Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. November

Om dagen

16. November er dag 321 i 2024, og er i uke 46. Det er 45 dager igjen av året.

Historie

16 år siden

2007: Skuespiller, komiker, sanger og revyartist Grethe Kausland, dør av kreft, 60 år gammel

Grethe Kausland var en norsk sangerinne, skuespiller og revyartist.

Kausland ble landskjent allerede som barn under artistnavnet «lille Grethe». Som åtteåring gjorde hun sin første plateinnspilling på bakgrunn av en radiooverført amatørkonkurranse. Sangen var «Teddyen min» (Melodi og tekst av Åsta Hjelm), som solgte i over 100 000 eksemplarer. Sangen «Cowboyhelten» («Einar, du er min aller beste venn!») (også melodi og tekst av Åsta Hjelm) er også blant hennes mest kjente. Innen hun fylte tolv hadde barnestjernen sunget inn tolv grammofonplater.

Hun hadde hovedrollen i Ivo Caprinos første spillefilm Ugler i mosen fra 1959, og spilte også i enkelte av de danske familiefilmene om Far til fire.

I 1964 reiste Kausland Norge rundt sammen med Jens Book-Jenssen, Kurt Foss, Reidar Bø, Torhild Lindahl, Ivar Medaas, Herman Berthelsen og trekkspilleren Olav Wernersen på revyturnén Pop alt i hop.

Kausland hadde i mange år et nært samarbeid med revygruppen Dizzie Tunes og spilte inn flere spillefilmer og TV-serier. Sammen med Dizzie Tunes representerte hun også Norge flere ganger i Montreux, og vant blant annet både gullrosen og bronserosen.

Sommeren 2007 skulle Kausland sette opp kabareten «KAUSPAUS» sammen med Ole Paus, men forestillingen måtte avlyses på grunn av kreftsykdommen.

16. november 2007 døde hun av kreft, 60 år gammel. Hun etterlot seg to voksne barn og tre barnebarn. En rekke kulturpersonligheter deltok i begravelsen. Ole Paus sang salmen «O bli hos meg», Laila Dalseth sang «God bless the child», og Sven Nordin leste opp fra skriften «Størst av alt er kjærligheten». Hun er gravlagt på Vestre gravlund.

I november 2008, ett år etter hennes død, ble Kauslands eneste jazzplate Jazz my way utgitt. Denne platen ble utgitt som en hyllest til Kauslands store jazztalent. Wikipedia
16 år siden

2007: Trond Kirkvaag dør etter en lengre kamp mot kreften, 61 år gammel

Trond Georg Kirkvaag var en norsk komiker, skuespiller og imitator som lagde en rekke humorprogrammer i Norsk rikskringkasting (NRK) gjennom over 30 år. Trond Kirkvaag var best kjent for sitt mangeårige samarbeid med Knut Lystad og Lars Mjøen i komikertrioen KLM. Sammen fikk de tre hedersprisen under Komiprisen 2007 og Leonardstatuetten i 2001. I tillegg mottok han årets hederspris under Gullruten 2004. Foruten samarbeidet i KLM, samarbeidet han også i perioder med komikere som Jon Skolmen og Otto Jespersen. Wikipedia
78 år siden

1945: FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) blir stiftet

UNESCO eller FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon er en organisasjon under De forente nasjoner (FN) med formål å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme internasjonalt samarbeid gjennom utdanning, vitenskap og kultur for å fremme universell respekt for rettferdighet, rettssikkerhet og menneskerettigheter sammen med frihet proklamert i FN-charteret. Det er etterfølgeren til Folkeforbundets International Commission on Intellectual Cooperation.

UNESCO har 195 medlemsstater Hovedkontoret ligger i Paris, men organisasjonen har også en rekke underkontorer rundt om i verden. De fleste av disse er samlingskontorer som dekker tre eller flere land, men det finnes også nasjonale og regionale kontorer. UNESCO søker å oppnå sine mål gjennom fem store programmer: utdanning, naturvitenskap og samfunnsvitenskap, kultur og kommunikasjon og informasjon. Prosjekter støttet av UNESCO inkluderer leseferdighets', tekniske og læreropplæringsprogrammer, internasjonale vitenskapelige programmer, fremme av uavhengig media og pressefrihet; regionale kultur- og historieprosjekter, fremming av kulturelt mangfold, oversettelser av verdenslitteratur, internasjonale samarbeidsavtaler for å sikre verdens kultur- og naturarv (verdensarvsteder) og til bevare menneskerettigheter, og forsøker å bygge bro over det globale digitale skillet.

