Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

21. Mars

Om dagen

21. Mars er dag 81 i 2024, og er i uke 12. Det er 285 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Bahá starter (Glans)
Verdensdagen for Downs syndrom (Innført av FN i 2006)
Verdens poesidag (Innført av UNESCO i 1999)
Nowruz (Persisk nyttår) (Proklamert av FN i 2010)
Namibias uavhengighetsdag (Løsrevet fra Sør-Afrika i 1990)

Valutakurser Oppdatert 21. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

17 år siden

2007: Sven O. Høiby dør av lungekreft, 70 år gammel

Sven Olaf Bjarte Høiby var en journalist, reklamemann og forlegger som på sine eldre dager fikk en ny karriere innenfor underholdningsbransjen da hans datter Mette-Marit giftet seg med kronprins Haakon.

Høiby var far til kronprinsesse Mette-Marit, morfar til prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby og svigerfar til kronprins Haakon. Han hadde også tre andre barn fra sitt første ekteskap og flere barnebarn. Han ble i 1984 skilt fra sin første kone, moren til kronprinsessen, men inngikk et firemåneders arrangert ekteskap med Renathe Barsgård i 2005 i regi av kjendisbladet Se og Hør.

Før forholdet mellom kronprinsen og Høibys datter ble kjent, holdt Høiby sin karriere som journalist og forlegger utenfor offentligheten. Han var på det tidspunktet uføretrygdet. Det var alminnelig kjent at han hadde alkoholproblemer, noe som ble eksponert ytterligere da han bygde seg opp en kjendisstatus som kronprinsessens far.

Da Mette-Marit ble en del av kongefamilien, skapte dette også interesse for hennes familiebakgrunn. Dette utnyttet hennes far til fulle. I en periode samarbeidet Høiby med sladrepressen som arrangerte underholdningsturnéer i inn- og utland for Høiby sammen med andre artister og kjendiser. Blant disse var Knut T. «Sputnik» Storbukås, som var forlover da han giftet seg i 2005 og Laila Preikschas Nygjerdet, mest kjent som «Cowboy-Laila». Han deltok også i fjernsynsprogrammer på flere kanaler.

I 2006 begynte Høiby å arbeide som bingovert for lokaradioen Radio Søgne.

I august 2006 ble det kjent at Høiby hadde lungekreft, og han døde den 21. mars 2007, 70 år gammel, og bare få måneder etter at sykdommen ble kjent. Han ble bisatt i Oddernes kirke i Kristiansand 26. mars 2007. Wikipedia
61 år siden

1963: Fengselet på Alcatraz legges ned etter bare 29 år

Alcatraz er ei øy i San Francisco-bukta, rett utenfor San Francisco. Stedet er kjent for å ha huset et fengsel med samme navn som øya.

På den 500 meter lange øya med sine 85 000 m² ligger også det eldste fyrtårnet på USAs vestkyst.

Det var den spanske forskeren Juan Manuel de Ayala som i 1775 seilte inn i San Francisco-bukta og ga alle øyene han fant der sine navn. Navnet Alcatraz er egentlig avledet av Isla de los Alcatraces "Pelikanenes øy". Den gang hekket mange pelikaner på øya.

I 1847 kjøpte den amerikanske militærguvernøren John Charles Fremont i California på vegne av USA øya for 5 000 dollar fra meksikanerne, og bebygde den i 1854 (ble fullstendig ombygd fra grunnen av i 1909). Militæret tok øya i bruk som "Fort Alcatraz" i 1859. De brakte krigsfanger dit fra 1861, her ble sørstatssoldater og mannskap fra et erobret handelsskip fra sørstatene internert under den amerikanske borgerkrigen. I 1903 var fengselet så forfallent at det måtte stenges. Planleggingen av et nytt hus begynte i 1906, men det store jordskjelvet i San Francisco samme år førte til at byggingen dro ut i tid, og stod ikke ferdig før i 1911.

Fortet ble nedlagt i 1933. Da begynte den endelige ombyggingen til en straffeanstalt, og den 1. januar 1934 ble Alcatraz omgjort til føderalt fengsel. Det som gjorde det særs velegnet var det iskalde vannet og de lumske strømforholdene. Dermed ble The Rock et ideelt sted for folk det var knyttet stor rømningsfare til. Alcatraz var i funksjon som høysikkerhetsfengsel fram til 1963. Blant berømte innsatte var Al Capone (1934–39), Robert Stroud (1942–59), George "Machine Gun" Kelly (1934–51) og Alvin "Creepy" Karpis (1936–62).

I løpet av de 29 årene Alcatraz var i bruk, var det 36 rømningsforsøk. 15 av dem som prøvde å rømme ble drept under forsøket. Wikipedia
95 år siden

1929: Prinsesse Märtha og kronprins Olav gifter seg

I 1929 gifter Olav seg med sin kusine, prinsesse Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra av Sverige, senere kronprinsesse Märtha av Norge. Kronprinsessen døde 5. april 1954. Paret fikk tre barn, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald. Wikipedia

Fødsler

43 år
Stig van Eijk (Musiker)
1981

Stig van Eijk (Norge)

Musiker, sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stig André van Eijk

Født:
21. mars 1981 (43 år)

Stig André van Eijk er en norsk sanger, komponist og tekstforfatter. Han er mest kjent for sin Grand Prix-karriere. I 1999 vant han den norske finalen av Melodi Grand Prix med «Living My Life Without You», skrevet og komponert av ham selv sammen Mikkel S. Eriksen fra Stargate. I Eurovision Song Contest i Israel ble han nummer 14 av 23 med 35 poeng.

Albumet «Where I Belong» som ble gitt ut samme året, solgte til platina (over 30 000 eksemplarer) og nådde sjetteplass på VG-lista Topp 40 i Norge. I 2000 ble han kåret til årets mannlige artist under Hit Awards.

I 2001 skrev han den kolombianske fredslåten «Constructors of Peace», som ble etterfulgt av turné og TV-show i samme periode.

Han åpnet også i 2001 B:underground Club i Bergen. Klubben var et livekonsept med et husband som spilte reggae, soul og funk, og hvor gjesteartister opptrådte.

I 2003 skrev han låten som vant Idol i Sør-Afrika. «Once in a Lifetime» ble fremført av Heinz Winckler. Låten solgte til dobbel platinum (200 000 eksemplarer) og ble en stor hit i Afrika.

