Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. Desember

Om dagen

22. Desember er dag 357 i 2024, og er i uke 51. Det er 9 dager igjen av året.

Historie

20 år siden

2003: Jon Lech Johansen, kanskje best kjent som «DVD-jon», frikjennes i Lagmannsretten på alle punkter

Jon Lech Johansen, også kjent som «DVD-Jon», utviklet det grafiske brukergrensesnittet til DeCSS, som omgår kopisperren på DVD-plater og gir mulighet til å kopiere dem. I 2002 ble han stilt for retten for å ha gjort det mulig å omgå denne kopisperren, men ble frifunnet av Oslo tingrett. Dommen ble anket av Økokrim. 22. desember 2003 ble han på nytt frikjent av lagmannsretten på alle punkter. 5. januar 2004 besluttet Økokrim seg for å ikke anke avgjørelsen i saken, som anses å være av stor prinsipiell betydning.

Johansen lanserte i 2003 programmet QTFairUse, som åpner sperren på Apples iTunes' AAC-filer. Wikipedia
24 år siden

1999: Skuespilleren Per Aabel, dør etter flere års sviktende helse, 97 år gammel

Peter Pavels Aabel var en norsk skuespiller, tegner, danser, koreograf og instruktør.

Per Aabel var sønn av skuespillerne Hauk Aabel og Svanhild Johannessen, og fikk utdannelse innen tegning i Paris og ballett i London. Hans første kunstneriske oppdrag var å illustrere en barnebok, men han ofret raskt tegnekarrieren til fordel for dansen.

Som ballettdanser debuterte han i 1921 på Mayol i balletten Carneval. Etter å ha vært danselærer i Oslo i flere år, fikk han i 1926 sitt første instruktøroppdrag ved Nationaltheatret. Først i 1931 debuterte han som skuespiller på Det Nye Teater.

Aabel var direktør for Carl Johan Teatret i perioden 1933 til 1938. Sammen med blant annet Thorleif Reiss og Wenche Foss sto han bak en rekke forestillinger i forskjellige genre. Aabel og Foss videreførte sitt samarbeide i andre sammenhenger i årtier framover, blant annet i teateroppsetningen av Soloppgang i Riga (1979).

Han var ansatt ved Centralteatret fra 1938 til 1940 og ved Nationaltheatret fra 1940 til 1972. Som pensjonist arbeidet han frilans, og gjestet Nationaltheatret jevnlig. Han deltok under teatrets 100-årsjubileum i 1999, kun uker før han døde. Aabel var da 97 år gammel.

Som teatermann med bred fagbakgrunn ble Per Aabel en sentral kulturpersonlighet innen norsk scenekunst og underholdning i størstedelen av forrige århundre. Han spilte en rekke roller, særlig i komedier, på teater og i film, blant annet i flere Holberg-stykker og som populær oppleser av H. C. Andersens eventyr.

Per Aabel fikk statens æreslønn fra 1973. Han mottok Storkors av St. Olavs Orden i 1988. Han vant Spellemannprisen 1975 i åpen klasse. En statue av ham, utført av Nina Sundbye,«Per Aabel som Jean de France» ble avduket på Johanne Dybwads plass i 1999. Han ble begravet på statens bekostning. Wikipedia
123 år siden

1900: Theatercaféen åpner dørene i Stortingsgaten i Oslo sentrum

Theatercaféen er en del av Hotel Continental i Stortingsgaten i Oslo sentrum, med plass til ca. 240 gjester. Caféen åpnet 22. desember 1900, vis-à-vis Nationaltheatret, som hadde åpnet året før.

Hotel Continental / Theatercaféen var opprinnelig bygget og eid av Foss Bryggeri. I 1909 overtok Caroline og Christian Boman Hansen leieavtalen, og etter tre års drift kjøpte de Hotel Continental av bryggeriet. Elisabeth C. Brochmann er fjerde generasjons eier av Theatercaféen. Hun overtok etter sin mor Ellen Brochmann i 1985.

Theatercaféen ble «modernisert» i 1949, og mye av det gamle særpreget ble borte. I 1971 ble Theatercaféen tilbakeført til original, opprinnelig jugendstil, under ledelse av arkitekt Hans-Gabriel Finne. Deler av originalinventaret var intakt, og gjennom studier av eldre fotografier ble det mulig å bringe Theatercaféen tilbake til sin opprinnelige form. Inspirasjonen ble også hentet fra reiser til Paris, København og Stockholm. Gulvet er lagt med ett hundre tusen små linoleumsbiter. En ny epoke startet i 2010 med et nytt chambre séparée og en egen Theatercafébar.

