Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. Juli

Om dagen

3. Juli er dag 185 i 2024, og er i uke 27. Det er 181 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Harald Heide-Steen jr. dør av lungekreft, 68 år gammel

Harald Heide-Steen jr. var en norsk skuespiller, komiker og jazzsanger.

Han var kjent som «Dynamitt-Harry» i de norske Olsenbanden-filmene. Han var også kjent som improviserende komiker, gjerne i tospann med Rolv Wesenlund under navnet Wesensteen på slutten av 1960-tallet. Heide-Steen jr. var erfaren innen revy- og teatermiljøet, og hadde flere soloopptredener hvor han ble kjent for sine mange figurer, blant annet «Rikstyristsjef Otmar X. Johansen», «Sylfest Strutle», «Russisk ubåtkaptein» og «Flykaptein» for flyselskapet Spantax.

I slutten av oktober 2007 fikk Heide-Steen jr. beskjed om at han hadde uhelbredelig lungekreft. Legene ga ham en prognose på to måneder dersom han ikke fikk noen form for behandling. Steen jr. døde 3. juli 2008. Wikipedia
52 år siden

1971: Jim Morrison dør av hjerteinfarkt i badekaret til modellen Elizabeth Lariviere i Paris, 27 år gammel

James Douglas Morrison var vokalist og låtskriver i det amerikanske rockebandet «The Doors». I tillegg produserte han flere diktsamlinger.

Morrison ble funnet død natten til 3. juli 1971 i en leilighet i Paris han hadde lånt av den franske modellen Elizabeth («ZoZo») Lariviere. Han ble funnet død i badekaret av kjæresten Pamela Curson. Det var i ettertid vært en del spekulasjoner omkring omstendighetene rundt hans død, men den offisielle dødsårsaken ble fastslått til hjerteinfarkt.

Han ligger begravet på kirkegården Père Lachaise i Paris og graven blir jevnlig besøkt av store mengder fans og turister. Wikipedia
54 år siden

1969: Brian Jones, gitarist i The Rolling Stones, drukner i svømmebasenget sitt, 27 år gammel

Lewis Brian Hopkin Jones var en engelsk musiker best kjent som gitarist i The Rolling Stones.

Brians hovedintrumenter var gitar og munnspill, men han var også en begavet multiinstrumentalist, men på grunn av problemer med rusmisbruk fra 1967 ble han gradvis utstøtt fra bandet han var med på å starte.

Brian Jones ble funnet død i svømmebassenget sitt 3. juli 1969. Rettsmedisinernes offisielle rapport konkluderte med at han hadde druknet ved et uhell, muligens som følge av et astmaanfall.

Etter Jones' død, skrev Pete Townshend et dikt kalt «A Normal Day for Brian, A Man Who Died Every Day» (trykket i The Times), Jimi Hendrix dediserte en sang til Brian på amerikansk TV, og Jim Morrison publiserte et dikt kalt «Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones, Deceased». Hendrix og Morrison døde begge ved samme alder som Jones.

The Rolling Stones gjorde en gratis konsert i Hyde Park to dager etter Jones' død. Bandet dediserte konserten til Jones. Før Stones begynte å spille fremførte Jagger utdrag fra «Adonais», et dikt av Percy Shelley om dødsfallet til sin venn John Keats, og det ble sluppet fri hundrevis av sommerfugler som en del av hyllesten.

Brian Jones ble selve symbolet på «Swinging London» på 1960-tallet med sin outrerte livsstil og rockeimage, som han i likhet med mange andre begavede musikere til slutt ikke taklet.

Jones ble begravet i hjembyen Cheltenham, og tilstede under begravelsen fra Rolling Stones var kun Bill Wyman og Charlie Watts. Wikipedia

Fødsler

68 år
Tor Inge Martinsen (Lokalpolitiker)
1953 - 2022

Tor Inge Martinsen (Norge)

Lokalpolitiker, speaker

Født:
3. juli 1953 (70 år siden)

Døde:
1. april 2022 (68 år) (2 år siden)

Tor Inge Martinsen var en norsk lokalpolitiker og idrettsspeaker fra Hamar. Innen lokalpolitikken på Hamar representerte han By- og bygdelista (BBL). Som speaker innen idretten hadde han hovedfokus på håndball.

