Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. Juni

Om dagen

22. Juni er dag 174 i 2024, og er i uke 25. Det er 192 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 22. Juni kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

14 år siden

2010: Bybanen i Bergen blir innviet av dronning Sonja

Bybanen i Bergen er et kollektivt skinnegående transportmiddel i Bergen. Den går fra sentrum til Flesland.

Bybanen ble vedtatt bygget i 2000, og utbyggingen startet i januar 2008. Første delstrekning, fra sentrum til Nesttun, ble åpnet for passasjertrafikk 22. juni 2010 av Dronning Sonja. Andre delstrekning til Lagunen åpnet 21. juni 2013. Tredje delstrekning ble åpnet til Birkelandsskiftet 15. august 2016 og åpnet videre til Flesland 22. april 2017.

Bybanen er en sporvei som i all hovedsak har egen trasé, noe som muliggjør hurtigkjørende og store sporvogner. Vognene til Bybanen i Bergen målte 32 m og hadde plass til 212 personer, men er nå forlenget til 42 m. Bybanen vant 5. oktober 2011 prisen som «Worldwide Project of the Year» av Light Rail Transit Association i London, UK. I 2012 vant den Vakre vegers pris. Wikipedia
16 år siden

2008: Standup-komiker George Carlin dør av hjertefeil på Saint John's Health Center i Santa Monica

George Dennis Carlin var en Grammy-vinnende amerikansk standup-komiker, skuespiller og skribent. Han var spesielt kjent for sin uærbødige holdning og sine observasjoner om språk, psykologi og religion i tillegg til mange tabuemner.

Carlin og hans standup-nummer «Seven Dirty Words» var sentral for en sak i amerikansk høyesterett i 1978 F.C.C. v. Pacifica Foundation, der en 5-4 rettsavgjørelse gikk imot regjeringens rett til å regulere Carlins nummer om offentlige blødmer. Carlins senere standupshow fokuserte primært på feilene i det moderne USA. Han tok ofte opp aktuelle politiske temaer og laget satire over den amerikanske overflodskulturen.

Mange regner ham som etterfølgeren til Lenny Bruce, og han ble beskrevet av Comedy Central som den nest største standup-komikeren gjennom alle tider, etter Richard Pryor. Han var også den første verten i Saturday Night Live. Wikipedia
17 år siden

2007: Spangereidkanalen som går tvers gjennom Lindesneshalvøya, blir åpnet for båttrafikk

Spangereidkanalen går tvers gjennom Lindesneshalvøya i Lindesnes kommune gjennom Spangereid fra Store Båly til Lenesfjorden. Den ble vedtatt bygget i 2005 etter over 20 år med planlegging fra kommunen. Finansieringen ble sikret med bidrag fra stat, nabokommuner og det private næringsliv i regionen. Hensikten med kanalen er å gi småbåttrafikken en mulighet til å passere Lindesnes uten å gå ut på havet. Med en seilingshøyde på 4,5 m er imidlertid de fleste seilbåter utestengt fra å passere kanalen og må fortsatt runde Lindesnes til havs.

Kanalens historie går tilbake til 700-tallet og er enestående i sitt slag i Norge. Trolig har vikingskip kunnet passere gjennom kanalen. Den er siden fylt igjen og var inntil anlegget på 2000-tallet helt borte.

Flere smale eid ga slike muligheter, men den vanligste måten å få skip med seg var å dra dem over på en spesiell vei belagt med stokker kalt «spong», flertall «spenger».

Sent på 1980-årene og i begynnelsen av 1990-årene begynte daværende ordfører i Lindesnes kommune, Ansgar Gabrielsen, arbeidet med å få tegnet inn kanalen på kommunens arealplan, en del av kommuneplanen. Kanalen ble åpnet for trafikk den 22. juni 2007 med kranselag av daværende ordfører Ivar Lindal, en sterk pådriver for å få kanalen bygget. Kanalen ble åpnet offisielt av H.M. dronning Sonja den 5. juli 2007 med følge fra kongehus fra hele Europa. Wikipedia

Fødsler

70 år
Larry Junstrom (Musiker)
1949 - 2019

Larry Junstrom (USA)

Musiker

Født:
22. juni 1949 (75 år siden)

Døde:
6. oktober 2019 (70 år) (4 år siden)

Larry «L.J.» Junstrom er en amerikansk bassist. Han spiller bass i bandet .38 Special. Han er også kjent som en av de originale medlemmene i bandet Lynyrd Skynyrd. Wikipedia

65 år
Ed Bradley (Journalist)
1941 - 2006

Ed Bradley (USA)

Journalist, reporter

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Rudolph Bradley, Jr.

