Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. Mai

Om dagen

5. Mai er dag 126 i 2024, og er i uke 18. Det er 240 dager igjen av året.
Den internasjonale jordmordagen
Europadagen (Innført av Europarådet i 1964)
Cinco de Mayo (Til minne om meksikanske styrkers seier over franske styrker i slaget ved Puebla i 1862)
Frigjøringsdagen i Danmark (Dansk: Befrielsesdagen)

Historie

32 år siden

1991: Klanen, Vålerengas supporterforeningen blir stiftet

Klanen er den uavhengige supporterforeningen til Vålerengens Idrettsforening. Klanen er mest kjent for å følge fotballaget, men følger også på kampene til Vålerenga Ishockey og de andre idrettene i VIF. Klanen ble stiftet 5. mai 1991.

Klanen er aksjonær i VålerengaSjappa, Bohemen Sportspub og Vålerenga Vertshus. Utbyttet fra disse aksjepostene blir delvis fordelt til breddeidretten i Vålerengen Idrettsforening via Klanens Breddefond og delvis lagt til «nødfondet» som skal sikre Vålerengens idrettsforening mot konkurs. Wikipedia
74 år siden

1949: Europarådet blir grunnlagt i London

Europarådet er en traktatfestet, mellomstatlig organisasjon med 47 hovedsakelig europeiske medlemsstater, som har tilsammen 800 millioner innbyggere. Denne organisasjonen ble opprettet den 5. mai 1949, og er dermed blant de tidligste tiltak for europeisk integrasjon som fulgte i kjølvannet av den annen verdenskrig. Haag-kongressen («Congress of Europe») avholdt ett år før er en forløper til Europarådet. Europarådets organer holder til i Strasbourg (Frankrike). Organisasjonen arbeider hovedsakelig med å fremme demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i sine medlemsland.

Europarådet var opphavet til Den europeiske menneskerettskonvensjon, som danner grunnlaget for Den europeiske menneskerettsdomstol. Domstolens rettspraksis har vært betydningsfull for utviklingen av menneskerettighetenes stilling i Europa, og den har tjent som modell for menneskerettsdomstoler i andre deler av verden.

Europarådet vedtar både konvensjoner, anbefalinger (rekommandasjoner) og resolusjoner. Organisasjonens to offisielle språk er engelsk og fransk. Europarådets sekretariat har om lag 1 800 ansatte. Wikipedia
202 år siden

1821: Napoleon Bonaparte dør av kreft i magesekken, 51 år gammel

Napoléon Bonaparte var en fransk militær og politisk leder som ved slutten av den franske revolusjon ble Frankrikes mektigste politiker, og som er husket for sitt lederskap av Frankrike under Napoleonskrigene. Han utropte seg selv til keiser av Frankrike under navnet Napoléon I den 18. mai 1804, og hans regime varte til han ble tvunget til å gå av 6. april 1814 etter å ha lidd nederlag i Napoleonskrigene.

Hans juridiske reform, Code civil des français eller populært Code Napoléon, har hatt en betydelig innflytelse på sivile lovsystemer verden over, men han er best husket for sin rolle i de kriger som ble ledet mot Frankrike av en rekke forbund hvor særlig Storbritannia sto sentralt, de såkalte Napoleonskrigene. Han etablerte sitt hegemoni over det meste kontinentale Europa og søkte å spre idealene til den franske revolusjon, samtidig som han konsoliderte et keiserlig monarki med restaurerte aspekter av Ancien Régime. Grunnet hans suksess i disse krigene, ofte mot tallmessige overlegne motstandere, er han ansett som en av de største militære ledere gjennom alle tider, og hans militære kampanjer er studert ved militærakademier over det meste av verden.

Napoléon ble født på Korsika og hans foreldre nedstammet fra genovesisk adel. Han var utdannet artillerioffiser på det franske fastlandet. Han kom seg opp og fram under den første franske republikk og ledet vellykkede felttog under den første og andre koalisjonskrigen mot Frankrike. Han gikk også seirende ut av et felttog på Den italienske halvøya.

I 1799 ledet han et statskupp og installerte seg selv som førstekonsul. Fem år senere ble han formelt erklært som landets keiser av det franske senatet, da en forsamling helt dominert av ham selv. I det første tiåret av 1800-tallet var Frankrike under Napoléon engasjert i en rekke med konflikter – Napoleonskrigene – som involverte nær sagt alle statsmakter i Europa. Etter en rekke militære seire sikret Frankrike seg en dominerende posisjon på det europeiske fastlandet og Napoléon opprettholdt en fransk innflytelsessfære gjennom en rekke omfattende allianser og ved å utnevne venner og familiemedlemmer til å styre andre europeiske stater som franske klientstater.