Theatercaféen ble fra første stund et fast møtested for sentrale personer fra norsk kunst- og kulturliv, deriblant Sigurd Bødtker, Sven Elvestad, Herman Wildenvey og mange av skuespillerne fra Nationaltheatret. I 1924 ble de første portrettene av disse stamgjestene hengt opp i caféen. Samlingen omfatter nå 81 portretter (2017) av forfattere, skribenter, skuespillere, malere, fotografer, musikere og komponister. Felles for dem alle er at de har vært trofaste gjester i hotell- og restauranthuset. De fleste portrettene er tegnet av Henrik Lund, Gösta Hammarlund, Pedro og Ulf Aas. Ellers finner vi arbeider av Finn Graff, Nils Aas, Per Palle Storm, Arne Raknes, Knut Hermod Knudsen, Kristofer Sinding-Larsen, Yukon Gjelseth, Odd Nerdrum og Arne Nøst.

«Valsekongen» Reidar Thommessen (1889–1986) ledet i mange år Theatercaféens orkester. Theatercaféen er i dag et samlingssted for mange, spesielt kulturpersonligheter, forretnings- og finansfolk.

Den står på The New York Times liste over verdens ti mest berømte caféer i denne sjanger. Wikipedia

Fødsler

33 år
Arianne Caoili (Sjakkspiller)
1986 - 2020

Arianne Caoili (Australia)

Sjakkspiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Arianne Bo Caoili

Født:
22. desember 1986 (37 år siden)

Døde:
30. mars 2020 (33 år) (Bilulykke) (4 år siden)

Arianne Bo Caoili var en australsk sjakkspiller. Hun oppnådde tittelen WIM, og hun deltok i Skal vi danse (Australia).

Caoili begynte å spille sjakk som seksåring. På et tidspunkt i 2002 oppnådde hun en FIDE-rating på over 2300. Ratingen sank igjen etter at hun begynte å fokusere på studiene. Hun var, frem til sin død i mars 2020, Australias ledende kvinnelige sjakkspiller og spilte på førstebordet for landslaget under olympiaden i Dresden i 2008.

Fra desember 2009 og frem til sin død var Caoili i et forhold med den armenske stormesteren Levon Aronjan.

Caoili var en av kjendisdanserne i den femte sesongen av den australske utgaven av Skal vi danse. Hennes profesjonelle dansepartner var Carmelo Pizzino og de endte som nummer to bak Anthony Koutoufides. Wikipedia

51 år
Vanessa Paradis (Skuespiller)
1972

Vanessa Paradis (Frankrike)

Skuespiller, Sanger, modell, låtskriver, fotomodell, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Vanessa Chantal Paradis

Født:
22. desember 1972 (51 år)

Vanessa Chantal Paradis er en fransk sanger, modell og skuespiller.

Før hun ble skuespiller var hun en kjent fotomodell i Frankrike, men det er som sangerinne hun er blitt berømt. Hun opptrådte for første gang som 7-åring i talentkonkurransen «L'école des fans». Hun sang «Emilie Jolie» på fransk TV i 1980. Hun hadde en onkel som var musikkprodusent og hjalp henne frem. Hennes første sang som fikk suksess var «Joe Le Taxi», den var en hit i 15 land. Dette er også den mest kjente sangen hennes. Hennes første album «M & J» kom i 1987.

I 1998 innledet hun et kjærlighetsforhold til den amerikanske skuespilleren Johnny Depp, som hun har en datter og en sønn med. Datteren, Lily-Rose Depp, er skuespiller og modell.

Høsten 2006 annonserte Johnny Depp og Vanessa at de var forlovet.

Hennes første filmrolle var i filmen Forbudt kjærlighet (Noce Blanche) i 1989.

I 1991 signerte hun en 3 millioner franc modellkontrakt med Chanel, for å være dere nye ansikt for parfymen Coco.

I juni 2012, kunngjorde Vanessa at hun hadde tatt ut separasjon fra sin forlovede Johnny Depp. Siden 2018 har hun vært gift med Samuel Benchetrit, en fransk forfatter, regissør og skuespiller.

Hennes søster, Alysson Paradis, er også skuespiller. Wikipedia

52 år
Bård Vegar Solhjell (Politiker)
1971

Bård Vegar Solhjell (Norge)

Politiker

Født:
22. desember 1971 (52 år)

Bård Vegar Solhjell er en norsk politiker (SV). Han var i to perioder statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering, og han var stortingsrepresentant for Akershus fra 2009 til 2017. Solhjell er utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo.

Fra mars 2018 til 2019 var han generalsekretær i stiftelsen WWF Verdens naturfond. Fra 1. januar 2020 er han leder for Norad, som er direktorat for utviklingssamarbeid. Wikipedia

54 år
Myriam Bédard (Skiskytter)
1969

Myriam Bédard (Canada)

Skiskytter

Født:
22. desember 1969 (54 år)

Myriam Bédard er en canadisk tidligere skiskytter.