UNESCO har som mål «å bidra til å bygge fred, fattigdomsbekjempelse, bærekraftig utvikling og interkulturell dialog gjennom utdanning, vitenskap, kultur, kommunikasjon og informasjon».

Andre satsinger i organisasjonen omfatter å oppnå en god utdanning for alle og livslang læring, sette fokus på sosiale og etiske utfordringer, fremme kulturelt mangfold, fremme en kultur for fred og bygge inkluderende kunnskapssamfunn gjennom informasjon og kommunikasjon.

De brede konkrete målene og strategiene for det internasjonale samfunnet, som fastsatt i de internasjonalt vedtatte utviklingsmålene (inkludert FNs tusenårsmål), underbygger alle UNESCOs strategier og aktiviteter. Wikipedia

Fødsler

39 år
Gemma Atkinson (Skuespiller)
1984

Gemma Atkinson (Storbritannia)

Skuespiller, modell, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Gemma Louise Atkinson

Født:
16. november 1984 (39 år)

Gemma Louise Atkinson er en engelsk skuespillerinne, fjernsynspersonlighet, samt glamour- og undertøysmodell. Hun ble berømt etter rollen som Lisa Hunter i TV-serien Hollyoaks og påfølgende spin-off-serier. Wikipedia

65 år
Anne Holt (Forfatter)
1958

Anne Holt (Norge)

Forfatter, advokat, politiker, journalist

Født:
16. november 1958 (65 år)

Anne Holt er en norsk forfatter, advokat og tidligere politiker for Arbeiderpartiet (Ap).

Holt var justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering fra 25. oktober 1996 til 4. februar 1997, da hun gikk av etter lange sykefravær. Hun ble erstattet av Gerd-Liv Valla. Senere samme år ga Holt ut romanen Mea Culpa.

Hun er utdannet cand. jur. ved Universitetet i Bergen i 1986. Holt var ansatt som programsekretær i NRK 1984–1988 og 1990–1991 og jobbet bl.a. som programleder i Dagsrevyen. I perioden 1988–1990 var hun politifullmektig ved Oslo politikammer.

Holt debuterte som forfatter i 1993. Hun var president i Rivertonklubben 2001–03. To av bøkene hennes er filmatisert, Blind gudinne og Salige er de som tørster, begge i 1997. Regissør for begge filmene var Carl Jørgen Kiønig. Bøkene Død joker og Uten ekko er dramatisert som hørespill for NRK Radioteatret, i henholdsvis 2003 og 2005.

Holt er særlig kjent for sine realistiske politiromaner om den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen. Hun regnes som en av de viktigste forfatterne av feministisk kriminallitteratur i Norge og er en av Norges mestselgende krimforfattere.

Dr. Holms vei 9: «Fredheim». Anne Holts barndomshjem på Nanset

Foto: Morten Bakkeli

Hun er oppvokst på Nanset, Lillestrøm og i Tromsø og er datter av fysikeren Olav Holt, tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø. I 2000 inngikk Holt registrert partnerskap med forleggeren Tine Kjær. Wikipedia

79 år
Geir Børresen (Skuespiller)
1942 - 2022

Geir Børresen (Norge)

Skuespiller, sanger, plateartist, kunstmaler

Født:
16. november 1942 (81 år siden)

Døde:
25. juli 2022 (79 år) (1 år siden)

Geir Børresen er en norsk skuespiller og sanger kjent for medvirkning i NRK barne-TV 1970–1990. Han hadde i perioden 1978–81 suksess med barnefigurene Smurfene og solgte 400 000 plater på ett år. Børresens debuterte som programleder på TV sammen med Vibeke Sæther i barne-TV-serien Lekestue i 1971, men hadde før dette har han hatt ulike gjesteopptrederne i TV, blant annet i underholdningsprogrammet Fjeleboden i 1968. I 1978 ble han kjent for å lage musikk til tegneseriefigurene Smurfene. Den første platen ble en stor hit, og tre oppfølgere kom i 1979 og 1981. Samlet salg for de tre første platene var 380 000. Fra 1982 og til 1989 spilte han (utkledd) rollen som hunden Labbetuss i barne-TV-serien Tre-fire-fem, etter det spilte han rollen som Max Mekker i barne-TV-serien Sesam Stasjon (1991–2000).