Den spanske selvstendighetskrigen og den franske invasjonen av Russland i 1812 ble vendepunktet for Napoléon. Hans La grande armée ble hardt svekket under felttoget mot Russland og av den russiske vinteren og kom seg aldri helt. I 1813 beseiret den sjette koalisjonen hans styrker ved Leipzig; det påfølgende året invaderte koalisjonen Frankrike og tvang Napoléon til å abdisere. Han ble sendt i landsforvisning på øya Elba 20 km utenfor Toscana i Italia. Mindre enn et år senere rømte han fra Elba og grep makten på nytt i Frankrike, men han ble beseiret i slaget ved Waterloo i juni 1815. Napoleon tilbrakte de neste seks årene av sitt liv i britisk fangenskap på øya St. Helena sør i Atlanterhavet.

I februar 1821 begynte Napoleons helse raskt å svikte, og den 3. mai ble han sett til av to nylig ankomne britiske leger, men de kunne bare anordne lindrende legemidler. Han døde to dager senere etter å ha skriftet i nærvær av fader Ange Vignali. Han siste ord var «France, armée, tête d'armée, Joséphine». («Frankrike, hær, hærens hode, Joséphine»). En obduksjon konkluderte med at han døde av magekreft, men det har vært debatt om hans død; blant annet har det vært hevdet at han var offer for en bevisst arsenikkforgiftning. Wikipedia

Fødsler

58 år
Trond Høvik (Skuespiller)
1966

Trond Høvik (Norge)

Skuespiller

Født:
5. mai 1966 (58 år)

Trond Høvik er en norsk skuespiller.

4. februar 2010 ble han tildelt Radioteatrets Blå fugl for rollen som Egil Skallagrimson i Egil Skallagrimsons saga året før. Han har også medvirket i tv-serien Mammon som blir vist på NRK. Wikipedia

64 år
Geir Schau (Programleder)
1960

Geir Schau (Norge)

Programleder, skuespiller, radiovert

Født:
5. mai 1960 (64 år)

Geir Schau er en norsk programleder fra Manglerud i Oslo. Han jobber i 2012 i Radio Norges morgenshow Morgenklubben med Loven & Co. Han har tidligere bl.a. vært med i Herreavdelingen med figuren Glenn Rodney Skog og Palme ved reisens slutt i NRK. Han var skuespiller i filmen Børning 2.

Schau er også forfatter av humorbøkene Geirs juleevangelium, Geirs groviser og Geirs folkeeventyr. Wikipedia

63 år
Kjell Børre Hansen (Politiker)
1957 - 2020

Kjell Børre Hansen (Norge)

Politiker

Født:
5. mai 1957 (67 år siden)

Døde:
31. mai 2020 (63 år) (3 år siden)

Kjell Børre Hansen var en norsk politiker som representerte Arbeiderpartiet. Hansen ble valgt til ordfører i Ringerike kommune i 2007, 2011 og 2015 av et flertall som besto av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Han gikk av som ordfører i 2019. Han var i perioden 2009-2013 Arbeiderpartiets 1. vara til Stortinget fra Buskerud.

Hansen hadde utover politikken bakgrunn fra Norske Skog Follum. Han var tillitsvalgt i Fellesforbundet i en årrekke og hadde verv som konserntillitsvalgt for Norske Skog og styremedlem i bedriften. Wikipedia

84 år
Lasse Åberg (Skuespiller)
1940

Lasse Åberg (Sverige)

Skuespiller, regissør, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Gunnar Åberg

Født:
5. mai 1940 (84 år)

Lars «Lasse» Gunnar Åberg er en svensk skuespiller, regissør, grafisk designer og kunstner. Han er mest kjent for sin rolle som Stig-Helmer Olsson i Selskapsreisen-filmene (sammen med Jon Skolmen). Han hadde også manus og regi på filmene.

Åberg ble født i Hofors, i Gävleborgs län, men vokste opp i Stockholm.

