Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
12. Mai

Om dagen

12. Mai er dag 132 i 2019, og er i uke 19. Det er 233 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 12. Mai kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_12-5.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Jordskjelvet i Wenchuan i Kina tar livet av minst 80.000 mennesker
Jordskjelvet i Wenchuan er et jordskjelv som rammet fylket Wenchuan og store omliggende områder i den nordlige del av provinsen Sìchuān i Kina klokken 14:28:04 lokal tid den 12. mai 2008. Jordskjelvet hadde en momentmagnitude på 7,8 ifølge målinger fra «State Seismological Bureau of China» og United States Geological Survey. Jordskjelvet ble følt så langt borte som Beijing og Shanghai, der kontorbygninger svaiet på grunn av skjelvet, og Vietnams hovedstad Hanoi. Den nærmeste millionbyen ved skjelvets episenter er Chengdu, men det ligger en rekke mindre byer enda nærmere.

Dette var det dødeligste jordskjelvet som har rammet Kina siden Jordskjelvet i Tangshan, som tok livet av rundt 240 000 mennesker. Dette skjelvet fant sted i det tett befolkede området øst for Beijing i provinsen Hebei i 1976.

Også Sichuan har en meget høy befolkning, på ca. 90 millioner, men de fjellområdene der hovedskjelvet og de sterkeste etterskjelvene fant sted, er noe unna de tettest befolkede områder i provinsen. Statsrådet i Kina erklærte tredagers landesorg for jordskjelvofrene fra 19. mai 2008 med sirener etterfulgt av tre minutters stillhet. OL-komiteen i Ningbo for Fakkelstafetten til sommer-OL 2008 erklærte at stafetten vil opphøre i disse tre dagene. Wikipedia
Wikipedia_12-5.1926
93 år siden
Wikipedia
1926: Luftskipet «Norge» passerte over Nordpolen
«Norge» var et mellomstort, halvstivt luftskip bygget i Italia av ingeniøren og offiseren Umberto Nobile. Roald Amundsen og Umberto Nobile benyttet luftskipet til å fly over Nordpolen i 1926. Det var også første gang at noe luftfartøy gjennomførte en flyvning mellom Europa og Amerika over Arktis.

Utgangspunktet for selve polflyvningen var Ny-Ålesund på Spitsbergen. Da luftskipet skulle overføres fra Italia var det avhengig av fortøyningsmaster underveis. Det fantes få slike i Europa. De som var aktuelle var en i Pulham i England og en utenfor Leningrad. Det var nødvendig med flere mellomlandiger underveis og det ble bygget master på Ekeberg utenfor Oslo, i Vadsø og i Ny-Ålesund, hvor det også ble reist en midlertidig hangar. Mastene i Vadsø og Ny-Ålesund står fremdeles. Masten på Ekeberg ble revet under andre verdenskrig, men en liten minneplakett fra 1972 står på fundamentene hvor masten stod.

Luftskipet forlot Ny-Ålesund den 11. mai 1926. Polpunktet ble passert neste dag klokken 2.20 og tre nasjonalflagg (norsk, italiensk og amerikansk) ble kastet mot isen. Om lag en tredjedel av ferden var da tilbakelagt. Etter 72 timers videre flyging ankom luftskipet Teller i Alaska. All gass ble sluppet ut, og luftskipet ble liggende over på siden.

Det finnes i dag få gjenstander etter luftskipet og polferden. Etter landingen i Teller, som nærmest var et havari, ble luftskipet demontert. Deler av skjelettet ble sendt til Italia og brukt til byggingen av Nobiles luftskip, «Italia» Enkelte klær o.l. finnes i Roald Amundsens hjem i Svartskog og luftskipets loggbok kan sees i Luftskipsmuseet på Spitsbergen i Longyearbyen. Dessuten står fortsatt luftskipets fortøyningsmaster, både i Ny-Ålesund og i Vadsø. Luftskipshangaren som ble bygget i Ny-Ålesund er revet, men grunnmuren står fortsatt. Wikipedia
Wikipedia_12-5.1908
111 år siden
Wikipedia
1908: Norges første ordinære rutebilforbindelse satt i drift mellom Molde og Batnfjordsøra
Aarø Automobilselskap, ofte omtalt som Aarø Auto, er et tidligere busselskap med base ved Årø og gården Ytre Årø, litt øst for Molde. Selskapet ble stiftet 12. mai 1908 av Johan Olsen Aarø (1881–1913). Han var sønn av Ole Britannius Aarø som allerede drev med hesteskyss på strekningen de fikk konsesjon på. De var de første i Norge som startet med ordinær rutebilkjøring i Norge. I dag er selskapet, via flere oppkjøp og fusjoner, en del av Nettbuss Møre.