Parallelt med oppgavene i Barne-TV og plateutgivelsene, har Børresen vært skuespiller i både film- og teatersammenheng. Han har blant annet spilt i filmer som Marikens bryllup (1972) og komedien Noe helt annet (1985).

Børresen debuterte i 1968 på Nationaltheatret i stykket Den stundesløse. Han var ansatt ved teatret til 1988 da han begynte som frilans. Noen av hans roller i denne perioden har vært Edgar i Kong Lear og Nick i Hvem er redd for Virginia Wolf. Etter 1988 har han blant annet spilt Keiser Josef II i Amadeus på Oslo Nye Teater. Ole Brumm i Ole Brumm, Centralteatret, Oslo. Medvirkende i pantomimikeren Nola Raes bearbeidelse av Ibsens Vildanden på Centralteatret, Oslo.

Han har siden 1990-tallet drevet med en kunstform han kaller «undervannsmaling». Børresen har fire års utdannelse ved Statens Teaterskole.

Børresen har beskrevet seg selv som en Israel-venn og uttalte i 2008 at han har vært 20 ganger i landet siden slutten av 1970-årene. Han er også medlem av Den bibelske arkeologiske forening. Wikipedia

84 år
Tor Åge Bringsværd (Forfatter)
1939

Tor Åge Bringsværd (Norge)

Forfatter, dramatiker, redaktør, oversetter, science fiction-forfatter, manusforfatter

Født:
16. november 1939 (84 år)

Tor Åge Bringsværd er en norsk forfatter kjent for romaner, barnebøker og fabelprosa, og som i samarbeid med Jon Bing også er kjent for en rekke sciencefictionbøker og TV-produksjoner under det kollektive forfatternavnet Bing & Bringsværd. Wikipedia

83 år
Eddie Chapman (Spion)
1914 - 1997

Eddie Chapman (England)

Spion, dobbeltagent

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Arnold Chapman

Født:
16. november 1914 (109 år siden)

Døde:
11. desember 1997 (83 år) (26 år siden)

Edward Arnold «Eddie» Chapman var en britisk kriminell og skapsprenger som ble rekruttert som dobbeltagent under den andre verdenskrig. Britisk etterretning ga ham kodenavnet ZigZag («sikksakk») som antydet hans noe uberegnelig personlige historie. Han hadde en rekke kriminelle dekknavn som var kjent av britisk politi, blant dem Edward Edwards, Arnold Thompson og Edward Simpson. Hans tyske kallenavn var «Fritz» eller «Fritzchen». Chapman hadde et forhold til den norske agenten Dagmar Lahlum, som også var hemmelig agent for det britiske MI5 under krigen. Wikipedia

70 år
Kristian Kristiansen (Forfatter)
1909 - 1980

Kristian Kristiansen (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
16. november 1909 (114 år siden)

Døde:
14. juli 1980 (70 år) (43 år siden)

Kristian Kristiansen var en norsk forfatter. Han skrev en rekke historiske romaner fra Trondheim.

Kristiansen ble født i Tromsø, men flyttet sammen med familien til Hovin i Sør-Trøndelag da han var ni år gammel. Noen år senere flyttet familien til Trondheim. Han hadde ikke videregående utdannelse, men arbeidet blant annet som kontorist, såpefabrikant og vaktmester. Under andre verdenskrig ble han med i motstandbevegelsen, og måtte i 1942 flykte til Sverige.

Kristiansens første utgivelse i bokform var barneboken Eggtjuver i fugleberget (1938). Han hadde da allerede produsert en stor mengde noveller blant annet i Arbeidermagasinet, foruten to skuespill. Han utga før flukten til Sverige enda en barnebok foruten tre romaner. Allerede den første romanen for voksne var en historisk roman, men de tidligste romanene og begge skuespillene hadde også et sterkt arbeiderpolitisk innhold.