Han har siden 1980 vært vokalist i bandet Electric Banana Band, et band som retter seg mot barn. Bandet ble opprettet i forbindelse med barnprogrammet Trazan och Banarne, som ble skapt av Åberg i 1976. Wikipedia

79 år
Vidar Theisen (Meteorolog)
1933 - 2012

Vidar Theisen (Norge)

Meteorolog

Fullt navn / Fødenavn:
Vidar Leif Theisen

Født:
5. mai 1933 (91 år siden)

Døde:
30. august 2012 (79 år) (11 år siden)

Vidar Leif Theisen var en norsk meteorolog som oppnådde kultstatus gjennom sine presentasjoner av værmeldingene som værmelder. Theisen framsto med værvarsler i NRK fjernsynet fra 1980 til han gikk av med pensjon i 2001. I 1989 var han sjef for flyværtjenesten.

Theisen bestemte seg tidlig for å følge en karriere innen meteorologi, og begynte ved Meteorologisk institutt i 1956, mens han fremdeles var student ved Universitetet i Oslo. Han fullførte studiene sine i 1958, og han ble så statsmeteorolog ved instituttet.

På grunn av sin nasale talemåte og lite variasjon i tonefall oppnådde Theisen kultstatus, han hadde sågar en egen fanklubb – selv tok han imidlertid denne bieffekten av sitt arbeid med stor ro. Han lot seg riktignok velvillig engasjere i ulike, ofte humoristiske, sammenhenger i ulike underholdningsprogrammer, der man ønsket å lage litt moro ut av hans person. Theisen var svært romslig når det gjaldt dette og ga aldri uttrykk for at han følte all parodieringen som plagsom eller ondsinnet, særlig er det Trond Kirkvaags Theisen-parodier som huskes av mange seere. Tvert imot så han det positive i den anledning dette ga ham mulighet til å tale for andre ting han brant for. Blant annet uttalte han seg gjerne om sitt kristne ståsted og kommenterte samfunnsforhold fra et liberalt kristen-etisk perspektiv, og han var også særlig opptatt av forholdet mellom vitenskap og religion. Han var i mange år aktiv menighetsarbeider i Stovner menighet, hvor han var med i menighetsrådet fra 1978 til 2001. Man kan si at Theisen representerte en gruppe mennesker man vanligvis ikke assosierer med kjendisstatusen, han var med både i Bodø og Groruddalen kirkeakademi.

I 1988 ga Espen Beranek Holm og Arne Berggren ut singelen «Heavy Metal» under navnet Vidar Theisen & the Retrievers med utgangspunkt i ulike opptak med Theisen. Singelen lå ti uker på VG-lista, hvorav fire uker på toppen.

Theisen var gift to ganger. Hans første kone døde av sykdom i 1962 og barnet de fikk sammen døde av skader i forbindelse med fødselen. Senere giftet han seg på ny og etterlot seg både voksne barn og barnebarn.

Det ble i 2011 utgitt en biografi om Vidar Theisen, kalt Statsmeteorologen som tok Norge med storm, skrevet av forfatteren Øyvind Kleiveland. Wikipedia

82 år
Arne Skjølsvold (Arkeolog)
1925 - 2007

Arne Skjølsvold (Norge)

Arkeolog, forhistoriker, professor

Født:
5. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
26. oktober 2007 (82 år) (16 år siden)

Arne Skjølsvold var en norsk arkeolog. Han var forskningssjef ved Kon-Tiki-museet.

Skjølsvold tok magistergraden i nordisk arkeologi i 1954 og doktorgraden i 1979.

Han var bestyrer på Norsk skogbruksmuseum på Elverum fra 1955 til 1958 og deretter førstekonservator ved arkeologisk avdeling på Stavanger museum fram til 1962. Fram til 1985 var han så ansatt ved Universitetets oldsaksamling i Oslo, fra 1981 som professor.

I 1986 kom Skjølsvold til Kon-Tiki-museet, og fra 1988 var han forskningssjef der. Han var godt kjent med bakgrunnen for museet, ettersom han hadde vært deltaker på flere av Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Den første var i 1952-53 til Galápagos. I 1955-56 ledet han utgravningene på Påskeøya (Aku-Aku-ekspedisjonen). Han har også deltatt i utgravninger på Marquesas, på Maldivene og i Tucume i Peru. Han blei regna som Norges fremste (og blant verdens fremste) kjenner av stillehavsøyenes arkeologi.

