Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. September

Om dagen

18. September er dag 262 i 2024, og er i uke 38. Det er 104 dager igjen av året.

Historie

13 år siden

2010: Fotballtrener Øystein Gåre dør etter kort tids sykdom, 56 år gammel

Øystein Gåre var en norsk fotballtrener som trente Norges U-21-herrelandslag i fotball inntil han døde etter kort tids sykdom. Han har også vært trener for Bodø/Glimt flere ganger, hvor han også vant Kniksenprisen for årets trener i Tippeligaen i 2003, etter å ha tatt sølv i serien. Wikipedia
44 år siden

1979: Vålerenga kirke blir totalskadet i bann, bare ytterveggene av stein står igjen

Kirken brant 18. september 1979, på grunn av et arbeidsuhell. En blikkenslager hadde lagt fra seg loddebolten og så tok høstløvet i takrenna fyr. Blikkenslageren slukket det han så, og brannvesenet antok senere at brannen var slukket, men det hadde spredt seg gnister under skiferen som senere slo ut i full brann. Kun ytterveggene i stein sto igjen. Blant annet gikk fresko- og glassmalerier av Emanuel Vigeland tapt.

Hele fem år senere, 2. desember 1984, ble kirken innviet på nytt, etter omfattende gjenoppbygging. Arkitekt var Asbjørn Stein. Innvendig har kirken blitt forandret. Kirkeskipet er kuttet på midten med alteret midt i rommet, og koret er gjort om til en menighetssal med plass til 200 mennesker. Kirken har fått nytt glassmaleri av Håkon Bleken og en frise av Emanuel Vigeland. Wikipedia
53 år siden

1970: Jimi Hendrix dør etter å ha tatt ni sovepiller av merket Vesperax, han ble 27 år gammel

James Marshall «Jimi» Hendrix var en amerikansk gitarist, sanger og låtskriver. Han regnes ofte som en av de største stilskaperne og inspirasjonskildene i rockens historie. Samtidig blir han sett på som en av tidenes beste gitarist i ulike sjangre, og de fleste av dagens rock- og bluesgitarister nevner Hendrix som en av sine inspirasjonskilder. Hans teknikk og gitarstil, sammen med oppfinnsom bruk av effektpedaler og hans kontroll av feedback, gjorde ham til en unik artist.

Hendrix ble først kjent i England i 1966, sammen med sitt band The Jimi Hendrix Experience. Han ble også stjerne i USA etter at han opptrådte på Monterey Pop Festival i 1967. Han oppnådde ikonstatus etter sin opptreden som hovedattraksjon på Woodstockfestivalen i august 1969.

Som gitarist var han inspirert av bluesgitarister som blant andre B. B. King, Muddy Waters, Johnny «Guitar» Watson, T-Bone Walker, Albert King, Link Wray. Stilmessig har han også hentet inspirasjon fra soulgitarister som Steve Cropper og Curtis Mayfield. Carlos Santana mener at han også var påvirket av sin indianske bakgrunn. Hans sceneopptredener kan ha vært inspirert av rockepioneren Little Richard, som Hendrix turnerte sammen med som en del av Little Richards backingband, The Upsetters. En av hans store idoler var Bob Dylan, og han hadde alltid med seg platene hans når han var på reise. Han spilte gitar venstrehendt, men skrev med høyre hånd.

Han ble opptatt i Rockens æresgalleri i 1992, og i UK Music Hall of Fame i 2005. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1994. I 2006 ble hans debutalbum, Are You Experienced, opptatt i United States Recording Preservation Board's National Registry. Musikkmagasinet Rolling Stone plasserte Hendrix som nummer én på sin liste over tidenes beste gitarister noensinne.

Jimi Hendrix døde 18. september 1970 i en leilighet i Samarkand Hotel, 22 Lansdowne Crescent i London, etter å ha tatt ni sovepiller av merket Vesperax sammen med noe vin. Omstendighetene rundt hans død er ikke helt klarlagte, men det er på det rene at han tilbragte sin siste natt sammen med Monika Dannemann. Han ligger gravlagt på gravplassen Greenwood Memorial Park i Renton utenfor Seattle hvor det har blitt reist et minnesmerke. Wikipedia

Fødsler

41 år
Mikael Flygind Larsen (Skøyteløper)
1982

Mikael Flygind Larsen (Norge)

Skøyteløper

Født:
18. september 1982 (41 år)

Mikael Flygind Larsen er en norsk tidligere skøyteløper som representerte Norge og Holmestrand og Botne Skøyteklubb. Spesialdistansene hans er 1000 og 1500 meter. Han har deltatt i 2 påfølgende vinter-OL. Hans beste olympiske resultat individuelt er åttendeplasser på 1500 m både i OL 2006 i Torino og OL 2010 i Vancouver. Dessuten deltok han på det norske laget som ble nummer fire i lagtempo i OL 2006, en plassering som de kopierte i Vancouver 2010. Larsens karrierebeste er 3.-plass på 1000 meter i verdenscup-løpet i Sport Komplex Krylatskoje, Moskva i januar 2011.

Han ble norsk juniormester på skøyter tre år på rad (1999–2001), og i 2005 ble han norgesmester sprint.

