Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. Juni

Om dagen

11. Juni er dag 163 i 2024, og er i uke 24. Det er 203 dager igjen av året.

Historie

22 år siden

2001: Timothy McVeigh henrettes for bombeangrepet i Oklahoma City, der 168 mennesker mistet livet

Timothy James McVeigh var en dekorert veteran i den amerikanske hæren og sikkerhetsvakt, som ble dømt for elleve føderale lovbrudd og til slutt dømt til døden og henrettet i forbindelse med sin rolle i Oklahoma City-bombingen den 19. april 1995. Han er ofte omtalt som «The Oklahoma City bomber».

Bombingen tok livet av 168 mennesker og var den dødeligste terrorhandlingen i USAs historie inntil terrorangrepet på Verdens handelssenter i New York. Wikipedia
41 år siden

1982: Steven Spielbergs film «E.T.», har premiere

«E.T.» er en amerikansk sciencefiction og eventyrfilm fra 1982 om en utenomjordisk botaniker som strander på Jorden etter å ha blitt jaktet på av myndighetene. Regien er ved Steven Spielberg.

Filmen ble en kjempesuksess på kinoer over det meste av verden. Den ble den mest innbringende filmen i USA i 1982 og ligger på fjerdeplass over tidenes mest innbringende filmer.

ET ble ikke lansert på video før 27. oktober 1988. Wikipedia
124 år siden

1899: «Kristianiakrakket» rammer aksje- og eiendomsmarkedet i Kristiania

Kristianiakrakket er vanlig betegnelse på det krakk i aksje- og eiendomsmarkedet som skjedde i Kristiania (Oslo) 11. juni 1899.

På slutten av 1800-tallet var det en meget sterk økonomisk vekst i Kristiania. Lønningene og folketallet steg kraftig og det var en meget aktiv byggevirksomhet. En sterk etterspørsel etter trelast internasjonalt var en medvirkende faktor, særlig fordi mye av den norske eksporten ble håndtert av firmaer med hovedkontor i Kristiania.

Tilbudet av finansielle tjenester økte, og flere nye banker ble etablert: Den norske Diskontobank, Den norske Aktiebank, Den norske Industri- og Vexelbank, Christiania Privatbank, Norsk Vexel- og Landmandsbank og Kristiania Delkrederbank. Mange aksjeselskaper ble etablert, og omsetning av aksjer som forretning (spekulasjon) begynte å bli vanlig. De første ukentlige kursnoteringer kom i 1897.

De nye bankene hadde typisk en liberal utlånspolitikk, og ga gjerne lån mot sikkerhet i aksjer (lombardering). Det stadig stigende aksjemarkedet og enkel tilgang til kreditt ga muligheter for raske gevinster, og etter hvert også tvilsomme forhold. Flere av banksjefene i de nye bankene deltok selv i aksjespekulasjonen.

Den utløsende faktoren til krakket var konkursen i Chr. Christophersen & Co i juni 1899, som etter en voldsom ekspansjon hadde mistet oversikten over driften og ble tvunget til å begynne med «vexelrytteri» av store dimensjoner for å holde driften i gang. Det skal ha vært firmaets bankbud som i sin daglige runde nevnte at dette nok var de siste veksler firmaet kunne innfri som utløste selve konkursen. Etter sigende skal banksjefen ha sagt i en middag med generalkonsul Christophersen samme kveld: «De får nok skaffe Dem et mere diskret bankbud.»

Firmaets totale gjeld var da på 14 millioner kroner, tilsvarende 20 % av statens årlige utgifter.

Krakket medførte et kurstap i de nystiftede bankene på til sammen 17 millioner og etter få år måtte alle de nystiftede bankene innstille.

Den omfattende boligbyggingen hadde medført at 10 % av bygningsmassen stod ledig, og husleiene i noen nye leiegårder ble satt til null, for at folk skulle bli boende og derved forhindre forfall. Folketallet i Kristiania sank i perioden 1900 til 1905, selv om fødselsoverskuddet skulle tilsi at befolkningen burde økt. Antall byggemeldinger gikk ned fra 1756 i 1898 til 764 i 1900, og produksjon av byggematerialer som murstein ble mer enn halvert. Wikipedia

Fødsler

35 år
Christopher Trousdale (Sanger)
1985 - 2020

Christopher Trousdale (USA)

Sanger, skuespiller, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Ryan Trousdale

Født:
11. juni 1985 (38 år siden)

Døde:
2. juni 2020 (35 år) (3 år siden)

Christopher «Chris» Trousdale var en amerikansk sanger, danser og skuespiller.