Skjølsvold var også aktiv innen norsk arkeologi og gjorde undersøkelser i Rogaland og i fjellstrøka i Sør-Norge. Wikipedia

88 år
Charles H. Schneer (Filmprodusent)
1920 - 2009

Charles H. Schneer (USA)

Filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Hirsh Schneer

Født:
5. mai 1920 (104 år siden)

Døde:
21. januar 2009 (88 år) (15 år siden)

Charles Hirsh Schneer var en amerikansk filmprodusent som er mest kjent for sitt arbeid med spesialeffekt-pioneren Ray Harryhausen. Han er mest kjent for å ha produsert eventyrfilmen Jason and the Argonauts, fra 1963.

Schneer debuterte som «associate producer» i 1953 på dramafilmen The 49th Man. I 1955 var han produsent på monster- og sciencefictionfilmen Det kom fra havets dyp, som var hans første egentlige produsentjobb. Ved siden av ovennevnte titler produserte han blant annet tre filmer med sjøfareren Sinbad. I 1981 produserte han sin siste film, Clash of the Titans.

Schneer var i løpet av karrieren produsent for 26 filmer.

I 1998 og 1999 medvirket han i to TV-sendte dokumentarer om Ray Harryhausen. Wikipedia

21 år
Halfdan Egedius (Kunstmaler)
1877 - 1899

Halfdan Egedius (Norge)

Kunstmaler, tegner, gravør, illustratør, grafiker

Født:
5. mai 1877 (147 år siden)

Døde:
2. februar 1899 (21 år) (Aktinomykose (soppinfeksjon)) (125 år siden)

Halfdan Egedius var en norsk maler og tegner. Fra han slo gjennom som 16-åring til han døde bare 21 år gammel, markerte Egedius seg som en fremragende kunstmaler og illustratør.

Mest kjent er Egedius for sine illustrasjoner til folkeutgaven av Heimskringla (Snorres kongsagaer) som han utførte i «norrøn» stil inspirert av Erik Werenskiold. Illustrasjonene til verket ble opprinnelig fordelt mellom malerne Christian Krohg, Gerhard Munthe, Eilif Peterssen og Erik Werenskiold, men seinere kom også Egedius til. Da han ble syk og døde, overtok Wilhelm Wetlesen.

Egedius er kjent som en av «de unge døde». Dødsårsaken var aktinomykose, en soppinfeksjon som i dag ikke regnes som farlig. Egedius ble infisert av strålesopp fra å tygge på et strå under en telemarkstur i 1898 og døde kort etterpå. Wikipedia

28 år
Leon Czolgosz (Anarkist)
1873 - 1901

Leon Czolgosz (USA)

Anarkist

Født:
5. mai 1873 (151 år siden)

Døde:
29. oktober 1901 (28 år) (122 år siden)

Leon Frank Czolgosz er kjent som drapsmannen til USAs president William McKinley.

Czolgosz' foreldre var fattige polske immigranter. Han ble født i Detroit og hadde syv søsken. I tenårene hadde han ulike småjobber, men arbeidet for det meste på familiens gård utenfor Cleveland. Han ble gradvis interessert i sosialistisk og anarkistisk teori, og ble sterkt påvirket av den anarkistiske teoretikeren Emma Goldman.

Den 6. september 1901 dukket Czolgosz opp på en utstilling i New York, og skjøt USAs president William McKinley som senere døde av skadene. Czolgosz ble dømt til døden 23. september 1901 og avrettet i den elektriske stol 29. oktober samme år. Hans siste ord skal ha vært:

«Jeg drepte presidenten fordi han var en fiende av det gode folket; det arbeidende folk. Jeg angrer ikke min forbrytelse».

Emma Goldman ble arrestert på mistanke om at hun stod i ledtog med Czolgosz, men ble løslatt da man ikke fant noe bevis. Wikipedia

64 år
Amandus Schibsted (Redaktør)
1849 - 1913

Amandus Schibsted (Norge)

Redaktør, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Amandus Theodor Schibsted

Født:
5. mai 1849 (175 år siden)

Døde:
7. mai 1913 (64 år) (111 år siden)

Amandus Theodor Schibsted var eier av og sjefredaktør i Aftenposten.

Amandus Schibsted arvet avisen etter sin far, Christian Schibsted, i 1879, men hadde arbeidet som journalist i avisen siden 1871. Under hans ledelse ble avisen Norges ledende og mest utbredte konservative dagsavis. Han utmerket seg gjennom en godt organisert, hurtig og pålitelig nyhetstjeneste. Schibsted spilte også en viktig rolle for etableringen og driften av pressens organisasjonsvirksomhet.