Etter en skade i lysken høsten 2012, ble sesongen 2012/13 avbrutt før den egentlig hadde kommet ordentlig i gang for Larsen. Han meldte selv på twitter den 17. april 2013 at han legger opp som skøyteløper.

Våren 2013 ble det klart at Larsen ble sportslig leder for Stavanger-regionens skøytesatsing med hjemmarenaen på Sørmarka og Sørmarka Arena. Oktober samme år ble det også klart at han skal være TV2s nye ekspertkommentator under de olympiske hurtigløpskonkurransene i russiske Sotsji i Vinter-OL 2014. I november 2017 ble det klart at Larsen på nytt skulle være ekspertkommentator under hurtigløpskonkurransene i Vinter-OL 2018 i sørkoreanske Pyeongchang. Wikipedia

47 år
Ronaldo (Fotballspiller)
1976

Ronaldo (Brasil)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ronaldo Luís Nazário de Lima

Født:
18. september 1976 (47 år)

Ronaldo Luiz Nazário de Lima er en brasiliansk tidligere fotballspiller.

Karrieren startet i brasilianske Cruzeiro, og etter salget til PSV Eindhoven i 1994, har han vært innom ti av de største klubbene i verden; FC Barcelona, Inter, Real Madrid og AC Milan. Ronaldo har også hatt stor suksess for landslaget, og har skåret 72 mål på 112 kamper for Brasil, deriblant 15 i Fotball-VM. To ganger har han vært med på å vinne Fotball-VM; i USA 1994 og Japan og Sør-Korea 2002.

Den brasilianske storskåreren har blitt kåret til FIFA World Player of the Year tre ganger (1996, 1997, 2002), og er sammen med tidligere lagkamerat i Real Madrid Zinedine Zidane, Lionel Messi de eneste som har vunnet prisen tre ganger. Ronaldo har blitt kalt «Fenomenet», men ble under sitt opphold i Real Madrid kalt «El Gordo» (Den Fete). Han regnes som en av tidenes beste fotballspillere, og han var tidenes toppskårer i VM.

Han la opp i 2011 . Da han la opp avslørte han at han slet med Hypotyreose, som blant annet kan føre til muskelsmerter, hårtap og manglende kontroll over kroppsvekten, på grunn av dårligere metabolisme . Det var det sistnevnte symptomet som rammet Ronaldo hardest og førte til en stor vektøke, noe som var spesielt synlig i slutten av tiden i Real Madrid CF og i hans to neste opphold i AC Milan og Corinthians FC. Dette førte til uberettiget gjøn og hån av mange supportere som kalte han "Feite-Ronaldo" og viste sin misnøye med andre sleng-bemerkninger.

Etter at han la opp har situasjonen stabilisert seg og de fleste anerkjenner han nå som en av de beste spillerne noensinne . Han har vært et idol for flere av de beste spillerne i dagens fotball, deriblant Lionel Messi og Zlatan Ibrahimović . Wikipedia

48 år
David Toska (NOKAS-dømt)
1975

David Toska (Norge)

NOKAS-dømt, kriminell

Fullt navn / Fødenavn:
David Aleksander Toska

Født:
18. september 1975 (48 år)

David Aleksander Toska er en nordmann dømt for lovbrudd. Han er mest kjent for sin rolle i NOKAS-ranet og ble i 2007 dømt til tilsammen 20 års fengsel for dette ranet, samt andre forhold. Wikipedia

52 år
Lance Armstrong (Dopingtatt syklist)
1971

Lance Armstrong (USA)

Dopingtatt syklist, selvbiograf, podcaster, triatlet

Fullt navn / Fødenavn:
Lance Edward Gunderson

Født:
18. september 1971 (52 år)

Lance Armstrong er en amerikansk tidligere profesjonell syklist. Han ble profesjonell i 1992, og ble verdensmester i 1993.

I 1996 ble han alvorlig kreftsyk, men kom tilbake og vant Tour de France for første gang i 1999. Han la opp etter sin syvende seier, men i 2008, tre år senere, ble det kjent at han ville satse som profesjonell syklist på ny. Han la opp igjen tidlig i 2011.

I august 2012 ble det kjent at amerikanske antidopingmyndigheter fratok Armstrong samtlige Tour-titler, pengepremier og andre premier han har vunnet etter august 1998 samt at han ble utestengt fra sykkelsport på livstid. I oktober samme år bestemte UCI at avgjørelsen ville bli opprettholdt også av dem og ikke ankes inn for CAS. I januar 2013 innrømmet han for første gang bruk av ulovlige midler. Wikipedia

55 år
Finn Harald Røed (Musiker)
1968

Finn Harald Røed (Norge)

Musiker

Født:
18. september 1968 (55 år)

Finn Harald Røed er en norsk musiker, komponist og forfatter.

Røed var medlem av en rekke popgrupper i Kristiansandsområdet på 1980- og 1990-tallet som vokalist og keyboardist, blant annet med teknopop-bandet The Kingdom X. Har fra midten av 1990-tallet i all hovedsak fremstått som soloartist og utøvende komponist. Wikipedia

59 år
Åge Skinstad (Langrennsløper)
1964

Åge Skinstad (Norge)

Langrennsløper

Født:
18. september 1964 (59 år)

Åge Skinstad er en norsk tidligere eliteløper i langrenn. Fra desember 2017 er han direktør for Sport-divisjonen i Brav Norway (tidligere Swix Sport) med ansvar for merkevarene Swix og Toko.