Femten år gammel deltok hun i sitt første skiskytterrenn, og hun ble canadisk juniormester i 1987. I 1991 ble Bédard den andre canadier som vant et verdenscuprenn i skiskyting, og hun ble tatt ut på Canadas lag til OL 1992 i Albertville, hvor Bédard fikk bronse på sprinten (7,5 km). Året etter vant hun sin første store mesterskapstittel, sprinten i VM. Enda bedre gikk det under OL i 1994 på Lillehammer, der hun vant begge de individuelle øvelsene. Wikipedia

61 år
Ralph Fiennes (Skuespiller)
1962

Ralph Fiennes (Storbritannia)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Ralph Nathaniel Fiennes

Født:
22. desember 1962 (61 år)

Ralph Nathaniel Fiennes, er en Oscar-nominert britisk skuespiller. Han er broren til skuespilleren Joseph Fiennes.

Fiennes' filmdebut var i 1992, da han hadde rollen som «Heathcliff» i Stormfulle høyder. Det var først året etter at han ble internasjonalt kjent for rollen som plasskommandanten i Płaszów konsentrasjonsleir, «Amon Göth» i Schindlers liste. En rolle han ble nominert til Oscar for Beste birolle for. I 1994 hadde han rollen som «Charles Van Doren» i Quiz Show, og i 1996 ble han nominert til Oscar igjen for Beste skuespiller for filmen Den engelske pasienten.

Fiennes' karriere har gitt ham roller innen horrorfilmer (Den røde drage), til animerte bibelske figurer i Prinsen av Egypt. I 2002 mottok Fiennes og Miranda Richardson sensasjonelle omtaler og hyllester fra kritikere for sine opptredener i David Cronenbergs prisbelønte thriller Spider.

Fiennes giftet seg med skuespillerinnen Alex Kingston i 1993, men de skilte seg igjen i 1997. I 2004 ble Fiennes valgt til å spille rollen som «Fyrst Voldemort» i den fjerde Harry Potter-filmen, Harry Potter og Ildbegeret. Wikipedia

27 år
Jean-Michel Basquiat (Kunstmaler)
1960 - 1988

Jean-Michel Basquiat (USA)

Kunstmaler, kunstaktivist, musikkforsker, plateprodusent, komponist

Født:
22. desember 1960 (63 år siden)

Døde:
12. august 1988 (27 år) (35 år siden)

Jean-Michel Basquiat var en amerikansk kunstner.

Basquiat var en av de første afroamerikanske kunstnere som vant aksept i det institusjonaliserte kunstlivet i USA. Han arbeidet hovedsakelig med maleri inspirert av graffiti og såkalt street art, og han ble en viktig profil innenfor 1980-tallets «heftige maleri» og nyekspresjonisme. I 1983 møtte Basquiat Andy Warhol, noe som ble starten på et intensivt samarbeid de to imellom som varte frem til Warhol døde i 1987. Etter Warhols død tiltok Basquiats heroinmisbruk, og han døde året etter av en overdose i sitt atelier i New York.

Basquiats merkevare var hans bruk av ord i bilder, samt hans galgenhumoristiske fokus på svarte helter og anti-helter i det amerikanske samfunnet. Han var en stor fan av boksing og jazz, to arenaer der svarte hadde slått gjennom på et tidlig historisk tidspunkt. Basquiat var kjæreste med Madonna et par måneder i starten av sin karriere. Han stilte ut på de fremste galleriene verden over, som Mary Boone Gallery i New York og Bruno Bischofberger Gallery i Sveits.

I mai 2017 ble Basquiats maleri «Untitled» (fra 1982) solgt for 110 500 000 dollar (omtrent 930 millioner norske kroner) på en Sotheby's-auksjon i New York. Det var høyeste auksjonssum for et maleri av en amerikansk kunstner. Bildet ble kjøpt av japanske Yusaku Maezawa, grunnlegger av Zozotown, et nettsted som selger klær. Wikipedia

72 år
Vasilij Rotsjev (Langrennsløper)
1951

Vasilij Rotsjev (Russland)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vasilij Pavlovitsj Rotsjev

Født:
22. desember 1951 (72 år)

Vasilij Pavlovitsj Rotsjev er en tidligere russisk langrennsløper. Under OL 1980 tok han sølv på tremila, og var i tillegg med på det sovjetiske vinnerlaget på 4 x 10 km stafett.

Rotsjevs sønn av samme navn, Vasilij Vasiljevitsj Rotsjev, tilhører dagens verdenselite i langrenn. Rotsjev er gift med den tidligere langrennsløperen Nina Rotsjeva. Wikipedia

53 år
Stein Ove Berg (Musiker)
1948 - 2002

Stein Ove Berg (Norge)

Musiker, låtskriver, sanger, journalist

Født:
22. desember 1948 (75 år siden)

Døde:
17. juni 2002 (53 år) (21 år siden)

Stein Ove Berg var en norsk låtskriver, visesanger og journalist.