I 2003 startet han reggaebandet The Soul Express Orchestra, hvor han var frontfigur. Bandet var å se på diverse festivaler i Norge.[hvilke?]

Stig van Eijk slapp sin foreløpig siste plate, Presentation, i 2013 med grunnbasis innen sjangrene reggae, hiphop og soul.

Han ble adoptert fra Colombia til Norge da han var 9 måneder gammel. Wikipedia

44 år
Ronaldinho (Fotballspiller)
1980

Ronaldinho (Brasil)

Fotballspiller, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ronaldo de Assis Moreira

Født:
21. mars 1980 (44 år)

Ronaldo de Assis Moreira, kjent som «Ronaldinho» («lille Ronaldo»), er en tidligere brasiliansk fotballspiller som har spilt for klubber som FC Barcelona og AC Milan. Han har også hatt en lang landslagskarriere for Brasil, der han blant annet har vært med på å vinne VM i fotball 2002. Han er fra februar 2017 ambassadør for sin tidligere klubb FC Barcelona. Wikipedia

44 år
Marit Bjørgen (Langrennsløper)
1980

Marit Bjørgen (Norge)

Langrennsløper

Født:
21. mars 1980 (44 år)

Marit Bjørgen er en norsk langrennsløper som med åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer er tidenes mestvinnende vinterolympier.

Hun er mestvinnende VM-medaljør i langrenn med 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer; én fra 2003, tre fra 2005, fire fra 2011, fire fra 2013, to fra 2015 og fire fra 2017.

Hun ble kalt «VM-dronningen» av Oberstdorf i 2005 med tre gull, én sølv og én bronse. Etter svake resultater i mesterskapene i 2006, 2007 og 2009 ble hun «OL-dronning» i OL 2010 i Vancouver med tre gull, én sølv og én bronse. Bjørgen ble dermed den tredje norske utøver gjennom tidene og den første siden 1924 med fem medaljer i ett og samme OL. Både i VM 2011 og 2013 vant hun fire gull og én sølv. Under OL 2014 i Sotsji vant Bjørgen tre gull, mens hun vant to gull-, en sølv- og to bronsemedaljer under vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

Bjørgen har deltatt i verdenscupen i langrenn fra 1999 til 2018 og har vunnet sammenlagt fire ganger, sprintverdenscupen fire ganger og distansecupen to ganger. Hun er med sine 114 seire den langrennsløperen i verden som har vunnet flest verdenscuprenn individuelt. Hun har også 29 verdenscupseire i stafett, samt 25 norske mesterskap i langrenn. Hun vant Tour de Ski 2014/15. I 2020 begynte Bjørgen i langløpslaget Team Ragde Eiendom med sikte på å delta i Vasaloppet 2021.

Bjørgen er samboer med den tidligere kombinertløperen og olympiske mester Fred Børre Lundberg. Sammen har de to barn. Wikipedia

46 år
Kevin Federline (Danser)
1978

Kevin Federline (USA)

Danser, skuespiller, modell, rapper, DJ

Fullt navn / Fødenavn:
Kevin Earl Federline

Født:
21. mars 1978 (46 år)

Kevin Federline er en amerikansk danser.

Kevin Federline var gift med Britney Spears. Tidligere var han gift med skuespillerinnen Star Jackson, som han har to barn med; Kori og Kaleb. Den 14. september 2005 fikk Kevin og Britney en sønn, den 12. september 2006 fikk de sin andre sønn.

Før han møtte Britney Spears danset han blant annet for Justin Timberlake. Wikipedia

29 år
Charmaine Dragun (Nyhetsanker)
1978 - 2007

Charmaine Dragun (Australia)

Nyhetsanker, journalist

Født:
21. mars 1978 (46 år siden)

Døde:
2. november 2007 (29 år) (16 år siden)

Charmaine Dragun var en australsk nyhetsoppleser på Ten News. Hun tok sin utdannelse ved Western Australian Academy of Performing Arts og begynte sin karriere som radiojournalist i Perth.

Dragun tok sitt eget liv rett før kl.16 fredag 2. november 2007 da hun hoppet fra klippen The Gap i Sydney. Wikipedia

58 år
Benito Archundia (Samfunnsøkonom)
1966

Benito Archundia (Mexico)

Samfunnsøkonom, fotballdommer, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Benito Armando Archundia Téllez

Født:
21. mars 1966 (58 år)

Benito Armando Archundia Téllez er en meksikansk fotballdommer. Han har dømt OL, VM-kvalifisering og Copa América, og var en av dommerne i VM i 2006. I VM var han en av dem som dømte flest kamper. Han dømte fem kamper, blant annet en semifinale. Wikipedia

61 år
Ronald Koeman (Fotballspiller)
1963

Ronald Koeman (Kongeriket Nederlandene)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
21. mars 1963 (61 år)

Ronald Koeman er en nederlandsk fotballtrener og tidligere fotballspiller som er hovedtrener for den spanske klubben FC Barcelona.

I løpet av karrieren spilte han for Helpman, GRC, Football Club Groningen, Ajax Amsterdam og PSV Eindhoven, før han ble hentet til storklubben FC Barcelona. Etter seks sesonger i spansk toppfotball, hvor han blant annet vant seriemesterskapet fire ganger på rad og Champions League, flyttet han tilbake til Nederland og klubben Feyenoord Rotterdam.

Til å være forsvarsspiller og midtbanespiller scoret Koeman uvanlig mange mål, både på klubb- og landslag. På 78 kamper for Nederlands landslag scoret han 14 mål. Han er bror av Erwin Koeman, som også er fotballspiller med landskamper for Nederland.

23. oktober fikk han sparken som trener for Everton. Wikipedia

64 år
Ole Gunnar Fidjestøl (Skihopper)
1960

Ole Gunnar Fidjestøl (Norge)

Skihopper

Født:
21. mars 1960 (64 år)

Ole Gunnar Fidjestøl er en norsk tidligere skihopper som representerte Vikersund IF.

I 1988 ble Fidjestøl verdensmester i skiflyging. I laghopp har han sølv fra VM 1987 og 1989, og bronse fra OL 1988. Han har vunnet fire individuelle NM-gull, ett NM-gull i laghopp, og han ble tildelt kongepokalen i 1990. Han deltok også i vinter-OL i 1984 i Sarajevo.

