Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
8. Mai

Om dagen

8. Mai er dag 128 i 2019, og er i uke 19. Det er 237 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 8. Mai kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_8-5.2013
6 år siden
Wikipedia
2013: Alex Ferguson trekker seg fra manager jobben i Manchester United etter 26 år
Alexander Chapman Ferguson, bedre kjent som Alex Ferguson, sir Alex eller Fergie er en pensjonert skotsk manager og tidligere fotballspiller. Han var manager for den engelske klubben Manchester United i perioden 1986 til 2013. Han har vunnet flere trofeer enn noen annen manager i engelsk fotball. Ferguson ble slått til ridder som Knight Bachelor i 1999 som første «fortsatt arbeidende» manager, tildelt offisergraden av ordenen Order of the British Empire i 1983 og forfremmet til kommandør av samme orden i 1995.

Den 8. mai 2013 ble det kjent at Ferguson ville pensjonere seg som manager etter den inneværende sesongen. Gjennom 26 år hadde klubben vunnet 38 trofeer under Ferguson, inkludert 13 i Premier League og to i UEFA Champions League. Wikipedia
Wikipedia_8-5.1945
74 år siden
Wikipedia
1945: Frigjøringsdagen! De tyske styrkene i Norge kapitulerer betingelsesløst
Frigjøringsdagen i Norge tirsdag 8. mai 1945 er dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden tirsdag 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig. Etter de tyske styrkene i Norge kapitulerte 8. mai ble landet okkupert av allierte (britiske og amerikanske) styrker til 7. juni 1945.

Datoen regnes vanligvis også som de alliertes seiersdag i Europa da den tyske hæren overga seg, krigen i Europa var over og Adolf Hitlers Tredje rike opphørte. I Storbritannia og de andre samveldelandene regnes imidlertid vanligvis 7. mai som Victory in Europe Day (VE Day eller V-E Day), frigjøringsdag. I Russland og Samveldet av uavhengige stater feires seiersdagen 9. mai på grunn av tidsforskjellen. Wikipedia
Wikipedia_8-5.1886
133 år siden
Wikipedia
1886: Coca-Cola blir oppfunnet i Atlanta i USA av apotekeren John S. Pemberton
Coca-Cola er en amerikansk brus av typen cola, produsert av The Coca-Cola Company i Atlanta i USA. Coca-Cola er som varemerke plassert på fjerdeplass på Forbes liste over Most valued brands.

Coca-Cola ble oppfunnet i Atlanta, Georgia av John S. Pemberton den 8. mai i 1886, opprinnelig som en såkalt cocawine, en alkoholholdig drikk som kombinerte kokain og vin. Pemberton var inspirert av den formidable suksessen til den europeiske Vin Mariani, datidens mest populære cocawine.

I 1885 ble et alkoholforbud innført i Atlanta, der Coca-Cola holdt til, og Pemberton utviklet det vi kjenner som Coca-Cola. Navnet kommer fra drikkens ingredienser: kokablader fra Sør-Amerika og kolanøtter.

I 1888 ble det solgt tre versjoner av Coca-Cola av tre separate selskaper. Asa Griggs Chandler kjøpte en del av Pembertons selskap i 1887, og stiftet Coca-Cola Corporation i 1888. Samme år, mens han kjempet mot en avhengighet av morfin, solgte Pemberton rettighetene til tre andre forretningsmenn, nemlig J.C. Mayfield, A.O. Murphey og E.H. Bloodworth. Samtidig startet Pembertons sønn, Charley Pemberton, salg av sin egen versjon av produktet.

I et forsøk på å rydde opp i situasjonen erklærte John Pemberton at navnet Coca-Cola tilhørte sønnen Charley, men at de andre forretningsmennene fortsatt kunne benytte seg av oppskriften. Sommeren 1888 solgte Chandler sin versjon av produktet under navnene Yum Yum og Coke, men etter at salget sviktet, forsøkte han å gå rettens vei for å få rettighetene til navnet Coca-Cola. Han kjøpte angivelig også eksklusive rettigheter til oppskriften fra John Pemberton, Margaret Dozier og Woolfolk Walker, men i 1914 ble det avslørt at Doziers signatur var en forfalskning, og at Pembertons sannsynligvis også var falsk.