Ved Amandus' bortgang i 1913 overtok hans kone Susane Adolphine Cathrine Schibsted (1849–1933) eierskapet i avisen.

Amandus Schibsted er stedt til hvile på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Wikipedia

76 år
Kristofer Janson (Forfatter)
1841 - 1917

Kristofer Janson (Norge)

Forfatter, lyriker, journalist, prest

Født:
5. mai 1841 (183 år siden)

Døde:
17. november 1917 (76 år) (106 år siden)

Kristofer Nagel Janson var en norsk prest (unitar) og forfatter.

Wikipedia

64 år
Karl Marx (Filosof)
1818 - 1883

Karl Marx (Tyskland)

Filosof, intellektuell, samfunnsforsker, økonom

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Heinrich Marx

Født:
5. mai 1818 (206 år siden)

Døde:
14. mars 1883 (64 år) (141 år siden)

Karl Marx var en tysk filosof, intellektuell, samfunnsforsker, filosof og politisk økonom. Han fremstår som arbeiderbevegelsens mest innflytelsesrike tenker og er opphavsmannen til den økonomiske og revolusjonære teori som kalles marxisme.

Selv om Marx var opptatt av en rekke spørsmål, er han mest kjent for sin behandling av klassekamp. Marxismen ligger til grunn for mye av den sosialistiske og kommunistiske tankegangen. Den første setningen i hans verk Det kommunistiske manifest, «Det går et spøkelse gjennom Europa – kommunismens spøkelse», er illustrerende for hans innflytelse i politisk og sosial ideologi. Marx var en skarp kritiker av den kapitalistiske samfunnsorden på 1800-tallet.

I sin levetid var Karl Marx en relativt ukjent skikkelse utenfor visse sosialistiske kretser; mange av hans verker ble heller ikke utgitt i hans levetid. Men kort tid etter hans død begynte hans tanker å få stor innflytelse innenfor en større bredde av arbeiderbevegelsen i mange land. Den første sosialistiske revolusjon i historien førte til opprettelse av Pariskommunen, men denne ble raskt knust av den franske regjeringens styrker. I 1917 førte den russiske revolusjonen til at først tsaren og senere den provisoriske regjeringen i Russland ble styrtet, og dette førte til opprettelsen av den russiske sosialistiske føderale sovjetrepublikk, som ble styrt etter marxistiske prinsipper under ledelse av Vladimir Lenin. Senere ble regimer som titulerte seg som marxist-leninistiske etablert i Øst-Europa med hjelp fra Sovjetunionen. Marxistiske revolusjonære tok utover 1950– 60– og 70-tallet også makten i en rekke land i den tredje verden. Noen av de viktigste blant de statsledere, teoretikere, revolusjonære, aktivister og politikere som har regnet Marx' tanker som inspirasjon omfatter blant andre Lenin, Leon Trotskij, Karl Kautsky, Rosa Luxemburg, Josef Stalin, Antonio Gramsci, Josip Broz Tito, Enver Hoxha, Hồ Chí Minh, Mao Zedong, Che Guevara, Fidel Castro, Kwame Nkrumah, Tenzin Gyatso (den nåværende Dalai Lama), Daniel Ortega, Hugo Chávez og Prachanda. Wikipedia

Dødsfall

80 år
Kenneth Welsh (Skuespiller)
1942 - 2022

Kenneth Welsh (Canada)

Skuespiller

Født:
30. mars 1942 (82 år siden)

Døde:
5. mai 2022 (80 år) (1 år siden)

Kenneth Welsh er en kanadisk skuespiller som for mange huskes fra rollen som den sinnssyke eks-agenten Windom Earle i thrillerserien Twin Peaks. I 2004 spilte han faren til Katharine Hepburn i dramafilmen The Aviator, og i 2005 hadde han en sentral birolle i grøsseren The Exorcism of Emily Rose.

Han har (per 2008) medvirket i over 180 film- og TV-produksjoner. Wikipedia

72 år
Millie Small (Låtskriver)
1947 - 2020

Millie Small (Jamaica)

Låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Millicent Dolly May Small

Født:
6. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
5. mai 2020 (72 år) (3 år siden)

Millie Small, best kjent som Millie eller Little Millie, (døpenavn Millicent Dolly May Small, født 6. oktober 1946 i Clarendon på Jamaica, død 5. mai 2020) var den første jamaicanske artisten som hadde en verdenshit. Det skjedde med platen «My Boy Lollipop» som gikk til topps på lister verden over i 1964. Det var per mai 2020 den mest solgte skasangen med over syv millioner plater solgt.

