Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
20. Juni

Om dagen

20. Juni er dag 171 i 2019, og er i uke 25. Det er 194 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 20. Juni kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_20-6.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Ryan Dunn, mest kjent fra TV-serien «Jackass» på MTV, dør i en bilulykke, 34 år gammel
Ryan Dunn var en amerikansk reality-TV-personlighet og våghals, best kjent for å være medlem av The Jackass Crew samt et medlem av Viva La Bam.

Dunn tok del i mange av de karakteristiske stunts som gjorde TV-programmet Jackass berømt. I 2005 hadde han også sin egen MTV-serie, Homewrecker. Dunn dukket også opp i en episode av TV-serien Law & Order: Special Victims Unit i desember 2008. Han blir også omtalt i filmen Dreams som ble utgitt våren 2009. Dunn var også med i filmen Jackass 3D, som ble utgitt den 15. oktober 2010 i USA.

20. juni 2011, cirka klokken 3:30 EDT, døde Dunn i en bilullykke i Chester County, Pennsylvania da hans Porsche 911 2007-modell sklei av veien, traff et tre og brast i flammer. Det rapporteres at han et par timer tidligere postet et bilde på Twitter hvor han og noen venner drakk. I tillegg til Dunn ble Zachary Hartwell, som var hans kamerat, funnet død på stedet. Det skal angivelig ha vært Dunn som kjørte bilen. Dunn ble angivelig identifisert ved hjelp av sine tatoveringer. Wikipedia
Wikipedia_20-6.1985
34 år siden
Wikipedia
1985: Arne Treholt dømmes til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak
Arne Treholt er en tidligere norsk embedsmann og politiker (Ap). Den 20. januar 1984 ble han arrestert og siktet for spionasje, og 20. juni 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, i det som ble kjent som Treholt-saken. I dommen het det at Treholt hadde gjort skade mot Norge «som til dels ikke lar seg reparere» og at skadene «som teoretisk kan avbøtes» ville koste «flere års forsvarsbudsjetter». Treholt var byråsjef i UD da han ble arrestert.

Treholt har i alle år hevdet å være uskyldig i spionasje, men har innrømmet både å ha hatt hemmelige møter med KGB, å ha gitt KGB graderte dokumenter og å ha tatt imot penger både fra KGB og Saddam Husseins Irak, som til dels ble plassert på en hemmelig konto i Sveits. Treholt gav Sovjetunionen opplysninger om forsvarsplanene for Nord-Norge ved sovjetisk invasjon, materielle svakheter i Forsvaret, mobiliseringstider, soldater på vakt, norske angrepsalternativer i tilfelle sovjetisk invasjon, beredskapslagre, møtereferatene til statsministeren og utenriksministeren, og NATO-alliertes lagring av tungt utstyr i Norge. Treholts egen forklaring om at han var en slags «privatpraktiserende utenriksminister» ble beskrevet som grensende til stormannsgalskap i dommen. I sin egen bok Gråsoner fra 2004 innrømmet han både grov uforstand i tjenesten og «stormannsgalskap» og mente at KGB hadde startet såkalt «grooming» med sikte på å verve ham som agent, men at arrestasjonen av ham kom KGB i forkjøpet.

Etter åtte og et halvt års soning ble han benådet av regjeringen Brundtland av helsegrunner 3. juli 1992. Han reiste siden til Russland og er nå bosatt i Moskva. Han har tidvis også oppholdt seg på Kypros, der det bor mange russiske forretningsmenn. Treholt har etter soningen livnært seg som forretningsmann og spesialisert seg på å handle med russiske verdipapirer via internett.

Treholt har begjært straffesaken sin gjenopptatt flere ganger. I 2010 hevdet Geir Selvik Malthe-Sørenssen, en privatetterforsker engasjert av Treholt, at bevisene i Treholt-saken var fabrikkert. Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker festet ikke lit til påstandene og avslo begjæring om gjenopptagelse for fjerde gang 9. juni 2011. Malthe-Sørenssen ble i 2016 avslørt for å ha fabrikkert beviser som angivelig skulle renvaske Treholt og ble i 2018 dømt til tre års fengsel for omfattende bedrageri og dokumentfalsk i flere saker. Wikipedia
Wikipedia_20-6.1955
64 år siden
Wikipedia
1955: Den lengste solformørkelsen i nyere tid finner sted på Filippinene og varer i 7 minutter og 8 sekunder
En solformørkelse forekommer når månen passerer mellom solen og jorden slik at solen dekkes helt eller delvis. Total solformørkelse regnes som et av de mest spektakulære naturfenomener.

