Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. Mai

Om dagen

25. Mai er dag 146 i 2024, og er i uke 21. Det er 220 dager igjen av året.

Historie

46 år siden

1977: Science fiction-filmen «Star Wars» har premiere på utvalgte kinoer i USA

Star Wars Episode IV: Et nytt håp (først utgitt som Star Wars – Stjernekrigen) er en amerikansk science fiction-film fra 1977, regissert og skrevet av George Lucas. Et nytt håp er den første Star Wars-filmen som ble utgitt, men den står som del fire i sagaen. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker og Peter Mayhew spiller hovedrollene.

Filmen handler om Opprøreralliansen med Leia Organa (Fisher) i spissen, som ønsker å tilintetgjøre det galaktiske imperiets massive kampstasjon Dødsstjernen. Konflikten når den avsidesliggende ørkenplaneten Tatooine, hvor unggutten Luke Skywalker (Hamill) bor med sin tante og onkel. Han blir motvillig eieren av to droider som bærer på planene til Dødsstjernen. Når imperiet setter i gang en omfattende leteaksjon etter droidene, slår Luke seg sammen med jedimesteren Obi-Wan Kenobi (Guinness) for å overgi planene til Opprøreralliansen og samtidig frigjøre Leia fra imperiets fangenskap.

Star Wars hadde premiere på utvalgte kinoer i USA 25. mai 1977. Filmen ble en kassasuksess med en totalomsetning på 775,4 millioner dollar i billettinntekter (uten justering for inflasjon). Den ble historiens mest innbringende film før E.T. slo rekorden i 1982. Justert for inflasjon ligger Star Wars fremdeles på tredjeplass. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser, blant annet for beste film, og vant sju for blant annet beste filmklipp og beste originalmusikk. Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1989, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle». Star Wars anses å være en av de viktigste filmene i filmhistorien, og den har dukket opp på flere av det amerikanske filminstituttets filmkåringer. Wikipedia
54 år siden

1969: Thor Heyerdahl legger ut fra Safi i Marokko med sivbåten Ra

«Ra» var et fartøy av papyrus som ble brukt av Thor Heyerdahl og hans mannskap i et forsøk på å krysse Atlanterhavet. Farkosten ble oppkalt etter den gammelegyptiske solguden Ra.

Heyerdahl hadde studert malerier fra oldtidens Egypt for å lære om skipskonstruksjoner fra eldre tider. Han fikk hjelp av båtbyggere fra Tsjadsjøen, hvor det fortsatt ble bygget sivbåter, da «Ra» skulle bygges, og det ble kjøpt inn 12 tonn papyrus fra Tanasjøen som byggemateriale. Den 45 fot lange kopien av et gammelt egyptisk skip ble bygget ved foten av pyramidene i Egypt og fraktet derfra til Safi i Marokko.

25. mai 1969 la «Ra» ut fra den gamle fønikerhavnen i Safi med kurs for Barbados. Etter få uker ble det klart at båten tok inn vann. Fartøyet kom også ut for dårlig vær noe som førte til at flere av repene som holdt flåten sammen røk, og båten begynte å miste papyrus.. Kombinert med et feilkonstruert akterparti førte dette til at båten fikk slagside med akterenden under vann. Mannskapet forlot «Ra» 18. juli, etter å ha tilbakelagt ca. 5000 km på 54 dager. Målet var da bare noen få hundre kilometer unna. Wikipedia
95 år siden

1928: Luftskipet «Italia» havarerer på tilbaketur fra Nordpolen

Italia-ekspedisjonen var en italiensk polarekspedisjon med luftskipet Italia i 1928, ledet av general Umberto Nobile.

Den 23. mai forlot Italia Ny-Ålesund på Spitsbergen med kurs for Nordpolen, som ble nådd og omsirklet etter 20 timers flyvning. På tilbaketuren 25. mai havarerte Italia like nord for det nordøstlige hjørnet av Nordaustlandet. Den ene gondolen med 10 mann, blant annet Nobile, ble revet av mot isen. Resten av luftskipet med de øvrige seks av mannskapet forsvant.

