Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

21. Juni

Om dagen

21. Juni er dag 173 i 2024, og er i uke 25. Det er 193 dager igjen av året.
Den internasjonale dagen for yoga (Innført av FN i 2014)
Grønlands nasjonaldag (Feirer økt selvstyre fra Danmark i 2009)

Historie

19 år siden

2004: Verdens første privatfinansierte romfartøy, SpaceShipOne, gjennomfører sin første utskytning

SpaceShipOne skrev historie da farkosten som det første bemannede sivile romfartøy den 21. juli 2004 passerte en høyde av 100 km (328.000 fot) – kriteriet for romferd. Fartøyet, som siden vendte tilbake til jorden og landet trygt, skulle egentlig ta seg til en høyde av 108 km (360 000 fot), men piloten fikk problemer med trimkontrollen og valgte å avbryte ferden i en høyde av 328 483 fot. Han rakk allikevel å oppleve 3½ minutt i vektløs tilstand. Wikipedia
38 år siden

1985: Norges første flykapring skjer på Braathen SAFE flight 139 mellom Værnes og Fornebu

Braathens SAFE Flight 139 var en flykapring som fant sted i Norge den 21. juni 1985. Hendelsen skjedde ombord på en Boeing 737-205 tilhørende Braathens SAFE som var på en planlagt tur fra Trondheim lufthavn, Værnes til Oslo lufthavn, Fornebu. Flykapreren var Stein Arvid Huseby, som var full under det meste av hendelsen. Det var den første flykapringen som skjedde i Norge. Kapringen resulterte ikke i noen dødsfall eller skader. Huseby ble dømt til tre års fengsel og fem års sikring.

Huseby var bevæpnet med en luftpistol som han benyttet til å true kabinpersonalet og instruerte kapteinen til å fortsette til den planlagte destinasjonen, Fornebu. Han påstod (uriktig) at han hadde plassert eksplosiver ombord. Hans krav var å gjøre en politisk uttalelse og snakke med statsminister Kåre Willoch og justisminister Mona Røkke. Flymaskinen landet klokken 15:30 på Fornebu og ble omringet av politiet. Etter en time slapp Huseby fri 70 gisler mot at flymaskinen ble flyttet nærmere terminalbygningen. 30 minutter senere slapp Huseby fri de resterende passasjerene. Han drakk i løpet av hele hendelsen og klokken 17:30, etter at han hadde konsumert flyets hele beholdning av øl, overga han våpenet i bytte mot mer øl. Flyet ble øyeblikkelig stormet og Huseby ble arrestert. Wikipedia
59 år siden

1964: Tre ungdommer blir drept av Ku Klux Klan i Mississippi. Filmen «Mississippi i flammer» er basert på hendelsen

«Mississippi i flammer» er et amerikansk kriminaldrama fra 1988 regissert av Alan Parker. Hovedrollene spilles av Gene Hackman og Willem Dafoe.

Filmen handler om etterforskingen av rasemotiverte drap på tre borgerrettighetsforkjempere i Mississippi. Handlingen er basert på en sann historie fra 1964. Karakterene til Hackman og Dafoe er løst basert de to FBI-agentene Joseph Sullivan og John Proctor.

Mississippi i flammer ble godt mottatt av filmkritikerne og ble en moderat publikumssuksess. Den vant Oscar for beste foto. Den vant også tre BAFTA-priser. Gene Hackman ble tildelt Sølvbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin.

Filmen førte til at drapene fikk fornyet oppmerksomhet på slutten av 1980-tallet. I 2005 ble den tidligere Ku Klux Klan-leder og pastor Edgar Ray Killen dømt til 60 års fengsel for drapene. Wikipedia

Fødsler

38 år
Lana Del Rey (Sanger)
1985

Lana Del Rey (USA)

Sanger, skuespiller, modell, gitarist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Elizabeth Woolridge Grant

Født:
21. juni 1985 (38 år)

Elizabeth Woolridge Grant, bedre kjent under artistnavnet Lana Del Rey, er en amerikansk sanger, låtskriver og modell.