Skinstad er utdannet lærer i merkantile fag. Skinstad er kjent som ekspertkommentator i langrenn for NRK. I 2006 forlot han jobben som landsansvarlig for Adidas Norge, for å bli sportssjef for langrenn i Norges Skiforbund, etter Bjørnar Håkensmoen. Fra mars 2015 til 2017 var han direktør i NHO innlandet, der han overtok etter Christl Kvam.

Åge Skinstad er opprinnelig fra Lensbygda i Østre Toten, men bor nå på Gjøvik. Han er også trener og motivator for sine egne sønner, Mårten og Petter Soleng Skinstad, som sammen har langrennslaget Team Sport 1 Skinstad. Som aktiv huskes han nok best for å ha blitt diskvalifisert i Vasaloppet, en femteplass i Vasaloppet, og for stafettsølvet fra norgesmesterskapet i 1989 for Lensbygda Sportsklubb sammen med Jo Helgestad og Svein Smedshammer. Skinstad gikk da sisteetappen og tapte spurten mot en ung Bjørn Dæhlie. Han har også en verdenscupseier i stafett, og en 13.-plass som beste plassering individuelt i et verdenscuprenn. Skinstad er tidenes mestvinnende norske sportssjef for et landslag. Wikipedia

61 år
Gunn Olsen (Politiker)
1952 - 2013

Gunn Olsen (Norge)

Politiker

Født:
18. september 1952 (71 år siden)

Døde:
27. desember 2013 (61 år) (Kreft) (10 år siden)

Gunn Olsen var en norsk politiker (Ap). Hun satt på Stortinget fra Telemark siden 1997, etter å ha vært vararepresentant i perioden 1993–1997.

Gunn Olsen gikk ut av Kragerø Handelsskole i 1969, og arbeidet deretter som kontorfullmektig i 21 år, fram til 1990. Hun hadde styreverv i blant annet Kragerø Elektrisitetsverk og Sannidal og Skåtøy Sparebank. Olsen hadde en lang lokalpolitisk forankring, hun var medlem av fylkestinget fra 1983 og var fylkesvaraordfører i Telemark i årene 1990–1995.

Olsen var åpen om kreftsykdommen hun ble rammet av den siste delen av livet.

Politisk var hun en forkjemper for mammografiundersøkelse av kvinner, og var med på å samle inn penger til et mammografiapparat ved Sykehuset Telemarks seksjon for radiologi i Porsgrunn. Hun var også sentral i arbeidet med ny innfartsvei til Kragerø. Wikipedia

74 år
Peter Shilton (Fotballkeeper)
1949

Peter Shilton (Storbritannia)

Fotballkeeper, fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Leslie Shilton

Født:
18. september 1949 (74 år)

Peter Leslie Shilton er en tidligere toppkeeper fra England. Han har rekorden i antall kamper spilt i engelsk ligasystem, men er likevel mest kjent for episoden i kvartfinalen under VM 1986 mot Argentina, der Diego Maradona scoret med hånden. Peter Shilton spilte sin første ligakamp for Leicester i sesongen 1965/66 som 16-åring. Han har spilt ligafotball både på 60-, 70-, 80- og 90-tallet.

Han debuterte på Englands landslag i 1971, og spilte den siste i 1990 (bronsekampen i VM i Italia) nesten 41 år gammel. Til sammen fikk han 125 landskamper.

På klubbnivå vant Shilton ligaen, ligacupen, serievinnercupen og cupvinnercupen. Karrieren startet altså i Leicester i 1965/66. I 1974 ble det overgang til Stoke, så til Nottingham Forest, Southampton, Derby County, Plymoth Argyle (spillende manager), Bolton og Leyton Orient. Wikipedia

73 år
Ulf Nilsson (Forfatter)
1948 - 2021

Ulf Nilsson (Sverige)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
18. september 1948 (75 år siden)

Døde:
22. september 2021 (73 år) (2 år siden)

Ulf Nilsson var en svensk forfatter som skrev bøker for barn og ungdom. Han utgav over 100 bøker, flere av dem oversatt til norsk. Blant hans mest utbredte bøker er serien om Lille søster kanin. Wikipedia

75 år
John McAfee (Programmerer)
1945 - 2021

John McAfee (USA)

Programmerer, ingeniør, forretningsdrivende, informatiker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John David McAfee

Født:
18. september 1945 (78 år siden)

Døde:
23. juni 2021 (75 år) (Selvmord ved hengning) (2 år siden)

John David McAfee var en britisk-amerikansk programmerer og forretningsmann. Han grunnla programvareselskapet McAfee Associates i 1987 og drev det til 1994, da han trakk seg fra selskapet.

John McAfee var ansatt ved NASAs institutt for romforskning - Goddard Institute for Space Studies - i New York fra 1968 til 1970. Deretter var han ansatt av Univac som mykvaredesigner, for å senere bli ansatt av Xerox. I 1978 begynte han på Computer Sciences Corporation som mykvarekonsulent. Deretter arbeidet han for konsulentfirmaet Booz Allen Hamilton fra 1980 til 1982.