Født:
22. juni 1941 (83 år siden)

Døde:
9. november 2006 (65 år) (17 år siden)

Ed Bradley var en amerikansk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Bradley begynte som journalist under opptøyene i Philadelphia i 1960-årene. Han ble ansatt i CBS i 1967, hvor han den første tiden jobbet med radio. I 1972 ble han overført til Vietnam for å dekke Vietnamkrigen. I denne tiden ble han såret av en granat. Etter Vietnam var han i perioden 1978-81 sjefskorrespondent for nyhetsprogrammet CBS Reports (etterhvert omdøpt til CBS Reports with Ed Bradley). Han ble fra 1981 en del av staben i 60 Minutes.

Bradley døde av leukemi i 2006, 65 år gammel. Wikipedia

81 år
Walter Bonatti (Fjellklatrer)
1930 - 2011

Walter Bonatti (Italia)

Fjellklatrer, oppdagelsesreisende, fotograf, Fjellfører, skribent, journalist

Født:
22. juni 1930 (94 år siden)

Døde:
13. september 2011 (81 år) (12 år siden)

Walter Bonatti var en italiensk fjellklatrer. Han var blant verdens mest meritterte klatrere, kjent for å ha satt nye standarder innen alpinklatringen i tiårene etter andre verdenskrig.

Blant Bonattis betydeligste prestasjoner er førstebestigningen av sørvest-pilaren på Aiguille du Dru («Bonatti-pilaren») i de franske Alpene i august 1955, året etter at han som 24-åring deltok på ekspedisjonen som første gang besteg verdens nest høyeste fjell, K2 i Karakorum. I 1958 ledet han selv ekspedisjonen som førstebesteg Gasherbrum IV, og i 1965 foretok han den første solo vinterbestigningen av Matterhorns nordvegg.

Bonatti publiserte flere bøker om fjellklatring. Wikipedia

88 år
Hillary Waugh (Skribent)
1920 - 2008

Hillary Waugh (USA)

Skribent, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Hillary Baldwin Waugh

Født:
22. juni 1920 (104 år siden)

Døde:
8. desember 2008 (88 år) (15 år siden)

Hillary Baldwin Waugh var en amerikansk forfatter og pioner for politiromanen.

Waugh studerte kunst og musikk ved Yale University. Etter avsluttede studier vervet han seg i 1942 til United States Navy Air Corps. Han kvalifiserte seg som pilot, og tjenestegjorde inntil slutten av andre verdenskrig i Panama. Etter krigen arbeidet han som lærer i high school, avisredaktør og tegneserietegner. Han fikk på 1940-tallet utgitt tre romaner som ikke oppnådde noen særlig oppmerksomhet.

Etter å ha lest en bok om virkelige kriminalsaker, bestemte han seg i 1949 for å prøve å skrive en realistisk kriminalroman. I 1952 utga han Last Seen Wearing..., en tilsiktet nøktern og realistisk roman om en mordetterforskning på et oppdiktet college for kvinner. Romanen fikk i begynnelsen dårlige kritikker, men etter å ha blitt prist av blant andre Raymond Chandler og Julian Symons oppnådde den etterhvert stor suksess hos både lesere og kritikere. Boken regnes nå som en klassiker innen subgenren politiromaner.