Han var en tid medlem i musikkgruppen Dream Street, der han arbeidet sammen med Jesse McCartney, Frankie Galasso, Greg Raposo og Matt Ballinger.

Han medvirket også i en låt med den svenske jentegruppen Play. Han medvirket i filmen The Biggest Fan fra 2002 i rollen som seg selv. Wikipedia

34 år
Ryan Dunn (Skuespiller)
1977 - 2011

Ryan Dunn (USA)

Skuespiller, TV-programleder, stuntmann, forretningsdrivende

Født:
11. juni 1977 (46 år siden)

Døde:
20. juni 2011 (34 år) (12 år siden)

Ryan Dunn (aka Plugs og senere Random Hero) var en amerikansk reality-TV-personlighet og våghals, best kjent for å være medlem av The Jackass Crew samt et medlem av Viva La Bam.

Dunn tok del i mange av de karakteristiske stunts som gjorde TV-programmet Jackass berømt. I 2005 hadde han også sin egen MTV-serie, Homewrecker. Dunn dukket også opp i en episode av TV-serien Law & Order: Special Victims Unit i desember 2008. Han blir også omtalt i filmen Dreams som ble utgitt våren 2009. Dunn var også med i filmen Jackass 3D, som ble utgitt den 15. oktober 2010 i USA.

20. juni 2011, cirka klokken 3:30 EDT, døde Dunn i en bilulykke i Chester County, Pennsylvania da hans Porsche 911 2007-modell sklei av veien, traff et tre og brast i flammer. Det rapporteres at han et par timer tidligere postet et bilde på Twitter hvor han og noen venner drakk. I tillegg til Dunn ble Zachary Hartwell, som var hans kamerat, funnet død på stedet. Det skal angivelig ha vært Dunn som kjørte bilen. Dunn ble angivelig identifisert ved hjelp av sine tatoveringer. Wikipedia

59 år
Svein Erik Bakke (Forretningsmann)
1947 - 2006

Svein Erik Bakke (Norge)

Forretningsmann

Født:
11. juni 1947 (76 år siden)

Døde:
21. november 2006 (59 år) (17 år siden)

Svein Erik Bakke, populært kalt «Vaske-Bakke», var en norsk finansmann.

Bakke vokste opp på Sørum på Romerike. Som 17-åring begynte det tidligere mobbeofferet å arbeide med renhold, og han «vasket seg opp» inntil hans renholdsselskap, Viking-gruppen, hadde over 750 ansatte og et overskudd på mellom 60 og 70 millioner i 2000. Bakke dreide etterhvert virksomheten over på eiendomsinvesteringer, og bidro sterkt til Trysils fremvekst som vintersportssted og hytteby.

Sommeren 2001 solgte Bakke seg ut av Viking-gruppen for å dekke gjeld han hadde pådratt seg gjennom blant annet valutaspekulasjon. En dyp depresjon førte til at han lille julaften samme år forsøkte å ta sitt liv. Bakke fortalte siden åpent om dette i media.

De siste årene av sitt liv drev Bakke med valutaspekulasjon og planlegging av et stort eiendomsprosjekt i Natal i Brasil. Høsten 2005 solgte han sin villa på Bygdøy i Oslo til staten, da Stoltenberg-regjeringen tilbød 30 millioner for eiendommen, slik at stranden kunne gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Bakke ble funnet død i sin leilighet på Frogner i Oslo 21. november 2006. Han etterlot seg sin forlovede og to voksne barn fra det første av sine to ekteskap. Wikipedia

83 år
Gene Wilder (Skuespiller)
1933 - 2016

Gene Wilder (USA)

Skuespiller, komiker, filmregissør, manusforfatter, skribent, filmprodusent, dagbokskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome Silberman

Født:
11. juni 1933 (90 år siden)

Døde:
29. august 2016 (83 år) (Alzheimers) (7 år siden)

Gene Wilder var en amerikansk teater- og filmskuespiller, regissør, manusforfatter og forfatter.

Jerome Silberman (Gene Wilder) var sønn av Jeanne (Baer) og William J. Silberman. Faren produserte og solgte såkalte novelty items. Faren var innvandret jøde fra Russland, likesom morens foreldre. Sønnen Jerome tok som 26-åring artistnavnet Gene Wilder av beundring for Thornton Wilder.