Stein Ove Berg ble født og vokste opp på Kløfta i Ullensaker i Akershus. Som voksen bodde han på Kløfta, på Leirsund, på Årnes og i Vestre Udnes i Nes på Romerike, på Garderåsen i Fet, på Sørumsand, i Oslo og på Finstadbru i Aurskog. Her stiftet han på 1980-tallet familie.

Han debuterte i radioprogrammet Søndagsposten på NRK 1. april 1971. Han gav ut åtte musikkalbum i perioden 1974–1981. Blant hans mest kjente sanger er «Manda' morra blues», «Kommer nå» og «Stine Maris vise».

Berg skrev også mange av arbeiderbevegelsens mest brukte sanger. Han jobbet som journalist i Akershus Arbeiderblad / Romerikes Blad i Lillestrøm i to perioder mens han arbeidet seg frem som en anerkjent visesanger og låtskriver på 1970-tallet og i en periode frem til han igjen sto på scenen i Aurskog i 1995.

I tidsrommet 1982–1993 drev han innen travsport og etterhvert som sykkelreparatør i Aurskog i Aurskog-Høland kommune.

Som bakgrunn kan det tillegges at han i 1992/93 på ny begynte hos sin gamle arbeidsgiver Akershus Arbeiderblad / Romerikes Blad, nå på lokalkontoret i Bjørkelangen i Aurskog-Høland kommune. I 1994 flyttet han til Romerikes Blads hovedkontor i Roseveien, Lillestrøm. Han ble straks et medlem i mediehusets husband; bestående av Jan Eriksen, Hans-Chr. Jørgensen, Kay Stenshjemmet, Tom Gustavsen og Ingrid Røneid. Han fortalte: "Det var der jeg fikk lysten på å fortelle igjen, med gittar'n".

Tiden fra studioarbeidet til første konsert gikk fort. Stein Ove Berg forsvant ut av avisen på ny og skulle igjen livnære seg som visesanger.

Berg hadde tidvis rusproblemer, og han valgte å ta kontakt med Evangeliesenteret i Ørje. Han oppholdt seg blant annet på Evangeliesenteret og sto fram som kristen i 1996. Han opptrådte også flere ganger i evangeliesentersammenheng. På det siste albumet han laget sang han blant annet «Lær meg å kjenne dine veier». Kort tid etter lanseringen av albumet ble han funnet død i sin leilighet. Wikipedia

86 år
Kjell Pahr-Iversen (Kunstmaler)
1937

Kjell Pahr-Iversen (Norge)

Kunstmaler

Født:
22. desember 1937 (86 år)

Kjell Pahr-Iversen er en norsk maler.

Han fikk sin utdanning ved Kunst- og håndverkskolen i Bergen og ved Kunstakademiet i København. Kjell Pahr-Iversen er representert blant annet i Nasjonalgalleriet og ved en rekke andre museer.

Han har hatt mange utsmykningsoppdrag, og er en kjent norsk samtidskunstner.

Kjell Pahr-Iversen modellerer bildene sine med lys og skygge. Han bruker farger og penselstrøk på en ekspresjonistisk måte. Han er veldig opptatt av lys og benytter seg av en maleteknikk som gjør at bildene hans får en spesiell glød og intensitet.

Kjell Pahr-Iversen ble 12. november 2017 utnevnt til æresmedlem av Det russiske kunstakademiet. Wikipedia

91 år
Per Bredesen (Fotballspiller)
1930 - 2022

Per Bredesen (Norge)

Fotballspiller

Født:
22. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
3. oktober 2022 (91 år) (1 år siden)

Per Bredesen var en tidligere norsk fotballspiller. Han var proffspiller i Italia i mange år, og regnes som en av Norges beste spillere gjennom tidene av NFFs tidligere generalsekretær Nicken Johansen. Hans posisjon på banen var indre høyre, som grovt sett tilsvarer offensiv midtbanespiller etter dagens begreper.

Bredesen startet karrieren i Ørn-Horten på slutten av 1940-tallet, og ble raskt anerkjent som et av de største talentene i norsk fotball. Han debuterte på landslaget allerede som 18-åring i 1949. Totalt spilte Bredesen 18 A-landskamper, og scoret sju landslagsmål, før han i 1952 ble signert av den italienske klubben Lazio.

Bredesen spilte tre sesonger i Lazio, og spilte senere for Serie A-klubbene Udinese, Milan, Bari og Messina. I 1957 ble han som første, og hittil eneste nordmann, italiensk seriemester med Milan. Totalt spilte Bredesen 212 kamper, og scoret 50 mål i italiensk fotball. Han la opp som profesjonell spiller, og returnerte til Norge i 1961, der han fortsatte karrieren på Ørn.

