Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Kofferter med prisgaranti til alle anledninger
Annonse
Kofferter med prisgaranti til alle anledninger
Se det spennende utvalget av kofferter til alle anledninger. Prisgaranti, rask levering og fri frakt ved kjøp over 699,-
Gå til CarrieAlong
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
3 År
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
3 År
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
3 År
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
3 År
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. Juni

Om dagen

23. Juni er dag 174 i 2021, og er i uke 25. Det er 191 dager igjen av året.

Historie

9 år siden

2011: Peter Falk, best kjent fra TV-serien «Columbo», dør av Alzheimer, 83 år gammel

Peter Michael Falk var en amerikansk skuespiller som er mest kjent for sin rolle som Columbo i TV-serien med samme navn.

Falks debut i paraderollen som detektiv Columbo skjedde i TV-filmen Prescription: Murder i 1968 som bygde på et teaterstykke av Richard Levinson og William Link.

Den ikke helt velkledde, skjeløyde og ubarberte detektiven Columbo løste sine saker med skarpsindighet og uskyldige «tulling»-utseende. Hans spesiale var når han tilsynelatende var ferdig med et intervju og i ferd med å forlate rommet, snudde i døren og sa: – Å, ja, bare en ting til … (Oh, just one more thing…).

Peter Falk hadde vansker med å bryte ut av «gangster»-rollen, inntil han ble tilbudt rollen som Columbo. Serien består av 60 episoder, og er fortsatt populær. Rollen brakte ham Emmy fem ganger og Golden Globe én gang.

I desember 2008 gikk Falks datter ut med opplysninger om at han led av Alzheimer. Wikipedia
14 år siden

2006: Den svenske kameramannen Martin Adler blir skutt og drept under en reportasje i Mogadishu

Martin Adler var en svensk journalist og kameramann. Under et oppdrag for britiske Channel 4 i Mogadishu i Somalia ble han skutt ned og drept mens han dekket en islamistisk demonstrasjon.

Adler ble født i Stockholm av svensk-britiske foreldre. Som journalist dekket han først og fremst konfliktområder, og hadde erfaring fra blant annet El Salvador, Rwanda, Kongo, Angola, Sierra Leone, Liberia, Tjetsjenia, Bosnia, Afghanistan, Sri Lanka, Kashmir, Burundi, Sudan, Eritrea og Irak. Han hadde også tidligere vært på oppdrag i Somalia.

I 2001 ble han tildelt Amnesty Internationals mediepris i nyhetskategorien for sin dekning av kidnapping og salg av kvinner i Kina. Samme år fikk han sølvprisen for undersøkende journalistikk ved New York TV Festival, og i 2004 Rory Peck-prisen for On Patrol with Charlie Company in Iraq.

Det fatale skuddet den 23. juni 2006 ble antagelig avfyrt på nært hold. Adler ble truffet i brystet, og døde i løpet av få sekunder. Han etterlot seg kone og to barn. Wikipedia
15 år siden

2005: Hanna Kvanmo dør i sitt hjem i Arendal, 79 år gammel

Hanna Kristine Kvanmo var en norsk politiker for Sosialistisk Venstreparti (SV). Hun var stortingsrepresentant i fire valgperioder fra 1973 til 1989 og parlamentarisk leder for SV fra 1977 til 1989. På 1980-tallet var hun en av Norges mest populære politikere, til tross for at SV som parti hadde lav oppslutning. Hun har blitt beskrevet som «den egentlige sjefen i SV» i årene hun var parlamentarisk leder.

Etter at hun gikk ut av Stortinget i 1989 satt Kvanmo i riksrevisjonen fra 1990 til 1998. Fra 1991 til 2002 var hun medlem av Den norske Nobelkomite, som viseformann fra 1993 til 1998. I hennes periode i Nobelkomitéen medvirket hun blant annet til tildelingene av Nobels fredspris til Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Yasir Arafat og Kofi Annan. Wikipedia

Fødsler

60 år
John Garang (Politiker)
1945 - 2005

John Garang (Sudan)

Politiker, geriljakriger

Fullt navn / Fødenavn:
John Garang de Mabior

Født:
23. juni 1945 (75 år siden)

Døde:
30. juli 2005 (60 år) (15 år siden)

John Garang de Mabior var visepresident i Sudan og tidligere leder for opprørsbevegelsen SPLA (Sudan People’s Liberation Army). Wikipedia

54 år
Wilma Rudolph (Sprinter)
1940 - 1994

Wilma Rudolph (USA)

Sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Wilma Glodean Rudolph

Født:
23. juni 1940 (80 år siden)

Døde:
12. november 1994 (54 år) (26 år siden)

Wilma Glodean Rudolph var en amerikansk friidrettsutøver med tre OL-gull.