John McAfee var ofte narkotikapåvirket, og en normal arbeidsdag bestod i at han var «høy» om formiddagen og så drakk han en hel flaske whisky om ettermiddagen. På sin neste jobb ble hans sjef skikkelig sint på McAfee på grunn av hans uakseptable stoff- og alkoholbruk på jobben. Dette ble en vekkerklokke, og begynte deretter i Anonyme Alkoholikere i 1983.

Etter en tid på Omex begynte han å arbeide for forsvarskonsernet Lockheed Corporation, der han først fikk kjennskap til koder som var programmerte til å kopiere seg inn på harddisken - disse koder var kalt virus. Han begynte raskt å skrive egne koder som forhindret slike program i å replikere seg. Dette blev starten for McAfee Associates som han arbeidet med på heltid fra 1983 og drev til 1994, da han solgte sine aksjer for flere millioner dollar. Selskapet utviklet og solgte sikkerhetsprogramvare for datamaskiner.

Etter å ha forlatt McAfee Associates, grunnla han blant annet selskapene Tribal Voice (skaperne av chatte-programmet PowWow), QuorumEx og Future Tense Central, og var involvert i lederstillinger i blant andre selskapene Everykey, MGT Capital Investments og Luxcore.

Hans personlige og forretningsmessige interesser omfattet blant annet smarttelefonapper, kryptovaluta, yoga og antibiotika laget av urter.

Etter å ha tapt nesten hele sin formue (som hadde på en tid kommet opp til 100 millioner dollar, for å senere bli fire millioner dollar) i samband med finanskrisen i 2008, flyttet han til Belize. Dette var delvis på grunn av at skattene var svært lave i Belize.

Den 23. juni 2021 ble McAfee funnet død i en fengselscelle i fengselet Centre Penitenciari Brians nær Barcelona, kort tid etter at hans utlevering til USA ble godkjent av den spanske nasjonale domstolen. Dødsårsaken ble oppgitt til å være selvmord ved hengning. Han ble 75 år gammel. Wikipedia

64 år
Geir Hovig (Programleder)
1944 - 2009

Geir Hovig (Norge)

Programleder, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Johannes Hovig

Født:
18. september 1944 (79 år siden)

Døde:
26. april 2009 (64 år) (15 år siden)

Geir Johannes Hovig var en programleder i NRK og bluesentusiast.

Hovig jobbet som journalist i Associated Press og NTB før han startet sin karriere i NRK i 1970. Gjennom programmet Kveldskjør på P2 ble Hovig en kjent radiostemme, men han huskes kanskje best for radioprogrammene Eldorado og Hovigs Hangar.

Han deltok i utallige opptredener på ulike bluesscener som konferansier og formidler. Wikipedia

79 år
Inger-Marie Ytterhorn (Politiker)
1941 - 2021

Inger-Marie Ytterhorn (Norge)

Politiker

Født:
18. september 1941 (82 år siden)

Døde:
31. mars 2021 (79 år) (3 år siden)

Inger-Marie Ytterhorn var en norsk politiker (Frp). Hun var aktiv i kommunalpolitikken i Bergen i en årrekke, og representerte Hordaland på Stortinget i perioden 1989–1993. Fra 1993 til 1997 var hun første vararepresentant for Hordaland, deretter var hun i perioden 1997–2001 andre vararepresentant. Fra 2000 til 2017 var hun medlem av Den Norske Nobelkomite.

Hun tok handelsskoleeksamen ved Treider College i 1961. Hun studerte russisk og språkfag ved Universitetet i Bergen fra 1977 til 1981. Fra 1984 til 1989 jobbet hun som sekretær, kontorleder og personalkonsulent.

Ytterhorn var datter av grosserer Ingar Thorud og Anne-Marie Prydz. Hun var gift med stortingsrepresentant Bjørn Erling Ytterhorn. Wikipedia

82 år
Jorge Sampaio (President)
1939 - 2021

Jorge Sampaio (Portugal)

President, politiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Jorge Fernando Branco de Sampaio

Født:
18. september 1939 (84 år siden)

Døde:
10. september 2021 (82 år) (2 år siden)

Jorge Fernando Branco de Sampaio var en portugisisk sosialistisk politiker (Partido Socialista). Han var Portugals president fra 9. mars 1996 til 9. mars 2006.

Wikipedia

86 år
Fred Willard (Skuespiller)
1933 - 2020

Fred Willard (USA)

Skuespiller, Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick Charles Willard

Født:
18. september 1933 (90 år siden)

Døde:
15. mai 2020 (86 år) (3 år siden)

Frederick Charles Willard var en amerikansk skuespiller. Han var blant annet med i TV-serien En moderne familie. Wikipedia

85 år
Jack Warden (Skuespiller)
1920 - 2006

Jack Warden (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John H. Lebzelter

Født:
18. september 1920 (103 år siden)

Døde:
19. juli 2006 (85 år) (Hjerte- og nyresvikt) (17 år siden)

Jack Warden var en amerikansk skuespiller som også var kjent som Jack Lebzelter, Jack Warden Lebzelter og Johnny Costello. Wikipedia

82 år
Thomas Byberg (Skøyteløper)
1916 - 1998

Thomas Byberg (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Hedvin Byberg

Født:
18. september 1916 (107 år siden)

Døde:
13. oktober 1998 (82 år) (25 år siden)

Thomas Hedvin Byberg var en norsk skøyteløper. Han gikk for Hommelvik Idrettslag og Trondhjems Skøiteklub.

