Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt ved kjøp over 699,-
Tilbud
Gratis frakt ved kjøp over 699,-
Se det spennende utvalget av kofferter til alle anledninger. Prisgaranti, rask levering.
Gå til CarrieAlong
Tilbud
20% rabatt på fremkalling
3 År
20% rabatt på fremkalling
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på fremkalling. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. Mai

Om dagen

25. Mai er dag 145 i 2021, og er i uke 21. Det er 220 dager igjen av året.

Historie

43 år siden

1977: Science fiction-filmen «Star Wars» har premiere på utvalgte kinoer i USA

Star Wars Episode IV: Et nytt håp (først utgitt som Star Wars – Stjernekrigen) er en amerikansk science fiction-film fra 1977, regissert og skrevet av George Lucas. Et nytt håp er den første Star Wars-filmen som ble utgitt, men den står som del fire i sagaen. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker og Peter Mayhew spiller hovedrollene.

Filmen handler om Opprøreralliansen med Leia Organa (Fisher) i spissen, som ønsker å tilintetgjøre det galaktiske imperiets massive kampstasjon Dødsstjernen. Konflikten når den avsidesliggende ørkenplaneten Tatooine, hvor unggutten Luke Skywalker (Hamill) bor med sin tante og onkel. Han blir motvillig eieren av to droider som bærer på planene til Dødsstjernen. Når imperiet setter i gang en omfattende leteaksjon etter droidene, slår Luke seg sammen med jedimesteren Obi-Wan Kenobi (Guinness) for å overgi planene til Opprøreralliansen og samtidig frigjøre Leia fra imperiets fangenskap.

Star Wars hadde premiere på utvalgte kinoer i USA 25. mai 1977. Filmen ble en kassasuksess med en totalomsetning på 775,4 millioner dollar i billettinntekter (uten justering for inflasjon). Den ble historiens mest innbringende film før E.T. slo rekorden i 1982. Justert for inflasjon ligger Star Wars fremdeles på tredjeplass. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser, blant annet for beste film, og vant sju for blant annet beste filmklipp og beste originalmusikk. Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1989, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle». Star Wars anses å være en av de viktigste filmene i filmhistorien, og den har dukket opp på flere av det amerikanske filminstituttets filmkåringer. Wikipedia
51 år siden

1969: Thor Heyerdahl legger ut fra Safi i Marokko med sivbåten Ra

«Ra» var et fartøy av papyrus som ble brukt av Thor Heyerdahl og hans mannskap i et forsøk på å krysse Atlanterhavet. Farkosten ble oppkalt etter den gammelegyptiske solguden Ra.

Heyerdahl hadde studert malerier fra oldtidens Egypt for å lære om skipskonstruksjoner fra eldre tider. Han fikk hjelp av båtbyggere fra Tsjadsjøen, hvor det fortsatt ble bygget sivbåter, da «Ra» skulle bygges, og det ble kjøpt inn 12 tonn papyrus fra Tanasjøen som byggemateriale. Den 45 fot lange kopien av et gammelt egyptisk skip ble bygget ved foten av pyramidene i Egypt og fraktet derfra til Safi i Marokko.

25. mai 1969 la «Ra» ut fra den gamle fønikerhavnen i Safi med kurs for Barbados. Etter få uker ble det klart at båten tok inn vann. Fartøyet kom også ut for dårlig vær noe som førte til at flere av repene som holdt flåten sammen røk, og båten begynte å miste papyrus.. Kombinert med et feilkonstruert akterparti førte dette til at båten fikk slagside med akterenden under vann. Mannskapet forlot «Ra» 18. juli, etter å ha tilbakelagt ca. 5000 km på 54 dager. Målet var da bare noen få hundre kilometer unna. Wikipedia
92 år siden

1928: Luftskipet «Italia» havarerer på tilbaketur fra Nordpolen

Italia-ekspedisjonen var en italiensk polarekspedisjon med luftskipet Italia i 1928, ledet av general Umberto Nobile.

Den 23. mai forlot Italia Ny-Ålesund på Spitsbergen med kurs for Nordpolen, som ble nådd og omsirklet etter 20 timers flyvning. På tilbaketuren 25. mai havarerte Italia like nord for det nordøstlige hjørnet av Nordaustlandet. Den ene gondolen med 10 mann, blant annet Nobile, ble revet av mot isen. Resten av luftskipet med de øvrige seks av mannskapet forsvant.

