Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

20. Juni

Om dagen

20. Juni er dag 172 i 2024, og er i uke 25. Det er 194 dager igjen av året.
Verdens dag for flyktninger (Innført av FN i 2001)
Sommersolverv (Årets lengste dag)

Historie

12 år siden

2011: Ryan Dunn, mest kjent fra TV-serien «Jackass» på MTV, dør i en bilulykke, 34 år gammel

Ryan Dunn var en amerikansk reality-TV-personlighet og våghals, best kjent for å være medlem av The Jackass Crew samt et medlem av Viva La Bam.

Dunn tok del i mange av de karakteristiske stunts som gjorde TV-programmet Jackass berømt. I 2005 hadde han også sin egen MTV-serie, Homewrecker. Dunn dukket også opp i en episode av TV-serien Law & Order: Special Victims Unit i desember 2008. Han blir også omtalt i filmen Dreams som ble utgitt våren 2009. Dunn var også med i filmen Jackass 3D, som ble utgitt den 15. oktober 2010 i USA.

20. juni 2011, cirka klokken 3:30 EDT, døde Dunn i en bilullykke i Chester County, Pennsylvania da hans Porsche 911 2007-modell sklei av veien, traff et tre og brast i flammer. Det rapporteres at han et par timer tidligere postet et bilde på Twitter hvor han og noen venner drakk. I tillegg til Dunn ble Zachary Hartwell, som var hans kamerat, funnet død på stedet. Det skal angivelig ha vært Dunn som kjørte bilen. Dunn ble angivelig identifisert ved hjelp av sine tatoveringer. Wikipedia
38 år siden

1985: Arne Treholt dømmes til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak

Arne Treholt er en tidligere norsk embedsmann og politiker (Ap). Den 20. januar 1984 ble han arrestert og siktet for spionasje, og 20. juni 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, i det som ble kjent som Treholt-saken. I dommen het det at Treholt hadde gjort skade mot Norge «som til dels ikke lar seg reparere» og at skadene «som teoretisk kan avbøtes» ville koste «flere års forsvarsbudsjetter». Treholt var byråsjef i UD da han ble arrestert.

Treholt har i alle år hevdet å være uskyldig i spionasje, men har innrømmet både å ha hatt hemmelige møter med KGB, å ha gitt KGB graderte dokumenter og å ha tatt imot penger både fra KGB og Saddam Husseins Irak, som til dels ble plassert på en hemmelig konto i Sveits. Treholt gav Sovjetunionen opplysninger om forsvarsplanene for Nord-Norge ved sovjetisk invasjon, materielle svakheter i Forsvaret, mobiliseringstider, soldater på vakt, norske angrepsalternativer i tilfelle sovjetisk invasjon, beredskapslagre, møtereferatene til statsministeren og utenriksministeren, og NATO-alliertes lagring av tungt utstyr i Norge. Treholts egen forklaring om at han var en slags «privatpraktiserende utenriksminister» ble beskrevet som grensende til stormannsgalskap i dommen. I sin egen bok Gråsoner fra 2004 innrømmet han både grov uforstand i tjenesten og «stormannsgalskap» og mente at KGB hadde startet såkalt «grooming» med sikte på å verve ham som agent, men at arrestasjonen av ham kom KGB i forkjøpet.

Etter åtte og et halvt års soning ble han benådet av regjeringen Brundtland av helsegrunner 3. juli 1992. Han reiste siden til Russland og er nå bosatt i Moskva. Han har tidvis også oppholdt seg på Kypros, der det bor mange russiske forretningsmenn. Treholt har etter soningen livnært seg som forretningsmann og spesialisert seg på å handle med russiske verdipapirer via internett.

Treholt har begjært straffesaken sin gjenopptatt flere ganger. I 2010 hevdet Geir Selvik Malthe-Sørenssen, en privatetterforsker engasjert av Treholt, at bevisene i Treholt-saken var fabrikkert. Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker festet ikke lit til påstandene og avslo begjæring om gjenopptagelse for fjerde gang 9. juni 2011. Malthe-Sørenssen ble i 2016 avslørt for å ha fabrikkert beviser som angivelig skulle renvaske Treholt og ble i 2018 dømt til tre års fengsel for omfattende bedrageri og dokumentfalsk i flere saker. Wikipedia
68 år siden

1955: Den lengste solformørkelsen i nyere tid finner sted på Filippinene og varer i 7 minutter og 8 sekunder

En solformørkelse forekommer når månen passerer mellom solen og jorden slik at solen dekkes helt eller delvis. Total solformørkelse regnes som et av de mest spektakulære naturfenomener.