Byberg var en utprega sprinter, og deltok i mindre grad i større sammenlagtmesterskap. Hans beste prestasjon er en delt sølvmedalje på 500 m under OL i St. Moritz i 1948, 0,1 s bak gullvinner Finn Helgesen. Byberg gikk i et seint par, og fikk sannsynligvis dårligere is enn de fleste av konkurrentene. Han var allikevel med i noen internasjonale allround mesterskap. Det uoffisielle Europamesterskapet i 1946 hvor han nok en gang var best på 500m, men gikk for dårlig på de andre distansene for å bli med på milløpet til slutt. Byberg deltok også under Arbeider-Europamesterskapene på henholdsvis Bislett (i 1935, rangert som nr. 13) og Frogner i 1936 hvor han fikk en 6.-plass sammenlagt. Nasjonalt i allround mesterskapene var Byberg å finne på pallen på 500m øverst i 1948 og på 2.-plass i 1947. Wikipedia

98 år
Josef Tal (Komponist)
1910 - 2008

Josef Tal (Israel)

Komponist, pianist, fotograf, dirigent, musikkforsker, musikkpedagog, universitetslærer, skribent

Født:
18. september 1910 (113 år siden)

Døde:
25. august 2008 (98 år) (15 år siden)

Josef Tal var en israelsk komponist og musiker.

Han skrev tre operaer på hebraisk, fire tyske operaer, flere dramatiske scener, seks symfonier, tretten konserter, kammermusikk, instrumentale verker og diverse elektroniske komposisjoner.

Han blir regnet som en av grunnleggerne av den israelske kunstmusikken. Hans første møte med musikken kom da han var med i den jødiske synagogen. I 1934 emigrerte hele familien hans til Palestina, der befolkningen bestod av nærmere 80 prosent muslimer på dette tidspunktet.

Josef Tal jobbet en stund som fotograf i Haifa og i Hadera for en kortere periode. Deretter flyttet hele familien videre til Kibbutz Beit Alpha og senere til Kibbutz Gesher, hvor Tal var ment å vie hele sin tid til å lage sin egen musikk. Fordi familien fant det for vanskelig å tilpasse seg den nye sosiale virkeligheten i de jødiske kibbutzene, bosatte familien seg i Jerusalem, hvor Tal etablerte flere faglige og sosiale relasjoner. Han utførte flere jobber som pianist, ga pianotimer og av og til spilte han harpe sammen med det nystiftede Palestina Orchestra som ble oppløst i 1937.

I 1951 ble Tal utnevnt til universitetslektor ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, hvor han i 1961 etablerte Senter for elektronisk musikk i Israel. Han publiserte flere vitenskapelige artikler og skrev mange musikalske oppføringer som er oppført i Encyclopaedia Hebraica.

I 1965 ble han utnevnt til professor (Professor Min HaMinyan) og senere til formann for Det musikkvitenskapelige institutt ved Det hebraiske universitetet. Dette var en stilling han beholdt til 1971. Blant hans mange elever var de fremtidige komponistene Ben-Zion Orgad, Robert Starer, Naomi Shemer, Jacob Gilboa, sammen med Yehuda Sharett, musikkviteren Michal Smoira-Cohn, cellist Uzi Wiesel, pianistene Walter Hautzig, Bracha Eden og Jonathan Zak, i tillegg til sopranen Hilde Zadek. Wikipedia

84 år
Greta Garbo (Skuespiller)
1905 - 1990

Greta Garbo (Sverige)

Skuespiller

Født:
18. september 1905 (118 år siden)

Døde:
15. april 1990 (84 år) (34 år siden)

Greta Garbo var en svensk skuespillerinne. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle fire ganger og ble belønnet med en æres-Oscar i 1955. Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet. I 1999 ble hun kåret til tidenes femte største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

61 år
Christian Frederik (Konge av Danmark)
1786 - 1848

Christian Frederik (Danmark)

Konge av Danmark, monark, mesén

Født:
18. september 1786 (237 år siden)

Døde:
20. januar 1848 (61 år) (176 år siden)

Christian Frederik var regent i to adskilte tidsperioder, først som regent av Norge og deretter konge av Danmark. Han erklærte seg som regent av Norge fra 16. februar, for så den 16. mai å bli valgt til konge av Norge fra 17. mai til 10. oktober 1814. Han ble konge av Danmark fra 3. desember 1839 til sin død. I Norge var han konge som Christian Frederik, som dansk konge omtales han som Christian VIII. Han tilhørte den oldenborgske slekt.

Da fetteren Frederik VI ikke hadde noen sønner, var Christian Frederik ifølge Kongeloven nærmeste arving til tronen. Wikipedia

63 år
Johann Gottfried Walther (Komponist)
1684 - 1748

Johann Gottfried Walther (Tyskland)

Komponist, organist, musikkforsker, musikkteoretiker

Født:
18. september 1684 (339 år siden)

Døde:
23. mars 1748 (63 år) (276 år siden)

Johann Gottfried Walther var en tysk komponist, organist og musikkviter.