Etter krigen bodde Kristansen en tid i Sverige. I 1950 flyttet han til Trondheim, hvor han ble boende resten av livet. Her skrev han en serie historiske romaner delvis bygget på faktiske hendelser fra byens historie.

Kristiansens mest kjente verk, trilogien Adrian Posepilt, Vårherres blindebukk og I den sorte gryte, ble dramatisert av forfatteren for NRK Radioteateret som Adrian Posepilt (1976), Adrian klokker (1978) og Gunilla Adriansdatter (1980).

Kristiansens bolig Adrianstua ved Ringvebukta eies nå av Trondheim kommune og disponeres av Trøndersk Forfatterlag. Wikipedia

60 år
Tazio Nuvolari (Racerfører)
1892 - 1953

Tazio Nuvolari (Italia)

Racerfører

Født:
16. november 1892 (131 år siden)

Døde:
11. august 1953 (60 år) (70 år siden)

Tazio Giorgio Nuvolari var en italiensk racerfører, av både motorsykkel og biler, med kallenavnet «Den flyvende Mantuaner». Wikipedia

65 år
Anton Rubinstein (Komponist)
1829 - 1894

Anton Rubinstein (Det russiske keiserdømmet)

Komponist, pianist, dirigent, musikkforsker, musikkpedagog, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Anton Grigorjevitsj Rubinstein

Født:
16. november 1829 (194 år siden)

Døde:
8. november 1894 (65 år) (129 år siden)

Anton Grigorjevitsj Rubinstein var en russisk pianist, komponist og dirigent. Som pianist ble han regnet som en av Franz Liszts rivaler, og anses som en av tidenes største virtuoser. Wikipedia

73 år
Christian Selmer (Politiker)
1816 - 1889

Christian Selmer (Norge)

Politiker, byfogd, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Christian August Selmer

Født:
16. november 1816 (207 år siden)

Døde:
1. november 1889 (73 år) (134 år siden)

Christian August Selmer var norsk statsminister, jurist og konservativ politiker.

Selmer var stortingsrepresentant fra 1871 til 1874 og medlem av regjeringen fra 1874 til 1880.

Under den bitre kampen om statsrådenes adgang til Stortinget ble tatt ut riksrettstiltale mot regjeringen Selmer, som i 1884 ble dømt til å ha sitt «embete forbrutt», først og fremst for å ha frarådet sanksjon i statsrådssaken. Kongen, Oscar 2. så seg til slutt nødt til å avskjedige regjeringen Selmer. Deretter ble Selmer fradømt sitt embete og kort tid etter utnevnt til generalauditør for hær og marine.

Han ble tildelt den svenske Serafimerordenen ca. en måned etter dommen i riksretten. Hans våpenplate henger fortsatt i Riddarholmskyrkan, Stockholm, og viser en variant av hans slektsvåpen sammenføyd med morsslekten Vibes våpen. Wikipedia

Dødsfall

71 år
Øivind S. Jorfald (Illustratør)
1950 - 2021

Øivind S. Jorfald (Norge)

Illustratør, grafiker, tegneserieskaper, animatør

Fullt navn / Fødenavn:
Øivind Sigvart Jorfald

Født:
8. september 1950 (73 år siden)

Døde:
16. november 2021 (71 år) (2 år siden)

Øivind Sigvart Jorfald var en norsk tegner, grafiker, illustratør og animatør bosatt i Asker.

Øivind S. Jorfald jobbet stort sett med håndkolorerte kobberstikk, litografier og tegninger/akvareller. Bildene er som regel ganske små og av en humoristisk karakter. Hav og kvinner er motiver som ofte går igjen i bildene. Han illustrerte også flere bøker, særlig barnebøker. Jorfald laget også flere tegnefilmer, blant annet Steinen som han vant Amandaprisen for i 1990. i 1981 utgav han heftet Bygging av flaskeskuter. Wikipedia

86 år
Olav Bjørgum (Illustratør)
1934 - 2020

Olav Bjørgum (Norge)

Illustratør, grafiker

Født:
14. november 1934 (89 år siden)

Døde:
16. november 2020 (86 år) (3 år siden)

Olav H. Bjørgum var en norsk billedkunstner og illustratør, bror til spelemannen og sølvsmeden Torleiv H. Bjørgum, og onkel til Hallvard T. Bjørgum. Wikipedia

78 år
Arild Arnardo (Sirkusdirektør)
1942 - 2020

Arild Arnardo (Norge)

Sirkusdirektør

Fullt navn / Fødenavn:
Arild Otto Arnardo

Født:
16. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
16. november 2020 (78 år) (3 år siden)

Arild Otto Arnardo var sønn av sirkusdirektøren Arne Arnardo. Etter farens død i 1995 ble han direktør for Norges eldste sirkus. I sine yngre dager opptrådte han som linedanser.