Fidjestøl skulle ha hoppet med OL-fakkelen under åpningsseremonien på Lillehammer, men falt stygt under prøvehopp. Fidjestøl er i dag rennleder under skiflygingsrenn i Vikersundbakken. Han er også en del av støtteapparatet rundt Modum Fotballklubb. Wikipedia

34 år
Ayrton Senna (Formel 1-kjører)
1960 - 1994

Ayrton Senna (Brasil)

Formel 1-kjører, racerbilfører, forretningsdrivende, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Ayrton Senna da Silva

Født:
21. mars 1960 (64 år siden)

Døde:
1. mai 1994 (34 år) (30 år siden)

Ayrton Senna da Silva var en brasiliansk Formel 1-fører. Han ble verdensmester tre ganger for McLaren, i 1988, 1990 og 1991, og anses som en av historiens største Formel 1-førere. Han omkom i et voldsomt krasj under San Marinos Grand Prix 1994. Wikipedia

66 år
Gary Oldman (Skuespiller)
1958

Gary Oldman (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Leonard Gary Oldman

Født:
21. mars 1958 (66 år)

Leonard Gary Oldman er en britisk skuespiller.

Oldman vant et stipend til Rose Bruford College hvor han tok bachelorgrad i drama i 1979. Han studerte senere ved Greenwich Young People's Theatre og deltok i flere teaterforestillinger, blant annet The Pope's Wedding, hvor han mottok Time Out's Fringe Award for beste nykommer i 1985–1986 and British Theater Association’s Drama Magazine Award som Beste skuespiller i 1985.

Oldman hadde sin første filmrolle i Remembrance i 1982, fikk deretter sin første hovedrolle i Sid and Nancy i 1986, hvor han spilte punkeren «Sid Vicious. Han er blitt kjent for å spille eksentriske karakterer og for å mestre ulike dialekter. En del av de rollene han har tolket er «Dracula», «Ludwig van Beethoven», «Lee Harvey Oswald», «Pontius Pilatius» og «Djevelen».

I 1997 regisserte, produserte og skrev han Nil by Mouth, delvis basert på sitt eget liv, hvor han vant prisen Alexander Korda Award for Beste britiske film, en BAFTA-pris, Channel4 Director's Award og Television Arts som en av ett hundre beste filmer noensinne, til tross for filmen hadde brukt ordet «fuck» (faen) 428 ganger, en rekord som ble stående inntil 2005 da filmen The Devil's Reject kom ut.

I 2011 spilte han George Smiley, John le Carré svært kjente spionhelt fra flere bøker i filmen Muldvarpen (Tinker Tailor Soldier Spy). Basert på boken av samme navn fra 1974.

Oldman har vært gift tre ganger, først med Lesley Manville (1987–1990), deretter med Uma Thurman (1990–1992) og så med Donya Fiorentino (1997–2001). Brad Pitt, Jim Carrey, Colin Firth, Michael Fassbender, Tom Hardy, George Clooney, Christian Bale og Joseph Gordon-Levitt har gitt uttrykk for stor beundring overfor ham, og nevnt ham som en stor inspirasjon for dem.

Oldman vant flere bransjepriser, blant annet Oscar for beste mannlige hovedrolle, for rollen som Winston Churchill i dramafilmen Darkest Hour (2017). Wikipedia

68 år
Ingrid Kristiansen (Maratonløper)
1956

Ingrid Kristiansen (Norge)

Maratonløper, langrennsløper, langdistanseløper, friidrettsutøver

Født:
21. mars 1956 (68 år)

Ingrid Kristiansen er en norsk tidligere friidrettsutøver og langdistanseløper, som i andre halvdel av 1980-årene var blant verdens fremste. Hun ble verdensmester på 10 000 meter i 1987, og satte i løpet av karrieren fem verdensrekorder på bane. Hun løp for IL i BUL.

Enda bedre kjent er hun som maratonløper, med seire i en rekke kjente løp, som New York City Marathon og tilsvarende i Chicago, Boston og London. I mange år innehadde hun også verdens beste tid på maratondistansen (2.21.06).

Kristiansen var også en meget god langrennsløper. Hun ble europamester i stafett for junior i 1974, og vant åtte NM-titler i stafett. I 1978 deltok hun i ski-VM i Lahtis, der hun ble nr 21 på 5 km.

Hun var styremedlem i Antidoping Norge fra 2005 til 2013. Wikipedia

68 år
Per Inge Torkelsen (Komiker)
1953 - 2021

Per Inge Torkelsen (Norge)

Komiker, skuespiller, politiker, radiokåsør, selverklært klovn

Født:
21. mars 1953 (71 år siden)

Døde:
22. juni 2021 (68 år) (2 år siden)

Per Inge Torkelsen, også kjent under etternavnet Torkildsen var en norsk komiker, skuespiller, forfatter, radiokåsør, politiker som blant annet er kjent for sine spissformuleringer, som at han «ønsker kristenrocken til Helvete» og «gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem».

I 2007 ble han valgt inn i bystyret i Stavanger for Venstre. Han var kandidat nummer 59 for Venstre, men ble kumulert opp til en 6. og fast plass i bystyret. I 2011 ble han gjenvalgt. Denne gangen klatret han fra 63. til 5. plass og fast plass i bystyret.

Høsten 2020 gjennomgikk Torkelsen en operasjon som resulterte i vedvarende alvorlige komplikasjoner og førte til at han ble innlagt på Radiumhospitalet i begynnelsen av juni året etter, hvor han ble værende frem til sin død. Wikipedia

75 år
Åge Aleksandersen (Musiker)
1949

Åge Aleksandersen (Norge)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist, plateartist

Født:
21. mars 1949 (75 år)

Åge Aleksandersen er en norsk rockeartist som har spilt i Prudence, og som regnes som en av trønderrockens pionerer. Gjennom årene er det solgt rundt 1,5 millioner plater med Aleksandersen, og praktisk talt alle platene siden 1980 har solgt til gull.[hvilke?] Wikipedia

60 år
Michael Dibdin (Forfatter)
1947 - 2007

Michael Dibdin (Storbritannia)

Forfatter

Født:
21. mars 1947 (77 år siden)

Døde:
30. mars 2007 (60 år) (17 år siden)

Michael Dibdin var en engelsk forfatter.