Aarø Automobilselskap stod bak det som regnes som den første ordinære bilrute (buss) i Norge, og gikk 12. mai 1908, for første gang den 36 kilometer lange veien fra Molde over Fursetfjellet til Batnfjordsøra. Den ble kjørt med en nyinnkjøpt seks-seters UNIC 1907-modell. Den gang var Batnfjordsøra endestasjon med korrespondanse videre nordover med dampskip til Kristiansund og Trondheim som korresponderte med tog på Rørosbanen (Trondhjem – Kristiania). Dette var inntil Dovrebanen og Raumabanen ble fullført den mest komfortable og hurtigste forbindelsen mellom Møre og Romsdal og deler av Vestlandet, med hovedstaden. Batnfjordsøra ligger midt mellom Molde og Kristiansund. I dag er denne veistrekningen en etappe av E39, Kyststamvegen Kristiansand S – Trondheim. Wikipedia
Fødsler
53 år
Nenad Bogdanović (Politiker)
1954 - 2007

Nenad Bogdanović (Serbia)

Politiker

Født:
12. mai 1954 (65 år siden)

Døde:
27. september 2007 (53 år) (Kreft) (12 år siden)

Nenad Bogdanović var borgermester av Beograd fra oktober 2004 til sin død. Han døde 27. september 2007 av kreft, 53 år gammel. Wikipedia

63 år
Tormod Haugen (Språkforsker)
1945 - 2008

Tormod Haugen (Norge)

Språkforsker, skribent, oversetter, barnebokforfatter

Født:
12. mai 1945 (74 år siden)

Døde:
18. oktober 2008 (63 år) (11 år siden)

Tormod Haugen var en norsk barnebokforfatter og oversetter.
Tormod Haugen studerte tysk, kunsthistorie og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han debuterte som forfatter med barneboka Ikke som i fjor i 1973, siden skrev han en lang rekke barne- og ungdomsbøker av høy kvalitet. Han var en av de norske forfatterne som fikk flest internasjonale litteraturpriser. H.C. Andersen-prisen, som han mottok i 1990, henger svært høyt. I 1984 ble han som første forfatter nominert til Nordisk råds litteraturpris for en barnebok, Dagen som forsvant.
Som oversetter oversatte han mange bøker, fra flere språk. Narnia-serien av C.S. Lewis er den mest kjente av hans oversettelser, men også bokserien Den vesle vampyren er oversatt av Haugen.
Haugen ble utnevnt til statsstipendiat i 2004. Wikipedia

67 år
Aleksej Savrasov (Kunstmaler)
1830 - 1897

Aleksej Savrasov (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksej Kondratjevitsj Savrasov

Født:
12. mai 1830 (189 år siden)

Døde:
26. september 1897 (67 år) (122 år siden)

Aleksej Kondratjevitsj Savrasov var en russisk kunstmaler, foregangsmann i bruken av den såkalte lyriske landskapsstilen.
Savrasov var av kjøpmannsslekt. Han begynte tidlig å tegne. I 1838 skrev han seg inn som elev ved Moskvas skole i maling, skulptur og arkitektur. Her begynte han omgående å spesialisere seg i landskapsmaling.
I 1852, to år etter han avla eksamen ved malerskolen i Moskva, reiste han til Ukraina. Savrasov ble i 1854 invitert av lederen i Det keiserlige kunstakademiet, storhertuginne Maria Nikolajevna, til St. Petersburg. Tre år senere, i 1857, flyttet han til Moskva, ettersom han fikk en lærerstilling på kunstskolen der han selv hadde studert. Hans fremste elever, Isaak Levitan og Konstantin Korovin, husket læreren sin med både beundring og takknemlighet.
Savrasov giftet seg i 1857 med Sofija Hertz. Hjemmet deres ble et samlingspunkt for kunstnere og kunstsamlere, blant annet Pavel Tretjakov. Savrasov og særlig Vasilij Perov utviklet et nært vennskap. Perov hjalp Sarasov med å tegne figurer på hans bilde «Volga nær Jurjevets», og Savrasov malte landskapene på Perovs malerier «Fuglefangeren» og «Jegere i bivuakk».
I 1862 reiste Savrasov til England for å se verdensutstillingen i London. I et brev hjem skrev han at ikke noe kunstakademi i verden kunne utvikle en kunstner slik som verdensutstillingen. På reisen besøkte Sarasov også Sveits. Malerne som kom til å påvirke han mest var den britiske maleren John Constable og hans sveitsiske kollega Alexandre Calame.
I 1870 brøt Savrasov med den regjeringsstøttede akademikunsten og ble medlem av Peredvizjniki-gruppen som arbeidet for en realistisk malestil. Wikipedia

