Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

21. November

Om dagen

21. November er dag 326 i 2024, og er i uke 47. Det er 40 dager igjen av året.

Historie

19 år siden

2004: Spillkonsollen Nintendo DS blir lansert i USA

Nintendo DS (Dual Screen eller Developers' System, noen ganger forkortet til NDS eller bare DS) er en håndholdt spillkonsoll lansert av Nintendo i 2004 (mars 2005 i Norge). Den har støtte for 3D-grafikk, og har to skjermer, hvorav den nederste er en berøringsskjerm. Konsollen har også en mikrofon, som kan brukes i spill hvor dette er implementert. DS hører til i Nintendo DS-familien.

DSen kan lukkes igjen, slik at skjermene står mot hverandre, noe som beskytter skjermene mot å få riper, og også beskytter av/på-knappen slik at DSen ikke kan bli aktivert under transport.

Nintendo DS kan også kobles opp mot internett ved hjelp av Wi-Fi, blant annet i spillene Tony Hawk's American Sk8land, Animal Crossing: Wild World, Metroid Prime: Hunters og Mario Kart DS.

I likhet med Game Boy Advance SP bruker DSen ikke vanlige batterier, men et oppladbart batteri som kan lades opp med en medfølgende lader. Batteritiden er på rundt ti timer når batteriet er fullt oppladet.

I 2006 slapp Nintendo ut en redesignet versjon av Nintendo DS under navnet Nintendo DS Lite, som blant annet har et mer kompakt design og lysere skjerm. Wikipedia
54 år siden

1969: Den første ARPANET-tilkoblingen, som var forløperen til Internett, blir opprettet

Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) var et datanettverk som senere utviklet seg til Internett. Det ble etablert i 1968, vokste hurtig og fungerte som et laboratorium for utviklingen videre frem til 1982. ARPANET baserte seg på pakkesvitsjing. Advanced Research Projects Agency (ARPA; senere omdøpt til Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), som er en sivil del av USAs forsvarsdepartement, sponset og ledet utviklingen.

ARPANET bestod i begynnelsen av fire noder, hver node var en liten datamaskin kjent som en IMP («Interface Message Processor»), som bygde på en idéen Wesley Clark kom opp med. IMP-maskinene fungerte som en router, og var tilkoblet hverandre vha. en 56 kbit/sekund digital leid linje. De første fire ble installert ved UCLA (hvor Kleinrock hadde opprettet et nettverksmålingssenter), Stanford Research Institute (SRI, hvor Doug Engelbart hadde laget «NLS», et hypertekstsystem), UCSB (University of California, Santa Barbara) og University of Utah.

Den første ARPANET-tilkoblingen ble opprettet 21. november 1969 mellom en IMP ved UCLA og en IMP ved SRIs Augmentation Research Center. 5. desember 1969 var alle de fire nodene i nettverket tilkoblet. Wikipedia
107 år siden

1916: HMHS Britannic blir torpedert og forliser på vei fra England til Tyrkia, 1109 omkommer

HMHS «Britannic» (bygget som RMS «Britannic») var det største skipet i Olympic-klassen og ble bygget som verdens mest luksuriøse og sikreste passasjerskip, som skulle gå i rute mellom Europa og New York. Skipet tilhørte White Star Line og var søsterskipet til RMS «Titanic» og RMS «Olympic». RMS «Britannic» var under bygging da søsterskipet «Titanic» sank på sin jomfrutur i 1912. Noen av de skjebnesvangre designsvakhetene på «Titanic» ble utbedret på «Britannic» før hun ble ferdigbygget. Skipet ble sjøsatt 26. februar 1914, og ble satt inn i tjeneste 23. desember 1915. Skipet sank den 21. november 1916 etter å ha gått på en mine eller en torpedo.

Ved begynnelsen av første verdenskrig ble skipet rekvirert av den britiske marinen for å fungere som et hospitalskip. «Britannic» seilte fem vellykkede turer mellom Storbritannia og Gallipoli-fronten for å hente sårede, britiske soldater fra felttoget i Tyrkia. På den sjette turen sank skipet etter en stor eksplosjon på vei til Tyrkia, 21. november 1916. Det har vært mange undersøkelser for å finne ut om senkningen var et resultat av en mine eller en torpedo skutt fra en tysk ubåt, uten at en konklusjon har blitt nådd.