I 1702 ble Walther organist i Thomaskirken i Erfurt, og 23 år gammel ble han kapellmester i Weimar, hvor han ble venn med Johann Sebastian Bach. De to var fjerne slektninger: Walthers bestemor og Bachs mor var halvsøstre. Walther skrev tallrike korverk, men er nok mest kjent for sine koralbaserte verker for orgel.

I 1732 gav han ut Musicalisches Lexicon oder Musicalische Bibliothec, et av de første musikkleksikon i verden. Wikipedia

Dødsfall

83 år
Gudmund Restad (Politiker)
1937 - 2021

Gudmund Restad (Norge)

Politiker, lensmann

Fullt navn / Fødenavn:
Gudmund Olav Restad

Født:
19. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
18. september 2021 (83 år) (2 år siden)

Gudmund Olav Restad var en norsk lensmann og politiker (Sp). Han var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal fra 1985–2001 og var Norges finansminister under den første Bondevikregjeringen (1997–2000).

Restad vokste opp i Skaun i Sør-Trøndelag. Han tok realskole og handelsskole som privatist og gikk Luftvernartilleriets befalskole og Politiskolen. Han var lensmannsbetjent på Ørland og i Orkdal 1961–1967, politibetjent/førstebetjent ved Kriminalpolitisentralen 1967–1973 og lærer ved Politiskolen 1973–1975. I 1975 ble han lensmann på Smøla. Han var også konstituert lensmann på Averøy og Frei 1977–1979.

Restad var ordfører i Smøla kommune 1980–1985, medlem av Senterpartiets sentralstyre 1983–1989 og stortingsrepresentant for Møre og Romsdal 1985–2001. På Stortinget satt han i kontrollkomiteen 1985–1989 (fra 1986 som leder), justiskomiteen 1985–1989, finanskomiteen 1989–1997 samt forsvarskomiteen 2000–2001. Restad var statsråd i Finansdepartementet i Kjell Magne Bondeviks første regjering, «sentrumsregjeringen», 1997–2000.

Restad ble tildelt Norsk Politiforbunds hederstegn i 1975, Motorførernes Avholdsforbunds hederstegn i 1983, Norges Politiidrettsforbunds gullmansjettknapper i 1999, Kongens fortjenstmedalje i gull i 2002 samt Senterpartiets hedersmerke i 2002. Wikipedia

37 år
Chris Anker Sørensen (Syklist)
1984 - 2021

Chris Anker Sørensen (Danmark)

Syklist, sportskommentator

Født:
5. september 1984 (39 år siden)

Døde:
18. september 2021 (37 år) (2 år siden)

Chris Anker Sørensen var en dansk landeveissyklist. Sørensen var en typisk klatrer og han deltok i store sykkelritt som Criterium International, Tour de Romandie og Tour de France.

Han tok sin første seier som profesjonell på den 6. etappen i Dauphiné Libéré 2008. Sørensen vant i tillegg en etappeseier i Giro d'Italia og ble i 2012 kåret til den mest offensive rytter i Tour de France.

Sørensen omkom i en ulykke i Belgia 18. september 2021. Wikipedia

87 år
Ruth Bader Ginsburg (Dommer)
1933 - 2020

Ruth Bader Ginsburg (USA)

Dommer, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Joan Ruth Bader

Født:
15. mars 1933 (91 år siden)

Døde:
18. september 2020 (87 år) (3 år siden)

Ruth Joan Bader Ginsburg var en amerikansk jurist som var dommer i USAs høyesterett fra 1993 til sin død i 2020. Wikipedia

91 år
Knut Utstein Kloster (Skipsreder)
1929 - 2020

Knut Utstein Kloster (Norge)

Skipsreder

Født:
2. april 1929 (95 år siden)

Døde:
18. september 2020 (91 år) (3 år siden)

Knut Utstein Kloster var en norsk skipsreder.

Hans farfar Lauritz Kloster grunnla Klosters Rederi i 1924, og Knut Utstein Kloster trådte inn i ledelsen av familierederiet i 1959 som meddisponent. I 1966 grunnla han Norwegian Caribbean Line (NCL) sammen med Ted Arison. NCL ble et av verdens ledende innen cruisefart. Arison forlot NCL etter noen år og grunnla konkurrenten Carnival i 1972.

Han vokste opp i Oslo som sønn av skipsreder Knut Utstein Kloster (1900–1954) og Ingeborg Ihlen. Han tok examen artium i 1949 og var utdannet skipsingeniør ved Massachusetts Institute of Technology, hadde dispasjøreksamen og merkantil utdannelse. Wikipedia

91 år
John Turner (Statsminister)
1929 - 2020

John Turner (Canada)

Statsminister, politiker, jurist, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
John Napier Wyndham Turner

Født:
7. juni 1929 (94 år siden)

Døde:
18. september 2020 (91 år) (3 år siden)

John Napier Wyndham Turner var statsminister i Canada fra 30. juni 1984 til 17. september 1984. Wikipedia

57 år
Tony Mills (Musiker)
1962 - 2019

Tony Mills (Storbritannia)

Musiker, låtskriver, sanger

Født:
7. juli 1962 (61 år siden)

Døde:
18. september 2019 (57 år) (4 år siden)

Tony Mills var en britisk musiker og tidligere vokalist i TNT.