Dødsfall
82 år
Robert Rauschenberg (Fotograf)
1925 - 2008

Robert Rauschenberg (Tyskland)

Fotograf, kunstmaler, billedhugger, kunstner, koreograf, grafiker

Født:
22. oktober 1925 (94 år siden)

Døde:
12. mai 2008 (82 år) (11 år siden)

Robert Rauschenberg var en jødisk-amerikansk kunstner. Han ble omtalt som en av de viktigste kunstnerne i USA i siste halvdel av 1900-tallet.

Rauschenberg studerte ved kunstskolen Black Mountain College i USA, under den tidligere Bauhaus-profilen Josef Albers. Rauschenberg uttalte senere at Albers' sans for disiplin og metodiske tilnærming til kunst inspirerte ham til å gjøre det motsatte.

Rauschenberg hadde stor betydning for utviklingen av amerikansk kunst på 1950- og 60-tallet, og hans bruk av readymades og sitater fra populærkulturen ble sett som et alternativ til den dominerende abstrakte ekspresjonismen, og som en forløper for popkunsten. I likhet med Jasper Johns' arbeider ble Rauschenbergs kunst omtalt som «Neo-Dada» (nydadaisme) på 1950-tallet, på grunn av blandingen av høy- og lavkulturelle referanser, og sammenstillingen av ulike objekter, teknikker og materialer. Wikipedia

67 år
Monica Zetterlund (Sanger)
1937 - 2005

Monica Zetterlund (Sverige)

Sanger, skuespiller, jazzmusiker, filmskuespiller

Født:
20. september 1937 (82 år siden)

Døde:
12. mai 2005 (67 år) (Boligbrann) (14 år siden)

Monica Zetterlund, var en svensk sanger og skuespiller.
Etter at hun hadde begynt å spille i svenske og danske jazzbands ble hun i 1960-årene verdensberømt gjennom samarbeidet med amerikanske musikere som Thad Jones, Zoot Sims og Bill Evans. Skiva «Waltz for Debby» med Bill Evans Trio blir betraktet som en av jazzhistoriens klassikere. Ved siden av amerikanske jazzstandards var hun også kjent for jazztolkninger av svenske folkemelodier og andre sanger med svensk tekst, som «Jag vet en dejlig rosa» eller «Att angöra en brygga». Hun deltok i Eurovision Song Contest for Sverige i 1963, med melodien «En gång i Stockholm».
Zetterlund gjorde også stor suksess i revyer på 60- og 70-tallet med bl.a Povel Ramel og Hasse & Tage samt i en rekke filminnspillinger hvorav hun ble nominert til Oscar (best foreign actress) for rollen som Ulrika i Utvandrerne. Forfatteren og skuespillerkollegaen Tage Danielsson beskrev Monica Zetterlund på denne måten: «en blond negress från Värmlands huldraskogar doftande av logar – ett lingonris som satts i ett cocktailglas...»
Monica Zetterlund var i de siste årene av sitt liv sterkt plaget av ettervirkningene av en ryggskade hun pådro seg som ung. Hun døde i en boligbrann den 12. mai 2005, etter selv å ha ringt brannvesenet da hun oppdaget brannen. De klarte imidlertid ikke å komme tidsnok til å få den nokså bevegelseshemmede, 67 år gamle artisten ut. Wikipedia

<<
12. Mai
>>