Vraket ble funnet i 1976 på 120 meters dyp av en ekspedisjon ledet av Jacques-Yves Cousteau. Wikipedia

Fødsler

46 år
Tobias Sammet (Vokalist)
1977

Tobias Sammet (Tyskland)

Vokalist

Født:
21. november 1977 (46 år)

Tobias Sammet er vokalist og låtskriver i det tyske power metal-bandet Edguy, i tillegg til å være forfatteren av metal-operetten Avantasia.

Før Edguys Theater of Salvation var han også bassist i bandet, men bestemte seg etter hvert for å fokusere på synging. Han er også medlem av metal-prosjektet Final Chapter, og opptrådte på Rob Rock-albumet Holy Hell. Wikipedia

58 år
Björk (Komponist)
1965

Björk (Island)

Komponist, skuespiller, sanger, plateprodusent, arrangør, lyriker, forfatter, filmmusikkomponist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Björk Guðmundsdóttir

Født:
21. november 1965 (58 år)

Björk er en islandsk artist og låtskriver.

Björk fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1988 sammen med gruppen The Sugarcubes, men hun startet sin karriere allerede som elleveåring i 1976 da hennes pianolærer sendte inn en demo til en radiostasjon. Björk fremførte en coverversjon av Tina Charles' «I Love To Love» på demoen. Den ble spilt på radiostasjonen, og et lokalt plateselskap fattet interesse for henne. Året etter, i 1977, ga Björk ut sitt første soloalbum. Det selvtitulerte albumet ble meget populært på Island.

I årene som fulgte var hun medlem av diverse grupper, stort sett innenfor rock- og punk-sjangrene. I 1986 ble hun med i The Sugarcubes samtidig som hun fikk sin første sønn. Gruppen ble oppløst i 1992.

Foruten at Björk ga ut Björk i 1977, ga hun i 1990 ut albumet Gling-Gló. Det var likevel først i 1993 at hun fikk sitt definitive gjennombrudd som soloartist. Sammen med produsent Nellee Hooper lagde hun albumet Debut som ble meget godt mottatt i hele verden. Blant annet kåret NME det til årets album. Björk sin musikalske stil var nå forandret fra pop/rock-preget fra tiden i band til mer eksperimentell elektronisk musikk, dominert av hennes karakteristiske stemme.

I årene som fulgte fikk Björk stadig mer internasjonal anseelse. Hun har jobbet med forskjellige produsenter på sine album samtidig som hun selv er svært aktiv i både produksjonen og miksingen, noe som gir albumene en identitet. Konsertene hennes er kjent for å være meget spektakulære.

Björk har også samarbeidet med Madonna og skrevet tittelsporet til hennes plate Bedtime Stories. Ved siden av har hun også samarbeidet med Tricky, Goldie, Evelyn Glennie og Zeena Parkins. Musikken hennes har også blitt mikset av en rekke kjente artister, som for eksempel Skunk Anansie og Graham Massey for å nevne noen.

Hun er også kjent for å jobbe med svært kreative personer når hun lager musikkvideoer, og av den grunn har hennes videoer fått mye oppmerksomhet; både ved å være gode håndverk samt ved å være provokative. Hun har eksempelvis jobbet med Spike Jonze, Chris Cunningham og Michel Gondry.

Björk har hatt en kort karriere som filmskuespiller ved siden av musikken. Hun har hatt roller i Juniper Tree og Prêt-à-Porter. Mest kjent er hun for sin innsats i Lars von Triers Dancer in the Dark. Filmen kom ut i 2000 og høstet gode kritikker. Den handler om en immigrant i USA som på grunn av en arvelig sykdom er i ferd med å miste synet. Samtidig forsøker hun å tjene nok penger slik at hennes sønn kan få en operasjon som vil berge synet hans. For sin innsats fikk hun pris for beste kvinnelige skuespiller under Cannesfestivalen i 2000. Selv om hennes skuespillerinnsats kan sies å ha vært en suksess, har hun gjort det klart at hun aldri ønsker å spille i film igjen. Björk lagde også musikken til filmen som ble utgitt som Selmasongs (etter hovedpersonen Selma i Dancer in the Dark). Wikipedia

68 år
Svein Borkhus (Politiker)
1955

Svein Borkhus (Norge)

Politiker

Født:
21. november 1955 (68 år)

Svein Borkhus er en norsk politiker (Ap) som var ordfører i Alvdal kommune fra 1999 til 2007, og fra 2011 til 2015.

