pedersen Høiland var en norsk tyv og i noen grad folkehelt i Indre Agder. Høiland vokste opp i fattige kår og utviklet tidlig en evne til å kombinere kriminelle handlinger med folkelig sympati. Han er kjent for en rekke innbrudd, blant annet i Norges Bank i januar 1835 og at han til tross for lange fengslingsperioder stadig greide å rømme. Han endte sitt liv ved å henge seg på cellen på Akershus festning. Historien om Ole Høiland er filmatisert i den norske spillefilmen Balladen om mestertyven Ole Høiland fra 1970. Wikipedia

<<
20. Desember
>>