Da Gene Wilder var åtte år fikk moren diagnosen revmatisk feber, og legen hennes fortalte gutten at hun kunne dø dersom han fikk henne til å gråte. I stedet skulle han få henne til å le. I sin selvbiografi skrev Wilder siden at hans bestrebelser på å underholde moren ble starten på hans skuespillerambisjoner.

Da han var elleve fikk han se sin søster Corinne (gift Pearlman), som studerte skuespill, opptre på scenen. Han spurte søsterens lærer om han kunne undervise ham også, og fikk til svar at han skulle få undervisning hvis han fortsatt var interessert når han hadde fylt tretten. Dagen etter 13-årsdagen ringte han læreren, og studerte under ham i to år.

Wilder begynte sin karriere på teaterscenen og gjorde sin debut som filmskuespiller med filmen Bonnie og Clyde i 1967. Hans første store rolle var som karakteren Leopold Bloom i filmen Musical-svindlerne fra 1968. Han jobbet tett sammen med forfatter og regissør Mel Brooks, blant annet med filmen Young Frankenstein fra 1974. For denne filmen mottok de to en oscarnominasjon i kategorien «beste filmatisering».

Wilder er kjent for sin rolle som karakteren Willy Wonka i filmatiseringen av Charlie og sjokoladefabrikken fra 1971 og for sine fire filmer med Richard Pryor: Silver Streak (1976), Stir Crazy (1980), Intet sett, intet hørt (1989) og Another You (1991). Wilder regisserte og skrev manuskript til flere filmer, inkludert The Woman in Red (1984).

Mot slutten av sitt liv utga han først en selvbiografi, deretter flere skjønnlitterære bøker.

29. august 2016 døde Wilder 83 år gammel som følge av komplikasjoner knyttet til Alzheimers sykdom. Wikipedia

71 år
Ray Wood (Fotballspiller)
1931 - 2002

Ray Wood (Storbritannia)

Fotballspiller, keeper, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Raymond Ernest Wood

Født:
11. juni 1931 (92 år siden)

Døde:
7. juli 2002 (71 år) (21 år siden)

Raymond Ernest Wood var en britisk fotballspiller. Wood huskes best som keeper på Manchester United gjennom størstedelen av 1950-tallet, hvor han var med på å vinne to ligamesterskap. Wood overlevde München-ulykken, og fortsatte å spille på høyt nivå i mange sesonger etter ulykken.

Ray Wood startet fotballkarrieren i Darlington FC, etter å tidligere ha vært innom Newcastle United FC som junior. Han ble oppdaget av Manchester Uniteds talentspeidere, og ble kjøpt i desember 1949. Han debuterte for United samme sesong, men det var først i 1953 at han etablerte seg som klubbens førstekeeper. Wood ble ligamester i 1955/56 og 1956/57, og spilte også tre landskamper for England – men mistet plassen på laget til Harry Gregg kort tid før flyulykken.

Både Wood og Gregg slapp fra München-ulykken med lettere skader, men det var Gregg som var Matt Busbys førstevalg i mål, og Wood spilte bare én kamp for United etter München-ulykken. Han ble solgt til Huddersfield Town FC i desember 1958 etter å ha spilt til sammen 208 førstelagskamper for United.

Etter å ha forlatt Old Trafford, spilte Wood sju sesonger for Huddersfield, hvor han fikk med seg over 250 kamper. Han spilte deretter én sesong i Bradford City FC, og to sesonger i Barnsley FC, før han la hanskene[hvilke?] på hylla i 1968. Wikipedia

89 år
Emanuel Minos (Teolog)
1925 - 2014

Emanuel Minos (Norge)

Teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Emanuel Tollefsen-Minos

Født:
11. juni 1925 (98 år siden)

Døde:
15. november 2014 (89 år) (9 år siden)

Emanuel Tollefsen-Minos var en norsk teolog og forkynner tilknyttet den norske pinsebevegelsen.

Hans far var gresk, hans mor av egyptisk opprinnelse. Han ble som liten adoptert av den norske misjonærfamilien Gunnerius Tollefsen, og han kom til Norge i 1930, som et av de første adoptivbarn, fra et land utenfor Norden. Minos hadde sin frelsesopplevelse allerede som fireåring og begynte å preke i Dals-Ed i Sverige ved femårsalderen. Da han var sju år hadde han lest hele Bibelen.

Minos studerte arkeologi og teologi i Oxford (Regents Park College) fra 1958. Han fikk teologisk doktorgrad ved Clarksville School of Theology i Tennessee i USA.