Fra oktober 2007 var Borkhus medlem av Hedmarks fylkesråd, med ansvar for miljø og samferdsel. Fra desember 2010 var han leder av fylkesrådet, etter Siv Tørudbakkens avgang. Borkhus stilte ikke til gjenvalg som fylkesrådsleder ved valget i 2011.

Borkhus satt i kommunestyret i Alvdal fra 1988 til 2015. Wikipedia

71 år
Janne Kristiansen (Advokat)
1952

Janne Kristiansen (Norge)

Advokat, advokat

Født:
21. november 1952 (71 år)

Janne Kristiansen er en norsk advokat. Siden 2012 har hun vært spesialrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Hun var den første lederen for Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker fra 2004 til 2009 og var sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra 2009 til 2012. Før hun ble leder for Gjenopptagelseskommisjonen arbeidet hun som forsvarsadvokat. Wikipedia

78 år
Goldie Hawn (Skuespiller)
1945

Goldie Hawn (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Goldie Jeanne Hawn

Født:
21. november 1945 (78 år)

Goldie Jeanne Hawn er en amerikansk skuespiller. For sin rolle som Toni Simmons i filmen Kaktusblomsten vant hun en Oscar for beste kvinnelige birolle.

Datteren Kate Hudson er også en kjent Oscar-nominert skuespillerinne. Sønnen Oliver Hudson er også TV- og filmskuespiller. Wikipedia

85 år
Carl-Henning Wijkmark (Forfatter)
1934 - 2020

Carl-Henning Wijkmark (Sverige)

Forfatter, Lingvist, oversetter, lærer

Født:
21. november 1934 (89 år siden)

Døde:
4. september 2020 (85 år) (3 år siden)

Carl-Henning Wijkmark var en svensk forfatter, oversetter og litteraturkritiker.

Wijkmark kom fra en akademikerfamilie. Hans far var doktor i teologi, og hans mor var lærer. Han var halvbror til Kerstin Bernadotte.

I 1957 avsluttet han sin bachelor i filosofi i Lund, og i 1967 ble han doktor i filosofi i Stockholm. Han studerte dessuten filosofi og litteraturvitenskap ved Ludwig-Maximilians-universitetet i München.

Fra 1968 til 1970 arbeidet han som underviser ved Stockholms universitet og ved Statens biblioteksskole.

Han bodde lenge i Tyskland og Frankrike, der han arbeidet som litteraturkritiker og radioessayist inntil han i 1970-årene viet seg helt til prosaskrivningen. Som oversetter har Wijkmark blant annet oversatt Friedrich Nietzsche og Walter Benjamin.

I 1972 hadde Wijkmark sin litterære debut med romanen Jägarna på Karinhall, som handler om et dekadent jaktselskap som holder til på slottet Karinhall utenfor Berlin mens de olympiske leker avholdes i storbyen. Den tyske nazilederen Hermann Göring er selskapets vert, og jegerne bedriver blant annet spionasje og avholder orgier.

Wijkmark vant flere litteraturpriser, blant annet Doblougprisen i 1986 og Augustprisen i 2007. Sistnevnte fikk han for sin roman Stundande natten, som handler om tre menn som er innlagt på sykehus og venter på å dø. Andre romaner er Dressinen, 1983, og Vi ses igen i nästa dröm, 2013. I Dressinen stiller Wijkmark spørsmålet om hva det vil si å være menneske. Romanen handler om en prest som begir seg på en reise med tre aper for å avsløre «the missing link» mellom aper og mennesker. I Vi ses igen i nästa dröm farer en professor vill i en kjeller og befinner seg plutselig tilbake i 1920-årenes Sverige.