Det å se direkte på solens fotosfære (den lysende skiven) er farlig for synet, selv om det skjer bare i få sekunder. Det kan skade øyets retina permanent og derved skade synet. Det er mulig å miste synet helt på grunn av dette. Retina har ikke følsomhet for smerte, og det vil derfor ikke være noen smerte som gir advarsel om skaden som inntreffer.

Under normale omstendigheter gir solen så sterkt lys at det er vanskelig å se på den direkte. Derfor bør man unngå å se på solen på en slik måte at det skader. Under en formørkelse er den totale lysmengden mindre. Intensiteten av det lyset som kommer fra den synlige delen av solskiven er imidlertid ikke endret, og er fortsatt like farlig for synet, selv om lysmengden gjør det lettere å se på Solen.

Utenom under selve totaliteten ved en total formørkelse er det derfor viktig å bruke spesielle solformørkelsesbriller. Sveisebriller eller sveisemaske er ikke mulig å benytte, da det kan slippe gjennom stråling som er svært skadelig for øynene. Det er også mulig å se på solformørkelsen gjennom å danne et bilde av solen. Det er ikke nødvendig med mer enn en pappskive med et hull laget med en knappenål for å få til et slikt bilde. Wikipedia

Fødsler

41 år
Gitte Witt (Skuespiller)
1983

Gitte Witt (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gitte Witt Julsrud

Født:
20. juni 1983 (41 år)

Gitte Witt Julsrud er en norsk skuespiller. Hun debuterte i 2003 i en episode av TV-serien Fox Grønland, og fikk med Exteriors sin første hovedrolle i en spillefilm i 2011. Witt er utdannet fra Hartvig Nissens skole og Lee Strasberg Theatre and Film Institute i New York. Wikipedia

43 år
Brede Hangeland (Fotballspiller)
1981

Brede Hangeland (Norge)

Fotballspiller

Født:
20. juni 1981 (43 år)

Brede Paulsen Hangeland er en norsk tidligere fotballspiller. Han har spilt 91 kamper for landslaget, og var kaptein fra 2008 til februar 2013.

Wikipedia

52 år
Hanne Hoftun (Programleder)
1972

Hanne Hoftun (Norge)

Programleder, journalist

Født:
20. juni 1972 (52 år)

Hanne Hoftun er programleder i NRK P1+. Hun er journalistutdannet ved Høgskolen i Bodø.

Hoftun var i programleder i NRK P1 i en årrekke, først og fremst tilknyttet programmene Reiseradioen og Nitimen. I 2008 var hun kommentator for Eurovision Song Contest 2008 i Beograd i Serbia sammen med Per Sundnes. I juli 2009 kommenterte hun minnemarkeringen for Michael Jackson sammen med Håkon Moslet på NRK2.

23. februar 2002 var Hoftun deltaker i tv-programmet Hodejegerne på NRK1 sammen med Hege Tepstad. Wikipedia

57 år
Nicole Kidman (Skuespiller)
1967

Nicole Kidman (Australia)

Skuespiller, sanger, filmprodusent, modell, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Nicole Mary Kidman

Født:
20. juni 1967 (57 år)

Nicole Mary Kidman er en australsk skuespiller, sanger og filmprodusent.

Kidmans foreldrene var dr. Antony David Kidman og Janelle Ann. Hennes far var spesialist på kreftforskning i Washington D.C.. Familien returnerte til Australia da hun var fire år gammel og faren tok en lærepost ved University of Technology, Sydney.

I 2008 spilte Kidman hovedrollen i musikalen Nine sammen med Oscar-vinnerne Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Judi Dench og Sophia Loren med Oscar-nominerte Kate Hudson og Grammy Award-vinner Fergie i biroller. Filmen hadde premiere i november 2009.

I 2017 hadde hun også en av hovedrollene i miniserien Big Little Lies.

Under Oscar 2003 vant Kidman Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for innsatsen i The Hours. Hun ble også nominert i samme kategori til Oscar 2011. Kidman har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun er companion (AC) av Order of Australia.

Kidman har vært gift med Tom Cruise, som hun ble skilt fra i 2001. Med Cruise har hun adoptivbarna Isabella Jane og Connor Anthony. Den 25. juni 2006 giftet Kidman seg med countrysangeren Keith Urban, og de har døtrene Sunday Rose og Faith Margaret. Wikipedia

57 år
Grunde Njøs (Skøyteløper)
1967

Grunde Njøs (Norge)

Skøyteløper

Født:
20. juni 1967 (57 år)

Grunde Njøs er en norsk tidligere skøyteløper som representerte Leinstrand Idrettslag og Norge.