Hun begynte å synge på klubber som 18-åring og fikk platekontrakt da hun var 21 år gammel med 5 Points Records. I januar 2010 ga hun ut sitt første album Lana Del Rey a.k.a. Lizzy Grant. Hun kjøpte seg ut av 5 Points Records i april 2010 og signerte en ny kontrakt med Stranger Records for å gi ut sin første singel «Video Games» i juni 2011. Del Rey lagde en musikkvideo til «Video Games» satt sammen av videoklipp hun hadde samlet fra hun var 17 år gammel og delte den på YouTube. Videoen fikk over 20 millioner visninger på YouTube i løpet av de fem første månedene den lå ute. Hun fikk sitt gjennombrudd etter at hun ga ut sitt andre album Born to Die i januar 2012. Albumet solgte over 2.8 millioner eksemplarer over hele verden, og ble et av de bestselgende albumene i 2012.

Etter at hun ga ut debut singelen «Video Games» i juni 2011, ble en musikkvideo for sangen laget av Del Rey, lagt ut på YouTube i august 2011. Etter at sangen ble lagt ut ble det en «viral video» som ble sett over 20 millioner ganger. Hennes andre album, Born to Die, ble utgitt i januar 2012. Albumet solgte over 3,6 millioner eksemplarer på verdensbasis i 2012 og ble det femte mest solgte album i 2012.

Med utgivelsen av hennes tredje EP, Paradise, kom Del Rey på tredjeplass på topp ti-albumlisten i USA og debuterte som nummer ti på Billboard 200 med 67 000 solgte eksemplarer i sin første uke. Hittil består hennes diskografi av to full-lengde studioalbum, tre EP-er, syv singler, og åtte musikkvideoer. Hun har vunnet Q Award for «Best New Thing», en GQ Award for «Woman of the Year», en BRIT Award for «International Breakthrough Act» og en annen for «International Pop Female Solo Artist», og en EMA for «Best alternative Act».

Del Reys musikk har blitt kjent for sitt særpreg og sine referanser til ulike aspekter av pop-kultur, særlig av 1950-tallet og 60-tallets USA. Sangeren har beskrevet seg selv som en «selvutnevnt gangsta-Nancy Sinatra». Wikipedia

41 år
William av Cambridge (Prins)
1982

William av Cambridge (Storbritannia)

Prins, flyger, polospiller, helikopterpilot, aristokrat, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
William Arthur Philip Louis of Wales

Født:
21. juni 1982 (41 år)

Prins William, hertug av Cambridge, greve av Strathearn og baron Carrickfergus, (William Arthur Philip Louis, født 21. juni 1982) er en britisk prins og medlem av den britiske kongefamilien. Han er den eldste sønnen til prins Charles, fyrste av Wales, og Diana, fyrstinne av Wales, og er den eldste sønnesønnen til dronning Elisabeth II av Storbritannia og prins Philip, hertug av Edinburgh. Han er nummer to i arverekkefølgen til den britiske tronen, etter sin far, og til tronen for 15 uavhengige stater i Samveldet av nasjoner. Han er borger i, og er mer direkte aktiv i, Storbritannia, det eldste av disse rikene.