Wijkmark beskjeftiget seg i flere årtier med døden som emne, og han forholdt seg sterkt kritisk overfor aktiv dødshjelp. Han behandlet forskjellige humanitære, politiske og sosiale spørsmål i sine verker. Hans romaner var gjerne inspirert av omveltninger eller kriger i Tyskland, Finland, Sverige eller Algerie, og handler ofte om hvordan menneskers liv og skjebne påvirkes av disse. Wikipedia

86 år
Odd Børretzen (Musiker)
1926 - 2012

Odd Børretzen (Norge)

Musiker, forfatter, illustratør, oversetter, vokalist

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Lunde Børretzen

Født:
21. november 1926 (97 år siden)

Døde:
3. november 2012 (86 år) (11 år siden)

Odd Lunde Børretzen var en norsk forfatter, illustratør, oversetter og vokalist. Han var særlig kjent for humoristiske og satiriske selvillustrerte bøker og for sine radiokåserier. Etter 1995 nådde han ut til et stort norsk publikum med sine viser med vittige og livsfilosofiske tekster, hvorav albumet og tittelsporet «Noen ganger er det all right» er blant de mest kjente. Wikipedia

85 år
Milka Planinc (Politisk kommissær)
1924 - 2010

Milka Planinc (Jugoslavia)

Politisk kommissær, politiker

Født:
21. november 1924 (99 år siden)

Døde:
7. oktober 2010 (85 år) (13 år siden)

Milka Planinc var statsminister i Jugoslavia fra april 1982 til mai 1986, den eneste kvinne som var statsleder i noe kommunistisk land.

Hun ble født i Dalmatia i Kroatia, men fikk sin utdannelse avbrutt av andre verdenskrig. Hun gikk inn i det kommunistiske ungdomspartiet i 1941 og sluttet seg 19 år gammel til partisanene. Året etter ble hun medlem av kommunistpartiet. Hun steg i gradene og ble fylkeskommisær i partiets 11, dalmatiske sjokkbrigade med oppgave å undervise i partiets politikk og prinsipper og å sikre lojaliteten til medlemmene. Senere tok hun høyere administrativ utdanning i Zagreb. Det er blitt sagt at hun var med i etterkrigsmassakren i Kočevski Rog. Wikipedia

95 år
Christopher Tolkien (Forfatter)
1924 - 2020

Christopher Tolkien (Storbritannia)

Forfatter, redaktør, universitetslærer, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher John Reuel Tolkien

Født:
21. november 1924 (99 år siden)

Døde:
16. januar 2020 (95 år) (4 år siden)

Christopher John Reuel Tolkien var en britisk forfatter og sønn av J.R.R. Tolkien (1892–1973). Han redigerte og utga en rekke av farens etterlatte skrifter. Han tegnet de opprinnelige kartene for farens Ringenes herre, som han signerte «C. J. R. T.», der J står for John, et dåpsnavn han generelt ikke benyttet til vanlig. Wikipedia

80 år
Magli Elster (Språkforsker)
1912 - 1993

Magli Elster (Norge)

Språkforsker, oversetter, forfatter, litteraturkritiker, lyriker, psykolog

Født:
21. november 1912 (111 år siden)

Døde:
11. mai 1993 (80 år) (31 år siden)

Magli Elster var en norsk lyriker, oversetter og litteraturkritiker. Hun var datter av lyrikeren Aslaug Vaa og psykologen og filologen Ola Raknes, og søster av billedhoggeren Anne Raknes. Hun var gift med forfatter og kringkastingssjef Torolf Elster. Magli Elster var utdannet psykoanalytiker. Wikipedia

33 år
Sigbjørn Obstfelder (Forfatter)
1866 - 1900

Sigbjørn Obstfelder (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
21. november 1866 (157 år siden)

Døde:
29. juli 1900 (33 år) (124 år siden)

Sigbjørn Obstfelder var en norsk forfatter. Han regnes som en av Norges første modernistiske diktere. Wikipedia

60 år
Victoria av Tyskland (Keiserinne av Tyskland)
1840 - 1901

Victoria av Tyskland (Tyskland)

Keiserinne av Tyskland, kunstmaler, billedhugger, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Victoria Adelaide Mary Louisa

Født:
21. november 1840 (183 år siden)

Døde:
5. august 1901 (60 år) (123 år siden)

Victoria av Sachsen-Coburg-Gotha var keiserinne av Tyskland og dronning av Preussen i 1888.