Njøs ble norsk mester i sammenlagt sprint to ganger i henholdsvis 1992 og 1999, samt i enkeltdistanser på 500 meter i 1996, 1999, 2000, 2001 og 2003, i tillegg er Njøs også mester i stafett for Leinstrand IL sammen med storebror Ivar Njøs og Pål Meistad i 1991. Njøs sine beste resultater fra internasjonale mesterskap er syvendeplass på 500 meter i OL i 1994 på Lillehammer (hvor skøyteøvelsene ble holdt i Hamar), femteplass i sprint-VM i 1995, plassen etter landsmannen Roger Strøm, femteplass på 500 meter i VM enkeltdistanser i 1999 og fjerdeplass på 500 meter i VM enkeltdistanser i 2000.

Han er yngre bror av Ivar Njøs, som også er en skøyteløper som fremdeles deltar veteranklassene. Wikipedia

61 år
Anne Jahren (Langrennsløper)
1963

Anne Jahren (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
20. juni 1963 (61 år)

Anne Jahren er en norsk tidligere langrennsløper som representerte Bærums Skiklub. Wikipedia

70 år
Michael Anthony (Bassist)
1954

Michael Anthony (USA)

Bassist, musiker

Født:
20. juni 1954 (70 år)

Michael Anthony Sobolewski er en amerikansk bassist og tidligere mangeårig medlem av Van Halen. Wikipedia

48 år
Ilan Ramon (Astronaut)
1954 - 2003

Ilan Ramon (Israel)

Astronaut, romfarer, flyger, militær, offiser

Født:
20. juni 1954 (70 år siden)

Døde:
1. februar 2003 (48 år) (Columbia ulykken) (21 år siden)

Ilan Ramon var en israelsk astronaut. Han omkom i ulykken med den amerikanske romfergen Columbia. På hjemferden til Jorden tok ferja fyr og tilslutt eksploderte i atmosfæren, og tok syv astronauter med seg i døden. Ramon var også kjent for å være en av de israelske pilotene som deltok i Osirak-angrepet på Irak i 1981.

Ilan Ramon var den første israelske astronauten. Med seg på ferden, som et symbol på holocaust, hadde han en kopi av tegningen Månens ansikt, tegnet av den 16 år gamle gutten Petr Ginz. Den unge gutten tegnet tegningen på innsiden av den tsjekkiske konsentrasjonsleiren Terezín under den andre verdenskrig. Wikipedia

54 år
Ulrich Mühe (Skuespiller)
1953 - 2007

Ulrich Mühe (Tyskland)

Skuespiller, Teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Friedrich Hans Ulrich Mühe

Født:
20. juni 1953 (71 år siden)

Døde:
22. juli 2007 (54 år) (16 år siden)

Ulrich Mühe var en tysk film- og teaterskuespiller. Han spilte familiefar i to av Michael Hanekes 90-tallsfilmer (Bennys video og Funny Games), men høydepunktet i karrieren var da han spilte hovedrollen som samvittighetsfull Stasioffiser i De andres liv fra 2006, som i 2007 ble belønnet med Oscar for beste utenlandske film. Det var samtidig en av Mühes siste roller. Han var far til skuespilleren Anna Maria Mühe.

I Tyskland var han spesielt kjent for hovedrollen som Dr. Robert Kolmaar i TV-serien Der letzte Zeuge.

Han vokste selv opp i DDR, og engasjerte seg i 1989 i demonstrasjoner mot kommunistregimet. Wikipedia

75 år
Lionel Richie (Skuespiller)
1949

Lionel Richie (USA)

Skuespiller, Sanger, , pianist, musiker, plateprodusent, saksofonist

Fullt navn / Fødenavn:
Lionel Brockman Richie

Født:
20. juni 1949 (75 år)

Lionel Brockman Richie jr. er en amerikansk R&B sanger, låtskriver, komponist, produsent og skuespiller.

Hans berømmelse startet da han var frontfigur i musikkgruppa The Commodores, et band som var meget populært i USA i 1970-årene. De hadde flere hits som for eksempel «Easy», «Three Times A Lady» og «Brick House». Richie forlot The Commodores i 1981 til fordel for en solokarriere og ble med det en av de mest suksessrike artistene på 1980-tallet, med fem nummer 1 hits og 13 topp-10-hits på rad i USA.

For sangen «Say You, Say Me» fra filmen Hvite netter vant Richie Oscar for beste sang i 1985.

Rundt 1984 adopterte han sin datter Nicole Richie, kjent fra blant annet Reality-TV-serien The Simple Life.