Da Bredesen ble Italia-proff, ble han også uaktuell for landslagsspill på grunn av NFFs selvpålagte amatørbestemmelser, som sa at enhver spiller som mottar betaling for å spille fotball ble utestengt fra landslagsspill. Denne særnorske regelen ble opphevet i 1969, men da hadde Bredesen spilt sin siste sesong for Ørn Horten.

I 1962 ga han ut boken med tittelen Fotballen er rund på 146 sider på Aschehougs forlag. Wikipedia

90 år
Skule Waksvik (Billedhugger)
1927 - 2018

Skule Waksvik (Norge)

Billedhugger

Født:
22. desember 1927 (96 år siden)

Døde:
7. februar 2018 (90 år) (6 år siden)

Skule Waksvik var en norsk billedhugger.

Waksvik brukte i hovedsak motiv fra naturen, dyr og kvinner. Mange av hans arbeider ble utført for offentlige rom. Wikipedia

94 år
Norvald Tveit (Manusforfatter)
1927 - 2022

Norvald Tveit (Norge)

Manusforfatter, forfatter

Født:
22. desember 1927 (96 år siden)

Døde:
2. mai 2022 (94 år) (1 år siden)

Norvald Øystein Tveit var en norsk forfatter og dramatiker fra Leirvik i Hyllestad kommune.

Som dramatiker er Tveit særlig kjent for sine skuespill, men han skrev også hørespill og fjernsynsdrama for NRK, blant annet flere episoder for tv-seriene Kong Sverre (1978) og Vestavind (1994). Han skrev dessuten sakprosa, og var også innom sjangrene barnebok og kriminalroman.

Tveit ble prisbelønnet flere ganger, blant annet med Ibsenprisen 1993 for sitt samlede dramatiske arbeide. 17. desember 2007 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

94 år
Lady Bird Johnson (Gründer)
1912 - 2007

Lady Bird Johnson (USA)

Gründer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Claudia Alta Taylor

Født:
22. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
11. juli 2007 (94 år) (16 år siden)

Claudia Alta Taylor «Lady Bird» Johnson var gift med president Lyndon B. Johnson, og var USAs førstedame fra 22. november 1963 til 20. januar 1969. Hun er kjent for sitt engasjement for miljøet og spesielt villblomster. Wikipedia

70 år
Charles-Joseph Lebouc (Cellist)
1822 - 1893

Charles-Joseph Lebouc (Frankrike)

Cellist, komponist, universitetslærer

Født:
22. desember 1822 (201 år siden)

Døde:
6. mars 1893 (70 år) (131 år siden)

Charles-Joseph Lebouc var en fransk musiker.

Lebouc deltok i konservatoriet i Paris hvor han studerte strykeinstrumenter som cello under ledelse av Olive Charlier Vaslin (1794 – 1889) og deretter ble han lært opp av Louis Norblin, og senere ble en professor innen spilling av cello. Han spilte for det meste kammermusikk. Han komponerte noen stykker med cello som ble akkompagnert av piano. Han vant førsteprisen i cello i 1842 da han var elev av Auguste Franchomme, og han ble tildelt førsteprisen innen harmoni i 1844 som elev av Fromental Halévy. Wikipedia

65 år
Johan Sebastian Welhaven (Lyriker)
1807 - 1873

Johan Sebastian Welhaven (Norge)

Lyriker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven

Født:
22. desember 1807 (216 år siden)

Døde:
21. oktober 1873 (65 år) (150 år siden)

Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven var en norsk lyriker og litteraturkritiker. I ettertid er han mest kjent som Henrik Wergelands poetiske og kulturpolitiske motpol, men Welhaven har også en posisjon i kraft av eget virke.

Welhaven regnes som en av de sentrale dikterne i norsk litteratur i første halvdel av 1800-tallet. Han var romantiker med interesse for estetikk, dyrket den rene sjanger og stilte strenge krav til dikterisk form. Hans første større dikteriske bedrift var den polemiske sonettsyklusen Norges Dæmring (1834). Som sentrallyriker trådte han fram i 1839. En god del av diktene er inspirert av folkediktning, til å begynne med sagn som han fant i Andreas Fayes utgave av norske sagn fra 1833. Han skrev også noen salmer.

I 1840 ble Welhaven konstituert som lektor i filosofi ved Det Kgl. Frederiks Universitet i Christiania. Han ble fast ansatt i 1843, og ble professor i 1846. Ved siden av filosofi underviste han i litteraturhistorie. Wikipedia

63 år
Karl Friedrich Abel (Komponist)
1723 - 1787

Karl Friedrich Abel (Tyskland)

Komponist, gambist

Født:
22. desember 1723 (300 år siden)

Døde:
20. juni 1787 (63 år) (236 år siden)

Karl Friedrich Abel (også Carl; født 22. desember 1723 i Köthen i Anhalt; død 20. juni 1787 i London) var en tysk komponist og gambevirtuos.