Det å se direkte på solens fotosfære (den lysende skiven) er farlig for synet, selv om det skjer bare i få sekunder. Det kan skade øyets retina permanent og derved skade synet. Det er mulig å miste synet helt på grunn av dette. Retina har ikke følsomhet for smerte, og det vil derfor ikke være noen smerte som gir advarsel om skaden som inntreffer.

Under normale omstendigheter gir solen så sterkt lys at det er vanskelig å se på den direkte. Derfor bør man unngå å se på solen på en slik måte at det skader. Under en formørkelse er den totale lysmengden mindre. Intensiteten av det lyset som kommer fra den synlige delen av solskiven er imidlertid ikke endret, og er fortsatt like farlig for synet, selv om lysmengden gjør det lettere å se på Solen.

Utenom under selve totaliteten ved en total formørkelse er det derfor viktig å bruke spesielle solformørkelsesbriller. Sveisebriller eller sveisemaske er ikke mulig å benytte, da det kan slippe gjennom stråling som er svært skadelig for øynene. Det er også mulig å se på solformørkelsen gjennom å danne et bilde av solen. Det er ikke nødvendig med mer enn en pappskive med et hull laget med en knappenål for å få til et slikt bilde. Wikipedia
Fødsler
82 år
Rainer Barzel (Politiker)
1924 - 2006

Rainer Barzel (Tyskland)

Politiker, jurist, minister, militær

Født:
20. juni 1924 (95 år siden)

Døde:
26. august 2006 (82 år) (13 år siden)

Rainer Candidus Barzel var en tysk konservativ politiker (CDU). Barzel var fra 1962 til 1963 minister for fellestyske saker. Ved det tyske valget i 1972, var han CDU/CSUs kanslerkandidat, men tapte for Willy Brandts SPD. Wikipedia

Dødsfall
81 år
Jack Kilby (Oppfinner)
1923 - 2005

Jack Kilby (USA)

Oppfinner, universitetslærer, informatiker, fotograf, ingeniør, fysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jack St. Clair Kilby

Født:
8. november 1923 (96 år siden)

Døde:
20. juni 2005 (81 år) (14 år siden)

Jack St. Clair Kilby var en amerikansk fysiker og vinner av Nobelprisen i fysikk i år 2000. Han ble tildelt prisen «for sin del i oppfinningen av den integrerte kretsen» (mikrobrikken). Han ble tildelt halve prissummen, og den andre halvparten tilfalt tyske Herbert Kroemer og russiske Zjores Alfjorov «for utvikling av halvlederheterostrukturer brukt i høyhastighets- og optoelektronikk».

Kilby fikk en bachelor of science fra University of Illinois at Urbana-Champaign hvor han er æresmedlem av Acacia Fraternity, og i 1947 fikk han en grad i elektroteknikk. Han tok videre en master of science i elektroteknikk fra University of Wisconsin i Milwaukee samtidig som han jobbet ved Centralab i Milwaukee.

Kilby var ansatt ved Texas Instruments siden 1958 og professor ved Texas A&M University 1978–85. Wikipedia

76 år
Fredrik Christian Schübeler (Botaniker)
1815 - 1892

Fredrik Christian Schübeler (Norge)

Botaniker

Født:
25. september 1815 (204 år siden)

Døde:
20. juni 1892 (76 år) (127 år siden)

Frederik Christian Schübeler, født 25. september 1815 i Fredrikstad, død 20. juni 1892 i Oslo, var en norsk botaniker. Schübeler var cand. med. og praktiserte en tid som lege, men han hadde alt tidlig hatt botaniske interesser og gikk fra 1848 helt over til botanikken. 1848–51 foretok han med offentlig stipend en omfattende utenlandsreise, hvor han studerte hagedyrkning og spesielt botaniske hager og museer. Deretter ble han universitetsstipendiat og konservator ved det botaniske museum og var fra 1866 professor ved universitetet i Kristiania og bestyrer av universitetets botaniske hage og museum.
Han utga en rekke populære skrifter om hagedyrkning, slik som Havebog for almuen (1856) og Kjøkkenhaven (1865), som kom ut i flere opplag og ble oversatt til flere europeiske språk. Han foretok også forsøk med kulturplanter og fikk interesserte hagedyrkere over hele landet til å dyrke planter som han sendte til dem som levende planter eller frø. På den måten skaffet han seg omfattende kunnskaper om hvor i Norge forskjellige planter kunne trives. I Viridarium norvegicum opplyser han hvor langt nord i landet de enkelte planteslagene kan vokse, og det er for manges vedkommende det nordligste i verden. Frederik Christian Schübeler ble internasjonalt berømt for dette arbeidet.
Schübelers gate på Tøyen, like ved Botanisk hage er oppkalt etter ham. Wikipedia

<<
20. Juni
>>