En storstilt redningsaksjon ble satt i gang, og åtte av mannskapet, blant annet Nobile, ble reddet. Seks land deltok i redningen. Roald Amundsen og Leif Dietrichson og to franske flyvere omkom da flybåten Latham, på vei fra Norge til Svalbard for å delta i ettersøkningen, styrtet mellom Tromsø og Bjørnøya. Minnesmerket over de omkomne ble avduket av Nobile i Tromsø i 1969. Store norske leksikon

Fødsler

40 år
Marion Ravn (Sanger)
1984

Marion Ravn (Norge)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Marion Elise Ravn

Født:
25. mai 1984 (40 år)

Marion Elise Ravn er en norsk artist. Internasjonalt bruker hun artistnavnet Raven.

Hun ble kjent via sin deltakelse i duoen M2M sammen med Marit Larsen. M2M ble oppløst i 2002.

I 2005 slo hun gjennom som soloartist med albumet Here I Am, og særlig singelen «Break You», som er hentet fra dette albumet. Hun sang duett med Meat Loaf på låten «It's All Coming Back To Me Now» som er fra Meat Loafs album Bat Out of Hell III (2006). Låten nådde førsteplass på VG-lista og lå på listen i 21 uker. Hun turnerte store deler av verden for å promotere albumet.

I mars 2006 vikarierte hun som programleder for Idol i et av finaleprogrammene.

I 2010 var hun en av de faste dommerne i X Factor på TV 2: Hun var da mentor bl.a. for Atle Pettersen som kom på andreplass.

Hun var i dommerpanelet for Idol 2011 sammen med Bertine Zetlitz, Gunnar Greve Pettersen og Hans-Erik Dyvik Husby.

I 2012 gjorde hun comeback som artist og ga ut singelen «Colors Turn To Grey». Musikkvideoen kom ut 30. mars 2012.

I 2013 var hun med i den andre sesongen av TV 2-programmet Hver gang vi møtes, sammen med blant andre Kurt Nilsen, Lene Marlin og Ole Paus.

I 2020 og 2021 satt hun i panelet i tv-programmet Maskorama på NRK. Wikipedia

43 år
Anette Trettebergstuen (Politiker)
1981

Anette Trettebergstuen (Norge)

Politiker

Født:
25. mai 1981 (43 år)

Anette Trettebergstuen er en norsk politiker (Ap). Hun har vært innvalgt på Stortinget fra Hedmark siden 2005, og ble på Arbeiderpartiets landsmøte i 2009 valgt inn i partiets sentralstyre. I Stortingsvalget 2017 var hun Arbeiderpartiets førstekandidat i Hedmark. Wikipedia

53 år
Anne Heche (Skuespiller)
1969 - 2022

Anne Heche (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Celeste Heche

Født:
25. mai 1969 (55 år siden)

Døde:
12. august 2022 (53 år) (1 år siden)

Anne Celeste Heche var en amerikansk skuespiller, regissør og dramatiker.

Heche debuterte som skuespiller rett etter high school i såpeoperaen Another World, og vant en Emmy Award for denne rollen.

Den 5. august 2022 var Heche involvert i en bilulykke i Mar Vista-området i Los Angeles. Hun var sjåfør i en Mini Cooper som først traff en garasje i et leilighetskompleks, for deretter å krasje inn i et hus. Det brøt deretter ut en brann hvor hun pådro seg store forbrenninger. Den 11. august uttalte en representant for Heches familie at hun hadde pådratt seg en alvorlig hjerneskade og ikke kunne forventes å overleve. Det ble samtidig opplyst at hun ble holdt i live mens legene undersøkte om hun kunne bli organdonor, slik hun tidligere hadde uttrykt ønske om. Hun ble erklært død iht Californias lovverk dagen etter. Wikipedia

59 år
Yahya Jammeh (Gambisk president)
1965

Yahya Jammeh (Gambia)

Gambisk president, politiker, offiser, serievoldtektsforbryter

Fullt navn / Fødenavn:
Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh

Født:
25. mai 1965 (59 år)

Yahya Jammeh er en gambisk politiker fra diolafolket og oberst som var Gambias president i perioden 1994–2017. Han tok makten i et militærkupp i 1994 da Gambias leder siden uavhengigheten, Dawda Jawara, ble styrtet. Jammeh ble valgt til president i et omstridt presidentvalg to år senere.