Han skrev også fredssangen «We Are the World» sammen med Michael Jackson. Den ble spilt inn og utgitt i 1985. Wikipedia

75 år
Lars Vilks (Kunstner)
1946 - 2021

Lars Vilks (Sverige)

Kunstner, billedhugger, kunsthistoriker, blogger, universitetslærer, filosof

Født:
20. juni 1946 (78 år siden)

Døde:
3. oktober 2021 (75 år) (2 år siden)

Lars Endel Roger Vilks var en svensk kunstner og kunstkritiker.

Fra 1997 til 2003 var Vilks professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Bergen. Som kunstteoretiker ivret han særlig for det institusjonelle kunstbegrepet, først og fremst gjennom sin blogg.

Han omkom i en bilulykke sammen med to politifolk. Wikipedia

73 år
Odd Bondevik (Biskop)
1941 - 2014

Odd Bondevik (Norge)

Biskop, prest, misjonær

Født:
20. juni 1941 (83 år siden)

Døde:
6. september 2014 (73 år) (9 år siden)

Odd Bondevik var biskop for Den norske kirkes bispedømme Møre fra 1991 til 2008. Han var Den norske kirkes preses fra 1998 til 2002. Odd Bondevik var fetter til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Wikipedia

77 år
John Mahoney (Skuespiller)
1940 - 2018

John Mahoney (Storbritannia)

Skuespiller, sanger, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Jonathan Mahoney

Født:
20. juni 1940 (84 år siden)

Døde:
4. februar 2018 (77 år) (6 år siden)

Charles Jonathan «John» Mahoney var en amerikansk skuespiller av britisk herkomst.

Mahoney var født og oppvokst i England. Familien hadde evakuert til Blackpool fra Manchester, som var blitt kraftig bombet under annen verdenskrig. Han begynte på skolen St Joseph's College i Balckpool. Etter krigen flyttet familien tilbake til Manchester. Mahoney vokste opp i området Withington og ble interessert i skuespill ved Stretford Children's Theatre.

Hans irske far, Reg, var baker som spilte klassisk piano, og moren, Margaret, var hjemmeværende og glad i å lese. Familiesituasjonen var ikke god, og John tok gjerne tilflukt i skuepill og var rede til å forlate hjemmet.

Mot slutten av 1950-årene utvandret han til USA, og vervet seg der i United States Army, og mistet sin engelske aksent. Han arbeidet deretter i akademiske og publisistiske yrker.

Han var 37 år gammel da han begynte som teaterskuespiller. I 1977 ble men medlem av Steppenwolf Theatre Company.

Tidlig i 1980-årene spilte Mahoney sine første roller i film og på fjernsyn. Han spilte blant i filmer av Barry Levinson (Tin Men, 1987), Norman Jewison (Moonstruck, 1987), Roman Polański (Frantic, 1988), Constantin Costa-Gavras, (Betrayed, 1988) Ethan og Joel Coen (Barton Fink, 1991, Det store spranget, 1994) og Clint Eastwood (In the Line of Fire, 1993). I tegnefilmen En forsvunnet verden (2001) var han stemmeskuespiller.

I 1992 medvirket Mahoney i et avsnitt av komedieserien Cheers, der han spilte en pianist som var innleid for å skrive en signaturmelodi for baren. Det ble hans steg inn i spin-off-serien Frasier som begynte året etter. Mahoney ble særlig kjent i sin vedvarende rolle som Martin Crane i fjernsynsserien Frasier, der han fra 1993 til 2004 var faren til hovedpersonen. Han spilte den pensjonerte og noe bevegelseshemmede politimannen som delte liv og bolig med sin sønn, som han hadde lite til felles med. For denne rollen ble Mahoney flere ganger nominert til prisene Emmy og Golden Globe.

Han spilte katolsk prest og bror til en pasient av hovedpersonen dr. John Becker (spilt av Ted Danson) i en episode i situasjonskomedien Becker. Han hadde også en rolle en lang rekke episoder i serien In Treatment (2009). I 2010 spilte han i filmen Flipped.

Parallelt med film- og fjernsynsarbeidet fortsatte Mahoney som teaterskuespiller, og vant blant annet en Tony Award (1984) for sin prestasjon i stykket The House of Blue Leaves. Etter at Frasier ble avsluttet spilte Mahoney atter overveiende i teateret. Wikipedia

86 år
Danny Aiello (Skuespiller)
1933 - 2019

Danny Aiello (USA)

Skuespiller

Født:
20. juni 1933 (91 år siden)

Døde:
12. desember 2019 (86 år) (4 år siden)

Danny Aiello var en amerikansk skuespiller som spilte i en rekke høyt profilerte filmer, blant annet Once Upon a Time in America, Ruby, Gudfaren 2, Hudson Hawk, Kairos røde rose, Forhekset av månen, Léon, Two Days in the Valley og Dinner Rush.