Dibdin studerte engelsk ved Sussex University og tok Master of Arts ved University of Alberta i Canada. Fra 1978 underviste han i fire år ved Universita' degli Studi di Perugia i Italia. Han bosatte seg senere i Seattle, USA, sammen med sin kone, den amerikanske forfatteren Katherine Beck som skriver under forfatternavnet K.K. Beck.

Dibdin debuterte i 1978 med pastisjen The Last Sherlock Holmes Story. Han er mest kjent for sin serie kriminalromaner satt i Italia med den venetianske politimannen inspektør Aurelio Zen i hovedrollen. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk og har vunnet flere priser, deriblant Crime Writers' Associations Gold Dagger. I 2002 ble han dessuten nominert til The International IMPAC Dublin Literary Award, for romanen And Then You Die. Wikipedia

78 år
Svein Sturla Hungnes (Teatersjef)
1946

Svein Sturla Hungnes (Norge)

Teatersjef, skuespiller, instruktør

Født:
21. mars 1946 (78 år)

Svein Sturla Hungnes er en norsk skuespiller, teatersjef og instruktør.

Hungnes studerte ved Statens Teaterskole 1966–1970, og hadde enkelte småroller ved Nationaltheatret i studietiden. I praksisåret på teaterskolen fikk han sitt gjennombrudd i Fjernsynsteatret som unggutten Ronny i Arnhold Weskers triologi.

i 1971 ble Hungnes betegnet som et filmfunn for sin filmdebut i Anja Breiens film Voldtekt. Deretter medvirket han i et tyve-talls filmer hvor Mors Hus, Kimen, Adjø Solidaritet, Telegrafisten og Detektor er de mest anerkjente.

Etter uteksaminering fra Teaterskolen i 1970 fikk han fast engasjement ved Nationalteatret. Her ble han en av de ledende skuespillerkreftene på 1970- og 1980-tallet. Han hadde et vidt spenn i sine rollekarakterer fra Osvald i Henrik Ibsens Gengangere og Peer Gynt, til Puck i William Shakespeares En midtsommernattsdrøm; fra Mozart i Amadeus til Falk i Edith Rogers syngespillversjon av Henrik Ibsens Kjærlighetens Komedie, for å nevne noen.

Etter tyve år som skuespiller gikk han mer og mer over til å regissere. Ved Nationaltheatret satte han opp blant annet Fedra, Romeo og Julie, Et dukkehjem, Fruen fra Havet, Geografi og kjærlighet, Tolvskillingsoperaen, Stones in his pocket og en musikalversjon av På Solsiden.

Som instruktør har han arbeidet ved de fleste teatre i Norge, blant annet Hamlet på Trøndelag Teater, Hedda Gabler og En Folkefiende på Riksteatret, Utlendingen på Teatret Vårt, Victoria på Nordland Teater, Engler i Amerika, Våre Sønner og Yvonne på Rogaland Teater, As you like it, Next to Normal og Evita på Det Norske Teatret, Nordahl Grieg-hyllesten Nordahl i våre hjerter, Peder Påske, sin egen musikalversjon av Kristin Lavransdatter og en rekke andre musikaler på Den Nationale Scene. På Oslo Nye Teater har han, foruten Hedda-pris vinneren Hvem er redd for Virginia Woolf?, og en mengde andre forestillinger, satt opp musikalsuksesser som Cabaret, Chicago, My Fair Lady, West Side Story, Les Miserables, Singin`in the Rain, Spellemann på taket, La cage aux Folles, Guys and Dolls og Den Glade Enke.

Hungnes var i to år konstituert teatersjef ved Riksteatret, og fra 2002 - 2009 var han sjef for Oslo Nye Teater.

Fra oppstarten i 1989 hadde Hungnes regien på Peer Gynt ved Gålåvannet i Gudbrandsdalen. I 1995 overtok han rollen som Peer, og spilte den i 13 år. Regien hadde han i 25 år. Forestillingen ble vist både i Central Park i New York, og ved Nationaltheatret i Seoul. En rekke versjoner og konsertversjoner har dessuten vært spilt i inn- og utland.

Høsten 2007 var han jurymedlem i Drømmerollen på NRK1 for å finne den kvinnlige hovedrollen til Singin`in the Rain.

Hungnes har laget store utendørs og innendørs jubileumsforestillinger, operaforestillinger og eventer.

Akershus festning skal sommeren 2021 sette opp en storstilt versjon av hans dramatisering av Kristin Lavransdatter. Wikipedia

79 år
Henrik Nordbrandt (Forfatter)
1945

Henrik Nordbrandt (Danmark)

Forfatter, lyriker

Født:
21. mars 1945 (79 år)

Henrik Nordbrandt er en dansk forfatter og lyriker.

Henrik Nordbrant har studert kinesisk, tyrkisk og arabisk ved Københavns Universitet. Han har tilbrakt det meste av sitt voksne liv i Tyrkia, Hellas og Italia, og Nordbrandts lyrikk er sterkt påvirket av byene, landskapene og klimaet i middelhavsområdet.

Nordbrandt utgav sin første diktsamling, Digte, i 1966, da han var 21 år. Siden har han vært forfatter på heltid. Foruten dikt har han skrevet en roman, en barnebok og en tyrkisk kokebok. Han har også oversatt tyrkisk poesi. Fra 1980 mottar han livsvarig kunstnerlønn fra det danske Statens Kunstfond.

I 2000 ble Nordbrant tildelt Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Drømmebroer. Hans dikt Violinbyggernes by ble i 2006 som ett av 24 fra dansk kulturhistorie tatt med i det danske Kulturdepartementets Litteraturkanon. Wikipedia

70 år
Solomon Burke (Sanger)
1940 - 2010

Solomon Burke (USA)

Sanger, prest, gitarist, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
James Solomon McDonald

Født:
21. mars 1940 (84 år siden)

Døde:
10. oktober 2010 (70 år) (13 år siden)

Solomon Burke var en amerikansk sanger og en av pionerene innen soul- og country-musikken.

Burke startet sin musikalske karriere med gospel. Tidlig på 1960-tallet gikk han over til mer «jordnær» musikk. Sine største hiter fikk han på begynnelsen av 1960-tallet. «Everybody Needs Somebody to Love» er en av hans større og velkjente hiter, dog er denne sangen mer kjent gjennom tolkningene til Rolling Stones og Blues Brothers. Siden fikk han også en hit med en coverlåt av CCRs «Proud Mary».