I januar 2007 hevdet Jammeh at han kunne kurere aids og astma ved å bruke naturlige urter. Noen pasienter har sagt at de føler seg bedre med hans behandling, men han har også blitt kritisert for å bruke ikke-vitenskapelige metoder som har alvorlige konsekvenser.

Jammeh har også blitt møtt med avsky i den vestlige verden med sin uttalelse om at han ville sørge for at alle homofile i Gambia vil «få hodet avhugget», og at lovene mot homoseksualitet skulle være mer restriktiv enn i Iran. Jammeh er kjent som en av de mest berømte homofobe i hele verden.

I februar 2013, innførte Jammeh fire dagers arbeidsuke for statlige arbeidere, og sa at «Den nye ordningen gir gambiere mer tid til bønn, sosiale aktiviteter og jordbruk – da kan vi gå tilbake til jorda og dyrke det vi spiser og spise det vi dyrker, for en sunn og velstående nasjon.»

I januar 2017 nektet Jammeh å overlate makten til sin etterfølger Adama Barrow. Etter at andre vestafrikanske land truet med militær intervensjon, forlot han landet. Han gikk i eksil i Ekvatorial-Guinea. Wikipedia

61 år
Mike Myers (Skuespiller)
1963

Mike Myers (Canada)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, filmprodusent, filmregissør, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Michael John Myers

Født:
25. mai 1963 (61 år)

Michael John Myers er en canadisk skuespiller, særlig kjent for sine «Austin Powers»-filmer, og at han ofte spiller flere av rollene i filmene sine.

Begge hans foreldre kommer fra Liverpool i Storbritannia og han har også britisk statsborgerskap. Han har ved flere anledninger uttalt at han ser på seg selv om britisk. 22. mai 1993 giftet han seg med Robin Ruzan. De søkte om skilsmisse 23. desember 2005.

TV-karrieren hans startet for fullt i 80-årene som ung kar i Canada og litt senere i 1988, da han ble ansatt i Saturday Night Live (også av kanadisk opprinnelse), hvor han var i seks sesonger. Han har gitt liv til mange minneverdige karakterer, som «Dieter» og «Wayne Cambell». Han har fått en stjerne på Canadas Walk of Fame i Toronto.

Myers ble i 2017 utnevnt til offiser av Order of Canada. Wikipedia

62 år
Ingeborg Hungnes (Sanger)
1962

Ingeborg Hungnes (Norge)

Sanger, skuespiller

Født:
25. mai 1962 (62 år)

Ingeborg Hungnes er en norsk sangerinne og skuespiller, kjent fra flere opptredener på riksdekkende fjernsyn, samt plateutgivelser.

Etter oppvekst i Molde tok hun utdannelse ved Norges musikkhøgskole (1990) og Østlandets Musikkonservatorium. På 1980-tallet hadde hun flere roller ved Nationaltheatret. Hun fikk 3.-plass i Melodi Grand Prix 1989 med "Et lite lys". I Melodi Grand Prix 1990 ble hun uten plassering i gruppen Damer og Herrer som sang "Østenfor Sol". Utover 90-tallet hadde hun roller ved Teatret Vårt i Molde. I 1998 hadde hun ledende rolle på Kjell Habbestads Noahs Draum (Grappa). Det var Hungnes som var Beate Bø i Hotel Cæsar (2003). I 2004 var hun sentral i Lars Klevstrands Nomadesangar. Ingeborg Hungnes er gift med komikeren Øystein Bache. De har tre barn. Wikipedia

64 år
Trygve Aas Olsen (Redaktør)
1960

Trygve Aas Olsen (Norge)

Redaktør, journalist

Født:
25. mai 1960 (64 år)

Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk. Fra 2007 til 2011 var han redaksjonssjef i «Etter Børs» i Dagens Næringsliv. Mellom 2002 og 2007 var han ansvarlig redaktør i fagbladet Journalisten.

Olsen er fra Kristiansund og begynte sin journalistiske karriere i Romsdalsposten i Kristiansund, men etter to år dro han til Oslo for å studere. I 1987 begynte han i Dagbladet, der han har jobbet som journalist og i ulike lederfunksjoner. Wikipedia

76 år
Arild Stubhaug (Forfatter)
1948

Arild Stubhaug (Norge)

Forfatter, matematiker, lyriker, matematikkhistoriker, biograf

Født:
25. mai 1948 (76 år)

Arild Stubhaug er en norsk forfatter og dikter, særlig kjent for sine biografier over fremtredende matematikere. Han har skrevet biografier Niels Henrik Abel, Sophus Lie, Gösta Mittag-Leffler, Jacob Aall, Conrad Nicolai Schwach og Stein Rokkan. Han har også utgitt diktsamlinger.