Hele livet var han en aktiv predikant, særlig i pinsebevegelsen. Han virket særlig i Norge og Sverige. Han har blitt omtalt som «Nordens Billy Graham», og omtales som høyt verdsatt. Minos markerte seg også som abortmotstander. Wikipedia

90 år
Ib Spang Olsen (Tegneserieskaper)
1921 - 2012

Ib Spang Olsen (Danmark)

Tegneserieskaper, forfatter, grafiker, barnebokforfatter

Født:
11. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
15. januar 2012 (90 år) (12 år siden)

Ib Spang Olsen var en dansk tegner og forfatter. Han er særlig kjent for sine frodige og rufsete bokomslag og illustrasjoner til andre forfatteres bøker og noveller, og ikke minst for illustrasjonene til Halfdan Rasmussens barnebøker med rim og regler, men han utga også egne bøker. I 2007 ble han utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Wikipedia

84 år
Einar Moxnes (Politiker)
1921 - 2006

Einar Moxnes (Norge)

Politiker, agronom

Født:
11. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
20. januar 2006 (84 år) (18 år siden)

Einar Hole Moxnes var en norsk agronom, stortingsrepresentant (Sp), statsråd og fylkesmann. I tillegg var han ordfører i Åfjord og fylkesordfører (formann) i Sør-Trøndelag.

Moxnes vokste opp på Alstahaug i Nordland og Bjugn i Sør-Trøndelag. Han gikk på landsgymnas på Steinkjer, med eksamen i 1946. Han arbeidet som herredsagronom i Åfjord fra 1951 til 1974.

Han var ordfører i Åfjord fra 1956 til 1966 og formann i Sør-Trøndelag fylkesting fra 1958 til 1963.

Moxnes møtte for første gang på Stortinget som vararepresentant i 1959. Fra 1965 til 1968 var han fast møtende vararepresentant mens Per Borten var statsminister. I 1968 overtok han som fiskerminister. Han ble innvalgt på Stortinget i 1969, men møtte ikke som representant før 1971. Etter EF-avstemningen i 1972 ble han landbruksminister i regjeringen Korvald.

Han ble utnevnt til fylkesmann i Sør-Trøndelag i 1974 og tjenestegjorde i 12 år frem til han gikk av med pensjon i 1986.

I 1966 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje. Wikipedia

79 år
Oscar Borg (Komponist)
1851 - 1930

Oscar Borg (Norge)

Komponist, dirigent, musikkforsker

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Oscar Johannessen

Født:
11. juni 1851 (172 år siden)

Døde:
29. desember 1930 (79 år) (93 år siden)

Oscar Borg (døpt Alfred Oscar Johannessen, født 11. juni 1851 i Halden, død 29. desember 1930) var en norsk komponist. Han er mest kjent for sine marsjer for korps.

Hans far var fra gården Borg, Hof i Solør, og var musikksersjant i 1. Brigades Musikkorps på Fredriksten festning i Halden. I 1870 tar Alfred Oscar gårdsnavnet Borg som etternavn og skriver A. Oscar Borg.

Som 5-6-åring slo han stortromme i farens danseorkester. Som 11-åring spilte han både fiolin, fløyte og kornett. Han hadde sitt eget «orkester» på 6-7 gutter som han arrangerte musikkstykker for, også egne. «Tistedalsgaloppen» er et av hans første komposisjonsforsøk. 13 år gammel ble han opptatt som musikkelev i 1. Brigades Musikkorps under dirigent Friedrich August Reissiger, men gjorde fra første stund full tjeneste som 1. fløytist.

Kronprins Oscar, som var preses for Musikaliska Akademien i Stockholm, fikk høre om guttens musikalske begavelse, og i 1869 ble Oscar Borg opptatt ved akademiet. I 1872 tok han musikkdirektøreksamen ved Musikaliska Akademien som bestemann i sitt kull.

Han vendte tilbake som musiker i Brigademusikken i Halden. Da Reissiger i 1881 gikk av som dirigent og instruktør for 1. Brigades Musikkorps på grunn av «høy alder og dårlig helbred», var Oscar Borg selvskreven til å overta. Et av de siste arrangementene Reissiger og Borg hadde sammen var i Halden da kong Oscar II. åpnet "Smaalensbanen" og "Dalslandsbanen" i 1879. Reissiger dirigerte og Borg spilte i korpset. Det var til denne åpningen Borg komponerte sin kjente og humoristiske "Jernbane-Galop". Fra 1872 var Borg instruktør for Saugbrugets Hornsekstett, som utviklet seg til "Saugbrugssekstetten" og Tistedalens Musikkforening under hans ledelse. Borg overtok også ledelsen av Fredrikshalds Sangforening etter Reissiger. Med dette koret oppførte han sitt hovedverk «Leif Eriksson», et dramatisk kvad for mannskor og orkester som handler om Leiv Eirikssons oppdagelse av Amerika, med tekst av pastor Hans Woll.