På turnéene Norge rundt i sommerhalvåret hadde Arild Arnardo med seg sin kone Bjørg Helene, datteren, «cirkusprinsessen» Helen Arnardo, sønnen Are, svigerdatteren Paola og barnebarna Arne Otto Luigi og Shannon.

Arnardo ble i 2015 tildelt Kongens fortjenstmedalje. Wikipedia

90 år
Ragnhild Magerøy (Forfatter)
1920 - 2010

Ragnhild Magerøy (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Elbjørg Magerøy

Født:
9. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
16. november 2010 (90 år) (13 år siden)

Ragnhild Elbjørg Magerøy var en norsk forfatter, ved sin død bosatt i Tønsberg.

Magerøy debuterte litterært i 1957 med romanen Gunhild, og gav senere ut en rekke romaner. Hun skrev også noveller, dikt og essays. Hun er særlig kjent for sine historiske romaner.

I 1975 ble hun tildelt Doblougprisen. Wikipedia

79 år
Edward Woodward (Skuespiller)
1930 - 2009

Edward Woodward (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Født:
1. juni 1930 (94 år siden)

Døde:
16. november 2009 (79 år) (14 år siden)

Edward Woodward var en britisk skuespiller.

Woodward er best kjent for sin rolle i en spionserie fra 1960-tallet kalt Callan og for hans hovedrolle i den amerikanske TV-serien fra 1980-tallet kalt The Equalizer. Han har også hatt en mindre karriere som sanger, inkludert opptredener og stemmebruk i BBCs viktorianske musikkhall-programmer kalt The Good Old Days (De gode gamle dager). Han har spilt inn mange LP-plater som nå er samleobjekter.

Woodward har to sønner som har blitt suksessfulle skuespillere, Tim Woodward og Peter Woodward. I løpet av 1980-tallet vekket han oppsikt ved å forlate sin hustru for skuespilleren Michele Dotrice, datteren til hans samtidige, Roy Dotrice. Han har også en skuespillerdatter, Sarah, med sin første hustru, og ytterligere en datter, Emily, med Michele Dotrice.

Andre opptredener inkluderer kultfilmen fra 1973, The Wicker Man, foruten 'Breaker' Morant (1979) hvor han hadde tittelrollen. og dramaserier for BBC, Messiah og Common as Muck. Wikipedia

61 år
Trond Kirkvaag (Komiker)
1946 - 2007

Trond Kirkvaag (Norge)

Komiker, skuespiller, forfatter, selvbiograf, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Trond Georg Kirkvaag

Født:
21. juni 1946 (77 år siden)

Døde:
16. november 2007 (61 år) (16 år siden)

Trond Georg Kirkvaag var en norsk komiker, skuespiller og imitator som lagde en rekke humorprogrammer i Norsk rikskringkasting (NRK) gjennom over 30 år. Trond Kirkvaag var best kjent for sitt mangeårige samarbeid med Knut Lystad og Lars Mjøen i komikertrioen KLM. Sammen fikk de tre hedersprisen under Komiprisen 2007 og Leonardstatuetten i 2001. I tillegg mottok han årets hederspris under Gullruten 2004. Foruten samarbeidet i KLM, samarbeidet han også i perioder med komikere som Jon Skolmen og med Otto Jespersen. Wikipedia

77 år
Pål Hougen (Kunsthistoriker)
1930 - 2007

Pål Hougen (Norge)

Kunsthistoriker

Født:
28. september 1930 (93 år siden)

Døde:
16. november 2007 (77 år) (16 år siden)

Pål Hougen var en norsk kunsthistoriker, Oslo-guide og statsstipendiat.