Faren, Christian Ferdinand, var Premier-Musicus i stedets hofforkester som en tid var under ledelse av Johann Sebastian Bach.

Karl Friedrich Abel kan ha vært student hos Bach ved Thomasschule i Leipzig, men det er ikke dokumentert.

Derimot er det sikkert at Bach anbefalte Abel for Johann Adolf Hasse, dirigent for hoffkapellet i Dresden, og at Abel var „Kammermusiker des Königs von Polen“ i kongens hofforkester i ni år (1748–1757). På grunn av syvårskrigen reiste han fra Dresden i 1757. Etter noen års omflakkende tilværelse kom han til England i 1759 og ble kammermusiker for dronning Charlotte av England.

I 1762 kom Johann Sebastian Bachs yngste sønn, Johann Christian Bach, til London. Bach og Abel ble venner, og grunnla i 1764 de populære «Bach-Abel Concerts», de første abonnementskonsertene i engelsk historie. Konsertene ble i ti år arrangert av Teresa Cornelys, en tidligere operasangerinne fra Venezia som eide en konsertsal.

I 1764 kom også den åtteårige Wolfgang Amadeus Mozart med sin far til London og besøkte Abel, og studerte hans kompositoriske sats. Som forbilde kopierte han Abels Ess-Dur-symfoni (op. VII,6) i sin notisbok, og dermed er den senere ved en feiltagelse blitt oppført i Köchelverzeichnis som Mozarts «Sinfonie Nr. 3 in Es-Dur» under nr. 18.

I 1775 ble konsertene arrangert uten Teresa Cornelys, og suksessen uteble – spesielt etter Bachs død i 1782. Abel vendte tilbake til Tyskland, men klarte ikke å få fotfeste, så etter to år så han seg nødt til å returnere til London. Her var han fremdeles en etterspurt utøver på nye og gamle instrumenter. Hans død ble framskyndet av at han ble alkoholisert og levde sine siste år i fattigdom.

Abel var den siste store gambesolist. Med ham forsvant instrumentet fra orkesteret – snart også som soloinstrument. Det finnes flere gode portretter av ham, blant annet to laget av hans mangeårige venn Thomas Gainsborough. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Thor Bjarne Bore (Politiker)
1938 - 2019

Thor Bjarne Bore (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
10. januar 1938 (86 år siden)

Døde:
22. desember 2019 (82 år) (4 år siden)

Thor Bjarne Bore var en norsk redaktør og politiker (V).

Bore var utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagkretsen matematikk, astronomi og historie.

Bore var redaktør i Romsdals Budstikke fra 1966 til 1970 og ble sjefredaktør i Vårt Land i 1974. Der ble han til 1983, da han ble sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, en stilling han innehadde til 2000.

Bore var styreleder (2001–2006) i Kirkens Nødhjelp og leder (2002–2006) av Kirkerådet, leder av TV2-utvalget (1983–85), Kontaktutvalget mellom dagspressen og staten, medlem av Ytringsfrihetskommisjonen (1997–1999), Innsynsutvalget (2000–2008), styret i Statistisk sentralbyrå (2000–2008), styret i NRK (2002–2006) og redaktør i The Norseman (2001–2007).

Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 2005.

Han var gift med journalisten Marie Rein Bore. Bjørn Kristoffer Bore fulgte etter sin far og ble i 2019 sjefredaktør i Vårt Land. Pressemannen Geir Arne Bore er også deres sønn. Wikipedia

86 år
Emanuel Ungaro (Motedesigner)
1933 - 2019

Emanuel Ungaro (Frankrike)

Motedesigner

Født:
13. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
22. desember 2019 (86 år) (4 år siden)

Emanuel Ungaro er en pensjonert fransk motedesigner, som grunnla motehuset som bærer navnet hans i 1965. Wikipedia

50 år
Joe Strummer (Musiker)
1952 - 2002

Joe Strummer (Storbritannia)

Musiker, skuespiller, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
John Graham Mellor

Født:
21. august 1952 (71 år siden)

Døde:
22. desember 2002 (50 år) (21 år siden)

John Graham Mellor, var en britisk musiker. Han er mest kjent fra punkgruppa The Clash, der han var en av grunnleggerne, gitarist, låtskriver og sanger. Før han kom til The Clash, spilte Strummer i forskjellige band, bl.a. The Vultures og The 101'ers. Navnet Strummer tok han fordi han aldri kunne spille fingerspill på gitaren.

Strummer ble født i Ankara i Tyrkia. Hans far var diplomat slik at han har også bodd i Mexico City, Kairo og Bonn. Etter The Clash har Strummer spilt rytmegitar en kortere periode med The Pogues.