Wilma Rudolph ble født i byen Clarksville i Tennessee som tredje yngst av 22 barn. I ung alder ble det oppdaget at hun hadde poliomyelitt. Tolv år gammel lærte hun å gå, og bestemte seg for å bli friidrettsutøver. Hun spilte for skolelaget i basketball da hun ble oppdaget av skolens friidrettstrener.

Hun deltok i OL i Melbourne i 1956 og tok bronsemedalje med stafettlaget. I OL i Roma fire år senere tok hun tre gullmedaljer, på 100 meter, 200 meter og på 4 x 100 meter stafett.

Hun vant sølv på 100 meter i de Panamerikanske leker 1959 i Chicago.

Etter friidrettskarrieren arbeidet Rudolph som lærer, friidrettstrener og sportskommentator.

Wilma Rudolph døde 54 år gammel av kreft i hjernen. I 2004 utga det amerikanske postvesenet et frimerke som fremstilte Wilma Rudolph. I 1994 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

90 år
Annasif Døhlen (Billedhugger)
1930 - 2021

Annasif Døhlen (Norge)

Billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Sofie Døhlen

Født:
23. juni 1930 (90 år siden)

Døde:
5. januar 2021 (90 år)

Annasif Døhlen (tidligere Anna Sofie Døhlen; født 23. juni 1930 i Stavanger, død 5. januar 2021) var en norsk billedhugger. Hun er kjent som skulptøren bak skimonumentet over kong Olav V ved Holmenkollanleggene i Oslo.

Døhlen var datter av overlege Herman Døhlen (1902–91) og billedhugger Aimée Helen Collett Bang (1904–2002). Hun gikk først ett år ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og tok så utdannelse ved Statens kunstakademi (1955–58), som elev av Per Palle Storm. Deretter studerte hun i 1959 ett år ved École Nationale des Beaux-Arts i Paris.

Døhlen debuterte på Høstutstillingen i 1956. Siden dette laget hun en rekke portrettbyster, bronserelieffer og skulpturer. Hun er kjent som representant for en «klassisk» linje, med figurative skulpturer. Kunstverkene har vekslet mellom en tradisjonell og en ekspresjonistisk framstilling. Statuen «Ikaros» (1965), som er plassert på Huk i Oslo, er laget i en ekspresjonistisk stil, mens «Mor og barn»-statuen (1976) på Dikemark sykehus er mer tradisjonell.

I 1976 vant Døhlen konkurransen om et skimonument i Holmenkollen. Hennes konkurransebidrag var en tolkning av kong Olav V på ski sammen med hunden «Troll». Statuen fikk navnet «Skiglede», og ble avduket av kong Olav selv i 1984. Døhlen vant i 2003 en rettssak mot firmaet Candy Design AS, der firmaet ble dømt for å ha plagiert statuen.

Døhlen laget også en rekke «Mor og barn»-grupper, minnesmerker og helfigurs barneportretter. Eksempelvis har verket «Søsken» fått plass i både Fredrikstad, Lillehammer og ved Bjerke videregående skole på Linderud i Oslo. I Todalen finnes verket «Vangsgutane». Annasif Døhlen er representert i både Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet. Wikipedia

71 år
Annie Louise Coghill (Salmedikter)
1836 - 1907

Annie Louise Coghill (Canada)

Salmedikter, lyriker, lærer

Født:
23. juni 1836 (184 år siden)

Døde:
7. juli 1907 (71 år) (113 år siden)

Annie Louise Coghill var en engelsk lærer og salmedikter.

Som barn flyttet hun til Canada sammen med familien, men kom tilbake til England for å jobbe som lærer. Wikipedia

Dødsfall

77 år
Magne Myhren (Filolog)
1937 - 2015

Magne Myhren (Norge)

Filolog

Født:
3. desember 1937 (83 år siden)

Døde:
23. juni 2015 (77 år) (5 år siden)

Magne Myhren var en norsk spelemann og filolog fra Hol i Hallingdal.

Han begynte å spille hardingfele i trettenårsalderen, og fikk mye opplæring av Sevat Sataøen fra Ål og Jørgen Husemoen fra Nes. I gymnastida på Voss fikk han god kontakt med hardingspelemennene Haldor Meland og Anders Kjerland som han også lærte av. Han bosatte seg siden i Oslo og ble gift med Dagne Groven Myhren. De har to barn, Øyonn Groven Myhren og Eilev Groven Myhren.