Prins William ble utdannet ved fire skoler i Storbritannia og tok en grad ved Universitetet i St. Andrews i Skottland. Han tilbrakte deler av et hvileår i Chile, Belize og noen land i Afrika. Han ble utnevnt til løytnantsgrad i Blues and Royals-regimentet i det kongelige Husholdkavaleriet, der han tjenestegjorde sammen med sin bror, prins Harry, og to år senere fikk han pilotsertifikat ved å fullføre utdanningen ved Royal Air Force College Cranwell. I 2009 ble prinsen overflyttet til Royal Air Force og rykket opp til kaptein, samtidig som han gjennomgikk helikopterpilotutdanning med mål om å bli fulltidsansatt pilot for den britiske kystvakten. Høsten 2010 hadde han gjennomført utdanningen og arbeidet som sidepilot på et Sea King-helikopter på RAF Valley på Anglesey i Wales. Den 16. november 2010 ble det kunngjort fra Clarence House, hans hjem nær Buckingham Palace, at prins William og hans kjæreste gjennom flere år, Kate Middleton, skulle inngå ekteskap. Bryllupet fant sted den 29. april 2011 kl. 12.00 (norsk tid) i Westminster Abbey i London. Han er også far til George Alexander Louis, Charlotte Elizabeth Diana og Louis Arthur Charles som han har med hertuginne Kate. George ble født 22. juli 2013, Charlotte den 2. mai 2015. Louis ble født 23. april 2018. Wikipedia

47 år
Jarle Bernhoft (Musiker)
1976

Jarle Bernhoft (Norge)

Musiker, multiinstrumentalist, komponist, tekstforfatter

Født:
21. juni 1976 (47 år)

Jarle Norman Bernhoft-Sjødin, også kjent under artistnavnet Bernhoft, er en norsk sanger, multiinstrumentalist, komponist og tekstforfatter. Han vokste opp i Nittedal. Bernhoft ble for alvor kjent som soloartist etter albumet Solidarity Breaks i 2011 og ble kåret til Årets spellemann og beste mannlige artist under Spellemannprisen 2011. Wikipedia

50 år
Juliette Lewis (Skuespiller)
1973

Juliette Lewis (USA)

Skuespiller, sanger, musiker

Født:
21. juni 1973 (50 år)

Juliette Lewis er en Oscar-nominert amerikansk skuespiller og musiker.

Hennes far er skuespilleren Geoffrey Lewis, og hennes mor en grafisk designer. Lewis har ønsket å bli skuespiller fra hun var seks år gammel, og fikk sin første rolle på TV da hun var tolv. Hun har opptrådt i over førti filmer og TV-filmer. Hun var sammen med skuespilleren Brad Pitt i flere år, og spilte sammen med ham i filmene Kalifornia and Too Young to Die?.

Lewis ble nominert til en Oscar-pris i 1992 for filmen Cape Fear. Hun ble nominert til en Emmy-pris i 2001 for sin opptreden i My Louisiana Sky.

Lewis har også en karriere innen musikk, der hun leder en gruppe kalt Juliette and the Licks, som har utgitt en rekke innspillinger og samarbeidet med Dave Grohl fra Nirvana, Foo Fighters mm. Hun har også samarbeidet med The Prodigy og synger på albumet Always Outnumbered, Never Outgunned, på låtene "Spitfire", "Get Up Get Off" og "Hot Ride". Juliette and the Licks spilte på Quartfestivalen i Kristiansand 4. juli 2007. Wikipedia

71 år
Trygve Thue (Musiker)
1950 - 2022

Trygve Thue (Norge)

Musiker, gitarist, komponist

Født:
21. juni 1950 (73 år siden)

Døde:
14. april 2022 (71 år) (2 år siden)

Trygve Thue var en norsk gitarist og musikkprodusent som var med i originalbesetningen til Saft. Han var bror til visesangeren Ove Thue.

Han fikk sine første musikalske «frys på ryggen» i Folkeskolens Guttekor i Bergen i 1958. Hans bakgrunn fra guttekoret gjorde seg ofte gjeldende i flerstemt sang og harmonier, noe som blant annet kommer til uttrykk på mange studioinnspillinger, som på Jan Eggums «En natt forbi» og «Bare nerver» hvor han både skrev arrangementet og sang alle stemmene i koret.