Da han var 14 år gammel sang han i sitt første band, punkebandet The Rip Offs. Senere sang han for band som Overdrive, Orion og Enigma, og i 1983 ble han med i gruppa Shy. Han ga ut fire musikkalbum med Shy før han forlot dem i 1991 og ble senere med i Siam for to album. I 2000 ble han gjenforent med Shy for to nye album.

I 2006 ble han med i TNT for å erstatte vokalisten Tony Harnell, som forlot bandet av både personlige og profesjonelle grunner. Året etter medvirket Mills på sitt første album med bandet, The New Territory. Han forlot TNT i august 2013. Han ble erstattet av Harnell som forlot TNT igjen i 2015. Mills og resten av TNT ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame 16. september 2019, men han var for syk til å delta i arrangementet. Wikipedia

56 år
Øystein Gåre (Fotballspiller)
1954 - 2010

Øystein Gåre (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
30. juni 1954 (69 år siden)

Døde:
18. september 2010 (56 år) (13 år siden)

Øystein Gåre var en norsk fotballtrener som trente Norges U-21-herrelandslag i fotball inntil han døde etter kort tids sykdom. Han har også vært trener for Bodø/Glimt flere ganger, hvor han også vant Kniksenprisen for årets trener i Tippeligaen i 2003, etter å ha tatt sølv i serien. Wikipedia

77 år
Bobby Smith (Fotballspiller)
1933 - 2010

Bobby Smith (Storbritannia)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Alfred Smith

Født:
22. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
18. september 2010 (77 år) (13 år siden)

Robert Alfred Smith var en engelsk fotballspiller.

Han spilte på Chelsea FC mellom 1950 og 1955. Han spilte 74 ligakamper og scora 23 ligamål for de blå. Mellom 1955 og 1964 spilte han i Tottenham Hotspur. Han ble også toppscorer i engelsk førstedivisjon i 1958 med 36 mål. Året etter ble han på ny toppscorer, denne gangen sammen den senere Tottenham legenden Jimmy Greaves med 32 ligamål. I Tottenham var han en del av det berømte laget som tok «The Double» i sesongen 1960/61, hvor han var sterkt delaktig med 28 ligamål og 33 totalt. I tillegg til dette vant han FA-cupfinalen i 1962 og Cupvinnercupen i 1963. Han scora i begge FA-cupfinalene. Han spilte 271 ligakamper og scora 176 ligamål for Tottenham.

Han spilte én sesong i Brighton & Hove Albion før han la opp i 1965. Wikipedia

82 år
Russ Meyer (Filmregissør)
1922 - 2004

Russ Meyer (USA)

Filmregissør, filmprodusent, fotograf, filmklipper, filmfotograf, manusforfatter, skuespiller, skribent, produsent, kameramann

Født:
21. mars 1922 (102 år siden)

Døde:
18. september 2004 (82 år) (19 år siden)

Russell Albion «Russ» Meyer var en amerikansk filmregissør. Han laget flere amatørfilmer i en alder av 15, og arbeidet under andre verdenskrig som kameramann for en filmavis. Da han returnerte til det sivile liv, ble han glamourfotograf, og arbeidet etter hvert for Hugh Hefners nyopprettede blad Playboy.

Meyer var deretter regissør for en rekke nakenfilmer. Filmene hans er mer rått snakk enn de er pornografi og kvinnelige skuespillere er forholdsvis ofte storbrystede. Hans senere filmer er nesten fullstendig hengitt dette temaet. Han var medforfatter på filmen Beyond the Valley of the Dolls sammen med filmkritikeren Roger Ebert. Faster Pussycat! Kill! Kill! blir vanligvis sett på som hans største, eller i det minste hans mest særegne film. Beneath the Valley of the Ultravixens, blir sett på som hans morsomste film.

Meyers var kjent for sine kjappe replikker. Mens han samarbeidet med Roger Ebert i en paneldebatt ved Yale University, ble han konfrontert med en sint kvinne som anklaget ham for å være «ingenting annet enn en brystfetishist». Hans raske svar var «Det er bare halvparten».

Meyer døde i sitt hjem i Hollywood Hills av komplikasjoner av lungebetennelse og demens 18. september 2004. Wikipedia

27 år
Jimi Hendrix (Musiker)
1942 - 1970

Jimi Hendrix (USA)

Musiker, gitarist, sanger, komponist, plateprodusent, vokalist, soldat

Fullt navn / Fødenavn:
Johnny Allen Hendrix

Født:
27. november 1942 (81 år siden)

Døde:
18. september 1970 (27 år) (Overdose av sovepiller) (53 år siden)

James Marshall «Jimi» Hendrix var en amerikansk gitarist, sanger og låtskriver. Han regnes ofte som en av de største stilskaperne og inspirasjonskildene i rockens historie. Samtidig blir han sett på som en av tidenes beste gitarist i ulike sjangre, og de fleste av dagens rock- og bluesgitarister nevner Hendrix som en av sine inspirasjonskilder. Hans teknikk og gitarstil, sammen med oppfinnsom bruk av effektpedaler og hans kontroll av feedback, gjorde ham til en unik artist.

