Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
21. Mars
Om dagen
21. Mars er dag 80 i 2019, og er i uke 12. Det er 285 dager igjen av året.
Merkedager
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Bahá starter (Glans)
Verdensdagen for Downs syndrom (Innført av FN i 2006)
Verdens poesidag (Innført av UNESCO i 1999)
Nowruz (Persisk nyttår) (Proklamert av FN i 2010)
Namibias frigjøringsdag
Historie
Wikipedia_21-3.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Sven O. Høiby dør av lungekreft, 70 år gammel
Sven Olaf Bjarte Høiby var en journalist, reklamemann og forlegger som på sine eldre dager fikk en ny karriere innenfor underholdningsbransjen da hans datter Mette-Marit giftet seg med kronprins Haakon.

Høiby var far til kronprinsesse Mette-Marit, morfar til prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby og svigerfar til kronprins Haakon. Han hadde også tre andre barn fra sitt første ekteskap og flere barnebarn. Han ble i 1984 skilt fra sin første kone, moren til kronprinsessen, men inngikk et firemåneders arrangert ekteskap med Renathe Barsgård i 2005 i regi av kjendisbladet Se og Hør.

Før forholdet mellom kronprinsen og Høibys datter ble kjent, holdt Høiby sin karriere som journalist og forlegger utenfor offentligheten. Han var på det tidspunktet uføretrygdet. Det var alminnelig kjent at han hadde alkoholproblemer, noe som ble eksponert ytterligere da han bygde seg opp en kjendisstatus som kronprinsessens far.

Da Mette-Marit ble en del av kongefamilien, skapte dette også interesse for hennes familiebakgrunn. Dette utnyttet hennes far til fulle. I en periode samarbeidet Høiby med sladrepressen som arrangerte underholdningsturnéer i inn- og utland for Høiby sammen med andre artister og kjendiser. Blant disse var Knut T. «Sputnik» Storbukås, som var forlover da han giftet seg i 2005 og Laila Preikschas Nygjerdet, mest kjent som «Cowboy-Laila». Han deltok også i fjernsynsprogrammer på flere kanaler.

I 2006 begynte Høiby å arbeide som bingovert for lokaradioen Radio Søgne.

I august 2006 ble det kjent at Høiby hadde lungekreft, og han døde den 21. mars 2007, 70 år gammel, og bare få måneder etter at sykdommen ble kjent. Han ble bisatt i Oddernes kirke i Kristiansand 26. mars 2007. Wikipedia
Wikipedia_21-3.1963
56 år siden
Wikipedia
1963: Fengselet på Alcatraz legges ned etter bare 29 år
Alcatraz er ei øy i San Francisco-bukta, rett utenfor San Francisco. Stedet er kjent for å ha huset et fengsel med samme navn som øya.

På den 500 meter lange øya med sine 85 000 m² ligger også det eldste fyrtårnet på USAs vestkyst.

Det var den spanske forskeren Juan Manuel de Ayala som i 1775 seilte inn i San Francisco-bukta og ga alle øyene han fant der sine navn. Navnet Alcatraz er egentlig avledet av Isla de los Alcatraces "Pelikanenes øy". Den gang hekket mange pelikaner på øya.

I 1847 kjøpte den amerikanske militærguvernøren John Charles Fremont i California på vegne av USA øya for 5 000 dollar fra meksikanerne, og bebygde den i 1854 (ble fullstendig ombygd fra grunnen av i 1909). Militæret tok øya i bruk som "Fort Alcatraz" i 1859. De brakte krigsfanger dit fra 1861, her ble sørstatssoldater og mannskap fra et erobret handelsskip fra sørstatene internert under den amerikanske borgerkrigen. I 1903 var fengselet så forfallent at det måtte stenges. Planleggingen av et nytt hus begynte i 1906, men det store jordskjelvet i San Francisco samme år førte til at byggingen dro ut i tid, og stod ikke ferdig før i 1911.

Fortet ble nedlagt i 1933. Da begynte den endelige ombyggingen til en straffeanstalt, og den 1. januar 1934 ble Alcatraz omgjort til føderalt fengsel. Det som gjorde det særs velegnet var det iskalde vannet og de lumske strømforholdene. Dermed ble The Rock et ideelt sted for folk det var knyttet stor rømningsfare til. Alcatraz var i funksjon som høysikkerhetsfengsel fram til 1963. Blant berømte innsatte var Al Capone (1934–39), Robert Stroud (1942–59), George "Machine Gun" Kelly (1934–51) og Alvin "Creepy" Karpis (1936–62).

I løpet av de 29 årene Alcatraz var i bruk, var det 36 rømningsforsøk. 15 av dem som prøvde å rømme ble drept under forsøket. Wikipedia
Wikipedia_21-3.1929
90 år siden
Wikipedia
1929: Prinsesse Märtha og kronprins Olav gifter seg
I 1929 gifter Olav seg med sin kusine, prinsesse Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra av Sverige, senere kronprinsesse Märtha av Norge. Kronprinsessen døde 5. april 1954. Paret fikk tre barn, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald. Wikipedia
Fødsler
65 år
Johann Sebastian Bach (Komponist)
1685 - 1750

Johann Sebastian Bach (Det tysk-romerske rike)

Komponist, fiolinist

Født:
21. mars 1685

Døde:
28. juli 1750 (65 år)

Johann Sebastian Bach var en tysk komponist, orgel- og cembalovirtuos fra barokken, og en av de mest kjente komponistene i klassisk europeisk musikktradisjon. Wikipedia

82 år
Russ Meyer (Filmregissør)
1922 - 2004

Russ Meyer (USA)

Filmregissør, filmprodusent, fotograf, filmklipper, filmfotograf, manusforfatter, skuespiller, skribent, produsent, kameramann

Født:
21. mars 1922

Døde:
18. september 2004 (82 år)

Russell Albion «Russ» Meyer var en amerikansk filmregissør. Han laget flere amatørfilmer i en alder av 15, og arbeidet under andre verdenskrig som kameramann for en filmavis. Da han returnerte til det sivile liv, ble han glamourfotograf, og arbeidet etter hvert for Hugh Hefners nyopprettede blad Playboy.

Meyer var deretter regissør for en rekke nakenfilmer. Filmene hans er mer rått snakk enn de er pornografi og kvinnelige skuespillere er forholdsvis ofte storbrystede. Hans senere filmer er nesten fullstendig hengitt dette temaet. Han var medforfatter på filmen Beyond the Valley of the Dolls sammen med filmkritikeren Roger Ebert. Faster Pussycat! Kill! Kill! blir vanligvis sett på som hans største, eller i det minste hans mest særegne film. Beneath the Valley of the Ultravixens, blir sett på som hans morsomste film.

Meyers var kjent for sine kjappe replikker. Mens han samarbeidet med Roger Ebert i en paneldebatt ved Yale University, ble han konfrontert med en sint kvinne som anklaget ham for å være «ingenting annet enn en brystfetishist». Hans raske svar var «Det er bare halvparten».

Meyer døde i sitt hjem i Hollywood Hills av komplikasjoner av lungebetennelse og demens 18. september 2004. Wikipedia

Dødsfall
86 år
Colin Dexter (Forfatter)
1930 - 2017

Colin Dexter (Storbritannia)

Forfatter, skribent, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Norman Colin Dexter

Født:
29. september 1930

Døde:
21. mars 2017 (86 år)

Norman Colin Dexter var en engelsk forfatter, født i Stamford i Lincolnshire, og utdannet ved universitetet i Cambridge. Han er særlig kjent for bøkene om inspektør Morse. Wikipedia

<<
21. Mars
>>