Han hadde mange små hits, men de ble aldri riktig store. Han regnes som en pioner som har hatt stor innflytelse på musikken. I 2001 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

Ved sin død etterlot han seg 21 barn og 90 barnebarn. Wikipedia

69 år
Brian Clough (Fotballspiller)
1935 - 2004

Brian Clough (Storbritannia)

Fotballspiller, selvbiograf, fotballtrener

Født:
21. mars 1935 (89 år siden)

Døde:
20. september 2004 (69 år) (19 år siden)

Brian Howard Clough var en engelsk landslagsspiller i fotball. Han var også manager for fem engelske fotballklubber. Wikipedia

97 år
Peter Brook (Teaterregissør)
1925 - 2022

Peter Brook (Storbritannia)

Teaterregissør, filmregissør, theatrologist, manusforfatter, skribent, selvbiograf, cineast, operaregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Stephen Paul Brook

Født:
21. mars 1925 (99 år siden)

Døde:
2. juli 2022 (97 år) (1 år siden)

Peter Stephen Paul Brook var en britisk teater- og filmregissør og dramatiker. Han var pioner og prisbelønnet i mer enn 60 år innen teater og film. Brook ble regnet som en av verdens ledende teaterinstruktører.

Han ble 31. august 2008 tildelt den første internasjonale Ibsenprisen. Wikipedia

82 år
Russ Meyer (Filmregissør)
1922 - 2004

Russ Meyer (USA)

Filmregissør, filmprodusent, fotograf, filmklipper, filmfotograf, manusforfatter, skuespiller, skribent, produsent, kameramann

Født:
21. mars 1922 (102 år siden)

Døde:
18. september 2004 (82 år) (19 år siden)

Russell Albion «Russ» Meyer var en amerikansk filmregissør. Han laget flere amatørfilmer i en alder av 15, og arbeidet under andre verdenskrig som kameramann for en filmavis. Da han returnerte til det sivile liv, ble han glamourfotograf, og arbeidet etter hvert for Hugh Hefners nyopprettede blad Playboy.

Meyer var deretter regissør for en rekke nakenfilmer. Filmene hans er mer rått snakk enn de er pornografi og kvinnelige skuespillere er forholdsvis ofte storbrystede. Hans senere filmer er nesten fullstendig hengitt dette temaet. Han var medforfatter på filmen Beyond the Valley of the Dolls sammen med filmkritikeren Roger Ebert. Faster Pussycat! Kill! Kill! blir vanligvis sett på som hans største, eller i det minste hans mest særegne film. Beneath the Valley of the Ultravixens, blir sett på som hans morsomste film.

Meyers var kjent for sine kjappe replikker. Mens han samarbeidet med Roger Ebert i en paneldebatt ved Yale University, ble han konfrontert med en sint kvinne som anklaget ham for å være «ingenting annet enn en brystfetishist». Hans raske svar var «Det er bare halvparten».

Meyer døde i sitt hjem i Hollywood Hills av komplikasjoner av lungebetennelse og demens 18. september 2004. Wikipedia

71 år
Johan Nordahl Brun (Biskop)
1745 - 1816

Johan Nordahl Brun (Norge)

Biskop, prest, dikter, lyriker, dramatiker, politiker

Født:
21. mars 1745 (279 år siden)

Døde:
26. juli 1816 (71 år) (208 år siden)

Johan Nordahl Brun var en norsk prest, biskop og dikter.

I studietiden i København var han en av hovedpersonene i Det Norske Selskab. Han arbeidet som prest fra 1774 og i 1803 ble han biskop i Bergen.

Brun var en av de viktigste norske salmedikterne i sin samtid. Han skrev flere kjente salmer og sanger, blant annet påskesalmen «Jesus lever, graven brast», «Norges Skaal» («For Norge, Kiempers Fødeland») og «Udsigter fra Ulrikken», som er Bergens bysang. Wikipedia

Dødsfall

89 år
Nawal El Saadawi (Forfatter)
1931 - 2021

Nawal El Saadawi (Egypt)

Forfatter, psykiater, lege, gynekolog, romanforfatter, feminist, politiker

Født:
27. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
21. mars 2021 (89 år) (3 år siden)

Nawal El Saadawi var en egyptisk feministisk skribent, aktivist, lege og psykiater.

Saadawi var den eldste av ni barn. Faren var en offentlig tjenestemann i departementet for utdannelse. Han kjempet mot styret til den egyptiske kongen og hans britiske rådgivere under den egyptiske revolusjonen i 1919. Som et resultat ble han forvist til en liten by i Nildeltaet. Saadawis far var relativt progressiv i de fleste av sine politiske synspunkter og oppfordret datteren til å ta en høyere utdannelse og studere arabiske språk.

Begge foreldrene døde i relativt ung alder og etterlot Saadawi med den store byrden av å sørge for sine mange søsken. Saadawi ble utdannet til lege i 1955 ved Universitetet i Kairo.

Gjennom sin lange medisinske praksis observerte Saadawi ofte kvinners fysiske og psykiske problemer og hun koblet disse problemene opp mot undertrykkende kulturelle praksiser, patriarkalsk og imperialistisk undertrykkelse i et mannsdominert samfunn.

Saadawi skrev mange bøker om kvinner i islam, med særlig vekt på praktisering av kjønnslemlestelse i det muslimske samfunnet. Mens Saadawi arbeidet som lege i sin fødeby Kafr Tahla, observerte hun ofte kvinner og deres problemer på landsbygda. Etter et forsøk på å beskytte en av hennes kvinnelige pasienter fra vold i hjemmet, ble Saadawi kalt tilbake til Kairo. Saadawi ble deretter ansatt i det egyptiske Helsedepartementet.

Det var i Helsedepartementet at Saadawi møtte sin fremtidige ektemann, som også arbeidet som lege og forfatter, og som hadde vært en politisk fange i 13 år. Saadawi giftet seg med ham i 1964 og ekteparet fikk en sønn og en datter sammen. Saadawi var lenge blitt sett på som kontroversiell og farlig opposisjon til den egyptiske regjeringen, og derfor ble Saadawi satt i fengsel i september 1981, sammen med mange andre som ble ansett som fiender av den egyptiske regjeringen og president Anwar al-Sadat.