Hillary Waugh utga nesten 50 kriminalromaner. Han anses som en pioner på området politiromaner, men har også skrevet romaner innen andre subgenre som hardkokt krim og mysteriekrim. Waugh var i en periode president i Mystery Writers of America. Han skrev også under pseudonymene Elissa Grandower, Harry Walker og H. Baldwin Taylor. Wikipedia

94 år
Esther-Marie Wiig (Journalist)
1913 - 2007

Esther-Marie Wiig (Norge)

Journalist

Født:
22. juni 1913 (111 år siden)

Døde:
9. oktober 2007 (94 år) (16 år siden)

Esther-Marie Wiig var en norsk journalist.

Hun var datter av skreddermester Carl Wiksén og hustru Clara Jensen Sollie. Sosionomen og høyrekvinnen Karin Wiksén var hennes yngre søster.

Hun ble født i Sandefjord, men flyttet til Trondheim som niåring. Wiig var aktivt medlem av Trondheim Guideforening og hadde et sterkt Inner Wheel-engasjement. Hun gjorde mange intervjuer med kongelige og andre kjendiser, og ble ofte brukt som kommentator i debattprogrammer om kongehuset. Hun var også motejournalist for Adresseavisen og flere andre aviser.

Hun ble tildelt St. Olavsmedaljen, primært for sitt arbeid for KFUK.

Hun giftet seg i 1940 med advokat Thorvald Wiig (1913–2004). De ble foreldre til advokat Christian Wiig, arkitekt Ole Wiig i firma Narud Stokke Wiig, og markedsfører og økonom Thorvald Edvard Wiig. Wikipedia

31 år
John Dillinger (Bankraner)
1903 - 1934

John Dillinger (USA)

Bankraner

Fullt navn / Fødenavn:
John Herbert Dillinger

Født:
22. juni 1903 (121 år siden)

Døde:
22. juli 1934 (31 år) (90 år siden)

John Herbert Dillinger var en amerikansk bankraner som herjet i depresjonstiden. Han ble kalt USAs «samfunnsfiende nr. 1» og hans kriminelle virksomhet, sammen med blant andre Bonnie & Clyde og Ma Barker, tiltrakk seg pressens og publikums interesse i det som ble kalt «public enemy era» 1931–34. Filmen Public Enemies fra 2009 er basert på Dillinger forbrytelser. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Gerd Grønvold Saue (Forfatter)
1930 - 2022

Gerd Grønvold Saue (Norge)

Forfatter, journalist, litteraturkritiker, salmedikter, fredsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Gerd Elfrida Grønvold Saue

Født:
20. januar 1930 (94 år siden)

Døde:
22. juni 2022 (92 år) (2 år siden)

Gerd Elfrida Grønvold Saue (1930–2022) var en norsk journalist og forfatter, særlig kjent som salmedikter.

Gerd Grønvold Saue vokste opp i Lillestrøm. Hun var journalist i Familien i tolv år, fra 1954 til 1966. Hun arbeidet freelance for NRK og Arbeiderbladet. Hun var også litteraturkritiker for Arbeiderbladet, Vårt Land og Stavanger Aftenblad.

Hun er også kjent for sitt engasjement i fredsarbeid og var leder for Norges Fredsråd og styremedlem i Det internasjonale fredsbyrå. Fra 1985 til 1989 var hun leder for Kristne Arbeidere, en organisasjon hun ble medlem av i 1949. Hun var redaktør for deres blad Brorskap i flere omganger.

Som salmedikter er hun mest kjent for sine dåpssalmer, «Det skjer et under i verden» er mye brukt i Den norske kirke. Hun vant Den norske kirkes konkurranse om å skrive en millenniumsalme i 1999. Hennes tekster står i salmebøkene til flere kirkesamfunn.

Hun var styremedlem i Forfatterforeningen og Norsk kritikerlag. Wikipedia

68 år
Per Inge Torkelsen (Komiker)
1953 - 2021

Per Inge Torkelsen (Norge)

Komiker, skuespiller, politiker, radiokåsør, selverklært klovn

Født:
21. mars 1953 (71 år siden)

Døde:
22. juni 2021 (68 år) (3 år siden)

Per Inge Torkelsen, også kjent under etternavnet Torkildsen var en norsk komiker, skuespiller, forfatter, radiokåsør, politiker som blant annet er kjent for sine spissformuleringer, som at han «ønsker kristenrocken til Helvete» og «gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem».