Hun var datter og eldste barn av prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha og dronning Victoria av Storbritannia, og gift med Fredrik III av Tyskland. Hun var mor til keiser Vilhelm II. Hun var en svært liberal person, og påvirket sin mann med sine liberale synspunkter. Wikipedia

Dødsfall

94 år
Robert Bly (Forfatter)
1926 - 2021

Robert Bly (USA)

Forfatter, poet, lingvist, lyriker, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Elwood Bly

Født:
23. desember 1926 (97 år siden)

Døde:
21. november 2021 (94 år) (2 år siden)

Robert Elwood Bly er en amerikansk forfatter bosatt i Minnesota. Han har også arbeidet som psykolog.

På farssiden kommer familien fra Bleie i Hardanger. På morsiden kommer familien fra Beitstad i Trøndelag og Lunner på Hadeland. Etter studier ved Harvard og University of Iowa var Bly Fulbright-stipendiat i Norge for å oversette norsk litteratur til engelsk.

Bly er grunnlegger og redaktør av tidsskriftet The Fifties som særlig oversatte poesi. I 1966 var han en av grunnleggerne av organisasjonen The American Writers Against the Vietnam War.

Bly har utgitt et stort antall verker: poesi, mange oversettelser fra skandinaviske og andre språk, prosa og faglitteratur. Han har oversatt blant annet Knut Hamsun, Olav H. Hauge og Tomas Tranströmer til engelsk. Iron John fra 1990 ( Mannen i norsk oversettelse fra 1992 ) er en bok om mannlig psykologi som fikk stor oppmerksomhet.

Bly mottok i 2008 Amboltprisen for sitt arbeid med å gjøre Hauges diktning kjent. Wikipedia

66 år
Stein Kiran (Skuespiller)
1954 - 2020

Stein Kiran (Norge)

Skuespiller, filmregissør, dukkespiller

Født:
31. august 1954 (69 år siden)

Døde:
21. november 2020 (66 år) (3 år siden)

Stein Kiran var en norsk skuespiller og teaterinstruktør.

Kiran var ansatt som dukkespiller ved Oslo Nye Teater fra 1979 og medvirket i en rekke produksjoner. I en periode var han også dukketeatrets kunstneriske leder.

Kiran regisserte blant annet Brødrene Løvehjerte, og sto bak dramatisering og regi på suksessoppsetningene Jul med Prøysen og snekker Andersen, Albert Åberg og Høyt og lavt med Albert Åberg.

Stein Kiran hadde også engasjementer som skuespiller og instruktør ved Riksteatret, Det norske teatret, Rogaland Teater og Hordaland Teater. Fra starten i 1985 og frem til 1999 var han dessuten instruktør for Bærum Barneteater.

Stein Kiran var sønn av kringkastingsmannen og forfatteren Hartvig Kiran og oversetteren Anna Karin Kiran, og bror til NRK-medarbeideren Yngvil Kiran. Wikipedia

59 år
Linda Haglund (Sprinter)
1956 - 2015

Linda Haglund (Sverige)

Sprinter

Født:
15. juni 1956 (68 år siden)

Døde:
21. november 2015 (59 år) (8 år siden)

Linda Haglund var en svensk friidrettsutøver og olympisk utøver. Fra slutten av 1970- til begynnelsen av 1980-tallet, var hun i verdenseliten på 60 meter, 100 meter og 200 meter.

Haglund vant syv svenske mesterskap på 100 meter og fem på 200 meter. Hun tok én gullmedalje og fire sølvmedaljer fra diverse europamesterskap, både utendørs og innendørs. I 1981 vant Haglund ISTAF i Berlin på 100 meter med tiden 11.06, da hun slo både Jarmila Kratochvílová (Tsjekkoslovakia) og Evelyn Ashford (USA). På grunn av for sterk medvind (+2,8), ble løpet ikke registrert som svensk rekord.

Haglunds personlige rekorder på 100 meter (11,16) og 200 meter (22,82) er samtidig svenske rekorder, og de eldste svenske rekordene i friidrett for kvinner. I 1981 ble hun utestengt i 18 måneder for etter å ha testet positivt på anabole steroider.

Haglund døde 21. november 2015 tre uker etter sin ektemann, Houston McTear. Han var en amerikansk sprinter. De var gift fra 1990 og bosatt i Florida.