Borg var også sanglærer ved "Fredrikshalds offentlige høiere Almenskole" 1887 – 1915. Han komponerte melodi til mange kjente sanger, blant dem " Gud signe Noregs Land ", tekst Arne Garborg. I 1882 overtok han stillingen etter Reissiger som organist i Immanuels kirke, en stilling han hadde i 45 år.

Oscar Borg er ofte benevnt som "Norges marsjkonge" og hadde mange æresbevisninger både i Norge, Sverige og Amerika. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull og var ridder av 1. klasse av den svenske Vasaordenen. Han hadde Kong Oscar IIs medalje til belønning for fortjenstlig virksomhet i gull, keiser Wilhelms Kriegs Verdienstmedalje og var æresmedlem av Sangerforbundet. Oscar Borg etterlot seg ca. 275 komposisjoner og ca. 170 arrangementer.

1. brigades musikkorps er ført videre som sivilt ensemble fra januar 2003, og har fått navnet Det Norske Blåseensemble. Ensemblet har som en av sine oppgaver å samle Borgs musikk på CD-er i original besetning og på gamle instrumenter. Wikipedia

Dødsfall

69 år
Dusty Rhodes (Profesjonell bryter)
1945 - 2015

Dusty Rhodes (USA)

Profesjonell bryter, manusforfatter, catch trainer

Fullt navn / Fødenavn:
Virgil Riley Runnels jr.

Født:
12. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
11. juni 2015 (69 år) (8 år siden)

Virgil Riley Runnels jr., bedre kjent som Dusty Rhodes, også kjent som «The American Dream», var en amerikansk fribryter. Han var best kjent i National Wrestling Alliance, World Championship Wrestling og World Wrestling Federation (World Westling Entertainment). Dusty Rhodes var godt kjent for sine feider med Ric Flair da han var i NWA/WCW, og var tre ganger verdensmester i dette forbundet.

Etter sin aktive karriere jobbet Rhodes for WWE som trener og agent. Han ble valgt inn i WWE Hall of Fame 2007. To av hans sønner er også fribrytere: Dustin Rhodes (bedre kjent under ringnavnet Goldust), og Cody Rhodes. Wikipedia

94 år
Ann Rutherford (Skuespiller)
1917 - 2012

Ann Rutherford (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Therese Ann Rutherford

Født:
2. november 1917 (106 år siden)

Døde:
11. juni 2012 (94 år) (11 år siden)

Ann Rutherford var en canadisk-amerikansk skuespiller.

Rutherfords far var tenor for New York Metropolitan Opera, og hennes mor var skuespiller i stumfilmer. Da hun var ni år flyttet familien til Los Angeles. Rutherford var gift to ganger. Den 31. desember 1942, giftet hun seg med David May II, barnebarn av grunnleggeren av varehusene May Company, paret hadde en jente, Gloria, født i mai 1943. I juni 1953 ble Rutherford og May skilt i en domstol i Juarez i Mexico.

Den 7. oktober 1953 i New York City giftet Rutherford seg med skuespiller og produsent William Dozier, skaperen av TV-serien Batman som gikk fra 1966 til 1968. Hennes andre ektemann døde i Santa Monica av et slag den 23. april 1991. I 1935 begynte Rutherford sin karriere i Hollywood med hovedrollen som «Joan O'Brien» i den dramatiske filmen Waterfront Lady for filmstudioet Mascot Pictures.

Rutherford hadde snart etablert seg som populær skuespiller, og signerte en filmkontrakt med Metro-Goldwyn-Mayer Studios. Hennes mest kjente filmer fra MGM var A Christmas Carol (1938) og Pride and Prejudice (1940). På begynnelsen av 1940-tallet forlot Rutherford MGM for å samarbeide uten kontrakt med ulike filmstudioer. I denne perioden spilte hun i filmer som Orchestra Wives (1942), Two O'Clock Courage (1945), og The Secret Life of Walter Mitty (1947).