I 1892 startet Chandler et nytt selskap, The Coca-Cola Company, som er dagens rettighetshaver til Coca-Cola. Coca-Cola ble solgt på flaske første gang den 12. mars 1894, og bokser ble lansert i 1955. Den første tappingen på flaske fant sted i Vicksburg, Mississippi av Biedenharn Candy Company i 1891. Coca-Cola-flasken er blant verdens mest kjente emballasjer, og ble beskrevet av kunstneren Andy Warhol som århundrets designikon. Flasken ble introdusert tidlig på 1900-tallet for å hindre kopiering og imitasjoner. Wikipedia
Fødsler
78 år
Miyoshi Umeki (Skuespiller)
1929 - 2007

Miyoshi Umeki (Japan)

Skuespiller, sanger, jazzmusiker

Født:
8. mai 1929 (90 år siden)

Døde:
28. august 2007 (78 år) (12 år siden)

Miyoshi Umeki var en japansk skuespiller. For sin første filmrolle som Katsumi i filmen Sayonara vant hun i 1957 en Oscar for beste kvinnelige birolle. Med denne filmen var hun første asiatiske skuespiller som vant en Oscar.
Umeki flyttet til USA i 1955. Hun signerte en kontrakt med Mercury Records og ga ut flere singler og to album. I 1958 var Umeki med to ganger på varietéshowet The Gisele MacKenzie Show på NBC der hun fremførte flere sanger. I 1959 ble Umeki nominert til Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal, for hennes opptreden i Broadway-produksjonen Flower Drum Song. Musikalen gikk i to år, og hun var også med filmversjonen av musikalen.
Hennes første ekteskap, med TV-direktør Frederick Winfield Opie i 1958, endte i skilsmisse i 1967. Paret fikk en sønn, Michael H. Opie, født i 1964. Umeki giftet seg med Randall Hood i 1968, og hennes sønns navn ble derfor endret til Michael Randall Hood. Hennes andre ektemann døde i 1976. Wikipedia

82 år
Ted Sorensen (Advokat)
1928 - 2010

Ted Sorensen (USA)

Advokat, skribent, politiker

Født:
8. mai 1928 (91 år siden)

Døde:
31. oktober 2010 (82 år) (9 år siden)

Theodore C. Sorensen var en amerikansk advokat og presidentens juridiske rådgiver. Han hadde danske aner.

Han ble utdannet som jurist fra University of Nebraska i 1949 og etter en kort ansettelse 1951–1952 i Federal Security Agency ble han i 1953 ansatt som daværende senator John F. Kennedys assistent. I perioden 1954–55 hjalp han bl.a. Kennedy med hans bok Profiles in Courage (Menn med mot) samtidig som han og Kennedy over en to-årig periode reiste til samtlige stater i USA for å samle støtte til presidentens senere kampanjer.

Da Kennedy i 1961 ble president i USA, ble Sorensen utnevnt til presidentens spesielle rådgiver (special counsel and advisor).

En av hans mange oppgaver var å skrive presidentens taler (speechwriter). Han spilte også en rolle i Cubakrisen i 1962, noe man blant annet kan se i filmen Tretten dager av Kevin Costner.

Etter Kennedys død i 1963 arbeidet Ted Sorensen en kort tid for president Lyndon B. Johnson. Senere konsentrerte han seg om å skrive en Kennedy-biografi som kom ut i 1965. Med sin omfattende kunnskap om Kennedy vakte den en del oppmerksomhet.

Ted Sorensen støttet likeledes John F. Kennedys bror, Robert F. Kennedys presidentkampanje, inntil han også ble skutt den 6. juni 1968. Sorensen var redaktør for Saturday Review fra 1966 til 1969 og han stilte uten hell i 1970 som demokratisk kandidat til Senatet for New York.