Stubhaug vokste opp på Fitjar. Han er cand.mag. fra Universitetet i Bergen med fagene matematikk, litteraturvitenskap og religionshistorie. Han debuterte som forfatter i 1970 med diktsamlingen Utkantane. I 1996 utgav Stubhaug biografien Et foranskutt lyn om Niels Henrik Abel. Den ble tildelt Brageprisen og er oversatt til flere språk som engelsk, tysk, fransk, japansk og kinesisk. Da han i 2004 ble utnevnt til statsstipendiat fra 2005 ble det begrunnet med, blant annet, at han hadde bidratt til å gi norsk matematikk og naturvitenskap et løft, nasjonalt og internasjonalt.

Han er gift med forfatteren Kari Bøge. Wikipedia

83 år
Jan Vincents Johannessen (Professor)
1941

Jan Vincents Johannessen (Norge)

Professor, lege, onkolog, kunstner

Født:
25. mai 1941 (83 år)

Jan Vincents Johannessen er en norsk lege, cand.med fra Universitetet i Bergen, og dr.med fra Universitetet i Oslo, professor i medisin og tidligere administrerende direktør ved Radiumhospitalet, fra 1983 til 2005. Fra 2005 til 2007 var han internasjonal direktør for Rikshospitalet-Radiumhospitalet, og fra 2007 til 2011 for Oslo universitetssykehus. Wikipedia

66 år
Gunnar Skaug (Politiker)
1940 - 2006

Gunnar Skaug (Norge)

Politiker, journalist

Født:
25. mai 1940 (84 år siden)

Døde:
23. juni 2006 (66 år) (17 år siden)

Gunnar Skaug var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1969. Han var president i Odelstinget fra 1993 til 2001. Han var vararepresentant i perioden 1973–1977. Wikipedia

85 år
Ian McKellen (Skuespiller)
1939

Ian McKellen (Storbritannia)

Skuespiller, manusforfatter, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Ian Murray McKellen

Født:
25. mai 1939 (85 år)

Ian Murray McKellen er en britisk skuespiller. Han er kjent fra X-Men-trilogien for sin rolle som Magneto, som Gandalv i filmatiseringen av Ringenes herre-trilogien (2001-2003) og Hobbiten (2012-2014), og som en forkjemper for homofiles rettigheter. I 1991 ble McKellen utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han fikk deretter rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. McKellen ble i 1979 utnevnt til kommandør av Order of the British Empire, i 2007 ble han tildelt Order of the Companions of Honour. Wikipedia

73 år
Robert Ludlum (Forfatter)
1927 - 2001

Robert Ludlum (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter, ansvarlig produsent

Født:
25. mai 1927 (97 år siden)

Døde:
12. mars 2001 (73 år) (23 år siden)

Robert Ludlum var en amerikansk forfatter av 29 spenningsromaner. Det er utgitt over 210 millioner bokkopier og bøkene er oversatt til 32 ulike språk. Ved sin død etterlot han seg flere upubliserte roman-manuskripter og -skisser. Flere av disse er fullført av andre.

Ludlum skrev opprinnelig for teatret. Dette skal ha vært bakgrunnen for hans spesielt handlingsmettede fortellerstil. Han skal en gang ha uttalt (i fri oversettelse): «Godt teater er å skape spenning rundt hva hender nå. Derfor er min skriving teatralsk.»

Historiene dreier seg typisk om en liten gruppe mennesker som konfronteres med mektige motstandere som bruker politiske og økonomiske maktmidler på skremmende måter. I Ludlums verdensbilde finnes det multinasjonale selskap og tvilsomme militære og statlige organisasjoner som konspirerer for å omstyrte de etablerte samfunnsordninger. Men unntak av enkelte glipper på våpenområdet, er hans romaner basert på grundig research innenfor vitenskap og teknologi. F.eks. inneholder The Bourne Identity forskningsdetaljer rundt hukommelsestap.