Hendrix ble først kjent i England i 1966, sammen med sitt band The Jimi Hendrix Experience. Han ble også stjerne i USA etter at han opptrådte på Monterey Pop Festival i 1967. Han oppnådde ikonstatus etter sin opptreden som hovedattraksjon på Woodstockfestivalen i august 1969.

Som gitarist var han inspirert av bluesgitarister som blant andre B. B. King, Muddy Waters, Johnny «Guitar» Watson, T-Bone Walker, Albert King, Link Wray. Stilmessig har han også hentet inspirasjon fra soulgitarister som Steve Cropper og Curtis Mayfield. Carlos Santana mener at han også var påvirket av sin indianske bakgrunn. Hans sceneopptredener kan ha vært inspirert av rockepioneren Little Richard, som Hendrix turnerte sammen med som en del av Little Richards backingband, The Upsetters. En av hans store idoler var Bob Dylan, og han hadde alltid med seg platene hans når han var på reise. Han spilte gitar venstrehendt, men skrev med høyre hånd.

Han ble opptatt i Rock and Roll Hall of Fame i 1992, og i UK Music Hall of Fame i 2005. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1994. I 2006 ble hans debutalbum, Are You Experienced, opptatt i United States Recording Preservation Board's National Registry. Musikkmagasinet Rolling Stone plasserte Hendrix som nummer én på sin liste over tidenes beste gitarister noensinne. Wikipedia

56 år
Dag Hammarskjöld (Politiker)
1905 - 1961

Dag Hammarskjöld (Sverige)

Politiker, diplomat, samfunnsøkonom, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld

Født:
29. juli 1905 (118 år siden)

Døde:
18. september 1961 (56 år) (62 år siden)

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld var generalsekretær i FN fra 1955 til 1961.

Han døde i en flyulykke den 18. september 1961 i Ndola (Nord-Rhodesia), nå Zambia. Flyet kom fra Léopoldville i Kongo da det styrtet nær Ndola i Nord-Rhodesia.

Hammarskjöld ble valgt til FNs generalsekretær i 1953. Han etterfulgte nordmannen Trygve Lie, den første som innehadde stillingen. Lie mente Hammarskjöld overtok «verdens mest umulige jobb».

På denne posten fikk Hammarskjöld gjennom kritiske år anledning til å bruke sine diplomatiske evner. Han forhandlet frem løslatelse av 15 amerikanske soldater som var tatt til fange av Kina under Koreakrigen. Han løste en rekke konflikter i Kongo, Palestina, Israel og i Kambodsja. For sin innsats ble Hammarskjöld tildelt Nobels fredspris post mortem i 1961. Det er den eneste gangen at prisen er blitt tildelt noen etter vedkommendes død. Reglene er siden blitt endret, slik at dette ikke lenger er mulig.

Hammarskjöld hadde sin utdannelse i jus og økonomi fra Uppsala universitet og Stockholms universitet i årene fra 1926 til 1935. Han tok en doktorgrad i økonomisk politikk.

Hammarskjöld ble etterfulgt i stillingen som generalsekretær av U Thant fra Burma. Wikipedia

54 år
Herbert von Bismarck (Politiker)
1849 - 1904

Herbert von Bismarck (Tyskland)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Nicolaus Heinrich Ferdinand Herbert von Bismarck

Født:
28. desember 1849 (174 år siden)

Døde:
18. september 1904 (54 år) (119 år siden)

Herbert von Bismarck var en tysk politiker. Han var eldste sønn av rikskansler fyrst Otto von Bismarck og dennes hustru Johanna von Puttkammer.

I 1874 begynte han utenriksdepartementets tjeneste. Han var først privatsekretær for sin far, men arbeidet også ved flere gesandtskap. Han var i 1882 ambassaderåd i London, i 1884 i St. Petersburg og deretter i Haag. I 1885 ble han understatssekretær og året etter statssekretær for utenrikssaker og dermed leder av utenriksdepartementet. Han fikk tittelen Staatsminister, et sjikt mellom statssekretær og minister, i kongeriket Preussen i 1888.

Da keiser Wilhelm II avskjediget faren, forlot Herbert von Bismarck utenriksministeriet få dager senere.

I 1893 ble han innvalgt i den tyske riksdagen for Deutsche Reichspartei. Wikipedia

74 år
William Ferrel (Meteorolog)
1817 - 1891

William Ferrel (USA)

Meteorolog

Født:
29. januar 1817 (207 år siden)

Døde:
18. september 1891 (74 år) (132 år siden)

William Ferrel var en amerikansk meteorolog som utviklet teorier som forklarte den atmosfæriske sirkulasjonen på midlere breddegrader i detalj. På grunnlag av dette har sirkulasjonsystemet på midlere bredder blitt oppkalt etter ham (ferrelcelle).

Ferrel viste at det er stigende varm luft på disse breddegradene. Denne luften roterer på grunn av corioliskraften, og drar dermed luft fra varmere områder mot polene. Det er denne rotasjonen som danner de komplekse kurvene i frontsystemene som skiller den kalde polarluften fra den varmere kontinentale og tropiske luften. Wikipedia

<<
18. September
>>