Magne Myhren var kjent som en stor kapasitet når det gjelder slåttespel. Det er sagt at han var den som hadde den beste oversikten over tradisjonsutviklingen i Hallingdal og Telemark. Han tok vare på en eldre spillestil, og kunne mange mindre brukte slåtter. Han spilte seg opp i klasse A på Landskappleiken i 1965 og har 1. premie i A klassen. Han har vært mye brukt som dansespelemann i Telelaget og Hallinglaget i 1970-årene. I senere år var han brukt som foredragsholder og forteller. Han ble æresmedlem av Landslaget for spelemenn i 1997. Som skribent og utgiver arbeidet han med emner innen språkvitenskap og folkekultur. I folkemusikkboka "Fanitullen" (Red. Sven Nyhus) skrev han artikkelen om hardingfelemusikk. Som spelemann er han dokumentert på egen CD, "Hardingfelelæte frå Ål i Hallingdal" (1998), og gjennom opptak i NRK og Norsk folkemusikksamling, Universitetet i Oslo.

Han var ellers utdannet som språkviter ved Universitetet i Oslo med fagkretsen tysk, folkeminnevitenskap og norsk hovedfag. Han var amanuensis ved Universitetet i Oslo og var i mange år redaktør i Norsk Ordbok. Wikipedia

83 år
Bobby Bland (Sanger)
1930 - 2013

Bobby Bland (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Calvin Bland

Født:
27. januar 1930 (91 år siden)

Døde:
23. juni 2013 (83 år) (7 år siden)

Robert Calvin Bland, kjent som Bobby «Blue» Bland, var en amerikansk bluessanger. I 1981 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame.

Bobby Bland er et av de største navnene innen Texas-bluesen. Han begynte å spille inn plater på begynnelsen av 1950-tallet, men fikk ingen store «hiter» før i 1957 da han ga ut Farther up the Road. Andre av hans hiter er I Pity the Fool og Turn on Your Love Light. Han spilte så å si alltid sammen med innflytelsesrike bluesgitarister. Wikipedia

47 år
Martin Adler (Journalist)
1958 - 2006

Martin Adler (Sverige)

Journalist, fotograf

Født:
30. oktober 1958 (62 år siden)

Døde:
23. juni 2006 (47 år) (Skutt) (14 år siden)

Martin Adler var en svensk journalist og kameramann. Under et oppdrag for britiske Channel 4 i Mogadishu i Somalia ble han skutt ned og drept mens han dekket en islamistisk demonstrasjon.

Adler ble født i Stockholm av svensk-britiske foreldre. Som journalist dekket han først og fremst konfliktområder, og hadde erfaring fra blant annet El Salvador, Rwanda, Kongo, Angola, Sierra Leone, Liberia, Tjetsjenia, Bosnia, Afghanistan, Sri Lanka, Kashmir, Burundi, Sudan, Eritrea og Irak. Han hadde også tidligere vært på oppdrag i Somalia.

I 2001 ble han tildelt Amnesty Internationals mediepris i nyhetskategorien for sin dekning av kidnapping og salg av kvinner i Kina. Samme år fikk han sølvprisen for undersøkende journalistikk ved New York TV Festival, og i 2004 Rory Peck-prisen for On Patrol with Charlie Company in Iraq.

Det fatale skuddet den 23. juni 2006 ble antagelig avfyrt på nært hold. Adler ble truffet i brystet, og døde i løpet av få sekunder. Han etterlot seg kone og to barn. Wikipedia

87 år
Tor Aspengren (Fagforeningsleder)
1917 - 2004

Tor Aspengren (Norge)

Fagforeningsleder, fagforeningsperson

Født:
1. februar 1917 (104 år siden)

Døde:
23. juni 2004 (87 år) (16 år siden)

Tor Aspengren var en norsk fagforeningsleder. Han var leder for Landsorganisasjonen (LO) i perioden 1969 til 1977. Før det var han formann i Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund fra 1958 til 1966.

Tor Aspengren var ikke fylt 15 år da han begynte å arbeide ved Christiania Spigerverk i Nydalen i Oslo. Senere ble han sekretær i klubben ved Christiania Spigerverk, klubbformann og formann i Nydalen Jern- og Metallarbeiderforening.

I 1949 ble han ansatt ved forbundets distriktskontor og i 1951 ble han ansatt ved hovedkontoret med spesielt ansvar for jern- og stålverkene.

På landsmøtet i 1957 ble han valgt som formann for Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund. Det formelle skiftet skjedde 12. oktober 1958. I 1965 ble han valgt til nestformann i LO og ble valgt til LO-formann i 1969. Aspengren var formann frem til 1977.

Etter sin periode som topptillitsvalgt i fagbevegelsen fortsatte Aspengren med verv som formann for Statens Industrifond og fortsatte sine verv i A-pressen og Aktietrykkeriet. Han hadde også verv innen Norsk Folkeferie. Wikipedia

<<
23. Juni
>>