Saadawi ble løslatt fra fengsel senere samme år, en måned etter at president al-Sadat ble utsatt for et attentat. Hennes tid i fengselet dannet grunnlaget for hennes senere memoarer, Mozakerati fi signel Nissa, som ble publisert i 1983. I 1988, da hennes liv nesten daglig ble truet av fundamentalisitiske islamister og hun var i fare for politisk forfølgelse, ble Saadawi tvunget til å flykte til utlandet.

Saadawi aksepterte da et tilbud om å undervise ved Duke University, ved instituttet for asiatiske og afrikanske språk, i den amerikanske delstaten Nord-Carolina, samt ved University of Washington som ligger i Seattle i Washington. Saadawi hadde siden den gang flere forskjellige verv ved en rekke prestisjetunge høyskoler og universiteter, inkludert universitetet i Kairo, Harvard, Yale University, Columbia, Sorbonne, Georgetown, Florida State University og ved University of California i Berkeley.

I 1996 flyttet Saadawi tilbake til Egypt der hun fortsatte som politisk aktivist.

I ung alder gjennomgikk Saadawi prosessen med kjønnslemlestelse, som er svært dagligdags i de fleste muslimske samfunn. Som voksen skrev hun om og kritiserte denne praksisen. Saadawi mente at både mannlige og kvinnelige barn fortjener beskyttelse mot omskjæring. Saadawi var til stede under den egyptiske revolusjonen i 2011 som blant annet førte til at president Hosni Mubarak gikk av etter 30 års styresett. Wikipedia

85 år
Anna-Lisa (Skuespiller)
1933 - 2018

Anna-Lisa (Norge)

Skuespiller, dukkespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anne-Lise Ruud

Født:
30. mars 1933 (91 år siden)

Døde:
21. mars 2018 (85 år) (6 år siden)

Anna-Lisa Ruud var en norsk skuespiller og dukkespiller.

Som barn opptrådte Anna-Lisa i brorens barneteater, noe som gav henne inspirasjon til å satse på skuespillerkunsten. Anna-Lisa kom først til California som au-pair for en familie der. Hun besøkte de lokale teatrene samt tok skuespillerleksjoner, før agent Walter Kohner oppdaget henne. Anna-Lisa fikk snart roller i TV-serier. I 1958 kom hennes gjennombrudd med rollen som Ellie Peterson i Warner Brothers' westernserie Sugarfoot. Senere samme år hadde hun fremtredende roller i andre westernserier som var produsert av Warner Brothers, slik som Maverick, Bronco, Cheyenne og Kruttrøyk. Hun hadde også en liten rolle i en episode av serien Bonanza. I 1960 spilte Anna-Lisa i to andre typer serier, 77 Sunset Strip og Surfside Six.

Høydepunktet i Anna-Lisas karriere kom da hun fikk fast rolle som Nora Travers i TV-serien Black Saddles. Den ble sendt 1959–1960. Columbia Pictures var så fornøyd med Anna-Lisa at selskapet ga henne hovedrollen i to spillefilmer: Løpsk rakett til Venus (1959) og 12 to the Moon (1960). Anna-Lisa hadde turnéer i USA med skuespillere som Bob Cummings, Victor Buono, John Carradine, Constance Bennett og Joan Fontaine.

I 1971 var hun regiassistent for Riksteatrets oppsetning av stykket Sans & Samling, som Bing & Bringsværd hadde skrevet manus til. Året etter stod hun på scenen som skuespiller da frigruppen Teater 4 i samarbeid med Riksteatret satte opp stykket Ingenting. I 1974 vendte Anna-Lisa tilbake til Oslo for godt. Hun var dukkespiller ved Oslo Nye Teater fra 1976 frem til 1995, og medvirket i nærmere førti figurteaterproduksjoner. Da Oslo Nye i 1994 satte opp Henrik Ibsens drama Hedda Gabler som dukketeater, spilte Anna-Lisa Ruud rollen som tante Julle i den kritikerroste publikumssuksessen. Hun ga også stemme til bysten av Ibsen i denne produksjonen. Wikipedia

86 år
Colin Dexter (Forfatter)
1930 - 2017

Colin Dexter (Storbritannia)

Forfatter, skribent, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Norman Colin Dexter

Født:
29. september 1930 (93 år siden)

Døde:
21. mars 2017 (86 år) (7 år siden)

Norman Colin Dexter var en engelsk forfatter, født i Stamford i Lincolnshire, og utdannet ved universitetet i Cambridge. Han er særlig kjent for bøkene om inspektør Morse. Wikipedia

71 år
Arne Herjuaune (Skøyteløper)
1945 - 2017

Arne Herjuaune (Norge)

Skøyteløper

Født:
7. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
21. mars 2017 (71 år) (7 år siden)

Arne Herjuaune var en norsk skøyteløper. Han representerte Trondhjems Skøiteklub.

Herjuaune deltok i vinter-OL for Norge i 1968 i Grenoble med femteplass på 500 meter. Han deltok også i det uoffisielle VM på skøyter, sprint i 1971 (ISU Sprint Championships) med tiendeplass. Wikipedia

78 år
Oddvar Rønnestad (Alpinist)
1935 - 2014

Oddvar Rønnestad (Norge)

Alpinist

Fullt navn / Fødenavn:
Oddvar Mathias Rønnestad

Født:
4. november 1935 (88 år siden)

Døde:
21. mars 2014 (78 år) (10 år siden)

Oddvar Mathias Rønnestad var en norsk alpinist. Han representerte Kongsberg Idrettsforening.

Rønnestad vant utfor i NM i alpint i 1962. Han deltok under vinter-OL for Norge i 1960 i Squaw Valley med 14.-plass i slalåm, 20.-plass i utfor og 51.-plass i storslalåm. Wikipedia

90 år
Kåre Tveter (Kunstmaler)
1922 - 2012

Kåre Tveter (Norge)

Kunstmaler

Født:
25. januar 1922 (102 år siden)

Døde:
21. mars 2012 (90 år) (12 år siden)

Kåre Tveter var en norsk maler, ofte karakterisert som «lysets maler», og kjent for sine malerier med nyanser av hvitt.

