Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
22. Juni
Om dagen
22. Juni er dag 173 i 2019, og er i uke 25. Det er 192 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_22-6.2010
9 år siden
Wikipedia
2010: Bybanen i Bergen blir innviet av dronning Sonja
Bybanen i Bergen er et kollektivt skinnegående transportmiddel i Bergen. Den går fra sentrum til Flesland.

Bybanen ble vedtatt bygget i 2000, og utbyggingen startet i januar 2008. Første delstrekning, fra sentrum til Nesttun, ble åpnet for passasjertrafikk 22. juni 2010 av Dronning Sonja. Andre delstrekning til Lagunen åpnet 21. juni 2013. Tredje delstrekning ble åpnet til Birkelandsskiftet 15. august 2016 og åpnet videre til Flesland 22. april 2017.

Bybanen er en sporvei som i all hovedsak har egen trasé, noe som muliggjør hurtigkjørende og store sporvogner. Vognene til Bybanen i Bergen målte 32 m og hadde plass til 212 personer, men er nå forlenget til 42 m. Bybanen vant 5. oktober 2011 prisen som «Worldwide Project of the Year» av Light Rail Transit Association i London, UK. I 2012 vant den Vakre vegers pris. Wikipedia
Wikipedia_22-6.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Standup-komiker George Carlin dør av hjertefeil på Saint John's Health Center i Santa Monica
George Dennis Carlin var en Grammy-vinnende amerikansk standup-komiker, skuespiller og skribent. Han var spesielt kjent for sin uærbødige holdning og sine observasjoner om språk, psykologi og religion i tillegg til mange tabuemner.

Carlin og hans standup-nummer «Seven Dirty Words» var sentral for en sak i amerikansk høyesterett i 1978 F.C.C. v. Pacifica Foundation, der en 5-4 rettsavgjørelse gikk imot regjeringens rett til å regulere Carlins nummer om offentlige blødmer. Carlins senere standupshow fokuserte primært på feilene i det moderne USA. Han tok ofte opp aktuelle politiske temaer og laget satire over den amerikanske overflodskulturen.

Mange regner ham som etterfølgeren til Lenny Bruce, og han ble beskrevet av Comedy Central som den nest største standup-komikeren gjennom alle tider, etter Richard Pryor. Han var også den første verten i Saturday Night Live. Wikipedia
Wikipedia_22-6.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Spangereidkanalen som går tvers gjennom Lindesneshalvøya, blir åpnet for båttrafikk
Spangereidkanalen går tvers gjennom Lindesneshalvøya i Lindesnes kommune gjennom Spangereid fra Store Båly til Lenesfjorden. Den ble vedtatt bygget i 2005 etter over 20 år med planlegging fra kommunen. Finansieringen ble sikret med bidrag fra stat, nabokommuner og det private næringsliv i regionen. Hensikten med kanalen er å gi småbåttrafikken en mulighet til å passere Lindesnes uten å gå ut på havet. Med en seilingshøyde på 4,5 m er imidlertid de fleste seilbåter utestengt fra å passere kanalen og må fortsatt runde Lindesnes til havs.

Kanalens historie går tilbake til 700-tallet og er enestående i sitt slag i Norge. Trolig har vikingskip kunnet passere gjennom kanalen. Den er siden fylt igjen og var inntil anlegget på 2000-tallet helt borte.

Flere smale eid ga slike muligheter, men den vanligste måten å få skip med seg var å dra dem over på en spesiell vei belagt med stokker kalt «spong», flertall «spenger».

Sent på 1980-årene og i begynnelsen av 1990-årene begynte daværende ordfører i Lindesnes kommune, Ansgar Gabrielsen, arbeidet med å få tegnet inn kanalen på kommunens arealplan, en del av kommuneplanen. Kanalen ble åpnet for trafikk den 22. juni 2007 med kranselag av daværende ordfører Ivar Lindal, en sterk pådriver for å få kanalen bygget. Kanalen ble åpnet offisielt av H.M. dronning Sonja den 5. juli 2007 med følge fra kongehus fra hele Europa. Wikipedia
Fødsler
31 år
John Dillinger (Bankraner)
1903 - 1934

John Dillinger (USA)

Bankraner

Fullt navn / Fødenavn:
John Herbert Dillinger

Født:
22. juni 1903

Døde:
22. juli 1934 (31 år)

John Herbert Dillinger var en amerikansk bankraner som herjet i depresjonstiden. Han ble kalt USAs «samfunnsfiende nr. 1» og hans kriminelle virksomhet, sammen med blant andre Bonnie & Clyde og Ma Barker, tiltrakk seg pressens og publikums interesse i det som ble kalt «public enemy era» 1931–34. Filmen Public Enemies fra 2009 er basert på Dillinger forbrytelser. Wikipedia

81 år
Walter Bonatti (Fjellklatrer)
1930 - 2011

Walter Bonatti (Italia (1946–2011))

Fjellklatrer, oppdagelsesreisende, fotograf, Fjellfører, skribent, journalist

Født:
22. juni 1930

Døde:
13. september 2011 (81 år)

Walter Bonatti var en italiensk fjellklatrer. Han var blant verdens mest meritterte klatrere, kjent for å ha satt nye standarder innen alpinklatringen i tiårene etter andre verdenskrig.

Blant Bonattis betydeligste prestasjoner er førstebestigningen av sørvest-pilaren på Aiguille du Dru («Bonatti-pilaren») i de franske Alpene i august 1955, året etter at han som 24-åring deltok på ekspedisjonen som første gang besteg verdens nest høyeste fjell, K2 i Karakorum. I 1958 ledet han selv ekspedisjonen som førstebesteg Gasherbrum IV, og i 1965 foretok han den første solo vinterbestigningen av Matterhorns nordvegg.

Bonatti publiserte flere bøker om fjellklatring. Wikipedia

<<
22. Juni
>>