Aiello begynte som skuespiller i 1970-årene. En av hans tidligste roller var som en baseballspiller i 1973 i baseballdramaet Bang the Drum Slowly med Robert De Niro. Aiello hadde rollen som Tony Rosato i Gudfaren 2 fra 1974, der han hadde den berømte setningen «Michael Corleone sier hallo!» under en hit på en rivaliserende gangster som het Michael V. Gazzo.

Selv om mange av figurene hans var vulgære og voldelige, skildret Aiello også følsomme og vennlige mennesker med en jordnær sans for humor. Han spilte nattklubbeieren og Lee Harvey Oswalds attentatmann Jack Ruby i den biografiske filmen Ruby fra 1992.

Han debuterte som skuespiller i filmene Den siste kampen og The Godmothers i 1973. Hans siste rolle (per 2008) var som skomaker i filmen The Shoemaker fra 2006. Wikipedia

89 år
Olympia Dukakis (Skuespiller)
1931 - 2021

Olympia Dukakis (USA)

Skuespiller

Født:
20. juni 1931 (93 år siden)

Døde:
1. mai 2021 (89 år) (3 år siden)

Olympia Dukakis var en amerikansk skuespillerinne.

Dukakis vant en Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Rose Castorini i filmen Forhekset av månen (Moonstruck). Wikipedia

79 år
Arne Nordheim (Komponist)
1931 - 2010

Arne Nordheim (Norge)

Komponist, musikkritiker

Født:
20. juni 1931 (93 år siden)

Døde:
5. juni 2010 (79 år) (14 år siden)

Arne Nordheim var en norsk komponist og musikkritiker.

I perioden 1948–51 studerte han ved Musikkonservatoriet i Oslo. 1954 ble hans første verk, Essay for strykekvartett, oppført ved Ung Nordisk Musikkfest i Stockholm. Han betraktet frem til sin død at stykket ikke var hans opus 1, men strykekvartetten fra 1956 skulle være hans første riktige verk.

Nordheims viktigste genre var orkesterverk. I de tidlige verkene som Aftonland, Canzona og Epitaffio forsøkte han å gi de tradisjonelle instrumentene en ny klang. Han begynte etter hvert å benytte elektronikk på magnetbånd, og hadde i en periode elektronikk som hovedtema. Fra denne tiden stammer rent elektroniske verk som Solitaire, men også verk hvor elektronikken ble blandet med tradisjonelle instrumenter som feks. slagverk. Han har også skrevet mye for radio og TV, teater og ballett der han eksperimenterte mye og ga musikken nye grenser. I perioden 1964–1966 var Nordheim formann i samtidsmusikkforeningen Ny Musikk. Wikipedia

89 år
Martin Landau (Skuespiller)
1928 - 2017

Martin Landau (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Født:
20. juni 1928 (96 år siden)

Døde:
15. juli 2017 (89 år) (6 år siden)

Martin Landau var en amerikansk skuespiller.

Landau hadde sin første større filmopptreden i Alfred Hitchcocks film Med hjertet i halsen (1959). Fra 1966 til 1973 spilte Landau forkledningseksperten Rollin Hand i TV-serien Mission: Impossible og fra 1975 til 1977 rollen som John Koenig i den britiske sciencfictionserien Space: 1999. I begge seriene spilte han mot sin daværende hustru Barbara Bain.

Landau vant Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Bela Lugosi i filmen Ed Wood (1994). Han vant også fire Golden Globe.

Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

96 år
Jean-Marie Le Pen (Politiker)
1928

Jean-Marie Le Pen (Frankrike)

Politiker, advokat

Født:
20. juni 1928 (96 år)

Jean-Marie Le Pen er en fransk politiker, grunnlegger og tidligere leder av Front national. Wikipedia

82 år
Rainer Barzel (Politiker)
1924 - 2006

Rainer Barzel (Tyskland)

Politiker, jurist, minister, militær

Født:
20. juni 1924 (100 år siden)

Døde:
26. august 2006 (82 år) (17 år siden)

Rainer Candidus Barzel var en tysk konservativ politiker (CDU). Barzel var fra 1962 til 1963 minister for fellestyske saker. Ved det tyske valget i 1972, var han CDU/CSUs kanslerkandidat, men tapte for Willy Brandts SPD. Wikipedia

77 år
Chet Atkins (Gitarist)
1924 - 2001

Chet Atkins (USA)

Gitarist, jazzmusiker, plateprodusent, jazzgitarist, klassisk gitarist, låtskriver, audioingeniør, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Chester Burton Atkins

Født:
20. juni 1924 (100 år siden)

Døde:
30. juni 2001 (77 år) (22 år siden)