Wikipedia

85 år
Anne McCaffrey (Forfatter)
1926 - 2011

Anne McCaffrey (USA)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Inez McCaffrey

Født:
1. april 1926 (98 år siden)

Døde:
21. november 2011 (85 år) (12 år siden)

Anne Inez McCaffrey var en amerikansk sciencefictionforfatter. Hun var best kjent for bokserien Dragonriders of Pern som handler om den fiktiveplaneten Pern. Hun har hatt et meget omfattende forfatterskap. Boken «The White Dragon» var forøvrig den første sciencefictionromanen som kom på The New York Times’ «100-bestselger liste». Wikipedia

53 år
Jón Sveinbjørn Jónsson (Forfatter)
1955 - 2008

Jón Sveinbjørn Jónsson (Norge)

Forfatter, tegneserieskaper, oversetter, barnebokforfatter, lyriker

Født:
28. juni 1955 (69 år siden)

Døde:
21. november 2008 (53 år) (15 år siden)

Jón Sveinbjørn Jónsson var en islandsk-norsk forfatter og oversetter.

Jónsson ble født på Island, men vokste opp i Norge. Han debuterte som forfatter allerede i 1973 med diktsamlinga Manus, som ble utgitt på eget forlag. Jónsson representerte det motkulturelle miljøet og var en av grunnleggerne av tidsskriftene Dikt og datt, Hundre blomster og Poesi, samt Forfatterforlaget.

Jónsson ga ut fem egne diktsamlinger og gjendiktet store navn fra den moderne verdenslyrikken. Han skrev også en mengde bøker for barn og unge, deriblant flere lettlestbøker i Damm forlags Leseløve-serien om Per og om den islandske gutten Rein som rømmer fra slaveriet i Algerie på 1600-tallet. Han samarbeidet dessuten med den franske tegneserieskaperen og illustratøren Annie Goetzinger om flere titler.

Jónsson var ellers medlem av Stunt-poetene, medarrangør av opplesningskveldene på Kafe Nordraak i Oslo og poesifestivalene på Høvikodden i Bærum, tidsskriftsredaktør, tegneserieredaktør, bokhandler og oversetter. Han mottok Kulturdepartementets tegneseriepris sammen med tegneren Bjørn Ousland i 1985.

Jónsson var bosatt på Nesodden i Akershus. Wikipedia

59 år
Svein Erik Bakke (Forretningsmann)
1947 - 2006

Svein Erik Bakke (Norge)

Forretningsmann

Født:
11. juni 1947 (77 år siden)

Døde:
21. november 2006 (59 år) (17 år siden)

Svein Erik Bakke, populært kalt «Vaske-Bakke», var en norsk finansmann.

Bakke vokste opp på Sørum på Romerike. Som 17-åring begynte det tidligere mobbeofferet å arbeide med renhold, og han «vasket seg opp» inntil hans renholdsselskap, Viking-gruppen, hadde over 750 ansatte og et overskudd på mellom 60 og 70 millioner i 2000. Bakke dreide etterhvert virksomheten over på eiendomsinvesteringer, og bidro sterkt til Trysils fremvekst som vintersportssted og hytteby.

Sommeren 2001 solgte Bakke seg ut av Viking-gruppen for å dekke gjeld han hadde pådratt seg gjennom blant annet valutaspekulasjon. En dyp depresjon førte til at han lille julaften samme år forsøkte å ta sitt liv. Bakke fortalte siden åpent om dette i media.

De siste årene av sitt liv drev Bakke med valutaspekulasjon og planlegging av et stort eiendomsprosjekt i Natal i Brasil. Høsten 2005 solgte han sin villa på Bygdøy i Oslo til staten, da Stoltenberg-regjeringen tilbød 30 millioner for eiendommen, slik at stranden kunne gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Bakke ble funnet død i sin leilighet på Frogner i Oslo 21. november 2006. Han etterlot seg sin forlovede og to voksne barn fra det første av sine to ekteskap. Wikipedia

58 år
Peder Severin Krøyer (Kunstmaler)
1851 - 1909

Peder Severin Krøyer (Danmark)

Kunstmaler, billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Peder Severin Krøyer

Født:
23. juli 1851 (173 år siden)

Døde:
21. november 1909 (58 år) (114 år siden)

Peder Severin Krøyer var en dansk maler og billedhugger, særlig kjent som en av de sentrale Skagenmalerne.