Strummers største suksess etter The Clash var med Joe Strummer & The Mescaleros. Joe Strummer sang duett sammen med Johnny Cash på sangen Redemption Song (Bob Marley). Denne finnes på CD boksen Johnny Cash Unearthed fra 2003.

Han døde i sitt eget hjem 22. desember, 2002 etter et hjerteinfarkt. Hans plutselige død, som var et resultat av en medfødt hjertelidelse, sjokkerte en hel generasjon fans som han har vært en inspirasjonskilde til. En dvd-dokumentar kalt The Future Is Unwritten kom ut i 2007. Her intervjues bl.a. Bono, Martin Scorsese, John Cusack og tidligere medlemmer av The Clash. Wikipedia

97 år
Per Aabel (Skuespiller)
1902 - 1999

Per Aabel (Norge)

Skuespiller, danser, koreograf

Født:
25. april 1902 (122 år siden)

Døde:
22. desember 1999 (97 år) (24 år siden)

Per Pavels Aabel var en norsk skuespiller, tegner, danser, koreograf og instruktør.

Per Aabel var sønn av skuespillerne Hauk Aabel og Svanhild Johannessen, og fikk utdannelse innen tegning i Paris og ballett i London. Hans første kunstneriske oppdrag var å illustrere en barnebok, men han ofret raskt tegnekarrieren til fordel for dansen.

Som ballettdanser debuterte han i 1921 på Mayol i balletten Carneval. Etter å ha vært danselærer i Oslo i flere år, fikk han i 1926 sitt første instruktøroppdrag ved Nationaltheatret. Først i 1931 debuterte han som skuespiller på Det Nye Teater.

Aabel var direktør for Carl Johan Teatret i perioden 1933 til 1938. Sammen med blant annet Thorleif Reiss og Wenche Foss sto han bak en rekke forestillinger i forskjellige genre. Aabel og Foss videreførte sitt samarbeide i andre sammenhenger i årtier framover, blant annet i teateroppsetningen av Soloppgang i Riga (1979).

Han var ansatt ved Centralteatret fra 1938 til 1940 og ved Nationaltheatret fra 1940 til 1972. Som pensjonist arbeidet han frilans, og gjestet Nationaltheatret jevnlig. Han deltok under teatrets 100-årsjubileum i 1999, kun uker før han døde. Aabel var da 97 år gammel.

Som teatermann med bred fagbakgrunn ble Per Aabel en sentral kulturpersonlighet innen norsk scenekunst og underholdning i størstedelen av forrige århundre. Han spilte en rekke roller, særlig i komedier, på teater og i film, blant annet i flere Holberg-stykker og som populær oppleser av H.C. Andersens eventyr.

Per Aabel fikk statens æreslønn fra 1973. Han mottok Storkors av St. Olavs Orden i 1988. Han vant Spellemannprisen 1975 i åpen klasse. En statue av ham, utført av Nina Sundbye,«Per Aabel som Jean de France» ble avduket på Johanne Dybwads plass i 1999. Han ble begravet på statens bekostning. Wikipedia

83 år
Samuel Beckett (Forfatter)
1906 - 1989

Samuel Beckett (Irland)

Forfatter, skribent, språkforsker, filmregissør, manusforfatter, cricketspiller, lyriker, dramatiker, oversetter, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Barclay Beckett

Født:
13. april 1906 (118 år siden)

Døde:
22. desember 1989 (83 år) (34 år siden)

Samuel Barclay Beckett var en anglo-irsk-fransk forfatter og dramatiker.

Familien Beckett var medlemmer av den anglikanske Church of Ireland. Deres hjem, Cooldrinagh i Dublin-forstaden Foxrock, var et stort hus med have og tennisbane, som Samuels far hadde bygget i 1903.

Samuel Beckett var sønn av William Frank Beckett, som var oppsynsmann og nedstammet fra hugenotter, og Maria Jones Roe, som var sykepleier. De giftet seg i 1901. Året etter ble Samuels eldre bror Frank Edward Beckett født. Foreldrene var begge 35 år gamle da Samuel ble født i 1906.

I 1919 begynte Beckett på Portora Royal School i Enniskillen i County Fermanagh (som Oscar Wilde også hadde gått på). Beckett utmerket seg i cricket, og skulle senere spille for Dublin Universitys lag.

Beckett ligger begravet på Montparnasse-kirkegården i Paris.

Blant hans tidlige arbeider finnes lyrikk og prosa skrevet på engelsk, men etter et oppgjør med sin mor i 1937 flyttet han til Paris og begynte å skrive på fransk. (Senere flyttet han fra Paris til Provence.) Resten av livet vekslet han på å skrive på fransk og engelsk, og oversatte også stort sett alle sine verker mellom disse to språkene.