En storstilt redningsaksjon ble satt i gang, og åtte av mannskapet, blant annet Nobile, ble reddet. Seks land deltok i redningen. Roald Amundsen og Leif Dietrichson og to franske flyvere omkom da flybåten Latham, på vei fra Norge til Svalbard for å delta i ettersøkningen, styrtet mellom Tromsø og Bjørnøya. Minnesmerket over de omkomne ble avduket av Nobile i Tromsø i 1969. Store norske leksikon

Fødsler

73 år
Robert Ludlum (Forfatter)
1927 - 2001

Robert Ludlum (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter, ansvarlig produsent

Født:
25. mai 1927 (93 år siden)

Døde:
12. mars 2001 (73 år) (20 år siden)

Robert Ludlum var en amerikansk forfatter av 29 spenningsromaner. Det er utgitt over 210 millioner bokkopier og bøkene er oversatt til 32 ulike språk. Ved sin død etterlot han seg flere upubliserte roman-manuskripter og -skisser. Flere av disse er fullført av andre.

Ludlum skrev opprinnelig for teatret. Dette skal ha vært bakgrunnen for hans spesielt handlingsmettede fortellerstil. Han skal en gang ha uttalt (i fri oversettelse): «Godt teater er å skape spenning rundt hva hender nå. Derfor er min skriving teatralsk.»

Historiene dreier seg typisk om en liten gruppe mennesker som konfronteres med mektige motstandere som bruker politiske og økonomiske maktmidler på skremmende måter. I Ludlums verdensbilde finnes det multinasjonale selskap og tvilsomme militære og statlige organisasjoner som konspirerer for å omstyrte de etablerte samfunnsordninger. Men unntak av enkelte glipper på våpenområdet, er hans romaner basert på grundig research innenfor vitenskap og teknologi. F.eks. inneholder The Bourne Identity forskningsdetaljer rundt hukommelsestap.

Tross stor suksess har Ludlum aldri oppnådd stor anerkjennelse blant kritikere, slik som enkelte andre forfattere innenfor genren, f.eks. John Le Carré. Han kritiseres for bruk av kursiv, korte setninger, utropstegn, tankestreker etc. De påpeker overdrevet melodrama, forenklede personbeskrivelser og lite psykologisk dybde.

Likevel må Ludlum kunne kalles den moderne spenningsromanens far og han banet vei for forfattere som David Morrell, Gayle Lynds og Daniel Silva. Han populariserte ideen om at det var et samarbeid mellom amerikansk og sovjetisk etterretning, samt at CIA drev ulovlig virksomhet på amerikansk jord. Dette ble opprinnelig regnet som en fiksjon, men anses nå å være fakta. Wikipedia

99 år
Jack Steinberger (Fysiker)
1921 - 2020

Jack Steinberger (Tyskland)

Fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Jakob Steinberger

Født:
25. mai 1921 (99 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (99 år)

Hans Jakob «Jack» Steinberger var en tysk-amerikansk fysiker som i 1988 mottok Nobelprisen i fysikk. Han ble tildelt prisen på bakgrunn av metoden med nøytrinostråler og påvisningen av leptonenes dobbeltstruktur gjennom oppdagelsen av myonnøytrino. Prispengene ble delt med Leon M. Lederman og Melvin Schwartz. Wikipedia

82 år
Sverre Jordan (Komponist)
1889 - 1972

Sverre Jordan (Norge)

Komponist, dirigent, pianist, musikkritiker

Født:
25. mai 1889 (131 år siden)

Døde:
10. januar 1972 (82 år) (49 år siden)

Sverre Jordan var en norsk komponist og dirigent. Han var kapellmester ved Den Nationale Scene.

Fra 1907 til 1914 studerte han komposisjon i Berlin. Han debuterte som pianist i Bergen i 1911. Jordan har i tillegg til scenemusikk skrevet kor-, orkester- og kammermusikk. Arven etter Jordan omfatter ca. 200 romanser til tekster av blant andre Knut Hamsun, melodramaet Feberdigte (1921), Holbergsilhouetter (Op. 39, 1938) og en fiolinkonsert.

Fra 1918 til 1949 var han gift med Magda Blanc, en av de fremste skuespillerne ved Den Nationale Scene, fra 1949 med Nina Sandvik Kristensen. Wikipedia

79 år
William Cecil Slingsby (Fjellklatrer)
1849 - 1928

William Cecil Slingsby (Storbritannia)

Fjellklatrer, oppdagelsesreisende

Født:
25. mai 1849 (172 år siden)

Døde:
26. august 1928 (79 år) (92 år siden)