Han var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole som elev av Olav Mosebekk, ved Bjarne Engebrets malerskole i tre år og endelig som elev ved Statens kunstakademi under Per Krohg og Alexander Schultz 1954–57. Han debuterte i 1957, hadde sin første separatutstilling i 1959, og sitt gjennombrudd i 1965. Han er representert i de fleste offentlige gallerier i Norge.

Han er kjent for å ha malt landskaper, gjerne høst- og vinterstemninger i duse avtoninger og med minimal fargebruk.

Tveter besøkte Svalbard for første gang i 1982, og var siden bergtatt av svalbardlyset. Han verken malte, fotograferte eller tok skisser mens han var på Svalbard. Han samlet i stedet sine inntrykk og hentet disse fram når han kom hjem til sitt atelier.

Etter et slagtilfelle i 1998 kunne ikke Tveter lenger male.

Eilert Munch Lunds dokumentarfilm Kåre Tveter – erindringer hadde premiere i 2005.

Tveter ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 1999. Wikipedia

97 år
Pinetop Perkins (Musiker)
1913 - 2011

Pinetop Perkins (USA)

Musiker, pianist, sanger

Født:
7. juli 1913 (111 år siden)

Døde:
21. mars 2011 (97 år) (13 år siden)

Pinetop Perkins var en amerikansk blues-musiker som spesialiserte seg på piano.

Perkins begynte sin musikalske karriere som gitarist, men han skadet sin venstre arm under en slåsskamp i Arkansas og klarte derfor ikke å spille gitar. Perkins begynte derfor med piano og flyttet til Illinois kort tid senere. I 1998 ga Perkins ut albumet Legends sammen med gitaristen Hubert Sumlin. I 2003 ble Perkins valgt inn i Blues Hall of Fame og mottok i 2005 Grammy Lifetime Achievement Award. Wikipedia

90 år
Wolfgang Wagner (Scenograf)
1919 - 2010

Wolfgang Wagner (Tyskland)

Scenograf, operainstruktør, teaterregissør, komponist, skribent, dirigent, gründer

Født:
30. august 1919 (104 år siden)

Døde:
21. mars 2010 (90 år) (14 år siden)

Wolfgang Manfred Martin Wagner var en tysk operainstruktør og scenograf. Han var kunstnerisk leder for Festspillene i Bayreuth fra 1966 til 2008.

Wolfgang Wagner var den tredje sønnen til Winifred Marjorie Williams og komponisten Siegfried Wagner, sønnesønn av komponisten Richard Wagner og oldebarn av komponisten Franz Liszt.

I en alder av knapt 11 år mistet Wolfgang Wagner sin far. Hans elgelske mor Winifreds vennskap med Adolf Hitler – som ville at hennes barn skulle kalle ham «Onkel Wolf» te – bevarte ikke Wolfgang fra Reichsarbeitsdienst og militærtjeneste, med deltagelse under invasjonen av Polen i 1939. Han ble alvorlig sårei i armen, og i juni 1940 ble han erklært tjenesteudyktig av medisinske grunner (Hitler besøkte ham på hospitalet).

Etterpå absolverte han sin teaterpraktiske og musikalske utdannelse fra 1940 ved Staatsoper Berlin. Der arbeidet han som regiassistent og iscenesatte i 1944 farens opera Bruder Lustig, som da ville ha vært 75 år dersom han fortsatt hadde levd.

Sammen med broren Wieland Wagner (1917–1966) drev han festspillene fra oppstarten etter andre verdenskrig (i 1951). De moderniserte, og ikke minst brakte festivalen ut av nazismens skygge og inn i en ny tid. Som instruktør var Wolfgang betydelig mer tradisjonell enn broren, men som leder trakk han store navn til Bayreuth, som instruktøren Patrice Chereau og dirigenter som eksempelvis Carlos Kleiber, Pierre Boulez og Daniel Barenboim.

Wagner ble tildelt en rekke ordener og utmerkelser. I 1974 ble han tildelt stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (tilsvarende kommandør). Han ble i 2005 forfremmet til stort fortjenstkors med stjerne (tilsvarende kommandør med stjerne) og ble i 2009 tildelt stort fortjenstkors med stjerne og skulderbånd (tilsvarende storkors). I 1961 ble han hedret med Den bayerske fortjenstorden og i 1984 ble han utnevnt til medlem av Den bayerske Maximiliansorden for vitenskap og kunst. Wagner ble i 1984 utnevnt til kommandør av den franske Ordenen for kunst og litteratur. Wikipedia

60 år
Liv Nysted (Forfatter)
1949 - 2010

Liv Nysted (Norge)

Forfatter, litteraturkritiker

Født:
27. august 1949 (74 år siden)

Døde:
21. mars 2010 (60 år) (14 år siden)

Liv Nysted var en norsk forfatter og litteraturkritiker. Hun var utdannet ved Forfatterstudiet i Bø. Wikipedia

85 år
James W. Black (Lege)
1924 - 2010

James W. Black (Storbritannia)

Lege, farmakolog, farmasøyt, oppfinner, kardiolog, universitetslærer, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Whyte Black

Født:
14. juni 1924 (100 år siden)

Døde:
21. mars 2010 (85 år) (14 år siden)

James Whyte Black var en britisk lege og farmakolog som vant nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1988. Wikipedia

70 år
Sven O. Høiby (Journalist)
1936 - 2007

Sven O. Høiby (Norge)

Journalist, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Sven Olaf Bjarte Høiby

Født:
14. november 1936 (87 år siden)

Døde:
21. mars 2007 (70 år) (17 år siden)

Sven Olaf Bjarte Høiby var en journalist, reklamemann og forlegger som på sine eldre dager fikk en ny karriere innenfor underholdningsbransjen da hans datter Mette-Marit giftet seg med kronprins Haakon. Wikipedia

82 år
Barney Martin (Skuespiller)
1923 - 2005

Barney Martin (USA)

Skuespiller

Født:
3. mars 1923 (101 år siden)

Døde:
21. mars 2005 (82 år) (19 år siden)

Barney Martin var en amerikansk skuespiller. Han huskes best fra rollen som Jerrys far i TV-serien Seinfeld. Før han ble skuespiller, jobbet Martin 20 år som politimann i New York. Wikipedia

68 år
Ludvig Karlsen (Predikant)
1935 - 2004

Ludvig Karlsen (Norge)

Predikant, daglig leder av Evangeliesenteret

Fullt navn / Fødenavn:
Ludvig Walentin Karlsen

Født:
10. desember 1935 (88 år siden)

Døde:
21. mars 2004 (68 år) (20 år siden)

Ludvig Walentin Karlsen var en norsk predikant innen pinsebevegelsen. Sammen med sin kone Lise Karlsen grunnla han i 1983 Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter, Norges største hjelpetiltak for russkadde. Han var forstander i flere pinsemenigheter, deriblant Evangeliesalen Berøa. Karlsen var romani.