I 2007 ble han valgt inn i bystyret i Stavanger for Venstre. Han var kandidat nummer 59 for Venstre, men ble kumulert opp til en 6. og fast plass i bystyret. I 2011 ble han gjenvalgt. Denne gangen klatret han fra 63. til 5. plass og fast plass i bystyret.

Høsten 2020 gjennomgikk Torkelsen en operasjon som resulterte i vedvarende alvorlige komplikasjoner og førte til at han ble innlagt på Radiumhospitalet i begynnelsen av juni året etter, hvor han ble værende frem til sin død. Wikipedia

76 år
Audun Dybdahl (Historiker)
1944 - 2021

Audun Dybdahl (Norge)

Historiker, professor

Født:
10. september 1944 (79 år siden)

Døde:
22. juni 2021 (76 år) (3 år siden)

Audun Dybdahl var en norsk historiker og professor ved NTNU.

Audun Dybdahl studerte ved universitetene i Oslo og Trondheim og ble cand. philol. i 1968. Han ble dr. philos. i 1980 med en avhandling om «Jordeiendomsforhold og godseiere i Trøndelag».

Dybdahls forskningsfelt var Norges middelalder. Han deltok i Det nordiske ødegårdsprosjekt. Han bidro til Rissa bygdebok, Fosens historie og Trøndelags historie. I 2016 ga han ut boka Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år på Cappelen Damm Akademisk. Wikipedia

80 år
Joel Schumacher (Filmregissør)
1939 - 2020

Joel Schumacher (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, kostymedesigner

Født:
29. august 1939 (84 år siden)

Døde:
22. juni 2020 (80 år) (4 år siden)

Joel T. Schumacher var en amerikansk filmregissør, manusforfatter og filmprodusent. Han regisserte blant annet Batman Forever, Batman & Robin, Phone Booth, Falling Down, De fortapte (The Lost Boys) og The Phantom of the Opera.

Schumacher var åpent homofil i store deler av karrièren. Wikipedia

92 år
Odd Aukrust (Sosialøkonom)
1915 - 2008

Odd Aukrust (Norge)

Sosialøkonom, samfunnsøkonom

Født:
15. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (92 år) (16 år siden)

Odd Aukrust var en norsk sosialøkonom og dr. philos. Han var forskningssjef og senere forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå i årene 1953 til 1984. Aukrust var med på å legge grunnlaget for utarbeiding av nasjonalregnskap i Norge. Wikipedia

66 år
Jens Petter Ekornes (Forretningsdrivende)
1942 - 2008

Jens Petter Ekornes (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
2. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (66 år) (16 år siden)

Jens Petter Ekornes var en norsk forretningsmann. Han var i to perioder konsernsjef i Ekornes ASA. Jens Petter Ekornes var nevø av Jens E. Ekornes (1908–1976), som grunnla J.E. Ekornes Fabrikker på Ikornnes i Sykkylven.

Jens Petter Ekornes ble tidlig med i produksjonsarbeidet og arbeidet på gulvet i fabrikken til sin onkel. Etter å ha sluttet på skolen to ganger, fikk han til slutt sin utdannelse ved Otto Treiders Handelsskole i Oslo. Ekornes forlot onkelens bedrift og flyttet til Ålesund. Der bygget han hotell, restauranter og møbelbutikker. Etter tre år lot han seg overtale til å reise tilbake til Ikornnes, og hadde stillingen som salgssjef 1965–1979. Han overtok som administrerende direktør i 1979, da bedriften var i økonomiske vanskeligheter. I 1987 så det ut til at bedriften ville gå konkurs, og Ekornes trådte tilbake. I 1990 ble han på nytt administrerende direktør. Samme år foreslo de lokale arbeiderne selv å redusere lønningene sine, mens Ekornes vandret fra dør til dør i bygden, lånte penger både fra folk og bank. Han ble sittende som administrerende direktør frem til 2002, fra 1996 med tittelen konsernsjef.