Tross stor suksess har Ludlum aldri oppnådd stor anerkjennelse blant kritikere, slik som enkelte andre forfattere innenfor genren, f.eks. John Le Carré. Han kritiseres for bruk av kursiv, korte setninger, utropstegn, tankestreker etc. De påpeker overdrevet melodrama, forenklede personbeskrivelser og lite psykologisk dybde.

Likevel må Ludlum kunne kalles den moderne spenningsromanens far og han banet vei for forfattere som David Morrell, Gayle Lynds og Daniel Silva. Han populariserte ideen om at det var et samarbeid mellom amerikansk og sovjetisk etterretning, samt at CIA drev ulovlig virksomhet på amerikansk jord. Dette ble opprinnelig regnet som en fiksjon, men anses nå å være fakta. Wikipedia

99 år
Jack Steinberger (Fysiker)
1921 - 2020

Jack Steinberger (Tyskland)

Fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Jakob Steinberger

Født:
25. mai 1921 (103 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (99 år) (3 år siden)

Hans Jakob «Jack» Steinberger var en tysk-amerikansk fysiker som i 1988 mottok Nobelprisen i fysikk. Han ble tildelt prisen på bakgrunn av metoden med nøytrinostråler og påvisningen av leptonenes dobbeltstruktur gjennom oppdagelsen av myonnøytrino. Prispengene ble delt med Leon M. Lederman og Melvin Schwartz. Wikipedia

82 år
Sverre Jordan (Komponist)
1889 - 1972

Sverre Jordan (Norge)

Komponist, dirigent, pianist, musikkritiker

Født:
25. mai 1889 (135 år siden)

Døde:
10. januar 1972 (82 år) (52 år siden)

Sverre Jordan var en norsk komponist og dirigent. Han var kapellmester ved Den Nationale Scene.

Fra 1907 til 1914 studerte han komposisjon i Berlin. Han debuterte som pianist i Bergen i 1911. Jordan har i tillegg til scenemusikk skrevet kor-, orkester- og kammermusikk. Arven etter Jordan omfatter ca. 200 romanser til tekster av blant andre Knut Hamsun, melodramaet Feberdigte (1921), Holbergsilhouetter (Op. 39, 1938) og en fiolinkonsert.

Fra 1918 til 1949 var han gift med Magda Blanc, en av de fremste skuespillerne ved Den Nationale Scene, fra 1949 med Nina Sandvik Kristensen. Wikipedia

79 år
William Cecil Slingsby (Fjellklatrer)
1849 - 1928

William Cecil Slingsby (Storbritannia)

Fjellklatrer, oppdagelsesreisende

Født:
25. mai 1849 (175 år siden)

Døde:
26. august 1928 (79 år) (95 år siden)

William Cecil Slingsby var en britisk fjellklatrer som hadde stor betydning for utbredelsen av fjellklatring og fjellsport i Norge, og han blir ofte kalt norsk tindesports far. Fra 1872 til 1921 besøkte han Norge 21 ganger, og utførte et stort antall klatrebragder, blant annet omtrent 50 førstebestigninger. Den viktigste av dem er nok førstebestigningen av Store Skagastølstind (Storen) i 1876, da han på en enestående ekspedisjon sammen med Emanuel Mohn og Knut Lykken utførte fem førstebestigninger på fem dager. Hans navn knyttes særlig til Jotunheimen, hvor navn som Slingsby-breen (nedenfor Storen) og Slingsby-tind (opprinnelig Nordre Urdanostind) vitner om hans innflytelse, men han klatret også mye i Sunnmørsalpene og i Nord-Norge, foruten i Alpene. I 1904 utga han boken Norway, the northern playground. Han skrev dessuten en rekke artikler for norske og engelske publikasjoner. Wikipedia

69 år
Karen Lucie Wolf (Skuespiller)
1833 - 1902

Karen Lucie Wolf (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Karen Lucie Johannesen

Født:
25. mai 1833 (191 år siden)

Døde:
6. oktober 1902 (69 år) (121 år siden)

Karen Lucie Wolf var en norsk skuespiller. Hun ble i 1854 gift med den danske skuespiller og operasanger Nicolay Wolf. Datteren Sigrid Wolf-Schøller ble en kjent operasanger.