Ludvig Karlsen ble gravlagt på statens bekostning fra Trefoldighetskirken i Oslo 26. mars 2004. Wikipedia

88 år
Alf Hartmann (Tekstforfatter)
1915 - 2004

Alf Hartmann (Norge)

Tekstforfatter, journalist

Født:
25. september 1915 (108 år siden)

Døde:
21. mars 2004 (88 år) (20 år siden)

Alf Hartmann var en norsk journalist og tekstforfatter.

Hartmann var fra Hvalstad ved Asker, og fikk sin cand.philol. i 1941. Bortsett fra noen sesonger i Morgenbladet 1950-1952 i London, og Dagbladet 1952-1956 i Paris, var han i Verdens Gang fra 1945, der han skrev over ti tusen petiter signert Scorpio.

Han skrev revytekster siden 1930, blant annet for Arvid Nilssen, som han selv oppdaget i en lokal revy i 1934. Senere skrev han for Jens Book-Jenssen, Lalla Carlsen, Per Aabel og Leif Juster, artister ved Chat Noir (1946–50, 1955–) og Edderkoppen. Hartmann skrev dramaturgien til I offisielle kretser fremført ved Det nye teater i 1954. Wikipedia

81 år
Eva Balke (Forfatter)
1921 - 2002

Eva Balke (Norge)

Forfatter, pedagog, pioner innen barnehagelærerutdanningen

Født:
10. januar 1921 (103 år siden)

Døde:
21. mars 2002 (81 år) (22 år siden)

Eva Balke var en norsk pedagog og forfatter, særlig kjent for sitt engasjement innen førskolepedagogikk, noe som førte til en rekke bøker.

Hun tok embetseksamen i pedagogikk i 1968. Hennes hovedoppgave hadde tittelen Tegning og sandkasselek som observasjonsgrunnlag – en metodestudie og ble deretter rektor ved Sørlandets barnehagelærerskole i Kristiansand. Denne stillingen hadde hun i to år før hun ble rektor ved Barnevernsakademiet i Oslo, en stilling hun hadde fra 1966 til 1983. Hun gjorde en banebrytende innsats for å utvikle hovedfag i barnehagepedagogikk og annen videreutdanning for førskolelærere. En av bygningene ved Høgskolen i Oslo er oppkalt etter henne, og Tora Raknes har laget en byste av henne som står i inngangspartiet til bygningen.

Internasjonalt er hun kjent for sitt engasjement i Verdensorganisasjonen for småbarnsoppfostring, hvor hun var president fra 1986 til 1992. Wikipedia

77 år
Liv Andersen (Politiker)
1919 - 1997

Liv Andersen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Liv Marie Andersen

Født:
9. august 1919 (104 år siden)

Døde:
21. mars 1997 (77 år) (27 år siden)

Liv Andersen var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oppland i 1969. Hun var vararepresentant i perioden 1965–1969. Wikipedia

78 år
Elna Kimmestad (Skuespiller)
1918 - 1997

Elna Kimmestad (Norge)

Skuespiller

Født:
30. juli 1918 (105 år siden)

Døde:
21. mars 1997 (78 år) (27 år siden)

Elna Kimmestad var en norsk skuespiller og regissør.

Hun var mest kjent fra teaterscenen, hvor hun for det meste hadde komiske roller. Hun hadde et lengre ansettelsesforhold ved Den Nationale Scene og Nationaltheatret.

Kimmestad debuterte 1942 i Erasmus Montanus på Trøndelag Teater hvor hun var ansatt til 1948. Hun var ved Den Nationale Scene fra 1944 til 1945 og igjen fra 1948 til 1968. Fra 1968 til 1982 var hun ansatt ved Nationaltheatret. Hun har også i kortere perioder vært ved Riksteatret og Rogaland Teater samt hatt flere oppdrag for Radioteatret.

På Nationalteatret medvirket hun i stykker som blant annet Den stundesløse (1968), Den spanske flue (1970), Spöksonaten (1972) og De besatte (1975). Ved Den Nationale Scene spilte hun blant annet rollen som Pauline i Nordahl Griegs Nederlaget og overlegen i Fysikerne. Hun regisserte også eventyr til barneforestillinger ved Den Nationale Scene. Wikipedia

81 år
Leo Fender (Gitarmaker)
1909 - 1991

Leo Fender (USA)

Gitarmaker, musikkinstrumentmaker, forretningsdrivende, oppfinner

Fullt navn / Fødenavn:
Clarence Leonidas Fender

Født:
10. august 1909 (114 år siden)

Døde:
21. mars 1991 (81 år) (33 år siden)

Clarence Leonidas Fender, startet den klassiske instrumentfabrikken «Fender Electric Instrument Company» i 1946. Leo Fender er den som står bak designet av blant annet de velkjente modellene Fender Stratocaster og Fender Telecaster. I 1951 fant selskapet opp den elektriske bassgitaren.

Fender solgte fabrikken i 1965 og begynte å designe basser og gitarer for Music Man. I 1979 startet han G&L. Wikipedia

55 år
Vidar Lindboe-Hansen (Ingeniør)
1920 - 1976

Vidar Lindboe-Hansen (Norge)

Ingeniør, skihopper, gruveingeniør

Født:
6. mai 1920 (104 år siden)

Døde:
21. mars 1976 (55 år) (48 år siden)

Vidar Lindboe-Hansen var en norsk skihopper. Han ble nummer 10 i VM i Lake Placid i 1950. Han vant Gråkallrennet (klasse A) i Trondheim i 1946 og ble nummer 2 i hopprennet i Svenska Skidspelen i Östersund i 1948. Vidar Lindboe-Hansen studerte ved NTH i Trondheim og slo seg ned som bergingeniør på Løkken Verk i 1949, der han representerte Løkken IF. Wikipedia

<<
21. Mars
>>