Det absurde teaters gjennombrudd regnes for å ha kommet med Becketts Mens vi venter på Godot i 1952. (Stykket fikk tittelen Vente på Godot i Nationaltheatrets oppsetning i 2005.) Beckett anses for å være en av de fremste absurde forfatterne, sammen med Eugène Ionesco og Jean Genet. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1969. I 1984 fikk han tittelen «Saoi», Den vise, av den irske kunstnersammenslutningen Aosdána. Wikipedia

77 år
Darryl F. Zanuck (Filmprodusent)
1902 - 1979

Darryl F. Zanuck (USA)

Filmprodusent, manusforfatter, skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Darryl Francis Zanuck

Født:
5. september 1902 (121 år siden)

Døde:
22. desember 1979 (77 år) (44 år siden)

Darryl Francis Zanuck var en amerikansk filmprodusent, manusforfatter og studiosjef. Han var med på å stifte Twentieth Century Pictures, som senere fusjonerte med Fox Film Corporation og ble Twentieth Century-Fox.

Zanuck vant David di Donatello og ble nominert til Oscar for beste film for produksjonen av Den lengste dagen (1962). Han ble også belønnet med tre Irving G. Thalberg Memorial Awards, én Cecil B. DeMille Award og har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Zanuck var gift med skuespillerinnen Virginia Fox og far til filmprodusenten Richard D. Zanuck. De siste årene av livet led han av Alzheimers sykdom. Zanuck døde 77 år gammel av komplikajoner som følge av lungebetennelse. Wikipedia

52 år
Ilse Steppat (Skuespiller)
1917 - 1969

Ilse Steppat (Tyskland)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ilse Paula Steppat

Født:
17. november 1917 (106 år siden)

Døde:
22. desember 1969 (52 år) (54 år siden)

Ilse Paula Steppat var en tysk teater- og filmskuespiller.

Hun ble høsten 1933 engasjert ved byteateret i Rheydt. Senere fulgte engasjementer i Düsseldorf, Osnabrück og Oldenburg. I 1937 ble hun knyttet til Volksbühne Berlin. Hun var senere også engasjert ved Altes Theater i Leipzig.

I 1947 fikk hun en viktig filmrolle i Ehe im Schatten, om skuespilleren Joachim Gottschalks skjebne.

På 1960-tallet spilte Ilse Steppat overveiende i filmatiseringer av Edgar Wallaces verker, som har lang tradisjon i Tyskland (bl.a. Die Gruft mit dem Rätselschloss, Der unheimliche Mönch og Die blaue Hand).

Hennes eneste engelskspråklige film var James Bond-filmen On Her Majesty's Secret Service fra 1969, der hun spilte «Blofelds» sveitsiske håndlanger «Fräulein Bunt». Hun døde tre dager etter filmens première i Tyskland av hjerteinfarkt. Ilse Steppat er begravet på Waldfriedhof Dahlem i Berlin.

Hennes livsledsager var regissøren Max Nosseck. Wikipedia

73 år
Emanuel Vigeland (Kunstmaler)
1875 - 1948

Emanuel Vigeland (Norge)

Kunstmaler, glassmaler, billedhugger

Født:
2. desember 1875 (148 år siden)

Døde:
22. desember 1948 (73 år) (75 år siden)

Emanuel Vigeland var en norsk billedkunstner, og yngre bror av Gustav Vigeland. Han er mest kjent for en rekke utsmykninger av kirkebygg og for sitt mausoleum på Slemdal i Oslo. Wikipedia

77 år
Beatrix Potter (Barnebokforfatter)
1866 - 1943

Beatrix Potter (Storbritannia)

Barnebokforfatter, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Beatrix Potter

Født:
28. juli 1866 (157 år siden)

Døde:
22. desember 1943 (77 år) (80 år siden)

Helen Beatrix Potter var en britisk barnebokforfatter og -illustratør. Hennes mest kjente figur er Peter Rabbit, på norsk kalt Petter Kanin, en skikkelse som er blitt klassisk i engelsk barnelitteratur og fortsatt er en kommersiell suksess i gamle og nye titler og en rekke spin-off-produkter. Wikipedia

75 år
Guercino (Kunstmaler)
1591 - 1666

Guercino (Italia)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Giovanni Francesco Barbieri

Født:
8. februar 1591 (433 år siden)

Døde:
22. desember 1666 (75 år) (357 år siden)

Giovanni Francesco Barbieri, bedre kjent som Il Guercino («den skjeløyde», et kallenavn han fikk nettopp fordi han led av strabisme), var en italiensk barokkmaler fra regionen Emilia-Romagna, aktiv i Roma og Bologna. Han utførte også flerfoldige utmerkede tegninger. Wikipedia

<<
22. Desember
>>