Hougen tok magistergrad i kunsthistorie i 1958 med Gustav Vigeland som tema. Allerede i studietiden arbeidet han ved Oslo kommunes kunstsamlinger, og fra 1950 deltok han i arbeidet med «Kjenn din by»-omvisningene som ble arrangert i regi av den samme etaten. 1960–65 var Hougen daglig leder i Selskapet for Oslo Byes Vel og demonterte i 1963 Militærhospitalet (gjenreist 1983). Fra 1965 til 1972 var han konservator ved Munchmuseet, og 1972–76 var han direktør for Oslo kommunes kunstsamlinger.

I perioden 1976–86 var han spesialkonsulent i Oslo kommune, med ansvar for «Kjenn din by»-omvisningene. Fra 1987 ble han utnevnt til statsstipendiat for sin innsats med dette.

Han var en regelmessig skribent, deltok i opprettelsen av Galleri F 15, og var i 1980-årene engasjert i Afghanistankomiteen. Hans portrett er malt av Bjørn Ransve og Ole Sjølie, begge verk er i privat eie. Wikipedia

60 år
Grethe Kausland (Skuespiller)
1947 - 2007

Grethe Kausland (Norge)

Skuespiller, sanger, komiker

Født:
3. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
16. november 2007 (60 år) (16 år siden)

Grethe Kausland var en norsk sanger, skuespiller og revyartist.

Kausland ble landskjent allerede som barn under artistnavnet «lille Grethe». Som åtteåring gjorde hun sin første plateinnspilling på bakgrunn av en radiooverført amatørkonkurranse. Sangen var «Teddyen min» (Melodi og tekst av Åsta Hjelm), som solgte i over 100 000 eksemplarer. Sangen «Cowboyhelten» («Einar, du er min aller beste venn!») (også melodi og tekst av Åsta Hjelm) er også blant hennes mest kjente. Innen hun fylte tolv hadde barnestjernen sunget inn tolv grammofonplater.

Hun hadde hovedrollen i Ivo Caprinos første spillefilm Ugler i mosen fra 1959, og spilte også i enkelte av de danske familiefilmene om Far til fire.

I 1964 reiste Kausland Norge rundt sammen med Jens Book-Jenssen, Kurt Foss, Reidar Bø, Torhild Lindahl, Ivar Medaas, Herman Berthelsen og trekkspilleren Olav Wernersen på revyturnén Pop alt i hop.

Kausland hadde i mange år et nært samarbeid med revygruppen Dizzie Tunes og spilte inn flere spillefilmer og TV-serier. Sammen med Dizzie Tunes representerte hun også Norge flere ganger i Montreux, og vant blant annet både gullrosen og bronserosen.

I 1972 representerte Kausland Norge i Eurovision Song Contest med sangen «Småting» sammen med Benny Borg. Samme år opptrådte hun sammen med Eva Rydberg i Lennart Hylands norsk-svenske «hōrna» Morokul som duoen Evagrethe. Hun fikk prisen for beste kvinnelige artist under Spellemannprisen 1978 for disco-albumet A Taste of....

Kausland gjorde seg også bemerket i både Norge og Sverige med sine imitasjoner, blant annet av Sammy Davis jr., Diana Ross, Lill Lindfors, Dag Frøland, Tina Turner, Billie Holiday mfl.

I 1993 opptrådte hun i Robin Archers og Rodney Fischers show, A Star Is Torn, hvor hun portretterte ni tragiske kvinneskjebner innen populærmusikken: Bessie Smith, Helen Morgan, Billie Holiday, Edith Piaf, Judy Garland, Marie Lloyd, Marilyn Monroe, Dinah Washington og Janis Joplin. Det var en helkveld énkvinnesopptreden, først 45 ganger på Rogaland Teater i Stavanger) (1993), deretter på Victoria Teater i Oslo (1995).

Foruten forestillingene med Dizzie Tunes, gjorde hun også suksess i andre forestillinger: «I blanke messingen» sammen med blant annet Sven Nordin og Tommy Steine, og musikalen «Billy».

Sommeren 2007 skulle Kausland sette opp kabareten «Kauspaus» sammen med Ole Paus, men forestillingen måtte avlyses på grunn av kreftsykdommen.