I 1950 pensjonerte Rutherford som skuespiller. I 1972 returnerte Rutherford til MGM for å lage filmen They Only Kill Their Masters. På 1970-tallet hadde Rutherford to gjesteopptredener på TV som «Aggie Harrison», mor til Suzanne Pleshettes karakter «Emily Hartley» på The Bob Newhart Show. Rutherford ble tilbudt rollen som «Rose Calvert» i filmen Titanic (1997), men takket nei. Rollen gikk i stedet til Gloria Stuart. Rutherford døde 11. juni 2012 i Beverly Hills i California etter lang tids skrantende helse på grunn av hjerteproblemer. Wikipedia

70 år
Ove Andersson (Rallykjører)
1938 - 2008

Ove Andersson (Sverige)

Rallykjører, gründer

Født:
3. januar 1938 (86 år siden)

Døde:
11. juni 2008 (70 år) (15 år siden)

Ove «Påven» Andersson var en svensk rallyfører og stallsjef i rally og Formel 1.

11. juni 2008 omkom Ove Andersson i en trafikkulykke i tilknytning til Milligan Trial Oldtimer Rally i Sør-Afrika. Wikipedia

75 år
Alf Nordvang (Skuespiller)
1931 - 2007

Alf Nordvang (Norge)

Skuespiller, regissør

Født:
15. desember 1931 (92 år siden)

Døde:
11. juni 2007 (75 år) (16 år siden)

Alf Nordvang var en norsk skuespiller, regissør og teatersjef. Han huskes trolig best fra rollen som førstebetjent Helmer i flere TV-produksjoner med Helmer & Sigurdson som gikk på NRK-TV fra 1976 til 1981. Han var tilknyttet Rogaland Teater i en årrekke.

Nordvang begynte som scenearbeider på Det norske teatret i 1954, men scenedebuterte ikke før 1957. Han var teatersjef ved Rogaland Teater i periodene 1982–1986 og 1990–1991. Han fikk av æren for at Rogaland Teater gikk fra store underskudd til et solid overskudd. Han hadde sin avskjedsforestilling på Rogaland Teater i 2002 i stykket «Hjemkomsten» av Harold Pinter. Han gikk da av med pensjon, men til tross for det var han i 2003 aktuell som fyllik i teateroppsetningen av A Clockwork Orange.

Han filmdebuterte 1974 i filmen Kimen og TV-debuterte i 1976 som førstebetjent Helmer i miniserien Nitimemordet. Dette var den første av flere produksjonen av Helmer og Sigurdson (der hans makker ble spilt av Anders Hatlo).

Han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 2001. Han har også mottatt ”Maktå-prisen” og Stavanger Aftenblads kulturpris (sammen med sin kone).

Nordvang var gift med skuespiller Elsa Nordvang. Han døde i juni 2007, 75 år gammel. Wikipedia

79 år
DeForest Kelley (Skuespiller)
1920 - 1999

DeForest Kelley (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jackson DeForest Kelley

Født:
20. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
11. juni 1999 (79 år) (24 år siden)

Jackson DeForest Kelley var en amerikansk skuespiller. Han er aller mest kjent for rollen sin som «Leonard McCoy» i science-fiction serien Star Trek, samt flere påfølgende filmer. Wikipedia

62 år
Claes Gill (Forfatter)
1910 - 1973

Claes Gill (Norge)

Forfatter, lyriker, skuespiller, filmregissør

Født:
13. oktober 1910 (113 år siden)

Døde:
11. juni 1973 (62 år) (50 år siden)

Claes Gill var en norsk forfatter, journalist, dikter og skuespiller. Han ble født i Odda, men vokste hovedsakelig opp i Bergen, og bodde som voksen i Oslo. Han publiserte i 1939 diktsamlingen Fragment av et magisk liv, som ble fulgt i 1942 av Ord i jærn. Begge samlingene er tydelig inspirert av fransk symbolisme, og er tidlige eksempler på modernistisk form. Wikipedia

72 år
Vilhelm Mauseth (Skøyteløper)
1875 - 1948

Vilhelm Mauseth (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vilhelm Alfred Mauseth

Født:
8. oktober 1875 (148 år siden)

Døde:
11. juni 1948 (72 år) (75 år siden)

Vilhelm Alfred Mauseth også kjent som William Alfred Mauseth var en norsk skøyteløper.

Mauseth representerte Trondhjems Skøiteklub, og ble norgesmester på hjemmebane i 1895. Her satte han også verdensrekord på 500 meter med tida 46,8. Året etter ble Mauseth på nytt norgesmester. Wikipedia

<<
11. Juni
>>