Til daglig var han speaker for Storhamar Håndball og Elverum Håndball. Han var landslagsspeaker ved en rekke anledninger, og kommenterte over 222 internasjonale kamper på seniornivå, fordelt på både kvinne- og herresiden. Martinsen er den eneste speakeren i verden som har kommentert en håndballfinale i både VM, EM og OL. Wikipedia

52 år
Laura Branigan (Sanger)
1952 - 2004

Laura Branigan (USA)

Sanger, skuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, pianist, filmskuespiller, sangtekstforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Laura Ann Branigan

Født:
3. juli 1952 (71 år siden)

Døde:
26. august 2004 (52 år) (19 år siden)

Laura Ann Branigan var en amerikansk sanger og låtskriver. Hun var også skuespiller.

I USA er hun kjent for sin hit «Gloria» fra 1982 og i Europa for singelen «Self Control» som oppnådde en førsteplass på flere hitlister. Andre kjente sanger med henne er «Solitaire», og ytterligere en sang som tok en førsteplass på hitlistene, «How Am I Supposed to Live Without You». Andre hits var «The Lucky One» (1984), «Ti Amo» (1984), «Spanish Eddie» (1985) og «Shattered Glass» (1987).

Branigan skrev også sanger for flere spillefilmer og fjernsynsfilmer, inkludert den prisvinnende filmen Flashdance (1994), og har også hatt flere sanger i videospillet Grand Theft Auto. Hennes kjenningsang «Gloria» holdt seg på den amerikanske spillelisten Billboard Hot 100 i hele 36 uker, på den tiden en rekord for en kvinnelig sanger.

Branigan døde hjemme på Long Island i New York i 2004 grunnet en tidligere ikke oppdaget hjernesvulst. Wikipedia

74 år
Rolf Erling Andersen (Politiker)
1947 - 2021

Rolf Erling Andersen (Norge)

Politiker

Født:
3. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
7. august 2021 (74 år) (2 år siden)

Rolf Erling Andersen var en norsk politiker fra Arbeiderpartiet, og tidligere ordfører i Skien kommune. Han var utdannet elektriker ved Norsk Hydro Porsgrunn i 1968. Andersen var leder av fagforeningen i Skiensfjordens kommunale kraftselskap (SKK) fra 1976 til 1990, og seksjonsjef ved SKK fra 1991 til 1994.

I 1983 ble han med i bystyret i Skien. Andersen var ordfører i Skien første gang i 1993, deretter i perioden 1995 til 1999 og fra 2003 til 2011. Han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 1995 til 2003, leder av Arbeiderpartiets kommunalpolitiske utvalg fra 1997 til 2002 og vararepresentant til Stortinget 2001–2005. Wikipedia

60 år
Grethe Kausland (Skuespiller)
1947 - 2007

Grethe Kausland (Norge)

Skuespiller, sanger, komiker

Født:
3. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
16. november 2007 (60 år) (16 år siden)

Grethe Kausland var en norsk sanger, skuespiller og revyartist.

Kausland ble landskjent allerede som barn under artistnavnet «lille Grethe». Som åtteåring gjorde hun sin første plateinnspilling på bakgrunn av en radiooverført amatørkonkurranse. Sangen var «Teddyen min» (Melodi og tekst av Åsta Hjelm), som solgte i over 100 000 eksemplarer. Sangen «Cowboyhelten» («Einar, du er min aller beste venn!») (også melodi og tekst av Åsta Hjelm) er også blant hennes mest kjente. Innen hun fylte tolv hadde barnestjernen sunget inn tolv grammofonplater.

Hun hadde hovedrollen i Ivo Caprinos første spillefilm Ugler i mosen fra 1959, og spilte også i enkelte av de danske familiefilmene om Far til fire.

