Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
11. Juni
Om dagen
11. Juni er dag 162 i 2019, og er i uke 24. Det er 203 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_11-6.2001
18 år siden
Wikipedia
2001: Timothy McVeigh henrettes for bombeangrepet i Oklahoma City, der 168 mennesker mistet livet
Timothy James McVeigh var en dekorert veteran i den amerikanske hæren og sikkerhetsvakt, som ble dømt for elleve føderale lovbrudd og til slutt dømt til døden og henrettet i forbindelse med sin rolle i Oklahoma City-bombingen den 19. april 1995. Han er ofte omtalt som «The Oklahoma City bomber».

Bombingen tok livet av 168 mennesker og var den dødeligste terrorhandlingen i USAs historie inntil terrorangrepet på Verdens handelssenter i New York. Wikipedia
Wikipedia_11-6.1982
37 år siden
Wikipedia
1982: Steven Spielbergs film «E.T.», har premiere
«E.T.» er en amerikansk sciencefiction og eventyrfilm fra 1982 om en utenomjordisk botaniker som strander på Jorden etter å ha blitt jaktet på av myndighetene. Regien er ved Steven Spielberg.

Filmen ble en kjempesuksess på kinoer over det meste av verden. Den ble den mest innbringende filmen i USA i 1982 og ligger på fjerdeplass over tidenes mest innbringende filmer.

ET ble ikke lansert på video før 27. oktober 1988. Wikipedia
Wikipedia_11-6.1899
120 år siden
Wikipedia
1899: «Kristianiakrakket» rammer aksje- og eiendomsmarkedet i Kristiania
Kristianiakrakket er vanlig betegnelse på det krakk i aksje- og eiendomsmarkedet som skjedde i Kristiania (Oslo) 11. juni 1899.

På slutten av 1800-tallet var det en meget sterk økonomisk vekst i Kristiania. Lønningene og folketallet steg kraftig og det var en meget aktiv byggevirksomhet. En sterk etterspørsel etter trelast internasjonalt var en medvirkende faktor, særlig fordi mye av den norske eksporten ble håndtert av firmaer med hovedkontor i Kristiania.

Tilbudet av finansielle tjenester økte, og flere nye banker ble etablert: Den norske Diskontobank, Den norske Aktiebank, Den norske Industri- og Vexelbank, Christiania Privatbank, Norsk Vexel- og Landmandsbank og Kristiania Delkrederbank. Mange aksjeselskaper ble etablert, og omsetning av aksjer som forretning (spekulasjon) begynte å bli vanlig. De første ukentlige kursnoteringer kom i 1897.

De nye bankene hadde typisk en liberal utlånspolitikk, og ga gjerne lån mot sikkerhet i aksjer (lombardering). Det stadig stigende aksjemarkedet og enkel tilgang til kreditt ga muligheter for raske gevinster, og etter hvert også tvilsomme forhold. Flere av banksjefene i de nye bankene deltok selv i aksjespekulasjonen.

Den utløsende faktoren til krakket var konkursen i Chr. Christophersen & Co i juni 1899, som etter en voldsom ekspansjon hadde mistet oversikten over driften og ble tvunget til å begynne med «vexelrytteri» av store dimensjoner for å holde driften i gang. Det skal ha vært firmaets bankbud som i sin daglige runde nevnte at dette nok var de siste veksler firmaet kunne innfri som utløste selve konkursen. Etter sigende skal banksjefen ha sagt i en middag med generalkonsul Christophersen samme kveld: «De får nok skaffe Dem et mere diskret bankbud.»

Firmaets totale gjeld var da på 14 millioner kroner, tilsvarende 20 % av statens årlige utgifter.

Krakket medførte et kurstap i de nystiftede bankene på til sammen 17 millioner og etter få år måtte alle de nystiftede bankene innstille.

Den omfattende boligbyggingen hadde medført at 10 % av bygningsmassen stod ledig, og husleiene i noen nye leiegårder ble satt til null, for at folk skulle bli boende og derved forhindre forfall. Folketallet i Kristiania sank i perioden 1900 til 1905, selv om fødselsoverskuddet skulle tilsi at befolkningen burde økt. Antall byggemeldinger gikk ned fra 1756 i 1898 til 764 i 1900, og produksjon av byggematerialer som murstein ble mer enn halvert. Wikipedia
Fødsler
83 år
Gene Wilder (Skuespiller)
1933 - 2016

Gene Wilder (USA)

Skuespiller, komiker, filmregissør, manusforfatter, skribent, filmprodusent, dagbokskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome Silberman

Født:
11. juni 1933

Døde:
29. august 2016 (83 år)

Gene Wilder var en amerikansk teater- og filmskuespiller, regissør, manusforfatter og forfatter. Wikipedia

Dødsfall
72 år
Vilhelm Mauseth (Skøyteløper)
1875 - 1948

Vilhelm Mauseth (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vilhelm Alfred Mauseth

Født:
8. oktober 1875

Døde:
11. juni 1948 (72 år)

Vilhelm Alfred Mauseth også kjent som William Alfred Mauseth var en norsk skøyteløper.

Mauseth representerte Trondhjems Skøiteklub, og ble norgesmester på hjemmebane i 1895. Her satte han også verdensrekord på 500 meter med tida 46,8. Året etter ble Mauseth på nytt norgesmester. Wikipedia

<<
11. Juni
>>