Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
22. Desember

Om dagen

22. Desember er dag 356 i 2019, og er i uke 51. Det er 9 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_22-12.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Jon Lech Johansen, kanskje best kjent som «DVD-jon», frikjennes i Lagmannsretten på alle punkter
Jon Lech Johansen, også kjent som «DVD-Jon», utviklet det grafiske brukergrensesnittet til DeCSS, som omgår kopisperren på DVD-plater og gir mulighet til å kopiere dem. I 2002 ble han stilt for retten for å ha gjort det mulig å omgå denne kopisperren, men ble frifunnet av Oslo tingrett. Dommen ble anket av Økokrim. 22. desember 2003 ble han på nytt frikjent av lagmannsretten på alle punkter. 5. januar 2004 besluttet Økokrim seg for å ikke anke avgjørelsen i saken, som anses å være av stor prinsipiell betydning.

Johansen lanserte i 2003 programmet QTFairUse, som åpner sperren på Apples iTunes' AAC-filer. Wikipedia
Wikipedia_22-12.1999
20 år siden
Wikipedia
1999: Skuespilleren Per Aabel, dør etter flere års sviktende helse, 97 år gammel
Peter Pavels Aabel var en norsk skuespiller, tegner, danser, koreograf og instruktør.

Per Aabel var sønn av skuespillerne Hauk Aabel og Svanhild Johannessen, og fikk utdannelse innen tegning i Paris og ballett i London. Hans første kunstneriske oppdrag var å illustrere en barnebok, men han ofret raskt tegnekarrieren til fordel for dansen.

Som ballettdanser debuterte han i 1921 på Mayol i balletten Carneval. Etter å ha vært danselærer i Oslo i flere år, fikk han i 1926 sitt første instruktøroppdrag ved Nationaltheatret. Først i 1931 debuterte han som skuespiller på Det Nye Teater.

Aabel var direktør for Carl Johan Teatret i perioden 1933 til 1938. Sammen med blant annet Thorleif Reiss og Wenche Foss sto han bak en rekke forestillinger i forskjellige genre. Aabel og Foss videreførte sitt samarbeide i andre sammenhenger i årtier framover, blant annet i teateroppsetningen av Soloppgang i Riga (1979).

Han var ansatt ved Centralteatret fra 1938 til 1940 og ved Nationaltheatret fra 1940 til 1972. Som pensjonist arbeidet han frilans, og gjestet Nationaltheatret jevnlig. Han deltok under teatrets 100-årsjubileum i 1999, kun uker før han døde. Aabel var da 97 år gammel.

Som teatermann med bred fagbakgrunn ble Per Aabel en sentral kulturpersonlighet innen norsk scenekunst og underholdning i størstedelen av forrige århundre. Han spilte en rekke roller, særlig i komedier, på teater og i film, blant annet i flere Holberg-stykker og som populær oppleser av H. C. Andersens eventyr.

Per Aabel fikk statens æreslønn fra 1973. Han mottok Storkors av St. Olavs Orden i 1988. Han vant Spellemannprisen 1975 i åpen klasse. En statue av ham, utført av Nina Sundbye,«Per Aabel som Jean de France» ble avduket på Johanne Dybwads plass i 1999. Han ble begravet på statens bekostning. Wikipedia
Wikipedia_22-12.1900
119 år siden
Wikipedia
1900: Theatercaféen åpner dørene i Stortingsgaten i Oslo sentrum
Theatercaféen er en del av Hotel Continental i Stortingsgaten i Oslo sentrum, med plass til ca. 240 gjester. Caféen åpnet 22. desember 1900, vis-à-vis Nationaltheatret, som hadde åpnet året før.

Hotel Continental / Theatercaféen var opprinnelig bygget og eid av Foss Bryggeri. I 1909 overtok Caroline og Christian Boman Hansen leieavtalen, og etter tre års drift kjøpte de Hotel Continental av bryggeriet. Elisabeth C. Brochmann er fjerde generasjons eier av Theatercaféen. Hun overtok etter sin mor Ellen Brochmann i 1985.

Theatercaféen ble «modernisert» i 1949, og mye av det gamle særpreget ble borte. I 1971 ble Theatercaféen tilbakeført til original, opprinnelig jugendstil, under ledelse av arkitekt Hans-Gabriel Finne. Deler av originalinventaret var intakt, og gjennom studier av eldre fotografier ble det mulig å bringe Theatercaféen tilbake til sin opprinnelige form. Inspirasjonen ble også hentet fra reiser til Paris, København og Stockholm. Gulvet er lagt med ett hundre tusen små linoleumsbiter. En ny epoke startet i 2010 med et nytt chambre séparée og en egen Theatercafébar.