I 1964 reiste Kausland Norge rundt sammen med Jens Book-Jenssen, Kurt Foss, Reidar Bø, Torhild Lindahl, Ivar Medaas, Herman Berthelsen og trekkspilleren Olav Wernersen på revyturnén Pop alt i hop.

Kausland hadde i mange år et nært samarbeid med revygruppen Dizzie Tunes og spilte inn flere spillefilmer og TV-serier. Sammen med Dizzie Tunes representerte hun også Norge flere ganger i Montreux, og vant blant annet både gullrosen og bronserosen.

I 1972 representerte Kausland Norge i Eurovision Song Contest med sangen «Småting» sammen med Benny Borg. Samme år opptrådte hun sammen med Eva Rydberg i Lennart Hylands norsk-svenske «hōrna» Morokul som duoen Evagrethe. Hun fikk prisen for beste kvinnelige artist under Spellemannprisen 1978 for disco-albumet A Taste of....

Kausland gjorde seg også bemerket i både Norge og Sverige med sine imitasjoner, blant annet av Sammy Davis jr., Diana Ross, Lill Lindfors, Dag Frøland, Tina Turner, Billie Holiday mfl.

I 1993 opptrådte hun i Robin Archers og Rodney Fischers show, A Star Is Torn, hvor hun portretterte ni tragiske kvinneskjebner innen populærmusikken: Bessie Smith, Helen Morgan, Billie Holiday, Edith Piaf, Judy Garland, Marie Lloyd, Marilyn Monroe, Dinah Washington og Janis Joplin. Det var en helkveld énkvinnesopptreden, først 45 ganger på Rogaland Teater i Stavanger) (1993), deretter på Victoria Teater i Oslo (1995).

Foruten forestillingene med Dizzie Tunes, gjorde hun også suksess i andre forestillinger: «I blanke messingen» sammen med blant annet Sven Nordin og Tommy Steine, og musikalen «Billy».

Sommeren 2007 skulle Kausland sette opp kabareten «Kauspaus» sammen med Ole Paus, men forestillingen måtte avlyses på grunn av kreftsykdommen.

16. november 2007 døde hun av kreft, 60 år gammel. Hun etterlot seg to voksne barn og tre barnebarn. En rekke kulturpersonligheter deltok i begravelsen. Ole Paus sang salmen «O bli hos meg», Laila Dalseth sang «God bless the child», og Sven Nordin leste opp fra skriften «Størst av alt er kjærligheten». Hun er gravlagt på Vestre gravlund.

I november 2008, ett år etter hennes død, ble Kauslands eneste jazzplate Jazz My Way utgitt. Denne platen ble utgitt som en hyllest til Kauslands store jazztalent. Wikipedia

79 år
Gunilla Bergström (Forfatter)
1942 - 2021

Gunilla Bergström (Sverige)

Forfatter, illustratør, journalist, barnebokforfatter, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Gunilla Elisabet Dukure Bergström

Født:
3. juli 1942 (81 år siden)

Døde:
25. august 2021 (79 år) (2 år siden)

Gunilla Elisabet Dukure Bergström var en svensk forfatter, illustratør og journalist. Hun skrev en lang rekke bildebøker om Albert Åberg, Milla, Mia og andre. Bøkene illustrerte hun selv. Det er utgitt over 20 bøker om Albert Åberg, som heter Alfons Åberg på originalspråket svensk. Disse har tilsammen blitt oversatt til 29 språk.

Gunilla Bergström var søster av fysikkprofessoren Lena Treschow Torell. Wikipedia

66 år
Peer Raben (Komponist)
1940 - 2007

Peer Raben (Tyskland)

Komponist, skuespiller, filmmusikkomponist, filmregissør, filmprodusent

Født:
3. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
21. januar 2007 (66 år) (17 år siden)

Peer Raben var en tysk komponist. Han skrev musikk til omkring 90 kino- og fjernsynsfilmer. Han var også virksom som skuespiller, produsent, regissør og forfatter, og er kjent for sitt samarbeid med Rainer Werner Fassbinder. Wikipedia

80 år
Renée Claude (Skuespiller)
1939 - 2020

Renée Claude (Canada)

Skuespiller

Født:
3. juli 1939 (84 år siden)

Døde:
12. mai 2020 (80 år) (4 år siden)

Renée Claude var en kanadisk skuespillerinne og popsanger.