William Cecil Slingsby var en britisk fjellklatrer som hadde stor betydning for utbredelsen av fjellklatring og fjellsport i Norge, og han blir ofte kalt norsk tindesports far. Fra 1872 til 1921 besøkte han Norge 21 ganger, og utførte et stort antall klatrebragder, blant annet omtrent 50 førstebestigninger. Den viktigste av dem er nok førstebestigningen av Store Skagastølstind (Storen) i 1876, da han på en enestående ekspedisjon sammen med Emanuel Mohn og Knut Lykken utførte fem førstebestigninger på fem dager. Hans navn knyttes særlig til Jotunheimen, hvor navn som Slingsby-breen (nedenfor Storen) og Slingsby-tind (opprinnelig Nordre Urdanostind) vitner om hans innflytelse, men han klatret også mye i Sunnmørsalpene og i Nord-Norge, foruten i Alpene. I 1904 utga han boken Norway, the northern playground. Han skrev dessuten en rekke artikler for norske og engelske publikasjoner. Wikipedia

69 år
Karen Lucie Wolf (Skuespiller)
1833 - 1902

Karen Lucie Wolf (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Karen Lucie Johannesen

Født:
25. mai 1833 (188 år siden)

Døde:
6. oktober 1902 (69 år) (118 år siden)

Karen Lucie Wolf var en norsk skuespiller. Hun ble i 1854 gift med den danske skuespiller og operasanger Nicolay Wolf. Datteren Sigrid Wolf-Schøller ble en kjent operasanger.

Lucie Wolf debuterte i 1850 på Ole Bulls norske teater i Bergen, forløperen for det som siden ble Den Nationale Scene. Hennes debutrolle var Emmeline i Eugène Scribes Den første kjærlighed (original tittel: Les premières amours) en enakter. Men hun slo for alvor igjennom først en måned senere, i Johan Ludvig Heibergs En hjertebanken («hun sang som en engel og dansede som en sylfide»).

I 1853 flyttet hun til Kristiania og spilte på Christiania Theater. Da Nationaltheatret åpnet i 1899, ble hun knyttet til dette. Wikipedia

Dødsfall

103 år
Haakon Lie (Politiker)
1905 - 2009

Haakon Lie (Norge)

Politiker

Født:
22. september 1905 (115 år siden)

Døde:
25. mai 2009 (103 år) (11 år siden)

Haakon Steen Lie var en norsk politiker og partisekretær for Arbeiderpartiet 1945–69. Han kom med i kretsen rundt Martin Tranmæl i 1921, og deltok særlig aktivt i partibyggingen før og etter andre verdenskrig. Lie var medstifter av Arbeidernes Opplysningsforbund hvor han var sekretær 1932–40, og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet 1945–69. Wikipedia

52 år
Peter Andreas Munch (Historiker)
1810 - 1863

Peter Andreas Munch (Norge)

Historiker, litteraturhistoriker, universitetslærer

Født:
15. desember 1810 (210 år siden)

Døde:
25. mai 1863 (52 år) (158 år siden)

Peter Andreas Munch var en norsk historiker, kjent for sitt arbeid med Norges oldtids- og middelalderhistorie, og for sitt store historieverk Det norske Folks Historie, hvor han skildrer Norges historie fra oldtiden til 1397.

Selv om han først og fremst var historiker, spente Munchs virksomhet over en rekke områder innenfor ikke bare historie og historiens hjelpevitenskaper, men også geografi, mytologi, folkloristikk og språkvitenskap. Han utga en rekke historiske kildeskrifter, lærte seg karttegning og utga nøyaktige kart over Norge. I den norske språkdebatten på 1800-tallet markerte han seg med et forslag om å nydanne det norske språket på grunnlag av en «ren» dialekt.

Munch vakte oppsikt allerede i 1828 med en glimrende examen artium. I studieårene deltok han i kretsen omkring A.M. Schweigaard og J.S. Welhaven, den såkalte «intelligensen». Han underviste i historie ved universitetet i Christiania fra 1837, og ble professor i 1841.

Fra 1851 til 1863 utga han Det norske Folks Historie, hvor han ved å samle alt tilgjengelig kildemateriale ga en detaljert beskrivelse av Norges historie i middelalderen. For å søke opplysninger om Norges middelalderhistorie oppholdt han seg lenge i Roma og fikk som en av de første ikke-katolikker adgang til arkivene i Vatikanet. Her døde han 52 år gammel, før han hadde rukket å fullføre det store historieverket.

Munchs kanskje mest kjente teori er innvandringsteorien, som hevdet at nordmennene var innvandret til Norge fra nord, mens dansker og svensker hadde kommet til Norden fra sør. Som den ledende historikeren innenfor den såkalte «norske historiske skolen» videreutviklet Munch denne teorien og forsvarte teorien mot angrep fra danske og svenske historikere. I sin historiske forskning la han større vekt på kildekritikk enn tidligere generasjoner norske historikere, særlig inspirert av tyske historikere, for eksempel Niebuhr. Wikipedia

<<
25. Mai
>>