Chester Burton «Chet» Atkins var en innflytelsesrik country-gitarist og produsent. Han fikk tilnavnet «Mister Guitar». Hans virtuose stil var inspirert av Arnold Schultz, Merle Travis, Django Reinhardt, George Barnes og Les Paul. Den brakte ham beundrere fra alle musikkgenre. Wikipedia

50 år
Errol Flynn (Skuespiller)
1909 - 1959

Errol Flynn (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Errol Leslie Thomson Flynn

Født:
20. juni 1909 (115 år siden)

Døde:
14. oktober 1959 (50 år) (64 år siden)

Errol Leslie Thomson Flynn var en australsk skuespiller som er mest kjent for sine romantiske roller i en rekke Hollywood-filmer og for sin utsvevende livsstil. Wikipedia

68 år
Gina Krog (Politiker)
1847 - 1916

Gina Krog (Norge)

Politiker, suffragette, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Jørgine Anna Sverdrup Krog

Født:
20. juni 1847 (177 år siden)

Døde:
14. april 1916 (68 år) (108 år siden)

Jørgine «Gina» Anna Sverdrup Krog var en norsk politiker og kvinnesaksaktivist. Hun var den dominerende skikkelsen i den liberale kvinnebevegelsen i sin levetid og en lederskikkelse i kampen for kvinners rett til utdannelse og kvinnelig stemmerett. Hun har blitt kalt «høvdingen i norsk kvinnebevegelse» i sin samtid og grunnla Norsk Kvinnesaksforening (NKF) og tre andre nå opphørte kvinnesaksorganisasjoner som sprang ut av NKF: To stemmerettsforeninger og en paraplyorganisasjon for kvinnebevegelsen. Krog var et tidlig medlem av Venstre, der hun var varamedlem av landsstyret fra 1909. Wikipedia

Dødsfall

74 år
Svein Arne Hansen (Idrettsleder)
1946 - 2020

Svein Arne Hansen (Norge)

Idrettsleder, frimerkehandler

Født:
6. mai 1946 (78 år siden)

Døde:
20. juni 2020 (74 år) (3 år siden)

Svein Arne Hansen var en norsk idrettsleder, president i Norges Friidrettsforbund, og fra april 2015 president i Det europeiske friidrettsforbundet. Som president i Det europeiske friidrettsforbundet var han den nordmannen med det høyeste vervet i internasjonal idrett. Han var tidligere stevnedirektør for Bislett Games.

Hansen arbeidet lenge for Bislett Alliansen for Bislett Games og andre arrangement. Han var spesielt kjent som stevnegeneral og stjernefikser for Bislett Games. På 1990-tallet tok han over ansvaret som stevnedirektør for Bislett Games etter Arne Haukvik. Den rollen hadde han i 24 år. Som følge av Hansens innsats er Bislett Games et av de viktigste og beste friidrettsstevnene i verden.

Han var sterkt delaktig i etableringen av Golden League på slutten av 90-talet, den viktigeste stevneserien i internasjonal friidrett, og som i dag heter Diamond League, stadig med Bislett Games som et sentralt arrangement.

Allerede i 2011 var han på nippet til å bli valgt som president i Det europeiske friidrettsforbundet, men tapte med noen få stemmer. Men i 2015 var valgseieren stor. Hansen ble gjenvalgt i 2019. Svein Arne Hansen hadde sterke organisastoriske og sosiale kvaliteter som gjorde ham til en effektiv internasjonal idrettsleder.

Hansen arbeidet iherdig for å fjerne rekorder som hadde blitt satt av utøvere som senere hadde blitt tatt for doping. Våren 2017 kjempet han igjennom et vedtak på kongressen til Det europeiske friidrettsforbundet om å stryke gamle rekorder, men vedtaket ble senere lagt på is og det europeiske forbundet opererte ved hans bortgang fremdeles med uendrede rekorder..

I 2006 ble Hansen tildelt Bislett-medaljen for sin innsats for stevnet og ledelse av norsk friidrett.

I mars 2020 ble han innlagt på sykehus etter å ha fått hjerneslag. Svein Arne Hansen døde 20. juni 2020, 74 år gammel. Wikipedia

80 år
Fredrik Skagen (Forfatter)
1936 - 2017

Fredrik Skagen (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter, barnebokforfatter, bibliotekar

Født:
30. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
20. juni 2017 (80 år) (6 år siden)

Fredrik Skagen var en norsk forfatter, bibliotekar og universitetsbibliotekar ved Norges tekniske høgskole. Skagen debuterte som forfatter i 1968.