Hun studerte piano ved École de musique Vincent-d'Indy, tok sangundervisning hos Alphonse Ledoux, og vant en musikkonkurranse på radiostasjonens CKVLs program Découvertes de Billy Munro i 1955.

Hun er kjent for å synge oversatte sanger av Stéphane Venne, Michel Conte, Georges Brassens and Léo Ferré. Som skuespillerinne opptrådte hun i roller i It's Your Turn, Laura Cadieux, Avec un grand A og i 'He Shoots, He Scores.

I 2019 fikk hun diagnosen Alzheimers sykdom. Hun døde av COVID-19 i Montreal den 12. mai 2020 i en alder av 80 år. Wikipedia

62 år
Knut Th. Gleditsch (Journalist)
1938 - 2001

Knut Th. Gleditsch (Norge)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Theodor Gleditsch

Født:
3. juli 1938 (85 år siden)

Døde:
13. februar 2001 (62 år) (23 år siden)

Knut Theodor «Gle» Gleditsch var en norsk sportskommentator fra Sande i Vestfold.

Etter en tid til sjøs og utdannelse som bedriftsøkonom fra Handelshøyskolen BI, ble han journalist i Sportsmanden i 1962, gikk til Morgenbladet i 1964, før han i 1966 startet for NRK Fjernsynet. Der kommenterte han fotball og alpint. Han kommenterte en rekke cupfinaler, landskamper, tippekamper, samt syv VM-sluttspill for statskanalen.

Gleditsch sluttet i NRK i 1991, og begynte å jobbe for TV 3, hvor han i mange år kommenterte fra Mesterligaen, blant annet Rosenborgs berømte seier over AC Milan i 1996 og Ole Gunnar Solskjærs seiersmål for Manchester United i 1999. Han kommenterte også enkelte kamper i fotball-VM 1998 som del av «Team Gleditsch» der sønnene Pål og Espen Gleditsch var reporter og fotograf, mens datteren Kine var journalist for Det Nye. Som kommentator kombinerte han faglig styrke med humor og humør.

Gleditsch døde av kreft 62 år gammel, og rakk å få med seg sju verdensmesterskap i fotball som kommentator, og så vel som 76 tippekamper fra England.

Knut Th. Gleditsch var grandnevø av biskop Jens Gran Gleditsch. Wikipedia

84 år
Ken Russell (Regissør)
1927 - 2011

Ken Russell (Storbritannia)

Regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Kenneth Alfred Russell

Født:
3. juli 1927 (96 år siden)

Døde:
27. november 2011 (84 år) (12 år siden)

Henry Kenneth Alfred Russell var en engelsk regissør og filmskaper.

Han var utdannet fotograf fra Walthamstow Art School i London. Tidlig begynte han å arbeide med film som medium og eksperimenterte som amatør med 16-mm smalfilm før han senere arbeidet med film som hovedbeskjeftigelse.

Hans første film var «Amelia and the Angel» fra 1958. Fra samme år laget han flere dokumentarfilmer for BBC om komponister. Hans ukonvensjonelle stil – Russell valgte å fremheve enkeltfakta utfra egen vurdering – gjorde at han ble kritisert for å være respektløs.

Etter at han i 1964 hadde gitt ut sin første film for kino, «French dressing», kom han i 1969 med filmen «Women in Love», hvor Glenda Jackson fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Han fulgte opp med filmatiseringen av Aldous Huxleys «The Devils» i 1972 og ikke minst den første rockeoperaen «Tommy» med The Who i 1974.