Krøyer ble født i Stavanger som sønn av Ellen Cecilie Gjesdahl. Moren led av depresjoner og han ble derfor sendt til hennes søster, Bertha Cecilie Krøyer i København. Hun var gift med zoologen Henrik Nikolai Krøyer.

Allerede i barneårene viste Krøyer talent for å tegne, han ble tatt opp på Kunstakademiet da han var 14 år gammel og studerte her i perioden 1864-70. Wikipedia

71 år
Myllarguten (Komponist)
1801 - 1872

Myllarguten (Norge)

Komponist, felespiller

Født:
3. mai 1801 (223 år siden)

Døde:
21. november 1872 (71 år) (151 år siden)

Torgeir Augundsson (døpt 1. november 1801 i Sauherad, død 21. november 1872 i Rauland), bedre kjent som «Myllarguten», var en legendarisk spelemann fra Sauherad i Telemark. Lokal uttale av navnet er «Tarjei».

Wikipedia

61 år
Jonas Rein (Forfatter)
1760 - 1821

Jonas Rein (Norge)

Forfatter, prest, politiker, lyriker

Født:
30. januar 1760 (264 år siden)

Døde:
21. november 1821 (61 år) (202 år siden)

Jonas Rein var en norsk prest, forfatter og eidsvollsmann.

Jonas Rein var Sunndal, der faren hans var sokneprest. Han studerte teologi fra 1777 og senere filosofi ved Københavns Universitet og i denne perioden var han aktivt med i Norske Selskab som var blitt stiftet i 1772. Han ble cand. theol. i 1780.

År 1781 var han huslærer hos en godseier i Buskerud, årene 1783-85 bodde han i Drammen. Deretter bodde han en tid på Kongsberg og hos sin far på Jevnaker. År 1786 gav han ut skuespillet «Hagen og Axel». Året etter reiste han til København for å søke embete, både som prest og lærer. Her var ham i de kommende årene, som i studentiden, aktiv i Det Norske Selskab.

Etter hjemkomsten til Norge var han i noen år lærer og ble senere utnevnt til sogneprest i Nykirken i Bergen.

Rein ville gjerne bli dikter og fikk gitt ut flere dikt i danske tidsskrifter. I 1802 kom Samlede Digte i to bind ut i København.

Fra 1800 til 1809 var han sogneprest i Eidanger og Brevik i Telemark. Dette var den gangen et felles prestedømme, og Rein hadde egentlig søkt en prestestilling i Statsbygd i Trøndelag. Stillingen han fikk i stedet ble ansett for et bedre embete. Han bosatte seg på Eidanger prestegård, like ved Eidanger kirke. Han skal ha vært svært fornøyd med utnevnelsen til prest i Eidanger og Brevik, men mistrivdes de første par årene, fordi han lengtet til hovedstaden og strevde med sin diktergjerning. Etter hvert skulle imidlertid Grenlandsperioden bli en svært harmonisk tid for Jonas Rein, og danne grunnlaget for hans ry som predikant og taler. Imidlertid viste det seg at prestekallet i Eidanger og Brevik ga ham en anstrengt økonomi, og han søkte seg etter hvert til stillingen som prest i Nykirken i Bergen.

Rein var medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Der var han 3. representant fra «Bergen Byes Deputerede», og hørte til de fremste i Selvstendighetspartiet. Han var en av forsamlingens store talere, og talen 13. mai om Eidsvollsgarantien imponerte selv motstanderne. Han var også forfatter og medredaktør av Den Norske tilskuer fra 1817 til 1821.

Etter Johan Nordahl Bruns død i 1816 innstilte regjeringen ham som ny biskop etter Brun, men kongen valgte å gi embedet til Claus Pavels.

På en yttervegg på Nykirken i Bergen finnes en minneplate som blir bekranset hver 17. mai av sjefen i Nordnæs Bataillon. I 1882 ble en gate på Nygård i Bergen oppkalt etter ham. Jonas Reins gate i Oslo og Reins gate i Kongsberg er også oppkalt etter ham. Det finnes også en Jonas Reins gate i Kristiansund.

Hans sogneprestbolig i Nykirkealmenningen 13 i Bergen er fortsatt bevart. Wikipedia

<<
21. November
>>