Lucie Wolf debuterte i 1850 på Ole Bulls norske teater i Bergen, forløperen for det som siden ble Den Nationale Scene. Hennes debutrolle var Emmeline i Eugène Scribes Den første kjærlighed (original tittel: Les premières amours) en enakter. Men hun slo for alvor igjennom først en måned senere, i Johan Ludvig Heibergs En hjertebanken («hun sang som en engel og dansede som en sylfide»).

I 1853 flyttet hun til Kristiania og spilte på Christiania Theater. Da Nationaltheatret åpnet i 1899, ble hun knyttet til dette. Wikipedia

Dødsfall

69 år
Torstein Hjellum (Statsviter)
1940 - 2010

Torstein Hjellum (Norge)

Statsviter, politiker

Født:
21. desember 1940 (83 år siden)

Døde:
25. mai 2010 (69 år) (13 år siden)

Torstein Hjellum var en norsk statsviter og politiker.

I sitt virke var Hjellum særlig opptatt av maktforholdene i norsk politikk, og var kritisk til Arbeiderpartiet. Hjellum var i denne sammenheng en aktiv samfunnsdebattant på temaer i grenselandet mellom hans politiske og faglige engasjement. Han var en markant motstander av norsk medlemskap i EEC og EU ved folkeavstemningene i 1972 og 1994.

Politisk tilhørte Hjellum venstresiden i norsk politikk. Han var formann i Sosialistisk Folkeparti i Bergen i årene 1968-1969. I 1969 var han en av utbryterne fra SF, og i 1973 en av stifterne av partiet AKP(m-l). I en periode var Hjellum partiets offisielle talsperson og satt i distriktsledelsen for AKP i Bergen og Hordaland. Han ble valgt som representant for Rød Valgallianse til Hordaland fylkesting i 1979.

I 1982 gikk Hjellum ut av partiet. Flere år senere var han blant dem som i 1989 tok et oppgjør med ml-bevegelsen gjennom sitt bidrag «Opprøret mot de etablerte partiene og ml-bevegelsens framvekst og Den maoistiske bevegelsens kronologi» i boken (ml) – en bok om maoismen i Norge, som Terje Tvedt var redaktør for. Han har videre retrospektivt skrevet om perioden i artikkelen «Bergenskapitalismen (og Politiets overvåkingstjeneste) 30 år etter» i Sosiologisk årbok for 2001. Etter å ha forlatt AKP var Hjellum en periode aktiv i SV.

På grunn av sitt politiske virke på venstre fløy var Hjellum en av dem som kom i søkelyset til Politiets Overvåkningstjeneste. Overvåkningen startet i 1969 og vedvarte frem til 1991. POT opparbeidet etter hvert en svært omfattende mappe på hele 155 dokumenter. Hjellum ble ikke selv telefonovervåket og mye av materialet som ble samlet er ifølge Innsynsutvalget overskuddsinformasjon fra avlytting av andre. POT manglet hjemmel for overvåkningen i 13 av de 23 årene Hjellum ble overvåket. I 2002 ble han derfor tilkjent erstatning på 60 000 kr. av Innsynsutvalget – for den delen av overvåkningen som var ulovlig. Wikipedia

103 år
Haakon Lie (Politiker)
1905 - 2009

Haakon Lie (Norge)

Politiker

Født:
22. september 1905 (118 år siden)

Døde:
25. mai 2009 (103 år) (14 år siden)

Haakon Steen Lie var en norsk politiker og partisekretær for Arbeiderpartiet 1945–69. Han kom med i kretsen rundt Martin Tranmæl i 1921, og deltok særlig aktivt i partibyggingen før og etter andre verdenskrig. Lie var medstifter av Arbeidernes Opplysningsforbund hvor han var sekretær 1932–40, og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet 1945–69. Wikipedia

64 år
Desmond Dekker (Komponist)
1941 - 2006

Desmond Dekker (Jamaica)

Komponist, sanger, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Desmond Adolphus Dacres

Født:
16. juli 1941 (82 år siden)

Døde:
25. mai 2006 (64 år) (17 år siden)

Desmond Dekker var en jamaikansk ska-sanger og låtskriver.