Han drev fra 1976 studio, inntil 1999 som Bergen Lydstudio, der han produserte for blant andre Bjørn Eidsvåg, Jan Eggum, Johannes Kleppevik, Nurk Twins, Hole in the Wall, Cactus, Ivar Medaas, Sissel Kyrkjebø, Knutsen & Ludvigsen, Gustav Lorentzen, Lollipop, Ole Paus, Bergen Blues Band, Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr., Ole Amund Gjersvik, Mads Eriksen, Rune Larsen og Fabel. Han spilte inn Magna Carta Live og bortimot 200 LP-er og CD-er. Wikipedia

75 år
Inge Myrvoll (Politiker)
1948

Inge Myrvoll (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
21. juni 1948 (75 år)

Inge Myrvoll var en norsk politiker (SV). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1989. Myrvoll satt på Stortinget i tolv år fra 1989 til 2001, alle tre periodene som medlem av Samferdselskomiteen. Han var vararepresentant deretter i perioden 2001–2005.

Myrvoll var ordfører i Rana kommune fra 2003 til 2007.

Myrvoll arbeidet ved Norsk Jernverk 1978–89 og var i en årrekke tillitsvalgt i Jern og Metall (idag: Fellesforbundet). Han gikk LO-skolen i 1985 og Manchester-skolen i 1987 og hadde en rekke lokale og sentrale tillitsverv i LO.

I sin lange periode som stortingspolitiker var Myrvoll en ivrig talsmann for økt utbygging av jernbane og tok blant annet initiativ til jernbaneforbindelse i tunnel fra Bærum og under Krokskogen til Ringerike.

Myrvoll var en ivrig deltaker i solidaritetsarbeidet for Eritrea. Wikipedia

61 år
Trond Kirkvaag (Komiker)
1946 - 2007

Trond Kirkvaag (Norge)

Komiker, skuespiller, forfatter, selvbiograf, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Trond Georg Kirkvaag

Født:
21. juni 1946 (77 år siden)

Døde:
16. november 2007 (61 år) (16 år siden)

Trond Georg Kirkvaag var en norsk komiker, skuespiller og imitator som lagde en rekke humorprogrammer i Norsk rikskringkasting (NRK) gjennom over 30 år. Trond Kirkvaag var best kjent for sitt mangeårige samarbeid med Knut Lystad og Lars Mjøen i komikertrioen KLM. Sammen fikk de tre hedersprisen under Komiprisen 2007 og Leonardstatuetten i 2001. I tillegg mottok han årets hederspris under Gullruten 2004. Foruten samarbeidet i KLM, samarbeidet han også i perioder med komikere som Jon Skolmen og med Otto Jespersen. Wikipedia

68 år
Tony Scott (Regissør)
1944 - 2012

Tony Scott (Storbritannia)

Regissør, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Anthony David Leighton Scott

Født:
21. juni 1944 (79 år siden)

Døde:
19. august 2012 (68 år) (Selvmord) (11 år siden)

Anthony David «Tony» Scott var en engelsk filmregissør og -produsent som laget de fleste av filmene sine i USA. Scott startet sin karriere som reklamefilmregissør på 1970-tallet og lagde over 1000 reklamefilmer for sin eldre bror, regissør Ridley Scott. På 1980- og 1990-tallet hadde Tony Scott regien på filmsuksesser som Top Gun, Days of Thunder og Enemy of the State.

Han ble funnet død etter at vitner så ham hoppe utfor Vincent Thomas Bridge i San Pedro, Los Angeles, årsaken er mest sannsynlig selvmord. Wikipedia

43 år
Judy Holliday (Skuespiller)
1921 - 1965

Judy Holliday (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Judith Tuvim

Født:
21. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
7. juni 1965 (43 år) (58 år siden)

Judy Holliday var en amerikansk skuespiller. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Emma «Billie» Down i filmen Født i går (1950). Holliday vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for rollen som Ella Peterson i musikalen Bells Are Ringing. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

89 år
Jane Russell (Skuespiller)
1921 - 2011

Jane Russell (USA)

Skuespiller, sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Ernestine Jane Geraldine Russell

Født:
21. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
28. februar 2011 (89 år) (13 år siden)

Jane Russell var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, filmprodusent, modell og sexsymbol som hadde sin storhetstid på 1940- og 1950-tallet.