Theatercaféen ble fra første stund et fast møtested for sentrale personer fra norsk kunst- og kulturliv, deriblant Sigurd Bødtker, Sven Elvestad, Herman Wildenvey og mange av skuespillerne fra Nationaltheatret. I 1924 ble de første portrettene av disse stamgjestene hengt opp i caféen. Samlingen omfatter nå 81 portretter (2017) av forfattere, skribenter, skuespillere, malere, fotografer, musikere og komponister. Felles for dem alle er at de har vært trofaste gjester i hotell- og restauranthuset. De fleste portrettene er tegnet av Henrik Lund, Gösta Hammarlund, Pedro og Ulf Aas. Ellers finner vi arbeider av Finn Graff, Nils Aas, Per Palle Storm, Arne Raknes, Knut Hermod Knudsen, Kristofer Sinding-Larsen, Yukon Gjelseth, Odd Nerdrum og Arne Nøst.

«Valsekongen» Reidar Thommessen (1889–1986) ledet i mange år Theatercaféens orkester. Theatercaféen er i dag et samlingssted for mange, spesielt kulturpersonligheter, forretnings- og finansfolk.

Den står på The New York Times liste over verdens ti mest berømte caféer i denne sjanger. Wikipedia
Dødsfall
83 år
Samuel Beckett (Forfatter)
1906 - 1989

Samuel Beckett (Irland)

Forfatter, skribent, språkforsker, filmregissør, manusforfatter, cricketspiller, lyriker, dramatiker, oversetter, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Barclay Beckett

Født:
13. april 1906 (113 år siden)

Døde:
22. desember 1989 (83 år) (29 år siden)

Samuel Barclay Beckett var en anglo-irsk-fransk forfatter og dramatiker.

Familien Beckett var medlemmer av den anglikanske Church of Ireland. Deres hjem, Cooldrinagh i Dublin-forstaden Foxrock, var et stort hus med have og tennisbane, som Samuels far hadde bygget i 1903.

Samuel Beckett var sønn av William Frank Beckett, som var oppsynsmann og nedstammet fra hugenotter, og Maria Jones Roe, som var sykepleier. De giftet seg i 1901. Året etter ble Samuels eldre bror Frank Edward Beckett født. Foreldrene var begge 35 år gamle da Samuel ble født i 1906.

I 1919 begynte Beckett på Portora Royal School i Enniskillen i County Fermanagh (som Oscar Wilde også hadde gått på). Beckett utmerket seg i cricket, og skulle senere spille for Dublin Universitys lag.

Beckett ligger begravet på Montparnasse-kirkegården i Paris.

Blant hans tidlige arbeider finnes lyrikk og prosa skrevet på engelsk, men etter et oppgjør med sin mor i 1937 flyttet han til Paris og begynte å skrive på fransk. (Senere flyttet han fra Paris til Provence.) Resten av livet vekslet han på å skrive på fransk og engelsk, og oversatte også stort sett alle sine verker mellom disse to språkene.

Det absurde teaters gjennombrudd regnes for å ha kommet med Becketts Mens vi venter på Godot i 1952. (Stykket fikk tittelen Vente på Godot i Nationaltheatrets oppsetning i 2005.) Beckett anses for å være en av de fremste absurde forfatterne, sammen med Eugène Ionesco og Jean Genet. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1969. I 1984 fikk han tittelen «Saoi», Den vise, av den irske kunstnersammenslutningen Aosdána. Wikipedia

52 år
Ilse Steppat (Skuespiller)
1917 - 1969

Ilse Steppat (Tyskland)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ilse Paula Steppat

Født:
17. november 1917 (102 år siden)

Døde:
22. desember 1969 (52 år) (49 år siden)

Ilse Paula Steppat var en tysk teater- og filmskuespiller.

Hun ble høsten 1933 engasjert ved byteateret i Rheydt. Senere fulgte engasjementer i Düsseldorf, Osnabrück og Oldenburg. I 1937 ble hun knyttet til Volksbühne Berlin. Hun var senere også engasjert ved Altes Theater i Leipzig.

I 1947 fikk hun en viktig filmrolle i Ehe im Schatten, om skuespilleren Joachim Gottschalks skjebne.

På 1960-tallet spilte Ilse Steppat overveiende i filmatiseringer av Edgar Wallaces verker, som har lang tradisjon i Tyskland (bl.a. Die Gruft mit dem Rätselschloss, Der unheimliche Mönch og Die blaue Hand).

Hennes eneste engelskspråklige film var James Bond-filmen On Her Majesty's Secret Service fra 1969, der hun spilte «Blofelds» sveitsiske håndlanger «Fräulein Bunt». Hun døde tre dager etter filmens première i Tyskland av hjerteinfarkt. Ilse Steppat er begravet på Waldfriedhof Dahlem i Berlin.

Hennes livsledsager var regissøren Max Nosseck. Wikipedia

<<
22. Desember
>>