Først singleutgivelse var «007», som nådde 14.-plassen på de britiske salgsbarometrene og lå på listene i 11 uker. I 1969 fikk Desmond Dekker and the Aces det endelige gjennombrudd med singlene «The Israelites» og «It Mek», begge komponert av Dacres & Kong. Dette var de første ska-låtene som gikk til topps i den britiske hitparaden. I USA nådde «The Israelites» også Top Ten-lista.

«The Israelites» nådde førsteplassen på de engelske salgsbarometrene 19. mars 1969, og lå 14 uker på listene. «The Israelites» ble gjenutgitt og gjenerobret en 10.-plass på samme salgsliste 10. mai 1975. «It Mek» erobret 7.-plassen den 15. juni 1969 og hang med på listene i 11 uker. En annen kjent hit med Desmond Dekker er Jimmy Cliff-komposisjonen «You Can Get It If You Really Want» fra 1970, som nådde andreplassen på de britiske salgslistene. Wikipedia

86 år
Peter Magnus (Forfatter)
1915 - 2001

Peter Magnus (Norge)

Forfatter, journalist, oversetter, lyriker

Født:
14. april 1915 (109 år siden)

Døde:
25. mai 2001 (86 år) (23 år siden)

Peter Magnus var en norsk forfatter, oversetter og journalist. Han utgav egne dikt- og novellesamlinger samt oversatte en rekke verker fra tysk, engelsk og amerikansk litteratur. Wikipedia

65 år
Albert Viljam Hagelin (Politiker)
1881 - 1946

Albert Viljam Hagelin (Norge)

Politiker, sanger, forretningsdrivende, operasanger

Født:
24. april 1881 (143 år siden)

Døde:
25. mai 1946 (65 år) (78 år siden)

Albert Viljam Hagelin var en norsk forretningsmann og politiker for Nasjonal Samling (NS). Han var med i Quislings kupp-regjering i 1940, og satt så som «kommissarisk» statsråd og innenriksminister i NS-regjeringen frem til 1944. Han ble dømt til døden og henrettet i landssvikoppgjøret etter krigens slutt. Wikipedia

52 år
Peter Andreas Munch (Historiker)
1810 - 1863

Peter Andreas Munch (Norge)

Historiker, litteraturhistoriker, universitetslærer

Født:
15. desember 1810 (213 år siden)

Døde:
25. mai 1863 (52 år) (161 år siden)

Peter Andreas Munch var en norsk historiker, kjent for sitt arbeid med Norges oldtids- og middelalderhistorie, og for sitt store historieverk Det norske Folks Historie, hvor han skildrer Norges historie fra oldtiden til 1397.

Selv om han først og fremst var historiker, spente Munchs virksomhet over en rekke områder innenfor ikke bare historie og historiens hjelpevitenskaper, men også geografi, mytologi, folkloristikk og språkvitenskap. Han utga en rekke historiske kildeskrifter, lærte seg karttegning og utga nøyaktige kart over Norge. I den norske språkdebatten på 1800-tallet markerte han seg med et forslag om å nydanne det norske språket på grunnlag av en «ren» dialekt.

Munch vakte oppsikt allerede i 1828 med en glimrende examen artium. I studieårene deltok han i kretsen omkring A.M. Schweigaard og J.S. Welhaven, den såkalte «intelligensen». Han underviste i historie ved universitetet i Christiania fra 1837, og ble professor i 1841.

Fra 1851 til 1863 utga han Det norske Folks Historie, hvor han ved å samle alt tilgjengelig kildemateriale ga en detaljert beskrivelse av Norges historie i middelalderen. For å søke opplysninger om Norges middelalderhistorie oppholdt han seg lenge i Roma og fikk som en av de første ikke-katolikker adgang til arkivene i Vatikanet. Her døde han 52 år gammel, før han hadde rukket å fullføre det store historieverket.

Munchs kanskje mest kjente teori er innvandringsteorien, som hevdet at nordmennene var innvandret til Norge fra nord, mens dansker og svensker hadde kommet til Norden fra sør. Som den ledende historikeren innenfor den såkalte «norske historiske skolen» videreutviklet Munch denne teorien og forsvarte teorien mot angrep fra danske og svenske historikere. I sin historiske forskning la han større vekt på kildekritikk enn tidligere generasjoner norske historikere, særlig inspirert av tyske historikere, for eksempel Niebuhr. Wikipedia

<<
25. Mai
>>