I 1980-årene arbeidet han en lang periode i USA, og kom blant annet med den modernistiske «Altered States» fra 1980, «Crimes of Passion» med Kathleen Turner og Anthony Perkins fra 1984, «Gothic» fra 1986 og «Lair of the White Worm» fra 1988.

I første halvdel av 1980-årene arbeidet Russell også som operaregissør og satte blant annet opp forestillinger i Firenze, Lyon, Charleston og Spoleto. Disse forestillingene understreket hans uvanlige innfallsvinkler og eksentriske tilnærminger, noe som ikke alltid falt i kritikernes smak.

I 1990-årene fikk Russell vanskeligheter med å få finansiert sine prosjekter, både på grunn av temavalg og løsninger. Han ble derfor nødt til å finansiere disse selv, slik at de er blitt utpregede lav-budsjettproduksjoner.

I sine arbeider har Russell nærmet seg temaer som seksualitet og religion, ofte på en måte mange har funnet svært provoserende. Hans sterkt symbolkraftige billedspråk brakte også tilbake manierte elementer. Wikipedia

88 år
Guillaume Cornelis van Beverloo (Kunstmaler)
1922 - 2010

Guillaume Cornelis van Beverloo (Kongeriket Nederlandene)

Kunstmaler, grafiker, billedhugger, keramiker, lyriker

Født:
3. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
5. september 2010 (88 år) (13 år siden)

Guillaume Cornelis van Beverloo var bedre kjent under sitt pseudonym Corneille, var en nederlandsk kunstner.

Corneille ble født i Belgia selv om hans foreldre var nederlandske og flyttet tilbake til Nederland da han var 12 år gammel. Han studerte kunst ved Kunstakademiet i Amsterdam, Nederland. Han var en av grunnleggerne av REFLEX-bevegelsen i 1948 og i 1949 var han også en av grunnleggerne av COBRA-bevegelsen, som har hatt stor innflytelse på skandinavisk kunst. Han var aktiv innenfor denne gruppen fra begynnelsen, ikke bare når det gjaldt maleri, men også publisering av poesi i Cobra-magasinet.

Han var medstifter av Experimentele Groep i Nederland. Frem til sin død både bodde og arbeidet Corneille i Paris, og han gjorde flere besøk til Israel der han jobbet med Jaffa Atalier. Han døde i Auvers-sur-Oise, Frankrike, i oktober 2010, i en alder av 88 år. Wikipedia

75 år
Kåre Walberg (Skihopper)
1912 - 1988

Kåre Walberg (Norge)

Skihopper

Født:
3. juli 1912 (111 år siden)

Døde:
29. februar 1988 (75 år) (36 år siden)

Kåre Walberg var en norsk skihopper. Han representerte Hamar idrettslag (HIL), i dag Hamar Skiklubb. Wikipedia

93 år
Aagot Didriksen (Skuespiller)
1874 - 1968

Aagot Didriksen (Norge)

Skuespiller

Født:
3. juli 1874 (149 år siden)

Døde:
19. mars 1968 (93 år) (56 år siden)

Aagot Didriksen var en norsk skuespillerinne.

Didriksen debuterte på Nationaltheatret i teatrets åpningssesong 1899, som Rakel i Bjørnsons Over Ævne. Hun hadde øvd inn rollen sammen med forfatteren i hans hjem på Aulestad. Blant andre større roller kan nevnes Agnes i Brand, Ella Rentheim i Rosmersholm, Bolette i Fruen fra havet og Ofelia i Hamlet. Hennes avskjed fra teatret i 1942 var også i et Bjørnsonstykke, nå spilte hun Kamma Riis i Det ny system. Ved pensjonsavgang hadde hun gestaltet over 150 roller. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Robert Curl (Kjemiker)
1933 - 2022

Robert Curl (USA)

Kjemiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Floyd Curl jr.