Russell døde 89 år gammel av respirasjonssvikt. Wikipedia

Dødsfall

86 år
Veijo Meri (Forfatter)
1928 - 2015

Veijo Meri (Finland)

Forfatter, språkforsker, manusforfatter, lyriker, skribent, oversetter

Født:
31. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
21. juni 2015 (86 år) (8 år siden)

Veijo Meri var en finsk forfatter.

Veijo Meri studerte historie ved Helsingfors universitet. Han debuterte i 1954 med novellesamlingen Ettei maa viheriöisi. Allerede året etter kom en av hans mest kjente og mest oversatte romaner, Manillaköysi (på norsk som Maillarepet, 1962). I likhet med flere av Meris romaner er denne lagt til Finlands krig 1939–1944, og fokuserer på krigens grusomhet og absurditet.

I tillegg til sine romaner har Meri produsert et stort antall diktsamlinger, essays, hørespill, skuespill, historiske verker og en finsk etymologi. Hans verker har ofte vakt debatt i Finland, ikke minst hans portrett av den finske nasjonalforfatteren Alexis Kivi (Aleksis Stenvallin elämä, 1973).

I 1973 ble Meri tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Kersantin poika (på norsk som Sersjantens sønn, 1973). Wikipedia

96 år
Anna Schwartz (Forfatter)
1915 - 2012

Anna Schwartz (USA)

Forfatter, Samfunnsøkonom, skribent, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Jacobson Schwartz

Født:
11. november 1915 (108 år siden)

Døde:
21. juni 2012 (96 år) (11 år siden)

Anna Jacobson Schwartz var en økonom ved National Bureau of Economic Research i New York City som er mest kjent for boken A Monetary History of the United States , 1867-1963 som hun skrev sammen med Milton Friedman.

Schwartz ble født Anna Jacobson i The Bronx, New York City av jødiske foreldre som hadde innvandret fra Øst-Europa. Hun var den tredje av fem søsken. I 1936 giftet hun seg med Isaac Schwartz, paret fikk to sønner og to døtre.

Etter en mastergrad i økonomi ved Columbia University ble Anna Schwarz i 1941 ansatt ved National Bureau of Economic Research i New York og arbeidet der i over 70 år. Hun tok en PhD grad i økonomi ved Columbia i 1964.

Gjennom sitt arbeid ble hun kjent med Milton Friedman som var ansatt ved University of Chicago. De innledet et langvarig samarbeid som i stor grad skjedde gjennom brevveksling. I 1963 utga de to boken A Monetary History of the United States, 1867-1963 som hevder at endringer i pengepolitikken har store effekter på økonomien. De ga Federal Reserve mye av skylden for den store depresjonen. Boken er regnet som en klassiker i økonomifaget.

Anna Schwartz hadde også en omfattende produksjon i eget navn med spesialområdet finanshistorie og bankstatistikk i USA og England.

I 1981 ble hun utnevnt til direktør for United States Gold Commission som ble satt ned under president Ronald Reagan og skulle utrede gullets stilling i amerikansk pengepolitikk. Shwartz og flertallet i kommisjonen lot være å anbefale en tilbakegang til en gullstandard.

I 2009 skrev hun et innlegg i The New York Times med sterk kritikk av hvordan sentralbanksjef Ben Bernanke hadde handlet finanskrisen som startet i 2008 og ga uttrykk for at Bernanke ikke burde gjenoppnevnes til stillingen.

Hun døde 96 år gammel i sitt hjem på Manhattan 21. juni 2012. Wikipedia

83 år
John Lee Hooker (Gitarist)
1917 - 2001

John Lee Hooker (USA)

Gitarist, sanger, musiker, komponist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
John Lee Hooker

Født:
22. august 1917 (106 år siden)

Døde:
21. juni 2001 (83 år) (22 år siden)

John Lee Hooker var en blues-musiker og gitarist som regnes for en av de viktigste personene i rockens tidlige historie.