16. november 2007 døde hun av kreft, 60 år gammel. Hun etterlot seg to voksne barn og tre barnebarn. En rekke kulturpersonligheter deltok i begravelsen. Ole Paus sang salmen «O bli hos meg», Laila Dalseth sang «God bless the child», og Sven Nordin leste opp fra skriften «Størst av alt er kjærligheten». Hun er gravlagt på Vestre gravlund.

I november 2008, ett år etter hennes død, ble Kauslands eneste jazzplate Jazz My Way utgitt. Denne platen ble utgitt som en hyllest til Kauslands store jazztalent. Wikipedia

94 år
Milton Friedman (Økonom)
1912 - 2006

Milton Friedman (USA)

Økonom, forfatter, statistiker, universitetslærer, essayist, forsker, lærer, forsker

Født:
31. juli 1912 (111 år siden)

Døde:
16. november 2006 (94 år) (17 år siden)

Milton Friedman var en amerikansk økonom. Han fikk i 1976 Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel for sine bidrag på områder som forbruksanalyse, valutahistorie og -teori, samt for å demonstrere kompleksiteten i stabiliseringspolitikk. Friedman er kjent for å være en sterk tilhenger av en fri markedsøkonomi, og skrev mange populærvitenskapelige debattbøker i tillegg til sin akademiske forskning. I alle debattbøkene tar Friedman til orde for større frihet for enkeltmenneskene. Han mente at myndighetene i alle vestlige land, også USA, dominerer det økonomiske livet for mye.

Han sluttet ved Chicago-universitetet i 1977, etter å ha undervist der i 30 år. Wikipedia

71 år
Arne Husveg (Språkforsker)
1933 - 2004

Arne Husveg (Norge)

Språkforsker, oversetter

Født:
11. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
16. november 2004 (71 år) (19 år siden)

Arne Husveg var formann i Norges Blindeforbund i perioden 1969 til 1971, og generalsekretær i perioden 1971 til 1994. Han var også leder for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i flere år, og var Ridder av St. Olavs Orden.

Han døde etter lengre tids sykdom 16. november 2004, og var ved sin død 1. visepresident i Verdens Blindeunion. Wikipedia

58 år
Alan Wilson Watts (Filosof)
1915 - 1973

Alan Wilson Watts (Storbritannia)

Filosof, teolog, forfatter, anglikansk prest, dramaturg, musiker, forfatter, videographer

Født:
6. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
16. november 1973 (58 år) (50 år siden)

Alan Wilson Watts var en engelsk filosof, forfatter og ekspert i sammenlignende religion. Han var best kjent for å tolke og popularisere asiatiske filosofier for et vestlig publikum.

Han skrev mer enn 25 bøker og mange artikler om temaer som personlig identitet, virkelighetens sanne natur, høyere bevissthet og jakten på lykken. Han relaterte sine erfaringer til vitenskapelig forskning samt læren om østlige og vestlige religioner og filosofier (zen, buddhisme, taoisme, kristendom, hinduisme osv.).

Alan Watts var også en kjent autodidakt. Wikipedia

59 år
Clark Gable (Skuespiller)
1901 - 1960

Clark Gable (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Clark Gable

Født:
1. februar 1901 (123 år siden)

Døde:
16. november 1960 (59 år) (63 år siden)

Clark Gable var en amerikansk skuespiller.

Gable er mest kjent for rollen som Rhett Butler i filmen Tatt av vinden fra 1939, en rolle som fikk ham nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. Han vant prisen i 1934 for filmen Det hendte en natt, og var også nominert for sin rolle i Mytteriet på Bounty i 1935. Andre kjente filmer var Fristelser (1932), Hustru kontra sekretær (1936), Saratoga (1937), Mogambo (1953) og Uten feste (1961), som var hans siste film. Gable døde 59 år gammel av et hjerteinfarkt bare noen få dager etter innspillingen av Uten feste var ferdig.

Gable spilte mot noen av Hollywoods mest kjente kvinnelige skuespillere; han og Joan Crawford spilte i åtte filmer sammen, Myrna Loy spilte sammen med ham sju ganger og Jean Harlow seks ganger. Han spilte også i fire filmer sammen med Lana Turner og i tre filmer med både Norma Shearer og Ava Gardner. I 1999 ble Gable kåret til tidenes sjuende største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

<<
16. November
>>