Født:
23. august 1933 (90 år siden)

Døde:
3. juli 2022 (88 år) (1 år siden)

Robert Floyd Curl jr. var en amerikansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1996 sammen med Harold Kroto og Richard Smalley, for oppdagelsen av fullerener. Wikipedia

68 år
Harald Heide-Steen jr. (Komiker)
1939 - 2008

Harald Heide-Steen jr. (Norge)

Komiker, sanger, skuespiller

Født:
18. august 1939 (84 år siden)

Døde:
3. juli 2008 (68 år) (15 år siden)

Harald Heide-Steen jr. var en norsk skuespiller, komiker og jazzsanger.

Han var kjent som «Dynamitt-Harry» i de norske Olsenbanden-filmene. Han var også kjent som improviserende komiker, gjerne i tospann med Rolv Wesenlund under navnet Wesensteen på slutten av 1960-tallet. På slutten av 1990 tallet og utover 2000 tallet var han mest kjent som vaktmester Smedstad i tv serien Karl & Co. Heide-Steen jr. var erfaren innen revy- og teatermiljøet, og hadde flere soloopptredener hvor han ble kjent for sine mange figurer, blant annet «Rikstyristsjef Otmar X. Johansen», «Sylfest Strutle», «Russisk ubåtkaptein», «Nynorsk indisk kirurg» og «Flykaptein» for flyselskapet Spantax. Wikipedia

63 år
Clive Hornby (Skuespiller)
1944 - 2008

Clive Hornby (Storbritannia)

Skuespiller, trommeslager

Født:
20. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
3. juli 2008 (63 år) (15 år siden)

Clive Hornby var en engelsk skuespiller, best kjent for sin rolle som Jack Sugden i Emmerdale som han spilte mellom 1980–2008. Wikipedia

27 år
Jim Morrison (Sanger)
1943 - 1971

Jim Morrison (USA)

Sanger, regissør, sangtekstforfatter, komponist, skuespiller, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
James Douglas Morrison

Født:
8. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
3. juli 1971 (27 år) (52 år siden)

James Douglas Morrison var vokalist og låtskriver i det amerikanske rockebandet The Doors. I tillegg produserte han flere diktsamlinger. Wikipedia

27 år
Brian Jones (Gitarist)
1942 - 1969

Brian Jones (Storbritannia)

Gitarist, låtskriver, komponist, orkesterleder, plateprodusent, multiinstrumentalist

Fullt navn / Fødenavn:
Lewis Brian Hopkin Jones

Født:
28. februar 1942 (82 år siden)

Døde:
3. juli 1969 (27 år) (54 år siden)

Lewis Brian Hopkin Jones var en britisk musiker best kjent som gitarist i The Rolling Stones.

Jones' hovedinstrumenter var gitar og munnspill, men han var også en begavet multiinstrumentalist, men på grunn av problemer med rusmisbruk fra 1967 ble han gradvis utstøtt fra bandet han var med på å starte. Wikipedia

33 år
Gabriel Finne (Forfatter)
1866 - 1899

Gabriel Finne (Norge)

Forfatter, dramatiker

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Gabriel Finne

Født:
10. februar 1866 (158 år siden)

Døde:
3. juli 1899 (33 år) (124 år siden)

Edvard Gabriel Finne var en norsk forfatter.

Han ble student 1888, arbeidet en tid som journalist i Kristiania, og utga 1889 sin første fortelling Filosofen, med handling fra det litterære bohem-miljøet. Finnes bøker er knappe og hvasse i deres sterkt realistiske fremstilling, og det er en intens stemning av bitterhet og uhygge i skildringene. I løpet av få år utga Finne romanen Doktor Wangs Børn, novellesamlingen Unge Syndere, romanen To Damer, skuespillene Uglen, Før Afskeden og Conny og fortellingen Rakel. Finnes dristige fortellemåte vakte en forargelse, som fikk forlaget til å stanse salget av Unge Syndere, og boken ble heller ikke godt mottatt hos publikum. Etter noen års taushet utga han 1898 I Afgrunden, en rekke dystre og uhyggelige virkelighetsskildringer med stor kunstnerisk kraft. Finnes forfatterskap er gjennomført naturalistisk, både i stil og livsinnstilling. Wikipedia

<<
3. Juli
>>