Han var medlem av partiet Høyre. Ekornes var medlem av Møre og Romsdal fylkesting 1999–2003, 5. vararepresentant til Stortinget fra Møre og Romsdal 2001–2005 og medlem av Høyres sentralstyre 2002–2006. Ekornes ble medlem av sentralstyret med hjelp fra Ansgar Gabrielsen, Leif Frode Onarheim og Ivar Kristiansen, som mobiliserte et flertall for Ekornes fremfor valgkomiteens foretrukne kandidat, statssekretær Helge Ole Bergesen, i en kampavstemning på partiets landsmøte.

Ekornes ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2005. I den sammenhengen ønsket han å dele æren med sine 1 500 arbeidere, uten det ville han ikke motta medaljen.

Jens Petter Ekornes døde den 22. juni 2008, 66 år gammel, etter lang tids lungesykdom. Wikipedia

83 år
Hans Haga (Politiker)
1924 - 2008

Hans Haga (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
8. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (83 år) (16 år siden)

Hans Haga var en norsk bondelagsleder.

Haga var ferdig utdannet sivilagronom i 1951. Året etter ble han ansatt som fylkessekretær i Oppland Bondelag. Fram til han pensjonerte seg i 1992 fortsatte han i Norges Bondelag som ansatt eller tillitsvalgt. Fra 1960 var han bonde på Henni i Nes kommune, samtidig som han hadde tillitsverv i Bondelaget og Norsk Landbrukssamvirke. Han ble valgt inn i styret i Norges Bondelag i 1965, og var Bondelagets leder fra 1974 til 1980. Han var Bondelagets generalsekretær fra 1980 til 1988, og ansatt som spesialrådgiver 1988–92. Han fikk et ettermæle som en sterk leder, særlig under landbruksforhandlingene på 1970-tallet.

Hans Haga var far til Åslaug Haga, statsråd og leder av Senterpartiet. Wikipedia

94 år
Albert Cossery (Forfatter)
1913 - 2008

Albert Cossery (Frankrike)

Forfatter

Født:
3. november 1913 (110 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (94 år) (16 år siden)

Albert Cossery var en egyptiskfødt fransk forfatter av greskortodoks, syriske og libanesisk avstamning.

Cossery var en sønn av små grunneiere fra Kairo. I en alder av sytten år ble Cossery inspirert av å lese bøkene til den franske forfatteren Honoré de Balzac, og Cossery emigrerte derfor til Frankrike. Cossery kom til Paris for å fortsette studiene som han aldri fikk gjort helt ferdig i hjemlandet fordi han hadde viet hele sin tid til skriving og Cossery bosatte seg permanent i den franske hovedstaden i 1945, og der var han bosatt helt frem til sin død i 2008, da han var 94 1/2 år gammel.

Over en seksti år lang periode skrev ikke Cossery mer enn åtte romaner, noe som var helt i samsvar med hans filosofi om livet hvor latskap er ingenting annet enn en form for kontemplasjon og meditasjon. I en alder av 27 år utga Cossery sin første bok, Les Hommes oubliés de Dieu (Menn Gud glemte). I løpet av hele hans litterære karriere ble Cossery en nær venn av flere andre anerkjente forfattere og kunstnere som f.eks. Lawrence Durrell, Albert Camus, Jean Genet og Alberto Giacometti.

I alle Cossery sine bøker finner handlingen alltid sted i Egypt eller i andre arabiske land og de skildrer den store kontrasten mellom fattigdom og rikdom, den mektige og rike elitenen og de maktesløse, fattige menneskene. Bøkene skrives ofte på en vittig men samtidig dramatisk måte. Cossery sine bøker håner forfengelighet og trangsynt materialisme. Noen av hans bøker er også blitt oversatt til engelsk og andre språk. I 1990 ble Cossery tildelt den franske utmerkelsen Grand Prix de La Francophonie de l'Académie française og i 2005 mottok han utmerkelsen Grand Prix Poncetton. Wikipedia

75 år
Petter Furberg (Politiker)
1923 - 1999

Petter Furberg (Norge)

Politiker

Født:
15. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
22. juni 1999 (75 år) (25 år siden)

Petter Furberg var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1969.

Furberg var riksrevisor og leder av Riksrevisjonen i perioden 1981–1990. Wikipedia

<<
22. Juni
>>