President Jimmy Carter utpekte i januar 1977 Sorensen til sjef for CIA, men Sorensen trakk sin nominering tilbake den 31. januar 1977 under et møte i Senatet hvor han først leste opp en 10 siders lang erklæring , «scurrilous and personal attacks» («skadelige og personlige angrep»), hvorefter han sa at «det står hermed klart, at et flertall i Senatet og i etterretningsvesene ikke er klar til å akseptere eller peke på en outsider-direktør for CIA, der som jeg mener de ting, jeg mener.»

Senere produserte han politiske skrifter og arbeidet som partner i advokatfirmaet Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP, i New York hvor han var rådgiver for internasjonale konserner og internasjonale ledere. Bl.a. ble det første demokratiske valg i Sør-Afrika gjennomført etter hans plan, og oljeledningen fra Curosau til USA var hans løsning på kostbare oljetransporter. I de siste årene underviste han og var rådgiver for det progressive Century Institute.

President Bill Clinton utpekte ham som medlem av styret for Central Asian-American Enterprise Fund. Wikipedia

83 år
Manfred Gerlach (Politiker)
1928 - 2011

Manfred Gerlach (Tyskland)

Politiker, jurist, motstandskjemper

Født:
8. mai 1928 (91 år siden)

Døde:
17. oktober 2011 (83 år) (8 år siden)

Manfred Gerlach var en politiker i Den tyske demokratiske republikk (DDR).
Han var medlem av «blokkpartiet» LDPD og fungerte som formann for statsrådet i DDR og var således fungerende statsoverhode i DDR fra 6. desember 1989 til 5. april 1990. Han overtok som statsoverhode etter Egon Krenz, som gikk av som siste kommunistiske statsoverhode i desember 1989. Wikipedia

71 år
Tom of Finland (Kunstmaler)
1920 - 1991

Tom of Finland (Finland)

Kunstmaler, illustratør, tegneserieskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Touko Laaksonen

Født:
8. mai 1920 (99 år siden)

Døde:
7. november 1991 (71 år) (28 år siden)

Tom of Finland, egentlig navn Touko Laaksonen, var en finsk illustratør. Han er kjent for sine homoerotiske og pornografiske tegninger der han kombinerer maskuline klisjeer med litt sår estetikk og en god del humor. Fra slutten av 1950-tallet og framover skal han ha produsert over 3500 brukstegninger av karikert muskuløse sjømenn, motorsyklister, uniformerte politifolk, skogs- og kroppsarbeidere, gjerne selvsikkert poserende i henslengte omfavnelser eller seksuell aktivitet. Hans bildeverden av fetisjistiske fantasier og seksualiserte stereotypier har påvirket både den vestlige homsekulturen og den allmenne populærkulturens forestillinger om homofile drømmemenn. Wikipedia

82 år
Henri Dunant (Grunnleggeren av Røde Kors)
1828 - 1910

Henri Dunant (Sveits)

Grunnleggeren av Røde Kors, Forretningsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Jean Henri Dunant

Født:
8. mai 1828 (191 år siden)

Døde:
30. oktober 1910 (82 år) (109 år siden)

Jean Henri Dunant var en sveitsisk forretningsmann og kristelig preget humanist. Livet hans besto av store kontraster; fra å bli født inn i en velstående familie til han endte livet på et hvilehjem, fattig og glemt av omverdenen. Under en forretningsreise i 1859 ble han vitne til lidelsene etter slaget ved Solferino i dagens Italia. Han skrev ned sine minner og erfaringer fra slaget i Minner fra Solferino. Boken ble en stor inspirasjonskilde og la grunnlaget til stiftelsen av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Genève-konvensjonene av 1864 var basert på Dunants idéer og i 1901 ble han tildelt den første Nobels fredspris sammen med franskmannen Frédéric Passy. Wikipedia