Skagen skapte i 1987 tildels heftig debatt med boken Purpurhjertene, som utga seg for å være en dokumentarisk gjenfortelling av en nordmanns opplevelser som amerikansk soldat i Vietnam. Boken vant forlaget Cappelens konkurranse om beste dokumentarroman, men ble «omdefinert» til roman da det ble klart at forfatteren var blitt offer for en svindel.

En av Skagens mest kjente romanfigurer var den lurvete falskmyntneren Morten Martens, som opptrer i åtte av forfatterens spenningsromaner, den første var Viktor! Viktor! fra 1982 og den siste var Fri som fuglen fra 2002.

Mange av Skagens bøker inneholder referanser til et felles univers rundt Trondheim politikammer som han delte med forfatterne Kim Småge, Idar Lind og Anne Birkefeldt Ragde. Wikipedia

34 år
Ryan Dunn (Skuespiller)
1977 - 2011

Ryan Dunn (USA)

Skuespiller, TV-programleder, stuntmann, forretningsdrivende

Født:
11. juni 1977 (47 år siden)

Døde:
20. juni 2011 (34 år) (13 år siden)

Ryan Dunn (aka Plugs og senere Random Hero) var en amerikansk reality-TV-personlighet og våghals, best kjent for å være medlem av The Jackass Crew samt et medlem av Viva La Bam.

Dunn tok del i mange av de karakteristiske stunts som gjorde TV-programmet Jackass berømt. I 2005 hadde han også sin egen MTV-serie, Homewrecker. Dunn dukket også opp i en episode av TV-serien Law & Order: Special Victims Unit i desember 2008. Han blir også omtalt i filmen Dreams som ble utgitt våren 2009. Dunn var også med i filmen Jackass 3D, som ble utgitt den 15. oktober 2010 i USA.

20. juni 2011, cirka klokken 3:30 EDT, døde Dunn i en bilulykke i Chester County, Pennsylvania da hans Porsche 911 2007-modell sklei av veien, traff et tre og brast i flammer. Det rapporteres at han et par timer tidligere postet et bilde på Twitter hvor han og noen venner drakk. I tillegg til Dunn ble Zachary Hartwell, som var hans kamerat, funnet død på stedet. Det skal angivelig ha vært Dunn som kjørte bilen. Dunn ble angivelig identifisert ved hjelp av sine tatoveringer. Wikipedia

86 år
Antonio Bibalo (Komponist)
1922 - 2008

Antonio Bibalo (Norge)

Komponist, pianist

Født:
18. januar 1922 (102 år siden)

Døde:
20. juni 2008 (86 år) (16 år siden)

Antonio Gino Bibalo var en italiensk-norsk pianist og komponist innen samtidsmusikken. Wikipedia

81 år
Jack Kilby (Oppfinner)
1923 - 2005

Jack Kilby (USA)

Oppfinner, universitetslærer, informatiker, fotograf, ingeniør, fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jack St. Clair Kilby

Født:
8. november 1923 (100 år siden)

Døde:
20. juni 2005 (81 år) (19 år siden)

Jack St. Clair Kilby var en amerikansk fysiker og vinner av Nobelprisen i fysikk i år 2000. Han ble tildelt prisen «for sin del i oppfinningen av den integrerte kretsen» (mikrobrikken). Han ble tildelt halve prissummen, og den andre halvparten tilfalt tyske Herbert Kroemer og russiske Zjores Alfjorov «for utvikling av halvlederheterostrukturer brukt i høyhastighets- og optoelektronikk».

Kilby fikk en bachelor of science fra University of Illinois at Urbana-Champaign hvor han er æresmedlem av Acacia Fraternity, og i 1947 fikk han en grad i elektroteknikk. Han tok videre en master of science i elektroteknikk fra University of Wisconsin i Milwaukee samtidig som han jobbet ved Centralab i Milwaukee.

Kilby var ansatt ved Texas Instruments siden 1958 og professor ved Texas A&M University 1978–85. Wikipedia

77 år
Charles David Keeling (Oseanograf)
1928 - 2005

Charles David Keeling (USA)

Oseanograf, kjemiker, forsker

Født:
20. april 1928 (96 år siden)

Døde:
20. juni 2005 (77 år) (19 år siden)

Charles David Keeling var en amerikansk professor i oseanografi, særlig kjent for å være den første som varslet verden om muligheten av et menneskeskapt bidrag til drivhuseffekten og dermed global oppvarming i 1960-årene. Keeling-kurven viser den progressive økningen av drivhusgassen karbondioksid i atmosfæren og er oppkalt etter ham. Wikipedia

68 år
Caspar Joseph Brambach (Komponist)
1833 - 1902

Caspar Joseph Brambach (Tyskland)