Hun døde den 5. mai 2020 som følge av hjerneslag. Wikipedia

88 år
Kjell Karlsen (Jazzmusiker)
1931 - 2020

Kjell Karlsen (Norge)

Jazzmusiker, komponist, pianist, dirigent

Født:
29. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
5. mai 2020 (88 år) (3 år siden)

Kjell Oddvar Karlsen var en norsk jazzmusiker (piano), orkesterleder og komponist.

Inspirert av Nat King Coles besetninger fra den andre verdenskrig startet han eget orkester i 1947 og tok del i Kampen skoles storband. Interessen utviklet seg etter hvert til at han startet eget storband i 1953 med musikere som Frode Thingnæs, Bjørn Johansen, Mikkel Flagstad, Ole Jacob Hansen, Erik Amundsen og vokalister som Karin Krog, Laila Dalseth, Odd Børre, Kirsti Sparboe, Grynet Molvig og Nick Borgen. I tillegg, grunnet stor etterspørsel, etablerte han Bent Sølves (1967).

Karlsen var tidlig engasjert i NRK og ledet programmet Swingtime. Kjell Karlsens orkester var lite orkester i de norske finalene i Melodi Grand Prix i 1966, 1967 og 1968. Han komponerte Titten Tei (1972), «Ante»-sangen (1974) samt Melodi Grand Prix-låter som «Kom sol, kom regn» (1962) og «Lena» (1969), og skrev filmmusikk til tre norske helaftens spillefilmer.

I 1962 startet han plateselskapet Viking Music med The Beatniks, Rannie Rommen, Lorne Lesley og Jack Dailey blant artistene. Kjell Karlsens storband samt Finn Eriksen spilte også inn plater for dette selskapet.

Etter alvorlig sykdom i 1993 startet han Jazzakademiet i Oslo Konserthus (1997), samt utga sin lenge påtenkte Edvard Grieg-plate. Sammen med noen tidligere kolleger og noen yngre musikere dannet han Kjell Karlsen Big Band. I 2009 ga ut de ut albumet Edvard Grieg in Jazz Mood.

Karlsen fylte 80 år sommeren 2011 og ble feiret med stor jubileumsgalla i Oslo Konserthus. En lang rekke artistvenner og samarbeidspartnere stilte opp sammen med storband og kor til en musikalsk hyllest.

Kjell Karlsen var far til sangeren Webe Karlsen. Wikipedia

18 år
Johanna Bassani (Kombinertløper)
2002 - 2020

Johanna Bassani (Østerrike)

Kombinertløper, skihopper

Født:
25. april 2002 (22 år siden)

Døde:
5. mai 2020 (18 år) (3 år siden)

Johanna Bassani var en østerriksk kombinertløper som representerte klubben UVB Hinzenbach. Hun ble trent av Bernhard Aicher.

Bassani debuterte internasjonalt under OPA-lekene 2018 (Nordische Skispiele der OPA), som er en årlig konkurranse for ungdom og junior blant land i Alpene. Der fikk hun bronse i lagkonkurransen i kombinert sammen med Østerrikes førstelag. Individuelt kom hun på sjetteplass i ungdomsklassen (U18). Hun deltok i to renn i Alpen cup i kombinert 2017/18, og kom på 61.-plass totalt med 15 poeng.

Under OPA-lekene 2019 i Sveits kom Østerrike på nytt på tredjeplass i lagkonkurransen i kombinert for kvinner. Individuelt kom hun på 12.-plass i kombinasjonen. Hun deltok i fire renn i Alpen cup i kombinert 2018/19, med en 13.-plass som beste enkeltresultat, og endte der på 49.-plass totalt med 45 poeng.

Sommer Grand Prix i kombinert 2019 gikk over tre renn i august-september 2019, og Bassani kom der på 25.-plass sammenlagt med 13 poeng, etter en 18.-plass i rennet i Klingenthal. Hun deltok i Østerriksk mesterskap i kombinert 2019 i oktober, og kom der på andreplass, bak Lisa Hirner.