Dødsfall
85 år
Per Bjørnstad (Matematiker)
1916 - 2002

Per Bjørnstad (Norge)

Matematiker

Født:
7. oktober 1916 (103 år siden)

Døde:
8. mai 2002 (85 år) (17 år siden)

Per Bjørnstad var en norsk matematiker og statsstipendiat.
Som statsstipendiat fra 1976 var Bjørnstad tilknyttet Institutt for matematikk ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet arbeidet med matematiske modeller for gruppepsykologi og sosiale mønstre.
Bjørnstad var aktiv i motstandsbevegelsen under krigen. Han var hele livet en aktiv friluftsmann, og mens han de siste 20 årene av livet bodde på Dagali deltok han aktivt i arbeidet med å etablere Hardangerviddamuseet. Han var ugift. Wikipedia

63 år
Armand Carlsen (Skøyteløper)
1905 - 1969

Armand Carlsen (Norge)

Skøyteløper, sykkelrytter

Fullt navn / Fødenavn:
Armand Henning Carlsen

Født:
20. oktober 1905 (114 år siden)

Døde:
8. mai 1969 (63 år) (50 år siden)

Armand Henning Carlsen var en norsk skøyteløper og idrettsleder. Han representerte Oslo Skøiteklub.

Carlsen var norsk representasjonsløper i perioden 1925 til 1935. Han deltok i alt 15 EM og VM, og ble aldri dårligere plassert enn nr. 12. Hans beste plassering var en tredjeplass i VM i 1927.

Carlsen var en typisk langdistanseløper. En uke før OL i Sankt Moritz satte han verdensrekord på 10 000 m i Davos med 17.17,4. Han slettet med det Oscar Mathiesens 15 år gamle rekord. Carlsens rekord stod i 10 år og 1 dag, til Ivar Ballangrud slettet den i Davos i 1938. Han var naturlig nok en av favorittene på de lengste distansene. På 5000 m ble han nr. 5, mens 10 000-meteren ble avlyst etter 5. par på grunn av raskt stigende temperatur og bløt is.

Han var også en dyktig banesyklist, og fikk sølv i nordisk mesterskap i banesykling 1928. I 1929 ble han tildelt Egebergs ærespris for sin innsats innen sykkel- og skøytesporten.

Armand Carlsen var president i Norges Skøyteforbund 1956–61. Wikipedia

66 år
Ole Bergesen (Politiker)
1832 - 1899

Ole Bergesen (Norge)

Politiker, prest,

Født:
13. november 1832 (187 år siden)

Døde:
8. mai 1899 (66 år) (120 år siden)

Ole Bergesen var en norsk prest og politiker.

Bergesen tok embedseksamen i teologi, og virket som kateket i Farsund, kallskapellan i Hetland 1869–1873, sogneprest i Brevik 1873-1880, residerende kapellan i Kristiansand 1880-1882, residerende kapellan (1882-1888), sogneprest (1888-1889) og prost (1889–1899) ved Domkirkens menighet i Stavanger. Nesten umiddelbart etter at han hadde flyttet til Brevik, ble han også valgt til stortingsrepresentant fra Brevik. Han satt som stortingsrepresentant i 2 perioder (1874–1879).

Bergesen var først gift med Caroline Berentsen, datter av forretningsmann Erik Berentsen i Stavanger. Hun døde i 1858, etter ett års ekteskap. Dette ekteskapet var barnløst. I 1859 giftet han seg med Martha Marie Sophie Søeborg Jensen, datter av distriktslege Peter Øllbye Jensen og Petrine Susanne Essendrop. Hun var utdannet lærerinne i København og ansatt som lærerinne ved borgerskolen i hennes hjemby Ålesund. Hennes mor drev i sin tid en ansett og kjent barneskole i hovedstaden.

Bergesen hadde fire barn i sitt andre ekteskap, bl.a. sønnen Berge Sigval Nathanael Bergesen, bedre kjent som skipsreder og politiker Sigval Bergesen. Wikipedia

<<
8. Mai
>>