Komponist

Født:
14. juli 1833 (191 år siden)

Døde:
20. juni 1902 (68 år) (122 år siden)

Caspar Joseph Brambach var en berømt tysk dirigent og komponist. Brambach var elev av Ferdinand Hiller ved konservatoriet i Köln. Wikipedia

76 år
Fredrik Christian Schübeler (Botaniker)
1815 - 1892

Fredrik Christian Schübeler (Norge)

Botaniker

Født:
25. september 1815 (208 år siden)

Døde:
20. juni 1892 (76 år) (132 år siden)

Frederik Christian Schübeler, født 25. september 1815 i Fredrikstad, død 20. juni 1892 i Oslo, var en norsk botaniker. Schübeler var cand. med. og praktiserte en tid som lege, men han hadde alt tidlig hatt botaniske interesser og gikk fra 1848 helt over til botanikken. 1848–51 foretok han med offentlig stipend en omfattende utenlandsreise, hvor han studerte hagedyrkning og spesielt botaniske hager og museer. Deretter ble han universitetsstipendiat og konservator ved det botaniske museum og var fra 1866 professor ved universitetet i Kristiania og bestyrer av universitetets botaniske hage og museum.

Han utga en rekke populære skrifter om hagedyrkning, slik som Havebog for almuen (1856) og Kjøkkenhaven (1865), som kom ut i flere opplag og ble oversatt til flere europeiske språk. Han foretok også forsøk med kulturplanter og fikk interesserte hagedyrkere over hele landet til å dyrke planter som han sendte til dem som levende planter eller frø. På den måten skaffet han seg omfattende kunnskaper om hvor i Norge forskjellige planter kunne trives. I Viridarium norvegicum opplyser han hvor langt nord i landet de enkelte planteslagene kan vokse, og det er for manges vedkommende det nordligste i verden. Frederik Christian Schübeler ble internasjonalt berømt for dette arbeidet.

Schübelers gate på Tøyen, like ved Botanisk hage er oppkalt etter ham. Wikipedia

63 år
Karl Friedrich Abel (Komponist)
1723 - 1787

Karl Friedrich Abel (Tyskland)

Komponist, gambist

Født:
22. desember 1723 (300 år siden)

Døde:
20. juni 1787 (63 år) (237 år siden)

Karl Friedrich Abel (også Carl; født 22. desember 1723 i Köthen i Anhalt; død 20. juni 1787 i London) var en tysk komponist og gambevirtuos.

Faren, Christian Ferdinand, var Premier-Musicus i stedets hofforkester som en tid var under ledelse av Johann Sebastian Bach.

Karl Friedrich Abel kan ha vært student hos Bach ved Thomasschule i Leipzig, men det er ikke dokumentert.

Derimot er det sikkert at Bach anbefalte Abel for Johann Adolf Hasse, dirigent for hoffkapellet i Dresden, og at Abel var „Kammermusiker des Königs von Polen“ i kongens hofforkester i ni år (1748–1757). På grunn av syvårskrigen reiste han fra Dresden i 1757. Etter noen års omflakkende tilværelse kom han til England i 1759 og ble kammermusiker for dronning Charlotte av England.

I 1762 kom Johann Sebastian Bachs yngste sønn, Johann Christian Bach, til London. Bach og Abel ble venner, og grunnla i 1764 de populære «Bach-Abel Concerts», de første abonnementskonsertene i engelsk historie. Konsertene ble i ti år arrangert av Teresa Cornelys, en tidligere operasangerinne fra Venezia som eide en konsertsal.

I 1764 kom også den åtteårige Wolfgang Amadeus Mozart med sin far til London og besøkte Abel, og studerte hans kompositoriske sats. Som forbilde kopierte han Abels Ess-Dur-symfoni (op. VII,6) i sin notisbok, og dermed er den senere ved en feiltagelse blitt oppført i Köchelverzeichnis som Mozarts «Sinfonie Nr. 3 in Es-Dur» under nr. 18.

I 1775 ble konsertene arrangert uten Teresa Cornelys, og suksessen uteble – spesielt etter Bachs død i 1782. Abel vendte tilbake til Tyskland, men klarte ikke å få fotfeste, så etter to år så han seg nødt til å returnere til London. Her var han fremdeles en etterspurt utøver på nye og gamle instrumenter. Hans død ble framskyndet av at han ble alkoholisert og levde sine siste år i fattigdom.

Abel var den siste store gambesolist. Med ham forsvant instrumentet fra orkesteret – snart også som soloinstrument. Det finnes flere gode portretter av ham, blant annet to laget av hans mangeårige venn Thomas Gainsborough. Wikipedia

<<
20. Juni
>>