På 1940-tallet begynte han og andre musikere å lage sin musikk som ble kjent som 40-tallets rhythm & blues. I 1980 ble Hooker valgt inn i Blues Hall of Fame. Wikipedia

90 år
Sverre Riisnæs (Politijurist)
1897 - 1988

Sverre Riisnæs (Norge)

Politijurist, jurist, politiker

Født:
6. november 1897 (126 år siden)

Døde:
21. juni 1988 (90 år) (35 år siden)

Sverre Parelius Riisnæs var norsk jurist og statsadvokat, og var justisminister i Vidkun Quislings regjering i Norge under andre verdenskrig. Som justisminister var Riisnæs ansvarlig for tilpasningen av de norske domstolene og det norske lovverket som ga rettsgrunnlaget for de ulike tiltakene under NS-styret og forfølgelsen av dem som ikke ville innordne seg disse og de tyske okkupantene.

Landssviksaken mot ham ble stanset på grunn av at han var angivelig psykisk syk. Riisnæs var innlagt på Reitgjerdet sykehus fra 1948 til 1960. I 1974 var han i Sicilia i Italia en lengre periode, før han emigrerte til Wien. Han kom tilbake til Oslo i 1985, der han bodde på aldershjem til sin død tre år etter.

Wikipedia

73 år
Sam Eyde (Oppfinner)
1866 - 1940

Sam Eyde (Norge)

Oppfinner, gründer, diplomat, ingeniør, politiker

Født:
29. oktober 1866 (157 år siden)

Døde:
21. juni 1940 (73 år) (83 år siden)

Samuel Eyde var en norsk ingeniør og industriherre.

Hans yrkeskarriere som ingeniør begynte i Hamburg i 1891. Der fikk han jobb på byens jernbane- og brokontor og syslet med planer for nye stasjonsanlegg, forskjellige jernbanelinjer og brokonstruksjoner. Siden virket han som ingeniør i Dortmund og Lübeck. I 1895 giftet han seg med Anna Ulrika Mörner, datter av en svensk godseier og greve, og i 1897 etablerte han ingeniørfirmaet Gleim & Eyde sammen med sin tidligere sjef fra Hamburg. De to hadde allerede gjort seg bemerket med å vinne førsteprisen i den internasjonale konkurransen om jernbanearrangementer i Kristiania, og nå mottok de en rekke oppdrag og deltok i flere større konkurransearbeider. Eyde etablerte i 1898 S. Eydes Ingeniørkontor i Kristiania, et firma som også representerte Gleim & Eyde. Snart ble det også en filial i Stockholm. Ved århundreskiftet drev Eyde en av de største ingeniørforretninger i Skandinavia i det Gleim og han selv ved kontoret i Kristiania og ved filialene i Hamburg og Stockholm beskjeftiget cirka 30 ingeniører og funksjonærer.

Sam Eyde var en visjonær når det gjaldt vannkraftutbygging i Norge. Allerede i slutten av 1890-årene sikret han seg rettigheter til vannkraftutbygging i Telemark. Drømmen var å bruke de enorme kreftene i vannet og benytte den rimelige elektrisiteten til industriell produksjon.

Eyde møtte i 1903 fysikeren Kristian Birkeland, som ble inspirert av en kraftig elektrisk kortslutning under demonstrasjonen av en elektrisk kanon. Dette demonstrerte at en lysbue ("gnist") kunne frembringe en reaksjon mellom nitrogen og oksygen i luften, noe som trengs for å produsere salpeter (lysbue-ovnen var allerede funnet opp av BASF i Tyskland, men deres teknologi var ikke like effektiv). Birkeland/Eyde-prosessen la grunnen for å etablere Norsk Hydro.

Gjennom sin svenske partner Knut Tillberg fikk Eyde kontakt med brødrene Knut Wallenberg og Marcus Wallenberg høsten 1903. Dette førte til at selskapet Elektrokemisk (Elkem) ble opprettet i 1904.