Hun representerte Østerrike under Vinter-OL for ungdom 2020. I den individuelle konkurransen i kombinert kom hun på åttendeplass. Hun deltok også i mikslagkonkurransen i kombinert, der Østerrike fikk sølv. Hun deltok også i Junior-VM på ski 2020, der hun kom på 15.-plass i kombinert individuelt, i juniorklassen.

Under Kontinentalcupen i kombinert for kvinner 2019/20 kom hun på 18.-plass totalt, med 117 poeng. Wikipedia

51 år
Napoléon Bonaparte (Keiser)
1769 - 1821

Napoléon Bonaparte (Frankrike)

Keiser, politiker, statsmann, offiser, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
Napulione Buonaparte

Født:
15. august 1769 (254 år siden)

Døde:
5. mai 1821 (51 år) (203 år siden)

Napoléon Bonaparte var en fransk militær og politisk leder som ved slutten av den franske revolusjon ble Frankrikes mektigste politiker, og som er husket for sitt lederskap av Frankrike under Napoleonskrigene. Han utropte seg selv til keiser av Frankrike under navnet Napoléon I den 18. mai 1804, og hans regime varte til han ble tvunget til å gå av 6. april 1814 etter å ha lidd nederlag i Napoleonskrigene.

Hans juridiske reform, Code civil des français eller populært Code Napoléon, har hatt en betydelig innflytelse på sivile lovsystemer verden over, men han er best husket for sin rolle i de kriger som ble ledet mot Frankrike av en rekke forbund hvor særlig Storbritannia sto sentralt, de såkalte Napoleonskrigene. Han etablerte sitt hegemoni over det meste kontinentale Europa og søkte å spre idealene til den franske revolusjon, samtidig som han konsoliderte et keiserlig monarki med restaurerte aspekter av Ancien Régime. Grunnet hans suksess i disse krigene, ofte mot tallmessige overlegne motstandere, er han ansett som en av de største militære ledere gjennom alle tider, og hans militære kampanjer er studert ved militærakademier over det meste av verden.

Napoléon ble født på Korsika og hans foreldre nedstammet fra genovesisk adel. Han var utdannet artillerioffiser på det franske fastlandet. Han kom seg opp og fram under den første franske republikk og ledet vellykkede felttog under den første og andre koalisjonskrigen mot Frankrike. Han gikk også seirende ut av et felttog på Den italienske halvøya.

I 1799 ledet han et statskupp og installerte seg selv som førstekonsul. Fem år senere ble han formelt erklært som landets keiser av det franske senatet, da en forsamling helt dominert av ham selv. I det første tiåret av 1800-tallet var Frankrike under Napoléon engasjert i en rekke med konflikter – Napoleonskrigene – som involverte nær sagt alle statsmakter i Europa. Etter en rekke militære seire sikret Frankrike seg en dominerende posisjon på det europeiske fastlandet og Napoléon opprettholdt en fransk innflytelsessfære gjennom en rekke omfattende allianser og ved å utnevne venner og familiemedlemmer til å styre andre europeiske stater som franske klientstater.

Den spanske selvstendighetskrigen og den franske invasjonen av Russland i 1812 ble vendepunktet for Napoléon. Hans La grande armée ble hardt svekket under felttoget mot Russland og av den russiske vinteren og kom seg aldri helt. I 1813 beseiret den sjette koalisjonen hans styrker ved Leipzig; det påfølgende året invaderte koalisjonen Frankrike og tvang Napoléon til å abdisere. Han ble sendt i landsforvisning på øya Elba 20 km utenfor Toscana i Italia. Mindre enn et år senere rømte han fra Elba og grep makten på nytt i Frankrike, men han ble beseiret i slaget ved Waterloo i juni 1815. Napoleon tilbrakte de neste seks årene av sitt liv i britisk fangenskap på øya St. Helena sør i Atlanterhavet. En obduksjon konkluderte med at han døde av magekreft, men det har vært debatt om hans død; blant annet har det vært hevdet at han var offer for en bevisst arsenikkforgiftning.

Få personer i historien er blitt mer omtalt og forsket på enn Napoléon. Hans historiske betydning er stadig omdiskutert, og de ulike syn på ham har ofte skapt debatt og uenighet. I Frankrike regnes han av mange som en nasjonalhelt og fremheves da gjerne først og fremst som en dyktig feltherre og militær strateg. Andre ser ham hovedsakelig som politiker og samfunnsreformator. Av andre blir han betraktet som en stor despot, tyrann eller usurpator. Wikipedia

<<
5. Mai
>>