Samme år ble Notodden Salpeterfabrikker anlagt da man allerede hadde tilgang til en ferdig kraftstasjon på Notodden (bygget i 1901 for å gi kraft til Tinfos Jernverk). Fabrikken ble i første omgang benyttet som en forsøksfabrikk for salpeterproduksjon. I forbindelse med at Svelgfossen ble utbygget, ble en ny fabrikk med 32 Birkeland–Eyde-ovner etablert på Notodden i 1906. Med utbyggingen av Vemork kraftanlegg startet utbyggingen av kunstgjødselfabrikken på Rjukan i 1910.

Etter unionsoppløsningen i 1905 ble Stortinget bekymret for at utenlandsk kapital kunne komme til å gjennomføre en kraftig industriutbygging i øvre Telemark. Dette førte til at man etablerte konsesjonsbetingelser for utbygging og overføring av elektrisk kraft i Norge. Stortinget ville ikke at norske naturressurser skulle kunne selges til utenlandske industriherrer uten statens godkjenning, og bare for en begrenset tid.

Norsk Hydroelektrisk Kvælstofaktieselskap (Norsk Hydro) ble stiftet i 1905. Etter en lang tautrekking med Stortinget ble det klart at Eyde hadde skaffet seg rettighetene til vannkraften på Rjukan før konsesjonsordningen trådte i kraft, og derfor kunne han uten videre starte utnyttelsen av fossekraften. Problemet var nå bare at han også måtte søke om konsesjon for å overføre kraften til Notodden, og da Norsk Hydro ikke turde å gå i kamp med Stortinget én gang til, ble det bestemt at fabrikkene skulle ligge på Rjukan.

Sam Eyde var generaldirektør i Norsk Hydro med stor suksess i mange år. Med tiden ble Eyde ansett som ukvalifisert til denne stillingen; hans visjoner og planer lignet etter hvert mest på stormannsgalskap, og styret så ingen annen utvei enn å overtale ham til å trekke seg. Dette ble gjort i 1918 i form av en avtale som ble hemmeligholdt. Den offisielle versjonen var at Eyde trakk seg av egen vilje og var med på å utnevne ingeniør Harald Borgen Bjerke til sin etterfølger som generaldirektør. Men den virkelige avtalen gikk ut på at Eyde sterkt ble anmodet om å trekke seg fra sin stilling, dra til Paris og holde seg der, mot at han til gjengjeld skulle få en enorm (og høyst uoffisiell) gyllen fallskjerm.

På grunn av at den offentlige versjonen ble som nevnt over, er sannheten om avtalen å finne i kun få av dagens kilder; det gjelder også de fleste av litteraturkildene nevnt nedenfor. Det er nemlig først nå i nyere tid at sannheten har blitt mer allment kjent.

I 1918 ble han valgt som stortingsrepresentant for Jarlsberg krets.

Wikipedia

64 år
Edvard III av England (Konge av England)
1312 - 1377

Edvard III av England (England)

Konge av England

Født:
13. november 1312 (711 år siden)

Døde:
21. juni 1377 (64 år) (647 år siden)

Edvard III var konge av England i femti år fra 25. januar 1327, da hans far Edvard II ble avsatt, til sin død i 1377. Han ble etterfulgt av sin sønnesønn Richard II.

Han var en av de mest fremgangsrike engelske konger middelalderen. Blant hans forgjengere var det bare Henrik III som regjerte like lenge, og deretter tok det mer enn 400 år før en monark satt like lenge på tronen.

Edvards tid ble preget av engelsk ekspansjon gjennom kriger i Skottland og Frankrike. Hans mange etterkommere ble senere sentrale i to langvarige konflikter, hundreårskrigen og rosekrigene.

I Edvards lange regjeringstid begynte for alvor den nasjonale selvfølelsen hos engelskmenne å vokse frem, og det var i denne tiden fransk, etter 300 års herredømme som kulturspråk i England, måtte vike for engelsk.

Hosebåndsordenen ble stiftet av Edvard i 1348. Wikipedia

<<
21. Juni
>>